فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 9 (بهار 1400)

مجله حقوق کودک
پیاپی 9 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان گلمهر، مهدی کلهرنیا گلکار، میثم کلهرنیاگلکار*، لیلا شیراوند منجانی صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    آموزش، از مهمترین ابعاد حقوق کودکان است و کیفیت اجرای آن نقش بسزایی در تامین این حق دارد. این مساله در مورد کودکان با نیازهای ویژه از اهمیت و حساسیت خاصی برخوردار است. با شیوع پاندمی کرونا در جهان ضرورت آموزش های غیرحضوری اجتناب ناپذیر گردید. در ایران نیز آموزش غیرحضوری از جمله در سطوح پایه با استفاده از نرم افزار شاد، شکل گرفت که کماکان در بسیاری از مدارس ابتدایی جریان دارد. این تحقیق با هدف تاثیر این نوع آموزش بر وضعیت پیشرفت تحصیلی کودکان با نیازهای ویژه انجام گردید.

    روش

    در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی پیمایشی و پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر پرسشنامه پیشرفت تحصیلی مقتبس از پژوهش های فام و تیلور 1994، جامعه آماری، معلمان مدرسه استثنایی شاهد فردیس کرج انتخاب شدند و تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از آزمون خی دو و آزمون فریدمن و با نرم افزار Spss نسخه 24، انجام گردید.

    یافته‌ها

    یافته ها نشان داد تاثیر نرم افزار شاد در آموزش غیرحضوری، از جنبه کارایی نرم افزار و کارآمدی آن نسبت به سایر روش های آموزش غیرحضوری و همچنین به واسطه ایجاد برنامه مشخص برای آمادگی در ارزیابی ها، مثبت ارزیابی می شود؛ با این حال به جهت غیرحضوری بودن آموزش، برایند کلی نظرات، تاثیر منفی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در قیاس با شیوه حضوری در پایان سال بود. همچنین، این نوع آموزش به واسطه ایجاد کاهش عملکرد در زمان ارزیابی حضوری، کاهش مهارت های نوشتن و خواندن و پرت شدن حواس دانش آموز به دلیل حضور در منزل، می تواند تاثیر منفی بر پیشرفت تحصیلی داشته باشد.

    نتیجه‌گیری

    آموزش غیرحضوری به ویژه با رفع نقایص سخت افزاری و نرم افزاری و همچنین جایابی فرهنگی و درک متقابل معلمین و والدین و دانش آموزان، از برخی جهات فرصتی برای افزایش پیشرفت تحصیلی است اما آموزش حضوری نیز به واسطه کارکردهای خود کماکان باید مورد توجه و تاکید نظام آموزشی باشد.

    کلیدواژگان: آموزش غیرحضوری، حق بر آموزش، کودکان استثنایی، نرم افزار شاد، پیشرفت تحصیلی
  • مریم شعبان* صفحات 17-33
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی، تفسیر و تحلیل حقوق کودکان دارای معلولیت در ایران است. در این راستا، عرصه‌های فقهی و حقوقی تعیین‌کننده در سطح داخلی و بین‌المللی شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفته‌اند.

    روش

    رویکرد پژوهش، کیفی و روش تحقیق نیز اکتشافی و تحلیل اسنادی می‌باشد. بعد از شناسایی اسناد مرتبط با موضوع و مساله پژوهش، آن‌ها را مورد مطالعه، تحلیل و بررسی اولیه قرار داده‌ایم.

    یافته‌ها

    نتایج پژوهش نشان می‌دهد که در سطح بین‌المللی و میثاق اسلامی حقوق کودک و در قوانین و مقررات داخلی جامعه ایران، جامعه و ساختار قدرت سیاسی مسیول تدوین و اجرای سیاستگذاری‌های حمایتی برای کودکان دارای معلولیت هستند و سیاستگذاری-ها نیز، در جهت کاهش آسیب، توان‌بخشی و درمان معلولان سامان یافته اند. بنابراین نسبت به معلولان «استراتژی پسینی» محسوب می‌شوند. اما در دین اسلام، با محوریت تشیع به عنوان مذهب مسلط در ایران، پرداختن به کودک، به صورت بالقوه کودک‌بودن، نه بالفعلی آن است؛ به این معنی که کودکان نسل‌های بعد در نسل حاضر مورد توجه و «آینده‌نگری» هستند. گویی محدوده کودکی، تاریخ و نسل‌ها را دربر گرفته و مساله‌ای «فراتاریخی» و «فرانسلی» است. اسلام، به «آینده و آیندگان» و رعایت حقوق بالقوه نسل‌های بعدی تاکید داشته و دارای رویکردی «پیشگیرانه» است.

    نتیجه‌گیری

    استراتژی حاکم بر آموزه‌های دین اسلام در رابطه با کودکان دارای معلولیت در قالب «استراتژی پیشینی و پسینی»، قابل استنباط است. برای تحقق برنامه‌های مربوط به استراتژی‌های پیشینی و پسینی، برای کودکان دارای معلولیت، علاوه بر قدرت حاکمه، کنشگران جامعه مسیولیت دارند.

    کلیدواژگان: کودکان دارای معلولیت، حقوق کودک، قوانین و مقررات، جهان اسلام، جامعه بین الملل
  • اسماعیل کشکولیان*، مسعود حیدری صفحات 35-47
    زمینه و هدف

    دادرسی عادلانه یکی از مهم‌ترین مباحثی است که در مورد اطفال بزه‌کار همواره مورد توجه قانونگذار بوده است، لذا در این راستا همواره دچار تحولات متعددی شده است که بررسی سیر این تحولات می‌تواند مقنن را در پیشبرد اهداف متعالی حقوق کودکان یاری رساند. هدف از ارایه این پژوهش شناخت و تبیین تحولات تقنینی و قضایی است که در طول سال‌های متعدد در حوزه دادرسی اطفال صورت پذیرفته و آن را به یک دادرسی منصفانه نزدیک کرده است.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی تحلیلی است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها حاکی از آن است که تحولات شگرفی در عرصه دادرسی اطفال رخ داده است که ایجاد پلیس ویژه اطفال، غیر علنی‌بودن دادرسی، تخصصی‌شدن محاکم اطفال، لزوم متخصص‌بودن قضات دادگاه اطفال، پایه‌گذاری دادسرای اطفال و قابل تجدید نظربودن همه آرای صادره محاکم مذکور، در این شمار است.

    نتیجه‌گیری

    قانونگذار ایران در طول چندین دهه قانونگذاری در مورد اطفال، همواره سعی بر آن داشته است تا گامی موثر در حوزه دادرسی اطفال بردارد؛ به طوری که علاوه بر ابعاد حقوق کیفری، تحولاتی نیز به لحاظ جرم‌شناسی در حوزه مذکور ایجاد شده است و قانونگذار رویکرد خود را از جرم‌مداری به مجرم‌مداری تغییر داده تا رسیدگی به جرایم اطفال با عدالت و انصاف بیشتری همراه باشد.

    کلیدواژگان: دادگاه اطفال، آیین دادرسی، بزه کاری اطفال، حقوق کودک، تحولات کیفری
  • فاطمه اسفندی * صفحات 49-59
    زمینه و هدف

    اختلال کم‌توجهی- بیش فعالی یکی از اختلالات شایع دوران کودکی است که عوامل مختلفی می‌توانند سبب ایجاد آن در کودک باشند. در صورت عدم‌تشخیص و درمان به‌موقع، این اختلال می تواند تا بزرگسالی ادامه داشته باشد و تبعات مختلفی برای فرد بر جای بگذارد. در این مقاله سعی بر آن است که ارتباط میان اختلال بیش فعالی و ارتکاب جرم مورد بررسی قرار گیرد.

    روش

    این مطالعه به‌صورت توصیفی و با استفاده از بررسی منابع مختلف کتابخانه‌ای و مصاحبه با روانشناسان کودکان استثنایی و مددکاران اجتماعی دادگاه اطفال، انجام گرفته است.

    یافته‌ها

    در نتیجه بررسی‌هایی که انجام شد به نظر می رسد کودکان بیش‌فعال به دلیل عدم توانایی بازداری ارادی در رفتارشان، همواره در معرض ارتکاب جرم قرار داشته باشند. عدم مداخله به‌موقع برای درمان و حل مشکلات کودکان مبتلا به این اختلال موجب انتقال این مشکلات به دوران بزرگسالی می شود که این امر خود می‌تواند زمینه افزایش و تداوم رفتارهای پرخطر و ابتلا به اختلالات دیگر را فراهم آورد.

    نتیجه‌گیری

    در میان شیوه‌های مختلف پیشگیری از جرم، به نظر می‌رسد پیشگیری اجتماعی و به‌خصوص پیشگیری رشدمدار، در جلوگیری از ارتکاب جرم در آینده کودکان مبتلا به بیش فعالی موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال روان پزشکی، بیش فعالی، کمبود توجه، ارتکاب جرم، پیشگیری
  • آرین پتفت* صفحات 61-74
    زمینه و هدف

    کودکی حساس ترین دوره حیات بشری است که ابعاد مختلف جسمی و روانی افراد در آن شکل گرفته و تکامل می یابد. از این رو حفظ و تضمین رشد و سلامت جسمی و روانی کودک از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در مقاله حاضر تلاش بر این است که شمای کلی نظم هنجاری حقوقی داخلی در پاسخ به خشونت علیه کودکان به تصویر کشیده شود.

    روش

    این مطالعه به‌صورت توصیفی-تحلیلی و با استفاده از بررسی منابع کتابخانه‌ای و به‌ویژه قوانین انجام گرفته است.

    یافته‌ها

    کودکان هرگز نباید در وضعیت های خشونت آمیز خانوادگی یا اجتماعی قرار گرفته و مصادیق کودک آزاری را تجربه کنند. از آنجا که کودکان امروز، در آینده مسیولیت جامعه را بر عهده خواهند داشت و پیشرفت و توسعه کشور در گرو تربیت و رشد صحیح آنان است، لذا مسیله خشونت علیه کودکان که به شدت موجب آسیب به این امر می شود، مورد توجه خاص قوانین کشورمان قرار گرفته است.

    نتیجه‌گیری

    در نظم حقوقی کنونی، واکنش در قبال خشونت علیه کودکان حد و مرزی نمی‌شناسد و امروزه مصادیق مختلفی چون تنبیه خشونت آمیز فیزیکی و روانی، بی توجهی والدین، غفلت، بهره کشی، عدم سلامت فضای مجازی، ترک تحصیل، هرزه‌نگاری، فشارهای ناشی از فقر و مانند آن را در بر دارد.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، خشونت، قانون اساسی، حمایت اجتماعی، حقوق شهروندی
  • زینب میثمی صفحات 75-91
    زمینه و هدف

    حریم خصوصی یکی از مهم‌ترین ابعاد مرتبط با حقوق کودکان به شمار می رود که به‌ویژه در زمان پاندمی و قرنطینه لازم است نسبت به حفظ و احترام به آن در محیط خانواده اهتمام بیشتری صورت گیرد. این تحقیق با هدف تبیین مفهوم، مصادیق و مسایل حریم خصوصی کودک در خانواده با تاکید بر شرایط پاندمی انجام شد.

    روش

    تحقیق حاضر با روش توصیفی –تحلیلی و ضمن استفاده از منابع کتابخانه‌ای به انجام رسیده است.

    یافته‌ها:

     پاندمی کووید 19، نیاز به روش‌های تفکر نوین را در مورد حفاظت از اطلاعات برجسته کرده است. این موضوع به‌ویژه در مورد تحقیقات سلامت مرتبط با کودکان صادق است. استفاده مسیولانه از اطلاعات کودکان نقشی کلیدی در ترویج سلامت کودکان و تضمین حق آن ها برای سلامت و حفظ حریم خصوصی ایفا می‌کند. با شیوع گسترده ویروس کرونا در جهان، دولت ها اقدام به وضع پروتکل‌هایی از جمله قرنطینه برای کاهش گستره شیوع را، در دستورالعمل کار خود قرار دادند. با قرنطینه شدن کودکان در منازل و تعطیلی فعالیت های اجتماعی، خانه دیگر تنها محلی برای آرامش و استراحت و معاشرت با خانواده نیست. با محدود شدن دایره فعالیت‌های روزانه کودکان به محیط خانه، بحث رعایت حریم خصوصی کودک در جوانب مختلف بیش از پیش اهمیت می یابد.

    نتیجه‌گیری:

     برای بسیاری از کودکان در حال حاضر مدرسه، کلاس‌های فوق برنامه، معاشرت با همسالان، تفریح و... در خانه خلاصه می‌شود. متمرکز شدن فعالیت کودکان در خانه، به این معنا نیست که تمامی ابعاد زندگی کودک برای والدین قابل رصد است؛ بلکه باید توجه داشت که کودک همچنان از حریم خصوصی برخوردار است و کلیه حقوق وی در حریم خلوت، حریم جسمانی، حریم اطلاعات، حریم ارتباطات و حریم شخصیت همچنان محفوظ است.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، کووید 19، قرنطینه، حفاظت از اطلاعات
|
  • Ehsan Golmehr, Mahdi Kalhornia Golkar, Meysam Kalhornia Golkar *, leila shiravand Pages 1-15
    Background and Aim

    Education is one of the most important aspects of children's rights and so the quality of its implementation plays an important role in securing this right. This issue has a particular importance and sensitivity for children with special needs. With the spread of the Corona pandemic in the world, the need for distance education became inevitable. In Iran, distance learning, including at the basic level, was formed using ‘Shad’ software, which is still current in many primary schools. The aim of this study was to investigate the effect of this type of education on the educational achievement of children with special needs.

    Method

    In this study, using a descriptive survey method and a researcher-made questionnaire based on the Academic Achievement Questionnaire adapted from Pham and Taylor's 1994 research, the statistical population, teachers of Shahed Fardis Exceptional School of Karaj was selected and data analysis was performed. Chi-square test and Friedman test were used with Spss software version 24.

    Results

    The findings showed that the effect of ‘Shad’ software in distance education is positive in terms of software efficiency and effectiveness compared to other methods of distance education and also by creating a specific program to prepare for assessments; However, due to the absenteeism of education, the overall outcome of the comments was a negative impact on students' academic achievement compared to the attendance method at the end of the year. Also, this type of education can have a negative impact on academic achievement by reducing performance during face-to-face assessment, reducing literacy skills, and distracting students due to being at home.

    Conclusion

    Distance education, especially with the elimination of hardware and software defects, as well as cultural placement and mutual understanding of teachers, parents and students, is an opportunity in some respects to increase academic achievement, but face-to-face education, as well, due to its functions, should still be considered and emphasized by the educational system.

    Keywords: Distance Education, The Right to Education, Exceptional Children, Shad Software, Academic Achievement
  • Maryam Sha’ban* Pages 17-33
    Background and Aim

    The present study seeks to identify, interpret and analyze the rights of children with disabilities in Iran. In this regard, the decisive fields of jurisprudence and law have been identified and analyzed at the domestic and international level.

    Method

    The research approach is qualitative and the research method is exploratory and documentary analysis. After identifying the documents related to the subject and issue of the research, they have been studied, analyzed and reviewed.

    Results

    The results of the research show that at the international level and the Islamic Covenant on the Rights of the Child and in the internal laws and regulations of the Iranian society, the society and the political power structure are responsible for formulating and implementing protective policies for disabled children and these policies are also aimed at reducing harm, rehabilitating and Treatment of the disabled. In fact, they are considered a "posteriori strategy" towards the disabled. But in the religion of Islam, centered on Shiism as the dominant religion in Iran, dealing with the child is about potentially being a child, not actually being a child; This means that the children of future generations are considered and "foreseeable" in the current generation. It is as if the scope of childhood includes history and generations and is a "transhistorical" and “trans-generational" issue. Islam has emphasized on the "future and posterity" and respecting the potential rights of the next generations and has a "preventive" approach.

    Conclusion

    The dominant strategy of the teachings of Islam in relation to children with disabilities can be inferred as "a priori and a posteriori strategy". In addition to the governing authority, community activists are responsible for the realization of plans related to this strategy for disabled children.

    Keywords: Children with Disabilities, Children's Rights, Laws, Regulations, the Islamic World, the International Community
  • Esmaeil Kashkoulian*, Masoud Heydari Pages 35-47
    Background and Aim

    Fair trial is one of the most important issues that have always been considered by the legislator in the case of juvenile delinquents. Therefore, in this regard, there have always been several developments that the study of the course of these developments can help the legislator in advancing the lofty goals of children's rights. The purpose of this study is to identify and explain the legislative and judicial developments that have taken place over the years in the field of juvenile justice and has brought it closer to a fair trial.

    Method

    The method of this research is descriptive-analytical.

    Results

    The findings indicate that dramatic changes have taken place in the field of juvenile justice, such as the establishment of a juvenile police force, the non-openness of the trial, the specialization of juvenile courts, the need for expert juvenile court judges, the establishment of a juvenile court and possibility of appeal on all the decisions issued by the courts.

    Conclusion

    During several decades of legislation on children, the Iranian legislature has always tried to take an effective step in the field of juvenile justice. In addition to criminal law dimensions, criminological developments have taken place in this field and the legislature has changed its approach from crime focusing to criminal, so that juvenile delinquency is more just and fair.

    Keywords: Juvenile Court, Court Procedure, Juvenile Delinquency, Child Rights, Criminal Developments
  • Fateme Esfandi * Pages 49-59
    Background and Aim

    ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder) is one of the common childhood disorders that can be caused by various factors. If this disorder is not diagnosed and treated on time, it can continue until adulthood and have various consequences for the person. In this article, the relationship between hyperactivity disorder and crime is investigated.

    Method

    This descriptive study was conducted by examining various library sources and interviewing psychologists of exceptional children and social workers of the children's court.

    Results

    As a result of the studies that were done, it can be said that hyperactive children are always at risk of committing crimes due to their inability to voluntarily inhibit their behavior. Lack of timely intervention to treat and solve the problems of children suffering from this disorder causes the transfer of these problems to adulthood, which can lead to increase and continuation of high-risk behaviors and other disorders.

    Conclusion

    Among the different methods of crime prevention, it seems that social prevention and especially developmental crime prevention are effective in preventing children with hyperactivity from committing crimes in the future.

    Keywords: Psychiatric Disorder, Hyperactivity, Attention Deficit Disorder, Crime, Prevention
  • Arian Petoft* Pages 61-74
    Background and Aim

    Childhood is the most sensitive period of human life in which various physical and mental dimensions of individuals are formed and developed. Hence, it is crucially important to maintain children's physical-mental health. In the present article, an attempt is made to depict the general outline of the domestic legal normative order in response to violence against children.

    Method

    This study has been done in a descriptive-analytical way by using the library resources and especially laws.

    Results

    Children should never be exposed to violent domestic or social situations and experience child abuse. Since children today will be responsible for society in the future, and the progress and development of the country depend on their proper upbringing and development; therefore, the issue of violence against children, which causes great harm to it, is of special concern to Iran's laws.

    Conclusion

    In the current legal system, the response to violence against children knows no boundaries; today, there are various examples, such as violent physical and psychological punishment, parental neglect, exploitation, unhealthy cyberspace, drop out, pornography and pressures of poverty.

    Keywords: Children Rights, Violence, Constitution, Social support, Citizen’s rights
  • zeinab meisami Pages 75-91
    Background and Aim

    Privacy is considered one of the most important dimensions related to children's rights, especially during the pandemic and quarantine, it is necessary to pay more attention to respecting it in the family environment. This research was done with the aim of explaining the concept, examples and issues of child privacy in the family with emphasis on pandemic conditions.

    Method

    The present research was done with descriptive-analytical method using library resources.

    Results

    The Covid Pandemic highlights the need for new ways of thinking about data protection. This is especially true of child-related health research. Responsible use of children's information plays a key role in promoting children's health and guaranteeing their right to health and privacy. With the widespread outbreak of the coronavirus worldwide, governments have put protocols, such as quarantine, in place to reduce the prevalence of the virus. With children quarantined at home and social activities shut down, the home is no longer the only place to relax and socialize with family. With the limitation of children's daily activities to the home environment, the issue of respecting the child's privacy is becoming more and more important in various aspects.

    Conclusion

    For many children, school, extracurricular classes, socializing with peers, fun, etc. are summarized at home. Concentrating children's activities at home does not mean that all aspects of a child's life are observable for parents; rather, it should be noted that the child still has privacy and all his/her rights in private solitude, physical privacy, information privacy, communication privacy and personal privacy are still protected.

    Keywords: Privacy, Covid-19, Quarantine, Protection of information