فهرست مطالب

علوم زمین - پیاپی 130 (زمستان 1402)

نشریه علوم زمین
پیاپی 130 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا امینی، محمد معانی جو* صفحات 1-20

    جوشش یکی از فرایندهای متداول است که به تشکیل ذخایر رگه ای و غنی شدگی فلزات گرانبها می انجامد. وجود رابطه مکانی بین جوشش و نهشت فلزات گرانبها ابزاری ارزشمند در اکتشاف ذخایر اپی ترمال به شمار می ر ود. بنابراین بررسی رخداد این فرایند در کانسارهای اپی ترمال می تواند تخمین درستی از ادامه روند اکتشافی پیش رو قرار دهد. کانسار طلای اپی ترمال چاه مراد در فاصله 75 کیلومتری شمال باختر شهرستان بزمان، استان سیستان و بلوچستان قرار دارد. از نظر جایگاه زمین شناختی، این کانسار در محدوده کمان ماگمایی مکران-چاگای در جنوب خاور ایران قرار گرفته است. کانه زایی طلا در کانسار چاه مراد در 3 مرحله و به صورت رگه های سیلیسی در حدفاصل پهنه دگرسانی آرژیلیک با سنگ میزبان داسیت و ریوداسیت رخ داده است. بررسی های بافتی، کانی شناسی و مطالعات میانبارهای سیال نشان دهنده رخداد فرایند جوشش در این کانسار است.از جمله مهم ترین شواهد رخداد این فرایند، می توان به حضور الف) آدولاریا، ب) کلسیت با بافت تیغه ای، پ) بافت های برشی، کلوفرمی، قشری، ت) وجود میانبارهایی با نسبت متفاوت مایع و بخار، ث) افزایش شوری سیال با کاهش دمای همگن شدگی در میانبارهای سیال، ج) وجود میانبارهای سیال با شوری های متفاوت، چ) همیافتی میانبارهای تک فازی سیال همراه با تک فازی بخار اشاره داشت. بنابراین، وجود رخداد  جوشش، در کانسار چاه مراد تایید می گردد.

    کلیدواژگان: جوشش، میانبارهای سیال، آدولاریا، برشی، اپی ترمال، چاه مراد
  • محمدرضا شیخ الاسلامی* صفحات 21-42

    بر پایه شواهد زمین ساخت -رسوبی، ده حوضه رسوبی کنترل شده توسط  فرایندهای زمین ساختی در اطراف ناحیه خط درز تتیس کهن (پالیوتتیس) در شمال خاوری ایران شناسایی شده اند. این حوضه ها از پالیوزوییک زیرین تا به امروز در پاسخ به حرکات نسبی ابر قاره های اوراسیا و گندوانا  شکل گرفته اند. حوضه های شناخته شده از قدیم به جدید عبارتند از: 1)  حوضه حاشیه غیرفعال پالیوزوییک ایران مرکزی، 2) حوضه سکوی دونین-کربنیفر صفحه توران،  3) حوضه حاشیه قاره ای فعال (گودال اقیانوسی- پیش کمان)،  4)  کمان و حوضه های مرتبط با کمان به سن پرمو تریاس،  5) حوضه های پیش بوم پیرامونی به سن تریاس بالایی- ژوراسیک زیرین،  6)  حوضه درون کوهی ژوراسیک زیرین تا میانی،  7) حوضه کافتی ژوراسیک میانی،  8) حوضه پیش بوم الیگوسن-پلیوسن و 10) حوضه مولاسی پساکوهزادی. هر حوضه، تاریخچه تکاملی منحصر به فرد خود را داراست و در محیط زمین ساختی ویژه ای، در جریان تکامل اقیانوس تتیس کهن در شمال ایران، شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: زمین ساخت، حوضه های رسوبی، شمال خاور ایران، اقیانوس تتیس کهن
  • سعید حکیمی آسیابر*، بابک طاهرخانی، مهناز فلاح صفحات 43-58
    نمونه های متعددی از گسل های پارگی در بلوک طبس مشاهده می شود. این گسل ها معمولا در کمربندهای دارای چین های فعال دیده می شوند. در این مقاله نمونه ای از گسل های یاد شده مورد مطالعه قرار گرفته است. تاقدیس کمرمهدی دارای روند شمالی-جنوبی است. گسلی با روند تقریبی N75E در شمال تاقدیس کمرمهدی مشاهده شد که در روی زمین دارای سوی برش مشخصی نمی باشد و ساختارهای زمین شناسی موجود در طرفین آن نیز یکسان نیستند. این پژوهش در راستای تعیین سوی برش گسل یاد شده انجام شده است. برای پی بردن به جهت برش گسل یاد شده، نقشه زمین شناسی بامقیاس 1:1000 تهیه شد و مرز واحدهای سنگی و موقعیت محور چین، به عنوان نشانگرهای کلیدی برای محاسبه سوی برش در نظرگرفته شدند. مقدار جابه جایی ترو (331 متر) و هیو (143 متر) گسل یاد شده پس از ترسیم مقاطع زمین شناسی دو طرف گسل با استفاده از نرم افزار اتوکد به دست آمد. با به دست آوردن میزان و سوی برش گسل، وجود گسل پارگی و نحوه جابه جایی آن به اثبات رسیده و الگوی حرکتی تشکیل گسل پارگی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: گسل پارگی، هیو، افت قائم، چین های فعال، بلوک طبس، ایران
  • زهرا تواضع، ابراهیم غلامی*، حسین معتمدی، بهمن سلیمانی صفحات 59-80

    سازوکارهای گوناگونی مانند نقش حرکت نمک، نقش سطوح جدایش چندگانه در پوشش رسوبی، تداخل بین فازهای مختلف دگرشکلی و نقش پی سنگ در طول چین خوردگی در کمربندهای چین خورده - رانده فعال هستند. عملکرد این سازوکارها نقش مهمی در شکل گیری ساختارهای متفاوت و عوارض زمین شناسی در واحدهای زمین شناسی و هندسه ساختمان ها دارد. در این پژوهش، چنین ساختارهایی در تاقدیس های تخته، نره و کوه لار در شمال بلندای کهن فارس طی مشاهدات صحرایی معرفی گردیده اند و ویژگی های هندسی تاقدیس ها همچون نسبت چین ها، فاصله محوری و نصف طول موج اندازه گیری و بررسی شده اند. این ساختارها بیشتر شامل چینه های رشدی، ساختارهای مرتبط با سطوح جدایشی کم ژرفا از جمله چین های گوش خرگوشی، گسل ها که خود از ساختارهای کنترل کننده هندسه و جنبش شناسی (کینماتیک) ساختارها هستند، چشمه های گوگردی مرتبط با عملکرد گسل ها و متاثر از روانه شناسی (Rheology) سازند های منطقه می باشد. بررسی حاضر نشان می دهد که تاقدیس ها با آرایش پلکانی راست بر، دارای نسبت شکلی چین کمتر از 10 و جزو چین های جدایشی می باشند که در تشکیل آن ها افق های جدایشی نقش داشته اند. تشکیل این تاقدیس ها همزمان اتفاق افتاده که در ادامه به یکدیگر متصل خواهند شد. این تاقدیس ها در ارتباط با گسل های پی سنگی هستند. موقعیت این تاقدیس ها از نظر قرار گیری در بلندا، مناسب حضور هیدروکربن است اما گسلش پی سنگی در یال جنوبی چین های مورد مطالعه به ویژه تاقدیس تخته ممکن است مخزن را تحت تاثیر قرار دهد. حضور آب چاک (water gap) و هواچاک (wind gap) ها در چین های منطقه نشانه بالا آمدگی چین ها و فعال بودن منطقه در حال حاضر است.

    کلیدواژگان: تخته، چینه های رشدی، نسبت شکلی چین، چین جدایشی.بالاآمدگی
  • شیرین سامانی، علی ارومیه ای*، امیرحسین عنایتی، ایماندخت مصطفوی، میشا پزشکی صفحات 81-94

    فرایندهای دیاژنزی در سنگ های کربناته مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر ویژگی های این نوع مخازن هستند. همچنین با توجه به اهمیت شناخت ویژگی های مکانیکی سنگ مخزن ها در مدل سازی ژیومکانیکی و کاربرد آن یافتن نحوه تاثیرگذاری فرایندهای دیاژنزی بر این ویژگی ها نیز ضروری است. در این پژوهش به بررسی نحوه اثرگذاری دو فرایند دیاژنزی دولومیتی شدن و سیمان انیدریتی بر ویژگی های  مکانیکی مخازن کربناته سازند کنگان مانند مقاومت فشاری تک محوری، مدول الاستیسیته، چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی سنگ پرداخته شده است. مطالعه و ارزیابی ها در دو فاز مطالعات سنگ شناختی و اندازه گیری ویژگی های فیزیکی و مکانیکی انجام شده  است. نتایج نشان می دهند که تغییرات در ویژگی های مکانیکی به شدت تحت تاثیر این دو  فرایند دیاژنتیکی که به شدت بر تخلخل، نوع منافذ و کانی شناسی تاثیر می گذارد، هستند. برای بررسی بیشتر دولومیت ها با توجه به شدت دولومیتی شدن به چهار گروه تفکیک شده اند. مطابق با نتایج دولومیتی شدن به طور کلی در نمونه های مورد مطالعه سبب افزایش تخلخل، کاهش مقاومت و مدول الاستیسیته شده است هرچند با اثر دیگر عوامل گروه دوم و چهارم به ترتیب مقاوم ترین و کم مقاومت ترین  نمونه ها را در خود جای داده ‍اند. حضور انیدریت به طورکاملا معکوس و سبب بهبود ویژگی های مقاومتی شده است.

    کلیدواژگان: سازندکنگان، مخازن کربناته، دیاژنز، دولومیتی شدن، ویژگی های مکانیکی
  • علی حسین جلیلیان*، محمدعلی کاوسی صفحات 95-110

    سازند گدوان (هوتریوین-بارمین) معرف بخشی از توالی رسوبی کرتاسه زیرین در مناطق مرکزی و خاوری کمربند چین خورده-رانده زاگرس است. مطالعات میدانی رخنمون ها و سنگ نگاری 30 مقطع نازک از نمونه های این سازند در تاقدیس خانه کت همراه با بررسی نمودارهای گاما-صوتی و 25 مقطع نازک از خرده های حفاری دو حلقه چاه از میدان های گازی دشتک و بندوبست در زیرپهنه فارس داخلی گویای رویدادهای مهمی در روند تکامل حوضه، به ویژه تغییر نظام رسوب گذاری و نوع سکوی (پلاتفرم) آن زمان است. نکته کلیدی در این میان، تغییر کربنات های ستبرلایه و کوه ساز نیوکومین به تناوب شیل، مارن و سنگ آهک های نازک لایه سازند گدوان است که نشانه اختلال در تولید کربنات و تغییر ماهیت سکوی فارس است. آشفتگی زیستی شدید و بافت غالبا گل پشتیبان ریزرخساره های سنگ آهک اسکلتی با حضور قابل توجه نرم تنان، جلبک های سبز و روزن داران کف زی در تناوب های آهکی-شیلی سازند گدوان گویای رسوب گذاری آن در یک سکوی مختلط کربناته-آواری است. این سکو نتیجه افزایش ورود آواری ها از مناطق جنوبی حوضه زاگرس و تغییر سکوی شیب دار (رمپ) االیتی-پلوییدی فهلیان به محیطی متشکل از یک تالاب باز و یک فلات قاره گلی است. در برش های زیرزمینی این تغییرات با افزایش قابل توجه پرتو گاما و کاهش مقدار سرعت در نمودارهای ژیوفیزیکی همخوانی دارند. بخش خلیج، معرف واحدهای آهکی محدود در شیل های سازند گدوان است که از کاهش نسبی واردات آواری و افزایش مقطعی تولید کربنات در سکوی مختلط حکایت می کند. با توجه به آرامش نسبی زمین ساختی زیرپهنه فارس داخلی در کرتاسه پیشین، تغییرات یادشده نتیجه اقلیم گرم و مرطوب و افت و خیز های کوتاه مدت سطح جهانی آب دریاها در آن زمان است.

    کلیدواژگان: سازند گدوان، کرتاسه زیرین زاگرس، سکوی مختلط
  • توران خاموشی*، احمد لطف آباد عرب، محمدرضا وزیری صفحات 111-126

    به منظور فسیل شناسی مرجان کرتاسه زیرین ایران مرکزی، برش باغین در کرمان انتخاب و نمونه برداری شده است. این برش شامل تناوبی از نهشته های مارنی سبز رنگ، سنگ آهک و سنگ آهک شیلی می باشد. این نهشته ها حاوی تنوع قابل ملاحظه ای از مرجان هاست که از حفظ شدگی خوبی برخوردار می باشند. در این برش، گروه های مختلف درشت سنگواره ای (مرجان ها، خارداران، دوکفه ای ها، بازوپایان، شکم پایان و...) و ریزسنگواره ای (اربیتولینید، جلبک و استراکد) حضور دارند. حضور مجموعه متنوع فسیلی به ویژه روزن داران بزرگ اربیتولینید بیانگر شرایط محیطی مساعد و عدم حضور روزن بران پلانکتون گویای شرایط محیطی کم ژرفا است. همچنین حضور استراکدهای پلاتی کوپید، پودوکوپید و مرجان ها شرایط بوم شناسی دیرینه کم ژرفا، گرم، نورانی و مساعد را تایید می‏ کند.

    کلیدواژگان: فسیل شناسی، مرجان، کرتاسه زیرین، ایران مرکزی، کرمان
  • حسین غلامعلیان*، محمدکاظم کمالی صفحات 127-144

    دوکفه ای های پتریومورف، هترودونت، پالیوهترودونت و آنومالودسماتای موجود در سازند کژدمی در دو برش گنو و گراش در جنوب خاوری زاگرس مورد بررسی قرار گرفته اند. در این راستا، گونه های دوکفه ای زیر شناسایی و توصیف شده اند:Arctica angulata, Birostrina concentrica, Ceratostreon flabellatum, Crassatella manzourensis, Flaventia belviderensis, Granocardium productum, Gyrostrea delettrei, Illymatogyra africana, Mytiloides concentricus, Neithea dutrugei, Neithea sp. 1, Neithea sp. 2, Paraesa faba, Pinna cf cretacea, Pholadomya fabrina, Pholadomya vignesi, Protocardia hillana, Pterotrigonia scabra, Rhynchostreon suborbiculatum, Tenea delettrei, Venericardia deserti.بیشتر گونه های یاد شده به غیر از Neithea dutrugei, Ceratostreon flabellatum, Illymatogyra africana و Pterotrigonia scabra برای نخستین بار از ایران گزارش می شوند. سازند کژدمی در هر دو برش، با یک مرز پیوسته بر روی سازند داریان قرار می گیرد و در بالا با یک ناپیوستگی فرسایشی توسط سازند گورپی پوشیده می شود.

    کلیدواژگان: دوکفه ای ها، آلبین، سنومانین، سازند کژدمی
|
  • Leila Amini, Mohammad Maanijou * Pages 1-20

    One of the common processes that lead to the formation and enrichment of precious metal deposits is boiling. The existence of a spatial relation between fluid boiling and deposition of precious metals is a valuable tool in exploration of epithermal deposits. Therefore, the investigating of the process occurrence in epithermal deposits will be able to predict the continuation of exploration trend. Chah-Morad epithermal gold deposit is located in 75 km northwest of Bazman in the Sistan and Baluchistan Province and in the Makran-Chagai Magmatic Arc southeast of Iran. The mineralization in the Chah-Morad deposit occurred in 3 stages and in quartz veins that exist between the altered argillic alteration zone and dacite and rhyodacite sub-volcanic rocks. Textural mineralogical and fluid inclusions studies indicate the occurrence of the boiling process in this deposit. The most important kinds of evidence for the occurrence of this process are: a) the presence of adularia, b) platy calcite texture, c) breccia, crustiform-colloform textures, d) different liquid-vapor ratios of fluid inclusions, e) the increase in the salinity of fluid inclusions with the decrease in homogenization temperatures, f) the coexistence of fluid inclusions with different salinities and g) co-existing liquid single-phase fluid inclusions with vapor single-phase fluid inclusions. Therefore, the existance of boiling is confirmed in the Chah-Morad deposit.

    Keywords: Boiling, Fluid inclusion, Adularia, Epithermal, Chah-Morad
  • MohammadReza Sheikholeslami * Pages 21-42

    Ten tectono-sedimentary basins have been identified around the Paleotethys suture zone in NE Iran. These basins have been developed from the Lower Paleozoic to recent time in response to relative movements of the of Eurasia and Gondwana supercontinents. The recognized basins from ancient to modern are: 1) Paleozoic passive marginal basin of central Iran, 2) Devonian-Carboniferous platform basin of Turan plate, 3) Active continental margin basin (trench and foreland), 4) Permo-Triassic arc-related basins, (5) Upper Triassic-Lower Jurassic peripheral foreland basin, 6) Lower to Middle Jurassic intramontane basin, 7) Middle Jurassic rift basin, 8) Oligocene-Pliocene foreland basin and 10) Post orogenic molasses basin. Each basin has its own characteristics, and is formed in different tectonic setting during the evolution of the Paleotethys Ocean in NE Iran.

    Keywords: Tectonics, sedimentary basins, NE Iran, Paleotethys Ocean
  • Saeid Hakimi-Asiabar *, Babak Taherkhani, Mahnaz Fallah Pages 43-58
    Many examples of tear faults are observed in Tabas block. These faults are usually seen in belts with active folds. In this research, an example of the mentioned faults has been studied. The axis of the Kamarmahdi anticline has a north-south trend. In the north of Kamarmehdi anticline, there is a fault with an approximate trend of N75E which does not have a clear shear sense on the ground, and the geological structures on both sides of this fault are also different. This research has been done to determine the shear direction of the said fault. For determining the shear sense of this fault, a geological map with a scale of 1:1000, was prepared and the boundary of the rock units and the folding axis are taken as a guide to calculate the fault shear direction. The amount of heave (143m) and throw (331m) of fault was determined after preparing the geological cross sections on both sides of the tear fault, using AutoCAD software. By determining the movement direction of the fault, the existence of the tear fault and its displacement has been proven, and the movement pattern of the formation of the tear fault has been presented.
    Keywords: Tear fault, Heave, Vertical throw, Active folds, Tabas Block, Iran
  • Zahra Tavazo, Ebrahim Gholami *, Hossien Motamedi, Bahman Soleimany Pages 59-80

    Numerous mechanisms are active during folding in folded-thrust belts, such as the role of salt movement, the role of multiple detachments in sedimentary cover, interference between different phases of deformation, and the role of basement during folding. The performance of these mechanisms plays an important role in the formation of different structures and geological features in geological units and folds geometry. In this research, such structures have been introduced and studied in Takhteh, Nahreh and Kuh-e-Lar anticlines in the north of Fars Paleo-High during field observations and measurement of geometric features of anticlines such as Aspect ratio, axial distance and half wavelength. These structures mainly include growth strata, geometry of tectonic synchronous strata, structures associated with shallow detachment such as rabbit ear structures, faults that are themselves structures that control the geometry and kinematics of structures, and sulfur springs that related to faults and rheology of exposed formations. The present study shows that the anticlines have an aspect ratio less than ten and are part of the detachment folds in which the detachment horizons have played a role and have a dextral arrangement. The formation of these anticlines occurred at the same time, which will be connected to each other, and these anticlines are associated with basement faults. The location of these anticlines is suitable for the presence of hydrocarbons but the basement fault in the southern flank of Takhteh anticline may affect the reservoir. The presence of water gaps and wind gaps in the region is a sign of uplift and activity of the region.

    Keywords: Takhteh, growth strata, Aspect ratio, Detachment Fold, Uplift
  • Shirin Samani, Ali Uromeihy *, Amirhossein Enayati, Imandokht Mostafavi, Misha Pezeshki Pages 81-94

    Diagenetic processes in carbonate rocks can be considered as one of the most important factors influencing the inherent characteristics of this type of reservoir on a small as well as large scale. Considering the importance of knowing the mechanical characteristics of reservoir rocks in geomechanical modeling and its application in the exploitation and development of hydrocarbon fields, it is necessary to find out how lithological characteristics affect its rock mechanical behavior. In this study, the impact of two diagenetic processes (Dolomitization and Anhydrite cement) on the physical and mechanical characteristics (such as Uniaxial Compressive Strength, Young’s modulus, Cohesion, and Internal friction angle) of carbonate reservoirs of the Kangan Formation, are addressed. The evaluations have been done in two phases: i.e., lithological studies and rock mechanical tests. The results show that changes in mechanical properties are strongly influenced by diagenetic processes. The two main influential features on mechanical characteristics are dolomitization and anhydrite cementation, which strongly affect porosity, dominant pore type, and mineralogy. The results show that dolomitization in the studied samples has caused an increase in porosity and a decrease in strength and elasticity. While the presence of anhydrite has caused an improvement in the resistance characteristics with an opposite effect.

    Keywords: Kangan Formation, Carbonate Reservoirs, Diagenesis, Dolomitization, Mechanical characterization
  • Ali Hossein Jalilian *, MohammadAli Kavoosi Pages 95-110

    The Hauterivian-Barremian Gadvan Formation represents a depositional sequence in the central and eastern regions of the Zagros Mountains. Field surveys and petrography of 30 thin-sctions of this Formation in the Khaneh-Kat anticline togheter with wireline logs (gamma-ray and sonic) and 25 thin-sections analysis of two drilled wells in the Dashtak and Bandubast gas fields (Interior Fars area) indicate important events in the basin evolution, especially the changes in the sedimentation regime and platform evolution during the time period. The key point is upward grading of the thick-bedded layers, feature forming Berriasian-Valanginian carbonates into shale, marl and argillaceous limestone interbeds of the Gadvan Formation. The vertical changes is consisten with a prominent decrease in carbonate production and a definite change in the nature of the Fars platform. The intense bioturbation and mostly mud-dominated texture of skeletal limestone microfacies with significant occurrence of molluscs, green algae and benthic foraminifera in the cyclic alternations of shales and limestones indicate that the Gadvan Formation was deposited in a mixed carbonate-siliciclastic platform. The platform formed as the result of increased siliciclastics influx from the southern areas of the Zagros fold-thrust belt (clastic drowning of the platform) and the change of the Fahlyian oolithic-algal ramp into an environment consisting of an open lagoon and a muddy shelf. In the drilled wells, these changes correspond to a significant increase in gamma-ray and sonic wireline logs. The Khalij Member shows the regional continuity, implies a decrease of the (relative) siliciclastics supply and increase of carbonate production in the mixed platform. Considering the relative tectonic quiescence of the Interior Fars area during the Early Cretaceous, the mentioned changes can be the result of the interplay between tropical climate and short-term fluctuations in the context of global sea level rise.

    Keywords: Gadvan Formation, Lower Cretaceous of Zagros, mixed-platform
  • Toran Khamoshi *, Ahmad Lotfabad Arab, MohammadReza Vaziri Pages 111-126

    In order to study  the Lower Cretaceous deposits' coral fossils, the Baghin section was chosen and sampled. This section consists of a sequence of green marl, limestone and shaly limestone deposits. In this section, diverse groups of microfossils (orbitolinids, algae and ostracods) and macrofossils (corals, echinoids, bivalves, brachiopods, gastropods,…) are present. The presence of diverse collection fossils, especially large orbitolinid foraminifera indicated a favorable environmental conditions and absence of planktonic foraminifera indicated shallow environmental conditions. Also, the presence of platycopid and podocopid ostracods and corals confirm the shallow, warm, light and suitable paleoecological conditions.

    Keywords: Paleontology, Coral, Lower Cretaceous, Central Iran: Kerman
  • Hossein Gholamalian *, MohammadKazem Kamali Pages 127-144

    Pteriomorpha, Heterodonta, Paleoheterodonta and Anomalodesmata bivalves from the Kazhdumi Formation of the Geno and Gerash sections in the southeast of  Zagros Mountains are studied here. In order to this research, bivalve speies are identified and described as follow: Arctica angulata, Birostrina concentrica, Ceratostreon flabellatum, Crassatella manzourensis, Flaventia belviderensis, Granocardium productum, Gyrostrea delettrei, Illymatogyra africana, Mytiloides concentricus, Neithea dutrugei, Neithea sp. 1, Neithea sp. 2, Paraesa faba, Pinna cfcretacea, Pholadomya fabrina, Pholadomya vignesi, Protocardia hillana, Pterotrigonia scabra, Rhynchostreon suborbiculatum, Tenea delettrei, Venericardia deserti. Many of these species excluding Ceratostreon flabellatum, Illymatogyra africana, Neithea dutrugei and Pterotrigonia scabraare reported for the first time from Iran. Kazhdumi Formation disconformably overlies the top of the Dariyan Formation and underlies the Gurpi Formation.

    Keywords: Bivalve, Albian, Cenomanian, Kazhdumi Formation