فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال نهم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگین یزدانیان، همایون احمدپناهی، محمد ربانی صفحات 9-20

    پلیمرهای قالب مولکولی (Molecularly Imprinted Polymers)، مواد پلیمری سنتزی با مکان های شناسایی اختصاصی می‌باشند. این مکان های شناسایی، از نظر شکل، ‌اندازه و گروه های عاملی، مکمل مولکول هدف بوده و مکانیسم واکنش آن با مولکول هدف، براساس تشخیص مولکولی شکل می‌گیرد. در این پژوهش، نوعی پلیمر قالب یونی جدید، جهت حذف یون های آلومینیوم از محلول‌های آبی ارایه شده است. این پلیمر با کوپلیمریزاسیون آلیل گلایسیدیل اتر/ ایمینودی استیک اسید بعنوان مونومرهای عاملی، N′,N متیلن بیس آکریل آمید بعنوان اتصال دهنده عرضی و آغازگر رادیکالی 2و′2- آزوبیس ایزوبوتیرونیتریل تهیه گردید. پلیمر فوق توسط روش‌های اسپکتروفوتومتری تبدیل فوریه، میکروسکوپ الکترونی پویشی و آنالیز عنصری مورد ارزیابی قرار گرفت. تاثیر شرایط تجربی مختلف از جمله pH، زمان جذب و واجذب و نوع شوینده، بر راندمان استخراج بررسی شد. شرایط بهینه جذب آلومینیوم در pH 5/4 و شویش با 5 میلی لیتر اسید نیتریک 5/0 مولار حاصل شد. ظرفیت جذب این پلیمر، 4/62 (میلی گرم/گرم) در Cº20 می باشد. توانایی پلیمر در جذب یون‌Al(III) در نمونه حقیقی آب قنات کوثر (در شرق شهر تهران) نیز، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به وضوح نشان داد که ‌Al(III) به خوبی توسط پلیمر سنتزی جذب و حفظ می‌گردد.

    کلیدواژگان: یون آلومینیوم، پلیمر قالب یونی، آلیل گلایسیدیل اتر، ایمینو دی استیک اسید، پیش تغلیظ
  • شهلا حبیبی واحد زنجانی صفحات 21-34

    در این مقاله فرآیندهای موثر بر لکه نفت پس از ریزش اتفاقی در دریا معرفی می شوند. فرآیندها شامل جابجایی، تبخیر، حلالیت، فتواکسیداسیون، رسوب سازی و تجزیه بیولوژیک می باشند که به روش تحلیلی بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد این فرآیندها مشخصه های اولیه نفت را شامل میزان آب و چگالی آن را تحت تاثیر و تغییر قرار می دهند. فرآیند گسترش نقش حاکم طی زمان چند ساعت بعد از ریزش نفت را بازی می کند. مادامی که تغییر شکل لکه نفت ممکن است طی یک دوره چند روزه رخ دهد. تخمین تبخیر، جابه جایی و ضخامت لایه‌ نفت توسط مدل های عددی بسیاری در محاسبه نسبت پراکنش طبیعی بکار می رود که میزان تبخیر و ضخامت لایه‌ نفت، طول عمر لکه نفتی در سطح دریا را تعیین می کنند. علاوه بر آن تخمین مساحت لکه، برای ارزیابی کارآیی توان روش های مبارزه ریزش نفت و ارزیابی تاثیرات محیطی نیاز می شود. مطالعات در منطقه دریایی عسلویه در سواحل شمالی خلیج فارس برای فرآیندهای مو ثر بر لکه میعانات گازی ریزش شده انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که میعانات گازی پس از حادثه ریزش اتفاقی با توجه به شرایط جوی و دریایی به صورت تبخیر به جو و نیز نفوذ در ستون آب منتقل می‌شوند. در زمستان بدلیل غالب بودن مولفه سرعت ناشی از باد، موجب حرکت میعانات گازی به دور از ساحل می‌شود و در تابستان به علت پایداری بیشتر در دریا، ذرات میعانات گازی بیشتر در سطح تجمع می کنند (بخصوص ذرات بزرگتر).

    کلیدواژگان: فرآیندهای موثر، لکه نفت، محیط زیست دریا، خواص نفت، مدل عددی
  • حسین غفوریان، سعیده جاویدی، محمد ربانی صفحات 35-41

    در تحقیق حاضر از اسفنج رده ی Demospongiae گونه Amphimedon viridis برداشت شده از جزیره کیش در خلیج فارس به عنوان جاذب بیولوژیکی با حفره های نانو برای حذف کاتیون منگنز استفاده گردید و تاثیر پارامترهای غلظت، زمان تماس و اندازه ذره جاذب در ظرفیت جذب مورد بررسی قرارگرفت. ظرفیت جذب یون منگنز در غلظت‌های10،30، 50، 300 میلی گرم بر لیتر بر روی شیکر انجام و ظرفیت‌های جذب به ترتیب 7/0، 3، 6/6، 3/80 میلی‌گرم بر گرم بدست آمد که نشان می‌داد ظرفیت جذب با افزایش غلظت افزایش می‌یابد. همچنین ظرفیت جذب یون منگنز در غلظت‌های 10، 30 ،50 میلی گرم بر لیتر در زمان تماس 1 ساعت بدون شیکر به ترتیب 2/1، 2/4، 11 و در3 ساعت به ترتیب 2/0، 6/4 و 5/14 میلی‌گرم بر گرم بود که نشان می‌داد ظرفیت جذب با افزایش زمان تماس تغییر محسوسی نمی‌یابد. ظرفیت جذب در اندازه ذره جاذب به حالت تکه ای، mesh 70 و mesh120 به ترتیب 3/80، 6/64، 2/74 میلی گرم بر گرم بدست آمد که نشان می‌داد ظرفیت جذب در حالت تکه ای بیشتر می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که ظرفیت جذب یون منگنز بدست آمده بوسیله اسفنج خلیج فارس 3/80 میلی‌گرم بر گرم است و نسبت به ظرفیت سایر جاذب‌های طبیعی گزارش شده در حال حاضر بالاترین ظرفیت جذب منگنز را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بایو نانو جاذب، اسفنج Demospongiae، حذف منگنز، خلیج فارس
  • محمدعلی سعیدی، عباس متین فر، بهنام سلیمی صفحات 43-55

    تامین نیازهای تغذیه ای ماهیان یکی از ارکان مهم در موفقیت آمیز بودن روند پرورش و نگهداری ماهیان می باشد. از ژل آلویه ورا با داشتن ترکیبات مفیدی مانند هشت آمینو اسید ضروری ، مونوساکارید و پلی ساکاریدها، ویتامین های C، 12B، 6B،2B، 1B، Aو E و مواد معدنی می توان به عنوان یک مکمل با ارزش و طبیعی در جیره غذایی آبزیان استفاده نمود. در این تحقیق اثر تغذیه با عصاره خام گیاه آلویه ورا در ماهی اسکار (Astronotus ocellatus) با میانگین وزنی 56/2 ± 57/17 گرم مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 54 عدد ماهی در سه تیمار هر کدام با 3 تکرار منظور گردید. دو تیمار شامل غلظت های 2 و 5 درصد عصاره خام گیاه آلویه ورا با خوراک سایز 8/0 میلی متر شرکت بیومار مخصوص ماهیان گوشتخوار مخلوط شد. نمونه ها به مدت 60 روز با این جیره تغذیه گردیدند. نمونه های کنترل با خوراک فاقد عصاره آلویه ورا تغذیه شدند. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان داد، که سطوح شاخص های رشدی افزایش وزن، ضریب رشد ویژه ، ضریب چاقی و کاهش ضریب تبدیل غذایی ماهی هایی که با گیاه آلویه ورا تغذیه شده اند، دارای اختلاف معنی داری (05/0<p) در مقایسه با گروه کنترل می باشند و با افزایش میزان آلویه ورا در گروه های آزمایشی این شاخصه ها افزایش یافتند و همچنین کاهش ضریب تبدیل غذایی شد. میزان شاخص های افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، ضریب چاقی و ضریب تبدیل غذایی به ترتیب به میزان (82/2± 34/3)، (04/0± 13/0)، (00001/0±0001/0) و (2/0± 12/0). به طور کلی اختلاف معنی داری برای شاخص های طول کل و میانگین رشد روزانه در بین تیمارهای حاوی آلویه ورا با تیمار کنترل مشاهده نگردید (05/0<p). در هیچ کدام از تیمارهای آزمایشی تلفاتی مشاهده نشد. البته لازم بذکر می باشد جیره حاوی 2 درصد آلویه ورا هم تاثیر گذار بود، ولی بطور کلی می توان عنوان نمود تیمار مناسب تر تیمار حاوی 5 درصد آلویه ورا بود.

    کلیدواژگان: ماهی اسکار Astronotus ocellatus، آلوئه ورا Aloe vera، ضریب تبدیل غذایی، فاکتورهای رشد و بازماندگی
  • لیدا سلیمی، علی مهدی نیا، پریسا حسنی شفیق صفحات 57-67

    تالاب انزلی جز تالاب های حفاظت شده بین المللی و از جمله تالاب های ارزشمند جنوب غربی دریای خزر است که به دلیل شرایط خاص اکولوژیک، اقتصادی، اجتماعی و تنوع گونه های مختلف گیاهان و جانوران آبزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به ورود پساب ها و آلاینده های مختلف از جمله فلزات سنگین به این تالاب و وجود گونه های خوراکی در این منطقه، در این تحقیق میزان برخی فلزات سنگین (As،Se،Mo،V،Hg،Ni،Cd،Pb،Fe) عضله اردک ماهی Esox lucius تالاب انزلی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری از سه ایستگاه آبکنار، سیاه درویشان و کومه آقاجانی در اوایل شهریور ماه (فصل خشک) و دومین مرحله نمونه برداری در آبان ماه (فصل بارندگی) سال 1389 صورت پذیرفت. درهرفصل9 نمونه ماهی صید شده و به آزمایشگاه انتقال داده شد.به منظور هضم و سنجش فلزات سنگین از فریز درایر استفاده شده و سپس توسط دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی Spectrometer Atomic Absorption میزان فلزات سنگین قرایت شد. بیشترین مقدار غلظت جیوه، نیکل، سلنیم، روی، آلومینیم و آهن در فصل تابستان و مس در فصل زمستان مشاهده شد. بیشترین مقدار جیوه، نیکل ، روی و آلومینیوم در ایستگاه آب کنار، بیشترین مقدار سلنیم در ایستگاه سیاه درویشان، بیشترین مقدار مس و آهن در ایستگاه کومه آقاجانی مشاهده شد ولی مقادیر فلزات مولیبدن، کادمیوم ، وانادیوم و سرب در هر سه ایستگاه تفاوتی نداشت. آنالیزهای آماری این تحقیق با استفاده از نرم افزارSPSS مدل17 انجام گرفت. آزمون همبستگی پیرسون، همبستگی مثبت قوی معنی داری را میان دما و میزان فلز آهن نشان داد (05/0< ,P 83/0= (r تنها اختلاف معنادار در فلز آهن در فصل تابستان و زمستان مشاهده شد (05/0< ,p16= ,df 016/0 = (P. تنها تفاوت معنادار در مقدار غلظت فلزات سنگین بین ایستگاه های مختلف در مقدار جیوه بین ایستگاه های آب کنار و کومه آقاجانی مشاهده شد.5/0= P و در مقدار سایر غلظت فلزات در ایستگاه های مختلف تفاوت معنا داری مشاهده نشد (05/0 <P) . در این مطالعه میزان کادمیوم و نیکل در نمونه عضله ماهیان مورد مطالعه بالا بوده و می بایست آن را به عنوان یک هشدار جدی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: آلودگی، فلزات سنگین، اردک ماهیEsox lucius، تالاب انزلی، دریای مازندران
  • مهناز سادات صادقی، سورنا ابدالی، اکرم معنوی صفحات 69-78

    برای بررسی رژیم غذایی گیش خال سفید در آب های شمال خلیج فارس (محدوده شهر بندرعباس) از صید تور گوشگیر طی چهار فصل از بهار 1391 تا زمستان 1391 به صورت فصلی صید شد. در کل 188 نمونه به صورت تصادفی از منطقه تخلیه صید تهیه گردید نمونه های ماهیان فریز شده در یونولیت بسته بندی شده و با هواپیما به تهران به آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده علوم و فنون دریایی واحد تهران شمال انتقال داده شد کلیه نمونه ها کالبد شکافی شده و وزن معده ، نوع محتویات معده ، وزن محتویات معده و وزن کبد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی محتویات معده نشان داد که ارجحیت غذایی این ماهی در جنس ماده و نر شامل ماهی به ترتیب 85 و 86 درصد و سخت پوستان به عنوان غذای فرعی به ترتیب 15 و 14 درصد می باشد در بین نمونه ها ، پنج زاری ماهیان 53 درصد ، موتو ماهیان 41 درصد ، بزماهیان 3 درصد و گاو ماهیان 3 درصد را در ترکیب غذایی این گونه تشکیل می دادند. در بین سخت پوستان ، خرچنگ پهن 61 درصد و میگو 39 درصد در محتویات معده یافت شد . آنالیز آماری تفاوت معنی داری را بین ارجحیت غذایی جنس نر و ماده نشان نداد (05/0 <P) . میانگین شاخص خالی بودن معده 03/62 درصد بدست آمد. گونه گیش خال سفید گونه ای گوشتخوار است و نتایج تحقیق نشان می دهد که غذای اصلی آن در منطقه مورد بررسی شامل ماهیان و سخت پوستان می باشد. این گونه جزء ماهیان نسبتا کم غذا محسوب می شود و بیشترین درصد معده های خالی در فصول بهار و پاییز بدست آمد.

    کلیدواژگان: ماهی گیش خال سفید، رژیم غذایی، سخت پوستان، خلیج فارس، بندرعباس
  • کامبیز خاکسار، حسین نگارستان، علی ماشینچیان مرادی صفحات 79-87

    هدف از انجام این بررسی تعیین میزان آلودگی گاماروس گونه Pontogammarus maeoticus به سرب، مس و کادمیوم در سواحل جنوب غربی دریای خزر در حدفاصل رامسر تا بندر انزلی بود. نمونه برداری در بهار و تابستان از 3 ایستگاه با سه تکرار با استفاده از توری با قطر چشمه 1 میلیمتر انجام و بعد از انتقال به آزمایشگاه با جذب اتمی غلظت فلزات سنگین اندازه گیری شد. رسم نمودارها با نرم افزار Excel انجام و برای بررسی معنی داری تفاوت غلظت فلزات سنگین با نرم افزار SPSS آزمون تجزیه واریانس یک طرفه و تست LSD انجام گردید. میانگین غلظت سرب، مس و کادمیوم به ترتیب 02/1، 61/95 و 81/0 میکروگرم بر گرم در بهار و 46/1، 91/93 و 74/0 در تابستان بود. مقایسه نتایج تحقیق حاضر با استاندارد آمریکا (جدول 5) نشان داد که میزان غلظت فلز مس در گاماروس مورد بررسی در دو فصل در همه ایستگاه ها در حد مجاز بود (جدول 3). غلظت کادمیوم در گاماروس گونه P. maeoticus از نظر استاندارد اتحادیه اروپا برای شاه میگوی خوراکی (ppm 50/0) در حد مجاز نبود؛ در حالی که از نظر سایر استانداردهای اتحادیه اروپا، آمریکا و استرالیا میزان این فلز در وضعیت مجاز بود. فلز سرب در گاماروس از نظر استاندارد سرپایان خوراکی اتحادیه اروپا و استاندارد ماهی استرالیا در حد مجاز نبود ولی از نظر استاندارد آمریکا و استاندارد مربوط به دوکفه ایهای خوراکی اتحادیه اروپا و نیز استاندارد مربوط به نرمتنان خوراکی استرالیا سرب در حد مجاز بود. باید توجه داشت که این فلز در بهار در انزلی در حد کمی قرار داشت و از نظر همه استانداردها به استثناء ماهی در استاندارد استرالیا در حد قابل قبول قرار داشت. باتوجه به نتایج تحقیق و استانداردهای بیان شده از سوی سازمان های بین المللی برای تجمع فلزات در بدن جانوران، وضعیت سرب و کادمیوم در بدن این گونه گاماروس نگران کننده می باشد. به ویژه آنکه بچه ماهیان اقتصادی نظیر ماهی سفید و کفال از این گاماروس تغدیه می کنند. در صورت انتقال و تجمع این فلزات سنگین در بدن ماهیان سفید و کفال این موضوع می تواند یک زنگ خطر محسوب شود، از این نظر بررسی نحوه انتقال این دو فلز به بدن ماهی ها و نیز جلوگیری از آلودگی دریای خزر به فلزات سنگین ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: گاماروس، فلز سنگین، سرب، مس، کادمیوم، دریای خزر
  • حسین اردکانی، سیده پریا آقائی ارم ساداتی، فروزان ارکیان صفحات 89-99

    از جمله پدیده های جوی که سبب خسارت‌‌های فراوان در بخش‌های مختلف محیط طبیعی و محیط زیست انسان می‌شود رخداد بارش برف سنگین و پیامدهای بعد آن می‌باشد. به منظور شناسایی ویژگی‌های همدیدی الگوهای هواشناسی تاثیرگذار در شرایط برف سنگین در شهر تهران، در این پژوهش داده‌های بارش برف طی دوره(2009-2000 میلادی) از بایگانی ایستگاه هواشناسی مهرآباد، استخراج شد. از مجموع 150 روز برفی ثبت شده، نقشه‌های همدیدی برای روز نوزدهم فوریه سال 2003 با استفاده از داده‌های GFSبا دقت 0/1×0/1 درجه و نرم افزار GrADS تهیه گردید .نقشه های فرارفت دمایی نیز به کمک داده های CFSRتهیه شد. بررسی نقشه‌های همدیدی در ترازهای مختلف جوی نشان داد که طی دوره‌ی بارش برف سنگین در 19 فوریه2003، شکل‌گیری مرکز کم‌فشار بر روی مدیترانه و از طرف دیگر حضور مرکز پرفشار در عرض های بالاتر و شمال اروپا و امتداد زبانه‌های آن بر روی دریای خزر و منطقه مورد مطالعه مشهود بوده و تقابل این دو سامانه سبب گرادیان شدید فشار بر روی منطقه مورد مطالعه شده است. همزمان در تراز بالایی مرکز کم ارتفاع و یا ناوه ارتفاعی حضوردارد که انتقال این ناوه به سمت منطقه مورد مطالعه سبب بارش برف سنگین منطقه می‌شود. بررسی مقادیر تاوایی مطلق و حرکت قایم بیانگر فرارفت مقدار قابل توجه تاوایی مطلق و منفی بودن سرعت حرکت قایم(در مختصات فشاری) است که نشان دهنده ناپایداری و صعود هوا می باشد و در نهایت این شرایط سبب رخداد بارش برف سنگین می‌شود. همچنین بررسی مقادیر فرارفت دمایی در تراز 200 هکتوپاسکال بیانگر فرارفت گرم در منطقه است.

    کلیدواژگان: برف سنگین، فرارفت دمایی، تراز 200 هکتوپاسکال، تهران
|
  • N. Yazdanian, H. Ahmad Panahi, M. Rabani Pages 9-20

    Molecularly imprinted polymers (MIPs) are synthetic polymeric materials with specific recognition sites complementary in shape, size and functional groups to the template molecule, involving an interaction mechanism based on molecular recognition. In this study, we have prepared a novel ion imprinted polymer (IIP) for removal of aluminium ions in solution sample. The imprinted polymer was prepared by copolymerization of allyl glycidyl ether/ iminodiacetic acid (AGE/IDA) as functional monomers in the presence of N,N′-Methylenebisacrylamide as crosslinker. The polymerization was carried out in bulk with free radical initiation using 2,2′-azobisisobutyronitrile (AIBN). The polymer particles were characterized by Fourier transform infrared (FT-IR) and elemental analysis. The effect of various experimental conditions, like pH, adsorption and desorption time and type of eluent were investigated and optimized. The optimum pH for quantitative aluminium retention was 4.5, while elution was completed with 5mL of 0.5M nitric acid. The total capacity of IIP was found to be 62.4mg g-1in 20ºC. The method was applied to the recovery and determination of aluminium in real samples. The imprinted polymers exhibited good characteristics for adsorption and preconcentration of target aluminium.

    Keywords: Aluminum ions, Ionic imprinted polymer, Allyl glycidyl ether, Iminodiacetic acid, Preconcentration
  • Shahla Habibi Vahed Zanjani Pages 21-34

    This paper presents the effective processes on the oil slick after spill accidents in sea. Processes include advection, evaporation, dissolution, photo-oxidation, sedimentation and biodegradation which are described by analytical methods. The processes can influenc and change the initial parameters of oil, including density, water content and viscosity. Spreading process play a governing role during a period of several hours after spill accidents, while the process of transforming oil slick may occur during a period of several days. Estimation of evaporation, advection and the thickness of the oil layer is used in calculating the ratio of the natural dispersion by numerical models. The evaporation and the thickness determine the lifetime of oil slick on the sea surface by many models. In addition, estimates of the layer area of ​​the slick can be used to evaluate efficiency of oil spill control methods and evaluation of their environmental impacts. The study was performed in the Assalouyeh marine region on the northern coasts of Persian Gulf, for effective processes on the fate of gas condensate slick. The results show that after spill accidents, the gas condensates transfer into the atmosphere due to evaporation and atmospheric and marine conditions, and also penetrate in the water column. Due to wind velocity, gas condensates move away from the coast in the winter and in summer due to higher stability at sea, gas condensate particles can accumulate on the surface (especially for larger particles).

    Keywords: effective processes, oil slick, Marine environment, oil properties, Numerical model
  • H. Ghafourian, S. Javidi, M. Rabbani Pages 35-41

    The Demospongiae was used in Kish Island of Persian Gulf as the biologic absorptive with nano fovea for removing magnesium action and the effect of density, contact time and the size of the absorptive particle was studied in absorption capacity. The absorption capacity of magnesium ion in 10, 30, 50 and 300 mg /l was tested on shaker and the capacities of 0.7, 3, 6.6, 80.3 mg/g were obtained respectively which showed that the absorption capacity increases with density. In addition, the absorption of magnesium ion in the densities of 10, 30 and 50 mg/l, in contact time of 1 hour without shaker, were 1.2, 4.2, 11 and in 3 hours, 0.2, 4.6 and 14.5 mg/g, which showed that the absorption capacity does not increase with contact time. The absorption capacity in absorbent size of 70 meshes and 120 meshes were 80.3, 64.6 and 74.2 mg/g respectively, which showed that the absorption capacity is more when used in pieces. The results of the present research showed that the absorption capacity of magnesium ion by Persian Gulf sponge is 80.3 mg/g and the reported ratio is higher compared to other natural absorbents and is now the highest capacity.

    Keywords: nano-absorbent, sponge Demospongia, magnesium elimination, Persian Gulf
  • M. A. Saeedi, A. Matinfar, B. Salimi Pages 43-55

    Nutritional needs are important in successful breeding process of the fishes. Aloe vera gel having beneficial compounds such as the eight essential amino acids, monosaccharides and polysaccharides, vitamins C, B12, B6, B2, B1, A, E and minerals, can be used as a valuable supplement and food rations used in natural aquatic environment. Effect of prescription of this crude extract of plant Aloe vera in Oscar (Astronotus ocellatus) with an average weight of 17.57 ±2.56 g were studied in this research. Therefore, 54 fish in three treatments, each with 3 repeats were used in this research. Two treatments included a concentration of 2 and 5% crude extract of Aloe vera plant which were added to the Biomar feed size of 0.8 mm used for Carnivore fishes. Samples were fed for 60 days with the fortified feed. The control sample feed were not fortified. The results indicated that feed fortification with plant extracts of Aloe vera makes a significant difference (p<0.05) in weight gain, growth factor and coefficient of obesity and reduced food conversion factor compared with controls, and increase in fortification showed an increased effect. No mortality was observed in both treatments. Fortified feed at 5% showed a better result as a whole.

    Keywords: Oscar fish (Astronotus ocellatus), aloe vera, Growth factors, survival, Feed Conversion Ratio
  • L. Salimi, A. Mehdinia, P. Hasani Shafigh Pages 57-67

    Anzali Lagoon is an internationally protected lagoon located in west-south of Caspian Sea which has special ecologic, economic, social importance with vast diversity of plants and animals. According to entrance of contaminants into this lagoon, concentration of several heavy metals in muscle of Esox lucius fish have been investigated in this study. First stage of sampling from three stations of lagoon, have been fulfilled at dry season of September and second stage have been implemented at rainy season of November 2010. In each season nine samples of fish have been collected and transported to laboratory in freezed condition. Evaluation and measurement of heavy metal concentration has been fulfilled by Graphite furnace atomic absorption equipment. Maximum mean concentration of Hg, Ni, Se, Zn, Al, and Fe have been detected in the summer and maximum mean concentration of Cu has been detected in the winter. Maximum mean value of Hg, Ni, Zn,Al in Abkenar, maximum mean value of Se in Siah Darvishan and maximum mean value of Cu, Fe in Komeh Aghajani have been detected, while concentraton of Mo, Cd, V and Pb are equal in the three above mentioned stations. Statistical analysis of this study has been fulfilled by SPSS, V14 software. Pearson correlation test, showed a positive strong correlation between temperature and the amount of Fe (r=0.83, P<0.05). Only significant difference in concentration of Fe has been obtained between summer and winter seasons (P=0.016, df=16, P<0.05). Significant difference in concentration was detected only for Hg between Abkenar and Komeh Aghajani stations (P=0.05).This study shown that, the concentration of Ni, Hg, and Cd in the muscle of Esox lucius are high and it is considered as a serious warning.

    Keywords: pollution, Heavy metal, Esox lucius, Anzali lagoon, Caspian Sea
  • M. Sadeghi, S. Abdali, A. Manavi Pages 69-78

    To review the diet of Malabar trevally (Carangoides malabaricus) in the waters north of the Persian Gulf (Bandar Abbas area), fishing gillnet was used for fishing seasonally, from spring 2012 to winter 2012. 188 samples were taken randomly evacuated fishing. Samples of frozen fish were packed in polystyrene and were flown to Tehran and were transferred to the laboratory at the faculty of Marine Science and Technology of Islamic Azad University North Tehran Branch. Stomach contents analysis of 188 samples indicated that the fishes were main food in both females and males of this species %85 and %86 respectively and followed by subsidiary food which included crustaceans, %15 and %14 respectively. Among fishes, Leiognathidae were the main food (%53) , which followed by Engraulidae (%41 ), Mullidae (%3 ) and Gobiidae (%3 ). Among crustaceans, shrimp (%39) and crabs (%61) were found in stomach contents. Statistical analysis on the preference feeding showed no significant difference between male and female fish. This species of fish is considered as low food consumption type and the highest percentage of empty stomach is found in spring and autumn.

    Keywords: Carangoides malabaricus, feeding habitat, Crustacea, Persian Gulf, Bandar Abbas
  • K. Khaksar, H. Negarestan, A. Mashinchian Moradi Pages 79-87

    The aim of the present study was to evaluate Pb, Cu and Cd contamination of the amphipod species, Pontogammarus maeoticus in southwestern coasts of Caspian Sea. Sampling was done in two seasons, spring (March 2014) and summer (June 2014) in 3 sites of the southwestern coasts of Caspian Sea (from Ramsar to Anzali). Results showed that Cu concentrations were much more than the other two metals, and there was no significant difference among sites in this regard (P>0.05). However, Chamkhaleh possessed the least amount of heavy metals in the body of the gammarid species; and Anzali had the most concentration in the coastal amphipod species body.Concentration of lead, copper and cadmium in the body of P. maeoticus was 1.02, 95.61 and 0.81 µg/g in spring and 1.46, 93.91 and 0.74 µg/g in summer, respectively. The results were compared with EU, US and Australian standards. According to these standards Cooper concentrations were at target values and is not considered polluted. Lead in P. maeoticus passed standard level according EU standard for edible cephalopods and Australian standard for fish flesh. This was not the case for Pb in spring in Anzali station, accouding to EU cephalopod standard only. Lead was in acceptable concentration if compared with EU standard set for edible bivalve molluscs, Australian standard for edible molluscs, and US standard of AET. Also cadmium concentrations were more than maximum allowable in edible lobster as stated by EU standards. While other standards AET of US, Australian standard for edible molluscs, and EU standards for edible cephalopods, bivalves and fish consider the concentration of Cd in the P. maeoticus within standard limits. Considering the Pb and Cd contamination levels in P. maeoticus and international standards, it can be concluded that these two heavy metals can be at threatening level. Especially that this species is consumed by fish fingerlings of some popular teleost fishes of Caspian Sea, such as Kutum and Mullet. They might be able to pass to fish flesh and cause health hazards for fish consumers. It is suggested that further study be conducted on possible transfer roots of Pb and Cd from P. maeoticus to fish flesh, and also there is a strong reason to control heavy metal pollution of the Caspian environment.

    Keywords: Pontogammarus maeoticus, Heavy metals, Lead, Copper, Cadmium, Caspian Sea
  • H. Ardakani, S.P. Aghaei Eramsadati, F. Arkian Pages 89-99

    Heavy snowfall and its aftermath is an example of atmospheric phenomenon which can cause serious harm to many parts of the natural and human environment. In order to identify the effective synoptic characteristics and patterns at the events of heavy snow in Tehran in the present study, the snowfall data are collected from the Mehrabad airport weather station archives over the years 2000-2009. From the total number of 150 snowy days that had been recorded, synoptic maps have been created for 19 February, 2003, using data from the GFS, with an accuracy level of 1.0o×1.0o, by GrADS software. Temperature advection maps have also been created using CFSR data. Studying the synoptic maps at different atmospheric levels revealed that during the period of heavy snowfall in February, 2003, the formation of low-pressure over the Mediterranean Sea and on the other hand the formation of high-pressure and its ridge over Caspian Sea are visible and the transition of the two systems causes intensive pressure gradient over the area under the study. Simultaneously at the level above, a low and trough forms that the transition of this trough to the aforementioned area leads to the creation of snowfall. Analyzing the amounts of absolute vorticity and the vertical motion reveals advection of absolute vorticity and the negativity of the vertical motion () which imply the instability and ascending air mass that will eventually result in the occurrence of heavy snowfall. Studying the amounts of temperature advection at 200 hPa also represents warm advection.

    Keywords: Heavy snow, temperature advection, 200 hPa level, Tehran