فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سارا حاجی علیانی، فرحناز رستمی*، مصطفی احمدوند، علی اصغر میرک زاده، حسین آزادی صفحات 7-28

    نظر به اینکه ارزیابی اثرات اجتماعی به عنوان پیش نیازهای اجتماعی برای حل مشکلات و ناکارآمدی‏های اجتماعی و حتی از مهمترین بخش‏های شروع برای رشد اقتصادی است و فرصت‏هایی را برای کاربرد بنیادی مبانی توسعه ‏ی پایدار فراهم می‏کند. از این رو لزوم توجه به بعد اجتماعی و تمرکز بر ارزیابی این بعد به منظور فراهم آوردن یک نتیجه گیری کلی از اثرات اجتماعی اقدامات و برنامه‏ های توسعه‏ ی پایدار را تحت تاثیر قرار می‏دهد. با این حال بررسی ادبیات نشان می دهد که مطالعات کمی در زمینه‏ ی توصیف و تفسیر روش‏ های ارزیابی اثرات اجتماعی با وجود اهمیت و جذابیت ارزیابی این بعد در اقدامات توسعه‏ ی پایدار وجود دارد. علیرغم در دسترس بودن معیارها برای اندازه گیری اثرات اجتماعی، انتخاب ابزارهایی که مطابق با نیازهای دقیق محققان حوزه علوم اجتماعی باشد، کاری بس دشوار است. به منظور پرداختن به این چالش، هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه یک تحلیل جامع از ابزارهای متداول و پرکاربرد اندازه گیری اثرات اجتماعی در پروژه‏ های اجتماعی است که با استفاده از مروری سیستماتیک بر ادبیات موضوع صورت گرفته است. از این نظر، در این مطالعه از الگوی جرج زی ال بردی به عنوان یکی از مهمترین روش‏های استاندارد برای مقایسه تطبیقی این ابزارها در قالب چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه بهره گیری شده است. نتایج نشان می‏دهد که همیشه بهترین یک روش وجود ندارد و هر روش به طور قطع روش‏ های دیگر را منتفی نمی کند. از سویی دیگر هر روش بهتر از روش دیگر نمی باشد و انتخاب بهترین روش به عواملی مانند حوزه پژوهش، موضوع تحقیق، طراحی تحقیق، انتخاب روش‏های مناسب و متناسب، بازبینی در انتخاب‏های انجام شده، بررسی مجدد سوال ها، ماهیت مساله و سایر عوامل زمینه‏ ای دارد.

    کلیدواژگان: اثرات اجتماعی، مقایسه تطبیقی، الگوی جرج بردی، ارزیابی
  • ساره دلشاد، محمدحسین پوریانی*، محمود شهیدی صفحات 29-45

    جامعه پذیری دینی وسیاسی جریانی است که از طریق آن فرهنگ دینی و سیاسی یا گرایش ها، نگرش ها، دانش‏ها و اطلاعات و خلاصه ارزش ‏ها و معیارهای دینی و سیاسی از یک نسل به نسل دیگر منتقل می گرد. هدف پژوهش حاضر آن است که رابطه جامعه پذیری دینی را با جامعه پذیری سیاسی بررسی نماید. چارچوب نظری پژ‍وهش حاضر تلفیقی از نظریه ابعاد دینداری گلاک و استارک، و نظریه لوسین پای است. با الهام از نظریه گلاک و استارک جامعه پذیری دینی شامل ابعاد اعتقادی؛ مناسکی؛ تجربی؛ پیامدی است. بر اساس نظریه لوسین پای، جامعه پذیری سیاسی در پنج بعد فعالیت سیاسی، اعتماد سیاسی، اثربخشی سیاسی، علاقه سیاسی، بردباری سیاسی، کمی دیرتر و در بستر جامعه پذیری پایه به ویژه جامعه پذیری دینی قابل تحقق است. روش تحقیق در پژوهش حاضر پیمایشی از نوع توصیفی -تحلیلی است و داده ‏ها از دو روش اسنادی - کتابخانه ای و پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. جامعه مورد مطالعه این تحقیق 384 نفر از جوانان 18-28 سال استان مرکزی است. نتایج نشان می دهد هرچند سطح بعد مناسک به ویژه مناسک جمعی جامعه پذیری دینی در حد پایین تری در مقایسه با دیگر ابعاد قرار دارد، با این همه نتایج پژوهش نشان دهنده موفقیت در جامعه پذیری دینی جوانان است. در مجموع میزان جامعه پذیری سیاسی و درونی شدن ارزش‏ها و هنجارهای سیاسی در جوانان در سطح نسبتا" پایین‏تری در مقایسه با جامعه پذیری دینی قرار دارد. همچنین نتایج به دست آمده حاکی از ارتباط معنادار میان ابعاد مختلف جامعه‏ پذیری دینی با جامعه پذیری سیاسی است. مقدار ضریب تبیین تصحیح شده نشان می دهد که 35 درصد تغییرات متغیر وابسته یعنی جامعه پذیری سیاسی، توسط متغیرهای وارد بر مدل رگرسیونی مورد تبیین واقع شده است.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری دینی، جامعه پذیری سیاسی، جوانان، استان مرکزی
  • فروغ معزی، محمدعلی کرامتی*، محمدابراهیم محمدپور زرندی صفحات 47-70

    یکی از عواملی که اخیرا در راستای بهبود سرمایه اجتماعی از بعد اقتصادی به خصوص مطرح شده است ایفای تعهدات مالیاتی از طریق آموزش و فرهنگ‏سازی می‏باشد. به‏ نظر می‏رسد مهم‏ترین نتیجه آموزش مودیان، بهبود ایفای تعهدات مالیاتی باشد که این می تواند زمینه ساز بهبود سرمایه اجتماعی را داشته باشد. تحقیق حاضر سعی بر آن دارد که به بررسی یکی از جنبه ‏های مهم برای بسترسازی و بهبود اجرای مالیات در کشور که همان آموزش برنامه مالیاتی در اثربخشی اجرای مالیات است، بپردازد. برای تشخیص اثرات برنامه ‏های آموزشی بر رفتار مودیان (ایفای تعهدات مالیاتی و نتایج کسب‏ و کار)، رویکرد مدل‏سازی عامل بنیان که یک رویکرد جزء به کل است به‏ کارگرفته شده است. این تحقیق از نوع کاربردی می‏باشد و جامعه آماری آن را اشخاص حقوقی شهر تهران تشکیل می‏دهند و با بررسی مقالات در پایگاه ‏های علمی خارجی و داخلی در زمینه تحقیق، عامل‏ها شناسایی گردیده و از طریق پایگاه داده سازمان مالیاتی و پرسش‏نامه طی بازه زمانی 1394 لغایت 1399، اطلاعات مورد نظر گردآوری شده است. پس از شناسایی عامل‏ها، ارتباط بین آنها و ارتباط عامل‏ ها با محیط و در نهایت مدل‏سازی عامل بنیان و اجرای آن در نرم‏افزار انی‏لاجیک چنین نتیجه گرفته شد که دوره ‏های آموزشی برگزار شده برای هر مودی می‏تواند ادراک آن مودی از میزان مالیاتی که به آن تعلق گرفته را کاهش داده که در نتیجه منجر به ایفای تعهدات مالیاتی و بهبود سرمایه اجتماعی و تغییر سطوح سودآوری و هزینه گردد.

    کلیدواژگان: برنامه‏های آموزشی مالیاتی، ایفای تعهدات مالیاتی، مدل‏سازی عامل بنیان
  • غلامرضا جعفری نیا* صفحات 71-83

    گردشگری مقوله ‏ای ‏است که از دیرباز با اشکال خاص خود در جوامع انسانی وجود داشته و تدریجا، طی مراحل تاریخی سیر تکاملی خود را تا عصر حاضر پیموده است.. هدف از تحقیق حاضر تحلیل عوامل جامعه ‏شناختی بازار بر گردشگری پایدار با تاکید بر جذب توریسم تجاری در شهر بوشهر می‏باشد. جامعه آماری مربوط به این پژوهش شامل کلیه شهروندان دارای سن بالاتر از 18 سال و کمتر از 60 سال شهر بوشهر و همچنین ارگانهای فعال در زمینه گردشگری و توریسم در سال 1402 می‏باشد که تعداد شهروندان طبق آخرین سرشماری نفوس مسکن جمعیت شهر بوشهر 275678 نفر می‏باشند (سامانه آمار نفوس مسکن، 1402).نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 381 نفر بوده که به صورت در دسترس انتخاب شدند. روش تحقیق به لحاظ ماهیت توصیفی - همبستگی است و ازلحاظ هدف کاربردی می باشد و برای سنجش متغیرهای تحقیق از پرسشنامه‏ های محقق ساخته استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS و آزمون فرضیه ‏ها با روش معادلات ساختاری موجود در نرم افزار SmartPLS انجام شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که عوامل موثر بر گردشگری پایدار در شهر بوشهر به لحاظ بررسی نظری مورد تایید قرار گرفته است و ضریب رگرسیونی استاندارد شده تاثیر عوامل جامعه شناختی بازار بر گردشگری در شهر بوشهر به عنوان متغیر وابسته برابر با 141/0 می باشد. مقدار ضریب تعیین  برای متغیر تاثیرگذاری عوامل جامعه شناختی بازار بر گردشگری پایدار در شهر بوشهر و مولفه‏ های آن برابر با 177/0 می‏باشد و همچنین مقادیر t مربوط به متغیرها و مولفه ها بیش از مقدار پایه و استاندارد 96/1 می باشد و در سطح 05/0 معنی‏دار می باشد و با توجه به مقادیر R2 قابل ذکر است که در بین متغیرها بیشترین تاثیر مربوط به بازار تجاری و فروشگاه هااز مولفه های عوامل جامعه شناختی بازار و کمترین تاثیر مربوط به توان جمعیتی است.

    کلیدواژگان: گردشگری، جامعه شناختی، توسعه پایدار، بازار، شهر بوشهر
  • سازگاری نگرش به مسئولیت اجتماعی با اهداف توسعه پایدار شرکت در صنعت نفت
    سید علی حسینی، حسین دهقان*، فیض الله نوروزی صفحات 85-100

    امروزه مسیولیت ‏پذیری شرکتی به‏ مهم ترین رکن در توسعه پایدار تبدیل شده است. لذا، این مطالعه با هدف تحلیل رابطه بین ایفای نقش مسیولیت اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با توسعه پایدار انجام گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران، کارکنان و کارمندان رسمی و غیررسمی مرتبط با طرح ها و پروژه ها و نیز مهندسین، ناظران و عوامل مرتبط با پیاده‏ سازی طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام ترش سبز آب-ری (ذینفعان رسمی و سازمانی) بودند. روش نمونه‏ گیری نیز به صورت نمونه‏ گیری غیر احتمالی بود. از این‏رو، 300  نفر از افراد سازمانی به‏ عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند. نتایج تحلیل مسیر و شاخص‏های مطلوب برازش مدل ساختاری، بیان‏کننده معناداری و تبیین و توجیه مناسب کلیه مولفه‏ ها برای بررسی مسیولیت اجتماعی شرکتی است. یافته ‏ها نشان می‏دهد که بین ایفای نقش مسیولیت ‏پذیری شرکتی و توسعه پایدار رابطه معناداری وجود دارد که این ضرایب برای مسیولیت اقتصادی (0.692)، مسیولیت قانونی (0.668) مسیولیت اخلاقی (0.608)  و مسیولیت بشردوستانه (0.612) می‏باشد. ضریب تعیین نیز برابر با 0.326 می‏باشد. نتایج این مطالعه نشان می‏دهد که شرکت پالایش و پخش فراورده ‏های نفتی عمدتا بر بعد اقتصادی مسیولیت‏های خود تمرکز دارد و با تفکر عقلانی و هزینه/فایده ‏گرایانه منجر به اختلال نهادی و بوم ‏شناختی مناطق تحت نفوذ طرح احداث خط لوله شده است. لذا، نیازمند به کارگیری استراتژی ‏هایی هست که بین ابعاد اقتصادی و سایرمولفه ‏های مسیولیت ‏پذیری (قانونی، اجتماعی، اخلاقی و بشردوستانه) تعادل ایجاد کند تا توسعه پایدار منطقه ‏ای را با مخاطرات بیشتری روبرو نسازد.

    کلیدواژگان: سازگاری نگرش، مسئولیت اجتماعی، توسعه پایدار شرکت، صنعت نفت
  • هوشنگ گراوند*، نورالدین الله دادی، حسن جعفری، سعیده سبزیان صفحات 102-122

    هدف پژوهش حاضر، بررسی موانع و راهکارهای توسعه ورزش همگانی در دوران کرونا و پساکرونا در استان لرستان بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر داده‏ ها آمیخته اکتشافی و از نظر روش اجرای پژوهش از نوع داده بنیاد و پیمایشی مقطعی است. در بخش کیفی فعالان حوزه ورزش همگانی به عنوان جامعه پژوهش در نظر گرفته شدند که با روش هدفمند گلوله برفی با انجام 9 مصاحبه به نقطه اشباع رسیده است. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی را کلیه فعالان حوزه ورزش همگانی به تعداد 100 نفر تشکیل داده‏اند که ازطریق فرمول کرجسی و مورگان و بر اساس روش نمونه‏گیری تصادفی ساده 80 نفر انتخاب شده ‏اند. تحلیل داده‏های کیفی نشان داد که تاثیرات کرونا بر ورزش همگانی در 13 مولفه، موانع ورزش همگانی در 16 مولفه، راهکارهای توسعه ورزش همگانی در دوران کرونا در 23 مولفه، موانع توسعه ورزش همگانی در پساکرونا در 15 مولفه و راهکارهای توسعه ورزش همگانی در شرایط عادی در 19 مولفه دسته‏ب ندی شدند. در بخش کمی داده‏ های بدست آمده با استفاده از آزمون فریدمن نشان داد که مهمترین تاثیرات کرونا بر ورزش همگانی «تعطیلی باشگاه ‏ها و اماکن ورزشی»؛ مهمترین موانع توسعه ورزش همگانی «تعطیلی مراکز تفریحی، استخرها و مراکز عمومی»؛ مهمترین راهکارهای توسعه ورزش همگانی «ترویج ورزش همگانی مثل کوهنوردی با رعایت موازین بهداشتی»؛ مهمترین موانع توسعه ورزش همگانی در دوران پساکرونا «وجود دغدغه‏ های فکری و مشکلات اقتصادی مردم»؛ و مهمترین راهکارهای توسعه ورزش همگانی در دوران پساکرونا «استفاده از نظر افراد متخصص و دغدغه‏ مند در زمینه اشاعه ورزش‏های همگانی» بودند.

    کلیدواژگان: ورزش همگانی، موانع و راهکارها، کرونا، استان لرستان
  • منوچهر علی نژاد*، زینب السادات بهشتی راد، مسعود حاجی راده میمندی صفحات 123-137

    پل ارتباطی بین فهم شغل مطلوب و کنشگران، مفاهیم انتزاعی هستند که افراد در سنین مختلف و بر حسب شرایط اجتماعی و اقتصادی به آن می‏رسند. هدف در این جستار تاملی بر دوگانگی فهم معنای شغل مطلوب در اندیشه نوجوانان و جوانان شهر مشهد هست. روش مورد استفاده در کیفی و تحلیل محتوای عرفی بوده و حجم نمونه حدود 30 نفر از بین جوانان و نوجوانان شهر مشهد انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که نوجوانان در درک خود از شغل مطلوب به مقولاتی همچون خدمتگذاری‏، جایگاه مناسب و عدالت شغلی‏، درآمد حلال‏، انتظار شغلی مبتنی بر حفظ ارزش‏ها‏، لذت کار‏، خلاقیت و موفقیت شغلی اشاره کرده‏اند و جوانان (زن) به مقولاتی همچون محیط زنانه شغل، عدم تبعیض جنسیتی شغل، تشخص شغلی، انطباق جنسیتی شغل، فاصله کار با خانه (فاصله‏ پذیری مکانی شغل و فاصله‏ پذیری زمانی شغل) و مهارت شغلی و جوانان (مرد) به مقولاتی چون درآمد بالا، بیمه شغلی و حقوق مناسب و مزایا، مطالبه‏گری شغلی، خویش فرمایی و بهداشت محیط کار اشاره داشتند. با مقایسه مقولات اصلی در بین نوجوان و جوانان می‏توان شاهد نوعی دوگانگی و تفاوت معنایی در فهم شغل مطلوب بود که به تقابل « رسالت اخلاقی و انتزاعی» از شغل مطلوب در میان نوجوانان تا « مک‏دونالیزه از شغل» در میان جوانان می‏انجامد. به نظر می‏رسد با توجه به عوامل زمینه‏ای و محدودیت ‏های ساختاری شغل‏یابی، جهت‏ گیری آینده در شغل مطلوب به سمت غلبه نگاه عقلانی، ابزاری و خدماتی خواهد بود که زودبازده، کم هزینه و تضمینی باشد.

    کلیدواژگان: شغل مطلوب، نوجوانان، جوانان، مک‏دونالیزه شدن، رسالت اخلاقی
  • جواد ایمانی شاملو*، مجتبی رفیعیان صفحات 139-161

    فضا از اساسی ‏ترین اجزا سکونتگاه ‏های شهری است که تحولات پیچیده آن به‏ عنوان چالشی دایمی موردتوجه علوم شهری می‏باشد، به‏ گونه‏ ای که کنترل و هدایت تحولات رخ‏داده در آن عمدتا دشوار بوده و این موضوع با پیچیده ‏تر شدن مسایل اجتماعی در دهه‏ های اخیر و چندوجهی شدن پدیده ‏های شهری، پررنگ‏تر شده است، فرآیندی که نیاز به تقویت رویکردهای قبلی و مجهز شدن آن‏ها به ابزارهای مضاعف از جنس ارزشی و هنجاری را نمایان ساخته و بستر تحول مفهومی رویکردهای موجود در عرصه فضا و برنامه ‏ریزی را مهیا کرده است. از جمله توجه به تحولات فضایی از منظر رویکردهای سیاسی. درواقع شهرها و به ‏ویژه کلان‏شهرها به ‏واسطه تمرکز عوامل قدرت و ثروت، نقش بی‏بدیلی در تحولات دنیای معاصر دارند، به‏ گونه ‏ای که شهرها به ‏واسطه تمرکز سرمایه - به‏ ویژه در قالب سرمایه ثابت- به ‏عنوان منبع مهمی برای جریان سود محسوب می‏شوند که این جریان از طریق نیروهای سیاسی و عمدتا به نفع گروه‏ های سرمایه‏ دار محقق می‏شود؛ لذا بدیهی است کلان‏شهرهای تحت نظام نفتی با توجه به ویژگی ‏های سیاسی خاص، اسلوب و ساختار فضایی - عملکردی متناظر وضعیت اقتصادی و سیاسی خود را تولید می‏کنند، بنابراین اکتشاف الگوی مناسبات اجتماعی- شهری در اقتصاد نفتی هدف این پژوهش است. به این منظور با بهره ‏گیری از رویکرد انتقادی به تحلیل اسناد تاریخی موجود در حوزه اجتماعی-فضایی پرداخته شده است. نتایج این مطالعه نشانگر شکل‏ گیری روابط نابرابر اجتماعی و مناسبات سوداگرانه اجتماعی در بستر نظام رانتی - نفتی رشد می‏کند و این نابرابری‏ها در ادامه و با گذر از صافی فضا، خود رادر کالبد و ساختار شهری نیز نمایان می‏نماید.

    کلیدواژگان: تحولات فضایی، اقتصاد نفتی، رانت، اقتصاد سیاسی فضا، تحلیل محتوا
|
  • Sara Hajialiani, Farahnaz Rostami *, Mostafa Ahmadvand, AliAsghar Mirakzadeh, Hossein Azadi Pages 7-28

    Considering that social impact assessment is a social prerequisite for solving social problems andinefficiencies, and even one of the most important starting points for economic growth, and providesopportunities for fundamental application of the foundations of sustainable development. Therefore, it isnecessary to pay attention to the social dimension and focus on assessing this dimension in order to provide ageneral conclusion of the social impacts of sustainable development measures and programmes. However,literature studies show that there are few studies on the description and interpretation of social impactassessment methods despite the importance and attractiveness of assessing this dimension in sustainabledevelopment measures. Despite the availability of metrics to measure social impact, it is difficult to choose toolsthat meet the exact needs of social science researchers. In order to address this challenge, the main goal of thecurrent research is to provide a comprehensive analysis of the common and widely used tools for measuringsocial effects in social projects, which has been done using a systematic review of the subject literature. Fromthis point of view, in this study, the model of George Z. L. Brady has been used as one of the most importantstandard methods for the comparative comparison of these tools in the form of four stages of description,interpretation, juxtaposition and comparison. The results show that there is not always one best method andeach method definitely does not rule out other methods. On the other hand, each method is not better thananother method, and the choice of the best method depends on factors such as the research field, research topic,research design, choosing suitable and appropriate methods, reviewing the choices made, re-examining thequestions, the nature of the problem, and others. There are underlying factors.

    Keywords: Social Effects, comparative comparison, George Brady model, Evaluation
  • Sare Delshad, MohamadHosein Poryani *, Mahmood Shahidi Pages 29-45

    Religious and political socialization is a stream by which religious and political culture or attitudes,visions, knowledge, information, and, in brief, religious and political values are transferred from one generationto another. The present research aimed at studying the relationship between religious socialization and politicalsocialization. The theoretical framework of the research is a combination of Glock and Stark´s theory ofreligiosity and Lucian Pye´s Theory. According to the former theory, the religious socialization includes“belief”, “practice”, “experience”, “knowledge”, and “consequences”. According to the later, politicalsocialization includes five dimensions of “political activity,” “political trust,” “political effectiveness,”“political interest,” “political tolerance” which may become realizable in later stages and under a basicsocialization, especially religious socialization. A survey method of descriptive-analytical type was used to dothe research and, the data were gathered using two methods of documentary- and library-based and survey bythe researcher-made questionnaire. The studied population included 384 individuals of 18-28-years old living inIran´s central province. Though, the rituals aspect – religious socialization, in particular – is on a lower levelthan the other aspects, the results showed the success of the youth religious socialization. In general, thepolitical socialization, and internalization of political values and norms among the youth are lower in degree incomparison with religious socialization. The results also show that there is a significant relationship between thedifferent dimensions of religious socialization and political socialization. The corrected coefficient ofdetermination shows that 35% of the changes in the dependent variable political socialization was determined bythe variables entered in the regression model.

    Keywords: Religious Socialization, Political socialization, the youth, the Central Province
  • Foroogh Moezzi, MohammadAli Keramati *, MohammadEbrahim Mohammadpur Zarandi Pages 47-70

    One of the factors that has recently been mentioned in order to improve social capital from theeconomic aspect is the fulfillment of tax obligations through education and culture. It seems that the mostimportant result of training taxpayers is to improve the fulfillment of tax obligations, which can lead to theimprovement of social capital. The present research tries to examine one of the important aspects for thefoundation and improvement of tax implementation in the country, which is the training of the tax plan in theeffectiveness of tax implementation. To detect the effects of educational programs on taxpayers' behavior(fulfilment of tax obligations and business results), the factor-based modeling approach, which is a part-towhole approach, has been used. This research is of applied type and its statistical population consists of legalentities of Tehran city and by examining articles in foreign and domestic scientific databases in the field ofresearch, factors were identified and through the tax organization database and questionnaire during the periodof 2014 to 2019, the desired information has been collected. After identifying the factors, the relationshipbetween them and the relationship of the factors with the environment and finally modeling the basis factor andimplementing it in AniLogic software, it was concluded that the training courses held for each taxpayer canimprove the taxpayer's perception of the amount of tax that has been assigned to him. Decrease, which will leadto the fulfillment of tax obligations and improvement of social capital and changes in profitability and costlevels.

    Keywords: tax education programs, fulfillment of tax obligations, basis factor modeling
  • Gholamreza Jafarinia * Pages 71-83

    Tourism is a category that has existed for a long time with its own forms in human societies and hasgradually evolved through historical stages until the present day. There is commercial tourism in Bushehr city.The statistical population related to this research includes all citizens over 18 years old and under 60 years oldin the city of Bushehr, as well as organizations active in the field of tourism in 1402, the number of citizensaccording to the latest housing census of Bushehr city is 275,678. to be (Housing Population Statistics System,1402). The statistical sample was 381 people using Cochran's formula, who were selected as available. Theresearch method is descriptive-correlational in nature and practical in terms of purpose, and researcher-madequestionnaires were used to measure the research variables. Data analysis was done with the help of SPSSsoftware and hypothesis testing was done with structural equation method available in SmartPLS software. Theresults of this research showed that the factors affecting sustainable tourism in Bushehr city have beenconfirmed in terms of theoretical analysis, and the standardized regression coefficient of the effect of marketsociological factors on tourism in Bushehr city as a dependent variable is equal to 0.141. The coefficient ofdetermination (R^2) for the variable of influence of market sociological factors on sustainable tourism inBushehr city and its components is equal to 0.177 and also the t values related to the variables and componentsare more than the basic and standard value of 96. is 1 and it is significant at the level of 0.05, and according tothe R2 values, it can be mentioned that among the variables, the greatest impact is related to the commercialmarket and stores from the components of the sociological factors of the market, and the least impact is relatedto demographic power.

    Keywords: Tourism, Sociology, Sustainable development, market
  • The compatibility of the attitude towards social responsibility with the goals of corporate sustainable development in the oil industry
    Seyed Ali Hosseini, Hoseyn Dehqan *, Feyzollah Norouzi Pages 85-100

    Today, corporate responsibility has become the most important pillar in sustainable development.Therefore, this study has been conducted with the aim of analyzing the relationship between the role of socialresponsibility of National Refining Company and the distribution of Iran's petroleum products with sustainabledevelopment. The research method was descriptive and correlational. The statistical population included allmanagers, employees, and official and unofficial employees related to plans and projects, as well as engineers,supervisors, and agents related to the implementation of the Entfal Tarsh Sabz Ab-Ray crude oil pipelineconstruction project (official and organizational stakeholders). The sampling method was non-probabilitysampling. Therefore, 300 people from the organization were selected as available samples. The results of thepath analysis and the desired indicators of the fit of the structural model show the significance and explanationand proper justification of all the components for examining corporate social responsibility. The findings showthat there is a significant relationship between playing the role of corporate responsibility and sustainabledevelopment, and these coefficients are for economic responsibility (0.692), legal responsibility (0.668), moralresponsibility (0.608) and humanitarian responsibility (0.612). . The coefficient of determination is equal to0.326. The results of this study show that the petroleum product refining and distribution company mainlyfocuses on the economic dimension of its responsibilities and with rational and cost/benefit oriented thinkingleads to institutional and ecological disruption in the areas under the influence of the line construction plan.piped Therefore, it is necessary to use strategies that create a balance between the economic dimensions andother components of responsibility (legal, social, moral and humanitarian) so that sustainable regionaldevelopment does not face more risks.

    Keywords: Attitude compatibility, Social responsibility, corporate sustainable development, oil industry
  • Houshang Garavand *, Nouredin Alahdadi, Hassan Jafari, Saeideh Sabzian Pages 102-122

    The aim of the current research was to examining obstacles and solutions for the development ofpublic sports in the Corona and post-Corona eras in Lorestan province. This research is applied to the purposeof applied research, from the viewpoint of exploratory data and from the research methodology to data type ofthe foundation and cross-sectional survey. In the qualitative section of sports activists, they were considered as aresearch community. Using a targeted snowball method by conducting 9 interviews, the researcher hasidentified that the information gathered has reached saturation point. The statistical population of the researchin the quantitative section was composed of 100 people by all sports activists. Based on simple randomsampling, 80 people are selected. Qualitative data analysis showed that point of view of the interviewees in 13components, barriers to public sports in 16 components, solutions for the development of public sports in the eraof Corona in 23 components, obstacles to the development of public sports in normal or post-corona conditionsin 15 components and The solutions for the development of public sports under normal conditions werecategorized into 19 components. In the quantitative part, the data obtained using Friedman's test showed thatthe most important effects of Corona on sports are "closure of sports clubs and venues"; The most importantobstacles to the development of public sports are "the closure of recreational centers, swimming pools andpublic centers"; The most important solutions for the development of public sports "Promotion of public sports".

    Keywords: Public Sports, obstacles, solutions, Corona, Lorestan province
  • Manouchehr Alinejad *, Zeynab Beheshti Rad, Masoud Hajizadeh Meymandi Pages 123-137

    The bridge between the understanding of desirable jobs and activists are abstract concepts that people reach at different ages and according to social and economic conditions. The purpose of this essay is to reflect on the duality of understanding the meaning of a desirable job in the minds of teenagers and young people in Mashhad.The method used in qualitative and conventional content analysis was chosen and a sample size of about 30 people was selected from among the youth of Mashhad city and studied. Findings The obtained results showed that in their understanding of a desirable job, teenagers have pointed to categories such as service, appropriate position and job justice, halal income, job expectation based on maintaining values, work pleasure, creativity and job success, and the youth (women) ) to categories such as female job environment, non-gender discrimination of job, job identity, gender adaptation of job, distance from work to home (location distance of job and time distance of job) and job skills and youth (men) to categories like high income, job insurance and Appropriate salaries and benefits, job demands, self-determination and workplace health were mentioned. By comparing the main categories among teenagers and young people, we can witness a kind of duality and difference in meaning in the understanding of desirable job, which leads to the contrast of "moral and abstract mission" from desirable job among teenagers to "McDonalization of job" among young people. It seems that according to the background factors and the structural limitations of job search,

    Keywords: desired job, Teenagers, young people, McDonaldization, moral mission
  • Javad Imani Shamloo *, Mojtaba Rafieian Pages 139-161

    Cities and especially metropolises, due to the concentration of power and wealth factors, play anirreplaceable role in the developments of the contemporary world, in such a way that cities, due to theconcentration of capital - especially in the form of fixed capital - are considered as an important source for theflow of profit, which this flow through It is realized by political forces and mainly in favor of capitalist groups;Therefore, it is obvious that the metropolises under the oil system produce their style and spatial-functionalstructure corresponding to their economic and political situation, according to the specific politicalcharacteristics, so the exploration of the pattern of social-urban relations in the oil economy is the goal of thisresearch. . For this purpose, using a critical approach, historical documents in the socio-spatial field have beenanalyzed. The results of this study show that the formation of unequal social relations and speculative socialrelations grows in the framework of the rent system, and these inequalities continue to show themselves in thebody and urban structure after passing through the smoothness of the sp.

    Keywords: Space developments, Oil-led Economy, Economic Rent, Political Economy of Space, documentary Analysis