فهرست مطالب

مطالعات نقد ادبی - پیاپی 47 (بهار و تابستان 1397)

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 47 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرامرز احمدی، مهدی ماحوزی*، محمود طاووسی صفحات 9-34
    لحن از لوازم مهم تاثیرگذار انتقال مفاهیم و عواطف شاعر است که منشا آن را می توان در ویژگی های اخلاقی، روحی و روانی، اعتقادات و باورهایی دانست که با ویژگی های سبکی و فرم و ساختار شعر شاعر تنیده است. این جستار کوشیده است تا با روش توصیفی و تاییدی، لحن مصفا را لحن حماسی معرفی نماید. تلخ کامی فردی و اجتماعی، آزردگی و زودرنجی، کیفیت رشد و بالندگی شاعر در محیط، به همراه منش های عارفانه، استغنا، مناعت طبع و آزادگی در کنار مفاخره سبب شکل گیری زمینه حماسی شعر شاعر گردیده و حماسه شخصی او را شکل داده است. در آینه شعر مصفا می توان از همه انواع مصایب از جبرگرایی طبیعی، دردهای شخصی و دردهای اجتماعی با زبان روایی تلخ و گزنده جست وجو کرد. در کنار محتوای تلخ و سرکشی های خاص و روحیه دلیری، محتوای بیان اعتراضی و حماسی خود را در واژه ها، ترکیب ها، صور خیال و ویژگی های سبکی هماهنگ می کند.
    کلیدواژگان: لحن، درون مایه، ویژگی های سبکی، عناصر حماسی، مظاهر مصفا
  • لیلا بیژنی، عنایت الله فاتحی نژاد* صفحات 35-59
    ابن عبدربه نویسنده و ادیب اندلسی است که کتاب مشهور وی به نام العقد الفرید یکی از منابع عمده محققان در ادبیات عرب و تاریخ و فرهنگ عربی به شمار می رود. این کتاب از روزگار مولف تاکنون همواره مورد انتقاد نویسندگان و منتقدان بوده است. یکی از این انتقادات که بسیار بدان پرداخته شده، موضوع اقتباس ابن عبدربه از آثار دیگران است و چون برخی فصلها و مطالب و محتویات کتاب العقد الفرید به کتاب عیون الاخبار شباهت دارد، ابن عبدربه به سرقت ادبی متهم شده است. حذف سلسله سندها، نپرداختن به ادبیات اندلس و نداشتن نظم و ترتیب خاص از دیگر انتقاداتی  است که ناقدان برکتاب العقد الفرید وارد کرده اند. ما در این مقاله  نخست به طرح این انتقادات  پرداخته ایم و سپس با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی آن دوران به هر یک ازاین نقدها به طور جداگانه پاسخ گفته ایم و نهایتا محاسن و ویژگیهای کتاب العقد الفرید را که درحفظ و نگهداری بخش بزرگی ازمیراث فرهنگی، ادبی و تاریخی عربها و ایرانیان سهم و نقش عمده ای داشته است، برشمرده ایم
    کلیدواژگان: : ابن عبدربه، العقد الفرید، اقتباس، میراث فرهنگی عربها
  • راحله غلامی، اشرف شیبانی اقدم* صفحات 61-82
    در این مقاله، پرسش اصلی، چگونگی تحقق سبک عرفانی و ویژگی های متمایز زبانی- معنایی براساس دستور نقش گرای هلیدی در مثنوی معنوی است. دریافت شگردهای مولانا در بیان امور معنوی و پیوند آن با تجربه های مادی و عینی می تواند ویژگی های بافت را تبیین کند. چگونگی گزینش شاعر از میان عناصر واژگانی و انتخاب خاص افعال بازنمود دنیای درونی و بیرونی او است. براین اساس، هدف اصلی پژوهش بررسی شخصیت های دو داستان از مثنوی معنوی با محوریت قراردادن شخصیت پیر با توجه به نظام گذرایی است. در هر داستان، پس از ارایه بسامد فرایندهای مرتبط با هر شخصیت، ویژگی های زبانی و سبکی بافت مورد مطالعه به دست می آید؛ بنابراین، ابتدا ابیات مرتبط با طرح اصلی داستان و شخصیت ها تفکیک می شوند، سپس با مشخص کردن درصد و بسامد فرایندهای به کار رفته تحلیل کیفی در کنار فراوانی آماری و کمی قرار می گیرد. درنهایت، داستان ها در قیاس با هم تبیین می شوند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد فراوانی هریک از فرایندها ابعادی از ویژگی های شخصیت ها را نمایش می دهد. فرایندهای ذهنی در داستان پیر چنگی با توجه به رویای صادقه پیر قابل توجه است. به کارگیری انواع فرایندها برای تعلیم موضوعات عرفانی و جایگاه پیر نشان می دهد القای نگرش مولوی با استفاده از فرایندهای گوناگون درون فرایندهای کلامی و گاه ذهنی ویژگی متمایز از سبک عرفانی را منعکس می سازد و برتری فرایند کلامی و شیوه گفت وگو را از نظر شاعر این اثر جاودان القا می کند.
    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، سبک زبانی- معنایی، نظام گذرایی، پردازش شخصیت
  • ندا آتش وحیدی* صفحات 83-111

    تحلیل ساختاری زبان، بررسی عملکرد نظام کدهای خاص است که از دو جنبه در نظر گرفته می شود: کدهای گفتاری،  و نوشتاری که در واقع همان انتقال کدهای  گفتاری است. لازمه توصیف عملکرد این کدها، شناخت کامل آنها، یا دست کم طرح فرضیه هایی برای عملکردشان در شرایط و در زمان های مشخص است. برای توصیف عناصر تشکیل دهنده ی زبان از روش های ویژه استفاده می شود که توانایی های آنها را در جانشینی یکدیگر مشخص می کند.  همچنین می بایست به شیوه ی توزیع آنها در جمله آشنا بود. بدین منظور از منظر زبانشناسی این تحلیل نتیجه ی نگرشی رفتارگرا در برابر مسیله "مفهوم"، و نیز تحلیلی ترکیبی است، که توصیف کامل زبان  را امکان پذیر می سازد.
    در تحقیق حاضر به بررسی تحولات در ساختار فعل و اسم در دو زبان فارسی و فرانسه می پردازیم تا کدهای این دو زبان  را به خوبی شناخته و بتوان آنها را توصیف نموده و به درستی از آنها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: همنشین اسمی، همنشین فعلی، تبدیل، تکواژ، ساختواژ- نحوی
  • شیوا امین اسکندری، احمد خیالی خطیبی* صفحات 113-136
    نماد در قلمرو ادبیات و شعر از پیشینه طولانی و پرفراز و نشیب برخوردار است. نماد یا رمز معانی متنوعی دارد رمز عبارت از چیزی است که نماینده چیز دیگر باشد اما این نماینده بودن نه به علت شباهت دقیق میان دو چیز، بلکه از طریق اشاره مبهم یا رابطه ای اتفاقی و قراردادی است. یونگ معتقد است زبان ناخودآگاه، زبان نمادهاست. ناخودآگاه بی پرده و برهنه با ما مشخص نمی گوید، بلکه همواره در جامعه ای از رمز و راز و در پوششی از نماد پنهان می شود. رمز و نماد در آثار ادبی اعم از نثر و نظم و با توجه به سبک آن آثار به طور چشمگیر یافت می شود که در این میان  فریدون مشیری نیز همانند شعرای دیگر از این مسیله دور نبوده و با  بهره گیری از نماد و نمادگرایی در اشعارش کلمات به ظاهر ساده را دارای محتوایی دو چندان کرده است. ازاین رو هدف از این پژوهش بررسی نماد  و نمادگرایی در اشعار این شاعر معاصر است و در نهایت پاسخ به  این سوال که وی از چه نمادهایی بیشتر بهره برده است. وی علاوه بر طبیعت و گل و گیاه و آب و آتش در موضوعات دیگری از قبیل عرفان، شخصیت های اسطوره ای، قهرمانان و بزرگان دین و شعرا نیز از مقوله رمز و نماد به شیوه و روش خاص خود و به زیبایی تمام بهره جسته است.
    کلیدواژگان: نماد، نمادگرایی، رمز، فریدون مشیری
  • پریسا داوری* صفحات 137-160
    یکی از مفاهیم اخلاقی و انسانی که در متون ادبی ما بسیار بدان پرداخته شده عفو است؛ این موضوع در آثار تعلیمی و عرفانی جایگاه ویژه ای دارد. در برخی از متون ادبی به گونه ای مستقل و مشخص به این موضوع اشارت شده ولی در گلستان و بوستان سعدی خلاف انتظار، باب مشخصی بدان اختصاص داده نشده و سعدی ضمن حکایاتش به آن گریز زده است. این مقاله به شیوه توصیفی_تحلیلی به موضوع عفو در گلستان سعدی پرداخته است. از نتایج تحقیق بر می آید که سعدی نخست عفو و بخشش را صفت خداوند دانسته، آن را به ستاری او پیوند می زند و سپس در مواعظش امرا را به عفو توصیه می کند. او در گلستان این مطلب را به طور تعمدی بیشتر در باب اول (سیرت پادشاهان) آورده است. آنچنان که سعدی می گوید پادشاهان که اغلب طبعی متلون داشته و احکامی سخت صادر می کرده اند، عموما به واسطه گری دیگران از مغضوب گذشته اند، حال گاه به شنیدن سخنی ظریف یا لطیفه ای که به طبع ملوکانه موافق آمده است یا دفاعیه و استدلال شخص مغضوب یا کسی دیگر یا دیدن رفتاری از او. سعدی عفو را صفت مردان خدا می داند و در باب اخلاق درویشان دو حکایت در تایید این سخن می آورد. نکته قابل توجه اینکه او با همه توصیه هایش بر عفو، برخی گذشتها را از جمله در مورد ظالمان و کارگزاران فاسد، ناروا و اشتباه حکام می داند.
    کلیدواژگان: عفو، سعدی، گلستان، حکایت
|
  • Faramarz Ahmadi, Mahdi Mahoozi *, Mahmoud Tavoosi Pages 9-34
    Tone is one of the important influential instruments for the transfer of the concepts and emotions of the poet whose origin can be found in the moral, spiritual and psychological, convictions and beliefs that are intertwined to the style, form and structure of the poet's poetry. This article has tried to introduce the tone of Mosaffa as an epic tone by a descriptive and verifiable method. Individual and social bitterness, resentment and irritability, the quality of the poet's growth and prosperity in the environment, along with the mystical character, disdain, self-respect and freedom along with the boasting, caused the formation of epic context of the poet's poetry and shaped his personal epic. In the mirror of Mossafa poetry, all sorts of disasters from natural determinism, personal pain and social pain with a bitter and poignant narrative language can be sought. In addition to the bitter content and special rebellious and the courageous spirit that comes with an epic, the poet brings his poetry with words, compositions, imagery, and stylistic features
    Keywords: Tone, theme, Stylistic Features, Epic Elements, Mazaher Mosaffa
  • Leila Bijani, Enayat Allah Fatehi Nejad * Pages 35-59
    Al-'Iqd al-Farid (The Unique Necklace) by an Andalusian scholar and poet named Ibn 'Abd Rabbih, is one of the major source of Arabic literature, history and culture. This book has been criticized by writers and critics since the author’s time. One of these criticisms which has been discussed so many times is the issue of Ibn 'Abd Rabbih’s adaptation from other author’s works and since some of chapters and contents of this book is similar to the book of “Eun al-Akhbar”, some people accused him of plagiarizing someone else work. Other criticism made on this book includes elimination of Sindh Dynasty, lack of Andalusian literature, and particular irregularity. In this paper, the authors tried to initially discuss and define these critiques, and then answer each one of them separately by considering the cultural and social conditions of that period of time.
    Keywords: Ibn Qutibah, Ibn 'Abd Rabbih, Eun al-Akhbar, Al-'Iqd al-Farid, Adaptation
  • Raheleh Gholami, Ashraf Sheibaniaghdam * Pages 61-82
    In this study, the main question is how to achieve the mystical style and the distinctive linguistic-semantic features in Masnavi based on the Halliday`s Functional Grammar. The perception of Rumi’s methods in the expression of spiritual matters and its linkage with the material and concrete experiences could express the properties of the context. To this end, the main purpose of this research is to investigate the characters of two stories of Masnavi with a focus on Pir (Sufism) character according to the transitivity system. Therefore, the linguistic and stylistic features of the studies context is identified after presenting the frequency of the processes associated with each character in each story; so, initially, the verses related to the original story plot is separated and then qualitative analysis along with statistical and quantitative frequency is presented by specifying the percentage and frequency of processes used. Applying a variety of processes in order to teach mystical issues and the position of Pir (elder) shows that induction of Rumi’s attitude using various processes within verbal and sometimes mental processes reflects a distinctive feature of mystical style and induce the superiority of the verbal process and dialogue method from the point of view of the poet of this eternal work.
    Keywords: Masnavi, Semantic language Style, Transitivity System, Character processing
  • Neda Atash Vahidi * Pages 83-111

    Structural analysis of contemporary French is based on studying the function of specific codes which have two aspects: spoken and written ones which transfer the speech codes.In order to be able to describe the function of these codes, one should either have a complete knowledge of all these factors or at least propose a theory on their operation in specific situations.
    What is the significance and distribution order of indicators in noun and verb,which is two main elements of french grammatical structure?
    How the changes made by these transformations in french language is justified?
    In order to describe the components of a language there are various methods which clarify the possible replacements, another important factor is the familiarity with the order of distribution of these elements.
    From linguistics point of view this analysis explains "Concept" from behaviorism point of view & it is also a combinatorial analysis which can describe language completely & in details.
     This research considers the revolution of noun & verb in both French & Persian in order to identify & describe the related codes in both languages & manipulate them in the best way possible.

    Keywords: Structural analysis, codes, transfer, combinatorial analysis, verbal syntagm, noun syntagm
  • Shiva Amin Eskandari, Ahmad Khiyali Khatibi * Pages 113-136
    Symbolism in literature and poetry has long lasted history full of ups and downs. Symbol or code has various definitions. In the book of world’s literary terms symbol means thing that stand on behalf of another thing, but this representation is not because of identical similarity between two things but also because of some vague implication or relationship that is by chance or arbitrary. Yung believes that the unconscious language is the symbolic language. The unconsciousness does not talk to us directly, there is always sign and secret and by the disguise of symbol.
    Fereydoon Moshiri is like other poets follow this rule. He by the use of symbolism in his poems has simple words multi-meaning. Therefore, the aim of this paper is to study the symbol and symbolism in poems of him and a question: what symbols he used more? Therefore, the result of research, that was carried out by the means of library, show that Moshiri was interested in natural phenomena such as flower, water, fire, as well as mystic subjects, mythical characters, heroes, religious figures, and poets.
    Keywords: symbol, symbolism, Cryptogram, Fereydoun Moshiri
  • Parisa Davari * Pages 137-160
    Forgiveness is among human and moral concepts which has highly been dealt with in our literary texts. It specially holds a prominent place in didactic and mystic works and has been in particular and individually referred to in some texts; contrary to expectations, however, there is no chapter dedicated specifically to this concept in the works created by Saadi. It has rather been briefly pointed out in his anecdotes. At first, he attributes this trait to the God and correlates it with the “concealing” attribute of the God. He, then, invites regnant in his aphorisms to show forgiveness. That might be the reason why the concept is more referred to in the first chapter (Kings’ Way of Life). As Saadi puts it, the kings, who often had erratic nature and handed down stiff sentences, mostly forgave disfavored through intermediation of third parties, considering an elegant speech or an epigram favored by his royal nature , a reply or reasoning by the disfavored or someone else or beholding a behavior exhibited by the disgraced. He attributes the trait to the God’s fellows as well and regarding Dervish ethics tells two anecdotes validating this statement. It is worthwhile mentioning that regardless of all his commendations concerning forgiveness, he believes that the kings sometimes offer forgiveness unduly and by mistake to oppressors and corrupt agents.
    Keywords: forgiveness, Saadi, Gulistan, Anecdote