فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت - سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1402)

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سارا کریمی زوردگانی، زهرا اردودری * صفحات 257-264

    افراد زیادی در سراسر جهان در مشاغل گوناگون با مواد شیمیایی مختلفی مواجهه دارند. تماس با مواد شیمیایی می تواند منجر به اثرات بهداشتی بی شماری گردد. نیاز روزافزونی برای ارزیابی ریسک مواد شیمیایی خطرناک و فرایندهای مرتبط با آن ها که بر سلامت افراد تاثیر می گذارد، وجود دارد. ارزیابی خطر شیمیایی باعث می شود تا تصمیمات مناسبی در مورد اقدامات کنترلی اتخاذ و از کارکنان در برابر اثرات نامطلوب مواد شیمیایی محافظت گردد. ارزیابی خطر سلامت به دو روش کیفی (با استفاده از ماتریس ارزیابی ریسک) یا کمی انجام می شود. از جمله روش های رایج در مبحث ارزیابی خطر مواجهه با مواد شیمیایی، می توان به روش ارزیابی ریسک نیمه کمی مواد شیمیایی دپارتمان بهداشت شغلی سنگاپور (Semi-quantitative risk assessment یا SQRA)، روش کمی ارایه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (United States-Environmental Protection Agency یا US-EPA)، روش Department of Occupational Safety and Health (DOSH)، روش Chemical Hazard Risk Management (CHARM) و روش Korea Occupational Safety and Health Agency’s (KOSHA) اشاره نمود. به دلیل کمبود داده های اپیدمیولوژیک و طولانی بودن روش های کمی، برخی از مطالعات از روش های نیمه کمی مانند SQRA به منظور ارزیابی خطر مواجهه با مواد شیمیایی خطرناک استفاده می کنند. در این پژوهش مروری، به معرفی روش SQRA در ارزیابی ریسک نیمه کمی مواد شیمیایی موجود در محیط کار پرداخته شد.

    کلیدواژگان: سم شناسی، مدل ریاضی، فارماکوکینتیک، نرم افزار
  • طاهره مومنی قلعه قاسمی، جهانگیر کریمیان، امیر موسی رضایی *، نجمه آجودانیان صفحات 265-272
    مقدمه

     بحران شیوع بیماری کووید 19 باعث تاثیر منفی بر ابعاد سلامتی افراد به خصوص پرستارانی که در خط مقدم در حال مبارزه با این بیماری بودند، گذاشته است. بدون شک آن ها در این شرایط فشار کاری زیادی را تحمل می کنند که می‏تواند ابعاد مختلف سلامت آن ها را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی استرس، اضطراب و افسردگی پرستاران مراقبت کننده از مبتلایان به کووید 19 شهر اصفهان و ارتباط آن با سلامت معنوی و متغیرهای جمعیت شناختی انجام شد.

    روش ها

     این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به صورت مقطعی بود. نمونه ها را 297 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‏های کووید 19 وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که معیارهای ورود به تحقیق را داشتند، تشکیل داد. اطلاعات به وسیله پرسش نامه‏ استاندارد سلامت معنوی Paloutzian و همکاران (Spiritual Well-Being Scale یا SWBS) و مقیاس Depression Anxiety and Stress Scale-42 (DASS-42) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     بیش از یک سوم پرستاران (3/35 درصد) و حدود یک سوم آن ها (2/27 درصد) دارای درجات قابل توجهی از اضطراب و افسردگی بودند. نتایج آزمون Pearson نشان داد که ارتباط معکوس و معنی‏داری بین استرس، اضطراب و افسردگی پرستاران شاغل در بخش‏های کووید 19 با سلامت معنوی وجود داشت (001/0 > P).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می‏رسد توجه و تقویت بعد معنوی پرستاران در بحران‏ها در کنار حمایت‏های مالی و صنفی، به بهبود سلامت روان پرستاران و به دنبال آن، بهبود فرایند خدمات دهی به بیماران کمک کند.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، معنویت، پرستاران، کووید 19، ایران
  • سمیه مختاری ملایی، رویا صادقی*، آذر طل، مریم صبوری، شهرزاد سعادت قرین، عباس رحیمی فروشانی صفحات 273-281
    مقدمه

     ترجیحات غذایی تعیین کننده انتخاب غذا هستند و به طور قابل توجهی با رژیم غذایی و پیامدهای سلامتی ارتباط دارند. چاقی و اضافه وزن یکی از مشکلات سلامتی نوجوانان در دنیا می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط وضعیت ترجیحات غذایی و شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) با متغیرهای دموگرافیک در دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهرستان ملکان در استان آذربایجان شرقی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی، توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 582 دانش آموز دختر و پسر مقطع ابتدایی دوره دوم مدارس دولتی و غیر انتفاعی سه شهر شهرستان ملکان (ملکان، لیلان و مبارک شهر) به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی دو مرحله ای انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه دو قسمتی سوالات زمینه ای و پرسش نامه محقق ساخته ترجیحات غذایی به صورت آنلاین در بستر برنامه پرس لاین جمع آوری گردید. از نسبت روایی محتوا (Content validity ratio یا CVR) و شاخص روایی محتوا (Content validity index یا CVI) برای روایی و از ضریب Cronbach´s alpha جهت پایایی پرسش نامه استفاده شد (98/0 = CVI، 91/0 = CVR). داده ها با استفاده از آزمون های Mann–Whitney، t، One-way ANOVA، Kruskal-Wallis و 2c در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     بین ترجیحات غذایی دانش آموزان با متغیرهای جنسیت (001/0 > P)، سن (027/0 = P)، پایه تحصیلی (027/0 = P)، تحصیلات مادر (028/0 = P)، شغل مادر (002/0 = P)، تحصیلات پدر (046/0 = P)، محل سکونت (001/0 = P) و درامد خانواده (002/0 = P) ارتباط معنی داری مشاهده شد. همچنین، بین BMI دانش آموزان با نوع مدرسه (002/0 = P)، تحصیلات پدر (033/0 = P) و سن مادر (013/0 = P) رابطه معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

     نتایج حاکی از ارتباط بین ترجیحات غذایی و BMI نوجوانان با متغیرهای دموگرافیک می باشد که با توجه به وجود عوامل خطر، لازم است آموزش مدیریت وزن خانواده محور ارایه گردد. اهمیت توجه به راهبردهای بالقوه برای تقویت الگوهای تغذیه سالم نوجوانان و ارایه برنامه آموزشی که بتواند رفتارهای غذایی کودکان را بهبود بخشد و بار احتمالی بیماری های مرتبط با رفتار غذایی مانند چاقی را بر سیستم مراقبت های بهداشتی کشور کاهش دهد، لازم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ترجیحات غذایی، اضافه وزن، چاقی، نوجوانان، شاخص توده بدنی
  • ساغر محمودی، مریم جعفری *، مهدی قاسمی ورنامخواستی، حمید احمدی صفحات 282-289
    مقدمه

     رب انار به علت داشتن محتوای بالای مواد معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدانی، یکی از مواد غذایی باارزش از نظر تغذیه ای می باشد و ممکن است به صورت تقلبی تولید شود و با عنوان رب انار خالص در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد. در پژوهش حاضر، کیفیت و خلوص پنج نمونه رب انار صنعتی و پنج نمونه رب انار سنتی موجود در بازار ایران مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

     شاخص های فیزیکوشیمیایی مانند مواد جامد محلول در آب، اسیدیته، pH، اندیس فرمالین، درصد ساکارز، خاکستر، وجود نشاسته، وجود اسید بنزوییک و میزان هیدروکسی متیل فورفورال اندازه گیری و با استاندارد ملی ایران مقایسه گردید. جهت بررسی نوع و میزان اسیدهای آلی و احتمال تقلب با کنسانتره های ارزان قیمت، از روش کروماتوگرافی مایع- طیف سنجی جرمی (Liquid chromatography-mass spectrometry یا LC-MS) استفاده شد.

    یافته ها

     میزان مواد جامد محلول در نمونه ها در محدوده استاندارد ملی قرار داشت. اسیدیته نمونه سنتی اصفهان، 90/8 درصد و بیشتر از میزان قابل قبول استاندارد و pH این نمونه، 19/2 و کمتر از میزان قابل قبول استاندارد به دست آمد. مقدار اندیس فرمالین در یکی از نمونه های صنعتی، 12/35 درصد و در محدوده مجاز استاندارد ملی و در سایر نمونه ها کمتر از حد استاندارد بود. درصد ساکارز نمونه ها کمتر از 6 درصد را نشان داد که حاکی از عدم افزودن شکر به نمونه ها می باشد و میزان خاکستر کل نمونه ها نیز در محدوده مجاز استاندارد ملی قرار داشت. در چهار نمونه سنتی، وجود نشاسته به عنوان عامل تقلب تایید گردید. همه نمونه ها فاقد نگهدارنده اسید بنزوییک بودند. میزان هیدروکسی متیل فورفورال در نمونه های سنتی بیشتر از نمونه های صنعتی و در نمونه سنتی ساوه با مقدار ppm 13/52، بیشتر از حد استاندارد تعیین شده بود. بررسی پروفایل اسیدهای آلی نشان داد که به ترتیب اسید سیتریک، مالیک و اگزالیک، اسیدهای غالب در نمونه ها بودند و میزان اسید تارتاریک، کمتر از یک درصد در نمونه ها مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     با توجه به شاخص های اندازه گیری شده، بیشترین احتمال تقلب در نمونه های رب انار از بابت افزودن نشاسته یا آرد می باشد. علاوه بر این، به نظر می رسد در نمونه های رب انار سنتی، به دلیل عدم امکان کنترل و نظارت توسط سازمان های ذی ربط، احتمال اختلاط افزودنی ها بیشتر است. همچنین، به دلیل کنترل ضعیف تر از نظر فرایند حرارت دهی، میزان وقوع میلارد و تولید ترکیباتی مانند هیدروکسی متیل فورفورال بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: رب انار، هیدروکسی متیل فورفورال، کروماتوگرافی مایع، طیف سنجی جرمی، اسید آلی
  • مجتبی عربی، فاطمه محمدزاده، مهدی مشکی * صفحات 290-296
    مقدمه

     با توجه به این که کارکنان مراقبت های بهداشتی- درمانی در خط اول مبارزه با بیماری کووید 19 می باشند، اولین کسانی هستند که در معرض آلودگی به این ویروس قرار می گیرند و به دنبال آن، اضطراب ناشی از آن را به میزان بیشتری تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اضطراب ناشی از کووید 19 و بررسی تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر مراحل تغییر بر میزان اضطراب ناشی از این بیماری در کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان گناباد انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کارآزمایی در عرصه بود و جامعه مورد بررسی را کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان گناباد در سال 1400 تشکیل داد. بدین ترتیب، افراد دارای اضطراب متوسط به بالا، با استفاده از مقیاس اضطراب کرونا ویروس (Coronavirus anxiety scale یا CAS) شناسایی شدند و جهت انجام مداخلات به صورت تصادفی در گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. برنامه آموزشی طراحی شده برای گروه مداخله به مدت یک ماه طی شش جلسه از طریق برنامه اسکای روم (Skyroom) به صورت مجازی اجرا گردید. جهت آزمون، معادلات برآورد تعمیم یافته (Generalized estimating equations یا GEE) مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج مدل GEE نشان داد که پس از مداخله، به ازای هر یک واحد افزایش در زمان، میانگین نمره پیش تفکر در گروه مداخله 954/2 واحد، نمره تفکر 091/3 واحد، نمره آمادگی 924/2 واحد، نمره عمل 454/4 واحد و نمره نگهداری 136/3 واحد از گروه شاهد بیشتر بود. همچنین، به ازای هر یک واحد افزایش در واحد زمان، میانگین نمره اضطراب کل در گروه مداخله 727/6 واحد، اضطراب روانی 167/5 واحد و اضطراب جسمی 561/1 واحد از گروه شاهد کمتر بود (001/0 > P).

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق نشان داد که برنامه آموزشی طراحی شده بر مبنای مراحل تغییر، در کاهش اضطراب ناشی از کرونا موثر می باشد. بنابراین، طراحی مداخلات آموزشی مبتنی بر این تیوری به منظور کاهش سطح اضطراب در زمان همه گیری بیماری های مشابه کرونا، مناسب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اضطراب، کووید 19، مراحل تغییر
  • اصغر شهادتی *، یوسف زرنگاریان، زهرا مهری صفحات 297-306
    مقدمه

     یکی از مشکلات حوزه سلامت، افزایش گرایش به مصرف غذاهای آماده است. شواهد نشان از تغییرات سریع ساختار مصرف غذا و شیوع چاقی در کشورهای در حال توسعه دارد. بازاریابی اجتماعی به عنوان یک چارچوب تغییر رفتار، کارایی خود را در بهبود جامعه به ویژه کاهش مصرف گرایی نشان داده است. پژوهش حاضر با هدف کاهش مصرف غذاهای آماده در بین دانش آموزان، اقدام به طراحی و پیاده سازی یک پویش بازاریابی اجتماعی نمود.

    روش ها

     این مطالعه از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود که بر روی 352 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهر یاسوج در بازه زمانی 20 مهر تا 25 دی سال 1397 و با روش نمونه گیری دو مرحله ای تصادفی ساده انجام شد. این پویش مبتنی بر یک مدل ده مرحله ای طراحی و اجرا گردید. طراحی آمیخته مداخله نیز بر مبنای یک پژوهش تکوینی صورت گرفت.

    یافته ها

     کاهش معنی داری در دو متغیر رفتاری میزان مصرف و روند مصرف در گروه آزمون پس از اجرای مداخله در مقایسه با گروه شاهد (05/0 > P) و در مقایسه با مقادیر این متغیرها پیش از انجام مداخله (01/0 > P) وجود داشت. سایر شاخص های ارزیابی پویش مانند آگاهی از پویش با 1/81 درصد، یادآوری پیام ها با 4/79 درصد، تدوین برنامه غذایی هفتگی با 0/60 درصد، توانایی محاسبه شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) با 7/67 درصد و تعیین سقف ماهانه مصرف با 9/38 درصد نیز حاکی از موفقیت قابل قبول پویش بود.

    نتیجه گیری

     تحقیق حاضر با بهره گیری از رویکرد بازاریابی اجتماعی و طراحی آمیخته مناسب مبتنی بر پژوهش ترکیبی، می تواند به عنوان الگوی موثری برای کاهش مصرف غذاهای آماده در بین دانش آموزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازاریابی اجتماعی، پویش های سلامتی، غذاهای آماده، دانش آموزان
  • مرضیه محمدی فارسانی، بهرام شاهدی *، سیده مرضیه طباییان، احمد عابدی، پریسا ایروانی صفحات 307-315
    مقدمه

     حس مکان از جمله معیارهای ارزیابی محیط های باکیفیت در معماری و یک تجربه مثبت از مکان است که بر اساس تعامل شناختی، عاطفی و رفتاری بین افراد، گروه ها و مکان کالبدی شکل می گیرد. بیمارستان کودکان احساسات منفی مانند استرس، ترس و آشفتگی را برای کودک به همراه دارد و رسیدن به حس مکان -که یک رابطه عاطفی مثبت بین کودک و محیط است- نه تنها می تواند این تاثیرات منفی را خنثی کند، بلکه روند بهبودی را تسریع می کند. هدف از انجام پژوهش حاضر، دستیابی به عوامل موثر در شکل گیری حس مکان در فضای بستری کودکان بود.

    روش ها

    این مطالعه کیفی به روش تحلیل مضمون با رویکرد Braun و Clarke انجام شد. جامعه آماری شامل کودکان 7 تا 12 ساله بستری در بیمارستان کودکان امام حسین (ع) شهر اصفهان بود. حجم نمونه به صورت هدفمند و با رسیدن به اشباع نظری به دست آمد. 20 مصاحبه نیمه ساختار یافته از والدین کودکان به روش تحلیل مضمون انجام گردید و در نرم افزار ATLAS-ti مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     بر اساس نظر والدین، کیفیت فضای بستری به پنج مضمون اصلی شامل «اجزای کالبدی اتاق، تامین ایمنی و سلامت جسمی، حواس پرتی مثبت، احساس امنیت و آرامش روانی و تامین آسایش محیطی» و 22 مضمون فرعی وابسته است. به روایت والدین، اتاق بستری باکیفیت، مکانی است که بتواند حواس کودک را از محیط دردآور بیمارستان دور و زمینه را برای تخیل و ایجاد احساس مثبت در وی فراهم نماید. مکانی که اجزای فیزیکی و کالبدی آن، هم سلامت جسمی کودک و آسایش محیطی را تامین کند و هم زمینه را برای احساس آرامش و امنیت روانی کودک فراهم آورد.

    نتیجه گیری

     مضامین به دست آمده از نظرات والدین، تامین کننده سه بعد «کالبدی، احساسی و رفتاری» موثر در مدل شکل گیری حس مکان است. با به کارگیری این مضامین در طراحی فضای بستری، محیط کالبدی می تواند با تامین نیازهای جسمی و روحی کودک، رفتار و ادراک وی را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به برقراری رابطه احساسی کودک با مکان و در نهایت، شکل گیری حس مکان شود.

    کلیدواژگان: حس مکان، درمان، کودکان، تحلیل مضمون، ایران
  • نوشین یوشنی، سکینه گرایلو، حمیده میهن پور، زهره کریمیان کاکلکی * صفحات 316-324
    مقدمه

     با توجه به نقش نیروهای نظامی و کارکنان کلانتری ها در ارتباط نزدیک و تعامل با مردم و خطر ابتلا به کووید 19 و انتقال به دیگران، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر تیوری انگیزش محافظت بر رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به کووید 19 در کارکنان کلانتری های شهر یزد انجام گردید.

    روش ها

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود که بر روی 66 نفر از کارکنان کلانتری های شهر یزد انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته با تایید روایی و پایایی و ضریب Cronbach´s alpha بیشتر از 80/0 بود. ابتدا پرسش نامه های پیش آزمون در هر دو گروه تکمیل و سپس مداخله آموزشی مبتنی بر تیوری انگیزش محافظت برای گروه مداخله اجرا گردید و برای گروه شاهد هیچ مداخله ای انجام نشد. سه هفته پس از مداخله آموزشی، پس آزمون به اجرا درآمد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیلی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج آزمون Mann-Whitney جهت مقایسه میانگین نمره بعد از آموزش نشان داد که میانگین نمره رفتار بعد از آموزش در گروه مداخله بیشتر از گروه شاهد بود (001/0 > P). نتایج آزمون Wilcoxon به منظور مقایسه قبل و بعد از آموزش نیز حاکی از آن بود که بعد از آموزش، میانگین نمره رفتار در گروه مداخله افزایش معنی داری داشت (001/0 > P)، اما در گروه شاهد تغییر معنی داری مشاهده نشد (831/0 = P).

    نتیجه گیری

     استفاده از پکیج آموزشی طراحی شده مبتنی بر تیوری انگیزش محافظت جهت آموزش کارکنان کلانتری ها، می تواند در بهبود رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به کرونا موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: آموزش، کووید 19، نیروی انتظامی، رفتار
  • ندا شیرانی اصفهانی، عذرا محمدپناه اردکان *، یاسر رضاپور میرصالح صفحات 325-335
    مقدمه

     خودکشی مشکلی جدی در حوزه سلامت و دهمین علت مرگ و میر می باشد؛ به نحوی که در هر 11 دقیقه، یک نفر در جهان بر اثر خودکشی جان خود را از دست می دهد. خودکشی، پدیده پیچیده ای است که عوامل فردی، عاطفی، اجتماعی، روانی و ژنتیکی در آن دخیل می باشد. افرادی که اقدام به خودکشی می کنند، تجارب زیسته متفاوتی دارند. از آن جایی که اقدام به خودکشی ناموفق، در زنان بیشتر از مردان است و یکی از عوامل خطر مهم برای خودکشی در آینده به شمار می رود، پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته عاطفی زنان اقدام کننده به خودکشی انجام شد.

    روش ها

     برای انجام این مطالعه، از بین کلیه زنان اقدام کننده به خودکشی که به اورژانس اجتماعی شهرستان میبد مراجعه کرده بودند، 9 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام گردید و داده ها به روش هفت مرحله ای Colaizzi مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتماد و اعتبار تحقیق بر اساس معیارهای «انتقال پذیری، اطمینان پذیری، تایید پذیری و باورپذیری» بود.

    یافته ها

     یافته های حاصل از تجربیات عاطفی شامل هفت مقوله اصلی «تجربه خیانت زوجین، تجربه مشکلات زناشویی، روش های مقابله ای ناکارامد هیجان مدار، تجربه احساس منفی، تجربه فقدان گرمی و حمایت از سوی خانواده، تجربه اختلاف زناشویی والدین و تجربه آزار جنسی در دوران کودکی و نوجوانی» و 15 مقوله فرعی بود.

    نتیجه گیری

     اغلب زنانی که اقدام به خودکشی می کنند، تجربه آزار جنسی، جسمی و عاطفی در کودکی و نوجوانی خود دارند. بنابراین، لازم است اجرای برنامه های حمایتی و آموزشی در جهت پیشگیری و کاهش آسیب های ناشی از تجارب آزار جنسی، جسمی و عاطفی برای زنان، در اولویت مراکز بهداشتی، درمانی و آموزشی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، تجربه زیسته، تجربیات عاطفی، زنان
  • عاطفه بیگی، معصومه ژیان باقری *، معصومه شاهانی شلمانی صفحات 336-343
    مقدمه

     با توجه به افزایش اقدام به خودکشی در سال های اخیر و مشکلات اجتماعی ناشی از آن، ضرورت توجه به برنامه ریزی برای پیشگیری از خودکشی بیش از پیش احساس می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی واقعیت درمانی به شیوه گروهی بر رفتارهای خودتخریبی مستقیم و غیر مستقیم در دختران نوجوان دارای تجربه اقدام به خودکشی بود.

    روش ها

     این مطالعه به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه شاهد انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دختران نوجوان دارای تجربه اقدام به خودکشی دبیرستانی مقطع متوسطه اول و دوم منطقه 17 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود (65 نفر) که از میان آن ها، 16 نفر به صورت تصادفی و به روش نمونه گیری در دسترس در دو گروه آزمایش (8 نفر) و شاهد (8 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه یک ساعته آموزش واقعیت درمانی دریافت کردند و گروه شاهد تحت هیچ گونه آموزشی نبودند. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه های رفتارهای خودتخریبی Klonsky و Glenn (Self-Destructive Behavior Questionnaire یا RISQ) استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون ANCOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     رویکرد واقعیت درمانی، اثربخشی معنی داری بر کاهش رفتارهای خودآسیب رسان مستقیم و غیر مستقیم داشت و اثربخشی واقعیت درمانی بر رفتارهای خودتخریبی مستقیم، بیشتر از رفتارهای خودتخریبی غیر مستقیم بود.

    نتیجه گیری

     واقعیت درمانی می تواند بر کنترل رفتاهای نوجوانان تاثیرگذار باشد و از این طریق مسوولیت کارهای خود را بر عهده بگیرند.

    کلیدواژگان: خودکشی، رفتارهای خودتخریبی، واقعیت درمانی
  • زهرا امینی، هادی اسدی، سیامک پورعبدیان، فرهاد فروهرمجد * صفحات 344-350
    مقدمه

     استفاده از گوشی حفاظتی، یکی از راه های کاهش آلودگی صوتی در صنایع است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تغییرات ضریب جذب صوتی برخی از جاذب ایرماف ها در ترازها و فرکانس های مختلف بود.

    روش ها

     در این مطالعه، چهار مدل ایرماف از جمله TASCO2550، (VENUS-740) AKHAVAN، 3M optime98 و Parkson ABZ تهیه گردید. سپس جاذب ایرماف ها در قطر 3 سانتی متر و ضخامت 2/1 سانتی متر برش داده شد. ضریب جذب هر نمونه با استفاده از لوله امپدانس و نرم افزار VA-Lab در سه تراز صوتی 75، 85 و 95 دسی بل اندازه گیری شد و در نهایت، داده ها در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     اختلاف معنی داری در میانگین ضریب جذب بین ترازهای صوتی 75، 85 و 95 دسی بل وجود نداشت و میانگین ضریب جذب در فرکانس های میانی و بالا افزایش یافت. نمونه جاذب ایرماف TASCO2550 بیشترین ضریب جذب را در فرکانس های 2000 تا 2500 هرتز نشان داد؛ در حالی که نمونه جاذب های (VENUS-740) AKHAVAN و 3M optime98 بیشترین میانگین ضریب جذب را در فرکانس 4000 هرتز داشت. همچنین، نمونه جاذب Parkson ABZ بیشترین میانگین ضریب جذب را در فرکانس 5000 هرتز نشان داد. به طور کلی، نمونه جاذب ایرماف های TASCO2550 و 3M optime98 به ترتیب بیشترین و کمترین ضریب جذب را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

     با انتخاب ایرماف با جاذب کارامد، می توان میزان جذب صوتی را افزایش داد تا به نتایج مطلوبی از کاهش آلودگی صوتی رسید.

    کلیدواژگان: ایرماف، جذب صوت، آلودگی صوتی، تست امپدانس آکوستیک
  • امیرحسین بقایی * صفحات 351-358
    مقدمه

     با توجه به اهمیت آلودگی فلزات سنگین و مازوت بر سلامت انسان، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر عنصر تغذیه ای روی و آلودگی مازوت بر میزان جذب سرب توسط گیاه گندم در یک خاک تیمار شده با ورمی کمپوست تحت تنش خشکی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام گردید. میزان تجزیه زیستی مازوت در خاک به روش وزنی و میزان سرب و روی در گیاه گندم نیز توسط اسید کلریدریک 2 نرمال عصاره گیری و با دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد.

    یافته ها

     کاربرد 15 و 30 تن در هکتار ورمی کمپوست، منجر به کاهش 3/12 و 8/13 درصدی میزان جذب سرب توسط گیاه گندم شد؛ در حالی که میزان تجزیه زیستی مازوت به ترتیب 9/13 و 2/22 درصد افزایش یافت. کاربرد 40 کیلوگرم در هکتار روی خالص از منبع سولفات روی و کلات روی به ترتیب باعث افرایش 4/21 و 0/32 درصدی در میزان تجزیه زیستی مازوت در خاک شد، این در حالی است که میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (Ascorbate peroxidase یا APX) به ترتیب 4/11 و 8/12 درصد کاهش یافت.

    نتیجه گیری

     کاربرد 40 کیلوگرم روی خالص از منبع سولفات و کلات روی می تواند نقش موثری در کاهش میزان غلظت سرب در گیاه گندم کاشته شده در خاک آلوده شده به مازوت داشته باشد. کاربرد ورمی کمپوست نیز نقش موثری در کاهش میزان قابلیت دسترسی سرب در خاک داشت.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، مازوت، گندم، خشکسالی
|
  • Sara Karimi-Zeverdegani, Zahra Ordudari * Pages 257-264

    Many people around the world are exposed to different chemicals in various occupations. Contact with chemicals can lead to numerous health effects. There is a growing need for risk assessment of hazardous chemicals and related processes that impact the health of individuals who are exposed to them. Chemical risk assessment enables us to make informed decisions regarding control measures and to safeguard employees from the adverse effects of chemicals. Health risk assessment methods are performed in two ways: qualitatively (using a risk assessment matrix) or quantitatively. Common methods used in the field of chemical exposure risk assessment include the semi-quantitative risk assessment (SQRA) method, United States-Environmental Protection Agency (USEPA) method, Department of Occupational Safety and Health (DOSH) method, Department of Occupational Safety and Health (DOSH) method, Chemical Hazard Risk Management (CHARM) method, and Korea Occupational Safety and Health Agency (KOSHA) method. Due to the lack of epidemiological data and the complexity of quantitative methods, some studies employ semi-qualitative methods, such as SQRA, for assessing the risk of exposure to hazardous chemicals. In this review study, the SQRA method for semi-quantitative risk assessment of chemicals in the workplace will be introduced.

    Keywords: Semi-quantitative chemical risk assessment, Hazardous substances, Work place, Review
  • Tahere Momeni-Ghaleghasemi, Jahangir Karimian, Amir Musarezaie *, Najmeh Ajoodaniyan Pages 265-272
    Background

    The outbreak of coronavirus disease 2019 (COVID-19) has harmed the health dimensions of people, especially nurses who were at the forefront of fighting this disease. Undoubtedly, they endure a lot of work pressure in these conditions, which can affect different aspects of their health. The present study was designed and implemented to investigate the stress, anxiety, and depression of nurses caring for patients with COVID-19 in Isfahan, Iran, and its relationship with spiritual well-being and demographic variables.

    Methods

    This cross-sectional study was a descriptive-analytical one, conducted on 297 nurses who met the inclusion criteria working in the clinical wards of COVID-19 hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences. The data collection instrument included Depression, Anxiety, and Stress Scale-42 (DASS-42), and Paloutzian and Ellison Spiritual Well-Being Scale (SWBS). The data were analyzed by SPSS software using descriptive and analytic statistics.

    Findings

    More than one-third of nurses (35.3%) and about one-third of them (27.2%) had significant levels of anxiety and depression. The results of the Pearson test showed that there was an inverse and significant statistical relationship between the stress, anxiety, and depression of nurses working in the COVID-19 wards with spiritual well-being.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it seems that attention and strengthening of the spiritual dimension of nurses in crises, along with financial and union support, will improve the mental health of nurses and consequently, will improve the service process for patients.

    Keywords: Stress, Anxiety, Depression, Spirituality, Nurses, COVID-19, Iran
  • Somayeh Mokhtari-Molaei, Roya Sadeghi *, Azar Tol, Maryam Sabouri, Shahrazad Saadat-Gharin, Abbas Rahimi-Foroushani Pages 273-281
    Background

    Food preferences determine food choices, which are significantly associated with overweight/obesity and health outcomes worldwide. Obesity and overweight is one of the health problems of adolescents in the world. This study aimed at determining the relationship between food preferences, body mass index (BMI), and demographic variables among second-year primary school students of Malekan City, located in East Azerbaijan Province, Iran, during 2022 to 2023.

    Methods

    This cross-sectional and descriptive-analytical study was conducted on 582 male and female primary school students in the second grade in both public and private schools of the three towns of Malekan City (Malekan, Lilan, and Mubarakshahr) with a two-stage random cluster sampling method. A two-part online questionnaire including questions on background information and a researcher-made checklist of food preferences was used to collect data. Content validity ratio (CVR), content validity index (CVI), and Cronbach's alpha were used to check the validity and reliability of the questionnaire, respectively (CVI = 0.98, CVR = 0.91). Data were analyzed using Mann-Whitney test, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Kruskal-Wallis test, and chi-square test at a significance level of 0.05 using SPSS software.

    Findings

    There was a significant association between food preference and sex (P < 0.001), age (P = 0.027), educational grade (P = 0.027), mother’s education (P = 0.028), mother’s job (P = 0.002), father’s education (P = 0.046), residence (P = 0.001), and family income (P = 0.002). There was a significant relationship between BMI with school type (P = 0.002), father’s education (P = 0.033), and mother’s age (P = 0.013).

    Conclusion

    The results of this study indicate the relationship between food preferences, BMI, and demographic variables of adolescents. Paying attention to the potential strategies to strengthen healthy eating patterns of adolescents and providing an educational program that can improve children’s eating behavior and reduce the possible burden of diseases related to eating behavior such as obesity on the country's health care system seem necessary.

    Keywords: Food preferences, Overweight, Obesity, Adolescents, Body mass index
  • Saghar Mahmoodi, Maryam Jafari *, Mahdi Ghasemi-Varnamkhasti, Hamid Ahmadi Pages 282-289
    Background

    Pomegranate paste is one of the nutritionally valuable foods due to its high content of minerals and antioxidant compounds, but adulteration can occur during the manufacture while it is sold as pure pomegranate paste. In this study, the quality and purity of 5 samples of industrial and 5 samples of traditional pomegranate paste available on the Iranian market have been investigated.

    Methods

    Physicochemical properties such as water-soluble solids, acidity, pH, formalin index, sucrose and ash contents, the presence of starch and benzoic acid, and the amount of 5-hydroxymethylfurfural (HMF) were measured and compared with the national standard of Iran. To investigate the type and amount of organic acids and the possibility of adulteration with cheaper concentrates, liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS) was used.

    Findings

    The amount of soluble solids in the samples was within the national standard range. The acidity of the traditional Isfahan sample (8.90%) was higher than the standard acceptable level, and the pH (2.19) was less than the standard acceptable level. Formalin index in one of the industrial samples was 35.12% and within the permissible range of the national standard, and in other samples, it was less than the standard level. The sucrose amount in all samples was less than 6%, indicating that no sugar was added to the samples. The total ash content of the samples was within the acceptable standard level. In 4 traditional samples, the presence of starch was confirmed as an adulteration. None of the samples contained benzoic acid. The amount of HMF in the traditional samples was more than the industrial samples, and in the Saveh traditional paste, with a value of 52.13 ppm, was higher than the standard limit. Organic acids profile showed that citric acid, malic acid, and oxalic acid were the predominant acids in the samples, respectively, and the amount of tartaric acid was less than 1% or not detected.

    Conclusion

    According to the present results, pomegranate paste is more likely adulterated with starch or flour. In addition, it seems that in traditional pomegranate paste, due to the impossibility of control by the relevant organizations, adulteration is more likely, and also due to poor control of thermal process, the occurrence rate of Maillard reaction and HMF production is likely to be higher.

    Keywords: Pomegranate paste, 5-hydroxymethyl furfural, Liquid chromatography, Mass spectrometry, Organic acid
  • Mojtaba Arabi, Fatemeh Mohammadzadeh, Mahdi Moshki * Pages 290-296
    Background

    Healthcare workers play a crucial role in combating the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic, being at the forefront of the battle against this disease. Due to their direct exposure to the virus, they often experience heightened levels of anxiety. This study aimed to determine the anxiety levels caused by COVID-19 and assess the impact of an educational program, developed according to the stages of change model, on the anxiety levels of healthcare workers in the city of Gonabad, Iran, during the outbreak of COVID-19.

    Methods

    This study was conducted as a field trial. The population of this study consisted of the staff members working at the Gonabad Comprehensive Health Service Centers in 2021. In order to identify individuals with moderate to high levels of anxiety, the Coronavirus Anxiety Scale (CAS) was employed. Subsequently, participants were randomly assigned to the intervention or control group. A virtual training program was specifically designed for the intervention group and implemented over the course of one month, comprising six sessions conducted through the Skyroom application. Generalized estimating equations (GEE) were used for the test.

    Findings

    The results of the GEE model indicated that following the intervention, there was a significant increase in the average pre-thinking score (2.954 units), thinking score (3.091 units), preparation score (2.924 units), action score (4.454 units), and retention score (3.136 units) in the test group compared to the control group. Additionally, for each unit increase in time, the average total anxiety score in the test group was significantly lower (6.727 units), including mental anxiety (5.167 units) and physical anxiety (1.561 units), compared to the control group (P < 0.001).

    Conclusion

    The results of study showed that the educational program designed based on the stages of change was effective in reducing anxiety caused by COVID-19 disease. Therefore, it seems appropriate to design educational program interventions based on this theory to reduce anxiety levels during a similar epidemic to COVID-19.

    Keywords: Anxiety, COVID-19, Stages of change
  • Asghar Shahadati *, Yosef Zarnegarian, Zahra Mehri Pages 297-306
    Background

    One of the health problems is the increasing tendency towards fast foods consumption. Evidence also indicates rapid changes in the structure of consumption and prevalence of obesity in developing countries. Social marketing, as a behavior change framework, has shown its effectiveness in improving society, especially reducing consumerism. Aiming at reducing fast food consumption among students, this study was designed and implemented a social marketing campaign.

    Methods

    A pre- and post-test study with a control group was conducted on 352 middle school students in Yasuj City, Iran, in the period from October 2018 to January 2019, using a two-stage simple random sampling method. The campaign was designed and implemented based on a ten-steps model. A formative research also has been used to design the intervention mix.

    Findings

    A significant decrease in two behavioural variables of the amount of consumption and its trend was observed after campaign in the intervention group compared to the control group (P < 0.05) and compared to the values of these variables before the campaign (P < 0.01). Other campaign evaluation indicators such as campaign awareness with 81.1%, message recall with 79.4%, weekly food plans with 60%, the ability to calculate body mass index (BMI) with 67.7%, and monthly spending limit with 38.9% indicated the success of the campaign.

    Conclusion

    Utilizing a social marketing approach as well as appropriate intervention mix, based on a mix-method research, this study can be used as an effective pattern to reduce fast food consumption among students.

    Keywords: Social marketing, Health campaigns, Fast foods, Students
  • Marzieh Mohamadi-Farsani, Bahram Shahedi *, Seyedeh Marzieh Tabaeian, Ahmad Abedi, Parisa Iravani Pages 307-315
    Background

    The sense of place is one of the criteria for evaluating qualified environments in architecture. It is a positive experience of place, formed based on cognitive, emotional, and behavioral interaction between people and place. Children's hospital evokes negative feelings such as fear, stress, and distress in the child; reaching a sense of place to generate a positive emotional relationship between a child and the environment can not only neutralize these negative effects, but can speed up the healing process as well. The objective of this study was to find the factors affecting the formation of the sense of place in children's hospitalization space.

    Methods

    This qualitative study was conducted by thematic analysis method with Braun & Clarke approach. The statistical population of the study was children between 7 to12 years old, hospitalized in Imam Hossein Hospital in Isfahan, Iran. The sample size was carefully selected according to the purpose of the study to achieve theoretical saturation. In order to grasp their idea of a qualified hospital room, 20 semi-structured interviews with targeted children's parents were conducted by thematic analysis method and then analyzed by ATLAS.ti software.

    Findings

    According to the parents’ perceptions and ideas, the quality of hospital room could be influenced by five main themes including items and features located in room, providing safety and physical health, positive distractions, a sense of security and mental peace, and providing environmental comfort and 22 subthemes. According to the parents, a high-quality hospital room is a place that can take the child's attention away from the painful environment of the hospital and provide the ground for imagination and creating positive feelings in him, a place whose physical components provide both the child's physical health and environmental comfort, and also the basis for the child's sense of peace and psychological security.

    Conclusion

    According to the outcomes of the research, the themes obtained from the opinions of parents provide the three physical, emotional, and behavioral dimensions, effective in the sense of place formation model. By using these themes in the design of the inpatient space, the physical environment will be able to influence the child's behavior and perception by providing the physical and mental needs of the child leading to the establishment of the child's emotional relationship with the place, and ultimately the formation of a sense of place.

    Keywords: Sense of place, Treatment, Children, Thematic analysis, Iran
  • Nooshin Yoshany, Sakineh Gerayllo, Hamideh Mihanpour, Zohreh Karimiankakolaki * Pages 316-324
    Background

    Given the close communication and interaction between military forces and police station personnel with the public and the risk of contracting and transmitting coronavirus disease 2019 (COVID-19), this study was conducted to investigate the impact of an educational intervention based on the motivational theory of protection on preventive behaviors against contracting COVID-19 in police station employees of Yazd City, Iran.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted on 66 employees of police stations in Yazd City. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, with a confirmed validity and reliability and a Cronbach's alpha value above 0.80. First, pre-test questionnaires were completed by both groups. Then, an educational intervention based on the protection motivation theory was implemented for the intervention group, while no intervention was performed for the control group. Three weeks after the educational intervention, the post-test was completed. Data analysis was conducted using SPSS software and appropriate statistical tests.

    Findings

    The results of the Mann-Whitney test comparing the average score after training showed that the average score of behavior after training in the intervention group was higher than that in the control group (P < 0.001). The results of the Wilcoxon test to compare before and after the training showed that after the training, the average behavior score in the intervention group increased significantly (P < 0.001), but there was no significant change in the control group (P = 0.831).

    Conclusion

    The use of a training package designed based on the protection motivation theory to train police station employees can be effective in improving preventive behaviors against contracting COVID-19.

    Keywords: Education, COVID-19, Police, Behavior
  • Neda Shirani-Esfahani, Azra Mohammadpanah-Ardakan *, Yasser Rezapour-Mirsaleh Pages 325-335
    Background

    Suicide is a serious problem in the field of public health and is currently the tenth leading cause of death worldwide. Shockingly, statistics show that every 11 minutes, one person loses their life to suicide. Suicide is a complex phenomenon involving individual, emotional, social, psychological, and genetic factors. People who commit suicide have diverse lived experiences. Since unsuccessful suicide attempts are more common in women than men and it is one of the important risk factors for future suicide, the purpose of this study was to investigate the emotional lived experiences of women who have attempted suicide.

    Methods

    To conduct the present study, from all women attempting to commit suicide who had referred to the Social Emergency of Meybod City, Iran, 9 people were selected using purposive sampling. In order to collect data, semi-structured interviews were conducted, and data analysis was performed using the 7-step Claizian method. The reliability and validity of this research were based on the criteria of "transferability, reliability, verifiability, and authenticity".

    Findings

    The findings from emotional experiences included 7 main categories: "experience of spouse betrayal", "experience of marital problems", "emotional inefficient coping methods", "experience of negative feelings", "experience of lack of warmth and support from the family", "experience of parental marital discord", and "experience of sexual abuse in childhood and adolescence" and 15 subcategories.

    Conclusion

    Most women who commit suicide have experienced sexual, physical, and emotional abuse during their childhood and adolescence. Therefore, it is necessary to prioritize the implementation of support and educational programs aimed at preventing and reducing the harm caused by experience of sexual, physical, and emotional abuse for women in health, medical, and educational centers.

    Keywords: Attempted suicide, Lived experience, Emotional experiences, Women
  • Atefeh Beigi, Masoumeh Zhian-Bagheri *, Roghaiyeh Shahani-Shalmani Pages 336-343
    Background

    In recent years, due to the increase in suicide attempts and the resulting social problems, the need to pay attention to planning for suicide prevention is felt more than ever. The aim of the present research was to investigate the effectiveness of group-based reality therapy on direct and indirect self-destructive behaviors in adolescent girls who have attempted suicide.

    Methods

    This was a semi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population included all high school adolescents who had attempted suicide in the first and second high schools of the district 17 of Tehran, Iran, in the academic year of 2021-2022. There were 65 of them, of which 16 people were randomly selected in two experimental (8 people) and control (8 people) groups using available sampling method. The experimental group received 8 one-hour sessions of reality therapy training. The control group did not receive any training. Klonsky and Glenn utilized questionnaire on self-destructive behaviors to gather data. The obtained information was analyzed using analysis of covariance (ANCOVA).

    Findings

    The reality therapy approach had a significant effect on reducing direct and indirect self-harming behaviors, and the effectiveness of reality therapy on direct self-destructive behaviors was more than indirect self-destructive behaviors.

    Conclusion

    Reality therapy can be effective in controlling the behavior of teenagers and fostering their sense of responsibility towards their work.

    Keywords: Suicide, Self-destructive behaviors, Reality therapy
  • Zahra Amini, Hadi Asady, Siamak Pourabdian, Farhad Forouharmajd * Pages 344-350
    Background

    Using a hearing protection device is one of the ways to control noise pollution in the industry. The purpose of the present study is to evaluate the changes in the sound absorption coefficient of some commonly used earmuffs in laboratory conditions at various sound levels and frequencies.

    Methods

    In this study, four earmuff models, including TASCO2550, AKHAVAN (VENUS-740), 3M optime98, and Parkson ABZ, were prepared. The absorber of the earmuffs was then cut to a diameter of 3 cm and a thickness of 1.2 cm. The absorption coefficient of each sample was measured using an impedance tube and VA-Lab4 software at three sound levels of 75, 85, and 95 dB. Finally, the data were analyzed using SPSS software.

    Findings

    There was no significant difference in the average absorption coefficient between sound levels of 75, 85, and 95 dB. However, in middle and high frequencies, the average absorption coefficient increased. TASCO2550 earmuff absorbent samples showed the highest absorption coefficient at frequencies of 2000-2500 Hz. While AKHVAN (VENUS-740) and 3M optime98 absorbent samples showed the highest average absorption coefficient at the frequency of 4000 Hz. Also, The Parkson ABZ absorbent sample had the highest average absorption coefficient at a frequency of 5000 Hz. In general, The TASCO2550 earmuff absorbent sample showed the highest absorption coefficient, while the 3M optime98 absorbent sample showed the lowest absorption coefficient.

    Conclusion

    By selecting an earmuff with efficient absorber, we can increase sound absorption rate to achieve the desired results of reducing noise pollution.

    Keywords: Earmuff, Sound absorption, Noise pollution, Acoustic impedance tests
  • Amir Hossein Baghaie * Pages 351-358
    Background

    Considering the importance of heavy metal pollution and fuel oil on human health, this research was done to investigate the effect of zinc (Zn) nutritional element and fuel oil pollution on lead (Pb) sorption by the wheat plant in a soil treated with vermicompost under drought stress.

    Methods

    The current research was conducted as a factorial experiment in the form of a randomized complete block design. The amount of biodegradation of fuel oil in soil was measured by weight method and the amount of Pb and Zn in the wheat plant was extracted by hydrochloric acid (HCl) 2N and then measured by atomic absorption device.

    Findings

    The application of 15 and 30 t/ha of vermicompost decreased the amount of Pb sorption by the wheat plant by 12.3% and 13.8%, while the bio-degradation of fuel oil increased by 13.9% and 22.2%, respectively. Application of 40 kg/ha of pure Zn in the form of Zn sulfate and Zn chelate caused an increase in the biodegradation of fuel oil in the soil by 21.4% and 32%, respectively. Meanwhile, the activity level of ascorbate peroxidase (APX) enzyme decreased by 11.4% and 12.8%, respectively.

    Conclusion

    Using 40 kg of pure Zn from the Zn sulfate and chelate source has been able to play an effective role in reducing the Pb concentration in the wheat plant cultivated in the soil contaminated with fuel oil. The application of vermicompost has also played an effective role in reducing the availability of Pb in the soil.

    Keywords: Soil pollution, Fuel oils, Wheat, Droughts