فهرست مطالب

جامعه شناسی آموزش و پرورش - سال نهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1402)

نشریه جامعه شناسی آموزش و پرورش
سال نهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/02
  • تعداد عناوین: 38
|
  • پرویز رزاقی، سیاوش طالع پسند*، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 1-10
    هدف

    رفتارهای غیرمولد تحصیلی، رفتارهایی عمدی است که هنجارهای یک گروه یا سازمان را به خطر می اندازد و سلامت گروه یا سازمان را کاهش می دهد. در نتیجه، هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر مسیولیت پذیری اجتماعی بر رفتارهای غیرمولد تحصیلی دانش آموزان بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 45 روزه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان پسر پایه نهم شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که 34 نفر از آنها با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی (هر گروه 17 نفر) شامل گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش مبتنی بر مسیولیت پذیری اجتماعی قرار گرفت و در این مدت گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با مقیاس رفتارهای غیرمولد تحصیلی (Rimkus, 2012) جمع آوری و با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر مسیولیت پذیری اجتماعی باعث کاهش رفتارهای غیرمولد تحصیلی دانش آموزان و همه مولفه های آن از جمله تقلب و سرقت ادبی، مصرف الکل، مصرف مواد، رفتار تبعیض آمیز، غیبت، اهمال کاری، رفتار انحرافی و رخوت شد و نتایج در مرحله پیگیری نیز باقی ماند (05/0P

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، رفتارهای غیر مولد تحصیلی، آموزش
  • فاطمه ظهیری، مریم صفری*، حسنیه گودرزی، علی اصغر بیانی صفحات 11-22
    هدف

    در سازمان آموزش وپرورش برنامه درسی متنوع و زیادی وجود دارد و این پژوهش با هدف طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر مولفه های زیبایی شناسی و هنر در دوره متوسطه دوم انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش دارای دو بخش اسناد مکتوب مرتبط با موضوع بودند که تعداد 35 سند با روش نمونه گیری هدفمند و خبرگان مرتبط با موضوع بودند که تعداد 15 نفر با روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش یادداشت برداری از اسناد و مصاحبه با خبرگان بود که روایی آنها با روش های مقبولیت و قابلیت تایید، تایید شد و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 86/0 بدست آمد. داده ها با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار One Note تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برای الگوی برنامه درسی مبتنی بر مولفه های زیبایی شناسی و هنر در دوره متوسطه دوم 485 شاخص، 24 مولفه و 10 بعد در قالب چهار عنصر هدف، محتوا، روش های تدریس و ارزشیابی شناسایی شد؛ به طوری که در عنصر هدف 2 بعد و 5 مولفه شامل مهارتی (با 2 مولفه اهداف اکتسابی و اهداف شناختی و فراشناختی) و فردی (با 3 مولفه اهداف مبتنی بر یادگیرنده، اهداف زیباشناختی و اهداف اخلاقی)، در عنصر محتوا 3 بعد و 8 مولفه شامل محیطی (با 2 مولفه محیط یادگیری و محتوای مبتنی بر یادگیرنده)، هنری- فرهنگی (با 2 مولفه محتوای مبتنی بر اجتماع و فرهنگ و محتوای مبتنی بر هنر و زیبایی شناسی) و فرم محتوا (با 4 مولفه فرم ادبی، فرم نمایشی، فرم تجسمی و فرم ترسیمی/ بصری)، در عنصر روش های تدریس 3 بعد و 7 مولفه شامل هنری (با 2 مولفه زیباشناختی محور و طبیعت محور)، نوآورانه (با 2 مولفه خلاقیت محور و تیم محور و مشارکت محور) و فنی- انسانی (با 3 مولفه رسانه محور، پروژه محور و کارگاه محور و قابلیت معلم در تدریس) و در عنصر ارزشیابی 2 بعد و 4 مولفه شامل علمی (با 2 مولفه ارزشیابی کیفی و ارزشیابی مبتنی بر نتایج) و هنری- اخلاقی (با 2 مولفه ارزشیابی زیباشناختی و ارزشیابی اخلاقی) وجود داشت. در نهایت، الگوی برنامه درسی مبتنی بر مولفه های زیبایی شناسی و هنر در دوره متوسطه دوم طراحی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    الگوی طراحی شده برنامه درسی مبتنی بر مولفه های زیبایی شناسی و هنر در دوره متوسطه دوم پژوهش حاضر همراه با سایر الگوهای طراحی شده می تواند توسط متخصصان و برنامه ریزان درسی در طراحی الگوی جامع برنامه درسی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، زیبایی شناسی و هنر، متوسطه دوم
  • سیده بتول حسینی، علیرضا صادقی*، علی اکبر خسروی بابادی، مهدی دوایی صفحات 23-32
    هدف

    برنامه درسی فوق برنامه می تواند نقش موثری در بهبود برنامه درسی داشته باشد. در نتیجه، هدف این مطالعه سنتزپژوهی مولفه های برنامه درسی فوق برنامه بود.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر هدف، بنیادی و از نظر شیوه اجرا، کیفی از نوع سنتزپژوهی بود. جامعه پژوهش مقاله های مرتبط با برنامه درسی فوق برنامه سال های 1379 الی 1399 به تعداد 200 مورد بودند که تعداد 113 مورد آنها پس از بررسی اولیه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش یادداشت برداری از مقاله های مرتبط با برنامه درسی فوق برنامه بود. داده های حاصل از یادداشت برداری با روش تحلیل محتوا تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برای برنامه درسی فوق برنامه 53 مولفه شناسایی شد که مهم ترین آنها شامل: 1. اثربخشی فعالیت های فوق برنامه، 2. تاثیر فعالیت های فوق برنامه بر رشد اجتماعی و تمامی ابعاد مهارت های اجتماعی، 3. اجرای اصول و ویژگی های فعالیت های فوق برنامه، 4. علل عدم مشارکت در فعالیت های فوق برنامه، 5. تاثیر فعالیت های فوق برنامه بر پیشرفت تحصیلی، 6. تاثیر عوامل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و غیره بر فعالیت های فوق برنامه، 7. نقش مطالعه، ورزش، سخنرانی علمی و کارگاه های آموزشی بر فعالیت های فوق برنامه، 8. برنامه ها، تشکیلات، نیروی انسانی، بودجه و امکانات فوق برنامه، 9. هماهنگی فعالیت ها بر اساس تمایل، نیازها، علایق و استعدادها، 10. تامین سلامتی، بالابردن سطح سلامتی و ارتقای سلامت افراد و 11. شناسایی آثار و ارزش های فعالیت های فوق برنامه در راستای تحول در برنامه رسمی بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه برخی از مهم ترین مولفه های برنامه درسی فوق برنامه را مشخص ساخت که متخصصان و برنامه ریزان بر اساس آنها می توانند گام موثری در جهت بهبود طراحی و اجرای برنامه درسی فوق برنامه بردارند.

    کلیدواژگان: سنتزپژوهی، برنامه درسی، فوق برنامه، مشارکت، مهارت های اجتماعی
  • علیرضا نیرومند، قدسی احقر*، لیلا فتحی ورنوسفادرانی صفحات 33-42
    هدف

    راهبردهای یادگیری نقش مهمی در عملکرد و پیشرفت تحصیلی دارند و طراحی الگوهای متنوع در این زمینه می توانند موثر واقع شوند. در نتیجه، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی راهبردهای یادگیری انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر زمانی مقطعی، از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش اسناد و خبرگان دانشگاهی درباره راهبردهای یادگیری در سال 1400 بودند. نمونه پژوهش 15 سند و 20 نفر از خبرگان دانشگاهی بودند که بر اساس اصل اشباع نظری و بعد از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر یادداشت برداری و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که روایی آن با روش مثلث سازی تایید و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 85/0 بدست آمد. داده ها با روش کدگذاری در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که الگوی راهبردهای یادگیری دارای 47 شاخص، 7 مولفه و 2 بعد بود؛ به طوری که بعد راهبردهای شناختی دارای 4 مولفه راهبرد تکرار، راهبرد بسط دهی، راهبرد سازماندهی و راهبرد ارزشیابی و بعد راهبردهای فراشناختی دارای 3 مولفه راهبرد برنامه ریزی، راهبرد نظارت و راهبرد نظم دهی بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به شاخص ها، مولفه ها و ابعاد الگوی راهبردهای یادگیری، برای بهبود عملکرد و پیشرفت تحصیلی فراگیران می توان از طریق ارتقای ابعاد و مولفه های شناسایی شده راهبردهای یادگیری اقدام کرد.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، راهبردهای یادگیری، راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی
  • مجید ریاضی ماهر، احمد شاهورانی سمنانی*، مژده افشار کرمانی، پروین اژدری صفحات 43-52
    هدف

    مهم ترین هدف ارایه یک ماشین هوشمند مبتنی بر منطق فازی در جهت خلاصه سازی خودکار متن و اسناد مختلف می باشد، لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی محتوای کتب حسابان مقطع متوسطه با رویکرد خلاصه سازی متن فازی بود.

    روش شناسی: 

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی بود که بر اساس منطق فازی طراحی و اجرا شد. جامعه اماری پژوهش کتب حسابان  مقطع متوسطه بود که به روش سرشماری به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در این تحقیق از سیستم خلاصه ساز متن مبتنی بر منطق فازی استفاده شد که در مرحله اول از استراتژی پیشنهادی، سیستم فازی بر اساس ویژگی های تعیین شده به ارزیابی جملات پرداخته و جملات با اهمیت را شناسایی و آن هارا برای تولید خلاصه نهایی تدوین کرد. در مرحله نهایی، با استفاده از الگوریتم جستجوی هارمونی، برای تولید خلاصه ای با میزان سادگی خواندن و فهمیدن نوشته ها و پیوستگی مناسب، تلاش گردید. همچنین ‏به منظور ارزیابی عملکرد روش پیشنهادی، خلاصه سازی کتب حسابان دوره متوسطه از نرم افزار MATLAB انجام شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از پیاده سازی ماشین خلاصه ساز متنی پیشنهادی، بیانگر پیوستگی معنایی، دقت بالا در استخراج بخش های اصلی کتاب و کارآمد بودن سند خلاصه در یادگیری و یاددهی مباحث، بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست آمده، می توان دریافت که ازجمله مهم ترین دستاوردهای استراتژی پیشنهادی، خلاصه سازی متون فارسی و از نوع علمی- تخصصی با دقت بسیار بالا است که می توان از آن به عنوان یک رویکرد نوین در تدریس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خلاصه سازی متن، منطق فازی، تحلیل محتوا، کتاب حسابان
  • زهره خوشرو، احسان رحمانی خلیلی*، فرح ترکمان صفحات 53-64
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی شادابی اجتماعی بر اساس حمایت و سلامت اجتماعی با میانجی گری رضایت از زندگی در معلمان انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرا پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش 56560 معلمان شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. حجم نمونه طبق فرمول کوکران 384 نفر از معلمان بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. علاوه بر فرم اطلاعات جمعیت شناسی، برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های شادابی اجتماعی (لیندنبرگ،2000)، حمایت اجتماعی (فیشر،1999)، سلامت اجتماعی (کییز،2004) و رضایت از زندگی (داینر،2004) استفاده شد. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای Spss25 و Smart Pls3 تحلیل شدند.

    یافته ها

      مدل یابی شادابی اجتماعی بر اساس حمایت و سلامت اجتماعی با میانجی گری رضایت از زندگی در معلمان برازش مناسبی داشت. تاثیرحمایت اجتماعی، سلامت اجتماعی و رضایت از زندگی بر شادابی اجتماعی مستقیم و معنادار، ضمنا حمایت و سلامت اجتماعی بر رضایت از زندگی نیز تاثیر مستقیم و معنادار داشتند و با میانجی گری رضایت از زندگی تاثیرغیر مستقیم و معنادار بر شادابی اجتماعی داشتند (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش برای بهبود شادابی اجتماعی معلمان می توان از طریق ارتقای حمایت اجتماعی، سلامت اجتماعی و رضایت از زندگی آنان اقدام کرد.

    کلیدواژگان: شادابی اجتماعی، حمایت اجتماعی، سلامت اجتماعی، رضایت از زندگی، معلمان
  • زهرا آزاد غلامی خسمخی*، مریم عباچی، سید علی میرابراهیمی، علی یعقوبی صفحات 65-78
    هدف

    وندالیسم نوعی رفتار نابهنجار اجتماعی است که به اشکال مختلف در بین نوجوانان بروز و ظهور پیدا می کند. از اینرو هدف اصلی این پژوهش، شناسایی عوامل فردی و خانوادگی موثر بر رفتار وندالی دانش آموزان نوجوان بود.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و حجم جامعه 27519 نفر از دانش آموزان متوسطه اول و دوم ناحیه 2 شهر رشت در طی 1396 تا 1397 بودند. طبق جدول مورگان، 377 نفر نمونه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه نیز از نوع محقق ساخته بوده است. پایایی گویه های فردی، خانوداگی و وندالیسم با آزمون آلفای کرونباخ برابر 85/0، 894/0 و 873/0 و روایی آن با روش HTMT نیز برابر با 21/0-، 39/0، و 27/0- محاسبه شد. از ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندجانبه با نرم افزار Spss نسخه 23 جهت تحلیل استفاده شد.

    یافته ها

    مقدار ثابت B گویه های فردی برای تمامی گویه های رفتار وندالی مثبت بوده و معنی داری آماری آن با آزمون t و  نشان داد که مقدار P value از مقدار  کوچکتر است. اما اکثر ضرایب  تا  گویه های وندالیسم منفی بوده و بیانگر کاهش رفتارهای تخریبی با کاهش مشکلات فردی می باشند. همچنین مقدار ثابت B گویه های خانوادگی برای گویه های وندالیسم مثبت بوده و معنی داری آماری آزمون t نشان داد که مقدار P value در همه موارد از مقدار  کوچکتر می باشد. ولی بیشتر ضرایب  تا  موثر در رفتار تخریب گرایانه منفی بوده و بیانگر کاهش وندالیسم در ازای کاهش اثر مشکلات خانوادگی می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه برای کاهش رفتارهای وندالی باید حل مشکلات فردی و خانوادگی در راستای کاهش رفتارهای وندالی در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عوامل فردی، عوامل خانوادگی، وندالیسم، دانش آموزان نوجوان
  • کیوان کاوه، تقی آقا حسینی*، محبوبه سادات فدوی صفحات 79-88
    هدف

    امروزه اهمیت دانش و تولید آن بر کسی پوشیده نیست و دانشگاه ها به عنوان محور اصلی تولید آن به شمار می روند. تولید دانش نیز مانند همه تولیدات دیگر دارای چالش ها و آسیب هایی است که نیازمند مطالعه است. بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های آسیب شناسی تولید دانش در دانشگاه آزاد اسلامی بود.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، کیفی بود. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی شهر اصفهان در سال تحصیلی 400-1399 بودند که بر اساس روش اشباع نظری تعداد 22 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود که برای اعتبار یافته ها از دو روش روایی محتوایی به وسیله 4 خبره بیرون از پژوهش و 2 نفر خبره داخل در پژوهش استفاده شد و برای پایایی نیز از روش توافق کدگذاری استفاده شد که حاصل آن 86/0 شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی به روش تحلیل مضمون در نرم افزار Maxqda18 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد 86 کد باز، 9 کد محوری و سه کد انتخابی برای آسیب شناسی تولید دانش در دانشگاه آزاد اسلامی شناسایی شد؛ به طوری که کدهای انتخابی شامل آسیب های نظام دانشگاهی (خط مشی گذاران، دست اندرکاران)؛ آسیب های ساختاری (برنامه درسی آموزش عالی، ساختار پژوهشی، ساختار حمایتی، ساختار وابسته) و آسیب های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی (فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی) بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت تولید دانش در دانشگاه آزاد اسلامی در سه حوزه (آسیب های دانشگاهی، ساختاری و فرهنگی) دارای چالش هایی است که برای ارتقای کمی و کیفی تولید دانش، باید بازنگری در قوانین مربوط دانش و علم و همچنین ارتقای علمی اساتید و دانشجویان صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تولید دانش، نظام آموزش عالی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • سوسن رسولی، جعفر برقی مقدم*، محمدرحیم نجف زاده، حمید جنانی صفحات 91-98
    هدف

    امروزه اهمیت دانش و تولید آن بر کسی پوشیده نیست و دانشگاه ها به عنوان محور اصلی تولید آن به شمار می روند. تولید دانش نیز مانند همه تولیدات دیگر دارای چالش ها و آسیب هایی است که نیازمند مطالعه است. بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های آسیب شناسی تولید دانش در دانشگاه آزاد اسلامی بود.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، کیفی بود. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی شهر اصفهان در سال تحصیلی 1399-400 بودند که بر اساس روش اشباع نظری تعداد 22 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود که برای اعتبار یافته ها از دو روش روایی محتوایی به وسیله 4 خبره بیرون از پژوهش و 2 نفر خبره داخل در پژوهش استفاده شد و برای پایایی نیز از روش توافق کدگذاری استفاده شد که حاصل آن 86/0 شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی به روش تحلیل مضمون در نرم افزار Maxqda18 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد 86 کد باز، 9 کد محوری و سه کد انتخابی برای آسیب شناسی تولید دانش در دانشگاه آزاد اسلامی شناسایی شد؛ به طوری که کدهای انتخابی شامل آسیب های نظام دانشگاهی (خط مشی گذاران، دست اندرکاران)؛ آسیب های ساختاری (برنامه درسی آموزش عالی، ساختار پژوهشی، ساختار حمایتی، ساختار وابسته) و آسیب های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی (فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی) بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت تولید دانش در دانشگاه آزاد اسلامی در سه حوزه (آسیب های دانشگاهی، ساختاری و فرهنگی) دارای چالش هایی است که برای ارتقای کمی و کیفی تولید دانش، باید بازنگری در قوانین مربوط دانش و علم و همچنین ارتقای علمی اساتید و دانشجویان صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تولید دانش، نظام آموزش عالی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • حبیب احمدی، محمدتقی ایمان، منصور طبیعی، محمد زنگنه* صفحات 99-112
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی کمی و کیفی شکاف ارزش های فرهنگی بین مادران و دختران بود.

    روش شناسی: 

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت داده ها آمیخته بود. جامعه آماری بخش کمی دانشجویان زن دانشگاه فرهنگیان بوشهر بودند که 235 نفر از آن ها با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. جامعه بخش کیفی نیز دانشجویان زن دانشگاه فرهنگیان بوشهر بودند که 25 نفر طبق اصل اشباع نظری با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. اعتبار محتوایی پرسشنامه، با اخذ نظرات و پیشنهادات اعضای پانل خبرگان و پایایی ابزار با آلفای کرونباخ برای پرسشنامه سرمایه 8/0، ارزش های فرهنگی 73/0 و ساخت توزیع قدرت در خانواده 74/0 تایید شد. ابزار تحقیق در بخش کیفی، مصاحبه نیمه - ساخت یافته بود. قابلیت اعتماد از طریق روش مثلث بندی محققان و کنترل توسط مشارکت کنندگان و قابلیت اتکاء با روش توافق درون موضوعی دو کد گذار 5/75 درصد تایید شد. در بخش کمی، داده ها با رگرسیون چندگانه و آزمون یو - من ویتنی با نرم افزار SPSS 26  و در بخش کیفی، با تحلیل مضمون در نرم افزار MAXQDA 2020 تحلیل شدند.

    یافته ها

     در بخش کمی، نتایج نشان داد که اختلاف بین مادران و دختران به لحاظ ارزش های فرهنگی معنا دار بود. متغیر های تفاوت سرمایه و ساخت توزیع قدرت مهمترین پیش بینی کننده های معنی دار شکاف ارزش های فرهنگی بین مادران و دختران بودند. در بخش کیفی، در توصیف مشارکت کنندگان از شکاف ارزش های فرهنگی بین مادران و دختران، 225 مضمون پایه، 8 مضمون سازمان دهنده و یک مضمون فراگیر شکل گرفت. در بررسی دیدگاه مشارکت کنندگان، پیرامون چگونگی نقش تفاوت سرمایه بر شکاف ارزش های فرهنگی، 385 مضمون پایه، 11 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر و چگونگی نقش ساختار توزیع قدرت بر شکاف ارزش های فرهنگی، 102 مضمون پایه، 5 مضمون سازمان دهنده و یک مضمون فراگیر بوجود آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    بین مادران و دختران به لحاظ ارزش های فرهنگی تفاوت معنی داری وجود داشت. متغیر های تفاوت سرمایه و ساخت توزیع قدرت بر شکاف ارزش های فرهنگی نقش معنی داری داشتند که مشارکت کنندگان با توضیح چگونگی این نقش، بر آن صحه گذاشتند.

    کلیدواژگان: شکاف ارزش های فرهنگی، شکاف نسلی، تفاوت ارزشی، تفاوت نسلی
  • جمیله شرف، نادر قلی قورچیان*، کلثوم نامی، محمود صباحی زاده صفحات 113-124
    هدف

    مدرسه صالح مدرسه ای برای تحقق حیات طیبه و دستیابی به جامعه سالم است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی مدل استقرار مدرسه صالح بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر زمانی مقطعی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه پژوهش صاحب نظران مدرسه صالح استان هرمزگان در سال 1400 بودند که طبق اصل اشباع نظری تعداد 17 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش کدگذاری در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برای مدل استقرار مدرسه صالح 546 مفهوم در 29 زیرمقوله و 14 مقوله شناسایی شد. مقوله ها شامل ارتقای جایگاه آموزش وپرورش و عناصر آن (با دو زیرمقوله ارتقای جایگاه و ارزشمندی آموزش وپرورش و ارتقای منزلت و جایگاه معلمان و مدیران)، مدیریت و ارتقای عملکرد (با چهار زیرمقوله توجه به مدیریت مدارس، هماهنگی و ارتباطات، ارتقاء نظارت و ارتقاء روابط و رفتارها در مدرسه)، سیاست، ساختار و سیستم اداری (با دو زیرمقوله توجه به مسایل سیاست گذاری و ساختار و ارتقای سیستم اداری)، توجه به تربیت و پرورش دینی (با یک زیرمقوله توجه به تربیت و پرورش دینی و ملی)، منابع، فضا و تجهیزات (با سه زیرمقوله توجه به مسایل و ملزومات فضای کالبدی کلاس و مدرسه، تامین منابع مالی و بهره گیری از تجهیزات و فناوری ها)، بهره گیری از ظرفیت ها و توجه به نیازها (با دو زیرمقوله توجه به ظرفیت ها و زیست بوم مناطق و نیازمحوری)، نیروی انسانی (با سه زیرمقوله بهره گیری از نیروی انسانی توانمند، توانمندسازی و ایجاد انگیزه و جذب و بکارگیری)، برنامه و هدف محوری (با چهار زیرمقوله توجه به برنامه درسی ملی و بومی، توجه به هدف و برنامه محوری، نهادینه کردن ارزش و اهمیت سند و عملیاتی کردن اهداف و مولفه های سند تحول)، توجه به کیفیت و پیامدهای نظام آموزشی (با دو زیرمقوله توجه به پیامدها و خروجی های نظام آموزشی و غنی سازی و ارتقای کیفیت برنامه ها و فعالیت های مدارس)، توجه به تجربه ها و پژوهش ها (با دو زیرمقوله استفاده از دیدگاه های نوین و تجارب ملی و بین المللی و پژوهش محوری در نظام آموزشی)، مشارکت ذی نفعان و نخبگان (با یک زیرمقوله مشارکت ذی نفعان و نخبگان)، تفاوت های فردی (با یک زیرمقوله رعایت تفاوت های فردی)، انعطاف پذیری (با یک زیرمقوله انعطاف پذیری در برابر تغییرات) و روش ها و شیوه های آموزشی (با یک زیرمقوله روش ها و شیوه های آموزش و تدریس) بودند که با توجه به مقوله ها و زیرمقوله ها مدل استقرار مدرسه صالح طراحی شد. همچنین، نسبت روایی محتوایی 84/0 و شاخص روایی محتوایی 89/0 بر اساس نظر صاحب نظران حاکی از اعتبار مناسب مدل استقرار مدرسه صالح بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به مقوله ها و زیرمقوله ها مدل استقرار مدرسه صالح شناسایی شده در این پژوهش، مدیران و برنامه ریزان آموزش وپرورش می توانند گام موثری در جهت ارزیابی میزان تحقق مدرسه صالح و تلاش برای استقرار آن بردارند.

    کلیدواژگان: مدرسه صالح، استقرار مدرسه صالح، آموزش وپرورش
  • مجتبی رئیسی سرتشنیزی، احمد غضنفری*، رضا احمدی، طیبه شریفی صفحات 125-136
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش گروهی کاوشگری و مفهوم آموزی در درس علوم بر خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان پسر بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری(یک ماهه) با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی شهرستان کیار (شهر کرد) در سال تحصیلی 400- 1399 بودند. نمونه پژوهش شامل 75 نفر از دانش آموزان پسر در دو گروه آزمایش گروهی کاوشگری، مفهوم آموزی و یک گروه کنترل (هر گروه 25 نفر)  بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای از 3 مدرسه و 3 کلاس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه خودکارآمدی جنکینز و مورگان (1999) و مداخله نیز روش آموزش گروهی کاوشگری و آموزش گروهی مفهوم آموزی به مدت 10 جلسه (هر جلسه 45 دقیقه) که برای هر دو گروه آزمایش اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی در نرم افزار Spss24 استفاده شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هم آموزش گروهی کاوشگری و هم مفهوم آموزی در مقایسه با گروه کنترل موجب افزایش نمرات خودکارآمدی تحصیلی شدند(05/0>P). ولی بین میانگین نمرات آموزش گروهی کاوشگری و مفهوم آموزی تفاوت معناداری وجود نداشت. به عبارتی دیگر، هر دو روش آموزش گروهی کاوشگری و آموزش گروهی مفهوم آموزی به یک اندازه موجب افزایش نمرات خودکارآمدی تحصیلی شدند 

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت آموزش گروهی کاوشگری و مفهوم آموزی باعث افزایش خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان در درس علوم می شود. بنابراین برنامه ریزان درسی می توانند این روش ها را بیشتر مورد توجه قرار دهند و همچنین معلمان دوره ابتدایی می توانند در آموزش درس علوم از این روش های آموزشی جهت خودکارآمدی تحصیلی آنان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی، کاوشگری، مفهوم آموزی، خودکارآمدی تحصیلی، علوم تجربی، دانش آموزان
  • رزیتا ابراهیمی تبار، صدر الدین ستاری*، توران سلیمانی صفحات 137-146
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی الگوی مدیریت اثربخش در مدارس هزاره سوم بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا تلفیقی بود. جامعه پژوهش کیفی شامل اساتید دانشگاهی در سال تحصیلی 401-1400 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس اصل اشباع نظری 16 نفر انتخاب شدند. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل مدیران استان اردبیل بودند که تعداد 300 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه بودند. برای اعتبار یافته ها در بخش کیفی از دیدگاه خبرگان و پایایی از ضریب توافق بین کدگذاران استفاده شد. در بخش کمی نیز از اعتبار صوری و پایایی با آلفای کرونباخ 89 درصد شد. برای تجزیه و تحلیل در بخش کیفی از کدگذاری و در بخش کمی از روش معادلات ساختاری با نرم افزار Pls Smart استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 237 کد اولیه، 32 کد محوری در قالب شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها شناسایی شد. شرایط علی پیش بین قوی (میزان  استون-گایسر برابر 521/0) برای مدیریت اثربخش مدارس بود. همچنین، متغیرهای شرایط زمینه ای، مدیریت اثربخش مدارس و شرایط مداخله گر پیش بین قوی (میزان  استون-گایسر برابر 732/0) برای متغیر راهبردها و راهبردها نیز پیش بین قوی (میزان  استون-گایسر برابر 672/0) برای متغیر پیامدهای ناشی از مدیریت اثربخش مدارس بودند. 

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت مدل مدیریت اثربخش در مدارس هزاره سوم از برازش مناسبی برخوردار است و می توان آن را در سیستم های آموزشی (مدارس) اجرا و با حرکت به سوی این الگو، شاهد تغییر اساسی در توسعه مدیریت اثربخش در مدارس هزاره سوم شاهد بود.

    کلیدواژگان: مدیریت اثربخش مدارس، هزاره سوم، مدیران مدارس
  • بنفشه فرهت، عبدالرحیم رحیمی*، فرهاد امام جمعه صفحات 147-158
    هدف

    هدف از این پژوهش ارایه مدل ترویج فرهنگ کتاب خوانی دانش آموزان دوره ابتدایی بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها کیفی از نوع نظریه پردازی داده بنیاد مبتنی بر طرح اشتراس کوربین بود. جامعه شامل خبرگان آموزش وپرورش  شهر بوشهر در سال تحصیلی 1400-1399 بود. ابزار پژوهش مصاحبه  نیمه ساختاریافته بوده روایی محتوایی با نظر متخصصان تایید و پایایی با روش ضریب توافق بین کدگذاران 8/78% به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش کدگذاری باز، محوری و با استفاده از نرم افزار Max QDA نسخه Pro انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد پدیده محوری شامل اهدا کتاب، انجمن ها و نهادهای کتاب خوانی و آموزش مهارت های مطالعه در مدارس؛ شرایط علی شامل نهادینه شدن فرهنگ، کتاب خوانی، برنامه داستان خوانی و هدف گذاری مطالعاتی؛ شرایط مداخله گر شامل نقش کتابدار، مسابقات کتاب خوانی، برگزاری نمایشگاه های کتاب و شرایط زمینه ای شامل فضای مجازی، مناسب بودن کتابخانه ها، نقش خانواده می باشد. راهبردهای شناسایی شده شامل عواملی همچون سیاست گذاری- کاهش هزینه ها در یارانه دولتی و درنهایت پیامدها که شامل ایجاد کتابخانه های جدید، انتشار الکترونیک، مشارکت در نقد کتاب خوانی اینترنتی می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    سیاست گذاری و ارایه خط مشی مناسب در راستای گسترش فرهنگ کتابخوانی از طریق ارایه کتب ارزان قیمت، برگزاری جشنواره و مسابقات کتابخوانی، تجهیز کتابخانه ها و برنامه ریزی مناسب در آموزش و پرورش و رسانه ها می تواند زمینه توسعه فرهنگ کتابخوانی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: فرهنگ کتاب خوانی، نظریه پردازی داده بنیاد، دانش آموزان، دوره ابتدایی
  • عبدالجواد خلیلی*، جلال طاهرزاده صفحات 159-168
    هدف

    هدف از انجام پژوهش بررسی رابطه بین فلات زدگی شغلی و آوای سازمانی کارکنان آموزش و پرورش بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه ی کارکنان آموزش و پرورش شهرستان مهر استان فارس در سال تحصیلی 400-1399 به تعداد 510 نفر که بر اساس جدول مورگان نمونه 220 نفری با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته فلات زدگی شغلی و پرسشنامه استاندارد آوای سازمانی (Hames,2012) جمع آوری گردید. در پژوهش حاضر از روایی همگرا با استفاده از واریانس استخراج شده که برای همه متغیرها بالاتر از 6/0 بود و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ در پرسشنامه فلات سازمانی (82/0) و پرسشنامه آوای سازمانی (78/0) محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن، من ویتنی، کروسکال والیس و فریدمن در نرم افزار آماری21  SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نشان داد که بین فلات ساختاری و زیستی با آوای سازمانی همبستگی منفی و معنادار وجود داشت. (05/0>p) و بین فلات محتوایی با آوای سازمانی رابطه ی معناداری وجود نداشت(05/0p>). آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس نشان داد که تحصیلات، سن و جنسیت بر روی فلات زدگی شغلی و آوای سازمانی اثر معناداری نداشت(05/0p>). براساس آزمون فریدمن فلات ساختاری بیشترین و فلات زیستی کمترین میانگین را داشت. (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نهایی پژوهش نشان داد که انواع فلات زدگی شغلی رابطه ی متفاوتی با آوای سازمانی کارکنان داشتند که میزان این رابطه در کارکنان با تحصیلات، سن و جنسیت ارتباطی نداشت. با توجه به اهمیت موضوع لازم است مدیران در جهت تقویت آوای سازمانی، انگیزه های لازم را ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: فلات زدگی شغلی، آوای سازمانی، آموزش و پرورش
  • فاطمه رحیم پور، مهری دارایی*، امین رحیمی کیا صفحات 169-180
    هدف

    هدف تحقیق حاضر، طراحی الگوی آموزش الکترونیکی در دانشگاه پیام نور لرستان بود.

    روش شناسی:

    روش پژوهش حاضر، تلفیقی (کیفی- کمی) و از نظر شیوه اجرا کاربردی بود. جامعه پژوهش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی شهر خرم آباد در سال تحصیلی 400-1399 بودند که 40 نفر بر اساس قاعده اشباع نظری و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.  جامعه آماری بخش کمی نیز شامل اساتید دانشگاهی شهرم خرم آباد در سال تحصیلی 400-1399 به تعداد 552 نفر بودند که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 225 تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار بخش کیفی مصاحبه و بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی ابزار بخش کیفی با روایی صوری انجام گرفت و پایایی نیز با ضریب توافق بین کدگذاران 82/0 شد. همچنین در بخش کمی پژوهش روایی صوری استفاده و پایایی با آلفای کرونباخ 85/0 حاصل شد. تجزیه وتحلیل بخش کیفی با روش کدگذاری در نرم افزار MAXQDA3 و بخش کمی با روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار  Pls smart3انجام شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی، 5 مولفه (محتوا، ارزشیابی، زیرساخت فنی، برنامه ریزی و محیط یادگیری) و 41 شاخص برای الگوی آموزش الکترونیکی شناسایی شد. بر اساس نتایج بخش کمی، بار عاملی که ضریب همبستگی بین متغیر مکنون (آموزش الکترونیکی) و متغیرهای آشکار در یک الگو است، به ترتیب مربوط به برنامه ریزی (74/0)، تدوین محتوا (63/0)، ارزشیابی (58/0)، زیرساخت فنی (51/0) و محیط یادگیری (5/0) می باشد. همچنین طبق نتایج مدل سازی معادلات ساختاری، مولفه برنامه ریزی با ضریب42/0، تدوین محتوا با ضریب21/0، ارزشیابی با ضریب18/0، زیرساخت فنی و محیط یادگیری با ضریب14/0 به ترتیب بیش ترین اثر را بر آموزش الکترونیکی داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    کووید-19 نشان داد که آموزش الکترونیکی، ضرورت سیستم آموزشی در آینده است. لذا اولین اقدام، نظرخواهی از اساتید و متخصصین برای شناسایی و رفع چالش های آموزش الکترونیکی و برنامه ریزی برای پیاده سازی این سیستم در نظام آموزش عالی با توجه به مولفه های محتوا، ارزشیابی، زیرساخت فنی، برنامه ریزی و محیطی یادگیری می باشد.

    کلیدواژگان: فرایند یاددهی- یادگیری، آموزش الکترونیکی، برنامه ریزی، دانشگاه
  • محمود تعجبی*، پروانه محمدی، محسن احمدی صفحات 181-190
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین مدیریت استعداد و جامعه پذیری سازمانی با سرمایه های روانشناختی انجام شد.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی شهرستان سقز در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی  278 نفر از معلمان به طور تصادفی جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد مدیریت استعداد(Cunningham, 2007)، جامعه پذیری سازمانی(Taormina, 1997) و سرمایه های روانشناختی(2007،Luthans, Youssef  , Avolio)  استفاده گردید.داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری در نرم افزارهای آماری Lisrel وSPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رابطه مدیریت استعداد با سرمایه های روانشناختی (28/0) با آماره تی 29/4 مثبت و معنادار می باشد(01/0P<)همچنین رابطه جامعه پذیری سازمانی با سرمایه های روانشناختی (64/0) با آماره تی 36/7 مثبت و معنادار بود(01/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضراز عوامل اثر گذار بر سرمایه های روانشناختی می تواند مدیریت استعداد و جامعه پذیری سازمانی باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، جامعه پذیری سازمانی، سرمایه های روانشناختی
  • عبدالوحید منطق، علی اصغر ماشینچی*، مختار رنجبر صفحات 191-204
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی کیفیت برنامه درسی در دوره متوسطه (اول) شهر شیراز با تاکید بر رویکرد مجازی انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا تلفیقی (کیفی- کمی) بود. در بخش کیفی مشارکت کنندگان در پانل دلفی 20 خبره دانشگاهی در حوزه برنامه ریزی درسی شهر شیراز بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی،  معلمان ناحیه 1و 2 شهر شیراز در سال تحصیلی 400-1399 به تعداد 2953 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 350 با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه و مرور ادبیات پیشینه بود و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. اعتبار یافته ها با روایی صوری و پایایی با روش آلفای کرونباخ انجام شد که مقدار آن 88/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کدگذاری و تحلیل دلفی و در بخش کمی از آماره های توصیفی (درصد، میانگین و انحراف معیار) با نرم افزار Spss23 و استنباطی (معادلات ساختاری- تحلیل عاملی تاییدی) با نرم افزار Lisrel8.8 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های کیفی نشان داد 6 بعد (هدف، محتوا، روش، برنامه ریزی، ارزشیابی و فناوری) 19 مولفه و 57 شاخص برای الگوی کیفیت برنامه درسی در دوره متوسطه اول شناسایی شد. همچنین نتایج تحلیل عاملی نشان داد بعد محتوا با بار عاملی (88/0 و 21/20=t)، هدف (83/0 و 32/18=t) فناوری (78/0و 11/17=t)، ارزشیابی (75/0 و 72/16=t)، روش (71/0 و 62/15=t) و برنامه ریزی (68/0 و 92/13=t) به ترتیب بیش ترین اثرگذاری بر کیفیت برنامه درسی داشتند. 

    بحث و نتیجه گیری

    برنامه ریزان درسی می توانند جهت افزایش کیفیت برنامه درسی دوره متوسطه اول به 6 بعد شناسایی شده این پژوهش توجه جدی نمایند و بر روی بعد محتوا و سازگاری آن با روش های مجازی به طور خاص تمرکز نمایند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، رویکرد مجازی، برنامه ریزی، کیفیت، دوره متوسطه اول
  • مسعود احمدی، مسعود قاسمی*، منصوره شهریاری احمدی صفحات 205-214
    هدف

    اختلال اضطراب فراگیر دارای پیامدهای منفی زیادی از جمله کاهش تاب آوری است. بنابراین، هدف این پژوهش اثربخشی برنامه آموزشی ابراز وجود بر تاب آوری و نشانه های بالینی دانش آموزان دارای علایم اختلال اضطراب فراگیر بود.

    روش شناسی:

     این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان پسر 16 تا 18 ساله دوره دوم متوسطه شهر کرج در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از میان آنها 50 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 25 نفری شامل گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت برنامه آموزشی ابراز وجود قرار گرفت و در این مدت گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با مقیاس تاب آوری (Connor and Davidson, 2003) و پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر (Spitzer, Kroenke, Williams and Lowe, 2006) گردآوری و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر متغیرهای تاب آوری و نشانه های بالینی اختلال اضطراب فراگیر تفاوت معنی داری داشتند. به عبارت دیگر، برنامه آموزشی ابراز وجود باعث افزایش تاب آوری (001/0, P<25/41=F) و کاهش نشانه های بالینی اختلال اضطراب فراگیر (001/0, P<34/28=F) در دانش آموزان شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی برنامه آموزشی ابراز وجود بر تاب آوری و نشانه های بالینی اختلال اضطراب فراگیر بود. بنابراین، مشاوران و درمانگران می توانند از برنامه آموزشی ابراز وجود در کنار سایر روش ها و برنامه های آموزشی جهت افزایش تاب آوری و کاهش نشانه های بالینی اختلال اضطراب فراگیر استفاده کنند.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، ابراز وجود، تاب آوری، نشانه های بالینی، اضطراب فراگیر، دانش آموزان
  • مهدیه رضا زاده، بابک حسین زاده*، سیده زهرا حسینی درون کلایی صفحات 215-230
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل تاثیر مدیریت تدریس پژوهش محور بر مدیریت فراشناخت با نقش میانجی جو حاکم سازمانی از طریق روش تحقیق مدل آمیخته اکتشافی انجام شد.

    روش شناسی: 

    تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق، ترکیبی بصورت آمیخته کیفی - کمی، بوده بطوریکه در بخش کیفی، مدل، شناسایی شده و در بخش کمی، مدل شناسایی شده در جامعه آماری واقعی، کمی سازی شده و در بوته آزمون قرار گرفت جامعه آماری در بخش کیفی، گروهی از خبرگان آکادمیک، خبرگان سازمانی و متخصصان مرتبط با موضوع پژوهش و در بخش کمی معلمان مدارس دخترانه و پسرانه دوره دوم متوسطه استان مازندران، در 400 مدرسه بتعداد 6420 نفر بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، تعداد 20 نفر و در بخش کمی با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی چندمرحله ای بر اساس فرمول کوکران، تعداد 364 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق اجرای تکنیک دلفی با پرسشنامه نیمه ساختاریافته و ساختاریافته طی چهار راند و در بخش کمی از طریق مدلسازی معادلات ساختاری با ابزار پرسشنامه محقق ساخته 96 گویه ای استخراج و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS تجزیه و تحلیل شد. پایایی و پایایی ترکیبی مولفه ها بترتیب بین  731/0 تا 962/0 و 836/0 تا 975/0 برآورد و تایید شد.

    یافته ها

    یافته های کیفی نشان داد، « مدیریت تدریس پژوهش محور »، دارای نه بعد بشرح: یادگیری مبتنی بر حل مسیله و پژوهش، یادگیری گروهی و مشارکتی، طرح مسیله و سوالات چالشی، توسعه مهارتهای اجتماعی، کاوشگری و رویکرد اکتشافی، ایجاد محیطی مبتنی بر دوستی و صمیمیت، طوفان فکری در جهت خلاقیت و بدیعه پردازی، نقش حواس در فهم و ارتباط بین مطالب درسی و تکالیف درسی متناسب با شرایط روحی و علمی دانش آموزان، « جو سازمانی»، دارای هفت بعد بشرح: رفتار حمایتی، همبستگی و روحیه گروهی، صمیمیت، وضوح نقش، تشویق مبتنی بر عملکرد، قانون مداری مبتنی بر دستورالعمل های بالادستی و رفتار حرفه ای و اخلاقی و « مدیریت فراشناخت»، دارای هشت بعد بشرح: خودانگیزشی، خودکنترلی، خودمشاهده گری، خودقضاوتی، خودواکنشی، هدف گذاری و مدیریت منابع در دسترس، راهبردهای  حل مسیله در یاددهی - یادگیری و ارتقاء دانش اخباری و موقعیتی، بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بخش کمی نشان داد که مدیریت تدریس پژوهش محور بر مدیریت فراشناخت و جو سازمانی و جو سازمانی بر مدیریت فراشناخت، تاثیر معناداری داشته و جو سازمانی در تاثیر مدیریت تدریس پژوهش محور بر مدیریت فراشناخت، نقش میانجی را ایفا نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت تدریس پژوهش محور، مدیریت فراشناخت، جو سازمانی
  • مهناز پرموز، افسانه صابر گرکانی*، فریبا حنیفی صفحات 231-242
    هدف

    کیفیت برنامه درسی نقش مهمی در موفقیت و عملکرد تحصیلی دارد. در نتیجه، هدف این مطالعه بررسی وضعیت مولفه های ارزشیابی کیفیت برنامه درسی در مدارس ابتدایی شهر تهران بود.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه بخش کیفی خبرگان و اساتید برنامه درسی شهر تهران بودند که طبق اصل اشباع نظری تعداد 12 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه بخش کمی معلمان زن و مرد مدارس ابتدایی دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 23593 نفر بودند که طبق جدول کرجسی و مورگان تعداد 377 نفر از آنها با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بودند که روایی مصاحبه ها با روش مثلث سازی تایید و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 83/0 محاسبه شد و روایی صوری پرسشنامه با نظر خبرگان تایید و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 85/0 محاسبه شد. داده ها با روش های کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA و آزمون تی یک نمونه ای در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ارزشیابی کیفیت برنامه درسی در مدارس ابتدایی دارای 108 شاخص در 23 مولفه و 6 بعد شامل رویکرد سیستمی ارزشیابی کیفیت برنامه درسی (با 4 مولفه تفکر راهبردی، تعمیم پذیری اهداف، دریافت بازخورد اصلاحی و تسهیل فرآیند یاددهی و یادگیری)، ارزشیابی کیفی فعالیت ها (با 3 مولفه ارزشیابی فعالیت های انگیزشی، ارزشیابی فعالیت های کاربردی و ارزشیابی فعالیت های برنامه درسی)، کیفیت بخشی امکانات و فناوری های نوین (با 3 مولفه امکانات فرهنگی و ورزشی، امکانات آموزشی و امکانات رفاهی)، کیفیت بخشی عوامل ساختاری (با 4 مولفه کمبود منابع و توزیع نامناسب، آینده نگری ضعیف، ارتباطات فردی و سازمانی و عدم انضباط کاری)، کیفیت سنجی اصول برنامه درسی (با 4 مولفه انعطاف پذیری، توالی برنامه درسی، سودمندی برنامه درسی و جامعیت برنامه درسی) و کیفیت سنجی مدیریت استراتژیک برنامه درسی (با 5 مولفه بهبود ظواهر برنامه درسی، بهبود محتوای برنامه درسی، انسجام برنامه درسی، ترسیم چشم انداز و رشد هویت ملی- مذهبی) بود. همچنین، مولفه های تفکر راهبردی، تعمیم پذیری اهداف، تسهیل فرآیند یاددهی و یادگیری، ارزشیابی فعالیت های انگیزشی، ارزشیابی فعالیت های کاربردی و ارزشیابی فعالیت های برنامه درسی، امکانات فرهنگی و ورزشی، امکانات آموزشی، امکانات رفاهی، کمبود منابع و توزیع نامناسب، آینده نگری ضعیف، ارتباطات فردی و سازمانی، انعطاف پذیری، توالی برنامه درسی، سودمندی برنامه درسی، بهبود ظواهر برنامه درسی، بهبود محتوای برنامه درسی، انسجام برنامه درسی، ترسیم چشم انداز و رشد هویت ملی- مذهبی در وضعیت مطلوب قرار داشتند، اما مولفه های دریافت بازخورد اصلاحی، عدم انضباط کاری و جامعیت برنامه درسی در وضعیت نامطلوب قرار داشتند (001/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه برای متخصصان و برنامه ریزان آموزش وپرورش تلویحات کاربردی بسیاری دارد و آنان بر اساس نتایج این مطالعه می توانند گام موثری در راستای بهبود مولفه های ارزشیابی کیفیت برنامه درسی و به ویژه سه مولفه دریافت بازخورد اصلاحی، عدم انضباط کاری و جامعیت برنامه درسی بردارند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه درسی، کیفیت برنامه درسی، مدارس ابتدایی
  • عذرا شادمهر، مریم حافظیان* صفحات 247-258
    هدف

    سواد مالی مادران در سبک زندگی و پیشرفت تحصیلی فرزندان در خانواده می تواند از جمله متغیرهای اثرگذار باشد، لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر سواد مالی مادران بر سبک زندگی و پیشرفت تحصیلی فرزندان انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و به لحاظ روش در دسته تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر بجنورد  و مادران آن‎ها در سال تحصیلی 400- 1399 به تعداد 6700 نفر بودند که بر اساس جدول مورگان از این تعداد 363 نفر دانش آموز و مادران آن‎ها به صورت خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات سه پرسشنامه سواد مالی یعقوب نژاد و همکاران (1390)، سبک زندگی میلر و اسمیت(1988) و پیشرفت تحصیلی فام و تیلور (1994) بود. بعد از تایید روایی توسط خبرگان  با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه ها به ترتیب 98/0، 93/0 و 95/0  محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 24 وSmart PLS 2 ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    شاخص های برازش مدل تحلیل عاملی نشان داده است که مدل اندازه گیری تحقیق از برازش قابل قبولی برخوردار است. بر همین اساس یافته های پژوهش نشان داد که سواد مالی مادران بر سبک زندگی فرزندان(464/0) و پیشرفت تحصیلی فرزندان(547/0) اثر مثبت و معنادار داشت. (01/0 >p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر معنادار سواد مالی مادران بر سبک زندگی و پیشرفت تحصیلی فرزندان می توان از این عامل به عنوان بهبود سبک زندگی و پیشرفت تحصیلی فرزندان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سواد مالی، سبک زندگی، پیشرفت تحصیلی، مادران، دانش آموزان
  • تقی عاشوری*، مرتضی دوستی، سید محمدحسین رضوی، ابوالحسن حسینی صفحات 259-268
    هدف

    امروزه بحث توسعه فرصت های کارآفرینانه در همه رشته ها از جمله ورزش مورد تاکید است. بنابراین، هدف این مطالعه مدل سازی شناسایی عوامل موثر بر توسعه فرصت های کارآفرینانه ورزشی در حوزه آموزش و پژوهش ورزشی بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش از نظر راهبرد آمیخته با طرح اکتشافی- متوالی و هدف کاربردی- توسعه ایمی باشد.که بامصاحبه هاینیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری و اجماع دربخش کیفی: 40 نفر از خبرگان دانشگاهی، کارآفرینان و مدیران ورزشی با نمونه گیریهدفمند نظری مشارکت داشتند.در بخش کمی: با نمونه گیری تصادفی 164 نفر از کارآفرینان ورزشی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی مدیریت ورزشی، انتخاب شدند. ابزار پژوهشمصاحبه های نیمه ساختاریافتهو پرسشنامه ی محقق ساخته در مقیاس5 ارزشی لیکرت جهت تعیین اهمیتمقوله ها و برازش مدلبود که رواییابزار توسط اعضای گروه دلفیو پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. تجزیه و تحلیلداده ها به روش حداقل مربعات جزیی با نرم افزار آماری واریانس محور «Smart PLS(3)» انجام شد.

    یافته ها

    یافته های تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که فرصت های کارآفرینانه ورزشی در حوزه آموزش و پژوهش ورزشی دارای 52 گویه در 8 عامل محیط کسب وکار کارآفرینانه، هوشیاری کارآفرینانه، آموزش کارآفرینانه، پژوهش کارآفرینانه، بازاریابی کارآفرینانه، زیرساخت های آموزشی و پژوهشی کارآفرینانه، عوامل فردی و شبکه های اجتماعی بود که بار عاملی، روایی همگرا با روش میانگین واریانس استخراج شده و پایایی برای همه آنها بالاتر از 70/0 محاسبه شد. همچنین، مدل شناسایی عوامل موثر بر توسعه فرصت های کارآفرینانه ورزشی در حوزه آموزش و پژوهش ورزشی برازش مناسبی داشت و مدل مذکور بر هر یک از هشت عامل مذکور اثر مثبت و معناداری داشت (001/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاکی از هشت عامل مهم و موثر برای توسعه فرصت های کارآفرینانه ورزشی در حوزه آموزش و پژوهش ورزشی بود. بنابراین، برای بهبود فرصت های کارآفرینانه ورزشی در حوزه آموزش و پژوهش ورزشی می توان شرایط را برای بهبود و ارتقای محیط کسب وکار کارآفرینانه، هوشیاری کارآفرینانه، آموزش کارآفرینانه، پژوهش کارآفرینانه، بازاریابی کارآفرینانه، زیرساخت های آموزشی و پژوهشی کارآفرینانه، عوامل فردی و شبکه های اجتماعی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: فرصت کارآفرینانه ورزشی، آموزش ورزشی، پژوهش ورزشی، توسعه فرصت کارآفرینانه
  • صابر صالح نژاد بهرستاقی، سیده عصمت رسولی*، لادن سلیمی صفحات 265-276
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی مسیولیت پذیری اخلاقی مبتنی بر آموزش های آنلاین برای نوجوانان انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، بنیادی-کاربردی؛ و از نظر داده های اطلاعاتی، این پژوهش ترکیبی اکتشافی بود که ضمن عنایت به نظرات خبرگان تعلیم و تربیت، به بررسی ابعاد، مولفه ها و شاخصهای متغییر های مورد نظر مبادرت ورزیده و با استفاده از روش داده بنیاد نظامند و استفاده از الگوهای پیمایشی، در مراحل کیفی و کمی به گردآوری داده های اطلاعات پژوهش پرداخت. جامعه آماری در بخش کیفی، شامل گروه اول، خبرگان آکادمیک: اساتید هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه فرهنگیان و مراکز تربیت معلم و گروه دوم، خبرگان سازمانی: مدیران، معاونین و کارشناسان آموزشی و پژوهشی ادارات آموزش و پرورش شهر تهران بودند. جهت تعیین نمونه ها از روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند استفاده شد که 20 نفر با استفاده از اصل اشباع به عنوان حجم نمونه، در نظر گرفته شد. در بخش کمی، جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مقاطع متوسطه (دوره دوم) شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. بر اساس فرمول کوکران، تعداد 383 نفر، با روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده در بخش کیفی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، از روش کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته بودند. در بخش کمی با توجه به سوالهای پژوهش از روش های آمار توصیفی استفاده شد و استنباطی (آزمونهایی نظیر تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی تک نمونه ای) از طریق نرمافزارهای Spss-V22 و Lisrel-V8.8 بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مسیولیت پذیری اخلاقی شامل مولفه های نگرش اخلاقی در آموزش، رضایت مندی از آموزش، کنترل و پاسخگویی است. علاوه براین عوامل اثرگذار بر مسیولیت پذیری اخلاقی شامل فرهنگ، ساختار، معلم، برنامه درسی بودند. ارتقای کیفیت یادگیری، دگرگروی اخلاقی، به عنوان پیامدها معرفی شدند؛ سازوکارهای مدیریتی، فناورانه و رفتاری، بسترها شامل، محیطی، اجتماعی و آموزشی و موانع شامل موانع فناورانه و آموزشی به عنوان نتایج حاصل از پژوهش معرفی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که از میان 101 شاخص (گویه) موجود، 18 مولفه ی اصلی قابل شناسایی بود

    کلیدواژگان: مسئولیتپذیری اخلاقی، آموزشهای آنلاین، نگرش اخلاقی در آموزش، رضایت مندی از آموزش
  • معصومه اکبری*، شهلا فرهادی ورمز آبادی، محمود میدانی، آزاده برزگران، شهین عبدالمالکی صفحات 277-286
    هدف

    بررسی نیازهای آموزشی گروه های مختلف همواره به شناخت بهتر وضعیت موجود و داشتن چشم اندازی مناسب به آینده کمک می کند. بنابراین، هدف این پژوهش، مطالعه نیازهای آموزشی مدیران مدارس ابتدایی بر اساس شایستگی های حرفه ای بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه پژوهش مدیران مدارس ابتدایی دولتی استان البرز در سال تحصیلی 97-1396 به تعداد 584 نفر (381 زن و 203 مرد) بودند. نمونه پژوهش 231 مدیر بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه نیازهای آموزشی مدیران مبتنی بر شایستگی های حرفه ای با 89 گویه بود که توسط پژوهشگران مطالعه حاضر طراحی شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون خی دو در نرم افزار SPSS-19 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برای نیازهای آموزشی مدیران مدارس ابتدایی بر اساس شایستگی های حرفه ای 8 عامل تخصص مدیریت، آگاهی از مهارت های معلمی، مهارت های ادراکی- انسانی، مهارت های هنری، مهارت های اخلاقی- اجتماعی، مهارت های فنی، مهارت های انگیزشی و آگاهی از استانداردهای فضای کالبدی مدارس شناسایی و بار عاملی همه گویه ها بالاتر از 40/0 بود. همچنین، بار عاملی همه عامل ها بالاتر از 50/0، میانگین واریانس استخراج شده همه عامل ها بالاتر از 60/0 و پایایی همه عامل ها با روش های آلفای کرونباخ و ترکیبی بالاتر از 80/0 و پایایی کل ابزار با روش آلفای کرونباخ 91/0 برآورد شد. علاوه بر آن، از نظر مدیران مدارس ابتدایی بین مقدار مشاهده شده و مقدار موردانتظار در هر 8 نیاز شناسایی شده (تخصص مدیریت، آگاهی از مهارت های معلمی، مهارت های ادراکی- انسانی، مهارت های هنری، مهارت های اخلاقی- اجتماعی، مهارت های فنی، مهارت های انگیزشی و آگاهی از استانداردهای فضای کالبدی مدارس) تفاوت معناداری وجود داشت (05/0P<). به عبارت دیگر، از نظر اکثر مدیران مدارس ابتدایی هر 8 نیاز جزء نیازهایی با اهمیت بسیار زیاد بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، مدیران و مسیولان آموزش وپرورش برای ارتقای شایستگی حرفه ای مدیران باید زمینه را برای بهبود هر یک از نیازهای هشت گانه تخصص مدیریت، آگاهی از مهارت های معلمی، مهارت های ادراکی- انسانی، مهارت های هنری، مهارت های اخلاقی- اجتماعی، مهارت های فنی، مهارت های انگیزشی و آگاهی از استانداردهای فضای کالبدی مدارس از طریق کارگاه های آموزشی و دوره های ضمن خدمت فراهم آورند.

    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، شایستگی های حرفه ای، مدیران، مدارس ابتدایی
  • رباب موسوی، علیرضا محمدی نژاد گنجی*، محمدنقی ایمانی صفحات 287-302
    هدف

    سازمان های امروزی به دلیل رقابت شدید و جهت حفظ و ارتقای مزیت رقابتی باید به دنبال بهبود و توسعه خود باشند. بنابراین، هدف این مطالعه طراحی الگوی ساختار سازمانی مبتنی بر شاخص های بهبود و توسعه آموزشی در دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا آمیخته بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی خبرگان دانشگاه فرهنگیان بودند که تعداد 20 نفر طبق اصل اشباع نظری با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. جامعه پژوهش در بخش کمی مدیران، معاونان، اساتید و دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان بودند که تعداد 821 نفر طبق فرمول کوکران با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بودند که شاخص های روانسنجی شامل روایی و پایایی آنها تایید شد. داده های حاصل از اجرای مصاحبه نیمه ساختاریافته با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA-12 و داده های حاصل از اجرای پرسشنامه محقق ساخته با روش تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزارهای SPSS-22 و Smart PLS-2 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های بخش کیفی نشان داد که الگوی ساختار سازمانی مبتنی بر شاخص های بهبود و توسعه آموزشی در دانشگاه فرهنگیان دارای 21 مولفه، 7 بعد و 3 مقوله بود. مقوله های آن شامل ساختار سازمانی مبتنی بر بهبود و توسعه آموزشی در دانشگاه فرهنگیان (با 3 بعد دانشی، نگرشی و مهارتی)، سازوکارهای ارتقاء در دانشگاه فرهنگیان (با 2 بعد سازمانی و اجتماعی) و موانع ارتقاء در دانشگاه فرهنگیان (با 2 بعد اقتصادی و سازمانی) بودند. یافته های بخش کمی نشان داد که ساختار سازمانی در دانشگاه فرهنگیان دارای 32 سوال در 8 بعد و 3 مقوله بود. مقوله های آن شامل پیچیدگی (با 3 بعد عمودی، افقی و جغرافیایی)، رسمیت (با 3 بعد انعطاف پذیری، آزادی عمل و کنترل) و تمرکز (با 2 بعد تمرکزگرایی و عدم تمرکز) بودند که همه سوال ها بار عاملی بالاتر از 60/0 داشتند. بهبود و توسعه آموزشی در دانشگاه فرهنگیان دارای 34 سوال در 9 بعد و 3 مقوله بود. مقوله های آن شامل دانشی (با 3 بعد دانش شناختی، دانش موضوعی و دانش عملی)، نگرشی (با 3 بعد نگرش کارآفرینانه، نگرش بالندگی و نگرش اخلاقی) و مهارتی (با 3 بعد مهارت فردی، مهارت فنی و مهارت حرفه ای) بودند که همه

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، بهبود آموزشی، توسعه آموزشی، دانشگاه فرهنگیان
  • احمد کریمی دشتکی* صفحات 303-312

    هدف پژوهش :

     پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اشتیاق به مدرسه بر اساس جو کلاس، فرهنگ مدرسه و خودپنداره تحصیلی دانش آموزان انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش

    جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان بوشهر تشکیل می دهد که از میان آنها بر اساس روش نمونه گیری تصادفی متناسب 250 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. این پژوهش از لحاظ هدف ،کاربردی و ازنوع توصیفی- همبستگی بارویکرد معادلات ساختاری است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های اشتیاق به مدرسه وانگ و همکاران ، فرهنگ مدرسه الساندر و ساد ،خودپنداره تحصیلی یی یسن چن و جو کلاس فریزر و همکاران استفاده شد. رویی محتوایی همه پرسشنامه ها مورد تایید قرارگرفت و میزان آلفای کرونباخ برای همه پرسشنامه ها در حد مطلوب (بالای 6/0) بدست آمد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که اثر مستقیم سازه ی فرهنگ مدرسه بر سازه ی اشتیاق به مدرسه معنادار نمی باشد ولی اثر مستقیم سازه ی فرهنگ مدرسه بر سازه ی جو کلاس و خودپنداره تحصیلی معنادار می باشد. همچنین اثر مستقیم سازه ی جو کلاس بر سازه ی اشتیاق به مدرسه معنادار می باشد. اثر مستقیم سازه ی خودپنداره تحصیلی بر سازه ی اشتیاق به مدرسه نیز معنادار می باشد. از سویی اثر غیرمستقیم سازه ی فرهنگ مدرسه بر سازه ی اشتیاق به مدرسه از طریق نقش میانجی سازه ی خودپنداره تحصیلی و جو کلاس معنادار می باشد.همه یافته در سطح (05/0=α) معنادر بود.

    کلیدواژگان: اشتیاق به مدرسه، فرهنگ مدرسه، خودپنداره تحصیلی، جو کلاس
  • محدثه نعمتی، آرزو شمالی اسکویی*، هایده صابری صفحات 313-324
    هدف

    اهمال کاری تحصیلی باعث افت عملکردهای تحصیلی می شود و باید به دنبال راهکارهایی برای کاهش آن بود. در نتیجه، این مطالعه با هدف ارایه مدل اهمال کاری تحصیلی بر اساس راهبردهای یادگیری خودگردان و سبک های تربیتی والدین با نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی انجام شد.

    روش شناسی: 

    طرح پژوهش مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 02-1401 بودند که از میان 23552 دانش آموز، تعداد 400 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای اهمال کاری تحصیلی (سولومون و راثبلوم، 1984)، راهبردهای یادگیری خودگردان (پینتریچ و دی گروت، 1990)، سبک های تربیتی والدین (بامریند، 1991) و خودکارآمدی تحصیلی (جینکس و مورگان، 1999) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های ضرایب همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-V23 و Lisrel-V8.8 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل اهمال کاری تحصیلی بر اساس راهبردهای یادگیری خودگردان و سبک های تربیتی والدین با نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی برازش خوبی داشت. همچنین، راهبردهای یادگیری خودگردان (شناختی و فراشناختی) بر خودکارآمدی و اهمال کاری تحصیلی به صورت مستقیم و از طریق خودکارآمدی تحصیلی بر اهمال کاری تحصیلی به صورت غیرمستقیم تاثیر معنادار داشتند (05/0>P). علاوه بر آن، سبک های تربیتی والدین (مقتدر، مستبد و سهل گیر) بر خودکارآمدی و اهمال کاری تحصیلی به صورت مستقیم و از طریق خودکارآمدی تحصیلی بر اهمال کاری تحصیلی به صورت غیرمستقیم تاثیر معنادار داشتند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان اظهار داشت هر چقدر فرد راهبردهای یادگیری خودگردان، سبک تربیتی مقتدر و خودکارآمدی تحصیلی بیشتر و سبک های تربیتی سهل گیر و مستبد کمتری داشته باشد، میزان اهمال کاری تحصیلی کمتر خواهد شد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، راهبردهای یادگیری خودگردان، سبک های تربیتی والدین، خودکارآمدی تحصیلی
  • شهریار عبدالملکی، ذبیح پیرانی*، فیروزه زنگنه صفحات 325-336
    هدف

    خودتنظیمی نقش موثری در سایر عملکردهای تحصیلی دانش آموزان دارد و می تواند سبب موفقیت تحصیلی آنان گردد. بنابراین، هدف این مطالعه طراحی مدل خودتنظیمی تحصیلی بر اساس نیازهای بنیادین روانشناختی و الگوی ارتباطی خانواده با میانجی گری اشتیاق تحصیلی بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری مطالعه حاضر دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر همدان در سال تحصیلی 400-1399 و حدود 4000 نفر بودند. نمونه های این مطالعه 420 نفر بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به پرسشنامه خودتنظیمی تحصیلی (Savari and Arabzade, 2013)، پرسشنامه نیازهای بنیادین روانشناختی (Gagne, 2003)، مقیاس تجدیدنظرشده الگوهای ارتباطی خانواده (Koerner and Fitzpatrick, 2002) و پرسشنامه اشتیاق تحصیلی (Schaufeli et al., 2002) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش های ضرایب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-20 و Smart-PLS-3 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل خودتنظیمی تحصیلی بر اساس نیازهای بنیادین روانشناختی و الگوی ارتباطی خانواده با میانجی گری اشتیاق تحصیلی در دانش آموزان برازش مناسبی داشت. دیگر یافته ها نشان داد که نیازهای بنیادین روانشناختی و الگوهای ارتباطی گفت وشنود و همنوایی بر اشتیاق تحصیلی دانش آموزان اثر مستقیم و معنادار و نیازهای بنیادین روانشناختی، الگوهای ارتباطی گفت وشنود و همنوایی و اشتیاق تحصیلی بر خودتنظیمی آنان اثر مستقیم و معنادار داشت (05/0>P). افزون بر آن، نیازهای بنیادین روانشناختی و الگوهای ارتباطی گفت وشنود و همنوایی با میانجی گری اشتیاق تحصیلی بر خودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان اثر غیرمستقیم و معنادار داشتند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج پژوهش حاضر برای بهبود خودتنظیمی دانش آموزان می توان نیازهای بنیادین روانشناختی آنان را تامین و میزان الگوهای ارتباطی و اشتیاق تحصیلی آنها را از طریق کارگاه های آموزشی ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی تحصیلی، نیازهای بنیادین روان شناختی، الگوی ارتباطی خانوادگی، اشتیاق تحصیلی
  • گلچهره لهراسبی نیچکوهی، میترا صدوقی*، حسینعلی تقی پور، اسماعیل کاظم پور صفحات 337-348
    هدف

    نوآوری رفتاری در سازمان می تواند نقش مهمی در ایجاد و ارتقای مزیت رقابتی برای سازمان داشته باشد. بنابراین، هدف این مطالعه بکارگیری استراتژی های منابع انسانی در طراحی مدل نوآوری رفتاری در سازمان کودکان استثنایی بود.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی مدیر کل سازمان کودکان استثنایی شهر تهران، روسای سازمان کودکان استثنایی در استان های مازندران و گیلان و مدیران ستادی سازمان کودکان استثنایی شهر تهران بودند که طبق اصل اشباع نظری 14 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. جامعه پژوهش در بخش کمی کارشناسان سازمان کودکان استثنایی شهر تهران و مدیران مدارس کودکان استثنایی استان های مازندران و گیلان بودند که طبق فرمول کوکران 340 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی، مصاحیه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود که شاخص های روانسنجی آنها تایید شد. تحلیل داده ها در بخش کیفی با روش تحلیل مضمون در نرم افزار MAXQDA-12 و در بخش کمی با روش تحلیل عاملی اکتشافی و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-22 و Smart PLS-3 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های بخش کیفی نشان داد که برای مدل نوآوری رفتاری و استراتژی های منابع انسانی در سازمان کودکان استثنایی 54 مولفه در 14 مقوله صداقت رفتاری، مثبت اندیشی در رفتار، توانمندسازی، فرهنگ خودکنترلی، خودکارآمدی نوآورانه، اعتمادآفرینی، مدیریت مشارکتی، مشارکت پذیری، تفکر به هنگام، رضایت شغلی، عدالت سازمانی، فرهنگ ارتباطات سازمانی، فضای سالم رقابت جویی و ارزیابی عینی منابع شناسایی شد. همچنین، یافته های بخش کمی نشان داد که بار عاملی و روایی همگرای همه مقوله ها بالاتر از 50/0 و پایایی کرونباخ و ترکیبی همه آنها بالاتر از 70/0 به دست آمد. علاوه بر آن، شاخص های برازش مدل نوآوری رفتاری و استراتژی های منابع انسانی در سازمان کودکان استثنایی حاکی از برازش مناسب آن بود و اثر مدل بر همه مقوله ها معنادار بود (05/0P<).

    نتیجه گیری

    مدل نوآوری رفتاری و استراتژی های منابع انسانی در سازمان کودکان استثنایی دارای شاخص های روانسنجی مناسبی بود و متخصصان و برنامه ریزان سازمان کودکان استثنایی برای ایجاد و ارتقای مزیت رقابتی می توانند از آن بهره برداری کنند.

    کلیدواژگان: استراتژی های منابع انسانی، نوآوری رفتاری، کودکان استثنایی، مدیریت مشارکتی، ارزیابی عینی منابع
  • حیدر مظفری، فریبا شایگان *، علی محبی صفحات 349-358
    هدف

    با توجه به اهمیت هوش و استعداد و نقش آنها در عملکردهای تحصیلی، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی مدیریت هوش و استعداد برای دانش آموزان دوره ابتدایی انجام شد.

    روش شناسی: 

    مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه مطالعه در بخش کیفی صاحب نظران حوزه علوم تربیتی متخصص در زمینه مدیریت هوش و استعداد بودند که بر اساس اصل اشباع نظری تعداد 14 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه مطالعه در بخش کمی مدیران و معلمان استان بوشهر بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 196 نفر آنها با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. داده های بخش کیفی با مصاحبه نیمه ساختاریافته و بخش کمی با پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شدند. برای تحلیل داده های بخش کیفی از روش کدگذاری در نرم افزار MAXQDA-12 و برای تحلیل داده های بخش کمی از روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-25 و Smart PLS 4 استفاده شد.

    یافته ها

     یافته های بخش کیفی نشان داد که الگوی مدیریت هوش و استعداد برای دانش آموزان دوره ابتدایی 124 شاخص، 15 مولفه در 6 بعد شامل مقوله محوری (با سه مولفه جذب استعداد، توسعه و ارتقاء استعداد و حفظ استعداد)، عوامل علی (با سه مولفه شرایط داخلی، شرایط سازمانی و فرآیندهای جاری)، عوامل زمینه ای (با سه مولفه عوامل مدیریتی، برنامه ریزی نیروی انسانی و عوامل زیرساختی)، عوامل راهبردی (با دو مولفه ساختاری و فرآیندی)، عوامل محیطی (با دو مولفه پویایی محیطی و حمایت محیطی) و پیامدها (با دو مولفه فردی و اجتماعی- سازمانی) داشت. همچنین، یافته های بخش کمی نشان داد که الگوی مدیریت هوش و استعداد برای دانش آموزان دوره ابتدایی برازش مناسبی داشت و عوامل علی، عوامل زمینه ای و عوامل محیطی بر مقوله محوری اثر مستقیم و معنادار، مقوله محوری، عوامل زمینه ای و عوامل محیطی بر عوامل راهبردی اثر مستقیم و معنادار و عوامل راهبردی بر پیامدها اثر مستقیم و معنادار داشت (05/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

     الگوی مدیریت هوش و استعداد برای دانش آموزان دوره ابتدایی طراحی شده در پژوهش حاضر می تواند به متخصصان و برنامه ریزان حوزه تعلیم وتربیت برای بهبود هوش و استعداد دانش آموزان در راستای ارتقای عملکردهای تحصیلی کمک نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت هوش، مدیریت استعداد، دانش آموزان ابتدایی
  • اعظم کریمی، عباس قلتاش *، علی اصغر ماشینچی صفحات 359-370

    هدف :

     هدف این پژوهش تدوین و اعتباریابی الگوی آموزش مهارت های فراشناختی بر مبنای تفکر کوانتومی در دانشجو معلمان بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه بخش کیفی کتاب ها و مقاله های مرتبط با مهارت های فراشناختی و تفکر کوانتومی در سی سال اخیر بودند که پس از بررسی آنها تعداد 50 مورد (12 کتاب و 38 مقاله) با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شد. جامعه پژوهش در بخش کمی دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان استان شیراز در سال تحصیلی 400-1399 بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 100 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی یادداشت برداری از کتاب ها و مقاله ها و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته (33 گویه ای) بود که ویژگی های روانسنجی آنها تایید شد. داده ها در بخش کیفی با روش کدگذاری در نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی با روش های تحلیل عاملی اکتشافی و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-23 و Smart PLS نسخه ای 3 تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته های بخش کیفی نشان داد که الگوی آموزش مهارت های فراشناختی بر مبنای تفکر کوانتومی در دانشجو معلمان 129 شاخص، 33 مولفه و 8 مقوله داشت که مقوله ها شامل حوزه سیاست کلان، محتوی برنامه درسی فراشناختی و تفکر کوانتومی، فرایندهای یاددهی و یادگیری، استفاده از فناوری اطلاعات، تعامل با مراکز علمی پژوهشی، مبانی روانشناختی، روش های ارزشیابی و ویژگی های فراگیران بودند. همچنین، یافته های بخش کمی نشان داد که 33 گویه در 8 مقوله مذکور قرار گرفتند؛ به طوری که بار عاملی همه گویه ها و مقوله ها بالاتر از 70/0، میانگین واریانس استخراج شده همه مقوله ها بالاتر از 60/0 و پایایی کرونباخ و ترکیبی همه مقوله ها بالاتر از 90/0 بود. دیگر یافته ها نشان داد که الگوی آموزش مهارت های فراشناختی بر مبنای تفکر کوانتومی در دانشجو معلمان برازش مناسبی داشت و اثر الگوی مذکور بر هر هشت مقوله حوزه سیاست کلان، محتوی برنامه درسی فراشناختی و تفکر کوانتومی، فرایندهای یاددهی و یادگیری، استفاده از فناوری اطلاعات، تعامل با مراکز علمی پژوهشی، مبانی روانشناختی، روش های ارزشیابی و ویژگی های فراگیران معنادار بود (05/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مسیولان و برنامه ریزان دانشگاه فرهنگیان می تواند جهت بهبود تدریس، آموزش و یادگیری از الگوی شناسایی شده و اعتباریابی شده آموزش مهارت های فراشناختی بر مبنای تفکر کوانتومی در دانشجو معلمان استفاده نمایند که برای این منظور بهره گیری از مولفه ها و مقوله ها مستخرج از پژوهش حاضر ضروری است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی تفسیری، مهارت های فراشناختی، تفکر کوانتومی
  • مریم ستوده مقدم، مسلم چرابین *، احمد اکبری، احمد زنده دل صفحات 371-382
    هدف

    توانمندسازی و ارتقای حرفه ای معلمان از طریق آموزش های ضمن خدمت می تواند نقش موثری در بهبود کیفیت آموزش آنان داشته باشد. بنابراین، هدف این مطالعه طراحی مدل خط مشی گذاری به منظور توانمندسازی و ارتقای حرفه ای معلمان با تکیه بر آموزش های ضمن خدمت بود.

    روش

    در یک مطالعه کاربردی از نوع کیفی، پژوهش حاضر بر روی 10 نفر از اساتید و خبرگان حوزه های مدیریت آموزش و آموزش ضمن خدمت و توانمندسازی که طبق اصل اشباع نظری و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار پژوهش حاضر مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که در فصل های فروردین تا شهریور 1401 انجام و روایی آن با روش مثلث سازی تایید و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 92/0 به دست آمد. داده های حاصل از اجرای مصاحبه نیمه ساختاریافته با روش تحلیل محتوا طبق نظریه داده بنیاد در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل خط مشی گذاری به منظور توانمندسازی و ارتقای حرفه ای معلمان با تکیه بر آموزش های ضمن خدمت دارای 174 شاخص، 31 مولفه در شش زمینه شرایط علی، پدیده محوری، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله ای، راهبردها و پیامدها بود. در این پژوهش شرایط علی شامل 13 شاخص و 3 مولفه نیازهای اجتماعی، تغییر در نیازهای آموزشی و ایجاد نیاز فردی در معلمان، پدیده محوری شامل 11 شاخص و 3 مولفه آموزش علمی و عملی، حل کننده مشکلات و ارزش آفرین، شرایط زمینه ای شامل 18 شاخص و 5 مولفه اجرای درست دوره ها، غنای محتوای دوره ها، محیط شایسته، برنامه ریزی درست و ذهنیت معلمان، شرایط مداخله ای شامل 59 شاخص و 6 مولفه مدیران غیرمتعهد و غیرمتخصص، ارزیابی عملکرد نادرست، نیازسنجی نادرست، عدم کیفیت تدریس دوره، روش های آموزش غیرمرسوم و ضعف سیستم انگیزشی، راهبردها شامل 46 شاخص و 10 مولفه الگوبرداری موفق، بهبود محتوای دوره ها، برنامه ریزی منطقه محور، نیازسنجی دقیق و علمی دوره ها، رفع موانع فردی معلمان، تغییر در سیستم های آموزشی، بهبود شرایط فیزیکی، به کارگیری مدرسین مجرب و متخصص، فراهم آوردن بسترهای انگیزشی و نظام ارزیابی مناسب و پیامدها شامل 27 شاخص و 4 مولفه پیامدهای اجتماعی، بهبود عملکرد آموزشی معلمان، بهزیستی شغلی معلمان و پیامدهای روانی معلمان بود. در نهایت، مدل داده بنیاد خط مشی گذاری به منظور توانمندسازی و ارتقای حرفه ای معلمان با تکیه بر آموزش های ضمن خدمت طراحی شد.

    نتیجه گیری

    مدل خط مشی گذاری داده بنیاد

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، توانمندسازی، ارتقای حرفه ای، معلمان، آموزش ضمن خدمت
  • پریسا جلیلی دیلمقانی، فتاح ناظم *، علیرضا چناری صفحات 383-391
    هدف

     هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر نوآوری سازمانی بر اساس رهبری اخلاقی، عدالت سازمانی و تعهد سازمانی در  دانشگاه های دولتی بوده است.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از آن نظر مورد توجه است که با شناسایی عوامل موثر بر نوآوری می توان سیاستگذاری مناسب در جهت بهبود نوآوری در دانشگاه ها را جهت بخشید برای این منظور، پس از مرور ادبیات و دسته بندی عوامل موثر بر نوآوری و تایید این مدل از طریق مصاحبه با خبرگان دانشگاه در حوزه نوآوری، مدل پژوهش از طریق تجزیه و تحلیل داده ها روش معادلات ساختاری و تحلیل مسیر، مورد آزمون قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل 20 نفر از صاحب نظران و خبرگان دانشگاهی)اساتید دانشگاهی حوزه مدیریت و علم اطلاعات(هستند که به روش هدفمند گلوله برفی از آنها نمونه گیری شده و با استفاده از روش دلفی فازی دیدگاه های آنها استخراج شده و مورد پالایش قرار گرفته است.

    یافته ها

     تا بحال پژوهش همه جانبه ای در رابطه با عوامل و زمینه های ایجاد کننده آن صورت نگرفته است. با توجه به این مهم، مقاله حاضر ضمن پرداختن به بررسی مفهوم نوآوری سازمانی ، ضروررت های آن در سازمانها، ویژگی های سازمان های نوآور ، به بررسی عوامل موثر در شکل گیری نوآوری سازمانی بر اساس رهبری اخلاقی، عدالت سازمانی و تعهد سازمانی در دانشگاه های دولتی می پردازد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان می دهد با آگاهی و شناخت از این عوامل و زمینه ها، مدیران سازمانها خواهند توانست با دیدی وسیع تر، جامع تر و آگاهانه تر به موضوع نوآوری سازمانی نگریسته و بهره لازم را به منظور افزایش عملکرد کارکنان خود کسب نمایند. و همچنین رهبری اخلاقی (72/0)، عدالت سازمانی (91/0) و تعهد سازمانی با ضریب (83/0) هرکدام تاثیر معناداری با اجرای عوامل موثر برنوآوری سازمانی دارند

    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، رهبری اخلاقی، عدالت سازمانی و تعهد سازمانی
  • مریم مهوش، محمد یمینی *، حسین مهدیان صفحات 392-402
    هدف

    اضطراب امتحان تاثیر منفی زیادی بر سایر متغیرهای تحصیلی و غیرتحصیلی دارد، لذا باید به دنبال راهکارهای آموزشی و درمانی جهت کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان بود. در نتیجه، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تصویرسازی ذهنی- دستوری و تحمل بلاتکلیفی بر اضطراب امتحان دانش آموزان انجام شد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. در این مطالعه، جامعه پژوهش کلیه دانش آموزان دختر پایه دوازدهم مدارس دولتی و غیردولتی شهر بجنورد در سال تحصیلی 1402-1401 بودند. نمونه پژوهش حاضر، 45 دانش آموز بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در سه گروه مساوی (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش اول 12 جلسه 90 دقیقه ای با روش آموزش تصویرسازی ذهنی- دستوری و گروه آزمایش دوم 9 جلسه 90 دقیقه ای با روش آموزش تحمل بلاتکلیفی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری دریافت کرد و در این مدت گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد. داده ها با پرسشنامه اضطراب امتحان ساراسون (1985) گردآوری و با روش های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-25 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین گروه ها از نظر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0 < P) افزون بر آن، هر دو روش آموزش تصویرسازی ذهنی- دستوری و تحمل بلاتکلیفی باعث کاهش معنی دار اضطراب امتحان دانش آموزان در مراحل پس آزمون و پیگیری شدند (05/0 >P)

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی هر دو روش آموزش تصویرسازی ذهنی- دستوری و تحمل بلاتکلیفی در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان، مشاوران و روانشناسان مدارس جهت کاهش اضطراب امتحان می توانند از روش های آموزش تصویرسازی ذهنی- دستوری و تحمل بلاتکلیفی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: آموزش تصویرسازی ذهنی- دستوری، آموزش تحمل بلاتکلیفی، اضطراب امتحان، دانش آموزان
  • دانیال پورهاشمی، فرشته کردستانی*، لطف الله عباسی سروک صفحات 393-410

    هدف اصلی این مقاله طراحی الگوی ارتقای عملکرد تحصیلی دانشجویان شاهد و ایثارگر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران است. روش انجام پژوهش آمیخته(کیفی-کمی) است. برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از روش گرندد تیوری، برای شناسایی عوامل موثر بر ارتقای عملکرد تحصیلی دانشجویان شاهد و ایثارگر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه خبرگان در حوزه مدیریت آموزشی و آموزش عالی و مدیریت منابع انسانی بودند تا اشباع نظری 17 مصاحبه صورت گرفت. و تمام مصاحبه ها بین 45 تا 75 دقیقه به طول انجامید. مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان در سال 1401 به صورت پرسشنامه ای با 84 شاخص و 32 مولفه و 7 بعد انجام شده و برای تعیین وضعیت موجود ابعاد از آزمون تی تک نمونه و برای طراحی الگو از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. در وضعیت موجود بعد محتوایی با عدد تی 3.8 نسبت به ابعاد دیگر از وضعیت بهتری برخوردار است و در نهایت برای اعتباریابی الگو از 5 عامل فلسفه و اهداف، نظریه های حمایت کننده، مراحل اجرایی، ارزیابی و بازخورد و سازوکار ارتقاء استفاده شد که نشان دادند الگو از اعتبار کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، دانشجویان شاهد و ایثارگر، دانشگاه آزاد اسلامی
  • معصومه نجفی، سودابه عضدالملکی *، اشرف السادات حسینی میر صفی صفحات 403-412
    هدف

    با توجه به اهمیت سواد اطلاعاتی در عصر حاضر و لزوم گنجاندن آن در برنامه درسی دانش آموزان، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگو و اعتبارسنجی سواد اطلاعاتی در برنامه درسی دانش آموزان دوره دوم متوسطه انجام شد.

    روش شناسی: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی خبرگان رشته های برنامه درسی و آموزش سواد اطلاعاتی شهر تهران در سال 1402 بودند که تعداد 16 نفر از خبرگان (طبق اصل اشباع نظری) با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. جامعه پژوهش در بخش کمی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که 400 نفر از آنها با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و تکمیل پرسشنامه محقق ساخته توسط دانش آموزان بودند که شاخص های روانسنجی آنها تایید شد. داده ها با روش های کدگذاری و تحلیل عاملی اکتشافی تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های کدگذاری مصاحبه ها برای سواد اطلاعاتی در برنامه درسی دانش آموزان 40 مولفه در 7 بعد شامل دسترسی و بازیابی اطلاعات، ارزیابی اطلاعات، سازماندهی و ترکیب اطلاعات، ملاحظات اخلاقی اطلاعات، ارتباطات و اشتراک گذاری اطلاعات، عوامل شناختی یادگیری سواد اطلاعاتی و عوامل انگیزشی یادگیری سواد اطلاعاتی شناسایی شد. همچنین، نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که 13 مولفه توانستند 81 درصد و هر 40 مولفه توانستند 100 درصد واریانس سواد اطلاعاتی در برنامه درسی دانش آموزان را تبیین کنند، بار عاملی هر 40 مولفه بالاتر از 70/0 بود و سواد اطلاعاتی در برنامه درسی دانش آموزان بر هر 7 بعد و هر بعد بر مولفه های آن اثر مستقیم و معنادار داشت (001/0P). بنابراین، الگوی طراحی شده سواد اطلاعاتی در برنامه درسی دانش آموزان دارای اعتبار مناسبی بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه جهت بهبود سواد اطلاعاتی در برنامه درسی دانش آموزان می توان زمینه را برای تحقق ابعاد و مولفه های شناسایی شده فراهم کرد.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، برنامه درسی، دانش آموزان، ارتباطات و اشتراک گذاری اطلاعات، عوامل شناختی یادگیری سواد اطلاعاتی
  • زهرا نصیری کرباسدهی، محمدکاظم فخری *، حسینعلی قنادزادگان صفحات 413-423
    هدف

    اختلال اضطراب فراگیر یکی از شایع ترین اختلال های روان پزشکی است که به صورت اضطراب افراطی و نگرانی ذهنی غیرقابل کنترل درباره مسایل مختلف تعریف می شود. در نتیجه، هدف این مطالعه تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر تحمل پریشانی، تاب آوری و تنظیم هیجان در دانش آموزان دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر بود.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر متوسطه دوم دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر منطقه یک شهر تهران بودند که تعداد 30 نفر از آنها پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه برابر (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش آموزش ذهن آگاهی کابات- زین (2003) آموزش دیدند و در این مدت گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر (اسپیتزر و همکاران، 2006)، مقیاس تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005)، مقیاس تاب آوری (کونور و دیویدسون، 2003) و پرسشنامه تنظیم هیجان (گروس و جان، 2003) گردآوری و با روش های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی ال اس دی در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آموزش ذهن آگاهی باعث افزایش معنادار تحمل پریشانی، تاب آوری و ارزیابی مجدد هیجانی و کاهش معنادار سرکوبی هیجانی در دانش آموزان دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر شد و نتایج در مرحله پیگیری نیز باقی ماند (0.001P<).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، متخصصان و درمانگران حوزه سلامت می توانند از روش آموزش ذهن آگاهی در کنار سایر روش ها جهت بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت از جمله تحمل پریشانی، تاب آوری و تنظیم هیجان استفاده کنند.. 

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، تحمل پریشانی، تاب آوری، تنظیم هیجان، اختلال اضطراب فراگیر
|
  • Parviz Razaghi, Siavash Talepasand *, Eshaq Rahimianbogar Pages 1-10
    Purpose

    Academic counterproductive behaviors are intentional behaviors that endanger the norms of a group or organization and reduce the health of the group or organization. As a result, the aim of this research was to determine the effectiveness of education based on social responsibility on students' academic counterproductive behaviors.

    Methodology

    This research in terms of purpose was practical and in terms of implementation method was semi-experimental with a pre-test, post-test and 45-day follow-up plan with a control group. The research population was the 9th grade male students of Tehran city in the academic years 2021-22, which 34 people of them were selected with using the available sampling method and randomly divided into two equal groups (17 people in each group) including experimental and control groups. The experimental group received education based on social responsibility for 10 sessions of 45 minutes, and the control group did not receive any education during this time. Data were collected with the academic counterproductive behaviors scale (Rimkus, 2012) and analyzed with the method of variance analysis with repeated measurements and bonferroni post hoc test in SPSS-24 software.

    Findings

    The results showed that education based on social responsibility reduced students' academic counterproductive behaviors and all its components, including cheating and plagiarism, alcohol consumption, drug consumption, discriminatory behavior, absenteeism, procrastination, deviant behavior and laziness and the results in the follow-up phase also remained (P

    Keywords: Social Responsibility, unproductive academic behavior, education
  • Fatemeh Zahiri, Maryam Safari *, Hosniyeh Godarzi, Aliasghar Bayani Pages 11-22
    Purpose

    There are many and diverse curricula in the educational organization, and this research was conducted with the aim of designing a curriculum pattern based on the components of aesthetics and art in the period of secondary school.

    Methodology

    The current research in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population had two sections of written documents related to the subject, which 35 documents with the purposeful sampling method were selected as samples and experts related to the subject, which 15 people using the snowball sampling method were selected as samples. The research tool was note-taking of documents and interviews with experts, whose validity was confirmed by the methods of acceptability and verifiability, and its reliability was obtained by the method of the agreement coefficient between two coders of 0.86. Data were analyzed by open, axial and selective coding method in One Note software.

    Findings

    The findings showed for curriculum pattern based on the components of aesthetics and art in the period of secondary school was identified 485 indicators, 24 components and 10 dimensions in four elements of goal, content, teaching methods and evaluation, so that in the goal element had 2 dimensions and 5 components including skills (with 2 components of acquisition goals and cognitive and metacognitive goals) and individual (with 3 components of learner-based goals, aesthetic goals and moral goals), in the content element had 3 dimensions and 8 components including environmental (with 2 components of learning environment and learner-based content), artistic-cultural (with 2 components of content based on society and culture and content based on art and aesthetics) and content form (with 4 component of literary form, representational form, visual form and drawing/visual form), in the teaching methods element had 3 dimensions and 7 components including artistic (with 2 components of aesthetic-oriented and nature-oriented), innovative (with 2 components of creativity-oriented and team-oriented and participation-oriented) and technical-humanistic (with 3 components of media-oriented, project-oriented and workshop-oriented and the ability of the teacher in teaching) and in the evaluation element had 2 dimensions and 4 components including scientific (with 2 components of qualitative evaluation and evaluation based on results) and artistic-ethical (with 2 components of aesthetic evaluation and moral evaluation). Finally, a curriculum pattern based on the components of aesthetics and art in the period of secondary school was designed.

    Conclusion

    The designed curriculum pattern based on the components of aesthetics and art in the period of secondary school of the present research along with other designed patterns can be used by experts and curriculum planners in designing a comprehensive curriculum pattern.

    Keywords: Curriculum, Aesthetics, Art, Secondary School
  • Seyedeh Batoul Hoseini, Alireza Sadeghi *, Ali Akbar Khosravi Babadi, Mehdi Davaei Pages 23-32
    Purpose

    The extracurricular curriculum can play an effective role in improving the curriculum. As a result, the aim of this study was to synthesis of the extracurricular curriculum components.

    Methodology

    This study in terms of purpose was fundamental and in terms of the implementation method was qualitative from type of synthesis. The research population was 200 articles related to the extracurricular curriculum of 2000-2020, which 113 case of them were selected after the initial review with the purposeful sampling method. The research tool was note-taking of articles related to extracurricular curriculum. The data obtained from note-taking were analyzed by content analysis method.

    Findings

    The findings showed that were identified 53 components for the extracurricular curriculum, which the most important were include: 1. The effectiveness of extracurricular activities, 2. The effect of extracurricular activities on social development and all aspects of social skills, 3. The implementation of the principles and characteristics of extracurricular activities, 4. The reasons for not participation in extracurricular activities, 5. The effect of extracurricular activities on academic achievement, 6. The effect of cultural, social, economic and etc. factors on extracurricular activities, 7. The role of study, sports, scientific lectures and educational workshops on extra-curricular activities, 8. The programs, organizations , human resources, budget and facilities of extracurricular, 9. The coordination of activities based on desire, needs, interests and talents, 10. The providing health, raising the level of health and improving people's health and 11. The identifying the effects and values of extracurricular activities in line with the evolution of the official program.

    Conclusion

    The results of this study were identified some of the most important components of the extracurricular curriculum, which specialists and planners based on can take an effective step towards improving the design and implementation of the extracurricular curriculum.

    Keywords: Synthesis, Curriculum, extracurricular, Participation, Social Skills
  • Alireza Niroomand, Ghodsi Ahghar *, Leila Fathi Vernosfadrani Pages 33-42
    Purpose

    Learning strategies play an important role in performance and academic progress, and the design of various models can be effective in this field. As a result, the present research was conducted with the aim of designing a model of learning strategies.

    Methodology

    The current research was cross-sectional in terms of time, applied in terms of purpose, and qualitative in terms of execution method. The research community was academic documents and experts about learning strategies in 2021. The sample of the research was 15 documents and 20 university experts who were selected as a sample based on the principle of theoretical saturation and after checking the inclusion criteria with the purposeful sampling method. The tools of the current research were note-taking and semi-structured interview, the validity of which was confirmed by the triangulation method and the reliability was obtained by the agreement coefficient method between two coders of 0.85. Data were analyzed by coding method in MAXQDA software.

    Findings

    The findings showed that the pattern of learning strategies had 47 indicators, 7 components and 2 dimensions; So that the dimension of cognitive strategies had 4 components of repetition strategy, expansion strategy, organization strategy and evaluation strategy, and the dimension of metacognitive strategies had 3 components of planning strategy, monitoring strategy and organizing strategy.

    Conclusion

    According to the indicators, components and dimensions of the learning strategies model, to improve the performance and academic progress of learners, it is possible to improve the identified dimensions and components of learning strategies.

    Keywords: pattern design, learning strategies, Cognitive Strategies, metacognitive strategies
  • Majid Riazi Maher, Ahmad Shahvarani Semnani *, Mojdeg Afshar Kermani, Parvin Azhdari Pages 43-52
    Purpose

    The most important purpose is to provide an intelligent machine based on fuzzy logic for the automatic summarization of various texts and documents, therefore, the purpose of the current research was to examine the content of high school accounting textbooks with the approach of fuzzy text summarization.

    Methodology

    The current research was applied in terms of purpose, which was designed and implemented based on fuzzy logic. The statistical population of the research was middle school accountants who were selected as a statistical sample by census method. In this research, a text summarizing system based on fuzzy logic was used, and in the first stage of the proposed strategy, the fuzzy system evaluated sentences based on the determined features, identified important sentences, and compiled them to produce the final summary. In the final stage, using the harmony search algorithm, an effort was made to produce a summary with the level of simplicity of reading and understanding the writings and appropriate continuity. Also, in order to evaluate the performance of the proposed method, summarization of high school arithmetic books was done using MATLAB software.

    Findings

    The results obtained from the implementation of the proposed text summarizing machine showed semantic continuity, high accuracy in extracting the main parts of the book, and the efficiency of the summary document in learning and teaching topics.

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be seen that among the most important achievements of the proposed strategy is the summarization of Persian texts and of a scientific-specialized type with very high accuracy, which can be used as a new approach in teaching.

    Keywords: Text Summarization, Fuzzy logic, Content Analysis, Book of Accounts
  • Zohreh Khoshroo, Ehsan Rahmani Khalili *, Farah Turkman Pages 53-64
    Purpose

    Present research was conducted with aim of modeling of teachers' social happiness based on social support and health through the mediatory role of life satisfaction.

    Methodology

    The present study was applied in terms of purpose and performance survey research. The statistical population includes 56560 teachers of Tehran in the 2020-21 academic year. The sample size according to Cochran's formula was estimated to be 384 teachers who were selected by multi-stage cluster sampling method. In addition to the demographic information form, questionnaires including social happiness questionnaires (Landenberg,2000) social support questionnaires (Fischer,1999) social health questionnaires (Keyes,2004) and life satisfaction scale (Diner,2004) were used for data collection. Data were analyzed with using Pearson correlation coefficients and structural equation modeling in SPSS25 and Smart Pls3 software.

    Results

    The results indicated the good fit of modeling social happiness in instructors based on social support and social health mediated by life satisfaction . Moreover, social support and health and life satisfaction had direct significant effects on social happiness. Social support and health also had direct significant effects on life satisfaction. Our findings showed that social support and social health had an indirect and significant effects on social happiness through the mediation of life satisfaction (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the research findings, to improve of teachers' social happiness can be done by improving their, social support, Social Health, Life Satisfaction.

    Keywords: social happiness, Social Support, social health, life satisfaction, teachers
  • Zahra Azad Gholami Khesmakhi *, Maryam Abachi, Seyed Mir Ebrahimi, Ali Yaghoobi Pages 65-78
    Purpose

    The aim of this study was to identify individual and family factors affecting the vandalism behavior of adolescent high school students.

    Methodology

    The research method was descriptive-correlational and the size of the population was 27,519 first and second grade high school students in District 2 of Rasht (12,977 girls and 14,542 boys) from 2017 to 2018. According to Morgan's table, 377 samples were selected by simple random sampling method and the questionnaire was researcher-made. The reliability of individual, family and vandalism questions was calculated by Cronbach's alpha test as 0.85, 0.894 and 0.873 and its validity was calculated as -0.21, 0.39, and -0.27 by HTMT method. Spearman correlation coefficient and multivariate regression with Spss software were used for analysis.

    Findings

    The constant value of B individual questions was positive for all questions of vandalism and its statistical significance with t test and α = 0.05 showed that the value of P value is less than the value of α = 0.05. However, most of the coefficients β1 to β9 of vandalism questions are negative and indicate a reduction of destructive behaviors by reducing individual problems. Also, the constant value of B family questions was positive for vandalism questions and the statistical significance of t-test showed that the value of P value was less than α = 0.05 in all cases. But most of the coefficients β1 to β16 are effective in negative destructive behavior and indicate a decrease in vandalism in exchange for reducing the effect of family problems.

    Conclusion

    As a result, in order to reduce vandalism, solving individual and family problems should be prioritized in order to reduce vandalism.

    Keywords: Individual Factors, family factors, Vandalism, adolescent students
  • Keyvan Kaveh, Taghi Aghahosseini *, Mahboubeh Sadat Fadavi Pages 79-88
    Purpose

    Today, the importance of knowledge and its production is not hidden from anyone and universities are considered as the main axis of its production. Knowledge production, like all other productions, has challenges and disadvantages that need to be studied. Therefore, the main purpose of this study was to identify the components of pathology of knowledge production in Islamic Azad University.

    Methodology

    This study was applied in terms of purpose and qualitative in terms of implementation method. Participants in the study included academic experts of the Islamic Azad University of Isfahan in the academic year 2020-21. Based on the theoretical saturation method, 22 people were selected by purposive samplingThe research tool was semi-structured interviews. To validate the findings, two methods of content validity were used by 4 experts outside the research and 2 experts inside the research. Also, for reliability, the coding agreement method was used, which resulted in 0.86. For data analysis, open, axial and selective coding method was used using thematic analysis method with Maxqda18 software

    Findings

    Findings showed that 86 open codes, 9 central codes and three selected codes for knowledge production pathology were identified in Islamic Azad University; So that the selected codes include the harms of the university system (policy makers, stakeholders); There were structural damage (higher education curriculum, research structure, support structure, dependent structure) and economic, cultural and social damage (cultural, social, economic).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that knowledge production in Islamic Azad University has challenges in three areas (Academic, structural and cultural injuries) that in order to improve the quantity and quality of knowledge production, the laws related to science and science should be reviewed as well as scientific promotion of professors and students.

    Keywords: pathology, knowledge production, higher education system, Islamic Azad University
  • Sousan Rasouli, Jafar Barghi Moghaddam *, Mohammadrahim Najafzadeh, Hamid Janani Pages 91-98
    Purpose

    The nature of human life cannot be separated from moral and value issues, as their relationship and impact on life has always been inevitable. Therefore, the aim of this study was to provide a model of ethical decision-making in physical education teachers in East Azerbaijan province based on social values.

    Methodology

    The present study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of implementation method. The statistical population included the physical education teachers of East Azerbaijan province in the academic year 2020-21 in the number of 1312 people. The sample size was determined by Krejcie and Morgan table 339 people and were selected by cluster-random sampling method. The research instruments included Kasol (2003) Ethical Decision Making Questionnaire and Rokic (2010) Modified Social Values ​​Questionnaire. For the validity of the instrument from the point of view of experts and their reliability, Cronbach's alpha method was 0.84 and 0.89, respectively. Descriptive statistics with Spss24 software and inferential structural equation modeling method in Spss24 and Amos26 software were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that social values ​​had a positive and significant effect on the moral decision making of physical education teachers. Also, moral, national and political components, religious values, legal values ​​and cultural values ​​had a significant effect on moral decision making (p <0.05) and only the component of economic values ​​had no significant effect on moral decision making.

    Conclusion

    The results showed that social values ​​influenced moral decisions, therefore, in the physical education curriculum, ethical issues related to social values ​​can be given more attention.

    Keywords: Ethical Decision Making, Social Values, Physical education teachers
  • Habib Ahmadi, Mohammad Taghi Iman, Mansour Tabiee, Mohammad Zangeneh * Pages 99-112
    Purpose

    The purpose of the present study was to quantitatively and qualitatively investigate the gap in cultural values between mothers and daughters.

    Methodology

    This research was applied in terms of purpose and mixed in terms of the nature of the data. The statistical population was a quantitative part of the female students of Farhangian University of Bushehr, 235 of whom were selected using Cochran's formula and multi-stage cluster random sampling method. The population of the qualitative part was the female students of Farhangian University of Bushehr, 25 of whom were selected according to the principle of theoretical saturation by purposive sampling. The research tool in the quantitative part was a researcher-made questionnaire. The content validity of the questionnaire was confirmed by obtaining the opinions and suggestions of the expert panel members, and the reliability of the instrument was confirmed with Cronbach's alpha of 0.8 for the capital questionnaire, 0.73 for cultural values, and 0.74 for the construction of power distribution in the family. The research tool in the qualitative part was a semi-structured interview. Reliability was confirmed through the triangulation method of researchers and control by the participants, and the reliability was confirmed by the within-subject agreement method of two coders of 75.5%. In the quantitative part, the data were analyzed with multiple regression and the U-Man-Whitney test with SPSS 26 software, and in the qualitative part, with thematic analysis in the MAXQDA 2020 software.

    Findings

    In the quantitative part, the results showed that the difference between mothers and daughters was significant in terms of cultural values. The variables of capital difference and the structure of power distribution are the most significant predictors. There was a gap in cultural values between mothers and daughters. In the qualitative part, 225 basic themes, 8 organizing themes and one overarching theme were formed in the participants' description of the gap in cultural values between mothers and daughters. In examining the views of the participants, about the role of capital difference on the gap in cultural values, 385 basic themes, 11 organizing-themes and 4 overarching themes and the role of the structure of power distribution on the gap in cultural values, 102 basic themes, 5 An organizing theme and an inclusive theme emerged.

    Conclusion

    There was a significant difference between mothers and daughters in terms of cultural values. The variables of capital difference and the construction of power distribution had a significant role on the gap of cultural values, which the participants confirmed by explaining the nature of this role.

    Keywords: Cultural Values Gap, Generation gap, Value Difference, Generational Difference
  • Jamileh Sharaf, Nadergholi Ghorchian *, Kolsom Nami, Mahmoud Sabahi Zadeh Pages 113-124
    Purpose

    A Saleh school is a school for the realization of a good life and the attainment of a healthy society. Therefore, the aim of the present study was designing and validating the Saleh school establishment model.

    Methodology

    The present study in terms of time was cross-sectional and in terms of purpose was applied. The research population was the experts of Saleh School of the Hormozgan province in 2021 year, which according to the principle of theoretical saturation number of 17 people of them by purposive sampling were selected as the sample. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed by coding method in MAXQDA software.

    Findings

    The findings showed that for Saleh school establishment model were identified 546 concepts in 29 subcategories and 14 categories. The categories were include promoting the status of education and its elements (with two sub-categories: promoting the status and value of education and promoting status of teachers and principals), management and performance improvement (with four sub-categories: attention to school management, coordination and communication, promotion of supervision and promotion of relationships and behaviors in school), politics, structure and administrative system (with two sub-categories: attention to policy issues and structure and promotion of the administrative system), attention to religious education (with one sub-category: attention to religious and national education), resources, space and equipment (with three sub-categories: attention to the issues and requirements of the physical space of the classroom and school, financing and utilization of equipment and technologies), utilization of capacities and attention to needs (with two sub-categories: attention to capacities and ecology of areas and need-based), human resources (with three sub-categories: utilizing capable human resources, empowering and motivating and attracting and employing), program and goal oriented (with four sub-categories: attention to national and local curriculum, attention to goal and program oriented, institutionalizing the value and importance of the document and operationalizing objectives and components of the transformation document), attention to quality and outcomes of the educational system (with two sub-categories: attention to consequences and outputs of educational system and enriching and improving the quality of school programs and activities), attention to experiences and research (with two sub-categories: using new perspectives and national and international experiences and research-oriented in the educational system), stakeholder and elite participation (with one subcategory: stakeholder and elite participation), individual differences (with one subcategory: observe individual differences), flexibility (with one subcategory: flexibility in the face of change) and teaching methods (with one subcategory: teaching methods), which according to the categories and subcategories the Saleh school establishment model was designed. Also, the content validity ratio of 0.84 and the content validity index of 0.89 according to experts' opinion indicated the appropriate validity of the Saleh school establishment model.

    Conclusion

    According to the identified categories and subcategories of the Saleh school establishment model in this research, education managers and planners can take an effective step to evaluate the realization of the Saleh school and the effort to establish it.

    Keywords: Saleh School, Saleh School Establishment, education
  • Mojtabah Reisi Sarteshneizy, Ahmad Ghazanfari *, Reza Ahmadi, Tayebeh Sharifi Pages 125-136
    Purpose

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of group exploratory and conceptual learning in science lessons on the academic self-efficacy of male students.

    Methodology

    The current research was applied in terms of its purpose and in terms of its implementation, it was a semi-experimental research with a pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The statistical population of this research was the fifth grade male students of Kiyar city in the academic year of 2020-21. The research sample consisted of 75 male students in three experimental groups of exploration, concept learning and control (25 people in each group) who were selected by multi-stage cluster random sampling from 3 schools and 3 classes. The research tool was the self-efficacy questionnaire of Jenkins and Morgan (1999) and the intervention was the method of exploratory group training and concept learning group training for 10 sessions (each session 45 minutes) which was implemented for both experimental groups. For data analysis, inferential statistical methods (repeated measurement analysis and Benferroni post hoc test) were used with Spss24 software.

    Findings

    The results showed that both exploratory group training and conceptual learning increased academic self-efficacy scores compared to the control group. But there was no significant difference between the average scores of exploratory group training and conceptual learning. In other words, both methods of exploratory group training and concept learning group training equally increased academic self-efficacy scores (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the group teaching of exploration and conceptual learning increases the academic self-efficacy of students in the science course. Therefore, lesson planners can pay more attention to these methods and also elementary school teachers can use these educational methods in teaching science lessons to better understand students and their academic self-efficacy.

    Keywords: Group Education, Exploration, Concept learning, academic self-efficacy, Experimental Sciences, students
  • Rozita Ebrahimi Tabar, Sadraddin Satari *, Tooran Soleimani Pages 137-146
    Purpose

    The aim of this study was to design an effective management model in third millennium schools.

    Methodology

    The present study was applied in terms of purpose and integrated in terms of implementation method. The population of qualitative research included university professors in the academic year 2021-22 who were selected by purposive sampling method based on the principle of theoretical saturation 16 people. In the quantitative part of the research, the statistical population included the managers of Ardabil province, of which 300 people were selected by random sampling method. The research tools were semi-structured interviews in the qualitative part and questionnaires in the quantitative part. To validate the findings in the qualitative part from the perspective of experts and reliability, the coefficient of agreement between the coders was used. In a small part, the face value and reliability with Cronbach's alpha was 89%. Coding was used for analysis in the qualitative part and structural equation method with Pls Smart software was used in the quantitative part.

    Findings

    The results showed that 237 initial codes, 32 axial codes were identified in the form of causal, contextual, intervening, strategies and consequences. Causal conditions were strong predictors (Aston-Geiser scale equal to 0.521) for effective school management. Also, the variables of contextual conditions, effective school management and intervention conditions are strong predictors (Aston-Geiser scale equal to 0.732) for the variable of strategies and strategies are also strong predictors (Aston-Geiser scale equal to 0.672) for the outcome variable. Effective management of schools.

    Conclusion

    it can be said that the final model derived from the qualitative part of the research has a good fit and can be implemented in educational systems (schools) and by moving towards this model, witness a fundamental change in the development of effective management in third millennium schools.

    Keywords: Effective School Management, Third Millennium, school principals
  • Banafsheh Farhmat, Abdoalrahim Rahimi *, Farhad Emam Jomeh Pages 147-158
    Purpose

    The purpose of this research was to present a model for promoting reading culture among elementary school students.

    Methodology

    The current research was applied in terms of purpose and in terms of qualitative data collection method, it was based on the foundation's data theory based on Straus Corbin's plan. The community included education experts of Bushehr city in the academic year of 2020-21. The research tool was a semi-structured interview, content validity was confirmed by the opinion of experts and reliability was obtained by the agreement coefficient method between the coders at 78.8%. Data analysis was done using open, axial coding method and using Max QDA Pro version software.

    Findings

    The results showed that the central phenomenon includes book donation, reading associations and institutions, and teaching study skills in schools; Causal conditions include the institutionalization of culture, book reading, story reading program and study targeting; Intervening conditions include the librarian's role, book reading competitions, holding book exhibitions, and contextual conditions including the virtual space, the suitability of libraries, and the role of the family. Identified strategies include factors such as policy making - reducing costs in government subsidies and finally the consequences that include the creation of new libraries, electronic publishing, participation in online book reading criticism.

    Conclusion

    Making policies and presenting a suitable policy in line with the expansion of reading culture through offering cheap books, holding festivals and reading competitions, equipping libraries and proper planning in education and media can provide the basis for the development of reading culture.

    Keywords: Reading Culture, Foundational Data Theory, students, elementary school
  • Abdoljavad Khalili *, Jalal Taherzadeh Pages 159-168
    Purpose

    The purpose of the research was to investigate the relationship between job burnout and organizational voice of education workers.

    Methodology

    The current research is a descriptive correlation type in terms of practical purpose and implementation method. The statistical population includes all education workers of Mehr city, Fars province, in the academic year 2020-21, numbering 510 people, based on Morgan's table, a sample of 220 people was selected by simple random sampling method. The data of the research was collected using the researcher-made occupational plateau questionnaire and the organizational voice standard questionnaire (Hames, 2012). In the current research, the convergent validity was extracted using the variance, which was higher than 0.6 for all variables, and the reliability of the questionnaires was determined using the Cronbach's alpha method in the organizational plateau questionnaire (0.82) and the organizational voice questionnaire (0.78). 0) was calculated. In order to analyze the data, Spearman, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Friedman correlation coefficient tests were used in SPSS 21 statistical software.

    Findings

    It showed that there was a negative and significant correlation between structural and biological plateau and organizational voice. (p>0.05) and there was no significant relationship between content plateau and organizational voice (p>0.05). Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests showed that education, age and gender had no significant effect on job satisfaction and organizational voice (p>0.05). According to the Friedman test, structural plateau had the highest mean and biological plateau had the lowest mean. (p<0.05).

    Conclusion

    The final results of the research showed that the types of job burnout had a different relationship with the organizational voice of employees, and the level of this relationship in employees was not related to education, age and gender. Considering the importance of the issue, it is necessary for managers to create the necessary motivations in order to strengthen the organizational voice.

    Keywords: Occupational Plateau, Organizational Voice, education
  • Fatemeh Rahimpour, Mehri Daraei *, Amin Rahimikia Pages 169-180
    Purpose

    The purpose of this study was to design an E-learning model in Payame Noor University of Lorestan.

    Methodology

    The present research method was integrated (qualitative-quantitative) and practical in terms of implementation. The qualitative research community included university experts from Khorramabad city in the academic year of 2019-2019, and 40 people were selected based on the rule of theoretical saturation and by purposive sampling method. The statistical population of the quantitative part included 552 university professors in Shahram Khorramabad in the academic year 2020-21. The tools of the qualitative part of the interview and the quantitative part of the questionnaire were made by the researcher. The validity of the qualitative part of the tool was done with face validity, and the reliability was 0.82 with the agreement coefficient between the coders. Also, in the quantitative part of the research, formal validity and reliability were obtained with Cronbach's alpha of 0.85. The analysis of the qualitative part was done with the coding method in MAXQDA3 software and the quantitative part was done with the partial least squares method in Pls smart3 software.

    Findings

    In the qualitative section, 5 components (content, evaluation, technical infrastructure, planning and learning environment) and 41 indicators were identified for the e-learning model. Based on the results of the quantitative part, the factor load, which is the correlation coefficient between the implicit variable (e-learning) and the obvious variables in a model, is related to planning (0.74), content compilation (0.63), evaluation (0.58), respectively, technical infrastructure (0.51) and learning environment (0.5). Also, according to the results of structural equation modeling, the planning component with a coefficient of 0.42, content compilation with a coefficient of 0.21, evaluation with a coefficient of 0.18, technical infrastructure and learning environment with a coefficient of 0.14 respectively had the greatest effect on e-learning.

    Conclusion

    Covid-19 showed that e-learning is the necessity of the educational system in the future. Therefore, the first step is to seek opinions from professors and experts to identify and solve the challenges of e-learning and plan for the implementation of this system in the higher education system according to the components of content, evaluation, technical infrastructure, planning and learning environment.

    Keywords: e-learning, educational design, education
  • Mahmood Taajobi *, Parvaneh Mohammadi, Mohsen Ahmadi Pages 181-190
    Purpose

    The present research was conducted with the aim of investigating the relationship between talent management and organizational socialization with psychological capital.

    Methodology

    Descriptive research method is correlation type. The statistical population included all primary school teachers in Saqqez city in the academic year of 2020-21. Using the random cluster sampling method, 278 teachers were randomly selected for the study. To collect research data, three standard questionnaires of talent management (Cunningham, 2007), organizational sociability (Taormina, 1997) and psychological capital (Luthans, Youssef, Avolio, 2007) were used. Pearson's correlation coefficient and structural equation model were analyzed in Lisrel and SPSS statistical software.

    Findings

    The results showed that the relationship between talent management and psychological capital (0.28) with a T-statistic of 4.29 is positive and significant (P<0.01), as well as the relationship between organizational socialization and psychological capital (0.64) with a t-statistic of 7.36 was positive and significant (P<0.01).

    Conclusion

    According to the findings of the present research, one of the factors affecting psychological capital can be talent management and organizational socialization.

    Keywords: Talent management, Organizational Socialization, Psychological Capitals
  • Abdul Wahid Mantegh, Ali Asghar Machinchi *, Mokhtar Ranjbar Pages 191-204
    Purpose

    The present research was conducted with the purpose of providing a quality model of the curriculum in the secondary (first) period of Shiraz city with an emphasis on the virtual approach.

    Methodology

    The current research was applied in terms of purpose and integrated (qualitative-quantitative) in terms of implementation method. In the qualitative part, the participants in the Delphi panel were 20 university experts in the field of curriculum planning in Shiraz, who were selected purposefully. The statistical community in the quantitative part, there were 2953 teachers in the 1st and 2nd districts of Shiraz in the academic year of 2020-21, and based on Cochran's formula, 350 were selected as the sample size by random sampling. The research tools in the qualitative part were interviews and background literature review, and in the quantitative part, the researcher made a questionnaire. Validity of the findings was done with formal validity and reliability using Cronbach's alpha method, which was 0.88. To analyze the data in the qualitative part, Delphi coding and analysis method and in the quantitative part descriptive statistics (percentage, average and standard deviation) with Spss23 software and inferential (structural equations-confirmatory factor analysis) with Lisrel 8.8 software were used. became.

    Findings

    Qualitative findings showed that 6 dimensions (purpose, content, method, planning, evaluation and technology), 19 components and 57 indicators were identified for the curriculum quality model in the first secondary school. Also, the results of the factor analysis showed that the content dimension with factor load (t=20.21 and 0.88), goal (t=18.32 and 0.83), technology (t=0.78 and 11.17), evaluation (75 t=0.72 and 16.72), method (t=0.71 and 15.62) and planning (t=0.68 and 13.92) had the greatest effect on curriculum quality, respectively.

    Conclusion

    Curriculum planners can pay serious attention to the 6 dimensions identified in this research in order to increase the quality of the first secondary curriculum and focus on the content dimension and its compatibility with virtual methods in particular.

    Keywords: Curriculum, virtual approach, Planning, Quality, First Secondary Course
  • Masoud Ahmadi, Masoud Ghasemi *, Mansoreh Shahriyariahmadi Pages 205-214
    Purpose

    Generalized anxiety disorder has many negative consequences, including reduced resilience. Therefore, the aim of this research was the effectiveness of assertiveness training program on the resilience and clinical symptoms of students with symptoms of generalized anxiety disorder.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was semi-experimental with a pretest and posttest design with a control group. The research population was male students aged 16 to 18 in the second-high school of Karaj city in the 2019-20 academic years, which from them number of 50 people of them were selected by multi-stage random sampling method and randomly replaced in two groups of 25 including experimental and control groups. The experimental group underwent 8 sessions of 60 minutes under the assertiveness training program and during this time the control group did not receive any training. The data were collected with the resilience scale (Connor and Davidson, 2003) and generalized anxiety disorder questionnaire (Spitzer, Kroenke, Williams and Lowe, 2006) and analyzed by multivariate covariance analysis in SPSS version 24 software.

    Findings

    The findings showed that the experimental and control groups have significantly different in terms of the variables of resilience and clinical symptoms of generalized anxiety disorder. In the other words, the assertiveness training program led to increase resilience (F-41.25, P<0.001) and reduce clinical symptoms of generalized anxiety disorder (F-28.34, P<0.001) in students.

    Conclusion

    The results indicated the effectiveness of the assertiveness training program on resilience and clinical symptoms of generalized anxiety disorder. Therefore, counselors and therapists can use the assertiveness training program along with other training methods and programs to increase resilience and reduce the clinical symptoms of generalized anxiety disorder.

    Keywords: Training program, Assertiveness, resilience, Clinical Symptoms, Generalized Anxiety Disorder
  • Mahdieh Rezazadeh, Babak Hosseinzadeh *, Zahra Hosseini Daroon Kalaie Pages 215-230
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of designing a model of the effect of research-oriented teaching management on metacognition management with the mediating role of organizational climate through the research method of mixed exploratory model.

    Methodology

    In terms of practical purpose and in terms of research method, the research is a mixed qualitative-quantitative one, so that in the qualitative part, the model is identified and in the quantitative part, the model identified in the real statistical population is quantified and placed in the test plant. In the qualitative section, a group of academic experts, organizational experts, and experts related to the research topic, and in the quantitative section, there were 6,420 teachers of girls' and boys' secondary schools in Mazandaran province, in 400 schools. In the qualitative part of the targeted non-random sampling method, 20 people were selected as a statistical sample, and in the quantitative part, with the multi-stage relative cluster sampling method based on Cochran's formula, 364 people were selected as a statistical sample. In the qualitative part, the data were extracted through the implementation of the Delphi technique with a semi-structured and structured questionnaire in four rounds, and in the quantitative part, through the modeling of structural equations with the help of a 96-item researcher-made questionnaire and analyzed using SPSS and AMOS software. and analyzed. The reliability and combined reliability of the components were estimated and confirmed between 0.731 and 0.962 and 0.836 and 0.975, respectively.

    Findings

    Qualitative findings showed that "research-oriented teaching management" has nine dimensions: learning based on problem solving and research, group and collaborative learning, posing problems and challenging questions, developing social skills, exploration and exploratory approach, creating an environment. based on friendship and intimacy, brainstorming in the direction of creativity and innovation, the role of senses in understanding and communication between course materials and coursework according to the mental and academic conditions of students, "organizational climate", which has seven dimensions: supportive behavior, solidarity and group spirit, intimacy, role clarity, performance-based encouragement, rule-based guidance based on superior instructions and professional and ethical behavior and "transcognition management", which has eight dimensions: self-motivation, self-control, self-observation, self-judgment, self-reaction, goal Placing and managing available resources have been problem-solving strategies in teaching-learning and improving news and situational knowledge.

    Conclusion

    The results of the quantitative part showed that research-oriented teaching management had a significant effect on metacognitive management and organizational climate, and organizational climate had a significant effect on metacognitive management, and organizational climate played a mediating role in the effect of research-oriented teaching management on metacognitive management.

    Keywords: Research-Based Teaching Management, Metacognition Management, Organizational climate
  • Mahnaz Parmoz, Afsaneh Saber Garakani *, Fariba Hanifi Pages 231-242
    Purpose

    Curriculum quality plays an important role in academic success and performance. As a result, the aim of this study was investigating the status of evaluation components of curriculum quality in the elementary schools in Tehran city.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was mixed (qualitative-quantitative). The population of the qualitative section was the curriculum experts and professors of Tehran city, which according to the principle of theoretical saturation number of 12 people of them were selected by purposive sampling method. The population of the quantitative section was male and female teachers of public elementary schools of Tehran city in the 2021-2022 academic years with number 23593 people, which according to the Krejcie and Morgan table number of 377 people of them were selected by cluster sampling method. The research tools were semi-structured interviews and researcher-made questionnaires, which validity of the interviews was confirmed by triangulation method and its reliability was calculated by the coefficient of agreement between two coders 0.83, and the face validity of the questionnaire was confirmed by the opinion of experts and its reliability was calculated by Cronbach's alpha method 0.85. Data were analyzed with open, axial and selective coding methods in MAXQDA software and one-sample t-test in SPSS software.

    Findings

    The findings showed that evaluation of curriculum quality in the elementary schools has 108 indicators in 23 components and 6 dimensions were included systematic approach of evaluation of curriculum quality (with 4 components of strategic thinking, generalizability of goals, receiving corrective feedback and facilitating the teaching and learning process), qualitative evaluation of activities ( with 3 components of evaluation of motivational activities, evaluation of practical activities and evaluation of curriculum activities), quality of modern facilities and technologies (with 3 components of cultural and sports facilities, educational facilities and welfare facilities), quality of structural factors (with 4 components of lack of resources and inappropriate distribution, weak foresight, individual and organizational communication and lack of work discipline), quality assessment of curriculum principles (with 4 components of flexibility, curriculum sequence, curriculum usefulness and curriculum comprehensiveness) and quality assessment of curriculum strategic management (with 5 components of improving the appearance of the curriculum, improving the content of the curriculum, coherence of the curriculum, drawing the vision and growth of national-religious identity). Also, the components of strategic thinking, generalizability of goals, facilitating the teaching and learning process, evaluation of motivational activities, evaluation of practical activities and evaluation of curriculum activities, cultural and sports facilities, educational facilities, welfare facilities, lack of resources and inappropriate distribution, weak foresight, individual and organizational communication, flexibility, curriculum sequence, curriculum usefulness, improving the appearance of the curriculum, improving the content of the curriculum, coherence of the curriculum, drawing the vision and growth of national-religious identity were in favorable situation, but the components of receiving corrective feedback, lack of work discipline and curriculum comprehensiveness were in an unfavorable situation (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this study have many practical implications for education specialists and planners, and they based on the results of this study, can take an effective step towards improving the evaluation components of curriculum quality, especially the three components of receiving corrective feedback, lack of work discipline and curriculum comprehensiveness.

    Keywords: Evaluation, Curriculum, Curriculum quality, Elementary schools
  • Ozra Shadmehr, Maryam Hafezian * Pages 247-258
    Purpose

    Maternal financial literacy in children's lifestyle and academic achievement in the family can be one of the effective variables, so the present study was conducted to determine the effect of mothers' financial literacy on children's lifestyle and academic achievement.

    Methodology

    The present study was applied in terms of purpose and methodology in the category of descriptive correlational research. The statistical population of the study was all 6700 first grade female high school students in Bojnourd and their mothers in the academic year 2021-2022, of which 363 were students and their mothers were in clusters according to Morgan's table. Step by step samples were selected. Data collection tools were three questionnaires: financial literacy of Yaghoubnejad et al. (2011), Miller and Smith lifestyle (1988) and Pham and Taylor (1994) academic achievement. After confirmation of validity by experts using Cronbach's alpha coefficient, the reliability of the questionnaires was calculated to be 0.98, 0.93 and 0.95, respectively. To analyze the data, structural equation modeling was analyzed using SPSS 24 and Smart PLS 2 software.

    Findings

    Factor analysis model fit indices have shown that the research measurement model has an acceptable fit. Accordingly, the findings showed that mothers' financial literacy had a positive and significant effect on children's lifestyle (0.464) and children's academic achievement (0.547). (p <0.01).

    Conclusion

    Due to the significant effect of mothers' financial literacy on children's lifestyle and academic achievement, this factor can be used as an improvement in children's lifestyle and academic achievement.

    Keywords: Financial Literacy, lifestyle, academic achievement, mothers, students
  • Taghi Ashori *, Morteza Dosti, Seyed Mohammadhosein Razavi, Abolhasan Hoseini Pages 259-268
    Purpose

    Today, the discussion about development of entrepreneurial opportunities is emphasized in all fields, including sports. Therefore, the purpose of this study was modeling to identifying factors affecting the development of sports entrepreneurial opportunities in the field of sports education and research.

    Methodology

    The research method was exploratory-sequential concerning strategy and applied-developmental in terms of purpose. Using purposeful sampling, semi-structured interviews was used to reach theoretical saturation and consensus in the qualitative section with 40 academic experts, sports entrepreneurs and sport manager. Then, 164 people were selected from these people, using the random sampling method in the quantitative part. The instruments included semi-structured interviews and a researcher-made questionnaire based on a 5-point Likert scale to determine these categories and model fit. Data analysis was performed using the partial least squares method using variance-based statistical software Smart PLS 3.

    Findings

    The findings of the exploratory factor analysis showed that factors affecting the development of the sports entrepreneurial opportunities in the field of sports education and research had 52 items in 8 factors of entrepreneurial business environment, entrepreneurial awareness, entrepreneurial education, entrepreneurial research, entrepreneurial marketing, entrepreneurial educational and research infrastructure, individual factors and social networks, which factor loading, convergent validity by average variance extracted method and reliability for all of them was calculated above 0.70. Also, the model of identifying the factors affecting the development of sports entrepreneurial opportunities in the field of sports education and research had a good fit and the mentioned model had a positive and significant effect on each of the eight mentioned factors (P<0.001).

    Conclusion

    The results indicated eight important and effective factors for developing sports entrepreneurial opportunities in the field of sports education and research. Therefore, to improve sports entrepreneurial opportunities in the field of sports education and research, can be provided conditions to improve and promote the entrepreneurial business environment, entrepreneurial awareness, entrepreneurial education, entrepreneurial research, entrepreneurial marketing, entrepreneurial educational and research infrastructure, individual factors and social networks.

    Keywords: Sports Entrepreneurial Opportunity, Sports Education, Sports research, Development of Entrepreneurial Opportunity
  • Saber Salehnezhad Behrestaghi, Seyedeh Esmat Rasoli *, Ladan Salimi Pages 265-276
    Purpose

    The current research was conducted with the aim of providing a model of moral responsibility based on online training for teenagers.

    Method

    This research is fundamental-applied in terms of its purpose; And in terms of information data, this research is an exploratory combination that, while taking into account the opinions of education experts, investigated the dimensions, components and indicators of the variables in question and using the systematic data method. From the survey patterns, he collected research data in qualitative and quantitative stages. The statistical community in the qualitative part included the first group, academic experts: professors of the Islamic Azad University and Farhangian University and teacher training centers, and the second group, organizational experts: managers, assistants and educational and research experts of the education departments of Tehran. In order to determine the samples, non-probability targeted sampling method was used, and 20 people were considered as the sample size using the principle of saturation. In the quantitative part, the statistical population included all secondary school students (second period) of Tehran in the academic year of 2021-2022. Based on Cochran's formula, 383 people were selected as samples by cluster sampling method. In the qualitative part, the data collection tool was semi-structured interviews, and in the quantitative part, the researcher made a library method and a questionnaire. In the quantitative part, according to the research questions, descriptive and inferential statistical methods were used (tests such as exploratory factor analysis and sample t-test) through Spss-V22 and Lisrel-V8.8 software.

    Results

    The results showed that ethical responsibility includes the components of ethical attitude in education, satisfaction with education, control and accountability. In addition, the factors affecting moral responsibility included culture, structure, teacher, and curriculum. Improving the quality of learning, moral transformation, were introduced as outcomes; Management, technological and behavioral mechanisms, including environmental, social and educational platforms and obstacles including technological and educational obstacles were introduced as the results of the research.

    Conclusion

    The results of the analysis showed that among the 101 indicators (items) available, 18 main components could be identified;

    Keywords: Moral Responsibility, Online education, moral attitude in education, satisfaction with education
  • Masoumeh Akbari *, Shahla Farhadi Varmazabadi, Mahmoud Meidani, Azadeh Barzgaran, Shahin Abdulmaleki Pages 277-286
    Objective

    Investigating the educational needs of different groups always helps to better understand the current situation and to have a good perspective on the future. Therefore, the purpose of this research was studying the educational needs of elementary school principals based on the professional competencies.

    Method

    This research in terms of purpose was applied and in terms of purpose implementation method was descriptive from type of survey. The research population was public elementary school principals of Alborz province with number 584 people (381 women and 203 men) in the 2017-18 academic years. The research sample was 231 managers who were selected by multi -stage cluster sampling method. The research tool was educational needs of principals based on professional competencies with 89 items that designed by the present study researchers. For data analysis were used from exploratory factor analysis and chi-square test in SPSS-19 software.

    Results

    The findings showed that for the educational needs of elementary school principals based on the professional competencies were identified 8 factors of management expertise, knowledge of teacher skills, perceptive-human skills, artistic skills, moral-social skills, technical skills, motivational skills and knowledge of physical space standards of schools and the factor loading of all items was higher than 0.40. Also, the factor load of all factors was higher than 0.50, the average variance extracted of all factors was higher than 0.60, and the reliability of all factors with using Cronbach's alpha and combined methods was higher than 0.80, and the reliability of the whole tool with using Cronbach's alpha method was estimated 0.91. In addition, according to the elementary school principals there was a significant difference between the amount of observed value and the amount of expected value in all 8 identified needs (management expertise, knowledge of teacher skills, perceptive-human skills, artistic skills, moral-social skills, technical skills, motivational skills and knowledge of physical space standards of schools) (P<0.05). In the other words, according to most of the principals of elementary schools all 8 needs were very important needs.

    Conclusion

    According to the results of this study, education managers and officials in order to improve the

    Keywords: Educational needs, professional competencies, Principals, elementary school
  • Robab Mousavi, Alireza Mohammadinejad Ganji *, Mohammad Naghi Imani Pages 287-302
    Objective

    Today's organizations because of fierce competition and to maintain and promote competitive advantage must seek their improvement and development. Therefore, the purpose of this study was designing a pattern of organizational structure based on educational improvement and development indicators in the Farhangian University.

    Method

    The present study in terms of purpose was practical and in terms of implementation method was mixed. The research population in the qualitative part was the experts of Farhangian University, which number of 20 people accordance with the principle of theoretical saturation were selected by non-random purposive sampling method. The research population in the quantitative part was the directors, deputies, professors and students of Farhangian University, which number of 821 people selected accordance with the Cochran formula were selected by cluster sampling method. The research tools were semi-structural interviews and researcher -made questionnaire, which confirmed the psychometric indicators including validity and reliability. Data from the implementation of semi-structural interview were analyzed by open, axial and selective coding method in MAXQDA-12 software and data from the implementation of researcher-made questionnaire were analyzed by exploratory factor analysis method in SPSS-22 and Smart PLS-2 software.

    Results

    The findings of the qualitative part showed that the organizational structure based on educational improvement and development indicators in the Farhangian University had 21 components, 7 dimensions and 3 categories. Its categories were including organizational structure based on educational improvement and development in the Farhangian University (with 3 dimensions of knowledge, attitude and skill), promotion mechanisms in the Farhangian University (with 2 dimensions of organizational and social) and barriers to promotion in the Farhangian University (with 2 dimensions of economic and organizational). The findings of the quantitative part showed that the organizational structure in the Farhangian University had 32 questions in 8 dimensions and 3 categories. Its categories were including complexity (with 3 dimensions of vertical, horizontal and geographical), formality (with 3 dimensions of flexibility, freedom of action and control) and concentration (with 2 dimensions of concentration and decentralization) which all questions had a factor load of higher than 0.60. The educational improvement and development in the Farhangian University had 34 questions

    Keywords: Organizational Structure, educational improvement, Educational development, Farhangian University
  • Ahmed Karimi Deshtiki * Pages 303-312

    The aim of the study: The present study was conducted with the aim of predicting enthusiasm for school based on classroom climate, school culture and students' academic self-concept.

    Research Methodology

    The statistical population of this research consists of sixth grade elementary school students of Bushehr city, from whom 250 people were selected as the statistical sample of the research based on proportional random sampling. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation of structural equations. To collect data, the questionnaires of enthusiasm for school by Wang et al., school culture by Alexander and Sade, academic self-concept by Yi Yasen Chen, and class climate by Frazer et al. were used. The content validity of all the questionnaires was confirmed and and the reliability coefficient of all questionnaires was found to be optimal (Cronbach's alpha above 0.6).

    Findings

    The results of the research showed that the direct effect of the structure of school culture on the structure of enthusiasm for school is not significant, but the direct effect of the structure of school culture on the structure of class climate and academic self-concept is significant. Also, the direct effect of class climate structure on the structure of passion for school is significant. The direct effect of the structure of academic self-concept on the structure of passion for school is also significant. On the other hand, the indirect effect of the structure of school culture on the structure of enthusiasm for school through the mediating role of the structure of academic self-concept and classroom climate is significant. All findings were significant at the level (α=0.05).

    Discussion and conclusion

    academic self-concept and class have an effect on students' enthusiasm for school, but school culture has an indirect effect.

    Keywords: passion for school, School culture, Academic self-concept, class climate
  • Mohadeseh Nemati, Arezo Shomal Oskoei *, Haideh Saberi Pages 313-324
    Purpose

    Academic procrastination causes a drop in academic performance, and should be look for ways to reduce it. As a result, this study was conducted with the aim of presenting the academic procrastination model based on self-directed learning strategies and parenting styles with the mediating role of academic self-efficacy.

    Methodology

    The research design was cross-sectional from type of correlation. The statistical population of the present study was all secondary school students of Tehran city in the academic years of 2022-23, which out of 23552 students number of 400 people were selected by multi-stage cluster sampling method. In this research were used the tools of academic procrastination (Solomon and Rothblum, 1984), self-directed learning strategies (Pintrich and De Groot, 1990), parenting styles (Baumrind, 1991) and academic self-efficacy (Jinks and Morgan, 1999). In order to analyze the data were used correlation coefficients and structural equation modeling methods in SPSS-V23 and Lisrel-V8.8 software.

    Findings

    The findings showed that the academic procrastination model based on self-directed learning strategies and parenting styles with the mediating role of academic self-efficacy had a good fit. Also, self-directed learning strategies (cognitive and metacognitive) on academic procrastination and self-efficacy directly and indirectly through academic self-efficacy on academic procrastination had a significant effect (P<0.05). In addition, parenting styles (authoritative, authoritarian and permissive) on academic procrastination and self-efficacy directly and indirectly through academic self-efficacy on academic procrastination had a significant effect (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be stated that a person has more self-directed learning strategies, authoritative parenting style and academic self-efficacy and less permissive and authoritarian parenting styles, the amount of academic procrastination will decrease.

    Keywords: Academic procrastination, self-directed learning strategies, parenting styles, academic self-efficacy
  • Shahryar Abdolmaleki, Zabih Pirani *, Firouzeh Zanganeh Pages 325-336
    Purpose

    Self-regulation has an effective role in other academic performance of students and can cause their academic success. Therefore, the aim of this study was designing an academic self-regulation model based on basic psychological needs and family communication pattern with the mediation of academic engagement.

    Methodology

    This research in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was descriptive from type of survey. The statistical population of the current study was male senior students of Hamedan city in the academic years of 2020-2021 and about 4000 people. The samples of this study were 420 people who were selected by cluster sampling method and answered to the academic self-regulation questionnaire (Savari and Arabzade, 2013), basic psychological needs questionnaire (Gagne, 2003), revised family communication patterns scale (Koerner and Fitzpatrick, 2002) and academic engagement questionnaire (Schaufeli et al., 2002). For data analysis were used from Pearson correlation coefficients and structural equation modeling methods in SPSS-20 and Smart-PLS-3 software.

    Findings

    The findings showed that the academic self-regulation model based on basic psychological needs and family communication pattern with the mediation of academic engagement had a good fit. Other findings showed that basic psychological needs and communication patterns of conversation and conformity had a direct and significant effect on students' academic engagement and basic psychological needs, communication patterns of conversation and conformity and academic engagement had a direct and significant effect on their self-regulation (P<0.05). In addition, basic psychological needs and communication patterns of conversation and conformity with the mediation of academic engagement had an indirect and significant effect on students' academic self-regulation (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present research, to improve students' self-regulation can be met their basic psychological needs and can be improved their communication patterns and academic engagement through educational workshops.

    Keywords: Academic self-regulation, Basic Psychological Needs, Family communication model, academic motivation
  • Golchereh Lohrasbi Nichkohi, Mitra Sadoughi *, Hossein Ali Taghipour, Esmaeil Kazempour Pages 337-348
    Objective

    Behavioral innovation in the organization can play an important role in creating and promoting competitive advantage for the organization. Therefore, the aim of this study was applying human resource strategies in the designing the behavioral innovation model in the exceptional children organization.

    Method

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was mixed (qualitative-quantitative). The research population in the qualitative part was the general manager of exceptional children organization of Tehran, the heads of the exceptional children organization of Mazandaran and Gillan provinces, and the staff managers of the exceptional children organization of Tehran, which according to the principle of theoretical saturation, 14 people were selected as a sample by using the purposive sampling method. The research population in the quantitative part was experts of exceptional children organization of Tehran city and principals of schools of exceptional children of Mazandaran and Gillan provinces, which according to Cochran's formula, 340 people were selected as a sample by using a simple random sampling method. The research tool in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part was a researcher-made questionnaire, which whose psychometric indicators were confirmed. Data analysis was done in the qualitative part with thematic analysis method in MAXQDA-12 software and in the quantitative part with exploratory factor analysis and structural equation modeling in SPSS-22 and Smart PLS-3 software.

    Results

    The findings of the qualitative part showed that for the model of behavioral innovation and human resource strategies in the exceptional children organization were identified 54 components in 14 categories of behavioral honesty, positive thinking in behavior, empowerment, self-control culture, innovative self-efficacy, confidence building, collaborative management, participation, timely thinking, job satisfaction, organizational justice, culture of organizational communication, healthy atmosphere of competition and objective assessment of resources. Also, the findings of the quantitative part showed that the factor load and convergent validity of all categories were higher than 0.50 and Cronbach and combined reliability of all of them were higher than 0.70. In addition, the fit indicators the model of behavioral innovation and human resources strategies in the exceptional children organization

    Keywords: Human resource strategies, behavioral innovation, exceptional children, Collaborative Management, objective assessment of resources
  • Heydar Mozaffari, Fariba Shayegan *, Ali Mohebi Pages 349-358
    Purpose

    Considering the importance of intelligence and talent and their role in academic performance, the present research was conducted with the aim of designing an intelligence and talent management pattern for elementary school students.

    Methodology

    The present study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was mixed (qualitative-quantitative). The study population in the qualitative section was experts in the field of educational sciences of experts in the field of intelligence and talent management, which based on the principle of theoretical saturation number of 14 people of them were selected by purposive sampling method. The study population in the quantitative section was principals and teachers of Bushehr province, which based on the Krejcie and Morgan table number of 196 people of them were selected by stratified sampling method. The data of qualitative section were collected by semi-structured interview and the quantitative section were collected by researcher-made questionnaire. To analyze the data of qualitative section were used from coding method in MAXQDA-12 software and to analyze the data of quantitative section were used from structural equation modeling method in SPSS-25 and Smart PLS 4 software.

    Findings

    The findings of the qualitative section showed that the intelligence and talent management pattern for elementary school students has 124 indicators, 15 components in 6 dimensions including the central category (with three components of attraction of talent, development and promotion of talent and retention of talent), causal factors (with three components of internal conditions, organizational conditions and current processes), contextual factors (with three components of managerial factors, human resources planning and infrastructure factors), strategic factors (with two components of structural and process), environmental factors (with two components of environmental dynamics and environmental support) and consequences (with two components of individual and social-organizational). Also, the findings of the quantitative section showed that the intelligence and talent management pattern for elementary school students had a good fit and the causal factors, contextual factors and environmental factors had a direct and significant effect on the central category, the central category, contextual factors and environmental factors had a direct and significant effect on the strategic factors and the strategic factors had a direct and significant effect on the consequences (P<0.05).

    Conclusion

    The designed intelligence and talent management pattern for elementary school students in the present research can help the experts and planners in the field of education to improve the intelligence and talent of students in order to improve their academic performance.

    Keywords: Intelligence Management, Talent Management, Elementary Students
  • Azam Karimi, Abbas Gholtash *, Ali Asghar Machinchi Pages 359-370
    purpose

    The aim of this research was developing and validating a teaching metacognitive skills model based on quantum thinking in student teachers.

    Methodology

    The present study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was mixed (qualitative-quantitative). The research population in the qualitative section was the books and articles related to metacognitive skills and quantum thinking in the last thirty years, which after reviewing them number of 50 cases (12 books and 38 articles) were selected as a sample by purposive sampling method. The research population in the quantitative section was student teachers of Farhangian University of Shiraz province in the academic years of 2020-1, which based on Cochran formula number of 100 people of them were selected as a sample by simple random sampling method. The research tool in the qualitative section was take noting of books and articles and in the quantitative section was a researcher-made questionnaire (33 items) whose psychometric properties were confirmed. Data were analyzed in the quantitative section by coding method in MAXQDA software and in the quantitative section by exploratory factor analysis and structural equation modeling in SPSS-23 and Smart PLS-3 software.

    Findings

    The findings of the qualitative section showed that the teaching metacognitive skills model based on quantum thinking in student teachers had 129 indicators, 33 components and 8 categories, which categories were including macro policy area, content of metacognitive curriculum and quantum thinking, teaching and learning processes, use of information technology, interaction with scientific research centers, psychological foundations, evaluation methods and characteristics of learners. Also, the findings in the quantitative section showed that 33 items in the 8 mentioned categories were placed; So that the factor load of all items and categories was higher than 0.70, the average variance extracted of all categories was higher than 0.60 and the cronbach and combined reliability of all categories was higher than 0.90. Other findings showed that the teaching metacognitive skills model based on quantum thinking in student teachers had a good fit and the effect of mentioned model on all eight categories of macro policy area, content of metacognitive curriculum and quantum thinking, teaching and learning processes, use of information technology, interaction with scientific research centers, psychological foundations, evaluation methods and characteristics of learners were significant (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of present research, officials and planners of Farhangian University can use the identified and validated model of teaching metacognitive skills based on quantum thinking in student teachers to improve teaching, training and learning, which for this purpose use the components and categories extracted from the present study is necessary.

    Keywords: Interpretive Phenomenology, Metacognitive Skills, Quantum Thinking
  • Maryam Sotoudeh Moghadam, Moslem Cherabin *, Ahmad Akbari, Ahmad zendedel Pages 371-382
    Objective

    The teachers' professionalism empowerment and promoting through in-service training can play an effective role in improving the quality of their education. Therefore, the purpose of this study was to design a policy-making model in order to teachers' professionalism empowerment and promoting by relying on in-service training.

    Method

    In an applied study from type of qualitative, the present research was conducted on 10 professors and experts in the fields of education management and in-service training and empowerment who were selected according to the principle of theoretical saturation and with a purposive sampling method. The tool of the current research was a semi-structured interview that was conducted in the seasons of Farvardin to Shahrivar of 1401 year and its validity was confirmed by the triangulation method and its reliability was obtained by the agreement coefficient method between two coders at 0.92. The data obtained from the semi-structured interview were analyzed with using the content analysis method according to the grounded theory in MAXQDA software.

    Results

    The findings showed that the policy-making model in order to teachers' professionalism empowerment and promoting by relying on in-service training had 174 indicators, 31 components in six fields of causal conditions, central phenomenon, background conditions, intervention conditions, strategies and consequences. In this research, the causal conditions were includes 13 indicators and 3 components of the social needs, changes in educational needs and creation of individual needs in teachers, the central phenomenon were includes 11 indicators and 3 components of the scientific and practical education, solving problems and creating value, background conditions were includes 18 indicators and 5 components of the correct implementation of courses, richness of the content of courses, competent environment, correct planning and teachers' mentality, intervention conditions were includes 59 indicators and 6 components of the non-committed and non-specialist managers, incorrect performance evaluation, incorrect needs assessment, lack of quality of course teaching, non-traditional teaching methods and weak motivational system, strategies were includes 46 indicators and 10 components of the successful modeling, improving the content of courses, region-oriented planning, accurate and scientific needs assessment of courses, removing teachers' individual obstacles, changing in educational systems, improving

    Keywords: Policy-making, empowerment, professionalism promoting, teachers training, in-service
  • Parisa Jalili Deilamaghani, Fatah Nazem *, Alireza Chenari Pages 383-391

    Purpose: 

    The purpose of this research was to identify the factors affecting organizational innovation based on ethical leadership, organizational justice, and organizational commitment in public universities.

    Methodology: 

    This research is interesting from the point of view that by identifying the factors affecting innovation, it is possible to direct the appropriate policies to improve innovation in universities, for this purpose, after reviewing the literature and categorizing the factors affecting innovation and confirming this model Through interviews with university experts in the field of innovation, the research model was tested through data analysis, structural equation method and path analysis. The statistical population of this research includes 20 experts and academic experts (academic professors in the field of management and information science) who were sampled using a targeted snowball method and their views were extracted and refined using the fuzzy Delphi method. Is.

    Findings: 

    So far, no comprehensive research has been done regarding the factors and contexts that cause it. Considering this importance, the present article, while investigating the concept of organizational innovation, its necessity in organizations, the characteristics of innovative organizations, and investigating the effective factors in the formation of organizational innovation based on ethical leadership, organizational justice and organizational commitment in universities Government pays.

    Conclusion: 

    the results show that by being aware of these factors, fields, managers of organizations will be able to look at the issue of organizational innovation with a broader, more comprehensive, and more informed view and gain the necessary benefit in order to increase the performance of their employees. In addition, ethical leadership (0.72), organizational justice (0.91) and organizational commitment with a coefficient (0.83) each have a significant effect with the implementation of the effective factors of organizational innovation.

    Keywords: Organizational innovation, Ethical leadership, Organizational justice, Organizational commitment
  • Maryam Mahvash, Mohammad Yamini *, Hossein Mahdian Pages 392-402
    Purpose

    The test anxiety has a great negative impact on other academic and non-academic variables, therefore, should look for educational and therapeutic solutions to reduce students' test anxiety. As a result, the current research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of mental-grammatical imagery education and uncertainty tolerance education on students' test anxiety.

    Methodology

    This was a semi-experimental study with two experimental groups and one control group, with a pre-test, post-test and two-month follow-up plan. In this study, the research population was all 12th grade female students of governmental and non-governmental schools in Bojnourd city in the 2022-2023 academic years. The sample of the present study was 45 students who were selected by purposive sampling method and randomly replaced in three equal groups (15 people in each group). The experimental group received 12 sessions of 90-minute with the mental-grammatical imagery education method, and the second experimental group received 9 sessions of 90-minute with the uncertainty tolerance education method based on the cognitive behavioral approach, and during this time, the control group did not receive any training. The data were collected with Sarason's test anxiety questionnaire (1985) and analyzed with the methods of analysis variance with repeated measure and Bonferroni's post hoc test in SPSS-25 software.

    Findings

    The findings showed that there was no significant difference between the groups in terms of reducing students' test anxiety (P>0.05). In addition, both methods of mental-grammatical imagery and uncertainty tolerance education significantly reduced students' test anxiety in the post-test and follow-up stages (P<0.001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of both methods of mental-grammatical imagery education and uncertainty tolerance education in reducing students' test anxiety, school counselors and psychologists can use mental-grammatical imagery education and uncertainty tolerance education methods to reduce test anxiety.

    Keywords: Mental-grammatical imagery education, uncertainty tolerance education, test anxiety, students
  • Danial Poorhashemi, Fereshteh Kordestani *, Lotollah Abbasi Servak Pages 393-410

    The main purpose of this article is to design a model for improving the academic performance of witness and self-sacrificing students of Islamic Azad University in Tehran province. The research method is mixed (qualitative-quantitative). In order to carry out this research, in addition to the document study, the ground theory method was used to identify the effective factors on improving the academic performance of Shahid and self-sacrificing students of Islamic Azad University of Tehran. The statistical population in this research were all experts in the field of educational management and higher education and human resources management until the theoretical saturation of 17 interviews. And all interviews lasted between 45 and 75 minutes. Semi-structured interviews with experts were conducted in 1401 in the form of a questionnaire with 84 indicators, 32 components and 7 dimensions, and to determine the current state of the dimensions, the sample T-Tech test was used, and the structural equation method was used to design the model. In the current situation, the content dimension with a T value of 3.8 has a better status than other dimensions, and finally, 5 factors of philosophy and goals, supporting theories, implementation steps, evaluation and feedback, and promotion mechanism were used to validate the model, which showed that The model has sufficient validity.

    Keywords: Academic performance, witnessing, sacrificing students, Islamic Azad University
  • Masoumeh Najafi, Soudabeh AzadolMolki *, Ashraf Alsadat Hosseini Mirsafi Pages 403-412
    Purpose

    Considering the importance of information literacy in today's era and the need to include it in the curriculum of students, the present research was conducted with the aim of designing a model and validating of information literacy in the curriculum of senior school students.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was mixed (qualitative-quantitative). The research population in the qualitative section was the experts of curriculum and information literacy education of Tehran city in the 2023 year, which number of 16 people of experts (according to the principle of theoretical saturation) were selected as a sample with using the purposeful sampling method. The research population in the quantitative section was the senior school students of Tehran city in the 2022-2023 academic years, which number of 400 people of them were selected as a sample with using the multi-stage cluster sampling method. The research tools were semi-structured interviews by experts and completion of researcher-made questionnaires by students, which whose psychometric indicators were confirmed. The data were analyzed by coding methods and exploratory factor analysis.

    Findings

    Based on the findings of coding interviews for information literacy in the curriculum of students were identified 40 components in 7 dimensions including information access and retrieval, information evaluation, information organization and combination, information ethical considerations, information communication and sharing, cognitive factors of information literacy learning and motivational factors of information literacy learning. Also, the results of the exploratory factor analysis showed that 13 components could explain 81% and all 40 components could explain 100% of the variance of information literacy in the curriculum of students, the factor loading of all 40 components was above 0.70 and information literacy in the curriculum of students on the 7 dimensions and each dimension on its components had a direct and significant effect (P<0.001). Therefore, the designed model of information literacy in the curriculum of students was valid.

    Conclusion

    Based on the results of this study, in order to improve information literacy in the curriculum of students it is possible to provide the basis for realizing the identified dimensions and components.

    Keywords: Information Literacy, Curriculum, students, Information Communication, Sharing, Cognitive factors of Information Literacy Learning
  • Zahra Nasiri Karbasdehi, Mohammad Kazem Fakhri *, Hossein Ali Gnanadzadegan Pages 413-423
    Purpose

    Generalized anxiety disorder can have many negative psychological consequences. As a result, the aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness training on distress tolerance, resilience and emotion regulation in students with symptoms of generalized anxiety disorder.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was a semi-experimental with a pretest, posttest and two-month follow-up design with a control group. The research population consisted of secondary high school female students with symptoms of generalized anxiety disorder in one district of Tehran city, which number of 30 people of them after reviewing the inclusion criteria were selected by purposive sampling method and randomly replaced in two equal groups (each group 15 people). The experimental groups received 8 sessions of 90 minutes with method of Kabat-Zinn's mindfulness training (2003) and during this time the control group did not receive training. The dara were collected by short scale of generalized anxiety disorder (Spitzer et al., 2006), distress tolerance scale (Simons and Gaher, 2005), resilience scale (Connor and Davidson, 2003) and emotion regulation questionnaire (Gross and John, 2003) and were analyzed by methods of variance analysis with repeated measurements and LSD post hoc test in SPSS software.

    Findings

    The findings of the present study showed that mindfulness training led to significant increased the distress tolerance, resilience and emotional reappraisal and significant reduced emotional suppression in students with symptoms of generalized anxiety disorder, and the results remained in the follow-up phase (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, health professionals and therapists can use the method of mindfulness training along with other methods to improve health-related characteristics such as distress tolerance, resilience and emotion regulation.

    Keywords: Mindfulness Training, Distress Tolerance, Resilience, Emotion, Generalized Anxiety Disorder