فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 107 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فواد هاشمی، شمس الدین حسینی*، کامبیز هژیر کیانی، محمدرضا فرزین صفحات 7-42

    مطالعه حاضر به بررسی رابطه تورم و جهش نرخ ارز با در نظر گرفتن شاخص درجه مداخله بانک مرکزی و بهره گیری از مدل پرتاب دورنبوش و به کارگیری الگوی انتقال ملایم لجستیکی استار (LSTR) برای بازه زمانی 1365 تا سال 1399 می پردازد. نتایج برآورد قسمت خطی مدل (رژیم اول) و  غیرخطی مدل (رژیم دوم) نشان می دهد که متغیرهای قیمت نفت، جهش نرخ ارز،درجه مداخله بانک مرکزی و حجم پول ٬  رابطه مثبت با تورم در اقتصاد ایران دارند ٬ که با انتقال از رژیم خطی به غیرخطی٬  میزان سرعت انتقال و اثرگذاری متغیرها افزایش داشته است. به طوری که به ازای یک واحد افزایش در قیمت نفت و جهش نرخ ارز، میزان افزایش در نرخ تورم به میزان 5واحدو 21 واحد   افزایش داشته است. به عبارتی  افزایش درآمدهای نفتی به افزایش تورم در کشور منجر شده است. همچنین مقدار حد آستانه برآورد شده برای متغیر انتقال جهش ارزی برابر با 13/0 بوده است. با مقایسه ضرایب الگو در دو رژیم مختلف ملاحظه می گردد که با عبور رشد نرخ ارز از حد آستانه (13/0) واکنش مسیولین پولی به تغییرات این متغیر به شدت افزایش یافته؛ بدین ترتیب که هر چه رشد نرخ ارز بیشتر شده است، سیاست گذاران تلاش نموده اند که با عکس العمل بیشتر به آن، رشد نرخ ارز را کنترل نموده و از افزایش آن جلوگیری نمایند. همچنین میزان متوسط مداخله بانک مرکزی نشان می دهد که سیاست مداخله بانک مرکزی نقش موثری در خنثی سازی فشار بازار ارز نداشته است. دلیل آن، این است که در اقتصاد تک محصولی ایران تامین کننده اصلی ارز دولتی است. بانک مرکزی نیز مسیول تامین مالی بودجه دولت است. بنابراین، مداخله ارزی در بازار عمدتا به منظور تامین منابع ریالی به بودجه دولت انجام می شود.

    کلیدواژگان: تورم، جهش نرخ ارز، درجه مداخله بانک مرکزی، مدل پرتاب دورنبوش، الگوی انتقال ملایم لجستیکی استار
  • نسیم نبوی قادی، امیرمنصور طهرانچیان*، سعید راسخی، دوستعلی مژده، احمد جعفری صمیمی صفحات 43-68

    سرایت مالی، به انتقال اثرات مخرب بحران از یک بازار مالی به بازار مالی دیگر اشاره دارد که از کانال های مختلف (کانال مالی، حقیقی و تغییر نگرش سرمایه گذاران) اتفاق می افتد. در این مقاله، نقش سیاست پولی در سرایت بحران مالی سال 2008 ایالات متحده آمریکا ٬با استفاده از نظریه نمودار و  الگوی MST، بر اساس داده های ماهانه شاخص سهام و نرخ بهره واقعی از سال 2004 تا 2021 در کشورهای ایران، چین، روسیه، آلمان، هلند، انگلستان، برزیل، کره جنوبی، ژاپن و فرانسه بررسی شده است. با توجه به الگوی MST  و خروجی الگوریتم پریم، سرایت مالی از ایالات متحده آمریکا به تمامی کشورهای منتخب، تایید شده است. بحران از کانال های تجاری، مالی و تغییر نگرش سرمایه گذاران، از ایالات متحده آمریکا به کشورهای منتخب سرایت کرده است. از آن جایی که در دوره مورد بررسی، کشور ایران، ارتباطات گسترده مالی و تجاری با کشور منشا بحران نداشته است سرایت به بازار سهام ایران را می توان انتقال غیرمستقیم اثرات مخرب از بازار های داخلی (مانند بازار نفت) و بازار مالی کشورهایی مانند چین (که ارتباط مالی و حقیقی هم با ایران و هم با ایالات متحده آمریکا دارند) و هم چنین تغییر نگرش و سبد دارایی سرمایه گذاران داخلی تلقی کرد. هم چنین  نتایج حاکی از آن است که بعد از معرفی سیاست پولی، هزینه جهانی سرایت مالی، کاهش یافته است که این موضوع ریسک سرمایه گذاری در بازارهای مالی جهانی را کم تر و سرمایه گذاران را برای سرمایه گذاری های مولدتر تشویق می کند.

    کلیدواژگان: بحران مالی، سرایت مالی، سیاست پولی، نظریه گراف، MST
  • سید جواد عمادی*، مهدی جعفری، راضیه داوری کیش صفحات 69-98

    قاچاق کالا   به عنوان شاخه ای از اقتصاد غیر رسمی، آثار مخربی بر توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهای در حال توسعه دارد. بارزترین اثر منفی قاچاق در اقتصاد،   کاهش رشد اقتصادی است.  همچنین قاچاق کالا به دلیل رقابت نابرابر با فعالیت های قانونی و رسمی،  باعث افزایش بیکاری می گردد. بنابراین، بررسی تعیین کننده های قاچاق کالا از اهمیت بسزایی برخوردار است.  عملکرد سیاست گذاران به واسطه سیاست های پولی و مالی از جمله عواملی است که می تواند نقش مهمی در کنترل یا گسترش قاچاق کالا داشته باشد، در حالی که در مطالعات تجربی، به این موضوع کمتر پرداخته شده است.  لذا این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر سیاست های پولی و مالی بر قاچاق کالا طی دوره 1377 تا 1400 با استفاده از داده های فصلی و روش خودرگرسیون برداری با وقفه توزیعی (ARDL) است. نتایج تحقیق نشان می دهد،  در کوتاه مدت،  همزمانی سیاست های پولی و مالی انبساطی،  منجر به افزایش قاچاق می گردد. در بلندمدت، سیاست مالی انبساطی، سبب افزایش و سیاست پولی انبساطی، منجر به کاهش قاچاق کالا می شود. همچنین افزایش نرخ ارز، ریسک های سیاسی و اقتصادی در کوتاه مدت منجر به افزایش قاچاق می شوند. در بلندمدت نیز افزایش نرخ ارز و ریسک اقتصادی منجر به افزایش قاچاق کالا شده و افزایش ریسک سیاسی نیز منجر به کاهش قاچاق می گردد.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، سیاست پولی، سیاست مالی، روش خود رگرسیون برداری با وقفه توزیعی (ARDL)
  • سمیه نوروزی، علی حقیقت* صفحات 99-122

    ستاد تسهیل و رفع موانع تولید  از سال 1395، به استناد مواد 61 و62 الحاقی قانون رفع موانع تولید، و در راستای حمایت از بخش های تولیدی، در کشور و در سطح استان ها به شکل کارگروه، ایجاد شده است. از جمله وظایف و اختیارات این ستاد اتخاذ تصمیم برای تامین مالی مناسب واحدهای تولیدی به ویژه طرح های نیمه تمام با همکاری بانک های عامل -  مشروط به ارایه برنامه توجیه فنی،مالی و اقتصادی مورد تایید بانک و کارگروه، توسط واحدهای تولیدی - است. بررسی عملکرد این کارگروه در استان قزوین طی سال های 1399-1395، نشان می دهد بین درخواست های مصوب در کارگروه و اجرا شده توسط شبکه بانکی انحراف وجود داشته و شبکه بانکی از پرداخت تسهیلات به 44 درصد از درخواستهای مصوب (به لحاظ مبلغ 58 درصد) در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان، خودداری نموده است، این  در حالی است که  مصوبات کارگروه برای تمامی دستگاه های اجرایی و شرکت های خدمات رسان و بانک ها با رعایت قوانین حاکم، لازم الاجرا است. هدف این مقاله شناسایی و رتبه بندی علل عدم اجرای مصوبات کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در بخش صنعت توسط بانک های عامل است. به این منظور با استفاده از روش دلفی، با همکاری 15 نفر از نخبگان در بخش «تولید صنعتی»، «شبکه بانکی»، و نیز «بخش دولتی»، عوامل ،  شناسایی و در ادامه با استفاده از روش تاپسیس رتبه بندی شده اند. نتایج نشان می دهد بی ثباتی شرایط اقتصاد کلان؛ عدم برخورداری طرح های اقتصادی از توجیه اقتصادی؛ فنی و مالی، از مهمترین دلایل عدم اجرای مصوبات کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید توسط شبکه بانکی استان بوده است.

    کلیدواژگان: ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، بخش صنعت، روش دلفی، روش تاپسیس
  • ابوالقاسم گل خندان*، صاحبه محمدیان منصور صفحات 123-160

    ریسک وقوع درگیری داخلی احتمال مقابله مسلحانه با حکومت را در اشکال مختلف آن نشان می دهد. این پژوهش تلاش کرده است تا عوامل تاثیرگذار بر ریسک وقوع درگیری داخلی را با تاکید بر فراوانی منابع طبیعی و اثرات تعاملی در 87 کشور جهان طی دوره ی زمانی 2018-2000 با استفاده از رویکرد داده های پانل پویا مورد بررسی قرار دهد. نتایج تجربی با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM) نشان می دهد که اثر فراوانی منابع طبیعی بر ریسک وقوع درگیری داخلی، معنادار و مثبت ٬  و این اثرگذاری برای شاخص های کیفیت نهادی، نظامی سازی و تمرکززدایی، معنادار و منفی است. همچنین، تاثیر مثبت فراوانی منابع طبیعی بر ریسک وقوع درگیری داخلی در حضور نهادهای خوب و نظامی سازی، کاهش و با اعمال سیاست تمرکززدایی، افزایش می یابد. بر اساس سایر نتایج، متغیرهای درآمد سرانه و سهم زمین های قابل کشت از کل مساحت کشور، اثر معنادار و منفی ٬  و جمعیت و تنش های مذهبی و نژادی، اثر معنادار و مثبت بر ریسک وقوع درگیری داخلی داشته اند.

    کلیدواژگان: ریسک درگیری داخلی، تابع موفقیت مبارزه، فراوانی منابع طبیعی، اثرات تعاملی، روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM)
  • غلامرضا میرزائی، حبیب آقاجانی*، رضا رنج پور صفحات 161-185

    توسعه مالی و ابزارهای تامین مالی از راه های رسیدن به اهداف اقتصادی می باشد. از این رو در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر توسعه مالی بر رشد اقتصادی ایران در بازه زمانی 2020- 1990 با استفاده از روش غیر خطی خود رگرسیونی با وقفه های توضیحی پرداخته شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که توسعه مالی در الگوی خطی اثر مثبت در رشد اقتصادی داشته ؛ هم چنین شوک های مثبت و منفی توسعه مالی در الگوی غیرخطی تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی داشته، اما شوک های منفی وقفه اول توسعه مالی اثر منفی در رشد اقتصادی داشته است. از طرفی در الگوی بلند مدت نیز شوک های مثبت و منفی توسعه مالی اثرات مثبت در رشد اقتصادی داشته و شوک های منفی وقفه اول توسعه مالی اثر منفی در رشد اقتصادی داشته است. در نهایت با توجه به تاثیرات متفاوت شوک های مثبت و منفی توسعه مالی در کوتاه مدت و بلند مدت ملاحظه شده است که شوک های توسعه مالی اثرات نامتقارن داشته اند.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد اقتصادی، رویکرد غیر خطی
  • حسین امیری*، وهاب قلیچ، محبوبه کرمی صفحات 187-212

    بانکداری پیوندی یکی از روش های تامین مالی خرد است که با هدف پیوند مالی بین سازمان های مالی رسمی (بانک های تجاری و دولتی) و گروه های مالی محلی، سعی در گسترش دستیابی گروه های هدف به خدمات مالی خرد دارد. هدف این تحقیق آسیب شناسی پیاده سازی بانکداری پیوندی در نظام بانکداری ایران است. برای این منظور این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای، مطالعات میدانی، مصاحبه با کارشناسان، مدیران و صاحب نظران صنعت بانکداری و با بهره گیری از روش تحلیل عاملی SWOT در سال 1401، نقاط ضعف، قوت، فرصت و تهدید استفاده از بانکداری پیوندی در ایران را استخراج نموده و سپس استراتژی های مرتبط را تدوین و با استفاده از رتبه بندی و وزن دهی شاخص ها و اولویت بندی استراتژی ها به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته است. دستاوردهای پژوهش نشانگر آن است که بهترین استراتژی پیاده سازی بانکداری پیوندی در ایران، استراتژی تهاجمی است؛ بدان معنا که راهبردهای پیشنهادی در این بعد، با هدف استفاده از نقاط قوت برای بهره برداری از فرصت ها مطرح می شوند. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود، میان موسسات تامین مالی خرد و مراکز دانشگاهی و پژوهشی اتصال بیشتری برقرار شده تا با انجام هماهنگی لازم برای انتقال تجربیات، استفاده کنندگان از اعتبارات خرد بتوانند در راستای نیازهای بازار به تولید کالاها و خدمات بپردازند.

    کلیدواژگان: بانکداری پیوندی، تامین مالی خرد، کاهش فقر، اشتغال
  • هادی نائینی، داود جعفری سرشت*، سعید عیسی زاده صفحات 213-238

    سرمایه گذاری خارجی اثرات مثبت بسیاری بر اقتصاد کشورهای میزبان دارد. جذب سرمایه گذاری خارجی از طریق انتقال فناوری و افزایش رقابت پذیری در محیط کسب و کار، امکان افزایش رشد اقتصادی و کاهش فقر را فراهم می نماید. کشورهای در حال توسعه همواره در تلاش بوده اند تا با فراهم نمودن زمینه های لازم و افزایش توان رقابت پذیری خود سهم بیشتری از سرمایه گذاری خارجی را جذب نمایند. در این راستا دولت های مختلف ابتکارات متنوعی مانند امضای معاهدات سرمایه گذاری دوجانبه به عنوان ابزاری مطمین جهت تشویق و ارتقای سرمایه گذاری خارجی را به کار برده اند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر معاهدات سرمایه گذاری دوجانبه بر سرمایه گذاری خارجی در ایران تدوین گردیده است. برای این منظور از رویکرد مدل جاذبه و الگوی اقتصاد سنجی پنل دیتا در دوره زمانی 2002 تا 2020 استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ارتباط مثبت و معنی داری بین امضای معاهدات سرمایه گذاری دوجانبه و جذب سرمایه گذاری خارجی در ایران وجود دارد. تحریم های اعمال شده علیه کشورمان جریانات ورودی سرمایه گذاری خارجی به ایران را به طور معنی داری کاهش داده است. علاوه بر آن ارتباط مثبت و از نظر آماری معنی داری بین متغیرهای وجود اشتراکات زبانی همچنین تولید ناخالص داخلی حقیقی کشورهای مبدا سرمایه و جذب سرمایه گذاری خارجی در ایران وجود دارد.

    کلیدواژگان: معاهدات سرمایه گذاری دوجانبه، سرمایه گذاری خارجی، مدل جاذبه، تحریم ها
  • محسن مقری گردرودباری، ایمان داداشی*، بهرام محسنی ملکی، علی ذبیحی صفحات 239-277

    درآمدهای مالیاتی یکی از مهم‏ترین منابع درآمدی دولت و تامین‏کننده بخش عمده‏ای از هزینه‏های آن می‏باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر، ارزیابی توان پیش‏بینی تکنیک‏های الگوریتم درخت تصمیم و رگرسیون چند متغیره خطی در پیش بینی فرار مالیاتی مودیان حقوقی بوده است. براساس مبانی نظری و پیشینه پژوهش‏های صورت‏گرفته در این حوزه، مجموعه ‏ای متشکل از 57 شاخص مالی و غیرمالی در سه سطح کلان اقتصادی، مودیان و حسابرسان مالیاتی، در نمونه‏ ای مشتمل بر 964 پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی اداره کل امور مالیاتی مازندران برای سال‏های 1391 لغایت 1398 با استفاده از نرم افزار متلب و استاتا مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش، پس از انتخاب متغیرهای اثرگذار با استفاده از الگوریتم شناسایی سینوس-کسینوس، اقدام به پیش‏بینی فرار مالیاتی با بهره‏ گیری از تکنیک‏ های الگوریتم درخت تصمیم و رگرسیون شده است. نتایج حاصل از بررسی داده ‏ها نشان داد که متغیرهای سطح مودیان و حسابرسان مالیاتی جهت پیش‏بینی فرار مالیاتی اثربخشی بیشتری دارند. همچنین یافته‏ ها حاکی از آن بوده که توان پیش‏بینی الگوریتم درخت تصمیم نسبت به رگرسیون چند متغیره خطی، بیشتر است.

    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، الگوریتم سینوس کسینوس، الگوریتم درخت تصمیم، رگرسیون
|
  • Foad Hashemi, Shamseddin Hosseini*, Kambiz Hozhabr Kiani, MohammadReza Farzin Pages 7-42

    The present study examines the relationship between inflation and exchange rate jumps, taking into account the index of the central bank's intervention degree and using Dornbush launch model and using Star's soft logistic transfer model (LSTR) for the period from 1986 to 2020. The estimation results of the linear part of the model (the first regime) and the nonlinear part of the model (the second regime) show that the variables of oil price, exchange rate jump, degree of central bank intervention and money volume have a positive relationship with inflation in Iran's economy, which with the transition from the linear regime Non-linearly, the speed of transmission and the effect of variables have increased. So that for one unit increase in oil price and exchange rate jump, the inflation rate has increased by 5 units and 21 units respectively. In other words, the increase in oil revenues has led to an increase in inflation in the country. Also, the value of the estimated threshold limit for the variable of currency jump transmission was equal to 0.13. By comparing the coefficients of the model in two different regimes, it can be seen that when the growth of the exchange rate exceeds the threshold (0.13), the reaction of the monetary authorities to the changes of this variable has greatly increased, so that the higher the growth of the exchange rate, Policymakers have tried to control the growth of the exchange rate and prevent its increase by reacting more to it. Also, the average amount of central bank intervention shows that the central bank intervention policy has not played an effective role in neutralizing the pressure of the currency market. The reason for this is that in Iran's single-product economy; it is the main supplier of government currency. The central bank is also responsible for financing the government budget. Therefore, foreign exchange intervention in the market is mainly done in order to provide Rial resources to the government budget.

    Keywords: Inflation, Exchange rate jump, Central bank intervention degree, Dornbusch launch model, Star Logistic soft transfer model
  • Nasim Nabavi Ghadi, Amirmansour Tehranchian*, Saeed Rasekhi, Doostali Mojdeh, Ahmad Jafari Samimi Pages 43-68
  • Saeid Javad Emadi*, Mahdi Jafari, Raziyh Davari Kish Pages 69-98

    Goods smuggling as a branch of the informal economy has destructive effects on social and economic development in developing countries. The most significant negative impact of smuggling on the economy is the decline in economic growth. Also, goods smuggling increases unemployment due to unequal competition with legal and official activities. Therefore, investigating the determinants of goods smuggling is very vital. The performance of policymakers through monetary and fiscal policies is one of the factors that can play a considerable role in controlling or expanding smuggling: while the issue has been examined in experimental studies less than other issues. Therefore, this research seeks to investigate the impact of monetary and financial policies on goods smuggling from 1998 to 2021 using Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method and Seasonal data. The results of the research showed that in the short term, the coincidence of expansionary monetary and financial policies leads to an increase in smugglingIn the long run, expansionary fiscal policy causes to increase in smuggling, but expansionary monetary policy lead to a reduction in smuggling. Increasing exchange rate, political and economic risks also increase smuggling in the short run and the long run, increasing of exchange rate and economic risk lead to an increase in smuggling, but increasing of political risk leads to a decrease in smuggling. Therefore, it is suggested that considering the direct impact of monetary and financial policies on smuggling, they should follow the central bank's independence in providing policy packages and correct targeting.

    Keywords: Smuggling, Monetary Policies, Financial Policies, Autoregressive Distributed Lag
  • Somaye Norozi, Ali Haghighat* Pages 99-122

    The headquarter of facilitation and elimination of production barriers has been working since 2016  supporting the production sector in Iran in reference to the articles 61 and 62 of the law of eliminating production barriers, - in each province in form of a committee- some responsibilities and authorities of this headquarters are to make the right decisions to finance the production units properly, especially the unfinished projects, cooperating the agent banks, if those units have been approved by the bank and the corresponding committee based on  technical and  financial plans, and economic feasibility studies. The performance evaluation of the corresponding committee in Qazvin Province from 2016 to 2020 depicts that there is a considerable deviation amid the selected applications approved by the committee and the ones financed by the banking system, although  the banking system has refused to pay the financial facilities to 44 percent of the approved applications ( 58 % in terms of the amount of facilities). Hence,  the the committee 's approvals are obligatory for all executive bodies and service companies and banks in compliance with the prevailing laws. This study aims to identify and classify the reasons behind the refusal of the Agent Banks to implement the facilitation and elimination of production barriers committee’s approvals in the industry sector of Qazvin Province. Therefore, the reasons have been identified and ranked by collaborating 15 experts in the industrial production banking and government sectors using TOPSIS method and  the Delphi method. The Results illusterate that the unstable situation of the macroeconomics and the lack of technical, financial, and economic feasibility study for economic plans considered as the most important reasons behind the refusal of Qazvin province banking system to implement the facilitation and elimination of production barriers committee’s approvals.

    Keywords: Headquarters for Facilitation, Elimination of Production Barriers, industrial sector, TOPSIS method., Delfi method
  • Abolghasem Golkhandan*, Sahebe Mohammadian Mansour Pages 123-160

    Civil conflict risk shows the possibility of armed confrontation with the government in its various forms. This research tried to investigate the factors affecting on the civil conflict risk with an Emphasis on the natural resource abundance and interactive effects in 87 countries of the world during the period of 2000-2018 using the dynamic panel data approach. Experimental results using System Generalized Method of Moments (SGMM) show that the effect of natural resource abundance on the civil conflict risk is positive and significant, and this effect is negative and significant for indicators of institutional quality, militarization and decentralization. Also, the positive effect of the natural resource abundance on the civil conflict risk decreases in the presence of good institutions and militarization and increases with the application of decentralization policy. According to other results, the variables of per capita income and the share of arable land from the total area of the country have a negative and significant effect, and population and religious and racial tensions have a positive and significant effect on the civil conflict risk in the studied countries.

    Keywords: Civil Conflict Risk, Contest Success Function, Natural Resource Abundance, Interactive Effects, System Generalized Method of Moments (SGMM)
  • Reza Mirzaie, Habib Aghajani*, Reza Ranjpour Pages 161-185

    Government revenues are a source of financing and a tool for financial policies to achieve economic goals. Fluctuations and instabilities of this income cause the government to rely on an uncertain source in planning and face problems in achieving programmatic and long-term goals. Therefore, in the present study, the impact of the instability of government revenues on the financing of Iran's economic growth in the period of 1990-2020 is investigated using the non-linear auto-regression method with explanatory intervals. The results of the study show that the results of the study show that financial development in a linear model has a positive effect on economic growth, as well as positive and negative shocks of financial development in a non-linear model have a positive effect on economic growth, but the negative shocks of the first break of financial development have a negative effect has been in economic growth. On the other hand, in the long-term pattern, positive and negative shocks of financial development had positive effects on economic growth, and negative shocks of the first interruption of financial development had a negative effect on economic growth. Also, considering the different effects of positive and negative financial development shocks in the short and long term, it can be seen that the financial development shocks had asymmetric effects.

    Keywords: Budget Deficit, Government Debt, Economic Growth
  • Hossein Amiri*, Wahhab Qelich, Mahboubeh Karami Pages 187-212

    Linked banking is one of the methods of providing microfinance, which aims to expand the reach of target groups to microfinance services with the aim of financial linkage between official financial organizations (commercial and government banks) and local financial groups. The purpose of this research is the pathology of the implementation of link banking in the Iranian banking system. For this purpose, this research using library research method, field studies, interviews with experts, managers and experts of the banking industry and using the SWOT factor analysis method in 1401, the weaknesses, strengths, opportunities and threats of using linked banking has been extracted in Iran and then, related strategies were formulated and analyzed by ranking and weighting indicators and prioritizing strategies. The results of the research indicate that the best strategy for implementing linked banking in Iran is an aggressive strategy; it means that the proposed strategies in this dimension are proposed with the aim of using the strengths to exploit the opportunities. According to the results of the research, it is suggested that more connections should be established between microfinance institutions and academic and research centers so that by coordinating the necessary experience transfer, users of microcredits can produce goods and services in line with the needs of the market.

    Keywords: Retail banking, Micro Finance, Linkage Banking, Joint Liability Group, Group Lending, Collateral removal
  • Hadi Naeini, Davood Jafari Seresht*, Saeid Eisazadeh Pages 213-238

    Foreign investment has many positive effects on the host countries. Attracting foreign investment through technology transfer and increasing competitiveness in the business environment probably lead to increasing economic growth and reducing poverty. Developing countries have always been trying to attract more foreign investment by providing the necessary conditions and increasing their competitiveness. In this regard, the governments of these countries have used various initiatives such as signing bilateral investment treaties as a reliable tool to encourage and promote foreign investment. This study has been compiled with the aim of investigating the impact of bilateral investment treaties on foreign investment in Iran. To achieve this purpose, the gravity model approach and the panel data model in the period of 2002 to 2020 have been used. The results show that there is a positive and significant relationship between signing bilateral investment treaties and the attraction of foreign investment in Iran. Because the sanctions imposed against Iran foreign investment inflows to Iran have significantly reduced. In addition, there is a positive and statistically significant relationship between the variables of the existence of common language, as well as the real GDP of the home countries and the attraction of foreign investment in Iran

    Keywords: Bilateral Investment Treaties, Foreign Investment, Gravity Model, Sanctions
  • Mohsen Moghri Gurderobari, Iman Dadashi*, Bahram Mohseni Maleki, Ali Zabihi Pages 239-277

    Tax revenues are one of the most important sources of government income and provide a major part of its expenses. The main goal of this research is which of the decision tree algorithm and linear multivariate regression methods provides a better prediction of tax evasion of legal taxpayers. Based on the theoretical foundations and background studies of a set of variables including 57 financial and non-financial indicators at three macroeconomic levels, taxpayers and tax auditors, in a sample consisting of 964 cases of legal entities at the level of the Mazandaran General Administration of Tax Affairs for the years 2012 to 2019 with The use of Python and Stata software has been investigated. At first, the sine-cosine identification algorithm was used to select the influencing variables. The results of the data analysis showed that the variables at the level of taxpayers and tax auditors are more effective in predicting tax evasion. Also, the findings indicate that the predictive power of the decision tree algorithm is higher than the linear multivariate regression

    Keywords: Tax evasion, Sine-cosine algorithm, Decision tree algorithm, Regression