فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 76، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبری ساری، بتول احمدی، محمد مرادی جو، مریم سیدنژاد* صفحات 365-384
    زمینه و هدف

    نظام ارجاع یکی از اصول و مبانی خدمات مراقبت بهداشتی اولیه است. یکی از مهم ترین چالش ها و مشکلات نظام ارجاع عدم اطلاع مردم و بیماران از ماهیت، خدمات و مزایای آن می باشد. هدف این مطالعه شناسایی عوامل موثر بر پذیرش نظام ارجاع توسط بیماران بود.

    روش کار

      این مطالعه کیفی به روش تحلیل چارچوبی (ساختاری) در سال 1400 انجام شد. مشارکت کنندگان 18 نفر از صاحب نظران حوزه نظام ارجاع و 14 نفر از بیماران ارجاع شده به بخش های سرپایی و بستری مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای جمع آوری داده ها و از نرم افزار MAXQDA جهت آنالیز داده ها استفاده شد.

    نتایج

    عوامل مرتبط با تولیت و حاکمیت نظام سلامت (مسیولیت پذیری و پاسخگویی، سطح بندی مناسب خدمات سلامت، بیمار محوری، قوانین و مقررات)، عوامل مرتبط با دسترسی (مالی، فیزیکی و فرهنگی)، عوامل مرتبط با ارایه دهندگان خدمات (اعتماد به کادر بهداشت و درمان، مهارت های حرفه ای ارایه دهندگان خدمات، مهارت های رفتاری و ارتباطی ارایه دهندگان خدمات)، عوامل مرتبط با فرآیند ارایه خدمات (کیفیت ارایه خدمات، توجه به خواسته ها و نیازهای بیماران، استفاده از فناوری در ارایه خدمات، نظارت بر ارایه خدمات، پوشش خدمات) و عوامل مرتبط با گیرنده خدمات (رضایت مندی، آموزش، آگاهی و اطلاع رسانی) بر پذیرش نظام ارجاع توسط بیماران موثر هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت و نقش کلیدی بیماران در موفقیت نظام ارجاع، بایستی برنامه ریزان و سیاست گذاران حوزه سلامت بر عوامل شناسایی شده در این پژوهش توجه ویژه ای معطوف نمایند.

    کلیدواژگان: نظام ارجاع، بیماران، پذیرش
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، ناهید جعفری، زهرا خطیر نامنی، محمدرضا هنرور، ناصر بهنام پور صفحات 385-398
    زمینه و هدف

    استفاده یک روش مناسب برای اولویت بندی و چگونگی تدوین بسته خدمات پایه سلامت یک چالش جدی می باشد. این پژوهش با هدف طراحی فرایند تدوین بسته خدمات پایه سلامت در ایران انجام شد.

    روش کار

    یک مطالعه ترکیبی از روش های کمی و کیفی انجام شد. بخش کیفی با استفاده از طریق 25 مصاحبه عمیق فردی و 2 جلسه بحث گروهی متمرکز  با صاحب نظران وزارت بهداشت، سازمان های بیمه گر و سازمان برنامه و بودجه انجام شد و بخش کمی، مطالعه ای توصیفی و مقطعی با 277 نفر از صاحب نظران و بوسیله پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تایید شده بود، انجام گردید. بخش کیفی با رویکرد تحلیل محتوا و بخش کمی با استفاده از نرم افزار SPSS23 تحلیل شد.

    نتایج

    مراحل فرآیند تدوین بسته خدمات پایه سلامت شامل 4 مرحله تبیین لیست خدمات موجود در بسته خدمات پایه سلامت، استخراج معیارهای ورود خدمات به بسته خدمات، اولویت بندی معیارهای ورود خدمات به بسته، مقایسه خدمات با معیارهای اولویت دار می باشد. در پایان مرحله اولویت بندی، معیارهای بار بیماری ها، گروه های هدف و نیاز جامعه دارای بیشترین میانگین و به عنوان مهمترین معیارها شناخته شدند.

    نتیجه گیری

     فرآیند طراحی شده در این مطالعه، شواهد علمی مورد نیاز را با تاکید بر ورود و تداوم خدماتی که دارای اولویت بالاتری می باشند و حذف خدماتی که در معیارها از اولویت کمتری برخوردار می باشند، در اختیار سیاستگذاران قرار می دهد.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، بسته خدمات پایه سلامت، مطالعه ترکیبی
  • علی محمد مصدق راد، حسین درگاهی، مهدی عباسی، مینا میرزاییان راد* صفحات 399-412
    زمینه و هدف

    آسیب های شغلی یکی از مهم ترین چالش های مدیریت منابع انسانی سازمان ها است که اثرات منفی برای کارکنان و سازمان ها دارد. آگاهی از شیوع آسیب های شغلی، اولین قدم برای حذف یا کاهش آنها است. این پژوهش با هدف تعیین شیوع آسیب های شغلی در کارکنان مالی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش پیمایش پرسشنامه ای توصیفی - تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1398 در 13 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. برای انجام این پژوهش از یک پرسشنامه محقق ساخته معتبر استفاده شد. تعداد 162 پرسشنامه در بین کارکنان مالی بیمارستان ها به روش تصادفی منظم توزیع شد و 147 پرسشنامه کامل جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد.

    نتایج

    شیوع آسیب های شغلی جسمی و روحی - روانی در کارکنان مالی بیمارستان ها به ترتیب 6/52% و 2/50% بود. بیشتر آسیب های جسمی شغلی مربوط به سردرد، گردن درد، کمر درد و عارضه بینایی و بیشتر آسیب های روحی -روانی شغلی استرس و اضطراب بود. کارکنان زن و کارکنان مجرد به طور معنی دار آسیب های شغلی بیشتری تجربه کرده بودند. انجام کار به صورت نشسته، عدم کارکرد صحیح تجهیزات، عدم وجود امکانات ایمنی و بهداشتی، آموزش ناکافی و بی دقتی کارکنان از دلایل بروز آسیب های اسکلتی - عضلانی بود.

    نتیجه گیری

    حدود نیمی از کارکنان مالی بیمارستان ها دچار آسیب های شغلی شدند. آسیب های شغلی هزینه های مستقیم و غیرمستقیم برای کارکنان و بیمارستان داشته است. مدیران بیمارستان ها باید اقداماتی برای حذف یا کاهش آسیب های شغلی در ابعاد فردی، گروهی و سازمانی، برنامه ریزی و اجرا کنند.

    کلیدواژگان: آسیب های شغلی، آسیب های جسمی، آسیب های روحی - روانی، کارکنان مالی، بیمارستان
  • آرزو امیرعلی، آمنه الیکایی، رکسانا منصور قناعی، ایدس بالد بون، عبدالله کریمی، تیم اکمنس، آندریاس لوتز یانسن، فاطمه فلاح، نوشین مرحمتی، نیلوفر پاشایی، شهریار جانبازی، احمدرضا شمشیری، حمیدرضا برادران، محمدحسین رستمی، مسعود آل بویه* صفحات 413-422
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی سرواپیدمیولوژیک سابقه ابتلا به عفونت ویروس سندروم تنفسی حاد شدید  (SARS-CoV-2) در کودکان بدون علایم بالینی شهر تهران انجام شده است.

    روش کار

    در این بررسی نمونه های خون کودکان زیر14سال شهر تهران از ابتدای پاییز 1399 تا ابتدای تابستان 1400 از نظر حضور آنتی بادی IgG علیه (SARS-CoV-2) ویروس سندروم تنفسی حاد شدید، با استفاده از کیت الایزای EUROIMMUN تحت بررسی قرار داده شدند. اطلاعات دموگرافیک و وضعیت ابتلا در شرکت کنندگان از طریق تکمیل پرسش نامه ها گزارش و ارتباط بین متغیرها توسط آزمون آماری بررسی گردید.

    نتایج

    از میان 1142 نمونه جمع آوری شده از کودکان فاقد علایم بالینی کووید-19، سابقه ابتلا به SARS-CoV-2 در 3/33% (1142/381) از آنها شناسایی گردید. تعداد نمونه های مثبت در دختران 1/34% و پسران 03/%33 به دست آمد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد اختلاف معناداری بین سابقه ابتلا با سن، تعداد اعضای خانواده، بیماری زمینه ای، جنسیت و شغل خانواده وجود ندارد. بررسی نتایج توزیع فراوانی فصلی ابتلا در کودکان تحت بررسی موید کاهش معنادار ابتلا در فصل پاییز سال 1399در مقایسه با زمستان 1399 و بهار 1400 بود.

    نتیجه گیری

    ابتلا به SARS-CoV-2 در کودکان می تواند بدون بروز علایم بالینی باشد. همچنین میزان این ابتلا با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، ویروس سندروم تنفسی حاد شدید، کودکان، آنتی بادی، الایزا، سرواپیدمیولوژی
  • مریم نورآوران فیض آبادی، کورش هلاکویی نائینی*، عباس رحیمی فروشانی، علی تقی پور صفحات 423-432
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی عروقی CVD  عامل بیشترین مرگ ومیر در جهان است و در سال 3/17میلیون نفر در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می دهند که بیش از 75% از این مرگ ها در کشورهای کم و متوسط درآمد رخ می دهد. گرچه مطالعات گسترده ای در تعیین عوامل خطر این بیماری ها صورت گرفته اما مطالعات محدودی جهت بررسی این عوامل با روش چند سطحی صورت گرفته است. هدف از این مطالعه تعیین عوامل خطر بیماری قلبی عروقی با استفاده از رویکرد چندسطحی و مقایسه عملکرد رگرسیون لجستیک چند سطحی و معمولی در تعیین عوامل خطر بیماری قلبی عروقی در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با توجه به ساختار سلسله مراتبی داده ها می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت موردی- شاهدی با 1091نمونه از مطالعه  همگروهی آینده نگر" PERSIAN cohort study in Mashhad University of Medical Sciences"طراحی شد. گروه مورد152 نفر از افراد مبتلا به بیماری قلبی عروقی با تشخیص قطعی می باشند و 939 نفر از میان کارکنان، افرادی که تا آن زمان هم چنان به بیماری قلبی عروقی دچار نشده اند به عنوان شاهد (Control) وارد مطالعه شده اند که هر دو گروه به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. بعد از جمع آوری اطلاعات، داده ها وارد نرم افزار Stata شد و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. جهت توصیف متغیرها از فراوانی و درصد و در تحلیل از آنالیز رگرسیون لجستیک تک سطحی و دو سطحی در سطح 05/0= α استفاده شده است.

    نتایج

    آنالیز چندگانه نشان داد که متغیرهای پرفشاری خون، مصرف سیگار، قند خون ناشتا و کلسترول جزو عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی محسوب شده و ارتباط معنی داری با این بیماری دارند. در مدل رگرسیون لجستیک دو سطحی، نسبت شانس ابتلا به بیماری قلبی عروقی در افراد مبتلا به پرفشاری خون 93/3 برابر افراد با فشار خون نرمال با فاصله اطمینان (28/6- 64/2) به دست آمد. خطر مذکور در افراد مصرف کننده سیگار (09/3-11/1)85/1برابر غیرسیگاری ها بود. همچنین، در افرادی که قندخون ناشتا آنها بالابود (دیابت ناشناخته/دیابت کنترل نشده)  نسبت شانس ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی (18/6- 18/1) 7/2 برابر افراد نرمال به دست آمد. متغیرهای نمایه توده بدنی، ابتلا به دیابت (کنترل شده یا نشده)، تری گلیسیرید از نظر آماری معنی دار نبودند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه نشان داده شد که انتخاب مدل آماری می تواند بر نتایج به دست آمده از یک مجموعه داده تاثیرگذار باشد. همچنین نتایج این مطالعه نشان دهنده شیوع بالای برخی عوامل خطرساز بیماری قلبی عروقی در کارکنان می باشد. نکته بسیار مهم در مطالعه فوق پایین بودن فعالیت فیزیکی کارکنان و بالتبع آن افزایش اضافه وزن و چاقی خواهد بود.

    کلیدواژگان: آنالیز چند سطحی، مورد- شاهدی، عوامل خطر، بیماری های قلبی عروقی، آنالیز چندگانه، آنالیزچندگانه چند سطحی
  • بنفشه تفقدی، بهرام محبی، رویا صادقی*، آذر طل، میرسعید یکانی نژاد صفحات 433-450
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی و عروقی شایع ترین علت مرگ ومیر در بیشتر کشورهای جهان و پرفشاری خون مهمترین علت از کارافتادگی به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیرمداخله ی آموزشی بر اساس مدل فرانظری بر میزان آگاهی تغذیه ای، ادراک بیماری، پیگیری رژیم غذایی و فشار خون، در زنان میانسال مبتلا به پرفشاری خون مبتنی بر کاربرد مدل فرانظری طراحی و اجرا شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی با جامعه آماری زنان میانسال (59-30) سال مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به مراکز و پایگاه های بهداشتی درمانی تحت پوشش منطقه 21 تهران در سال 1400-1399بود. تعداد 164 نفر (82نفر گروه کنترل و 82 نفر گروه مداخله) با تخصیص تصادفی به روش بلوک های چهار تایی تصادفی شده در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه چند وجهی برای هر دو گروه کنترل و مداخله تکمیل و فشار خون افراد اندازه گیری گردید. سپس مداخله آموزشی به مدت یک ماه در قالب محتوای مجازی به صورت تشکیل گروه واتس اپ و طراحی و تدوین 56 عدد پادکست و کلیپ آموزشی با حداکثر زمان چهار دقیقه مبتنی بر سازه های مدل فرانظری بر روی گروه مداخله اجرا و بعد از گذشت زمان یک و سپس شش ماه بعد از مداخله پرسش نامه برای ارزیابی مجدد به هر دو گروه داده شد و مجددا فشار خون افراد کنترل شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS25 استفاده شد.

    نتایج

    قبل از مداخله در این مطالعه میانگین و انحراف معیار، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب 49/0±35/1و41/0±84/1 میلیمتر جیوه بود. قبل از مداخله آموزشی دو گروه از نظر متغیر های زمینه ای و سازه های آگاهی تغذیه ای، ادراک بیماری، پیگیری رژیم غذایی، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، شاخص توده بدنی (BMI) و همچنین سازه های مدل فرانظری تفاوت معناداری نداشتند. یک ماه پس از مداخله در سازه های آگاهی تغذیه ای، ادراک بیماری، سازه خودکفایتی مدل فرانظری و فشار خون سیستولیک اختلاف معنا دار در بین دو گروه مشاهده و کنترل مشاهده گردید (001/0>p) و سپس بعد از 6 ماه درسازه های آگاهی تغذیه ای، ادراک بیماری (007/0>p)، پیگیری رژیم غذایی (001/0>p) و سازه های مراحل تغییر (001/0>p) و خودکفایتی (001/0=p) مدل فرانظری اختلاف معنادار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که مداخله آموزشی توانست باعث افزایش آگاهی تغذیه ای، ادراک بیماری، افزایش حس خود کارآمدی و خودکفایتی افراد شده، همچنین پیگیری رژیم غذایی را در آنها تدام ببخشد.

    کلیدواژگان: ادراک بیماری، مدل فرانظری، پرفشاری خون، زنان میانسال
  • فرحناز محمدی شاهبلاغی، طاهره رمضانی، داریوش پناهی زاده، شعله هزاریان، رضا فدای وطن* صفحات 451-468
    زمینه و هدف

    ارایه خدمات سلامتی به سالمندان از جمله مسیولیت های مهم نظامهای مراقبت بهداشتی هر کشوری است. سازمان تامین اجتماعی در جهت بهبود ارایه خدمات سلامت به جمعیت سالمندان تحت پوشش خود، این پژوهش را با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی الگوی مراقبت سرپایی به سالمندان تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی استان تهران به اجرا در آورد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع ترکیبی متوالی-اکتشافی است. در این مطالعه، الگوی اولیه با استفاده از روش مرور یکپارچه و الگوی نهایی با اجرای تکنیک دلفی و بحث گروهی با متخصصان، تدوین و اعتباربخشی شد. سپس برنامه آموزشی برای تیم سلامت تدوین و اجرا شد. ارزیابی اثربخشی این برنامه آموزشی با پرسشنامه محقق ساخته دانش و نگرش نسبت به اجرای الگوی تدوین شده، با آزمون قبل و بعد انجام شد. در ادامه، الگوی تدوین شده در درمانگاه خاندان حکیم اجرا شد. برای سنجش اثربخشی اجرای الگو، از تحلیل محتوای کیفی مصاحبه با سالمندان و تحلیل محتوای کیفی نظرات تیم سلامت استفاده شد.

    نتایج

    الگوی مراقبت سرپایی سالمندان دربرگیرنده فرآیند بالینی سازمان یافته متشکل از 6 مرحله بود. میانگین سن اعضای تیم سلامت 11/15±7/45 سال بود. اختلاف میانگین نمرات کل رضایت تیم سلامت قبل و بعد از شرکت در برنامه آموزشی معنی دار بود (05/0≤p). همچنین طبقات اصلی حاصل از مصاحبه با سالمندان شامل "ارزیابی عملکرد شناختی، خلق و خو و رفتار"، "ارزیابی جسمی"، "بها دادن به سلامت و شان سالمند" و "رضایت سالمند و همراهان" بود. نتایج حاصل از تحلیل نظرات تیم سلامت، بیانگر رضایت آنها از اجرای الگو بود.

    نتیجه گیری

    الگوی معرفی شده، می تواند موجب شناخت سریع مشکلات سلامتی و مداخله به موقع در سالمندان شود. چرا که با اجرای آن، امکان پیشگیری در سطوح مختلف فراهم می شود و از بروز بیماری ها و عوارض آنها جلوگیری به عمل خواهد آمد. نتایج این مطالعه می تواند ارایه کنندگان خدمات را در ارایه بهتر مراقبت و خدمات سلامت به سالمندان یاری نماید.

    کلیدواژگان: الگو، خدمات مراقبت سلامت سرپایی، سالمندان، سازمان تامین اجتماعی، استان تهران
  • یوسف خنیا*، محمد نریمانی، سیف الله آقاجانی، نادر حاجلو صفحات 469-483
    زمینه و هدف

    یکی ازهیجان هایی که در  سلامت  همه افراد نقش مهمی  دارد، هیجان خشم است. خشم یکی از هیجان های اساسی است. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر آموزش تنظیم هیجان و تاب آوری با میانجیگری مکان کنترل بر روی کنترل خشم دانشجویان رشته پزشکی بود.

    روش کار

    مطالعه به روش آزمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان پزشکی شاغل به تحصیل بود که با نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای و ساده 90 دانشجوی پزشکی انتخاب و بصورت تصادفی در سه گروه 30 نفری جایگزین شدند. آزمودنی های یکی از گروه های آزمایشی 8 جلسه آموزش تنظیم هیجان و گروه دیگر 8 جلسه آموزش تاب آوری دریافت نمودند. پرسشنامه های مکان کنترل راتر  و خشم حالت و صفت اسپیلبرگر بر روی تمامی آزمودنی ها اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس  اندازه گیری مکرر و دو عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین گروه آموزش تنظیم هیجان و تاب آوری در کنترل  خشم تفاوت معنی داری  است. تفاوت بین دو گروه افراد با مکان کنترل درونی و بیرونی در کنترل خشم  و خرده مقیاس های آن معنی دار شد. 

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های تنظیم هیجان و تاب آوری  مانند سایر مهارتها می تواند دانشجویان را در برابر چالش های این دوران واکسینه نماید.

    کلیدواژگان: کنترل خشم، تنظیم هیجان، تاب آوری، مکان کنترل، دانشجویان پزشکی
|
  • Ali Akbari-Sari, Batoul Ahmadi, Mohammad Moradi-Joo, Maryam Seyed-Nezhad* Pages 365-384
    Background and Aim

    Referral system is one of the principles and foundations of primary health care services. One of the most important challenges and problems of the referral system is the lack of knowledge of people and patients of its nature, services and benefits. The purpose of this study was to identify the factors affecting the acceptance of the referral system by patients.

    Materials and Methods

    This was a qualitative study conducted in 2021 using the framework (structural) analysis method. The participants were 18 experts in the field of referral system and 14 patients referred to the outpatient and inpatient wards of Imam Khomeini Hospital Complex in Tehran selected by purposive sampling. Data were collected by Semi-structured interviews and analyzed using the MAXQDA.

    Results

    Factors influencing the acceptance of the referral system by patients were found to be the following: (1). Factors related to the stewardship and governance of the health system (responsibility and accountability, appropriate levels of health services, patient-centered care, and rules and regulations); (2). Factors related to the health services access (financial, physical and cultural); (3). Factors related to service providers (trusting healthcare staff, professional skills of service providers, and their behavioral and communication skills); (4). Factors related to the service delivery process (quality of service delivery, attention to patients' wants and needs, use of technology in service delivery, monitoring service delivery, and service coverage); (5). factors related to the recipients of the services (satisfaction, education, awareness and communication).

    Conclusion

    Considering the importance and key role of patients in the success of the referral system, health planners and policy makers should pay special attention to the factors identified in this study.

    Keywords: Referral System, Patients, Acceptance
  • MohammadJavad Kabir, Alireza Heidari*, Nahid Jafari, Zahra Khatirnamani, MohammadReza Honarvar, Naser Behnampour Pages 385-398
    Background and Aim

    Using a proper method to prioritize and develop a basic health services package is a serious challenge. This study was conducted to design a process for developing and revising a basic health services package in Iran.

    Materials and Methods

    A combined study of quantitative and qualitative methods was used in this study. The qualitative part was conducted through holding 25 in-depth individual interviews and two focus group discussions with experts from the Ministry of Health and Medical Education, Program and Budget Organization and insurance organizations, while the quantitative part was a descriptive cross-sectional study including 277 experts using a valid and reliable questionnaire.  Data analysis of the qualitative and quantitative parts was done using a content analysis and the SPSS-23 software, respectively.                                                                                                                             

    Results

    The process of developing a basic health services package includes 4 steps, namely, explaining the list of services in the basic health services package, extracting the criteria for including services in the service package, prioritizing the criteria for including services in the package, and comparing services with priority criteria. In the prioritization stage, disease burden criteria, target groups and community needs were found to have the highest means and recognized as the most important criteria.

    Conclusion

    The process designed in this study for developing and revising a basic health services package provides policymakers with the required scientific evidence by emphasizing the introduction and continuity of services that have higher priorities and the elimination of services that have lower priorities.

    Keywords: Priority Setting, Basic Health Service Package, Combined Study
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Hosein Dargahi, Mahdi Abbasi, Mina Mirzaeianrad* Pages 399-412
    Background and Aim

    Occupational injuries are an important human resource management challenge with negative effects on employees and organizations. A knowledge of the prevalence of occupational injuries is the first step in eliminating or reducing them. The aim of this study was to determine the prevalence of occupational injuries among financial employees of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This was a cross-sectional questionnaire survey conducted in 2019 in 13 hospitals of Tehran University of Medical Sciences using a valid questionnaire to gather data. A total of 162 questionnaires were randomly distributed among the financial staff of the hospitals, but only 147 subjects completed the questionnaires. Data were analyzed using the SPSS statistical software.

    Result

    Analysis of the data showed that 52.6% and 50.2% of the financial staff of the hospitals were suffering from physical and mental occupational injuries, respectively. Most of the occupational physical injuries were related to headache, neck pain, back pain and visual impairment, and most of the occupational psychiatric injuries were stress and anxiety. Female and single employees experienced significantly more occupational injuries. Working in a sitting position for a long time, lack of proper equipment operation, lack of safety and health facilities, insufficient training and carelessness of staff were the causes of musculoskeletal injuries.

    Conclusions

    About half of the hospital financial staff were found to suffer from occupational injuries. Occupational injuries had had direct and indirect costs for the employees and the hospitals. Hospital managers should plan and implement measures to eliminate or reduce occupational injuries at an individual, group, and organizational level.

    Keywords: Occupational Injuries, Physical Injuries, Psychological Injuries, Financial Staff, Hospital
  • Arezu Amirali, Ameneh Elikaei, Roxana Mansour Ghanaie, Idesbald Boone, Abdollah Karimi, Tim Eckmanns, Andreas Lutz Jansen, Fatemeh Fallah, Noushin Marhamati, Niloofar Pashaei, Shahriar Janbazi, Ahmad Reza Shamshiri, Hamid Reza Baradaran, MohammadHossein Rostami, Masoud Alebouyeh* Pages 413-422
    Background and Aim

    The objective of this study was to determine the seroepidemiological history of SARS-CoV-2 infection among asymptomatic children in Tehran.

    Materials and Methods

    Blood samples of children younger than 14 years old were collected during the period autumn-winter 2020 and spring 2021 and tested for SARS-CoV-2 IgG antibody using the EUROIMMUN ELISA kit. In addition, questionnaires were used to collect demographic and infection status information in the participants. Data were analyzed using the SPSS software.

    Results

    Out of the 1142 children collected from the children with no COVID-19 symptoms, 33.3% (381/1142) were found to have had a history of SARS-CoV-2. The positive samples in girls and boys were 34.1% and 33.03%, respectively. Analysis of the data showed no statistically significant differences between the infection rate on the one hand and age, family size, underlying diseases, gender or occupations of the family members on the other hand. In addition, the infection rate was significantly lower in autumn 2020 than in winter 2020 and spring 2021.

    Conclusion

    SARS-CoV-2 infection can occur in children with no clinical symptoms. In addition, the infection rate is in direct correlation with an increase in age of the children.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, Children, Antibody, ELISA, Seroepidemiology
  • Maryam Nouravaran, Kourosh Holakouee Naeini*, Abbas Rahimi Foroshani, Ali Taghipour Pages 423-432
    Background and Aim

    Cardiovascular diseases (CVD) are the leading cause of death globally, causing annually 17.3 million deaths, more than 75% of these deaths occurring in the low- and middle-income countries. Although extensive studies have been conducted to determine the risk factors for these diseases, limited studies have been performed to investigate these factors using a multilevel analysis method. The aim of this study was to determine the CVD risk factors in the staff of Mashhad University of Medical Sciences using a multilevel analysis approach, as well as compare the application of the conventional and multilevel logistic regressions in doing this according to the hierarchical structure of the data.

    Materials and Methods

    This was a case-control study including a total of 1091 randomly selected individuals from among the people in a prospective cohort study, namely, the “PERSIAN Cohort Study in Mashhad University of Medical Sciences”.  The case group included 152 patients with a definite diagnosis of CVD and the control group 939 staff members not suffering at the time from CVD. Data analysis was done using the STATA software. Data analysis (based on frequencies and percentages) was done using one-way and two-level logistic regression analysis at α = 0.05.

    Results

    Multivariate analysis showed that hypertension, smoking, fasting blood sugar and cholesterol were among the cardiovascular risk factors with a significant relationship with the disease. Based on the two-tier logistic regression model, the odds ratio for CVD in the hypertensive patients was 3.93 times that in individuals with a normal blood pressure with a confidence interval of 2.64-6.28. The risk in smokers was 1.85 (1.11-3.09) times that in nonsmokers. The CVD odds ratio in individuals with a high fasting blood glucose level (undiagnosed/uncontrolled diabetes) was 2.7 (1.18-6.18) times that in those with a normal blood pressure. There were no statistically differences between the case and control groups as regards the other variables ─ body mass index, diabetes (controlled or uncontrolled), or blood triglyceride level.

    Conclusion

    The findings show that statistical model selection can influence the results of data analysis in a dataset. It should be noted that the results of this study indicate a high prevalence of some cardiovascular risk factors among the staff. Another crucial point in this study is that the level of physical activity of the staff was found to be low, which would result in increased risk of overweight and obesity.

    Keywords: Multilevel Analysis, Case-control, Risk Factor, Cardiovascular Diseases, Multivariate Analysis, Multilevel Multivariate Analysis
  • Banafsheh Taqfaghodi, Bahram Mohebbi, Roya Sadeghi*, Azar Tol, Mir Saeed Yakanejad Pages 433-450
    Background and Aim

    Cardiovascular diseases are the most common cause of death in most countries of the world, hypertension being the most important cause of disability. The aim of this study conducted in 2020-2021 was to determine the effect of educational intervention on the nutritional knowledge, illness perception and dietary adherence in hypertensive middle aged women based on the transtheoretical model (TTM).

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental study on middle-aged women (30-59 years old) suffering from hypertension referred to the  health centers and health bases in the 21st district of Tehran in 2020-2021. A total of 164 subjects were randomly assigned to the intervention (n=82) or control (n=82) group by randomized quadruple blocks. A multifaceted questionnaire was completed for both the control and intervention groups and their blood pressure measured. This was followed by  a one-month virtual education for the intervention group in the form of a WhatsApp group and designing and developing fifty-six podcasts and educational clips with a maximum duration of four minutes based on the transtheoretical model constructs. After a lapse of one and six months both groups completed the questionnaire again and their blood pressure was measured. Descriptive statistics and general linear model were used for data analysis using the SPSS version 25 (p<0.05).

    Results

    Before the intervention the mean age of the subjects was 50.16 years and their systolic and diastolic blood pressures were 1.35 and 1.84 mmHg, respectively, and there were no statistically significantly differences between the two groups as regards contextual variables, constructs of nutritional awareness, disease perception, diet adherence, systolic and diastolic blood pressures and body mass index (as an ananthropometric index) and transtheoretical model constructs. Data one month after the intervention revealed significant differences (p<0/001) between the two groups (p <0/001) as regards the constructs of nutritional awareness, disease perception, self-sufficiency construct of the transtheoretical model and systolic blood pressure. Six months after the intervention significant differences were observed between the two groups as regatds  nutritional awareness constructs, disease perception (p<0.007), diet adherence (p<0.001), stages of change constructs (p<0.001) and self-sufficiency (p<0.001) of the transtheoretical model.

    Conclusion

    The results of this study show that educational intervention based on the transtheoretical model in middle-aged women with hypertension can increase their nutritional knowledge, illness perception, self-sufficiency, self-adequacy and diet adherence.

    Keywords: Illness Perception, Transtheoretical Model, Hypertension, Middle-Aged Women
  • Farahnaz Mohammadi-Shahboulaghi, Tahereh Ramezani, Dariush Panahizadeh, Sholeh Hazarian, Reza Fadayevatan* Pages 451-468
    Background and Aim

    Delivering health services to the elderly is one of the most important responsibilities of the health care system of any country. In order to improve the provision of health services to the elderly population under its coverage, the National Social Security Organization conducted this study with the aim of designing, implementing and evaluating a model for providing outpatient health care services to the elderly population under the coverage of its Tehran Province Office. 

    Materials and Methods

    This was a sequential-exploratory mixed-method study. The initial model was developed and validated using the integrated review method and the final model using the Delphi technique and group discussions with experts. Then the educational program was developed and implemented for the health team. Assessment of the effectiveness of the program was done using a researcher-made knowledge and attitude questionnaire (pre- and post-test). The model was then implemented in the Khandan-e-Hakim Clinic. The effectiveness of the model implementation was determined based on the qualitative content analysis of the interviews with the elderly and qualitative content analysis of the health team comments.

    Results

    The outpatient care model of the elderly included an organized clinical process consisting of 6 phases. The mean age of the health team members was 45.7±15.11 years. The difference between the health team satisfaction total scores before and after participating in the educational program was statistically significant (P≤0.05). Further analysis of the data showed, based on the interviews with the elderly, the main categories to be "assessment of cognitive function, mood and behavior", "physical assessment", "appreciation of the health and dignity of the elderly" and "satisfaction of the elderly and their companions". Analysis of the comments of the health team revealed their satisfaction with the implementation of the model.

    Conclusion

    The introduced model can make possible rapid identification of health problems and timely intervention in the elderly population. This implementation model will help disease prevention and complications at different levels. The findings of this study can help service providers to provide better care and health services for the elderly.

    Keywords: Model, Outpatient Health Care Services, Elderly, Social Security Organization, Tehran Province
  • Yousef Khonya*, Mohammad Narimani, Seifollah Aghajani, Nader Hajloo Pages 469-483
    Background and Aim

    One of the emotions that plays an important role in the health of all people is the emotion of anger which is one of the main emotions. The aim of the present study was to compare the effectiveness of emotion regulation and resilience training mediated by locus of control on anger control in medical students.

    Materials and Methods

    This was an experimental study. The statistical population included all medical students randomly divided into three groups of 30 students each by simple and multi-stage cluster sampling. One of the experimental groups received 8 sessions of emotion regulation training and the other 8 sessions of resilience training. Data were collected on all the subjects using the Rotter locus of control and Spielberger's anger and trait questionnaires
    and analyzed using repeated-measures and two-factors analysis of variance.

    Results

    Analysis of the data showed that there was a statistically significant difference between the emotion regulation and resilience training groups as regards anger control. In addition, the differences between the two groups as regards the locus of internal and external control in controlling anger and its subscales were also significant.

    Conclusion

    Teaching emotion regulation and resilience skills can, like other skills, help greatly students against the challenges of the present era.

    Keywords: Anger Control, Emotion Regulation, Resilience, Locus of Control, Medical Students