فهرست مطالب

رویکردهای پژوهشی نوین در مدیریت و حسابداری - پیاپی 87 (زمستان 1401)

فصلنامه رویکردهای پژوهشی نوین در مدیریت و حسابداری
پیاپی 87 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/10
  • تعداد عناوین: 131
|
  • ابوالفضل مشایخ موینی، امیر غلام ابری صفحات 1-17

    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش نوآوری استراتژیک و یادگیری سازمانی در رابطه بین سرمایه فکری و اینرسی سازمانی (مطالعه موردی: بانک ملی ایران) می باشد. جامعه آماری این تحقیق مدیران شعب بانک ملی شهر تهران هستند. با توجه به اینکه تعداد مدیران شعب بانک ملی در شهر تهران 418 نفر بود، به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران در جامعه محدود استفاده شد و تعداد اعضای نمونه 200 نفر تعیین شد. در این پژوهش به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد استفاده شد که برای بررسی روایی این پرسشنامه از روایی محتوا و به منظور بررسی پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد و به منظور بررسی برازش مدل تحقیق و پاسخگویی به فرضیه های تحقیق از روش مدل سازی معادلات ساختاری و رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که نوآوری استراتژیک و یادگیری سازمانی در رابطه بین سرمایه فکری و اینرسی سازمانی در بانک ملی ایران تاثیر دارد و در نهایت پیشنهادات کاربردی ارایه شد.

    کلیدواژگان: توانایی یادگیری سازمانی، نوآوری سازمانی، اینرسی سازمانی
  • جعفر نصاری پور، صالح شهابی صفحات 18-244

    با توجه به مطالعات پیشین و پژوهش لاریسا و همکارانش در سال 2021، اداره امور مالیاتی سعی نموده است از زمینه دجیتالی شدن به منظور بهبود فعالیت های خود انجام دهد که برای این مورد باید به کارایی کنترل توجه نماید؛ این فرایند می‌تواند در کاهش زمان برای مشتریان و یا تسهیل آن نیز مفید واقع شود، به طوری‌که با ارزیابی کارایی کنترل توسط مودیان مالیاتی می توانند از کارهای دجیتالی بهره مند شوند؛ از این رو هدف از انجام این مقاله تعیین رابطه بین رویکردهای اصلی ارزیابی کارآیی کنترل و مدیریت امور مالیاتی در زمینه دیجیتالی شدن (اداره امور مالیاتی حومه شهرستان کنگان و عسلویه) می باشد. داده های پژوهش به روش مقطعی و در سال 1401، از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. نمونه آماری به صورت سرشماری تعداد 52 نفر شامل مدیران، کارکنان، کارشناسان حسابداری و مالی فعال در این اداره امور مالیاتی انتخاب شده است. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع کاربردی بوده و توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 و روایی و پایایی داده ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ انجام گرفته است. یافته های پژوهش پژوهش نشان می‌دهد که بین رویکردهای اصلی ارزیابی کارآیی کنترل و مدیریت امور مالیاتی در زمینه دیجیتالی شدن در اداره امور مالیاتی حومه شهرستان کنگان و عسلویه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ بنابراین، رویکردهای اصلی ارزیابی کارآیی کنترل از طریق پنج شاخص حسابرسی مالیاتی، حسابرسی اداری، حسابرسی میدانی، اثربخشی کنترل امور مالیاتی، کنترل امور مالیاتی ریسک محور می تواند بر مدیریت امور مالیاتی در زمینه دیجیتالی شدن اثرگذار باشد که در نهایت، افزایش درآمد مالیاتی و رشد اقتصادی کشور را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: کارایی کنترل، مدیریت امور مالیاتی، حسابرسی مالیاتی، حسابرسی میدانی، کنترل امور مالیاتی ریسک محور
  • نرگس صبوری، عباس ابراهیمی صفحات 25-41

    با توجه به مطالعه فان و ژو در سال 2022، برخی از مدیران شرکت ها در این تصور هستند که کنفوسیوس گرایی می تواند اثری را بر ریسک سقوط سهام ایجاد نمایند؛ اما این احتمال وجود دارد که آیا کنفوسیوس گرایی باعث کاهش ریسک سقوط سهام می شود یا افزایش آن را به همراه دارد؛ در این راستا نیز ممکن است عوامل دیگری وجود داشته باشد که باعث شود بر رابطه یا اثر بین آنها نقش موثری داشته باشد. جهت تحلیل فرضیه‌های پژوهش، جامعه آماری را از بین سال های 1395 الی 1400 و به مدت 6 سال انتخاب نموده و شامل شرکت‌های بورسی بوده‌اند که نمونه آماری با روش حذفی و به تعداد 109 شرکت انتخاب شد. روش پژوهش مورد استفاده نیز، روش توصیفی- تحلیلی بوده و داده‌های پژوهش از نوع تاریخی با مراجعه به صورت‌ها و گزارشهای مالی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس تهران جمع‌آوری و طبقه‌بندی گردید. برای تجزیه و تحلیل داده‌های آماری از روش داده‌های پانل دیتا استفاده شد؛ و در بخش تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی و آزمون‌های مختلف مربوطه انجام گردید و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار Eviews نسخه 9 صورت گرفت. باتوجه به تحلیل مدل رگرسیونی، یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که بین کنفوسیوس‌گرایی موسسه حسابرسی و ریسک سقوط قیمت سهام شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارتباط منفی و معکوس وجود دارد؛ بنابراین، مدیران شرکت‌ها می‌بایست برای کاهش ریسک سقوط قیمت سهام به شاخص‌های کنفوسیوس‌گرایی نظیر اصول اخلاقی، سیاست مدرن، مسایل دینی توجه نمایند و با اعمال هر یک از آنها منجر به کاهش ریسک سقوط قیمت سهام شوند.

    کلیدواژگان: کنفوسیوس گرایی، اصول اخلاقی، سیاست مدرن، مسائل دینی، ریسک سقوط قیمت سهام
  • رویا دارابی، محمد محمدی، بهنام کریمی دلدار صفحات 42-64

    هدف پژوهش: 

    بررسی رابطه بین مالکیت مدیریتی، مالکیت نهادی و گزارشگری پایداری و تاثیر آنها بر مدیریت سود می‌باشد.

    روش‌شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر بر مبنای هدف، از نوع کاربردی و از نقطه نظر روش استنتاج، از نوع توصیفی– تحلیلی می‌باشد. قلمرو تحقیق بازه زمانی 7 ساله از 1393 تا 1400 را در بر گرفته و مکان تحقیق بورس اوراق بهادار تهران و شرکت های پذیرفته شده در بورس می‌باشد. به منظور بررسی صحت فرضیه های پژوهش، از رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر داده های ترکیبی با اثراث ثابت و از نرم افزار ایویوز 11 استفاده شده است.

    یافته‌های پژوهش: 

    نتایج فرضیه‌های پژوهش نشان داد که که مالکیت مدیریتی بر گزارش پایداری تاثیر معنی دار و منفی دارد. مالکیت نهادی بر گزارش پایداری تاثیر معنی دار و مثبتی دارد. گزارش پایداری بر مدیریت سود تاثیر معنی داری ندارد.

    بحث و نتیجه‌گیری: 

    نظریه سهامداران توضیح می‌دهد که مشارکت سهامداران که یکی از آن‌ها مدیریتی است برای دستیابی به اهداف شرکت بسیار مهم است. هر چه مالکیت مدیریتی در شرکت بیشتر باشد، افشای گزارش پایداری را افزایش می‌دهد. بر اساس تیوری ذینفعان، مالکیت نهادی حق کنترل مدیریت را از طریق یک فرآیند نظارت موثر دارد. بر اساس نظریه سهامداران، پارادایم پذیرفته شده برای توضیح این موضوع است که چرا شرکت ها در فعالیت های اجتماعی و زیست محیطی به عنوان یک استراتژی برای به حداکثر رساندن بازده سرمایه گذاری بلندمدت و موفقیت تجاری پایدار شرکت می کنند.

    کلیدواژگان: مالکیت مدیریتی، مالکیت نهادی، گزارشگری پایداری، مدیریت سود
  • ولی حسن پور، سعید بغدادی صفحات 65-82

    هدف تحقیق بررسی رابطه بین محافظه کاری حسابداری و میزان حساسیت عملکرد نسبت به پاداش مدیران بوده است. قلمرو مکانی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی سال های بین 1395 تا 1399 بوده است. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد و از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی و از نظر روش در دسته تحقیقات همبستگی محسوب می گردد. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات، از روش کتابخانه ای و در بخش داده های پژوهش از داده های بانک های نمونه با مراجعه به صورت های مالی، یادداشت های توضیحی و ماهنامه بورس اوراق بهادار انجام پذیرفت. بر اساس روش حذف سیستماتیک 101 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور توصیف و تلخیص داده ها از آمارتوصیفی و استنباطی و به منظور تحلیل داده ها ابتدا پیش آزمون های ناهمسانی واریانس، آزمون Fلیمر، آزمون هاسمن و جارک – برا و سپس از آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید و رد فرضیه ها (نرم افزار ایویوز) استفاده گردیده است. نتایج نشان داد که محافظه کاری حسابداری و میزان عملکرد حسابداری بر پاداش مدیران تاثیر مثبت و معنادار دارد و فرضیه اول تایید گردید. همچنین رابطه معناداری بین محافظه کاری حسابداری و حساسیت عملکرد بازار بر پاداش مدیران مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، عملکرد حسابداری، عملکرد بازار
  • عاطفه امینی نیا، فاطمه احمدی صفحات 83-107

    در دهه‌های اخیر، مردم مکررا حق مشارکت در نظم حقوقی بین‌المللی را مطرح کرده‌اند و در قوانین بین المللی و فرآیندهای نظارتی مختلف که تحت نظارت سازمان های بین دولتی انجام می شود، مشارکت داشته اند. با این حال، در حالی که مدت‌هاست که تعیین سرنوشت شامل حق مشارکت در سطح ملی می‌شود، مورد این حق قانونی در سطح بین‌المللی به طور جامع مورد بحث قرار نگرفته است. یکی از اساسی ترین اصول حقوق بشر، حق مردم بر تعیین سرنوشت خودشان است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. در پاسخ به این سوال که تحولات در حق تعیین سرنوشت در نظریه های مشورتی دیوان بین المللی دادگستری در مورد مجمع الجزایر چاگوس چه هستند؟ می توان گفت که حق تعیین سرنوشت دارای دو جنبه از جمله جنبه خارجی، یعنی حق مردم برای تعیین وضعیت بین المللی خودو بعد داخلی، حق مردم در انتخاب نظام حکومتی، مشارکت در تصمیم گیری جامعه و حمایت از حقوق اقلیت ها. در رابطه با مجمع الجزایر چاگوس، دیوان بین المللی دادگستری از همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد خواسته است تادر تکمیل فرآیند استعمار زدایی در موریس با سازمان ملل متحد همکاری کنند، زیرا حق تعیین سرنوشت یک تعهد جهانی است. نمی توان آن را به یک وظیفه متقابل تقلیل داد.

    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، حقوق بین الملل، شورای امنیت، رویه قضایی، حقوق بشر
  • فاطمه صراف، عقیل فرهنگیان صفحات 108-124

    هدف پژوهش حاضر بررسی کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری است. پژوهش حاضر مبتنی بر رویکرد فلسفی و علمی بر پایه روش شناخت تاریخی به موضوع تعامل حسابداری و تکنولوژی هوش ‏مصنوعی می ‏پردازد. در حقیقت بر اساس این رویکرد محقق قصد دارد به بیان فلسفی، نقش تکنولوژی هوش مصنوعی و مدیریت آن در دانش حسابداری را ارایه دهد و به سوالاتی که در خصوص ارتباط بین این دو رشته که در تیوری و عمل مطرح می ‏باشد به سوال اصلی پژوهش یعنی "کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری چیست" را تبیین کرد. همچنین چگونه می‏توان همسو با تحولات تکنولوژی باعث ارتقاء جایگاه حسابداری در سازمان‏ها و جامعه گردید، پاسخ دهد. برای جمع‏ آوری منابع مورد نیاز، اسناد و مدارک آرشیوی که نتیجه تحقیقات تجربی است، بررسی گردید و مبانی نظری و پیشینه تحقیق به روش کتابخانه‏ ای شناسایی و مورد استفاده قرار گرفت. در پژوهش حاضر با توجه به گسترده بودن مباحث فوق، پنج عاملی که نقش عمده‏ تری در تشریح کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری دارند، شامل سیستم های خبره، شبکه عصبی، الگوریتم ژنتیک، منطق فازی و یادگیری ماشینی مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. با توجه به بررسی‏های صورت گرفته، استفاده از هریک از عوامل فوق به‏تنهایی نتایج کامل و دقیقی را ارایه نمی ‏دهد. لیکن پیشنهاد می‏ گردد محققین این حوزه، عوامل ارایه شده فوق را جهت ارایه الگوی واحد بکار گرفته تا از این ‏طریق بتوان استفاده بهینه را از هوش مصنوعی برد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، سیستم های خبره، شبکه ی عصبی، الگوریتم ژنتیک، منطق فازی و یادگیری ماشینی
  • منا علی اکبری صفحات 125-142

    در گزارش حسابرسی، مدت زمان پایان سال مالی شرکت تا تاریخ گزارش حسابرسی است و در اکثر موارد به عنوان مهم ترین مشخصه به موقع بودن گزارش های مالی تلقی می شود. انتشار به موقع صورت های مالی از سوی شرکت ها، یکی از ابعاد مهم گزاشگری مالی است که نقشی اساسی در بازار سرمایه و تصمیمات سرمایه گذاران دارد. تاخیر در گزارش حسابرسی به دلیل عدم ارایه اطلاعات به موقع به سهامداران، کیفیت اطلاعات را به خطر می اندازد. ارایه به موقع صورت های مالی از سوی شرکت ها، دارای محتوای اطلاعاتی بوده و بر ارزش بنگاه اثرگذار است. در نتیجه، بررسی عوامل اثرگذار بر تاخیر در گزارش حسابرسی حایز اهمیت است. هدف این پژوهش، تاثیر رفتار نامتقارن هزینه بر تاخیر گزارش حسابرس در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به این منظور اطلاعات شرکت‌ها در فاصله زمانی 6 ساله از 1393 تا 1398 بررسی و 104 شرکت انتخاب شد. به منظور آزمون فرضیه‌های پژوهش از روش رگرسیون چند متغیره بر مبنای روش تحلیل ترکیبی داده‌ها با استفاده از نرم افزار Eviews صورت گرفته است؛ که در نتیجه اثر رفتار نامتقارن هزینه بر تاخیر گزارش حسابرس اثر منفی و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: رفتارهزینه، رفتار نامتقارن هزینه، گزارش حسابرسی، تاخیر گزارش حسابرس
  • جواد زحمتکشان صفحات 143-162

    با توجه به مطالعه کیم در سال 2022، شرکت ها در تلاش هستند برای بررسی امور خود به حسابرسی روی آورند، اما تحریم های اقتصادی باعث شده است بر قیمت حسابرسی اثر داشته باشد و باعث رشد قیمت گردد؛ بنابراین کیم به این موضوع پرداخته است که آیا با رشد قیمت خدمات حسابرسی، باز هم برای حسابرسی به شرکت های حسابرسی مراجعه می کنند یا خیر و یا اینکه تحریم های اقتصادی علاوه بر رشد قیمت حسابرسی، چه عواقبی را برای شرکت ها به دنبال دارد. جهت تحلیل فرضیه‌های پژوهش، جامعه آماری را از بین سال های 1396 الی 1400 و به مدت 5 سال انتخاب نموده و شامل شرکت‌های بورسی بوده‌اند که نمونه آماری با روش حذفی و به تعداد 116 شرکت انتخاب شد. روش پژوهش مورد استفاده نیز، روش توصیفی- تحلیلی بوده و داده‌های پژوهش از نوع تاریخی با مراجعه به صورت‌ها و گزارشهای مالی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس تهران جمع‌آوری و طبقه‌بندی گردید. برای تجزیه و تحلیل داده‌های آماری از روش داده‌های پانل دیتا استفاده شد؛ و در بخش تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی و آزمون‌های مختلف مربوطه انجام گردید و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار Eviews نسخه 9 صورت گرفت. باتوجه به تحلیل مدل رگرسیونی، یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که تحریم‌های اقتصادی بر قیمت‌گذاری حسابرسی با توجه به متغیرهایی نظیر عمر، اندازه، اهرم مالی، عملکرد و نسبت نقدینگی شرکت‌های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ بنابراین، مدیران شرکت‌ها می‌بایست به شاخص‌های عمر، اندازه، اهرم مالی، عملکرد و نسبت نقدینگی توجه نمایند تا بتوانند ارزش و اعتبار شرکت را در شرایط تحریم اقتصادی حفظ نمایند.

    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، قیمت گذاری حسابرسی، اندازه، عمر، عملکرد، اهرم مالی، نسبت نقدینگی
  • سمیه بسطامی صفحات 181-202

    پژوهش حاضر به بررسی عدم‌امنیت شغلی بر دلبستگی شغلی پرستاران با نقش توجه به ویژگی های نسل پرستاران پرداخته است. این پژوهش از نظر ماهیت و هدف، از نوع تحقیقات اکتشافی بوده و از نوع هدف کاربردی و یک پژوهش مروری می‌باشد. این پژوهش یک مطالعه مرور سیستماتیک است که در سال 1401 انجام شد و در طی آن تمایل به ترک خدمت و امنیت شغلی در میان پرستاران شاغل و عوامل مرتبط با آن مشکل مرور شد. به این منظور پایگاه های اطلاعاتی ملی SID، MagIran، Civilicaو علم نت و پایگاه های اطلاعاتی بین المللی مانند گوگل اسکولار، اسکوپوس، ساینس دایرکت و امرالاد موردبررسی قرار گرفتند. که تعداد 50 مقاله از 10 سال پیش تا کنون مورد بررسی قرار گرفت. که از بین آنها 20 مقاله‌ مرتبط‌تر مورد در این پژوهش استفاده واقع شد . با بررسی پژوهش های انجام شده میتوان گفت اهمیت دلبستگی شغلی در پرستاران که بخش بزرگی از سیستم سلامت را به خود اختصاص داده‌اند، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا عدم دلبستگی شغلی آنها نه تنها آسیبهای فراوان مالی و غیرمالی را متوجه سازمان‌های سلامت می‌نماید، بلکه ایفای نامناسب وظایف شغلی در مورد بیماران مراجعه کننده به بیمارستان‌ها، در ایجاد خسارت‌های جبران‌ناپذیر بر پیکره اجتماع، تاثیر مهمی خواهد داشت. در این راستا کاراتپه و همکاران (2020) اظهار کردند که عدم امنیت شغلی به طور مستقیم مانع از دلبستگی شغلی کارکنان می‌شود و شین و هور (2020) به طور هم‌زمان دریافتند که عدم امنیت شغلی انرژی فیزیکی، روانی و ذهنی کارکنان را تخلیه می‌کند، بر سلامتی و رفاه آنها تاثیر منفی می‌گذارد و در نتیجه باعث کاهش دلبستگی آنها به شغل می‌شود. بر اساس مطالعات و شواهد تجربی موجود، فرض کردیم که ادراک از عدم امنیت شغلی، دلبستگی شغلی کارکنان را کاهش می‌دهد. همچنین مطالعات نشان داد بین متغیر سن و دلبستگی شغلی وجود نداشت. نیز فقدان همبستگی بین سن و درگیری را نشان می‌دهد. هرچند مطالعات مختلف عنوان می کنند که افزایش سن توام با افزایش فرسودگی و خستگی شغلی می باشد و این عوامل خود باعث کاهش دلبستگی شغلی می شوند اما شواهدی از ارتبا ط بین سن و دلبستگی شغلی موجود نیست.

    کلیدواژگان: عدم امنیت شغلی، دلبستگی شغلی پرستاران، ویژگی های نسل پرستاران
  • میثم جمالی صفحات 203-214

    شهرداری درعرف جهانی بعنوان مظهری ازدولت محلی بشمارمی آید. شهرداری ها بعنوان موثرترین نهاد شهری وظایف و خدمات گسترده ای را بعهده دارند که براساس سند چشم انداز 20 ساله کشور و برنامه چهارم توسعه بر حیطه این وظایف افزوده خواهد گردید. شهرداری ها نیز مانند دولت تمام فعالیت های مالی خود، اعم از کسب درآمد و پرداخت هزینه ها که به منظور اجرای برنامه ها و وظایف متعدد خود صورت می گیرد را در چهارچوب قانون بودجه انجام میدهند، بنابراین روش بودجه ریزی نقش بسیار مهم و حیاتی در تحقق اهداف شهرداری ها ایفا می نماید. عدم انجام اصلاحات اساسی در قوانین و مقرارات شهرداری ها که در سال 1343 مصوب گردیده از یکسو و رویکرد عملگرایانه به روش بودجه ریزی افزایشی در شهرداری ها که زمانی برای اجتناب از کار عظیم بودجه نویسی ابداع گردید مشگلات فراوانی را درنظام مدیریت مالی شهرداری ها وهمچنین ساختارحسابداری آن پدیدآورده است. این مقاله حاصل مطالعات میدانی است که در سال 1385 تحت عنوان "آسیب شناسی و بررسی نارسایی های ناشی از عدم بکارگیری بودجه ریزی عملیاتی در شهرداری" انجام گرفته است. در این پژوهش سعی شده است با پیاده سازی سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت ABC بعنوان یکی از الگوهای اصلی بودجه ریزی عملیاتی، بودجه شهرداری از قالب 4 فصل و 20 ماده خارج و با شناسایی مراکز هزینه و ظبقه بندی جدید هزینه ها از یکسو و تفکیک فعالیت های شهرداری از سوی دیگرامکان محاسبه هزینه های مستقیم و غیر مستقیم خدمات و پروزه های شهرداری فراهم گردد. یافته های این پژوهش حکایت ازآن دارد که بودجه ریزی عملیاتی قابلیت محاسبه بهای تمام شده خدمات را به ساختار حسابداری شهرداری ها می افزاید و کارایی سیستم بودجه ریزی را در شهرداری ها به نحو چشمگیری ارتقاء می بخشد.

    کلیدواژگان: بودجه، مدیریت مالی، شهرداری
  • نقش رشد هوشمند در جلوگیری از توسعه بی قواره شهری (نمونه موردی شهر خرم آباد)
    مهدی صفری احمدوند صفحات 215-233

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش رشد هوشمند شهری در جلوگیری از توسعه ی بی قواره شهری در خرم آباد اجرا شده است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و مبتنی بر منابع استادی و کتابخانه ای است. نتایج بررسی ها براساس دیدگاه پاسخگویان، نشان می دهد، مهمترین قابلیت های اعمال رشد شهر هوشمند در خرم آباد در شرایط بستری، ایجابی و مشوقها است. شرایط کالبدی و محیطی شهر خرم آباد به عنوان قابلیت بالقوه برای رشد شهر هوشمند مطرح می شود. در مقابل، مهمترین موانع اعمال سیاست رشد هوشمند در این شهر عبارت اند از نگرش های مدیریتی، نحوه توزیع کاربری ها (توزیع نامناسب آنها)، وضعیت فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی شهر. دسترسی به فناوری های هوشمند نقش مهمی در بهبود وضعیت زندگی شهروندان خرم آبادی دارد. برای تحقق این امر، باید به موضوعات مهمی از قبیل تغییر در نظام برنامه ریزی، اعمال مدیریت صحیح شهری، پرداختن به زیرساخت ها و فرهنگ سازی توجه کرد. رشد هوشمند روشی پیشنهادی برای اصلاح پراکندگی است. توسعه پراکنده شهری به توسعه بی رویه و بی برنامه شهرها اطلاق می شود که نه تنها باعث تخریب فضای پیرامون شهرها شده بلکه موجب توسعه نامتوازن و بی قواره شهرها می شود؛ بنابراین راهبرد رشد هوشمند سعی در شکل دهی مجدد شهرها و هدایت آنها به سوی اجتماع و توانمندی به سوی محیط زیست مطلوب دارد. برای دستیابی به این هدف 7 شاخص اجتماعی- اقتصادی، آموزشی، کالبدی، زیست محیطی، خدماتی، دسترسی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: خرم آباد، رشد بی قواره شهری، شهر فشرده، شهر هوشمند
  • مهدی صفری احمدوند صفحات 234-249

    در این مقاله عوامل موثر بر توسعه اقتصادی در استان لرستان مورد بررسی قرار گرفته و 11 عامل که به نظر می رسید با توسعه اقتصادی لرستان مرتبط می باشند، به عنوان ابعاد موضوع مطرح گردید. پس از آن به جمع آوری اطلاعات و شناسایی جنبه های مختلف موضوع از طریق مصاحبه با کارشناسان مختلف و مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است. توسعه اقتصادی عبارت فراگردی است که درآمد سرانه واقعی یک کشور طی یک دوره بلند مدت افزایش می یابد. بطور کلی توسعه اقتصادی یک فراگرد و شامل عملکرد نیروهای به هم پیوسته ای است که به صورت مستمر با یکدیگر در ارتباطند. براساس فهرست وسیعی از انواع شاخص های اقتصادی، استان لرستان از نظر اقتصادی در بین استانهای کشور و در مجموع در اقتصاد ملی از موقعیت ضعیفی برخوردار است. با وجود منابع غنی طبیعی، تنوع آب و هوایی، آب فراوان، دشت های وسیع، معادن متنوع، نیروی کار جوان و فراوان و سرشار از قابلیت های گردشگری و... این استان نتوانسته است به تناسب توانمندی ها و فرصت های خود از اقتصاد ملی سهم مناسبی کسب کند. نوسانات در نرخ رشد بخشهای مختلف اقتصاد استان، وضعیت توسعه یافتگی این استان را بسیار نامناسبتر جلوه گر می کند. تفکر علمی و توسعه اقتصادی، توسعه اقتصادی و برنامه ریزی، توسعه اقتصادی و تکمیل اقتصادهای پیشرفته صنعتی، بهره برداری از تنوع آب و هوایی، فرهنگ ها و آداب و رسوم، بهره برداری از تنوع طبیعی تولیدات، بهره برداری از میراث فرهنگی و سوابق تاریخی، توسعه بخش خدمات، همگرایی در تعریف صورت مساله و مفاهیم پایه، اعتماد عمومی به دولت و قوه قضاییه، اصلاح فرهنگ اقتصادی، اقتدار دولت برای رشد و هدایت بخش خصوصی، اصلاح نهادهای پولی و مالی، اصلاح نظام مالیاتی، تامین اجتماعی و ضرورت یارانه ها، وجه بیشتر به ماهیت طرح های سرمایه گذاری، دموکراسی و توسعه اقتصادی، از مهمترین راهکارها و لوازم توسعه اقتصادی در استان لرستان می باشد.

    کلیدواژگان: استان لرستان، توسعه اقتصادی، اقتصاد ملی، توسعه نیافتگی
  • حمید شایسته پور، سید منصور فاطمی صفحات 250-262

    با مروری بر سهم صنعت بیمه در اقتصاد کشورهای توسعه یافته می توان دریافت که این صنعت یکی از مهمترین ارکان توسعه اقتصادی کشورهاست بنابراین صنعت بیمه در مقایسه با خدمات دیگر نقش و اهمیت بیشتر و چشمگیرتری دارد؛ و همچنین مدیریت ارتباط با مشتری چیزی بیشتر از چند ابزار و فرآیند است طوری که در کسب و کارها به مفاهیمی مثل سی آر ام فوق کسب و کار می رسیم؛ مثلا قرار دادن دسترسی ها و امکانات پرتال مشتریان، شرکا و... مدیریت ارتباط با مشتریان چنان به سمت انعطاف پذیری شتاب گرفت که بتواند تمام مشتریان در حال تغییر و انتظارات آنها را پوشش دهد. به مرور زمان انتظار از مدیریت ارتباط با مشتریان به جایی رسید که آنرا فراتر از یکسری کانال جمع آوری داده از مشتریان و ذی نفعان می دانستند. طوری که انتظار می رفت مدیریت ارتباط با مشتری بتواند با تکنولوژی های دیگر تلفیق شود و انتظارات مشتریان را به صورت جامع الاطراف پوشش دهد. این تغییرات شگرف و بنیادی سبب شد به طور کلی برای مدیریت ارتباط با مشتری یک محل یا بازاری ایجاد شود که بتواند ارایه شود و نقش فناوری اطلاعات در مدیریت ارتباط با مشتری مورد توجه قرار بگیرد. هدف از مقاله حاضر مروری بر اهمیت و نقش فناوری اطلاعات در مدیریت ارتباط با مشتری برای صنعت بیمه است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت ارتباط با مشتری، صنعت بیمه
  • سید منصور فاطمی، حمید شایسته پور صفحات 263-274

    صنعت بیمه نقش مهم و پر اهمیتی در اقتصاد کشور دارد بنابراین اهمیت به رفتار مصرف کننده در جهت توسعه این صنعت نقش به سزایی دارد بنابراین هدف از تحقیق حاضر مروری بر نقش فناوری اطلاعات بر رفتار مصرف کننده در صنعت بیمه می باشد. رفتار مصرف‌کننده، یکی از گرایش‌های پرطرفدار در علم روان‌شناسی بوده و طی سال‌های اخیر، توجه بسیاری از صاحب‌نظران، تولیدکنندگان و موسسات خدماتی را به خود جلب کرده است. مواردی از مهم‌ترین واصلی‌ترین زمینه‌های این رشته، عبارت‌اند از: توقعات، سلیقه‌ها و نیازهای مصرف‌کننده (مشتریان). به کمک این علم، می‌توان از طریق شناسایی رفتار مصرف‌کننده، عوامل موثر در برگزیدن مارک کالا را موردبررسی قرارداد و نیز عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر تصمیم‌گیری مصرف‌کننده را مورد تحلیل کرد. از طرفی امروزه سازمان‌ها به اهمیت فناوری اطلاعاتی و ارتباطی که به عنوان یک ابزار ضروری و مهم برای پیشرفت کسب و کار محسوب می‌شود، پی برده‌اند؛ بنابراین در تحقیق حاضر تلاش شد تا به روش مروری به بررسی مبانی نظری و مزایا و اهمیت فناوری اطلاعات و رفتار مصرف کننده پرداخت و سپس تاثیر فناوری اطلاعات در صنعت بیمه مطرح شد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، رفتار مصرف کننده، صنعت بیمه
  • نوید صادقی صفحات 275-286

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نوآوری تامین کننده بر عملکرد پایدار با نقش میانجی سطح یکپارچه سازی زنجیره تامین مورد مطالعه: شرکت پارس فولاد علویجه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان شرکت پارس فولاد علویجه به تعداد 95 نفر است. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده گردید که حجم نمونه آماری برابر 76 نفر به دست آمد که از روش نمونه گیری تصادفی برای نمونه گیری استفاده گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مستخرج از پژوهش اسپیانو رودریگز و طاها (2022) می باشد. که روایی پرسشنامه ها بصورت صوری و روایی سازه تایید شد و پایایی پرسشنامه ها به کمک ضریب آلفا کرونباخ مورد قبول واقع شد. برای تحلیل فرضیه‌ها از مدل‌سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار SMARTPLS استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد نوآوری تامین کننده بر عملکرد پایدار، یکپارچه سازی مشتری، یکپارچه سازی داخلی و یکپارچه سازی تامین کننده تاثیر می گذارد. همچنین یکپارچه سازی مشتری، یکپارچه سازی داخلی و یکپارچه سازی تامین کننده به طور مثبت بر عملکرد پایدار تاثیر می گذارد. یکپارچه سازی مشتری یکپارچه سازی داخلی و یکپارچه سازی تامین کننده به عنوان عوامل واسطه در رابطه بین نوآوری تامین کننده و عملکرد پایدار عمل می کند.

    کلیدواژگان: نوآوری تامین کننده، عملکرد پایدار، یکپارچه سازی مشتری، یکپارچه سازی داخلی و یکپارچه سازی تامین کننده
  • هما عزیزیان دهکردی صفحات 287-293

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر جهت‌گیری کارآفرینی بر تاب آوری زنجیره تامین در شرکت فولاد سفیددشت شهرکرد انجام گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ جمع‌آوری داده‌ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، مدیران شرکت فولاد سفیددشت شهرکرد مورد مطالعه قرار گرفتند. حجم نمونه با استفاده از مدلساری معادلات ساختاری 135 نفر به‌دست‌آمده است. با توجه به پیش‌بینی عدم بازگشت تعدادی از پرسش‌نامه‌‌ها تعداد 150 پرسشنامه توزیع گردید که ازاین‌بین 142 مورد جمع آوری گردید و تعداد 135 پرسشنامه قابل استفاده بود. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسش‌نامه استاندارد برگرفته شده از الحکیمی و همکاران (2021) می باشد. به منظور تایید روایی پرسش‌نامه از تحلیل عاملی تاییدی و به منظور تایید پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ برای استفاده گردید که مقادیر به‌دست‌آمده بیانگر تایید روایی و پایایی پرسش‌نامه است. تجزیه و تحلیل داده‌ها به روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم‌افزار Smart PLS3 انجام پذیرفت. نتایج حاکی از آن است که جهت گیری کارآفرینانه هم به طور مستقیم (با ضریب مسیر 541/0) بر تاب آوری زنجیره تامین تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: جهت گیری کارآفرینی، زنجیره تامین، تاب آوری زنجیره تامین
  • هما عزیزیان دهکردی صفحات 294-303

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر جهت‌گیری کارآفرینی بر تاب آوری زنجیره تامین با نقش میانجی نوآوری در شرکت فولاد سفیددشت شهرکرد انجام گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ جمع‌آوری داده‌ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، مدیران شرکت فولاد سفیددشت شهرکرد مورد مطالعه قرار گرفتند. حجم نمونه با استفاده از مدلساری معادلات ساختاری 135 نفر به‌دست‌آمده است. با توجه به پیش‌بینی عدم بازگشت تعدادی از پرسش‌نامه‌‌ها تعداد 150 پرسشنامه توزیع گردید که از این ‌بین 142 مورد جمع آوری گردید و تعداد 135 پرسشنامه قابل استفاده بود. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسش‌نامه استاندارد برگرفته شده از الحکیمی و همکاران (2021) می باشد. به منظور تایید روایی پرسش‌نامه از تحلیل عاملی تاییدی و به منظور تایید پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ برای استفاده گردید که مقادیر به‌دست‌آمده بیانگر تایید روایی و پایایی پرسش‌نامه است. تجزیه و تحلیل داده‌ها به روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم‌افزار Smart PLS3 انجام پذیرفت. نتایج حاکی از آن است که جهت گیری کارآفرینانه هم به طور مستقیم (با ضریب مسیر 541/0) بر تاب آوری زنجیره تامین تاثیر معناداری دارد. همچنین اثر جهت‌گیری کارآفرینانه بر تاب آوری زنجیره تامین از طریق نوآوری معنادار است.

    کلیدواژگان: جهت گیری کارآفرینی، زنجیره تامین، تاب آوری زنجیره تامین نوآوری
  • سمیرا خسروی دهکردی صفحات 304-331

    هدف پژوهش شناسایی عوامل موثر بر نو آوری باز در شرکت های کوچک شهرک صنعتی شهرکرد انجام شد. جامعه آماری در این مطالعه، خبرگان تجربی شامل مدیران شرکت های کوچک شهرک صنعتی شهرکرد و خبرگان علمی شامل اساتید دانشگاه ها که مسلط به موضوع پژوهش هستند، می باشند. انتخاب نمونه تحقیق در پژوهش های کیفی از نوع سطح اشباع و هدفمند است. بر این اساس، 8 نفر از خبرگان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته و روش تجزیه و تحلیل داده ها، روش تحلیل مضمون است. بر اساس نتایج 5 مضمون کلی شامل ویژگی ها و قابلیت ها، ویژگی های زمینه ساز، چالش‌های مداخله‌گر، استراتژی‌ها و راهبردها، نتایج و پیامدها می‌باشند.

    کلیدواژگان: کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی (تولید و عملیات)، موسسه آموزش عالی نور هدایت شهرکرد
  • نیما شاهرخی صفحات 332-348

    با تغییر سریع فناوری و توسعه الگوهای تجاری، شیوه دسترسی به شواهد حسابرسی دگرگون شده و چالش جدیدی متوجه حسابرسی سنتی گشته است؛ فناوری اطلاعات از دو جنبه بر حسابرس اثر گذاشته است. جنبه اول: موجب پیدایش مقدمه بسیار مهمی در حسابرسی کامپیوتری به نام «حسابرسی سیستمهای کامپیوتری» شده است. درصورتی که نتایج حاصل از حسابرسی سیستمهای اطلاعاتی به ‌درستی انجام گیرد و اتکاپذیر تشخیص داده شود، شرایط برای ورود به مرحله بعدی آسان می‌گردد. جنبه دوم بعد از آنکه از صحت سیستم اطلاعاتی اطمینان به‌ دست آمد، می‌توان از «فناوری اطلاعات به ‌عنوان یک ابزار حسابرسی» استفاده کرد. بر همین اساس این پژوهش از حیث نوع و ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف تحقیقات کاربردی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات نیز میدانی و پیمایشی(با استفاده از پرسشنامه) و از نوع فرضیه آزمایی است. در این تحقیق، مدل معرفی شده با استفاده از نمونه ای 94 تایی و روش های از حداقل مربعات جزیی(PLS) مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها بیانگر تاثیر مثبت تاثیر فناوری اطلاعات بر ارتقاء کیفی اطلاعات حسابداری درون سازمانی است. نتایج نشان می دهد یکپارچگی مدیریت فناوری اطلاعات تاثیر مثبت معناداری بر عملکرد و ارتقاء کیفی اطلاعات حسابداری درون سازمانی دارد. با تعمیم یافته های حاصل از تحقیق می توان گفت فناوری اطلاعات تاثیر قابل توجهی بر دقت حسابداری و حسابرسی در سازمان دارند. بخصوص آنکه تاثیر غیر مستقیم آن نیز مورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، حسابداری درون سازمانی، سازمانها
  • پیمان موسوی، امیر محبی صفحات 349-361

    این مطالعه به دنبال ارزیابی کیفیت گزارش‌های زیست محیطی است. همچنین تلاش می‌کند مجموعه‌ای از موارد مورد علاقه گزارش‌دهی زیست‌محیطی را توسط شرکت‌ها و مواردی که کم‌ترین افشاء را دارند، شناسایی کند. این مطالعه تجزیه و تحلیل عمیقی را برای درک مطلوب‌ترین شکل افشاهای زیست محیطی و گستره آن‌ها پس از ادغام دستورالعمل‌های نظارتی انجام می‌دهد. علاوه بر این، این مطالعه تلاش می‌کند تا بررسی کند که آیا ویژگی‌های شرکتی خاص مانند اندازه شرکت، سن شرکت، نسبت اهرمی، سودآوری، استقلال هییت مدیره و تنوع جنسیتی بر روی شیوه‌های افشای محیطی تاثیرگذار هستند. لازم به ذکر است که کل مطالعه از دیدگاه نظریه مشروعیت است. ممکن است تجزیه و تحلیل‌ها نشان دهند چرا برخی اقلام زیست محیطی کمترین افشا را دارند مانند تخصیص بودجه برای تغییرات آب و هوایی، سیاست مدیریت کربن و غیره و این‌که چگونه شرکت‌ها می‌توانند با سرمایه‌گذاری در مواردی که کم‌ترین ترجیح را در زمینه تیوری مشروعیت دارند، منزلت و انگیزه اجتماعی کسب کنند. این مطالعه در واقع به مستندسازی گزارش‌های زیست‌محیطی در کشورهای در حال توسعه کمک می‌کند که در آن تحلیلی از نظریه مشروعیت وجود ندارد. تحقیقات آتی ممکن است سایر ویژگی‌های شرکتی را که در مطالعه در نظر گرفته نشده‌اند نیز در نظر بگیرد.

    کلیدواژگان: افشای زیست محیطی، ویژگی های شرکتی، نظریه مشروعیت
  • محمدحسین حمیدی، علیرضا امامی صفحات 362-382

    پژوهش حاضر با عنوان تاثیر مطالبات و منابع فناوری اطلاعات و ارتباطات بر رضایت شغلی با نقش میانجی تعادل کار و خانواده و فرسودگی شغلی در اداره مخابرات استان همدان، انجام شد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه کارکنان مخابرات استان همدان که به تعداد 170 نفر می‌باشند که در سال 1400 در آن سازمان مشغول به فعالیت بودند. در این پژوهش از روش نمونه‌گیری در دسترس و با استفاده از جدول مورگان و کرجسی به تعداد 118 نفر استفاده شد. سطح مطالبات فناوری اطلاعات و ارتباطات 6/55%، منابع فناوری اطلاعات و ارتباطات 65%، فرسودگی شغلی 4/48%، رضایت شغلی 66% و تعادل کار و خانواده 6/61% بود. نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری با نرم افزار PLS نشان داد که مطالبات فناوری اطلاعات و ارتباطات به میزان 19% بر افزایش فرسودگی شغلی و منابع فناوری اطلاعات و ارتباطات به میزان 16% بر کاهش فرسودگی شغلی تاثیر گذار بودند. مطالبات فناوری اطلاعات و ارتباطات به میزان 39% بر کاهش تعادل کار و خانواده و منابع فناوری اطلاعات و ارتباطات به میزان 35% بر افزایش تعادل کار و خانواده موثر بودند. از طرفی مطالبات فناوری اطلاعات و ارتباطات بر فرسودگی شغلی به طور غیرمستقیم و با نقش میانجی تعادل کار و خانواده به میزان 9% و منابع فناوری اطلاعات و ارتباطات بر فرسودگی شغلی به طور غیرمستقیم و با نقش میانجی تعادل کار و خانواده به میزان 8% تاثیر گذاشت. همچنین فرسودگی شغلی ب میزان 23% و به شکل معکوس تحت تاثیر تعادل کار و خانواده بود و به میزان 52% و به طور معکوس بر رضایت شغلی موثر بود.

    کلیدواژگان: مطالبات فناوری اطلاعات و ارتباطات، منابع فناوری اطلاعات و ارتباطات، رضایت شغلی، تعادل کار و خانواده، فرسودگی شغلی
  • سید کامران یگانگی، الهام علوی صفحات 383-394

    جنگ جهانی دوم محلی برای تبلور و حضور پژوهش عملیاتی بود ، فرماندهی نظامی در انگلستان از گروهی از دانشمندان دعوتی به عمل آورد تا در مسایل سوق الجیشی و تدابیر جنگی مربوط به دفاع زمینی و هوایی کشور مطالعه نمایند. هدف آنها تعیین موثرترین روش استفاده از منابع محدود نظامی بود. از جمله مسایلی که مورد بررسی قرار گرفت مطالعه کارایی بمب افکن های نوع جدید و روش استفاده از راداری بود که به تازگی اختراع شده بود. تشکیل این گروه به عنوان اولین فعالیت رسمی پژوهش عملیاتی به شمار آمده است. نام پژوهش عملیاتی ظاهرا" بدین مناسبت داده شده بود که این گروه به پژوهش در عملیات نظامی پرداخته بود. این رشته جدید تصمیم گیری، از آغاز به عنوان رشته ای شناخته شده است که اطلاعات علمی را از طریق گروهی متخصص در نظام های مختلف، به منظور تعیین بهترین نحوه استفاده از منابع محدود، به کار می گیرد. امروزه پژوهش عملیاتی جزلاینفک عملیات های نظامی وامنیتی شده است . این مقاله به مرور کاربرد پژوهش عملیاتی در جنگ میپردازد.

    کلیدواژگان: جنگ، پژوهش عملیاتی، طرح ریزی، نظامی، عملیات
  • سپیده خلفی، رضا بوبه رژ صفحات 395-411

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر فروشنده و مسیولیت اجتماعی بر وفاداری مشتریان با نقش میانجی اعتماد و رضایت مشتریان انجام گردیده است. روش پژوهش مورد استفاده، توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه مصرف کنندگان محصولات غذایی، شوینده و سلولزی شهر تهران در سال 1401 بوده است. حجم نمونه برابر با 384 نفر و به روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده است، بنابراین برای نمونه گیری از افراد در دسترس استفاده گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد بوده که اعتبار سنجی ابزار گردآوری داده ها، از طریق روایی محتوایی و برای برآورد نهایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که فروشنده و مسیولیت اجتماعی بر وفاداری مشتریان تاثیر مثبت دارند؛ به عبارت دیگر فروشنده و مسیولیت اجتماعی با ایجاد اعتماد در مشتریان اثر مثبت در وفاداری مشتریان و افزایش سود دهی سازمان دارند.

    کلیدواژگان: فروشنده، مسئولیت اجتماعی، اعتماد مشتریان، رضایت مشتریان، وفاداری مشتریان
  • سعید دربندی فراهانی، آذر مسلمی، مرضیه شریعتی صفحات 412-432

    امروزه توانایی رقابت مطلق، پایدار و مستقیم بین شرکت ها در میزان حاکمیت استراتژی دانش بر آنها، نهفته است. این استراتژی متمایز، چارچوب کسب و کارها را از اقتصاد صنعتی به اقتصاد دانشی تغییر داده است. با این حال، گزارشگری های مالی فاقد توانایی های لازم جهت ارزشیابی و افشای سرمایه فکری، به عنوان پیشگامان قلمرو دانش میباشند. از طرفی، نظریه های نمایندگی و علامت دهی در شرایط عدم اطمینان به دنبال بهبود یا ثبات در کیفیت گزارشگری می باشند. همچنین، براساس تیوری های قراردادها و ذینفعان، تداوم فعالیت و رقابت شرکت ها و به تبع آن ایجاد، حفظ و بهبود روابط پایدار با ذینفعان، وابسته به کارکردهای حسابداری پایداری است. لذا؛ ارزشیانی و افشای سرمایه فکری به عنوان ارزشی نوآورانه مورد توجه طیف وسیعی از ذینفعان سازمان با منافع ناهمگون قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، تعیین مطلوبیت این تقاضا بر ابعاد حسابداری پایداری با تعدیلگری مدیریت دانش سازمانی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی سال های 1394 تا 1398 می باشد. ارزیابی الگوها و آزمون فرضیه ها به روش تحلیل ضرایب مدل های رگرسیونی چند متغیره انجام شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد، سنجش و افشای ابعاد سرمایه فکری برای ابعاد حسابداری پایداری مالی دارای مطلوبیت‌‌ نهایی مثبت و معنادار می باشد و با ورود متغیر مدیریت دانش سازمانی جهت غلیه بر موانع و چالش های شناسایی سرمایه فکری، مطلوبیت نهایی و شدت رابطه مستقیم موجود افزایش یافته و شرکت ها می تواند به سطح بالاتری از کیفیت گزارشگری پایداری دست یابند

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، حسابداری پایداری، مدیریت دانش سازمانی
  • سجاد بحری صفحات 433-445

    هدف این پژوهش؛ بررسی تاثیر رقابت در بازار محصول بر ارتباط بین مسیولیت اجتماعی و سیاست پرداخت سود نقدی شرکت‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه ی آماری شامل 82 شرکت طی دوره زمانی 1391 تا 1400 می باشد. آزمون فرضیات با استفاده از رگرسیون لوجستیک و با استفاده از نرم افزار ایویوز 9 اجرا گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین مسیولیت اجتماعی و سیاست پرداخت سود نقدی شرکت، ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد ولی رقابت در بازار محصول به واسطه شاخص لرنر تعدیل یافته ارتباط بین مسیولیت اجتماعی و سیاست پرداخت سود نقدی شرکت را تعدیل نمی کند.

    کلیدواژگان: رقابت در بازار محصول، مسئولیت اجتماعی، سیاست پرداخت سود نقدی
  • صفیه مهری نژاد، محمدسعید خجسته باقرزاده صفحات 446-467

    هدف این پژوهش شناسایی و اولویت‌بندی عوامل موثر بر ریسک اعتباری بانک‌ها در بستر فینتک می باشد. این پژوهش یک پژوهش توصیفی-پیمایشی با رویکرد کاربردی می باشد. در فاز اول به شناسایی عوامل موثر بر ریسک اعتباری بانک‌ها در بستر فینتک پرداخته می شود و در فاز دوم به اولویت‌بندی این عوامل با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی پرداخته می شود. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که که وضعیت اعتباری مشتری، ملاحظات حقوقی و مخاطرات عملیاتی بانک در اولویت اول تا سوم قرار گرفته‌اند. هم‌چنین ریسک مباشرت و ریسک مالکیت در اولویت آخر قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، فینتک، بانک
  • صفیه مهری نژاد، زهره آقادوستی صفحات 468-485

    حاکمیت شرکتی در خلق فرهنگ سازمانی هوشیار، شفافیت و صراحت، نقش حیاتی دارد. حاکمیت شرکتی به عنوان داشتن مشروعیت، مسیولیت پذیری و شایستگی در حوزه سیاست و ارایه خدمات با احترام به قانون و حقوق بشر تعریف می شود. این مفهوم با گزارش کاربردی که در آن ذکر شده است که چگونه حاکمیت شرکتی فعالیت های شرکت ها را کنترل و مدیریت می کنند، به راحتی قابل درک است. با این حال؛ گفته می شود که حاکمیت می تواند خوب یا بد، موثر یا ناکارآمد باشد، اما به آنچه در طول حاکمیت در نظر گرفته می شود و همچنین به ویژگی ها یا میزان کیفیت مرتبط با آن، بستگی دارد. هدف از این تحقیق بررسی رابطه حاکمیت شرکتی با آشفتگی مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در پژوهش حاضر برای تحلیل مدل از مجموعه داده‏های مقطعی و ترکیبی استفاده شده است. بدین ترتیب که چند شرکت در طول زمان مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار رفته و در تجزیه و تحلیل داده‏های ترکیبی یک محیط بسیار غنی از اطلاعات برای گسترش تکنیک‏های تخمین و نتایج قابل تحلیل فراهم گردیده است نتایج تحقیق نشان می دهد: افزایش سهامداران نهادی با آشفتگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری دارد. بالا بودن درصد مدیران غیرموظف در هیات مدیره با آشفتگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری دارد و همچنین انتخاب نوع حسابرس با آشفتگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری دارد.

    کلیدواژگان: آشفتگی مالی، حاکمیت شرکتی، سهامداران نهادی، حسابرس
  • عطا کاظمی صفحات 486-504

    در این تحقیق به ارایه طراحی مدلی استوار برای برنامه‌ریزی همزمان زمان و منابع پروژه با در نظر گرفتن عدم‌قطعیت، وقفه‌های تقویمی، فسادپذیری مواد و تخفیف پرداخته شده است. با توجه به NP- Hard بودن مساله، برای حل مساله تحقیق از الگوریتم بهینه سازی تجمع ذرات (PSO) استفاده شد و نتایج آن با الگوریتم‌های دقیق حل مساله، مقایسه گردید. بر این اساس در ابتدا مسایل استاندارد تهیه شد، سپس با استفاده از رویکرد تاگوچی به تنظیم پارامترهای الگوریتم پیشنهادی پرداخته شد. در نهایت بعد از حل مسیله نمونه به تحلیل پاسخ‌های حاصل پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد در 8 تست اول الگوریتم پیشنهادی به جواب بهینه مساله خواهیم رسید اما با افزایش ابعاد مساله، الگوریتم‌های دقیق حل مساله برای بدست آوردن جوابهای کارا برای مساله مناسب نبودند و و الگوریتم تجمعی ذرات پیشنهادی به جوابهایی بهتر رسید. همچنین بیشترین خطا برای حل مساله تحقیق در تست 12 رخ داد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی همزمان زمان و منابع پروژه، عدم قطعیت، وقفه های تقویمی، فسادپذیری مواد، تخفیف
  • حسین حاجی بگلو، مصطفی موسسی صفحات 505-524

    ویروس کرونا (کووید-19) علاوه بر تاثیر منفی بر بهداشت وسلامت افراد، جهان را با یک بحران مالی- اقتصادی عظیم روبه‌رو ساخته است. شیوع ویروس کرونا در سرتاسر جهان، میزان معاملات، ارزش سهام و بازدهی سهام را نیز تحت تاثیر قرار داده است. از آنجا که در شرایط بحران کووید 19، کارایی نیروی کار تاثیر بیشتری می‌گیرد، در این مطالعه به بررسی تاثیر کارایی سرمایه‌گذاری نیروی کار بر بازده سهام در در بو رس اوراق بهادار پرداخته شده است. در این راستا، 136 شرکت (544 مشاهده سال- شرکت) پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1397 تا 1400 مورد بررسی قرارگرفته‌اند. به‌منظور آزمون فرضیه‌های پژوهش از الگوی رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از داده‌های ترکیبی (روش تلفیقی) استفاده شده است. نتایج به‌دست‌آمده از این پژوهش حاکی از تاثیر‌ منفی و معنادار کارایی سرمایه‌گذاری نیروی کار بر بازده سهام در طول دوران بحران کووید 19 می‌باشد. به عبارتی، در سال‌هایی که بحران کووید 19 شیوع یافته است، به دلیل پایین آمدن کارایی نیروی کار، بازده سهام شرکت‌ها کاهش یافته است. همچنین، یافته‌های پژوهش نشان داد که کارایی سرمایه‌گذاری نیروی کار بر بازده غیر عادی سهام در طول دوران بحران کووید 19 اثر منفی و معناداری داشته است. در حقیقت، در سال‌هایی که بحران کووید 19 شیوع یافته است، به دلیل کاهش سطح کارایی نیروی کار، بازده غیر عادی سهام شرکت‌ها نیز پایین آمده است.این نتایج مبین اهمیت بیماری کرونا در کارایی سرمایه‌گذاری نیروی کار و بازدهی سهام شرکت‌های بورسی است.

    کلیدواژگان: کارایی سرمایه گذاری نیروی کار، بازده سهام، بازده غیر عادی سهام، کووید 19
  • هاجر شفیعی جعفرلو صفحات 525-539

    هدف این تحقیق بررسی اثرگذاری منابع انسانی سبز بر رفتارهای شهروندی سازمانی زیست محیطی در سازمان های دولتی و خصوصی کشور می باشد. جمع‌آوری داده‌های این پژوهش به مدت 4 ماه به طول انجامید. مطالعات این تحقیق براساس مدل مفهومی بصورت مدل محقق ساخته و با تبیین دقیق صورت پذیرفته و از نوع کاربردی و با در نظر گرفتن روش گردآوری اطلاعات، پیمایشی توصیفی و تحلیلی می‌باشد که با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از سازمان های دولتی و خصوصی کشور انجام شده است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه کارکنان سازمان های دولتی و خصوصی کشور که بیش از صدهزار نفر هستند. نمونه گیری به صورت تصادفی و با استفاده از جدول جرسی مورگان صورت می پذیرد که این حجم 384 نفر می باشد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای، اینترنت و میدانی صورت گرفت. در این پژوهش جهت سنجش پایایی پرسشنامه از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که ضریب محاسبه شده برای پرسشنامه مقدار 70/0 بدست آمده که نشان می‌دهد پرسشنامه از اعتبار کافی برخوردار است. تجزیه و تحلیل داده‌ها در این تحقیق توسط نرم‌افزار‌های اس‌پی‌اس‌اس نسخه 20 و اسمارت پی ال اس در دو سطح توصیفی و استنباطی صورت پذیرفت. بدین ترتیب نتایج به دست آمده، فرضیه تحقیق تایید شد. نتایج عنوان کرد که امروزه دیگر اعتماد به تخصص، کیفیت خدمات به مشتری و کیفیت خدمات محصول دیگر کافی نیست و سازمان ها در حال انتقال پیام آگاهی از محیط زیست هستند. به عبارت دیگر، مشاغل با اقداماتی ابراز می کنند که نه تنها دوست داشتن محیط زیست ضروری است، بلکه حفظ محیط زیست نیز حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: منابع انسانی سبز، رفتارهای شهروندی سازمانی، زیست محیط، سازمان های دولتی، سازمان های خصوصی
  • سجاد بحری صفحات 540-555

    هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی کیفیت گزارشگری مالی بر ارتباط بین خودشیفتگی مدیریت و هزینه حسابرسی شرکت‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه ی آماری شامل 820 سال-شرکت بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1391 تا 1400 می باشد. آزمون فرضیات با استفاده از رگرسیون خطی با استفاده از داده های تابلویی و روش اثرات ثابت و توسط نرم افزار ایویوز اجرا گردید. نتایج پژوهش نشان داد که خودشیفتگی مدیریت با هزینه حسابرسی، رابطه معناداری دارد و کیفیت گزارشگری مالی نقش میانجی بر ارتباط بین خودشیفتگی مدیریت با هزینه حسابرسی دارد.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی مدیریت، هزینه حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی
  • نوآوری و عملکرد شرکت ها با نقش تعدیل گری و میانجی گری اندازه و تامین سرمایه شرکت های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بازار بورس اوراق بهادار تهران
    علیرضا خورشیدی، امیر فراهانی، محمد مهدی صمغ آبادی صفحات 540-555

    هدف از این پژوهش بررسی رابطه میان نوآوری و عملکرد شرکت ها با نقش تعدیل‌گری و میانجی‌گری اندازه و تامین سرمایه است. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در در بورس اوراق بهادار تهران و فعال در حوزه صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات طی سال های 1394 الی 1399 بوده است. نمونه نهایی تعداد 102 سال شرکت بود. ساختار داده ها از نوع پانل بوده است. روش پژوهش از نوع علی-معلولی بوده و روش گردآوری داده ها در بخش آزمون فرضیه ها اسناد کاوی از صورت های مالی وگزارش هیات مدیره شرکت ها و در بخش ادبیات نظری کتابخانه ای بوده است. نتایج بررسی فرضیه ها بیانگر آن است که نوآوری در شرکت های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای اثر معنادار و مثبتی در سطح 0.05 بر عملکرد شرکت ها دارد. همچنین نقش تعدیلگری و میانجی گری اندازه شرکت و تامین سرمایه در سطح 0.05 تایید شده است.

    کلیدواژگان: نوآوری، عملکرد شرکت ها، نقش تعدیل گری اندازه شرکت، نقش میانجی گری تامین سرمایه
  • سعید هوشمند، عشرت نظام پور صفحات 556-565

    مالی رفتاری، چگونگی تفسیر افراد از اطلاعات برای اتخاذ تصمیمات سرمایه گذاری آگاهانه می باشد. به عبارت دیگر مالی رفتاری به دنبال تاثیر فرایندهای روانشناختی در تصمیم گیری است. علاوه بر آن مالی رفتاری را می توان پارادایمی دانست که با توجه به آن، بازارهای مالی با استفاده از مدل هایی مورد قرار می گیرند. مسایل رفتاری حسابداری در ابعاد طراحی استاندارد، تهیه صورت های مالی و حسابرسی پیش می آیند. تدوین کنندگان استانداردها تحت تاثیر عوامل انسانی به انتشار استانداردها میپردازند و در نهایت حسابرسان که نسبت به صورتهای مالی اظهار نظر مینمایند اساسا بر مبنای قضاوت های حرفه ای عمل مینمایند. قتصاد رفتاری تاثیرات روانشناختی، شناختی، عاطفی، فرهنگی و اجتماعی را بر تصمیمات اقتصادی افراد، نهادها و موسسات بررسی کرده و پیامدهای آن برای تامین سود و تخصیص منابع مورد قرار می دهد. همچنین اقتصاد رفتاری نشان می دهد که چگونه این تصمیمات از تصمیمات مبتنی بر تیوری کلاسیک اقتصادی متفاوت خواهد بود. (لین، 2012) اقتصاد رفتاری شامل نحوه تصمیم گیری در بازار و سازوکارهایی است که باعث انتخاب عمومی افراد می شود. در واقع اقتصاد رفتاری خصوصیات تصمیم گیرنده و سرمایه گذار را ثابت نمی کند و در مقابل تمرکز آن بر روی فرآیندهای غیرمتعادل، اقدامات بر اساس عوامل گوناگون با درجه عقلانیت محدود است که ممکن است افراد از تجربیات و تعاملات متفاوت در سطح جامعه خود جنبه های رفتاری گوناگونی را بیاموزند. هموارسازی و ساماندهی آموزش و در نتیجه سطح بالای تجمعی مهارتهای دانشی در جامعه ممکن است بر پیچیدگی و ابهامات در نظام اقتصادی کشور، به ویژه باتوجه به رویکرد اقتصاد رفتاری تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: مالی رفتاری، حسابداری رفتاری، بازارهای مالی
  • بررسی رابطه بین سرعت گردش پول و انتظارات تورمی در اقتصاد ایران (مقایسه بر اساس نظریه انتظارات تطبیقی و عقلایی)
    محمدحسین یزدان پناه، حسین شفیعی صفحات 557-567

    در این مقاله به بررسی رابطه بین سرعت گردش پول و انتظارات تورمی در ایران (مقایسه بر اساس نظریه انتظارات تطبیقی و عقلایی) پرداخته شده است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش، از نوع توصیفی استنباطی بوده است. نتایج تحقیق در بررسی دو فرضیه‌ی مطرح شده نشان داد: بین سرعت گردش پول و انتظارات تورمی بر اساس نظریه انتظارات تطبیقی و همچنین بین سرعت گردش پول و انتظارات تورمی بر اساس نظریه انتظارات عقلایی رابطه معنادار وجود دارد. در مقایسه‌ی بین دو فرضیه‌ی تحقیق نشان می‌دهد قدرتتوضیح دهندگی انتظارات تورمی بر اساس انتظارات تطبیقی نسبت به انتظارات عقلایی بیشتر است.

    کلیدواژگان: سرعت گردش پول، انتظارات تورمی، انتظارات تطبیقی و انتظارات عقلایی
  • فرهاد عامری پور صفحات 566-579

    مفهوم مزیت رقابتی به توانایی شرکت در تدوین و پیاده سازی استراتژی هایی گفته می شود که با استفاده بهتر از قابلیت ها و منابع فنی، فیزیکی، مالی و سازمانی در دسترس، موقعیت بهتری نسبت به رقبا برای خود ایجاد کند؛ بنابراین تغییر حسابداری مدیریت از رویکرد سنتی به استراتژیک برای ارایه اطلاعات مورد نیاز به شرکتهای معاصر و تصمیم گیری استراتژیک برای به دست آوردن مزایای رقابتی و بهبود عملکرد آینده شرکت بسیار مورد اهمیت است، در نتیجه خلق ارزش برای مشتریان باعث شده است که دیدگاه های مدیران تغییر یابد زیرا در گذشته به کاهش دادن هزینه ها، تولید و حجم آن زیاد توجه می شد ولی در زمان کنونی به کیفیت، خدمات پس از فروش، تحویل به هنگام، مدیریت هزینه و متمایز کردن محصولات و همچنین واکنش مناسب در برابر خواسته های مشتریان توجه می شود.

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت استراتژیک، مزیت رقابتی، کیفیت، خلق ارزش
  • وحید صادقی، صادق عابدی صفحات 580-597

    راه کار جامع برنامه ریزی منابع سازمانی که به آن ERP می گویند که طیف وسیعی از فعالیت ‌ها است که با ایجاد بانک اطلاعاتی منظم و دقیق به بهبود عملکرد سازمان منجر می شود. سیستم ERP به تمامی افراد یک مجموعه اجازه می ‌دهد که با وجود پراکندگی جغرافیایی در هماهنگی کامل با هم کار کنند. راه کار جامع برنامه ریزی منابع سازمان به شرکت ها و سازمانها این اجازه را می دهد تا مدیریت منابع خود‌ از قبیل مواد، منابع انسانی، منابع مالی و غیره را به شکلی بهینه انجام دهند. برای ERP یا برنامه ریزی منابع سازمانی تعاریف مختلفی ارایه شده است که تمامی آن ها دارای یک مفهوم خاص هستند در واقع ERP نوعی فناوری برای مدیریت منابع است. سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی یک سرمایه گذاری حیاتی است که می تواند به طور قابل توجهی بر آینده تاثیر بگذارد این مطالعه چارچوبی جامع برای انتخاب مناسب ارایه می ‌کند. دریک شرکت یا سازمان این سیستم برنامه ریزی منابع انسانی و این چارچوب به طور سیستماتیک اهداف انتخاب برنامه ریزی منابع انسانی را انجام و نمونه علمی آن از روش محاسبه گردید. از نرم افزارExcel بهره گرفته شد ه و از خبرگان امربا استفاده از پرسشنامه در این زمینه جهت روایی کمک گرفته شد. برای پشتیبانی از اهداف تجاری و استراتژی های یک شرکت تولیدی، ویژگی های مناسب را شناسایی کرده و یک استاندارد ارزیابی سازگار برای آن تنظیم کند. تسهیل فرآیند تصمیم گیری گروهی یک مثال است در دنیای واقعی که امکان‌ پذیری چارچوب پیشنهادی را نشان می‌ دهد.

    کلیدواژگان: سیستم برنامه ریزی منابع انسانی، تجزیه و تحلیل تصمیم، فرآیند تحلیل سلسله مراتب، سیستم اطلاعات
  • صفحات 598-610

    مکانیسم قابلیت تحلیل کسب و کار از طریق بهبود مدیریت امنیت داده های رایانش ابری، یکی از پیشایندهای کلیدی برای بهبود امنیت رایانش ابری محسوب می گردد. براساس نظریه زنجیره ارزش اطلاعات و نظریه قابلیت فناوری اطلاعات، یک مدل پژوهشی ساخته شده است تا مکانیسم پایه قابلیت تحلیل کسب و کار با بهبود مدیریت امنیت داده های رایانش ابری را مورد پژوهش قرار دهد. مدل پیشنهادی شامل قابلیت تحلیل کسب و کار، قابلیت تصمیم گیری در زمینه امنیت داده های رایانش ابری، عقلانیت تصمیم گیری در زمینه امنیت داده های رایانش ابری و مدیریت امنیت داده های رایانش ابری می باشد. ضمنا، مدل پیشنهادی، نقش فرهنگ داده محور و یکپارچگی فرایند کسب و کار فناوری اطلاعات را مد نظر قرار می دهد. مدل مذکور، به روش تجربی و با استفاده از داده های جمع آوری شده از 316 شرکت با مدل معادلات ساختاری آزمون گردید. بدون فرهنگ داده محور و یکپارچگی فرایند کسب و کار فناوری اطلاعات ، نتایج بدست آمده حاکی از آن است که فرهنگ داده محور و یکپارچگی فرایند کسب و کار فناوری اطلاعات، بر رابطه بین قابلیت تحلیل کسب و کار و قابلیت تصمیم گیری در زمینه امنیت داده های رایانش ابری، اثر واسطه ای مثبتی دارند. نتایج این مطالعه، منابع مهمی در اختیار شرکت قرار می دهد تا به این طریق مدیریت امنیت داده ها رایانش ابری را با استفاده از تحلیل کسب و کار تقویت نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت امنیت داده های رایانش ابری، قابلیت تحلیل کسب و کار، عقلانیت تصمیم گیری در زمینه امنیت داده ها، فرهنگ داده محور، یکپارچگی فرایند کسب و کار فناوری اطلاعات
  • بهنام سام دلیری صفحات 611-623

    هدف تحقیق حاضر تعدیل کنندگی نقش مالکیت نهادی بر رابطه بین بیش اطمینانی مدیرعامل و نگهداشت وجه نقد در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی بوده و از بعد روش شناسی همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) میباشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه‌گیری حذف سیستماتیک، 90 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده در دوره‌ زمانی 5 ساله بین سال‌های 1396 تا 1400 مورد تحقیق قرار گرفتند. روش مورد استفاده جهت جمع آوری اطلاعات، کتابخانه‌ای بوده و داده‌های مربوط برای اندازه‌گیری متغیرها از سایت کدال و صورتهای مالی شرکت‌ها جمع آوری شده و در اکسل محاسبات اولیه صورت گرفته سپس برای آزمون فرضیه‌های پژوهش از نرم افزار ایویوز و از رگرسیون چندگانه با الگوی داده‌های تابلویی استفاده شده است. تحقیق حاضر دارای دو فرضیه بوده است نتایج بررسی ها و آزمون ها در فرضیه اول حاکی از از آن می باشد که رابطه بین متغیر بیش اعتمادی مدیرعامل با نگهداشت وجه نقد تایید نشد. یافته های فرضیه دوم نشان می دهد که تاثیر متغیر مالکیت نهادی بر رابطه بین بیش اعتمادی مدیرعامل با نگهداشت وجه نقد تایید می شود.

    کلیدواژگان: مالکیت نهادی، بیش اعتمادی مدیر عامل، نگهداشت وجه نقد
  • محمدامین اسکندری، یوسف کشاورز صفحات 624-639

    امروزه مقوله حسابرسی به عنوان زیربنای سامانه‌های مالی و اعتباری مقبولیت گسترده‌ای یافته است. به گونه‌ای که اعتباردهندگان و دارندگان منابع مالی خود، به یک اعتماد و اطمینان خاطر اولیه دست یابند. هدف این پژوهش نیز بررسی بررسی تاثیر قابلیت مقایسه صورت‌های مالی بر رابطه افشای ریسک و بندهای حسابرسی در شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران است. روش نمونه گیری سیتماتیک تعداد 95 شرکت در طی سال های 1390 تا 1399 بررسی شدند. نتایج تحقیق نشان داد که افشای ریسک بر بندهای حسابرسی در شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر معناداری دارد. به علاوه قابلیت مقایسه صورت‌های مالی رابطه بین افشای ریسک و بندهای حسابرسی در شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران را به طور معناداری تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورت های مالی، افشای ریسک، بندهای حسابرسی، بورس اوراق بهادار
  • مهین خواجوی، سعید سالار نیا، سید احسان میرانی صفحات 640-650

    وجوه نقد از منابع مهم و حیاتی در هر واحد انتفاعی است و ایجاد توازن بین وجوه نقد در دسترس و نیازهای نقدی، مهمترین عامل سلامت اقتصادی هر واحد انتفاعی است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین انگیزه های ریسک پذیری مدیران و نگهداشت وجه نقد است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی می‌باشد. برای جمع‌آوری داده‌های آن از صورت‌های مالی واحد تجاری‌های بورس اوراق بهادار تهران استفاده ‌شده است. نمونه آماری پژوهش 105 واحد تجاری از واحد تجاری‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‌های 1394 الی 1399 می‌باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین ریسک پذیری مدیران و نگهداشت وجوه نقد رابطه مثبت و معناداری در سطح اطمینان 95 درصد وجود دارد.

    کلیدواژگان: وجوه نقد، ریسک پذیری مدیران، هزینه های نمایندگی
  • لعیا حکیم فعال صفحات 651-664

    با توجه به ماهیت رقابتی روزافزون محیط‌های کسب‌وکار، شرکت‌ها باید به‌دنبال راه‌های جدیدی برای ارایه ارزش به مشتریان خود و مدیریت صحیح تجربیات آنان باشند که استفاده موثر از رسانه‌های اجتماعی از بهترین راه‌ها جهت تحقق این امر است. ویژگی‌های ارتباطی منحصربه‌فرد رسانه‌های اجتماعی به‌طورقابل‌ملاحظه‌ای سبب تقویت نقش فعالانه مصرف‌کنندگان در خلق مشترک ارزش برندهای آفلاین و آنلاین می‌شود که این موضوع می‌تواند موجب ایجاد ارزش ویژه برند قوی‌تر و افزایش قصد خرید آنلاین و متعاقب آن سودآوری بیشتر سازمان شود؛ بنابراین با توجه به اهمیت غیرقابل انکار رسانه‌های اجتماعی در تقویت خلق مشترک ارزش و ارزش ویژه برند مبتنی بر موقعیت مصرف‌کننده، این مطالعه به بررسی و مرور 30 مورد از پژوهش‌های معتبری که در چهارده سال‌ اخیر در این حوزه انجام شده می‌پردازد. صاحبان و مدیران برندهای آنلاین و بازاریابان می‌توانند از نتایج این مطالعه برای رشد، حفظ و ارزیابی ارزش ویژه برندشان، از طریق تلاش‌های بازاریابی خود بر روی افزایش انگیزه مصرف‌کنندگان برای فعالیت‌های خلق مشترک ارزش برند که باعث ایجاد قصد خرید و استفاده مداوم از برند می‌شود، استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، خلق مشترک ارزش، ارزش ویژه برند، قصد خرید آنلاین، شهرت برند، رضایت مشتری
  • ابراهیم جعفری منش، سمانه غلامی صفحات 665-683

    با در نظر داشتن اینکه صرفا عوامل سطح شرکت در بحران شرکت ها دخیل نبوده و باید عوامل محیطی نیز در نظر گرفته شود، پژوهش حاضر ضمن در نظر گرفتن سایر عوامل موثر بر بحران در سطح شرکت مستند به ادبیات پژوهشی از متغیرهای نمایانگر سطح اقتصادی کلان نیز استفاده و صدق یا عدم صدق تیوری چرخه عمر شرکت در زمینه پیش بینی بحران نیز مورد کنکاش قرار می گیرد. این تحقیق ضمن بکارگیری اطلاعات 122 شرکت طی 10 سال (مجموعا 1،220 سال – شرکت) انجام و روش آماری استنباطی مورد استفاده از آن را رگرسیون تابلویی (پنل) تشکیل می دهد. مدل پژوهش در دو بازه زمانی مربوط به پیشاتحریم و پساتحریم مورد آزمون قرار گرفته و نتایج آن با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد مرحله چرخه عمر واحد تجاری با بحران در سطح شرکت (با بکارگری هر دو شاخص زد آلتمن و شاخص ماده 141 قانون تجارت) ارتباط معکوس داشته و کیفیت و سطح ارتباط عوامل سطح شرکت و اقتصادی کلان با بحران در سطح شرکت در دوره های پیشاتحریم متفاوت از دوره های پساتحریم است، به شکلی ضریب توضیح دهندگی متغیر شاخص چرخه عمر در دوره پسا تحریم بیشتر از دوره پیشا تحریم است. مطابق یافته های پژوهش، ارتباطی معکوس بین بحران در سطح شرکت با مرحله چرخه عمر وجود داشته و این ارتباط در دوره پسا تحریم بیش از دوره پیشا تحریم است، به شکلی که شرکت های آسیب پذیر در تیوری در چرخه عمر دو دوره پسا تحریم آسیب پذیر تر می نمایند.

    کلیدواژگان: بحران مالی، چرخه عمر واحد تجاری، اقتصاد کلان، عوامل سطح شرکت
  • محمدحسین یزدان پناه، عباس شیبانی تذرجی صفحات 684-696

    در این مقاله به بررسی و رتبه‌بندی مهمترین عوامل موثر بر پیاده‌سازی بودجه‌ریزی عملیاتی در ادارات دولتی پرداخته شده است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش، از نوع توصیفی- پیماشی بوده است. جامعه آماری شامل کلیه معاونین ادارات دولتی شهر تهران در منطقه 11 بودند که بسیاری از ادارات دولتی تهران در آنجا قرار دارند. تعداد معاونین 78 نفر بودند که با روش نمونه گیری در دسترس تمامی آنها به عنوان حجم نمونه تحقیق در نظر گرفته شدند. پرسشنامه تحقیق با بهره‌گیری از ادبیات و پیشینه تحقیق و تمرکز بر مدل شه طراحی شد. جهت سنجش پایایی پرسشنامه تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار ضریب آلفای کرونباخ بدست آمده برای بعد توانایی بودجه‌ریزی عملیاتی 86/0، میزان اختیارات 78/0 و میزان پذیرش بودجه‌ریزی عملیاتی در ادارات دولتی 81/0 ارزیابی شد. داده های تحقیق با استفاده از آزمون t و آزمون فریدمن تجزیه و تحلیل شده‌اند. نتایج حاصل از آزمون t نشان داد، هر سه عامل توانایی، اختیار و پذیرش برای پیاده‌سازی بودجه ریزی عملیاتی در ادارات دولتی معنادار بودند. همچنین بر اساس یافته های آزمون فریدمن، بعد پذیرش مدیریتی، توانایی نیروی انسانی و توانایی فنی به ترتیب جزو مهمترین اولویت‌های عوامل پیاده‌سازی بودجه‌ریزی عملیاتی در این ادارات بوده‌اند.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، پیاده سازی بودجه ریزی عملیاتی، مدل شه، سازمان های دولتی
  • محمد ابراهیمی گردشی، رسول معصومی صفحات 697-715
    زمینه و هدف

    عدم تقارن اطلاعات در بازار سرمایه سبب غیر شفاف شدن روند معاملات شده و پیامدهای نامطلوبی را به دنبال خواهد داشت . فن آوری بلاک‌چین به صورت عام، نخستین بار توسط هابر و استورنتا در سال 1991 بیان شده است. هدف این پژوهش بررسی فن آوری نوین دیجیتالی بلاک چین و عدم تقارن اطلاعات است. روش شناسی: پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی می باشد که دربردارنده روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است. این پژوهش از نظر نوع تحقیق یک پژوهش تجویزی تلقی می گردد.

    یافته ها

    عدم تقارن اطلاعات پدیده ای است که اجرای مفاد قراردادها، خرید و فروش سهام و... را تحت الشعاع قرار می دهد. این پدیده در موارد عدم وجود شفافیت اطلاعاتی رخ می دهد به گونه ای که یکی از طرفین قرارداد نسبت به اطلاعاتی دسترسی دارد که در اختیار دیگری نیست. اگرچه برخی از اصول حا کم بر قراردادها، خرید و فروش سهام و... مانند اصل حداکثر حسن نیت، طرفین قرارداد را ملزم به ارایه اطلاعات دقیق و ایجاد شفافیت اطلاعاتی می کند، اما در موارد وجود سوء نیت در یکی از متعاملین، اجرای صحیح قراردادها، خرید و فروش سهام و... منعقده در این حوزه با چالش مواجه می شود. از جمله نتایج ایجاد این پدیده انتخاب منفی خریدار و ایجاد مخاطرات اخلاقی است که واجد آثار سوء بر توسعه اقتصادی یک کشور تلقی می شود.

    نتیجه گیری

    البته راه حل هایی در راستای حل این چالش ها موجود است که بهترین آن ایجاد شفافیت اطلاعاتی از طریق پیاده سازی ابزارهای نوین الکترونیکی در نظام استاندارد حسابداری مالی ایران می باشد. بلاک چین بستری است که با برخورداری از شاخصه های منحصر به فرد و ابزارهایی نوین، امکان ایجاد شفافیت حداکثری را فراهم نموده و موجبات رفع این پدیده را ایجاد می نماید.

    کلیدواژگان: بلاک چین، بازارهای بورس اوراق بهادار، گزارشگری یکپارچه مالی، عدم تقارن اطلاعات
  • غلامرضا عباسی، حمید کاکائی صفحات 716-743

    امروزه شکل گیری کارآفرینی به خصوص در نواحی روستایی نیازمند فراهم بودن بسترها و زمینه هایی است؛ به عبارت دیگر، توسعه کارآفرینی مشروط به وجود ظرفیت های کارآفرینانه در فضاهای جغرافیایی و همچنین بین نیروهای انسانی فعال مستقر در آن است. در نواحی روستایی مسلما ظرفیت ها و پتانسیل هایی نهفته است که با شناسایی آنها می توان فعالیت های متنوعی در زمینه های کشاورزی، گردشگری، ورزش، صنایع دستی و... در روستاها انجام داد و در نتیجه نابرابری‌های درآمدی و بیکاری را کاهش داد و راه توسعه اقتصادی روستایی را فراهم کرد. تحقیق حاضر با تاکید بر نقش کارآفرینی در مناطق روستایی به بررسی الگوهای توسعه اقتصادی مبتنی بر اشتغال و کارآفرینی در مناطق روستایی ایران با تاکید بر نمونه‌های منتخب داخل و خارج کشور پرداخته است. تحقیق حاضر، متناسب با هدف کاربردی، از نوع توسعه‌ای است. از نظر ماهیت و روش، یک پژوهش توصیفی- تحلیلی و تطبیقی از نوع پیمایشی و از لحاظ وسعت، پهناگر است. داده‌های مورد استفاده در این مطالعه از طریق ترکیبی از روش‌های اسنادی- کتابخانه‌ای به دست‌ آمده است و ضمن بررسی سوابق موضوع، گزارشات و اسناد بالادست بررسی شده است. نتیجه گرفته شد که تشویق روستاییان برای گرایش به کارهای تجاری به شیوه کارآفرینی مناسب‌ترین راهبرد برای پاسخگویی به چالش‌های اقتصادی و اجتماعی در مناطق روستایی است. کارآفرینی به منزله یکی از راه‌های مهم ارتقای توسعه مناطق روستایی ظاهر شده است و به همین دلیل راهی برای احیای مجدد روستاها است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، توسعه اقتصادی، مناطق روستایی
  • ابراهیم پیری، لطفعلی بلبلی صفحات 744-752
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تاثیر هشت هفته پیاده روی سریع و مکمل آسکوربیک اسید بر برخی شاخص های فیزیولوژیکی در دانشجویان سیگاری چاق و دارای اضافه وزن بود.

    روش تحقیق: 

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1401 در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد، 40 دانشجوی سیگاری چاق و دارای اضافه وزن با دامنه سنی 21 تا 26 سال و BMI بالای 25 کیلوگرم بر متر مربع به روش نمونه گیری انتخابی در دسترس و هدفدار انتخاب شدند؛ سپس آزمودنی ها به طور تصادفی در 4 گروه 10 نفره شامل گروه پیاده روی سریع، گروه مکمل آسکوربیک اسید، گروه ترکیب پیاده روی و مکمل آسکوربیک اسید و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه پیاده روی سریع به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه به مدت 60-45 دقیقه با شدت 75-65 درصد حداکثر ضربان قلب بیشینه به پیاده روی سریع پرداختند. گروه مکمل آسکوروبیک اسید در همین بازه ی زمانی با حفظ رژیم غذایی خود، به مقدار 100 میلی گرم قبل از هر جلسه تمرین آسکوروبیک اسید مصرف می کردند. حداکثر اکسیژن مصرفی، شاخص توده بدنی و درصد چربی، دانشجویان در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از پروتکل تمرینی سنجیده و برای مقایسه معنی داری چهار گروه در متغیرهای وابسته از آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه و هم چنین برای مقایسه معنی داری جفت گروه ها از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    8 هفته پیاده روی همراه با مصرف آسکوروبیک اسید موجب کاهش معنی دار وزن، شاخص توده بدن و درصد چربی بدن شد. همچنین پیاده روی سریع منجر به افزایش معنی دار درحداکثر اکسیژن مصرفی شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می‌رسد ترکیب پیاده روی با مصرف آسکوروبیک اسید روشی مناسب برای دانشجویان چاق و سیگاری باشد. از این رو این روش یک استراتژی غیردارویی ارزشمند می باشد.

    کلیدواژگان: پیاده روی، آسکوروبیک اسید، دانشجویان سیگاری، چاقی
  • مهرداد خاک زاد بناب، آیسان میرزایی صلحی صفحات 753-766

    این مقاله با هدف بررسی رابطه بین کیفیت حسابرسی و سطح هم حرکتی بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام گردیده است. این مطالعه تجربی براساس روش کمی و رویکرد قیاسی طراحی شده است. مجموعه داده های ترکیبی شامل 256 شرکت از صنایع مختلف با 1115 مشاهده سالانه در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1397 تا 1401 است. در این تحقیق با استفاده از همزمانی بازده سهام به عنوان متغییر وابسته و کیفیت حسابرسی به عنوان متغیر مستقل، یک مدل رگرسیون اقتصادسنجی ایجاد شده است. برخی از متغیرهای کنترلی نیز به مدل های رگرسیون اقتصادسنجی اضافه می شوند زیرا تاثیر این مدل ها بر همزمانی قیمت سهام در مطالعات پیشین به خوبی اثبات شده است. به منظور بهبود دقت ضرایب رگرسیون، در کنار حداقل مربعات معمولی، از مدل اثرات تصادفی و برای بهترشدن تحلیل آماری مجموعه داده های ترکیبی از مدل اثرات ثابت استفاده گردیده است. نتایج نشان می دهند که کیفیت حسابرسی با همزمان سازی قیمت سهام رابطه مثبت دارد. این یافته حاکی از آن است که بازده سهام شرکت هایی که سطح کیفی حسابرسی در آنها بالاتر است هماهنگی بیشتری با بازار دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، همزمانی بازده سهام، محیط اطلاعاتی، بورس اوراق بهادار تهران، سهام
  • آزیتا شرج شریفی، رسول کریمی صفحات 753-776

    فناوری مالی ورود تکنولوژی به بازار مالی است. به بیان دیگر بهره گیری از توان نرم افزاری و سخت افزاری در ارایه خدمات مالی نوآورانه است. در این پژوهش به شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر فناوری مالی در صنعت بانکداری پرداخته شده است. پژوهش توصیفی-پیمایشی و از حیث هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را خبرگان و کارشناسان ارشد در حوزه انفورماتیک در شعب بانک ایران زمین در استانهای گیلان و مازندران تشکیل دادند که از این تعداد،10 نفر به عنوان حجم نمونه تحقیق تعیین شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شدو روایی آن مبتنی بر الگوی روایی محتوایی و پایایی آن از طریق آزمون نرخ سازگاری مورد تایید قرار گرفت. برای رتبه‌بندی معیارها و زیرمعیارها نهایی از مدل‌های تصمیم‌گیری چندمعیاره و مدل AHP استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد 16 شاخص در قالب چهار عامل اصلی شامل عوامل درونزا (کیفیت تامین اعتبارات، نسبت سرمایه بانک، نسبت تسهیلات به کل سپرده) عوامل برونزا (رقابتی بودن فضاهای کسب و کار بانک ها، پیشرو و نوآور بودن فین تک ها، عدم ثبات اقتصادی و در نتیجه کمبود سرمایه گذاری بر فین تک ها، مراکز فناوری مالی، رقابت های نا سالم موجود در سیستم بانکی، عدم پوشش تمام نیازهای مشتریان توسط سیستم بانکی سنتی)، عوامل مداخله گر (فرصت های بازار جدید رقابتی، دانش و تجربه مدیران ارشد سیستم بانکی، تصمیم گیری متمرکز بانک ها، ریسک امنیت داده های بانکی) و عوامل مالی (افزایش درآمد بانک از طریق ارایه خمات کارمزدی، کاهش هزینه های پرسنلی و نگهداری شعب، درآمد زایی از طریق کانال های جدید کسب درآمد) بیشترین قدرت تاثیر را در توسعه فناوری مالی، صنعت بانکداری و فین تک ها داشته اند.

    کلیدواژگان: فناوری مالی، عوامل درونزا، عوامل برونزا
  • محمدحسین یزدان پناه، محمدرضا خضری پور صفحات 767-778

    در این تحقیق به تبیین تاثیر تمرکز مالکیت بر حق الزحمه های حسابرسی در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش، از نوع توصیفی و همبستگی بوده و جامعه آماری تحقیق شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه ده ساله (1391 تا 1401) بوده است. تعداد 114 شرکت به عنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب شدند. داده‌های مورد نیاز جهت محاسبه متغیرهای پژوهش، از بانک‌های اطلاعاتی “تدبیر پرداز” و “ره‌آورد نوین” و سایت کدال و سایت سازمان بورس استخراج شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون با استفاده از آماره‌های F و t، ضریب همبستگی با نرم افزار Eviews استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد تمرکزسرمایه‌گذاران نهادی برحق‌الزحمه حسابرسی در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر منفی معنادار دارد. همچنین نتایج نشان داد تمرکزهیات مدیره برحق‌الزحمه حسابرسی در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر منفی معنادار دارد.

    کلیدواژگان: تمرکز مالکیت، حق الزحمه های حسابرسی، بورس تهران
  • جواد پروانه پور، سپیده خلفی صفحات 779-797

    حسابداری منابع انسانی فرآیند شناسایی و اندازه گیری داده های منابع انسانی و همچنین انتقال این اطلاعات به ذینفعان داخلی و خارجی، می باشد. گزارش های مالی که از اطلاعات، معیارها و شاخص های حسابداری منابع انسانی تشکیل شده باشد، نقش مهمی در کمک به مدیریت در استفاده صحیح از این منابع و سرمایه انسانی را ایفا خواهد کرد. فقدان استاندارد حسابداری در خصوص حسابداری منابع انسانی و همچنین عدم وجود قوانین بالادستی و چگونگی رفتار سازمان های نظارتی در برخورد با ارایه اطلاعات و داده های منابع انسانی در صورت های مالی، بزرگترین چالش سازمان ها در ارایه اطلاعات حسابداری منابع انسانی در صورت های مالی می باشد. لیکن با وجود این موانع سازمان نبایستی ذینفعان را از بررسی گزارش های مرتبط با منابع انسانی محروم نماید. در همین راستا این پژوهش سعی داشته با کمک از جامعه آماری شامل حسابداران ارشد، مدیران مالی و اساتید دانشگاهی ضمن بررسی محدودیت های موجود جهت عملیاتی شدن حسابداری منابع انسانی، استفاده از شاخص های مالی منابع انسانی و فرآیند ممیزی نیروی انسانی را بررسی نموده و در نهایت ارایه این داده ها را به عنوان گزارشی پیوست صورت های مالی پیشنهاد نماید. در این تحقیق علمی پژوهشی سعی شده از یکسو استفاده صحیح از داده های حسابداری منابع انسانی توسط مدیران که منجر به سایسته سالاری و ایجاد انگیزه در کارکنان را به عنوان یک راهکار در راستای حفظ و نگهداشت و افزایش کارایی نیروی انسانی در سازمان معرفی نماید و از سوی دیگر الزام به ارایه این اطلاعات، ذینفعان داخلی و خارجی را در تحلیل وضعیت سازمان و چگونگی برخورد مدیران با کارکنان را در پیش بینی بر سود و زیان و تداوم فعالیت شرکت یاری رساند.

    کلیدواژگان: حسابداری منابع انسانی، شاخص های منابع انسانی، ممیزی منابع انسانی
  • محمد خلیفه ای صفحات 798-811

    مرور ادبیات قبلی بیان می‌کند سیاست‌های اعتباری شرکت‌ها از ارزش بازار شرکت‌ها تاثیر می‌پذیرد و این وضعیت می‌تواند راه‌های تامین مالی را بین شرکت‌ها را متفاوت کند. بر این اساس، این پژوهش به بررسی تجربی تاثیر ارزش شرکت بر سیاست‌های اعتبار تجاری پرداخت. برای نیل به هدف پژوهش، از اطلاعات مالی نمونه 163 شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران بر اساس روش غربالگری سیستماتیک و روش رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. دوره زمانی این پژوهش سال های 1390 تا 1399 است. یافته‌ها نشان داد که ارزش شرکت با معیار کیوتوبین تاثیر منفی و معناداری بر اعتبار تجاری شرکت دارد؛ به عبارت دیگر، شرکت‌های دارای ارزش بازار بالاتر، کمتر از طریق دریافت بدهی و استقراض اقدام به تامین مالی می‌کنند. یافته‌های این پژوهش اثرات ارزش شرکت را در کشورهای درحال‌توسعه را به تصویر می‌کشد و ادبیات حوزه تاثیرپذیری سیاست‌های تامین مالی از عملکرد بازار شرکت‌ها را توسعه می‌دهد. بر این اساس، به مدیران پیشنهاد می‌شود که بر بهبود ارزش شرکت تاکید داشته و سعی داشته باشند جایگاه شرکت را در بازار سرمایه بهبود ببخشند.

    کلیدواژگان: ارزش شرکت، سیاست های اعتباری، تامین مالی
  • زینب زحمتکش، سهیلا شهرستانی، محمد صادق سروش محمدآبادی صفحات 812-840

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر گزارشکری مالی اینترنتی بر شهرت و عملکرد بازار در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش شرکت‌های تولیدی پذیرفته شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران در دوره سه ساله از ابتدای سال 1398 لغایت انتهای سال 1400 به عنوان جامعه آماری پژوهش، در نظر گرفته شده است. نمونه مورد بررسی پژوهش، شامل 110 شرکت می‌باشد که از طریق روش حذفی سیستماتیک انتخاب شده است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش همبستگی بین متغیرها و معادلات رگرسیون چند متغیره از طریق روش پنل دیتا استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه حاکی از این است که گزارشکری مالی اینترنتی بر شهرت شرکت ها تاثیر معنادر دارد و همچنین در این پژوهش گزارشکری مالی اینترنتی بر عملکرد شرکت ها اعم از ارزش افزوده بازار، نسبت P/E ، QT ، هزینه سرمایه و نرخ بازده سهام نیز تاثیر معنادار دارد.

    کلیدواژگان: گزارشگری مالی اینترنتی، شهرت شرکت، عملکرد شرکت
  • رضا سهرابی صفحات 841-865

    پس از ده‌ها سال آزمون و خطا و اندیشه‌ورزی فراوان، اکنون تصویری روشن از نظام اقتصادی کشور در اسناد بالادستی متعددی ارایه شده است که چکیده آن این است که بهروزی ملت، بسط عدالت و حفظ استقلال و امنیت کشور در گرو دستیابی به اقتصادی توانمند، رشد یابنده و پویاست که با هدایت دولت و عاملیت بخش خصوصی به رشد پایدار خود ادامه دهد. از دیگرسو نیز شرایط سیاسی و اقتصادی جهان، موقعیت ژیوپولیتیک کشور و نهایتا وجود سرمایه‌های عظیم فیزیکی و انسانی، حضور کشورمان به عنوان قدرت اقتصادی برتر در منطقه را امکانپذیر و حتی ضروری ساخته و این شرایط فرصتهای تاریخی را فراروی فعالان اقتصادی کشور قرار داده است. بر این اساس با توجه به اهداف چشم‌انداز و با الهام از سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و بالاخص توجه به بهره‌برداری از تمامی توانایی‌های داخلی در جهت زایش درونی و توسعه تعاملات و تجارت بین‌المللی با رویکرد برون‌نگری، برای هموار کردن راه فعالان اقتصادی و روانسازی فعالیت‌هایشان، تدوین برنامه راهبردی در این زمینه را الزام‌آور نموده است. در همین ارتباط برنامه راهبردی صنعت سیمان حاصل بررسی‌های‌ کارشناسی، رایزنی‌های جمعی از خبرگان و دست اندرکاران تولید و تجارت کشور است که در آن تصویری اجمالی از گذشته و آینده این صنعت با رویکرد حفظ محیط زیست ارایه شده که به تفصیل شرح داده خواهد شد. تصویری که در صورت محقق شدن، رونق کسب و کارها، توسعه سرمایه‌گذاری، توسعه تجارت خارجی، کاهش هزینه‌های مبادله و حفظ محیط زیست در این حوزه را به ارمغان خواهد آورد. اگر چه به دلیل شرایط خاص صنعت سیمان در کشور، اغلب سهامداران اصلی شرکت‌های تولیدی سیمان زیر مجموعه دولت هستند (حدود 90%) اما همسو با بخش خصوصی سیاست‌های تولید، اشتغال، سرمایه‌گذاری، صادرات و... را دنبال می‌نمایند. همچنین این تصویر به بخش خصوصی که عامل اصلی پویایی اقتصاد کشور است کمک می‌کند که بهتر و آسان‌تر بتواند درباره توسعه فعالیتهای خود در حوزه صنعت سیمان تصمیم بگیرند و توان و خلاقیت خود را برای رونق و شکوفایی کسب و کارها بکار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک صنعتی، سند راهبردی صنعت، معدن و تجارت، سند راهبردی صنعت سیمان، آینده پژوهی صنعت سیمان، برنامه ریزی غلتان، پیوست محیط زیستی صنعت سیمان، اکوسیستم، توسعه پایدار
  • رحمان رحیمی صفحات 866-879

    بانکها به عنوان فعالان اصلی بازار پولی در راستای سیاست های بانک مرکزی با مدیریت اعتبارات بانکی و هدایت وجوه از بخشی به بخش دیگر بر عملکرد متغیرهای کلان اقتصادی اثر می گذارند. استفاده صحیح از منابع جمع آوری شده در نظام بانکی مستلزم بررسی و ارزیابی صحیح ریسکهای پیش رو و شناخت روش های مقابله با این مخاطرات است.‌‌ یکی از معضلاتی که نظام بانکی کشورهای مختلف از جمله ایران با آن روبرو است، افزایش تسهیلات غیرجاری و معوق در شبکه بانکی است. این افزایش که نشان‌دهنده ریسک اعتباری ‌بانک‌ها است منتج به کاهش ارزش دارایی‌های شبکه بانکی، نقصان ارزش ویژه ‌‌‌بانک‌ها و به تبع آن بی‌ثباتی‌های مالی احتمالی در آینده است. با تغییر ترکیب تسهیلات و بهینه سازی سبد اعتباری بانک ها و موسسات مالی می توان ریسک اعتباری را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، سبد اعتباری، بهینه سازی سبد اعتباری، بانک
  • مرتضی کیانی هرچگانی صفحات 880-893

    هدف این پژوهش شناسایی موانع تکنولوژی بلاک چین در زنجیره تامین پایداردرشرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری بود. این پژوهش کاربردی بوده که بصورت کیفی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش خبرگان ورق خودرو چهارمحال و بختیاری می‌باشد با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و استفاده از اشباع نظری تعداد 10 خبره به عنوان نمونه انتخاب شد. در این راستا با استفاده از مطالعات میدانی و کتابخانه‌ای و روش تحلیل مضمون موانع بکارگیری بلاک چین در زنجیره تامین پایدار شناسایی شد. دسته بندی موانع در قالب هفت مضمون اصلی ایجاد شد که شامل عدم تعهد مدیران، موانع پایداری، موانع خارج از سازمان، عدم آشنایی کارکنان با بلاک چین، نبود قوانین مشخص، موانع داخلی، موانع زیر ساختی می باشند.

    کلیدواژگان: بلاک چین، فناوری، زنجیره تامین پایدار، شرکت ورق خودرو
  • حمید کاکائی، ژاله احمدفرد، الهام نورائی، هوشنگ مومنی وصالیان صفحات 894-906

    هدف تحقیق حاضر بررسی نقش مدیریت زنجیره تامین در رقابت‌پذیری شرکت‌ها است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل 200 نفر از مدیران و سرپرستان فروش فرآورده های گوشتی در شهر تهران بوده که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده و جدول مورگان، تعداد 101 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردیدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار PLS و با استفاده از آزمون‌های تی معناداری و ضرایب مسیر انجام پذیرفته است. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد مدیریت زنجیره تامین نقش مثبت و معناداری در رقابت‌پذیری شرکت‌های فرآورده گوشتی شهر تهران دارد. نتایج نشان داد که مدیریت زنجیره تامین نقش مثبتی بر قیمت ها، کیفیت و قابلیت اعتماد محصول، سرعت در تحویل، قابلیت اعتماد در تحویل و انعطاف‌پذیری محصولات دارد. به مدیران و مسیولان فروشگاه‌ها پیشنهاد می گردد توجه ویژه ای به مقوله مدیریت زنجیره تامین در راستای بهبود رقابت‌پذیری خودشان داشته باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، رقابت پذیری، فرآورده های گوشتی
  • زینب مصوری نظام آباد، سید عبدالمجید جلائی صفحات 907-918

    شناخت رفتارهای مصرف کننده در تعیین سیاست های بهینه سازی و مدیریت مصرف با توجه به نقش اساسی و روز افزون انرژی الکتریکی در توسعه یک کشور می‌تواند موثر باشد. با استفاده از سیستم تقاضای تقریباایده‌آل (AIDS) و روش تخمین رگرسیون ظاهرا نامرتبط (SUR) سعی شده است به برآورد تقاضای انرژی الکتریکی در بخش صنعت پرداخته شود. با ستفاده از داده‌های سری زمانی 1350-1390 کشش‌های جانشینی، درآمدی و متقاطع انرژی الکتریکی بخش صنعتی استخراج شده‌اند. نتایج حاکی از آن است که انرژی الکتریکی برای بخش صنعتی یک کالای ضروری است و مهمتر آنکه سیاست های افزایش قیمتی نمی‌توانند تاثیر قابل توجهی در مصرف انرژی الکتریکی بخش صنعتی داشته باشند. پیشنهاد می‌گردد سیاست‌های دیگر مرتبطی را مطرح و اثربخشی آن را در بخش صنعت دنبال نمایند.

    کلیدواژگان: انرژی الکتریکی، بخش صنعت، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS)، رگرسیون ظاهرا نامرتبط (SUR)
  • حمیدرضا احمدپور صفحات 919-933

    بانکداری الکترونیکی به فراهم آوردن امکان دسترسی مشتریان به خدمات بانکی با استفاده از واسطه های امن و بدون حضور فیزیکی اطلاق می شود. هدف احیاء خدمات، رضایت مشتری و پرداختن به وضعیتی است که در آن ارباب رجوع در اخذ هر نوع خدمت یا محصول با نواقص و کاستی‏هایی مواجه نشود. بانکها به عنوان موسسات مالی به طور طبیعی به هر تغییر در اقتصاد و محیط تکنولوژیکی واکنش سریع نشان می دهند. بانکداری الکترونیکی به بانکها این امکان را می دهد که سرعت، کیفیت، دقت خدمات خود را افزایش دهند و موجب ایجاد موقعیت رقابتی قوی برای ارایه خدمات بانکی می‌شود. هدف از مقاله حاضر مروری بر اهمیت و نقش بانکداری الکترونیک در احیای خدمات است.

    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، احیای خدمات، صنعت بانکداری
  • بهزاد کرمی خواه صفحات 934-945

    امروزه سازمانهای برتردر تلاشند تا کارکنان بالقوه حرفه ای و متخصص را جذب کنند و در حفظ منابع انسانی خود بکوشند. یک هویت سازمانی قوی بالطبع می تواند باعث نگهداری کارکنان شود. هویت سازمانی ویژگی های یک سازمان است که ماهیت آن را تشریح و آنها را از سایر سازمانها متمایز کرده و بیان گر تداوم این ویژگی هاست. تصمیم گیریهای مدیریتی محتاج دانش مدیریت، حل مسایل رفتاری نیازمند علوم رفتاری و حل مشکلات اخلاقی مستلزم علم اخلاق است. علم مبتنی بر اخلاق، شرط اساسی است برای علم مبتنی بر علم. نقش راهبردی اخلاق حرفه ای در موفقیت معطوف به آینده سازمان غیر قابل انکار است. مطالعاتی که در خصوص رابطه اخلاق حرفه ای و هویت سازمانی صورت گرفته، حاکی از آن است که اخلاق حرفه ای در هویت سازمانی کارکنان نقش موثری دارد. بر همین مبنا در پژوهش حاضر به تحلیل هویت سازمانی و اخلاق حرفه ای پرداختیم و نقش هرکدام را به مورد بررسی قرار دادیم.

    کلیدواژگان: هویت سازمانی، اخلاق حرفه ای، سازمان
  • محمدصبور نهتانی صفحات 946-960

    کنترل های داخلی ، فرآیندی جهت حصول اطمینان برای دستیابی به اهدافی مانند اثربخشی ،کارایی عملیاتی ، قابلیت اتکای گزارشگری و تطابق فعالیت سازمان با قوانین کاربردی و الزام نهادهای قانونگذار است. عدم کارایی عملیاتی و کیفیت گزارشگری مالی به عنوان پیامدهای منفی ناشی از ضعف کنترل های داخلی می باشد که احتمال میرود این پیامدها ناشی از معیارهای کنترلی شاخص کیفی حسابداری باشد. هدف از به کارگیری حسابرسی مبتنی بر ریسک نیز، افزایش کارایی و اثربخشی حسابرسی است. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ریسک کنترل داخلی و حسابرسی اولیه می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، یک پژوهش توصیفی با تاکید بر روابط همبستگی است.

    کلیدواژگان: ریسک، کنترل داخلی، حسابرسی
  • پیمان امیدی کوریجانی صفحات 961-969

    از اواخر دهه 1880 توجه متخصصین به اندازه گیری در تربیت بدنی و ورزش بطور جدی تری جلب شد. اندازه گیریهای کمی و عینی از وضعیت شاگردان و افراد در زمینه های مختلف باعث توسعه و پیشرفت تربیت بدنی شد. به گفته ون دلن روش های تربیت بدنی بویژه بعد از سالهای 1920 با آزمونها و روش های اندازه گیری و ارزشیابی، وسیعتر و غنی تر گردید. زمانی فن آوری و تجهیزات تاثیر بسیار کمی در ورزش حتی در بازی های المپیک داشت؛ اما در بازی های المپیک از دوران مدرن، تکنولوژی به کار رفته در ورزش نقش مهمی هم در آموزش و هم در رقابت ایفا کرده است. ازطریق راه های مختلف از جمله ایجاد رشته ورزشی جدید باشد تا امکانات مورد استفاده در رشته های ورزشی، یا تجهیزات به کار رفته توسط ورزشکاران در رقابت و یا پشتیبانی از آموزش های استفاده شده توسط تیم برای آماده سازی ورزشکاران، آشکار می شود. علاوه بر این، فرآیندهای استفاده از تکنولوژی و روش های فن آوری به منظور بهبود ورزش و تفریح ​​و سرگرمی در هر المپیک شتاب بیشتری گرفته است. استفاده از تکنولوژی های نوین ورزشی در بهبود نتیجه گیری و بهبود قضاوت داوران نقش بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: ورزش قهرمانی، تکنولوژی، ورزش های رزمی
  • پیمان امیدی کوریجانی صفحات 970-980

    فرهنگ حاکم بر مردم، متاثر از عوامل مختلف اجتماعی است که این عوامل، باورها، نگرشها و عملکردها را تحت تاثیر قرار میدهند. دراین بین رسانه های گروهی یکی از ابزارهای اساسی برای بررسی مسایل اجتماعی، اطلاع رسانی، آموزشی و عامل بسیار موثری در شکل گیری ارزشهای اجتماعی به شمار می آیند. به نظر میرسد رسانه ها به عنوان رکن چهارم دموکراسی، میتوانند نقش مهمی در روشنگری مردم به ویژه نوجوانان و جوانان داشته باشند و در صورت عملکرد صحیح، مانع سوگیری آنها به سوی تفریحات ناسالم شوند. یکی از پدیده های اجتماعی که در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته و آحاد مردم را تحت تاثیر قرار داده، تربیت بدنی و ورزش است رسانه های گروهی عامل بسیار موثری در شکل گیری ارزشهای اجتماعی به شمار میروند که در بخش ورزشی، محتوای برنامه ها و مطالب درج شده در آن میتواند تاثیر بسزایی در پیشرفت و بهبود وضعیت کشور داشته باشد. در مولفه ورزش همگانی و تفریحی، مهمترین اهداف بالا رفتن میزان مشارکت مردم در ورزش و کاهش هزینه درمان در کشور است. در ورزش قهرمانی، مهمترین اهداف، افزایش جمعیت ورزشکار، بهبود کمیت و کیفیت مدال، گسترش رشته های ورودی به المپیک و ارتقاء جایگاه تیم های ملی ایران است. در ورزش حرفه ایی نیز مهمترین اهداف، افزایش سهم اقتصاد، تعداد رشته ها، باشگاها و ورزشکاران. مدیران اجرایی در حوزه ورزش و رسانه، در کاربرد رسانه برای توسعه ورزش به شناخت ورزش و رسانه نیاز دارند.

    کلیدواژگان: رسانه، فرهنگ، ورزش حرفه ای، ورزش همگانی
  • مهدی عارفی نژاد، سهیلا شهرستانی صفحات 981-1055

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نگرش سرمایه گذار بر سوگیری های رفتاری منتخب سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار با نقش تعدیلی تیپ‌های شخصیتی می باشد. پژوهش انجام شده به لحاظ هدف از نوع کاربردی، با توجه به فرایند از نوع کمی به شمار می رود. همچنین به لحاظ روش تحقیق از نوع پژوهش های پیمایشی و از نظر تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه آماری مشتمل بر سرمایه گذاران حقیقی فعال بورس اوراق بهادار منطقه ای استان یزد در نظر گرفته شده است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و از روش کوکران، حجم نمونه تعیین گردید. گردآوری داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است که در نهایت تعداد 384 پرسشنامه جمع آوری و در تجزیه و تحلیل مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت که در بخش اول از جداول و نمودارهای فراوانی و بخش دوم با استفاده از روش معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و با استفاده از نرم افزار smart pls انجام شد. بر اساس یافته های پژوهش، نگرش سرمایه گذار بر سوگیری فرااعتمادی، سوگیری سازگارگرایی، سوگیری خوداسنادی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تاثیر تعدیل گری تیپ b شخصیتی نگرش سرمایه گذار بر سوگیری سازگارگرایی و سوگیری خوداسنادی مورد تایید واقع شد و تاثیر تعدیل گری تیپ a شخصیتی نگرش سرمایه گذار بر سوگیری فرااعتمادی و سوگیری سازگارگرایی نیز تایید گردید.

    کلیدواژگان: نگرش سرمایه گذار، سوگیری فرا اعتمادی، سوگیری سازگارگرایی، سوگیری خود اسنادی، تیپ های شخصیتی
  • محمد ابراهیمی گردشی، سید رسول معصومی صفحات 1006-1025
    زمینه و هدف

    عدم تقارن اطلاعات در بازار سرمایه سبب غیر شفاف شدن روند معاملات شده و پیامدهای نامطلوبی را به دنبال خواهد داشت. فن آوری بلاک‌چین به صورت عام، نخستین بار توسط هابر و استورنتا در سال 1991 بیان شده است که امروزه به عنوان نوعی فن آوری دگرگون کننده در فضای کسب وکار به شمار می رود هدف این پژوهش کاربرد فن آوری نوین دیجیتالی بلاک چین برای حل چالش های حاصل از عدم تقارن اطلاعات در شرکت های بیمه است.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی می باشد که دربردارنده روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است. این پژوهش از نظر نوع تحقیق یک پژوهش تجویزی تلقی می گردد.

    یافته ها

    عدم تقارن اطلاعات پدیده ای است که اجرای مفاد قراردادهای شرکت بیمه را تحت الشعاع قرار می دهد. این پدیده در موارد عدم وجود شفافیت اطلاعاتی رخ می دهد به گونه ای که یکی از طرفین قرارداد نسبت به اطلاعاتی دسترسی دارد که در اختیار دیگری نیست. اگرچه برخی از اصول حا کم بر قراردادهای شرکت بیمه مانند اصل حداکثر حسن نیت، طرفین قرارداد را ملزم به ارایه اطلاعات دقیق و ایجاد شفافیت اطلاعاتی می کند، اما در موارد وجود سوء نیت در یکی از متعاملین، اجرای صحیح قراردادهای بیمه منعقده در این حوزه با چالش مواجه می شود. از جمله نتایج ایجاد این پدیده انتخاب منفی خریدار و ایجاد مخاطرات اخلاقی است که واجد آثار سوء بر توسعه اقتصادی یک کشور تلقی می شود.

    نتیجه گیری

    البته راه حل هایی در راستای حل این چالش ها موجود است که بهترین آن ایجاد شفافیت اطلاعاتی از طریق پیاده سازی ابزارهای نوین الکترونیکی در نظام استاندارد حسابداری مالی ایران می باشد. بلاک چین بستری است که با برخورداری از شاخصه های منحصر به فرد و ابزارهایی نوین، امکان ایجاد شفافیت حداکثری را فراهم نموده و موجبات رفع این پدیده را ایجاد می نماید.

    کلیدواژگان: بلاک چین، شرکت های بیمه، گزارشگری یکپارچه مالی، عدم تقارن اطلاعات
  • اعظم ادیبان صفحات 1026-1033

    این مقاله به بحث در مورد تشکیل گروه حسابرسی می‌پردازد. گروه‌های حسابرسی بر کیفیت حسابرسی تاثیر می‌گذارند و تشکیل گروه‌ها باهدف یک اقدام مشارکت حسابرسی صورت می‌گیرد که تحت تاثیر رویه‌ها و فرایندهای مدیریت شرکت حسابرسی قرار دارد. اگرچه گروه‌های حسابرسی نقش‌های مهمی را ایفا می‌کنند، اما شکل‌گیری و دلالت آن‌ها بر کیفیت حسابرسی توجه چندانی را از طرف محققان و اهل‌فن دریافت نکرده است. این مقاله در مورد تشکیل گروه حسابرسی بر اساس دسترسی (به کارکنان) یا ترجیحات تصمیم‌گیرنده بحث می‌کند، مسایل مرتبط با این اقدام را شناسایی می‌نماید و در مورد رویکردهای بهبود تشکیل گروه حسابرسی از قبیل تخصصی سازی، آموزش، ارزیابی و تداوم گروه بحث خواهد کرد.

    کلیدواژگان: گروه حسابرسی، تخصصی سازی صنعت، ارزیابی گروه، آموزش گروه
  • سهیلا شهرستانی، زهرا عضدی، زهرا هاشمی صفحات 1034-1050

    سواد مالی فراتر از درک مفاهیم مالی است. افراد در مورد مسایل مالی باید به سواد مالی نسبی برسند و می توانند با به کارگیری دانشی که بدست آوردن، تصمیمات مالی معقولی بگیرند. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سواد مالی ذهنی و عینی بر رفتار مخاطره آمیز مالی با نقش تعدیلی استرس مالی است. روش تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش میدانی و از جهت شیوه گردآوری داده ها توصیفی – پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان شهرستان یزد است. حجم نمونه با فرمول کوکران تعیین و تعداد 584 پاسخ قابل قبول جمع آوری گردید. برای سنجش متغیرهای سواد مالی ذهنی (2 گویه) و عینی (5 گویه) از پرسشنامه لوساردی و همکاران (2010)، سنجش رفتار مخاطره آمیز مالی (5 گویه) و استرس مالی (5 گویه) به ترتیب از پرسشنامه شیایو و همکاران (2011) و لیم و همکاران (2014) استفاده شده است. تمام پرسشنامه ها دارای طیف 5 گانه لیکرت می باشد. با بهره گیری از روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS3 تجزیه و تحلیل داده ها انجام پذیرفت. نتایج حاکی از آن بود که و سواد مالی عینی و استرس مالی بر رفتار مخاطره آمیز مالی تاثیر مثبت و سواد مالی ذهنی بر رفتار مخاطره آمیز مالی تاثیر معکوس و معنی داری دارد. همچنین استرس مالی به عنوان متغیر تعدیلی بر رابطه بین سواد مالی ذهنی و رفتار مخاطره آمیز مالی تاثیر معکوس و بر رابطه سواد مالی عینی و رفتار مخاطره آمیز مالی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. بر اساس نتایج تحقیق می توان گفت هرچقدر افراد سطح دانش و سواد مالی خود را افزایش دهند کمتر رفتارهای مخاطره آمیز در زمینه مالی از خود بروز داده و استرس کمتری تحمل می کنند.

    کلیدواژگان: سواد مالی ذهنی، سواد مالی عینی، رفتار مخاطره آمیز مالی، استرس مالی
  • یزدان رضازاده، مهرداد گلیجانی*، الهه باقری گرمارودی صفحات 1051-1068

    واحدهای تجاری به جهت اینکه تحت حمایت های دولت قرار گیرند، تمایل زیادی دارند تا با دولت ارتباط نزدیک برقرار نمایند. ارتباط ذکر شده منافعی از جمله تخفیفات مالیاتی و دسترسی راحت تر به اعتبارات را بدنبال خواهد داشت؛ بنابراین می توان عنوان کرد در نظام اقتصادی مبتنی بر روابط سیاسی، رابطه های سیاسی منبع مهم ارزش برای شرکتهای دارای روابط به شمار می آید. هدف تحقیق حاضربررسی تاثیر ارتباطات سیاسی بر عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران است. به این منظور تعداد 110 شرکت در طی دوره زمانی 1399- 1392 از طریق روش سیستماتیک بعنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب گردید. روش تحقیق، توصیفی-همبستگی است. برای تخمین مدل‌ رگرسیونی با داده‌های تابلویی و برای تجزیه و تحلیل از رگرسیون چندگانه به روش پانل-دیتا استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از نرم‌افزار 10 Eviews استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که ارتباطات سیاسی بر عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد

    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، عملکرد شرکت، دولت
  • ابوالفضل یاری صفحات 1069-1093

    در این مقاله بررسی می‌شود آیا مرحله چرخه زندگی یک بنگاه موثر بر محافظه‌کاری در گزارش آن در مقطع است یا خیر. از دو مقیاس محافظه‌کاری در گزارش گیولی و هاین (2000) استفاده شده است: سطح اقلام تعهدی غیر عملیاتی و نسبت بازار به حساب دفتری (محافظه‌کاری غیر شرطی (نامشروط)) و مقیاس محافظه‌کاری باسو (1997) (محافظه‌کاری شرطی (مشروط)). سالانه بنگاه‌ها به مراحل چرخه زندگی با استفاده از رویه پیشنهادی دیکینسون (2011) تقسیم می‌شوند. مشخص شد که محافظه‌کاری غیر شرطی در گزارش از مراحل چرخه زندگی می‌کاهد ولی شواهد نشان نداد که محافظه‌کاری شرطی در گزارش مرتبط با مراحل چرخه زندگی است. یافته ما مکمل یافته Givoly and Hayn (2000) و دارای مفاهیمی برای تجزیه و تحلیل صورت مالی و تحقیقات آینده در خصوص محافظه‌کاری در حسابداری است.

    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، محافظه کاری مشروط، محافظه کاری بی قید و شرط، چرخه زندگی
  • احمدرضا پریوش صفحات 1094-1108

    هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط فرایند توسعه‌ی محصول جدید و اینفلوینسرهای شبکه های اجتماعی می‌باشد. امروزه بیشتر سازمان ها ضرورت برخورداری از فرایند بهینه توسعه محصول جدید را به خوبی احساس کرده‌اند و برای این منظور ازراهکارهای مختلفی استفاده و از افراد متخصص و باتجربه در این زمینه کمک گرفته اند، با این وجود ممکن است معرفی محصولات جدید آنها با شکست مواجه می شود. به همین خاطر شناسایی عوامل موثر در بازاریابی محصولات جدید از اهمیت بسزایی برخورداراست. یکی از این موارد افراد تاثیرگذار یا اینفلوینسرها هستند. روش این تحقیق توصیفی کاربردی است. روش نمونه گیری با استفاده از روش خوشه ای می باشد. همچنین حجم نمونه این تحقیق با استفاده از جدول مورگان 384 نفر از فلوینسرهای فعال در حوزه تبلیغات است. روش گردآوری داده ها در مرحله اول به صورت کتابخانه ای و در مرحله دوم به صورت میدانی می باشد. همچنین ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. روش تجزیه و تحلیل به وسیله نرم افزار spss و smart-pls می باشد. ضریب مسیر متغیرهای تحقیق بالاتر از 96/1 بدست آمد بنابراین مورد تایید است. نتایج تحقیقات نشان داد که اعتبار اینفلوینسرها کمک بسیار زیادی به افزایش آگاهی مردم از برند و شناخته تر شدن آن خواهد کرد و در مورد کالا های تند مصرف فاصله کمی بین آگاهی از برند و قصد خرید از برند وجود دارد چرا که تفاوت زیادی بین برند های مختلف از نظر کیفیت در کالا های تند مصرف وجود ندارد و مصرف کننده معمولا در هنگام خرید، برندی را انتخاب خواهد کرد که از قبل درمورد آن آگاهی یافته است.

    کلیدواژگان: فرایند توسعه ی محصول جدید، اینفلوئنسر، شبکه های اجتماعی
  • حمید علیزاده، غزاله خلیلی عصر صفحات 1109-1123

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تجربه خرید آنلاین مبتنی بر ویژگی های رفتاری مشتریان محصولات هنری انجام شده است. روش تحقیق مورد استفاده از نوع توصیفی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری در پژوهش حاضر مشتریان فروشگاه های آنلاین محصولات هنری بوده است. روش نمونه گیری پژوهش غیر تصادفی از نوع در دسترس یا قضاوتی می‌باشد. نمونه نهایی 384 نفر تعیین گردید که درنهایت 250 پرسشنامه مورد تحلیل نهایی واقع گردید. داده های تحقیق با روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. داده های پژوهش به کمک نرم افزار SMARTPLS و با استفاده از آزمونهای آماری، توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس تجزیه و تحلیل انجام شده، فاکتورهای موثر بر تجربه خرید آنلاین مبتنی بر ویژگی های رفتاری مشتریان شامل ویژگیهای فردی، ویژگیهای موقعیتی، ویژگیهای انگیزشی و ویژگیهای محصول می باشد که درنهایت نتایج حاصله نشان دهنده تاثیر همه ویژگی های رفتاری مشتریان در توسعه تجربه خرید آنلاین مشتریان فروشگاه های محصولات هنری بوده است.

    کلیدواژگان: تجربه خرید آنلاین، ویژگی های رفتاری، محصولات هنری
  • نرگس خوشنام صفحات 1124-1136

    سال های اخیر شرایط اقتصادی دچار نوسانات زیادی بوده و با بحران کرونا و تورم این نوسانات دو چندان شده اند. متصدیان بیمه (شرکتهای بیمه ای) در شرایط اقتصادی خاصی که در سال های اخیر رخ داده با ریسک های مختلفی روبه رو هستند. هدف از این پژوهش بررسی رابطه درآمد متصدیان بیمه با ثروت و موفقیت در شرایط اقتصادی بحرانی بود. تحقیق حاضر از نوع توصیفی و همبستگی بود. داده های متصدیان بیمه در دوره 5 ساله 1396 تا سال 1400 با استفاده از نرم افزار اقتصاد سنجی مورد تحلیل قرار گرفت. بدین منظور مدل های رگرسیونی با متغیرهای شرایط اقتصادی بحرانی تورم و کرونا مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین تنوع بخشی درآمد ها با ثروت و موفقیت متصدیان بیمه رابطه معناداری وجود دارد. در شرایط اقتصادی بحرانی که مواردی مانند کرونا و تورم وجود دارد مدیران، سرمایه گذاران و تحلیلگران باید ریسک های احتمالی را در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: ثروت، موفقیت، درآمد متصدیان بیمه
  • حمید موسی پور، نرگس خوشنام صفحات 1137-1148

    فرسودگی شغلی می تواند برای دستگاه های اجرایی هزینه های زیادی ایجاد نماید. عوامل نگرانی کارمندی بر فرسودگی شغلی و شیوه مدیریت اثرگذار است. شیوه های مدیریتی باید فرسودگی شغلی را کاهش دهند. هدف از این پژوهش بررسی رابطه روش مدیریت تضاد و فرسودگی شغلی کارمندان با در نظر گرفتن عوامل نگرانی در دستگاه های اجرایی ایران است. این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی است که در سال 1401 در دستگاه های اجرایی انجام شد. برای انجام تحقیق 190 پرسشنامه تجزیه و تحلیل شد. در این تحقیق 6 فرضیه تنظیم شد. برای بررسی فرضیه های تحقیق از پرسشنامه طیف 5 گزینه ای لیکرت استاندارد استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین روش مدیریت تضاد و فرسودگی شغلی کارمندان با در نظر گرفتن عوامل نگرانی در دستگاه های اجرایی ایران رابطه معناداری وجود دارد. مدیران باید نگرانی کارمندان را با مدیریت صحیح کاهش دهند.

    کلیدواژگان: دستگاه های اجرایی، عوامل نگرانی شغلی، روش مدیریت تضاد، فرسودگی شغلی
  • محسن اصغری، ابراهیم علی رازینی، مصطفی مبلغی صفحات 1149-1161

    هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر جهت گیری استراتژیک و قابلیت زنجیره تامین بر عملکرد سازمانی با توجه به نقش میانجی فرهنگ یادگیری ومزیت رقابتی (مورد مطالعه: شرکت سایپا دیزل) می باشد. روش تحقیق بکار گرفته شده، توصیفی از نوع پیمایشی بوده و از حیث هدف یک تحقیق کاربردی است. جامعه آماری شامل کارکنان شرکت سایپا دیزل تهران می باشد که تعداد آنها 2000 نفر بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 322 نفر براورد گردید که برای نمونه گیری از روش تصادفی در دسترس استفاده شد. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه استاندارد جمع اوری و بوسیله نرم افزار Smart PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان دهنده تایید فرضیه های تحقیق بوده و بیان می داردکه جهت گیری استراتژیک و قابلیت زنجیره تامین بر عملکرد سازمانی با توجه به نقش میانجی فرهنگ یادگیری ومزیت رقابتی تاثیر معناداری در بین کارکنان شرکت سایپا دیزل دارد.

    کلیدواژگان: جهت گیری استراتژیک، قابلیت زنجیره تامین، عملکرد سازمانی، فرهنگ یادگیری، مزیت رقابتی
  • میلاد مرشدی صفحات 1162-1174

    خلق ارزش های اخلاقی و فکری به ارزش ها، باورها و اصول و مبانی اخلاقی و خلق ارزش های فکری به درک و آگاهی و ایجاد تفکر در فرد اشاره دارد که از ضروریات هر حرفه و شغلی محسوب می شود. شناخت بهتر پدیده هایی که باعث ایجاد ارزش در اخلاق و تفکر حسابداران می شود، در پیشگیری از تقلب و فساد مالی در سازمانها نقش تعیین کننده ای دارد. این مطالعه مروری روایتی درباره خلق ارزش های اخلاقی و فکری در حرفه حسابداری است. جهت شناسایی مقالات مرتبط، از پایگاه های اطلاعاتی بین المللی و داخل کشور استفاده شد. جستجوی مقالات در محدوده زمانی سال های 2010 تا 2020 و با استفاده از کلیدواژه های "خلق ارزش"، "اخلاقی" و "فکری" حرفه حسابداری انجام گرفت. مقالاتی که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، به صورت مجزا و ترکیبی بررسی و مورد آنالیز قرار گرفته اند. از 89 مقاله اولیه، 60 مقاله به علت مواردی مانند مطالعات غیر مرتبط با کلیدواژگان، مطالعات به زبان غیر از فارسی و انگلیسی و مطالعات خارج از بازه زمانی 2010 تا 2020 و تکراری بودن حذف شدند و در نهایت 29 مقاله که به موضوع مورد بحث مربوط اند، انتخاب شدند. در اکثر مطالعات، عواملی که می تواند باعث خلق ارزش های اخلاقی و فکری در حرفه حسابداری شود عبارت بودند از: برگزاری دوره های آموزشی اخلاق و شیوه های تفکر، مذهب، باورها و اعتقادات شخص، آیین نامه های رفتار حرفه ای و کدهای اخلاقی، رهبری و مدیریت بالادستی، خانواده و عوامل فرهنگی، اجرای نظام تشویق و تنبیه، محیط امن و کم استرس، حرفه ای بودن و صلاحیت فنی حسابدار. بطور کلی، نتایج نشان داد، توسعه و ارتقای خلق ارزش و خلق ارزش های اخلاقی و فکری در حیطه حسابداری می تواند برای فرد و سازمان نقش بازدارندگی از مشکلاتی همچون فساد، ارتشاء، تقلب، کج رفتاری و... داشته باشد.

    کلیدواژگان: خلق ارزش، اخلاقی، فکری، حسابداری
  • مجید بلندنظر صفحات 1175-1187
    مقدمه

    تامل و بررسی سیر تکاملی حسابداری مدیریت، نشان می دهد که علیرغم تغییرات فنآورانه و تحولات نوین تکنولوژی دهه های گذشته، این شاخه از دانش حسابداری اگر چه فراز و نشیب هایی را پشت سر گذاشته است، لیکن روش های مورد استفاده در آن از پیشرفت های چشمگیری برخوردار نبوده است. بررسی مستندات تاریخی، نتایج پژوهش های محققان و صاحبنظران این رشته و همچنین تحقیقات انجمن های حرفه ای حاکی از این است که با توجه به نیازهای متعدد و متنوع در مدیریت منابع، در سطوح خرد و کلان، حسابداری مدیریت ناگزیر به رشد و توسعه لازم می باشد تا بتواند جوابگو باشد. به منظور پاسخگویی به نیازهای موجود، حسابداری مدیریت می یابد به آخرین فنآوری های روز دنیا از قبیل فنآوری اطلاعاتی، هوش مصنوعی، نانوفنآوری و... مجهز شود. برای فهم این موضوع، این سوال پیش می آید که حسابداری مدیریت توانسته است خود را با شرایط جدید فنآورانه منطبق و سازگار نماید؟ پاسخ به این سیوال انگیزه و هدف این مقاله مروری است.

    روش

    این مطالعه با هدف مرور بر متون پژوهشی جهان پیرامون فنآوری و حسابداری مدیریت انجام شد. در این مقاله مروری بررسی نظام مند کلید واژه Technology, Information Technology, Artificial intelligence, Management Accounting در عنوان و چکیده نقالات چاپ شده در پایگاه های علمی معتبر بین المللی مورد جستجو قرار گرفت و کلیه مقالات فارسی و انگلیسی و مرتبط فهرست شد.

    یافته ها

    ابتدا خلاصه مقالات بررسی شده و در چند مرحله موارد تکراری و غیرمرتبط از مطالعه حذف گردید و در نهایت مقالات نهایی برای بررسی جامع و استخراج داده ها انتخاب شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه و بررسی مقالات مرتبط با موضوع پژوهش حاکی از آن بود، بین فنآوری های نوین از جمله، فنآوری اطلاعات، نانو فنآوری، فناوری الگوریتم، فنآوری بلاکچین، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، یادگیری ماشین، سیستم های خبره، منطق فازی، شبکه های عصبی و حسابداری مدیریت، رابطه مثبتی وجود دارد، هر چند برخی مطالعات این رابطه را به صلاح حسابداری مدیریت ندانسته اند. آنچه از توانمندی فنآوری ها در مطالعات محققان ارایه شده، به این معنی است که می توان از این روش ها برای حفظ منافع طولانی مدت بشر نظیر حفظ محیط زیست در آینده و کاهش هزینه های زیست محیطی و اجتماعی بهره جست.

    کلیدواژگان: فنآوری، حسابداری مدیریت، هوش مصنوعی، فنآوری اطلاعات
  • برزو مولایی پارده، قدرت الله سعیدی اصل، رضوان سعیدی اصل صفحات 1188-1195

    زنان به عنوان بخش مهمی از پیکر اجتماع، در جامعه حامل بار سنگین مسیولیت های خانوادگی و اجتماعی هستند که دوشادوش مردان می توانند در صحنه های مختلف اجتماعی حضور می یابند. نقش زنان و ابعاد سازنده آنان در زمینه های اخلاقی،‌ مذهبی، ‌اجتماعی،‌ سیاسی، ‌اقتصادی و تربیتی چشمگیر است. در این مقاله برآنیم که نقش زنان را در ترویج فرهنگ اسلامی و تقویت هویت دینی و ملی فرزندان بررسی کنیم. به درستی که جوامع از طریق بانوان فرهیخته، با سواد، دانشمند، محقق و متعهد به اصول اسلامی در جهت تکامل ملت ها حرکت میکنند زیرا زنان متدین و متعهد که پای بند اصول اخلاقی و دینی هستند فرزندان لایق و شایسته تحویل جوامع میدهند. عوامل موفقیت در ترویج فرهنگ اسلامی و تقویت هویت دینی و ملی، توجه و کاربست ارزشهای مورد نظر شامل اطاعت از ولایت، عدالت خواهی، مشارکت بدور از تبعیض، ادامه ی راه ایمه (ع)، دفاع ازاسلام و انقلاب، علم آموزی و روشنی هدف، تعهد و ایمان، شهامت، اشتیاق به برنامه ریزی، انعطاف داشتن و... می باشد. همانطور که زنان در تربیت فرزندان نقش محوری دارند، به لحاظ ساختار عاطفی آنها، توان نهادینه سازی ترویج فرهنگ را نیز دارند اما برای انجام این رسالت، باید بستر و زمینه ی مناسب فراهم شودو امکانات موجودجهت بروز و ظهور استعدادهاو توانایی های زنان در جامعه فراهم و مهیا گردد.

    کلیدواژگان: زنان، فرهنگ اسلامی، هویت دینی، ملی، فرهنگی، تاریخی، تربیتی، اسلام، قرآن، حجاب و عفاف، الگوپذیری
  • ریحانه هاشمی فارسی، آسیه هاشمی فارسی، مصطفی عباسی صفحات 1196-1210

    “استرس” یک واقعیت انکارناپذیر در زندگی کنونی است و گریز از آن امکان‌پذیر نیست. ضرورتی ندارد که استرس به تمامی از زندگی حذف شود. بدون استرس، زندگی چنان ساکن و راکد خواهد شد که جز به تنبلی و کودنی ذهنی نمی‌انجامد اما از سوی دیگر، افزایش استرس نیز نظام و سیستم تعادل بدن را به‌هم می‌ریزد و کارایی مطلوب را دچار اختلال می‌سازد و تنها راه مقابله با استرس «مدیریت استرس» است. این روزها استرس به جزیی جدایی‌ناپذیر از زندگی همه ما تبدیل شده است. سرعت زیاد زندگی باعث می‌شود بسیاری از اوقات احساس کنیم تحت‌فشار هستیم و نمی‌توانیم عملکرد کافی داشته باشیم. با وجود اینکه به نظر می‌رسد استرس با دنیای مدرن در ارتباط نزدیک است، ریشه‌ی این هیجان به هزاران سال پیش می‌رسد. در گذشته استرس برای بقا ضرورت داشته است. نیاکانمان در برابر خطرات بیرونی این هیجان را تجربه می‌کردند تا بتوانند جان خود را با واکنش‌های جنگ یا گریز نجات دهند؛ بنابراین استرس فواید محافظتی خاصی برایمان دارد، اما از آنجایی که می‌تواند کارکرد عادی را مختل کند، باید راهکارهای مدیریت استرس را یاد بگیریم. در ادامه، نگاهی دقیق‌تر به این هیجان خواهیم داشت. این پژوهش با هدف بررسی نقش مدیریت استرس بر بهبود عملکرد کارکنان سازمان ها ومراکز آموزشی صورت گرفته است و روش آن توصیفی و تحلیلی و از نوع کتابخانه ای است. یکی از موضوعات پراهمیت در دنیای پرتکاپوی امروزی بحث استرس و فشارهای عصبی و روانی است. فشارهای عصبی به عنوان مهم ترین عامل به وجود آورنده امراض روحی، جسمی و رفتاری انسانها توجه پزشکان، روانشناسان و دانشمندان علوم رفتاری و مدیریت را به خود معطوف نموده است. بنابراین مدیریت و شناسایی میزان استرس می تواند اطلاعات گرانبهایی در خصوص برنامه ریزی برای به حداقل رساندن استرس ها و مقابله با آن و جلوگیری و پیشگیری از فرسودگی شغلی در اختیار مسیولین کشور قرار دهد تا آنان با اتخاذ تدابیر منطقی در محیط کار، فضای آرامی را بوجود آورند تا کارکنان دچار مشکلات روحی، روانی و فشار ناشی از محیط کار و عوامل دورن سازمانی نشوند.

    کلیدواژگان: مدیریت، استرس، مدیریت استرس، بهبود عملکرد، کارکنان، سازمانها و مراکزآموزشی، استرس شغلی
  • لیلا رئیسی، عشرت نظام پور صفحات 1211-1232

    امروزه، بحث پایداری شرکت ها که متشکل از مسیولیت پذیری اجتماعی، مسیولیت پذیری زیست محیطی و مسیولیت پذیری اقتصادی است در سطح مجامع مهم بین المللی و حرفه حسابداری مورد توجه قرار گرفته است و بر این اساس رابطه ی این مسیولیت پذیری اجتماعی که مدیران باید به آن پایبند باشند و همچنین کارایی سرمایه گذاری که مدیران باید برای تخصیص بهینه منابع تصمیم بگیرند تا تغییرات ساختار سرمایه مثبت وبهینه ای برای شرکت های خود رقم بزنند از نقش به سزایی برخوردار است لذا با توجه به همین امر به بررسی یک ادبیات کلی از مسیولیت پذیری اجتماعی و کارایی سرمایه گذاری با در نظر گرفتن نقش ساختار سرمایه پرداختیم که در آن 27 مقاله داخلی و خارجی را از سال 2012 تا 2022 مورد بررسی قرار دادیم نتایج این مطالعات نشان می دهد، شرکت هایی که مسیولیت پذیری اجتماعی را در سطح بالاتری انجام می دهند و پایبندی بیشتری به آن دارند با توجه، به مقبولیت عمومی آنها از طرف جامعه این ظرفیت را دارند که کارایی سرمایه گذاری بهینه تری داشته باشند و در طرح های با بازده داخلی بیشتری سرمایه گذاری کرده وساختار سرمایه خو را بهینه تر از قبل کنند؛ بنابراین یک بنگاه اقتصادی یا کسب وکار، از هر نوعی که باشد، بدون شک یک موجودیت و دارایی همگانی است. مسیولیت اجتماعی بنگاه تمامی جنبه های حاکمیت شرکتی را پوشش می دهد و در مورد این است که چگونه شرکت ها تجارت شان را به روش اخلاقی انجام می دهند و اثر جنبه های اقتصادی، محیطی و اجتماعی حقوق بشر را در نظر می گیرند. مسیولیت پذیری اجتماعی، در ابعاد اجتماعی موجب بهبود کیفیت زندگی اجتماعی افراد می شود. همچنین مسیولیت پذیری اجتماعی تلاش شرکت برای حداکثر سازی سود را افزایش خواهد داد؛ بنابراین می توان انتظار داشت که کارایی سرمایه گذاری در شرکت هایی که مسیولیت پذیری اجتماعی بیشتری دارند، تحت تاثیر قرار گیرد. همچنین میزان اهرم مالی و نسبت ساختار سرمایه شرکت نیز می تواند براین ارتباط اثر گذار باشد.

    کلیدواژگان: کارایی سرمایه گذاری، مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت، ساختار سرمایه
  • یوسف اسماعیلی، عشرت نظام پور صفحات 1233-1238

    هدف از پژوهش حاضر بررسی بودجه مشارکتی در پاسخگویی مدیران است. بودجه ریزی به دنبال ایجاد پیوند میان شاخصهای عملکرد و تخصیص منابع است. بنابراین حول دو نکته: ارتباط بودجه با نتیجه و ارتباط شاخص عملکرد و ارزیابی است. درمرحله اول: عوامل موثر بر بودجه ریزی شناسایی میشود ودر مرحله دوم: بهترین عوامل موثر در تعیین بودجه ریزی مشخص می گردد. مدیریت مالی عمومی یکی از مهمترین وظایف دولت ها یا مدیران است که بر عملکرد بخش های مختلف تاثیر گذار است. بودجه ریزی از مهمترین ابزارهای حسابداری است که دولت ها و سازمانها برای برنامه ریزی و کنترل درآمد و هزینه های خود مورد استفاده قرار میدهند. بودجه ریزی نگاه مدیران را متوجه آینده می سازد و مدیران برای نگاه به آینده می توانند مشکلات خود را پیش بینی و برنامه ریزی کنندو می توانند قبل از روبرو شدن با هزینه های ناگهانی و مشکل ساز از قبل برنامه ریزی کنند و هزینه ها را اولویت بندی کنند تا قادر باشند با چالش های پیش رو مقابله کنند. یکی از کارهای مهم مدیران این است که به جای استفاده از بودجه ریزی سنتی از بودجه ریزی مشارکتی استفاده نمایند تا با آگاهی کامل از هزینه ها بودجه ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی، بودجه مشارکتی، پاسخگویی، هزینه یابی، اولویت بندی هزینه ها
  • محمدعلی شامحمدی صفحات 1239-1249

    هدف این پژوهش، مطالعه ادبیات نظری و پژوهش های انجام شده در ارتباط با اجتناب مالیاتی و خط مشی بدهی شرکت ها و میزان اثرگذاری برخی ویژگی های شرکت ها است. در این مطالعه جهت دستیابی به اهداف پژوهش، از مبانی نظری و پژوهش های صورت گرفته استفاده شده است. برای دست یابی به اهداف پژوهش، مروری جامع از پیشینه ها طی سال های 1383 تا 1401 صورت گرفت. نتایج پژوهش در دیدگاهی فراتحلیل به بررسی مفاهیم نظری و پژوهشی در مشخص کردن روابط بین عوامل پژوهش صورت پذیرفت. نتایج این تحقیق مروری، مورد استفاده دانشجویان و محققان در این زمینه قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، اهرم مالی، ساختار سرمایه
  • ابراهیم پورجعفری، عشرت نظام پور صفحات 1250-1259

    از آنجا که دنیای کسب و کارو صنعت با تحولات و دگرگونی های متعددی همچون جهانی شدن، برون سپاری و ایجاد ایتلاف های استراتژیک مواجه است و با توجه به پیچیده شدن عملیات بانکی، پیشرفت های تکنولوژیکی، ادغام ها و جداسازی های در مقیاس های بزرگ، مقوله مدیریت ریسک در فعالیت های سازمان ها اعم از تجاری و غیر انتفاعی بخصوص بانک ها اهمیت روز افزونی یافته است. با مطالعه ادبیات نظری ریسک عملیاتی و استراتژی های مدیریت. صرف نظر از نوع ریسک، عناصر اصلی تمامی آن ها یکسان است که شامل: محتوا، فعالیت، شرایط و پیامدها است. البته شاید این عناوین بسته به نوع ریسک، تغییراتی در ظاهر داشته باشند، ولی مفاهیم بنیادی آنها یکسان است. با توجه به اینکه پایه و اساس مدیریت ریسک عملیاتی اطلاعات زیان است، تجربه بانک های مطرح گویای آنست که این بانک ها ضمن فراهم سازی بسترهای اطلاعاتی لازم، گام های بلندی در راستای مدیریت ریسک عملیاتی و کنترل آن برداشته اند.

    کلیدواژگان: ریسک، ریسک عملیاتی، مدیریت ریسک عملیاتی
  • عشرت نظام پور، محمدجابر عسکری شاهم آبادی صفحات 1260-1269

    گاهی اوقات جمع آوری اطلاعات درباره ابزارها و تکنیک های حسابداری مدیریت خیلی مشکل به نظر می رسد و این برای محقق درپیدا کردن ابزارها و تکنیک ها از اینجا و آنجا دردسر ایجادمی کند. از طرف دیگر در بعضی از مواقع، برخی می خواهند که مبناهایی از ابزار و تکنیک های مختلف مورد استفاده در حسابداری مدیریت را بدانند. در محیط تجارت کنونی برای کسب مزیت رقابتی، باید از رویکردهای نوین حسابداری مدیریت استفاده نمود. این انتظار وجود داردکه استفاده صحیح از رویه های مناسب حسابداری مدیریت، شرکت ها را حتی در شرایط وقوع رکودهای اقتصادی، درسطح قابل قبولی نگه دارد. وجود ابزارهای نوین حسابداری مدیریت، مدیران را در دستیابی بهتر به اهداف شرکت یاری می کند. ابزار های نوین حسابداری مدیریت بر شاخص ارزش افزوده اقتصادی مثبت و برابر است. از این رو، می توان گفت بکارگیری ابزار های حسابدرای مبتنی بر ارزش توانسته باعث بهبود عملکرد شرکت می شود.

    کلیدواژگان: استادیار دانشکده علوم انسانی، گروه حسابداری، دانشگاه آزاد جاسک، جاسک، ایران
  • زهرا ارجداری صفحات 1270-1276

    هدف این پژوهش مطالعه ادبیات نظریه ی پژوهش های انجام شده در ارتباط بین اخلاق و مسیولیت پذیری اجتماعی است. در این پژوهش از مبانی نظری و پژوهش های صورت گرفته استفاده شده است برای دستیابی به اهداف پژوهش. مروری جامع از پیشینه ها طی سالهای گذشته صورت گرفته و نتایج در دیدگاهی فراتحلیل به بررسی مفاهیم نظری و پژوهشی در مشخص کردن روابط بین عوامل پژوهش انجام شده است. نتایج این تحقیق مروری مورد استفاده دانشجویان و محققان در این زمینه قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: اخلاق، مسئولیت پذیری اجتماعی، پژوهش های حسابداری
  • عشرت نظام پور، احمد محمدی صفحات 1277-1283

    امروزه واژه راهبری حاکمیت شرکتی یک مفهوم مورد توجه ودرحال تکوین در دنیای کسب و کار است. حاکمیت شرکتی شالوده روابط شرکت با گروه های ذینفع است. از راهبری شرکتی برداشت ها و تعاریف متنوعی وجود دارد. حاکمیت شرکتی در سطح خرد، دستیابی به اهداف شرکت ودرسطح کلان، تخصیص بهینه منابع جامعه را درنظردارد. این پژوهش مروری جامع بر ادبیات موضوع حاکمیت شرکتی می باشد به طور جامع و کلی میتوان حاکمیت شرکتی را اینگونه تعریف کرد: قوانین و مقررات، ساختارها، فرآیند ها، فرهنگ ها و سیستم هایی است که به موجب دستیابی به هدف های پاسخگویی، شفافیت، عدالت و رعایت حقوق ذینفعان وضع می شود. در این پژوهش سعی شده است حاکمیت شرکتی از نظر محققان مختلف، اهمیت و نگرش های حاکمیت شرکتی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، اهمیت، شفافیت، ذینفعان
  • زینب زحمتکش، سهیلا شهرستانی، مهدیه السادات حسینی پور صفحات 1284-1308

    گزارشگری پایداری شرکت‌ها، ره‌آوردهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی شرکت است که نشان می‌دهد یک واحد تجاری با در نظر گرفتن این مسایل، چگونه طرح‌های توسعه خود را در آینده اجرا می‌کند. برای همین سیاست‌های گزارشگری پایداری شرکت‌ها به عنوان بخش مهمی از راهبردهای شرکت‌ها در نظر گرفته و در این راه شرکت‌های بزرگ معمولا گزارشات پایداری خود را به عنوان یک راهبرد شرکتی می‌پذیرند. همچنین خودشیفتگی، رفتار و نوع تصمیمات مدیران را تحت تاثیر قرار می‌دهد و ترکیبی از ویژگی‌های مهم شخصیتی از قبیل خود بزرگ بینی در عین شکنندگی، اشتغال ذهنی در مورد موفقیت، احساس محق بودن، مورد تحسین واقع شدن، تخیلات مربوط به قدرت زیاد، زیبایی و موفقیت، حساسیت زیاد به انتقاد و تمایل به بهره‌کشی از دیگران در روابط بین فردی می‌باشد. هیات مدیره‌ها معمولا افرادی هستند که حق کنترل، سیاست‌گذاری‌های کلان، نظارت و حاکمیت بر یک شرکت را دارا هستند. این افراد سلامت شرکت را در حوزه‌های مختلف مثل عملکرد مالی مناسب، تناسب فرآیندها، اقدامات و قانونی بودن فعالیت‌های سازمان با هدف پیشبرد سازمان تضمین می‌نمایند. در این تحقیق به بررسی تاثیر خودشیفتگی و ویژگی‌های مدیران بر سطح افشای گزارشگری پایداری شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. جهت آزمون فرضیه‌ها از روش همبستگی بین متغیرها و معادلات رگرسیون چند متغیره از طریق روش پانل دیتا استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه شرکت‌های تولیدی پذیرفته شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال 1395 لغایت انتهای سال 1399 می باشد و نمونه مورد بررسی تحقیق، مشتمل بر 191 شرکت که با استفاده از روش حذفی سیستماتیک انتخاب گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که خودشیفتگی مدیران، تحصیلات هیات مدیره، مالکیت هیات مدیره، ثبات هیات مدیره و غیر موظف بودن هیات مدیره بر سطح افشای گزارشگری پایداری تاثیر معنادار دارند؛ اما اندازه و جلسات هیات مدیره بر سطح افشای گزارشگری پایداری تاثیر معناداری ندارند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی هیات مدیره، ویژگی های مدیران، سطح افشای گزارش پایداری
  • اسحاق دانشگر صفحات 1309-1324

    در مورد اندازه و شاخصه مطلوب و مقاومتی مدیریت دخالت دولت در خانواده بین مکاتب و دیدگاه‌های مختلف اقتصادی و فرهنگی و... اتفاق‌نظر وجود ندارد دولت‌ها را ازنظر مداخله اقتصادی و فرهنگی و...می‌توان در طیف گسترده‌ای دانست که از دولت کلاسیک آغاز و به دولت برنامه‌ریز متمرکز ختم می‌شود. نوع بینش شاخصه مطلوب و مقاومتی دخالت دولت در خانواده، در طی سال‌های گذشته بارها دستخوش تغییر و تحول و بازنگری قرارگرفته است. تغییر نگرش‌ها باعث تغییر و تحول وظایف و مسیولیت‌های محول شده به دولت و بنابراین تغییر اندازه و ترکیب اقتصاد و فرهنگ و... دولت می‌گردد درزمینه این بینش‌ها عواملی وجود دارد که می‌تواند تحول و تغییر اندازه و رشد دولت را در طی زمان و در میان کشورهای مختلف توضیح دهد. در این مقاله نیز تلاش خواهد شد تا ضمن بررسی کتاب‌ها و مقالات و اسناد در این زمینه، نخست به تعریف دولت و سپس به تعریف خانواده پرداخته شود و در ادامه به تعامل مقاومتی اقتصادی و فرهنگی و...دولت و خانواده نگاهی شود سپس شاخصه مطلوب و مقاومتی دخالت دولت در خانواده در اقتصاد و فرهنگ و... موردبررسی و تبیین قرار داده می‌شود. مهم‌ترین روش برای استنباط اصول و مبانی شاخصه مطلوب و مقاومتی دخالت دولت در خانواده، در تعبیری کلی، روش اجتهادی-استنباطی است که البته می‌تواند دامنه وسیعی داشته باشد و حتی روش تحلیل مفهومی متداول را نیز شامل شود.

    کلیدواژگان: دولت، خانواده، شاخصه مطلوب و مقاومتی، اقتصاد، فرهنگ، شاخصه، مدیریت
  • فروغ رزمجویی، علیرضا انوری صفحات 1325-1343

    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی عوامل مدیریت هزینه بر اساس کیفیت ارایه خدمات بوده است.جامعه اماری، شرکت تولید مواد غذایی گلدیس دشت فارس و روش اماری توصیفی – تحلیلی بوده که از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی گروهی و روش ویکور فازی اشتفاده شده است. برای سنجش مدیریت هزینه از شاخص های "ارزش بازار شرکت، سودآوری، فعالیت، بازده سرمایه، مبتنی بر ارزش آفرینی" استفاده شد. هم چنین کیفیت خدمات بر اساس 7 مولفه قابلیت اطمینان به خدمات، اختصاصی بودن خدمات، ارایه خدمات به صورت حرفه ای، سرعت ارایه خدمات، تسهیلات خدمات، وضعیت ظاهر و طرز رفتار کارکنان و میزان ابراز علاقه کارکنان شرکت گلدیس دشت فارس مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس آن، گزینه ها رتبه بندی شدند. نتایج نشان داد؛ گزینه های بازده سرمایه، و سودآوری مشترکا به عنوان گزینه های برتر انتخاب شدند. عوامل مبتنی بر ارزش آفرینی ، بازده سرمایه و فعالیت، به ترتیب رتبه های دو تا چهار را کسب کردند.

    کلیدواژگان: مدیریت هزینه، کیفیت خدمات، مدل ترکیبی سلسله مراتبی، ویکور فازی
  • میرصابر سیدمجاوری صفحات 1344-1361

    در عصر حاضر شرکت های مختلف در حال فعالیت در محیطی پر تغییر و پیچیده هستند، چالش های سازمانی به دلایل مختلفی از قبیل کوتاه شدن دوره عمر محصول به وسیله های نوآوری های مستمر و عملیات قانون زدایی و خصوصی سازی شدیدتر شده اند. این پیچیدگی ها، سازمان ها را به سمت اصلاح تفکرات استراتژیک و همچنین اصلاح سیستم های حسابداری و مالی سوق داده است. سیستم های حسابداری سنتی بر عملیات داخلی شرکت متمرکزند و اصولا مالی محورند، در مقابل، تکنیک های حسابداری مدیریت استراتژیک هم جنبه های مالی و هم جنبه های غیر مالی امور شرکت ها را در نظر می گیرد؛ بنابراین حسابداری مدیریت استراتژیک در طول زمان جهت تجهیز سازمان ها به ابزارهای حفظ بقا و حفظ سهم بازار به وجود آمد و رشد کرد. در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی استفاده شده و نوع پژوهش، کاربردی است. جامعه آماری تحقیق، مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به تعداد 253 نفر می باشند. با توجه به جدول کریسی- مورگان، حجم نمونه 153 نفر تعیین و سپس به دلیل بررسی اهداف استراتژیک که اهدافی بالای 5 سال می باشند، شرکت های با سابقه پایین حذف و حجم نمونه به 107 شرکت کاهش یافت. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های جمع آوری شده از آمارهای توصیفی شامل (فراوانی ها، درصدهای فراوانی، ترسیم جداول مربوط، میانگین، میانه و انحراف معیار) و آمارهای استنباطی شامل (T تک متغیره جهت بررسی تاثیر تکنیک های حسابداری مدیریت استراتژیک بر اهداف کوتاه مدت، بلند مدت و استراتژیک- و آزمون فریدمن جهت رتبه بندی مشکلات شناسایی شده) استفاده شده است. پس از تجزیه و تحلیل به وسیله نرم افزار SPSS22 نتایج حاکی از تایید هر چهار فرضیه و نشان دهنده تاثیرگذار بودن تکنیک های حسابداری مدیریت استراتژیک در رسیدن به انواع اهداف و منافع گوناگون است.

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، حسابداری مدیریت استراتژیک، تکنیک های حسابداری مدیریت استراتژیک، اهداف کوتاه مدت، اهداف بلند مدت، اهداف استراتژیک، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
  • زهرا محمدپور، سید شاهین عامری، مهیار دیوسالار صفحات 1362-1374
    هدف

    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موفقیت زنان با رویکرد عدالت اجتماعی بر اساس تحلیل محتوای متنی مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی می باشد و با توجه به اینکه در این پژوهش از روش های مطالعه کتابخانه ای استفاده شد، می‌توان بیان کرد که بر اساس ماهیت، یک پژوهش توصیفی-پیمایشی است و از نوع روش نیز کیفی است. بر همین اساس با بکارگیری روش تحلیل محتوای متنی، عوامل مرتبط موفقیت زنان شناسایی و در نهایت بر اساس ابعاد عدالت اجتماعی نام گذاری شدند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج کسب شده از طرح پژوهشی پیش رو؛ می بایست به عوامل شناسایی شده در جهت موفقیت زنان توجه بیشتری نمود و زمینه را برای پیشرفت روز افزون کسب و کارهای ایجاد شده به دست زنان با رویکرد عدالت اجتماعی مهیا نمود.

    کلیدواژگان: موفقیت زنان، سازمان، عدالت اجتماعی
  • بنفشه موقر، داود گرجی زاده، محمد حامد خان محمدی صفحات 1375-1390

    تحقیقات جدید بر پیامدهای اقتصادی اعتماد بیش‌ازحد مدیریتی متمرکز است و دیدگاه‌های مختلفی را در مورد نقش مثبت و منفی آنها ارایه می‌دهد. بااین‌حال، مطالعات کمی در مورد تاثیر بیش اعتمادی مدیریت بر قیمت‌گذاری حسابرسی، به‌ویژه حق‌الزحمه حسابرسی غیرعادی، وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی رابطه اعتماد به نفس بیش از حد مدیران با هزینه غیرعادی حسابرسی با توجه به نقش تعدیلگر مالکیت نهادی. اطلاعات موردنیاز این پژوهش برگرفته از صورت‌های مالی 146 شرکت در بازه زمانی 1399-1392 می‌باشد. پژوهش حاضر، ازنظر هدف کاربردی؛ و ازنظر ماهیت و محتوا از نوع همبستگی است. برای آزمون وجود رابطه بین متغیرها و معنادار بودن مدل برآورده شده از روش رگرسیون چندگانه مبتنی بر تحلیل داده‌های تابلویی (پانل دیتا) استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که بین بیش اعتمادی مدیران و هزینه غیرعادی حسابرسی رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد؛ رابطه مالکیت نهادی با هزینه غیرعادی حسابرسی منفی و معنی دار است؛ و مالکیت نهادی بر رابطه بین بیش اعتمادی مدیران و هزینه غیرعادی حسابرسی تاثیر منفی و معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: بیش اعتمادی مدیران، هزینه غیرعادی حسابرسی، مالکیت نهادی
  • برزو مولایی پارده، قدرت الله سعیدی اصل، رضوان سعیدی اصل صفحات 1391-1400

    از آنجا که جامعه ی ما جامعه ای است بنیان گرفته بر ارزش های اسلامی و اثر یافته از آموزه های قرآنی و تعالیم اهل بیت علیهم السلام است یکی از آموزه های مهم آن مساله ی حجاب و عفاف است که از جایگاه خاصی برخوردار است در این مقاله که به روش کتابخانه ای با گردآوری و مطالعه منابع مختلف دینی از جمله: قران کریم، صحیفه سجادیه، نهج البلاغه، تفاسیر مختلف قرآن و سیره و فرمایشات ایمه اطهار (س) بحث حجاب و نقش تربیتی آن در دین اسلام مورد بر رسی قرار گرفت در این مقاله این نتایج به دست آمد که: وجوب رعایت پوشش برای زن یکی از احکام ضروری اسلام می باشد که آیات و روایات و سیره ی معصومین بر آن دلالت دارند؛ و یکی از اهداف مهم تشریع این حکم، پاکسازی محیط اجتماعی از مظاهر فریبنده و تحریک آمیز جنسی و جلوگیری از ابتلاء به انحرافات جنسی است. لذا پوشیده بودن زنان در جامعه، نه تنها موجب تقویت بنیان خانواده می شود بلکه سبب حفظ ارزش زن و جلوگیری از ابتذال و تباهی او نیز می گردد.

    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، تقوی، حجب
  • برزو مولایی پارده، قدرت الله سعیدی اصل، رضوان سعیدی اصل صفحات 1401-1411

    هدف این مقاله بررسی دین اسلام و نقش آن در تعلیم و تربیت اسلامی می باشد از آن جا که موضوع تعلیم و تربیت و روش های آن، مطلبی است که از دیرباز و زمانهای بسیار دور توجه بشر را به خود معطوف ساخته و در تمام عصرهای گوناگون زندگانی انسان از اهمیت والایی برخوردار بوده است که علاوه بر پیامبران الهی که رسالت و مسیولیت تعلیم و تربیت جوامع بشری را به عهده گرفته بودند، دانشمندان و اندیشمندان هر جامعه و ملتی همگام با آنان در این رهگذر می کوشیدند. در هر مکتب تربیتی دین به عنوان راهنمای اصلی تعلیم و تربیت نقشه راه اندیشمندان و مربیان تربیتی بوده که مبانی، اصول و روش های تربیتی از آن استخراج می گردد؛ لذا در این مقاله به روش مطالعات کتابخانه ای دین اسلام و نقش آن در تعلیم و تربیت مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و این نتایج به دست آمد که: نقش دین در تربیت از اهمیت بسیاری برخوردار است و می توان از آن به عنوان طبیب واقعی همه انسان ها یاد کرد، زیرا دین برنامه ای جامع است که توسط خداوند برای انسان ها فرستاده شده است، این در حالی است که خداوند از همه ابعاد انسان آگاه بوده و دین را برای بندگان خود مهم شمرده تا آنان را به راه راست هدایت کند.

    کلیدواژگان: دین، تعلیم، تربیت
  • برزو مولایی پارده، قدرت الله سعیدی اصل، رضوان سعیدی اصل صفحات 1412-1423

    نیروی انسانی در هر جامعه تعیین کننده پیشرفت و توسعه در آن جامعه است؛ رسالت تعلیم و تربیت نیروی انسانی بر عهده آموزش و پرورش در هر جامعه می باشد که نقش اصلی آن بر عهده معلمان آن جامعه می باشد. در تربیت اسلامی این نقش تربیتی بسیار پر رنگ تر به نظر می رسد؛ زیرا الگوی تربیتی اسلام رسول خدا (ص) می باشد که در کتاب راهنمای تعلیم و تربیت بشر (قرآن مجید) به عنوان معلم و شغل آن و سایر انبیای الهی معلمی عنوان شده است بنابر این برای تربیت سازنده نیروی انسانی باید معلمان خوب تربیت کرد که هدف این تحقیق عوامل کارایی معلمان و جایگاه معلم در تربیت اسلامی می باشد که به روش مطالعات کتابخانه ای به آن پرداخته شده است و به این نتایج منجر شد که از جمله عوامل مهم در کارایی معلمان: افزایش منزلت اجتماعی دبیران، تامین نیازمندی های مادی دبیران، انتخاب افرادی که خصوصیات ذهنی، جسمی و روحی مناسب برای معلمی، ارایه آموزش های مناسب اولیه به داوطلبان معلمی، ایجاد محیط مناسب کار برای دبیران، ارزشیابی عملکرد دبران و پاداش دادن به دبیران کارآمد، تشکیل دوره های آموزش ضمن خدمت مفید برای دبیران و... می باشد.

    کلیدواژگان: عوامل کارآیی، معلم، تربیت اسلامی
  • حسین خوش منش، پیمان امیدی صفحات 1424-1434

    هدف مطالعه حاضر این بوده است تا تاثیرات اجزای ناقص تجهیزات محافظت فردی (PPE) بر درک ذهنی در طول تمرین و ریکاوری در دمای 28 درجه سانتی گراد با RH چهل درصد را بررسی نماید. هشت آتش نشان در هشت وضعیت شرکت کرده اند که مشتمل بر انواع ترکیب های اجزای تجهیزات مخافظت فردی با وزن از 7.8 تا 14.9 کیلو گرم می باشد (تجهیز کامل با کل PPE یا FullPPE؛ FullPPE بدون تجهیزات تنفس مستقل یا NoSCBA؛ FullPPE بدون چکمه ها یا NoBoots؛ FullPPE بدون کلاه ایمنی یا NoHelmet؛ FullPPE بدون دستکش ها یا NoGloves؛ Full PPE بدون زیرشلواری یا NoJP؛ بدون تجهیزات کلاه ایمنی، دستکش ها، پوتین ها یا تجهیزات تنفس، NoHGBS و Control (1.1 کیلو گرم؛ پوشیدن شلوارک ها، پیراهن های بلند پوشاننده آرنج و زیرشلواری های بلند)). نتایج نشان داده اند: (1) کاهش فشار درک شده به صورت ذهنی به طور قابل ملاحظه ای در NoJP در طول تمرین و ریکاوری نسبت به NoHelmet و Nogloves بیشتر بوده است در حالی که NoJP تفاوت چشمگیری با NoBoots و NoHGBS داشته است. (2) NoBoots تاثثیر چشمگیری در تخفیف سختی گرمایی روانشناختی نسبت به فشار روانشناختی داشته است. (3) در معرض قرار گرفتن دست ها و پا ها به ترتیب بر حس گرمایی موضعی و حس عرق ریزی دست ها و پا ها تاثیر داشته است در حالی که در معرض قرار گرفتن سر بر حس گرمایی سر و حس عرق ریزی تاثیری نداشته است. (4) رابطه بین رطوبت یک منطقه خاص کوچک بر لباس و حس عرق ریزی یک تابع لگاریتمی را نشان داده است. مطالعه حاضر مشخص می نماید که کاهش وزن پوتین ها باعث تسکین فشار روانشناختی در طول تمرین شده است نظر به این که د راوردن ژاکت و کندن دستکش ها، پوتین ها و کلاه ایمنی به طور همزمان بعد از تمرین موثرترین روش برای تسکین سریع فشار گرمایی بودند.

    کلیدواژگان: تجهیزات حفاظتی فردی (PPE)، احساس گرمایی احساس شنوایی، چکمه های محافظ، وزن لباس
  • امیر پشت پناه صفحات 1435-1448

    امروزه با توجه به افزایش شهرنشینی و صنعتی شدن کشور و در پی آن افزایش تراکم جمعیتی در شهرها، میزان حوادث و خطرپذیری رو به افزایش است. از این رو شهر تهران با توجه به موقعیت جغرافیایی و بار جمعیتی بالا به همراه گستردگی کاربری های ناسازگار و فرسوده در مجاورت یکدیگر، دایما در ریسک و خطر بالایی در زمینه بلایای طبیعی و آتش سوزی قرار دارد. باتوجه به موارد گفته شده، نیاز به یک مدیریت جامع شهری در زمینه بحران های محتمل شهری ضروری می باشد. مدیریت بحران شهری شامل برنامه ریزی برای پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی می باشد. در این مقاله به مطالعه و بررسی راهکارهای تکنولوژیک و تحقیقات نوین ارایه شده توسط محققین در سراسر جهان در جهت مدیریت بحران حریق شهری و کاهش خطرات و آسیب پذیری از جمله مطالعات پیرامون شبکه لوله کشی گاز شهری، سیستم اعلام حریق چند سنسوری و تحلیل مکانیابی مناطق پرخطر به وسیله روش GIS اشاره می شود. در ادامه، تحقیقات صورت گرفته در کشور پیرامون همین موضوع ارایه می گردد. همچنین جهت نیل به اهداف مدیریت بحران صحیح، با بررسی آتش سوزیهای به وقوع پیوسته در کشور چین به عنوان یک کشور موفق در کاهش میزان خسارات حریق، راهکارهای انجام شده در این کشور بیان می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، تکنولوژی حریق، آتش سوزی شهری
  • امیر پشت پناه صفحات 1449-1457

    گسترش شهر و شهر نشینی و افزایش تدریجی تعداد شهرهای بزرگ در جهان به خصوص در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران، از یک طرف و رشد شهرها، تمرکز و تجمع جمعیت و افزایش بارگذاریهای محیطی و اقتصادی بر بستر آنها از طرف دیگر، ضمن توجه بیشتر به شهرها، منجر به پذیرش نقشها و عملکردهای متعدد شده است. یکی از موضوعات مهمی که بیشتر شهرهای بزرگ جهان با آن روبرو هستند موضوع حوادث طبیعی از جمله زلزله است. از طرفی بافت های فرسوده شهری و سکونتگاه های حاشیه ای و غیر استاندارد در کشورهای در حال توسعه، بنا به دلایلی از قبیل عدم رعایت معیارهای فنی و مهندسی در ساخت بنا، شبکه ارتباطی ناکارامد، عدم وجود تاسیسات و تجهیزات شهری، بیشتر از سایر بافت های شهری در معرض خطر زلزله قرار دارند. ضرورت کاهش آسیب پذیری شهر در برابر زلزله، یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی کالبدی و برنامه ریزی شهری محسوب میگردد؛ با توجه به ماهیت غیر مترقبه بودن این حوادث طبیعی و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات، مبانی نظری و بنیادی، دانشی را تحت عنوان مدیریت بحران به وجود آورده است این دانش به مجموعه اقداماتی گفته می شود که قبل، حین و بعد بحران جهت کاهش اثرات این حوادث و کاهش آسیب پذیری انجام می شود. با بکارگیری اصول و ضوابط شهرسازی و تبیین مفاهیم موجود در این دانش مانند بافت و ساختار شهر، کاربری اراضی شهری، شبکه های ارتباطی و زیر ساختهای شهری میتوان تا حد زیادی اثرات و تبعات ناشی از حوادث طبیعی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: بحران، مدیریت بحران، زلزله، برنامه ریزی شهری، آمادگی
  • امیر پشت پناه صفحات 1474-1489

    در سال های اخیر وقوع حوادث طبیعی متعدد از جمله زلزله های مهیب، سیل های وحشتناک، طوفان‌های فصلی، خشکسالی، رانش‌های مکرر زمین، بارش برف سنگین، برودت هوا و یخبندان، آتش سوزی‌های وسیع جنگل ها، بهمن و سایر حوادث طبیعی گوناگون در کشور باعث شده، ایران یکی از کشورهای آسیب پذیر جهان از حیث رخداد حوادث طبیعی محسوب شود. علاوه بر این حوادث، وقوع حوادث انسان ساختی همچون آتش‌سوزی‌های منازل و اماکن تجاری و صنعتی، تصادفات جاده‌ای و حوادث ترافیکی، انفجارات، خفگی ناشی از گاز گرفتگی (CO2)، حوادث ناشی از عدم رعایت نکات ایمنی در منزل و یا محل کار و غیره که در همه آنها به نحوی‌ دخالت بشر و عدم رعایت استانداردهای ایمنی مشهود بوده، به طور مرتب در مناطق و شهرهای مختلف کشور مشاهده می‌شود. در این نوشتار با اشاره به نقش شهرداری ها و سازمان ها و واحدهای تابعه آن به خصوص ایستگاه های آتش نشانی در افزایش ایمنی شهری، به لزوم توجه ویژه به نقش برجسته ایستگاه های آتش نشانی در مدیریت بحران اشاره خواهد شد. این تحقیق با هدف تعیین نقش ایستگاه های آتش نشانی در مدیریت بحران اعم از سانحه حریق، زلزله و سیل و... تهیه گردید. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی، بر اساس ماهیت و روش تحقیق، کتابخانه ای و توصیفی است. همچنین روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM) و سیستم اطلاعات مکانی (GIS) و همچنین توصیفی و استنباطی می باشد. همچنین بر اساس نتایج پژوهش در شاخص های ارتباط و دسترسی به تجهیزات و ایمنی، بیشترین بعد آسیب پذیر، دوری از مراکز امداد و نجات و ایستگاه های آتش نشانی و همچنین کمبود خودروهای امدادرسان و کمبود تجهیزات پزشکی است. بنابراین، پیشنهادهایی مانند مکانیابی بهینه ایستگاه های آتش نشانی، نظارت بیشتر شهرداری بر ساخت و سازهای مقاوم و استفاده از مصالح مقاوم در برابر بحران های طبیعی و آتش سوزی و... ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: ایستگاه آتش نشانی، مدیریت بحران، ایمنی، مکان یابی بهینه، MCDM، GIS
  • حامد احمدی صفحات 1490-1497

    وقوع مخاطرات و بحران های محیطی (زلزله، طوفان و سیل) در مناطق مختلف کشور اجتناب ناپذیر بوده و تنها با اتخاذ روش های مدیریت صحیح می توان خسارات حاصل از این بحران ها را به حداقل کاهش داد. مدیریت ریسک از جمله روش هایی است که قبل از وقوع حوادث با شناسایی و ارزیابی خطر های احتمالی پیش رو در شرایط بحرانی به اتخاذ تدابیر مناسب در جهت تقلیل آسیب ها اقدام می نماید. در این راستا هدف مطالعه حاضر ارزیابی ریسک های اصلی در زمان وقوع حوادث طبیعی و ارایه راهکارهای مدیریتی مناسب در جهت کاهش اثرات این بحران ها در کلانشهرها می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - پیمایشی است. اطلاعات مورد نیاز از دو طریق کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده اند. جامعه آماری شامل کارشناسان و صاحب نظران مدیریت بحران در سازمان مدیریت بحران کشور و شهرداری تهران می باشند. حجم نمونه به روش گلوله برفی هدفمند 65 نفر تعیین گردید. برای ارزیابی و رتبه بندی ریسک ها از آزمون t و آزمون فریدمن بهره گرفته شده است. یافته ها نشان داد که ریسک های اصلی شهری به ترتیب اهمیت عبارت اند از آسیب به زیرساخت های اصلی (آب، برق و گاز)، صدمه دیدن مراکز حیاتی و امدادی (بیمارستان ها، آتش نشانی)، مسدودشدن مسیرهای اصلی شهری، کمبود ظرفیت مراکز درمانی و اورژانس، نشست زمین، تخریب سیستم حمل و نقل (مترو) و تخریب سازه ها و تاسیسات غیراستاندارد. برای مدیریت ریسک های ارزیابی شده، راهکارهایی ارایه شده است که نیازمند برنامه ریزی و نظارت سازمان های متولی امر مدیریت بحران در سطح استان ها و کلانشهرها می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، مدیریت خطر، بحران های طبیعی، کلانشهرها
  • حامد احمدی صفحات 1498-1508

    ایستگاه آتش نشانی یکی از فضای پر کاربرد در طراحی فضای شهری محسوب می شود، دقت در فضاهای مورد استفاده در ایستگاه آتش نشانی از الویت های طراحی معماری این فضا معماری است. بناهای همانند ایستگاه آتش نشانی که مکان های عملکرد گرا، در فضاهای شهری هستند و نقش اساسی در مدیریت بحران دارند، همراه مورد توجه از نظر استقرار مکانی و... قرار گرفته اند اما این بنا ها متاسفانه از نظر معماری مورد توجه بسیار زیاد قرار نگرفته اند. این پژوهش با بررسی فضاهای مورد استفاده در ایستگاه های آتش نشانی تلاشی دارد تا با بکاری گیری روش های تحلیلی و توصیفی، تاثیر فضای عملکردی در طراحی ایستگاه های آتش نشانی را مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: ایستگاه آتش نشانی، عملکرد، فضا، معماری
  • رضا خوش قیافه صفحات 1509-1516

    کودکان بعنوان سرمایه های آینده هر کشوری بیشترین زمان خود را در طی روز در مدارس می گذرانند و این از وظایف دولتها است که با استاندارد سازی مدارس دولتی و نظارت بر استاندارد بودن مدارس غیر دولتی، سلامت کودکان را در زمانی که در مدرسه هستند تامین کنند. رعایت مبحث 21 مقررات ملی ساختمان که به ضوابط فنی مربوط به پدافند غیر عامل می پردازد، می تواند به ایمن سازی ساختمان ها جهت کاهش تلفات در زمان حادثه (اعم از جنگ و حوادث غیر مترقبه مانند انفجار، نشست زمین و... و یا حوادث طبیعی مانند زلزله، سیل طوفان و غیره) یاری رساند. در همین راستا، شهر تهران با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی خود و قرار داشتن بر روی چند گسل فعال به شدت در خطر زلزله قرار دارد و در صورت ایمن سازی مدارس هم می توان به میزان زیادی از آسیب به کودکان (که بطور کلی در زمان حادثه بیشتر در معرض خطر هستند) کاست و هم می توان از مدارس بعنوان پایگاه هایی جهت امدادرسانی به آسیب دیدگان استفاده کرد. هدف این پژوهش بدست آوردن یک سنگ بنای مناسب جهت ساخت مدارس با هدف به حداقل رساندن خسارات ناشی از زلزله و یا سایر حوادث طبیعی غیر مترقبه می باشد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مبحث 21 مقررات ملی ساختمان تهیه شده و به بررسی راهکارهایی که در این مبحث در ارتباط با ایمن سازی ساختمان ها ارایه شده می پردازد. در پایان به بررسی تاثیر رعایت مقررات ملی ساختمان و همچنین تاثیر استفاده از فناوریهای نوین ساختمانی در ایمن سازی، بر ایمن سازی مدارس پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، زلزله، ایمن سازی، مدارس، مدیریت بحران
  • رضا خوش قیافه صفحات 1517-1529

    خطر طبیعی، پدیده‌ای است که در محدوده سکونت انسان اتفاق افتاده و زندگی او را تهدید می‌کند و ممکن است باعث وقوع بلایایی جانی و مالی زیادی شود (Smith, 2000: 5)؛ به ‌طوری که انسان‌ها از آغاز آفرینش تاکنون همواره با انواع آسیب‌ها و بلایای طبیعی مانند سیل، طوفان، زلزله و غیره دست به گریبان بوده‌اند و از این بابت آسیب‌های جانی و مالی فراوانی به آن‌ها وارد شده است. این بلایای طبیعی هر ساله، بخش‌های زیادی از اروپا وآسیا را ویران می‌کند (Rashid, 2002: 2). امروزه برای جلوگیری و کاهش اثرات جانی و مالی چنین مخاطراتی، دانشی به نام «سامانه فرماندهی حوادث» به وجود آمده است. چنین رویکردی بسیاری از بلایا و مخاطرات طبیعی را که رخ داده است یا ممکن است رخ دهد، مدیریت و سامان‌دهی می‌کند؛ از این رو در دنیای امروز مدیریت بحران از جمله مسایلی است که لازم است در فرایند برنامه‌ریزی شهری بدان توجه شود؛ به‌ طوری که رویدادهای بحرانی مربوط به بلایای طبیعی مانند سیل، طوفان و زلزله به پیش‌زمینه اساسی مدیریت برای ایجاد برنامه‌ریزی و کنترل تبدیل شده است (Nichols, 2013: 21). قبلا تصور می‌شد وقوع حوادث و بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله در مناطق شهری، آثار و پیامدهای کمتری در مقایسه با این مخاطرات در سطح روستاها دارد؛ اما با توجه به تغییرات مشخصی که در ساختار و سازمان شهرها به وجود آمده، ایمنی آن‌ها در برابر حوادث غیر‌مترقبه بسیار ضروری است (حجازی‌زاده و همکاران، 1390: 32). هدف اصلی پژوهش حاضر اقدامات اجرایی سامانه فرماندهی حوادث در بهبود ایمنی شهری با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد گستردگی شهر، حاشیه نشینی و کمتر توجه کردن به مقررات ملی ساختمان از جمله مسایلی است که امروزه کلانشهرها را درگیر خود کرده است، بنابراین ابتدا باید موضوع آگاه سازی و فرهنگ سازی را میان مردم ارتقا داده و در جهت کاهش بحران ها و آسیب ها در سطح این کلانشهرها گام برداریم؛ که مجهز نمودن آتش‌نشانی، آمبولانس، درمانگاه، بیمارستان، پلیس و نیروی انتظامی و گروه‌های امدادرسانی و... از جنبه‌های مختلف دارای اهمیت و ضرورت می‌باشند؛ و لازم است همه مدیران با افزایش آگاهی‌های خود در مقابل بحران‌ها و حوادث توانمند و در جهت منافع اقتصادی، شهر و منافع انسانی گام بردارند. در این بین شناخت و بررسی آسیب‌پذیری کاربری‌های حساس و مهم شهر یاسوج و انتخاب راهکار‌های مناسب در ایمن‌سازی و کاهش این آسیب‌ها در مقابل بلایای طبیعی و انسانی ضرورت اجتناب‌ناپذیری است.

    کلیدواژگان: ایمنی شهری، سامانه فرماندهی حوادث، بحران شهری، آتش سوزی، زلزله، مخاطرات طبیعی
  • رضا خوش قیافه صفحات 1530-1537

    یکی از مشکلات مهم و خطرآفرین در راه‌ها سوانح طبیعی است و بیشتر مواقع موجب بروز بحران و مشکلات ناشی از آن می‌شود. روزبه‌روز بر خطرات ناشی از حوادث و بلایای طبیعی در کشور‌های دنیا افزوده می‌شود، در نتیجه ارایه برنامه مناسب دولت‌ها و به‌کارگیری روش‌‌های مناسب مدیریتی و پیشگیرانه در جهت کاهش تلفات انسانی و خسارات مالی در هنگام وقوع چنین حوادثی ضروری است. در راستای اقدام پیشگیرانه در مراحل مدیریت بحران‌‌های جاد‌های و کاهش اثرات آن، استفاده از سامانه‌ های حمل‌ونقل هوشمند نقشی به‌سزا دارد. این سامانه‌ها، سامانه‌ های حمل‌ونقلی هستند که از به‌کارگیری اطلاعات، ارتباطات و فناوری‌ های واپایشی برای بهبود و اصلاح عملیات شبکه حمل‌ونقل عمل می‌کند. این ابزار بر پایه سه عامل، اطلاعات، ارتباطات و هماهنگ‌سازی استوار است که کاربران جاده‌ها را در جهت اتخاذ تصمیم بهتر و مناسب‌تر یاری می‌کند و بر صرفه‌جویی در زمان، نجات جان انسان‌ها، افزایش کیفیت زندگی، محیط زیست و بهبود فعالیت‌ها و تولیدات تجاری حرکت می‌کند. کاربر مدیرت بحران و شرایط اضطراری مستقیما به شناسایی، آگاه‌سازی و پاسخ به حوادث اضطراری و غیر اضطراری اشاره می‌کند که در جاده یا مجاورت آن رخ می‌دهد. در این راستا، خدمات مدیریت اورژانس و امدادرسانی نیز دارای اهمیت است که این خدمات بر افزایش توانایی پلیس، آتش‌نشانی و گروه‌‌های امداد جهت پاسخ‌گویی مناسب در مواقع اضطراری تاکید دارد.

    کلیدواژگان: سیستم های هوشمند، بحران، حمل و نقل جاده ای، مدیریت حوادث
  • بابک رمضانی ویشگاهی صفحات 1538-1556

    در سال های اخیر وقوع حوادث طبیعی متعدد از جمله زلزله های مهیب، سیل های وحشتناک، طوفان‌های فصلی، خشکسالی، رانش‌های مکرر زمین، بارش برف سنگین، برودت هوا و یخبندان، آتش سوزی‌های وسیع جنگل ها، بهمن و سایر حوادث طبیعی گوناگون در کشور باعث شده، ایران یکی از کشورهای آسیب پذیر جهان از حیث رخداد حوادث طبیعی محسوب شود. علاوه بر این حوادث، وقوع حوادث انسان ساختی همچون آتش‌سوزی‌های منازل و اماکن تجاری و صنعتی، تصادفات جاده‌ای و حوادث ترافیکی، انفجارات، خفگی ناشی از گاز گرفتگی (CO2) حوادث ناشی از عدم رعایت نکات ایمنی در منزل و یا محل کار و غیره که در همه آنها به نحوی‌ دخالت بشر و عدم رعایت استانداردهای ایمنی مشهود بوده، به طور مرتب در مناطق و شهرهای مختلف کشور مشاهده می‌شود. در این نوشتار با اشاره به نقش شهرداری ها و سازمان ها و واحدهای تابعه آن به خصوص ایستگاه های آتش نشانی در افزایش ایمنی شهری، به لزوم توجه ویژه به نقش برجسته ایستگاه های آتش نشانی در مدیریت بحران اشاره خواهد شد. این تحقیق با هدف تعیین نقش ایستگاه های آتش نشانی در مدیریت بحران اعم از سانحه حریق، زلزله و سیل و... تهیه گردید. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی، بر اساس ماهیت و روش تحقیق، کتابخانه ای و توصیفی است. همچنین روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش‌های تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM) و سیستم اطلاعات مکانی (GIS) و همچنین توصیفی و استنباطی می باشد. همچنین بر اساس نتایج پژوهش در شاخص های ارتباط و دسترسی به تجهیزات و ایمنی، بیشترین بعد آسیب پذیر، دوری از مراکز امداد و نجات و ایستگاه های آتش نشانی و همچنین کمبود خودروهای امدادرسان و کمبود تجهیزات پزشکی است. بنابراین، پیشنهادهایی مانند مکانیابی بهینه ایستگاه های آتش نشانی، نظارت بیشتر شهرداری بر ساخت و سازهای مقاوم و استفاده از مصالح مقاوم در برابر بحران های طبیعی و آتش سوزی و... ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: ایستگاه آتش نشانی، مدیریت بحران، ایمنی، مکان یابی بهینه، MCDM، GIS
  • بابک رمضانی ویشگاهی صفحات 1557-1561

    حوادث بزرگی که وقوع آنها ساختار شهری را برهم زده و جریان زندگی را در کلان شهرها به مخاطره می اندازند را میتوان در سه دسته عمده حوادث طبیعی، حوادث انسان ساز و تهدیدات خارجی جای داد. در زمان وقوع یک حادثه بزرگ و تا مدتی بعد از آن، تمامی نگاه ها، امیدها و انتظارات معطوف به خدمات سازمانهای بحران مدار شهری و توان عملیاتی و تجهیزاتی آنها میباشد. ارگان های بحران مدار شهری همچون سازمان آتش نشانی، اورژانس، مدیریت بحران شهری، نیروی انتظامی، هلال احمر و... قبل و بعد از حوادث در خصوص تامین ایمنی داخلی و بعضا بیرونی شهرها فعالیت داشته و هر یک در حیطه وظایف و اختیارات خود به ایفای نقش می پردازند لکن در زمان وقوع بحران در کلان شهرها، ایجاد ارتباط، تعامل و همکاری اثر بخش این ارگان ها به منظور هم افزایی توان انجام اقدامات مشترک و همچنین افزایش تاب آوری بعد از حادثه امری ضروری و حایز اهمیت می باشد. در این مقاله کنترل مشارکتی و برنامه ریزی شده بحران در حوادث بزرگ با رویکرد شناخت راهکارهای تعامل مابین تمامی سازمانهای بحران مدار شهری مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و در این راستا طرحی جامع در خصوص پدافند غیرعامل مشترک شهری با محوریت سازمانهای بحران مدار به رشته تحریر در خواهد آمد. همچنین در این طرح راهکارهای همگرایی اهداف و ایجاد کانون های مشترک خدمات پیشگیرانه، عملیاتی و تاب آور مابین ارگانهای بحران مدار شهری قبل و بعد از وقوع بحران مورد بررسی قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: طرح جامع پدافند غیر عامل، سازمانهای بحران مدار شهری، سازمانهای امدادی
  • بابک رمضانی ویشگاهی صفحات 1562-1575

    مدیریت ایمنی ابزار تصمیم گیری در بهبود عملکرد مستمر یک سیستم است که در آن حفظ جان انسان ها به عنوان هدف غایی تعریف می شود. در سیستم حمل و نقل نیز بخش ایمنی همواره جایگاه خاصی داشته است ولیکن امروزه با توجه به شناسایی و بروز انواع خطرات و بحران های ناشی از آن که تا پیش از این از یک سو برخورد با آنها در سیستم ایمنی تعریف نشده بود و از سوی دیگر در حد توان بخش ایمنی سازمان نبوده است، مطرح گردیده. جهت مقابله با این خطرات از شیوه های مدیریت ریسک و مدیریت بحران در سطوح بالای سازمان به صورت غیر منسجم استفاده می گردد. جهت برخورد ساختار یافته با خطرات و حوادث ناشی از آن لازم است تا از مدیریت ایمنی، بحران و ریسک در کنار یکدیگر استفاده شود. در این مطالعه با بررسی هر یک از این روش های مدیریتی از لحاظ مراحل، فرآیندها و حیطه عملکرد به مقایسه کارکرد آنها بر حسب سه شاخص محدوده تحت پوشش، چرخه مدیریت و نوع و منشا خطرات پرداخته شده است. سپس جایگاه و نقش هر کدام از این شیوه ها در برخورد با خطرات و حوادث منتج شده از آنها در سه بخش شناخت، برنامه ریزی و عملیات مشخص گردیده. در نتیجه نظام ساختار یافته ای جهت برخورد با خطرات و حوادث ناشی از آن با بهره گیری از سه شیوه مدیریتی ذکر شده ارایه گردیده است که در آن مدیریت ریسک همانند چتری مدیریت ایمنی و مدیریت بحران را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدیریت ایمنی، مدیریریت حوادث، حمل و نقل
  • سید محمد حسینی لی چایی، مهدی پاکزاد بدابی صفحات 1584-1591

    با تحولاتی که طی سه دهه گذشته در زمینه آگاهی شهروندان از حقوق اجتماعی و افزایش مطالبات شان درخصوص پاسخ خواهی روی داده است، دولتمردان کشورهای دارای رژیم سیاسی مردم سالار، درخصوص یافتن ابزارهای مناسب برای ایفای مسیولیت پاسخگویی عمومی به چاره جویی پرداختند. نظام حسابداری و گزارشگری مالی مبتنی برمبنای تعهدی، از دیرباز به عنوان یکی از ابزارهای اصلی در ایفا و ارزیابی مسیولیت پاسخگویی مالی مطرح بوده است، برخی از سازمانهای دولتی، در راستای فراهم کردن تسهیلات لازم برای ایفا و ارزیابی مسیولیت پاسخگویی، به سمت استفاده از مبنای حسابداری تعهدی کامل حرکت کرده اند و به نظر می رسد پیاده سازی کامل حسابداری تعهدی در بخشهای عمومی کشور ضروری باشد. نتایج تحقیق نشاندهنده این است که عوامل مدیریت، نیروی انسانی متخصص، قوانین و مقررات، چارچوب نظری، درآمدهای دولت و فرهنگ پاسخگویی و پاسخ خواهی بر بکارگیری حسابداری تعهدی دربخش دولتی تاثیرگذار بوده و درنظرگرفتن این عوامل از الزامات بکارگیری مبنای تعهدی می باشد. همچنین ظرفیت اداری ومهارت های لازم برای اصلاحات درکشورهای درحال توسعه و کمتر توسعه یافته، کتابچه راهنمای نظام آماری دولت برای کسب شناخت از کاربردهای کامل سیستم عملکردجدید، از پیش شرطهای لازم برای حرکت به سمت حسابداری تعهدی می باشند.

    کلیدواژگان: حسابداری تضمینی، پاسخگویی، بخش دولتی
  • جواد پورحسن حاجی آقائی صفحات 1592-1597

    یکی از عوامل رشد و پویایی اقتصاد ملی در هر کشوری، پر رنگ شدن نقش بازار سرمایه در اقتصاد ملی آن کشور است. مطمینا پر رنگ کردن نقش بازار سرمایه نیازمند تدوین یک استراتژی بلند مدت، جامع نگر و خالی از ضعف می باشد. سیستم اطلاعات حسابداری به عنوان مهم ترین زیر مجموعه این سیستم، اطلاعات مالی متنوعی را در اختیار استفاده کنندگان این نوع اطلاعات، خصوصا ”مدیران هر سازمان” قرار می دهد. از طرفی، صراحت در گزارش های مالی شرکت های بورس مهم است به دلیل اینکه اطلاعات لازمه قیمت گذاری سهام شرکت های بورسی است و زمانی که بازار فرابورس هم راه اندازی شد صراحت در گزارش های مالی از جایگاه ویژ ه ای برخوردار است. پس در بازار سرمایه اطلاعات مالی یکی از منابع اصلی و با ارزش است و تاثیر بسزایی در یکپارچه سازی و رقابتی کردن بازار دارد. هدف از مطالعه این تحقیق، نگرشی بر نقش و تاثیر حسابداری وحسابرسی در پیشرفت توسعه بازار سرمایه می باشد. نوع تحقیق، توصیفی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که وجود حسابداری وحسابرسی تاثیر بسزایی در پیشرفت و توسعه بازار سرمایه ایفاء می کند.

    کلیدواژگان: حسابداری، حسابرسی، بازار سرمایه، اطلاعات مالی، توسعه
  • جواد پورحسن حاجی آقائی صفحات 1598-1610

    سیستم گزارشگری مالی همواره در جلب اعتماد عمومی و بحران هایی مواجه بوده است، افزایش شمار تقلب ها و تجدید ارایه صورت های مالی که اغلب با ورشکستکی شرکت های بزرگ همراه است نگرانی را در مورد صورت های مالی بوجود آورده است. به همین جهت، پیشگیری یا کشف تقلب های با اهمیت در صورت های مالی همواره کانون توجه سرمایه گذاران، مدیران و حسابرسان بوده است. بررسیهای متعدد نشان داده است در حالی که سیاستمداران، دادگاه ها، نشریات مالی وبسیاری دیگر، از حسابرسان انتظار کشف وگزارش کردن تقلبات را دارند، حرفه حسابرسی به طور عمومی، مسیولیتهای خود را در این زمینه کاهش داده و براین نکته تاکیدمی کندکه کشف تقلبات از مسیولیتهای مدیران است و حسابرسی برای این نقش برنامه ریزی نشده و غیرقابل اتکاست. پژوهش حاضر به بررسی تقلب در حسابداری و نقش حسابرسان در قبال آن می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در صورت واکنش نادرست حسابرس در بحث حسابداری تقلب باعث شکست ساختار شرکت ها در جامعه مالی شده و یک نیاز بزرگ برای مهارت در سه ناحیه کلیدی شناسایی و افشا و جلوگیری از تخلفات را در ساختارهای ضعیف به وجود می آورد.

    کلیدواژگان: تقلب در حسابداری، استاندارد حسابرسی، تخلف، گزارشگری مالی، مسئولیت حسابرس
  • مهدی پاکزاد بدابی، سید محمد حسینی لی چایی صفحات 1611-1631

    کسب و کار های کوچک با توجه به تعداد کارکنان و درآمد آنان با کسب و کار های بزرگ مقایسه می شود. ارزیابی عملکرد این شرکت ها فرآیندی است که برای جمع آوری، تحلیل و گزارش اطلاعات مطابق با کارایی یک فرد، گروه، سازمان، سیستم یا بخش به کار میرود. هدف از ارزیابی عملکرد مشاهده این است که آیا خروجی ها مطابق با آنچه مد نظر است و یا آنچه باید به دست آید هست یا خیر. ارزیابی پایداری نیز فرآیندی که به ارزیابی عملکرد سازمانها و شرکتهای مختلف متناسب با شاخص های پایداری شامل اقتصادی، زیست محیطی و مسیولیتهای اجتماعی پرداخته میشود. در این مطالعه مبانی و مفاهیم پایداری کسب و کارهای کوچک و متوسط مبتنی بر شاخصهای مالی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پایداری، عملکرد مالی، ارزیابی
  • مهدی پاکزاد بدابی، سید محمد حسینی لی چایی صفحات 1632-1638

    سیستم اقتصادی یک کشور به میزان قابل توجهی به تصمیم گیریهای مدیریت راهبردی در واحدهای اقتصادی بستگی دارد. بدیهی است این تصمیم گیریها نقش تعیین کننده ای در میزان درآمد های اقتصادی و ثمر بخش بودن فعالیتهای تعیین شده و استفاده بهینه از امکانات تولیدی و خدماتی موسسات انتفاعی و غیرانتفاعی کشور دارند. درمحیط های رقابتی ضروری است تا مدیران با استفاده از فرایند ارزیابی عملکرد به هدایت صحیح امور در مسیر پیشرفت کار و در جهت اهداف و استراتژی های مورد نظر سازمان به شیوه ای آگاهانه بپردازند. با توجه به تغییرات و تحولات سریع و افزایش توان و قابلیتهای رقابتی شرکتها وسازمانها در جهان امروز میزان مطلوبیت عملکرد تک تک اجزای کاری سازمان و مجموع آن می تواند به عنوان معیار سنجش موفقیت یک سازمان برای مدیران بسیار حایز اهمیت باشد و با استفاده از آنها می توانند به سنجش ارزیابی وضعیت موجود طرحه ای استراتژیک و راهبردی سازمان و بررسی عملکرد اجزای کاری آن پرداخته و برای ارتقا و بهبود اثربخشی و کارآیی آنها اقدام کنند. گسترش رقابت موجب شده تا مدیریت ارشد در بسیاری از سازمانهای نوین در به دست آوردن موقعیت مناسب در بازار و حفظ آن تمرکز یابد. مدیران دریافته اند بسیاری از سیستم های سازمانی که انتظار می رود برای پیشبرد عملیات مفید واقع شود در جهت عکس اهداف سازمان حرکت می کند و موجب عقب ماندگی می شود. در این راستا حسابرسان و حسابداران با تکنیک های اجرایی نوین و با رعایت استانداردهای روز می توانند در جهت بهبود و تقویت این سیستم ها نقش مهم و ارزنده ای را ایفاء کنند. در نتیجه حساب خواهی مطلوب بخش دولتی و خصوصی هنگامی ایجاد می شود که با برنامه ریزی و عملکرد واحدها بر اساس بیان آشکار اهداف و نتایج مورد انتظار مورد رسیدگی قرار گیرد، بنابراین حسابرسی داخلی و حسابداری بیان واضحی از رعایت صرفه اقتصادی، کارآیی و اثربخشی در عملکرد تمامی سازمان های بزرگ و کوچک است.

    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، حسابداری، IT، مدیریت
  • فرشید حسن زاده، محمود کشترو چکوسری صفحات 1639-1647

    ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی یکی از کشورهای زلزله خیر جهان به شمار می آید. بطوریکه تاکنون زمین لرزه های بسیاری مناطق مختلفی از کشور را با خسارات و تلفات سنگینی روبرو کرده است. بر این اساس آمادگی در مقابل این پدیده طبیعی امری ضروری به شمار می آید. در این بین بیمارستان ها به دلیل ساختار و وظایف خاصی که برای آن تعریف شده است تقاضا برای خدمات رسانی آنها در مواقع بحران افزایش می یابد. لذا ضروری است بیمارستانها با توجه به موقعیت و امکانات موجود آمادگی لازم برای شرایط بحران را کسب نمایند. در این مقاله نیز سعی شده است با مطالعه کتابخانه ای، تحلیلی و بررسی موردی یکی از بیمارستانهای شهر تهران نقاط ضعف و قوت موجود در بیمارستانها در شرایط بحران (زلزله) مورد بررسی قرار گیرد و راهکارهایی به منظور ارتقاء سطح عملکرد این بخش در زمان و بعد از وقوع زلزله ارایه گردد.

    کلیدواژگان: زلزله، بیمارستان، ایمنی، مدیریت بحران
  • فرشید حسن زاده، محمود کشترو چکوسری صفحات 1648-1656

    یکی از اصول بنیادی در مدیریت بحران، موقعیت ایستگاه های آتش نشانی است. ایمنی شهر در برابر سوانح و حوادث بویژه آتش سوزی در کاربریهای مختلف و تضمین امنیت جانی و مالی شهروندان برعهده این عنصر مهم شهری است. ایستگاه های آتش نشانی از جمله مراکز مهم و حیاتی خدمات رسانی در شهرها هستند که نقش مهمی در تامین ایمنی و آسایش شهروندان و توسعه شهرها دارند. در این تحقیق نقش و مسیولیت های سازمان آتش نشانی در هنگام بحران بعد از آن مورد بررسی قرار می گیرد. جایگاه سازمان آتش نشانی در سیستم مدیریت بحران یک کشور و در کل ساختار سیستم مذکور می تواند نقش مهمی در مدیریت بحران داشته باشد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است و داده های مورد نیاز علاوه بر مستندات رسمی، از بررسی های میدانی فراهم شده است. بر اساس بررسی‌های بعمل آمده برروی موارد بحران در کشور، به نظر می‌رسد این مدیریت بحران آنچنان که باید و شاید به این امر توجه نداشته اند. به طوری که در مدیریت بحران شهری نیاز به توجه بیشتر به مسایل ایمنی شهروندان به ویژه ایمنی در مقابل سوانح آتش‌سوزی همچنان احساس می‌گردد.

    کلیدواژگان: ایمنی شهری، مدیریت بحران، ایستگاه های آتش نشانی
  • محمود کشترو چکوسری، فرشید حسن زاده صفحات 1657-1663

    سیستم ساختمان های چوبی یکی از روش های نوین ساخت با امتیازات سازه ای و زیست محیطی ویژه می باشد. به طوریکه در کانادا، امریکا، ژاپن، چین و چند کشور دیگر به عنوان یک سیستم پیشرفته و مطلوب مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش های بسیاری در رابطه با اثرات زیست محیطی سازه های چوبی انجام شده است که برتری چوب را نسبت به فولاد و بتن در مواردی همچون عمر مفید مصالح، تولید وقابلیت کاربرد در محل احداث نشان می دهد. در این مقاله سیستم ساختمانی چوبی که یکی از پیچیده ترین سیستم های ساختمانی است، از نظر زلزله و آتش سوزی مورد بررسی قرار گرفته است. ودر این گذر سبک سازی، عایق بندی و کاهش چشم گیر مصرف انرژی، کاهش آلودگی محیط زیست، کاهش پرت مصالح ساختمانی، سرعت در ساخت و کاهش سرمایه و عمر بیشتر که از جمله مزایای ساختمان‌های چوبی می باشد مورد توجه قرار گرفته است در نتیجه یکی از دلایل عملکرد خوب این ساختمان ها در برابر زلزله، سبک بودن وزن آنها نسبت به گونه های دیگر است. همچنین وجود اجزای غیر سازه ای زیاد مانند دیوارهای باربر باعث افزایش مقدار انرژی هدر رفته توسط ساختمان در برابر زلزله می شود. علاوه بر این وجود اتصالات زیاد شکل پذیری ساختمان را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: روش های نوین ساخت، زلزله، ساختمان چوبی
  • محمود کشترو چکوسری، فرشید حسن زاده صفحات 1664-1677

    سازمان آتش نشانی همواره یکی از حساس ترین مراکز امدادی محسوب می شود، وجود تجهیزات به روز و کارآمد نیز تا حد زیادی مسیر امداد رسانی را هموار می کنند، با توجه به اهمیت شغل آتش نشانان و با عنایت به اینکه این عزیزان در همه حال آماده ارایه خدمات به شهروندان هستند، باید امکانات لازم برای آنها فراهم شود. خوشبختانه در طی یک سال اخیر تحول خوبی در حوزه آتش نشانی از لحاظ تجهیزات و امکانات شکل گرفته که می تواند منشا خدمات ارزنده تری به همشهریان باشد. آموزش در بخش علمی و تامین زیر ساخت‌های آموزشی برای افزایش نیروی جسمانی و علمی آتش نشانان و بروز رسانی تجهیزات دو مقوله مهم در مسیر ارایه خدمات با کیفیت تر یک ضرورت آتش نشان‌ها است. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر ضرورت بروزرسانی امکانات و تجهیزات آتش نشانی در کنترل حریق درون شهری با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. در یک جمع بندی می توان اینطور نتیجه گرفت رشد قارچ گونه ساختمان های بلند، بافت قدیمی، کم عرض بودن خیابان ها، افزایش ساختمان های چند طبقه و گسترش شهرنشینی در سال های گذشته نیاز به افزایش تجهیزات آتش نشانی را ضرورت بخشیده بطوری که خیابان های کم ارز خطری جدی برای ساکنان آن است. در این میان توسعه ایستگاه های آتش نشانی متناسب با نیاز هر منطقه و محدوده جغرافیایی و میزان خطرپذیری و ناایمن بودن آن نقطه و براساس برنامه های آتی، برش دوساله و در جهت تحقق اهداف مدیریت شهری، بازسازی ایستگاه های قدیمی و بروزرسانی تجهیزات آتش نشانی یک ضرورت اساسی برای مدیرت شهری می باشد. در این میان آموزش آتش نشانی و مدیریت بحران و نیز آشنایی با خدمات ایمنی برای تمام صنوف، اماکن و شهروندان برنامه ریزی در مواقع لزوم یاریگر همکاران در سازمان می باشد که باید از برنامه های مدیران شهری باشد.

    کلیدواژگان: تجهیزات آتش نشانی، کنترل حریق درون شهری، خودروهای آتش نشانی
  • مهدی آخوندزاده لیچائی صفحات 1678-1690

    بحران‌های طبیعی بر زندگی میلیون‌ها نفر در سراسر جهان تاثیر می‌گذارد و هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی به وجود می‌آورد. مدیریت بحران‌های طبیعی می‌تواند این هزینه‌ها را کاهش دهد و جوامع را در برابر این بحران‌ها ایمن و مصون کند. در دنیای امروز مدیریت بحران از جمله مسایلی است که لازم است در فرایند برنامه ریزی شهری بدان توجه شود؛ به طوریکه رویدادهای بحرانی مربوط به بلایای طبیعی مانند سیل، طوفان و زلزله به پیش زمینه اساسی مدیریت برای ایجاد برنامه ریزیو کنترل تبدیل شده است. بافت های فرسوده شهری و سکونتگاه های حاشیه ای و غیر استاندارد در کشورهای در حال توسعه، بنا به دلایلی از قبیل عدم رعایت معیارهای فنی و مهندسی در ساخت بنا، شبکه ارتباطی ناکارآمد، عدم وجود تاسیسات وتجهیزات شهری، بیش تر از سایر بافت های شهری در معرض خطر زلزله قرار دارند. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر نقش مدیریت یکپارچه در بهبود و کنترل بحران از منظر کاهش آسیب پذیری شهری با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. نتیجه پژوهش نشان می دهد مدیران سازمان باید با بحران روبرو و بر آن چیره شوند. آنها باید میزان حمایت مردم و همچنین داراییهای ارزشمند سازمان شامل داراییهای ناملموس نظیر حسن نیت و تصویر ذهنی از سازمان را اندازه گیری کنند. از همه مهمتر، آنها باید در مقابل بحران با شجاعت، اراده محکم و تعهد، متانت و پشتکار واکنش نشان دهند. مدیریت خوب بحران می تواند تا حد زیادی باعث تسهیل در مواجهه با بحران و رهایی از خطر شود. متاسفانه مدیران ضعیف ممکن است بحران را خوب درک نکنند و سازمانهای خود را در معرض خطرات بیشتری قرار دهند. همچنین سازمانهای مربوطه باید به نحو مطلوبی نسبت به انجام تمهیدات لازم و ضروری و بهبود امور و اوضاع بعد از بروز بحران اقدام بعمل آورند. تنها چیزی که امروزه در دنیای کسب وکار روشن و مشخص است این است که مدیران باید برای عدم اطمینان آماده باشند. بحرانها رویدادهای ناگواری هستند که می توانند باعث افول سازمان شوند.

    کلیدواژگان: رهبری یکپارچه، مدیریت حوادث، کنترل بحران، آسیب پذیری شهری
  • مهدی آخوندزاده لیچائی صفحات 1691-1701

    ایمنی شهرها به ویژه بافت فرسوده و تاریخی در برابر مخاطرات و مدیریت حوادث آن یکی از اهداف برنامه ریزی شهری بوده و در این راستا اولین گام، اطلاع از میزان تاب آوری محلات بافت فرسوده و مدیریت آن در برابر مخاطرات است. در گذشته شکل گیری بافتهای شهری با توجه به نیازهای زمانی- مکانی و شاخصه های فرهنگی- هویتی دوره خود بوده، وطبعا این شکل گیری در زمان خود بسیار مطلوب و موجبات آسایش ساکنین را فراهم آورده بود، ولی با گذشت زمان و بهوجود آمدن تکنولوژیهای نوین و پیشرفت انسان به سوی زندگی ماشینی، این بافتها که زمانی خود از مطلوبترین زیستگاه های شهری بوده اند مبدل به بافتهای فرسوده گردیده اند، بافتهای فرسوده به قسمتی از شهر اطلاق می گردد که ارزشهای زندگی شهروندی آن کاهش یافته و ساکنین آن از شرایط زندگی در محل خود رضایت نداشته و نیازهای اساسی آنان نیازهایخدماتی و فرهنگی برآورده نمی گردد. بخش عمده ای از سطح شهر های بزرگ و تاریخی ایران، دچار فرسودگی و ناکار آمدی است. در این محدوده ها سرمایه های انسانی، مالی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهرها در معرض خطر قرار دارند. بر اساس شاخص های مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، بافت فرسوده شهری به محدوده یا بلوک شهری اطلاق می شود که بیش از 50 درصد بناهای آن ناپایدار، معابر آن نفوذ ناپذیر و املاک آن ریزدانه باشد. راهکارهایی که مدیریت بحران زلزله به منظور کاهش آسیب پذیری بافت های شهری ارایه می دهد، در ارتباط با زمینه هایی است که در نظام شهرسازی و مخصوصا برنامه ریزی بهسازی بافت های فرسوده، مورد بررسی قرار می گیرد. زمینه هایی که به طور مشترک میان برنامه ریزی بهسازی و مدیریت بحران زلزله مورد توجه است، در چهار محور کاربری زمین، دسترسی، تراکم و فضای باز می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت اقتصادی مشارکتی، کنترل حوادث، بافت فرسوده، شهرسازی
  • مهدی آخوندزاده لیچائی صفحات 1702-1717

    با وجود تلاش های اثربخش بسیاری که در گذشته برای مدیریت شهر انجام شده است، اما در برخی موارد نبود قوانین، مقررات و دستورالعمل‌های کارا و اجرایی و نیز ناهماهنگی بین شهرداری‌ها، سازمان‌های دولتی و ارگان‌های ذی‌نفع، نواقصی را در بخش های مختلف اداره شهر در مواجه با بحران به همراه داشته است. امروزه شهرنشینی شتابان، موقعیت جغرافیایی نامناسب مراکز جمعیتی، عدم توجه به پهنه بندی خطرات، عدم تحقق برنامه های توسعه منطقه ای، رشد نامتوازن مناطق، نزدیکی مراکز جمعیتی به یکدیگر و افزایش تراکم جمعیتی سبب شده است تا در زمان وقوع بلایای طبیعی، با سوانحی بزرگ مقیاس مواجه شویم که این موضوع چالش های جدی را ایجاد می نماید. از طرفی به جهت هزینه بر بودن اقدامات پیشگیرانه در مواجه با سوانح طبیعی به ویژه در کشورهای درحال توسعه، لزوم پرداختن به مدیریت حین بحران جهت پاسخگویی سریع واثربخش به سوانح، به امری غیرقابل انکار بدل شده است. رشد شتابان شهرنشینی وگسترش بی رویه شهرها، معضلات و پیچیدگی هایی را به همراه داشته است. از پیامدهای این پدیده، شدت یافتن ضرب اهنگ تغییر فضایی_ کالبدی شهرها به طور اعم در مرا کز شهری، بافت های کهن و اصولا بخش های مرکزی شهرها بطوراخص بوده است که اغلب سبب افت منزلت های اجتماعی، نابسامانی در سازمان فضایی_کالبدی، زوال اقتصادی و نا کارآمدی کارکردی در این محدود ه ها شده است؛ و در نتیجه می توان گفت وسعه شهر و مدیریت بحران مروری بر گذشته نشان می دهد که وقوع بلایای طبیعی نظیر سیل، زلزله و غیره، معمولا تاثیرات مخرب و زیانباری بر سکونتگاه های انسانی باقی گذارده و تلفات و خسارات سنگینی به جا گذاشته است. لذا از دیدگاه ایمنی، بهترین و مناسب‌ترین اقدام لازم، جداسازی انسان از منطقه خطر است؛ چرا که نمی‌توان خطر را محدود یا به طور کامل تحت کنترل درآورد.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، سازمان، بحران طبیعی
  • عابدین مرادی صفحات 1718-1730

    یکی از بلایایی که تاریخچه‌ای طولانی داشته و منشا به وجود آوردن آن انسان بوده است، حریق یا آتش‌سوزی است. جهت جلوگیری از این‌گونه حوادث مدیریت بحران نقش موثری ایفا می‌کند. بلایای طبیعی نظیر سیل، زلزله، گردباد و... در طول دوران حیات کره زمین همواره وجود داشته است و خواهد داشت اما نکته قابل توجه این است که اثرات این بلایای طبیعی کاملا از بین نمی‌رود و تنها می توان اثرات آنرا متعادل ساخت. وضعیت بحرانی وضعیتی است که بر اثر وقوع یک حادثه مشخص روی داده به طوری که سازمانهای معمول با منابع و امکانات موجود قادر به مقابله با آن نیستند. مدیریت بحران به عنوان واکنشی در برابر وضعیت بحرانی در برگیرنده یک سری عملیات و اقدامات پیوسته و پویا است که به طور کلی براساس اصول کلاسیک مدیریت شامل برنامه ریزی، سازماندهی، تشکیلات رهبری و کنترل است. پس می توان گفت با توجه به توسعه عمودی شهرها، معضلات و بحران های متبوع آن لزوم آمادگی، پیشگیری و شناسایی مخاطرات آن و لزوم استفاده مناسب و کارا از دستورالعمل های عملیاتی استاندارد بیش از پیش حس می شود. در این قبیل بحران ها مسایل پیچیده ای از قبیل دسترسی، ارتفاع ساختمان، تهویه، تخلیه ساکنین، تامین آب و سازماندهی نیروها به وجود می آید شناخت کامل از ساختمان و نحوه فرماندهی و دستورالعمل عملیاتی استاندارد در مواجهه با حریق ساختمانهای بلند از موارد کلیدی در دستیابی به پاسخگویی مناسب میباشد. بدین منظور هر سازمان آتش نشانی باید با توجه به امکانات و تجهیزات و شرایط خود نسبت به تدوین و بکارگیری این دستورالعمل اقدام نماید.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، مشارکت، مدیریت بحران، شهرها
  • عابدین مرادی صفحات 1731-1745

    قوع پدیده های طبیعی (زلزله، سیل و...) و غیر طبیعی ممکن است موجب بروز حوادث ناگهانی و ناگوار شودکه در این میان عوامل تهدید کننده جان و مال انسان، چهره واقعی تری پیدا می کندو موجب از دست رفتن جان تعدای از انسانها نیز می شود. در این مواقع باید تمام تمهیدات لازم و ویژه را به کار بست تا از گسترش احتمالی خرابی های بعدی و بیشتر جلوگیری نموده و جان عده‌ای را ازتهدیدات بعدی نجات داده مجروحین و مصدومان را تحت مداوا قرار داد، نیازهای عمومی و خدمات اساسی مورد نیاز مردم را برای محافظت از نابودی عرضه نموده، ابنیه و ساختمانهای تخریب شده را بازسازی یا دوباره بنا کرد و بالاخره سریعا و بدون فوت وقت به یاری جامعه شتافت. خوشبختانه هنگام بروز حادثه، مردم و سازمانهای مسیول بلافاصله وارد عمل می‌شوند و با انجام اقدامات سریع واکنشی، خطر را کم رنگ می‌کنند. افراد، گروه ها و سازمانهای محلی سریعا وارد صحنه می‌شوند و شاید اقدامات انجام شده آنها همیشه از موفقیت و کارایی لازم برخوردار نباشد، اما می‌تواند در اسرع وقت، نیاز قربانیان فاجعه و حوادث غیر مترقبه را تامین کند. ارایه آموزشهای لازم و داشتن دانش کافی از آنچه که واقعا هنگام حدوث یک فاجعه روی می‌دهد، به تنظیم اقدامات مناسب برای مقابله با آن کمک می‌کند که در این میان نیازهای مدیریت بحران باید به خوبی شناخته شوند. وظیفه اصلی و شناخته شده واحد مدیریت بحران، ایجاد هماهنگی بین فعالیتهای مختلف دولت محلی در ارتباط با کاهش اثرات فاجعه، آمادگی پیش از وقوع، واکنش به موقع در شرایط اضطراری و جبران خسارت وارده است. هدفی که این مقاله دنبال میکند، این است که میخواهد آنچه را که معمولا هنگام وقوع حوادث روی می‌دهد تشریح و مشکلاتی که بر اثر بروز فاجعه گریبانگیر مردم بلازده می‌شود ترسیم و شیوه‌‌هایی برای سازماندهی و هماهنگ کردن فعالیتها به منظور حل این مشکلات ارایه کند و در نهایت پیشنهاد تکمیل آن به صورت مدون و جامع در قالب یکی از مباحث مقررات ملی توسط سازمانهای ذی ربط تهیه و در اختیار عموم و کلیه مسیولین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، نیازها، حوادث، آموزش
  • آشفتگی حاشیه نشینی و سکونتگاه های غیررسمی معضلی در مدیریت حوادث غیر مترقبه (زلزله)
    عابدین مرادی صفحات 1746-1767

    افزایش بی رویه جمعیت شهرها به ویژه نخست شهرهای کشورهای درحال توسعه ناشی از رشد طبیعی و مهاجرت، باعث ایجادپدیده اسکان غیررسمی شده که این پدیده معضلات کالبدی، اقتصادی و اجتماعی فراوانی را در این شهرها به وجود آورده است. مردم ساکن در این محدوده‌ها بیشتر به گروه‌های کم‌درآمد و میان‌درآمد پایین تعلق دارند. جمعیت ساکن در بافت‌های حاشیه‌ای که در حال حاضر در اولویت بهسازی و توانمندی شرکت بازآفرینی شهری ایران قرار گرفته‌اند. مشخصات اصلی این سکونتگاه‌ها که باعث شده به نام سکونتگاه غیررسمی اطلاق شوند هم وضعیت سند رسمی مالکیت و هم اشتغال و اقتصاد غیررسمی است. منظور از اقتصاد غیررسمی، فعالیت مجرمانه و غیرقانونی نیست؛ بلکه منظور، آن گروه‌های شغلی است که زیر پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار ندارند و بیشتر، کارگران ماهر روزمزد و کارگران فصلی و شاغلان بخش خدمات ساده را شامل می‌شوند. علاوه بر این وضعیت، امکانات مسکن و کیفیت ساخت نیز در این محدوده ها مسایل جدی دارد. هدف مقاله حاضر بحران حاشیه نشینی و سکونتگاه های غیررسمی معضلی در مدیریت زلزله با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد آنچه در مدیریت بحران و کاهش بلایا در مراحل مختلف لازم و ضروری است همکاری های بین بخشی در بین دستگاه های متولی می باشد؛ و در تعیین استراتژی های مربوط به مدیریت بحران سکونتگاه ها، عوامل درونی و بیرونی شاخص اجتماعی، تهدیدات و نقاط قوت و ضعف شاخص محیط زیستی، عوامل بیرونی (فرصت و تهدید) و نقاط ضعف شاخص اقتصادی، باید در اولویت قرار گیرد. در نتیجه تشکیل کارگروه هماهنگی مدیریت بحران در مناطق حاشیه و سکونتگاه‌های غیررسمی و سایر مناطق هدف می تواند کارساز باشد.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، مخاطرات شهری، مدیریت زلزله، سکونتگاه غیر رسمی
  • بابک نورالهی صفحات 1768-1774

    در جهان امروز محیط تجاری - رقابتی شرکت ها را ملزم کرده است که محصولات و خدماتی را با کیفیت و مطابق خواست مشتریان، در حالی که قیمت های فروش و خدمات اکثرا توسط بازار تعیین می شود را تولید نمایند. عرضه کنندگانی که بتوانند محصولات و خدماتی را با کیفیت و کارکرد مشابه اما قیمت های پایینتر به بازار ارایه کنند، گوی سبقت را از دیگر رقبا خواهند ربود و سهم خود را در بازار افزایش خواهند داد. یکی از مهمترین تکنیکهایی که می تواند موسسات را در این راه کمک کند استفاده مناسب و صحیح از انواع سیستم های هزینه یابی می باشد. هزینه یابی یک مقوله استراتژیک در مدیریت است که به طور عمده تمرکز خود را بر نحوه محاسبه بهای تمام شده محصولات یا خدمات آتی واحد تولیدی یا خدماتی معطوف می کند. هر واحد تولیدی – خدماتی با توجه به نوع محصولات تولیدی یا خدمات ارایه شده، لاجرم باید یکی از انواع روش های هزینه یابی را انتخاب و از آن استفاده نماید. در این مقاله انواع روش های هزینه یابی معمول مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بهای تمام شده، مدیریت، هزینه یابی کرازبی، هزینه یابی هدف
  • حمید پورحسینی صفحات 1775-1786

    در این مقاله وضعیت کلی راه های مواصلاتی به شهر تهران به عنوان یک شریان حیاتی در برابر حادثه احتمالی مهیب مثل زلزله مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به محتمل بودن بسیار زیاد وقوع زلزله در تهران، چالشهای فراوانی در خصوص امداد و نجات حمل و نقل جاده ای به شهر تهران بوجود می آید. شکل گیری انواع سفرها لزوم بکارگیری تدابیر مختلف مدیریت تقاضا با برنامه ریزی قبلی ضرورت دارد. طرح سناریو و برآورد مجروحین نیازمند به حمل به خارج از شهر، اسکان اضطراری، سفرهای ناگهانی برای کسب اطلاع و غیره از مواردی است که باید ملاحظه گردد. در این تحقیق از برآورد آسیب پذیری شهر تهران حاصل از نتایج مطالعات گروه ژاپن استفاده گردید و بر اساس تجارب زلزله بم در سال 1382 تخمینی از انواع سفرها و تسهیلات مورد نیاز برای شهر تهران انجام پذیرفت و در ادامه راهکارهایی برای مدیریت ترافیک در این شرایط ارایه گردید که به عنوان اقدامی پیشگیرانه برای تصمیم سازی مدیریت بحران احتمالی زلزله تهران مثمر ثمر است.

    کلیدواژگان: راه های مواصلاتی، زلزله، تهران
  • حمید پورحسینی صفحات 1787-1793

    مدارس به عنوان مکان هایی که هزاران کودک و نوجوان و حتی بزرگسالان بهترین زمان حیات خود را در آن می‌گذرانند، دارای آسیب پذیری بالاتری در برابر بلایای طبیعی از جمله زلزله هستند؛ اما با آمادگی رویارویی با چنین رخدادهایی می توان از شدت آن کاست. در راستای آمادگی همه جانبه، شناسایی ابعاد و معیارهای آمادگی مدارس و تعیین میزان اهمیت هر یک می تواند گامی اساسی در این روند باشد؛ بنابراین، این مطالعه با هدف شناسایی و اولویت بندی ابعاد آمادگی مدارس در برابر پدیده ی زلزله انجام گرفته است که با استفاده از مطالعات کتب، مقاله و... این ابعاد شناسایی شدند و با روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت بندی آنها صورت گرفت. در نتیجه، مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی می باشد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه AHP می‌باشد که در بازه زمانی اردیبهشت ماه سال 1394 از طریق ایمیل و مراجعه حضوری توزیع گردید. یافته ها نشان می‌دهد که ابعاد آمادگی مدارس در برابر مخاطره ی زلزله شامل سه بعد برنامه های اضطراری با وزن نسبی 523/0، عملیات اضطراری با وزن نسبی 189/0 و منابع و تجهیزات اضطراری با وزن نسبی 288/0 می باشند. به نظر می رسد که برنامه های اضطراری با دارا بودن بیشترین وزن نسبی و پس از آن منابع و تجهیزات اضطراری نقش موثرتری در آمادگی مدارس در برابر زلزله داشته باشند.

    کلیدواژگان: بحران، زلزله، مدارس، بعد آمادگی
  • حمیدرضا پورحسینی صفحات 1794-1806

    توسعه روز افزون و رو به رشد جمعیت شهرها و ایجاد کلانشهرها موجب تکامل مدیریت شهری شده است. چالش و مشکلات شهرها، موجب تغییر رویکرد در مدیریت شهری مسیولین و مدیران شهری به منظور مقابله خردمندانه با مسایل شهرها و توسعه پایدار شده و آنها را به سمت مدیریت یکپارچه شهری سوق داده است. هدف پژوهش حاضر نقش مدیریت یکپارچه شهری در مقابله با بحران آتش سوزی در محلات حاشیه نشین با مطالعه کتابخانه ای و اسنادی می باشد. چالش اداره شهرها به واسطه گسترش شهرنشینی و گستردگی و پیچیدگی مسایل شهری نسبت به گذشته بیشتر شده است که این خود لزوم تغییر در نظام مدیریتی و برنامه‌ریزی را انکارناپذیر می‌کند. نتایج پژوهش نشان می دهد. هر گونه اقدام در جهت ساماندهی پهنه‌های فرسوده از یکسو مستلزم سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و برخورداری از مدیریت اجرایی هماهنگ است و از دیگر سو نیازمند مشارکت فعالانه و همه‌جانبه مردم با مدیریت شهری است. همچنین نظارت ارگان های فعال در امر ساخت و سازهای شهری و ارتقاء آگاهی ساکنین در به کارگیری مصالح بادوام، مهمترین راهکارها بوده که از اولویت های اجرایی برتر می باشند. مدیریت یکپارچه شهری، ازاین‌رو ضروری است که شهروندان و شهرداری ها به دلیل عدم وجود هماهنگی میان دستگاه های مختلف در شهرهای بزرگ، هزینه‌های زیادی را متحمل می شوند. مدیریت شهری باید برای شهر برنامه‌ریزی کند، فعالیتهای شهر را سازمان دهد، بر فعالیتهای انجام شده نظارت کند، حتی برای انجام بهینه امور، انگیزش لازم را در سازمان مدیریت شهری؛ سایر نهادها؛ بخش خصوصی و شهروندان ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، بهسازی، نوسازی، بافت فرسوده، محلات حاشیه نشین
  • حسین مرادپور صفحات 1807-1817

    پژوهش حاضر باهدف، بررسی تاثیر مسیولیت اجتماعی سازمانی و تعهد سازمانی و تعهد حرفه‌ای بر نقش سازمان آتش‌نشانی در مدیریت بحران برای کاهش آسیب‌های بلاهای طبیعی است. این پژوهش ازلحاظ گردآوری داده در زمره تحقیقات توصیفی قرار می‌گیرد. در پژوهش حاضر، برای جمع‌آوری داده‌ها از روش کتابخانه‌ای و پرسشنامه استفاده گردید و حجم جامعه، 70 نفر از کارکنان آتش‌نشانی و خدمات شهری و ایمنی ایلام می‌باشند که حجم نمونه بر طبق جدول مورگان 59 نفر را انتخاب شد. شیوه نمونه‌گیری غیر احتمالی و جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در این تحقیق از نرم‌افزارهای spss و pls استفاده‌شده است. نتایج نشان‌دهنده تایید تمام فرضیات پژوهش است و تاثیر معناداری بین آن‌ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی سازمانی، تعهد سازمانی، تعهد حرفه ای، مدیریت بحران
  • امین عباسی صفحات 1818-1825

    توسعه شهری زمانی می‌تواند در مسیر پایداری قرار گیرد که بتواند راهکارهایی مشخص را برای تامین مطلوب نیازهای خدماتی ساکنان ارایه کند، اما متاسفانه تاکنون به دلیل نگرش بخشی، ضعف ساختاری مدیریت شهری و فقدان مشارکت مردمی، سازمان‌های خدمات رسان شهری، توزیع فضایی عادلانه خدمات انجام نشده است. این در حالی است که تمرکز مراکز خدمات رسانی در یک موقعیت جغرافیایی علاوه بر ایجاد مناطق دو قطبی و بالا و پایین در شهرها، جمعیت بالای مصرف کننده را به آن مناطق سرازیر می‌کند و باعث فشار زیست محیطی، ترافیکی و آلودگی صوتی و هوا می‌شود؛ به طوری که اکنون در شهرها شاهد محیط‌های متراکم و نامطلوب و ناسازگار با توسعه پایدار هستیم. هر کدام از طبقات و تقسیمات کالبدی شهر بر اساس نیازهای شهروندان خدمات مختلفی را می‌طلبد و بر این اساس با توجه به میزان گنجایش جمعیت مورد نیاز در سطح مناطق باید خدمات مختلف توزیع شود، از این رو توزیع ناعادلانه امکانات و خدمات مفهوم شهر پایدار را به چالش می‌کشاند. امروزه کلانشهرها برای پاسخگویی به نیازهای شهروندان خود نیازمند مدیریت منسجم و هماهنگ هستند که می‌توان با تعامل سازنده سازمان‌ها و نهادهای دولتی و خصوصی و البته به دور از موازی کاری و اتلاف منابع برای تحقق آن گام برداشت. پیرو این دیدگاه که مدت‌ها در مراکز تصمیم گیری و مجامع فکری کشور مطرح بوده همچنین احساس ضرورت و فوریت در مورد لزوم تحول در ساختار نظام مدیریت کشور، مواد 136 و 137 برنامه سوم و چهارم توسعه به دولت اجازه داده تا وظایف مدیریت شهری را به نهادهای محلی واگذار کند. از طرفی وسعت و پراکندگی کلان شهرها طالب تعادل در حجم عملیات مدیریت شهری با توان آن است؛ به طور کلی، قلمرو خدمات شهری، پیچیدگی زیادی در انواع و تعداد کارگزاران تامین خدمات شهری به وجود آمده که این مورد، وظایف مدیریت شهری را در هماهنگی سنگی تر می‌کند.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، خدمت رسانی، شهروندان
  • محمدجواد شریفی صفحات 1826-1835

    اعتماد مهمترین مولفه نظم اجتماعی و یکی از ارکان سرمایه اجتماعی است و بررسی تجربی آن در جامعه می تواند راهکاری عملی برای نیل به فرهنگ متعالی شهروندی باشد. از عوامل مهم و موثر در انسجام و یکپارچگی جامعه، وجود اعتماد در بین افراد و گروه ها و سازمان ها مختلف اجتماعی است. بسیاری از پژوهشگران و صاحبنظران اجتماعی بر اهمیت اعتماد در جامعه تاکید نمودهاند. شهرداری بهعنوان یکی از بزرگ ترین سازمانهای اجتماعی هنگامی میتواند از کارایی و بهره وری بیشتری برخوردار باشد که اعتماد شهروندان را به عنوان سرمایه اجتماعی و معنوی کسب کند و از آن در مسیر اهداف سازمانی و توسعه شهری استفاده نماید. این پژوهش باهدف بررسی میزان اعتماد شهروندان به عملکرد شهرداری و عوامل تاثیرگذار بر آن انجام شده است.

    کلیدواژگان: اعتماد، مدیریت شهری، شهروندان
  • محمدجواد شریفی صفحات 1836-1845

    شهرداری در عرف جهانی بعنوان مظهری از دولت به شمار می آید. این ارگان مردمی موثرترین نهاد شهری وظایف و خدمات گسترده ای بعهده دارند. یکی از متداول ترین مشکلات در شهرداریها عدم اتمام به موقع پروژه و تاخیر در اجرای آنهاست. بطوری که اگر بهره برداری از پروژه ها با تاخیر مواجه شوند، ضمن اتلاف سرمایه های ملی، برخی از آنها توجیه فنی و اقتصادی خود را از دست خواهند داد. شهرداری ها بنا به ماموریت خود، متولی تامین زیرساخت های توسعه شهری از طریق تعریف پروژه های عمرانی می باشند. هدف از این پژوهش شناسایی علل عدم پیشرفت پروژه ها و شناسایی عوامل موثر بر عدم تحقق برنامه ها می باشد. سوابق، گزارشات و مطالعات مربوط به پروژه های پیشین، نشان می دهند که یکی از اصلی ترین دلایل بروز اختلافات و عدم موفقیت در اجرای پروژه ها، عدم تناسب سیستم اجرایی و محدوده مسیولیت ها با ظرفیت ها و توان سازمانی طرفین می باشد؛ در واقع با عدم شناخت ظرفیتهای سازمانی و خصوصیات پروژه، ساختار قراردادی نامناسبی از سوی کارفرما پیشنهاد شده و پیمانکار با برداشت نادرست از محدوده مسیولیت پذیری خویش پا در این پروژه ها می گذارد. این عدم تناسب محدوده مسیولیت پذیری با ساختار قراردادی و یا عدم آگاهی از حیطه مسیولیت پذیری نتیجه ای جز بروز اختلافات و کاهش احتمال در دستیابی به اهداف عملکردی مدنظر نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: پروژه های عمرانی، مدیریت شهری، عوامل موفقیت
  • محمدجواد شریفی صفحات 1846-1855

    شهرداری به عنوان یکی از مهم ترین عناصر مدیریت شهری می تواند نقشی تاثیرگذار در ارایه ی خدمات عمومی و اداره ی پاره ای از امور محلی داشته باشد. بی شک با توسعه روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات و تاثیرات وسیع آن بر جنبه های مختلف زندگی، ابعاد خدمات شهری نیز دستخوش تحولات گسترده ای شده است. چنانکه لازمه زندگی در شهرهای امروزی به عنوان نقاط تمرکز خدمات و تعاملات، به کارگیری روش ها و فناوری های نوین خدمات رسانی می باشد. GIS یک سیستم اطلاعاتی است که پردازش آن بر روی اطلاعات مکان مرجع یا اطلاعات جغرافیایی است و به کسب اطلاعات در رابطه با پدیده هایی می پردازد که به نحوی با موقعیت مکانی در ارتباطند. تحقیق حاضر به صورت تحلیلی و توصیفی انجام پذیرفته و همچنین با شیوه استدلالی، به منابع و متون معتبر کتابخانه ای، استنادی و شبکه جهانی اینترنت نیز ارجاع شده است. سپس با توجه به اطلاعات به دست آمده به بررسی امکانات، خدمات و وضعیت کلی مدیریت شهری شهرداری ها که کاربرد سیستم GIS دارند، پرداخته شد.

    کلیدواژگان: GIS، مدیریت شهری، برنامه ریزی
  • محمد جواد شریفی صفحات 1856-1865

    شهرداری در چند سال اخیر با درک ضرورت تغییر ساختار و رویکرد در مدیریت شهری، توجه به مباحث اجتماعی و فرهنگی را در دستور کار جدی خود قرار داده است. ازاینرو افزایش کیفیت زندگی شهری به همراه پررنگ شدن نقش اجتماعات محلی و همچنین تبدیل شدن شهرنشینان به شهروندان فعال و ایجاد شهر انسانی تر و انسان شهری تر، از مزایای اتخاذ رویکردهای اجتماعی شهرداری میباشد. رویکرد اجتماعی شهرداری در جهت حل مسایل و مشکلات عدیده شهر و شهروندان و همچنین توجه بیشتر به نیازهای معنوی و انسانی شهروندان نیازمند ساختارسازی، ارتقاء کیفیت زندگی و افزایش سرمایه اجتماعی است. ازاینرو مسیله این تحقیق شناخت وضع موجود شهرداری، ترسیم وضع مطلوب به عنوان نهادی اجتماعی و درنهایت ارایه راهبردهای مدیریتی ارتقاء جایگاه شهرداری به نهادی اجتماعی است.

    کلیدواژگان: نهاد اجتماعی، مدیریت شهری، چالش ها
|
  • Jafar nasaripour, Saleh Shahabi Pages 18-244

    According to the previous studies and the research of Larisa and her colleagues in 2021, the Tax Administration has tried to improve its activities from the field of digitalization, for which it should pay attention to the efficiency of control; This process can be useful in reducing time for customers or facilitating it, so that taxpayers can benefit from digital works by evaluating the control efficiency; Therefore, the purpose of this article is to determine the relationship between the main approaches to assessing the efficiency of control and management of tax affairs in the field of digitalization (Tax Affairs Department of the suburbs of Kangan and Asalouye). The research data was collected cross-sectionally in 1401 through a questionnaire. The statistical sample has been selected in the form of a census of 52 people, including managers, employees, accounting and financial experts active in this tax administration. The descriptive-survey research method is of applied type and it was done by SPSS software version 20 and the validity and reliability of the data was done using Cronbach's alpha test. The findings of the research show that there is a positive and significant relationship between the main approaches to assessing the efficiency of control and management of tax affairs in the field of digitalization in the tax affairs department of the suburbs of Kangan and Asalouye. Therefore, the main approaches to evaluate the effectiveness of control through five indicators of tax audit, administrative audit, field audit, effectiveness of tax affairs control, risk-based tax affairs control can affect the management of tax affairs in the field of digitalization, which ultimately increases tax revenue and It brings the economic growth of the country.

    Keywords: control efficiency, tax management, tax audit, field audit, risk-based tax control
  • Narges Sabouri * Pages 25-41

    According to Fan and Zhou's study in 2022, some company managers are of the opinion that Confucianism can have an effect on the risk of falling stocks; But there is a possibility that whether Confucianism reduces the risk of falling stocks or increases it; In this regard, there may be other factors that can have an effective role on the relationship or effect between them. In order to analyze the hypotheses of the research, the statistical population was selected from the years 2016 to 2021 and for 6 years and included listed companies, the statistical sample was selected using the elimination method and the number of 109 companies. The research method used is a descriptive-analytical method and historical research data was collected and classified by referring to the financial statements and reports of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The panel data method was used to analyze the statistical data; And in the analysis section, descriptive and inferential statistics and various related tests were performed and data analysis was done using Eviews version 9 software. According to the analysis of the regression model, the research findings show that there is a negative and inverse relationship between the Confucianism of the auditing firm and the risk of falling stock prices of companies listed on the Tehran Stock Exchange; Therefore, company managers should pay attention to Confucianism indicators such as ethical principles, modern politics, and religious issues in order to reduce the risk of falling stock prices.

    Keywords: Confucianism, moral principles, modern politics, religious issues, the risk of falling stockprices
  • Pages 83-107

    In recent decades, peoples have frequently asserted a right to participate in the international legal order, and have participated in various international lawmaking and regulatory processes carried out under the auspices of intergovernmental organizations. However, while self-determination has long been understood to encompass a right to participation at the national level, the case for this legal right at the international level has not been comprehensively discussed. One of the most basic principles of human rights is the right of people to determine their own destiny. The research method is descriptive-analytical. In response to the question, what are the developments in the right to self-determination in the advisory theories of the International Court of Justice in the case of the Chagos Archipelago? It can be stated that the right to self-determination has two aspects, including the external aspect, namely the right of the people to determine their international status and the internal aspect, the right of the people to choose the system of government, participation in community decision-making and protection of minority rights. In relation to the Chagos Archipelago, the International Court of Justice has called on all UN member states to cooperate with the United Nations to complete the process of decolonization in Mauritius, as the right to self-determination is a universal obligation. It cannot be reduced to a reciprocal task.

  • Fatemeh Saraf, Aghil Farhangian * Pages 108-124

    The purpose of this research is to investigate the use of artificial intelligence in accounting. The present research is based on a philosophical and scientific approach based on the method of historical knowledge and deals with the issue of the interaction of accounting and artificial intelligence technology. In fact, based on this approach, the researcher intends to philosophically present the role of artificial intelligence technology and its management in accounting knowledge, and to the questions that arise regarding the relationship between these two disciplines that are raised in theory and practice, to the main question of the research. That is, he explained "what is the use of artificial intelligence in accounting". Also, how can one improve the position of accounting in organizations and society in line with technological developments? In order to collect the required resources, archival documents and documents obtained from the result of experimental research are reviewed and the theoretical foundations and background of the research are identified and used in the library method. In this research, considering the breadth of the above topics, five factors that play a major role in explaining the use of artificial intelligence in accounting, including expert systems, neural networks, genetic algorithms, fuzzy logic, and machine learning, have been studied and investigated. According to the investigations, the use of each of the above factors alone does not provide accurate and complete result. But it is suggested that the researchers of this field use the factors presented above to provide a single model so that artificial intelligence can be optimally used.

    Keywords: Expert Systems, Neural Network, Genetic Algorithm, Fuzzy Logic, Machine Learning
  • Javad Zahmatkeshan * Pages 143-162

    According to Kim's study in 2022, companies are trying to turn to auditing to review their affairs, but economic sanctions have affected the price of auditing and caused the price to grow; Therefore, Kim has addressed the issue of whether with the growth of the price of audit services, they will still refer to the audit companies for audit or not, or what consequences economic sanctions will have for the companies in addition to the growth of the audit price. In order to analyze the hypotheses of the research, the statistical population was selected from 2017 to 2021 and for 5 years, and included listed companies, and the statistical sample was selected using the elimination method, with the number of 116 companies. The research method used is a descriptiveanalytical method and historical research data was collected and classified by referring to the financial statements and reports of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The panel data method was used to analyze the statistical data; And in the analysis section, descriptive and inferential statistics and various related tests were performed and data analysis was done using Eviews version 9 software. According to the regression model analysis, the findings of the research show that there is a positive and significant relationship between economic sanctions on audit pricing with regard to variables such as age, size, financial leverage, performance and liquidity ratio of companies listed on the Tehran Stock Exchange; Therefore, company managers should pay attention to indicators of life, size, financial leverage, performance and liquidity ratio in order to maintain the value and credit of the company in the economic sanctions.

    Keywords: Economic sanctions, audit pricing, size, life, performance, financial leverage, liquidityratio
  • Somayeh Bastami * Pages 181-202

    The current research has investigated job insecurity on nurses' job attachment with the role of paying attention to the characteristics of the nurses' generation. In terms of its nature and purpose, this research is an exploratory research, and it is an applied research and a review research. This research is a systematic review study that was conducted in 2022, during which the desire to leave the service and job security among working nurses and factors related to that problem were reviewed. For this purpose, the national databases SID, MagIran, Civilica and Alamnet and international databases such as Google Scholar, Scopus, Science Direct and Emerald were examined. 50 articles were reviewed from 10 years ago until now. Among them, 20 relevant articles were used in this research. By examining the conducted researches, it can be said that the importance of job attachment in nurses, who occupy a large part of the health system, is very important; Because their lack of job attachment not only causes a lot of financial and non-financial damage to health organizations, but the improper performance of job duties in the case of patients who refer to hospitals will have an important effect in causing irreparable damage to the society. In this regard, Karatepe et al. (2020) stated that job insecurity directly hinders employees' job attachment, and Shin and Hor (2020) simultaneously found that job insecurity drains employees' physical, psychological, and mental energy. It has a negative effect on their health and well-being, and as a result, it reduces their attachment to the job. Based on the available studies and empirical evidence, we hypothesized that the perception of job insecurity reduces the job attachment of employees. Also, studies showed that there was no relationship between age and job attachment. It also shows the lack of correlation between age and conflict. Although various studies state that increasing age is associated with increased burnout and job fatigue, and these factors themselves cause a decrease in job attachment, but there is no evidence of a relationship between age and job attachment.

    Keywords: Lack Of Job Security, Job Attachment Of Nurses, Characteristics Of The Generation OfNurses
  • Hamid Shayestehpour, Seyyed Mansour Fatemi * Pages 250-262

    By reviewing the contribution of the insurance industry in the economy of developed countries, it can be seen that this industry is one of the most important pillars of the economic development of the countries, so the insurance industry has a greater and more significant role and importance compared to other services. Also, customer relationship management is more than a few tools and processes, so that in businesses we reach concepts such as superbusiness CRM. For example, placing the accesses and facilities of the portal of customers, partners, etc. Customer relationship management has accelerated to be flexible enough to cover all the changing customers and their expectations. Over time, expectations from customer relationship management reached a point where they considered it beyond a series of data collection channels from customers and stakeholders. So that it was expected that customer relationship management can be integrated with other technologies and cover the expectations of customers comprehensively. These tremendous and fundamental changes caused a place or a market to be created for customer relationship management in general, and the role of information technology in customer relationship management was taken into consideration. The purpose of this article is to review the importance and role of information technology in customer relationship management for the insurance industry.

    Keywords: Information technology, customer relationship management, insurance industry
  • Seyyed Mansour Fatemi, Hamid Shayestehpour * Pages 263-274

    The insurance industry plays an important role in the country's economy, so the importance of consumer behavior plays a significant role in the development of this industry, so the purpose of this research is to review the role of information technology on consumer behavior in the insurance industry. Consumer behavior is one of the most popular trends in psychology and in recent years, it has attracted the attention of many experts, manufacturers and service institutions. Some of the most important fields of this field are: expectations, tastes and needs of consumers (customers). With the help of this science, it is possible to analyze the effective factors in choosing a product brand through the identification of consumer behavior, as well as analyze the cultural and social factors affecting consumer decision-making (Shafizadeh et al., 2013). On the other hand, nowadays, organizations have realized the importance of information and communication technology, which is considered as a necessary and important tool for business development (Al Dosari et al., 2019). Therefore, in the current research, an attempt was made to review the theoretical foundations, advantages and importance of information technology and consumer behavior, and then the impact of information technology in the insurance industry was discussed.

    Keywords: Information technology, customer relationship management, insurance industry
  • Pages 275-286

    The purpose of this research was to investigate supplier innovation on sustainable performance with the mediating role of the level of supply chain integration under study: Pars Folad Alawijeh Company. The statistical population of the research includes 95 employees of Pars Folad Alawijeh Company. Morgan's table was used to determine the sample size, and the statistical sample size was 76 people. which random sampling method was used for sampling. The data collection tool is a questionnaire taken from the research of Spiano Rodriguez and Taha (2022). that the face validity and construct validity of the questionnaires were confirmed and the reliability of the questionnaires was accepted with the help of Cronbach's alpha coefficient. Structural equation modeling using SMARTPLS software has been used to analyze the hypotheses. The results of the research showed that supplier innovation affects sustainable performance, customer integration, internal integration and supplier integration. Also, customer integration, internal integration and supplier integration positively affect sustainable performance. Customer integration, internal integration and supplier integration act as mediating factors in the relationship between supplier innovation and sustainable performance.

    Keywords: Supplier innovation, sustainable performance, customer integration, internal integration andsupplier integration
  • Pages 287-293

    This research was conducted with the aim of investigating the effect of entrepreneurial orientation on the resilience of the supply chain with the mediating role of absorption capacity and innovation in Sefidasht Shahrekord Steel Company. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of this research was the managers of Sefidasht Shahrekord Steel Company. The sample size is 135 people using structural equation modeling. Due to the prediction of non-return of a number of questionnaires, 150 questionnaires were distributed, of which 142 were collected and 135 questionnaires were usable. The data collection tool in this research is a standard questionnaire taken from Al-Hakimi et al. (2021). In order to confirm the validity of the questionnaire, confirmatory factor analysis was used and in order to confirm the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was used, and the obtained values indicate the validity and reliability of the questionnaire. Data analysis was done by structural equation method and using Smart PLS3 software. The results indicate that the entrepreneurial orientation directly (with a path coefficient of 0.541) has a significant effect on the resilience of the supply chain.

    Keywords: Entrepreneurial orientation, supply chain, supply chain resilience
  • Pages 294-303

    This research was conducted with the aim of investigating the effect of entrepreneurial orientation on the resilience of the supply chain with the mediating role of innovation in Shahrekord Sefidasht Steel Company. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of this research was the managers of Sefidasht Shahrekord Steel Company. The sample size is 135 people using structural equation modeling. Due to the prediction of non-return of a number of questionnaires, 150 questionnaires were distributed, of which 142 were collected and 135 questionnaires could be used. The data collection tool in this research is a standard questionnaire taken from Al-Hakimi et al. (2021). In order to confirm the validity of the questionnaire, confirmatory factor analysis was used and in order to confirm the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was used, and the obtained values indicate the validity and reliability of the questionnaire. Data analysis was done by structural equation method and using Smart PLS3 software. The results indicate that the entrepreneurial orientation directly (with a path coefficient of 0.541) has a significant effect on the resilience of the supply chain. Also, the effect of entrepreneurial orientation on supply chain resilience through innovation is significant.

    Keywords: Entrepreneurial orientation, supply chain, innovation supply chain resilience
  • Samira Khosravi Dehkordi Pages 304-331

    The aim of the research was to identify the factors affecting open innovation in small companies of Shahrekord Industrial Town. The statistical population in this study includes experimental experts including managers of small companies in Shahrekord Industrial Town and scientific experts including university professors who are proficient in the subject of research. The selection of the research sample in qualitative research is saturated and purposeful. Based on this, 8 experts were selected. The data collection tool is deep and semi-structured interview and the data analysis method is thematic analysis method. Based on the results, 5 general themes include features and capabilities, underlying features, intervening challenges, strategies and strategies, results and consequences.

    Keywords: Innovation, open innovation, Shahrekord Industrial Company
  • Nima Shahrokhi Pages 332-348

    With the rapid change of technology and the development of business models, the way of accessing audit evidence has changed and a new challenge has faced the traditional audit; Information technology has affected the auditor in two ways. The first aspect: It has led to the emergence of a very important introduction in computer auditing called "computer systems auditing". If the results of the information systems audit are done correctly and are recognized as reliable, the conditions for entering the next stage will be easy. The second aspect, after the accuracy of the information system is assured, "information technology as an audit tool" can be used. Accordingly, this research is descriptive-analytical in terms of type and nature, and applied research in terms of purpose, and the data collection method is field and survey (using a questionnaire) and hypothesis testing. In this research, the introduced model has been investigated using a sample of 94 and methods of partial least squares (PLS). The findings show the positive effect of information technology on the quality improvement of internal accounting information. The results show that the integration of information technology management has a significant positive effect on the performance and quality improvement of internal accounting information. By generalizing the findings of the research, it can be said that information technology has a significant impact on the accuracy of accounting and auditing in the organization. Especially since its indirect effect has also been confirmed.

    Keywords: Information technology, internal accounting, organizations
  • Peyman Mousavi Pages 349-361

    This study seeks to evaluate the quality of environmental reports. It also attempts to identify a set of environmental reporting interests by companies and those with the least disclosure. This study conducts an in-depth analysis to understand the most favorable form of environmental disclosures and their extent after the integration of regulatory guidelines. In addition, this study attempts to investigate whether specific firm characteristics such as firm size, firm age, leverage ratio, profitability, board independence, and gender diversity influence environmental disclosure practices. It should be noted that the whole study is from the perspective of legitimacy theory. Analyzes may show why certain environmental items receive the least disclosure, such as climate change funding, carbon management policy, etc., and how companies can justify investing in items that are theoretically least preferred. and get social motivation. This study actually helps to document environmental reporting in developing countries where there is no analysis of legitimacy theory. Future research may consider other firm characteristics not considered in the study.

    Keywords: Environmental disclosure, corporate characteristics, legitimacy theory
  • MohammadHossein Hamidi *, Alireza Emami Pages 362-382

    The present study was conducted under the title of the impact of information and communication technology demands and resources on job satisfaction with the mediating role of work-family balance and job burnout in Hamedan province's telecommunications department. The statistical population of the current research includes all telecommunications employees of Hamadan province, which are 170 people who were working in that organization in 2022. In this research, the available sampling method was used using Morgan and Karjesi's table with the number of 118 people. The level of information and communication technology demands was 55.6%, information and communication technology resources was 65%, job burnout was 48.4%, job satisfaction was 66%, and work-family balance was 61.6%. The results of structural equation analysis with PLS software showed that information and communication technology demands had a 19% effect on increasing job burnout and information and communication technology resources had a 16% effect on reducing job burnout. Information and communication technology demands were 39% effective in reducing work-family balance and information and communication technology resources were effective in increasing work-family balance by 35%. On the other hand, the demands of information and communication technology on job burnout indirectly and with the mediating role of work-family balance by 9% and the resources of information and communication technology on job burnout indirectly and with the mediating role of workfamily balance by 8% put. Also, job burnout was 23% and inversely affected by work and family balance and 52% and inversely affected job satisfaction.

    Keywords: Information, communication technology demands, information, communicationtechnology resources, job satisfaction, work-family balance, job burnout
  • Sepideh Khalafi, Reza Boubehrezh Pages 395-411

    This study was performed to examine the impact of the seller and social responsibility on customers’ loyalty with
    the mediating role of customers’ trust and satisfaction. A descriptive-surveying method was used in the research.
    The study’s statistical population encompassed all consumers of food, detergent, and cellulose products in the city of
    Tehran in 2022. The sample size accounted for 384 subjects who were chosen by simple random sampling method.
    Thus, available people were used for sampling. The data collection tool was a standard questionnaire, which was
    validated using content validity. Also, Cronbach's alpha test was utilized for the final estimation. According to the
    research results, the seller and social responsibility have a positive impact on customers’ loyalty. In other words, the
    seller and social responsibility have a positive effect on customers’ loyalty and the enhanced profitability of the
    organization by building trust in customers.

    Keywords: Seller, Social Responsibility, Customer Trust, Customer Satisfaction, Customer Loyalty
  • Pages 412-432

    Today, the ability of absolute, stable and direct competition between companies lies in the extent to which the knowledge strategy dominates them. This distinctive strategy has changed the business framework from an industrial economy to a knowledge economy. Intellectual capital, as pioneers in the realm of knowledge, plays a vital role in generating added value and wealth, improving performance, and sustaining corporate operations. According to representation and signage theories, companies seek to improve or stabilize the quality of reporting despite uncertainty. On the other hand, according to the theories of contracts and stakeholders, the continuation of activities and competition of companies and consequently the establishment, maintenance and improvement of stable relationships with stakeholders, depends on the functions of sustainability accounting. Using the relevant dimensions and structures, they stabilize and measure and inform their performance using sustainability reporting. so; Measuring and reporting intellectual capital as an innovative value, has been considered by a wide range of stakeholders in the organization with heterogeneous interests, and this conflict of interest has become a double factor in creating a demand for measuring and reporting the dimensions of intellectual capital. The purpose of this study is to determine the desirability of this demand on the dimensions and structures of sustainability accounting by modulating organizational knowledge management. The statistical population of this research is the companies listed on the stock exchange during the years 2016 to 2020. Patterns are evaluated and hypotheses are tested based on multivariate regression models and structural equation techniques. The results of testing he hypotheses show that measuring and disclosing the dimensions of intellectual capital for the dimensions and structures of financial sustainability reporting has a positive final desirability and with the presence of organizational knowledge management variable to overcome the obstacles and challenges of identifying intellectual capital, the final desirability increases. And the organization can achieve a higher level of sustainability reporting quality.

    Keywords: Intellectual capital, sustainability accounting, organizational knowledge management
  • Sajjad Bahri * Pages 433-445

    The aim of this study; Investigating the effect of competition in the product market on the relationship between social responsibility and cash dividend payment policy of companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The statistical sample includes 82 companies during the period of 2012 to 2021. Hypotheses testing was carried out using logistic regression and using Eviews 9 software. The results of the research showed that there is a direct and significant relationship between social responsibility and the company's cash dividend payment policy, but competition in the product market does not moderate the relationship between social responsibility and the company's cash dividend payment policy due to the modified Lerner index.

    Keywords: Product Market Competition, Social Responsibility, Cash Dividend Payment Policy
  • Safia Mehrinejad, Zahra Aghadosti * Pages 468-485

    Corporate governance plays a vital role in creating a conscious organizational culture, transparency and openness. Corporate governance is defined as having legitimacy, responsibility and competence in the field of politics and providing services with respect for law and human rights. This concept is easily understood by the application report which mentions how corporate governance controls and manages the activities of companies. However; It is said that governance can be good or bad, effective or ineffective, but it depends on what is considered during governance and also on the characteristics or quality level associated with it. The purpose of this research is to examine the relationship between corporate governance and financial turmoil in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this study, cross-sectional and composite data sets were used to analyze the model. In this way, several companies have been studied and analyzed over time, and in the analysis of composite data, a very rich environment of information has been provided for the development of estimation techniques and analyzable results. The results of the research show: The increase of institutional shareholders has a significant relationship with the financial turmoil of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The high percentage of unemployed managers in the board of directors has a significant relationship with the financial turmoil of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, and also the choice of the type of auditor has a significant relationship with the financial turmoil of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Financial turmoil, corporate governance, institutional shareholders, auditor
  • Pages 505-524

    In addition to the negative impact on people's health, the corona virus (Covid-19) has made the world face a huge financial-economic crisis. The spread of the corona virus around the world has also affected the trading volume, stock value and stock returns. Since in the conditions of the Covid-19 crisis, the efficiency of the labor force is more affected, in this study, the effect of the investment efficiency of the labor force on the stock returns in the Ora Bahadar Stock Exchange has been investigated. In this regard, 136 companies (544 companyyear observations) admitted to the Tehran Stock Exchange during the period of 2018 to 2021 have been studied. In order to test the hypotheses of the research, multiple linear regression model was used using combined data (composite method). The results obtained from this research indicate a negative and significant effect of labor investment efficiency on stock returns during the Covid-19 crisis. In other words, in the years when the Covid-19 crisis has spread, due to the decrease in the efficiency of the labor force, the yield of the companies' shares has decreased. Also, the findings of the research showed that the efficiency of labor investment had a negative and significant effect on the abnormal stock returns during the Covid-19 crisis. In fact, in the years when the Covid-19 crisis has spread, due to the decrease in the level of efficiency of the workforce, the abnormal returns of the companies' shares have also decreased. These results show the importance of the corona disease in the e

    Keywords: Labor investment efficiency, stock return, abnormal stock return, real covid 19
  • Sajjad Bahri * Pages 540-555

    The aim of this study; Investigating the mediating role of financial reporting quality on the relationship between management narcissism and audit fees of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical sample includes 820 years of Tehran Stock Exchange companies during the period from 2012 to 2021. Hypotheses were tested using linear regression using panel data and fixed effects method and implemented by Eviews software. The results of the research showed that management narcissism has a significant relationship with audit cost and the quality of financial reporting has a mediating role on the relationship between management narcissism and audit cost.

    Keywords: Management Narcissism, Audit Cost, Financial Reporting Quality
  • Innovation and performance of companies with the role of moderating and mediating size and providing capital for companies in the field of information technology and communication in the Tehran Stock Exchange
    Alireza Khorshidi, Amir Farahani, Atiyeh Roshan Nahad Pages 540-555

    The purpose of this research is to examine the relationship between innovation and the performance of companies with the moderating and mediating role of size and capital supply. In developing countries as well as developed countries, the importance of innovation in industries has been very important and vital. The target statistical population of this research included the companies accepted in the Tehran Stock Exchange and active in the field of information and communication technology during the years 2014 to 2016. the final sample 102 companies have entered. The data structure used in the research was panel type. The research method is causal-inferior, and the method of data collection in the hypothesis testing section is document mining of financial statements and reports of the board of directors of companies, and in the theoretical literature section, it is a library. Three hypotheses have been proposed to examine the aforementioned research, and the results of the hypothesis examination indicate that innovation in information and communication technology companies has a significant effect at the 0.05 level and a positive effect on the performance of the companies. Also, the moderating and mediating role of company size and capital supply has been confirmed at the 0.05 level.

    Keywords: Innovation, performance of companies, moderating role of company size, mediating role ofproviding capital
  • Saeed Hooshmand, Eshrat Nezampour Pages 556-565

    Behavioral finance is the study of how people interpret information to make informed investment decisions. In other words, behavioral finance seeks to influence psychological processes in decision making. In addition, behavioral finance can be considered a paradigm according to which financial markets are studied using models. Behavioral accounting issues arise in the dimensions of standard design, preparation of financial statements and auditing. Compilers of standards publish standards under the influence of human factors, and finally, auditors who comment on financial statements basically act on the basis of professional judgments. Behavioral economics examines the psychological, cognitive, emotional, cultural, and social effects on the economic decisions of individuals, institutions, and institutions, and studies its consequences for securing profits and allocating resources. Also, behavioral economics shows how these decisions will differ from those based on classical economic theory. (Lin, 2012) The study of behavioral economics includes how to make decisions in the market and the mechanisms that cause people's general choice. In fact, behavioral economics does not prove the characteristics of the decision-maker and investor, and in contrast to its focus on unbalanced processes, actions are based on various factors with a limited degree of rationality, which may be people's behavioral aspects from different experiences and interactions at the level of their society. Learn diversity. Smoothing and organizing education and as a result the cumulative high level of knowledge skills in the society may affect the complexity and ambiguities in the country's economic system, especially with regard to the behavioral economics approach.

    Keywords: Behavioral finance, behavioral accounting, financial market
  • Vahid sadeghi Pages 580-597

    The comprehensive solution of organizational resource planning, which is called ERP, is a wide range of activities that lead to the improvement of the organization's performance by creating a regular and accurate database. The ERP system allows all the people of a group to work together in complete harmony despite the geographical dispersion. The comprehensive solution of organization resource planning allows companies and organizations to manage their resources such as materials, human resources, financial resources, etc. in an optimal way. Various definitions are provided for ERP or enterprise resource planning. All of them have a specific concept; in fact, ERP is a kind of technology for resource management. The enterprise resource planning system is a critical investment that can significantly affect the future. This study provides a comprehensive framework for the appropriate choice. In a company or organization, this human resource planning system and this framework systematically carried out the objectives of selecting human resource planning and the scientific example of the method was calculated. Excel software was used and the experts were asked to use a questionnaire in this field for validity. To support the business goals and strategies of a manufacturing company, identify the appropriate features and set a consistent evaluation standard for it. Facilitating group decision making is a real-world example that demonstrates the feasibility of the proposed framework.

    Keywords: Human resource planning system, decision analysis, process hierarchy analysis, informationsystem
  • Mohammad Malekinia, MohammadReza Kashefi Nishabori, Hossein Fallahian Pages 598-610

    The mechanism of business analytics affordances enhancing the management of cloud computing data security is a key antecedent in improving cloud computing security. Based on information value chain theory and IT affordances theory, a research model is built to investigate the underlying mechanism of business analytics affordances enhancing the management of cloud computing data security. The model includes business analytics affordances, decision-making affordances of cloud computing data security, decision-making rationality of cloud computing data security, and the management of cloud computing data security. Simultaneously, the model considers the role of data-driven culture and IT business process integration. It is empirically tested using data collected from 316 enterprises by Partial Least Squares-based structural equation model. Without data-driven culture and IT business process integration, the results suggest that there is a process from business analytics affordances to decision-making affordances of cloud computing data security, decision-making rationality of cloud computing data security, and to the management of cloud computing data security. Moreover, Datadriven culture and IT business process integration have a positive mediation effect on the relationship between business analytics affordances and decision-making affordances of cloud computing data security. The conclusions in this study provide useful references for the enterprise to strengthen the management of cloud computing data security using business analytics.

    Keywords: Management of cloud computing data security, Business analytics affordances, Data securitydecision-making rationality, Data-driven culture, IT business process integration
  • Pages 624-639

    Today, the category of auditing has gained wide acceptance as the foundation of financial and credit systems. In such a way that the creditors and owners of their financial resources achieve a basic trust and confidence. The aims of this research are to investigate the impact of the comparability of financial statements on the relationship between risk disclosure and audit clauses in companies listed on the Tehran Stock Exchange. Systematic sampling method of 95 companies was investigated during the years 2010-2019. The results of the research showed that risk disclosure has a significant effect on audit clauses in companies admitted to the Tehran Stock Exchange. In addition, the ability to compare financial statements significantly moderates the relationship between risk disclosure and audit clauses in companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Comparability of financial statements, risk disclosure, audit clauses, stock exchange
  • Laaya Hakimfaal Pages 651-664

    Considering the increasingly competitive nature of business environments, companies must look for new ways to provide value to their customers and properly manage their experiences, and the effective use of social media is one of the best ways to achieve this. The unique communication features of social media significantly strengthen the active role of consumers in the value co-creation of offline and online brands, which can lead to the creation of stronger brand equity and increase the online purchase intention and, subsequently, more profitability of the organization. Therefore, considering the undeniable importance of social media in strengthening the value co-creation and consumer based brand equity, this study examines and reviews 30 cases of authentic researches that have been conducted in this field in the last fourteen years. Owners and managers of online brands and marketers can use the results of this study to grow, maintain and evaluate their brand equity, through their marketing efforts on increasing consumers' motivation for brand value co-creation activities that create purchase intention and continuous brand use.

    Keywords: Social Media, Value Co-Creation, Brand Equity, Online Purchase Intention, Brand Reputation, Customer Satisfaction
  • Ebrahim Jafarimanesh*, Samaneh Gholami Pages 665-683

    Reviewing the research streams and literature shows that the ability to predict a financial crisis in past research is based on identification and examination of influential factors at company level. Although the environmental and institutional factors should be taken into account. Therefore, our research, with regard to other factors and their effects, has been examined and proved at company level, and used macroeconomic factors too. On the other hand, life cycle theory is one of most cited notions for explaining the crisis in capital markets, so we aim to test its validity in our economy too. Our study examines verification of life cycle theory in crisis prediction. Finally, the research model is tested in both pre-sanction and after-sanction time periods and results are compared with each other. Our research has been done using a sample of 122 companies during a 10-year time period from 2012 to 2022(1,220 observations). The main statistical method of our research consists of multi variable regression in a panel setting. We have used Premise statistical tests to determine the setting which our model should be estimated in. Our primary variables of interest are crises (at company level and life cycle phase). We use Z Altman and 141's Iranian Commerce Las Index as the proxy for Crisis measurement. The macroeconomic variables are captured at country level. We're aiming to compare the relationship between our variables in the pre and past sanction time period, so the model has been estimated separately in the pre and past sanction time range. Our findings show a significant relationship between both the company-level crisis and the life cycle phase. The significant reverse relationship between the company crisis and the life cycle phase (in presence of macroeconomic indicators) is valid using both crisis measures (Z Altman and 141's Iranian Commerce law). Descriptive statistics show a critical range that shows our sample of companies that are suffering from crises at company level. Also, we find that the quantity and quality of the relationship is different in pre and post-sanction time ranges, in the way that the coefficient of life cycle phase in our model is increased from .0579 (in the pre-sanction time period) to .0972 (in the past sanction time period). According to our findings, there is a negative relationship between the life cycle and a crisis. In other words, the life cycle theory is valid in Iranian companies. Furthermore, we can infer that the relationship has been boosted in the past sanction time range. The latter finding can be considered as a sign of increased explanation of life cycle theory in periods of sanction time the period. The main limitations of our research the lack of data for unlisted large companies and the shortness of the past sanction time period.

    Keywords: Financial crisis, entity life cycle, macroeconomic, company level factors
  • Mohammad Ebrahimi Gardashi*, Rasool Masoumi Pages 697-715

    Background and

    purpose

    The asymmetry of information in the capital market has caused the transaction process to become unclear and will have adverse consequences. Blockchain technology was first described in general terms by Haber and Stornetta in 1991. The purpose of this research is to investigate the new digital blockchain technology and information asymmetry.

    Methodology

    The current research is a qualitative research that includes the method of collecting library information. In terms of the type of research, this research is considered a prescriptive research.

    Findings

    Information asymmetry is a phenomenon that overshadows the implementation of contracts, buying and selling shares, etc. This phenomenon occurs in cases of lack of information transparency in such a way that one of the parties to the contract has access to information that is not available to the other. Although some principles governing contracts, buying and selling shares, etc., such as the principle of maximum good faith, require the parties to the contract to provide accurate information and create information transparency, but in cases of bad faith in one of the parties, the implementation The correctness of contracts, buying and selling of shares, etc. concluded in this field faces a challenge. Among the results of this phenomenon is the negative choice of the buyer and the creation of moral hazards, which are considered to have adverse effects on the economic development of a country.

    Conclusion

    Of course, there are solutions to solve these challenges, the best of which is to create information transparency through the implementation of modern electronic tools in the standard financial accounting system of Iran. Blockchain is a platform that, with its unique characteristics and new tools, provides the possibility of creating maximum transparency and causes the elimination of this phenomenon.

    Keywords: Blockchain, stock market, integrated financial reporting, information asymmetry
  • Ebrahim Piri, Lotfali Bolboli * Pages 744-752
    Objective

    The objective of this study was the effect of eight weeks of brisk walking and ascorbic acid supplementation on some physiological indicators in obese and overweight smoking students.

    Research method

    In this semi-experimental study that was conducted in Mohaghegh Ardabili University in 1401, 40 obese and overweight smoking students with an age range of 21 to 26 years and BMI above 25 kg/m2 were selected by selective sampling in accessible and targeted were selected; Then the subjects were randomly divided into 4 groups of 10 people including the fast walking group, the ascorbic acid supplement group, the combination walking and ascorbic acid supplement group, and the control group. The fast walking group performed fast walking for 8 weeks, 3 times a week for 45-60 minutes with an intensity of 65-75% of the maximum heart rate. The ascorbic acid supplement group consumed 100 mg of ascorbic acid before each training session while maintaining their diet. The maximum oxygen consumption, body mass index and fat percentage of the students were measured in the two stages of the pre-test and post-test from the exercise protocol and for the significant comparison of the four groups in the dependent variables from the one-way analysis of variance statistical test and also for the comparison of the mean If there are pairs of groups, Tukey's post hoc test was used.

    Findings

    8 weeks of walking with ascorbic acid consumption caused a significant decrease in weight, body mass index and body fat percentage. Also, fast walking led to a significant increase in maximum oxygen consumption.

    Conclusion

    It seems that combining walking with ascorbic acid consumption is a suitable method for obese and smoking students. Therefore, this method is a valuable nonpharmacological strategy.

    Keywords: Walking, Ascorbic acid, Smoking students, Obesity
  • Mehrdad Khakzad Bonab, Aysan Mirzaiy Solhi Pages 753-766

    This paper aims to investigate the relationship between audit quality and the level of co-movement of stock returns of companies listed on the Tehran Stock Exchange. This experimental study is designed based on quantitative method and deductive approach. The panel data set includes 256 companies from different industries with 1115 annual observations in the Tehran Stock Exchange between 1397 to 1401. In the research, an econometric regression model has been created by using the simultaneity of stock returns as the dependent variable and audit quality as the independent variable. Some control variables are also added to econometric regression models because the effect of these models on stock price concurrency has been well proven in previous studies. In order to improve the accuracy of the regression coefficients, in addition to the ordinary least squares, the random effects model has been used, and to improve the statistical analysis of the combined data set, the fixed effects model has been used. The results show that audit quality has a positive relationship with stock price synchronization. This finding indicates that the stock returns of companies with a higher audit quality level are more aligned with the market.

    Keywords: Auditing, Simultaneity of Stock Returns, Information Environment, Tehran Stock Exchange, Stocks
  • Azita Sherej Sharifi *, Rasoul Karimi Pages 753-776

    Financial technology is the entry of technology into the financial market. In other words, it is the use of software and hardware power in providing innovative financial services. In this research, the factors affecting financial technology in the banking industry have been identified and prioritized. The research is descriptive-survey and practical in terms of purpose. The statistical population of the research was made up of experts and senior experts in the field of informatics in Iran Zamin Bank branches in Gilan and Mazandaran provinces, and 10 of them were determined as the sample size of the research. A questionnaire was used to collect data and its validity was based on The content validity model and its reliability were confirmed through the consistency rate test. Multi-criteria decision-making models and AHP model were used to rank the final criteria and sub-criteria. The findings of the research showed 16 indicators in the form of four main factors, including endogenous factors (quality of credit provision, bank capital ratio, ratio of facilities to total deposits), exogenous factors (competitiveness of banks' business spaces, progressiveness and innovation of fintechs, Lack of economic stability and as a result lack of investment in fintechs, financial technology centers, unhealthy competition in the banking system, lack of coverage of all customer needs by the traditional banking system, intervening factors (new competitive market opportunities, knowledge and The experience of the senior managers of the banking system, centralized decision-making of banks, security risk of bank data) and financial factors (increasing the bank's income through the provision of commissions, reducing personnel costs and maintaining branches, generating income through new channels of earning) the most They have had the power to influence the development of financial technology, banking industry and fintechs.

    Keywords: financial technology, endogenous factors, exogenous factors
  • Sepideh Khalafi, Javad Parvanehpour * Pages 779-797

    Human Resource Accounting is the process of identifying and measuring data about Human Resources and communicating this information to the stakeholders. Financial statements and reports, including the data, criteria and indexes if human resources accounting can play a significant role in correct managing and administration of the human resources of an organization. The lack of having a standard Human Resource Accounting and, the lack of upstream rules and unclear behavior of the monitoring units in reporting the results of human resource data, are the most significant challenges of the companies for reporting the human resource data in financial statements. Despite having these challenges, the organizations should not deprive the stakeholders from reports related to human resources. Using data collected from statistical populations of senior accountants, financial managers, and university professors, this study aims to examine the limitations exist for operating and performing the human resource accounting, performing financial indexes and the process of human resource audition and finally to suggest reporting the human resource accounting, attached to the financial statements, to the stakeholders. In this Scientific-Research project we attempted to examine the effectiveness of human resource accounting as a promising strategy for retention of employees and promote their performance, and finally help the organizational excellence and synchronization of employees and managers to step toward the agenda of the organization. On the other hand, we aimed to emphasize the importance and necessity of reporting Human Resource Accounting data to the internal and external stakeholders for analyzing of the status of the organization and predicting the costs and benefits of that organization, and continuity of the organization.

    Keywords: Human Resource Accounting, Human Resource Indexes, Human Resource Audition
  • Pages 798-811

    A review of previous literature suggests that corporate credit policies affect the market value of firms, and this situation can vary the ways of financing between firms. Accordingly, this study investigated the effect of the effect of firm value on business credit policies. To achieve the purpose of the study, the financial information of 163 companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) based on systematic screening method and multivariate regression method was used. The period of this research is 2012 to 2021. Findings showed that the value of the firm with TBQ criterion has a negative and significant effect on the firm's business reputation. In other words, firms with higher market value are less likely to finance debt and borrowing. The findings of this study illustrate the effects of corporate value in developing countries, and the literature develops the area of influence of financing policies on corporate market performance. Accordingly, managers are advised to focus on improving the value of the company and try to improve the firm's position in the capital market.

    Keywords: Firm value, Credit policies, Financing
  • Zeinab Zahmatkesh, Soheila Shahrestani, MohammadSadeq Soroush Pages 812-840

    The purpose of this research is to investigate the effect of online financial reporting on the reputation of companies and market performance in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of the research is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange in a 3-year period from the beginning of 2020 to the end of 2022. The research sample includes 110 companies that were selected using the systematic elimination method. In order to test the hypothesis, the method of correlation between variables and multivariate regression equations was used through panel data method. The results of the hypothesis test indicate that online financial reporting has a significant effect on the reputation of companies, and also that online financial reporting has an effect on the performance of companies, including market value added, P/E ratio, QT, cost of capital and stock return rate. It has meaning.

    Keywords: Internet financial reporting, Company reputation, Company performance
  • Morteza Kyani Harchgani Pages 880-893

    The purpose of this research was to identify the obstacles of blockchain technology in the sustainable supply chain in Chaharmahal and Bakhtiari sheet metal company. This is an applied research that is qualitative. The statistical population of the study is Chaharmahal and Bakhtiari sheet metal experts, using the purposeful sampling method and the use of theoretical saturation, 10 experts were selected as a sample. In this regard, using field and library studies and thematic analysis method, the barriers to using blockchain in the sustainable supply chain were identified. The categories of obstacles were created in the form of seven main themes, which include managers' lack of commitment, sustainability obstacles, obstacles outside the organization, employees' lack of familiarity with blockchain, lack of specific rules, internal obstacles, and infrastructure obstacles.

    Keywords: blockchain, technology, sustainable supply chain, Varag Khodro company
  • HamidReza Ahmadpour Pages 919-933

    Electronic banking refers to providing customers access to banking services using secure intermediaries without physical presence. The goal of revitalizing services is customer satisfaction and dealing with a situation in which the client does not face any shortcomings in receiving any kind of service or product. As financial institutions, banks naturally react quickly to any changes in the economy and technological environment. Electronic banking allows banks to increase the speed, quality, accuracy of their services and creates a strong competitive position for providing banking services. The purpose of this article is to review the importance and role of electronic banking in the revival of services.

    Keywords: Electronic banking, revival of services, banking industry
  • MohammadSaboor Nohtani Pages 946-960

    Internal controls are a process to ensure the achievement of goals such as effectiveness, operational efficiency, reliability of reporting and compliance of the organization's activities with applicable laws and requirements of legislative institutions. The lack of operational efficiency and the quality of financial reporting are negative consequences caused by the weakness of internal controls, which are likely to be caused by the control criteria of the accounting quality index. The purpose of using risk-based audit is to increase the efficiency and effectiveness of the audit. The purpose of this research is to investigate the relationship between internal control risk and primary audit. In terms of purpose, this research is applied and in terms of nature, it is a descriptive research with an emphasis on correlational relationships.

    Keywords: Risk, Internal control, Auditing
  • Mohammad Ebrahimi Gardashi, Rasool Masoumi Pages 1006-1025
    Background and purpose

     

    The asymmetry of information in the capital market has caused the transaction process to become unclear and will have adverse consequences. Blockchain technology, in general, was first described by Haber and Stornetta in 1991, and today it is considered as a transformative technology in the business space. It is the result of information asymmetry in insurance companies.

    Methodology

    The current research is a qualitative research that includes the method of collecting library information. In terms of the type of research, this research is considered a prescriptive research.

    Findings

    Information asymmetry is a phenomenon that overshadows the implementation of insurance company contracts. This phenomenon occurs in cases of lack of information transparency in such a way that one of the parties to the contract has access to information that is not available to the other. Although some principles governing insurance company contracts, such as the principle of maximum good faith, require the parties to the contract to provide accurate information and create information transparency, but in cases of bad faith in one of the parties, the correct implementation of the insurance contracts concluded in this area is faced with a challenge. Among the results of this phenomenon is the negative choice of the buyer and the creation of moral hazards, which are considered to have adverse effects on the economic development of a country.

    Conclusion

    Of course, there are solutions to solve these challenges, the best of which is to create information transparency through the implementation of modern electronic tools in Iran's standard financial accounting system. Blockchain is a platform that, with its unique characteristics and new tools, provides the possibility of creating maximum transparency and causes the elimination of this phenomenon

    Keywords: Blockchain, insurance companies, integrated financial reporting, information asymmetry
  • Azam Adiban Pages 1026-1033

    This paper discusses audit team formation. Audit teams affect audit quality, and how teams are formed is an audit engagement practice influenced by audit firm management practices and processes. Though audit teams play significant roles, their formation and implication for audit quality has received limited attention from researchers and practitioners. This paper discusses current practice of audit team formation based on availability or decision-maker’s preferences, identifies issues associated with the practice, and discusses approaches to enhance audit team formation such as specialization, team training, team evaluation and team continuity.

    Keywords: Audit team, audit quality, industry specialization, team evaluation, team training
  • Yazdan Rezazade, Mehrdad Goleyjan*, Elahe Bagheri Garmarodi Pages 1051-1068

    in order to be supported by the government, business units have a strong desire to establish a close relationship with the government. The mentioned relationship will lead to benefits such as tax discounts and easier access to credits. Therefore, it can be said that in the economic system based on political relations, political relations are an important source of value for companies with relations. The purpose of this research is to examine the effect of political communication on the performance of companies listed in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, 110 companies were selected as the sample size of the research during the period of 1392-1399 through a systematic method. The research method is descriptive-correlation. To estimate Regression model with panel data and multiple regression using panel-data method is used for analysis. 10Eviews software was used for statistical data analysis. The results of the research showed that political communication has a positive and significant effect on the performance of the company.

    Keywords: political communication, company performance, sustainability information disclosure
  • Abolfazl Yari Pages 1069-1093

    This article examines whether the stage of a company's life cycle has an effect on the conservatism of its reporting in a cross-section or not. Two conservatism scales are used in Giuli and Hein (2000) report: the level of non-operating accruals and the market-to-book ratio (unconditional conservatism) and Basu's (1997) conservatism scale (conditional conservatism). Annually, companies are divided into life cycle stages using the procedure proposed by Dickinson (2011). It was found that unconditional conservatism reduces the reporting of life cycle stages, but the evidence did not show that conditional conservatism is related to life cycle stages. Our finding is complementary to that of Givoly and Hayn (2000) and has implications for financial statement analysis and future research on conservatism in accounting.

    Keywords: accounting conservatism, Conditional conservatism, Unconditional conservatism, Company lifecycle
  • AhmadReza Parivash Pages 1094-1108

    The purpose of this research is to investigate the relationship between the new product development process and social media influencers. Nowadays, most of the organizations have well felt the necessity of having an optimal new product development process, and for this purpose, they have used various methods and sought the help of experts and experienced people in this field, however, the introduction of their new products may fail. to be Therefore, it is very important to identify effective factors in the marketing of new products. One of these cases is influential people or influencers. The method of this research is descriptive and applied. The sampling method is using the cluster method. Also, the sample size of this research using Morgan table is 384 active influencers in the field of advertising. The method of data collection in the first stage is in the library and in the second stage is in the field. Also, the data collection tool is a questionnaire. The method of analysis is by spss and smart- pls software. The path coefficient of the research variables was higher than 1.96, so it is approved. The results of the research showed that the credibility of influencers will greatly help to increase people's awareness of the brand and make it better known, and in the case of fast-moving consumer goods, there is a small gap between brand awareness and the intention to buy from the brand, because there is a big difference between brands. There is no difference in terms of quality in fast-moving consumer goods, and the consumer will usually choose a brand that he has already learned about when buying.

    Keywords: new product development process, influencer, social networks
  • Hamid Alizadeh *, Ghazale khalili asr Pages 1109-1123

    The current research was conducted with the aim of evaluating the online shopping experience based on the behavioral characteristics of customers of art products. The research method used is descriptive and survey. The statistical population in the present study was the customers of online stores of artistic products. The sampling method of nonrandom research is accessible or judgmental. The final sample of 384 people was determined, and 250 questionnaires were finally analyzed. Research data has been collected by library and field method. A standard questionnaire was used to collect the required information. The research data was analyzed with the help of SMARTPLS software and using statistical, descriptive and inferential tests. Based on the analysis, the factors affecting The online shopping experience based on customers' behavioral characteristics includes individual characteristics, situational characteristics, motivational characteristics, and product characteristics, and finally, the results show the effect of all the behavioral characteristics of customers in the development of the online shopping experience of art product store customers.

    Keywords: Online shopping experience, behavioral characteristics, artistic products
  • Narges Khoshnam Pages 1124-1136

    In recent years, economic conditions have undergone many fluctuations and these fluctuations have doubled with the Corona crisis and inflation. Insurance operators (insurance companies) are facing various risks in the special economic conditions that have occurred in recent years. The purpose of this research was to examine the relationship between the income of insurance agents and wealth and success in critical economic conditions. The current research was descriptive and correlational. The data of insurance operators in the 5-year period from 1396 to 1400 was analyzed using econometric software. For this purpose, regression models with the variables of critical economic conditions of inflation and corona were examined. The findings showed that there is a significant relationship between income diversification and the wealth and success of insurance operators. In critical economic conditions where there are things like Corona and inflation, managers, investors and analysts must consider possible risks.

    Keywords: wealth, success, income of insurance operators
  • Hamid Moosapour, Narges Khshnam Pages 1137-1148

    Job burnout can cause a lot of costs for executive bodies. Factors of employee concern have an effect on job burnout and management style. Management practices should reduce burnout. The purpose of this research is to investigate the relationship between conflict management methods and employee burnout, taking into account the factors of concern in Iran's executive bodies. This is a practical and descriptive-survey research that was conducted in 1401 in the executive bodies. 190 questionnaires were analyzed to conduct the research. In this research, 6 hypotheses were formulated. A standard 5-point Likert questionnaire was used to check the research hypotheses. The findings showed that there is a significant relationship between conflict management method and employee burnout considering the factors of concern in Iran's executive bodies. Managers should reduce employee anxiety with proper management.

    Keywords: executive bodies, job anxiety factors, conflict management method, job burnout
  • Mohsen Asghari, Ibrahim Ali Razini, Mostafa Mablaghi Pages 1149-1161

    The purpose of this research is to investigate the impact of strategic orientation and supply chain capability on organizational performance with regard to the mediating role of learning culture and competitive advantage (case study: Saipa Diesel Company). The research method used is a descriptive survey type, and in terms of its purpose, it is an applied research. The statistical population includes the employees of Saipa Diesel Company in Tehran, whose number is 2000 people, and the sample size was estimated to be 322 people using Cochran's formula, which was used for random sampling. Research data was collected using a standard questionnaire and analyzed by Smart PLS software. The obtained results show the confirmation of the research hypotheses and state that strategic orientation and supply chain capability have a significant effect on organizational performance among the employees of Saipa Diesel Company due to the mediating role of learning culture and competitive advantage.

    Keywords: Strategic orientation, supply chain capability, organizational performance, learning culture, competitive advantage
  • Milad Morshedi Pages 1162-1174

    The creation of moral and intellectual values refers to values, beliefs, and moral principles and foundations, and the creation of intellectual values refers to understanding and awareness and creating thinking in a person, which is considered one of the necessities of every profession and job. Better understanding of the phenomena that create value in the ethics and thinking of accountants plays a decisive role in preventing fraud and financial corruption in organizations. This is a narrative review about the creation of ethical and intellectual values in the accounting profession. In order to identify related articles, international and domestic databases were used. Articles were searched in the time range of 2010 to 2020 using the keywords "value creation", "ethical" and "intellectual" accounting profession. The articles that met the inclusion criteria were reviewed and analyzed separately and combined. From the initial 89 articles, 60 articles were removed due to issues such as studies not related to the keywords, studies in languages other than Farsi and English, and studies outside the time period from 2010 to 2020 and being repetitive, and finally 29 articles related to the subject under discussion and, were selected. In most of the studies, the factors that can create moral and intellectual values in the accounting profession were: holding training courses on ethics and ways of thinking, religion, personal beliefs and convictions, codes of professional behavior and ethical codes. Leadership and upper management, family and cultural factors, implementation of incentive and punishment system, safe and low stress environment, professionalism and technical competence of the accountant. In general, the results showed that the development and promotion of value creation and the creation of moral and intellectual values in the field of accounting can be a deterrent for individuals and organizations from problems such as corruption, bribery, fraud, misbehavior, etc.

    Keywords: value creation, Moral, Intellectual, Accounting profession
  • Majid Bolandnazar Pages 1175-1187
    Introduction

    The reflection and review of the evolution of management accounting shows that despite the technological changes and new technological developments of the past decades, although this branch of accounting knowledge has gone through ups and downs, but the methods used in it No significant progress has been made. The review of historical documents, research results of researchers and experts in this field, as well as the research of professional associations indicate that due to the numerous and diverse needs in resource management, at micro and macro levels, management accounting is inevitably necessary for growth and development. to be able to answer. In order to meet the existing needs, management accounting is equipped with the latest technologies such as information technology, artificial intelligence, nanotechnology, etc. To understand this issue, the question arises that management accounting has been able to adapt to the new technological conditions? The answer to this question is the motivation and purpose of this review article.

    Method

    This study was conducted with the aim of reviewing the world's research literature on technology and management accounting. In this review article, a systematic review of the keywords Technology, Information Technology, Artificial Intelligence, Management Accounting in the title and abstract of articles published in international reliable scientific databases was searched and all Persian and English related articles were listed.

    Findings

    First, the summaries of the articles were reviewed, and in several stages, duplicate and unrelated items were removed from the study, and finally, the final articles were selected for comprehensive review and data extraction.

    Conclusion

    The results of the study and review of articles related to the topic of the research indicated that, among new technologies, including information technology, nano technology, algorithm technology, blockchain technology, artificial intelligence, Internet of Things, machine learning, expert systems, logic Fuzzy, neural networks and management accounting, there is a positive relationship, although some studies have not found this relationship to be good for management accounting. The capabilities of the technologies presented in the researchers' studies mean that these methods can be used to preserve the long-term interests of mankind, such as preserving the environment in the future and reducing environmental and social costs.

    Keywords: technology, management accounting, artificial intelligence, information technology
  • Pages 1211-1232

    Today, the discussion of corporate stability, which consists of social responsibility, environmental responsibility, and economic responsibility, has been considered at the level of important international forums and the accounting profession, and based on this, the relationship of this social responsibility that managers must adhere to. and also the efficiency of investment that managers should decide for the optimal allocation of resources in order to make positive and optimal capital structure changes for their companies has a significant role, therefore, considering this, to review a general literature of social responsibility and We paid investment efficiency by considering the role of capital structure, in which we examined 27 domestic and foreign articles from 2012 to 2022. The results of these studies show that companies that carry out social responsibility at a higher level and They have more adherence to it, due to their general acceptance by the society, they have the capacity to have more optimal investment efficiency and invest in projects with more internal returns and make their capital structure more optimal than before. Therefore, an economic enterprise or business, of any type, is undoubtedly a public entity and property. Corporate social responsibility covers all aspects of corporate governance and is about how companies conduct their business in an ethical manner and consider the impact of economic, environmental and social aspects of human rights. Social responsibility improves the quality of people's social life in social dimensions. Also, social responsibility will increase the company's efforts to maximize profit. Therefore, it can be expected that investment efficiency will be affected in companies that have more social responsibility. Also, the amount of financial leverage and the ratio of the company's capital structure can also be effective for this relationship.

    Keywords: investment efficiency, corporate social responsibility, capital structure
  • Pages 1233-1238

    Budgeting seek to establish a link between performance indicators and resource allocation, there for it is based on two points: the relationship between the budget and the result and the relationship between performance indicators and evaluation. In the first stage, factors affecting budgeting are identified, and in the second stage the best factors influencing the determination of budgeting are identified. Public financial management is one of the duties of government or managers. Which affect the performance of various department? Budgeting is one of the most important accounting tools that governments and organization use to plan and control their income and expenses. Budgeting allows managers to focus on the future, and managers can anticipate and plan their problem in advance. From facing sudden and problematic expenses, plan in advance and prioritize expenses so that they are able to face the upcoming challenges. One of the important tasks of managers is to use participatory budgeting instead of using traditional budgets, so that they can be fully aware, budget the cost.

    Keywords: budgeting, cooperative budget, responsiveness, costing, cost prioritization
  • Ebrahim Pourjafari, Eshrat Nezampour Pages 1250-1259

    As the world of business and industry is confronting many developments and transformations such as globalization, outsourcing, creating strategic coalitions, and regarding the complexity of banking operations, technological developments, mergers and separations on a large scale, the concept of management risk has become increasingly important in the activities of both commercial and non-profit organizations, especially banks. By studying theoretical literature of operational risk and management strategies, regardless of the type of risk, they do not differ in their main elements. These elements include content, activity, conditions and consequences. True that these titles may be different in appearance depending on the type of risk, their basic concepts are the same. Considering the fact that loss data is the basis of management and operational risk, the experiences of prominent banks indicate that these banks, while providing the necessary data platforms, have taken significant steps toward operational risk and controlling it.

    Keywords: risk, operational risk, operational risk management
  • Zainab Zahmatkesh*, Soheila Shahrashtani, Mahdieh Hosseinipour Pages 1284-1308

    Corporate sustainability reporting is the company's economic, social and environmental forecasts that show how a business unit will implement its development plans in the future, considering these issues. For this reason, corporate sustainability reporting policies are considered as an important part of corporate strategies, and in this way, large companies usually accept their sustainability reports as a corporate strategy. Also, narcissism affects the behavior and type of decisions of managers and is a combination of important personality traits such as self-conceit while being fragile, mental preoccupation with success, feeling entitled, being admired, imaginations related to great power, beauty and success is high sensitivity to criticism and the desire to exploit others in interpersonal relationships. Boards of directors are usually people who have the right to control, make macro policies, supervise and govern a company. These people ensure the health of the company in various areas such as proper financial performance, appropriateness of processes, actions and legality of the organization's activities with the aim of advancing the organization. In this research, the influence of narcissism and the characteristics of managers on the level of disclosure of sustainability reporting of companies listed on the Tehran Stock Exchange is investigated. In order to test the hypotheses, the method of correlation between variables and multivariate regression equations is used through the panel data method. The statistical population of the research is all manufacturing companies admitted to the Tehran Stock Exchange from the beginning of 2015 to the end of 2019. The research sample includes 191 companies that were selected using the systematic elimination method. The results of the research indicate that the narcissism of the managers, the education of the board of directors, the ownership of the board of directors, the stability of the board of directors, and the non-obligation of the board of directors have a significant effect on the disclosure level of sustainability reporting; But the size and meetings of the board of directors do not have a significant effect on the disclosure level of sustainability reporting.

    Keywords: The Narcissism of The Board of Directors, Characteristics of Managers, Sustainability ReportingDisclosure Level
  • Forough Razmjooi, Alireza Anuri Pages 1325-1343

    The purpose of this research was to identify and rank the factors of cost management based on the quality of service delivery. The statistical community, Gladis Dasht Fars Food Production Company, and the descriptive-analytical statistical method, which is the technique of group hierarchical analysis process and Vikor method. Fuzzy is used. "Company market value, profitability, activity, capital return, based on value creation" indicators were used to measure cost management. Also, service quality is evaluated based on 7 components of service reliability, service exclusivity, service delivery in a professional manner, service delivery speed, service facilities, appearance and behavior of employees and the level of interest expressed by employees of Gladis Dasht Fars Company. it placed. Based on that, the options were ranked. The results showed; Capital return, and profitability options were jointly selected as the top options. Factors based on value creation, return on capital and activity were ranked two to four, respectively.

    Keywords: cost management, service quality, hierarchical hybrid model, Fuzzy Vikor
  • Banafsheh Movaghar *, Davood Gorgizadeh, MohammadHamed.Khanmohammadi Pages 1375-1390

    New research focuses on the economic consequences of managerial overconfidence, and there are different views on their positive and negative role. However, there are few studies on the effect of management overconfidence on audit pricing, especially abnormal audit fees. The purpose of this study is to Investigating the relationship between managers' overconfidence and abnormal audit fees, considering the moderating role of institutional ownership. The information from this study is taken from the financial statements of 146 companies during the period 2013-2021. The research is applied in terms of purpose; in terms of nature and content it is a correlation type. Multiple regression based on panel data analysis (panel data) was used to test the relationship between variables and the significance of the model. The results of the hypothesis test showed that there is a significant and positive relationship between managers' overconfidence and abnormal audit fees; The relationship between institutional ownership and abnormal audit fees is negative and significant; And institutional ownership has a negative and significant effect on the relationship between managers' overconfidence and abnormal audit fees.

    Keywords: Managers' overconfidence, Abnormal Audit fees, Institutional Ownership