فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال یکم شماره 3 (پیاپی 6، تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالعلی قوام* صفحات 5-18

    نویسنده در مقاله حاضر سعی دارد تا با بررسی سیاست خارجی به دگرگونی تجزیه و تحلیل آن، که معمولا در سطوح مختلف با تاکید بر متغیرها و عوامل متفاوت دربستر مناظره های روابط بین الملل انجام می گیرد ، بپردازد. جایگاه سیاست خارجی در مباحثات روابط بین الملل و چگونگی رابطه آن با سیاست بین الملل و همچنین وضعیت و موقعیت تجزیه و تحلیل سیاست خارجی با بررسی مناظره های آرمان گرایان و واقع گرایان و نیز مناظره های سنتگرایان و رفتارگرایان از مهم ترین مباحث مورد برررسی این مقاله است. نویسنده روند تجزیه و تحلیل سیاست خارجی را عمدتا درنگاه دولت ها و شیوه برخورد آن ها می داند و در سیاست بین الملل به درک ویژگی های نظام بین الملل و بررسی روابط میان دولت ها معتقد است. وی در این مقاله نظریات محققان روابط بین الملل و نیز نقش دولت های ضعیف درشکل گیری نظام بین الملل، را بررسی کرده و بعد از بررسی تعارضات سیاست بین الملل به عواملی که موجب تعارض در کشورهای جنوب شده اند، پرداخته است.نویسنده معتقد است مسایل تعارض درجوامع جنوب با مسیله توسعه نیافتگی گره خورده است و برای درک واقعی سیاست خارجی کشورهای جنوب باید به عوامل فرهنگی، داخلی، منطقه ای...عنایت داشت. نویسنده متذکر میشود که مسیله نظم بین المللی جدا ازمسایل نظم داخلی نیست؛ درعصرجهانی شدن مرزهای سیاست داخلی وخارجی برداشته شده ویا بسیار کم رنگ گردیده اند که اینامرمیزان قابل توجهی از استقلال نسبی بازیگران سیاست خارجی را کاسته است.بررسی نظریه های کنت والتز، آلیسون، سینگر و سایر اندیشمندان از نکات شاخص این مقاله است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، سیاست بین الملل، بازیگر، کشورهای جنوب، نظریه بازی ها، رئالیسم، سیاست مقایسه ای، هویت دولت ها، سازه انگاری، تحلیل های گفتمانی
  • محسن خلیلی* صفحات 19-50

    گزارش رخدادهای تاریخی به سه گونه متصور است: تاریخ نویسی، تاریخ نگاریو تاریخ نگری. هرکدام از آن ها را یک روایت می نامیم که مبتنی بر یک ویژگی تمایزآفرین است. کتابت رخدادهای تاریخی دوران قاجاریه در رفت و برگشتی آونگ وار میانتاریخ نویسی و تاریخ نگاری سرگردان بوده است. برای رهایی از این وضعیت بغرنج ودستیابی به نوعی تاریخ نگری ویژه دوران قاجاریه ناچاریم از مجموعه مفاهیم و واژگانی متجددانه بهره بگیریم که ازآن میان « هویت » یکی از مهم ترین و در عین حال گریزان ترین آن مفاهیم و واژگان است. در این مکتوب هویت را به مثابه یک فرآیند مد نظر آورده ایمکه طی آن نوعی پاسخگویی آگاهانه و عامدانه به دو پرسش چیستی و کیستی به دست می آید. سپس هویت را به سه مجموعه مفهومی ،« خود » "دیگری" و پاره های سه گانه سنتی، دینی و قانونی  اقتدار به عنوان هویت بخش و هویت ساز، منقسم ساخته و با اینمیزان سه متن تاریخ نگارانه دوره قاجاری، اکسیرالتواریخ، ماثر سلطانیه، تاریخ نو، را به بررسی مقایسه ای کشانده ایم. مفروض نگارنده آن بوده که هویت بر ساخته ماست و گرنهخود هیچ عینیتی ندارد یا به تعبیر دیگر مفهوم هویت خود کاملا بی هویت است. دست امد نگارنده آن بوده که در تاریخ نگاری دوره قاجاریه « هویت » در یک وضع پرسش انگیز و یا به تعبیری در یک « دشواره » قرار داشته است، زیرا نمی توانسته آمیختگی بهنگامی میان مولفه ها و درون مایه های سه گونه و سه گانه هویتی بیفزاید.

    کلیدواژگان: هویت، تاریخ نگاری، قاجاریه، تاریخ نویسی، تاریخ نگری، خود، دیگری، عنصر ایرانی اسلامی، ماهیت، سنتی، دینی و قانونی، هویت ساز
  • حمید هادیان* صفحات 51-74

    مقاله حاضر می کوشد با تحلیل و ارزیابی سیاست خارجی اضطرار و اجبارو سیاست دفاعی پیش دستانه و پیشگیرانه پس از 11 سپتامبر به ماهیت و شکل جدید سیاست گذاری خارجی  دفاعی دولت بوش بپردازد. سیاست خارجی اضطرار و اجبار در دو حوزه یک جانبه و چندجانبه با پشتوانه حملات نظامی پیش دستانه وپیشگیرانه هوایی، موشکی و عملیات مخصوص علیه تهدیدات معاصر بین الملل شاملت روریسم، تروریسم دولتی، تروریسم بین الملل و تروریسم کشتار جمعی (تروریسم هسته ای) در جنگ سرد افغانستان و عراق ظاهر شد. نیو محافظه کاران دولت بوش منطقه خاورمیانه را برای معماری سیاست جدید خاورمیانه ایالات متحده تحت عنوان طرح خاورمیانه بزرگ برگزیده اند. آن ها به ازای حل و فصل منازعات تاریخی فلسطینی ها و اسراییلی ها، وقوع اصلاحات سیاسی و آزادسازی اقتصادی در منطقه را دنبال می کنند.سیاست جدید امنیت ملی آمریکا پس از 11 سپتامبر تهدیدات تروریستی در منطقه خاورمیانه را ناشی از فقر اقتصادی و ساختار کهنه نظام های سیاسی کشورهای عربیمی داند. بسیاری از نظریات طراحان امنیت ملی آمریکا بویژه دیدگاه های این دسته درگزارش کمیسیون مستقل حقیقت یاب 11 سپتامبر حاکی از وقوع تهدیدات 11 سپتامبر ناشی از تداوم حمایت آمریکا از دولت های مستبد عربی منطقه خاورمیانه بوده است. درواقع سیاست خارجی یک جانبه گرایی هر جا که لازم باشد و چندجانبه گرایی هرجا که ممکن باشد به دنبال گسترش و تعمیق سیاست جدید خاورمیانه ای دولت بوش پساز 11 سپتامبر است. به نظر می رسد که انقلاب در امور نظامی (سخت افزار و نرم افزارنظامی) و سیاست خارجی اضطرار و اجبار منطق فکری و موتور مولد سیاست جدید امنیت ملی آمریکا پس از 11 سپتامبر باشد.

    کلیدواژگان: اضطرار و اجبار، ضربات پیشدستانه و پیشگیرانه، تروریسم، کشتار جمعی، انقلاب در امور نظامی، طرح خاورمیانه بزرگ
  • شکرالله نیکوند* صفحات 75-98

    بحث اشاعه و مالکیت مشاع یکی از مسایل مهم و کاربردی و غیر قابل اجتناب در حوزه حقوق خصوصی افراد جامعه است. نویسنده مقاله سعی دارد مجموعه قوانین و مقررات کاملا پراکنده راجع به آثار مالکیت مشاع و حدود اختیارات هر یک از مالکین را جمع آوری و تدوین نموده و به ترتیبی منطقی در دسترس جامعه حقوقدانان ایران قرار دهد و در موارد سکوت، اجمال و ابهام قانون با استناد به اصول کلی پذیرفته شدهدر علم حقوق و با رعایت عدالت و منطق، راهکارها و پیشنهادات مناسب ارایه دهد.به همین منظور تصرفاتی را که هر مالکی ممکن است در مال خود داشته باشد، اعماز تصرفات مادی و تصرفات حقوقی، به تفکیک در خصوص مال مشاع، مورد مطالعه وبحث قرار داده است. سوال اصلی در این تحقیق آن است که آیا هر یک از مالکین مال مشاع همانند هر مالک دیگری حق همه گونه تصرف در مال خود را دارد؟ آیا می تواند آن رابفروشد، اجاره دهد یا رهن دهد؟ در این تحقیق حقوق کشور فرانسه به طور مستقیم مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته و در خصوص مسایل فوق الذکر با حقوق ایران مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: اشاعه و مال مشاع، تصرفات مادی و حقوقی، حق شفعه، ادارهمال مشاع و انحلال اشاعه
  • مجتبی زاهدیان* صفحات 99-139

    عقد بیع اساس و پایه بسیاری از قراردادهای تجاری بین المللی است. یکی ازمهم ترین و بحث برانگیزترین موضوعات حوزه مزبور، ضمانت اجراهای نقض قرارداد بویژه فسخ می باشد. نویسنده معتقد است با توجه به نتایج نامطلوب نقض قرارداد برای نقض کننده، توسل به ضمانت اجرای مزبور با احتیاط و محدودیت زیادی روبرو شده است. در واقع قانون گذار بین المللی با قراردادن شرایط متعدد برسر راه نقض اساسی،سعی کرده حتی الامکان از وقوع آن جلوگیری کند. وی با ارایه ارکان تحقق نقض اساسی، اشاره دارد که معیار معقول و متعارف بودن مطالبه خسارت، علاوه براینکه برسنگینی و شدت آثار نقض قرارداد توجه دارد، بر ضرورت توسل به ایده مزبور برای فسخ قرارداد با وجود امکان مطالبه غرامت و خسارت تاکید می کند.

    کلیدواژگان: قرارداد بیع بین المللی، نقض قرارداد، فسخ قراردادهای بیع، نقض اساسی، نقض عینی قرارداد
  • کوروش جعفر پور* صفحات 141-174

    اصل حسن نیت در حقوق قراردادها یکی از مهم ترین و اساسی ترین اصولمی باشد که از دیرباز مورد توجه طرفین قرارداد بوده است. اهمیت این اصل با گذر زمان وپیچیده شدن روابط تجاری و ظهور قراردادهای تجاری بین المللی بیشتر و افزون ترگردیده است و امروزه در اسناد و قوانین تجاری بین المللی اهمیت خاصی به این اصل داده شده وآن را در قواعد عمومی ذکر می نمایند.این به آن معنی است که حسن نیت بایسته وشایسته هرنوع قرارداد تجاری است. دراین مقاله سعی گردیده است که اصل مزبور به نحو مطلوب مورد بحث قرار گیرد. در آغاز به مفهوم و مبانی اصل حسن نیت و تاریخچه مختصری از آندر عرصه تجارت بین الملل پرداخته شده است. از آن جایی که خاستگاه حسن نیت حقوق داخلی کشورهای مختلف می باشد، لذا بخشی از این مقاله به بررسی اهمیت این اصل درنظام های مختلف حقوقی اختصاص یافته است. در پایان نیز به بررسی اصل حسن نیت در اسناد تجاری بین المللی همچون کنوانسیون 1980 وین در مورد فروش بین المللی کالا «CTSG» و سند اصول حقوق قراردادهای اروپایی «PEC» پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: اصل حسن نیت، قرارداد تجاری بین المللی، حقوق کامن لا، حقوق نوشته، کنوانسیون وینCISG، اصول حقوق قراردادهای اروپائی PECL، اصول قراردادهای تجاری بین المللی unidroit
  • علیرضا محمدخانی* صفحات 175-202

    تحولات سریع جامعه بین المللی در دهه 1990 مسایل و پرسش های متعددی رادر عرصه های مختلف به وجود آورد. یکی از نقاط عطف این تحولات بهانه بشر دوستانه سازمان ناتو و مداخله یک جانبه اش در کوزوو بود که مخالفان و موافقان متعددی را درجامعه بین المللی ایجاد کرد. این مقاله به بحث درباره مشروعیت مداخله بشردوستانه باتاکید بر چالش های حقوقی و اخلاقی با اقدام یک جانبه در جامعه دولت ها می پردازد. نویسنده سعی در پاسخ به این پرسش دارد که آیا اجازه سازمان ملل متحد شرط اساسی مداخله بشردوستانه است و اگر چنین می باشد رابطه مناسب و شایسته میان شورای امنیت و مجمع عمومی چیست؟ این مقاله ابتدا به چگونگی برخورد حقوق بین الملل و روابطبین الملل با اقدام یک جانبه می پردازد و در ادامه به طور مفصل موارد جایگزین حقوقی و اخلاقی اقدام ناتو در کوزوو را، در سه تفسیر ذیل، مورد بررسی قرار می دهد: اول اینکه این مداخله غیرقانونی است و تهدیدی برای نظم بین المللی محسوب می شود. دوم، ازنظر حقوقی قابل توجیه نیست، اما از نظر اخلاقی قابل اثبات است. سوم اینکه این مداخله نقطه عطفی در توسعه قواعد جدید حقوق بین الملل عرفی است که مداخلات بشردوستانه یک جانبه را مجاز می داند.

    کلیدواژگان: مداخلات یک جانبه، جامعه بین المللی، اقدام دسته جمعی، نظم بین المللی، مداخلات بشردوستانه، کوزوو
|
  • A. Gavam * Pages 5-18

    The author in this paper analyzes the changes in foreign policygrowing out of the new thinking in international relations debates. Theauthor here has the advantage in his analysis of having been able to moredefail and alternatives within the changes. He outlines the institutionaldomain of foreign policy in international relations debates and examines itsconnection with international politics. The author makes a striking case onsetting out to fashion and implement a foreign policy, as well as, circumscribing the debates among idelists and realists and also the debates withinthis sphere between traditionalists and behaviorists. This paper provides theclearest indication of how the different concerns and insights of the statesaffects the political analyzes. He deals with what he calls chronicle in thenature of international politics and relationship between states. The authorhere provides varying perspectives of international relation’s thinkers anddoers and also demonstrates the role of countries of the south in framingthe rise of international system. This paper probides the policy alternativessupported by various groups within the elite, like: Kenneth Waltz, Alisonand Singer.

    Keywords: Foreign policy, International Politics, Actors, Countries ofthe South, realism, Comparative Policy, Constructionalism, ConversationAnalysis
  • M .Khalili * Pages 19-50

    Cataloging of historical events could be done in three manners:historigraphy, chronology and beholding history. The author callsthem narration which has a distinguished speciality. He belives that asa matter of fact writing the events which have been taken place in theQajar dynasty into history was not never historigraphy and nor wasa chronology by itself. So there are several themes that run throughthe time which attemp to rethink beholding history in this way. Theauthor uses a modernized one: identity. He describes it as a processwhich leads to the realization of what is and who is. The content ofthis context can be analyzed on the basis of “Self-Else” , “traditionalreligiouslegitimate” and “authority”. In this article three texts of theQajar dynasty have been collate by these Substances: (elixir of history,royal vestiges, modern history). He concludes that identity have anyobjectivity itself. It is important to appreciate the full significance ofthe point that the history texts imply a process with men’s identity orindividaulity. This binary matching of identity with history has beenunderstood too inflexibly.

    Keywords: individuality, Chronology, Qajar Dynasty, Inflexibility of Identity, Historigraphy, Beholding History, IranianPersonality
  • H. Hadian * Pages 51-74

    This article is a study of the American compulsive and coerciveforeign policy formulation and its defence stategy on preventive war andpre-emption after the September 11/2001. The immediate application ofthis policy was a broader formulation of coercive and compulsive foreignpolicy which accepted the right of the U.S. to pursue unilateral or even multilateralsolutions, and also a doctrine permitting pre-emptive and preventivestrikes against contemporary international terrorism, terrorism and genocide(nuclear terrorism). These policies, developed during the invasion ofAfghnistan and Iraq wars. Supporters of the Bush doctrine, also described as the neo conservatives, advocate the dominance of Middle East issues by theU.S. and are involved in this plan (Greater Middle East Initiative). The authorbelives that this strategy is based on fostering economic progress and thedeveloping skill levels of the politics in this region, instead of, dealing withimplications for settlement on core issues of the Palestinian-Israeli ongoingdisputes. The new national security strategy of the united states issued afterthe September 11th, is a policy of actively ignite a new era of economicgrowth in Arab countries and finite political resources for them to meet theU.S. priorities

    Keywords: Compulsion, Coercion, Preventive, Pre-emptiveAttacks, Terrorism, Genocide, Greater Middle East Initiative
  • SH .Nikovand * Pages 75-98

    One of the important issues the general civil practice dealswith is the significant benefits of the joint ownership and its realizedeconomic results. The author has fresh ideas on regarding theownership share regime and right of possession in the orders of thecivil law in Iran. He offers good advices on the matter of exercisingthe right of possession and use by co-owners and the legal regulationswhich contain the legal relationship among the co-owners and alsothe way of obligation. He illustrates important trends that each coownerhas the right to possess and use whole common property,however, none of them shall exercise this right if it adversely affectsothers legal interest. He also emphasizes on the right of the co-ownersof disposition the property share. He documents the French approachon how they regulate this question

    Keywords: Joint Ownership, Common Property, Legaland Standard Measures of Possession, Right of Possession, Use, Maintenance of Joint Ownership, Termination of Co-ownership
  • M. Zahedian * Pages 99-139

    The United Nations Convention on Contracts for theInternational Sale of Goods is Widely recognized as a landmark effortto harmonize laws governing international transactions. The author ‘ssearching in many contracts, cases, the convention itself has reviewedthe problem of breaching such a contract. He considers that, a breachof contract committed by one of the parties is fundamental if it resultsin such detriment to the other party as substantially to deprive himof what he is entitled to expect under the Contract. Citing the matterin a judicial manner, he believes that the remedies which have beenprovided for the parties in this convention, have been made subject tospecific restrictions. In this regard he reaches the conclusion that theparties must have the right to declare the Contract avoided and in themeanwhile to claim for damages, too.

    Keywords: Contracts for the International Sales, Breach ofContract, Avoidance of the Contract, Fundamental Breach of Contract, Material Breach of Contract
  • K .Jafarpour * Pages 141-174

    The Principle of Good Faith in the law of contracts is one of themost important and fundamental principles. Nowadays this principleis located and mentioned in general rules of international commercialdocuments. It means that Good Faith should be considered andexecuted in every transaction. In this article, the author endeavors toexplaine the importance of this principle in international transactions.In the first part it is tried to explain the concept of Good Faith. Thenit is shown the place of this principle in Common Law and Civil Lawsystems. In the second part of this article, it is explained the place ofGood Faith in international Commercial documents like CISG, PECLand UNIDROIT. In this part we can see the great expansion anddevelopment in the scope of Good Faith principle in new internationalcommercial documents. All of these lead us to have an independent common law. The aim of this study is to consider the notion and elements ofevasion of law in private international law as a limitation of party autonomy.It will consider the relationship of this doctrine to other institutions such asavoidance, public policy, good faith and mandatory rules, and will discusswhether or not it can be considered as a proper device for limiting freedomof choice by the parties. Consideration will also be given to the existenceof this doctrine in private international conventions in particular the RomeConvention on the Law Applicable to Contractual Obligations, 1980.

    Keywords: Private International Law, Conflict of Laws, Evasion ofLaw, Good Faith, Choice of Law Rules, Choice or Jurisdiction, Recognitionand Enforcement of Foreign Judgement
  • A.Mohammad Khani * Pages 175-202

    Nato’s claim that the intervention must be motivated byhumanitarian reasons, and its unilateral intervention in Kosovoelevated the most controversial questions. The international reactionto this action has been mixed. This paper seeks to engage with thecurrent debate over the legitimacy of humanitarian interventionby focusing on the legal and moral challenge posed by unilateralaction in the society of states. The author investigates if the UNauthorization is a crucial condition for the legitimacy of humanitarianinterventions, and if so, what is the proper relationship between theSecurity Council and the General Assembly? The first part of thepaper briefly considers how the problem of unilateral action is treatedin the disciplines of international law and international relations. Therest of the paper identifies three alternative interpretations of thelegality and morality of Nato’s unilateral action in Kosovo: First, theintervention was illegal and a fundamental threat to the principlesof international order; Second, it fails the test of legality but shouldbe morally approved. Finally, it represents a landmark case in thedevelopment of a new rule of customary international law permittingunilateral humanitarian interventions.

    Keywords: Unilateral Interventions, international security, collective action, International Order, Humanitarian Interventions, Kosovo