فهرست مطالب

دولت پژوهی ایران معاصر - سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه دولت پژوهی ایران معاصر
سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد قاسمی شوب* صفحات 11-39
    بر پایه آموزه های دینی، شان پیامبران از سیاست ورزی والاتر است اما در صورت به دست گرفتن زعامت و رهبری، ایشان نیز تحت شرایطی، چون اهل سیاست رفتار کرده و به روش سیاست مداران، از جمله مذاکره سیاسی عمل کرده اند. این امر در سیره پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، در مذاکره با بنی ضمره، مذاکرات حدیبیه و مذاکره با بنی اشجع، به وضوح قابل مشاهده و نیز شایسته بررسی است. از نقطه نظر پژوهش، «اهداف مذاکره» در سیره نبوی، بارزترین عنصر متمایزکننده مذاکرات پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، در مقایسه با مذاکرات دیگر سیاست مداران به حساب می آید. در مقاله پیش رو، با استفاده از روش تحلیل محتوا، ضمن بازخوانی منابع تاریخی- روایی مرتبط با سیره سیاسی پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) در سه مذاکره مزبور، مهم ترین اهداف و مقاصد ایشان از مذاکره سیاسی با مخالفان، در قالب اهداف عقلایی فراگیر و اهداف اختصاصی محدود، بررسی و تحلیل گردیده است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) از انجام این مذاکرات، به دنبال تحقق اهداف عقلایی فراگیر و مشترک، همچون حل مسالمت آمیز اختلافات، تامین مصالح طرفین و ایجاد امنیت پایدار و اهداف اختصاصی متناسب با زمان و مکان در هر مورد خاص، همچون جلوگیری از اتحاد نظامی با دشمنان، مهیا نمودن زمینه فتح مکه و دفاع از هم پیمانان بوده است.
    کلیدواژگان: مذاکره سیاسی، سیره، پیامبر اکرم (ص)، حدیبیه، بنی ضمره، بنی اشجع
  • محمد اسکندری نسب* صفحات 41-72

    بیانیه گام دوم به عنوان آغازگر «فرایند بزرگ و جهانی چهل سال دوم» انقلاب اسلامی، تاکیدی خاص بر جوانان با عبارت «محور تحقق نظام پیشرفته اسلامی»، در پی کاربست همت های بلند و انگیزه های جوان و انقلابی در گام دوم انقلاب بوده است؛ لذا هدف اصلی مقاله حاضر این است تا ضمن تشریح و تحلیل محتوای بیانیه، وظایف اقشار مختلف مخاطبان، به خصوص جوانان در بیانیه گام دوم انقلاب را استخراج و با تجمیع شاخص های اصلی مدنظر رهبر انقلاب، وظایف و راهبرد عمل را در راستای گام دوم انقلاب مشخص کند. روش تحقیق مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی است و با در نظر داشتن بیانیه گام دوم به عنوان سند محوری مقاله و بیانات موجود پیرامون جوانان، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، متون و بیانات تحلیل و کدگذاری شده است. با بررسی کیفی متن بیانیه، در کنار سایر بیانات رهبر انقلاب، وظایف و مدل های مربوط به مردم، مسیولین و جوانان احصا شده و با توجه به تمرکز اصلی بر جوانان، 6 شاخص اصلی به عنوان وظایف و راهبرد عمل جوانان در قالب: جهاد امیدآفرینی، جهاد پیشرفت، دین داری و توجه به اخلاق و معنویت، بینش انقلابی و جهاد سیاسی، تعالی نظام و عدالت اجتماعی، و جهاد علمی مشخص شده است. مطابق با بیانیه رهبر معظم انقلاب اسلامی، ویژگی های «جوان طراز گام دوم انقلاب» که آماده بر عهده گرفتن مسیولیت و حرکت در مسیر دومین مرحله خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی باشد، در این گفتمان فردی کارآزموده و پرانگیزه، مسلح به نگاه انقلابی، روحیه انقلابی، عمل انقلابی، به علاوه میدان دار و جهادگر در حوادث و مسایل کشور است. همچنین لازمه میدان داری در حوادث کشور داشتن روحیه خودباوری و مجاهدت، احساس مسیولیت و نشاط و عمل سریع درعین حال دقت است.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم، گام دوم انقلاب، نظام پیشرفته اسلامی، وظایف جوانان، تحلیل محتوای کیفی
  • پژمان الهامی طالش میکائیل*، علی عمرانی، معین ظابطی صفحات 73-96
    بحث نسبت دولت و توسعه از اصلی ترین مباحث رایج در ادبیات سیاست و حکمرانی و نیز اقتصاد توسعه بوده و هنوز نیز هست. در این پژوهش ضمن نقش دولت های توسعه گرا در کشورهای درحال توسعه (با تاکید بر ایران) به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که سیاست خارجی ایران به عنوان یک دولت های توسعه گرا در دوره های مختلف در رابطه با توسعه اقتصادی چه نقشی داشته است؟ و دلایل عدم موفقیت آن چیست؟ فرضیه ای که برای آن در نظر گرفته شده این است که به نظر می رسد با توجه به نقش دولت در توسعه کشورها، دولت ایران در راستای توسعه بخشی، به دلایل ضعف ساختاری، معضلات امنیتی و عدم اولویت بخشی به توسعه اقتصادی نتوانسته است نقش کاربردی در توسعه ایفا نماید. یافته های پژوهش نشان داد که در سطوح توسعه یافتگی در قالب دولت های توسعه گرا جمهوری اسلامی ایران از نظر شاخص های تعاملی چه در عرصه داخلی و چه در عرصه بین المللی ضعیف می باشد و در دولت های مختلف در ایران شاخص های تقابلی در هر دو عرصه نقش عمده ای را در ممانعت از امر توسعه اقتصادی ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: دولت توسعه گرا، توسعه اقتصادی، حکمرانی، جمهوری اسلامی ایران
  • روح الله صفریان گرمه خانی*، شکوفه رستمی، سمیه صفریان صفحات 97-131
    یکی از اجزای مهم در پیشرفت و توسعه، نظام اداری کارآمد است. نظام اداری در بخش خروجی و نیز ورودی نظام سیاسی وجود دارد. به عبارتی نظام اداری تنظیم کننده تقاضاها و تصمیم گیری ها است. بر این اساس تطابق نظام اداری با ارزش ها و اهداف نظام سیاسی مهم ترین پایه در حوزه سیاست گذاری و مدیریت امور به سوی پیشرفت کشور است. علی رغم این که نظام اداری کشور در طول بیش از چهار دهه گذشته دستخوش تحولاتی شده است، اما در این عرصه هنوز نقطه مطلوب حاصل نشده است و در بخش های مختلف آن آسیب ها و مشکلاتی هم وجود دارد که موجب چالش های عمده ای در اداره امور عمومی و تحقق اهداف نظام جمهوری اسلامی شده است. بر این اساس به نظر می رسد که نظام اداری در سه حوزه اصلی رفتاری، زمینه ای و ساختاری نتوانسته خود را با اصول و ارزش های جمهوری اسلامی ایران تطبیق دهد؛ لذا در این جهت و در گام دوم انقلاب اسلامی و در راستای پیشرفت کشور لازم است که یک بازنگری اساسی و مبنایی در نظام اداری صورت گیرد. بر این اساس سوال اصلی این مقاله این است که نظام اداری کارآمد در جمهوری اسلامی ایران چگونه تحقق می یابد؟ یافته های این مقاله نشان می دهد که نظام اداری کارآمد می بایستی در سه بخش اصلی ساختاری، زمینه ای و محیطی مطابق با فرهنگ و ارزش های جمهوری اسلامی ایران سازمان دهی شود؛ بنابراین این مقاله با رهیافتی هنجاری و انتقادی و روشی تحلیلی-توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی ضمن بررسی انتقادی وضع موجود، به نظام اداری کارآمد در جمهوری اسلامی ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: نظام اداری، فرهنگ، ساختاری، رفتاری، زمینه ای
  • آیت الله اسماعیلی*، محمدصادق جمشیدی راد، محمدحسن شیبانی فر، سید محمد صدری صفحات 133-163

    فساد از جمله پدیده های سازمانی است که روند توسعه دولت ها را دچار بحران می نماید. فساد اقتصادی، گرایش به تمرکز ثروت دارد، وقوع دیگر جرایم را تسهیل نموده این مفاسد در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی شدت می یابد. سند تحول قضایی شامل 37 ماده در مورخ 30/9/1399 به تصویب رییس قوه قضاییه رسید، که در آن چالش ها و راهبردهایی را بیان کرده، یکی از پایه های اصلی، بازگشت دستگاه قضایی به ماموریت های اصلی اشاره شده در قانون اساسی، که مهم ترین آن پیشگیری از جرم و فساد است، می باشد. رهبر معظم انقلاب اولویت مبارزه با فساد را از درون قوه قضاییه می دانند؛ بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، در تاریخ 22/11/1397 توصیه هایی را در هفت محور بیان نمود که محورهای سوم و چهارم به مباحث اقتصاد؛ مبارزه با فساد اختصاص دارد؛ در این پژوهش سوال این است که نقش و تاثیر سند تحول قضایی در پیشگیری از فساد اقتصادی چگونه است؟ راهکارها و راهبردهای مبارزه با فساد اقتصادی در گام دوم انقلاب چه می باشد؟ روش انجام، پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. سند تحول قضایی به عنوان یک سند بالادستی قضایی با استفاده از ظرفیت های قانونی و توجه به عدالت و پرهیز از تبعیض بین افراد در برخورد و مجازات با مفسدان، می تواند در کاهش فساد اقتصادی بسیار موثر باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد راهکارها و راهبردهای قابل تصور در راستای پیشگیری، عبارت اند از: الف) شفافیت در اعلام دارایی های مسیولین، ب) برخوردقاطع و متقن با مفسدان و مجرمان اقتصادی، ت-تقویت و افزایش دادگاه های ویژه اقتصادی ث) بهره گیری از قضات مجرب، متخصص... ج) رسیدگی قاطع و سریع.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، تحول قضایی، پیشگیری، فساد اقتصادی، گام دوم انقلاب
  • علی اکبر ندائی* صفحات 165-187
    سیاست گذاری در بستر محیط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی صورت می گیرد و از آن متاثر است و بر آن نیز تاثیر می گذارد. سوال مطروحه در پژوهش این است که کدام بخش از ویژگی های منفی محیط اقتصادی کشور، چه تاثیرهای منفی ای بر عرصه سیاست گذاری عمومی دارد؟ بنابراین هدف تعیین شده، بررسی و پرداختن به معایب تاثیرگذار محیط اقتصادی بر عرصه سیاست گذاری کشور، از منظر آسیب شناسی است. در این راستا از روش کیفی مبتنی بر رویکرد کتابخانه ای و گردآوری مطالب و فیش برداری از کتب و مقالات مختلف، برای تبیین این اثرگذاری بهره گرفته شده و به طور متناظر هر یک از معایب محیط و آسیب مربوطه در سیاست گذاری بیان شده است. اساس مقاله بر این فرض استوار است که ویژگی های محیط اقتصادی کشور که به درآمدهای حاصل از فروش نفت متکی است، همچون متغیر مستقل؛ عرصه سیاست گذاری عمومی کشور را به عنوان متغیر وابسته متاثر می نماید. یافته های پژوهش بر تایید فرضیه وجود تاثیرپذیری سیاست گذاری عمومی از معایب محیط اقتصادی صحه گذاشته است. نتایج نشان داده است که آسیب های متعددی از این معایب موجود در محیط اقتصادی، بر عرصه سیاست گذاری عمومی کشور تحمیل گردیده و سیاست گذاری را از نیل به اهداف مطلوب تعیین شده باز می دارد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، سیاست گذاری، محیط اقتصادی، سیاست ها، درآمد نفت
|
  • Mohammad Ghasemi Shub * Pages 11-39
    According to religious teachings, the dignity of the prophets is higher than politics, but if they take the lead, they also acted as politicians and acted in the manner of politicians, including political negotiation This is clearly visible in the biography of the Holy Prophet (PBUH), in the negotiations with "Bani-Zamra", the negotiations of "Hudaybiyyah" and the negotiations with "Bani Ashja", and it is also worthy of consideration. From the point of view of research, the "goals of negotiation" in the Prophetic tradition, is the most prominent distinguishing element of the negotiations of the Holy Prophet (PBUH), compared to the negotiations of other politicians. In the present article, using the content analysis method, while reading the historical-narrative sources related to the political life of the Prophet of Islam (PBUH) in the three mentioned negotiations, his most important goals and intentions of political negotiation with the opposition, in the form of comprehensive rational goals and limited specific goals. , Has been reviewed and analyzed. From these negotiations, the Holy Prophet (PBUH) sought to achieve comprehensive and common rational goals, such as: "peaceful settlement of disputes", "securing the interests of the parties" and "creating lasting security" and specific goals appropriate to the time and place in each specific case. , Such as: "preventing military alliance with enemies", "preparing the ground for the conquest of Mecca" and "defending the allies".
    Keywords: Political Negotiation, Sira, The Holy Prophet (PBUH), Hudaybiyyah
  • Mohamad Eskandari Nasab * Pages 41-72

    The leaders of the revolution on February 13, 2018, addressed the Second step of the Iranian Revolution to the people of Iran, as "a beacon to illuminate the future path and progress of the Islamic Revolution of Iran"; This statement, as the initiator of the "great and global process of the second forty years", with a special emphasis on the youth with the phrase "the axis of realization of the advanced Islamic system", calls for the use of long efforts of the young individuals and revolutionary motivations in the second step of the revolution. Therefore, the present article intends to describe and analyze the content of the statement, extract the duties of different segments of the audience, especially the youth in the second step of the revolution and by combining the main indicators, the tasks and action strategy for the second step of the revolution. Methodologically, the present study has considered the text of the statement as a central document and has been analyzed and coded using the method of qualitative content analysis, texts and statements, taking into account the existing literature and statements about youth. By qualitatively examining the text of the statement, along with other statements of the Supreme Leader of the Revolution, the duties and models related to the people, officials and youth were counted. Religiosity and attention to morality and spirituality, progress jihad, system excellence and social justice, revolutionary vision and political jihad.

    Keywords: The second step statement, The second step of the revolution, Advanced Islamic System, The Youth’s Duties, qualitative content analysis
  • Pezhman Elhami Taleshmikaeil *, Ali Omrani, Moein Zabeti Pages 73-96
    The discussion of the relationship between government and development has been one of the main topics in the literature on politics and governance as well as development economics. This study, while the role of development-oriented governments in developing countries (with emphasis on Iran) seeks to answer the question of what role has Iran's foreign policy as a development-oriented governments in different periods in relation to economic development? And what are the reasons for its failure? The hypothesis is that it seems that due to the role of the government in the development of countries, the Iranian government in the direction of development, due to structural weakness, security problems and lack of priority to economic development has not been able to play a practical role. Play in development. The study is of documentary and library type. Findings showed that at the level of development in the form of developmental governments of the Islamic Republic of Iran is weak in terms of interactive indicators both domestically and internationally, and in different governments in Iran, confrontational indicators in both areas play a major role. It has played a role in preventing economic development.
    Keywords: Developmentalist Government, Economic Development, Governance, Islamic republic of Iran
  • Ruhollah Safarian *, Shokoufeh Rostami, Sommayeh Safarian Pages 97-131
    One of the important components in progress and development is an efficient administrative system. The administrative system exists in the output and input sectors of the political system. In other words, the administrative system regulates demands and decisions. Therefore, the compatibility of the administrative system with the values ​​and goals of the political system is the most important basis in The field of policy making and management is towards the progress of the country. Despite the fact that the country's administrative system has undergone changes over the past four decades, the desired point has not yet been reached in this field, and there are damages and problems in different parts of it that cause major challenges in the administration. public affairs and the realization of the goals of the Islamic Republic of Iran. Therefore, it seems that the administrative system in the three main behavioral, contextual and structural areas has not been able to adapt itself to the principles and values ​​of the Islamic Republic of Iran. Therefore, in this direction and in the second step of the Islamic Revolution and in line with progress The country needs a fundamental revision in the administrative system. Therefore, the main question of this article is how an efficient administrative system is realized in the Islamic Republic of Iran? The findings of this article show that an efficient administrative system should be implemented. It should be organized in three main structural, contextual and environmental sections according to the culture and values ​​of the Islamic Republic of Iran. Therefore, this article deals with an efficient administrative system in the Islamic Republic of Iran with a normative and critical approach and an analytical-descriptive method and by using library and documentary sources while critically examining the existing situation.
    Keywords: Administrative System, culture, structural, behavioral, Context
  • Ayatollah Esmaeili *, Mohammad Sadegh Jamshidirad, Mohammad Hasan Shebanifar, Seed Mohammad Sadri Pages 133-163

    Corruption is one of the organizational phenomena that causes a crisis in the development process of governments. Economic corruption tends to concentrate wealth, facilitate other crimes, and intensify in the face of sanctions and economic warfare.The 37-article Judicial Transformation Document was approved by the Head of the Judiciary on 20/12/2020, in which he stated the challenges and strategies, one of the main foundations of the return of the judiciary to the main mission mentioned in the Constitution, the most important of which is crime and corruption prevention. The Supreme Leader of the Revolution considers the priority of fighting corruption to be from within the judiciary. The statement of the second step of the Islamic revolution, on 22/11/2017, made recommendations in seven axes, the third and fourth axes to economic issues; In this research, the question is, what is the role and effect of the judicial reform document in preventing economic corruption? What are the solutions and strategies to fight economic corruption in the second step of the revolution? The method of carrying out the research is descriptive and analytical, and library and document methods were used to collect the data. Corruptors can be very effective in reducing economic corruption. The findings of the research show that the conceivable solutions and strategies in the direction of prevention are: a. Transparency in declaring the assets of those in charge, b. Decisive and firm dealing with corruptors and economic criminals, d. Strengthening and increasing special economic courts, and e. Using the experienced  expert judges.

    Keywords: Supereme Leader, Judicial Transformation, Prevention, economic corruption, The second step of the revolution
  • Ali. Akbar Nedaee * Pages 165-187
    Policy-making takes place in the context of economic, political and social environment and is affected by it and also affects it. The question raised in the research is, which part of the negative characteristics of the country's economic environment, what negative effects have on the field of public policy? so the goal is set; examining and addressing the influential disadvantages of the economic environment on the country's policy arena from a pathological perspective. In this regard, a qualitative method based on the library approach and collecting materials and taking notes from various books and articles, has been used to explain this effect and each of the environmental disadvantages and related damage in policy has been expressed correspondingly. The article is based on the premise that the characteristics of the country's economic environment, which relies on revenues from oil revenue, as an independent variable; affects the field of public policy of the country as a dependent variable. The research findings confirm the hypothesis that public policy is influenced by the disadvantages of the economic environment. The results show that many of the disadvantages of these disadvantages in the economic environment are imposed on the country's public policy and prevents policy from achieving the desired goals.
    Keywords: pathology, Policy-Making, Economic Environment, Policies, Oil Revenues