فهرست مطالب

مطالعات مدیریت شهری - پیاپی 1 (بهار 1389)

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدباقر قالیباف* صفحات 1-17

    نظارت همگانی مبتنی بر پذیرش حق نظارت شهروندان بر عملکرد حکومت و نهادهای وابسته به آن است که در قرآن کریم و احادیث در قالب امر به معروف و نهی از منکر و خیرخواهی برای مومنان به آن اشاره شده و با پیروزی انقلاب اسلامی، در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به صورت آشکار در اصل هشتم قانون اساسی که نظارت متقابل مردم ودولت بر عملکرد یکدیگر را مورد تاکید قرارگرفته، آمده و با رویکرد جدید مشارکت جویانه مدیریت شهری در زمینه ضرورت توسعه سرمایه های اجتماعی و جلب اعتماد عمومی شهروندان و تبدیل شهرداری از یک بنگاه خدماتی صرف به نهادی اجتماعی به منصه ظهور رسیده است .بنابراین برای کارایی و اثربخشی این مهم ، نیاز به نهادی است که این خواست اجتماعی راهدایت و محقق سازد که مرکز نظارت همگانی شهرداری تهران (1888) در این راستا به عنوان نهادی پاسخگو وکانال رسمی کنترل و نظارتهای غیررسمی شهروندان مطرح میگردد.

    کلیدواژگان: نظارت شهروندان، نظارت همگانی، پاسخگویی 18
  • علی اکبر فرهنگی*، داود عزت ور صفحات 19-37

    توسعه کالبدی شهر یکی از ابعاد توسعه شهری محسوب می گردد، که امروزه با توجه بهروند روبه رشد جمعیت و مهاجرت به شهرها، مورد توجه محققین، متخصصین، مدیران و سایراقشار مرتبط با مسایل شهری است. عنوان موضوع تحقیق حاضر بررسی الگوی مدیریت توسعه کالبدی شهرهای تازه تاسیس با مطالعه موردی شهر کوهسار می باشد. تا اینکه نتایج حاصله نیزبتواند در برنامه ریزی آتی شهر موثر واقع گردد. این تحقیق با توجه به موضوع، اهداف، سوالات و فرضیه های تحقیق به مطالعه و بررسی الگوی توسعه شهر کوهسار می پردازد و روش تحقیق به صورت توصیفی، اسنادی و میدانی است. که از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه نیز بهره برده شده است. پرسشنامه تحقیق در 20 سوال پنج گزینه ای برای نمونه آماری 80 نفری در نظرگرفته شده است.نتایج و یافته های بدست آمده بیانگر این است که الگوی توسعه شهر، به شکل خطی بوده وبرای دهه اخیر نیز این الگو پیش بینی می شود و چنانچه که مدیریت کنترل ساخت و ساز به خوبی اعمال نگردد، امکان شکل گیری الگوی آشفته شهری در شهر کوهسار پیش بینیمی شود. ضمنا آزمون فرضیه ها نشان داد که برای توسعه کالبدی شهر کوهسار الگو و شکل مشخصی وجود نداشته و همچنین جهت مدیریت موثر توسعه کالبدی شهر خصوصا شهرهای تازه تاسیس وجود طرح جامع از الزامات است که این مساله بیانگر رابطه تنگاتنگی بین مدیریت موثر توسعه کالبدی شهر و طرح جامع است.

    کلیدواژگان: الگوی توسعه، توسعه کالبدی، شهرهای تازه تاسیس، الگوی خطی
  • کریم حمدی*، هادی رزقی شیرسوار صفحات 39-56

    دانشگاه یکی از مراکز آموزش عالی و از جمله کاربریهای شهری محسوب میشود.مکان یابی دانشگاه ها بخشی از برنامه ریزی جامع برای موسسات آموزش عالی است که به منظوربالا بردن کیفیت فضایی مکانی، ظرفیت و امکانات توسعه ی دانشگاه ها و تضمین انتخاب مکان آنها براساس اهداف و اولویتها صورت میگیرد. بر این اساس این پژوهش در صدد پاسخ به اهمیت توجه به توسعه فضایی آموزش عالی در برنامه ریزی راهبردی مدیریت شهری بوده است.همچنین این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی م یباشد. نمونه موردتحقیق شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه های دولتی و آزاد اسلامی می باشندکه تعداد 500 نفر به عنوان نمونه مورد تحقیق انتخاب شدند. که 471 پرسشنامه به محقق عودت داده شد. برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از دو روش کتابخان های و میدانی(پرسشنامه 24 گویه ای طیف لیکرت) استفاده شده است. بر اساس مطالعه ادبیات موجودمولفه های نیروی انسانی، شرایط سیاسی امنیتی، شرایط فرهنگی، شرایط اقتصادی، ویژگی قومیتی، زیر ساخت های شهری، زیر ساختهای تکنولوژیک و وضعیت جغرافیایی به عنوان مولفه های اصلی پژوهش شناسایی و مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد از نظر نمونه مورد پژوهش، مولفه شرایط سیاسی‐امنیتی دارای رتبه نخست اهمیت و مولفه های: زیرساخت های شهری، زیر ساخت های تکنولوژیک و نیروی انسانی در رتبه های بعدی اهمیت توجهبه توسعه فضایی آموزش عالی دربرنامه ریزی راهبردی مدیریت شهری قرار دارند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، توسعه فضایی، برنامه ریزی راهبردی، مدیریت شهری
  • اسدالله دیوسالار*، شهرام امیر انتخابی، حمیدرضا دیوسالار صفحات 57-74

    این مطالعه با هدف شناخت نقش و عملکرد شهر چمستان به عنوان یک شهرکوچک در توسعه روستاهای پیرامونی می پردازد. شهر چمستان در سال 1371 تبدیل به شهرشده است و در این راستا با این پیش فرض که این شهر در تغییرات جمعیتی و جذب بازاریابی تولیداتروستایی و عملکرد آن در پایداری سکونتگاه های روستایی موثر است، کارپژوهش آغاز گردید .روش تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی است و نتایج بررسی ها نشان می دهد که شهر چمستان در تغییرات جمعیتی سکونتگاه های روستایی پیرامون بی تاثیر و درجذب و بازاریابی تولیدات -روستایی موثر و در پایداری سکونتگاه های روستایی ناموفق است . در پایان به منظورعملکردمطلوب شهر چمستان درایفای کارکردهای شهری به منظور وصول به توسعه مناسب روستاهای پیرامونی پیشنهاداتی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: شهر کوچک، توسعه، توسعه روستایی، دهستان ناتل رستاق
  • نیره زیبایی*، راضیه رضازاده صفحات 75-94

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مطالعه رابطه بین سیمای بصری مناطق شهر تهران ورفتار شهروندان انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارشناسان شاغل در حوزه معماری و شهرسازی و زیباسازی شهرداری تهران بوده و تعداد 253 نفر از این کارشناسان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساختاست و از روش های آماری توصیفی و استنباطی به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات استفاده شده است.یافته های پژوهش بیانگر آن است که فرضیه اصلی آن مبنی بر اینکه بین سیمای بصری مناطق شهر تهران و رفتار شهروندان رابطه وجود دارد، مورد تایید قرار گرفت. همچنین از دیگریافته های پژوهش حاضر این است که بین سیمای بصری مناطق شهر تهران و وندالیسم، امنیتشهری، آرامش شهروندان و جهت یابی شهروندان رابطه معنادار وجود دارد.لذا به نظر می رسد توجه هر چه بیشتر مسیولان و برنامه ریزان شهری در طراحی شهرهانسبت به موضوع سیمای بصری مناطق شهر تهران می تواند موجبات تامین امنیت، آرامش،تسهیل جهت یابی و کاهش و ندالیسم را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: سیمای بصری، وندالیسم، تبلیغات محیطی، زیبایی محیطی، مبلمان شهری، ادراک رفتار شهری
  • مهرزاد سرفرازی* صفحات 95-122

    هدف پژوهش حاضر بررسی و سنجش آمادگی الکترونیکی شهروندان در راستایبکارگیری فناوری اطلاعات و استفاده از خدمات دولت الکترونیک، بانکداری الکترونیک وشهرداری الکترونیک در بین شهروندان شهرستانهای لار، گراش، اوز، خنج و بیرم می باشد .جامعه آماری پژوهش شامل شهروندان بالای 17 سال سن را که 8500 نفر هستند ، دربرمی گیرد که بر مبنای فرمول حجم نمونه 850 نمونه را در سطح تصادفی با استفاده ازروش نمونه گیری خوشه ای انتخاب گردیده است. پرسشنامه پژوهش شامل 30 سوال استکه بر مبنای سوالهای پژوهش توسط محققین تنظیم شده است . برای سنجش روایی پرسشنامه از روایی وابسته به محتوا بهره گرفته شد. و برای محاسبه ی ضریب قابلیت اعتباراندازه گیری در این پژوهش از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید ه است . تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. یافته های پژوهش در ارتباط با سوالهای پژوهش نشان داد که اگر دولت زیرساخته ای لازم بر ای ارایه خدمات مبتنی بر فناوری اطلاعات و اینترنت را برای شهروندان فراهم کند شهروندانآمادگی پذیرش و به کارگیری خدمات الکترونیکی ارایه شده از سوی بانکها، شهرداری ها وسازمان های دولتی از طریق اینترنت را دارا خواهد بود.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، جامعه اطلاعاتی، آمادگی الکترونیکی، دولت الکترونیک، شهرالکترونیک، شهرداری الکترونیک، بانکداری الکترونیک
  • جعفر شاعلی*، کاوه حاتمی صفحات 123-141
    هدف پژوهش

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش مدیریت منابع محیطی موجود در شهردر ارتقاء پایداری محیطی در جهت حفظ منابع موجود و برقراری عدالت در توزیع و استفاد هیمنابع محیطی برای نسل های حاظر و آینده می باشد.

    روش پژوهش

    بدلیل اینکه به دنبال ایجاد رابطه ی همبستگی بین دو متغیر مدیریت منابع محیطی و پایداری محیطی هستیم و همچنین منطقه 22 تهران به عنوان مکان مورد مطالعه انتخاب شده است، لذا پژوهش حاضر همبستگی‐موردی است.

    جامعه آماری

    جامعه ی آماری پژوهش کلیه ی مدیران اجرایی منطقه 22 تهران که به نحوی درمدیریت شهر دخیل هستند. لذا کلیه ی مدیران حاضر در شهرداری منطقه 22 ، اداره آب، ادارهبرق، سازمان های غیر دولتی و. . . در جامعه آماری این پژوهش محسوب می شوند.

    روش انجام پژوهش

    کلیه مطالب موجود در بخش مبانی نظری این پژوهش از کتب، مقالات،آمار و اسناد رسمی حاضر در شهرداری منطقه 22 تهران گردآوری شده است. همچنین برای بررسی فرضیه ی پژوهش از مصاحبه و پرسشنامه پژوهشگر ساخته استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج پژوهش

    پس از تحلیل سوالات و بررسی فرضیه موجود، نتایج حاکی از این بودکه مدیریت زمین و کاربری آن برحسب ظرفیت های توسعه پایدار صورت می پذیرد و به مدیریت پسماند و اکولوژی شهری اهمیت داده می شود. در مقابل به مدیریت آب و ذخیره آن برای مواقع بحرانی، استفاده از انرژی های نو و همچنین ایجاد زیر ساختهای موجود برای پویایی حمل و نقل عمومی توجه خاصی نمی شود.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، توسعه پایدار شهری، اکولوژی شهری
  • احمد مسجدجامعی* صفحات 143-156

    پدیده شوراها در آیین و شریعت اسلام از سابقه ای حدود 1400 ساله برخوردار است و شارعو امرهم شورای » مقدس اسلام در قرآن کریم بر آن تاکید و تصریح نموده است و در آیات به صراحت و روشنی از آن یاد شده است. « شاورهم فی الامر » و « بینهم یکی از تحولات مهم در عرصه سیاسی اجتماعی کشور، تشکیل شوراهای شهر در سال1377 بود.در دوران حاضر شوراهای محلی از جمله ساز و کارهایی هستند که درصورت نهادینگی می توانند در سطح محلی به ایجاد دموکراسی، ارایه خدمات و انسجام اجتماعی یاری رسانند.توسعه شوراها می تواند موجبات گسترش نهادهای غیر دولتی، افزایش مشارکت مردم در اداره امور خود و پاسخ گو کردن نهاد مدیریت شهری شود.در این مقاله ضمن ارایه تعاریفی از مفهوم شوراها و بررسی این مفهوم در کشور به انواع شوراها در اشاره کرده و در ادامه به تبیین جایگاه شوراها در اسلام و قانون پرداخته و سپس به مشکلات درونی و بیرونی شوراها اشاره کرده و راهکارهایی برای توانمند سازی شورا یاری ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: انواع شوراها، جایگاه شوراها، مشکلات و چالش های شوراها، فرصت ها و تهدیدات شوراها، شورایاری ها و توانمند سازی آنها
|
  • Pages 1-17

    Collective monitoring is based on acceptance of the citizen's monitoring right on the performance of the government and its dependent organizations that in Quran and traditional has been mentioned in a form of recommending the lawful and forbidding the sinful act's and benevolence for believers. By victory of Islamic republic in the holy system of Islamic republic of Iran, it has been mentioned in eighth principle of the constitutional law that emphasizes on mutual monitoring of people and government to each other's performance it has been done perfectly with a new participatory approach in urban management for necessity of social capitals field and attracting of citizens' public trust and changing the municipality to social organization. So an organization is needed in order to achieve to this social desire and its effectiveness and efficiency. Collective monitoring center of Tehran's municipality (1888) is recommended as a responsible organization and controls’ formal channel and informal monitoring for citizens.

    Keywords: Citizens’ monitoring, collective monitoring, Responsibility 1888
  • Pages 19-37

    Urban physical development is one of the dimensions of urban development. Regarding the ever-increasing growth of population and increase of immigration to towns, researchers, authorities, managers and other urban bodies have noticed urban physical development more than before. The title of the present research is newly-established towns physical development management pattern with Kouhsar for case study. Until the result of the research can be effective for the urban planning in future. In terms of subject, objectives, research questions and hypotheses, the present research studies Kouhsar physical development pattern; and the research methodology is a combination of descriptive, documentary and field study methods that used from the questionnaire and interview tools as well. The questionnaire used in this research included 20 five-item questions distributed among a sample of 80 persons out. The results of the research show that urban development pattern in Kouhsar are linear. The same pattern can be predicted in the late decade. If construction control is not managed well, it is predicted that a disturbed urban pattern will formed in Kouhsar. Also, it was found that there is no formal pattern for physical development of Kouhsar. Another finding was that comprehensive plan is a must for managing physical development of towns, especially newly-established ones. Therefore, there is a close interrelation between effective management of town physical development and comprehensive plan.

    Keywords: Development pattern, Physical development, Newly-established, linear pattern
  • Pages 39-56

    University is considered as one of centers of higher education and of urban handlers. University site selection is a part of comprehensive planning for higher education institutions in order to improve the spatial - location quality, capacity and facilities for the development of universities and to ensure their site selection based on the objectives and priorities.  Accordingly, this study seeks to deal with the importance of spatial development of higher education in the strategic planning of urban management. This research is applied in terms of purpose and it is descriptive in terms of the methodology. The statistical sample of the study included all students studying in public and Islamic Azad universities among whom a number of 500 people were selected as the research sample. 471 questionnaires were returned to the researcher. Two methods of library and field (24 item questionnaire of Likert spectrum) were used to collect data in this study, is used. Based on existing literature study, components of human resources, political- security conditions, cultural conditions, economic conditions, characteristics of ethnicity, urban infrastructure, technological infrastructure and geographical position was examined as the main components identified in this research. The results from the investigation showed in terms of the sample of the study, the component of political - security conditions is the prime priority and components of urban infrastructure, technological infrastructure and human resources are of next priorities in the importance of spatial development of higher education in the strategic planning of urban management.

    Keywords: Higher Education, spatial development, Strategic planning, Urban Management
  • Pages 57-74

    This research aim to the recognition of chamest's performance and role as a small city on suburban development chamestan has been became as a city in 1371 and in this way the research started by supposing that this city effects on population change and the attraction of market of suburban residences. The current method of research is descriptive- analytic and the results of the consideration show that chamestan does not effect on attraction and marketing of suburban productions, and it is not successful on stability of suburban residences. At the end, some suggestions have been made for desired performance of chamestan in order to suitable development of suburb.

    Keywords: Small City, development, suburban development, Natel Rostagh village
  • Pages 75-94

    Urban design and planning is now influenced by new approaches and different schools of thought.  The visual image of the city for architects and urban designers is now more important than ever before especially in urban metropolitan centers.  The present study is aimed to investigate the relation between visual image of the city of Tehran and the expected behavior of citizens. The subject group consists of professionals employed in architecture, urban planning, and beautification department of City of Tehran as dispersed in the 22 regional offices.  The sample size was 253 consisting of various age groups and both male and female employee.  The data was gathered through a designed questionnaire, and the descriptive and analytical statistical techniques were used to explore the data.  The results show that the main hypothesis of the research, there is a correlation between the visual image of the city and the expected behavior of citizens.  Also the results show that there are correlations between the visual image of Tehran and vandalism, urban security, citizen's calmness and orientation. Therefore it seems that further attention of authorities and urban planners to the issues of visual image of the city of Tehran would provide further possibilities for satisfaction with and preference of citizens.

    Keywords: Visual image, Vandalism, environmental advertisement, environmental aesthetics, urban furniture
  • Pages 95-122

    The present research’s aim is examining and testing citizens’ electronic readiness in accord with utilizing IT and making use of e-governmental services, e-banking, and e-municipality in the citizens domiciled in Larestan, Grash, Evaz, Khonj, and Beiram. Statistical community of this research includes the citizens older than 17 that contain 8500 people. This research has been chosen based on the formula of the sample bulk haphazardly by making use of the cluster –sampling method. The research questioner includes 30 questions that have been written based on the research questions by the researcher. For narrative testing the questioner has made use of the narrative concerning its content and for accounting validity indices all the measurements in this research have been done by  Kronbakh Alpha method. Analyzing the data in the present research has been conducted in both descriptive and deductive layers of statistics. The data in this research questions indicate that if the government provide the citizens with necessary foundations for rendering the services in IT and internet, the citizens are ready to accept and utilize electronic services presented by the banks, municipalities, and governmental organizations via internet.

    Keywords: IT, data community, Electronic Readiness, E-government, e-city, E-Municipality, e-banking
  • Pages 123-141

    According to this issue that our natural resources are going to be finished, attention to sustainability becomes one of the main urban planner's mental disturbances. Urban resources could be divided into three major parts, including environmental, economical, and social resources; on the other hand, there are three aspects of sustainability such as, environmental, economical, and social sustainability. The main reason of this research is to promote environmental sustainability due to survive existent resources and to observe justice in distributing the natural resources between existing and future human being.
       In order to establish a correlation among variables, also study the 22th region of Tehran, the research method is case study correlation. All the executive managers who involve in handling the urban problems of this region are counted in our universe. Also all the information is gathered from related books, articles, and official statistics. In order to observe the assumption, field study methods such as, interview and questionnaires' survey are used.
       After all the questions and assumption are observed, these facts are concluded: land management and its usage is according to sustainable capacity, the authorities stress on waste management and ecology, while they do not mind to water disaster management, usage of new born energies, and also development of transportation infrastructures.

    Keywords: Urban Management, urban sustainable management, Urban Ecology
  • Pages 143-156

    Phenomenon of councils in the religion of Islam is about 1400 years old and its importance is emphasized and clearly declared in holy Quran. One of the important developments in the social-political realm of the country was the formation of city councils in 1998. Today, the local councils are the mechanisms that can create democracy at the local level, providing services and help the increase in social cohesion. Development of councils can cause the expanse of non-governmental organizations, increase in public participation in their own affairs and making the urban management institutions accountable. In this article the concept of the councils is defined initially and this concept is reviewed in the country and then various types of councils are stated. Afterwards, the position of councils in Islam and Legislation is explained and finally the internal and external problems of the councils are pointed and some solutions are offered to help to empower the council assistances.

    Keywords: Various councils, the councils position, problems, challenges for councils, opportunities, threats, council assistances, empowering them