فهرست مطالب

پژوهش های مالی و رفتاری در حسابداری - پیاپی 1 (تابستان 1400)

نشریه پژوهش های مالی و رفتاری در حسابداری
پیاپی 1 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهروز بادپا، سهراب استا* صفحات 1-19
    یکی از مسایل مهم در رفع ابهامات بین مدیریت شرکت و حسابرسان مستقل نوع روابطی است که بین مدیران شرکت و حسابرسان شکل می گیرد و روابط بین آنان نیز متاثر از ویژگی های مدیریت شرکت مانند توان رهبری مدیریت است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر توان رهبری مدیر مالی شرکت صاحبکار بر نگرش حمایتی حسابرس در فرآیند قضاوت و تصمیم گیری است. این پژوهش در سال های 1397 و 1398 انجام شده است و جامعه آماری آن را حسابرسان حرفه ای معتمد بورس شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات خصوصی تشکیل می دهد که از بین آن ها تعداد 153 حسابرس به عنوان نمونه انتخاب گردید. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه و برای آزمون فرضیه ها نیز از مدل سازی معادلات ساختاری توسط نرم افزار AMOS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که توان رهبری مدیر مالی شرکت صاحبکار بر نگرش حمایتی حسابرس و همچنین میزان هویت یابی (آشنایی) حسابرس با صاحبکار تاثیر مثبت و معناداری دارد. هم چنین در شرایط ابهام، نگرش حمایتی حسابرس و متغیر هویت یابی حسابرس با مدیریت صاحبکار نیز بر میزان موافقت حسابرس با رویه های صاحبکار تاثیر مثبت دارند. از طرفی، هویت حرفه ای حسابرس بر میزان موافقت حسابرس با رویه های مطلوب صاحبکار تاثیر منفی دارد. بر اساس نتایج پژوهش، برخی از ویژ گی های صاحبکار مانند توان رهبری مدیر مالی می توانند از طریق نگرش حمایتی حسابرس عینیت در فرآیند قضاوت و تصمیم گیری حسابرس را از بین ببرند.
    کلیدواژگان: توان رهبری مدیر مالی، نگرش حمایتی حسابرس، هویت حسابرس، موافقت حسابرس با مدیریت صاحبکار، مدل سازی معادلات ساختاری
  • منصور گرکز*، فرشید ایمر صفحات 20-35
    تصمیم گیری شهودی فرآیندی مربوط به ضمیر ناخودآگاه انسان است و نوعی نتیجه گیری ذهنی است که فرد تصمیم گیرنده بر اساس تجربیات و هیجانات گذشته خود و دیگران به آن می رسد. در واقع قضاوت اخلاقی نه تنها یک عمل واحد در ذهن یک فرد نیست بلکه در طول زمان و در بین چندین نفر در حال انجام است و نتایج و تجربیات افراد در تصمیم گیری های افراد دیگر تاثیرگذار است. بنابراین قضاوت های اخلاقی دوستان، همکاران و آشنایان ممکن است بر قضاوت شخصی افراد تاثیر بگذارد. از این رو پژوهش حاضر به بررسی تاثیر شهود اجتماعی در تصمیم گیری و اهمیت آن در آموزش اخلاق حسابداری می پردازد. این پژوهش از نوع کاربردی، توصیفی و پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و جامعه آماری پژوهش، دانشجویان کارشناسی و تحصیلات تکمیلی حسابداری در دانشگاه های استان گلستان است و پژوهش حاضر به صورت مقطعی در سال 1399 انجام گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با طراحی مدل خطی عمومی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد شهود اجتماعی در قضاوت و تصمیم گیری حسابداران تاثیر معناداری دارد. همچنین قضاوت دیگران در خصوص مسایل اخلاقی تاثیر معناداری بر قضاوت و تصمیم گیری اخلاقی حسابداران دارد و می توان نتیجه گرفت پذیرش اخلاقی و یا غیراخلاقی بودن مسایل از طرف سایر افراد می تواند مبنایی برای تصمیم گیری اخلاقی و یا غیر اخلاقی توسط حسابداران گردد.
    کلیدواژگان: آموزش اخلاق حسابداری، تصمیم گیری اخلاقی، شهود اجتماعی، قضاوت اخلاقی
  • شهناز مشایخ*، طیبه جمشیدی صفحات 36-54
    هدف این پژوهش بررسی واکنش خطی و غیرخطی بخش های بازار سهام به حرکات قیمت طلا، ارز و نفت است. جامعه آماری پژوهش شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران است. داده های پژوهش طی سال های 1389 تا 1399 بررسی شد. داده های پژوهش از نوع سری زمانی است و جهت آزمون فرضیه پژوهش از روش رگرسیون خطی و غیرخطی استفاده شده است. نتایج نشان داد که در کوتاه مدت قیمت سهام در وقفه های 1، 3 و 7 اثر مثبت و در وقفه های 2، 4، 6 و 8 اثر منفی بر قیمت سهام دوره جاری دارد. مطابق با آزمون والد در مجموع قیمت سهام به طور مثبت از وقفه های خود تاثیر می پذیرد. همچنین در بلندمدت هم شوک مثبت و هم شوک منفی قیمت نفت اثر معنادار بر شاخص سهام دارد، کشش شاخص به قیمت جهانی نفت های 1 درصد است. نرخ ارز و طلا برخلاف قیمت نفت، اثری مثبت بر قیمت سهام در ایران دارند. مطابق با نتایج ضرایب برآوردی الگوی غیرخطی نشان می دهد قیمت سهام در مجموع به طور مثبت از وقفه های خود تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: واکنش های خطی و غیرخطی، بازار سهام، قیمت طلا، قیمت ارز، قیمت نفت
  • راضیه صالحی امنیه خوزانی، آرزو آقایی چادگانی* صفحات 55-67
    سرمایه گذاری در ابزارهای مالی اسلامی منجر به جمع آوری سرمایه های راکد و تخصیص منابع به شکل بهینه و توسعه اقتصادی می شود که این امر از طریق شناسایی عوامل موثر بر سرمایه گذاری در این نوع اوراق امکان پذیر می باشد. تیوری رفتار برنامه ریزی شده از طریق سه عامل قادر به پیش بینی رفتار شخص و عمل او می باشد. هدف این مطالعه تعیین نقش تیوری رفتار برنامه ریزی شده در تصمیم های سرمایه گذاری در اوراق بهادار ‏اسلامی می باشد. این پژوهش به بررسی تاثیر عوامل تیوری رفتار برنامه ریزی شده شامل کنترل رفتار درک شده، نگرش افراد و هنجارهای ذهنی بر ‏ تصمیم های سرمایه گذاری در اوراق بهادار اسلامی (صکوک) می پردازد. این پژوهش در زمره پژوهش های رفتاری بوده، از نظر هدف، کاربردی و به شیوه پیمایشی از طریق پرسش نامه انجام شده است. قلمرو مکانی این ‏مطالعه بورس اوراق بهادار تهران در سال 1397 می باشد و جامعه آماری شامل کلیه سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار و نمونه ها شامل 164 پرسش نامه تکمیل شده است. به منظور آزمودن فرضیه ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار پی ال اس استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد نگرش افراد و کنترل رفتار درک شده بر تمایل افراد به سرمایه گذاری در اوراق بهادار اسلامی تاثیرگذار است؛ اما هنجارهای ذهنی افراد بر تمایل آنها به سرمایه گذاری در اوراق بهادار اسلامی تاثیری ندارد. همچنین نتایج، نشان دهنده عدم تاثیر انگیزه افراد به سرمایه گذاری در اوراق بهادار اسلامی بر تصمیم های آن ها برای سرمایه گذاری است.
    کلیدواژگان: ابزارهای مالی اسلامی، صکوک، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • بهزاد رضازاده، شکرالله خواجوی*، الله کرم صالحی صفحات 68-86

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر عدم اطمینان متغیرهای کلان اقتصادی بر چسبندگی هزینه ها با استفاده از رگرسیون دو مرحله ای فاما- مکبث در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای اندازه گیری عدم اطمینان متغیرهای کلان اقتصادی از چهار معیار رشد تولید ناخالص ملی، نرخ تورم، نرخ ارز و نرخ بهره با استفاده از شاخص های آرچ و گارچ استفاده شده است. بدین منظور فرضیه ای برای بررسی این موضوع تدوین شده و داده های مربوط به 108 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1390 تا 1398 تجزیه و تحلیل شده است. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش دو مرحله ای فاما - مکبث آزمون شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد معیارهای عدم اطمینان اقتصادی چون رشد تولید ناخالص ملی، نرخ تورم، نرخ ارز و نرخ بهره تاثیر مثبت و معناداری بر چسبندگی هزینه ها دارند. بنابراین نتایج پژوهش گویای آن است که عدم اطمینان متغیرهای کلان اقتصادی موجب افزایش چسبندگی هزینه ها می شود.

    کلیدواژگان: عدم اطمینان اقتصادی، رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ ارز و چسبندگی هزینه ها
  • ساعد شاد، مهدی زینالی*، احمد محمدی، یونس بادآور نهندی صفحات 87-106
    حرفه حسابرسی، برای توسعهاخلاق حسابرسان، نیازمند اصلاح انحراف ها و ارتقای پیش نیازهای اخلاقی و رفتاری است تا بتواند اعتماد و اطمینان جامعه را کسب نموده، با درک حساسیت و نگرانی های ذی نفعان، آن ها را مطمین سازند. جامعه حسابرسی برای تحقق این ایده، باید با حساسیت بیشتری در محیط کار، هرگونه انحراف ها و رفتارهای نامعقول را کاهش دهد و به حداقل برساند. هدف این پژوهش بررسی نقش روانشناختی محیط کار و جامعه پذیری در بهبود اخلاق حسابرسان از طریق کاهش رفتارهای انحرافی است. داده های پژوهش در جامعه آماری حسابرسان عضو جامعه حسابداری رسمی ایران با 367 پرسش نامه براساس روش در دسترس تکمیل گردید و تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی انجام شد. نتایج نشان می دهد که روانشناختی محیط کار و جامعه پذیری سازمانی تاثیر بسزایی در بهبود اخلاق حسابرسان با کاهش رفتارهای انحرافی داشته و با تقویت این معیارها می توان رفتارهای انحرافی را کنترل و انگیزه شخصی و جو اخلاقی را در محیط کار حسابرسان بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: روانشناختی محیط کار حسابرسان، جامعه پذیری سازمانی، جو اخلاقی و رفتارهای انحرافی
  • ندا رستمی نیا، دنیا احدیان پورپروین صفحات 107-121

    تمایلات سرمایه گذاران اغلب از باورهای ذهنی یا اطلاعات غیرمرتبط با ارزش سهام سرچشمه می گیرد و می تواند موجب واکنشهای افراطی یا واکنشهای کم به اخبار خوب یا بد، انتظارات متعصبانه مانند تمایل به سفته بازی و خوش بینی یا بدبینی سرمایه گذاران به ارزش واقعی سهام شود. در این میان تمایلات سرمایه گذاران ممکن است یکی از عامل های موثر بر تجدید ارایه صورت های مالی باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمایل سرمایه گذار بر واکنش بازار به تجدید ارایه سود می باشد. نمونه آماری شامل 119 شرکت حاضر در بورس اوراق بهادار و در دوره زمانی 1391 تا 1398 بود. برای تحلیل فرضیه ها، از روش رگرسیون تابلویی استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که تمایل سرمایه گذاران، بر واکنش بازار به تجدید ارایه سود، تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد تمایل سرمایه گذاران خوش بین چه در شرایط وجود تجدید ارایه و چه عدم تجدید ارایه، تاثیر مثبت بر واکنش بازار دارد، اما در شرایط وجود تجدید ارایه، تاثیر تمایل سرمایه گذاران بر واکنش بازار کمتر است. نتیجه دیگر پژوهش حاکی از این است که تمایل سرمایه گذاران محافظه کار در شرایط وجود تجدید ارایه تاثیری منفی و در شرایط عدم تجدید ارایه تاثیری مثبت بر واکنش بازار دارد. از این رو می توان گفت وجود تجدید ارایه بر تاثیر سرمایه گذاران محافظه کار به واکنش بازار موثر است.

    کلیدواژگان: تمایل سرمایه گذاران، واکنش بازار، تجدید ارائه سود
|
  • Behrooz Badpa, Sohrab Osta * Pages 1-19
    Among the important issues in resolving ambiguities between client management and independent auditors is the type of relationships formed between client managers and auditors, which are affected by client management attributes such as the leading power of client CFO. The main objective of the present study is to investigate the effect of the leading power of client CFO on auditor advocacy attitude in judgment and decision-making processes. The statistical population consists of professional auditors, working in trusted audit institutions in the Tehran stock exchange in 2019. To this end, a total number of 153 auditors are selected. To collect the data and test the research hypotheses, a questionnaire and the structural equations modeling with the use of the AMOS software is employed. The results indicate that the leadership power of the client CFO has a significant positive effect on auditor advocacy attitude and client identification. Moreover, auditor advocacy attitude and client identification positively impact acquiescing to client-preferred position, in conditions of ambiguity. On the other hand, the findings show that auditors’ professional identity harms auditors’ acquiescence to client-preferred treatment. The results show that some of the client's attributes such as the leading power of the client CFO can destroy the objectivity in the auditor's judgment and decision-making process through the auditor advocacy attitude.
    Keywords: Leadership Power of CFO, Auditor Advocacy Attitude, Auditor Identity, Auditor’s Acquiescence to Client Management, structural equation modeling
  • Mansour Garkaz *, Farshid Eimer Pages 20-35
    Intuitive decision making is a process related to the human subconscious mind and is a kind of mental conclusion that the decision maker reaches based on his past experiences and emotions and those of others. It is happening among several people and the results and experiences of people are influential in other people's decisions. Thus, the moral judgments of friends, colleagues, and acquaintances may influence the personal judgments of individuals. Therefore, the present study examines the impact of social intuition on decision making and its importance in teaching accounting ethics. This research is of applied, descriptive and survey type. The data collection tool is questionnaire instrument and the statistical population of the study consists of undergraduate, post-graduate and doctoral accounting students in the Golestan province Universities in 2021. Analysis of variance with general linear model design is used to analyze the data. The results show that social intuition has a significant effect on the judgment and decision of accountants. Also, the judgment of others on ethical issues has a significant effect on the ethical judgment and decision-making of accountants, and it can be concluded that the moral acceptance or immorality of issues by other people can be the basis for ethical or immoral decision-making by accountants.
    Keywords: Accounting Ethics Education, Ethical Decision Making, Ethical Judgment, Social Intuition
  • Shahnaz Mashayekh *, Tayebeh Jamshidi Pages 36-54
    The purpose of this study is to investigate the linear and nonlinear response of stock market segments to gold, currency and oil price movements. The statistical population of the study is the companies that are listed in the Tehran Stock Exchange. Research data are reviewed during the years 2010 to 2020. The research data is time series and linear and nonlinear regression methods are used to test the research hypothesis. The results show that in the short run, stock prices in intervals 1, 3 and 7 have a positive effect and in intervals 2, 4, 6 and 8 have a negative effect on stock prices in the current period. According to the parent test, overall stock prices are positively affected by their breaks. Also, in the long run, both positive and negative shocks of oil prices have a significant effect on the stock index, the elasticity of the index to world oil prices is about 70%. Unlike oil prices, the exchange rate and gold have a positive effect on stock prices in Iran. According to the results of the estimated coefficients of the nonlinear pattern, the stock price as a whole is positively affected by its intervals
    Keywords: Linear, Nonlinear Reactions, Stock market, gold price, Currency price, Oil Price
  • Raziyeh Salehi Amniyeh Khozani, Arezoo Aghaei Chadegani * Pages 55-67
    Investing in Islamic financial instruments leads to the collection of stagnant capital and the allocation of resources in an optimal way and economic development, which is possible by identifying the factors affecting investment in this type of securities. The theory of planned behavior is able to predict a person's behavior and action through three factors. The purpose of this research is to determine the role of theory of planned behavior in investment decisions in Islamic securities. This research investigates the effect of theory of planned behavior factors such as attitude toward behavior, subjective norm and perceived behavioral control on investment decisions in Islamic securities (Sukuk). This research is behavioral study and survey research which is conducted using questionnaire. This research is conducted in Tehran Stock Exchange in 2019 and population consists of all investors in Tehran Stock Exchange and the sample consists of 164 filled and returned questionnaires. To analysis research hypotheses, SEM method and PLS software are used. The results show that attitude toward behavior and perceived behavioral control have effect on investors’ intention to invest in Islamic securities but subjective norm has no effect on investors’ intention to invest in Islamic securities. Moreover, the results show that investors’ intention has no significant effect on investors’ decision to invest in Islamic securities.
    Keywords: Islamic securities, Sukuk, Theory of planned behavior
  • Behzad Rezazadeh, Shokrollah Khajavi *, Allah Karam Salehi Pages 68-86

    The purpose of this research is to study macroeconomic uncertainty measures effect on cost stickiness conducting two steps Fama-Macbeth regression models on listed companies of Tehran Stock Exchange. In order to estimate macroeconomic uncertainty four measures of GDP growth, inflation rate, exchange rate and interest rate have been utilized by Arch and Garch models. For this purpose, a hypothesis is developed and the data of108 listed companies of Tehran Stock Exchange is analyzed during the period of 2011 to 2019. The research regression model is tested by two steps Fama-Macbeth regression model. Results show a positive significant effect of macroeconomic uncertainty measures (measures of GDP growth, inflation rate, exchange rate and interest rate) on cost stickiness. Thus, results hold that macroeconomic uncertainty measures increase cost stickiness.

    Keywords: Macroeconomic Uncertainty, Economic Growth, inflation rate, Exchange Rate, Cost Stickiness
  • Saead Shad, Mehdi Zeinali *, Ahmad Mohammadi, Younes Badavar Nahandi Pages 87-106
    The auditing profession, in order to develop the ethics of auditors, needs to correct deviations and promote ethical and behavioral prerequisites in order to gain the trust and confidence of the public and to reassure them by understanding the sensitivities and concerns of stakeholders. To achieve this idea, the auditing community must be more sensitive in the workplace to reduce and minimize any deviations and unreasonable behaviors. The purpose of this study is to investigate the psychological role of the work environment and sociability in improving the ethics of auditors by reducing deviant behaviors. Research data in the statistical community of auditors, members of the Iranian Formal Accounting Society, were completed with 367 questionnaires based on available methods and data analysis was performed using structural equation modeling with partial least squares approach. The results show that the psychological environment of the workplace and organizational socialization have a significant impact on improving the ethics of auditors by reducing deviant behaviors and by strengthening these criteria can control deviant behaviors and improve personal motivation and ethical atmosphere in the workplace of auditors.
    Keywords: Psychology of Auditors' Work Environment, Organizational Sociability, Ethical Climate, Deviant Behaviors
  • Neda Rostami, Donya Ahadiyan Pages 107-121

    Investors' sentiment often stem from held mental beliefs or information unrelated to stock value and can lead to extreme or low reactions to good or bad news, fanatical expectations such as speculative tendencies and optimistic or pessimistic optimism. Meanwhile, restatement of financial statements may be one of the factors affecting the sentiment of investors. The purpose of the present study is to investigate the effect of investors’ sentiment on the market reactions to earnings restatements. The statistical sample consists of 119 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2012 to 2020. The results show that the willingness of investors has a significant effect on the market reaction to the earnings restatement. The results also show that the high investor sentiment, both in the presence of restatement and non-restatement, has a positive effect on market reaction, but in the presence of restatement, the effect of high investor sentiment on market reaction is less. Another result of the research indicates that the low investor sentiment has a negative effect on the market reaction in the presence of a restatement and a positive effect when there is not restatement. Therefore, it can be said that the restatement is effective on the impact of low investor sentiment on the market reaction.

    Keywords: Investor Sentiment, Market reaction, Restatement