فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 62 (پاییز 1402)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 62 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • منصوره سادات مظلوم، آزیتا رجبی* صفحات 1-20

    مخاطرات طبیعی و انسانی از مهم ترین مشکلات محلات قدیمی شهرها می باشند که در صورت نبود آگاهی و آمادگی و مشارکت اجتماعی بین ساکنین محلات خسارات زیادی به دنبال دارد. ازاین رو با توجه به وجود مسایل ناشی از بروز وقایع، توجه به تاب آوری اجتماعی در این محلات تاکید می شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی شاخص های تاب آوری اجتماعی در پی ارایه الگو از تاب آوری اجتماعی برای محلات قدیمی (محله اوین به عنوان محله مورد مطالعه) است. روش پژوهش تحقیقی و استفاده از اسناد کتابخانه ای و داده های میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل ساکنین محله (به تعداد 150 نفر) و گروه خبرگان (15 نفر به روش گلوله برفی) می باشند. داده های پژوهش پس از جمع آوری پرسشنامه، با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه anova و آزمون تعقیبی شفه و مدل PLS تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج یافته ها بیانگر این است که محله اوین در بین شاخص های مورد بررسی، به ترتیب از شاخص اقتصادی (04/3)، کالبدی- نهادی (89/2)، زیست محیطی (88/2) و در نهایت سرمایه اجتماعی (84/2) برخوردار است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی و استنباطی گویای مطلوب بودن تمامی شاخص های تاب آوری اجتماعی در محله می باشد. نتایج تحلیل های مدل معادلات ساختاری نیز نشان داد که شاخص سرمایه اجتماعی (مشارکت) و در میان زیرشاخص های این شاخص خودانگیختگی به عنوان مهم ترین شاخص می تواند در الگو تاب آوری اجتماعی محلات قدیمی و به ویژه محله اوین موثر باشد. با بررسی اوزان سایر شاخص ها به ترتیب شاخص اقتصادی، کالبدی- نهادی و زیست محیطی در مراتب بعدی در ترسیم الگوی تاب آوری اجتماعی محله اوین اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، تهران، محلات قدیمی، محله اوین
  • مهشید تاجدینی، منوچهر طبیبیان*، مسعود الهی صفحات 21-52

    واکاوی معنای ذاتی و منشا وجودی عدالت، یکی از پیچیده ترین مسایل فلسفی و اخلاقی محسوب می شود؛ که نحوه ی تبلور آن در جهان مبتنی بر مدنیت همواره مورد بحث و گفتمان جمعی اندیشمندان واقع شده است. بنیان این پژوهش بر تبیین تعریفی جامع از مفهوم عدالت در قالب پارادایم ایرانی شهر عدالت محور بنا نهاده شده است؛ که امکان سنجی تحقق آن در قالب طرح توسعه ی شهری فرحزاد تهران صورت می گیرد. این پارادایم نوین، بر مبنای ابعاد سه گانه ی عدالت (قانون، اخلاق و مدنیت) و با تاکید بر چهار وجه بنیادین آن (عدالت ماهوی، صوری، توزیعی و ساختاری) تدوین می گردد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی- توسعه ای و از لحاظ روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری داده ها به صورت اسنادی و میدانی بوده است. جامعه ی آماری پژوهش، متشکل از ساکنین، متخصصین و مسیولین شهری می باشد. داده ها در نرم افزار SPSS و بر مبنای آمار توصیفی (گویه های کیفی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (وزن دهی به گویه های بوگاردوس، آزمون تی تک نمونه ای و هم بستگی پیرسون) تحلیل شده است. یافته های حاصل از روش بوگاردوس، حاکی از وجود فاصله ی اجتماعی زیاد و طیف نامطلوبی از همه شمولی میان گروه های مختلف اجتماعی ساکن در فرحزاد است. هم چنین، نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل هم بستگی پیرسون، بیان گر عدم تحقق مولفه های شهر عدالت محور در وضع کنونی فرحزاد از دیدگاه شهروندان می باشد. در مقابل، سنجش وضعیت طرح مصوب «سامان دهی محور شهری فرحزاد» مبین مطلوبیت این طرح در ابعاد قانون محوری و اخلاق مداری و شرایط نامطلوب بعد اجتماع گرایی از دیدگاه متخصصین است. نتایج به دست آمده؛ حاکی از وجود ارتباط معنادار میان عدالت ساختاری و عدالت توزیعی، جهت تحقق ابعاد سه گانه ی شهر عدالت محور (قانون، اخلاق و مدنیت) بر مبنای وجوه ماهوی و صوری عدالت می باشد.

    کلیدواژگان: پارادایم، شهر عدالت محور، طرح توسعه ی شهری، عدالت ساختاری و عدالت توزیعی
  • نیما صیاد، حسین ذبیحی*، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 53-70
    با توجه به وخامت شرایط محیط زیستی در سطح جهان و اهمیت یافتن آن در مباحث مکان شهری، هدف این پژوهش ارایه الگویی جهت توسعه مبانی نظری مکان شهری با استفاده از رویکردهای بوم شناسی سیمای سرزمین است. داده های پژوهش به روش اسنادی، پیمایشی و با پرسشنامه جمع آوری شده است. حجم نمونه با فرمول کوکران 384 نفر تعیین شده و گزاره های پرسشنامه با کمک طیف لیکرت امتیازبندی شده اند. میزان همبستگی پرسشنامه با آزمون آلفای کرونباخ عدد 979/0 می باشد. میزان انطباق نمونه موردی با الگو به وسیله فرآیند تحلیل شبکه ای بررسی شده و نتایج نشانگر انطباق زیاد آن با الگو است. ادامه روند موجود از میزان این انطباق خواهد کاست، بنابراین راهکارهایی جهت بهبود شرایط ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مکان شهری، بوم شناسی سیمای سرزمین، مکان بوم شناختی، دریاچه شهدای خلیج فارس
  • الهام کاکاوند، رحیم هاشم پور* صفحات 71-90

    شهر و فضای شهری به عنوان یکی از فراگیرترین پدیده های اجتماعی است. بهره وری و مطلوبیت فضاهای شهری، موضوع مهمی است که باید در هر مطالعه ای که زندگی روزمره زنان و مردان را مدنظر قرار می دهد، مورد توجه قرار گیرد. نیاز به حضور در فضا برای همه گروه ها فارغ از جنسیت، سن، سطح درآمد، شغل و... امری ضروری است. حضور زنان در فضای شهری، به اندازه مردان، یکی از مهم ترین شاخص های عدالت شهری است. بنابراین در این مقاله با هدف ارزیابی میزان عدالت جنسیتی در فضای شهری، از روش توصیفی- تحلیلی و نرم افزار Spss در تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده و همچنین با به کارگیری آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی در گروه بندی مولفه ها به ارزیابی هرکدام پرداخته شده است و تعداد 368 پرسش نامه (در قالب طیف لیکرت) در هر یک از مناطقه سه گانه شهر قزوین توزیع شده است. در طراحی پرسش نامه ها به طور ضمنی مفهوم سقف شیشه ای و هنجارهای فضای شهری برای زنان در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد بهره برداری از فضای شهری در سطح منطقه دو شهر قزوین برای زنان در نسبت با سایر مناطق بیشتر است.

    کلیدواژگان: عدالت جنسیتی، زنان، فضای شهری، سقف شیشه ای، قزوین
  • سجاد معماردزفولی، محسن تابان*، مصطفی مسعودی نژاد، محمدابراهیم مظهری صفحات 91-106
    امروزه هویت در مکان های عمومی شهری یکی از دغذغه های مهم بشر می باشد. تجلی احراز هویت به عنوان جهشی به سوی زندگی با کیفیت تر تلقی می گردد. شناخت خواسته های روحی افراد و انعکاس آن در طراحی شهری و معماری ابنیه عمومی در هویت بخشی به هر یک از فضاها برای برقراری ارتباطی دوسویه میان فضا و کاربران آن امری ضروری است. لذا توجه به کیفیت کالبدی و عملکردی چنین فضاهایی در جهت افزایش تعاملات اجتماعی، تعریف و خلق رویدادهای فرهنگی و اجتماعی، از سوی طراحان در فضاهای عمومی می تواند به بازیابی هویت جمعی شهروندان کمک کند. مقاله حاضر بر اساس گزاره های تحقیق و با روشی ترکیبی شامل روش توصیفی جهت تبیین معیارهای کلیدی کیفیت فضای جمعی شهری و روش پیمایشی به منظور تعیین رابطه میان متغیرها از یک سو و همچنین شدت تاثیر هر کدام از سوی دیگر می پردازد. بر همین اساس، هفت معیار نفوذپذیری، گوناگونی، خوانایی، انعطاف پذیری، تناسب بصری، غنای حسی و رنگ تعلق در زمینه شکلگیری، احراز و تشخیص هویت مکان از نقطه نظر مخاطبان در فضای جمعی دارای اهمیت می باشند. تبیین هفت معیار، در مجموع به واسطه 31 زیرمعیار و34 سنجه (متغیر) با استناد به تاثیر ضریب پیرسون، ابتدا تاثیر متغیرهای متفاوت بر دیگری در ارتباط با مطالعه موردی یعنی منطقه راه آهن اهواز مورد توجه قرار گرفته است. در نهایت، با یافتن تاثیرات فاکتورهای مورد مطالعه بر ارتقای هویت فضای جمعی بر اساس روش آزمون تک نمونه ای، امکان شدت تاثیر هر متغیر در زمینه مطالعه و سنجش ارتقای فضای جمعی شهری فراهم شده که در عین حال، گامی اساسی در مسیر تدوین و ارایه راهکارهای مطلوب در سطحی فراتر است.
    کلیدواژگان: هویت، مکان عمومی، فضای جمعی شهری، تعاملات اجتماعی ایستگاه راه آهن اهواز
  • ایمان درودی، محمدرضا زندمقدم*، زینب کرکه آبادی صفحات 107-124

    بدون تردید مواجه شدن با حجم عظیمی از داده ها و اطلاعات و مطرح شدن زمان به عنوان مهمترین سرمایه در مدیریت های نوین شهری راهی جز تمسک به استفاده از تکنولوژی و فناوری های نوین باقی نخواهد گذاشت. در فرآیند تصمیم گیری مشارکتی به یاری سیستم های زیست محیطی مجازی می توان پس از ارزیابی در شبیه سازی ایده یا راه حل ها، موارد عملی و مناسب را برگزید و از تصمیم گیری نادرست پیشگیری کرد. هدف اصلی این پژوهش می تواند دستیابی به دیدگاهی جدید در شهرسازی ایران که در آن اولویت طراحی منظر بر اساس دسترسی به منظر پایدار شهری با تکیه بر مشارکت و سهیم نمودن ساکنین محلی در فرآیند طراحی منظر در نظر گرفته شود. در این مقاله روش نمونه گیری، گلوله برفی انتخاب شده. مولفه های تاثیرگذار بر دو عامل شهرسازی مشارکتی و محیط مجازی اشتراکی شناسایی و با استفاده از روش دلفی مورد تجریه و تحلیل قرار گرفتند و عواملی که دارای تاثیر کمتری بر روی مدل تحقیق خواهند بود با استفاده از نظر خبرگان حذف شدند و سپس با توجه به مدل ها و پرسشنامه پر شده توسط پاسخگویان یک مدل مفهومی تشکیل گردید. در تشکیل این مدل مفهومی از نظرات خبرگان با روش طوفان مغزی بهره گرفته شد تا امکان استنتاج یک مدل متناسب با روش ANP فراهم گردد. در این صورت می توان در محدوده پهنه رودکی که از پتانسیل مناسبی به لحاظ هویت تاریخی و فرهنگی برخوردار است، سیستم پایدار منظر شهری را با توجه به اولویت های بدست آمده از فرآیند تحلیل شبکه ای، طراحی و از آن خروجی های مفید در پروسه تصمیم سازی ها دریافت خواهد شد.

    کلیدواژگان: منظر شهری پایدار، شهرسازی مشارکتی، پهنه رودکی
  • غلامرضا محمدی، ریباز قربانی نژاد*، کیومرث یزدان پناه، اعظم یوسفی صفحات 125-140
    حکمروایی خوب یک الگوی نوین در شیوه اداره کشور است که در آن دولت بخش خصوصی و مردم با همدیگر برای اداره کشور مشارکت می کنند. این شیوه یکی از راهبرد های مناسب در دست یابی به توسعه پایدار است. هدف این نوشتار بررسی وضعیت اقتصادی آسیای جنوب غربی از سال (1401-1385)است. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی با رویکرد ژیوپلیتیک انتقادی به دنبال پاسخ به این سوال است که: کشور های آسیای جنوب غربی در دوره مطالعاتی در شاخص های اقتصادی چه عملکردی داشته اند؟ با فرض بر این که حکمروایی خوب در رشد اقتصادی موثر است.
    یافته های تحقیق نشان دادندکشور هایی که الگوی حکمروایی خوب را در مدیریت سیاسی فضا اجرا نمودند، در شاخص های اقتصادی عملکرد مطلوبی داشته اند.
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، عملکرد اقتصادی، آسیای جنوب غربی
  • سیروس رضایی، بیژن رحمانی* صفحات 141-158
    رودخانه های درون شهری از سرمایه های محیط زیست شهرها محسوب می شوند و در فراهم کردن منابع زیست محیطی شهر، تنوع زیستی و شادابی و سرزندگی محیطی نقش موثری دارند. این پژوهش، با هدف تاثیرات شهرنشینی بر سیستم رودخانه قره سو و سپس اثرات فعالیت های انسانی و گسترش شهرنشینی بر الگوی زهکشی شهر، تغییرات کانال رود و مخاطرات مرتبط با آن از جنبه ژیومورفولوژیکی در شهر کرمانشاه می باشد؛ و با استفاده از آزمون کای اسکوایر در 2بازه زمانی اصلی و 5بازه فرعی و تاثیرات شهرنشینی بر رودخانه قره سو در طی 4دهه مورد بررسی قرار داده است. نتایج این پژوهش نمایانگر این موضوع است که، با ارزیابی سریع ژیومورفیک تغییرات کاهشی و افزایشی عرض کانال رودخانه قره سو این تغییرات با کاربری اراضی اطراف رودخانه ارتباط معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، شهرکرمانشاه، رودخانه قره سو، آزمون کای اسکوائر
  • حمید نورش، کریم حسین زاده دلیر*، علی آذر صفحات 159-182

    تغییر کاربری زمین ‏می تواند الگوی استفاده انسان از زمین در یک منطقه را منعکس کند و نقش مهمی در حفاظت از آب و خاک فضایی ایفا کند. مطالعه در مورد تغییر الگوهای کاربری زمین در جهان برای مقابله با تغییرات آب و هوایی جهانی و توسعه پایدار اهمیت زیادی دارد. بنابراین امروزه شناخت روند تغییرات کاربری اراضی و عوامل تاثیرگذار بر آن از مباحث بسیار مهم و مطرح در مطالعات شهری به شمار می‏رود. مناطق پیرامون شهرها تحت تاثیر و نفوذ رشد شهری قرار می‏گیرند. این نفوذ سبب تغییر در نقش و کارکردها و همچنین فرم این مجتمع‏های زیستی می‏گردد. شهر تبریز به عنوان یکی از کلان شهرهای مهم کشور، در طی سالیان اخیر، تغییرات بسیاری را از لحاظ تغییر کاربری زمین، به خود دیده است و به واسطه توسعه شهر، زمین‏های اطراف (باغات و اراضی کشاورزی) توسط پیشروی کاربری‏های شهری، تغییر کاربری یافته‏اند. هدف تحقیق حاضر، به تحلیل آینده نگری تغییرات کاربری اراضی شهر تبریز در طی سال‏های 2016-1986 پرداخته است. روش تحقیق پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی است و روش جمع‏آوری اطلاعات، اسنادی و میدانی است. این پژوهش با بهره گیری از تصاویر ماهواره لندست و نرم افزار 4.8 ENVI به همراه سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS 10.2 Arcبه بررسی تغییرات کاربری اراضی شهری تبریز طی یک دوره 30 ساله از 1986 تا 2016 می پردازد تا فرایند تغییرات صورت گرفته در کاربری اراضی این شهر را طی دوره مذکور بیان نماید. نتایج به‏دست آمده، نشان می‏دهد که شهر تبریز جهت توسعه خود، اکثرا فضای سبز و اراضی کشاورزی را به زیر سلطه خود برده است و از سهم این کاربری با گذشت زمان، کم شده است.

    کلیدواژگان: آینده نگری، تغییرات کاربری اراضی، تصاویر ماهواره‏ای، توسعه شهری، شهر تبریز
  • مجید حضرتی، محمدتقی حیدری*، جعفر مهدیون صفحات 183-202

    یکی از اهرم های اصلی در موفقیت طرح ها و برنامه های توسعه شهری، هماهنگی میان سازمان ها و کنشگران توسعه شهری است. چرا که، تمرکزگرایی یا تعدد سازمان ها و نهادهای اداره کننده شهری موجب سردرگمی و اتلاف منابع شهری و ناموفق بودن تهیه و اجری طرح های توسعه شهری خواهد شد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی بدنبال تحلیل نقش کنشگران طرح های توسعه شهری در ساماندهی و توسعه کالبدی-فضایی در منطقه3 شهر زنجان است. گردآوری داده ها با مطالعات میدانی و کتابخانه ای انجام شد. جامعه آماری با روش نمونه گیری گلوله برفی 30نفر انتخاب شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی، مدل معادلات ساختاری و مدل چندموضوع-چندبازیگر با نرم افزارSPSS، SmartPLS و Mactor استفاده شد. نتایج نشان داد که شاخص های «الگوی توسعه شهری مطلوب» با ضریب 824/0؛ «آلودگی» با ضریب 833/0 ؛ «توسعه گردشگری» با ضریب 837/0؛ و «تقویت امنیت» با ضریب 829/0 بیشترین ارتباط و همبستگی را با تهیه و اجرای طرح های توسعه شهری داشته است. همچنین، بیشترین تاثیر کنشگران برای سازه اجتماعی با ضریب تاثیر 801/0 و سازه زیست محیطی با ضریب 592/0 است. علاوه براین، شهرداری رابطه مستقیم با اداره راه و شهرسازی و شرکت های مهندسین مشاور در تهیه و اجرای طرح های شهری دارد و نهادهای محلی و شهروندان چندان مورد توجه قرار نگرفته اند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، طرح های توسعه، کنشگران شهری، مدل مکتور، شهر زنجان
|
  • Mansoureh Sadat Mazloom, Azita Rajabi * Pages 1-20

    Natural and human hazards pose significant challenges in the historic districts of cities, where a lack of awareness, preparation, and social participation among residents can lead to substantial damage. Recognizing the issues arising from such events, attention to social resilience becomes imperative in these areas. Consequently, this research endeavors to explore the indicators of social resilience, aiming to formulate a model specifically tailored for old neighborhoods, with a focus on the Evin neighborhood. The research methodology involves a comprehensive study utilizing both library documents and field data. The statistical population comprises 150 residents of the neighborhood, along with a group of 15 experts selected through the snowball method. Data collected through questionnaires were subjected to analysis using one-way analysis of variance (ANOVA), Shefes post hoc test, and partial least squares (PLS) model. The findings reveal that Evin neighborhood exhibits positive outcomes across various indicators, with an economic index of 304, a physical index of 2.89, an environmental index of 2.88, and a social capital index of 2.84. Factorial and inferential analyses further confirm the favorable status of all social resilience indicators in the neighborhood. Structural equation model analyses highlight the significance of the social capital index, particularly the sub-index of participation and spontaneity, as crucial factors in the social resilience model for old neighborhoods, especially within Evin. Examining other indicators, such as economic, physical-institutional, and environmental factors, indicates their respective contributions to shaping the social resilience model of Evin neighborhood. In conclusion, this research underscores the importance of understanding and enhancing social resilience in Tehran's old neighborhoods, with a specific focus on the Evin neighborhood.

    Keywords: Social resilience, Tehran, old neighborhood
  • Mahshid Tajedini, Manochehr Tabibian *, Masoud Elahi Pages 21-52

    The exploration of the intrinsic meaning and origin of justice represents one of the most intricate philosophical and moral inquiries. The discourse on how justice is manifested in the world, grounded in civilization, has been a perennial subject among theorists. This research delves into elucidating a comprehensive definition of the Iranian paradigm for a just city, with a specific focus on its realization within the framework of the Farahzad Urban Development Plan in Tehran. The novel paradigm is rooted in three dimensions of justice—law, ethics, and civilization—emphasizing four fundamental aspects: substantive, formal, distributive, and structural justice. The research adopts an applied-developmental approach in terms of purpose and a descriptive-analytical methodology. Data collection involves both documentary research and field investigations, incorporating interviews and questionnaires. The study's statistical population comprises residents, experts, and city officials, and the results are analyzed using SPSS software with a combination of descriptive and inferential statistics. The Bogardos method reveals a significant social distance and an unfavorable universality range among diverse social groups in Farahzad. The sample test and Pearson correlation analysis highlight a non-realization of just city components in the current Farahzad situation from citizens' perspectives. Conversely, an assessment of the approved plan, "Organizing Farahzad Urban Center," underscores its desirability in terms of law and ethics but identifies unfavorable socialist dimensions according to expert evaluations. Significantly, the results demonstrate a meaningful relationship between structural justice and distributive justice in the pursuit of justice-oriented dimensions based on essential and formal aspects.

    Keywords: Paradigm, Just City, Urban Development Plan, Structural Justice, Distributive Justice
  • Nima Sayad, Hossein Zabihi *, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi Pages 53-70
    Given the global deterioration of environmental conditions and its critical relevance to urban issues, this research aims to establish a model for advancing the theoretical underpinnings of urban spaces through the lens of landscape ecology. Research data have been systematically gathered through documentary research, surveys, and questionnaires. The sample size, determined using the Cochran formula, consists of 384 participants, and Likert scale scoring was employed for questionnaire statements, attaining a high correlation level of 0.979 through Cronbach's alpha test. The conformity of the case study with the proposed model was evaluated using the Analytic Network Process (ANP), revealing a substantial alignment. However, it is noted that the ongoing trajectory may diminish this alignment, prompting the provision of solutions to ameliorate the situation.
    Keywords: Urban Place, landscape ecology, Eco Place, Shohada-ye Khalij-e Fars Lake
  • Elham Kakavand, Rahim Hashempour * Pages 71-90

    City and urban space represent pervasive social phenomena, and the productivity and utility of urban spaces are crucial considerations in any study examining the daily lives of both men and women. The imperative for presence in space is universal, transcending gender, age, income level, occupation, and other factors. The presence of women in urban spaces, akin to men, stands as a paramount indicator of urban justice. Thus, this article employs a descriptive-analytical method and utilizes SPSS software for data analysis to assess the degree of gender justice in urban space. Additionally, one-way analysis of variance and Tukey tests are employed for the component grouping evaluation, involving the distribution of 368 Likert scale questionnaires across three areas of Qazvin. The questionnaire design implicitly considers the concept of the glass roof and urban space norms for women. The study results reveal that, in the regions of Qazvin, women's utilization of urban space is more pronounced compared to other areas. This disparity is attributed to the dominance of an active and dynamic urban space in this region, challenging the concept of the glass roof and showcasing increased presence of women.

    Keywords: Gender Justice, Women, Urban Space, glass roof, Qazvin
  • Sajad Memardezfouli, Mohsen Taban *, Mostafa Masoudinezhad, Mohamad Ebrahim Mazhary Pages 91-106
    In today's context, the issue of identity in urban public places remains a significant concern for mankind. The spiritual aspirations of individuals and their reflection in the design of public buildings are pivotal for identifying these spaces. Therefore, designers can contribute to the restoration of citizens' collective identity by emphasizing physical and functional quality, aiming to increase social interactions and facilitate cultural and social events in public spaces. This article employs a combined method, integrating a descriptive approach to explain the key quality criteria of urban collective spaces and a survey method to determine the relationship between variables and the intensity of their impact. Seven key criteria emerge as crucial for shaping, validating, and recognizing the identity of a place from the audience's perspective within collective spaces. To expound on these criteria, a total of 31 sub-criteria and 34 criteria are considered, analyzing the impact of various variables in relation to the study's scope. Ultimately, by discerning the effects of these factors on enhancing the identity of collective spaces, the article provides insights into the intensity of each variable's impact and a metric for measuring the improvement of urban collective spaces.
    Keywords: Identity, public place, urban collective space, social interactions, Ahvaz railway station
  • IMAN DORODI, Mohammad Reza Zandmoghadam *, Zeinab Karkehabadi Pages 107-124

    Undoubtedly, confronted with an immense volume of data and information, and recognizing time as the paramount capital in modern city administrations, the imperative is clear: embracing new technologies becomes unavoidable. In the realm of participatory decision-making, the utilization of virtual environmental systems offers a practical avenue. These systems enable the selection of viable and fitting solutions through the evaluation of simulated ideas, thereby averting erroneous decisions. The principal objective of this research is to usher in a novel perspective within Iran's urban planning, wherein the precedence of landscape design hinges on the attainment of a sustainable urban landscape, emphasizing the active involvement of local residents in the design process.In this article, the snowball sampling method is employed. The significant components of collaborative urban development and collaborative virtual environments were discerned and analyzed using the Delphi method. Factors with lesser impact on the research model were identified through expert opinions, resulting in the formulation of a conceptual model based on both existing models and responses from a questionnaire. In crafting this conceptual model, expert opinions were amalgamated through the brainstorming method, facilitating the derivation of a suitable model using the Analytic Network Process (ANP) method. Following this approach, a sustainable urban landscape system can be envisioned for the Rudaki area, leveraging its substantial potential in historical and cultural identity. This process, rooted in network analysis, not only offers a valuable output for decision-making but also serves as a foundation for designing a sustainable urban landscape system.

    Keywords: Sustainable Urban Landscape, Participatory Urban Planning, Rudaki district
  • Gholamreza Mohammadi, Rebaz Ghorbannejad *, Kiomars Yazdanpanah, Azam Yousefi Pages 125-140
    Good governance represents a novel approach to governing a country, involving the collaborative participation of the government, private sector, and the populace in the administration of the nation. This model is deemed a fitting strategy for achieving sustainable development. The objective of this article is to scrutinize the economic landscape of Southwest Asia from 2006 to 2022. Employing a descriptive-analytical method with a critical geopolitical approach, the research aims to address the question: How have Southwest Asian countries fared in terms of economic indicators during the study period, considering the presumed impact of good governance on economic growth? The research findings indicate that countries embracing the principles of good governance in political management exhibit positive performance in economic indicators.
    Keywords: Good governance, Economic Performance, Southwest Asia
  • Siroos Rezaee, Bijan Rahmani * Pages 141-158
    Inner-city rivers are acknowledged as environmental assets for cities, actively contributing to the provision of environmental resources, biodiversity, and environmental vitality. This research focuses on assessing the impact of urbanization on the Qarasu river system. Specifically, it investigates the effects of human activities and the expanding urban footprint on the drainage pattern, alterations in the river channel, and associated geomorphological risks in the city of Kermanshah. By employing the chi-square test across two main time frames and five sub-frames, the study delves into the consequences of urbanization on the Qara-Su River over four decades. The research results underscore a significant relationship between changes in the width of the Qara-Su river channel, as swiftly evaluated through geomorphic analysis, and the land use in the surrounding areas.
    Keywords: urbanization, Kermanshah, Qarasu River, chi-square test
  • Hamid Norash, Karim Hosseinzadeh Dalir *, Ali Azar Pages 159-182

    Understanding the trend of land use change and its influencing factors stands as a paramount concern in contemporary urban studies. The vicinities surrounding cities bear the impact of urban growth, triggering alterations in the roles, functions, and configurations of these ecological complexes. Tabriz, being a pivotal metropolis in the country, has undergone notable changes in land use in recent years. The urban expansion has transformed the surrounding lands, including gardens and agricultural areas. This study aims to scrutinize the patterns of land use change in Tabriz from 1986 to 2016. Employing a descriptive-analytical research approach with documentary and field data collection methods, Landsat satellite images, ENVI 4.8 software, and Arc GIS 10.2 geographic information system were utilized to analyze the changes in Tabriz's urban lands over three decades. The findings reveal that Tabriz, in pursuit of its development, has predominantly encroached upon green spaces and agricultural lands, leading to a decline in their share over time.

    Keywords: Futurism, Land Use Change, Satellite Images, Urban Development, Tabriz
  • Majid Hazrati, Mohammad Taghi Heydari *, Jafar Mahdiyoun Pages 183-202

    One of the key determinants for the success of urban development plans and programs lies in the coordination among organizations and actors involved in urban development. Centralization or the proliferation of managing organizations and institutions in a city can lead to confusion, resource wastage, and the failure to formulate and execute urban development plans. This article employs a descriptive-analytical method to scrutinize the role of activists in urban development projects, particularly in organizing and enhancing physical-spatial development in Region 3 of Zanjan. The data were collected through a combination of field and library studies, with a statistical population selected through the snowball sampling method, totaling 30 individuals. For data analysis, the study utilizes factor analysis tests, structural equation models, and multi-subject-multiplayer models with the assistance of SPSS, Smart PLS, and Mactor software. The findings highlight that indicators such as "favorable urban development pattern" (coefficient: 0.824), "Pollution" (coefficient: 0.833), "Tourism Development" (coefficient: 0.837), and "Strengthening security" (coefficient: 0.829) exhibit the highest relationship and correlation with the preparation and implementation of urban development plans. Furthermore, activists have the most substantial impact on social structure (impact factor: 0.801) and environmental structure (coefficient: 0.592). Notably, the municipality establishes a direct relationship with the Department of Roads and Urban Development and consulting engineers in formulating and executing urban plans, while local institutions and citizens receive relatively less attention.

    Keywords: Urban Planning, Development Plans, urban activists, spatial organization, Zanjan