فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال ششم شماره 4 (پیاپی 31، زمستان 1401)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 70
|
  • چیستی مکائد نفس و راه کارهای مقابله با آن با تاکید بر نهج البلاغه و اندیشه های عرفانی امام خمینی(ره)
    اسدالله ناصری، سید حمید حسینی*، علی حسین احتشامی صفحات 1-9
    هدف
     پژوهش حاضر با هدف پاسخ به چیستی مکائد نفس و راه کارهای مقابله با آن، ضمن تاکید بر چیستی مکائد نفس با تاکید بر نهج البلاغه و اندیشه های عرفانی امام خمینی، بر این موضوع مهم تاکید دارد که انسان در مسیر تربیت و حرکت کمالی خویش با دشمن سرسختی به نام نفس اماره مواجه خواهد شد که با شگردهای مختلف، گناه را آسان و زیبا جلوه می دهد. انگیزه محقق در این نوشتار دست یابی به فرآیند القاء کید توسط نفس، تبیین ابعاد و آثار این موضوع در مسائل مختلف انسان شناسی است.
    مواد و روش ها
     نگارنده با روش تحلیل محتوا و به صورت کیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، ابتدا به معناشناسی مکائد نفس پرداخته، سپس مفاهیم مترادف و کلیدی این واژه مانند تسویل، تزیین، و تلبیس را تحلیل نموده است.
    یافته ها
     مکائد نفس بقدری پیچیده و دقیق می باشد، که هیچ کس در هیچ مرتبه ای به جز معصوم علیهم السلام از خطر مهلک آن در امان نیست. همچنین امری تشکیکی و دارای مراتب است که با مراتب شناخت و ایمان، موقعیت و جایگاه افراد ارتباط مستقیم دارد که در صورت بی توجهی به این مهم و عدم درمان به موقع زمینه انحراف و سقوط از مراتب انسانی وی فراهم می گردد
    نتیجه گیری
     نتایج نشان  می دهد مولفه هایی چون: یقظه و بیداری، تفکر و تدبر، مشارطه، بهره مندی از نصایح قرآن، تقوا و پروا پیشگی، مراقبه و محاسبه نفس، از جمله کاربردی ترین راه کارهای مقابله با چالش مکائد نفس با تاکید بر آموزه های نهج البلاغه و اندیشه های امام خمینی می باشند.
    کلیدواژگان: مکائد نفس، تسویل، تزیین، تلبیس، نهج البلاغه، امام خمینی
  • طراحی مدل پویای مدیریت زنجیره تامین با رویکرد اقتصاد مقاومتی
    امین میرشکار، قنبر امیرنژاد*، محمد همتی، علی کنگرانی فراهانی صفحات 10-19
    هدف

    با توجه به اینکه یکی از منابع خلق ارزش و دستیابی به مزیت رقابتی، بهرهبرداری از ارتباط میان فعالیتهای درون سازمان و نیز بهرهبرداری از روابط میان فعالیتهای بین سازمانی در سیستم زنجیره تامین است، این پژوهش با هدف طراحی مدل پویای مدیریت زنجیره تامین با رویکرد اقتصاد مقاومتی در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کاربردی - مقطعی بوده که به روش تحلیلی - پیمایشی انجام گرفت. در این تحقیق از هر دو ابزار پرسشنامه بسته و مصاحبه استفاده شد. به لحاظ ساختاری پرسشنامه بر اساس اهداف تحقیق شامل 50 مولفه در 5 پارادایم تاب آوری، ناب، چابکی، مدیریت دانش و مدیریت جهادی قرار گرفته اند. در این راستا طی سه مرحله دلفی فازی پرسشنامه هایی در اختیار خبرگان قرار گرفت. جامعه آماری مجموعه کارشناسان شاغل در بخش تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب بودند که از روش نمونه گیری قضاوتی استفاده شده و مطلع ترین افراد به تعداد 14 نفر به عنوان اعضای نمونه آماری انتخاب شدند. برای روایی از روش دلفی و ضریب هماهنگی کندال استفاده شده و برای محاسبه پایایی پرسش نامه تحقیق از روش آلفای کرونباخ استفاده گردیده است.

    نتیجه گیری

    آنچه که از مطالعه مدل بدست می آید عدم راندمان مناسب مدیریت زنجیره تامین در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب را به تصویر می کشد که بارزترین وجه آن عدم توانایی در پاسخگویی بموقع به نیازهای تدارکاتی واحدهای عملیاتی و تولیدی مستقر در گستره مناطق نفتخیز جنوب می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، اقتصاد مقاومتی، مناطق نفتخیز جنوب، پویایی سیستم
  • طراحی مدل سنجش ادراک شهروندان از فساد در نظام بهداشت و درمان ایران
    محمد حسین صادقیان، سید محمد حسن صافی، محسن مردعلی صفحات 29-38
    هدف

    تخمین محافظه کارانه ای از پیمایش سنجه ی جهانی فساد در سال 2009 نشان می دهد افرادی که رشوه پرداخت کرده بودند 7 درصد از درآمد سالیانه خود را به آن اختصاص داده اند. هم چنین سالانه چیزی حدود 2 الی 5 درصد از کل تولید جهان به صورت رشوه رد و بدل می شود. بر اساس مطالعات صورت گرفته در جهان سالیانه چیزی بیش از 300 میلیارد دلار در بخش بهداشت و درمان خرج می شود که به طور میانگین ده درصد آن در تراکنش های فسادآمیز حیف و میل می گردد. سطوح بالای فساد پیامدهای منفی عمیقی بر روی بهداشت جامعه و سلامت آن دارد. اعداد و آمار بالا همگی بر وجود یک مساله ی مهم و غیرقابل انکار در سازمان ها و نظام سلامت دلالت دارد که باعث می شود بودجه و مخارج صرف شده در این بخش، به درستی و در محل هدف هزینه نشود. این موضوع می تواند آثار سوء خود را بر روی نظام سلامت و ذی نفعان در این نظام (خانوار یا مصرف کنندگان، تامین کنندگان، ارایه کنندگان و خریداران) بر جای گذاشته و پیامدهای منفی و مخربی به همراه داشته باشد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش مبتنی بر «رویکرد ترکیبی» است؛ فاز اول پژوهش مبتنی بر روش «بررسی اسنادی» و «نظریه ی زمینه ای» با استخراج متغیرهای فساد در نظام بهداشت و درمان به انجام رسید. در فاز دوم، متغیرها از طریق برآورد «روایی صوری» مورد بررسی و اجماع نظر نخبگان قرار گرفت و نشان داد سنجه ها کفایت لازم را برای اندازه گیری متغیرهای «ادراک فساد» دارا هستند. در فاز سوم مبتنی بر روش «پیمایش»، ابزار پرسشنامه جهت اندازه گیری «روایی» و «پایایی» در گروه شهروندان (به عنوان گروه هدف نظام بهداشت و درمان) و این پرسشنامه در میان 130 نفر از مراجعه کنندگان به بیمارستان های تهران و شهرستان توزیع گردید.

    یافته ها

    برای اعتباریابی گویه های مربوط به ادراک شهروندان از فساد در نظام بهداشت و درمان، مورد «تحلیل عاملی اکتشافی» قرار گرفت تا عوامل مکنون در گویه ها شناسایی شود. پس از آن برآورد پایایی مبتنی بر تکنیک «پایداری درونی» برای گویه ها و عوامل مکنون صورت گرفت و گویه های دارای ضریب آلفای ضعیف حذف گردید. در مرحله ی نهایی، مبتنی بر برآورد «آلفای کرونباخ»، برای برآورد «روایی سازه ای» ابزار پژوهش، «مدل عاملی مرتبه ی دوم» برای «ادراک فساد» شهروندان طراحی گردید و مدل نهایی اندازه گیری برازش گردید.

    نتیجه گیری

    اعتباریابی ابزار پژوهش نشان داد فساد در نظام بهداشت و درمان با چهار عامل «فساد مالی»، «فساد تعاملی»، «فساد ساختاری» و «فساد نظارتی» قابل اندازه گیری می باشد و پرسشنامه پژوهش با 26 گویه معرفی گردیده است.

    کلیدواژگان: فساد، ادراک افساد، شهروندان، بهداشت، درمان
  • تاثیر هوش هیجانی بر سلامت روان کارکنان از طریق نقش تعهدسازمانی
    امین امینی* صفحات 39-47
    هدف

    پژوهش حاضر به  بررسی تاثیر هوش هیجانی بر سلامت روان کارکنان از طریق تعهد سازمانی می پردازد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق مورد استفاده از نوع توصیفی، پیمایشی و همبستگی می باشد. همچنین جامعه آماری تحقیق حاضر شامل ، کلیه کارکنان شرکت والکس می باشند.حجم نمونه بااستفاده از فرمول کوکران 65 نفر تعیین گردید و روش نمونه گیری پژوهش حاضر تصادفی ساده می باشد. داده های تحقیق با روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده و ابزار مورد استفاده پرسشنامه بوده است. روایی ابزار تحقیق با استفاده نظرجمعی از صاحب نظران و متخصصان مورد تایید قرار گرفت و پایایی تحقیق 0.805 تایید شد. داده ها نیز با بهره مندی از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار Smartpls تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که هوش هیجانی  بر سلامت روان کارکنان و تعهد سازمانی معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    همچنین نتایج نشان داد  است که تاثیر هوش هیجانی بر تعهدسازمانی معنادار شده است. همچنین نتیجه فرضیه میانجی نشان میدهد متغیر تعهدسازمانی  با ضریب تاثیر 0.445 رابطه ی بین متغیر هوش هیجانی و سلامت روان کارکنان را به طور معنی داری میانجی گری(افزایشی) میکند. در نتیجه فرضیه مورد نظر تایید می شود.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سلامت روان کارکنان، تعهدسازمانی
  • سلامت معنوی در تعارض «دعا و اجابت» با تاکید بر بیماران
    سعیده حمله داری*، سید روح الله موسوی زاده صفحات 47-56
    هدف

    گسترش بیماری منجر به بروز تعارضات معنوی نوپدیدی درمیان افراد گشتهاست. مساله «دعا و اجابت» ازجمله تعارضات فراگیری است که در حوزه سلامت معنوی و در قالب گزاره ذیل، نمود گستردهای دارد: "مگر خدا نفرمودهاست هرکس خواستهاش را به درگاه الهی عرضه کند دعایش مستجاب است؛ چرا من برای بیماری دعا کردم اما بهبودی حاصل نشد!" از آنجایی که پیامدهای ناشی از این تعارض، تاثیر مستقیمی بر کاهش برقراری ارتباط فرد با خداوند خواهد گذاشت، ضرورت دیده شد در نوشتار پیشرو برخی از این تعارضات را مورد بررسی، تبیین و تحلیل قرار داده تا با حل و رفع آنها به اصلیترین هدف خود یعنی تحقق آرامش قدسی بیماران نائل گردیم.

    مواد و روش ها

    روش بررسی مقاله کیفی و از نوع توصیفی-اکتشافی-تحلیلی است که پس از ارتباط-گیری با بیماران و استخراج این باور، پاسخهایی ارائهشدهاست.

    یافته ها

    نشان میدهد دعا و نیایش، ارتباط مستقیمی با قانون علیت دارد. دعا فارغ از آنکه سبب رفع حوائج انسان میگردد از مطلوبیت ذاتی و فی نفسه برخوردار است. اما علت عدم اجابت برخی دعاهای انسان با حکمتهای الهی در ارتباط است.

    نتیجه گیری

    تجارب بالینی گواه آن است که در نتیجه گذار از تعارض معنوی، سلامت معنوی در بیماران حاصل میگردد.

    کلیدواژگان: اجابت، بیماری، تعارض معنوی، دعا، سلامت معنوی
  • بررسی تاثیر نگرش های کلی انسان بر سبک زندگی فردی و اجتماعی با تاکید بر آیات قرآن کریم
    علیرضا حیدرزاده* صفحات 57-66
    هدف
    اصل تاثیر نگرش های کلی انسان بر سبک زندگی فردی و اجتماعی پدیده ای جدید در تحقیقات سبک زندگی به شمار می رود و این در حالی است که مبانی و نحوه چگونگی اثربخشی نگرش های کلی انسان از منظر متون دینی بررسی نشده است. در همین راستا، هدف این پژوهش، ضمن آشکار ساختن زیرساخت های نگرش های کلی انسان از منظر متون دینی و تاثیر آنها در رفتارهای انسانی، نقد و بررسی دیدگاه های موجود در این زمینه بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت کیفی (کتابخانه ای و فیش برداری) انجام پذیرفته و با توجه به منابع معتبر علمی به ارزیابی و تحلیل موضوع پرداخته است.
    یافته ها
    پس از بررسی، تحلیل و تدقیق مبانی و نحوه اثربخشی نگرش های کلی انسان با تاکید بر آیات قرآن کریم، یافته های این پزوهش نشان داد که نوع متفاوت نگاه آموزه های اسلامی به مسائل مرتبط با انسان و نگرش های کلی او باعث ایجاد شکاف اصلی در رویکرد اسلامی با غربی در این گونه تاثیر شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به آنکه در سبک زندگی غربی، رفتارهای انسانی مادی گرایانه ارزیابی می شوند، این روش باعث می گردد، بسیاری از رفتارهای انسان قابل تفسیر نباشند و بررسی سبک زندگی افراد، نتواند راهکار صحیحی در بهبود زندگی افراد باشد؛ اما مطابق آیات قرآن کریم، هر رفتاری در سبک زندگی اسلامی باید حداقل برخوردار از شناخت ها و نگرش هایی مانند نگرش به هستی، انسان، مبدا متعالی عالم به عنوان پشتوانه رفتارهای انسان باشد
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: نگرش های کلی، سبک زندگی، جهان بینی، عقل نظری، عقل عملی
  • شناسایی عوامل اثرگذار و اثرپذیر آینده پژوهی نظام داوطلبی ورزش دانشگاهی در افق 1410
    سلمان ماندنی، علی محمد صفانیا*، محسن باقریان فرح آبادی، صلاح الدین نقشبندی صفحات 67-76
    هدف

    نظام داوطلبی و خدمات رسانی به جامعه از پدیده های دنیای معاصر است و افراد داوطلب مجموعه ارزشمندی از منابع انسانی سازمان های مختلف از جمله سازمان های ورزشی را به خود اختصاص می دهند. بنابراین، هدف این مطالعه شناسایی عوامل اثرگذار و اثرپذیر آینده پژوهی نظام داوطلبی ورزش دانشگاهی در افق 1410 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع آینده پژوهی بود. جامعه پژوهش خبرگان حوزه نظام داوطلبی ورزش دانشگاهی کشور بودند که تعداد 14 نفر از آنها بر اساس ملاک هایی ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این مطالعه جهت شناسایی عوامل آینده پژوهی نظام داوطلبی ورزش دانشگاهی از نظرخواهی از خبرگان و جهت شناسایی عوامل اثرگذار و اثرپذیر آینده پژوهی نظام داوطلبی ورزش دانشگاهی از بررسی اثرات متقابل عوامل توسط خبرگان استفاده شد. در پژوهش حاضر روایی محتوایی با روش لاوشه 54/0 و پایایی آن با روش دونیمه کردن 84/0 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل ساختاری و ماتریس تاثیرهای مستقیم و غیرمستقیم در نرم افزار MICMAC استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برای آینده پژوهی نظام داوطلبی ورزش دانشگاهی در افق 1410 تعداد 26 عامل شناسایی شد. همچنین، تشخیص نیازهای آموزشی داوطلبان، توجه به تفاوت های فردی و فرهنگی، استخدام و به کارگیری داوطلبان کارآمد، ارتقاء فرهنگ شهروندی و سامانه الکترونیک و آپ های مرتبط جذب داوطلب جزء مهم ترین عوامل اثرگذار و تدوین طرح های فرهنگی در جذب داوطلبان، تقویت انگیزه دانشجویان در پیوستن به نظام داوطلبی، صلاحیت های فنی، بین فردی و عمومی داوطلبان، شکل گیری شخصیت سیاسی و توسعه مشارکت سیاسی نیروهای داوطلب و هم راستایی داوطلبان با سیاست ورزش کشور جزء مهم ترین عوامل اثرپذیر در آینده پژوهی نظام داوطلبی ورزش دانشگاهی در افق 1410 بودند.

    نتیجه گیری

    متخصصان و برنامه ریزان نظام ورزش دانشگاهی کشور برای بهبود وضعیت نظام داوطلبی ورزش دانشگاهی کشور می توانند زمینه را برای تحقق عوامل اثرگذار فراهم کنند تا تاثیر آنها را بر عوامل اثرپذیر مشاهده نمایند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، نظام داوطلبی، ورزش دانشگاهی
  • آموزش الگوی فرزندپروری قرآنی به مادران و بررسی تاثیر آن بر خودآگاهی دانش آموزان دبستانی قائمشهر در سال 1400-1399
    عبدالله معتمدی، احمد برجعلی، جلیل یونسی، محمد آریانا* صفحات 77-87
    هدف
    سبک های فرزندپروری والدین، از موضوعات مهم و ضامن رشد همه جانبه و تامین خودآگاهی فرزندان است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر الگوی فرزندپروری قرآنی بر خودآگاهی فرزندان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مورد-شاهدی با روش پیش آزمون-پس آزمون انجام شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر و دختر پایه ششم قائمشهر در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 2456 نفر بود. حجم نمونه براساس جدول کوهن و با روش تصادفی خوشه ای، 100 نفر (50 نفر از هر جنسیت) تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودآگاهی  (SCS) فنیگستین  شیر  و باس  (1975) و بسته آموزشی فرزندپروری قرآنی که توسط محقق (1400) تدوین شد، استفاده شد. قبل از آموزش به مادران، پیش آزمون در بین دانش آموزان هر دو گروه انجام شد. سپس الگوی فرزندپروری قرآنی در دوازده جلسه 90 دقیقه ای در طول یکماه به مادران گروه مورد، آموزش داده شد. بعد از آموزش، پس آزمون نیز در بین دانش آموزان هر دو گروه اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کواریانس تک متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS v.22، تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات خودآگاهی دانش آموزان گروه مورد در پس آزمون به میزان 12/10 نمره بیشتر از پیش آزمون بود؛ اما در گروه شاهد تغییرات اندکی (480/0 نمره) مشاهده شد و الگوی فرزندپروری قرآنی به میزان %3/36 در خودآگاهی دانش آموزان موثر بود (363/0=2ƞ).
    نتیجه گیری
    افزایش میانگین نمرات پس آزمون در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد، تاثیرگذاری مداخله آموزشی را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، قرآن، خودآگاهی، دانش آموزان دبستانی
  • اثر بخشی درمان شفقت متمرکز بر خود بر ناگویی هیجانی و پرخاشگری در زنان مبتلا به اختلال ملال پیش از قاعدگی
    گل مهر احمدی ملایری، محمدعلی رحمانی*، مهدی پوراصغر صفحات 88-98
    هدف
    اختلال ملال پیش از قاعدگی یک اختلال خلقی ست که در زمانهای خاصی از چرخهی قاعدگی رخ میدهد.  پژوهش حاضر، با هدف اثر بخشی درمان شفقت متمرکز بر خود  بر ناگویی هیجانی و پرخاشگری در زنان مبتلا به اختلال ملال پیش از قاعدگی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی که در آن از طرح پیش آزمون  - پس آزمون  با گروه کنترل با سنجش در خط پایه پس از مداخله و پیگیری 3 ماهه با گروه کنترل انجام گرفت. تعداد 30نفر از زنان 25 تا 40 ساله دارای تشخیص اختلال ملال پیش از قاعدگی مراجعه کننده به مراکز مشاوره روانشناختی شهر ساری در سال 1399 بودند انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایش (درمان شفقت متمرکز بر خودn=15) و (کنترلn=15) گماشته شدند. کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه های ناگویی هیجانی تورنتو (1994)، پرخاشگری باس و پری (1992)، را در سه مرحله تکمیل کردند. جلسات مداخلات با رعایت پروتکل های بهداشتی به صورت حضوری انجام شد. فرضیه های مربوط به اثربخشی مداخله پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی لامتریکس و با استفاده از نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد میانگین متغیر ناگویی هیجانی و پرخاشگری در مرحله پیش آزمون بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد که نشانگر همگن بودن دو گروه پژوهش در مرحله پیش آزمون است، اما تفاوت بین دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری بود که می تواند حاکی از اثربخشی مداخله بر متغیرهای  ذکر شده و نیز پایداری اثربخشی در مرحله پیگیری بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر بخشی درمان شفقت متمرکز بر خود  این درمان در اولویت درمانی قرار داده شود.
    کلیدواژگان: درمان شفقت متمرکز بر خود، ناگویی هیجانی، پرخاشگری، اختلال ملال پیش از قاعدگی
  • نگرش کیفی به علل و زمینه های فردی و اجتماعی اقدام به خودکشی (مطالعه موردی شهر سنندج)
    حمزه امینی، حسین یحیی زاده پیرسرایی*، منصور فتحی صفحات 99-110
    هدف

    از آنجا که توجه به زندگی اجتماعی یکی از اساسی ترین

    هدف

    خودکشی امروزه، مسئله ای بسیار بااهمیت در سلامت عمومی افراد جامعه هست که توجه جامعه جهانی را به خود معطوف نموده است. هدف این پژوهش پاسخ به این پرسش است که، درک مشارکت کنندگان از پدیده خودکشی و زمینه های اقدام به آن چیست؟

    مواد و روش ها

    روش تحقیق کیفی از نوع گراندد تئوری است. مشارکت کنندگان پژوهش شامل 15 نفر از مردان و زنان مجرد و متاهلی هستند که به صورت هدفمند انتخاب شدند و تعیین حجم نمونه با رسیدن به مرحله اشباع داده ها تعیین گردید.

    یافته ها

    پارادایم محوری، " محرومیت چندبعدی " و "محوری جاافتادگی فرهنگی" به عنوان پدیده های محوری و در نهایت، پدیده هسته ای، " استیلای محرومیت " برای بیان مسئله هسته ای پژوهش انتخاب گردید.

    نتیجه گیری

    بی توجهی جامعه چه خانواده و چه اطرافیان و حتی احساس بی توجهی از سوی حاکمیت، فرد را دچار احساس تنهایی و طردشدگی نموده و اگر این احساس شدت یابد در کنار عوامل دیگر می تواند منجر به اقدام به خودکشی شود. بنابراین، آموختن مهارت های گفتگو و طرح و حل مسئله به افراد جامعه، می تواند مانعی برای اقدام به بخش اعظمی از خودکشی ها گردد.

    کلیدواژگان: خودکشی، محرومیت، اقدام به خودکشی، سنندج
  • تبیین و بررسی اصول و روش های تعلیم و تربیت انتقادی و دلالت های آن بر تربیت اجتماعی
    فاطمه خرم دوست، علی محبی*، روح الله کریمی خویگانی، علیرضا عصاره صفحات 111-123

    تعلیم و تربیت انتقادی رویکردی بنیادین به تربیت است که در جست وجوی تغییر ساختار ناعادلانه موجود در جامعه با استفاده از رویکردهای دموکراتیک و فعال در یادگیری است. تمرکز آن به جای انتقال دانش بر گفت وگو است و هدفش توانمند سازی افراد و گروه ها برای ایجاد تغییرات اجتماعی است. خاستگاه این رویکرد نظریه انتقادی مکتب فرانکفورت، جریان های پست مدرن و جامعه شناسی نوین بوده ، از طرف دیگر افکار متفکران آن در واکنش به دیدگاه هایی همچون اثبات گرایی، محافظه کاری و نولیبرالیسم است. محور کانونی الگوی تربیتی این دیدگاه رشد رویه های ضد اقتدارگرایی، رویکردی گفتگویی و تعاملی است، که هدف آن بررسی موضوعات قدرت، نابرابری و ستم است، که از طریق نقدهای سیاسی و اجتماعی زندگی روزمره در برنامه درسی میسر می گردد. پژوهش گر معتقد است تعلیم و تربیت انتقادی دارای یکی از الگوهای مهم تربیت اجتماعی است. لذا در این مقاله با استفاده از روش « تحلیل مفهومی» از نوع « ارزیابی ساختار مفهوم» ساختار مفهومی زیر بنای نظریه تعلیم و تربیت انتقادی مورد تحلیل قرار گرفت و با توجه به مبانی، اصول و روش های تربیتی تعلیم و تربیت انتقادی، دلالت های آن بر تربیت اجتماعی کشف گردید.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت انتقادی، تربیت اجتماعی، ژیرو، فریره
  • بررسی ارتباط بین انس با قرآن و میزان بروز رفتارهای پرخطر در دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی همدان و تبریز در سال 1401
    حجت الله قرائی، سید عابدین حسینی آهنگری، راضیه جهانیان، رضا ابراهیم اوغلی، امیر حسین غلامی* صفحات 128-137
    هدف

    دوارن دانشجویی از حساس ترین مراحل زندگی افراد می باشد که در عین حال می تواند مستعد برخی آسیب های رفتاری، هچون رفتار های پرخطر، نیز باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی ارتباط بین  انس با قرآن کریم و میزان بروز رفتار های پر خطر در میان دانشجویان انجام گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی و تحلیلی از نوع همبستگی و مقطعی می باشد. جامعه مورد پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی همدان و تبریز می باشند که جمعیت نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی انتخاب گردید. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل: مقیاس سنجش انس با قرآن و نیز مقیاس خطرپذیری جوانان ایرانی بودند. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری درصد و فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد، اسمیرنوف-گلموگروف برای بررسی نرمال بودن داده ها، آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و همبستگی پیرسون استفاده گردید. تمامی تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام گردید.

    یافته ها

    تعداد 690 دانشجو وارد مطالعه گردیدند (50 درصد مرد). نتایج تحلیل آماری نشان داد که انس با قرآن کریم تاثیر قابل توجه و معنا داری را بر کاهش میزان بروز رفتار های پرخطر سبب می گردد. این تاثیر در تمامی ابعاد رفتار های پر خطر شامل: رانندگی خطرناک، خشونت، سیگار کشیدن، رفتار جنسی ناایمن، مصرف الکل و مواد مخدر و دارو های روان گردان مشاهده گردید (P>0/05).

    نتیجه گیری

    باتوجه به تاثیر مطلوب انس با قرآن کریم بر رفتار های پرخطر،  کاهش این رفتار ها در هر یک از ابعاد آن، نیازمند تقویت و بهبود انس با قرآن می باشد. لذا در این راستا برنامه ریزی های کوتاه مدت و درازمدت و اجرای برنامه های گوناگون آموزشی و ترویج قرآن و انس با آن در سطح خرد و کلان و در رده های گوناگون سنی، به ویژه دانشجویان، ضروری است.

    کلیدواژگان: رفتارهای پر خطر، قرآن، انس با قرآن، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی
  • مقایسه اثربخشی بازی های شناختی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دچار اختلال نارسانویسی و نارساخوانی
    مریم حجتی نسب، محمود شیرازی*، غلامرضا ثناگوی محرر صفحات 138-148
    هدف

    اختلال یادگیری ویژه از جمله اختلال های نارسانویسی و نارساخوانی جزء اختلال های روان پزشکی در دوران کودکی هستند که بر سایر عملکردهای فرد در دوران کودکی و بزرگسالی تاثیر می گذارند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بازی های شناختی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دچار اختلال نارسانویسی و نارساخوانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با چهار گروه (دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل) بود. جامعه پژوهش دانش آموزان مقطع ابتدایی مبتلا به نارسانویسی و نارساخوانی مراجعه کننده به مراکز اختلالات یادگیری شهر زاهدان در سال 400-1399 بودند. نمونه پژوهش 100 نفر بودند (25 نفر در هر گروه) که پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با روش تصادفی در چهار گروه جایگزین شدند. هر یک از گروه های آزمایش به تفکیک 20 جلسه 30 الی 45 دقیقه ای (3 بار در هفته) تحت آموزش بازی های شناختی به کمک نرم افزار شناختی ساند اسمارت قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با مقیاس کارکردهای اجرایی (بارکلی، 2012) گردآوری و با آزمون های خی دو و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت و پایه تحصیلی تفاوت معناداری نداشتند (05/0<P). همچنین، یافته ها نشان داد که آموزش بازی های شناختی باعث بهبود کارکردهای اجرایی خودمدیریتی زمان، خودسازماندهی/ حل مساله، خودکنترلی/ بازداری، خودانگیزشی و خودنظم جویی هیجان در هر دو گروه دانش آموزان دچار اختلال نارسانویسی و نارساخوانی در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0>P)، اما بین دو گروه مداخله از نظر بهبود کارکردهای اجرایی تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی بازی های شناختی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دچار اختلال نارسانویسی و نارساخوانی بود. بنابراین، برنامه ریزی توسط متخصصان و درمانگران برای بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان دچار اختلال نارسانویسی و نارساخوانی از طریق بازی های شناختی ضروری است.

    کلیدواژگان: بازی های شناختی، کارکردهای اجرایی، دانش آموزان، نارسانویسی، نارساخوانی
  • مقایسه اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی بر سخت رویی روانشناختی در مادران دارای فرزند درخودمانده
    کیمیا پیغان، مرجان حسین زاده*، ادیس کراسکیان موجمباری، پریسا پیوندی صفحات 149-156
    هدف

    هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی بر سخت رویی روانشناختی در مادران دارای فرزند درخودمانده بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش مادران دارای فرزند درخودمانده مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روان درمانی کودکان درخودمانده شهر تهران در نیمه دوم سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر بودند که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی به کمک قرعه کشی در 2 گروه آزمایش و 1 گروه گواه قرار گرفتند. هر یک از گروه های آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای به تفکیک با روش های گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی آموزش دیدند و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با مقیاس سخت رویی روانشناختی (Kobasa et al., 1982) گردآوری و با روش های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که هر دو روش مداخله گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی در مقایسه با گروه گواه باعث افزایش سخت رویی روانشناختی و هر سه مولفه آن شامل تعهد، کنترل و مبارزه جویی در مادران دارای فرزند درخودمانده شدند و نتایج در مرحله پیگیری نیز باقی ماند (05/0<p)، اما بین روش های مداخله در افزایش سخت رویی روانشناختی و هر سه مولفه آن در آنها تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی هر دو روش مداخله گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی بر افزایش سخت رویی روانشناختی و هر سه مولفه آن و عدم تفاوت معنادار بین آنها بود. بنابراین، استفاده از روش های مذکور در کنار سایر روش های درمانی موثر می تواند نقش موثری در بهبود سخت رویی روانشناختی داشته باشد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی مبتنی بر شفقت، واقعیت درمانی گروهی، سخت رویی روانشناختی، مادران، درخودمانده
  • طراحی مدل ساختاری برای پیش بینی سازگاری زناشویی بر اساس جهت گیری مذهبی با میانجی گری سبک زندگی
    سمیه سوکی، عبدالله شفیع ابادی*، پانته آ جهانگیر صفحات 157-166
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل ساختاری برای پیش بینی سازگاری زناشویی بر اساس جهت گیری مذهبی با میانجی گری سبک زندگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه مراجعه کنندگان متاهل به مراکز مشاوره شهر تهران در نیمه اول سال 1400 بود. از طریق قاعده 10 نفر به ازای هر متغیر اندازه گیری شده حجم نمونه به تعداد 250 نفر تعیین شده و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سازگاری زوجی اصلاح شده، پرسشنامه جهت گیری مذهبی و پرسشنامه سبک زندگی LSQ استفاده شد. تحلیل داده ها از طریق شاخص های آمار توصیفی و مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار های آماری SPSS27 و AMOS24 در سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد مدل پژوهش با داده های جمع آوری شده برازش دارد. نتیجه مدل یابی معادلات ساختاری با حضور متغیر میانجی نشان داد که بین جهت گیری مذهبی درونی و سبک زندگی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین جهت گیری مذهبی بیرونی و سازگاری زناشویی رابطه منفی و معنادر وجود دارد. بین سبک زندگی و سازگاری زناشویی نیز رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. در نهایت نتایج نشان داد سبک زندگی بین جهت گیری درونی و سازگاری زناشویی نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری

     جهت گیری مذهبی از عوامل موثر در سازگاری زناشویی است و سبک زندگی اثر این عامل را بر سازگاری زناشویی تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین جهت افزایش سازگاری زناشویی، توجه بر نقش متغیرهای واسطه ای از جمله سبک زندگی ضروری است.

    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، سازگاری زناشویی، سبک زندگی
  • لغزشگاه های سلامت معنوی از منظر نهج البلاغه
    نسیبه یدالله پور، محمد هادی یدالله پور، محمد هادی امین ناجی* صفحات 167-175
    هدف

      بیتردید لغزشگاه های سلامت معنوی، بیماری و آسیبهای غیرعادی هستند که اختلالها، بی نظمی ها و نابسامانی اجتماعی را باعث گشته و منجر به انحطاط، ظلم و پسرفت جامعه میشوند که معمولا هر اجتماع کوچک و بزرگ انسانی با این آفتها و لغزشها دست به گریبانند.پژوهش حاضرتلاش دارد تا به  بسترشناسی لغزشگاه های سلامت معنوی در سخنان امیرالمومنین علی (ع) بپردازد.

    مواد و روش ها

      این مطالعه با تکیه بر قرآن کریم و نهج البلاغه و کتابهای معتبر حدیثی به روش تحقیق ، تحلیلی- توصیفی انجام شده است.

    یافته ها

      امام علی علیه السلام ، در فضای آن روز کوفه و اطراف آن با فراز و فرودها و چالشهای متعدد با مردمی متنوع، روزگار گذراند و با شخصیت الهی و خستگی ناپذیرش در باب مصادیق لغزشها، علل، و راه های مقابله با آنها مطالب گسترده و راهگشایی را در نهجالبلاغه و غررالحکم و دررالکلم با بنان و بیان خویش اشارت نمودهاند، که در این نوشتار مولفه هایی چون : تکبر و خود-بزرگبینی، تعصبهای بیجا، پرخاشگری، خودشیفتگی، خرافهگرایی،  تحدید آزادیها و استبداد ورزی به دست آمده و ارائه شده است.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که لغزشگاه های سلامت معنوی در کلام حضرت امیرالمومنین علی علیهالسلام را می توان، به عنوان الگوی کامل زندگی سالم معنوی، برای آسیب شناسی سلامت معنوی  برای اصلاح بشریت استفاده نمود.

    کلیدواژگان: علی (ع)، نهج البلاغه، لغزشگاه، سلامت معنوی
  • چالش ها و راهبردهای سنجش آمادگی تحصیلی کودکان بدو ورود به دبستان: مروری نظام مند بر پژوهش های داخلی در ایران
    مصطفی علیخانی، اصغر مینائی*، نورعلی فرخی، محمد عسگری، مهدی دستجردی کاظمی صفحات 176-192

    یکی از اقدامات بسیار مهم سازمان آموزش و پرورش استثنائی کشور ایران، سنجش آمادگی تحصیلی کودکان بدو ورود به دبستان است اما این طرح با چالش های مهمی روبه رو است. بنابراین هدف مطالعه حاضر شناسایی چالش های موجود و ارایه راهبردهای لازم برای برو ن رفت از این چالش ها، به روش مرور نظام مند بود. بدین صورت که پایان نامه ها و مقالات منتشرشده در سال های 1370 تا 1400 در پایگاه های اطلاعاتی googlescholar، magiran، cilivica، SID، irandoc، و noormags، با جستجوی کلیدواژه های آمادگی تحصیلی، سنجش آمادگی تحصیلی، و آزمون آمادگی تحصیلی مورد بررسی قرار گرفت. که در نهایت براساس معیارهای ورود از بین 88 منبع مورد بررسی، 9 منبع وارد پژوهش و نتایج طبقه بندی، خلاصه و گزارش شد. ارزیابی حاصل از منابع بررسی شده نشان داد که فقدان مدل نظری داخلی و متناسب با فرهنگ، اتکا به هنجاریابی به جای ساخت آزمون، ویژگی های ضعیف روان سنجی، و استفاده غالب از نظریه کلاسیک اعتبار که به نظریه ضعیف روان سنجی شهرت دارد، مهم ترین چالش های این طرح بودند. با توجه به فقدان مدل بومی آمادگی تحصیلی، نیاز است به منظور تدوین یک مدل مفهومی برخاسته از فرهنگ و ساخت ابزارهای لازم مبتنی بر آن مدل، با استفاده از روش های جدید روان سنجی مانند نظریه سوال پاسخ و تحلیل شبکه، اقدام لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آمادگی تحصیلی، دبستان، روان سنجی، سنجش آمادگی تحصیلی، کودکان، مرور نظام مند
  • طراحی مدل سرزندگی تحصیلی بر اساس معنا و امید به زندگی با میانجیگری شادکامی در دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر همدان
    حسن شادکام، ابوالقاسم یعقوبی*، فیروزه زنگنه مطلق، ذبیح پیرانی، حسین محققی صفحات 187-195
    هدف
    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل سرزندگی تحصیلی بر اساس معنا و امید به زندگی با میانجیگری شادکامی در دانش-آموزان دختر دوره متوسطه شهر همدان بود.مواد و 
    روش ها
    روش تحقیق همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر همدان بود که نمونه آماری بر اساس تعداد گویه های مورد استفاده در پرسشنامه ها به حجم 370 نفر با روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از مقیاسهای سرزندگی تحصیلی، امید به زندگی، معنای زندگی و شادکامی آکسفورد استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری در محیط نرم افزار Amos 22 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد معنا و امید به زندگی بر شادکامی و سرزندگی تحصیلی دانشآموزان اثر مستقیم و  مثبت دارند (01/0p<). همچنین شادکامی اثر مستقیم و معناداری بر سرزندگی تحصیلی دارد (01/0p<).  بر اساس نتایج اثر غیرمستقیم معنا و امید به زندگی بر سرزندگی تحصیلی از طریق شادکامی نیز معنادار بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج میتوان گفت که امید و معنای زندگی باعث ایجاد انگیزه و وضعیت روانی مثبت شده و در افزایش شادکامی موثر هستند و از طرفی شادکامی در افزایش طراوت و شادابی محیط تحصیلی نقش مهمی دارد که تاثیر آن افزایش سرزندگی تحصیلی را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، شادکامی، امید به زندگی، معنای زندگی
  • طراحی مدل پیشایندهای توسعه ی اخلاق حرفه ای پرستاران
    مرضیه قریب، نصرالله قشقایی زاده*، فرانک امیدیان صفحات 208-218
    هدف

    اخلاق حرفه ای فرایند تفکر عقلانی با هدف حفظ و اشاعه ی ارزش های حرفه ای است. در میان مشاغل گوناگون، پرستاری یکی از حرفه هایی است که بر پایه ی اخلاق استوار بوده و رعایت معیارهای اخلاقی در عملکرد پرستاری نسبت به سایر موارد حساس تر و مهم تر می باشد چرا که رعایت این مهم توسط پرستاران از عوامل موثر در کیفیت مراقبت و بهبودی بیماران می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از لحاظ هدف، توسعه ای و از لحاظ نوع، توصیفی - اکتشافی است. روش پژوهش، گراندد تئوری (نظریه داده بنیاد) است و روش گردآوری داده ها مصاحبه عمیق با 15 نفر از کارشناسان و صاحبنظران زن و مرد مرتبط با موضوع و روش تحلیل داده ها کدگذاری باز، محوری و انتخابی طبق چارچوب روش نظریه داده بنیاد می باشد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهند که فرهنگ، سبک مدیریت، آموزش، ویژگی های شخصیتی، هوش اخلاقی و ارزش های معنوی، مهم ترین عوامل اثرگذار (پیشایندهای) اخلاق حرفه ای پرستاری هستند. کلیه ی عوامل در قالب پنج مقوله ی: شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدهای اخلاق حرفه ای پرستاران و مدل آن، ارائه شده است.

    نتیجه گیری

    توسعه ی اخلاق حرفه ای در بین پرستاری زن و مرد تصادفی نیست. مواردی از جمله وجود مدیریت اخلاقی، آموزش، سیستم ها و زیرساخت های سازمانی مناسب و ارتباط فراگیر و موثر بر اساس اخلاق سازمانی، انگیزه و محرک لازم را برای حرکت به سمت این مهم فراهم می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، توسعه اخلاقی، پرستاران
  • طراحی مدل گرایش به قلدری بر اساس عملکرد عصبشناختی با میانجیگری ناگویی خلقی در دانش آموزان
    رزیتا شرافتی، ذبیح پیرانی*، فیروزه زنگنه مطلق صفحات 219-227
    هدف

    قلدری در مدرسه از رفتارهای مشکل ساز دوره نوجوانی است که اخیرا توجه پژوهشگران و صاحب نظران حیطه روانشناسی را در سه دهه اخیر به خود معطوف ساخته است و موضوع محوری مطالعات بسیاری بوده است. بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر طراحی مدل گرایش به قلدری بر اساس عملکرد عصبشناختی با میانجیگری ناگویی خلقی در دانشآموزان بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) است. جامعه آماری پژوهش را تمامی 560 دانش آموز پسر متوسطه اول در پایه نهم در 28 مدرسه غیرانتفاعی منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. 240 نفر به عنوان حجم نمونه به روش خوشه ای دو مرحله ای انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه قلدری ایلینویز، پرسشنامه عملکرد عصب شناختی نجاتی و پرسشنامه ناگویی خلقی تورنتو بود. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از مدل یابی معادلات رگرسیونی ساختاری و از نرم افزار SPSS22 و Amose 23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که ضریب مسیر عملکرد عصب شناختی (41/0 - =β، 0/001 =p) و ناگویی خلقی (45/0 =β، 0/001 =p) به گرایش به قلدری معنی دار می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج ارتباط غیر مستقیم عملکرد عصبشناختی به گرایش به قلدری از طریق ناگویی خلقی با 35/0β=- در سطح معنیداری 01/0p≤ معنیدار است.

    کلیدواژگان: گرایش به قلدری، ناگویی خلقی، دانش آموزان
  • اثربخشی مشاوره تحصیلی مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری بر تاب آوری، انگیزش و هیجان های تحصیلی دانش آموزان با افت تحصیلی
    محمدامین آسترکی، مهشید ایزدی*، مژگان مردانی راد، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 228-236
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مشاوره تحصیلی مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری بر تاب آوری، انگیزش و هیجان های تحصیلی دانش آموزان با افت تحصیلی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دبیرستان های پسرانه منطقه 12 شهر تهران پایه دوم دور دوم، در سال تحصیلی 1400-1399 می باشد که 30 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور مساوی 15 نفر در گروه کنترل و 15 نفر در گروه آزمایش گمارده شدند. به منظور گردآوری داده ها، ابزار اندازه گیری پژوهش شامل پرسشنامه انگیزش تحصیلی والرند، پرسشنامه هیجان تحصیلی پکران و همکاران (2002) و پرسشنامه تاب آوری تحصیلی مارتین و مارش (2009) بود. آزمودنی های هر دو گروه در ابتدای پژوهش پرسشنامه ها را تکمیل کرده و سپس، گروه آزمایش تحت مشاوره تحصیلی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری قرار گرفت در صورتی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان مداخلات مجددا هر دو گروه پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پژوهش در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی انجام شذ. در بخش توصیفی از جدول های توزیع فراوانی استفاده شده و در بخش استنباطی تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس برای بررسی تفاوت های درون گروهی و برون گروهی انجام گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نسخه 25 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد مشاوره مبتنی تحصیلی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری بر تاب آوری تحصیلی (20.11 = F)، انگیزش تحصیلی (42.22 = F) و هیجان تحصیلی (34.88 = F) به طور معناداری تاثیر داشت (0.01 > P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که مشاوره تحصیلی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری می تواند تاب آوری تحصیلی، انگیزش تحصیلی و هیجان تحصیلی دانش آموزان با افت تحصیلی را بهبود بخشد. بنابراین، پیشنهاد می گردد از این رویکرد جهت کنترل هیجانات و افزایش انگیزش و تاب آوری دانش آموزان در مدارس از طریق آموزش های گروهی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: مشاوره تحصیلی، رویکرد شناختی-رفتاری، تاب آوری تحصیلی، انگیزش تحصیلی، هیجان تحصیلی، افت تحصیلی، دانش آموزان
  • مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار با اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر درمان افراد دارای اختلال شخصیت مرزی
    سما باباپور، عبدالله شفیع آبادی*، ابوطالب سعادتی، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 246-261
    هدف

    با توجه به پیچیدگی و اهمیت اختلال شخصیت مرزی و نیز نرخ شیوع نسبتا بالای این اختلال در جامعه، این پژوهش با عنوان مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار با درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر درمان افراد دارای اختلال شخصیت مرزی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی و طرح مورد استفاده جهت بررسی فرضیه ها در این پژوهش طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه آزمایش و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را، کلیه افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که در سال 1399 به دو مرکز مشاوره در منطقه یک شهر تهران مراجعه کرده بودند، تشکیل دادند. 45 نفر از مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، سپس این افراد به روش همتاسازی در سه گروه 15 نفره (گروه آزمایش درمان هیجان مدار، گروه آزمایش درمان مبتنی بر ذهنی سازی و گروه کنترل) جای گرفتند. گروه های آزمایش هر یک 12 جلسه 120 دقیقه ای بصورت هفتگی تحت مداخله درمان هیجان مدار و درمان مبتنی بر ذهنی سازی قرار گرفتند و گروه کنترل، درمانی را دریافت نکرد. ابزار گرداوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه شخصیت مرزی بود (لیشنرینگ، 1999) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با توجه به کمی بودن تحقیق با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که درمان هیجان مدار و درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر درمان افراد دارای اختلال شخصیت مرزی موثر هستند. همچنین نتایج نشان داد که بین اثربخشی درمان هیجان مدار و درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر درمان اختلال شخصیت مرزی تفاوت معناداری وجود دارد و اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی نسبت به درمان هیجان مدار در درمان اختلال شخصیت مرزی بیشتر است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش هر دو روش مداخله در  بهبود علائم افراد دارای اختلال شخصیت مرزی تاثیرگذار بودند، با این حال تاثیر درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر درمان افراد دارای اختلال شخصیت مرزی موثرتر از درمان هیجان مدار بود.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، درمان مبتنی بر ذهنی سازی، اختلال شخصیت مرزی
  • ارائه الگوی آموزش مجازی عدالت محور با استفاده از روش ساختاری-تفسیری در مدارس استان گلستان
    فریدون شریعتی، کیومرث نیازآذری*، نگین جباری صفحات 254-267

    برقراری عدالت در آموزش از پرچالش ترین مباحث در آموزش و پرورش می باشد. از این رو هدف این پژوهش ارائه الگوی آموزش مجازی عدالت محور در مدارس استان گلستان با رویکرد ساختاری-تفسیری بود. پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی بوده که با رویکردی قیاسی-استقرایی صورت گرفته است. گردآوری داده ها در این پژوهش از طریق انجام مطالعات کتابخانه ای و همچنین به روش میدانی بود. جهت شناسایی مولفه ها با خبرگان و صاحب نظران حوزه های مدیریت آموزشی و علوم تربیتی مصاحبه هایی نیم ساختاریافته انجام شد. از مصاحبه با خبره 11ام به بعد دیگر مفهوم جدیدی اضافه نگردید و اصطلاحا فرایند مصاحبه به اشباع نظری رسید. یافته های پژوهش نشان دهنده 10 مولفه و 47 زیرمولفه بودند که با استفاده از تکنیک دلفی فازی غربال گردیدند. بر اساس الگوی پژوهش عناصر سطح شش یعنی «برنامه ریزی استراتژیک آموزش مجازی»، «درک شکاف های امکانات زیرساختی»، «توسعه آموزش مجازی در مناطق روستایی» بیشترین تاثیر را در آموزش مجازی عدالت محور دارند. این عناصر بر مولفه های سطح پنج یعنی «سیستم ارزیابی عملکرد آموزش مجازی» و «سیستم فراگیر نظارتی آموزش مجازی» اثر می گذارند. «عدالت محوری در رسانه های اجتماعی» در سطح چهار بر «فرهنگ سازی آموزش مجازی» در سطح سه و فرهنگ سازی نیز بر عناصر سطح دو یعنی«ارتقاء مهارت های دیجیتالی معلمان» و «ارتقاء مهارت های فناورانه دانش آموزان» تاثیر می گذارند. این جریان در نهایت به «آموزش مجازی عدالت محور» منجر می شود. از این رو پیشنهاد به تامین استانداردهای لازم برای طراحی، توسعه و پیاده سازی راه کارهای عدالت آموزشی از طریق افزایش و تقویت راه های دسترسی به آموزش مجازی و اجرای قوانین و مقررات آموزشی می گردد.

    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، فضای مجازی، رسانه، فناوری، کرونا
  • طراحی مدل تمایل به استفاده از خدمات ابری در آموزش و پرورش با رویکرد مدل سازی ساختاری-تفسیری
    شراره رضاپور، کیومرث نیازآذری*، نگین جباری صفحات 268-278

    لازمه تحقق اهداف سازمان های آموزشی در فضای بسیار متغییر فناوری، ایجاد شرایط مناسب برای پذیرش فناوری های جدید و کارآمد است. از این رو هدف پژوهش حاضر طراحی مدل تمایل به استفاده از خدمات ابری در آموزش و پرورش با رویکرد مدل سازی ساختاری-تفسیری می باشد. این پژوهش کیفی بوده که بر اساس رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شد. جهت شناسایی مولفه ها، با خبرگان دانشگاهی و نظری در حوزه آی تی مصاحبه گردید. تعداد مصاحبه شنوندگان بر اساس اشباع نظری 13 نفر بوده است. همچنین این افراد به صورت هدفمند و به روش گلوله برفی انتخاب گردیدند. مولفه های شناسایی شده سپس با استفاده تکنیک دلفی فازی غربال شدند. در گام آخر با استفاده از مدل سازی ساختار-تفسیری مولفه های پژوهش سطح بندی گردید. طبق یافته ها تمایل به استفاده از خدمات ابری در آموزش و پرورش دارای 8 مقوله اصلی و 42 مقوله فرعی هستند. با توجه به مدل سازی ساختاری-تفسیری، استفاده از خدمات ابری در سطح نخست و متغیر پیاده سازی خدمات ابری در آموزش الکترونیک در سطح دوم قرار دارند. متغیرهای توانمندسازی مدیران و معلمان آموزش و پرورش و تشکیل انجمن های یادگیری پشتیبان در سطح سوم هستند. متغیر توسعه نظام برنامه درسی در سطح چهارم، متغیرهای نظام مدیریت آموزشی و تهدیدات امنیتی در سطح پنج و در نهایت متغیر زیرساخت های یادگیری ابری در آموزش سازمانی نیز در سطح ششم قرار دارند. لذا پیشنهاد می گردد قبل از اجرای سیستم های آموزشی مبتنی بر ابر در آموزش و پرورش سیستم های نوین فراهم شود.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، رایانش ابری، یادگیری ابری، نرم افزار، آموزش
  • تاثیر آموزش کنترل خشم بر کاهش خشم و اضطراب و افزایش سازگاری اجتماعی دانش آموزان وابسته به بازی های آنلاین
    مینو درخش، شعبان حیدری*، رمضان حسن زاده صفحات 303-312
    هدف

    وابستگی به بازی های آنلاین در حال افزایش است و با توجه به پیامدهای منفی آن، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش کنترل خشم بر کاهش خشم و اضطراب و افزایش سازگاری اجتماعی دانش آموزان وابسته به بازی های آنلاین انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی ناحیه 2 شهر ساری در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. حجم نمونه بر اساس نرم افزار G Power برای هر گروه 15 نفر تعیین که این تعداد با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش کنترل خشم قرار گرفت و در این مدت گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه اعتیاد به بازی های آنلاین (وانگ و چانگ، 2002)، سیاهه خشم کودکان (نلسون و فینچ، 2000)، مقیاس اضطراب کودکان (اسپنس، 1997) و مقیاس سازگاری اجتماعی کودکان (دخانچی، 1377) بودند و داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی در نرم افزار SPSS-26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش کنترل خشم باعث کاهش خشم و اضطراب و افزایش سازگاری اجتماعی دانش آموزان وابسته به بازی های آنلاین انجام شد و نتایج در مرحله پیگیری نیز باقی ماند (001/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر آموزش کنترل خشم و ماندگاری آن بر کاهش خشم و اضطراب و افزایش سازگاری اجتماعی دانش آموزان وابسته به بازی های آنلاین بود. بنابراین، متخصصان و درمانگران برای بهبود ویژگی های روانشناختی به ویژه برای کاهش خشم و اضطراب و افزایش سازگاری اجتماعی می توانند از روش آموزش کنترل خشم در کنار سایر روش های درمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش کنترل خشم، خشم، اضطراب، سازگاری اجتماعی، اعتیاد به بازی های آنلاین
  • وضعیت هدایت تحصیلی دانش آموزان دوره اول متوسطه آموزش و پرورش شهر تهران
    مرضیه نظری نیا، مریم صفرنواده*، ناهید شفیعی، زهره اسمعیل زاده صفحات 323-327

    در این پژوهش به بررسی وضعیت هدایت تحصیلی دانش آموزان دوره اول متوسطه آموزش و پرورش شهر تهران پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش را معلمان دوره اول متوسطه آموزش و پرورش شهر تهران با حجم نمونه 363 نفر تشکیل دادند. ابزار پژوهش پرسشنامه 83 عبارتی در مقیاس 5 درجه ای لیکرت بود. تحلیل داده ها از طریق آزمون t تک گروهی بود. نتایج نشان داد وضعیت موجود هدایت تحصیلی دانش آموزان دوره اول متوسطه آموزش و پرورش شهر تهران در توجه به مولفه های هوش و استعداد. انگیزه، علاقه، رغبت و روحیه دانش آموز. توانایی ها و مهارت ها. دادن اطلاعات جامع به والدین. اقتصاد خانواده. پیشینه فرهنگی و اجتماعی والدین. وجود دبیران متخصص. تعهد حرفه ای دبیران در هدایت صحیح. آموزش مستمر دبیران. خدمات مشاوره ای و روانشناختی مطلوب. استفاده از متخصص در حوزه برنامه ریزی هدایت تحصیلی. ارتقای سطح دانش و تخصص راهنمایان تحصیلی. اجرای تست های هوش و استعداد. سوابق تحصیلی دانش آموز. ارائه مشاوره و آزمون های آنلاین. در نظر گرفتن نیازهای کشور. هدایت دانش آموز بدون اجبار. توجه به بازار کار مناسب نیست.

    کلیدواژگان: هدایت تحصیلی، دانش آموزان، دوره اول متوسطه
  • پیش بینی اعتیاد به تلفن همراه بر اساس عوامل فراتشخیصی (بدتنظیمی هیجانی، باورهای فراشناختی و عدم تحمل بلاتکلیفی) و اضطراب
    سید ناصر حسینی، مهرداد ثابت*، فریبرز درتاج، آرزو شمالی اسکویی صفحات 328-339
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی پیشبینی اعتیاد به تلفن همراه بر اساس عوامل فراتشخیصی (بدتنظیمی هیجانی، باورهای فراشناختی و عدم تحمل بلاتکلیفی) و اضطراب بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش کمی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشآموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 125110 نفر بودند. حجم نمونه 400 نفر از این‏ افراد بر اساس بر طبق مدل کلاین(2016) و به شیوه نمونه‏ گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و به پرسشنامه اعتیاد به تلفن همراه (MPAQ) سواری (1393)، مقیاس بدتنظیمی هیجانی (DERS) گراتز و رومر (2004)، پرسشنامه باورهای فراشناختی (MCQ) کارترایت-هاتون و ولز (1997)، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (IUS-27) فریستون و همکاران (1994) و سیاهه اضطراب بک (BAI) بک و همکاران (1988) پاسخ دادند. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چدمتغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین بدتنظیمی هیجانی، باورهای فراشناختی، عدم تحمل بلاتکلیفی و اضطراب با اعتیاد به تلفن همراه رابطه معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز آشکار کرد که 4/72 درصد واریانس اعتیاد به تلفن به وسیله عوامل فراتشخیصی (بدتنظیمی هیجانی، باورهای فراشناختی و عدم تحمل بلاتکلیفی) و اضطراب تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    یافته‏های این پژوهش نشان میدهد که بدتنظیمی هیجانی، باورهای فراشناختی، عدم تحمل بلاتکلیفی و اضطراب نقش مهمی در پیشبینی اعتیاد به تلفن همراه دانشآموزان پسر دوره دوم متوسطه دارند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به تلفن همراه، اضطراب، بدتنظیمی هیجانی، باورهای فراشناختی، عدم تحمل بلاتکلیفی
  • تحلیلی بر بین المللی شدن آموزش عالی در دانشگاه با کاربرد مدل یابی معادلات ساختاری
    نسرین اصغرزاده، شکوفه رادناصر* صفحات 340-361
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر بین المللی شدن آموزش عالی ایران با تاکید بر زبان آموزش علم در دانشگاه انجام شد.

    مواد و روش ها

    بنابراین با روش کمی و انجام پیمایش به برازش مدل استخراجی از روش گراند تئوری پرداخته شد. 

    یافته ها

    در این مدل 12 عامل اصلی به ترتیب ذیل شناسایی و پدیده اصلی مدل، تکثر زبان آموزش علم راهی به منظور خیزش و ارتقاء کشف شد: عوامل علی مدل شامل نیاز به ارتقاء و بهره وری آموزشی و پژوهشی، نیاز به بهره وری اقتصادی، نیاز به ارتقاء تعاملات علمی، و نیاز به ارتقاء تعاملات فرهنگی بود. عوامل زمینه ای مدل به دو چالش بزرگ بین المللی گریزی و آموزش زبان؛ و بین المللی ستیزی و هراس فرهنگی تقسیم می شوند. عوامل مداخله گر نیز به دو حیطه سیاست ها و قوانین؛ و حیطه اجتماعی و فرهنگی مرتبط می شوند. راهبردهای موثر برای تکثر زبان آموزش علم در ایران دو راهبرد سطح دولت و سیاستگذاران؛ و راهبرد سطح دانشگاه و عاملان اجتماعی کشف شد. پیامدهای تکثر زبان آموزش علم در دو بخش پیامدهای مثبت و منفی تقسیم می شوند که پیامدهای مثبت به دو قسمت رشد اجتماعی، اقتصادی، علمی؛ و رشد فرهنگی تقسیم شده و پیامدهای منفی آن آسیب های احتمالی علمی و فرهنگی یافت شد. در پایان مدل برآمده از گراندد تئوری با پرسشنامه محقق ساخته در دو دانشگاه منتخب جامع اجرا شد.

    نتیجه گیری

    در تحلیل کمی با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و سپس معادلات ساختاری برآمده از پاسخ 306 عضو هیات علمی به پرسشنامه ی محقق ساخته برازش مدل تایید شد.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن، جهانی شدن، آموزش عالی، زبان علم
  • کارکردهای تربیت عاطفی در سیره معصومین (علیهم السلام)
    سیده مرضیه مظلومی، سید احمد میریان*، حمید محمد قاسمی صفحات 362-370

    پژوهش حاضر تحت عنوان «کارکردهای تربیت عاطفی در سیره معصومین (علیهم السلام)» تلاش دارد تا با روش تحلیلی-توصیفی و با مراجعه به روایات و سیره معصومین (علیهم السلام)، آثار و کارکردهای تربیت عاطفی را تبیین نماید. نظر به این که آشنایی با این آثار می تواند به عنوان انگیزه تربیتی، مخاطبان را به این ساحت تربیتی سوق دهد، آشنایی با این کارکردها حائز اهمیت است. یافته های پژوهش نشان می دهد که امور عاطفی در قلمرو تربیت از جایگاه بالایی برخوردار و آثار و کارکردهای تربیت عاطفی متعددی نظیر: انسان دوستی، پرورش قوه عقل، بهره مندی از رحمت الهی، تبعیت، ایجاد وحدت بین انسان ها، از بین رفتن کینه ها، امنیت، اخوت، ایجاد امیدواری، افزایش تواضع و فروتنی، حمایت عاطفی و تالیف قلوب در پی دارد. بدون تردید اگر انسان بر اساس تربیت عاطفی که در سیره اهل بیت (علیهم السلام) به عنوان الگوهای تام بشری، تربیت شود، زندگی همراه با آرامش و سعادت خواهد داشت و در مسیر تحقق حیات طیبه پیش خواهد رفت.

    کلیدواژگان: معصومین (علیهم السلام)، تربیت عاطفی، عواطف، کارکرد
  • بررسی مبانی فلسفی تربیت انسان در قرآن کریم
    علیرضا عباسیان، محمد حاجی زاد*، سید احمد میریان اکندی صفحات 372-381

    بحث از اصول و مبانی تربیت انسان در آموزه های و حیاتی از ضروری ترین مسائلی است که بسیار بر آن تاکید شده است. در این ارتباط، فلسفه تعلیم و تربیت به عنوان فعالیتی ویژه وظیفه سوق دادن انسان ها به سوی شناخت و انتخاب مسیر های  مطمئن برای سعادتمند شدن را بر عهده دارد. هدف پژوهش حاضر آن است که با بهره گیری از آموزه های فلسفی تربیت انسان، مبانی فلسفی تربیت انسان در قرآن را مورد بررسی قرار دهد. یافته و نتایج تحقیق نشان داده اند: مبانی تربیت انسان در قرآن مبتنی بر معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی، الهیاتی و ارزش شناسی بوده و فلسفه تربیت انسان در قرآن بر اصولی چون: فطرت گرایی، اعتدال گرایی، تربیت عقلایی، تفکر و تدبر، کرامت، کمال جویی خانواده گرایی و تفاوت های اجتماعی استوار است. لازم به ذکر است که نوع پژوهش بر اساس هدف بنیادی است و روش گرد آوری داده ها، اسنادی و همچنین جستجو در شبکه های مجازی و اینترنتی انجام شده است.

    کلیدواژگان: تعلیم، تربیت، فلسفه تعلیم، فلسفه تربیت، انسان، قرآن کریم
  • اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر دشواری تنظیم هیجانی و پرخاشگری نوجوانان دختردارای علایم افسردگی
    منیژه غفاری چراتی، محمد محمدی پور*، علیرضا عزیزی صفحات 392-402
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر دشواری تنظیم هیجانی و پرخاشگری نوجوانان دختردارای علایم  افسردگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل نوجوانان دختر با علایم افسردگی مراجعه کننده به مراکز مشاوره آموزش و پرورش شهر بابل در سال تحصیلی 1401-1400 بود. در این پژوهش تعداد 30 نوجوان دختر با علایم افسردگی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (15 نوجوان در گروه آزمایش و 15 نوجوان در گروه گواه). نوجوانان حاضر در گروه آزمایش رفتاردرمانی دیالکتیک (10 جلسه) را طی 10 هفته (90 دقیقه ای) دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی نوجوانان (کوتچر، 2002)، پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (گرتز و رومر، 2004) و پرسشنامه پرخاشگری (باس و پری، 1992) بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیک بر دشواری تنظیم هیجانی (0001>P؛ 60/0=Eta؛ 50/42=F) و پرخاشگری (0001>P؛ 53/0=Eta؛ 83/31=F) نوجوانان دختردارای علایم افسردگی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر، رفتاردرمانی دیالکتیک با بهره گیری از تکنیک های تحمل پریشانی و پذیرش ،خودتنظیمی هیجانی، ذهن آگاهی وارتباط موثر می تواند به عنوانی رویکردی موثر در جهت کاهش دشواری تنظیم هیجانی و پرخاشگری نوجوانان دختر با علایم افسردگی مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، دشواری تنظیم هیجانی، پرخاشگری، افسردگی
  • شناسایی ابعاد و مولفه های نظام ارزشی دبیرستان های دخترانه دوره دوم متوسطه شهر تهران
    لیلا کریمی، محبوبه عبدالهی*، فتاح ناظم صفحات 415-421
    هدف
    نظام ارزشی در نظام های آموزشی بر سایر جنبه های نظام آموزشی اثر می گذارند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های نظام ارزشی دبیرستان های دخترانه دوره دوم متوسطه شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نظر هدف کاربردی، از نظر زمانی مقطعی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش خبرگان دانشگاهی و سازمانی در حوزه نظام ارزشی دبیرستان ها بودند که طبق اصل اشباع نظری تعداد 25 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با روش مصاحبه های تخصصی در سال 1400 گردآوری (روایی با روش مثلث سازی و پایایی با روش ضریب توافق بین دوکدگذار مناسب) و با روش تحلیل مضمون در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که نظام ارزشی دبیرستان های دخترانه دوره دوم متوسطه دارای 60 مضمون فرعی در هفت مضمون اصلی بود؛ به طوری که مضمون های اصلی شامل خوداتکایی، جهان گرایی و خیرخواهی، موفقیت، مدیریتی، قدرت، امنیت و همنوایی و سنت و انگیزش (هر مضمون اصلی شامل پنج مضمون فرعی) بودند. در نهایت، شبکه مضامین نظام ارزشی دبیرستان های دخترانه دوره دوم متوسطه ترسیم شد.
    نتیجه گیری
    متخصصان و برنامه ریزان نظام های آموزشی می توانند با توجه به مضمون های شناسایی شده گام موثری در جهت بهبود و ارتقای نظام ارزشی دبیرستان های دخترانه بردارند.
    کلیدواژگان: نظام ارزشی، دبیرستان های دخترانه، خوداتکایی، جهان گرایی و خیرخواهی
  • اثربخشی درمان ترکیبی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر کاهش اضطراب مبتلایان به وزوز گوش مزمن
    رضوان افشار، رضا کاظمی*، سمیه تکلوی صفحات 422-431
    هدف
    یکی از شایعترین مشکلات روانی در بین بیماران مبتلا به وزوز گوش، اضطراب است. لذا پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان ترکیبی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر کاهش اضطراب مبتلایان به وزوز گوش مزمن صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه آماری شامل کلیه بیماران دارای مشکل وزوز گوش مراجعه کننده به مجتمع درمانی ثارالله اراک در سال 1400 بود. حجم نمونه آماری، 30 نفر (15 نفر گروه آزمایشی و 15 نفر گروه کنترل) از جامعه آماری مذکور بود که به شیوه نمونهگیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی  در دو گروه کنترل و آزمایش جایدهی شدند. گروه آزمایش در طی 8 جلسه ابتدا به مدت 20 دقیقه تحت تحریک الکتریکی فراجمجمهای و بلافاصله به مدت 60 دقیقه تحت مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی  قرار گرفتند و گروه کنترل تنها درمان معمول خود (تحریک الکتریکی فراجمجمه ای) را دریافت کردند. در این پژوهش، برای جمعآوری داده ها از از پرسشنامه اضطراب بک  استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده های بدست آمده، از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات اضطراب در مراحل قبل و بعد از مداخله در گروه آزمایش به ترتیب 93/10 و 80/6 و در گروه کنترل به ترتیب 40/11 و 53/8 بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که میانگین اضطراب در گروه آزمایش، پس از مداخله ترکیبی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری کاهش پیدا کرده است (01/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مداخله ترکیبی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای به طور معناداری سبب بهبود اضطراب شده است، بنابراین استفاده از این مداخله برای مبتلایان به وزوز گوش مزمن پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: اضطراب، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، وزوز گوش
  • بررسی جایگاه عرف در تعیین حقوق اقتصادی زن
    زهرا یوسفی مصری، ابوالقاسم نقیبی*، فائزه مقتدایی صفحات 448-456
    خانواده مهم ترین نهاد اجتماعی است که شخصیت انسان در آن شکل می گیرد و جامعه را تحت تاثیر خود قرار می دهد.افراد خانواده نیز متاثر از عرف و قوانین اجتماعی در جامعه نقش آفرینی می کنند. بر این اساس عرف نقش مهم و اثر گذاری خانواده دارد . در واقع عرف از عوامل موثر در ابعاد مختلف حوزه حقوق خانواده محسوب می شود، به طوری که گسترش عرف صحیح و پیروی از آن، رعایت حقوق واقعی آنان را در پی خواهد داشت و در غیر این صورت، ارکان خانواده و در نتیجه مبانی جامعه متزلزل خواهد شد. ازاین رو، در قوانین ایران نیز، به تبعیت از فقه امامیه، به عرف و نقش آن در زمینه حقوق خانواده توجه ویژه ای شده است . بنابراین در این مقاله جایگاه و نقش عرف را در تعیین حقوق اقتصادی زن در خانواده بررسی شده است . یافته های این پژوهش بیانگر آن است که قوانین فقهی و مدنی در حقوق مالی زن از جمله: تعیین میزان مهریه ، نفقه، نحله و نیز استرداد هدیه نامزدی به میزان زیادی تحت تاثیر عرف می باشند . این پژوهش به صورت توصیفی و تحلیلی انجام گرفته است .
    کلیدواژگان: عرف، حقوق مالی، خانواده، نفقه، مهریه
  • مطالعه بازتاب کودک آزاری جنسی در سایت های خبری فارسی زبان
    علیرضا دهقان، اعظم راودراد، مهسا بدری* صفحات 448-460
    هدف
    در این مطالعه، نحوه بازتاب کودک آزاری جنسی در سایت های خبری فارسی زبان مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف آن است که دریابیم آیا عملکرد این سایت ها در بازتاب کودک آزاری آگاهی بخش است یا در  استای ایجاد  تصویر قالبی از کودک آزاری قرار دارد؟  
    مواد و روش ها
    در این پژوهش دو کودک آزاری «ندا علیزاده» و «محمدحسین اعمی ازغدی» که کودک آزاری آنها در بهار سال 1397 توجه رسانه ها را به خود جلب کرد، با استفاده از تحلیل محتوا مورد تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری این تحقیق دربرگیرنده 24 خبر در خصوص ندا و 14 خبر در مورد محمدحسین در سایت های اینترنتی فارسی زبان بود  که با توجه به محدودیت شمار اخبار مرتبط، کل جامعه آماری مورد تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    سایت های اینترنتی فارسی زبان کودک آزاری های مورد مطالعه را بسیار محدود پوشش داده اند که با خبر اعدام به پایان می رسد. سه مقوله اصلی در اخبار شامل «جزئیات رویداد» «معرفی فرد آزاررسان» و «معرفی کودک قربانی» است. رویکرد اصلی این سایت ها ارائه داستانی دراماتیک با استفاده از صفات و جزئیات خاص در این سه مقوله است و نه تحلیل و ریشه یابی!
    نتیجه گیری
    کودک آزاری های موردمطالعه مبتن  بر ایجاد هراس اخلاقی نسبت به فرد آزاررسان است؛ رویکردی که آگاهی بخش و آموزشی نیست و صرفا با تحریک احساسات نسبت به  کودک آزاری و به ویژه  فرد کودک آزار تفکر قالبی ایجاد نموده و قادر نیست با شناسایی عوامل  ایجادکننده شرایط کودک آزاری، راهکارهایی  برای جلوگیری از وقوع آن در کشور به منظور  ارتقای  سلامت اجتماعی در جامعه ارائه نماید.
    کلیدواژگان: هراس اخلاقی، کودک آزاری جنسی، بازتاب، سلامت اجتماعی، پوشش خبری، سایت های اینترنتی
  • تحلیل جامعه شناختی گرایش به اعتیاد و تاثیر آن بر سلامت اجتماعی
    رضا یازرلو* صفحات 457-468
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی موثر بر اعتیاد و ارائه تحلیلی جامعه شناختی از گرایش به مواد مخدر و نهایتا بررسی اثر مساله اعتیاد بر سلامت اجتماعی است.
    مواد و روش ها
    روش مورد استفاده در این تحقیق، روش پیمایش و به دلیل ماهیت مقایسه ای بودن تحقیق، از نوع علی مقایسه ای است. به منظور نیل به هدف پژوهش، ابتدا پرسشنامه ای شامل سنجش مشخصات فردی، میزان دینداری، میزان احساس آنومی، میزان پیوند با جامعه، پایگاه اقتصادی و اجتماعی، فرصت های خانوادگی و میزان ارتباط با دوستان بزهکار، به عنوان متغیر های موثر بر اعتیاد تنظیم و از طریق مصاحبه با 63 مصرف کننده مواد مخدر که به کلینیک مراجعه کرده بودند و تعداد 89 نفر از دانشجویان پیام نور گنبد (غیر مصرف کننده) تکمیل گردید. سپس با تکیه بر تحقیقات انجام شده بر روی سلامت اجتماعی در ایران و شناسایی مولفه های آن، سعی شد تحلیلی از تاثیر اعتیاد بر سلامت اجتماعی ارائه شود. روش نمونه گیری گروه مصرف کننده پوشش کامل و گروه غیرمصرف کننده نمونه در دسترس است.
    یافته ها
    با توجه به نتایج، 70 درصد مصرف کنندگان مواد مخدر بین 20 تا 25 سال سن دارند. 80 درصد مصرف کنندگان پیشنهاد مصرف مواد مخدر را از ناحیه دوستان خود پذیرفته اند و 5/86 درصد غیر مصرف کنندگان معتقدند که باید از مصرف کنندگان دوری نمود. همچنین نتایج آزمون t نشان داد که بین مصرف کنندگان و غیر مصرف کنندگان به لحاظ متغیرهای مورد بررسی تفاوت معناداری به لحاظ آماری وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون لوجستیک  که سهم هر یک از متغیر ها را در تبیین متغیر وابسته آشکار می کند، نشان داد که به ترتیب متغیر پایگاه اقتصادی اجتماعی، میزان ارتباط با دوستان بزهکارو میزان احساس آنومی بیشترین سهم را در تبیین متغیر وابسته داشته اند.
    نتیجه گیری
    بررسی مفهوم سلامت اجتماعی و مولفه های آن نیز نشان داد که مساله اعتیاد عملا مولفه های مختلف سلامت اجتماعی همانند فقدان فقر، فقدان خشونت، عدالت اجتماعی، امنیت اجتماعی، رضایت از زندگی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی وپذیرش اجتماعی را با چالش مواجه می کند به گونه ای که می توان از طریق حل مساله اعتیاد به عنوان ام المسائل، وضعیت و شاخص سلامت اجتماعی در جامعه را ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: اعتیاد، پایگاه اقتصادی اجتماعی، ارتباط با دوستان بزهکار، احساس آنومی، میزان دینداری، پیوند با جامعه، سلامت اجتماعی
  • مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی آدلری و رفتار درمانی دیالکتیکی گروهی در سرزندگی تحصیلی، کفایت اجتماعی و امید به زندگی دانش آموزان ناموفق کنکور
    حجت اله تیمورخانی، محمد قمری*، مجتبی امیری مجد، علیرضا جعفری صفحات 469-479
    هدف
    در عصر حاضر، تعلیم و تربیت و به طورکلی تحصیل، بخش مهمی از زندگی افراد را تشکیل می دهد. علاوه براین کیفیت و کمیت تحصیل نقش مهمی در آینده افراد ایفا می کند. پژوهش حاضر با مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی آدلری و رفتاردرمانی دیالکتیک در سرزندگی تحصیلی، کفایت اجتماعی و امید به زندگی دانش آموزان پسر ناموفق کنکور شهر زنجان به صورت عملی انجام شد.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضرکاربردی بوده و روش آن به صورت نیمه آزمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 587 نفر دانش آموزدبیرستانی پسر ناموفق در کنکور سال 1399 می باشد که تعداد 45 نفر از این دانش آموزان به صورت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره (یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش) قرار گرفتند. در گروه اول مداخله بر اساس پروتکل مشاوره گروهی آدلری و در گروه دوم مداخله بر اساس پروتکل رفتاردرمانی دیالکتیکی گروهی انجام گرفت و گروه سوم به عنوان گروه شاهد هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های مورد نیاز در سه بازه زمانی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری جمع آوری گردید. ابزارهای این پژوهش در هر سه مرحله از پرسشنامه سرزندگی تحصیلی با الگوگیری از مقیاس سرزندگی تحصیلی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر توسط نرم افزار SPSS-24  انجام گرفت.
    یافته ها
    اثرگذاری روش رفتاردرمانی دیالکتیکی بر سرزندگی تحصیلی، کفایت اجتماعی و امید به زندگی دانش آموزان بیشتر از روش مشاوره گروهی آدلری بوده است (001/0>P).
    نتیجه گیری
      بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که برای ایجاد مجدد سرزندگی تحصیلی، کفایت اجتماعی و امید به زندگی در دانش آموزانی دارای تجربه شکست تحصیلی هستند، می توان  از رفتاردرمانی دیالکتیکی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی آدلری، رفتار درمانی دیالکتیک، سرزندگی تحصیلی، دانش آموزان
  • اثربخشی آموزش مولفه های هوش اخلاقی بر خودکنترلی و خوش بینی علمی در دانش آموزان متوسطه اول
    معصومه قلیپور*، زهرا سادات جلالیان، فاطمه طاهری صفحات 480-487
    هدف
    موازین اخلاقی در تمامی حیطه های متفاوت نقش اساسی دارد به نحوی که به نظر می رسد می تواند در بهبود عملکرد شناختی، رفتاری و ارتباطی موثر واقع شود، بنابراین این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مولفه های هوش اخلاقی بر خودکنترلی و خوش بینی علمی دانش آموزان متوسطه اول انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی 441 دانش آموز پسر متوسطه اول پایه نهم از 5 مدرسه دولتی در شهر بابل در آذر سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل داده اند. تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. از دو پرسشنامه شامل، پرسشنامه خودکنترلی تانجی و همکاران (2004) و پرسشنامه خوش بینی علمی شانن موران و همکاران (2013) و برنامه آموزشی مولفه های هوش اخلاقی بوربا و همکاران (2005) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت
    یافته ها
    از یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش مولفه های هوش اخلاقی بر خودکنترلی (739/69 و 01/0=P) و خوش بینی علمی (096/104 و 01/0=P) در دانش آموزان متوسطه اول در سطح 01/0 موثر بود.
    نتیجه گیری
      با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می گردد مشاوران مدارس ، از آموزش های مولفه های هوش اخلاقی جهت افزایش خودکنترلی و خوش بینی علمی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: خودکنترلی، خوش بینی علمی، هوش اخلاقی، دانش آموزان
  • شناسایی عوامل موثر بر ارتقای عملکرد تحصیلی دانشجویان شاهد و ایثارگر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران
    دانیال پورهاشمی، فرشته کردستانی*، لطف الله عباسی سروک صفحات 497-509
    هدف
    هدف از این پژوهش شناسایی شناسایی عوامل موثر بر ارتقای عملکرد تحصیلی دانشجویان شاهد و ایثارگر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش از لحاظ هدف داده بنیاد اجرا شد. جامعه پژوهش را اساتید دانشگاهی با مرتبه دانشگاهی دانشیار به بالا و مسئولین و پژوهشگران دانشگاه شاهد تشکیل دادند. بر اساس معیار اشباع نظری 17 نفر به روش هدفمند انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از نرم افزار maxqda12 گردآوری شد.
    یافته ها
    در نتیجه 84 مفهوم اولیه(کدباز)، 32 مفهوم اصلی(کد محوری) در 7 بعد(کد انتخابی) به دست آمد، که در قالب مدل پارادایمی شامل مقوله محوری با 8 مولفه، عوامل علی با 4 مولفه، عوامل زمینه ای 6 مولفه، عوامل راهبردی با 6 مولفه، عوامل مداخله گر با 6 مولفه و پیامدها با 2 مولفه ارائه شد.
    نتیجه گیری
    رشد و بالندگی هر جامعه ای وابسته به نظام آموزشی آن جامعه و میزان توانمندی علمی و عملی دانشجویان آن جامعه در آینده می باشد. تبیین عملکرد تحصیلی برای برنامه ریزان دانشگاه امکان این را فراهم می کند تا بتوانند برای بهبود کارکرد دانشگاه راهبردهایی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، دانشجویان شاهد و ایثارگر، دانشگاه آزاد اسلامی
  • بررسی سبک زندگی اسلامی شیعه در فقه امامیه بر پایداری خانواده
    سمیرا شریعت نیا، حسن اسدی* صفحات 510-519
    هدف
    هدف از تدوین این پژوهش بررسی سبک زندگی شیعه در فقه امامیه است. یکی از مسائل مهمی که بسیاری از محبان و طرفداران فرهنگ و اندیشه اسلامی سعی و تلاش دارند که زندگی خود را با آن تطبیق دهند، شاخص های شیعه واقعی است. برخی افراد این چنین گمان می کنند که به صرف اینکه مدعی دوستی و طرفداری اهل بیت (علیهم السلام) شوند در زمره شیعیان واقعی قرار خواهند داشت؛ این در حالی است که با رجوع و دقت در منابع و روایات اسلامی متوجه می شویم که شیعه واقعی دارای ملاک و معیارهای خاصی است که سبک زندگی افراد را از سایرین متمایز می سازد.
    مواد و روش ها
    بر اساس اهمیت این موضوع در این تحقیق که به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است؛ سبک زندگی شیعه در ابعاد فردی، اجتماعی و دینی مورد بررسی و کاوش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بیانگر این است که فقه شیعه رهنمودهای فراوانی در بعد شخصی زندگی افراد درباره ارزش، اهمیت و آثار صبر، ایمان و امانت داری دارد. از بعد اجتماعی مهم ترین هدف امامان معصوم (ع) برپایی عدل و عدالت اجتماعی است و در کنار آن خانواده، بهداشت اجتماعی، نظم و انتظام، استکبارستیزی و در حوزه کسب و کار وجدان کاری از جمله موضوعات مورد تاکید آنان می باشد.
    نتیجه گیری
    در رابطه با سبک زندگی دینی مسلمانان نیز، فقه شیعه در بعد فردی عبادات فردی اعم از نماز، روزه و پیروی از دستورات الهی را به شیعیان تاکید نموده و در بعد اجتماعی فریضه حج و نماز جماعت را نمایش اقتدار مسلمانان دانسته و بر پرداخت زکات و خمس به عنوان مالیات های اسلامی و جهاد و امر به معروف و نهی از منکر تاکید دارند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، پایداری خانواده، فقه امامیه
  • بررسی تعهدات اخلاقی ناشی از عقد نکاح و تاثیر آن بر استحکام و سلامت نطام خانواده در حقوق مدنی ایران
    صالح نوری*، حسین جوادی صفحات 520-527
    هدف
    عقد نکاح به اقتضای برخورداری از چهره عبادی در شریعت اسلام، مشتمل بر آموزه های اخلاقی و آداب ویژهای است که ضمانت اجرای بیشتر آنها، وجدان و اخلاق فردی اشخاص در جامعه است. لذا هدف این مطالعه بررسی تعهدات اخلاقی ناشی از عقد نکاح و تاثیر آن بر استحکام و سلامت نطام خانواده در حقوق مدنی ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر در روشی توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانهای، ضمن بهرهگیری از مفاهیم تعهد و تعهدات اخلاقی، به تحلیل و ارزیابی مهمترین مصادیق تعهدات اخلاقی موثر در سلامت نطام خانواده و قابل مطالبه در نکاح میپردازد و در این رهگذر، «حسن معاشرت»، «وفاداری» و «معاضدت» را از مبنای اخلاقی و حقوقی مورد مطالعه قرار میدهد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های تحقیق، موارد سهگانه مزبور، «تعهد اخلاقی» همسران در قبال همدیگر است و هریک از زوجین میتواند در صورت تخلف طرف دیگر، اجرای آن را از دادگاه مطالبه کند و از ضمانت اجرایی قانونی برخوردار شود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که نهاد خانواده و تربیت خانوادگی در ارتقای فرهنگ جامعه و استواری بنیانهای اجتماعی آن دارد، قانونگذار به حمایت از آن برخاسته و با مشخص نمودن ضمانت اجرای قانونی برای برخی از تعهدات اخلاقی همسران در راستای سلامت و پویائی خانواده، آنها را وارد حقوق  مدنی کرده و قابل مطالبه از سوی زوجین اعلام نموده است.
    کلیدواژگان: تعهدات اخلاقی، حسن معاشرت، وفاداری، معاضدت، عقد نکاح
  • نقش میانجی آسیب های دوران کودکی در ارتباط سرشت عاطفی-هیجانی با رفتارهای خودآسیب رسان
    سونه قناعت باجگیرانی*، احمد برجعلی، حسین اسکندری، نورعلی فرخی، مهدی خانجانی صفحات 528-552
    هدف
      پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سرشت عاطفی-هیجانی در رفتارهای خود آسیب رسان با میانجیگری آسیب های دوران کودکی انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری  بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان در سنین 18 تا 25 سال در شهر  مشهد بودند که از این میان 630  نفر به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شد. آزمودنی ها به پرسشنامه های خودآسیب رسانی عمدی، سرشت عاطفی و هیجانی و آسیب های دوران کودکی پاسخ دادند. از مجموع 630 پرسشنامه توزیع شده 623 پرسشنامه واجد ملاک های لازم جهت تجزیه وتحلیل تشخیص داده شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های خودآسیب رسانی عمدی، مقیاس ترکیبی سرشت عاطفی-هیجانی و آسیب های دوران کودکی بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان میدهند مدل مفهومی ارائه شده در پژوهش حاضر با داده های تجربی بدست آمده از نمونه آماری برازش مطلوبی دارد. سرشت عاطفی-هیجانی با رفتارهای خود آسیب رسان همبستگی معنادار داشتند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که آسیب های دوران کودکی در رابطه بین سرشت عاطفی-هیجانی با رفتارهای خود آسیب رسان نقش واسطه ای دارند
    نتیجه گیری
    درنظرگرفتن این متغیرها در زمینه ی پیشگیری، تشخیص و درمان رفتارهای خود آسیب رسان موثر است و سطح سلامت روانی را در جمعیت عمومی ارتقا میبخشد.
    کلیدواژگان: سرشت عاطفی-هیجانی، آسیب های دوران کودکی، رفتارهای خودآسیب رسان
  • جایگاه معرفت شناختی قوانین اخلاقی از نظر استاد جعفر سبحانی
    مریم حاتمی حسین آبادی، نوشین عبدی ساوجیان*، انشالله رحمتی صفحات 528-539
    هدف
    توجه به مبانی اخلاق برای دستیابی و شناخت دستورالعمل های معین رفتار انسانی، یکی از ضروریات حوزه نظری اخلاق است. مبانی معرفت شناختی از جمله مبانی مطرح در حوزه فرا اخلاق است که به تعیین ملاک های کلی در شناخت احکام و گزاره های اخلاقی پرداخته، منابع و راه های معرفتی را جست وجو و ارزش گذاری می کند. هدف این مقاله جایگاه معرفت شناختی قوانین اخلاقی از نظر استاد جعفر سبحانی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و از نوع کتابخانه ای می باشد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد استاد سبحانی مرام شیعه داشته اند و دو اصطلاح حسن و قبح عقلی و ذاتی به کار برده اند که چرا یک جا عقلی و یک جا ذاتی به کار برده اند باید گفت که ایشان دو جایگاه برای گزاره های اخلاقی تعیین می کنند یک جایگاه وجود شناسی که ایشان معتقدند گزاره های اخلاقی از جایی گرفته شده است و در جایی از هستی می باشند. و اصطلاح ذاتی به کار بردند. و اگر اصطلاح حسن و قبح عقلی می گوید با گروه اشاعره مقابله می کند که اسم این جایگاه معرفت شناختی است عقل درک می کند و می گوید این کار خوب است یا بد. قایق در کنار ساحل میباشد و بچه در آب درحال غرق شدن است شرع عنوان می کند برداشتن قایق بدون اجازه صاحب آن جهت نجات بچه بد است و دزدی محسوب می شود.
    نتیجه گیری
    شیعه می گوید باید اولویت بندی کرد نجات کودک اولویت دارد و سپس از صاحب قایق رضایت طلبید استاد سبحانی طرفدار حسن و قبح عقلی و معتقداست عقل قدرت تشخیص دارد و در معرفت شناسی سبحانی ایشان به عقل اعتقاد صد درصد دارند.
    کلیدواژگان: سبحانی، معرفت شناسی، قوانین اخلاقی
  • بررسی جایگاه سبک زندگی دنیوی در نهج البلاغه و آثار خواجوی کرمانی
    طاهره سالاری، مصطفی سالاری*، بهروز رومیان صفحات 537-553
    در آثار خواجوی کرمانی، همواره شاهد سیمای ناخوشایند و فریبکار دنیا هستیم. این نگرش، با آن چه در مکتب های عرفانی مشاهده می شود، همسو است؛ اما آنچه مخاطب را به بازنگری این نگرش فرا می خواند، همسویی غیر  قابل انکاری است که دیدگاه مطرح شده در آثار خواجو را به نحوه مطرح شدن دنیا در نهج البلاغه پیوند می زند. آن چه در  نهج البلاغه درباره دنیا روایت شده، بیانگر طرد و نکوهش آن از جانب مولای متقیان است، نگرشی که در قرآن، کتاب آسمانی مسلمانان، بدان شدت، به آن پرداخته نشده است و البته این به معنای مغایرت اندیشه ی امام علی(ع) با تعالیم قرآن نیست؛ بلکه اقتضای شرایط اجتماعی است که امام را به نگارش چنین دیدگاهی سوق داده است. در این مقاله برآنیم تا نگرش علی (ع) در نهج البلاغه را با دنیاگریزی در آثار خواجوی کرمانی تطبیق دهیم. این مقاله به شیوه توصیفی - تحلیلی و و با روش کتابخانه ای انجام خواهد شد. هدف از انجام تحقیق بررسی همسانی ها و ناهمسانی های نگاه خواجوی کرمانی در آثارش به دنیا با نگرش نهج البلاغه به دنیا خواهد بود. پرسش اصلی تحقیق این است که دنیاگریزی در آثار خواجوی کرمانی تا چه حد تحت تاثیر نهج البلاغه بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد خواجوی کرمانی که با نهج البلاغه و کلام علی (ع) آشنا بوده است همانند او دنیا را بی ارزش، فریبنده، ناپایدار و ظلمانی توصیف می کند و از دل بستن به آن نهی می کند.
    کلیدواژگان: دنیا، خواجوی کرمانی، نهج البلاغه، امام علی (ع)
  • اثربخشی آموزش بخشایش و آموزش ذهن آگاهی بر انعطاف پذیری شناختی در مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد
    علیرضا نخعی، علی عرب*، مسعود رستمی صفحات 553-563
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش بخشایش و آموزش ذهن آگاهی بر انعطاف پذیری شناختی در مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد  بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه  آماری شامل تمام مردان مصرف  کننده مواد مراجعه کننده به کمپ ترک اعتیاد شهر زابل در سال 1399 بود که 60  نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه ، دو گروه آزمایش و کنترل جایابی شدند. گروه آزمایش آموزش بخشایش 8 جلسه و گروه آزمایش آموزش  ذهن آگاهی 12 جلسه آموزش دریافت کردند. داده  ها با استفاده از پرسشنامه انعطاف  پذیری شناختی جمع  آوری و با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه  گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند.یافته  ها: نتایج نشان داد که مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد که تحت آموزشهای بخشایش قرار داشتند از گروه کنترل که آموزش ندیده بودند دارای انعطاف پذیری بیشتری بودند. و مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد که تحت آموزشهای ذهن آگاهی قرار داشتند هم از گروه کنترل که آموزش ندیده بودند و هم از گروهی که تحت آموزشهای بخشایش قرار داشتند دارای انعطاف پذیری بیشتری بودند. و این نتایج در پیگیری3 ماهه نیز پایدار ماندند.نتیجه  گیری: در این پژوهش ، آموزش بخشایش و ذهن آگاهی در انعطاف پذیری شناختی مردان دارای اختلال سوء مصرف معنادار می باشد و در مقایسه با دو روش آموزش ذهن آگاهی و آموزش بخشایش، روش ذهن آگاهی در انعطاف پذیری شناختی نمره معنادار  بالاتری نسبت به آموزش بخشایش در مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد  فراهم می کند.
    کلیدواژگان: بخشایش، ذهن آگاهی، انعطاف پذیری شناختی
  • بررسی مقایسه تطبیقی آیین های گذر با تاکید بر بلوغ و ازدواج مردم شهر کرمان و جیرفت
    سعیده واعظی، فریبا میر اسکندری*، وحید رشید وش صفحات 564-571
    فرهنگ غالب در هر جامعه ای نقش بسیار سازنده در نحوه و سبک زندگی افراد ایفا می کند. ازدواج  و بلوغ هم به عنوان مهم ترین رویداد زندگی تحت تاثیر مستقیم فرهنگ و ارزش های حاکم بر جامعه است. از طرفی رواج گسترده آداب و رسوم و فرهنگ های تقلیدی و وارداتی در بین خانواده ها و دورشدن آنها از فرهنگ ها و ارزش های دینی و اسلامی به ویژه در عصر حاضر تغییر در سبک زندگی را موجب شده است. یکی از مهم ترین بخش های هر ساختار قومی، آئین های گذار آن هستند که امری فرهنگی و دارای کارکرد اجتماعی است. این آئین ها درهم تنیده با باورها و اعتقادات مردم به منزله پدیده ای فرهنگی در میان اقوام مختلف قابل بررسی است. پژوهش حاضر با تمرکز بر فرهنگ و ادبیات عامه مردم شهر کرمان و جیرفت ، در پی شناسایی و مقایسه  آئین های ،بلوغ ،ازدواج وتاثیر مذهب برروی این آیین ها این دوشهراست. در این پژوهش به دو مرحله بلوغ و ازدواج در کرمان وجیرفت  پرداخته شده و به صورت تطبیقی بررسی شده اند. مقاله تلاش دارد تا دو مقوله اساسی آیین های مربوط به کرمان و جیرفت  را بررسی و مطالعه کند. رویکرد پژوهش حاضر کیفی، از نوع مردم شناسی ژرفانگر و ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعات اسنادی، مشاهده مشارکتی و مصاحبه است.در پژوهش حاضر کوشش شده است با تمرکز بر نظریه های تطورگرایی و اشاعه گرایی،کارکردگرایی آیین ها و مناسک مرتبط با بلوغ،ازدواج  در شهر کرمان و جیرفت  مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس نتایج پژوهش، آئین ها ومناسک مذکور در طی زمان از نسلی به نسل دیگر انتقال یافته و در طی این انتقال، برخی ثابت و برخی دیگر دچار تغییرات شده اند. هم چنین با تحول پرشتاب فناوری و تکنو لوژی و تاثیر فرهنگ تقلیدی و وارداتی ، برخی از آیین ها و مراسم رو به کمرنگ شدن است.در این رابطه می توان مناسکی مانندحنابندان،پاگشا،تراده ،مراسم سومان،مراسم بلوغ ، ختنه سوران ،مراسم سومان را نام برد.
    کلیدواژگان: آئین های گذار، مناسک، مراسم، ازدواج، بلوغ
  • واکاوی اصول رفتار اخلاقی در پژوهش های فرهنگیان
    علی دربندی، سیف اله فضل الهی قمشی*، سید محمد باقر جعفری صفحات 572-582
    آموزش و پرورش نیز به عنوان یکی از ساختارهای علمی فرهنگی و آموزشی علیرغم برخورداری از نیروی عظیم انسانی اعم از معلمان دلسوز و تحصیل کرده و دانش آموزان مستعد و خلاق تا حدودی با دشواری های پژوهش درگیر بوده، که راهبرد روشنی برای پژوهش ندارد و این امر سبب شده تا نتواند جایگاه تحقیق و محقق و نقش آنها را در پیشرفت و توسعه و تعالی جامعه مشخص و نهادینه نماید و تنها موجبات دوری بخش عظیمی از فرهنگیان از پژوهش را به دنبال دارد بلکه انگیزه مطالعه را کاهش داده و زمینه را برای افسردگی و استهلاک شغلی همراه می سازد برای رفع مشکل آن ها و موسسات آموزش عالی و مراکز پژوهشی بلکه آموزش و پرورش نیز باید بر ضرورت اصلاح و تغییر ساختار و ساز و کارهای تحقیقاتی و فنون و شیوه مدیریت تحقیقات تعدیل کرده به دنبال افزایش بهره وری تحقیقات باشند از جمله اقدامات کارساز در این زمینه برنامه ریزی راهبردی وجود ساختارها، روش ها دستورالعمل ها، سازماندهی استفاده از تجهیزات فناوری و منابع انسانی و فرهنگ سازی اشاره کرد تا بدین وسیله مسائل و ضعف ها شناسایی و با راهکارهای مناسب مرتفع گردد و زمینه برای پویایی علمی و تحقیقاتی فرهنگیان مهیا شود تحقق این امر مهم مستلزم عزم مسئولان و متولیان آموزش و پرورش است تا بتواند در به روز کردن علم و دانش و فرهنگیان قدمی بر داشت در این راستا برای تحقق اهداف پژوهشی آموزش و پرورش بررسی میزان پایبندی پژوهشگران فرهنگی به اخلاق پژوهش، امری اجتناب ناپذیر بوده است و آگاهی از آن به منظور ارتقای سطح کیفی و کمی پژوهش و افزایش کارایی پژوهش فرهنگیان بسیار ضرورت دارد. لذا در این مقاله میزان پایبندی به اخلاق پژوهش در بین پژوهشگران فرهنگی آموزش و پرورش اراک مورد واکاوی قرار می گیرد تا الگوی مناسب برای ارتقای پایبندی به اخلاق پژوهش در بین فرهنگیان ارائه شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق پژوهش، الگو، پژوهشگر، فرهنگیان، آموزش و پرورش
  • اقدامات و تدابیر آموزشی - تربیتی در پیشگیری ازترویج همجنس گرایی
    سیده زهرا جعفری ملکی*، سید مهدی صالحی صفحات 583-592
    با دقت در عرصه فرهنگ سازی جهانی می توان فهمید که نظام های غربی به خصوص نظام آمریکا با تکیه بر سرمایه های مالی و انسانی و تبلیغاتی یهود به شدت و با اصرار عجیبی سعی در گسترش و تبلیغ همجنس بازی در میان مردم خود ودیگر ملت ها دارند. حمایت و ترویج جبهه های مختلف همجنس بازی یک استراتژی فرهنگی مهم و  هدف دار و نشان دهنده وجود برنامه ای دراز مدت و بسیاردقیق برای غرب و صهیونیسم است ؛ همجنس بازی مفسده ای است که از لحاظ اجتماعی به فروپاشی کانون خانواده، انقراض نسل و فساد جامعه منجر می شود؛ هدف نظام شیطانی از ترویج همجنس بازی، تغییر طبیعت انسان و گرایش-های او،نابودی خانواده ، ساختن یک موجود مسخ شده تهی از روح پرسش گری، به انقیاد کشیدن انسان و رام کردن او در برابر هرگونه خواسته سیستم سیاسی و فرهنگی حاکم و نظام سلطه جهانی است. کشور ایران نیز از آسیب های این ترویج در امان نبوده و بررسی ها نشان می دهد که دیر یا زود گریبان جوانان و بالاخص سیستم حاکمیتی جامعه را خواهد گرفت؛ در این مقاله برنامه ها و اقدامات و تدابیر آموزشی،تربیتی،در پیشگیری از ترویج همجنسگرایی مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: همجنس گرایی، آموزش، تربیت، خانواده
  • تدوین الگوی رهبری یادگیری غیررسمی معلمان مورد مطالعه: مدارس ابتدایی شهر تبریز
    رقیه پورصابری، حسن رضا زین آبادی*، بیژن عبدالهی، حسین عباسیان صفحات 609-620
    هدف
    یکی از رایج ترین و در عین حال کارآمدترین یادگیری ها در سطح سازمان های امروزی، یادگیری غیررسمی است. نتیجه یادگیری غیررسمی، توسعه دانش و مهارت است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتباریابی مدل رهبری یادگیری غیررسمی  معلمان مبتنی بر ابعاد سه گانه انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش شناسی پژوهش حاضر یک مطالعه ترکیبی اکتشافی متوالی  است. بدین منظور در مرحله ی اول از روش تحلیل محتوا استفاده شده و سپس در مرحله ی دوم، یک مطالعه کمی بر روی 269 نفر از معلمان ابتدایی شهر تبریز  به کمک نمونه گیری خوشه ای با استفاده از روش اعتباریابی مدل  انجام گردیده است. برای تحلیل  داده های کمی از نرم افزار های SPSS و Smart PLS 3  استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که الگوی رهبری یادگیری غیررسمی معلمان از سه بعد عقاید (3 مولفه)، استراتژی (5 مولفه) و رفتار (8 مولفه) به خوبی تبیین می شود. براساس یافته های پژوهش بیشترین اثرگذاری را استراتژی ها بر رهبری یادگیری غیررسمی معلمان دارد. همچنین باتوجه به ساختاریافته نبودن یادگیری غیررسمی، عقاید و باورها  مدیریت مدارس در یادگیری غیررسمی معلمان دارای اهمیت کلیدی است و برای تجمیع و انسجام بخشی به همه توانایی ها در جهت ارتقای سطح یادگیری غیررسمی معلمان، بعد رفتاری به عنوان تسهیل گر بایستی مدنظر قرارگیرد.  
    نتیجه گیری
    براساس نتایج پژوهش با اعمال رهبری یادگیری غیررسمی معلمان، می توان ضمن ارتقاء سلامت روانی معلمان در محیط کاری باعث افزایش میزان اثربخشی معلمان در امر آموزش و پرورش دانش آموزان شد.
    کلیدواژگان: رهبری، سلامت روانی، معلم، یادگیری غیررسمی، مدارس ابتدایی
  • تبیین ارتباط نوع ارزش های جنسیتی خانوادگی با طلاق و ارائه راهکاری مبتنی بر سبک زندگی اسلامی در دیدگاه رهبری (مقایسه زنان مطلقه و غیر مطلقه دارای طلاق عاطفی شهر بندر عباس)
    محبوبه مهرابی، نوروز هاشم زهی*، مهناز رونقی نوتاش صفحات 621-632
    هدف
    مطالعه تحولات و تغییرات ارزشی، روشی برای شناخت تحولات اجتماعی عمده است؛ پس در هر جامعه، بررسی علمی نظام ارزشی و مسایل آن در سطوح ملی حاکی از اهمیت این موضوع می باشد. هدف مطالعه حاضر  تبیین ارتباط نوع ارزش های جنسیتی خانوادگی با طلاق و ارائه راهکاری مبتنی بر سبک زندگی اسلامی در دیدگاه رهبری می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش پیمایشی می باشد. این پژوهش از نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم و تصادفی ساده جهت زنان غیر مطلقه و نمونه گیری زنجیره ای جهت زنان مطلقه بهره گرفت. داده های پرسشنامه با مصاحبه جمع آوری و روایی صوری از طریق مرور ادبیات و قضاوت خبرگان و پایایی آن با آلفای کرونباخ تایید شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از یافته های توصیفی نشان داد، 5/40  درصد از زنان، دارای طلاق عاطفی زیاد و 5/59 در صد از آنها، دارای طلاق عاطفی متوسط هستند؛ نتایج به دست آمده از آزمون کای اسکوئر، نشان داد بین نوع ارزش های جنسیتی، با نوع طلاق، با اطمینان 99/0 درصد و در سطح خطای کوچکتر از 01/0 رابطه معناداری وجود دارد و شدت رابطه، 210/0  می باشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان بیان داشت که ارزش های جنسیتی خانوادگی نهادینه شده در زنان دارای طلاق عاطفی، نسبت به زنان دارای طلاق قانونی، سنتی تر می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش های جنسیتی خانوادگی، طلاق قانونی، طلاق عاطفی، زنان، بندرعباس
  • شناسایی مولفه های مدیریت استعداد معلمان برای مدارس دوره ابتدایی ایران
    لیلا ذهبیون، نرگس سعیدیان خوراسگانی*، نرگس کشتی آرای صفحات 633-642
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های مدیریت استعداد معلمان ابتدایی ایران با رویکرد کیفی - توصیفی به شیوه ی اکتشافی و با تکنیک تحلیل مضمون از نوع قیاسی انجام شد.
    مواد و روش ها
    حوزه پژوهش شامل 41 مورد منابع علمی الکترونیکی و مکتوب و متن 10 مصاحبه ی نیمه ساختاریافته  بود. پس از شناسایی مولفه ها با توجه به ادبیات نظری و مصاحبه ها، ابتدا مبتنی بر چارچوب نظری در حوزه مدیریت استعداد ، مقوله های اصلی جذب و شناسایی، انتخاب، بکارگیری، توسعه و نگهداشت به عنوان مضامین فراگیر در نظر گرفته شدند سپس با توجه به مضامین فراگیر 40 مضمون پایه شناسایی و احصا  شد مضامین پایه استخراج شده ذیل دسته های مضامین فراگیر در مرحله بعدی دسته بندی و نامگذاری شدند و به این ترتیب مضامین سازمان دهنده شکل گرفتند. روایی محتوایی یافته ها با استفاده از شاخص روایی محتوا (CVR) مبتنی بر نظرات تعدادی از مدیران حوزه منابع انسانی و کارشناسان آموزش ابتدایی و چند نفر از متخصصان حوزه علوم تربیتی مجموعا" 15 نفر مورد تایید قرار گرفت .تکرار پذیری یافته ها با استفاده از ضریب هولستی 99/. برآورد شد .
    یافته ها
    نهایتا یافته ها مبتنی بر چارچوب تئوریک شامل 5 مضمون فراگیر (جذب و شناسایی ، انتخاب ، بکارگیری ، توسعه و نگهداشت) ، 10 مضمون سازمان دهنده شامل شناسایی افراد نخبه، ایجاد انگیزه جهت جذب نخبگان، تناسب فرد با شغل، شایسته گزینی، بهره گیری همه جانبه از افراد، فراهم سازی شرایط اجرا، دانش افزایی فردی، ارتقای مهارت های شغلی و حرفه ای، تعالی و رفاه معلمان، و عجین سازی افراد با شغل معلمی و 40 مضمون پایه بودند.
    نتیجه گیری
    براین اساس به منظور بهره گیری بهینه از معلمان در دوره ابتدایی، آموزش و پرورش باید مدیریت استعداد در به کارگیری معلمان در این دوره را بر اساس شاخصهای مکشوف در پژوهش حاضر عملیاتی کند.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، معلمان، جذب و شناسایی، انتخاب، بکارگیری، توسعه، نگهداشت
  • تعلیم و تربیت در اندیشه های فلسفی فارابی
    یونس جودی، عزیز جوانپور هروی*، توکل کوهی گیگلو صفحات 652-663
    هدف
    همواره یکی از دغدغه های فکری حکیمان مسلمان پرداختن به فلسفه سیاست، آیین شهریاری و جست وجوی جامعه مطلوب بوده و بخش مهمی از آثار فلسفی تولید شده توسط مسلمانان، به بازتاب اندیشه فلسفی آنان در باب جامعه اختصاص یافته است. نخستین فیلسوفی که در دنیای اسلام مباحث مستقل و منظمی در خصوص جامعه مطلوب و ارکان مولفه های آن مطرح و آثار متعددی در باب آن تالیف نمود، فارابی می باشد. به همین دلیل هم او را بنیان گذار فلسفه اسلامی و سیاسی در دنیای اسلام نامیده اند. آرمان شهر فارابی سرشار از سخنان تربیتی است. تعلیم و تربیت در نظر فارابی در بخش حکمت عملی و زیرمجموعه سیاست مدینه مطرح می شود. هدف پژوهش حاضر، تعلیم و تربین در نظام فکری فارابی می باشد..
    مواد و روش ها
    روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی و استنتاج (قیاس عملی) است. بدین معنا که براساس الگوی استنتاجی فرانکنا از قرار گرفتن اهداف و مبانی در کنار هم اصولی استخراج شده است که منجر به اتخاذ روش های تربیتی میگردد. جامعه تحلیل، مجموعه کتاب ها، شرح ها و مقالات پیرامون فلسفه فارابی بوده است که به طور هدفمند بر مبنای مقولات پژوهش نمونه گیری و به صورت عمیق مورد مطالعه قرار گرفته است و داده های حاصل به طور پیوسته همزمان با جمع آوری اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بر اساس دیدگاه ارزش شناسی فارابی، مهمترین اهداف تربیت اخلاقی عبارت است از: شناخت و ایمان به خدا، تقرب به خدا، سعادت، تفکر و تامل، تعقل و اعتدال. فارابی انسانهای تربیتیافته را بسترساز ایجاد «مدینه فاضله»ای میداند که اهالی و ساکنان آن در سعادت و نیکبختی کامل به سر میبرند.
    نتیجه گیری
    در سایه تعلیم و تربیت صحیح، افراد آمادگی ایجاد مدینه فاضلهای را پیدا میکنند که دستیابی به سعادت جز از طریق تحقق آن امکانپذیر نیست. طرح اینگونه تعلیم و تربیت و درنتیجه، سعادت از سوی فارابی در دیدگاه های فلسفی او ریشه داشته و با توجه به ایدهآلی و انتزاعیبودن، تا حدی دستیابی به آن را دور از دسترس مینماید.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، فارابی، ارزش شناسی، مدینه فاضله
  • آثار تربیتی منبعث از احکام جزایی دینی بر رفتار آحاد جامعه
    مائده سجادیان، حبیبه محمدی رفیع*، رقیه شهابی صفحات 664-674
    هدف
    در جوامع انسانی و به منظور تنظیم و قاعده مند نمودن روابط میان آحاد جامعه بر اساس هنجارهای حاکم و مورد قبول آن جمع، بایدها و نبایدهایی وضع می گردد. گاهی این بایدها و نبایدها از چنان درجه از اهمیتی برخوردار هستند که جامعه، فرد نقض کننده آن را تنبیه و مجازات می نماید. در راستای این اصل و مفهوم بدیهی در روابط انسانی، دین مبین اسلام و به طور خاص مذهب تشیع؛ در مقام داعیه دار و ارائه دهنده نظریه جامع و کامل در تنظیم روابط انسان از ما قبل از تولد تا بعد از فوت، جهت ترسیم مدینه فاضله اسلامی و در راستای رسیدن به کمال و تعالی هر فرد دارای برنامه می باشد. لذا هدف این مطالعه، آثار تربیتی منبعث از احکام جزایی دینی بر رفتار آحاد جامعه می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد که با استفاده از منابع فقه شیعه، اطلاعات آن جمع آوری و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد صرف نظر از مبحث اخلاقیات که ضمانت اجرای آن اخروی است، در کتب فقهی شیعه ذیل چهار بحث عبادات، معاملات، ایقاعات و احکام قواعد حاکم بر روابط انسانی بیان گردیده است. کیفر هایی که در چهارچوب حد، تعزیر، دیه و قصاص توسط شارع مقدس مقرر شده، در تربیت انسان نقش مهمی را ایفاد می نماید. هر چند در کتب فقهی احکام مجازات های اسلامی با نگاهی فقهی و اجتهادی به تفصیل بیان شده اما اهداف تربیتی آن مورد غفلت واقع شده است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان بیان داشت که در میان دستورات و قوانین شرعی مربوط به اثبات جرم و ویژگی های مجرم و کیفیت اجرای مجازات و عقوبت آنها نکات آموزنده اخلاقی و تربیتی وجود دارد که می تواند الگوی افراد و جامعه باشد، می بایست مجازات های اسلامی با این رویکرد نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تربیت، مجازات، حدود، تعزیرات
  • طراحی روابط درونی بین ابعاد علی و راهبردی تیم سازی اثربخش در سازمان های چند ملیتی فعال در ایران با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)
    حمید طاهری راویزی، داود کیاکجوری*، مهران مختاری، بهزاد فرخ سرشت صفحات 673-685
    هدف
    تیم سازی اثربخش  ترکیبی از عملکرد تیم به صورت خروجی و توانایی تیم برای رشد و احیاء دوباره است و سازمان های چند ملیتی معمولا شامل شرکت ها یا سایر بنگاه هایی است که در بیش از یک کشور تشکیل شده اند و طوری به یکدیگر مرتبط اند که می توانند فعالیت های خود را به اشکال مختلف هماهنگ کنند. هدف اصلی تحقیق حاضر طراحی روابط درونی بین ابعاد علی و راهبردی تیم سازی اثربخش در سازمان های چند ملیتی فعال در ایران با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش با بررسی پیشینه و ادبیات تحقیق و همچنین استفاده از نظر متخصصان حوزه مدیریت دولتی و رفتار سازمانی، شش متغیر موثر بر تیم سازی اثربخش در سازمان های چند ملیتی فعال در ایران شناسایی شدند. با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) که شامل شش گام می باشد و با ابزار پرسشنامه متغیرها طبقه بندی شدند. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون رگرسیون درصد اثرگذاری متغیرها مشخص شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد متغیر شناسایی تیم های اثربخش به عنوان مبنای مدل بر کلیه متغیرهای دیگر اثر می گذارد.
    نتیجه گیری
    در سطح بعدی متغیرهای دانش تیمی و قابلیت یادگیری قرار دارند که بر ارزش آفرینی تیمی و توسعه رقابت تیمی تاثیر می گذارند و متغیرهای ارزش آفرینی تیمی و توسعه رقابت تیمی نیز بر چابکی رقابتی تاثیر مثبت و معناداری می گذارند.به مدیران سازمان ها پیشنهاد می شود با تقویت فرایندهای نوآورانه و تشویق مشارکت کارکنان در کار گروهی جهت تبادل کارهای خلاقانه و نورانه در سازمان ها و به تبع آن تحریک فرایند نوآورانه در شرکتها موجب خلق دانش و ایده جدید، تسهیم ایده های نوورانه و درنهایت کاربرد آنها در فرایند ارزش آفرینی در تیم سازی و درنتیجه موجب توانمند شدن کارکنان شوند.
    کلیدواژگان: تیم سازی اثربخش، سازمان های چند ملیتی فعال در ایران، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • نقش واسطه گری چشم انداز زمان در رابطه بین آگاهی فراشناختی وخود ناتوان سازی تحصیلی
    سیروس موتابی، افسانه علیزاده اصلی* صفحات 686-691
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تبیین نقش واسطه گری چشم انداز زمان در رابطه بین آگاهی فراشناختی و خود ناتوان سازی تحصیلی بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش توصیفی همبستگی و جامعه ی پژوهش شامل 8946 نفردانش آموزان پسر متوسطه دوم مدارس دولتی شهرستان شهریاربودند. و حجم نمونه 378 نفر دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین 37 مدرسه ی دولتی بصورت تصادفی انتخاب گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ی آگاهی های فراشناختی اسکرا و دنیسون(1994)، پرسشنامه ی چشم انداز زمان زیمباردو(1994) و پرسشنامه ی خودناتوان سازی جونز و رودوالت(1990) بود.
    یافته ها
    فرضیه ها از طریق همبستگی و روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت ضرایب همبستگی نشان داد بین آگاهی فراشناختی و خودناتوان سازی رابطه ی معکوس وجود دارد. بین چشم انداز زمان و آگاهی های فراشناختی رابطه ی مستقیم وجود دارد. و بین چشم انداز زمان و خودناتوان سازی تحصیلی معکوس است. مدل ساختاری حاصل از  پژوهش حاکی از دو سویه بودن اثر چشم انداز زمان بر خود ناتوان سازی تحصیلی است. از یک سو چشم انداز زمان خودناتوان سازی تحصیلی را کاهش می دهد. و از طرفی از طریق افزایش آگاهی های فراشناختی خودناتوان سازی تحصیلی را کاهش می دهد. چشم انداز زمان در این مسیر، نقش میانجی را دارد.
    نتیجه گیری
    بنابراین این مدل الگوی همگانی در یادگیری های آموزشی ومهارتی است پیشنهاد می شود در کارگاه ها یا مهارت-آموزی ها و جلسات مشاوره ای، به این متغیرها بیشتر توجه گردد.
    کلیدواژگان: چشم انداز زمان، آگاهی فراشناختی، خود ناتوان سازی تحصیلی
  • ارائه الگوی برنامه درسی مبتنی بر سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تهران با رویکرد نظریه داده بنیاد
    فاطمه آقاخانی، افسانه صابر گرکانی*، علاءالدین اعتماد اهری صفحات 691-700
    هدف
    هدف اصلی پژوهش، ارائه الگوی برنامه درسی مبتنی بر سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تهران با رویکرد نظریه داده بنیاد است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده، کیفی است که با رویکرد داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری شامل نخبگان دارای مدرک تحصیلی دکتری و عضو هیئت علمی دانشگاه با سابقه حداقل 10 سال و دارای مدارک تحقیقاتی و شرکت در سمینارهای مورد نظر می باشد. حجم نمونه 15 نفر خبره بود که با روش هدفمند و با توجه به اصل اشباع نظری انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه سازمان یافته است. برای تحلیل داده ها از روش کدگذاری نظری (باز، محوری و انتخابی) استفاده شده است.
    یافته ها
    پس از کدگذاری باز و محوری مشخص شد که ابعاد و    مقوله های برنامه درسی مبتنی بر سرزندگی تحصیلی براساس نظریه داده بنیاد 4بعد علی به دست آمد که این ابعاد عبارتند از 1- هدف برنامه درسی با سه مولفه توجه به شادکامی، ایجاد انگیزش و توجه به مهارت های زندگی2- محتوای برنامه درسی با سه مولفه ی مهارت ارتباط اثربخش، اجرای مهارت های زندگی، مشارکت3- فرایند یاددهی - یادگیری برنامه درسی با دو مولفه ایجاد نشاط، مهارت بهزیستی روان-شناختی 4- ارزشیابی برنامه درسی با دو مولفه ارزشیابی سرزندگی، ارزشیابی اشتیاق به مدرسه می باشند و با توجه به مبانی نظری و عملی، روابط بین مقوله های شناسایی ترسیم شده است. براساس تحلیل های صورت گرفته با پرسشنامه اشتراوس و کوربین (2003)، مشخص شد که  این مدل از اعتبار لازم برخوردار است.
    نتیجه گیری
    بنابراین به کارگیری و عملیاتی کردن الگوی مذکور می تواند به ارتقای کیفی برنامه درسی، کمک به سزایی کند.
    کلیدواژگان: الگو، برنامه درسی، سرزندگی، دانش آموزان، داده بنیاد، آموزش و پرورش
  • تحلیل وضعیت برنامه درسی دوره متوسطه اول از منظر توجه به شایستگی های اخلاقی موردنظر اسناد تحول بنیادین آموزش و پرورش)
    علی عباسپور*، محمد بایرامی اردی، محمد قلی پور، سمیه عباسپور صفحات 701-715
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی وضع موجود برنامه درسی دوره متوسطه اول از منظر توجه به شایستگی های اخلاقی موردنظر اسناد تحول بنیادین آموزش و پرورش انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش، ترکیبی(آمیخته) و جامعه آماری شامل الف): اسناد رسمی مرتبط با تحول بنیادین آموزش وپرورش و پژوهش های مرتبط با تربیت اخلاقی، ب): کتاب های درسی دوره متوسطه اول در سال تحصیلی1401-1400  ج): متخصصان برنامه ریزی درسی دانشگاه های دولتی و دبیران شهر تهران می باشد. برای نمونه گیری از اسناد، از روش «سرشماری» و جهت نمونه گیری از کتب درسی و انتخاب صاحب نظران، از روش نمونه گیری غیرتصادفی از نوع «هدفمند» استفاده شد. به منظور جمع آوری داده های حاصل از بررسی «اهداف» و «محتوا»، از چک لیست تحلیل محتوای محقق ساخته و برای گردآوری داده های مربوط به نظر دبیران درباره «روش های یاددهی-یادگیری» و «شیوه های ارزشیابی» در برنامه درسی مذکور، از روش «پیمایشی» استفاده شد. هم چنین، به منظور شناسایی مضامین و مولفه های اخلاقی موردنظر اسناد تحول بنیادین از روش تحلیل اسنادی بهره گرفته شد. روایی(صوری و محتوایی) ابزار، با نظر متخصصان بررسی و تایید شد. پایایی پرسشنامه ها نیز با فرمول آلفای کرونباخ محاسبه گردید.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از شاخص های آماری تحلیل و نتایج نشان داد وضعیت موجود تربیت اخلاقی در برنامه درسی دوره متوسطه مناسب نمی باشد. به گونه ای که در برنامه درسی دوره، درباره برخی از اهداف و مولفه های اخلاقی موردنظر سندتحول کم توجهی یا بی توجهی شده و روش های تربیتی و شیوه-های ارزشیابی مورداستفاده، از همخوانی کافی با معیارهای سندتحول بنیادین برخوردار نبوده است.
    نتیجه گیری
    در برنامه درسی دوره، درباره برخی از اهداف و مولفه های اخلاقی موردنظر سندتحول کم توجهی یا بی توجهی شده و روش های تربیتی و شیوه-های ارزشیابی مورداستفاده، از همخوانی کافی با معیارهای سندتحول بنیادین برخوردار نبوده است.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، دوره متوسطه اول، کتاب درسی، سندتحول بنیادین آموزش وپرورش
  • ارائه الگوی کاربردی برای دانش آموزان متوسطه اول در زمینه تربیت اخلاقی با تاکید بر واکاوی انتقادی به رویکردهای سنتی و مدرن
    مریم فرقانی، روح الله کریمی*، صادق رضایی صفحات 714-724
    تربیت اخلاقی از مباحث چالش برانگیز در جهان امروز و هزاره سوم است.از یک سو نقد و نفی تمامی انگاره های متافیزیکی و سنتی مبانی اخلاق، زمینه برای طرح این موضوع برای تربیت نسل های انسانی سخت نموده است و از سوی دیگر،ناهنجاری ها و چالش-های مهلک عصر کنونی جوامع بشری، ضرورت این مهم را دوباره طرح کرده است.   هدف این مقاله،واکاوی انتقادی پ رویکردهای سنتی و مدرن اخلاقی و در نهایت ارائه یک رویکرد ترکیبی برای تربیت اخلاقی به جهت ارائه یک الگوی کاربردی برای دانش-آموزان دوره متوسطه ایرانی بود. این پژوهش از نظر روش، توصیفی، از نظر هدف،کاربردی و از نظر ماهیت و نوع داده ها، در زمره تحقیقات «کیفی» از نوع «گراندد تئوری» است و جامعه آماری، خبرگان و متخصصان امر آموزش و تعلیم تربیت بوده که با روش نمونه گیری «اشباع نظری»، با 15 نفر مصاحبه شد.آنچه به عنوان داده های حاصل از مصاحبه به عنوان نتیجه پژوهش استنتاج می شود، تئوری بومی در زمینه الگوی کاربردی برای تربیت اخلاقی دانش آموزان دوره متوسط بود که برای تحقق آن تاکید بر پنج بخش یعنی «مقوله محوری: کیفیت مداری در نظام تربیتی»،« شرایط علی: مدیریت راهبردی نظام آموزش رسمی»، «راهکارهای پیشنهادی برای طراحی نظام تربیت اخلاقی: ترویج روحیه مشارکت و استقلال طلبی فکری دانش آموزان»، «شرایط مداخله گر:  چالشهای نظام آموزش رسمی در زمینه اخلاق که عبارت است از مقوله عدم اثربخشی برنامه های تربیتی در نظام آموزش رسمی و مقوله ساختار کلان و سطح نهادی آموزش رسمی» و در نهایت«بستر حاکم: زیرساختها که شامل منابع مالی و منابع انسانی» بر روی آنان تاکید شده است.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، رویکرد سنتی اخلاقی، رویکرد مدرن اخلاقی، کندو کاو اخلاقی، نظام آموزشی، دانش آموزان
  • تطبیقات قاعده الزام در سبک زندگی اهل تشیع
    فرخ محسنی، علیرضا لطفی* صفحات 725-735
    قاعده الزام از قواعد مشهور فقهی بلکه از قواعد اجماعی است و فقهای شیعه بر اثبات قاعده و جریان آن در فقه امامیه اتفاق نظر دارند، مراد از قاعده الزام، ملتزم کردن مخالفان مذهب امامیه و کفار به احکام و تکالیفی است که خودشان به آن اعتقاد دارند بنابراین از دیدگاه فقهای شیعه، قاعده الزام یک قاعده فقهی است که شیعه را مجاز می سازد پیروان اهل سنت یا پیروان سایر مذاهب را به معتقدات خود ملزم سازد و از این رهگذر منتفع گردد به همین مناسبت بحث از قاعده الزام جایگاه خاصی در فقه دارد. اسلام که یک آئین الهی و آسمانی است نه تنها در عرصه های باور، اندیشه و گرایش علمی انسان، دیدگاه های جامعی عرضه نموده است، بلکه در حوزه های عملی نیز دستورالعمل ها، بایدها و نبایدهای مبتنی بر مبانی منطقی وضع نموده است که از نمونه های آن، می توان به «قاعده الزام» اشاره نمود، قاعده ای که از آن با عنوان همزیستی فقهی یاد شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد بر اساس این قاعده، هر مذهبی به همان احکام و قوانینی که خود بدان اعتقاد و باور دارد ملزم می شود، این همان معنای حدیث معروف «الزموهم بما الزموا به انفسهم» می باشد. از نظر گستره و کاربرد نیز قاعده ای است عام، که علاوه بر ابواب احوال شخصیه، در همه یا در اکثر ابواب فقهی، قابل اجراست.
    کلیدواژگان: قاعده، الزام، فقه، مذهب، شیعه، سنی
  • مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و طرحواره درمانی بر سبک های مقابله ای در دانش آموزان با اختلال سوگ ناشی از کووید 19
    فاطمه یاوری، فریبرز درتاج*، فاطمه قائمی، علی دلاور صفحات 736-745
    سوگ نابهنجار در نوجوانان اثرات زیادی دارد که منجر به افزایش مشکلات روانشناختی آن ها در آینده خواهد شد. سوگ ناشی از کرونا نیز پیچیدگی آن را بیشتر کرده و نیاز به مداخله دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و طرحواره درمانی بر سبک های مقابله ای دانش آموزان با اختلال سوگ ناشی از کرونا انجام شد. در این پژوهش جامعه آماری دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم با اختلال سوگ ناشی از کرونا در شهر یزد در سال 1400 و 1401 بودند. نمونه نیز شامل 45 نفر (15 نفر گروه آزمایش با روش درمانی مبتنی بر تنظیم هیجان، 15 نفر با روش طرحواره درمانی، 15 نفر گروه کنترل) بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر نیز پرسشنامه راهبردهای مقابله با استرس (1) بود. طرح پژوهش نیمه تجربی بوده و افراد گروه نمونه به صورت تصادفی در جلسات درمانی مبتنی بر تنظیم هیجان و طرحواره درمانی قرار گرفتند. مداخله طرحواره درمانی بر اساس طرحواره درمانی یانگ طی 10 جلسه متوالی یک ساعته به صورت گروهی بر روی گروه آزمایش اول اجرا شد. مداخله درمانی مبتنی بر تنظیم هیجان نیز شامل 8 جلسه مداخله مبتنی بر تنظیم هیجان برگرفته از مدل گراس بود که طی جلسات 90 دقیقه ای و در طی 4 هفته متوالی به شیوه گروهی بر روی گروه آزمایش دوم اجرا شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد. یافته ها نشان دادند، هر دو روش درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و طرحواره درمانی بر سبک مقابله هیجان مدار و اجتنابی در گروه نمونه اثربخش بوده و میزان اثربخشی نیز تفاوت معنادار با یکدیگر ندارد.  هم چنین هر دو رویکرد درمانی بر سبک مقابله مسئله مدار اثربخش نبود. بنابراین لازم است این روش های درمانی برای کاهش آسیب ها و نشانگان سوگ نابهنجار با تمرکز بر سبک مقابله افراد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تنظیم هیجان، طرحواره درمانی، سبک های مقابله ای، اختلال سوگ، کووید 19
  • تحلیل بزه دیدگی جرایم خشن در پرتو نظریه سبک زندگی در فضای مجازی
    فائزه سادات واعظی فر، محسن شکرچی زاده*، راضیه قاسمی کهریزسنگی صفحات 746-756
    امروزه تحولات نوین در حوزه مطالعات جرم شناسی سبب شده است که توجه محققین علوم اجتماعی و جرم شناسی به آن سوی عمل مجرمانه، یعنی قربانیان جرایم یا بزه دیدگان معطوف شود. بر اساس رویکردهای قربانی محور، سبک زندگی این افرادکه شامل شرایط حاکم بر تکوین جرم و وقوع بزه دیدگی مورد بررسی و کنکاش قرار می گیرد تا بتوان جهت پیشگیری از جرم و کاهش تبعات آن گام برداشت. اما جدای از فضای حقیقی جامعه امروزه فضایی مجازی نیز در اختیار همکارن قرار دارد که زندگی در این فضا نیز می تواند تا حد زیادی متاثر از سبک زندگی افراد باشد؛ همچنین محققین، فضای مجازی را فضایی بازنمایی شده از واقعیت می خوانند که با وجود تمامی محدودیت هایش در حوزه سبک زندگی الگوسازی می کند و یکی از مهمترین ابزارها در تبلیغ سبک زندگی است. سبک زندگی به عنوان ملموس ترین سطح از زندگی و فرهنگ، متاثر از سرعت تحولات اجتماعی و گستره رقابت به واسطه فضاهای متنوع، به سرعت تغییر می کند و تاثیر می پذیرد و همچنین بر این فضا تاثیر هم می گذارد. چالش های فراروی این فضاها و تاثیراتشان بر سبک زندگی افراد نیازمند مطالعات عمیق و علمی است که در این پژوهش محقق نیز در حد توانش گام کوچکی در این زمینه برداشته است. تحقیق حاضر از نوع کتابخانه ای بوده است و نتایج پژوهش نشان می دهد که عواملی نظیر بی احتیاطی، نوع فعالیت های روزمره، سبک زندگی مثل نوع رفتارو پوشش، همچنین خشونت درحوزه خصوصی و عمومی، نابسامانی خانوادگی و ضعف در جامعه پذیری، ناکارآمدی یا نبود قوانین حمایتی و اجتماعی، عدم آموزش روش های دفاع از خود، درهم ریختگی فضای شهری و فضاهای مجازی، آمد و شد در مکان های جرم خیز و مخفی، وجود نابسامانی های اجتماعی و اقتصادی نظیر بیکاری و فقر را در کنار ویژگی های فیزیولوژیک و زیستی، به علاوه بی اطلاعی و ناآگاهی از فضاهای مجازی، عدم کنترل محسوس، آزادی بی حد و حصر فضاهای مجازی و ارتباطات آسان با افراد مختلف، از جمله مهم ترین دلایل بزه دیدگی معرفی کرده اند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، بزه دیدگی، جرایم خشن، فضای مجازی
  • مطالعه شاخص های نیروی انسانی کارآمد در سیره امامان معصوم علیهم السلام با تاکید بر سنجه های سلامت اقتصادی و سیاسی
    مرتضی امیری، محبوب مهدویان*، حسن محمدی صفحات 757-766
    کارآمدی کارگزاران تشکیلات امامت از عوامل مهم و اساسی تحقق اهداف امامان معصوم علیهم السلام بوده که همواره مورد توجه متفکران این حوزه می باشد. نگاه توحیدی ائمه معصومین علیهم السلام به ساختار مدیریت جامعه و ایفای نقش اساسی آن در شکل گیری رفتار جامعه و سرنوشت مادی و معنوی مردم، ایجاب می کرد؛ در انتخاب و به کارگیری نیروی انسانی، شاخص هایی مدنظر قرار گیرد. این نوشتار به روش توصیفی و تحلیلی از منظر سیره امامان معصوم علیهم السلام به دو شاخص سلامت اقتصادی و سیاسی می پردازد که مجموعه های نیروی انسانی با عنایت به این ویژگی ها، می توانند برای سیستم خود سرمایه انسانی کارآمد انتخاب کنند. نتیجه حاصل از این نگاشت آن است که با ملاحظه شاخص های فساد ستیزی، امانتداری، استغناء، اجتناب از دنیاگرایی، مردمی بودن، بصیرت و اثرگذاری سیاسی می توان نیروی انسانی کارآمد طراز نظام اداری اسلامی انتخاب کرد.
    کلیدواژگان: نیروی انسانی، تشکیلات، امامت، کارآمدی، امامان (علیهم السلام)
  • تطبیق رضایت شغلی معلمان جوان آشنا و ناآشنا با نحوه تولید محتوای مجازی در آموزش در دوران بیماری کووید-19
    مجتبی رضایی راد، فاطمه همتی، الهام گلبهار، سهیلا پایان* صفحات 767-772
    هدف
    با ارزش ترین سرمایه یک سازمان، نیروی انسانی آن است و از آن جا که بحران کنونی همه گیری بیماری ناشی از ویروس کرونا (کووید-19)، نظام های آموزشی در سرتاسر جهان را مجبور کرده است تا برای ارائه آموزش به دانش آموزان، کلیه آموزش ها در بستر فضای مجازی انجام شود که این عامل می تواند بر رضایت شغلی کارکنان موثر باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف کلی مقایسه رضایت شغلی معلمان جوان آشنا و ناآشنا با اصول تولید محتوای الکترونیکی در آموزش در دوران بیماری کووید-19 انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق، کاربردی، توصیفی از نوع پس رویدادی یا علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری عبارت بود از کلیه معلمان جوان آشنا و ناآشنا با اصول تولید محتوای الکترونیکی در آموزش شهرستان ساری در سال تحصیلی 1400 - 1399 که به روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 100 نفر (آشنا: 50 نفر و ناآشنا: 50 نفر) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری متغیرها، پرسشنامه  استاندارد رضایت شغلی گریکسون (1987)، بود که روایی محتوایی آن  با نظر متخصصان تایید شد. جهت تایید پایایی، محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه رضایت شغلی 81/0 بود. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونt  برای گروه های مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین نمرات رضایت شغلی در گروه معلمان آشنا (99/3) بیشتر از گروه معلمان ناآشنا (35/3) بود و نتایج آزمونt  مستقل نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه آشنا و ناآشنا با با اصول تولید محتوای الکترونیکی وجود دارد به عبارتی میزان رضایت شغلی معلمان آشنا با اصول تولید محتوای الکترونیکی در آموزش در دوران کرونا بیشتر از رضایت شغلی معلمان ناآشنا با اصول تولید محتوای الکترونیکی در آموزش در دوران کرونا است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج مطالعه نشان می دهد که بهره گیری از استاندارهای حرفه ای معلمان و کاربست تجارب کشورهای توسعه یافته و تشویق کارکنان در بروزآوری دانش تخصصی و مهارت های حرفه ای معلمان، می تواند بر رضایت شغلی آنان موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، معلمان جوان، تولید محتوای مجازی، بیماری کووید-19
  • آسیب شناسی برنامه درسی مغفول و طراحی الگوی مناسب برای آن در دوره دوم متوسطه مورد مطالعه شهر تهران
    خسرو مختاری سولا، مریم افضل خانی*، زهره اسمعیل زاده، ناهید شفیعی صفحات 773-787
    هدف
    هدف تحقیق حاضر،شناسایی آسیب شناسی برنامه درسی مغفول و طراحی الگوی مناسب برای آن در دوره دوم متوسطه مورد مطالعه شهر تهران بوده است.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق کیفی- شیوه نظریه داده بنیاد بود. جامعه آماری شامل استادان رشته برنامه ریزی درسی کشور و شیوه نمونه گیری هدفمند تا حد اشباع داده ها(19نفر) صورت پذیرفت. ابزار تحقیق، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. تحلیل داده ها بر اساس نظام کدگذاری باز،کدگذاری محوری و کد گذاری انتخابی انجام گرفت.
    یافته ها
    بطور کلی نتایج نشان داد، شرایط علی آسیب شناسی برنامه های درسی مغفول شامل 8 کد انتخابی بوده است:1.سواد اجتماعی، 2.سواد هنری، 3.سواد زندگی، 4.سواد اشتغال زایی، 5.سواد فناوری،6.سواد مالی، 7سواد تغذیه ای،و 8. سواد زیست-محیطی  بوده است.
    نتیجه گیری
    شرایط مداخله ای برنامه درسی مغفول شامل دو کد انتخابی 1.لازم الاجرا بودن محتوای درسی مصوب، و 2.متمرکز بودن تصمیم گیری ؛شرایط راهبردی شامل دو کد انتخابی 1. استفاده ازچرخه های یادگیری مفاهیم مغفول، و 2.تاب آوری یادگیری مفاهیم مغفول ؛ شرایط زمینه ای شامل دو کد انتخابی 1.تفویض اختیارات و 2. تحلیل موقعیت مفاهیم؛ شرایط پیامدی شامل سه کد انتخابی 1.توسعه ادراک شناختی، 2. توسعه ادراک عاطفی، و  3. توسعه ادراک روانی-حرکتی است
    کلیدواژگان: برنامه درسی مغفول، دوره متوسطه، الگو، نظریه داده بنیاد، مهارتهای زندگی
  • مقایسه اثربخشی طرح واره درمانی و تحلیل رفتار متقابل بر مهارت های ارتباطی زوجین متقاضی طلاق
    آزاده رسولی راد، محمدعلی رحمانی*، شهره قربان شیرودی، محمدرضا زربخش صفحات 788-799
    هدف
    مطالعه حاضر باهدف مقایسه اثربخشی طرح واره درمانی و تحلیل رفتار متقابل بر مهارت های ارتباطی زوجین متقاضی طلاق انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع گروه کنترل با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه زوجین متقاضی طلاق بودند که از مهرماه تا دی ماه سال 1397 به دلیل وجود تعارض شدید از سوی دادگاه خانواده به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی دارای پروانه از سازمان نظام روان شناسی شهر رشت ارجاع داده شده بودند. 45 نفر از افراد واجد شرایط بر اساس معیارهای ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی قرارگرفته اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوئین دام (2004) بود. هر دو گروه آزمایش و گروه کنترل، با استفاده از ابزار پژوهش مورد پیش آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
      یافته های پژوهش نشان داد طرح واره درمانی نسبت به درمان تحلیل رفتار متقابل در میزان بهبود مهارت ارتباطی اثربخشی بیشتری دارد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج، پیشنهاد می گردد در راستای بهبود مهارت های ارتباطی، به کارگیری روش طرح واره درمانی، بیش ازپیش موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، تحلیل رفتار متقابل، مهارت های ارتباطی، طلاق
  • تحلیل مفاهیم و کارکردهای ارتباط غیرکلامی در متون اسلامی، مطالعه موردی: مثنوی سلسله الذهب جامی
    فاطمه علیمرادزاده، حسنعلی عباسپور اسفدن*، کبری نودهی، طواق گلدی گلشاهی صفحات 800-811
    ارتباط زبانی معمولا با سایر شیوه های ارتباطی مانند رفتارهای حرکتی همراه می شود که به آن ارتباط غیرکلامی یا برون زبانی می گویند. ارتباطات غیرکلامی در فرایند کلام می توانند نقش های جانشینی، تاکید کننده یا تکذیب کننده داشته باشند، البته گاهی چند نقش را با هم ایفا می کنند. برخی پژوهش گران، در بعضی موقعیت ها، ارتباطات غیرکلامی را از ارتباطات کلامی مهم تر می دانند؛ چرا که انتقال معانی و منظورها بیش‎تر از رفتارهای غیرکلامی صورت می گیرد. از همین رو در این پژوهش کوشش می شود تا از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ارتباط غیرکلامی در سلسله الذهب جامی پرداخته شود. تعیین مولفه های غیرکلامی در این مثنوی هدف اصلی و دسته بندی و کارکرد ارتباط غیرکلامی در آن هدف فرعی پژوهشی است. ایجاد ارتباط از اهداف اصلی زبان است. نتیجه حاصل از این پژوهش نشان می دهد که جامی از بیشتر مولفه های ارتباط غیرکلامی در این مثنوی استفاده کرده است و مولفه هایی که بیش ترین کاربرد را داشته اند، کارکردهای مربوط به حرکت اندام 204مورد، اشیا 88، ارتباط دیداری 86، مفاهیم چهره 76، مفاهیم لب و دهان 76 و... است. همچنین بررسی ها نشان می دهد که مفاهیم و پیام هایی که از این روش منتقل شده اند، در انتقال مفاهیم مورد نظر نقش کامل کننده و اساسی داشته است.
    کلیدواژگان: ارتباط غیرکلامی، سلسله الذهب، جامی، کارکردها
  • ارزیابی تاثیر قابلیت های استراتژیک بر مزیت رقابتی در صنعت بانکداری
    وحید جواهری، سید عباس حیدری*، بهرام خیری صفحات 812-819
    هدف
    هدف از این پژوهش ارزیابی تاثیر  قابلیتهای استراتژیک بر مزیت رقابتی  در صنعت بانکداری بوده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این تحقیق را کلیه مدیران اکوسیستم های استارتاپی تشکیل می دهد. داده های لازم با پرسشنامه  از 86 نفر از مدیران بانکها که به روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع ساده و آسان انتخاب شدند گردآوری شد. جهت آزمون مدل از روش کمترین مربعات جزیی و نرم افزار SAMARTPLS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی های نشان میدهد  ارزش آفرینی بر ارتقای جهت گیری استراتژیک تاثیر دارد بعلاوه نتایج نشان داد ساختار درونی بر ارزش آفرینی تاثیر معناداری داشته است.
    نتیجه گیری
    با این حال نتایج نشان داد تاثیر فرایندهای استراتژیک بر ارزش آفرینی تحول سازمانی معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: قابلیت های استراتژیک، مزیت رقابتی، صنعت بانکداری
  • ارائه مدل قابلیت های بازار یابی با تاکید بر اثربخشی و ارتباطات
    یونس بنی سعید، قنبر امیر نژاد*، مرتضی موسی خانی، لیلا آندرواژ صفحات 820-832
    هدف
    هدف اصلی پژوهش ارائه مدل قابلیت های بازار یابی با تاکید بر اثربخشی و  ارتباطات است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک تحقیق اکتشافی بوده که از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-پیمایشی و از نوع میدانی می باشد.مبانی نظری پژوهش، به کمک مصاحبه های نیمه  ساختار یافته و پرسشنامه بدست آمد . جامعه آماری کیفی این تحقیق ، خبرگان و اساتید و مدیران استراتژیک شرکت ملی حفاری ایران  بودند. به روش تصادفی 10 نفر انتخاب شدند. جهت استخراج الگوی پارادایمی قابلیت های بازار یابی با تاکید بر اثربخشی و  ارتباطات ، در گام نخست مفاهیم حاصل از مصاحبه ها و بررسی مستندات استخراج و کدگذاری باز انجام گرفت . این کار با نام گذاری و مقوله بندی پدیده ها از طریق بررسی دقیق داده های استخراج شده انجام گرفت.در تحلیل کیفی، مصاحبه های انجام گرفته از طریق کدگذاری باز و کدگذاری محوری دسته بندی هایی انجام شده که منجر به شناسایی مفاهیم و ابعاد مدل قابلیت های بازار یابی با تاکید بر اثربخشی و  ارتباطات شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد مدل قابلیت های بازار یابی با تاکید بر اثربخشی و ارتباطات در بر گیرنده ، قابلیت های استراتژیک ،قابلیت های عملیاتی ، قابلیت های کاربردی ، قابلیت های داخلی شرکت و قابلیت های خارجی و ارتباطات  میباشند.
    نتیجه گیری
    بنابر این پیشنهاد میشود که ، دسترسی به مشتری  باتوجه به شرایط ،توانایی دانش  بیرونی،دانش مشتریان ،قابلیت اتصال به مشتری ،دانش فنی وتقویت و افزایش مهارت های منابع انسانی و سرمایه های انسانی در شرکت ملی حفاری ایران انجام پذیرد .
    کلیدواژگان: اثر بخشی، ارتباطات، قابلیت کاربردی، قابلیت استراتژیک، قابلیت عملیاتی، قابلیت داخلی، قابلیت خارجی
  • ارزیابی سیاست نوین کیفری پیرامون کاهش حبس مجازات تعزیری مصوب 99 و تاثیرآن بر کاهش جرم و سلامت اجتماعی در جوامع اسلامی
    فتح الله علی تبار، حسن حاجی تبار*، مهدی اسماعیلی صفحات 832-838
    نظام قانون کیفری اسلام و حدود آن، یکی از مجازاتی است که هدف از آن، ایجاد جامعه ای سالم از طریق تربیت افراد سالم است. اهمیت این قضیه و قانون مجازات در نوع خود از اموری است که در نظر شارع برای ایجاد و بقای جامعه ای سالم و اخلاق محور در خور دقت و توجه است، از اینرو در راستای این امر، قانون کاهش مجازات حبس تعزیری در 23 اردیبهشت 99 و با هدف اصلی کاهش تعداد زندانیان در آخرین روز های مجلس دهم به تصویب رسید. قانونی که با وجود ابلاغ و اجرایی شدن، این روز ها انتقادات زیادی به آن وارد می شود. برخی منتقدان نحوه تصویب آن را زیر سوال می برند و آن را عاری از زمان کافی برای کار های کارشناسی می دانند و برخی دیگر تاکید دارند که این قانون به اهداف مورد نظرش نمی رسد. می توان پیش بینی کرد که محاکم کیفری صادرکننده حکم قطعی در سراسر کشور مواجه با خیل عظیمی از درخواست های محکومان در مورد اعمال این قانون نسبت به خود شوند. در این مقاله برآنیم تا به بررسی سیاست جنایی تقنینی جدید مقنن  از نظر اخلاقی در شارع مقدس و نظام حکومتی و تاثیر آن در کاهش نرخ جرایم موردنظر در این قانون بپردازیم، پیشگیری از وقوع جرم مهم ترین گامی است که باید در خصوص امنیت کیفری برداریم. اگر ما در زمینه پیشگیری از جرم هرگونه تاخیر و سهل انگاری داشته باشیم علی القاعده باید با تبعات ناخوشایندی خودمان را مواجه کنیم؛ لذا آنچه در گام اول مطرح است مربوط است به سیاست های کلان حاکمیت که باید به صورت کاملا هماهنگ و منسجم به دنبال اجرایی کردن قانون پیشگیری از وقوع جرم باشند.
    کلیدواژگان: سیاست، کیفری، کاهش حبس، مجازات، تعزیری
  • ارائه مدلی برای پیش بینی نشانگان ضربه عشقی در دانشجویان بر اساس ویژگی های شخصیتی هگزاکو با میانجیگری بهزیستی معنوی
    مرضیه اعتمادنیا، شهره شیرودی*، جواد خلعتبری، شهنام ابوالقاسمی صفحات 839-845
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانگان ضربه عشقی در دانشجویان بر اساس ویژگی های شخصیتی هگزاکو با میانجیگری بهزیستی معنوی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی به روش مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانشجویان دانشگاه های شهر تهران بود که از میان آنها به روش نمونه گیری چندمرحله ای با در نظر گرفتن اینکه حداقل حجم نمونه برای پژوهش های معادلات ساختاری 300 نفر پیشنهاد شده (کلاین، 2016) و احتمال ریزش نمونه، 500 نفر انتخاب شدند که از این تعداد 325 نفر دختر و 175 نفر پسر بودند. ابزار پژوهش شامل مقیاس نشانه های ضربه عشق راس (1999)؛ پرسشنامه شخصیت هگزاکوی لی و اشتون (2018) و پرسشنامه بهزیستی معنوی دالمن و همکاران (2002) بود. داده های پژوهش حاضر با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد ضریب مسیر غیرمستقیم صفات دل پذیری (069/0-=β، 003/0=P)، هیجان پذیری (125/0=β، 001/0=P) و برون گرایی (041/0-=β، 017/0=β) با ضربه عشقی به واسطه بهزیستی معنوی معنادار بود.
    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، دانشجویان، شخصیت، ضربه عشقی
|
  • What are the Inclinations of the Soul and the Ways to Deal with it by Emphasizing the Nahj al-Balaghah and the Mystical Thoughts of Imam Khomeini
    Assadollah Naseri, Seyed Hamid Hosseini *, Ali Hossein Ehteshami Pages 1-9
    Purpose
    The aim of this study is to answer the question of what is the inclination of the soul and the ways to deal with it, while emphasizing the essence of the incense of the soul by emphasizing Nahj al-Balaghah and Imam Khomeini's mystical thoughts, emphasizes the important issue that human beings Kamali will face a stubborn enemy called Nafs Amara, who uses various tricks to make sin easy and beautiful. The researcher's motivation in this paper is to achieve the process of induction of the kid by the soul, to explain the dimensions and effects of this subject on various anthropological issues.
    Materials and Methods
    Using content analysis method and qualitatively and using library resources, the author first deals with the semantics of nostrils, then analyzes the synonymous and key meanings of this word such as delivery, decoration, and talbis.
    Findings
    The defecation of the soul is so complex and precise that no one is safe from its deadly danger at any level except the Infallible (peace be upon him). It is also a skeptical and hierarchical matter that is directly related to the level of cognition and faith, position and position of individuals, which if ignored and not treated in a timely manner, the ground for deviation and fall from the human level is provided.
    Conclusion
    The results show components such as: mindfulness and awakening, thinking and contemplation, guidance, benefiting from the advice of the Qur'an, piety and foresight, meditation and self-calculation, among the most practical strategies to deal with the challenge of selfsufficiency with emphasis on the teachings of Nahjul Balagha and They are the thoughts of Imam Khomeini.
    Keywords: Nurses, Delivery, Decoration, Dressing, Nahjul Balagha, Imam Khomeini
  • Designing a Dynamic Model of Supply Chain Management with a Resistance Economy Approach
    Amin Mirshekar, Ghanbar Amir Nejad *, Mohammad Hemmati, Ali Kangarani Farahani Pages 10-19
    Purpose

    considering that one of the sources of value creation and obtaining a competitive advantage is the utilization of the relationship between the activities within the organization and also the utilization of the relationships between the interorganizational activities in the supply chain system, this research aims to design Dynamic model of supply chain management with The resistance economy approach was carried out in the National Company of Southern Oil-bearing Regions.

    Materials and Methods

    The current research is a crosssectional applied research that was conducted using an analytical-survey method. In this research, both questionnaires and interviews were used. In terms of the structure of the questionnaire, based on the research objectives, including 50 components, they are placed in 5 paradigms of resilience, lean, agility, knowledge management and jihadi management. In this regard, questionnaires were provided to the experts during three fuzzy Delphi stages. The statistical population was a group of experts working in the procurement and commodity affairs department of the National Company of Southern OilProducing Regions, which used judgmental sampling method and the most informed people, 14 people, were selected as members of the statistical sample. Delphi method and Kendall's correlation coefficient were used for validity and Cronbach's alpha method was used to calculate the reliability of the research questionnaire.

    Conclusion

    What is obtained from the study of the model depicts the lack of proper efficiency of supply chain management in the National Company of Southern Oilbearing Regions, the most obvious aspect of which is the inability to respond on time to the procurement needs of operational and production units located in the southern oilbearing regions.

    Keywords: Supply chain management, resistance economy, Southern Oil-Rich Regions, system dynamics
  • Designing a Model to Measure Citizen’s Perception of Corruption in Iran’s Healthcare System
    Mohammad Hossein Sadeghian, Seyyed Mohammad Hassan Safi, Mohsen Mardali Pages 29-38
    Purpose

    A conservative estimate from the 2009 Global Corruption Perceptions Survey suggests that people who paid bribes spent 7 percent of their annual income on bribes. Also, every year something like 2-5% of the world's total production is exchanged as bribes. According to studies conducted in the world, more than 300 billion dollars are spent annually in the health and treatment sector, of which an average of ten percent is lost in corrupt transactions. High levels of corruption have profound negative consequences on society's health and well-being. The above numbers and statistics all indicate the existence of an important and undeniable problem in organizations and the health system, which causes the budget and expenses spent in this sector not to be spent properly and at the target location. This issue can leave its bad effects on the health system and the beneficiaries in this system (household or consumers, suppliers, providers and buyers) and bring negative and destructive consequences.

    Materials and Methods

    the research method is based on "combined approach"; The first phase of the research based on the method of "documentary review" and "grounded theory" was carried out by extracting corruption variables in the healthcare system. In the second phase, the variables were examined through the estimation of "face validity" and the consensus of the elites' opinion showed that the metrics have the necessary sufficiency to measure the variables of "perception of corruption". In the third phase, based on the "survey" method, the questionnaire tool was distributed to measure "validity" and "reliability" in the group of citizens (as the target group of the healthcare system) and this questionnaire was distributed among 130 people who referred to hospitals in Tehran and the city.

    Findings

    In order to validate the items related to citizens' perception of corruption in the healthcare system, it was subjected to "exploratory factor analysis" to identify the underlying factors in the items. After that, the reliability estimation based on the "internal stability" technique was done for the items and factors and the items with weak alpha coefficient were removed. In the final stage, based on Cronbach's alpha estimation, to estimate the "structural validity" of the research tool, a "second-order factor model" was designed for citizens' "perception of corruption" and the final measurement model was fitted.

    Conclusion

    Validation of the research tool showed that corruption in the healthcare system can be measured with four factors: "financial corruption", "interactional corruption", "structural corruption" and "supervisory corruption", and the research questionnaire has been introduced with 26 items.

    Keywords: Corruption, perception of corruption, Citizens, Health, treatment
  • The Effect of Emotional Intelligence on Employees' Mental Health Through the Role of Organizational Commitment
    Amin Amini * Pages 39-47
    Purpose

    The present study examines the impact of emotional intelligence on employees' mental health through organizational commitment.

    Materials and methods

    The research method used is descriptive, survey and correlation type. Also, the statistical population of this research includes all the employees of Valex company. The sample size was determined using Cochran's formula of 65 people and the sampling method of this research is simple random. Research data was collected by library and field method and questionnaire was used as the tool. The validity of the research tool was confirmed by using the collective opinion of experts and experts, and the reliability of the research was confirmed as 0.805. The data were also analyzed using the structural equation model with Smartpls software.

    Findings

    The results indicate that emotional intelligence has a significant impact on employees' mental health and organizational commitment.

    Conclusion

    Also, the results have shown that the effect of emotional intelligence on organizational commitment is significant. Also, the result of the mediation hypothesis shows that the variable of organizational commitment significantly mediates (increases) the relationship between the variable of emotional intelligence and mental health of employees with an effect coefficient of 0.445. As a result, the desired hypothesis is confirmed.

    Keywords: Emotional intelligence, Mental Health of Employees, organizational commitment
  • Spiritual Health in the Conflict of Prayer and Answer with Emphasis on the Disease
    Saeide Hamledari *, Seyyed Roohollah Moosavizade Pages 47-56
    Purpose

    The spread of the disease has led to emerging spiritual conflicts among individuals. The issue of "prayer and obedience" is one of the pervasive conflicts in the field of spiritual health and in the form of the following proposition: "Unless God has said that whoever submits his request to God, his prayer will be answered; But there was no improvement! "Since the consequences of this conflict will have a direct impact on the reduction of one's relationship with God, it was necessary to examine, explain and analyze some of these conflicts in the following article to resolve them to the main Our goal is to achieve the holy peace of people.

    Materials and Methods

    The method of reviewing the article is qualitative and descriptive-exploratory-analytical. After communicating with patients and extracting this belief, some answers are provided.

    Findings

    Shows that prayer is directly related to the law of causality. Prayer is inherently desirable in itself, regardless of whether it satisfies human needs. But the reason for not answering some human prayers is related to divine wisdom.

    Conclusion

    Clinical experiences show that as a result of the transition from spiritual conflict, spiritual health is achieved in patients.

    Keywords: obedience, Disease, Spiritual Conflict, Prayer, Spiritual Health
  • A Review of the Impact of General Human Attitudes on Individual and Social Lifestyle with an Emphasis on the Verses of the Holy Quran
    Alireza Heydarzadeh * Pages 57-66
    Purpose
    The principle of the effect of general human attitudes on individual and social lifestyles is a new phenomenon in lifestyle research, while the principles and quality of effectiveness of general human attitudes from the perspective of religious texts have not been studied. In line with this ideal, the purpose of this study, while revealing the infrastructure of general human attitudes from the perspective of religious texts and their impact on human behavior, was to assess and study the existing views in this field.
    Materials and Methods
    This research has been done qualitatively (library and filing) and has evaluated and analyzed the subject according to reliable scientific sources.
    Findings
    After reviewing, analyzing and exact refining of the foundations and the quality of effectiveness of general human attitudes with emphasis on the verses of the Holy Quran, the findings of this study indicated that different views of Islamic teachings towards human issues and his general attitudes have caused a major gap in the Islamic approach towards the West one in this way of impact.
    Conclusion
    Considering that in the Western lifestyle, human behaviors are evaluated materialistic, this method causes that many human behaviors could not be subject to interpretation and the study of people's lifestyles could not be a right approach to improve people's lives; but according to the verses of the Holy Qur'an, any behavior in the Islamic way of life should at least enjoy cognitions and attitudes such as the attitude towards existence, human, the transcendent origin of the universe as a support for human behavior
    Keywords: General Attitudes, Lifestyle, Worldview, Theoretical reason, practical reason
  • Identifying the Effective and Influential Factors of Future Study of Volunteering System of University Sports in the Horizon of 1410
    Salman Mandani, Ali Mohammad Safania *, Mohsen Bagharian Farahabadi, Salahodin Naghshbandi Pages 67-76
    Purpose

    The volunteering and providing services to society system is one of the phenomena of the contemporary world, and volunteers people are a valuable set of human resources of various organizations, including sports organizations. Therefore, the aim of this study was to identifying the effective and influential factors of future study of volunteering system of university sports in the horizon of 1410.

    Materials and Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was descriptive from type of future study. The research population was experts in the field of volunteering system of university sports of the country, which number of 14 people of them were selected as a sample based on the inclusion criteria with the purposive sampling method. In this study, in order to identifying the effective factors of future study of volunteering system of university sports were used from the asking opinion of experts, and to identifying the influential factors of future study of volunteering system of university sports were used from the investigation of mutual effects of factors by experts. In the present study, the content validity with using the Lawshe method was calculated 0.54 and its reliability with using the halving method was calculated 0.84. For data analysis were used from the structural analysis and direct and indirect effects matrix in MICMAC software.

    Findings

    The findings showed that for future study of volunteering system of university sports in the horizon of 1410 were identified 26 factors. Also, recognizing the educational needs of volunteers, paying attention to individual and cultural differences, recruiting and employing efficient volunteers, promoting citizenship culture and electronic system and related apps for recruiting volunteers were among the most important effective factors and formulating cultural plans in recruiting volunteers, strengthening the motivation of students to join the volunteering system, technical, interpersonal and general qualifications of volunteers, shaping of political personality and the development of political participation of volunteer forces and alignment of volunteers with the country's sports policy were among the most important influential factors in the future study of volunteering system of university sports in the horizon of 1410.

    Conclusion

    Specialists and planners of the country's university sports system to improve the state of the volunteering system of country's university sports can provide the ground for the implementation of the effective factors in order to observe their impact on the influential factors

    Keywords: Future Study, Volunteering System, University sports
  • Investigating the Effectiveness of Quranic Parenting Style on SelfAwareness of Primary School Students in Ghaemshahr in 2020-2
    Abdollah Moatamedi, Ahmad Borjali, Jalil Younesi, Mohammad Aryana * Pages 77-87
    Purpose
    Parenting styles are one of the important issues that guarantee the comprehensive growth and self-awareness of children. The aim of this study was to investigate the effect of a Quranic parenting style on the self-awareness of children. 
    Materials and Methods
    This case-control study was conducted by pre-test-post-test method. The statistical population included male and female sixth grade students of Ghaemshahr in the academic year 2021-22 with 2456 students. The sample size was determined 100 people (50 people of each gender) based on Cohen's table and cluster random method. The Fenigstein, Sher & Buss (1975) self-awareness questionnaire and the Quranic parenting training package developed by the researcher (1400) were used to collect data. Before training mothers, pre-test was performed among students of both groups. Then, the model of Quranic parenting was taught to the mothers of the case group in twelve 90-minute sessions during one month. After the training, the post-test was performed among the students of both groups. Data were analyzed by univariate analysis of covariance using SPSS v.22 software. 
    Findings
    The findings showed that the mean scores of selfawareness of the students in the case group in the post-test were 10.12 points higher than the pre-test; But in the control group, slight changes (0.480 scores) were observed and the Quranic parenting style was 36.3% effective in students' self-awareness (ƞ2=0.363).
    Conclusion
    Increase of the mean scores of the post-test in case group compared to the control group, confirms the effectiveness of the educational intervention
    Keywords: Parenting style, Quran, Self-awareness, Primary School Students
  • The Effectiveness of Compassion-based Therapy on Emotional Ataxia and Aggression in Women with Premenstrual Dysphoria
    Golmehr Ahmadi Malairi, Mohammad Ali Rahmani *, Mehdipou R Asghar Pages 88-98
    Purpose
    Premenstrual dysphoria is a mood disorder that occurs at certain times of the menstrual cycle. The present study was conducted with the aim of the effectiveness of compassion-based treatment on emotional ataxia and aggression in women suffering from premenstrual dysphoria. Materiasl and
    Methods
    The current study is a semi-experimental type in which a pre-test-post-test design was conducted with a control group with measurement at the baseline after the intervention and a 3-month follow-up with the control group. 30 women aged 25 to 40 diagnosed with premenstrual dysphoria referred to psychological counseling centers in Sari in 2019 were selected and randomly assigned to the experimental group (treatment based on compassion) n=15 and the control group (n=15) were assigned. All participants completed the demographic questionnaire, emotional non-verbal communication questionnaires of Toronto (1994), aggressiveness questionnaires of Bass and Perry (1992), in three stages. The intervention sessions were conducted face-to-face in compliance with health protocols. Hypotheses related to the effectiveness of the research intervention were analyzed using multivariate covariance analysis and Lametrics post hoc test and using SPSS-19 software.
    Findings
    The results of the present study showed that there is no significant difference between the three groups in the mean of ataxia and aggression in the pre-test stage, which indicates the homogeneity of the two research groups in the pre-test stage, but there is a significant difference between the two groups in the posttest and follow-up stages. Which can indicate the effectiveness of the intervention on the mentioned variables and also the stability of the effectiveness in the follow-up phase. 
    Conclusion
    Considering the effectiveness of compassion-based treatment, this treatment should be prioritized.
    Keywords: Compassion-Based Therapy, Ataxia, aggression, Premenstrual Dysphoria
  • A Qualitative Approach to the Causes and Individual and Social Contexts of Suicide Attempts (a Case Study of Sanandaj City)
    Hamze Amini, Hossein Yahyazadeh Pirsaraei *, Mansour Fathi Pages 99-110
    Purpose

    Since paying attention to social life is one of the most basic

    purposes

    suicide is a very important issue in the public health of society today, which has drawn the attention of the world community. The purpose of this research is to answer the question, what is the participants' understanding of the phenomenon of suicide and the grounds for committing it?

    Materials and methods

    Qualitative research method is grounded theory type. The research participants include 15 single and married men and women who were selected purposefully and the sample size was determined by reaching the data saturation stage.

    Findings

    The central paradigm, "multidimensional deprivation" and "centrality of cultural embeddedness" were chosen as the central phenomena and finally, the core phenomenon, "conquest of deprivation" was chosen to express the core issue of the research.

    Conclusion

    Indifference from the society, family, and surrounding people, and even the feeling of indifference from the government, makes a person feel lonely and rejected, and if this feeling is intensified, it can lead to suicide. Therefore, learning the skills of conversation and planning and problem solving to the people of the society can be an obstacle to the majority of suicides.

    Keywords: Suicide, deprivation, Attempted Suicide, Sanandaj
  • Explaining and Examining the Principles and Methods of Critical Education and its Implications on Social Education
    Fateme Khorramdoost, Ali Mohebi *, Rohollah Karimi Khoigani, Alireza Asareh Pages 111-123

    Critical education is a fundamental approach to education that seeks to change the existing unfair structure in society by using democratic and active approaches to learning. Its focus is on dialogue instead of knowledge transfer, and its goal is to empower individuals and groups to create social changes. The origin of this approach is the Frankfurt school's critical theory, postmodern currents and modern sociology, on the other hand, the thoughts of its thinkers are in response to views such as positivism, conservatism and neoliberalism. The focal point of the educational model of this perspective is the development of anti-authoritarianism, a dialogic and interactive approach, which aims to examine the issues of power, inequality and oppression, which is possible through political and social criticism of everyday life in the curriculum. The researcher believes that critical education has one of the important models of social education. Therefore, in this article, using the method of "conceptual analysis" of the type of "evaluation of the concept structure", the conceptual structure underpinning the theory of critical education and training was analyzed and according to the foundations, principles and educational methods of critical education and training, the implications It was discovered on social education

    Keywords: critical education, social education, Giraud, Freire
  • Investigating the Eeffect of Quranic Intimacy on Risky Beahavior in Medical Students of Hamadan and Tabriz Universities of Medical Sciences in 2022
    Hojjatullah Gharaee, Seyed Abedin Hoseini Ahangari, Razie Jahanyan, Reza Ebrahim Oghli, AmirHossein Gholami * Pages 128-137
    Purpose

    Student life is one of the most sensitive stages of people's lives, which can also be prone to some behavioral damage, like risky behaviors. The present study was conducted in order to investigate the relationship between Quranic Intimacy and the incidence of risky behaviors among students. 

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive and analytical study of correlational and cross-sectional type. The research community was all students of Hamadan and Tabriz Universities of Medical Sciences, and the sample population was selected using stratified and random sampling. The tools used in this research included: the Quranic intimacy scale and the risk taking of Iranian youth scale. To analyze the data, the statistical test of percentage and frequency, mean and standard deviation, Kolmogorov–Smirnov test for normality of data, independent t-test, one-way analysis of variance and Pearson correlation were used. All analyzes were performed using SPSS software version 24.

    Findings

    690 students participated in the study (50% male). The results of the statistical analysis showed that familiarity with the Holy Quran has a significant and meaningful effect on reducing the occurrence of risky behaviors. This effect was observed in all dimensions of risky behaviors including: dangerous driving, violence, smoking, unsafe sexual behavior, alcohol and drugs abuse and psychotropic substances (P<0/05). 

    Conclusion

    According to the positive effect of intimacy with the Holy Quran on risky behaviors, the reduction of these behaviors in each of its dimensions, it is necessary to strengthen and improve the relationship with the Qur'an. Therefore, in this direction, short-term and long-term planning and the implementation of various educational programs and the promotion of the Qur'an and intimacy with it at the micro and macro levels and in various age groups, especially students, are necessary.

    Keywords: Risky Behavior, Quran, Quranic Intimacy, Students, University of Medical Sciences
  • Comparison the Effectiveness of Cognitive Games on Executive Functions of Students with Disorder of Dyslexia and Dysgraphia
    Maryam Hojatinasab, Mahmoud Shirazi *, Gholamreza Sanagouye Moharrer Pages 138-148
    Purpose

    Special learning disorders such as dyslexia and dysgraphia disorders are among childhood psychiatric disorders that effect on other functions of the individual in childhood and adulthood. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparison the effectiveness of cognitive games on executive functions of students with dyslexia and dysgraphia.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental with a pretest and posttest design with four groups (two experimental groups and two control groups). The research population was elementary school students with dyslexia and dysgraphia who referred to the Learning Disabilities Centers of Zahedan city in 2020-21 years. The research sample was 100 people (25 people in each group) who after reviewing the inclusion criteria were selected by available sampling method and randomly were replaced in four groups. Each of the experimental groups underwent 20 sessions of 30 to 45 minutes (3 times a week) under cognitive games with the help of Sound Smart cognitive software and the control group was placed on a waiting list for training. Data were collected by executive function scale (Barkley, 2012) and were analyzed by tests of chi-square and multivariate analysis of covariance in SPSS-24 software.

    Findings

    The findings showed that the experimental and control groups did not significant difference in terms of gender and educational level (P>0.05). Also, teaching cognitive games led to improves the executive functions of self-management to time, selforganization/ problem solving, self-restraint/ inhibition, selfmotivation and self-regulation of emotion in both groups of students with dyslexia and dysgraphia in compared with the control group (P<0.05), but there was no significant difference between the two intervention groups in terms of improving executive functions (P>0.05).

    Conclusion

    The results indicated the effectiveness of cognitive games on executive functions of students with dyslexia and dysgraphia. Therefore, planning is essential by specialists and therapists to improve the executive functions of students with dyslexia and dysgraphia through cognitive games.

    Keywords: Cognitive Games, Executive Functions, Students, dyslexia, dysgraphia
  • Comparison the Effectiveness of Group Therapy based on Compassion and Group Reality Therapy on Psychological Hardiness in Mothers with Autistic Children
    Kimia Peighan, Marjan Hosseinzadeh Taghvai *, Adis Keraskian, Parisa Peyvandi Pages 149-156
    Purpose

    The aim of present study was comparison the effectiveness of group therapy based on compassion and group reality therapy on psychological hardiness in mothers with autistic children.

    Materials and Methods

    The study was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up design with control group. The research population was mothers with autistic children referred to counseling and psychotherapy centers forautistic children of Tehran city in the second half of 2018 year. The research sample was 45 people who were selected by available sampling method and randomly with lottery assignedinto 2 experimental groups and 1 control group. Each of the experimental groups was trained for 8 sessions of 90 minutes, separately with methods of group therapy based on compassion and group reality therapy and the control group was placed on the waiting list for training. The data were collected with the scale of psychological hardiness (Kobasa et al., 1982) and analyzed with the methods of analysis of variance with repeated measurements and Bonferroni's post hoc test in SPSS software.

    Findings

    The findings showed that both intervention methods of group therapy based on compassion and group reality therapy in compared to the control group led to increase the psychological hardiness and all its three components including commitment, control and challenge in mothers with autistic children and the results remained in the follow-up phase (P<0.05), but between the intervention methods there was no significant difference in the increase of psychological hardiness and all its three components among them (P>0.05).

    Conclusion

    The results indicated the effectiveness of both intervention methods of group therapy based on compassion and group reality therapy on increasing psychological hardiness and all its three components and no significant difference between them. Therefore, the use of the mentioned methods along with other effective treatment methods can play an effective role in improving the psychological hardiness.

    Keywords: Group Therapy based on Compassion, Group reality therapy, Psychological hardiness, Mothers, autistic children
  • Designing a Structural Model for Predicting Marital Adjustment based on Religious Orientation Mediated by Lifestyle
    Somaieh Souki, Abdollah Shafiabadi *, Panthea Jahangir Pages 157-166
    Purpose

    The aim of this study was to design a structural model for predicting marital adjustment based on religious orientation mediated by lifestyle.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population included all married clients to counseling centers in Tehran in the first half of 1400. By the rule of 10 people for each measured variable, the sample size was determined to be 250 people and multi-stage cluster sampling was selected using random sampling method.Modified paired adjustment questionnaire, religious orientation questionnaire and LSQ lifestyle questionnaire were used to collect data. Data analysis was performed through descriptive statistics and structural equation modeling with the help of SPSS27 and AMOS24 statistical software at a significance level of 0.05.

    Findings

    The results showed that the research model fits with the collected data. The result of modeling structural equations with the presence of mediating variables showed that there is a positive and significant relationship between internal religious orientation and lifestyle. There is a negative and significant relationship between external religious orientation and marital adjustment. Finally, the results showed that lifestyle plays a mediating role between inner orientation and marital adjustment.

    Conclusion

    Religious orientation is one of the effective factors in marital adjustment and lifestyle affects the effect of this factor on marital adjustment. Therefore, in order to increase marital adjustment, it is necessary to pay attention to the role of mediating variables such as lifestyle.

    Keywords: Religious orientation, marital adjustment, Lifestyle
  • Bedrock of Slips of Spiritual Health in Nahj al-Balaghah
    Nasibeh Yadollahpour, Mohammad Hadi Yadollahpour, Mohammad Hadi Amin Naji * Pages 167-175
    Purpose

    Undoubtedly, slips of spiritual health are diseases and abnormal injuries that cause disorders, disorders and social disorders and lead to degeneration, oppression and regression of society, which are usually Every human community, large and small, is struggling with these plagues and slips.

    Methodology

    This study is based on the Holy Quran and Nahj al-Balaghah and authentic hadith books by research, analytical-descriptive method.

    Findings

    Imam Ali (pbuh) lived in the atmosphere of that day in Kufa and its environs with various ups and downs and various challenges with various people, and with his divine and indefatigable personality about the examples of slips, causes, and ways to deal with They have mentioned extensive and instructive material in Nahj al-Balaghah and Gharr al-Hakam and in Dar alKalam with their expression and expression, which in this article have components such as: arrogance and selfmagnification, misplaced prejudices, aggression, narcissism. , Superstition, restriction of liberties and tyranny have been obtained and presented.

    Conclusion

    The present study showed that the slips of spiritual health in the words of Amir al-mu'minin Ali (as) can be used as a complete model of a healthy spiritual life for the pathology of spiritual health to reform humanity.

    Keywords: Ali (As), Nahj al-Balaghah, Slippery Slopes, Spiritual Health
  • Challenges and Strategies for Measuring Children's School Readiness Upon Entering Primary School: A Systematic Review of Domestic Research in Iran
    Mostafa Alikhani, Asghar Minaei *, Noorali Farrokhi, Asgari Mohammad, Mehdi Dastjerdi Kazemi Pages 176-192

    One of the very important actions of Iran's exceptional education organization is to assess the academic readiness of children upon entering primary school, but this plan is facing important challenges. Therefore, the aim of the current study was to identify the existing challenges and provide the necessary strategies to overcome these challenges, using a systematic review method. In this way, theses and articles published in the years 1370 to 1400 in googlescholar, magiran, cilivica, SID, irandoc, and noormags databases were examined by searching the keywords of academic readiness, academic readiness assessment, and academic readiness test. Finally, based on the entry criteria, among the 88 investigated sources, 9 sources were included in the research and the results were classified, summarized and reported. The evaluation of the reviewed sources showed that the lack of an internal theoretical model appropriate to the culture, reliance on standardization instead of test construction, weak characteristics of psychometrics, and the predominant use of the classic theory of validity, which is known as the weak theory of psychometrics, were the most important challenges of this project. Due to the lack of a native model of academic preparation, it is necessary to develop a conceptual model arising from culture and build the necessary tools based on that model, using new psychometric methods such as questionanswer theory and network analysis.

    Keywords: School Readiness, Elementary School, Psychometrics, Assessment of School Readiness, children, Systematic review
  • Designing a Model of Academic Vitality based on Meaning and Life Expectancy with the Mediation of Happiness in Middle School Female Students of Hamadan City
    Hasan Shadkam, Abolghasem Yaghoobi *, Firozeh Zanganeh Motlagh, Zabih Pirani, Hossein Mohagheghi Pages 187-195
    Purpose
    The purpose of the present study was to design a model of academic vitality based on meaning and life expectancy with the mediation of happiness in female secondary school students in Hamedan city.
    Materials and Methods
    The research method was correlation and structural equations. The statistical population included all the female students of the second secondary school in Hamedan city, and the statistical sample was selected based on the number of items used in the questionnaires in the amount of 370 people using the multi-stage cluster sampling method. Oxford scales of academic vitality, life expectancy, meaning of life and happiness were used to collect data. For data analysis, structural equation test was used in Amos 22 software environment.
    Findings
    The results showed that the meaning and hope of life have a direct and positive effect on the happiness and academic vitality of students (p<0.01). Also, happiness has a direct and significant effect on academic vitality (p<0.01). According to the results, the indirect effect of meaning and life expectancy on academic vitality through happiness was also significant (p<0.05).
    Conclusion
    According to the results, it can be said that hope and the meaning of life create motivation and a positive mental state and are effective in increasing happiness, and on the other hand, happiness plays an important role in increasing the freshness and vitality of the academic environment, which has the effect of increasing academic vitality.
    Keywords: Academic vitality, Happiness, life expectancy, Meaning of life
  • Designing a Model of the Antecedents of the Development of Nurses' Professional Ethics
    Marzieh Gharib, Nasrolah Ghashghaizadeh *, Farank Omidian Pages 208-218
    Purpose

    Professional ethics is the process of rational thinking with the aim of preserving and spreading professional values. Among various professions, nursing is one of the professions that is based on ethics, and compliance with ethical standards in nursing practice is more sensitive and important than other cases, because compliance by nurses is one of the effective factors in the quality of care and recovery. It is patients.

    Materials and Methods

    This research is developmental in terms of purpose and descriptive-exploratory in terms of type. The research method is grounded theory (foundation data theory) and the data collection method is an in-depth interview with 15 male and female experts related to the topic and the data analysis method is open, central and selective coding according to the framework of the foundation data theory method.

    Findings

    The research findings show that culture, management style, education, personality traits, moral intelligence and spiritual values are the most important influencing factors (precursors) of nursing professional ethics. All factors are presented in the form of five categories: causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, strategies and consequences of nurses' professional ethics and its model.

    Conclusion

    The development of professional ethics among male and female nurses is not accidental. Things such as the existence of ethical management, training, appropriate organizational systems and infrastructures, and comprehensive and effective communication based on organizational ethics provide the necessary motivation and stimulus to move towards this goal.

    Keywords: organizational ethics, Ethical Development, Nurses
  • Designing a Bullying Tendency Model based on Neurological Function with the Mediation of Alexia in Students
    Rozita Sherafati, Zabih Pirani *, Firozeh Zangeneh Motlagh Pages 219-227
    Purpose

    Bullying at school is one of the problematic behaviors of adolescents, which has recently attracted the attention of researchers and experts in the field of psychology in the last three decades, and has been the focus of many studies. Therefore, the purpose of the current research was to design a model of bullying tendency based on neurological function with the mediation of ataxia in students.

    Materials and methods

    The method of the current research is correlational and structural equation modeling (SEM). The statistical population of the research was made up of all 560 male students of the first secondary school in the ninth grade in 28 non-profit schools in District 5 of Tehran in the academic year of 2019-2019. 240 people were selected as the sample size by two-stage cluster method. The tools of data collection were the Illinois Bullying Questionnaire, the Rescue Neurological Function Questionnaire and the Toronto Dyslexia Questionnaire. In this research, SPSS22 and Amose 23 software were used to analyze the information obtained from structural regression equation modeling.

    Findings

    The results of the research showed that the path coefficient of neurocognitive function (β = -0.41, p = 0.001) and ataxia (β = 0.45, p = 0.001) is significant to bullying tendency.

    Conclusion

    According to the results, the indirect relationship between neurological function and the tendency to bully through aphasia is significant with β=-0.35 at the significance level of p≤0.01.

    Keywords: Bullying Tendency, dyslexia, Students
  • The Effectiveness of Academic Counseling based on CognitiveBehavioral Approach on Resilience, Motivation and Academic Emotions of Students with Academic Failure
    MohammadAmin Astereki, Mahshid Izadi *, Mozhgan Mardani Rad, Mehdi Zare Bahramabadi Pages 228-236
    Purpose

    This research aimed to investigate the effectiveness of academic counseling based on the cognitive-behavioral approach on resilience, motivation, and academic emotions of students with academic failure. 

    Materials and Methods

    In terms of the purpose of the present research, it was a quasi-experimental study with a pre-test and posttest design with an experimental group and a control group. The statistical population of this research is all the students of boys' high schools in the 12th district of Tehran, the second grade of the second round, in the academic year of 2019-1400. Among them, 30 were selected by purposive sampling, 15 were equally assigned to the control group, and 15 to the experimental group. In order to collect data, the research measurement tools included Vallerand’s academic motivation questionnaire, Pekrun et al.'s (2002) academic emotions questionnaire, and Martin and Marsh's (2009) academic resilience questionnaire. The subjects of both groups completed the questionnaires at the beginning of the research. Then the experimental group received academic counseling based on the cognitive-behavioral approach, while the control group did not receive any intervention. After the end of the interventions, both groups completed the questionnaires again. Analysis of the data obtained from the research was done in two descriptive (mean and standard deviation) and inferential parts. In the descriptive part, frequency distribution tables were used, and in the inferential part, data analysis was done with the covariance analysis method to check the differences between and within groups. SPSS software version 25 was used for the statistical analysis of data. 

    Findings

    The results of covariance analysis showed that academic counseling based on a cognitive behavioral approach had a significant effect on academic resilience (F = 20.11), academic motivation (F = 42.22) and academic emotions (F = 34.88) (P<0.01). 

    Conclusion

    Academic counseling based on a cognitive-behavioral approach can improve academic resilience, academic motivation and academic emotions of students with academic failure. Therefore, it is suggested to use this approach to control emotions and increase the motivation and resilience of students in schools through group training.

    Keywords: Academic Counseling, cognitive-behavioral approach, academic resilience, Academic motivation, Academic Excitement, academic failure, Students
  • Comparing the Effectiveness of Emotion-Focused Therapy with the Effectiveness of Mentalization-Based Therapy on the Treatment of People with Borderline Personality Disorder
    Sama Babapour, Abdollah Shafiabadi *, Aboutaleb Seadatee Shamir, Azam Fattahi Andbil Pages 246-261
    Purpose

    Considering the complexity and importance of borderline personality disorder as well as the relatively high prevalence rate of this disorder in the society, this research was conducted as a comparison of the effectiveness of emotion- focused therapy with mentalization-based therapy on the treatment of people with borderline personality disorder.

    Methodology

    The method of this semi-experimental research and the design used to examine the hypotheses in this research was a pre-test-posttest design with an experimental group and a control group. The statistical population of this research consisted of all people with borderline personality disorder who visited two counseling centers in Tehran district 1 in 2019. Therefore 45 people with borderline personality disorder were selected by purposive sampling method and then these people were placed in three groups of 15 (emotion-oriented treatment experimental group, mentalization-based treatment experimental group and control group) by matching method. The experimental groups received 12 weekly 120-minute sessions of emotion-focused therapy and mentalization-based therapy, and the control group did not receive therapy. The data collection instrument in this research was the borderline personality questionnaire by Leishnering (1999). Due to the quantitative nature of the research, data analysis was done using descriptive and inferential statistical methods (covariance analysis test).

    Findings

    The findings showed that emotion- focused therapy and mentalization-based therapy are effective on the treatment of people with borderline personality disorder. Also, the results showed that there is a significant difference between the effectiveness of emotion-focused therapy and mentalization-based therapy on the treatment of borderline personality disorder, and the effectiveness of mentalization-based therapy is greater than emotion-focused therapy on the treatment of borderline personality disorder.

    Conclusion

    Both intervention methods were effective in improving the symptoms of people with borderline personality disorder. However, the effect of mentalization-based therapy is more effective than emotionfocused therapy the treatment of people with borderline personality disorder.

    Keywords: emotion-focused therapy, Mentalization-Based Therapy, borderline personality disorder
  • Providing a Justice-Oriented Virtual Education Model Using Interpretive Structural Method in Schools of Golestan Province
    Fereydon Shariati, Kiomars Niazazari *, Nagin Jabbary Pages 254-267

    Establishing justice in education is one of the most challenging issues in education. Therefore, the purpose of this study was to provide a justice-oriented virtual education model in schools of Golestan province with an interpretive structural approach. The present study is applied in terms of purpose that has been done with an inductive-deductive approach. Data collection was through library studies as well as field methods. Semi-structured interviews were conducted with experts in the fields of educational management and educational sciences to identify the components. From the interview with the 11th expert onwards, no new concept was added and interview process reached the so-called theoretical saturation. The research findings showed 10 components and 47 subcomponents that were screened using fuzzy Delphi technique. According to the research model, the componants of level six, strategic planning of virtual education, understanding the gaps in infrastructure facilities, development of virtual education in rural areas, have the greatest impact on justice-oriented virtual education. These componants affect the components of level five, e-learning performance evaluation system and comprehensive e-learning monitoring system. Justice-orientation in social media at level four affects virtual education culturalization at level three, and virtual education culturalization affects componants at level two, improving teachers’ digital skills and improving students’ technological skills. This will eventually lead to justice-oriented virtual education. Therefore, it is suggusted to provide the necessarystandards for the design, development and implementation of educational justice strategies by increasing and strengthening access to virtual education and the implementation of educational laws and regulations.

    Keywords: Educational Justice, Cyberspace, Media, technology, corona
  • Designing the Model of Tendency to Use Cloud Services in Education with an Interpretive-Structural Modeling Approach
    Sharareh Rezapour, Kiomars Niazazari *, Nagin Jabbary Pages 268-278

    Achieving the goals of educational organizations in a highly changing technology environment requires creating the right conditions for the adoption of new and efficient technologies. Therefore, the aim of this study was to design the model of tendency to use Cloud services in education with an Interpretive-Structural Modeling approach. This is a qualitative research based on the Grounded Theory approach. In order to identify the components, academic and theoretical experts in the field of IT were interviewed. The number of interviewees, based on theoretical saturation, was 13 people. These people were also purposefully selected by snowball method. The identified components were then screened using fuzzy Delphi technique. In the last step, the components of the research were leveled by Interpretive-Structural Modeling. According to the findings, the tendency to use Cloud services in education has 8 main categories and 42 sub-categories. According to Interpretive Structural Modeling, the use of Cloud services stands in the first level and the variable of implementing Cloud services in e-learning in the second level. The variables of empowerment of education managers and teachers, and the formation of supportive learning associations are in the third level. The curriculum development variable is in the fourth level, the variables of the educational management system and security threats are in the fifth level, and finally the Cloud learning infrastructure variable in organizational education are in the sixth level. Therefore, it is suggested to provide new systems in education before implementing Cloud-based education systems

    Keywords: Information technology, cloud computing, Cloud learning, Software, Instruction
  • The Effect of Anger Control Education on Decreasing Anger and Anxiety and Increasing Social Adjustment of Students Addicted to Online Games
    Minoo Derakhsh, Shaban Heydari *, Ramazan Hassanzadeh Pages 303-312
    Purpose

    The addicted to online games is increasing, and considering its negative consequences, the present research was conducted with the aim of determining the effect of anger control education on decreasing anger and anxiety and increasing social adjustment of students addicted to online games.

    Materials and Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was semiexperimental with a pre-test, post-test and follow-up design with a control group. The research population was the fifth grade students of district 2 of Sari city in the 2021-22 academic years. The sample size based on G Power software for each group was determined 15 people, who this number was selected by purposive sampling method and by random method replaced into two experimental and control groups. The experimental group 12 sessions of 90 minute underwent the anger control education, and during this time the control group did not receive any education. The research tools were the addiction to online games questionnaire (Wang and Chang, 2002), children's anger inventory (Nelson and Finch, 2000), children's anxiety scale (Spence, 1997) and children's social adjustment scale (Dokhanchi, 1998) and the data were analyzed by methods of variance analysis by repeated measurement and Bonferroni post hoc test in SPSS-26 software.

    Findings

    The findings showed that the anger control education decreased the anger and anxiety and increased the social adjustment of students addicted to online games, and the results remained in the follow-up phase (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this research indicated the effect of anger control education and its permanence on decreasing anger and anxiety and increasing social adjustment of students addicted to online games. Therefore, professionals and therapists can use anger control education along with other treatment methods to improve psychological characteristics, especially to decrease the anger and anxiety and increase the social adaptation.

    Keywords: Anger Control Education, Anger, anxiety, social adjustment, Addicted to Online Games
  • The Status of Academic Guidance of the Students of the First Year of Secondary Education in Tehran
    Marzieh Nazarinia, Maryam Safarnavadeh *, Nahid Shafiee, Zohreh Esmaeelzadeh Pages 323-327

    In this research, the state of academic guidance of students of the first year of secondary education in Tehran has been investigated. The statistical population of the research was made up of teachers of the first year of secondary education in Tehran with a sample size of 363 people. The research tool was a questionnaire with 83 items on a 5-point Likert scale. Data analysis was done through one-group t-test. The results showed the current state of academic guidance of the students of the first year of secondary education in Tehran regarding the components of intelligence and talent. Student's motivation, interest, desire and spirit. Abilities and skills. Giving comprehensive information to parents. family economy. Cultural and social background of parents. The existence of expert teachers. Professional commitment of teachers in correct guidance. Continuous training of teachers. Desirable counseling and psychological services. Using an expert in the field of educational guidance planning. Improving the level of knowledge and qualification of educational guides. Conducting intelligence and aptitude tests. Student's academic records. Providing advice and online tests. Considering the needs of the country. Student guidance without coercion. It is not appropriate to pay attention to the labor market.

    Keywords: Academic Guidance, Students, first year of high school
  • Prediction of Mobile Phone Addiction Based on Metadiagnostic Factors (Emotional Dysregulation, Metacognitive Beliefs and Uncertainty Intolerance) and Anxiety
    Seyed Nasser Hosseini, Mehrdad Sabet *, Fariborz Dortaj, Arezoo Shomali Pages 328-339
    Purpose

    The purpose of this research was to investigate the prediction of cell phone addiction based on metadiagnostic factors (emotional dysregulation, metacognitive beliefs and uncertainty intolerance) and anxiety.

    Materials and methods

    The research method is quantitative and correlational. The statistical population of the research was all male students of the second year of high school in Tehran in the academic year of 2019-2019, numbering 125,110 people. The sample size of 400 of these people was selected based on Klein's model (2016) and the available nonrandom sampling method and the Mobile Phone Addiction Questionnaire (MPAQ) Sawari (2013), the Emotional Dysregulation Scale (DERS) Gratz and Romer (2004), Metacognitive Belief Questionnaire (MCQ) by CartwrightHoughton and Wells (1997), Intolerance of Uncertainty Scale (IUS-27) by Friston et al. (1994) and Beck Anxiety Inventory (BAI) by Beck et al. (1988) answered . The data were analyzed with Pearson's correlation coefficient and multivariate regression using SPSS version 24 software.

    Findings

    The results showed that there is a significant relationship between emotional dysregulation, metacognitive beliefs, uncertainty intolerance and anxiety with cell phone addiction (P<0.01). Also, the results of multivariate regression analysis revealed that 72.4% of the variance of phone addiction is explained by metadiagnostic factors (emotional dysregulation, metacognitive beliefs, and uncertainty intolerance) and anxiety.

    Conclusion

    The findings of this research show that emotional dysregulation, metacognitive beliefs, intolerance of uncertainty and anxiety play an important role in predicting mobile phone addiction in second year high school male students.

    Keywords: Mobile Phone Addiction, anxiety, Emotional dysregulation, Metacognitive Beliefs, uncertainty intolerance
  • An Analysis on the Internationalization of Higher Education in the University Using Structural Equation Modeling
    Nasrin Asgharzadeh, Shokoofeh Rad Naser * Pages 340-361
    Purpose

    The present research was conducted with the aim of investigating the factors affecting the internationalization of higher education in Iran, with an emphasis on the language of science education in the university.

    Materials and Methods

    Therefore, the fitting of the model derived from the grand theory method was done using a quantitative method and a survey.

    Findings

    In this model, 12 main factors were discovered in the following order: identification and the main phenomenon of the model, the pluralism of the language of science education is a way for rise and promotion: the causal factors of the model include the need for promotion and educational and research productivity, the need for economic productivity, the need To promote scientific interactions, and the need to promote cultural interactions. The contextual factors of the model to the two big challenges of international escapism and language education; And international antagonism and cultural fear are divided. Intervening factors are also in the two areas of policies and laws; and the social and cultural sphere are related. Effective strategies for pluralizing the language of science education in Iran, two strategies at the level of the government and policymakers; And the university level strategy and social factors were discovered. The consequences of multiple languages in science education are divided into two parts: positive and negative consequences, and the positive consequences are divided into two parts: social, economic, and scientific growth; And the divided cultural growth and the negative consequences of those possible scientific and cultural damages were found. At the end, the model derived from grounded theory was implemented with a researcher-made questionnaire in two selected comprehensive universities.

    Conclusion

    In the quantitative analysis, the fit of the model was confirmed by the method of exploratory and confirmatory factor analysis and then the structural equations resulting from the answers of 306 faculty members to the researcher-made questionnaire

    Keywords: Internationalization, globalization, Higher education, Language Of Science
  • The Functions of Emotional Education in the Life of the Innocents (AS)
    Seyyedeh Marzieh Mazloumi, Seyyed Ahmad Mirian *, Hamid Mohammad Ghasemi Pages 362-370

    The current research under the title "Functions of emotional training in the lives of the innocents (peace be upon them)" tries to explain the effects and functions of emotional training with the analytical-descriptive method and by referring to the traditions and lives of the innocents (peace be upon them). Considering that familiarity with these works can lead the audience to this educational field as an educational motivation, familiarity with these functions is important. The findings of the research show that emotional affairs have a high place in the field of education and the effects and functions of emotional education are numerous such as: philanthropy, cultivation of intellect, benefiting from divine mercy, obedience, creating unity between people, eliminating grudges, security, brotherhood, creating hope, increasing modesty and humility, emotional support and creation of hearts. Undoubtedly, if a person is educated based on the emotional upbringing of the Ahl al-Bayt (peace be upon them) as a complete human model, he will have a peaceful and happy life and will advance on the path to the realization of a virtuous life.

    Keywords: Innocents (AS), emotional education, emotions, function
  • Investigating the Philosophical Foundations of Human Education in the Holy Quran
    Alireza Abbasian, Mohammad Hajizad *, Seyed Ahmad Mirian Akandi Pages 372-381

    The discussion of the principles and foundations of human education in the doctrines of life is one of the most important issues that has been emphasized a lot. In this connection, the philosophy of education as a special activity is responsible for leading people to know and choose safe paths to become happy. The purpose of the current research is to examine the philosophical foundations of human education in the Qur'an by using the philosophical teachings of human education. The findings and results of the research have shown: the foundations of human education in the Qur'an are based on epistemology, ontology, anthropology, theology and values, and the philosophy of human education in the Qur'an is based on principles such as: naturalism, moderation, rational education, thinking and Consideration, dignity, perfectionism, family orientation and social differences are based. It should be noted that the type of research is based on the fundamental objective and the method of collecting data, documents and also searching in virtual and internet networks has been done.

    Keywords: Education, Training, philosophy of education, Human, Holy Quran
  • Effectiveness of Dialectical Behavior Therapy on The Difficulty of Emotional Regulation and Aggression in Female Adolescents with Depressive Symptoms
    Manizhe Ghaffari Cherati, Mohammad Mohammadipour *, Alireza Azizi Pages 392-402
    Purpose

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of dialectical behavior therapy on the difficulty of emotional regulation and aggression in female adolescents with depressive symptoms .

    Materials and Methods

    The research method of the present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design and follow-up period in two months. The statistical population of the present study included female adolescents with depressive symptoms who referred to education counseling centers in Babol city in the academic year of 2021-2022. 30 female adolescent with depressive symptoms were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (15 adolescent in the experimental group and 15 adolescent in the control group). The experimental group received dialectical behavior therapy (10 sessions) during 10 weeks (90 minutes). The applied questionnaires in this study included Adolescent Depression Questionnaire (Kutcher, 2002), Difficulty in Emotion Regulation Questionnaire (Gratz & Roemer, 2004) and Aggression Questionnaire (Buss & Perry, 1992). The data were analyzed through mixed ANOVA and Bonferroni follow-up test via SPSS23 software .

    Findings

    The results showed that dialectical behavior therapy is effective on the difficulty of emotional regulation (F=42.50; Eta=0.60; p<0001) and aggression (F=31.83; Eta=0.53; p<0001) of female adolescents with depressive symptom .

    Conclusion

    According to the findings of the present study, dialectical behavior therapy can be used as an efficient method to decreace difficulty of emotional regulation and aggression of female adolescents with depressive disorder through employing techniques such as bearing distress ،emotional self-regulation ،mindfulness and effective communication

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Difficulty of Emotional Regulation, aggression, Depressive Symptom
  • Identifying the Dimensions and Components of the Value System of Female' High School in Secondary School Period of Tehran City
    Leila Karimi, Mahbubeh Abdollahi *, Fattah Nazem Pages 415-421
    Purpose
    The value system in educational systems effects on other aspects of the educational system. Therefore, the current research was carried out with the aim of identifying the dimensions and components of the value system of female' high schools in secondary school period of Tehran city.
    Materials and Methods
    This study in terms of purpose was applied, in terms of time was cross-sectional, and in terms of implementation method was qualitative. The research population was universal and organizational experts in the field of value system of high schools, who were selected as a sample according to the theoretical saturation principle number of 25 people were selected as a sample by purposeful sampling method. The data were collected by the method of expert interviews in 1400 (validity by triangulation method and reliability by the coefficient of agreement between coders was appropriate) and analyzed by thematic analysis method in MAXQDA software.
    Findings
    The findings showed that the value system of female' high schools in secondary school period had 60 subthemes in seven main themes; So that the main themes were included self-reliance, universalism and benevolence, success, managerial, power, security and conformity, and tradition and motivation (each main theme includes five subthemes). Finally, the themes network of the value system of female' high schools in secondary school period was drawn.
    Conclusion
    Specialists and planners of educational systems can take an effective step towards improving and promoting the value system of female' high schools according to the identified themes.
    Keywords: Value System, Female' High Schools, Self-reliance, Universalism, Benevolence
  • ectiveness of Combined of Cognitive Therapy based on Mindfulness with Transcranial Electrical Stimulation on Reducing Anxiety in Chronic Tinnitus Sufferers
    Rezvan Afshar, Reza Kazemi *, Somayyeh Taklavi Pages 422-431
    Purpose
    One of the most common mental problems among tinnitus patients is anxiety. Therefore, the present study was Effectiveness of combined of cognitive therapy based on mindfulness with transcranial electrical stimulation on reducing anxiety in chronic tinnitus sufferers.
    Materials and Methods
    The research design was semiexperimental with a pre-test-post-test design with a control group, and the statistical population included all patients with tinnitus who referred to Tharullah Arak Medical Complex in 2022. The size of the statistical sample was 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) from the mentioned statistical population, who were selected by available sampling method and randomly placed in two control and experimental groups. During 8 sessions, the experimental group was firstsubjected to transcranial electrical stimulation for 20 minutes and immediately underwent cognitive therapy intervention based on mindfulness for 60 minutes, and the control group received only their usual treatment (transcranial electrical stimulation). In this research, Beck's anxiety questionnaire was used to collect data. In order to statistically analyze the obtained data, univariate analysis of covariance test was used .
    Findings
    The average scores of anxiety before and after the intervention in the experimental group were 10.93 and 6.80, respectively, and in the control group, 11.40 and 8.53, respectively. The results of covariance analysis showed that the average anxiety in the experimental group has significantly decreased after the combined intervention of cognitive therapy based on mindfulness with transcranial electrical stimulation in comparison with the control group (P<0.01).
    Conclusion
    The results of this research indicate that the combined intervention of cognitive therapy based on mindfulness with transcranial electrical stimulation has significantly improved anxiety, so the use of this intervention is recommended for chronic tinnitus sufferers.
    Keywords: anxiety, Transcranial Electrical Stimulation, Cognitive therapy based on mindfulness, Tinnitus
  • Examining the Place of Custom in Determining Women's Economic Rights
    Zahra Yousefi Mesri, Abolghasem Naghibi *, Faezeh Moghtadaei Pages 448-456
    The family is the most important social institution in which human personality is formed and influences society. Family members are also influenced by social customs and laws in society. Accordingly, custom has an important role and influence of the family. In fact, custom is one of the effective factors in various dimensions of family law, so that the spread of correct custom and following it will lead to the observance of their real rights, and otherwise, the foundations of the family and thus the foundations of society will be shaken. will be. Therefore, in Iranian law, following Imami jurisprudence, special attention has been paid to custom and its role in the field of family law. Therefore, in this article, the position and role of custom in determining the economic rights of women in the family is examined. The findings of this study indicate that jurisprudential and civil laws in women's financial rights, including: determining the amount of dowry, alimony, dowry and the return of engagement gifts are greatly influenced by custom. This research has been done descriptively and analytically
    Keywords: custom, financial rights, Family, alimony, Dowry
  • Study of Representaion of Child Sexual Abuse in PersianLanguage News Websites
    Alireza Dehghan, Azam Ravadrad, Mahsa Badri * Pages 448-460
    purpose
    This study aimed to investigate how child sexual abuse is reflected in Persian-language news websites. The goal was to determine whether these websites effectively raise awareness about child sexual abuse or simply create a stereotypical image of it.
    Materials and Methods
    In this research, two cases of child sexual abuse, Neda Alizadeh and Mohammad Hossein A'mi Azghadi, who garnered media attention in the spring of 2018, were analyzed using content analysis. The statistical population of this study included 24 news articles about Neda and 14 about Mohammad Hossein on Persian-language websites, which all of them have been analyzed due to the limited number of related news articles.
    Findings
    Persian-language news websites provided very limited coverage of the studied cases of child sexual abuse, with most articles ending with news of the perpetrator's execution. The main elements of the news articles were "event details," "introduction of the perpetrator," and "introduction of the child." The main approach of these websites was to present a dramatic story using specific adjectives and details in these three elements, rather than providing analysis and root cause identification.
    Conclusion
    The studied cases of child sexual abuse were focused on creating moral panic towards the perpetrator, rather than providing informative and educational content. This approach creates a stereotypical way of thinking about child sexual abuse and especially the perpetrator, and is unable to offer solutions to prevent it by identifying the underlying causes, which is necessary to provide effective measures to prevent child sexual abuse and promote social health in the community.
    Keywords: Moral Panic, Child Sexual Abuse, Representation, Social Health, news coverage, News Websites
  • Sociological Analysis of Tendency Towards Addiction and its Impact on Social Health
    Reza Yazarloo * Pages 457-468
    Purpose
    The purpose of the present study is to investigate the social factors affecting addiction and to provide a sociological analysis of drug addiction and finally to investigate the effect of addiction on social health.
    Materials and methods
    The method used in this research is a survey method and due to the comparative nature of the research, it is of a comparative causal type. In order to achieve the goal of the research, first, a questionnaire including the measurement of personal characteristics, the level of religiosity, the level of feeling of anomie, the level of connection with society, economic and social base, family opportunities and the level of communication with delinquent friends, as variables affecting addiction. And it was completed through interviews with 63 drug users who visited the clinic and 89 students of Payam Noor Gonbad (non-users). Then, relying on the research done on social health in Iran and identifying its components, an analysis of the impact of addiction on social health was tried. Sampling method of full coverage consumer group and nonconsumer group sample is available.
    Findings
    According to the results, 70% of drug users are between 20 and 25 years old. 80% of users have accepted the suggestion of drug use from their friends and 86.5% of non-users believe that users should be avoided. Also, the results of the t test showed that there is a statistically significant difference between consumers and non-consumers in terms of the investigated variables. Also, the logistic regression analysis, which reveals the contribution of each variable in the explanation of the dependent variable, showed that according to the socio-economic base variable, the amount of communication with delinquent friends and the amount of feeling of anomie had the largest contribution in the explanation of the dependent variable.
    Conclusion
    Examining the concept of social health and its components also showed that the problem of addiction actually challenges various components of social health such as the absence of poverty, absence of violence, social justice, social security, life satisfaction, social participation, social cohesion and social acceptance. confronts in such a way that it is possible to improve the status and index of social health in the society by solving the problem of addiction as a problem.
    Keywords: Addiction, Socioeconomic base, Relationship with Delinquent Friends, Sense of anomie, Level of religiosity, Connection with Society, Social Health
  • Comparison of the Effectiveness of Adlerian Group Counseling and Group Dialectical Behavior Therapy in Academic Vitality, Social Adequacy and Life Expectancy of Unsuccessful Entrance Exam Students
    Hojjatollah Teimourkhani, Mohammad Ghamari *, Mojtaba Amiri Majd, Alireza Jafari Pages 469-479
    Purpose
    In today's era, education and education in general form an important part of people's lives. In addition, the quality and quantity of education plays an important role in the future of people. The present study was conducted by comparing the effectiveness of Adlerian group counseling and dialectical behavior therapy in academic vitality, social adequacy and life expectancy of unsuccessful male students in Zanjan. 
    Materials and Methods
    The current research design is applied and its method is semi-experimental. The statistical population of this research includes 587 male high school students who failed in the entrance exam of 2020, of which 45 were voluntarily selected and randomly divided into three groups of 15 (one control group and two experimental groups). In the first group, the intervention was based on the Adlerian group counseling protocol, and in the second group, the intervention was based on the group dialectical behavior therapy protocol, and the third group, as a control group, did not receive any intervention. The required data were collected in three periods: pre-test, post-test and follow-up. The tools of this research were used in all three stages of the academic vitality questionnaire (Dehghanizadeh and Chari, 2013) based on the academic vitality scale (Martin and Marsh, 2006). Data analysis was done using repeated measure analysis of variance by SPSS-24 software. 
    Findings
    The effect of dialectical behavior therapy method on academic vitality, social adequacy and life expectancy of students was more than Adlerian group counseling method (P<0.001). 
    Conclusion
    Based on the findings of this research, it can be concluded that dialectical behavior therapy can be used to restore academic vitality, social adequacy and life expectancy in students who have experienced academic failure.
    Keywords: Adlerian Group Counseling, Dialectical behavior therapy, Academic vitality, Students
  • The Effectiveness of Teaching the Components of Moral Intelligence on Self-Control and Scientific Optimism in First Secondary School Students
    Masoumeh Gholipour *, Zahra Sadat Jalalian, Fatemeh Taheri Pages 480-487
    Purpose
    Ethical standards play an essential role in all different fields in a way that it seems that it can be effective in improving cognitive, behavioral and communication performance, so this research aims to determine the effectiveness of teaching the components of moral intelligence on self-control and scientific optimism in first secondary school students.
    Materials and Methods
    The research method was semiexperimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research was formed by all 441 male students of the first secondary school of the ninth grade from 5 public schools in Babol city in December of the academic year 2023. A number of 30 people were selected by simple random sampling based on the research entry criteria and randomly replaced in two groups of 15 people, experimental and control. Two questionnaires including Tangney et al.'s self-control questionnaire (2004) and Tschannen‐Moran et al.'s (2013) scientific optimism questionnaire and Borba et al.'s (2005) moral intelligence component training program were used. The data was analyzed using multivariate covariance analysis. 
    Findings
    From the findings, it can be concluded that teaching the components of moral intelligence was effective on selfcontrol (P=0.01 and 69.739) and scientific optimism (P=0.01 and 104.096) in first high school students at the level of 0.01. 
    Conclusion
    According to the results of the research, it is suggested that school counselors use moral intelligence component training to increase self-control and scientific optimism.
    Keywords: self-control, scientific optimism, Moral Intelligence, Students
  • Identification of Effective Factors on Improving the Academic Performance of Shahid and self-Sacrificing Students of Islamic Azad University Units in Tehran Province
    Danial Pourhashemi, Fereshteh Kordestani *, Lotfollah Abbasi Pages 497-509
    Purpose
    The purpose of this research is to identify and identify the factors affecting the improvement of the academic performance of Shahid and self-sacrificing students of Islamic Azad University units in Tehran province.
    Materials and Methods
    The research was carried out in terms of the data objective of the foundation. The research community was formed by academic professors with the academic rank of associate professor and above, and officials and researchers of Shahid University. Based on theoretical saturation criteria, 17 people were selected in a targeted way. Data was collected by semi-structured interview using maxqda12 software.
    Findings
    As a result of 84 primary concepts (open coding), 32 main concepts (core code) were obtained in 7 dimensions (selective code), which in the form of a paradigm model including a core category with 8 components, causal factors with 4 components, background factors 6 components, strategic factors with 6 components, intervening factors with 6 components and consequences with 2 components were presented.
    Conclusion
    The growth and development of any society depends on the educational system of that society and the level of scientific and practical ability of the students of that society in the future. Explaining academic performance allows university planners to predict strategies to improve university performance
    Keywords: Academic performance, Witness, Selfless Students, Islamic Azad University
  • Investigating the Shia Islamic Lifestyle in Imami Jurisprudence on the Stability of the Family
    Samira Shariatnia, Hassan Asadi * Pages 510-519
    Purpose
    The purpose of compiling this research is to examine the lifestyle of Shia in Imami jurisprudence. One of the important issues that many fans of Islamic culture and thought are trying to adjust their lives to is real Shia indicators. Some people think that just by claiming friendship and support of the Ahl al-Bayt (peace be upon them), they will be among the true Shiites; At the same time, by carefully referring to Islamic sources and traditions, we realize that real Shia has certain criteria that distinguish people's lifestyles from others.
    Materials and Methods
    based on the importance of this issue in this research, which was conducted using a descriptiveanalytical method; Shia lifestyle was investigated and explored in individual, social and religious aspects.
    Findings
    The results show that Shia jurisprudence has many guidelines in the personal dimension of people's lives about the value, importance and effects of patience, faith and trustworthiness. From the social aspect, the most important goal of the Immaculate Imams (AS) is to establish justice and social justice, and along with that, family, social health, order and order, anti-arrogance, and in the field of business, work conscience are among the issues emphasized by them.
    Conclusion
    In relation to the religious lifestyle of Muslims, Shia jurisprudence in the individual aspect emphasizes individual acts of worship such as prayer, fasting, and following divine commands to the Shias, and in the social aspect, the duty of Hajj and congregational prayer is considered to be a demonstration of the authority of Muslims. Payment of Zakat and Khums are emphasized as Islamic taxes and Jihad and enjoining good and forbidding evil.
    Keywords: Lifestyle, Family Stability, Imami Jurisprudence
  • Examining the Moral Obligations Arising from the Marriage Contract and its Impact on the Strength and Health of the Family System in Iran's Civil Rights
    Saleh Noori *, Hossein Javadi Pages 520-527
    Purpose
    The marriage contract is required to have a religious face in the Islamic law, it includes moral teachings and special manners, the guarantee of their implementation is the conscience and individual ethics of the people in the society. Therefore, the purpose of this study is to examine the moral obligations arising from the marriage contract and its impact on the strength and health of the family system in Iran's civil rights.
    Materials and Methods
    The present research in a descriptive-analytical method and using library resources, while using the concepts of commitment and moral obligations, analyzes and evaluates the most important examples of moral obligations that are effective in the health of the family system and can be demanded in marriage. The traveler studies "good company", "loyalty" and "assistance" from the moral and legal basis.
    Findings
    According to the findings of the research, the mentioned three cases are the "moral obligation" of the spouses towards each other, and each spouse can demand its implementation from the court in case of violation by the other party and enjoy a legal enforcement guarantee.
    Conclusion
    The results of the research showed that the institution of family and family education has a role in promoting the society's culture and the stability of its social foundations. He included them in the civil rights and declared them claimable by the spouses.
    Keywords: Moral Obligations, good company, Loyalty, Assistance, marriage contract
  • The Mediating Role of Childhood Trauma in the Relationship between Affective and Emotional Temperament and Self-harm Behaviors
    Soneh Ghanaat Bajgirani *, Ahmad Borjali, Hossein Eskandari, Mahdi Khanjani Pages 528-552
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the role of the Affective and Emotional Temperament on self-harm behaviors satisfaction mediated by the childhood trauma.
    Materials and Methods
    The Method of the present study was descriptive-correlational research using structural Equation Modeling (SEM) method. The statistical population of the research was all students between the ages of 18 and 25 in the city of Mashhad that 630 of them were selected through convenience sampling technique. From 630 questionnaires that were distributed among the participants, a total of 623 questionnaires fulfilled the required analysis criteria. The instruments for data collection included The Deliberate SelfHarm Inventory, The Affective and Emotional Composite Temperament (AFECT) scale and Childhood Trauma Questionnaire. The data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and the Structural Equation Modeling (SEM) technique. 
    Findings
    The results indicated that the hypothesized model had a good fit with the observed data. Affective and Emotional Temperament showed a significantly correlation with selfharm behaviors. Path analysis indicated that the relation between Affective and Emotional Temperament and self-harm behaviors mediated by childhood trauma. Concluion: Considering these variables are important in the prevention, diagnosis and treatment of self-harm behaviors as well as in promoting mental health among general population.
    Keywords: Affective, Emotional Temperament, Childhood Trauma, Self-harm Behaviors
  • The Epistemological Position of Moral Laws According to Professor Jafar Sobhani
    Maryam Hatami Hoseinabadi, Noushin Abdi Savojian *, Inshallah Rahmati Pages 528-539
    Purpose
    Paying attention to the basics of ethics to achieve and understand certain guidelines of human behavior is one of the necessities of the theoretical field of ethics. Epistemological foundations are among the foundations raised in the field of meta-ethics, which determine the general criteria in the recognition of moral judgments and propositions, search for and value epistemological sources and ways. The purpose of this article is the epistemological position of moral laws according to Professor Jafar Sobhani.
    Materials and Methods
    This article is descriptive-analytical and library type.
    Findings
    The results showed that Professor Sobhani had Shiite beliefs and used the two terms rational and intrinsic goodness and ugliness. Why did they use an intellectual place and an intrinsic place? The position of ontology that they believe that moral propositions are taken from somewhere and are somewhere in existence. And they used the term inherent. And if the term "good" and "ugly" says intellectually, it confronts the Ash'are group, which is the name of this epistemological position, the intellect understands and says that this is good or bad. The boat is on the shore and the child is drowning in the water. Sharia states that taking the boat without the owner's permission to save the child is bad and considered theft.
    Conclusion
    Shia says that priority must be given to saving the child and then ask for the consent of the owner of the boat. Professor Sobhani is a supporter of intellectual goodness and ugliness and believes that the intellect has the power to distinguish and in Sobhani's epistemology, they believe in intellect one hundred percent.
    Keywords: Sobhani, Epistemology, Moral Laws
  • Examining the place of worldly lifestyle in Nahj al-Balagha and the works of Khajo Kermani
    Tahereh Salari, Mostafa Salari *, Behrooz Romiani Pages 537-553
    In the works of Khajavi Kermani, we always see the unpleasant and deceptive image of the world. This attitude is in line with what is seen in mystical schools; But what invites the audience to reconsider this attitude is the undeniable alignment that links the view expressed in Khajoo's works to the way the world is presented in Nahj al-Balaghah. What has been narrated about the world in Nahj al-Balaghah shows its rejection and condemnation by the pious Mawlawi, an attitude that has not been dealt with severely in the Qur'an, the holy book of Muslims, and of course this means a contradiction in the thought of Imam Ali (as). Is not with the teachings of the Qur'an; Rather, it is the necessity of social conditions that has led the Imam to write such a view. In this article, we try to compare the attitude of Ali (AS) in Nahj al-Balaghah with secularism in the works of Khajavi Kermani. This article will be done in a descriptive-analytical way and with a library method. The purpose of this study is to investigate the similarities and inequalities of Khajavi Kermani's view of the world with Nahj al-Balagheh's view of the world. The main question of the research is to what extent secularism has been influenced by Nahj al-Balaghah in the works of Khajavi Kermani. The results of the research show that Khajavi Kermani, who was familiar with Nahj al-Balaghah and the words of Ali (AS), describes the world as worthless, deceptive, unstable and oppressive, and forbids turning a blind eye to it.
    Keywords: world, Khajavi Kermani, Nahj al-Balaghah, Imam Ali (AS)
  • The Effectiveness of Forgiveness Training and Mindfulness Training on Cognitive Flexibility in Men with Substance Abuse Disorder
    Alireza Nakhai, Ali Arab *, Masoud Rostami Pages 553-563
    Purpose
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of forgiveness training and mindfulness training on cognitive flexibility in men with substance abuse disorders.
    Materials and methods
    The method of quasi-experimental research was pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population included all male drug users who referred to the de-addiction camp in Zabul city in 2019, 60 of whom were selected by convenience sampling and randomly assigned to three groups, two experimental and control groups. The experimental group of forgiveness training received 8 sessions and the experimental group of mindfulness training received 12 training sessions. The data were collected using the cognitive flexibility questionnaire and analyzed using the variance analysis method with repeated measurements.
    Findings
    The results showed that men with substance abuse disorder who underwent forgiveness training had more flexibility than the control group who did not receive training. And men with substance abuse disorder who underwent mindfulness training had more flexibility than both the control group that was not trained and the group that underwent forgiveness training. And these results remained stable in the 3-month follow-up.
    Conclusion
    In this research, forgiveness and mindfulness training has a significant effect on the cognitive flexibility of men with substance abuse disorder, and compared to the two methods of mindfulness training and forgiveness training, the mindfulness method has a significantly higher score in cognitive flexibility than forgiveness training. in men with substance abuse disorder.
    Keywords: forgiveness, Mindfulness, cognitive flexibility
  • A Comparative Study of the Rites of Passage with an Emphasis on the Maturity and Marriage of the People of Kerman and Jiroft
    Saeedeh Vaezi, Fariba Mireskandari *, Vahid Rashid Vash Pages 564-571
    The dominant culture in any society plays a very constructive role in the lifestyle of people. Marriage and puberty, as the most important events in life, are directly influenced by the culture and values of the society. On the other hand, the wide spread of imported and imitation customs and cultures among families and their distancing from religious and Islamic cultures and values, especially in the current era, has caused a change in lifestyle. One of the most important parts of any ethnic structure is its rites of passage, which is a cultural thing and has a social function. These rites are intertwined with people's beliefs and can be investigated as a cultural phenomenon among different ethnic groups. Focusing on the popular culture and literature of the people of Kerman and Jiroft, the present research seeks to identify and compare the rites of puberty, marriage and the influence of religion on these rites of these two cities. In this research, the two stages of puberty and marriage in Kerman and Jiroft were discussed and analyzed in a comparative way. The article tries to examine and study two basic categories of rituals related to Kerman and Jiroft. The approach of the present research is qualitative, of the type of in-depth anthropology and the means of gathering information, documentary studies, participatory observation and interviews. In the present research, efforts have been made by focusing on the theories of evolutionism and diffusionism, functionalism, rituals and rites related to maturity, marriage. to be investigated in the city of Kerman and Jiroft. Based on the results of the research, the aforementioned rites and rituals have been transferred from one generation to another over time, and during this transfer, some have remained constant and others have undergone changes. Also, with the rapid development of technology and technology and the impact of imitation and imported culture, some rituals and ceremonies are fading. He named the third.
    Keywords: rites of passage, Rituals, Ceremony, Marriage, Puberty
  • Analyzing the Principles of Ethical Behavior in the Researches of Educators
    Ali Darbandi, Seifollah Fazlollahi Ghomshi *, Seyed Mohammad Bagher Jafari Pages 572-582
    Education, as one of the scientific, cultural and educational structures, despite having a huge human force, including caring and educated teachers and gifted and creative students, has been somewhat involved with the difficulties of research, which does not have a clear strategy for research, and this has caused It cannot define and institutionalize the place of research and researcher and their role in the progress and development and excellence of the society, and it only causes a large part of scholars to stay away from research, but it also reduces the motivation to study and creates the ground for depression and job burnout. In order to solve their problem, higher education institutions and research centers, but also education, should adjust to the necessity of reforming and changing the research structure and mechanisms and techniques and research management methods, and seek to increase the productivity of research, including effective measures in this field of the program. He pointed out the strategic planning of the existence of structures, methods, guidelines, organization of the use of technological equipment and human resources, and culture building, so that problems and weaknesses can be identified and solved with appropriate solutions, and the ground is prepared for the scientific and research dynamism of cultural workers. The realization of this important matter requires the determination of the authorities. and the custodians of education in order to be able to take a step in updating science and knowledge and cultural workers. In this direction, in order to realize the research goals of education and culture, examining the extent of cultural researchers' adherence to research ethics has been an inevitable thing, and knowing it in order to promote The qualitative and quantitative level of research and increasing the research efficiency of educators is very necessary. Therefore, in this article, the level of adherence to research ethics among the cultural researchers of Arak education is analyzed in order to provide a suitable model for promoting adherence to research ethics among educators.
    Keywords: ethics, Research Ethics, model, researcher, educators, Education
  • Educational Measures and Measures to Prevent the Promotion of Homosexuality
    Seyedeh Zahra Jafari Maleki *, Seyed Mahdi Salehi Pages 583-592
    Carefully in the field of global cultural development, it can be understood that the western systems, especially the American system, relying on Jewish financial and human and propaganda capitals, are strongly and with a strange insistence trying to spread and promote homosexuality among their own people and other nations. . Supporting and promoting different fronts of homosexuality is an important and purposeful cultural strategy and shows the existence of a long-term and precise plan for the West and Zionism; Homosexuality is a corruption that socially leads to the collapse of the family unit, the extinction of the generation and the corruption of the society; The goal of the satanic system is to promote homosexuality, to change the nature of man and his tendencies, to destroy the family, to create a deformed being devoid of the spirit of questioning, to subjugate man and tame him against any demands of the ruling political and cultural system and system. Dominion is global. The country of Iran is also not safe from the damage of this promotion and studies show that sooner or later it will affect the youth and especially the governance system of the society. In this article, programs and educational measures and measures to prevent the promotion of homosexuality have been considered.
    Keywords: homosexuality, Education, upbringing, Family
  • Developing Teachers’ Informal Learning Model, the Case Study of Elementary Schools in Tabriz
    Roghayeh Poursaberi, Hasan Reza Zeinabadi *, Bijan Abdollahi, Hossein Abbasian Pages 609-620
    Purpose
    Informal learning is regarded as one of the most common and, at the same time, the most efficient learning methods at the level of modern organizations. It is assumed to be one of the most typical and usual learning types in the work environment which results in knowledge and skills. The present study is aimed at designing and validating teachers’ informal learning leadership model at three dimensions and levels. 
    Materials and Methods
    exploratory sequential approach was applied as a mixed-method design in the present study. Hence, content analysis was used in the first stage of the research design. Then, in the second stage, a quantitative research was carried out on 269 participants who were elementary school teachers in the context of Tabriz city. Cluster sampling was used via model testing model. SPSS and Smart PLS 3 were used for analyzing quantitative data. 
    Findings
    the results of the study indicate that teachers’ informal learning leadership model is implemented efficiently at three levels: opinions (3 variables), strategy (5 variables0 and behavior (8 variables). According to the results of the study, strategies had the highest effect on teachers’ informal learning. Also, due to the lack of organization and discipline in informal learning, school management’s opinions and attitudes have key significance in teachers’ informal learning. Furthermore, for integrating and consolidating all the abilities in line with enhancing teachers’ informal learning level, the behavioristic dimension in school management should be taken into consideration as a facilitator. 
    Conclusion
    According to the findings of the study, thanks to applying teachers’ informal learning leadership, teachers’ mental health in the classroom context are enhanced and promoted. Consequently, teachers’ role and contribution to students’ learning become more evident and highlighted.
    Keywords: leadership, mental health, teacher, Informal Learning, Elementary schools
  • Explaining the Relationship between Family Gender Values and Divorce and Providing a Solution based on Islamic Lifestyle from the Perspective of Leadership (Comparison of Divorced and NonDivorced Women with Emotional Divorce in Bandar Abbas)
    Mahbobeh Mehrabi, Norouz Hashemzehi *, Mahnaz Ronaghi Notash Pages 621-632
    Purpose
    Humans need essential skills to carry out their affairs in life. Human education alone is not the answer to real needs, but Islam has addressed both material and spiritual needs so that people can achieve mental, physical, social and moral health. This study was conducted with the aim of rethinking the objectives of teaching the Islamic life skills curriculum for sixth grade students.
    Materials and Methods
    This research is of a mixed type due to the use of a qualitative approach as well as a quantitative approach. The first statistical population was all specialists in Islamic education, the sample size was reached by snowball method with the participation of 17 people with the theoretical saturation of information. The second statistical population was 33 curriculum specialists from various universities in the western provinces of the country, 30 of whom were selected through Cochran. The opinion of the first group was collected through a deep, semi-structured interview, in the second group, the information was collected and validated with a researcher-made questionnaire. The quantitative validity of this research in the form of face validity and reliability coefficient using Cronbach's method is .702 is. Qualitative validity of the trinity method and reliability was done with the techniques of verifiability, reliability and self-review. In the first part, after the interview, the data were summarized and analyzed in three stages of coding, and in the second part, the validation of the information was done with the single-sample t method.
    Findings
    A desirable model of Islamic life skills curriculum objectives was obtained with 3 main categories and 17 core categories.
    Conclusion
    By acquiring skills; Self-knowledge, empathy with others, knowledge of nature can achieve the skill of knowing God, and with the Islamic religious style, one can finally reach divine nearness and eternal happiness.
    Keywords: Education, Goals, rethinking, Islamic approach, life skills
  • Identifying the Components of Teachers Talent Management for Elementary Schools in Iran
    Authors Leila Zahabioun, Narges Saeidian Khorasgani *, Narges Keshtiaray Pages 633-642
    Purpose
    The present research was conducted with the aim of identifying the talent management components of Iranian elementary teachers with a qualitative-descriptive approach in an exploratory way and with thematic analysis technique of a comparative type.
    Materials and methods
    The research area included 41 electronic and written scientific resources and the text of 10 semi-structured interviews. After identifying the components according to the theoretical literature and interviews, first based on the theoretical framework in the field of talent management, the main categories of recruitment and identification, selection, employment, development and maintenance were considered as overarching themes, then according to Overarching themes 40 basic themes were identified and counted, the extracted basic themes were categorized and named under the categories of overarching themes in the next step, and in this way organizing themes were formed. The content validity of the findings was confirmed using the content validity index (CVR) based on the opinions of a number of human resource managers and primary education experts and a few experts in the field of educational sciences, a total of 15 people. The reproducibility of the findings using The Holstein coefficient was estimated to be 99/.
    Findings
    Finally, the findings based on the theoretical framework include 5 comprehensive themes (recruitment and identification, selection, employment, development and maintenance), 10 organizing themes including identifying elite people, creating motivation to attract elites, matching the person with the job, merit selection , all-round utilization of people, provision of implementation conditions, individual knowledge enhancement, promotion of job and professional skills, excellence and well-being of teachers, and integration of people with teaching profession and 40 basic themes.
    Conclusion
    Therefore, in order to make optimal use of teachers in the primary period, education and training should implement talent management in employing teachers in this period based on the indicators revealed in the current research.
    Keywords: Talent Management, Teachers, Recruitment, Identification, Selection, employment, Development, retention
  • Education in Farabi's Philosophical Thoughts
    Younes Joodi, Aziz Javanpour Heravi *, Tavakkol Koohi Giglo Pages 652-663
    Purpose
    One of the intellectual concerns of Muslim sages has always been to deal with the philosophy of politics, Shahriari religion and the search for a desirable society, and an important part of the philosophical works produced by Muslims is devoted to the reflection of their philosophical thoughts about society. The first philosopher in the Islamic world who raised independent and systematic discussions about the ideal society and its components and authored several works about it is Farabi. For this reason, he has been called the founder of Islamic and political philosophy in the Islamic world. The utopia of Farabi is full of educational words. In Farabi's opinion, education and training is discussed in the practical wisdom section and the subcategory of Madinah politics. The purpose of the current research is education and training in Farabi's intellectual system.
    Materials and methods
    The research method is qualitative content analysis and inference (practical analogy). This means that based on Frankena's inference model, principles have been extracted from the juxtaposition of goals and principles, which lead to the adoption of educational methods. The analysis community has been a collection of books, descriptions and articles about Farabi's philosophy, which has been purposefully sampled and studied in depth based on the categories of research, and the resulting data has been continuously analyzed simultaneously with the collection of information and Analysis has been done.
    Findings
    The results showed that according to Farabi's value theory, the most important goals of moral education are: knowledge and faith in God, closeness to God, happiness, thinking and reflection, rationality and moderation. Farabi considers educated people to be the basis for creating a "Utopia" where its inhabitants live in complete happiness and prosperity. Under the shadow of correct education, people are ready to create a utopia where happiness cannot be achieved except through its realization.
    Conclusion
    In the shadow of correct education, people are ready to create a utopia, which is not possible to achieve happiness except through its realization. The plan of this kind of education and training and, as a result, happiness on the part of Farabi is rooted in his philosophical views, and due to its ideality and abstraction, it makes its achievement somewhat out of reach.
    Keywords: Education, Training, Farabi, values, Madinah
  • The Educational Effects of Religious Punishments on the Behavior of Members of Society
    Maedeh Sajjadian, Habibeh Mohammadi Rafi *, Roghayeh Shahabi Pages 664-674
    Purpose
    In human societies, dos and don'ts are established in order to regulate and regularize relations between members of the society based on the prevailing and accepted norms of that society. Sometimes these dos and don'ts are so important that the society punishes the person who violates them. In line with this principle and self-evident concept in human relations, the religion of Islam and specifically the religion of Shiism; As a claimant and provider of a comprehensive and complete theory in the regulation of human relations from before birth to after death, he has a plan to draw the Islamic utopia and to achieve the perfection and excellence of each person. Therefore, the purpose of this study is the educational effects of religious punishments on the behavior of members of the society.
    Materials and Methods
    This is a descriptive-analytical study that was collected and analyzed using the sources of Shia jurisprudence.
    Findings
    The results showed that regardless of the topic of ethics, whose implementation is guaranteed in the afterlife, in Shia jurisprudence books, the four topics of worship, transactions, rhythms and rulings governing human relations are stated. The punishments prescribed by the Holy Law in the framework of hadd, ta'zir, diya and qisas play an important role in human education. Although Islamic punishments are explained in detail in jurisprudence books with a jurisprudential and ijtihad perspective, their educational goals have been neglected.
    Conclusion
    In general, it can be said that among the Shari'a orders and laws related to the proof of the crime and the characteristics of the criminal and the quality of their execution and punishment, there are instructive moral and educational points that can be a model for individuals and society, punishment should be Islamic studies should also be taken into consideration with this approach.
    Keywords: Training, Punishment, limits, Punishments
  • Designing Internal Relationships between Causal and Strategic Dimensions of Effective Team Building in Multinational Organizations Active in Iran Using Interpretive Structural Modeling (ISM)
    Hamid Taheri Ravizi, Davood Kia Kojouri *, Mehran Mokhtari, Behzad Farrokh Seresht Pages 673-685
    Purpose
    Effective team building is a combination of team performance in the form of output and the team's ability to grow and revive, and multinational organizations usually include companies or other enterprises that are formed in more than one country and are related to each other. are able to coordinate their activities in different ways. The main goal of the current research is to design the internal relationships between the causal and strategic dimensions of effective team building in multinational organizations active in Iran using Interpretive Structural Modeling (ISM).
    Materials and methods
    In this research, by reviewing the research background and literature, as well as using the opinions of experts in the field of public administration and organizational behavior, six variables affecting effective team building in multinational organizations active in Iran were identified. Variables were classified using Interpretive Structural Modeling (ISM) which includes six steps and questionnaire tool. Then, using SPSS software and regression test, the effect percentage of the variables was determined.
    Findings
    The results of the research showed that the variable of identifying effective teams as the basis of the model affects all other variables.
    Conclusion
    at the next level are the variables of team knowledge and learning ability, which affect team value creation and the development of team competition, and the variables of team value creation and the development of team competition also have a positive and significant effect on competitive agility. To the managers of organizations It is suggested that by strengthening the innovative processes and encouraging the participation of employees in group work in order to exchange creative and enlightening works in organizations and as a result stimulate the innovative process in companies, it causes the creation of new knowledge and ideas, the sharing of innovative ideas and finally their application in the value process. Creating team building and empowering employees as a result.
    Keywords: Effective Team Building, Multinational Organizations Active In Iran, Interpretive structural modeling
  • The Mediating Role of Time Perspective in the Relationship between Metacognitive Awareness and Academic SelfHandicapping
    Sirous Mootabi, Afsaneh Alizadeh Asli * Pages 686-691
    Purpose
    The purpose of the present study was to explain the mediating role of time perspective in the relationship between metacognitive awareness and academic self-disability.
    Materials and methods
    Descriptive correlational research method and the research population included 8946 male students of the second secondary school in the public schools of Shahriar city. And the sample size of 378 students was randomly selected from among 37 public schools by multi-stage cluster sampling method. Research tools included Eskra and Denison's metacognitive awareness questionnaire (1994), Zimbardo's time perspective questionnaire (1994) and Jones and Rudwalt's (1990) self-handicapping questionnaire.
    Findings
    Hypotheses were tested through correlation and structural equation modeling method. Correlation coefficients showed that there is an inverse relationship between metacognitive awareness and self-disempowerment. There is a direct relationship between time perspective and metacognitive awareness. And it is inverse between time perspective and academic self-handicapping. The structural model obtained from the research indicates the two-way effect of time perspective on academic self-disability. On the one hand, it reduces the time perspective of academic selfincapacitation. And on the other hand, it reduces academic selfhandicapping through increasing metacognitive awareness. The perspective of time plays a mediating role in this path.
    Conclusion
    Therefore, this model is a universal model in educational and skill learning, it is suggested to pay more attention to these variables in workshops or skill-training and counseling sessions.
    Keywords: time perspective, Metacognitive Awareness, Academic SelfDisability
  • Presenting a Curriculum Model based on Academic Vitality in Elementary School Students of Tehran City with the Approach of Database Theory
    Fatemeh Aghakhani, Afsaneh Saber Garakani *, Alaedin Etemad Ahari Pages 691-700
    Purpose
    The main purpose of the research is to present a curriculum model based on academic vitality in elementary school students of Tehran city with the approach of data base theory.
    Materials and Methods
    The research method is applied in terms of purpose and qualitative in terms of data type, which was carried out with the foundational data approach. The statistical population includes elites with doctorate degrees and university faculty members with at least 10 years of experience and with research degrees and participation in the desired seminars. The sample size was 15 experts who were selected with a purposeful method and according to the principle of theoretical saturation. The data collection tool is a semi-structured interview. Theoretical coding method (open, central and selective) was used to analyze the data.
    Findings
    After open and axial coding, it was determined that the dimensions and categories of the curriculum based on academic vitality were obtained based on the data theory of the 4 causal dimension foundation, which these dimensions are 1- The goal of the curriculum with three components of attention to happiness, creating motivation and paying attention to life skills 2- Curriculum content with three components of effective communication skills, life skills implementation, participation 3- Teaching process -Learning curriculum with two components of creating vitality, psychological well-being skill 4- Curriculum evaluation with two components Evaluation of vitality is evaluation of passion for school, and according to theoretical and practical bases, the relationships between identification categories have been drawn. Based on the analysis conducted with the questionnaire of Strauss and Corbin (2003), it was found that this model has the required validity.
    Conclusion
    Therefore, the application and operationalization of the mentioned model can significantly help to improve the quality of the curriculum.
    Keywords: pattern, Curriculum, Vitality, Students, Foundation Data, Education
  • nalysis of the Curriculum Status of the First period of Secondary School from the Perspective of paying Attention to the Moral Competences of Fundamental Reform Document of Education (FRDE)
    Ali Abbaspour *, Mohammad Bayrami Ardi, Mohammad Gholipour, Somayeh Abbaspour Pages 701-715
    Purpose
    The current research was conducted with the aim of pathologizing the current state of the first secondary school curriculum from the perspective of paying attention to the moral competences of the documents of the fundamental transformation of education.
    Materials and methods
    research method, combined (mixed) and statistical population including a): official documents related to the fundamental transformation of education and upbringing and researches related to moral education, b): textbooks of the first secondary school in the academic year 2022-2023 c): Curriculum planning specialists of government universities and teachers of Tehran. "Census" method was used to sample the documents, and non-random "targeted" sampling method was used to sample textbooks and select experts. In order to collect the data from the "objectives" and "content" review, the researcher made a content analysis checklist and to collect the data related to the teachers' opinion about "teaching-learning methods" and "evaluation methods" in the mentioned curriculum, from the method "Survey" was used. Also, in order to identify the themes and ethical components of the fundamental transformation documents, the document analysis method was used. The validity (form and content) of the tool was checked and confirmed by experts. The reliability of the questionnaires was also calculated with Cronbach's alpha formula.
    Findings
    Data analysis using statistical indicators and the results showed that the current situation of moral education in the secondary school curriculum is not appropriate.
    Conclusion
    In the curriculum of the course, some of the goals and ethical components of the document have been neglected or neglected, and the educational methods and evaluation methods used have not been sufficiently consistent with the criteria of the fundamental document.
    Keywords: Moral education, first secondary course, textbook, Document of Fundamental Transformation of Education, Upbringing
  • Providing a Practical Model for High School Students in the Field of Moral Education with an Emphasis on Critical Analysis of Traditional and Modern Approaches
    Maryam Forghani, Roohollah Karimi *, Sadegh Rezaei Pages 714-724
    Moral education is one of the most challenging topics in today's world and the third millennium. On the one hand, the criticism and negation of all metaphysical and traditional ideas of the foundations of ethics has made it difficult to raise this issue for the education of human generations, and on the other hand, the anomalies and The deadly challenges of the current era of human societies have reproposed the necessity of this important issue. The purpose of this article was to critically analyze traditional and modern ethical approaches and finally present a hybrid approach for moral education in order to provide a practical model for Iranian secondary school students. In terms of method, descriptive, in terms of purpose, application, and in terms of the nature and type of data, this research is among "qualitative" research of "grounded theory" type, and the statistical community is experts and specialists in the field of education and training. "Theoretical Saturation" sampling method, 15 people were interviewed. What is inferred as the result of the interview as the result of the research, was the native theory in the field of practical model for the moral education of middle school students, which emphasized on The five sections are: "Key category: quality of orientation in the educational system", "Legal conditions: strategic management of the formal education system", "Suggested solutions for the design of the moral education system: promoting the spirit of participation and intellectual independence of students", "Intervening conditions: The challenges of the formal education system in the field of ethics, which is the category of lack of effectiveness of educational programs in the formal education system and the category of the macro structure and institutional level of formal education" and finally "the governing platform: infrastructures that include financial and human resources" on them. has been emphasized.
    Keywords: Moral education, Traditional Moral Approach, Modern Moral Approach, Moral Exploration, educational system, Students
  • Compliance with the the Rule of Obligation in Shiite Life Style
    Farrokh Mohseni, Alireza Lotfi * Pages 725-735
    The rule of obligation is one of the well-known jurisprudential rules but also one of the consensus rules, and Shiite jurists agree on proving the rule and its course in Imami jurisprudence. Therefore, from the point of view of Shiite jurists, the rule of obligation is a jurisprudential rule that allows the Shiites to oblige the followers of Sunnis or followers of other religions to their beliefs and benefit from it. Therefore, the discussion of the rule of obligation has a special place in jurisprudence. Islam, which is a divine and heavenly ritual, has provided comprehensive insights not only in the fields of human belief, thought and attitude, but also in practical areas, guidelines, based on the basics of logic, which can be referred to as the "rule of obligation", a rule that is referred to as the coexistence of jurisprudence. The results of the research show that on the basis of this rule, every religion is bound by the same rules and laws that it believes itself in, this is the same meaning of the Hadith known as "Al-Zumoham Bama Al-Zammah". In terms of scope and application, it is also a general rule that, in addition to personal status, is applicable to all or most of the jurisprudential subjects.
    Keywords: rule, Obligation, Jurisprudence, religion, Shiite, Sunni
  • Comparison of the Effectiveness of Emotion Regulation Therapy and Schema Therapy on Coping Styles in Students with Disorder Grief Disorder Caused by COVID-19
    Fatemeh Yavari, Fariborz Dortaj *, Fatemeh Ghaemi, Ali Delavar Pages 736-745
    An abnormal mourning has many effects on adolescents that will increase their psychological problems in the future. Corona's mourning also increases its complexity and requires intervention. Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of the treatment based on emotion regulation and schema therapy on student counteract styles with Corona mourning disorder. In this study, the statistical population of the first and second high school students with the mourning disorder of the Corona in Yazd in the year 2 and 1401. The sample also included 3 people (3 people with excitement -based testing, 2 with schema therapy, 2 control group) who were targeted. The present research tool was also a questionnaire for stress -against strategies (Andler & Parker, 1). The research design was semi -experimental and the sample group was randomly included in the therapy based on emotion regulation and schema therapy. Planning therapy intervention based on Yang's schema therapy was implemented on the first experimental group during 1 consecutive hour session. Emotion -based adjustment -based intervention therapy also consisted of three excitement -based intervention sessions based on the Grass model, which was implemented on the second experimental group during the 90 -minute sessions over a period of six consecutive weeks. Multivariate covariance analysis and benfronian prolonged test were used for data analysis. The findings have shown that both therapeutic treatment and schema therapy therapy is effective in the sample -oriented type of emotion -oriented coping style and the effectiveness rate is not significantly different. Also, both therapeutic approaches were not effective on the problem -oriented orbit style. Therefore, it is necessary to use these therapies to reduce the damage and mourning syndrome with a focus on the style of coping
    Keywords: Schema therapy, cognitive emotion regulation strategies, Coping styles, Bereavement Disorder, corona
  • Analysis of the Victimization of violent Crimes in the Light of the Theory of Lifestyle in Virtual Space
    Faezeh Sadat Vaezifar, Mohsen Shekarchizadeh *, Raziyeh Ghasemi Kahrizsangi Pages 746-756
    Today, new developments in the field of criminology studies have caused the attention of social science and criminology researchers to be directed to the other side of the criminal act, i.e. the victims of crimes. Based on victim-centered approaches, the lifestyle of these people, which includes the conditions governing the development of crime and the occurrence of victimization, is examined and investigated so that steps can be taken to prevent crime and reduce its consequences. But apart from the real space of the society, today there is also a virtual space at the disposal of colleagues, and life in this space can be greatly affected by people's lifestyles; Also, researchers call the virtual space a space represented by reality, which, despite all its limitations, sets an example in the field of lifestyle and is one of the most important tools in the promotion of lifestyle. Lifestyle, as the most tangible level of life and culture, is affected by the speed of social changes and the extent of competition due to diverse spaces, it changes and is affected quickly, and it also affects this space. The challenges facing these spaces and their effects on people's lifestyles require deep and scientific studies, and in this research, the researcher has taken a small step in this field. The current research was of a library type and the results of the study show that factors such as carelessness, type of daily activities, lifestyle such as behavior and clothing, as well as violence in private and public spheres, family disorder and weakness in socialization, inefficiency or lack of laws protective and social, lack of training in self-defense methods, cluttered urban space and virtual spaces, moving to and from crime-prone and secret places, the existence of social and economic disorders such as unemployment and poverty, in addition to physiological and biological characteristics, In addition, ignorance and ignorance of virtual spaces, lack of tangible control, limitless freedom of virtual spaces and easy communication with different people have been introduced as the most important reasons for victimization.
    Keywords: Lifestyle, Victimization, Violent crimes, Cyber space
  • The Study of Efficient Manpower Indicators in the Life of Imam Masoom with an Emphasis on Economic and Political Health Measures
    Morteza Amiri, Mahboob Mahdavian *, Hassan Mohammadi Pages 757-766
    The efficiency of the agents of the Imamate organization is one of the important and essential factors for the realization of the goals of the Infallible Imams, peace be upon them, which is always the focus of thinkers in this area. The monotheistic view of the infallible imams (peace be upon them) required the structure of society management and its essential role in the formation of society's behavior and the material and spiritual fate of the people; Indicators should be considered in the selection and employment of human resources. This article deals with two indicators of economic and political health in a descriptive and analytical way from the perspective of the lives of the infallible imams, peace be upon them. The result of this mapping is that by considering the indicators of anti-corruption, trustworthiness, outsourcing, avoidance of worldliness, popularism, insight and political influence, it is possible to select efficient human resources of the Islamic administrative system
    Keywords: Human Power, organization, Imamate, Efficiency, Imams
  • Matching the Job Satisfaction of Young Teachers Who Are Familiar and Unfamiliar with How to Produce Virtual Content in Education during the Covid-19 Disease
    Mojtaba Rezaei Rad, Fatemeh Hemmati, Elham Golbahar, Sohila Payan * Pages 767-772
    Purpose
    the most valuable capital of an organization is its human power, and since the current crisis epidemic caused by the coronavirus (Covid-19), educational systems around the world have been forced to provide education to students, all training should be done in cyberspace, which can affect the job satisfaction of employees. Therefore, the present study was conducted with the overall aim of comparing the job satisfaction of young teachers familiar and unfamiliar with the principles of electronic content production in education during the Covid-19 disease. 
    Materials and Methods
    The research method was applied, descriptive, post-event, or causal-comparative. The statistical population consisted of all young teachers familiar and unfamiliar with the principles of electronic content production in education in Sari city in the academic year 2019-2020, which was 100 people (familiar: 50 people and unfamiliar: 50 people) by sampling method. The instrument for measuring the variables was Grixon's standard job satisfaction questionnaire (1987), whose content validity was confirmed by experts. To confirm the reliability, the calculation of Cronbach's alpha coefficient for the job satisfaction questionnaire was 0.81. This research used a t-test for independent groups toanalyze the data.
    Findings
    The results showed that the average job satisfaction scores in the group of familiar teachers (3.99) were higher than the group of unfamiliar teachers (3.35) and the results of the independent t-test showed that there was a significant difference between the two groups familiar and unfamiliar with the principles of electronic content production. In other words, the level of job satisfaction of teachers familiar with the principles of electronic content production in education in the Corona era is higher than that of teachers unfamiliar with the principles of electronic content production in education in the Corona era. 
    Conclusion
    In general, the results of the study show that using the professional standards of teachers and applying the experiences of developed countries, and encouraging employees to update their specialized knowledge and professional skills can affect their job satisfaction.
    Keywords: Job Satisfaction, Young Teachers, Virtual Content Production, COVID-19 Disease
  • Pathology of the Neglected Curriculum and Designing a Suitable Model for it in the Second Period of High School Studied in Tehran
    Khosrow Mokhtari Sola, Maryam Afzalkhani *, Zohreh Esmaeelzadeh, Nahid Shafiee Pages 773-787
    Purpose
    The purpose of the current research was to identify the pathology of the neglected curriculum and design a suitable model for it in the second period of high school studied in Tehran.
    Materials and methods
    The present research was applied in terms of its purpose and qualitative research method - data theory method of the foundation. The statistical population includes professors in the field of curriculum planning in the country and the purposeful sampling method was carried out to the extent of data saturation (19 people). The research tool was a semi-structured interview. Data analysis was done based on open coding system, central coding and selective coding.
    Findings
    In general, the results showed that the pathological conditions of neglected curricula included 8 choice codes: 1. Social literacy, 2. Artistic literacy, 3. Life literacy, 4. Employment literacy, 5. Technology literacy, 6. Financial literacy, 7. Nutritional literacy, and 8. Bio-environmental literacy.
    Conclusion
    the intervention conditions of the neglected curriculum include two optional codes: 1. the validity of the approved curriculum content, and 2. the centrality of decision-making; the strategic conditions include two optional codes: 1. the use of learning cycles of neglected concepts, and 2. resilience learning neglected concepts; Background conditions include two optional codes: 1. Delegation of authority and 2. Analysis of the position of concepts; Consequence conditions include three optional codes: 1. Development of cognitive perception, 2. Development of emotional perception, and 3. Development of psychomotor perception
    Keywords: neglected curriculum, Middle School, model, foundation data theory, life skills
  • Comparing the Effectiveness of Schema Therapy and Mutual Behavior Analysis on Marital Heartbreak, Marital Conflict and Communication Skills of Couples Applying for Divorce
    Azadeh Rasouli Rad, Mohammad Ali Rahmani *, Shohreh Ghorban Shiroudi, Mohammad Reza Zarbakhsh Pages 788-799
    Purpose
    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of schema therapy and mutual behavior analysis on communication skills of couples applying for divorce.
    Materials and Methods
    The research method was a semi testing a type of control group with pre-test, post-test and three month follow up.The statistical population of this study included all couples applying for divorce who were referred by the family court to counseling and psychological service centers licensed by the Psychology System Organization of Rasht city from October to January of 2018 due to severe conflict. forty five qualified people were selected based on the entry and exit criteria and by purposive sampling and were randomly assigned to experimental and control groups.The data collection tool was Quin dam's Communication Skills Questionnaire (2004).Both the experimental and control group were pre-tested using research tools. 
    Findings
    The results of the research showed that schema therapy is more effective than mutual behavior analysis terapy in Communication Skills.
    Conclusion
    Therefore, it is suggested that in order to improve communication skills, the use of schema therapy methods should be taken into account more than before
    Keywords: Schema therapy, Mutual Behaviour Analysis, Communication skills, Divorce
  • Analysis of the Concepts and Functions of Non-Verbal Communication in Islamic Texts, A Case Study of Jami's SelseleYe Al-Zahab Masnavi
    Fatemeh Alimoradzadeh, Hasan Ali Abbaspour Esfeden *, Kobra Nodehi, Tavagh Ghaldi Golshahi Pages 800-811
    Linguistic communication is usually accompanied by other communication methods such as movement behaviors, which are called non-verbal or extra-linguistic communication. Nonverbal communication in the speech process can have substitute, emphasizing or denying roles, although sometimes they play several roles together. Some researchers consider non-verbal communication more important than verbal communication in some situations; Because the transfer of meanings and meanings takes place more than non-verbal behaviors. Therefore, in this research, an attempt is made to investigate the non-verbal communication in Jami's Al-Zahb through a descriptive-analytical method. Determining the nonverbal components in this Masnava is the main goal and the classification and function of non-verbal communication is a secondary research goal. Communication is one of the main goals of language. The result of this research shows that Jami has used most of the non-verbal communication elements in this Masnavi and the elements that have been used the most are functions related to body movement 204 cases, objects 88, visual communication 86, face concepts 76, lip and mouth concepts 76 and... Also, the studies show that the concepts and messages that were transmitted through this method played a complementary and essential role in the transmission of the desired concepts.
    Keywords: Non-verbal communication, Syllat Al-Zahab, Jami, Functions
  • Evaluating the Impact of Strategic Capabilities on Competitive Advantage in the Banking Industry
    Vahid Javaheri, Seyed Abbas Heydari *, Bahram Kheiri Pages 812-819
    Purpose
    The purpose of this research was to evaluate the impact of strategic capabilities on competitive advantage in the banking industry.
    Materials and methods
    The statistical population of this research consists of all managers of startup ecosystems. The necessary data were collected with a questionnaire from 86 bank managers who were selected by simple and easy nonprobability sampling method. To test the model, partial least squares method and SAMARTPLS software were used.
    Findings
    The results of the evaluations show that value creation has an effect on the promotion of strategic orientation, in addition, the results showed that the internal structure has a significant effect on value creation.
    Conclusion
    However, the results showed that the impact of strategic processes on the value creation of organizational transformation was significant
    Keywords: Strategic Capabilities, Competitive advantage, banking industry
  • Providing a Model of Marketing Capabilities with an Emphasis on Effectiveness and Communication
    Younes Banisaeid, Ghanbar Amirnejad *, Morteza Mousakhani, Leila Andervazh Pages 820-832
    Purpose
    The main purpose of the research is to provide a model of marketing capabilities with an emphasis on effectiveness and communication.
    Materials and methods
    This research is an exploratory research that is applied in terms of its purpose and descriptivesurvey and field type in terms of its nature. The theoretical foundations of the research were obtained with the help of semi-structured interviews and questionnaires. The qualitative statistical population of this research was the experts and professors and strategic managers of Iran's National Drilling Company. 10 people were randomly selected. In order to extract the paradigm model of marketing capabilities with emphasis on effectiveness and communication, in the first step, the concepts obtained from the interviews and document review were extracted and recoded. This work was done by naming and categorizing the phenomena through a detailed examination of the extracted data. In the qualitative analysis, the interviews conducted through open coding and axial coding of categories were done, which led to the identification of the concepts and dimensions of the capability model. Marketing with an emphasis on effectiveness and communication.
    Findings
    The results of the research showed that the dimensions of the marketing capabilities model with an emphasis on effectiveness and communication include strategic capabilities, operational capabilities, practical capabilities, internal capabilities of the company, and external capabilities and communications.
    Conclusion
    Therefore, it is suggested that access to the customer according to the conditions, ability of external knowledge, knowledge of customers, ability to connect to the customer, technical knowledge and strengthening and increasing the skills of human resources and human capital in National Iranian Drilling Company
    Keywords: effectiveness, communication, Functional Capability, Strategic Capability, Operational Capability, Internal Capability, External Capability
  • Evaluation of the new criminal policy regarding the reduction of prison sentences approved in 2019 and its effect on the reduction of crime and social health in Islamic societies
    Fathullah Alitabar, Hasan Hajitabar *, Mehdi Esmaeili Pages 832-838
    The criminal law system of Islam and its limits is one of the punishments whose purpose is to create a healthy society through the education of healthy people. The importance of this case and the law of punishment in its own kind is one of the matters that, in the opinion of the Shariah, is worthy of attention and care for the creation and survival of a healthy and morally oriented society, therefore, in line with this matter, the Law on Reducing the Punishment of Taziri Imprisonment on 23 Ardibehesht 99 and It was approved with the main goal of reducing the number of prisoners in the last days of the 10th Parliament. A law that, despite being promulgated and enforced, is receiving a lot of criticism these days. Some critics question the way it was passed and consider it to be devoid of sufficient time for expert work, and others emphasize that thislaw does not achieve its intended goals. It can be predicted that the criminal courts issuing final verdicts across the country will face a huge number of requests from the convicted regarding the application of this law to them. In this article, we intend to investigate the new legal criminal policy of the legislator from the moral point of view in the holy road and the government system and its effect in reducing the crime rate intended in this law, preventing the occurrence of crime is the most important step that we should take regarding criminal security. If we have any delay and negligence in the field of crime prevention, we will have to face unpleasant consequences. Therefore, what is discussed in the first step is related to the macro policies of the government, which should be fully coordinated and coherent to implement the crime prevention law.
    Keywords: Politics, criminal, reduction of imprisonment, Punishments, Sanctions
  • Presenting a Model for Predicting Love Shock Syndrome in College Students based on Hexaco Personality Traits with the Mediation of Spiritual Well-Being
    Marzieh Etemadnia, Shohreh Shiroudi *, Javad Khalatbari, Shahnam Abulghasemi Pages 839-845
    The aim of the present study was to predict love trauma syndromes in college students based on Hexaco personality traits with the mediation of spiritual well-being. The method of descriptive research was of correlation type with structural equation modeling method. The statistical population of this research included all the students of the universities of Tehran city, among them, multi-stage sampling method, taking into account that the minimum sample size for structural equation research is 300 people (Klein, 2016) and the possibility 500 people were selected, of which 325 were girls and 175 were boys. The research tools include Ross' love trauma symptoms scale (1999); The Hexaco personality questionnaire was Lee and Ashton (2018) and the spiritual well-being questionnaire of Dalman et al. (2002). The data of the present research were analyzed using the structural equation modeling method. The results of the present study showed the coefficient of the indirect path of pleasantness (β=0.069, P=0.003), excitability (β=0.125, P=0.001) and extroversion (0.041). β=-0, β=0.017) was significant with love impact through spiritual well-being.
    Keywords: spiritual well-being, Students, personality, Love Blow