فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 27 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هیمن خضری آذر صفحات 1-17

    هدف پژوهش حاضر، بررسی راهبردهای جلب مشارکت عمومی در پیشگیری از جرم بود. روش پژوهش کیفی بود و از مصاحبه برای دستیابی به نتایج استفاده شد. بدین منظور با 40 نفر از روسای کلانتری ها، معاونت اجتماعی نیروی انتظامی، روسای پلیس پیشگیری، فرماندهان نیروی انتظامی در پژوهش مصاحبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری استفاده شد و نتایج در قالب تم های استخراج شده ارایه شدند. نتایج مصاحبه ها نشان داد که علل عدم مشارکت عمومی در پیشگیری از جرم در سه تم سازمانی، اجتماعی و قانونی و قضایی قابل تقسیم بندی هستند. علل سازمانی شامل علل اداری و علل ارتباطی می باشد. در علل اداری دو عامل خلاهای پلیسی و بروکراسی اداری از عوامل اصلی عدم مشارکت مردم در پیشگیری از جرم است. در علل ارتباطی دو تم عدم اعتماد مردم به پلیس و برخورد نامناسب پلیس با مردم استخراج شدند. علل اجتماعی عدم مشارکت عمومی در پیشگیری از جرم شامل دو تم علل فرهنگی و امنیتی است. علل قانونی و قضایی شامل دو تم عدم حمایت از مشارکت و عدم قانون برای مشارکت است. در زمینه عدم حمایت از مشارکت سه تم اصلی داشتن خلا قانونی و عدم حمایت قانون ازفردی که اطلاع رسانی می کند، خلاهای قضایی و برخورد ضعیف با مجرمان و هنجارشکنان استخراج شدند. در زمینه عدم قانون برای مشارکت دو تم خلا قانونی و تعیین نکردن نقش برای عموم استخراج شدند. روش های جلب مشارکت عمومی در پیشگیری از جرم در سه دسته درون سازمانی، اجتماعی و بین سازمانی دسته بندی شدند. در بعد سازمانی سه تم وظایف، نیروی انسانی و افزایش امکانات و گسترش فعالیت ها استخراج شدند. در بعد اجتماعی سه تم فرهنگ سازی، اعتماد سازی و حمایت های قانونی و قضایی استخراج شدند. در بعد بین سازمانی تم مشارکت بین سازمانی استخراج شد.

    کلیدواژگان: پیشگیری، جرم، مشارکت عمومی، راهبرد
  • جواد منظمی تبار صفحات 21-42


    در این مقاله میزان گرایش جوانان استان آذربایجان غربی را نسبت به مولفه های هویت ملی و هویت قومی مورد اندازه گیری قرار داده و نقش نوع شغل و نوع مذهب جوانان را در نحوه شکل گیری هویت و بروز شکاف میان هویت ملی و هویت قومی بررسی کرده ایم. نمونه جوانان مورد مطالعه 234 نفر مرکب از 150 نفر ترک و 84 نفر کرد بودند که 88 درصد آنان را مردان و 12 درصد بقیه را زنان تشکیل داده بودند. همچنین 33/0درصد جمعیت نمونه، اهل سنت و 67/0 درصد آنها شیعه مذهب بودند.6 درصد دارای تحصیلات زیر دیپلم و 4/3 درصد تحصیلات دیپلم و 4/18 درصد تحصیلات فوق دبپلم و 6/55 درصد دارای تحصیلات لیسانس و7/16درصد دارای تحصیلات فوق لیسانس بودند. 5/14 درصد جوانان بیشتر عمر خود را در روستا و عشایر، 35درصد در شهرستان ها و3/31درصد در مرکز استان و1/20درصد در تهران بیشتر عمر خود را سپری کرده بودند. از نظر میزان درآمد36 درصد درآمد کمتر از یک میلیون تومان ،30 درصد دارای درآمد بین یک الی دو میلیون تومان 19 درصد دارای درآمد بین دو الی سه میلیون تومان و 15درصد فاقد درآمد بودند. سلسله مراتب مولفه های چهارگانه هویت قومی به ترتیب زیر به دست آمده است: مولفه فرهنگ قومی با میانگین 04/39 در اولویت اول، مولفه گرایش به مذهب با میانگین32/38 در اولویت دوم، مولفه زبان قومی با میانگین04/38 در اولویت سوم و مولفه تاریخ قومی با میانگین 32/24 در اولویت چهارم یا آخر قرارگرفته است. سلسله مراتب مولفه های شش گانه هویت ملی به ترتیب زیر به دست آمده است: مولفه تاریخ ملی با میانگین 44/37 در اولویت اول، مولفه ملت با میانگین 24/36 در اولویت دوم، مولفه سرزمین ملی با میانگین88/25 در اولویت سوم، مولفه زبان ملی با میانگین 12/24 در اولویت چهارم، مولفه دولت ملی با میانگین 96/22 در اولویت پنجم و مولفه فرهنگ ملی با میانگین 22 در اولویت ششم یا آخر قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت قومی، نوع شغل، نوع مذهب، سلسله مراتب
  • محمد خلیل نژاد صفحات 43-56

    مطالعه ویژگیهای اقلیمی هر استان میتواند کمکهای شایان توجهی به برنامهریزان در تعیین بهترین زمان و مکان موجود در آن استان برای گونه های خاصی از عملیاتهای نیروهای انتظامی و نظامی، نماید. با توجه به موقعیت جغرافیایی استان آذربایجان غربی و مرز مشترک این استان با سه کشور ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان (نخجوان)، در این پژوهش به ارزیابی شرایط آسایش اقلیمی نیروهای نظامی و انتظامی در این استان پرداخته شده است. بر این اساس از داده های مربوط به مولفه های میانگین ماهانه دمای هوا بر حسب درجه سانتی گراد و میانگین ماهانه رطوبت نسبی هوا بر حسب درصد، برای یک دوره آماری مشترک 25 ساله (از سال 1986 الی 2010) استفاده و مقادیر عددی شاخص THI به تفکیک برای ماه های سال و شش ایستگاه سینوپتیک مورد مطالعه استان، محاسبه شد. نتایج این بررسی نشان میدهد که آسایش اقلیمی استان در طول سال متنوع بوده، به نحوی که بهترین ماه ها از نظر دارا بودن شرایط آسایش اقلیمی برای فعالیتها و رزمایشهای نیروهای انتظامی و نظامی، ماه های ژوین و سپتامبر میباشد. به طور کلی طول دوره آسایش اقلیمی در استان آذربایجان غربی از ماه می شروع شده و در ماه اکتبر به پایان میرسد و در مقابل شش ماه از سال (از نوامبر تا آوریل) سرد بوده و فاقد شرایط آسایش اقلیمی میباشد. همچنین طول دوره آسایش اقلیمی در این استان از شمال به جنوب افزایش مییابد، به نحوی که ایستگاه تکاب دارای بیشترین و بهترین پتانسیل آسایش اقلیمی با چهار ماه متوالی (ژوین ،جولای، آگوست وسپتامبر) میباشد.

    کلیدواژگان: آسایش اقلیمی، شاخص THI، آذربایجان غربی، فعالیت یگان های انتظامی
  • ناصریوسفی، احمد امانی، مسعود بابایی صفحات 57-82

    چکیده

    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی گرایش به بزه بر اساس سبک های فرزند پروری، هویت و دلبستگی به والدین و همسالان در دانش آموزان دوره متوسطه بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر شهر ارومیه که تعداد 210 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های نگرش به بزه کاری، سبک های هویت، سبک های فرزند پروری(توسط اولیاء تکمیل شد) و دلبستگی به والدین و همسالان پاسخ داده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند گانه(هم زمان) استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد گرایش به بزه با سبک هویت سردرگم-اجتنابی(37=r، 05.>p)، سبک فرزندپروری سهل گیرانه(61=r، 01.>p)، و ارتباط با همسالان(46=r، 05.>p) رابطه مثبت و معنی دار، و با سبک هویت اطلاعاتی(51-=r، 01.>p)، تعهد(37-=r، 05.>p)، سبک فرزندپروری مقتدرانه(42-=r، 05.>p) و ارتباط با والدین(41-=r، 05.>p) رابطه منفی و معنی دار دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که سبک های فرزندپروری، هویت و دلبستگی به والدین و همسالان می توانند به صورت ترکیبی 27 درصد از واریانش گرایش به بزهکاری را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که سبک های فرزندپروری، هویت و دلبستگی نقش مهمی در پیش بینی گرایش به بزهکاری دارند؛ بنابراین می توان انتظار داشت که با آموزش این مهارت ها به نوجوانان و والدین آنها از این معضل پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، سبک های هویت، دلبستگی، گرایش به بزهکاری
  • علی ابراهیمی، حسین عصاریان نژاد صفحات 83-101


    یکی از وظایف عمده همه دولتها تامین امنیت داخلی کشور است، به طور کلی امنیت یعنی آرامش فکری و روحی و احساس امنیت از تعرض و گزند عوامل مخرب مختلف. با عنایت به قانون، پلیس مسیول اجرای برقراری امنیت اجتماعی میباشد (ماده 4 قانون نیروی انتظامی، مصوب تیرماه 1369) و برای ایجاد امنیت و اجرای ماموریت های پیشبینیشده نیاز به ابزار و تجهیزات و منابع انسانی دارد. بنابراین با توجه به شرایط ویژه جغرافیایی استان آذربایجان غربی و نیاز به تامین نظم و امنیت و در جهت مدیریت منابع انسانی و بهره گیری از تکنولوژی نوین کارآمد، به نظر میرسد که استفاده از هواپیمای بدون سرنشین با کمترین خطای ممکنه در راستای این اهداف اهمیت دارد. اشرافیت اطلاعاتی در انجام ماموریتهای پلیسی منجر به کیفی سازی ماموریت ها میگردد. پهپاد فناوری امروز و فردا است؛ از گزارش بینالمللی نهادهای دولتی و غیردولتی در سال های 2014 و 2015 چنین برمیآید که این فناوری، یکی از 3 یا 5 حیطه برتر تکنولوژی برای سالهای آتی است. امروزه پهپادها به طور گستردهای در صنایع هوایی و بلکه سایر صنایع مورد توجه قرار گرفتهاند. از آنجا که هزینه طراحی و ساخت این هواپیماها برای انجام یک ماموریت مشخص در مقایسه با هواپیماهای سرنشین دار بسیار کمتر بوده و همچنین خطرات جانی کمتری در بر دارند، گرایشهای زیادی در صنایع هوایی نظامی و غیر نظامی به سمت این نوع از وسایل پرنده مشهود بوده و حتی به زندگی مردم عادی نیز راه پیدا کرده است. در حال حاضر پلیس برخی کشورهای پیشرفته، به استفاده های گوناگون از پهپادها روی آوردهاند. طبیعتا نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیز به جهت قابلیتهای زیاد پهباد از جمله: پایش های ترافیکی، رصد محیط شهری، مدیریت بحران و ناآرامی ها، کنترل و نظارت در عملیات، عملیات در محیط های آلوده، پهپادهای مسلح با قابلیت درگیری، کمک به تامین نظم و امنیت مراسمات و غیره، باید در این زمینه اقداماتی را انجام دهد.

    کلیدواژگان: پهباد، امنیت داخلی، ماموریت های پلیس
  • حامد شیرزاد، محمد حسنی صفحات 103-127

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رضایتمندی شهروندان از ماموریت های سامانه فوریت های پلیسی 110 و عوامل موثر بر آن در بین شهروندان شهر ارومیه به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شهروندان بالای 18 سال شهر ارومیه بوده است که تعداد آنها 494019 نفر و تعداد نمونه مورد پژوهش 384 نفر براساس جدول مورگان، به روش نمونه گیری خوشه ای توام با نمونه گیری در دسترس می باشد. اطلاعات پژوهش با استفاده از ترکیبی از پنج پرسشنامه محقق ساخته رضایت شهروندان، انتظارات شهروندان، نگرش نسبت به سازمان کیفیت خدمات درک شده و ارزش درک شده خدمات که به ترتیب با پایایی 87/0، 80/0، 81/0، 92/0 و 90/0 که از فرمول آلفای کرونباخ به دست آمده استکه با استفاده از نظریه شبکه ای مبادله امرسون و نظریه احساسات رالف ترنر وهمچنین براساس مدل اروپایی رضایتمندی تنظیم شده بود جمع آوری شد و همچنین برای نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون ناپارامتری کولموگروف- اسمیرنف استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از از آزمون F، T تک متغیره، همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است نتایج تحقیق حاکی از رضایتمندی شهروندان از سامانه فوریت های پلیسی 110 داشت و همچنین عوامل موثر بر میزان رضایتمندی شهروندان نیز مورد شناسایی قرار گرفت.

|
  • Hemin Khezriazar Pages 1-17

    This article aims to investigate strategies for public participation in crime prevention. As a qualitative research, it employs interviews to achieve results. In this regard, 40 persons including heads of police forces, social deputy of Police Force, Prevention Police’s chiefs, and Police commanders were interviewed. Coding has been used for data analysis; the results have been presented in the form of particular themes. The results of the interviews showed that lack of public participation in crime prevention is categorized in three thematic groups: organizational, social, and legal and judicial. Organizational reasons are official reasons and communicative reasons. In terms of official causes for lack of public participation in crime prevention, police limitations and the administrative bureaucracy are the main factors. With respect to communicative reasons, lack of public trust in police and inappropriate treatment with people by the police forces are extracted as effective themes. Social reasons for lack of public participation in crime prevention are two themes, namely, cultural and security reasons. Two themes of lack of support for participation and lack of law for participation are legal and judicial reasons. The extracted themes for lack of support for participation are gaps in legislation, lack of legal protection for the individual who discloses the cases as well as juridical gaps and improper dealing with the criminals and oppositionists. Legal gap and lack of determining role for public are sub-themes in the lack of law for participation. Methods of public participation in crime prevention are classified in three categories: organizational, social and inter-organizational. Organizational methods include tasks, human resources, and increase in features and expansion of activities. Culture-building, confidence-building and legal supports are three themes of social methods. Inter-organizational method can be shown by the theme of relationship between organizations.

    Keywords: prevention, crime, public participation, strategy
  • javad monazami tabar Pages 21-42

    Abstract
    In this paper, the tendency in Western Azerbaijan province of the components of national identity and ethnic identity and the role of measured data job, and religion in the way of the formation of youth identity and ethnic identity have examined incidence gap between national identity. 234 study sample consisted of 150 young people will leave and 84 were 88% male and 12% are women; Bvdnd.hmchnyn other 33/0% of patients were Sunni and Shiite 67/0 percent. 6% Education 4.3% high school diploma and an associate degree and 18.4 percent have a bachelor degree or degree Dbplm and 6/55 of 7/16 of a degree Lyslns 14.5 percent of youth were most of his life in the village and the tribes 35 percent in Shhrsta They and 3/31 percent in the provincial capital and 1/20 percent in Tehran have spent most of his life. In terms of income, 36% earn less than a million dollars, 30 percent earning between one and two million dollars, 19 percent have revenues between two to three million dollars and 15 percent had no income. The hierarchy of the four components of ethnic identity is obtained as follows: 04/39 in the first component Bamyangyn ethnic culture, religious orientation component with an average of 32/38 second priority Vmvlfh ethnic language Bamyangyn 04/38 third priority and component ethnic history, with an average 32/24 or last quarter has been a priority. The hierarchy of the six components of national identity is derived as follows: National History Bamyangyn components 44/37 first priority, second priority component of the nation Bamyangyn Vmvlfh National Land Bamyangyn 24/36 88/25 third priority and the national language component with an average of 12 / 24 in the fourth priority, and the priority component of the national state with an average of 96/22 in the fifth and sixth or the last component of the national culture has been a priority Myankyn 22.

    Keywords: national identity, ethnic identity, occupation, Religion, hierarchy
  • mohammad khalil nejad Pages 43-56

    Studying climate properties of each province can considerable help the planners in setting the best time and place in each of the provinces for specific military and security operations. Considering the geographical situation and having mutual borderlines with three countries, “Turkey, Iraq, and Republic of Azerbaijan”, in this research its focusing on evaluating climatic comfort condition calendar of military and security activities. On this basis, the data from average monthly temperature in centigrade and average monthly humidity data, from a common 25 years statistical period (from 1987 to 2010) is used, and the numerical values for THI index in resolution for each month of the year, and six studied synoptic stations in the province were calculated. The results of this study shows that the climatic comfort during the year is diverse, that the best months of the climatic comfort for activities and security and military exercises are June and September. Generally, the climatic comfort period of West Azerbaijan starts from May and ends in October, and on the other hand, six months of the year (from November to April) is cold and lacks climatic comfort conditions. Also the length of climatic comfort period increases with moving from north to south, in a way that Tekab station has the most and best climatic comfort potential during four months. (June, July, August, and September).

    Keywords: climatic comfort, THI index, west Azerbaijan, security units activities
  • Pages 57-82
    Background

    The purpose of present study was predicting delinquency preparation based of identity styles, parenting styles and attachment on parent and peer.

    Materials and Methods

    This research was descriptive correlation (prediction) study. 210 students were selected by convenience sampling from all male students in uremia who responded identity styles inventory, parental styles inventory, attachment inventory and delinquency readiness inventory. For data analysis, person correlation coefficient and multiple regression analysis (simultaneous) were used.

    Result

    Data analysis showed that delinquency preparation with diffuse-orientation identity style, permissive parenting and relation with peers were positively related and with informational style, commitment, authoritarian parenting and relation with parent had a significant negative relationship. Regression analysis showed that identity styles, parenting styles and attachment could account for %27 of variance in delinquency preparation.

    Conclusion

    The result noted that identity styles, parenting styles and attachment have an important role predicting delinquency preparation, so we could expect that by teaching these skills to teenager and their parents the problem would be prevented.

    Keywords: Identity styles, parenting styles, attachment, delinquency preparation
  • ali abrahimi, Hossein Asarian Nejhad Pages 83-101

    One of the main responsibilities of all governments is to provide safety in the country. Mainly, safety means mental comfort, feeling safe from different untrustworthy factors. So, the police, with consideration of the regulations, is responsible to keep the society a safe place, and to do so, it requires some tools, and a necessary amount of human resource. So, with respect to the unique geographical situation of the province, the necessity of getting profit from technology and using drones, seems to be inevitable. Having comprehensive information in the police missions leads to a higher probability of success. Drones are todays and tomorrows tech. From the international reports of governmental and non-governmental organizations, it can be understood that in years 2014 and 2015, this tech is one of the top 3 or top 5 techs for the upcoming years. Today. The drones are widely used in aero-space and other industries. Since the design and construction of these planes in comparison to manned planes are much cheaper and includes lesser human casualties, there is a growing attraction in military and non-military industries, and even had found its way to the lives of normal people. Nowadays, in some developed countries, the police is using drones more often. Naturally, in Islamic Republic of Iran, the police, because of the various abilities of drones, such as traffic control, armed drones with warfare capabilities, crisis management, operation control, and etc. should take action in this field.

    Keywords: Drones, Internal security, Police missions
  • Pages 103-127

    The presented research is provided to investigate satisfaction level of people from police missions system and its influencing factors in Urmia using descriptive-correlation method. The population was above 18 years old of Urmia population that they were 494019. Also, the sample size was 384 which selected clustered-accessible, using Morgan formula. The collected data in this research has used five justified researcher-structured questionnaires using Emerson’s exchange network thesis and Terner’s emotions thesis and based on European Customer Satisfaction Index (ECSI). The questionnaires were citizen’s satisfaction, citizen’s expectations, attitudes of citizens to organization, quality of perceived services and perceived services values. The reliability thorough Cronbach’s alpha coefficient was 0.87, 0.80, 0.81, 0.92 and 0.90, respectively. Furthermore, for checking that data is normal, Kolmogorov-Smirnov nonparametric test has been used. For data analysis, the univariate F-test, T-test, Pierson correlation and structural equations modelling have been used. The results show that the people are satisfied from police missions system and factors influencing on people’s satisfaction is identified.