فهرست مطالب

نشریه مدیریت بر آموزش سازمان ها
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید جمالی*، محمد حسنی، بهناز مهاجران صفحات 13-35

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر سبک رهبری، طراحی سازمانی و شیوه های مدیریت منابع انسانی بر پنهان سازی بود. عدالت سازمانی و محیط کار رقابتی نیز به عنوان متغیرهای میانجی در نظر گرفته شدند. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی است و با توجه به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش، تحقیقات همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری تحقیق شامل کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی به تعداد 260  نفر بود که برای اجرای این پژوهش تعداد 171 نفر با استفاده از جدول مورگان به صورت نمونه گیری تصادفی ساده از جامعه آماری انتخاب شدند. برای سنجش پنهان کردن دانش از پرسشنامه کانلی و همکاران که پایایی آن 0/75، برای سنجش سبک رهبری از پرسشنامه آوولیو و همکاران که پایایی آن 0/92، برای سنجش طراحی سازمانی از پرسشنامه آوی و همکاران  و زرلا و همکارانکه پایایی آن 0/92، برای سنجش شیوه های مدیریت منابع انسانی از پرسشنامه دودوخ ، کیهو و رایت  و پاره و ترمبلی  که پایایی آن 0/86، برای سنجش عدالت سازمانی از پرسشنامه ابوبکر و همکاران که پایایی آن 0/85 و برای سنجش محیط کار رقابتی از پرسشنامه فلچر و نوسبام  که پایایی آن 0/77بود، استفاده شد. اطلاعات بدست آمده در این پژوهش در سطح آمار استنباطی (آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزارهای SPSS28 و Smart PLS3 تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که سبک رهبری، طراحی سازمانی، شیوه های مدیریت منابع انسانی به واسطه عدالت سازمانی و محیط کار رقابتی روی پنهان سازی دانش کارکنان اداره کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی تاثیر ندارد. سبک رهبری، طراحی سازمانی تاثیر منفی مستقیمی بر پنهان کردن دانش دارند و محیط کار رقابتی تاثیر مستقیمی بر پنهان کردن دانش دارد،  سبک رهبری تاثیر منفی غیرمستقیمی بر پنهان سازی دانش از طریق عدالت سازمانی دارد، هم چنین سبک رهبری تاثیر منفی غیر مستقیمی بر پنهان کردن دانش از طریق محیط کار رقابتی دارد.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، طراحی سازمانی، پنهان کردن دانش، شیوه های مدیریت منابع انسانی، عدالت سازمانی، محیط کار رقابتی
  • علی باز قلی زاده، علیرضا قاسمی زاد*، پری مشایخ صفحات 37-69

    هدف اصلی این پژوهش، طراحی و اعتباریابی مدل مدیریت مدرسه محور با تکیه بر فرهنگ ملی بوده است. روش این پژوهش از منظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی و از نظر ماهیت درگروه تحقیقات آمیخته اکتشافی متوالی می باشد. جامعه آماری در بخش کیفی، کارشناسان اداره کل آموزش و پرورش و اساتید دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی استان کهگیلویه و بویراحمد با تحصیلات مرتبط و سابقه کار بالا بودند که نمونه گیری از آنها به روش هدف مند، با استفاده از رویکرد اشباع نظری انجام و طی آن آگاهی دهندگان کلیدی شامل 23 نفر از جامعه هدف انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه آماری شامل معاونین آموزش ابتدایی و متوسطه ادارات کل آموزش و پرورش استانهای کشور و نیز مدیران مدارس دوره های تحصیلی اداره آموزش و پرورش شهرستان بویراحمد بودند که درمجموع 227  نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختارمند و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی از طریق نرم افزارهای 26 SPSS و SMARTPLS 3 انجام شد. روایی پرسشنامه به شیوه روایی محتوایی و جرح و تعدیل توسط متخصصین صورت گرفت. اعتباریابی کیفی پژوهش به عنوان یک پارادایم کیفی برپایه چهارمعیار: قابلیت اعتبار (باورپذیری)، بی طرفی (تاییدپذیری)، قابلیت اطمینان (سازگاری) و قابلیت کاربرد (انتقال پذیری) درنظرگرفته شد. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ به مقدار 07/87 % به دست آمد، سپس برازش مدل مذکور مورد بررسی و تایید قرار گرفت. یافته های مبتنی بر شبکه مضامین شامل 1 مضمون فراگیر و 14 مضمون سازمان دهنده تحت عناوین چشم انداز مدرسه، آموزه های استراتژیک ملی، چشم انداز دانش آموزی، استانداردهای روانشناختی دانش آموزان، رویکرد دموکراتیک ستاد، مرجعیت معلم، حرفه مندی، اشتراک پذیری، تشکل های راهبردی، نقش پذیری اولیا، نقش پذیری سازمان ها، محاسبه پذیری و پایش فراگیر، تکریم کارکنان و پرهیز از انحرافات بود که درابتدا 531 مضمون پایه و پس از بررسی و ترکیب، در نهایت 85 مضمون پایه را در باره مدیریت مدرسه محور کشف کردند. دربخش کمی به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل عاملی تآییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    کلیدواژگان: مدیریت مدرسه محور، تمرکز زدایی، مشارکت
  • جبار باباشاهی، حمیدرضا ایرانی، صدیقه یعقوبی* صفحات 71-92

    در سازمان های رقابتی و بسیار متغیر کنونی توجه زیادی به مدیریت استعداد صورت گرفته است. توسعه استعداد یکی از مولفه های مهم مدیریت استعداد می باشد. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی و اولویت بندی مکانیزم های توسعه استعداد می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، خبرگان دانشگاه و صنعت در حوزه مدیریت استعداد می باشد. نمونه گیری غیر احتمالی و قضاوتی بود که با استفاده از روش گلوله برفی به تعداد 14 پرسشنامه تکمیل گردید. ابزار جمع آوری داده ها مطالعات کتابخانه ای و میدانی که با استفاده از نظرات خبرگان از دو پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. پرسشنامه اول مقایسه زوجی AHP که جهت تحلیل داده ها، ضریب اهمیت و اولویت معیارهای موثر بر مکانیزم های توسعه استعداد از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP با نرم افزار Expert Choice و پرسشنامه دوم از ماتریس تصمیم گیری TOPSIS برای مشخص کردن اولویت هر یک از مکانیزم های توسعه استعداد استفاده گردید. روایی پرسشنامه به صورت محتوایی توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفت و پایایی نیز به وسیله نرخ ناسازگاری 0.03 که با توجه به استاندارد روشAHP کمتر از 0.1 بود، مورد تایید قرار گرفت. یافته ها بیان گر آن است، که معیار قدرت انتقال بیشتر (دانش، نگرش، مهارت، رفتار) از نظر خبرگان جایگاه بالاتر نسبت به دیگر معیارها و معیار کاهش هزینه کمترین اهمیت را در بین معیارها داشت. مکانیزم های مربیگری، استاد-شاگردی و مشارکت در پروژه در میان سایر مکانیزم ها رتبه اول تا سوم را به خود اختصاص داد و همچنین مکانیزم روش های مبتنی بر ارایه جایگاه آخر را در میان مکانیزم های توسعه استعداد گرفت.

    کلیدواژگان: استعداد، مدیریت استعداد، توسعه استعداد، مکانیزم های توسعه استعداد
  • رباب مومن مقدم، صادق ملکی آوارسین*، جهانگیر یاری حاج عطالو، حمدالله حبیبی صفحات 93-118

    پژوهش حاضر به روش تحلیل محتوای کیفی و  با مشارکت مدیران و خبرگان و صاحبنظران حوزه آموزش و رسانه بود که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع موارد مطلوب انتخاب شدند. اشباع نظری شاخص کفایت داده ها  پس از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 17 نفر از مشارکت کنندگان به دست آمد. شیوه ی تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی بود. پس از چندین مصاحبه، مدل اولیه ناشی از کد گذاری ها و تحلیل ها حاصل شد و  پس از تبدیل داده های حاصل از ابزارهای مورد نظر به یافته های متنی، به مقوله بندی داده ها پرداخته شد.  یافته ها نشان داد چارچوب الگوی بهبود کیفیت آموزش کارکنان دارای 33 عامل (نیازسنجی آموزشی، مدیران سازمان، فراگیران، هدفگذاری، محتوای دوره، مدرسان، نیروی انسانی در آموزش، امکانات و تجهیزات، بازخورد نتایج ارزشیابی دوره های قبلی، منابع مالی و بودجه، فضای رقابتی، انطباق نظام آموزش و استراتژی راهبردی سازمان)، (برنامه ریزی دوره های آموزشی، برنامه ریزی درسی آموزش بزرگسالان، فرهنگ سازمانی، توانمندی های مدرس در اجرا، مطالعه فراگیران، تطابق داشتن فرایند آموزشی با استانداردها، ارزشیابی، قوانین و مقررات آموزشی، نقش مدیران در فرایند آموزشی، رفتار فراگیران، عامل فرهنگی و اجتماعی، فرایند یاددهی- یادگیری، خدمات عمومی، سیمای سازمان)، (فردی - آموزشی- سازمانی)، (فردی - سازمانی - فراسازمانی) است. 155 ملاک و 910  نشانگر متناسب با ویژگی های نظام آموزش کارکنان شناسایی و در نهایت الگوی پیشنهادی بهبود کیفیت آموزشی کارکنان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در مراحل درونداد، فرایند، برون داد و پیامد معرفی شد.

    کلیدواژگان: الگوی بهبود کیفیت، آموزش کارکنان، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
  • معصومه محمدی، غلامرضا بردبار*، علی مروتی شریف آبادی، امید مهدیه صفحات 119-148

    انضباط کارکنان یک مفهوم سنتی مدیریت است که در رویکردهای پسامدرن مدیریتی نیز استمرار داشته است. تردیدی نیست دستیابی به اهداف انضباط کاری در عصر حاضر نیازمند بازنگری بنیادین می باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف ارایه و اعتبارسنجی الگوی انضباط اعضای هیات علمی انجام شده است. این پژوهش از منظر هدف یک پژوهش بنیادی است که با روش آمیخته صورت گرفته است. همچنین از نظر روش و بازه زمانی گردآوری داده ها یک پژوهش پیمایشی-مقطعی است. جامعه آماری بخش کیفی شامل 17 نفر از خبرگان تجربی و نظری حوزه مورد مطالعه است. در بخش کمی نیز از دیدگاه 70 نفر از اعضای هیات علمی استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته می باشد. جهت بررسی پایایی در بخش کیفی از ضریب هولستی استفاده گردید و میزان توافق دوکدگذار برابر با 717/0 بدست آمد. روایی پرسشنامه با سه روش روایی سازه، روایی همگرا و واگرا مورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ نیز از 7/0 بزرگتر بدست آمد و پایایی پرسشنامه نیز تایید شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کیفی محتو ا، مدلسازی ساختاری-تفسیری و حداقل مربعات جزیی استفاده گردید. نتایج نشان داد رفتار مدیریت و محیط کاری قدرت نفوذ بالایی داشته و از طریق آموزش نظم و انضباط بر جو سازمانی و عدالت سازمانی تاثیر می گذارند. این عوامل نیز به صورت معناداری فرهنگ انضباط مداری در سازمان را تقویت می کنند. در نهایت نیز از طریق نهادینه سازی فرهنگ نظم و انضباط می توان انضباط کارکنان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، انضباط، رویکرد آمیخته
  • راضیه ربانی، سید مجتبی محمودزاده*، اسماعیل قادری، فاطمه یاوری گهر صفحات 149-179

    نظام آموزش گردشگری برای پیوند با کارآفرینی جهت ارایه نقش خود در پاسخگویی به نیازهای ذینفعان، نیازمند تعامل با آن ها به عنوان یک سیستم سرشار از بازیگران با منافع متفاوت است. در صورتی که این تعامل دچار کاستی گردد، توانایی فرایند این نظام در جهت تامین نیازهای دینفعان با مشکل روبرو می گردد. پیشگیری از چنین وضعیتی، مستلزم برنامه ریزی برای تقویت ارتباط متقابل بازیگران این نظام با یکدیگر و حل مشکلات آن ها است. بر این مبنا هدف از پژوهش حاضر، دستیابی به مهم ترین مشکلات فرایند این نظام در ایران در زمینه کارآفرینی از دیدگاه بازیگران این حوزه است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف ، کاربردی و از نظر روش، کیفی-کمی است. در قسمت کیفی پژوهش تعداد 177 مصاحبه نیمه ساختاریافته با کارشناسان سازمان های سیستم عرضه و تقاضای آموزش گردشگری ایران انجام شده است که نتایج این مصاحبه ها، تحلیل مضمون شده و به عنوان ورودی قسمت کمی پژوهش در نظر گرفته شده است. پایایی سوالات بسته در مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از نرم افزار ‏SPSS‏ و ضریب آلفای کرونباخ، 78/0 محاسبه گردید. در قسمت کمی پژوهش، مضامین ورودی وارد نرم افزار تحلیل شبکه های اجتماعی -گفی- شده و از شاخص های مستخرج از نرم افزار، جهت تحلیل وضعیت نظام جامع آموزش گردشگری ایران استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد مطابق با شاخص های تحلیل شبکه های اجتماعی، حوزه موضوعی «مشکلات  آکادمیک» با درجه بالایی از ورودی وزن دار، بیشترین امتیاز حوزه های موضوعی را به خود اختصاص داده و دارای مهم ترین مشکلات از دیدگاه بازیگران می باشد. چهار حوزه موضوعی دیگر مشکلات شامل روابط سازمانی، نگاه سیستمی، بخش خصوصی و زیرساخت، در درجه بعدی اولویت قرار گرفته اند. عدم تطابق بین آموزش های آکادمیک و اجرا در حوزه گردشگری، دارای بیشترین مرکزیت درجه ورودی در حوزه موضوعی «مشکلات آکادمیک» است که نشانگر مرکزی تر بودن آن است.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، آموزش گردشگری، اولویت بندی مشکلات، کارآفرینی گردشگری
  • رضا ساعی مهربان، اسد حجازی*، سید رسول حسینی، محمد عزیزی صفحات 181-216

    هدف پژوهش حاضر بررسی استراتژی های تحولی برای تربیت معلم در ایران بود. روش اجرای این پژوهش آمیخته اکتشافی بود که به صورت کیفی و کمی به بررسی استراتژی های تربیت معلم کارآفرینی در ایران پرداخت. نمونه آماری بخش کیفی 20 نفر از مدیران، استادان و صاحب نظران تربیت معلم و علوم تربیتی و کارآفرینی بود که به روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و داده های مربوط به مصاحبه نیمه ساختاریافته از آنان جمع آوری شد؛ سپس در بخش کمی از 149 نفر از مدیران و استادان تربیت معلم و کارآفرینی در دانشگاه های فرهنگیان و شهید رجایی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت آموزش وپرورش بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی برای جمع آوری اطلاعات مربوط به پرسشنامه های تحقیق انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات در بخش کیفی از روش کدگذاری و نرم افزار MAXQDA، و در بخش کمی به صورت معادلات ساختاری از نرم افزار SmartPLS استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از کدهای حاصل از مصاحبه بود. ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی همه متغیرهای پژوهش بالای 0/7 بود که نشان دهنده پایایی پرسشنامه بود. یافته های پژوهش نشان داد مولفه های استراتژی های تربیت معلم کارآفرینی در ایران شامل؛ ارزشیابی (سنجش ورودی، ارزشیابی تکوینی، ارزشیابی پایانی)، روش آموزشی (روش سنتی، روش تطبیقی، روش کارگاهی، یادگیری اجتماعی) و سناریوهای آموزشی (دوره های بلندمدت، دوره کوتاه مدت) می باشند. مقدار ضریب آلفای کرونباخ 0/7، پایایی ترکیبی 0/7 و AVE، 0/5 بود لذا پایایی و روایی همگرا مورد تایید قرار گرفت. روایی واگرای بر اساس روش فورنل و لارکر و معیار HTMT نیز تایید شد. مقادیر T بیشتر از 96/1 بود، بنابراین فرضیه های پژوهش در سطح اطمینان 0/95 تایید شد. معیارهای R2، Q2 و F2 برای متغیرهای وابسته قوی به دست آمد. مقدار 0/711 برای GOF نیز نشان از برازش مناسب مدل داشت. بنابراین معلمان کارآفرینی می توانند حلقه ی مفقوده ی نظام تربیت معلم کارآفرینی باشند تا مدیریت و راهبری، قوانین و مقررات، برنامه های درسی و شیوه های ارایه آن، منابع انسانی دستگاه تعلیم و تربیت، تعامل با صنعت و خدمات و... را بهم درآمیزند. لذا برنامه های آموزش و توانمندسازی حرفه ای حوزه های مربوطه و تبیین وظایف، نظارت و ارزشیابی بر انجام درست آن و همچنین بهبود مستمر این فرایند باید بطور جدی و عملی در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: معلم کارآفرینی، ارزشیابی، روش آموزشی، سناریوهای آموزشی، رویکرد آمیخته
  • سارا سید ابراهیمی*، محمود صفری، معصومه اولادیان صفحات 217-237

    هدف از این تحقیق، ارایه الگوی یادگیری الکترونیکی در مدارس استثنایی کشور می باشد. روش پژوهش از حیث هدف کاربردی و در زمره تحقیقات تلفیقی آمیخته اکتشافی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنانمدارس استثنایی استان تهران و البرز می باشد. تعداد 18 مدرسه استثنایی در البرز 62 مدرسه استثنایی در سال 1401 فعال هستند. نمونه آماری نیز تعداد 225 نفر که از 15 مرکز استثنایی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزار پژوهش در این پژوهش در بخش کیفی استخراج ابعاد، مولفه ها و شاخص ها سپس مصاحبه نیمه ساختاریافته با اساتید صاحب نام و برجسته می باشد و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته 160 سوالی است. روش تجزیه و تحلیل داده ها نیز در بخش کیفی شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بخش کمی از روش تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار Smart PLS بود. نتایج پژوهش نشان داد که طبقه بندی زیر مولفه ها, مولفه های اصلی استخراج شده و الگوی مفهومی طراحی شد. ریز مولفه ها به سه دسته اصلی تقسیم شد که عبارتند از راهبردهای کیفیت بخشی، فرآیندهای کیفیت بخشی، زیرساختهای کیفیت، مستقل محسوب می شوند و اعتبار بخشی (درجه تناسب) مدل پیشنهادی در سطح نمونه اماری با 65/48 درصد تایید گردید و مناسب تشخیص داده شد. در بین مولفه ها بیشترین میانگین مربوط به فرایندهای کیفیت بخشی با 90/50 درصد می باشد و مابقی درصد کمتری را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، راهبردهای کیفیت بخشی، فرآیندهای کیفیت بخشی، زیرساختهای کیفیت، مدارس استثنایی
  • منصوره عبدالمحمدی، بتول فقیه ارام*، ناهید شفیعی، زهره اسمیعل زاده، پری سوسهابی صفحات 239-262

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر برکیفیت فعالیتهای پرورشی در مدارس  به روش تحقیق ترکیبی و طرح آمیخته اکتشافی در دو مرحله کیفی و کمی بود. در مرحله نخست با بررسی و تفحص در مبانی نظری و پژوهش های انجام شده در خصوص عوامل موثر بر فعالیتهای پرورشی؛ با بهره گیری از روش کیفی و نمونه گیری نظری با 16 نفر از خبرگان حوزه پرورشی به صورت فردی مصاحبه شد. طی سه مرحله کدگذاری داده های کیفی، عوامل موثر بر کیفیت فعالیتهای پرورشی در مدارس از طریق تحلیل تم به دست آمد. در مرحله بعد بر مبنای یافته های حاصل از مرحله پژوهش کیفی و همچنین مبانی نظری، پرسشنامه تحقیق طراحی شد و روایی پرسشنامه توسط اساتید تایید و پایایی پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ 92/. بدست آمد. سپس با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 289 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهر تهران انتخاب و مدل مذکور از طریق روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار pls آزمون شد. نتایج یافته ها نشان داد که عوامل موثر بر کیفیت فعالیتهای پرورشی در مدارس شامل بعد ارزشی، بعد اعتقادی، بعد فرهنگی امکانات، بعد جسمانی ، بعد عقلانی، بعد عاطفی، بعد اجتماعی، بعد سیاسی، بعد اقتصادی، بعد شغلی و بعد درون فردی می باشد و الزامات فعالیتهای پرورشی شامل انطباق با فرهنگ ایرانی- اسلامی، انطباق با قوانین و نظام اعتقادی، شایسته گرایی، نظارت ، نگرش مثبت، بودجه بندی مناسب و آموزش های ضمت خدمت و پیامدهای فعالیتهای پرورشی شامل خیرخواهی، تسیهم مسیولیت، مهارت ارتباطی، ارتقای توانمندی دانش آموز و تفکر مشارکتی می باشد.

    کلیدواژگان: فعالیتهای پرروشی، معلمان، امور تربیتی، دانش آموزان
  • زهرا مختاری، داود قرونه*، محمدرضا آهنچیان صفحات 263-290

    هدف اصلی این پژوهش شناسایی راهکارهایی برای بهبود رفتار کارآفرینانه مدیران در مدارس بوده است. میدان پژوهش مدارس متوسطه اول شهر بیرجند انتخاب شد. برای دستیابی به این هدف، محقق با روش پژوهش مطالعه موردی و با رویکرد کیفی، ادراک مدیران از عوامل تقویت کننده و عوامل بازدارنده رفتار کارآفرینانه را بررسی کرده و راهکارهایی برای بهبود رفتار کارآفرینانه در مدارس ارایه داده است. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل چهار مدیر مدرسه متوسطه اول بودند که توانسته بودند فعالیت های قابل ملاحظه ای در زمینه کارآفرینی آموزشی انجام دهند. به منظور گردآوری داده های موردنیاز از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و تحلیل اسناد استفاده شد. داده ها با استفاده از روش کدگذاری در دو مرحله کدگذاری باز و محوری مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مهم ترین عوامل پیش برنده رفتار کارآفرینانه شامل انگیزه، ریسک پذیری، کار تیمی، آموزش، و پشتیبانی است. همچنین عوامل بازدارنده شامل موانع ساختاری، موانع ارتباطی، و محدودیت زمان برای کارآفرینی در مدارس است. راهکارهای موثر جهت بهبود رفتار کارآفرینانه مدیران در مدارس شامل سرمایه گذاری در حوزه کارآفرینی، توجه به یادگیری عملیاتی، تعیین چشم انداز و همکاری نهاد آموزش و پرورش با سایر نهادها شناسایی شد. این راهکارها که برآمده از تجربه مدیران مدارس موفق هستند می تواند به سیاست گذاران و برنامه ریزان در ترویج رفتارهای کارآفرینانه در نظام آموزش و پرورش کمک نماید.

    کلیدواژگان: رفتار کارآفرینانه، مدیران مدارس، کارآفرینی آموزشی
|
  • Saeid Jamali*, Mohammad Hassani, Behnaz Mohajeran Pages 13-35

    The main purpose of this research was to investigate the effect of leadership style, organizational design and human resource management practices on concealment. Organizational justice and competitive work environment were also considered as mediating variables. The current research is an applied research type and according to the nature of the subject and research objectives, it is a correlation research type (structural equations). The statistical population of the research included 260 employees of the General Department of Education of West Azarbaijan province, of which 171 people were selected by simple random sampling from the statistical population for the implementation of this research. Connelly et al.'s questionnaire to measure the knowledge hiding variable, the reliability of which is 0.75, Avolio et al.'s questionnaire, which has a reliability of 0.92, to measure the leadership style, and Avi et al.'s and Zerla et al.'s questionnaire to measure organizational design. It is 0.92, to measure the human resources management methods, Dudukh, Kiho, Wright, and Pare and Tremblay questionnaire, the reliability of which is 0.86, and for organizational justice, Abu Bakr et al.'s questionnaire, which has a reliability of 0.85, and for the competitive work environment, the Fletcher and Nussbaum that its reliability is 0.77 was used. The information obtained in this research was analyzed at the level of inferential statistics (Pearson correlation coefficient tests, Confirmatory factor analysis and structural equation model). The findings of the research showed that the leadership style, organizational design, human resource management methods due to organizational justice and competitive work environment do not affect the knowledge concealment of employees of the General Department of Education of West Azerbaijan. Leadership style, organizational design have a direct negative effect on knowledge concealment, and competitive work environment has a direct effect on knowledge concealment, leadership style has an indirect negative effect on knowledge concealment through organizational justice, and leadership style has an indirect negative effect on knowledge concealment. Knowledge through a competitive work environment.

    Keywords: Leadership style, Organisational design, Knowledge hiding, HRM practices, Organizational justice, Competitive work environment
  • Alibaz Gholizadeh, Alireza Ghasemizad*, Pari Mashayekh Pages 37-69

    The Main Purpose of this Study Was to design and Validate a School-oriented management model with focus on national culture. The method of this  research is in the category of applied resrarch from the point of view of the goal and in the group of sequential exploratory research in terms of its nature. The statistical population in the qualitative part consisted of senior staff in the head office, master holders working in the central education building, university and higher education centers professors, within Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province and with sufficient experiences and related degrees. Targeted sampling was carried out through theoreetical saturation, while the key providers comprising 23members of the target population. In the quantitative part, the population included the educational assistants of the general departments of education in the provinces of the country, as well as the principals of independent schools of primary, secondary and technical and vocational conservatories, and the experts of the Department of Education of Boyer Ahmad city, who were randomly sampled. And they were selected by stratified random sampling and a total of 227 people were selected as samples. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire. Data analysis was done using confirmatory factor analysis method through SPSS 26 and SMARTPLS 3 software. Validity of the questionnaire was done by means of content validity and modification by experts. Qualitative validation of the research was considered as a qualitative paradigm based on four criteria: Credibility, Transferability, Dependability and Confirmability. The reliability of the questionnaire was obtained through Cronbach's alpha as 87.07%, then the fit of the model was checked and confirmed. The findings in the qualitative section include 14 organizing themes under the headings; School perspective, national strategic teachings, student perspective, psychological standards of students, democratic approach of headquarters (ministry), teacher authority, professionalism and specialization, sharing, strategic organizations , the acceptance of the role of parents, the acceptance of the role of organizations and institutions, accountability and comprehensive monitoring, honoring employees and avoiding deviations and wrong tracks revealed, which were initially 531 basic themes, and 85 basic themes upon strict reviewing. Confirmatory factor analysis and structural equation model were used to analyze the data in the quantitative section.

    Keywords: school-oriented management, Decentralizat, participation
  • Jabbar Babashahi, Hamidreza Irani, Sediqe Yaqhobi* Pages 71-92

    There is a great deal of attention to talent management in competitive and highly competitive organizations. Talent development is an important component of talent management. The current research seeks to identify and prioritize talent development mechanisms. This research is descriptive and survey in terms of practical purpose and data collection method. The statistical population of the research is university and industry experts in the field of talent management. Non-probability and judgmental sampling was completed using the snowball method with a total of 14 questionnaires. The data collection tool was library and field studies, which were used using the opinions of experts from two researcher-made questionnaires.The first questionnaire is of the AHP pairwise comparison type, in order to analyze the data, the importance coefficient and the priority of the effective criteria on talent development mechanisms from the AHP hierarchical analysis method with Expert Choice software, and the second questionnaire from the TOPSIS decision matrix to determine the priority of each of the mechanisms. Talent development was used. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts, and the reliability was confirmed by the inconsistency rate of 0.03, which was less than 0.1 according to the standard of the AHP method. The result shows that the highest power transfer criterion (knowledge, attitude, skill, behavior) was the least important among experts in terms of criteria and cost reduction criterion. The coaching, mentoring and project participation mechanisms were ranked first to third among other mechanism, as well as presentation-based approach last rank among the mechanisms of talent development.

    Keywords: Talent, Talent management, Talent development, Talent development mechanism
  • Robab Momen Moghadam, Sadegh Maleki Avarsin*, Jahangir Yari Haj Atalo, Hamdollah Habibi Pages 93-118

    The present research was conducted based on the qualitative content analysis method and with the participation of managers, experts and experts in the fields of education and media, who were selected by purposeful sampling. The theoretical saturation of data adequacy index was obtained after semi-structured interviews with 17 participants. The method of data analysis was content analysis with an inductive approach. After several interviews, the initial model of coding and analysis was obtained, and after converting the data obtained from the desired tool into textual findings, the data were categorized. The findings showed that the model framework for improving the quality of employee education has 33 factors (educational needs assessment, organization managers, learners, goal setting, course content, instructors, human resources in education, facilities and equipment, feedback on the evaluation results of previous courses, financial resources and budget, competitive environment, adaptation of the educational system and strategic strategy of the organization, (planning of educational courses, curriculum planning of adult education, organizational culture, teacher's capabilities in implementation, studying learners, adapting the educational process to standards, evaluation, rules and regulations Educational, the role of managers in the educational process, the behavior of learners, cultural and social factors, the teaching-learning process, public services, the image of the organization, (individual-educational-organizational) (individual-organizational-extra-organizational) 155 criteria and number 910 The index corresponding to the characteristics of the employee training system was identified and finally a proposed model was introduced to improve the educational quality of the employees of the Islamic Republic of Iran Broadcasting in the input, process, output and outcome stages.

    Keywords: quality improvement model, staff training, Broadcasting Organization of the Islamic Republic of Iran
  • Masoumeh Mohammadi, Gholamreza Bordbar Bardbar*, Ali Maruti Sharifabadi, Omid Mahdieh Pages 119-148

    Discipline of employees is a traditional concept of management that has continued in postmodern management approaches. There is no doubt that achieving the goals of work discipline in today's era requires a fundamental revision. In this regard, the current research was conducted with the aim of presenting and validating the discipline model of academic staff members. From the point of view of the purpose of this research, it is a basic research that was conducted with a mixed method. Also, in terms of the method and time frame of data collection, it is a survey-cross-sectional research. The statistical population of the qualitative section includes 17 experimental and theoretical experts in the field of study. In the quantitative section, the viewpoint of 70 faculty members has been used. The data collection tool is a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. For validation in the qualitative part of the research, the Holstein coefficient was used and calculated. The rate of agreement between the two coders between 10 and 20 percent of the data has been obtained in this method as 0.717, which is higher than 0.6, so the validity of the qualitative analysis of the research is confirmed. In order to validate the research questionnaire, content validity was also used and its validity was confirmed. The validity of the questionnaire was investigated with three methods of construct validity, convergent validity and divergent validity. The value of convergent validity for all research components was greater than 0.5. Also, the combined reliability and Cronbach's alpha of all research components were greater than 0.7 and the validity and reliability of the questionnaire was confirmed. Qualitative content analysis, structural-interpretive modeling and partial least squares were used for data analysis. The results showed that management behavior and work environment have a high power of influence and influence organizational climate and organizational justice through discipline training. These factors also significantly strengthen the culture of discipline in the organization. Finally, through the institutionalization of discipline culture, employee discipline can be increased.

    Keywords: Discipline, Faculty Members, Mixed approach
  • Razieh Rabani, Seyed Mojtaba Mahmoudzadeh*, Esmaeil Ghaderi, Fatemeh Yavari Gohar Pages 149-179

    In order to connect with entrepreneurship, the tourism education system needs to interact with them as a system full of actors with different interests. If this interaction is lacking, the ability of the process of this system to meet the needs of the beneficiaries will face problems. Prevention of such a situation requires planning to strengthen the interaction between the actors of this system and solve their problems. Based on this, the aim of the current research is to find out the most important problems of the process of this system in Iran in the field of entrepreneurship from the point of view of actors in this field. The current research is applied in terms of purpose and qualitative-quantitative in terms of method. In the qualitative part of the research, a number of 177 semi-structured interviews were conducted with the experts of the supply and demand system organizations of tourism education in Iran, and the results of these interviews were analyzed and considered as the input of the quantitative part of the research. The reliability of the closed questions in the semi-structured interview was calculated using SPSS software and Cronbach's alpha coefficient, 0.78 .In the quantitative part of the research, the input topics were entered into the social network analysis software-Gephi- and the indicators extracted from the software were used to analyze the state of the comprehensive system of tourism education in Iran. The results of the research showed that according to the indicators of social network analysis, the subject area of "academic problems" with a high degree of weighted input has the highest score of the subject areas and has the most important problems from the actors' point of view. Four other thematic areas of problems, including organizational relations, systemic view, private sector and infrastructure, have been prioritized in the next level. The inconsistency between academic education and implementation in the field of tourism has the highest centrality of the entry level in the subject area of "academic problems", which indicates its centrality.

    Keywords: Entrepreneurship Education, Prioritizing Problems, Tourism Education, Tourism Entrepreneurship
  • Reza Saie Mehraban, Asad Hejazi*, Seyyed Rasoul Hosseini, Mohammad Azizi Pages 181-216

    The aim of the current research was to investigate transformational strategies for teacher training in Iran. The method of carrying out this research was a mixed exploratory one that qualitatively and quantitatively examined the strategies of entrepreneurship teacher training in Iran. The statistical sample of the qualitative part was 20 managers, professors, and experts in teacher training, educational sciences, and entrepreneurship, who were selected by targeted Judgemental sampling and data related to semi-structured interviews were collected from them; Then, a small part of 149 managers and professors of teacher training and entrepreneurship in Farhangian and Shahid Rajaei universities, Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare and Ministry of Education were selected by random cluster sampling method to collect information related to research questionnaires. To analyze information in the qualitative part, the coding method and MAXQDA software were used, and in the quantitative part, SmartPLS software was used in the form of structural equations. The research tool included a researcher-made questionnaire derived from the codes obtained from the interview. Cronbach's alpha coefficient and the combined reliability of all research variables were above 0.7, which indicated the reliability of the questionnaire. The research findings showed that the components of entrepreneurial teacher training strategies in Iran include; Evaluation (input assessment, formative evaluation, final evaluation), educational method (traditional method, adaptive method, workshop method, social learning) and educational scenarios (long-term courses, short-term course). Cronbach's alpha coefficient was 0.7, composite reliability was 0.7, and AVE was 0.5, so reliability and convergent validity were confirmed. Divergent validity was also confirmed based on the method of Fornell and Larcker and the HTMT criterion. The T values were greater than 1.96, so the research hypotheses were confirmed at the confidence level of 0.95. R2, Q2 and F2 measures were obtained for strong dependent variables. The value of 0.711 for GOF also indicated the appropriate fit of the model. Therefore, entrepreneurship teachers can be the missing link in the entrepreneurship teacher training system to mix management and leadership, rules and regulations, curricula and their delivery methods, human resources of the educational system, interaction with industry and services, etc. Therefore, programs for training and professional empowerment of relevant fields and clarifying duties, monitoring and evaluating its correct performance, as well as continuous improvement of this process should be seriously and practically put on the agenda.

    Keywords: Entrepreneurship teacher, evaluation, educational method, educational scenarios, mixed approach
  • Sara Seyed Ebrahimi*, Mahmoud Safari, Masomeh Oladian Pages 217-237

    The purpose of this research is to present the model of electronic learning in exceptional schools of the country. The research method is applied in terms of its purpose and it is among the integrated and exploratory researches. The statistical population includes all employees of exceptional schools in Tehran and Alborz provinces. There are 18 exceptional schools in Alborz, 62 exceptional schools are active in 1401. The statistical sample is also 225 people who were selected from 15 exceptional centers by available sampling method. The research tool in this research is the extraction of dimensions, components and indicators in the qualitative part, followed by a semi-structured interview with renowned and prominent professors, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire of 160 questions. The method of data analysis in the qualitative part included open, central and selective coding and in the quantitative part of the confirmatory factor analysis method in Smart PLS software. The results of the research showed that the classification of sub-components, the main components were extracted and a conceptual model was designed. The micro-components were divided into three main categories, which include quality strategies, quality processes, quality infrastructures, and are considered independent, and the validity (degree of appropriateness) of the proposed model at the level of the statistical sample was confirmed with 48.65%, and it was recognized as appropriate. given. Among the components, the highest average is related to quality processes with 50.90% and the rest have a lower percentage.

    Keywords: Electronic learning, quality strategies, quality processes, quality infrastructure, exceptional schools
  • Mansoure Abdolhamdi, Batol Faghiharam*, Nahid Shafeishafei, Zohre Esmaelzade, Pari Pari Pages 239-262

    The aim of the current research was to identify the factors affecting the quality of educational activities in schools using a mixed research method and a mixed exploratory design in two qualitative and quantitative stages. In the first stage, by examining the theoretical foundations and researches conducted regarding the factors affecting breeding activities; Using the qualitative method and theoretical sampling, 16 experts in the breeding field were interviewed individually. During the three stages of qualitative data coding, the factors affecting educational activities in schools were obtained through theme analysis. In the next step, a research questionnaire was designed based on the findings from the qualitative research stage as well as theoretical foundations, and the validity of the questionnaire was confirmed by the professors and the reliability of the questionnaire was also confirmed through Cronbach's alpha of 92. Was obtained. Then, using the stratified random sampling method, 289 elementary school teachers in Tehran were selected and the mentioned model was tested through structural equation modeling method and using pls software. The results of the findings showed that the factors affecting the quality of educational activities in schools include value dimension, belief dimension, cultural dimension of facilities, physical dimension, intellectual dimension, emotional dimension, social dimension, political dimension, economic dimension, occupational dimension and internal dimension. It is individual and the requirements of educational activities include compliance with Iranian-Islamic culture, compliance with laws and belief systems, meritocracy, supervision, positive attitude, appropriate budgeting and in-service training and the consequences of educational activities including benevolence, sharing responsibility, communication skills, improving student ability and collaborative thinking.

    Keywords: educational activities, teachers, educational affairs, students
  • Zahra Mokhtari, Davood Ghorooneh*, Mohammadreza Ahanchian Pages 263-290

    The aim of this research was to identify ways to improve the entrepreneurial behavior of principals in schools. The field of this research was the first secondary schools of Birjand city. In order to achieve this goal, the researcher has investigated the principals' perception of the factors that enhance and inhibit entrepreneurial behavior with the method of case study research and with a qualitative approach, and has provided solutions to improve entrepreneurial behavior in schools. The participants in the research included four principals of the first secondary school who had been able to perform significant activities in the field of educational entrepreneurship. In order to collect the required data, semi-structured interviews and document analysis were used. The data was analyzed using the coding method in two stages of open and axial coding. The results of this research showed that the most important factors driving entrepreneurial behavior include motivation, risk-taking, teamwork, training, and support. Also, the inhibiting factors include structural barriers, communication barriers, and time constraints for entrepreneurship in schools. Effective solutions to improve the entrepreneurial behavior of principals in schools including investing in the field of entrepreneurship, paying attention to operational learning, determining the vision and cooperation of the education institution with other institutions were identified. These solutions, which are based on the experience of successful school principals, can help policymakers and planners in promoting entrepreneurial behaviors in the education system.

    Keywords: Entrepreneurial Behavior, Principals, Educational entrepreneurship