فهرست مطالب

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 34 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدمهدی حسینیان مقدم صفحات 7-28

    دولت فاطمیان (297، 567ق) در استمرار حرکت اسماعیلی و با تکیه بر آموزه‎های آنان، از دولت‎های پر تلاش برای احیای آثار شیعی و تاثیرگذار بر اندیشه‎های شیعیان با درازای 270 سال خلافت بود. مقریزی (766، 845ق) نیز از مورخان غیر شیعی و پرآوازه عصر ممالیک (ایوبیان) در مغرب اسلامی بود. عصری که به رغم درخشش تاریخ‎نگاری در آن دوره، از دشمنی با شیعیان و فاطمیان فروگذار نبود. مقریزی پس از دو قرن فاصله زمانی خود با فاطمیان، با اندیشه‎ای غیر شیعی و در فضای سنگین سیاسی مذهبی عصر مملوکی، فاطمیان شیعی را با نگاهی جامعه‎شناسانه و رویکردی تمدنی بررسی کرد و آنان را با تدبیرترین دولت اسلامی و دوره آنان را درخشان‎ترین دوره حاکمیتی مصر ارزیابی کرد.اهتمام ویژه مقریزی به تاریخ فاطمیان و تمجید او از آثار و دستاوردهای آنان محققان را به کاوش چرایی آن واداشته و سبب تدوین آثاری در تبیین رابطه مقریزی با فاطمیان شده است. در این میان، ناصر رباط استاد دانشگاه «ام آی تی» در رشته تاریخ و کلام و نیز مدیر برنامه آغاخان با مطالعه گزاره‎های تاریخی و بررسی جهت‎گیری‎های سیاسی مذهبی مقریزی و با بهره‎گرفتن از روش توصیفی تحلیلی در پی کشف این رابطه برآمد و اشتراک آن دو را در تبار و جغرافیایی واحد پیوند دهنده اصلی مورخ مغربی سنی با دولت فاطمی شیعی دریافت. تباری که مقریزی آن را بر اثر دشمنی تمار عیار دولت مملوکی با فاطمیان، کتمان کرد و به عنوان یک عالم منتقد انقلابی مسلک (متمایل به ظاهریه) در مقام نقد مملوکان و ستایش از دستاوردهای فاطمیان جلوه نمود و با این حال، هرگز به عقاید فاطمیان تمایلی نشان نداد. مقاله پیش‎رو برگردان این مطالعه ارزشمند از زبان انگلیسی به فارسی است.

    کلیدواژگان: مقریزی، فاطمیان، مصر، نسب، نسب فاطمی
  • عبدالرحمن حسنی فر، محمدمسعود صادقی، سید علی مرتضوی امامی زواره* صفحات 29-54

    شکل گیری حکومت صفویه به عنوان دولت شیعی، یکی ازمهم ترین فصول تاریخ ایران و اسلام در جهان به شمار می آید. اولین ارتباط خارجی در عصر صفوی با پرتغالیان و بعدها اسپانیا صورت گرفت. حکومت صفویه به علل گوناگون ازجمله رقابت صفویه با عثمانی، از توجه جدی به امور سیاسی و اقتصادی خلیج-فارس غافل ماند و درمقابل پرتغالیها و اسپانیایی ها با تکیه بر نیروی نظامی و ناوگان دریایی و ایده های استعماری خود، تجارت در خلیج فارس را تحت انحصار خود گرفتند و از این طریق به حاکمیت سیاسی ایران درخلیج فارس ضربات جبران ناپذیری واردکردند.اتحادیا ایتلاف دایمی یا موقت با نیروی سوم یکی از راهبردهایی بود که در تاریخ روابط خارجی ایران به منظور بر قراری ثبات و امنیت نسبی صورت میگرفته است. نیروی سوم درروابط خارجی ایران استفاده از یک قدرت نوظهور سوم برای مهار قدرت های اول و دومی بودند که تهدیدها و استثمار آن ها بلاوقفه دامنگیر ایران بوده است. ایران برای رفع نیازها و مقابله با دشمنان خود در پی متحدی سیاسی و نظامی قوی بود، لذا روابط ایران و انگلیس به عنوان یک نیروی سوم علیه اسپانیا وپرتغال شکل گرفت.هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر و تحولات سیاسی- اجتماعی بر سیاست خارجی ایران درعصر شاه عباس صفوی و تعیین جایگاه دول اروپایی درروابط و سیاست خارجی ایران درعصر شاه عباس صفوی می باشد. یافته های این پژوهش نشان داد روابط تاریخی ایران با دول اروپایی در دوران صفوی پرفراز و نشیب بوده است. برقراری و گسترش روابط تجاری، تثبیت موقعیت تجاری و اقتصادی در خلیج فارس و حوزه اقیانوس-هند و اتحادیه علیه عثمانی، از اثرگذارترین عوامل ایجاد ارتباط بین ایران با دولتهای پرتغال و اسپانیا شناخته شد.همچنین در طی این دوره در راستای خروج از تهدیدهای نظامی و برون رفت از رکود اقتصادی دربنادر ایران در کرانه خلیج فارس، زمینه مساعدحضور انگلیس تحت عنوان کمپانی هندشرقی در ایران فراهم شد.

    کلیدواژگان: ایران، دولت صفوی، عثمانی، سیاست خارجی، اسپانیا، پرتغال، کمپانی هند شرقی، نیروی سوم
  • رضا دریکوندی، اسما بلوچ زهی* صفحات 55-75
    در اوایل حکومت قاجار تنی چند از شخصیت های برجسته مذهبی، بنا به انگیزه های متفاوتی به سرزمین هند که در آن زمان تحت سلطه استعماری بریتانیا قرار داشت، سفر کردند. رواج بسیاری از مظاهر تمدن نوین غرب در هند، که از رهگذر حضور استعمارگران در این سرزمین فراهم آمده بود، این کشور را به یکی از دروازه های مهم آشنایی ایرانیان با اروپای متحول شده، تبدیل کرده بود. میرعبداللطیف شوشتری و آقا احمد بهبهانی، دو عالم روحانی بودند که به واسطه حضور در هند و ارتباط با انگلیسی ها، ضمن مکتوب نمودن دیده ها و شنیده های خود در قالب دو سفرنامه موسوم به تحفه العالم و مرات آلاحوال جهان نما، در مورد این تحولات نیز موضع گیری کرده اند. پژوهش حاضر تلاش دارد با استفاده از روش تحلیل محتوا، چگونگی بازتاب جنبه های جدید تمدن غرب در کتاب تحفه و مرآت و آرای نگارندگان این دو سیاحتنامه درباره تحولات مذکور را مورد بررسی قرار دهد. یافته ها نشان می دهد شوشتری و بهبهانی آگاهی های ارزشمندی درباره پیشرفت های علمی و تحولات سیاسی و اجتماعی کشورهای اروپایی ارایه داده اند و در موارد مختلفی به ستایش این پیشرفت ها نیز پرداخته اند. در این میان بهبهانی به اشکال مختلفی تلاش داشته زمامداران قاجار را به اخذ جنبه های مثبت تمدن غرب ترغیب نماید.
    کلیدواژگان: شوشتری، استعمار هند، انگلستان، پیشرفت های علمی، بهبهانی
  • سید محمود سامانی صفحات 76-99

    حمزه بن عبد المطلب، عموی پیامبر اکرم (ص) از معدود شخصیت هایی است که پس از گرویدن به اسلام، تمام توان خود را برای حراست از رسول خدا (ص) و پیشبرد اهداف آن حضرت به کار بست. رشادت ها و فداکاری های مخلصانه او در غزوات بدر و احد و برخی از سرایا از او چهره ای اسطوره ای و قهرمان ترسیم کرد. شهادت مظلومانه او در سال سوم هجری و مثله شدنش توسط مشرکان قریش در احد و ملقب شدنش به سیدالشهداء از سوی پیامبر و تاکید آن حضرت بر عزاداری و زیارت حمزه، موجب اهتمام مسلمانان به تکریم و زیارت او در طول قرون اسلامی بوده است. در این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته است، زیارت حمزه در سنت معصومین (ع) و سیره مسلمانان، مورد بررسی قرار گرفته و از آیین و رسوم زیارت قبرش و نیز از مدفن و بقعه وی در ادوار مختلف سخن رفته است. برآیند مقاله حاکی از آن است که زیارت حضرت حمزه از همان زمان شهادتش مورد اهتمام رسول خدا (ص)، حضرت زهرا (س) و دیگر معصومان و صحابه و تابعین بوده است. اقتدای به این سیره در تمام ادوار اسلامی مدنظر مذاهب مختلف اسلامی بوده و افزون بر موسم حج که زایران بیت الله الحرام و مرقد مطهر نبوی به طور معمول به زیارت حمزه و دیگر شهدای احد رهسپار می شوند، در دیگر مناسبت ها نیز زیارت حمزه مدنظر مسلمانان بوده و رسوم خاصی در رابطه با آن وجود داشته است.

    کلیدواژگان: زیارت حمزه، معصومان و زیارت حمزه، صحابه و زیارت حمزه، بقعه حمزه، رسوم زیارت
  • علی اکبر عالمیان صفحات 100-122

    دشمنی امویان با حضرت حمزه (ع) چه در دوران قبل از حکومت و چه در دوران حکومت آنان، دارای علل و نمودهای گوناگونی بوده است. در دوران قبل از حکومت ایشان، علت عمده این دشمنی رقابت ها و دشمنی های تاریخی بین بنی امیه و بنی هاشم بود و همین مساله در روابط بین امویان و حمزه (ع) نیز تاثیر گذاشته بود. نمود این مساله نیز در کینه آنان نسبت به عموی گرامی رسول خدا (ص) نمایان می شد که درنحوه به شهادت رسیدن و شیوه برخورد با پیکر وی نمایان می شود. در دوران حاکمیت نیز علت اصلی دشمنی آنان با حمزه (ع)، نقش موثر ایشان در حمایت از رسول خدا(ص) و دین اسلام، بوده است. جلوه هایی از این دشمنی در تبلیغ بر ضد ایشان با جعل احادیث و برخورد ابوسفیان و فرزندش معاویه در برخورد با قبر حمزه (ع)، دیده می شود. نتیجه این پژوهش این است که امویان به دلیل نقش و جایگاه حمزه (ع)، به او دشمنی می ورزیدند تا به این وسیله مقام محبوب ترین شخص نزد پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) را تخفیف دهند. به همین خاطر هم بود که در کلام اهل بیت (ع)، مباهات به حمزه (ع) دیده می شود. از حیث روشی نیز روش پردازش داده ها در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و نیز تحلیل محتوایی است.

    کلیدواژگان: حمزه(ع)، امویان، رسول خدا(ص)، تحلیل تاریخی
  • علی جباری صفحات 123-150

    این پژوهش به منظور بررسی جایگاه حضرت حمزه (ع)  در فضای دیجیتال انجام شده است. برای دستیابی به این هدف، مهمترین پایگاه های اینترنتی و نرم افزارهای تولیده شده مرتبط با موضوع، مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد و مشخصات مقالات در پایگاه های معتبر و مقایسه آماری آنها با یکدیگر، فراوانی و دسته بندی اطلاعات مربوط به موضوع مقاله در نرم افزارها، مقایسه فراوانی نتایج بین آنها و بررسی برخی از شبهات مربوط به حضرت حمزه (ع)  در منابع، در این پژوهش مد نظر بوده است. در بین دیتاهای بررسی شده، نرم افزارهای مرکز نور به لحاظ دسته بندی و گونه شناسی اطلاعات در جایگاه بالاتری قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حضرت حمزه، پایگاه، مقاله، نرم افزار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، المکتبه الشامله
  • روح الله صمدی صفحات 151-174

    مقاله حاضر حاوی محورهایی چون بحث از دیدگاه عباس (م 32ق)، عبدالله بن عباس (م 68ق)، خلفای عباسی (حک. 132-656ق) و محدثان و مورخان نزدیک به دستگاه خلافت عباسی درباره با حضرت حمزه (م 3ق) به این سوال پاسخ می دهد که خاندان عباس در طول تاریخ پرفراز و نشیب شان چه دیدگاه و تعاملی با حضرت حمزه داشته اند؟ خاندان عباسی بخصوص پس از رسیدن به خلافت طولانی مدت شان سعی در تبلیغات سوء پیرامون سایر نوادگان هاشم بن عبدمناف کرده و متقابلا درصدد تطهیر عملکرد و توجیه سیاست های خویش بوده اند. از این رو به نظر می رسد ضروری است تا نسبت به دیدگاه و نحوه تعامل عباسیان و مناسبات این خاندان با سیره و تاریخ حمزه تحقیقی صورت گیرد. یافته های پژوهش حاکی از نوعی دوگانگی رفتاری جهت کسب منافع سیاسی در خلفای عباسی بوده که تا حدودی به موفقیت آنان در کسب قدرت و فریب افکار عمومی منجر شده است. این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: حضرت حمزه، عباسیان، عباس بن عبدالمطلب، ابن عباس
|
  • Mohammadmahdi Hoseinianmoghaddam Pages 7-28

    The Fatimid government (297, 567 AH) in the continuation of the Ismaili movement and relying on their teachings, was one of the governments trying to revive Shiite influencial works on the ideas of Shiites for 270 years of caliphate. Maghrizi (766, 845 AH) was also one of the famous non-Shiite historians of the Mamluk era (Ayyubids) in the Islamic Maghreb. An era that, despite the brilliance of historiography in that period, did not neglect from enmity with Shiites and Fatimids. After two centuries of his time with the Fatimids, Maghrizi studied the Shiite Fatimids with a non-Shiite thought and in the heavy religious-political atmosphere of the Mamluk era with a sociological view and a civilized approach and evaluated them with the most prudent Islamic state and their period as the most brilliant period of Egyptian rule. Maghrizi's special attention to the history of the Fatimids and his praise of their works and achievements has led researchers to explore the causes and has caused the compilation of works to explain the relationship of Maghrizi with the Fatimids. In the meantime, Nasser Rebat, a professor at MIT University in the field of history and theology, and also the director of the Aga Khan program, Sought to discover this relationship with studying the historical propositions and examination of the political-religious orientations of Maghrizi, using descriptive-analytical methods and found the commonality of that two in the Descent and geography of the unit linking between the Sunni Moroccan historian and the Shiite Fatimid state. A lineage that Maghrizi concealed as a result of the Mamluk government's feud with the Fatimids and appeared as a revolutionary scholar (inclined to Zaheriyah) in the position of criticizing the Mamluks and praising the achievements of the Fatimids and yet, he never showed interest in Fatimid beliefs. The following article is a translation of this valuable study from English to Persian.

    Keywords: Maghrizi, Fatimids, Egypt, lineage, Fatimid lineage
  • Abdolrahman Hassanifar, Mohamadmasud Sadeghi, Sayed Ali Mortazavi Emami Zavareh * Pages 29-54

    The formation of the Safavid government as a Shiite state is one of the most important chapters in the history of Iran and Islam in the world. The first foreign relations in the Safavid era, took place with the Portuguese and later with Spain. The Safavid government, for various reasons, including rivalry with the Ottomans, neglected to pay serious attention to the political and economic affairs of the Persian Gulf on the other hand, the Portuguese and the Spaniards, relying on their military and naval forces and their colonial ideas, monopolized trade in the Persian Gulf, thereby inflicted irreparable damage on Iran's political sovereignty in the Persian Gulf. Permanent or temporary alliance with the Third Force was one of the strategies in the history of Iran's foreign relations to establish relative stability and security. The third force in Iran's foreign relations was the use of a third emerging power to restrain the first and second powers, whose threats and exploitation have always annoyed Iran. Iran sought a strong political and military ally to obviate its needs and deal with its enemies. Therefore, Iran's relations with Britain were formed as a third force against Spain and Portugal. The purpose of this study is to investigate the impact and socio-political developments on Iran's foreign policy in the era of Shah-Abbas Safavi and determine the position of European states in Iran's foreign relations and policy in this period. The findings of this study showed that Iran's historical relations with European countries have had ups and downs during the Safavid period. Establishment, expansion and stabilization of trade and economic relations in the Persian Gulf and the Indian Ocean and the alliance against the Ottomans, were recognized as the most effective factors in establishing relations between Iran and the governments of Portugal and Spain. Also, during this period, in order to get out of the military threats and economic recession in the Iranian ports on the Persian Gulf coast, a favorable opportunity was provided for the British presence in Iran as the East India Company.

    Keywords: İran, Safavid government, Ottoman, foreign policy, Spain, Portugal, East India Company
  • Reza Derikvandy, Asma Baluchzehi * Pages 55-75
    In the early days of the Qajar dynasty, several prominent religious figures traveled to British-occupied India for various reasons. The prevalence of many manifestations of modern Western civilization in India, which was provided by the presence of colonialists in this country, had made this country one of the important gateways for Iranians to get acquainted with the changed Europe. Mir Abdul Latif Shoushtari and Agha Ahmad Behbahani were two clerics who, through their presence in India and their relations with the British, wrote down what they saw and heard in the form of twoThe travelogue called Tahfa Al-Alam and Marat Al-Ahwal Jahan Nama also reacted to these developments. The present study intends to use the content analysis method to examine the extent of reflection of new aspects of Western civilization in the book "Gift" and the views and opinions of the authors of these two travelogues about these developments. The importance of this research stems from the critical moment of writing these travelogues and on the other hand because for the first time two Iranians have recorded the achievements of the emerging Western civilization for their compatriots, which could have been in the society of the time.D be the source of dramatic changes. The findings of the study indicate the fact that Shoushtari and Behbahani have provided valuable information about scientific progress and political and social developments in European countries and have praised these developments in various cases. In the meantime, Behbahani has tried in various ways to persuade the Qajar rulers to take on the positive aspects of Western civilization
    Keywords: Shushtari, Indian colonization, the UK, Scientific advances, Behbahani
  • Seyyed Mahmud Samani Pages 76-99

    The enmity of the Umayyads with Hamza (AS), both in the period before and after their rule, had various causes and factors. In the pre-government era, the main reason for this enmity was due to two issues. The first issue was the historical rivalries and enmities between the Umayyads and the Hashemites, and this issue also affected the relations between the Umayyads and Hamza (AS). The second issue is their resentment towards the dear uncle of the Prophet (PBUH), which is manifested in the type of his martyrdom and the manner of dealing with his body. In the post-government period, the main reason for their enmity with Hamza (AS) was his effective role in supporting the Prophet (PBUH) and the religion of Islam. Manifestations of this enmity can be seen in the propaganda against him by fabricating hadiths and the attitude of Abu Sufyan and his son Mu'awiyah in dealing with the tomb of Hamza (AS). The result of this research is that the Umayyads, due to the role and position of Hamza (AS), were hostile to him in order to beat the most beloved person of the Prophet and the Ahl al-Bayt. That is why in the words of Ahl al-Bayt, pride is seen in Hamza (AS). In terms of method, the data processing method in this research is descriptive-analytical and content analysis as well.

    Keywords: Hamza (AS), Umayyads, Messenger of God (PBUH), Enmity, İslam
  • AliAkbar Alemian Pages 100-122

    The enmity of the Umayyads with Hamza (AS), both in the period before and after their rule, had various causes and factors. In the pre-government era, the main reason for this enmity was due to two issues. The first issue was the historical rivalries and enmities between the Umayyads and the Hashemites, and this issue also affected the relations between the Umayyads and Hamza (AS). The second issue is their resentment towards the dear uncle of the Prophet (PBUH), which is manifested in the type of his martyrdom and the manner of dealing with his body. In the post-government period, the main reason for their enmity with Hamza (AS) was his effective role in supporting the Prophet (PBUH) and the religion of Islam. Manifestations of this enmity can be seen in the propaganda against him by fabricating hadiths and the attitude of Abu Sufyan and his son Mu'awiyah in dealing with the tomb of Hamza (AS). The result of this research is that the Umayyads, due to the role and position of Hamza (AS), were hostile to him in order to beat the most beloved person of the Prophet and the Ahl al-Bayt. That is why in the words of Ahl al-Bayt, pride is seen in Hamza (AS). In terms of method, the data processing method in this research is descriptive-analytical and content analysis as well.

    Keywords: Hamza (AS), Umayyads, Messenger of God (PBUH), Enmity, İslam
  • Ali Jabbari Pages 123-150

    This research has been done to investigate the position of Hazrat Hamza (AS) in the digital space. To achieve this goal, the most important Internet sites and software produced related to the subject have been examined. Number and specifications of articles in valid databases and their statistical comparison with each other and frequency and classification of information related to the subject of the article in software and comparison of the frequency of results between them and investigation of some doubts related to Hazrat Hamza in the sources in this study is considered. Among the studied data, Noor Center software is in a higher position in terms of classification and typology of information.

    Keywords: Hazrat Hamza, database, article, software, Computer Research Center for Islamic Sciences, Al-Maktabah al-Shamela
  • Roohollah Samadi Pages 151-174

    The present article contains topics such as the discussion from the point of view of Abbas (AD 32 AH), Abdullah Ibn Abbas (AD 68 AH), the Abbasid caliphs (d. 132-656 AH) and the narrators and historians close to the Abbasid caliphate about Hazrat Hamza (AD 3 AH) and answers this question that what views and interactions the Abbas family had with Hazrat Hamza Throughout their history full of ups and downs? The Abbasid dynasty, especially after reaching their long-term caliphate, tried to spread bad propaganda about the other descendants of Hashem ibn Abd al-Manaf, and Reciprocallyto purify their actions and justify their policies. Therefore, it seems necessary to investigate the views and interactions of the Abbasids and the relations of this family with the life and history of Hamza. The findings of the study indicate a kind of behavioral duality for gaining political interests in the Abbasid caliphs, which to some extent has led to their success in gaining power and deceiving public opinion. This research has been done by descriptive-analytical method and using library resources.

    Keywords: Hazrat Hamza, Abbasids, Abbas Ibn Abdulmutallab, İbn Abbas