فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا مجتبایی، ناهید تکافو* صفحات 1-16

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی افسردگی از طریق سبک های اسنادی و جهت گیری مذهبی در دانشجویان می باشد. در این پژوهش همبستگی ،تعداد 200 دانشجو به روش نمونه گیری چند مرحله ای از بین کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد پزشکی تهران انتخاب گردید، سپس با استفاده از سیاهه افسردگی بک (BDI) ،پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت و پرسشنامه سبک های اسناد سلیگمن (ASQ) مورد سنجش قرار گفتند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چند گانه ،تحلیل واریانس چند متغیری و آزمون تی گروه های مستقل تحلیل شدند. نتایج نشان داد که از بین ابعاد سبک های اسنادی ،سبک اسناد درونی و سبک اسناد پایدار در رویدادهای منفی پیش بینی کننده مثبت و معنی دار افسردگی بود. جهت گیری مذهبی درونی پیش بینی کننده منفی و معنی دار افسردگی بود. علاوه بر این، آزمون t مستقل نشان داد گرایش مذهبی دخترها بطور معناداری نسبت به پسرها بیشتر است. علاوه بر آن میانگین نمرات افسردگی دخترها بطور معناداری بالاتر از پسرها بود ،همچنین تفاوت میانگین نمره های سبک های اسناد درونی، کلی و پایدار در رویدادهای منفی و مثبت به طور همزمان بین دو گروه پسران و دختران معنادار نبود. از نتایج اینگونه می توان استنباط کرد که سبک های اسنادی و جهت گیری مذهبی از مهمترین عوامل پیش بینی کننده و موثر در افسردگی هستند.

    کلیدواژگان: افسردگی، سبک های اسنادی، جهت گیری مذهبی، دانشجویان
  • مهرداد ثابت، علی دلاور*، حسن پاشا شریفی، زهرا خوش نویسان صفحات 27-37

    منطبق بر دیدگاه بلاسی (1980) پیش بینی رفتار اخلاقی در شرایط مختلف آرزوی دیرینه بشر و علوم اجتماعی است. مطالعه حاضر همسو با این آرزو به دنبال ساخت و رواسازی سیاهه رفتار اخلاقی است. به همین جهت با نظر شش متخصص، 40 گویه مرتبط با رفتار اخلاقی طراحی و به همراه سیاهه پنج عامل بزرگ شخصیت (جان و سریواستاوا، 1999) و پرسشنامه حساست اخلاقی (تیری و نکولینین، 2007) بر روی 229 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی اجرا شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی (بعد از حذف هشت گویه) از ساختار هشت عاملی سیاهه رفتار اخلاقی شامل احترام به تفاوت ها، ملاحظه، رفتار مسیولانه، رفتار کمک کننده، تواضع، پرخاشگری، تقلب و  مراقبت حمایت نمود. شواهد مربوط به روایی همگرا و هماهنگی درونی، قابلیت های روانسنجی سیاهه رفتار اخلاقی را نشان داد. در کل نتایج مطالعه حاضر سیاهه 32 گویه ای رفتار اخلاقی را به عنوان یک ابزار مناسب برای پژوهش در حوزه اخلاق معرفی می کند.

    کلیدواژگان: رفتار احلاقی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی
  • علی اکبر حدادی کوهسار*، باقر غباری بناب صفحات 38-45

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی نشانگان رفتاری بر اساس هوش هیجانی در نوجوانان بزهکار می باشد. بدین منظور تعداد 88 نفر از نوجوانان بزهکار شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مقیاس هوش هیجانی (سالوی و همکاران، 1995) و چک لیست نشانگان رفتاری (دراگوتیس و همکاران، 1973) بر روی آنان اجرا گردید. تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که نشانگان رفتاری بزهکاران را می توان از روی هوش هیجانی آنان پیش بینی کرد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد، نوجوانان بزهکاری که هوش هیجانی بالاتری داشتند از نشانگان رفتاری (حساسیت بین شخصی، روان پریشی و شکایت جسمانی) کمتری برخوردار بودند، ولی بزهکارانی که هوش هیجانی پایین تری داشتند از نشانگان رفتاری بیشتری برخوردار بودند، تلویحات نظری و کاربردهای عملی یافته ها در اصل مقاله  شده است.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، نشانگان رفتاری، نوجوانان بزهکار
  • هدی ملک زاده* صفحات 46-57

    در پژوهش حاضر رابطه بین کیفیت زندگی کاری و کیفیت زندگی به طور معمولی بر فرآیند و محتوای خانواده کارکنان شرکت توزیع نیروی برق شیراز بررسی گردید. جامه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان رسمی و قراردادی می باشند که 588 نفر بودند. طرح تحقیقی توصیفی از نوع همبستگی می باشد. نمونه پژوهش 150 نفر از کارکنان را تشکیل می دهد که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پس از تعیین روایی و پایایی از پرسشنامه کیفیت زندگی کاری که توسط قاسم زاده (1384) تهیه شده و از فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان، بهداشت جهانی و نیز پرسشنامه فرایند و محتوای خانواده که توسط سامانی (1387) تهیه شده است استفاده گردید. برای تحویل داده ها از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج نشان دادند که ابعاد کیفیت زندگی کاری دارای قدرت پیش بینی معنا دار برای متغیر فرایند می باشد. و نیز کیفیت زندگی کاری دارای قدرت پیش بینی برای متغیر محتوای خانواده می باشد. و ابعاد کیفیت زندگی به طور معمولی دارای قدرت پیش بینی برای فرایند و محتوای خانواده می باشد و نیز بعد سلامت روان که یکی از ابعاد کیفیت زندگی بطور معمولی است دارای قدرت پیش بینی برای فرایند و محتوای خانواده نمی باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، کیفیت زندگی به طور معمولی، فرآیند محتوای خانواده
  • جواد رحمانی دولت آباد*، فاطمه گلشنی، سوزان امامی پور، فریبا حسنی صفحات 58-69

    هدف مطالعه حاضر تعیین رابطه بین پنج عامل شخصیت و انگیزش درونی با خودکارآمدی و همچنین امکان پیش بینی خودکارآمدی بر اساس دو متغیر فوق بود. پژوهش به روش توصیفی و با طرح همبستگی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه اعضاء هیات علمی جهاد داشگاهی (حدود 600 نفر) بوده و نمونه آماری آن بر اساس فرمول کوکران و با ضریب اطمینان 95% برابر با 234 نفر برآورد شد. فرم ها بین تمام اعضاء و به طرق گوناگون توزیع گردید و نهایتا 245 نفر در تحقیق مشارکت کردند، که 32.1 درصد را خانم ها و 67.9 درصد را آقایان تشکیل دادند. برای گردآوری داده ها از سه ابزار پنج عامل بزرگ شخصیت (فرم کوتاه)، سیاهه رجحان شغلی آمابایل و پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر استفاده شد. یافته ها نشان داد ابعاد شخصیت و انگیزش درونی، بطور کلی با خودکارآمدی رابطه داشتند. رابطه بین روان رنجورخویی با خودکارآمدی منفی و معنی دار و رابطه سایر ویژگی های شخصیتی (برون گرایی، انعطاف پذیری، سازگاری و مسیولیت پذیری) و انگیزش درونی با آن مثبت و معنی دار بود. رگرسیون چندگانه به روش همزمان نشانگر همبستگی نسبتا قوی بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته تحقیق بود. و همچنین مشخص شد که 51.8 درصد از خودکارآمدی را این متغیرها تبیین می کنند. یافته های مطالعه حاضر رابطه بین شخصیت و انگیزش درونی با خودکارآمدی و امکان پیش بینی خودکارآمدی بر اساس این دو متغیر را تایید می کند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، انگیزش درونی، خودکارآمدی، شایستگی، جهاددانشگاهی
  • حمید شفیع زاده*، محبوبه اکبری صفحات 70-86

    هدف از این تحقیق ارزیابی وضعیت شادی ونشاط در مدارس ابتدایی از دیدگاه معلمان ومدیران آموزش وپرورش شهرستان گرمسار است که در آن به بررسی  ابعاد و مولفه های شادی ونشاط در مدارس ابتدایی پرداخته شد. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد.جامعه آماری در این تحقیق شامل تمام معلمان و مدیران مقطع ابتدایی شهرستان گرمسار است که تعداد آنان 360 نفر میباشد. وبرای نمونه گیری از روش  نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد بنابراین تعداد نمونه با استفاده از جدول مورگان به صورت تقریبی 186 نفر در نظر گرفته شد. در این تحقیق تعداد 186 عدد پرسشنامه به صورت تصادفی در بین مدیران و معلمان مقطع ابتدایی شهرستان گرمسارتوزیع و جمع آوری شد. از 186 پرسشنامه توزیع شده، 180پرسشنامه ی کامل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  در این تحقیق از پرسشنامه بسته استفاده شده است پرسشنامه از نوع محقق ساخته است.  و در سوال های پرسشنامه که برای سنجش متغیرهای اصلی مورد استفاده قرار گرفته از مقیاس لیکرت 5 گزینه ای استفاده شده. ضریب آلفای کرونباخ کل سوال های پرسشنامه 806/0 تعیین شداز آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی پرسشنامه، از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن جامعه، از آزمون t تک نمونه وtدو نمونه وابسته برای رد یا تایید فرضیات تحقیق، آزمون فریدمن برای رتبه بندی، و از آزمون tمستقل و آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) برای بررسی نقش متغیرهای جمعیت شناختی استفاده شده است.نتایج تحقیق نشان داد همه مولفه های ایجاد شادی و نشاط در مدارس ابتدایی شهرستان گرمسار از جمله مولفه های فیزیکی، آموزشی، فردی و عاطفی از دیدگاه مدیران و معلمان وجود دارد تمامی عوامل و مولفه های ایجاد شادی و نشاط مدارس در سطح مطلوب قرار دارند.

    کلیدواژگان: شادی و نشاط، مقطع ابتدایی، معلم
  • نیما ارزانی*، حمید درویشی، مصیب زارعیان صفحات 87-98
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر در شاداب سازی مدارس دوره ابتدایی استان مازندران از دیدگاه روانشناسی است. روش پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری شامل دانش آموزان، مدیران، معلمان ، مربیان تربیتی اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران و اولیای دانش آموزان است. حجم نمونه متناسب با حجم جامعه و با استفاده از جدول مورگان شامل 300 دانش آموز، 120 مدیر، 270 معلم ، 120 مربی تربیتی و200والدین به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که عوامل فیزیکی و آموزشی مورد بررسی در شاداب سازی مدارس موثر می باشند ولی بین نتایج آنان تفاوت معناداری مشاهده میشود به این صورت که از نظر دانش آموزان عوامل فیزیکی دارای بیشترین و عوامل مدیریتی دارای کمترین میزان تاثیر در شاداب سازی مدارس و از نظر اولیای مدرسه عوامل فیزیکی دارای بیشترین و عوامل آموزشی دارای کمترین میزان تاثیر در شاداب سازی مدارس هستند.
    کلیدواژگان: شاداب سازی، مدارس ابتدایی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
|
  • Mina Mojtabaie, Nahid Takafou * Pages 1-16

    This study aimed to predict depression in college students through attributional style and religious orientation. In this correlational research, 200 students were selected among all undergraduate students from Azad Medical University of Tehran using multi-stage sampling method. Then the subjects were examined using the Beck Depression Inventory (BDI), Allport's religious orientation questionnaires and Seligman Attributional Style Questionnaire (ASQ). Data were analyzed using pearson correlation, multiple regression analysis, multivariable analyze of variance and t-tests. The results showed that intrinsic attributional style and table attributional style in negative events were predictors of significant and positive depression. Intrinsic religious orientation was significant negative predictor of and depression. In addition, independent t-test showed that religious affiliation in females was significantly more than males. In addition, depression scores in females were significantly higher than that of males; furthermore, the difference between mean scores of intrinsic, global and stable attributional styles in positive and negative events simultaneously between females and males was not significant. The results imply that attributional style and religious orientation are of the most effective predictors of depression.

    Keywords: depression, Attributional Style, Religious orientation, Students
  • Mehrdad Sabet, Ali Delavar *, Hassan Pasha Sharif, Zahra Khoshnevisan Pages 27-37

    The purpose of this study was to develop and validate a Moral Behavior Inventory (MBI). For this purpose, 40 items associated with moral behavior were designed using the comments presented by six experts and tested along with the Big Five Personality Traits Inventory (BFI), Ethical Sensitivity Scale Questionnaire (ESSQ), and Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) on 329 undergraduate students. The results of the exploratory factor analysis as well as the confirmatory factor analysis (after the removal of 8 items) supported the eight-factor structure of the MBI which includes respect to differences, being considerate, responsible behavior, helping behavior, humble behavior, aggressiveness, cheating  behavior, and caring behavior. The evidences related to convergent validity and internal reliability indicated the psychometric capacities of MBI. On the whole, the results of the present study introduced the 32- item inventory of moral behavior as an appropriate tool for conducting research in the field of morality.

    Keywords: Moral Behavior, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis
  • AliAkbar Haddadi Kuhsar *, Bagher B. Ghobari Pages 38-45

    This study examined predicts behavioral symptoms from emotional intelligence in delinquent adolescents. In this study 88 from delinquent adolescents were voluntarily selected. They completed the measures of Trait Meta-Mood Scale (Salovey, Mayer, Goldman, Turvey, & Palfai, 1995), and Behavioral Symptoms Checklist90-R (Derogatis et al., 1973). Analysis of data with utilization of multiple regression analysis revealed that behavioral symptoms of delinquent adolescents can be predicted from the emotional intelligence. Moreover, data revealed that delinquent adolescents with higher in an emotional intelligence were lower in behavioral symptoms (interpersonal sensitivity, psychoticism and somatization). Theoretical implication and practical application of the finding are discussed in the original paper.

    Keywords: Emotional intelligence, Behavioral Symptoms, Delinquent Adolescents
  • Hoda Malekzadeh * Pages 46-57

    In this study, the relationship between the quality of working life and quality of life normally Family Process and Content Distribution Company employees Bargh Shiraz were investigated. The study included all government employees and contractors are garments that 588 people. The research is correlational. The sample consisted of 150 randomly selected employees that were formed.has been used. To deliver the data, Pearson correlation, regression analysis was used. The results showed that QWL has significant predictive power for variable process. And the quality of working life has predictive power for variable content is family.

    Keywords: Quality of working life, Quality of Life, as usual, the family content
  • Javad Rahmani Dolat Abad *, Fateme Golshani, Soozan Emamipoor, Fariba Hasani Pages 58-69

    The aim of this study was to determine the relationship between five factors of personality and intrinsic motivation, self-efficacy and self-efficacy also forecast was based on two variables. This descriptive study was conducted with a cross. The study population included all faculty members of the University Jihad (about 600 people) and the sample based on the sample of 234 people was estimated to be 95%. Frm Ha were distributed among all members and in different ways, and ultimately 245 people participated in the study, which is 32.1 percent female and 67.9 percent male-formed. Big Five Personality tool for gathering data (short form), log Mabayl job preferences and general self-efficacy questionnaire was used Scherer. Results showed that personality dimensions and intrinsic motivation, general self-efficacy had a relationship. Self-negative and significant relationship between neuroticism and relationship with other personality characteristics (extroversion, flexibility, adaptability and responsibility) and intrinsic motivation to be positive and significant. Simultaneous multiple regression indicates a relatively strong correlation between independent variables and the dependent variable. And found that 51.8 percent of the efficacy of these covariates addressing. The findings of this study the relationship between personality and intrinsic motivation, self-efficacy and self-efficacy based on these two variables confirmed the possibility to predict the screw.

    Keywords: personality traits, intrinsic motivation, self-efficacy, suitability, Research
  • Hamid Shafizadeh *, Mahboube Akbari Pages 70-86

    The purpose of this research is to assess the happiness and mirth on elementary schools in the view of teachers and managers of the Garmsar's "training and educating" organization, in which studies on aspects and elements of happiness and mirth has been done. The research is applicable in the purpose aspect, and descriptive-survey in the research method.The statistical society in this research includes all of the teachers and managers of the elementary level in Garmsar which reaches something about 360 persons. For sampling it has used the simple random sampling, so the number of the samples by using the "Morgan", was considered approximately 186 persons. In this research 186 questionnaire have spread and then collected randomly among managers and teachers of the elementary school level of Garmsar. From all 186 spreaded questionnaires, 180 ones have analyzed completely. In this research it has been used "closed" questionnaire and the researcher himself prepared the questions of it. In the questions of questionnaire which has used for assessing the primary variables, it has used the 5 choice "Likert" scale. The alpha factor of "Kronbakh" of the whole questions of the questionnaire 0.806 has determined.It has used the "kronbakh" 's alpha for deliberation of the questionnaire's reliability, the "kolmogroph- smirnoph" 's test for checking if the society is normal or not, the single sample "t" and double sample "t" for deny or accept of the hypothesizes of the research, the "freadman" test for ranking, and the independent "T" test and analyzing variance (ANOVA) test for reviewing the role of demographic variables. The results of research showed that all of the happiness and mirth elements in elementary schools of Garmsar like physical, educational, personal, and emotional factors exists from the teachers and managers point of view. All of the elements and factors of creating happiness and mirth in schools are at the fair level.

    Keywords: happiness, mirth, Elementary schools, teacher
  • Nima Arzani *, Hamid Darvih, Mosayeb Zareiean Pages 87-98
    This study examines the factors contributing to the rejuvenating school preparatory class is psychologically province. The research method is descriptive survey. The population consisted of students, administrators, teachers, educators and parents Department of Education province students. The sample size proportional to population size and using Morgan table 300 high school students, 120 managers, 270 teachers, 120 educators and 200 parents were selected using stratified sampling. This tool is a questionnaire.Juicy least affected in terms of schools and school authorities and educational factors with the lowest physical factors have the most impact in rejuvenating schools.
    Keywords: Rejuvenating, Primary Schools, academic achievement, Students