فهرست مطالب

نظارت و بازرسی - پیاپی 58 (زمستان 1400)

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 58 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ماندانا اصلانی، محمد عطایی، داریوش غلامزاده، علی محتشمی صفحات 13-42
    مقدمه

    شایستگی مدیران بویژه در سطوح ارشد، زمینه ساز موفقیت شرکتها و توسعه کشور است. حاکمیت شرکتی نیز به عنوان مجموعه‌ای از اصول، الزامات و فرایندها برای نظارت و راهبری شرکت توسط مراجع ذی ربط به شرکتهای دولتی ابلاغ شده است و مجری آن، مدیران ارشد (اعضای هیات مدیره) هستند؛ لذا طراحی الگوی شایستگی مدیران ارشد با توجه به نقش آنان در اجرای مطلوب حاکمیت شرکتی هدف این پژوهش است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، توسعه‌ای و از لحاظ نوع داده و روش تحلیل آن، آمیخته (کیفی- کمی) است. در بخش کیفی با مطالعه پیشینه و مبانی نظری، ابعاد شایستگی و ابعاد و مولفه‌های حاکمیت شرکتی شناسایی شد. با یازده نفر از اعضای هیات مدیره شرکتهای دولتی در حوزه‌های مختلف تولیدی، خدماتی و سرمایه‌گذاری و خبرگان دانشگاهی منتخب، مصاحبه و با روش تحلیل مضمون، مضمونها در سه سطح پایه، سازماندهنده و فراگیر مشخص شد. در بخش کمی با الگوسازی ساختاری-تفسیری، سطح‌بندی و تعیین روابط مولفه‌ها و ابعاد الگو انجام شد.

    یافته‌ ها

    یافته‌های بخش کیفی با تلفیق مطالعات نظری و تحلیل مضمون مصاحبه‌ها، 55 مضمون پایه (شاخص)، یازده مضمون سازماندهنده (مولفه) و سه مضمون فراگیر (بعد) به دست آمد. ابعاد الگو شامل دانشها، مهارتها و منش است.

     نتیجه‌ گیری

    بر اساس نتیجه تحلیل کمی پژوهش، مولفه‌های اصلی الگوی شایستگی در چهار سطح طبقه‌بندی می‌شود. مولفه‌های بعد منش (شامل فضایل اخلاقی، ویژگیهای فردی و ارزشها) موثرترین عوامل الگو و هادی دیگر مولفه‌ها است. تمام مولفه‌های اصلی، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری همزمان بر یکدیگر دارد. خروجی پژوهش به طراحی الگوی شایستگی مدیران ارشد شرکتهای دولتی با رویکرد حاکمیت شرکتی منجر شد.

    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، مدیران ارشد (هیات مدیره)، حاکمیت شرکتی، الگوسازی ساختاری تفسیری
  • پرویز سبحانی*، جواد کیانی، کامران خدادادی صفحات 43-72
    مقدمه

     کلانتریها به سبب جایگاه حساسی که در عرضه خدمات انتظامی پلیسی به شهروندان دارند، نقشی مهم در ارتقای رضایت عمومی از عملکرد ناجا ایفا می کنند. پژوهش با هدف دستیابی به الگویی مطلوب از نظارت بر کلانتریها در چارچوب طرح تحول کوپ انجام شده است.

    روش

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، و از زمره پژوهشهای کیفی است. در این پژوهش از روش تحلیل روایت مضمونی برای تحلیل داده ها استفاده شد. جامعه آماری، تمام کارشناسان حوزه نظارت سازمانی در کلانتری های شهر سنندج بودند که حجم نمونه بیست نفر با روش نمونه گیری گلوله برفی به دست آمد. تحلیل داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با نمونه</span> </span>ها</span> و براساس کدگذاری سه مرحله ای عمده، محوری و باز انجام گرفت.

    یافته ها

     داده ها در قالب 12 مقوله محوری، ذیل شش مقوله عمده ارتقای بسترهای ارتباطی و مخابراتی، دگردیسی در ساختارهای نظارت، همه جانبه گرایی در نظارتها، بازخوردگیری از نظارتها، نظارت آموزش محور، تقویت مقوله خود نظارتی و اخلاق مداری در نظارتها کدگذاری شد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که الگوی مطلوب نظارت در کلانتریها در چارچوب طرح تحول کوپ باید دارای مولفه هایی چون هوشمندسازی نظارتها و استفاده حداکثری از تجهیزات کنترل از راه دور، مسیول کردن فرماندهان در برابر عملکرد کارکنان، در نظر گرفتن نمودار سازمانی برای رده های نظارتی در کلانتریها، نهادینه سازی فرهنگ خودنظارتی، توجه به اصل آگاهسازی و ارشاد کارکنان در نظارتها، پرهیز از رفع تکلیف گرایی در نظارتها، اعتماد افزایی و ایجاد اطمینان در میان ناظران و نظارت شوندگان طی فرایند نظارت و ایجاد ضمانت اجرایی برای نتایج بازدیدها است.

    کلیدواژگان: الگوی مطلوب نظارت، طرح تحول کوپ، نظارت بر کلانتری ها
  • فرزاد جمادی، لیلا نعمتی *، شهرام همتی صفحات 73-98
    مقدمه

     سبک رهبری با انتخاب و عملکرد خود تمامی سطوح سازمانی را تحت تاثیر قرار می دهد به شکلی که می توان گفت سبک رهبری هر سازمان میزان موفقیت آن را رقم می زند؛ از این رو این مطالعه با هدف شناسایی نقش رهبری خردمند بر توانمندی، تاب آوری اخلاقی و حفظ و نگهداری کارکنان با نقش میانجی چابکی سازمانی در وضعیت بحرانی کرونا انجام شده است.

    روش

     پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، و از لحاظ شیوه اجرا جزء تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل تمام فرماندهان و نیروهای نظامی مشغول به کار در نیروی هوایی ارتش همدان بودند. به دلیل احتمال ریزش نمونه آن در وضعیت بحرانی کرونا و کمبود وقت نیروهای نظامی220 نفر به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های رهبری خردمند نوناک و تامکیوشی (2011)، توانمندی اخلاقی، تاب آوری اخلاقی نعمتی و همکاران (1399)، حفظ و نگهداری کارکنان لانگو و مورا (2011)، چابکی سازمانی شریفی و ژانگ (1999) است که روایی محتوایی مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای رهبری خردمند، توانمندی اخلاقی، تاب آوری اخلاقی، حفظ و نگهداری، چابکی سازمانی به ترتیب 0/91، 0/90، 0/92، 0/89و 0/93 گزارش شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی بود که رهبری خردمند می تواند به عنوان متغیر سازمانی مهم بر میزان توانمندی، تاب آوری اخلاقی، نگهداری کارکنان با همراهی متغیر چابکی سازمانی اثرگذار باشد.

    نتیجه گیری

     سازمانها باید برای موفقیت در زمینه ارتقای توانمندی، تاب آوری اخلاقی، نگهداری کارکنان، چابکی سازمانی سبک رهبری خردمند را مدنظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: رهبری خردمند، توانمندی اخلاقی، تاب آوری اخلاقی، حفظ و نگهداری کارکنان، چابکی سازمانی
  • مائده رحیمی صفحات 99-126
    مقدمه

    یکی از کارآمدترین شیوه‌های مبارزه با فساد، گسترش فرهنگ برملاسازی است. سازمان شفافیت بین‌الملل نهادی بین‌الملل است که اصولی راهنما برای تصویب قوانین مربوط به افشاگران پیشنهاد کرده است. هدف این پژوهش ابتدا بررسی مهمترین قوانین پیشنهادی سازمان شفافیت بین‌الملل، مقایسه آن با طرح حمایت از افشاگران فساد مجلس شورای اسلامی و در نهایت احراز نقاط ضعف و کاربردی این طرح است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر نوع پژوهش، توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه‌ای به روش اسنادی مورد تحلیل قرار گرفته و جمع‌آوری اطلاعات به صورت فیشبرداری بوده است؛ بدین صورت که پس از ماخذیابی کتابها، مجلات و اسناد مربوط به موضوع، فهرست موقت از مطالب مورد نیاز تهیه، و سپس با آماده‌سازی فیشها، مرحله فیشبرداری شروع و مطالب تنظیم شده است.

    یافته‌ ها

     قویترین ساز و کاری که مورد استفاده بسیاری از کشورهای پیشگام در حوزه مبارزه با فساد است، ساز و کار گزارشدهی فساد توسط مردم است. از مزایای استفاده از عموم مردم برای کشف و برخورد با جرایم می‌توان به افزایش احتمال کشف فساد، افزایش سرعت کشف فساد، تقویت سرمایه اجتماعی، هزینه‌های اجرایی نزدیک به صفر، کاهش بار مالی و اجرایی دستگاه‌های اجرایی و کاهش امنیت برای مفسدان نام برد.

    نتیجه‌ گیری

    از مقایسه طرح حمایت از افشاگران فساد مجلس و مهمترین اصول سازمان شفافیت  بین‌الملل نتیجه می‌شود که طرح مجلس در غالب موارد از اصول شفافیت بین‌الملل پیروی نکرده و دارای خلاها و ایرادهای بسیاری است؛ لذا در پایان پس از ذکر نقاط ضعف و قوت، یک ماده واحده با 4 تبصره برای جایگزینی آن طرح پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: فساد، برملاکنندگان فساد، سازمان شفافیت بین الملل، طرح حمایت از افشاگران فساد مجلس شورای اسلامی، گزارشهای مردمی درباره فساد
  • استاتیرا غلامی، رسول مقصودپور صفحات 127-160
    مقدمه

    سیر مطالعات نظامهای مختلف در زمانها و مکانهای مختلف، حاکی از تلاش برای وضع علوم ثبوتی و کوشش برای به کرسی نشاندن علوم اثباتی برای مسالمت و همزیستی انساندوستانه است. این مهم، همواره دغدغه حقوقدانان و جامعه شناسان در سراسر کره زمین بوده است. هدف این مقاله، الهام از اصول بنیادین بشری همچون "انصاف" است که با تلالو حسن نیات انساندوستانه در ایران و نقش بسیار فزاینده‎ای که در حل و فصل دعاوی مدنی در فرانسه تحت عنوان، "اصل کدخدامنشانه" دارد، تلفیقی زیبنده خواهد شد.

    روش

    پژوهش با روش توصیفی تحلیلی با مطالعه و تطبیق متون و نصوص مشترک دو کشور ایران و فرانسه و بررسی سوابق قضایی مورد امعان نظر قرار گرفته است.

    یافته‌ ها

    یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که این اصل بر مبنای اعطای اختیارات ویژه‎ از سوی طرفین دعوی به دادرس است تا براساس میزان توافق آنان، قاضی بتواند تا حد امکان، دعوی را به طریق مصالحه، پایان بخشد و از ادامه دعوی، جلوگیری به عمل آورد. از مهمترین ویژگیهای این اصل، حق توصیف و بلکه تفسیر موضوع دعوی توسط قاضی در راستای هدف اصلی "اصل کدخدامنشی" و اجرای عملی "اصل انصاف" است. در ترازوی مطالعه تطبیقی، دو نهاد داوری و شوراهای حل اختلاف، مشابه اصل کدخدامنشی است؛ چون داوری طبق آیین دادرسی مدنی ایران، نهادی توافق محور و فلسفه ایجاد شوراهای حل اختلاف، اعطای ایجاد صلح و سازش و صلاحیت رسیدگی به برخی اختلافات جزیی و صدور رای است. از این رو مطالعه ماهوی اصول کدخدامنشانه در دادرسی فرانسه، اختیارات قاضی در دادگاه، تحلیل موارد قانون دادرسی فرانسه و مقایسه با داوری و شوراهای حل اختلاف آیین دادرسی مدنی ایران از محورهای اصلی این مقاله است و با این پرسش اصلی که  آیا اصول کدخدامنشانه در آیین دادرسی مدنی می‎تواند نقش مثبتی در فرایند دادرسی و اهداف حاکم بر آن داشته باشد، قوام می‌یابد.

    نتیجه‌ گیری

    نتایج پژوهش نشان می‎دهد که اصل کدخدامنشانه برمحور رضایت طرفین، نقش بسیار ویژه‎ای در جلوگیری از اطاله دادرسی و تعدد پرونده‌های قضایی و تکاپو برای حل پرونده مطرح شده با تکیه بر عدالت و انصاف ایفا می‎کند که با عنایت به نقش مهم داده‌های تقنینی در سیر تکامل علوم اثباتی، می‌تواند به نتایجی مقبول برسد و دادرسی منصفانه در لوای چنین تمهیداتی، روحی تازه بیاید.

    کلیدواژگان: آیین دادرسی مدنی، اصل کدخدامنشانه، انصاف، شورای حل اختلاف، داوری
  • محمد غفوریان اصل*، رضا زنگنه، کوروش سالمی صفحات 161-180
    مقدمه

    توجه به صیانت و سلامت کارکنان در هر سازمانی از جمله اولویتهای نظارتی مدیران است. بازرسی کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در این راستا از سال 1396 به ابلاغ دستور العمل اجرایی "طرح سفیران صیانت" اقدام کرده است. لذا، هدف این پژوهش بررسی تاثیر اجرای طرح سفیر صیانت بر کاهش ارتکاب جرایم کارکنان فرماندهی انتظامی استان فارس بود.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، و از نظر شیوه بررسی از نوع پژوهشهای توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنان پایور یازده شهرستان تابع استان فارس است که حجم نمونه بر اساس جدول مورگان و به روش تصادفی ساده، 275 نفر تعیین شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از محاسبه روایی (توسط استادان و افراد خبره) و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ، 92/0 بدست آمد.

    یافته‌ ها

    یافته‌ها با استفاده از آزمون آماری همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل و مشخص شد که هدفمندی کلاسهای آگاهسازی طرح سفیران صیانت، کیفیت و چگونگی اجرای آموزش از سوی گروه سفیران صیانت و حضور آنها در یگانهای دوردست و برقراری ارتباط نزدیک با کارکنان بر کاهش جرایم کارکنان تاثیرگذار است و این تاثیر به صورت معکوس است.

    نتیجه‌ گیری

    اجرای طرح سفیر صیانت فرماندهی انتظامی استان فارس در سطوح واکنش دارای تاثیر مثبت بوده است و با اتکا به هدفمندی و ارتقای سطوح کیفی و شیوه‌های آموزشی می‌توان تاثیرات مطلوبی را در آینده از اجرای این طرح انتظار داشت.

    کلیدواژگان: سفیران صیانت، ارزیابی آموزشی، اثربخشی، پیشگیری، جرائم کارکنان
  • وحید میرزایی، نورمحمد یعقوبی، زهره مقدس صفحات 181-210
    مقدمه

    امروزه با تمام کوششی که مسیولان و متخصصان به منظور اصلاح وضع سازمانهای کشور مبذول می دارند، آنچه هنوز نتوانسته است کارایی و اثربخشی آنها را افزایش دهد و اوضاع را بهبود بخشد نبود چارچوب نظری مناسب مدیریت بهبود بر مبنای ارزشهای فرهنگی جامعه ماست؛ لذا هدف پژوهش تبیین گرایش سازمانهای فرهنگی در جهت ایجاد بهبود سازمانی است؛ بدین منظور از الگوی چارچوب ارزشهای رقابتی کویین و کمرون در این تحقیق استفاده شده است.

    روش

    تحقیق از نظر هدف، کاربردی، و از نظر رویکرد، ترکیبی، و بر حسب گرداوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری را تمام کارکنان فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان تشکیل می دهند که 384 نمونه در بخش عام (کارکنان بخشهای انتظامی) و 44 نفر در بخش خاص (کارکنان عقیدتی سیاسی) انتخاب شدند. برای بررسی روایی محتوا به شکل کمی از دو ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) و برای پایایی تحقیق از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. هم چنین در تحلیل داده ها از تحلیل توصیفی و استنباطی بهره گرفته است.

    یافته ها

     آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون نشان می دهد که رابطه مثبت و معنی داری بین متغیرهای پژوهش برقرار است؛ به این معنی که الگوی مفهومی پژوهش با اطمینان 95% معنی دار، و بر اساس داده ها، الگو قادر به بیان تغییرات است.

    نتایج

    تحقیقات نشان می دهد که در بخش عام فرهنگ عقلایی و در بخش خاص فرهنگ ادهوکراسی فرهنگهای غالب سازمانی است. وجه اشتراک دو بخش عام و خاص این است که هر دو بخش، اعم از عام و خاص به محیط بیرونی تمرکز می کند با این تفاوت که بخش عام به ثبات و یکنواختی تاکید، و بخش خاص به انعطاف پذیری و غیریکنواختی تاکید می کند. هم چنین در بخش عام و خاص، بیشترین اثربخشی به ترتیب به متغیر دولت الکترونیک و متغیر خلاقیت و نوآوری مربوط است.

    کلیدواژگان: بهبود فرهنگ، اثربخشی سازمانی، تغییرات سازمانی و مدیریتی، فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان
|
  • Mandana Aslani, Mohammad Ataei *, Dariyush Gholamzadeh, Ali Mohtashami Pages 13-42
    Introduction

    The competence of managers, especially at senior levels, is the basis for the success of companies and the development of the country. Corporate governance as a set of principles, requirements and processes for monitoring and governing the company has been notified to the governmental companies by the relevant authorities and its executors are senior managers (members of the board of directors); Therefore, designing the competency model of senior managers according to their role in the optimal implementation of corporate governance is the goal of this research.

    Method

    This research is developmental in terms of purpose and mixed (qualitative-quantitative) in terms of data type and method of analysis. In the qualitative section, by studying the background and theoretical foundations, the dimensions of competence and the components of corporate governance were identified. Eleven members of the board of directors of governmental companies in various fields of production, services and investment, and selected academic experts were interviewed, and by content analysis method, the themes were identified at three levels: basic, organizer, and comprehensive. In the quantitative part, structural-interpretive modeling, leveling and determining the relationships of the components and dimensions of the model were performed.

    Results

    The findings of the qualitative section were obtained by combining theoretical studies and content analysis of interviews, 55 basic themes (index), eleven organizer themes (component) and three comprehensive themes (dimension). The dimensions of the model include knowledge, skills and character. 

    Conclusion

    Based on the results of quantitative analysis of the research, the main components of the competency model are classified into four levels. Dimensions of character (including moral virtues, personal characteristics and values) are the most effective role models and guider of other components. All the main components have two-way influence on each other. The output of the study led to the design of a competency model for senior managers of governmental companies with a corporate governance approach.

    Keywords: Competency Model, Senior Managers (Board of Directors), Corporate Governance, Interpretive Structural Modeling
  • Parviz Sobhani*, Javad Kiani, Kamran Khodadadi Pages 43-72
    Introduction

    Due to the critical position of police stations in providing law enforcement services to citizens, they play an important role in promoting public satisfaction of the performance of the NAJA. The aim of this study was to achieve an optimal model of supervision on police stations in the framework of the Police Stations Transformation Program.

    Method

    This research is qualitative; and applied in terms of purpose. In this study, thematic narrative analysis method was used to analyze the data. The statistical population was all experts in the field of organizational supervision on Sanandaj police stations. The sample size of twenty people was obtained by snowball sampling method. Data analysis was performed through semi-structured interviews with samples</span> and based on three-steps coding of main, central and open.

    Results

     The data were coded in the form of 12 central categories, under the six main categories of upgrading communication and telecommunication platforms, metamorphosis in supervising structures, comprehensiveness in supervising, getting feedback from supervisings, training-oriented supervising, strengthening self-supervising and ethics in supervising.

    Conclusion

    The results showed that the optimal model of supervision on police stations in the framework of the Police Stations Transformation Program should have components such as make supervising smart and using the maximum potential of remote control equipment, holding commanders accountable for staff performance, considering organizational charts for police stations, institutionalizing the culture of self-supervising, paying attention to the principle of informing and guiding employees in supervising, avoiding tendency to dabbling, increasing and creating trust among observers and supervisors during the supervising process and creating an executive guarantee for the results of visits.

    Keywords: Optimal model of supervision, police stations transformation program, supervision on police stations
  • Farzad Jamadi, Leyla Nemati *, Shahram Hemmati Pages 73-98
    Introduction

    Leadership style by its choice and performance affects all organizational levels in a way that it can be said the leadership style of any organization determines its success rate; Therefore, this study was conducted to identify the role of wise leadership on empowerment, ethical resilience and retention of employees with the mediating role of organizational agility in the COVID-19 crisis.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of implementation method. The statistical population included all commanders and military forces working in the Hamadan Air Force. Due to the possibility of decreasing the sample size in the COVID-19 crisis and the lack of free time for the forces, 220 people were selected as the sample by the availability method. Data collection tools include Nonak and Tamkyoshi (2011) wise leadership questionnaire, ethical competence, ethical resilience of Nemati et al. (1399), Lango and Mora employee retention (2011), Sharifi and Zhang (1999) organizational agility, which confirmed the content validity. The reliability of the questionnaires confirmed through Cronbach's alpha coefficient for the variables of wise leadership, ethical competence, ethical resilience, retention, organizational agility were reported to be 0.91, 0.90, 0.92, 0.89 and 0.93, respectively. SPSS and LISREL software were used to analyze the data at the level of descriptive and inferential statistics.

    Results

     The results showed that wise leadership as an important organizational variable can affect the level of empowerment, ethical resilience, and employee retention with the variable of organizational agility.

    Conclusion

    Organizations should consider wise leadership style for organizational success in terms of capacity building, ethical resilience, employee retention, and organizational agility.

    Keywords: Wise leadership, Ethical competence, Ethical resilience, Staff retention, Organizational agility
  • Maedeh Rahimi * Pages 99-126
    Introduction

    One of the most effective ways to fight corruption is to spread the culture of whistleblowing. Transparency International is an international body that has proposed guiding principles for enacting whistleblower laws. The purpose of this study is to first examine the most important laws proposed by Transparency International, compare it with the support the whistleblowers’ bill of the Islamic Consultative Assembly, and finally identify the weaknesses and practicalities of this plan.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the type of research, which has been analyzed using library resources by documentary method and the data collection has been in the form of recording; In this way, after retrieving the books, magazines and documents related to the subject, a temporary list of required materials is prepared, and then by preparing the fiches, fiche filing begins and the contents are set.

    Findings

    The strongest mechanism used by many leading countries in the fight against corruption is corruption reporting by the people. The benefits of using the public to detect and deal with crime include increasing the likelihood of detecting corruption, increasing the speed of detection of corruption, strengthening social capital, near-zero administrative costs, reducing the financial and executive burden of the executive bodies and reducing security for corrupted people.

    Conclusion

    Comparing the support the whistleblowers’ bill of the Islamic Consultative Assembly and the most important principles of the Transparency International program concludes that the parliament's plan in most cases has not followed the principles of Transparency International and has many gaps and flaws; Therefore, at the end, after mentioning the strengths and weaknesses, a single article with 4 comments has been proposed to replace that bill.

    Keywords: Corruption, whistleblowers of Corruption, Transparency International, support the whistleblowers’ bill of the Islamic Consultative Assembly, Public Reports on Corruption
  • Estatira Gholami, Rasoul Maghsoud Pour Pages 127-160
    Introduction

    The course of studies of different systems at different times and places indicates the effort to establish proofing sciences and the attempt to establish positive sciences for peace and humanitarian coexistence. This has always been a concern for jurists and sociologists around the globe. The purpose of this article is to inspire fundamental human principles such as "fairness", which will be beautifully combined with the glitter of humanitarian goodwill in Iran and its increasing role in resolving civil disputes in France under the title of "arbitrary principles".

    Method

    The research has been studied by descriptive-analytical method by studying and comparing the descriptions and the joint texts of Iran and France and reviewing the judicial records.

    Findings

    The findings show that this principle is based on granting special powers by the two litigants to the judge so that based on their agreement, the judge can, as far as possible, terminate the lawsuit through compromise and prevent the lawsuit from continuing. One of the most important features of this principle is the right to describe and even interpret the subject matter of the lawsuit by the judge in line with the main purpose of the "arbitrary principles" and the practical implementation of the "principle of fairness". In the comparative study, the two arbitration bodies and the dispute resolution councils are similar to the arbitrary principle; because arbitration according to the Iranian Civil Procedure Code is a consensus-based institution and the philosophy of creating dispute resolution councils is to grant peace, reconciliation and the authority to handle some minor disputes and issue a verdict. Therefore, the main study of the arbitrary principles in French proceedings, the powers of the judge in court, analysis of cases of French judicial law and comparison with arbitration and dispute resolution councils of Iranian civil procedure are the main topics of this article and it will be fortified with this main question that if arbitrary principles in the procedure civil litigation can play a positive role in the litigation process and its governing goals.

    Conclusion

    The results of the study show that the arbitrary principles based on the consent of the parties, plays a very special role in preventing the delay of the trial and the multiplicity of judicial cases and the effort to resolve the case based on justice and fairness which with the emphasize of the role of legislative data in the evolution of the positive sciences can lead to acceptable results and a fair trial in the light of such arrangements can find a new spirit.

    Keywords: Civil procedure, arbitrary principles, fairness, dispute resolution council, arbitration
  • Mohammad Ghafourian Asl *, Reza Zangeneh Eynaloo, Kourosh Salemi Pages 161-180
    Introduction

    Paying attention to the protection and honesty of employees in any organization is one of the supervisory priorities of managers. In this regard, the General Inspectorate of NAJA has issued an executive instruction on the "Plan of Ambassadors for Protection". Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of implementing this plan on reducing employees’ crimes in Fars police command center.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of research method. The statistical population includes the employees of Payvar in eleven cities of Fars province. The sample size was 275 based on Morgan table and random sampling method. The research instrument included a researcher-made questionnaire that after evaluating the validity (by professors and experts) and its reliability using Cronbach's alpha number 0.92 was reached.

    Results

    The results were analyzed using Pearson correlation test and it was found that making protection ambassadors classes purposeful, quality of implementing training by the group of protection ambassadors, their presence in remote units and establishing close relations with employees will reduce staff crimes and this effect and vice versa.

    Conclusion

    The implementation of the plan of the ambassador of protection of Fars police command center at the reaction levels has had a positive effect and by relying on purposefulness and improving quality levels and training methods, desirable effects can be expected from the implementation of this plan in the future.

    Keywords: Safety Ambassadors, educational evaluation effectiveness, prevention, staff crimes
  • Vahid Mirzaei, NoorMohammad Yaghoubi, Zohreh Moghaddas Pages 181-210
    Introduction

    Today, despite all the efforts of officials and experts to improve the condition of the Iran's organizations, what has not yet been able to increase their efficiency and effectiveness and improve the condition is the lack of a proper theoretical framework for improving management based on cultural values ​​of Iran’s society; therefore, the purpose of this study is to explain the tendency of cultural organizations in order to create organizational improvement; For this purpose, the model of Quinn and Cameron competitive values ​​framework has been used in this research.

    Method

    The research is applied in terms of purpose, mixed in terms of approach, and survey in terms of data collection. The statistical population consists of all employees of the police command center of Sistan and Baluchestan, of which 384 samples were selected in the general department (employees of the police department) and 44 people in the special department (political ideological staff). To evaluate the quantitative content validity, two relative content validity coefficients (CVR) and content validity index (CVI) and for the reliability of the research, Cronbach's alpha method was used. Descriptive and inferential analysis has also been used in data analysis.

    Results

    Correlation coefficient and regression tests show that there is a positive and significant relationship between research variables; this means that the conceptual model of the research is 95% significant, and based on the data, the model is able to express changes.

    Results

    Research shows that in the general part, rational culture and in the specific part, adhocracy culture are the dominant organizational cultures. The common denominator between the general and specific sections is that both sections, general and specific, focus on the external environment, with the difference that the general section emphasizes on the stability and uniformity, and the special section emphasizes on the flexibility and non-uniformity. Also in the general and specific sectors, the most effectiveness is related to the E-government, creativity and innovation variables, respectively.

    Keywords: Culture improvement, organizational effectiveness, organizational, managerial changes, Sistan, Baluchestan command center