فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 13 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صادق عیدی فرخانی* صفحات 7-15

    امروزه ازدیاد مصرف مواد مخدر و عوارض ناشی از آن بشریت را به شدت زیر فشار قرار داده و هر روز تعداد قابل توجهی از افراد قربانی این ماده شوم شده و به کام نیستی و تباهی کشیده می شوند. مشکل اعتیاد به عنوان یک پدیده مخرب موجب شده است تا محقق در این تحقیق به بررسی تاثیر ضعف اعتقادات اخلاقی و مذهبی با مصرف مواد مخدر صنعتی در شهرستان شیروان بپردازد. روش تحقیق پژوهش حاضر به روش پیمایشی، از نظر زمانی مقطعی و از نوع مطالعات کاربردی است و روش نمونه گیری، طبقه ای متناسب با حجم نمونه می باشد. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته بر روی معتادانی که جهت ترک اعتیاد به مواد مخدر صنعتی به مراکز ترک اعتیاد در سال 1394 مراجعه کردند تعداد آن ها (1322) نفر می باشد و نمونه ای متشکل از 298 نفر صورت گرفته است. در این پژوهش از آزمونهای پارامتریک ضریب همبستگی پیرسون، آزمونtمستقل و تحلیل واریانس استفاده شده است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین فقر فرهنگی با مصرف مواد مخدر صنعتی همبستگی معنی داری وجود دارد (p<0/05). بنابراین فرضیه تحقیق تایید می شود یعنی بین فقر فرهنگی با مصرف مواد مخدر صنعتی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مصرف مواد مخدر صنعتی، فقر فرهنگی، مواد مخدر، اعتیاد، شیروان
  • مهدی کوشککی* صفحات 17-36
    امروزه حمل و نقل یکی از اجزاء مهم اقتصاد ملی محسوب می گردد و به دلیل داشتن نقش زیربنایی تاثیر فراوانی بر فرآیند رشد اقتصادی کشور دارد. بدون وجود شبکه حمل و نقل، تاسیسات و تجهیزات جانبی و ناوگان مطلوب تصور رشد و توسعه عمومی کشور غیرممکن به نظر می رسد. با گسترش زندگی ماشینی و افزایش روز افزون ترافیک در شهرها و جاده ها در نیم قرن اخیر، در مقابل فواید اقتصادی و رفاهی گسترش ارتباطات و سرعت جابجایی کالا و مسافر، به سرعت بر تعداد و شدت تصادفات ترافیکی افزوده شده است. با توجه به اهمیت مخاطرات ترافیکی این تحقیق به دنبال بررسی رابطه خود کار آمدی کارکنان پلیس راهور با مخاطرات ترافیکی در خراسان شمالی می باشد. روش تحقیق، به روش پیمایشی، از نظر زمانی مقطعی و از نوع مطالعات کاربردی است. روش نمونه گیری، سرشماری است که ازکل جامعه آماری258نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته استفاده شده است. در تحلیل آماری این پژوهش، از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته ها نشان داد، که بین خودکارآمدی کارکنان پلیس راهور، تقویت باورهای علمی و شناختی، استفاده از تجارب مستقیم و مهارت های اجتماعی - عاطفی و رفتاری با مخاطرات ترافیک خراسان شمالی رابطه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی - مخاطرات ترافیک - کارکنان پلیس راهور، مهارت های اجتماعی - عاطفی و رفتاری
  • مهدی وقاری* صفحات 37-56

    هدف از انجام این تحقیق بررسی میزان تاثیر شبکه های اجتماعی بر حجاب و عفاف دانش آموزان مقطع دبیرستان دوره دوم شهر بجنورد بود. روش تحقیق پژوهش حاضر به روش پیمایشی، ازنظر زمانی مقطعی و از نوع مطالعات کاربردی است و روش نمونه گیری، خوشه ای چند مرحله ای می باشد. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته بر روی دانش آموزان مقطع دبیرستان دوره دوم شهر بجنورد در سال 1395 اجرا گردید تعداد آن ها 4215 نفر می باشد و نمونه ای متشکل از 352 نفر صورت گرفته است. در این پژوهش از آزمون های پارامتریک ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره گام به گام و تحلیل واریانس استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بین شبکه های اجتماعی با حجاب و عفاف رابطه معنی داری وجود دارد و همچنین بین دین داری، سرمایه فرهنگی، روابط خانوادگی و سبک زندگی با حجاب و عفاف رابطه معنی داری وجود دارد.

  • ام البنین کاملی* صفحات 57-76

    مسکن روستایی بنایی است، که ا لگوی معماری آن دارای مبانی محیطی، اقتصادی و اجتماعی بوده لذا کارکردهای متنوعی را ارایه می دهد. یکی از مهم ترین کارکردها مساکن، ایجاد امنیت می باشد . امروزه نگرش نوین پدافند غیر عامل برای ارتقاء امنیت در مناطق حساس به راهکارهای جدیدی رو آورده است، در این میان مقاوم سازی مساکن روستایی در جهت بهینه سازی کیفیت زندگی روستاییان و ماندگاری آنها در این مناطق از الویت ها قلمداد می شود. بنابراین مقاوم سازی مساکن روستایی طبق استانداردهای فنی از ضرورت های اساسی است. لذا در این تحقیق سعی شده مقاوم سازی مساکن روستایی را در قالب انطباق آن با ویژگیهای محیطی، اجتماعی و اقتصادی مورد کنکاش قرار دهیم و از نتایج آن در پدافند غیر عامل و ارتقاء امنیت بهره بجوییم. روش انجام این پژوهش بر پایه ی توصیفی- تحلیلی است که با تکیه بر اسناد و یافته های میدانی انجام گردید. براساس آمار واقع دراستانداری خراسان شمالی در سرشماری سال 1390بخش جرگلان شامل 35 آبادی مسکونی و 6365 خانوار بوده است. بنابر این جامعه آماری این تحقیق کلیه خانوارهای ساکن در این آبادی ها می باشد. از این رو با عنایت به زیاد بودن تعداد جامعه مورد نظر از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده نمودیم. در نهایت برای انتخاب خانوارهای نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. جامعه نمونه بر اساس فرمول کوکران 226 خانوار بدست آمد که جهت سهولت انجام محاسبات تعداد 230 واحد خانوار نمونه تعیین گردید. ابزار سنجش پژوهش، ابزار محقق ساخته در قالب پرسشنامه می باشد که اعتبار ابزار به وسیله آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن 0/89 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل آن از نرم افزار spss استفاده نمودیم. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها بیانگر این است که طرح مقاوم سازی مساکن روستایی با ویژگیهای محیطی، فرهنگی و اقتصادی بخش مورد مطالعه انطباق ندارد، لذا نگرش پدافند غیر عامل در ایجاد و ارتقاءامنیت از اهدافش دور خواهد شد. چرا که لازمه رسیدن به نتیجه مطلوب در پدافند غیر عامل از طریق مقاوم سازی مسکن اجرای صحیح آن می باشد تا عاملی باشد برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان .

    کلیدواژگان: طرح مقاوم سازی، مسکن روستایی، پدافند غیر عامل، امنیت
  • محمود شاهرخی راد*، محمدرضا سراوانی صفحات 77-104

    پژوهش حاضر با هدف رابطه سلامت سازمانی و فرسودگی شغلی با کیفیت زندگی کاری کارکنان فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی استان خراسان شمالی می باشد که در سال 1395 به کار اشتغال داشتند. نمونه گیری با استفاده از روش در دسترس انجام گرفت که طی آن 246 نفر با توجه به حجم جامعه و جدول مورگان، انتخاب شده و پرسشنامه های سلامت سازمانی هوی و همکاران (OHI)، فرسودگی شغلی مسلش و کیفیت زندگی کاری والتون (1973) را تکمیل نمودند. اطلاعات تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد سلامت سازمانی تاثیر مثبت معناداری بر کیفیت زندگی کاری کارکنان دارد (0/01˂P) و فرسودگی شغلی تاثیر منفی بر کیفیت زندگی کاری کارکنان دارد (0/01˂P). نتایج نشان داد که در میان ابعاد سلامت سازمانی به ترتیب ساخت دهی، تاکید علمی و یگانگی نهادی قوی ترین پیش بین ها برای کیفیت زندگی کاری در جهت مثبت بودند (0/01>P و 0/05>P). همچنین از میان ابعاد فرسودگی شغلی نیز، خستگی هیجانی پیش بین منفی معناداری برای کیفیت زندگی کاری است (0/01>P). درمجموع می توان گفت که سلامت سازمانی و فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری در حوزه ای وسیع را تحت تاثیر قرار می دهد و با تعامل و همسویی این دو، کارایی و عملکرد کارکنان و سازمان در جهت مثبت یا منفی حرکت می کند.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، نیروی انتظامی
  • مصطفی جهانی* صفحات 104-127
    استرس یکی از مفاهیم مهم در مطالعه روانشناسی و بهداشت روانی به شمار می آید و به کفیات گوناگون در زندگی اطلاق می شود و به عنوان علل بسیاری از دردها، ناراحتی ها و بیماری ها تلقی می شود. مردم عادی آن را پدیده ای رنج آور و ناخوشایند، پزشکان مسیله را از دید واکنش های فیزیولوژیک، روانپزشکان بنا را بر فشارهای عصبی و به کار بردن مکانیسم های سایکوفیزیوژیک و بالاخره روانشناسان آن را تغییر رفتار و حالات هیجانی و بحرانی می دانند. هدف از این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر استرس کارکنان پلیس پیشگیری می باشد. تحقیق از نظر هدف کاربردی وازنظر روش، توصیفی ازنوع پیماشی می باشد. برای بررسی عوامل شخصیتی موثر بر استرس، از دو پرسشنامه استاندارد Neo و DASS استفاده شده است. علاوه بر این بر اساس مدل کوپ و در ادامه آن سوری، عوامل استرس زا علاوه بر عوامل فردی، در قالب عوامل خانوادگی و شغلی نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. پایایی پرسشنامه های نیو و داس بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، 0/92، 0/91 و مورد تایید قرار گرفته است. در خصوص پرسشنامه سوری نیز این میزان 0/87 محاسبه شده است که نشان دهنده پایایی بالایی می باشد. جامعه ی آماری کارکنان پلیس پیشگیری استان خراسان شمالی متشکل از 600 نفر است. حجم نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان به طور تصادفی ساده 234 نفر انتخاب شد. نتیجه حاصل از مدل رگرسیون نشان می دهد که ویزگی های روان نژندی و مسیولیت پذیری جزو عوامل فردی موثر بر استرس می باشند. همچنین «نارضایتی خانواده از شغل » بیشترین و «نگرانی از عدم حضور به موقع در حل مشکلات خانواده» کمترین تاثیر را بر استرس دارند. ضمنا «پایین بودن حقوق و مزایا نسبت به سایر مشاغل اجتماع» بیشترین و «عدم وجود اعتماد در محیط شغلی» کمترین تاثیر را در میان عوامل شغلی بر استرس کارکنان جامعه می گذارد. نهایتا بکارگیری روش تاپسیس نشان داد که عوامل شغلی بیش از سایر موارد بر استرس کارکنان جامعه مذکور تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: استرس، عوامل فردی، عوامل خانوادگی، عوامل شغلی
|
  • Sadegh Eydi Farkhani * Pages 7-15

    Today, increasing the drug use and its complications strongly put the humanity under pressure and every day a significant number of victims of this material has been increased. The problem of addiction as a destructive phenomenon has caused the researcher studies the effect of moral and religious beliefs weakness with taking synthetic drugs in Shirvan City. Methodology is the survey, the cross-sectional and applied study and sampling method is stratified fit with the sample size. This study is done by a questionnaire on drug addicts coming to rehab centers to quit the synthetic drug in 2015. The number is 1322 and a sample of 298 individuals has been formed. In this study, parametric tests, Pearson correlation coefficient, independent t-test and ANOVA were used. The data analysis showed there is a significant correlation between cultural poverty with consumption of synthetic drugs. Therefore, the hypothesis of the study is confirmed, ere is a significant correlation between cultural poverty with consumption of synthetic drugs.

    Keywords: Shirvan City, synthetic drugs, Addiction, drug use, Cultural Poverty
  • Mehdi Koshkaki * Pages 17-36
    Now days, transportation is an important component of the national economy, and it plays fundamental role on national economy due to the it’s great influence on the process of economic growth. Without transportation systems, installations and accessories and favorable impression fleet growth and general development seems impossible. The number of accidents has rapidly increased by extending the machine life and increasing the traffic in cities and roads during the past half century, the economic and welfare benefits of enhanced communications and speed the movement of goods and passengers. Given the importance of this study is to investigate the relationship between self-efficacy of traffic police officers and traffic hazards in Northern Khorasan. Methodology is the survey method, the cross-sectional and applied study. Out of the population of the study, 258 people were selected as sample. This study, using a standard questionnaire developed by the researchers was used. In this study, Pearson correlation and multivariate regression were used. Results showed that there is a significant relationship between self-efficiency of traffic police personnel, strengthening scientific and cognitive beliefs, direct experiences, socio-emotional skills and traffic’s behavioral hazards in Northern Khorasan.
    Keywords: Self Efficiency, Traffic Hazards, traffic police personnel, Socio-Emotional, Behavioral Skills
  • Mehdi Vaghari * Pages 37-56

    The aim of this study was to investigate the influence of social networks on the veil and chastity among second period high school students in Bojnourd. Methodology is the survey and the cross-sectional method applied in this study and the multi-stage cluster sampling method was used respectively. This research using the questionnaire on second period high school students in Bojnourd was conducted in 1395. The statistical population of the study was 4215 people and 352 people were selected as sample. In this study, parametric tests, Pearson correlation, multiple regression and analysis of variance have been used. Results showed a significant relationship between social networks and veil and chastity. Additionally, there is a significant relationship between religiosity, cultural capital, family relationships and veil and chastity.

    Keywords: Social Networks, Veil, Chastity, religiosity, life style, family relationships
  • Omolbanin Kameli * Pages 57-76

    Building rural housing in which its architecture pattern contains the environmental, economic and social principles also it offers different functions. One of the most important functions of housing is creation of security. So, rural housing refinement is essential in accordance with technical requirements. The research method was descriptive- analytical which conducted based on field documents. Indeed, according to the 1390 census data Jargalan district contains 35 residential villages and 6365 households. So, population of this study includes all households in these villages. Hence, given the large number of population cluster sampling method was applied. Finally, to select a sample of households simple random sampling method was used. Sample based on the sample of 226 households was obtained to facilitate the calculation of the number of samples were 230 household units. Research measurement tool is a self-made questionnaire that validity by Cronbach's alpha was calculated and it was 89/0. For analysis, we used the software SPSS. Why that is necessary to achieve the desired result in civil defense retrofit housing through its implementation process is to be an agent for preventing rural migration.

    Keywords: Refinement Plan, rural housing, passive defense, Security
  • Mahmod Shahrokhirad *, MohamadReza Saravani Pages 77-104

    The purpose of the present research was to study the relationship between organizational health and job burnout with quality of work life among Northern Khorasan Police Command Staff. The survey method was used in this study. Population of the research contained all working Police Command staffs of Northern Khorasan in 2015. Sampling was carried out by available sampling and 246 individuals were selected based on Morgan Table. So, they have completed Hooy et al, Organizational Health Questionnaire (OHI), Meslesh Job Burnout and Walton Quality of work Life scale (1973). Data of the research were analyzed by SPSS software and multi-variety regression analysis test. Findings indicated that organizational health has positive significant effect on the staffs' quality of life and job burnout has negative effect on occupational quality of life among staffs. The results indicated that respectively construction, academic emphasis and organizational unity are considered as the most powerful predictors in positive direction among different aspects of organizational health for occupational quality of life. Also, emotional exhaustion has been considered as negative significant predictors among aspects of job burnout for occupational quality of life. Totally, it can be said that organizational health and job burnout may influence occupational quality of life in a wide range and staff performance may proceed toward positive or negative direction with engagement of organizational health and job burnout.

    Keywords: Organizational Health, Job Burnout, Quality of Work Life, police force
  • Mostafa Jahani * Pages 104-127
    Stress is counted one of the important concepts on study of psychology and mental health and applies generally on different qualities such as pains, discomforts and illnesses. Ordinary people recognize it as a painful and unpleasant phenomenon, physicians’ point of view of physiological responses, based on psychiatrists and the psychologists on the stress and apply mechanisms to change the behavior and emotional history. The aim of this study was to identify factors affecting police employees stress is prevention. Based on the research horizon purpose descriptive of college is kind. To search for personality factors affecting stress, two standard questionnaires Neo and DASS is used. DOS-based neo reliability and Cronbach's alpha coefficient, 91/0, 92/0 and has been approved. Syrian questionnaire on the 87/0, which indicates high reliability, is calculated. The population of Northern Khorasan prevents police staff consists of 600 people. The sample size of the study was 234 patients and the samples were selected randomly using Morgan table. The results of the regression model shows that the features of the neurosis and responsibility of the individual factors affecting stress. Also, "job dissatisfaction family of" the highest and "concerns about the absence of timely solve family problems" minimal impact on stress. Also, "low wages and benefits than other jobs in the community," the highest and "lack of confidence in the business environment" has less impact on job stress among employees of the society. Finally, using TOPSIS showed that more than other occupational factors on job stress affect the community.
    Keywords: Stress, personal factors, Family factors, occupational factors