فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 108 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی ثنائی پور* صفحات 1-17

    کارآفرینی در گردشگری به‎عنوان رشته‎ای نوظهور اما با رشد فزاینده، توجه پژوهشگران رشته‎های مختلف را به‎خود اختصاص داده است. این در حالی است که پژوهش‎های این حوزه عموما با یکنواختی روش‎شناسی و ضعف مسئله پژوهشی مواجهند و نتایج آنها، راهگشای کارآفرینان و سیاستگذاران نیست. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و تحلیل روش‎شناسی مطالعات در این حوزه با استفاده از فراروش انجام شده است.جامعه آماری شامل تمامی مقالات منتشرشده در مجلات داخلی در حوزه کارآفرینی در گردشگری است. نمونه‎گیری به روش تمام شماری انجام شده و 44 مقاله برگزیده شده است. برای ارزیابی و تحلیل مقالات، چارچوب روش‎شناسی ساندرز و همکاران معرفی و استفاده شده است.نتایج نشان می‎دهد پژوهش‎های این حوزه، به طورعمده در پارادایم اثبات‎گرایی انجام شده و ازآنجاکه کارآفرینی در گردشگری در مرحله مفهوم‎سازی و نظریه‎پردازی است، پژوهش در این حوزه نیازمند جهت‎گیری‎های بنیادین با اهداف اکتشافی، روش‎های کیفی و ترکیبی، استراتژی‎های داده‎بنیاد و رویکردهای قیاسی و تطبیقی بیشتری است. در پایان نیز پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: روش‎شناسی، فراروش، ارزیابی، کارآفرینی، گردشگری
  • روح الله مظفری پور* صفحات 19-32

    در این پژوهش، فلسفه پساپدیدارشناسی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. پساپدیدارشناسی به عنوان یک رویکرد جدید در فلسفه فناوری می باشد که به ویژه بر نقش فناوری در تغییر دادن تجربیات و ادراک انسان ها تاکید دارد. نخست به ارتباط پساپدیدارشناسی با پدیدارشناسی و سپس به رابطه پساپدیدارشناسی و عملگرایی اشاره شده است. پساپدیدارشناسی فلسفه ای ترکیب شده از عملگرایی و پدیدارشناسی کلاسیک است. پساپدیدارشناسی با حفظ برخی ویژگی های پدیدارشناسی کلاسیک و کنار گذاشتن برخی ویژگی های دیگر از جمله تاکید بر ضدیت با ذات گرایی، باعث شده است این فلسفه را نوعی پدیدارشناسی عملگرا بنامند. در ادامه به روش های انجام پژوهش پساپدیدارشناسی پرداخته شده است. در این باره روش هایی معرفی و بحث شده اند که شامل روش هایی از جمله روش مصاحبه با شرکت کنندگان، مشاهده شرکت کنندگان، گزارش تجربیات اول شخص، مصاحبه با اشیا و روش پیشنهادی رابرت روزنبرگر هستند که همه این روش ها در نهایت به طرق مختلف به بررسی رابطه انسان و فناوری ها و تغییرات حاصل از این روابط می پردازند.

    کلیدواژگان: پساپدیدارشناسی، پدیدارشناسی، عملگرایی، روش، پژوهش
  • هادی صمدی* صفحات 33-46

    طی دهه گذشته به نحوی روزافزون دریافته‎ایم که وقتی درصدد تکرار داده‎های نشریافته در مقالات معتبر علمی هستیم، نتایج اولیه به دست نمی‎آیند. به عبارتی بسیاری از مقالات نشریافته در علوم آزمایشی، از جمله پزشکی و روان‎شناسی نامعتبر هستند. این پدیده به بحرانی در علوم تجربی منجر شده است که در 2012 به «بحران تکرارپذیری» معروف شد. در مقاله حاضر ابتدا بحران معرفی، و نظر دانشمندان در مورد شدت آن بیان شده است. سپس پنج علت احتمالی برای بروز آن معرفی شده‎اند. دعوی مقاله آن است که مهم ترین علت را باید در سیاست گذاری‎های ناکارآمد فشار بر چاپ مقالات جستجو کرد. در بخش بعد نیز متناسب با پنج علت راهکارهایی برای تخفیف بحران معرفی شده است. در بخش پایانی گام برداشتن به سوی «علم باز» و کاستن از نقش مقالات در ارزیابی استادان و پژوهشگران به عنوان دو راهکار اصلی معرفی شده است.

    کلیدواژگان: بحران‎تکرارپذیری، آمار، ارزش پی، سوداری شناختی، علم باز
  • علی نقی امیری، علی ذوالفقاری، ساسان روشن* صفحات 47-64

    مقاله پیش‎رو به‎دنبال واکاوی الگوهای بنیادین مدیریت مدرن و ارایه الگوی تطبیقی مدیریت اسلامی بر پایه مبانی جهانی فلسفه مدیریت می‎باشد. بدین‎ منظور، ابتدا الگوی جهانی تولید پارادایم مدیریتی تبیین و سپس مبانی اسلامی مترتب بر آن تطبیق داده شد تا الگوی تطبیقی خاص مدیریت اسلامی به دست آید. در طول مراحل تحقیق ابتدا پارادایم‎های فلسفی مدیریت مدرن از درون منابع بین‎ المللی استخراج و دسته ‎بندی شد. یافته‎ های این دسته‎ بندی نشان می‎دهد که پیش‎فرض‎های پارادایمی هستی‎ شناختی و معرفت‎ شناختی به‎ طور مشترک در بیشتر مکاتب مدیریت وجود دارد و مبنای تفکیک مکاتب مختلف مدیریتی از یکدیگر می‎باشد. همچنین، این دسته‎ بندی سیستماتیک می‎تواند به استخراج یک الگوی جامع جهانی برای تولید پارادایم مدیریت بینجامد. روش تحقیق در پژوهش پیش رو از نوع تطبیقی است. مطالعه تطبیقی درحقیقت نوعی روش بررسی است که پدیده‎ ها را در کنار هم قرار می‎دهد و به‎ منظور احصاء نقاط افتراق و تشابه، آنها را تحلیل می‎کند. براساس این، به‎ طور تطبیقی مبانی هستی‎شناختی و معرفت‎ شناختی اسلامی در الگوی پارادایمی قرار داده شد و الگوی پارادایمی خاص مدیریت اسلامی استخراج گردید. این الگو مبتنی بر هستی‎شناختی خلقی−ربوبی و معرفت ‎شناختی الهی−تیوییستی شکل می‎گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی تطبیقی، مدیریت اسلامی، آنتولوژی، پارادایم، اپیستمولوژی
  • علی فتحی* صفحات 65-83

    دیلتای کوشیده است «نقد عقل محض» کانت را به «نقد عقل تاریخی» در عرصه علوم انسانی تبدیل کند تا از قبل این رهیافت خاص، هم شان مستقلی برای علوم انسانی تدارک و هم معنای جدیدی از ابژکتیویته را در این ساحت آشکار کند. گادامر با نقدهای خویش او را ملامت کرده و مدعی شده است دیلتای در دام ابژکتیو علمی افتاده و با سنت نوکانتی که در عصر او جریان غالب و شایع بوده، ناخودآگاه همراهی کرده است؛ نیز اینکه دیلتای با وجود تفکر تاریخی، در نظام فکری خویش به همه لوازم و نتایج این تفکر وفادار نبوده است.در این جستار برای اینکه بنیاد ابژکتیو علوم انسانی را در نظرگاه دیلتای نشان دهیم، از تناظر میان سه‎گانه «تاریخ» «جهان زیسته» و«هرمنوتیک» سخن گفته‎ایم. ادعا این است که تاریخ، بنیاد زیست‎جهان و بالمآل بنیاد هرمنوتیک است، که به موجب نسبت‎های انسان در این عرصه، حیات تاریخی او رقم می‎خورد، «تاریخ» همان «زیست‎جهان» است در مقام فروبستگی و «زیست‎جهان» همان «تاریخ» است در ساحت انفتاح و گشودگی؛ «هرمنوتیک» نیز به مثابه منطق این نسبت و دانشی است که این دو ساحت را از مقام «اجمال و حضور» به مقام «تفصیل و حصول» درآورده است.البته در سایه چنین نگاهی آنچه ضامن عینیت و شان ابژکتیو علوم (انسانی) می‎شود نه انسان است، نه زیست‎جهان و نه تاریخ؛ بلکه کل این فرایند و جریان آگاهی است که از آن می‎توان به «آگاهی تاریخی» یاد کرد.

    کلیدواژگان: دیلتای، تاریخ، آگاهی تاریخی، زیست‎جهان، هرمنوتیک، علوم انسانی
  • میرسعید موسوی کریمی*، علیرضا کاظمی زاده صفحات 85-102

    از مهم‎ترین تلاش‎های فلسفی جان سرل، رفع تعارضات جدیدی است که در حوزه فلسفه ذهن مطرح شده است. از این جهت وی به‎عنوان یک فیلسوف ذهن سعی می‎کند چالش‎هایی را مرتفع کند که یافته‎ های علم عصب زیست‎ شناختی در برابر متافیزیک محض فلسفی قرار داده است. هدف اصلی این مقاله بررسی دیدگاه سرل در این باب است و مسئله نگارنده این است که نشان دهد توضیح هستی ‎شناسانه سرل از حیث التفاتی بر مبنای رویکرد فیزیکالیسم مشکل‎آفرین است؛ هرچند وی از روش‎ها و مقدمات موجهی استفاده می‎کند.این بررسی در دو محور کلی انجام شده است: نخست آنکه دیدگاه سرل درباره «حیث التفاتی» تبیین و بررسی شده و سپس نحوه پاسخ او به مناقشات برآمده از عصب زیست‎شناسی [طبیعت‎گرایانه] (به نوعی فیزیکالیسم مورد نظر سرل) ارزیابی و بررسی شده است. با بررسی دیدگاه سرل و با توجه به نقدهایی که بر دیدگاه وی مطرح خواهیم کرد، آشکار می‎شود که اگر هم چالشی میان مباحث عصب زیست‎ شناختی و بحث متافیزیکی در باب حیث التفاتی وجود نداشته باشد −که این خود محل مناقشه است− به ‎نظر نمی‎رسد اراده علمی فلسفی جان سرل برای حل این چالش کافی باشد.



    کلیدواژگان: حیث التفاتی، فیزیکالیسم، عصب زیست‎شناسی طبیعت‎گرایانه، آگاهی
|
  • Hadi Sanaeepour * Pages 1-17

    Entrepreneurship in tourism as an emerging discipline, but with increasing growth, has attracted the attention of scholars of various disciplines through their interdisciplinary background. Research in this area, however, faces the same methodological and research weaknesses, and the results do not pave the way for entrepreneurs and policymakers. The purpose of this study was to evaluate and analyze the methodology of studies in this field using meta-analysis. Statistical population includes all articles published in domestic journals in the field of tourism entrepreneurship. Sampling was done through a whole-body method and 44 articles were selected. The methodology of Sanders et al. introduced and used to evaluate and analyze the articles. The results show that research in this field is mainly conducted in the positivist paradigm, since entrepreneurship in tourism is in the conceptualization and theorizing stage, research in this field requires fundamental orientations with exploratory goals, qualitative and synthetic approaches, grounded theory strategies, and comparative and deductive approaches. Finally, suggestions for future research are presented.

    Keywords: Methodology, Meta-Method Approach, evaluation, Entrepreneurship, tourism
  • Roohollah Mozaffaripour * Pages 19-32

    In this paper, the philosophy of post-phenomenology has been discussed. Post-phenomenology is a new approach in the philosophy of technology, which especially emphasizes the role of technology in changing human experiences and perceptions. First, the relationship between post-phenomenology and phenomenology and then the relationship between post-phenomenology and pragmatism is mentioned. It has been stated that post-phenomenology is a philosophy combined with pragmatism and classical phenomenology. Post-phenomenology, while retaining some features of classical phenomenology and setting aside some other features, including the emphasis on opposition to essentialism, has led to the philosophy being called a kind of pragmatic phenomenology. In the following, Post-phenomenological research methods are discussed, in this regard, methods are introduced and discussed, which include methods such as interviewing participants, observing participants, reporting first-person experiences, interviewing objects, and Robert Rosenberger's proposed method. All of these methods ultimately examine the relationship between humans and technologies and the changes that result from these relationships in different ways.

    Keywords: post-phenomenology, phenomenology, pragmatism, Method, research
  • Hadi Samadi * Pages 33-46

    Over the past decade, we have increasingly realized that when we try to replicate the data which are published in influential scientific journals, the initial results are not obtained. In other words, the stated findings of the articles which are published in the experimental sciences, including medicine and psychology, are generally invalid. This phenomenon has led to a crisis in the experimental sciences, known in 2012 as the "replication crisis." In the present article, first, the crisis is introduced and a brief account of the opinions of the scientists about the severity of the crisis is produced. Then, five possible causes for its occurrence are introduced. The claim of the article is that the most important cause for the crisis of reproducibility of scientific results of academic articles should be sought in the wrong policies of the academic institute or funding bodies of putting pressure on scientists to publish articles (publish or perish). In the final section, some solutions, corresponding to the five causes which are identified, to alleviate the crisis are presented . Two of these solutions, namely, expanding the domain of the “open science” and secondly, reducing the role of articles in assessing the competence of researchers and academics are introduced as the main strategies to alleviate the crisis.

    Keywords: Reproducibility Crisis, Statistics, P Value, Cognitive bias, Open Science
  • Alinaghi Amiri, Ali Zolfaghari, Sasan Rowshan * Pages 47-64

    The present article seeks to analyze the basic patterns of modern management and to provide a comparative model of Islamic management based on the global foundations of management philosophy. To this end, first the global model of producing management paradigm was explained, then the following Islamic principles were applied to obtain a specific adaptive model of Islamic management. During the research process, the philosophical paradigms of modern management were first extracted and categorized from international sources. The findings of this classification show that the ontological paradigms of ontology and epistemology coexist in most management schools and are the basis for distinguishing different management schools from each other. Also, this systematic classification can lead to the extraction of a comprehensive global model for the production of the management paradigm. The research method in this research is comparative. Comparative study is in fact a method of study that puts phenomena together and analyzes them in order to enumerate the points of difference and similarity. Finally, Islamic ontological and epistemological foundations were comparatively placed in a paradigmatic model and a specific paradigmatic model of Islamic management was extracted. This model is formed based on the creation-divine ontology and the divine-theological epistemology.

    Keywords: comparative model, Islamic Management, anthology, paradigm, Epistemology
  • Ali Fathi * Pages 65-83

    Dilthey has sought to turn Kant's "critique of pure reason" into a "critique of historical reason" in the humanities, in order to provide both an independent position for the humanities and a new meaning of objectivity in this field. Gadamer rebuked him with his critiques, claiming that Dilthey had fallen into the trap of scientific objectivity and had unconsciously followed the tradition of Neokantism, which was prevalent in his day; despite his historical thinking, Dilthey has not been faithful to all the tools and results of this thinking in his system of thought. In this article, we show how the foundation of the living world and the dilthey hermeneutic method are laid out in "history". The relation between "history", "erlebnis" and, ultimately, "hermeneutics" is the relation between "appearance and interior", which due to man's infinity, his relation to history and historical self-consciousness have found such a distinction, "history" is the "erlebnis" in unarticulated position and "erlebnis" is the same as "history" in the field of openness; "Hermeneutics" is also the logic of this relation and knowledge that has changed this appearance and interior from the position of "conciseness and presence" to the position of "detail and achievement"; Of course, in the light of such a view, what guarantees the objectivity and objective position of the (human) sciences is neither man, nor the erlebnis, nor history.

    Keywords: Dilthey, history, Historical consciousness, erlebnis, hermeneutics, Humanities
  • Mir Saeed Musavi *, Alireza Kazemizadeh Pages 85-102

    One of Searle's most important philosophical endeavors is to resolve the new conflicts that have arisen in the field of philosophy of mind. For this reason, as a philosopher of the mind, he seeks to address the challenges that the findings of biological neuroscience poes to purely philosophical metaphysics. The main purpose of this article is to examine Searle's view on the subject and the author's aim is to show that Searle's ontological explanation is intentionally problematic based on the approach of physicalism, although he uses sound methods and premises. This study has been done in two general axes. First, Searle's view of intentionality is explained and examined, then how he responds to conflicts arising from the naturalistic biological neurology. Examining Searle,s view and paying attention to the criticisms we have made of his view , it is clear that even if there is no challenge between the topics of biological neurology and the metaphysical discussion of intent- which is itself a point of connection- the will does not seem to be Searl's philosophical science is sufficient to solve this challenge.

    Keywords: intentionality, physicalism, naturalistic biological neurology, metaphysics, consciousness