فهرست مطالب

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 44 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شروین خمسه* صفحات 9-40

    تحلیل گفتمان از مطالعات بین رشته ای محسوب می شود که به تجزیه و تحلیل کلام با توجه به بافت اجتماعی آن می پردازد. در این مقاله با رویکرد تحلیلی - توصیفی شعر ’پنجره‘ اثر فروغ فرخزاد در این شیوه و براساس نظریه زبانشناسی سیستمی- نقش گرای مایکل هالیدی بررسی شده است تا لایه های زیرین و مخفی تر آن نمود یابد. برای دستیابی به این هدف پس از توضیح مفاهیم نظری زبانشناسی نقشگرا اعم از فراکارکردهای اندیشگانی، بینافردی و متنی ابتدا شعر به 4 بخش تقسیم شد. سپس هر بخش از شعر با رسم جداول و بررسی میزان بسامد واژگان، مورد تحلیل دقیق قرار گرفت و در نهایت کل شعر به صورت متنی منسجم تفسیر شد. یافته های پژوهش نشانگر آن است که شعر با نگاهی عینی و واقع گرایانه سروده شده و از تحرک و پویایی برخوردار است. همچنین با تمرکز بیشتر بر دو مشارک (من و تو) شعر اندکی فضای دوقطبی به خود گرفته است. کاربرد بالای وجه اخباری نشانگر قطعیت و اطمینان شاعر به سخنش و کاربرد بالای زمان حال در جهت تاثیر بیشتر بر مخاطب و همراهی و پذیرش او بوده است. شعر در تقابل با گفتمان مطرح آن دوره یعنی توجه صرف به پیشرفت تکنولوژی و پشت نمودن به معنویت سروده شده است.

    کلیدواژگان: شعر معاصر ایران، فروغ فرخزاد، تحلیل گفتمان، زبانشناسی سیستمی نقش گرا، مایکل هالیدی
  • احمد خیالی خطیبی*، زهره یوسفی صفحات 41-80

    از همان آغاز نگارش و ظهور تفکر و اندیشه، این دو در هم تاثیر و تاثر داشتند که با توجه به زمانها و مکانها، متفاوت و مختلف بوده و هست. این امر در ایران نیز کم و بیش جاری و ساری است  و شاید بتوان گفت در صد و اندی سال اخیر بیشتر مشهود گردیده و اخیرا تحت عنوان جریانهای فکری جاافتاده است. بی شک در این میان، نثر جایگاه خاص خود را دارد که نویسندگان ایرانی با بهره گیری از اندیشه های خود و همچنین دیگر نویسندگان داخل و خارج جریانهای مختلف فکری، که از هر نظر متنوع و گوناگون می باشد، زمینه ی بروز افکار خود را پایه ریزی نموده و رشد و نمو داده اند و اندیشه های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و غیره را در همان قالب فکری و به سبک داستان تعقیب نموده اند، در میان این  نویسندگان مورد نظر هوشنگ گلشیری جایگاه ویژه خود را دارد که در نظر گرفتن جوانب فرهنگی، اعتقادی، سیاسی، اجتماعی موثر و متاثر او با اشاره ی کوتاهی به موقعیت های اجتماعی و سیاسی و فکری دوران قبل از او و زمان او به بررسی و تجزیه و تحلیل محتوای داستانهای او با توجه به رویکردهای فکری معاصر خواهیم پرداخت ، و مشخص خواهد شد او نیز به شدت تحت تاثیر آن جریانها بوده و همچنین او خواهد تاثیر گذار بوده است .

    کلیدواژگان: ادبیات، نثر، گلشیری، جریانهای فکری، معاصر
  • زینب سرمدی*، تراب جنگی قهرمان صفحات 81-108

    در این مقاله نقش و کارکرد داستانی قهرمانان و شریران در قصه های عامیانه با توجه به آثار صمد بهرنگی و بر اساس نظریه ی پراپ مورد بررسی قرار گرفته است و همچنین به دسته  بندی یا الگو قرار دادن قهرمانان و شریران و تحلیل و تبیین نقش و کارکرد داستانی قهرمانان و شریران در آثار مذکور پرداخته شده است. صمد بهرنگی نویسنده ای معاصر است که با تاثیرپذیری از فولکلور و ادبیات ملی آذری قصه هایی برای کودکان در زمینه ی مسایل اجتماعی نوشته است، و از آن جایی که در قصه های عامیانه ساختار متن در جهت نوعی تقابل بین قهرمان و شریر هویت پیدا می کند و نقش قهرمانان در قصه ها مبارزه با شخصیت های شریر است و نقش شریران در قصه ها ایجاد یک نوع مصیبت و یا وارد آوردن صدمه و زیان است، بر این اساس نقش و کارکرد داستانی قهرمانان و شریران در آثار صمد بهرنگی توصیف و تحلیل شده و جدول هایی نیز رسم شده است. بنابراین با توجه به بررسی های انجام شده می توان نتیجه گرفت قهرمانان و شریران در این آثار حالت ساده و یکسانی دارند که کمتر دگرگونی می یابندو قهرمانان بیشتر به کمک عوامل بیرونی به اهداف خود می رسند و هم چنین می توان گفت در مواردی هم پوشانی نقش شریر و یاریگر نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: نقش و کارکرد داستانی، قهرمانان و شریران، صمد بهرنگی
  • فرهاد دیوسالار*، زهرا شهبازی صفحات 109-135

    شعر تاملی به عنوان یک مکتب ادبی، در حوزه ادبیات عربی از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و از مهم ترین اشعار تاثیر گذار در ادبیات دوره معاصر به حساب می آید؛ چرا که شاعر در آن سعی می نماید با ذوقی سلیم، مهارتی شگرف و با کمک عاطفه ای لطیف، روح خواننده را به اهتزاز در آورده تا اندیشه و تفکر او را به تکاپو وچالش بکشاند. ایلیا ابوماضی با ژرف نگری در موضوعات مختلف به عنوان بارزترین شاعر تساول و تفاول مطرح بوده و زمینه های تامل در شعر او متفاوت است. دراین مقاله که با روش توصیفی- تحلیلی تدوین شده است سعی بر آن است که یکی از مهم ترین اشعار ابوماضی، شاعر بلند آوازه لبنان در زمینه تامل به نام "طلاسم" که برخاسته از عاطفه پویا و خلاق او است، از بعد آموزه های دینی بررسی و تحلیل شده و به پرسشهای شاعر با استنباط از منبع نورانی قرآن و با بهره گیری از سخنان بزرگان پاسخ گفته شود. در این قصیده طولانی می توان تامل و تساول شاعر در زمینه اسرار هستی، آفرینش، حیات بعد از مرگ و... را  دریافت. طلاسم یکی از مهم ترین اشعار مهجر با مضمون تامل می باشد که در آن سعی می شود تا به حقیقت مخلوقات و مصدر وجود آنها توجه شود. شاعر در این قصیده میان شک و یقین در تحول و دگرگونی است و توانست به شیوه پرسشی و همچنین جدل فکر آدمی را به سوی حیات و هستی بکشاند. شاعر با طرح سوالاتی در قصیده طلاسم، قصد ایجاد نوعی درگیری و جدل ذهنی را در وجود خواننده دارد، به همین منظور در این تحقیق بر قرآن، به عنوان منبع پاسخ گویی به این سوالات تکیه شده است.

    کلیدواژگان: شعرتاملی، إیلیا ابوماضی، آموزه های دینی، طلاسم، تفاول، تساول
  • شیما صادقی بنیس، معصومه صادقی* صفحات 137-158
    در پس کاوش های ادبی هر ملل، جدا از بازتاب شعر و ادب بر مردمان یک جامعه به طور خاص، درهم تنیدن افکار ادبی و اندیشه های شعری شاعران بر دیگر ملل جهان نیز از جمله شگفتی های ادبیات بوده که کشف این فرآیند تاثیر و تاثر و اشتراک و افتراق بر عهده ادبیات تطبیقی است. در این جستار به شیوه توصیفی- تحلیلی، بن مایه های مکتب رمانتیسم در نگاه شعری «احمد شاملو» شاعر معاصر ایرانی و «نزار قبانی» شاعر معاصر عرب، بررسی شده است. تخیل، بازگشت به طبیعت، فردگرایی، عشق و مرگ اندیشی برخی از مهم ترین مولفه های مکتب رمانتیسم است که در این جستار در شعر دو شاعر یادشده تطبیق شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد یکی از اشتراکات شعری دو شاعر تخیل سرشار و آشکارشان است که در این میان نزار در تصویرسازی و کاربست تکنیک ها و روساخت شعری موفق تر بوده و شاملو نیز در ژرف ساخت و استفاده از تخیل در بیان معانی و مضامین گوناگون بشری توانایی بیشتری داشته است. از دیگر شاخص های رمانتیسم در شعر آنان پرداختن به شعر طبیعت و تلفیق دوست داشتن با بازگشت به طبیعت است، البته دوست داشتنی که شاملو از طبیعت می آموزد دوست داشتن تمام بشریت است، اما نزار طبیعت را موجب نزدیک شدن به معشوق خویش می داند؛ به عبارت دیگر شاعرایرانی در رویارویی با طبیعت، نگاهی فراجزیی و جهان شمول و شاعر عرب نگاهی جزیی و شخصی دارد. همچنین فردگرایی و اهتمام به خویشتن و یا به نوعی کشف خویش، در سروده های این دو شاعر به وضوح دیده می شود.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، ادبیات تطبیقی، احمد شاملو، نزار قبانی
  • ویدا وفایی*، منیژه اقبالی صفحات 159-180

    زمان از مهم ترین عناصر روایت محسوب میشود که با تحلیل آن در داستان می توان به نتایجی در راستای معنای اثر، دست یافت. زمان متن و زمان داستان و رابطه ی این دو با هم از جمله مسایلی است که در بخش زمان روایی مورد بررسی قرار می گیرد. درمیان روایت شناسان ساختار گرا، "ژرار ژنت" موضوعاتی را که در ربط  زمان و روایت است مورد مطالعه قرار داده است. وی برای تحلیل روایت، پنج مقوله را از یکدیگر جدا می کند : " ترتیب زمانی، تداوم، بسامد، وجه و لحن".  محمدرحیم اخوت در داستان "خورشید"  بعضا توالی خط زمانی را در طول داستان بر هم زده و با شکست زمان کنونی، در صدد تغییر تقویمی به زمان روایت برآمده است، همچنین با ایجاد اختلاف میان زمان روایت و زمان داستان، انواع گذشته نگرها و یا روایت مقدم را در زمان متن روایی ایجاد کرده است. این پژوهش، به روش کیفی و برمبنای هدف، توصیفی - تحلیلی می باشد. روش گردآوری داده ها به صورت اسنادی و پیشینه پژوهش توسعه ای است.

    کلیدواژگان: زمان، ژنت، خورشید، محمدرحیم اخوت
|
  • Shervin Khamseh * Pages 9-40

    Discourse analysis is an intertextual research analyzing the texts according to its context of situation. The poetry has been studied according to Holliday’s theory on Systematic-functional linguistics based on descriptive-analytical approach for revealing hidden layers. First, the poetry has been divided into four parts after describing ideational, interpersonal and textual meta-functions. Then each one was analyzed by drawing tables and frequency research. Finally, the whole poetry was annotated as a coherent text. The results indicate that the poetry has been written in realistic and objective vision and dynamism. The poetry has assumed few bipolar atmosphere by high frequency of the participants (I & You). The plenty usage of indicative mood shows poet’s confidence on her words and the high frequency of present tenses makes more influence on readers to their agreements. The poetry was written opposing to dominant discourse of the time: more attention to technology and less on spirituality.

    Keywords: Persian Contemporary Poetry, Forough Farrokhzad, Discourse Analyses, Systematic-functional linguistics, M. A. K. Halliday
  • Ahmad Khiyali Khatibi *, Zohreh Yousefi Pages 41-80

    Since the beginning of writing and with emerging thinking in the human society,e especially in humanity sciences, the writing and thinking were intracting in different manners in various places and times. Also , this was a bit common in Iran. It could be said that this was observed for these recent hundred years and has been recently established as the thinking trends. Clearly , the way for emerging their own thoughts by using their thoughts. Additionally , they followed the political, social and cultural thoughts through the thinking frameworks through of story styles. Among the authors, Hosshang Golshiri was Specially credited. With regarding the social , Political and cultural aspects interacting on each other and with a gesture on the political, social positions of the previous periods, his stories will be analyzed in terms of the contemporary thinking  approaches.It will be clarified that he was strongly influenced by the trends while also he himself  was influencing on the trends.

    Keywords: Literature, Prose, Golshiri, Thinking trends, Contemporary
  • Zeinab Sarmadi *, Torab Jangi Ghahreman Pages 81-108

    This study examine the fictional role and functions of heroes and villains in folk tales according to the works of Samad Behrangi and according to Propp’s theory and also examine classification or idolize of heroes and villains and analyze and explain the role and fictional role of heroes and villains in mentioned works. Samad Behrangi is a contemporary writer that influenced by folklore and Azeri national literature has written stories for children in the field of social issues and since in folk tales structure of text fined identity in confrontation between the hero and villains and the role of heroes in the stories is fighting with evil and villains characters and role of villains is the stories is creating type of disaster or making damage and loss, according to this role and fictional function of heroes and villains in the works of Samad Behrangi  are described and analyzed and some tables have been drawn. Therefore, according to the performed studies, it can be concluded that the heroes and the villains in these works have a simple and uniform state that is less transformative and the heroes are more likely to reach out with external factors and goals and also in some cases overlapping of the role of the villains and assistants can be observed.

    Keywords: fictional role, function, heroes, villains, Samad Behrangi
  • Farhad Divsalar *, Zahra Shahbazi Pages 109-135

    The contemplation poetry is nowdays considearbl as one of the important poetic schools especially in Arabic literature, which has lots of influence in modern Arabic literature. In this type of literature, the poet try to challenge thought via talent and elegance.Ilia Abu Mazi is one of the best representatives of contemplations poetry and the field of his thought and questions are very different and variable. In present investigation, we decide to reflect and manifest parts of thinking backgrounds and deliberations of the profound deep-sighting immigrant Ilia Abu Mazi. We try to focuse on one of the most important elegiace poem of Ilia Abu mazi (Talasem) in view of religious instructions in order to answer for his questions using Qoran.

    Keywords: Talasem, Ilia Abu Mazi, Contemplation poetry, Arabic literature
  • Shima Sadeghi Benis, Masoumeh Sadeghi * Pages 137-158
    Combining the literary thoughts and the poetic concepts of poets from different nations have been the wonders of literature regardless the the reflection of poem and literature on one specific nation. One of the functions of adoptive literature is to consider the effets,similarities and differences. The present research is based on analytical-descriptive method and founded on American adoptive literature. The literary motifs of Ahmad Shamlu the Persian poet, and Nazar Ghabani,the Arab poet, have been studied in this article. The most important indicators of romanticism include imaginatio,individualism,turning to nature,love and thinking to death. Thus,they have been adopted in the poems of the two poets. The findings of the research indicate that the two poets have had deep power of imagination. Nazar has been more successful to apply the poetic surface structure and poetic  techniques.While,Shamlu has been more successful to affect his imagination on the words meanings and creating different concept and the deep structure. Other indications of romanticism on their poets is returning to nature and mingling love with nature.However,the type of love that Shamlu learned by nature is to love all humans,but Nazar thinks that it makes him feel closer to his lover. On another word;Iranian poets have a vast and global look toward nature ,whereas the Arab poet has a subjective and limited look. Moreover,the two poets have considered individualism and self- exploration in their poems
    Keywords: romanticism, adoptive literature, Ahmad Shamlu, Nazar Ghabani
  • Vida Vafaee *, Manijeh Eghbali Pages 159-180

    One of the major issues in the theory of structuralism dealt with the relationship between language, narration and the manifestation of "time" in the narration. Amongst the narratologists, Gérard Gennet has been suggested the most comprehensive discussion of the components of time, as "Anachronism" between the story and the text that the temporal connection between them consist of three types: 1-discipline, 2. Continuity and 3. Frequency. This paper aims to analyze through the collected Stories of "Mohammad Rahim Okhovvat" including: "The problem Mr. understanding", "Not to be", "Names and shadows", "84 stories ","Watching "," The autumn "," Borderless of the borderless "," The spring ","The sun" and "doom or seven labors of life", from the viewpoint of "Time", based on the theories of the "Gérard Gennet".  A comparative study of the above works has been mentioned by the most concerning on the "time" with the views "of Gerard Gennet". As a result, the works "Mohammad Rahim Okhovvat" are mainly made of “scattered stories" or "pseudo-memories" rather than "novels". These stories have a reporting structure species and the least amount of complexity relating to time, place, and narration. The same subject, makes difficult matching the Gerard Gennet's theory and the views of "narration" particularly in the field of "Anachronism" in his works. In terms of "Time", the narrations of "Mohammad Rahim Okhovvat" are provided mainly from linear form, gestures or actions taken consecutive manner further to narrative complexity (in terms of Anachronism).

    Keywords: Time, Gennet, Mohammad Rahim Okhovvat, Narration