فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال دوازدهم شماره 1 (پاییز 1402)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال دوازدهم شماره 1 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد اکبری*، افسانه شهنازی، حسین شکوهی فرد صفحات 9-21
    هدف این پژوهش ارزیابی همخوانی برنامه درسی قصد شده، اجراشده و کسب شده در درس انسان و محیط زیست پایه یازدهم بوده است. روش پژوهش ترکیبی از نوع هم زمان است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه یازدهم در سال تحصیلی 1400- 1399 شهر قاین که تعداد آن ها 896 نفر است. در بخش کیفی قلمرو پژوهش کلیه دانش آموزان پایه یازدهم و دبیران آن ها را شامل شد. در بخش کمی بر اساس جدول مورگان تعداد 265 نفر به عنوان نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. نمونه در بخش کیفی به شیوه هدفمند مبتنی بر معیار (پایه یازدهم، سابقه بیش از پنج سال) و حجم آن بر اساس اشباع نظری تعیین گردید. ابزار گردآوری داده در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته و در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده های گردآوری شده در بخش کمی با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 و در بخش کیفی با استفاده از کدگذاری باز، انتخابی و محوری انجام شد. نتایج نشان داد که بین برنامه درسی قصد شده و اجراشده انطباق وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین برنامه درسی قصد شده و کسب شده نیز انطباق وجود دارد. با توجه به یافته های پژوهش می توان این گونه بیان داشت که علی رغم تغییر رویکرد آموزشی از حضوری به مجازی و عدم تغییر در برنامه درسی، معلمان به عنوان مجریان برنامه درسی توانسته بودند با تلاش و کوشش در جهت انطباق برنامه درسی اجراشده و کسب شده با برنامه درسی قصد شده گام برداشته و در این مهم موفق عمل نمایند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه درسی، برنامه درسی اجراشده، برنامه درسی قصدشده، برنامه درسی کسب شده، درس انسان و محیط زیست
  • حمدالله سجاسی قیداری، مجید پریشان*، احمد رومیانی، شهرزاد نادرزاده: صفحات 23-42

    توسعه آگاهانه طبیعت گردی، راهبردی مناسبی جهت حفظ محیط زیست است. هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی عوامل پیش بینی کننده دانش و آگاهی طبیعت گردهای منطقه حفاظت شده بینالود است. نوع تحقیق کاربردی، روش مورداستفاده توصیفی- تحلیلی و گردآوری داده ها و اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق تعداد طبیعت گردهای ورودی به منطقه، بر اساس آمار میدانی به دست آمده از دهیاران (شهریور 1398)، 12900 برآورد شده است. درنهایت، 210 نمونه به عنوان حجم نمونه مبنای تکمیل پرسشنامه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که بر اساس آزمون t تک نمونه ای میانگین واقعی دو شاخص برخورداری از دانش زیست محیط و به کارگیری فناوری پاک و آگاهی نسبت به قوانین و محیط طبیعی از کمتر از میانه (3) است. یافته های آزمون t دو نمونه نشان داد که طبیعت گردها ازلحاظ نگرش و رفتار محیط‎زیستی و بعد اجتماعی و اقتصادی محیط‎زیستی در وضعیت مناسبی قرار دارند، اما ازلحاظ میزان دانش محیط‎زیستی در وضعیت مناسبی قرار ندارند و نیاز به افزایش آگاهی آن ها در زمینه های دانش محیط‎زیستی است. میانگین نظر مردان در شاخص های دانش محیط‎زیستی (3) بیشتر از زنان (65/2) است ولی در شاخص های نگرش محیط‎زیستی و رفتار محیط‎زیستی به ترتیب زنان (30/4 و 94/3) بیشتر از مردان با میانگین (15/4 و 72/3) است و تفاوت معناداری در دو گروه وجود دارد. بر اساس آزمون رگرسیون ضریب تعیین تعدیل شده 54/0 می باشد که آشکار نمود که 54 درصد از تغییرات رفتار محیط‎زیستی طبیعت گردها وابسته به عوامل فردی و اقتصادی- اجتماعی‏ است. نتایج آزمون همبستگی پیرسون بیانگر رابطه معنی دار و قوی رفتار و نگرش محیط‎زیستی طبیعت گردها وجود دارد. جهت ارتقای دانش محیط‎زیستی طبیعت گردها، ایجاد مراکز بازدیدکنندگان، برگزاری دوره های آموزشی، سمینارها و غیره بر مبنای ویژگی های سنی و جنسی پیشنهاد می گردد. روش مناسب انتقال آموزه ها استفاده از وسایل و مواد نشر آگاهی مانند تهیه بروشور، فیلم کوتاه و آگاهی رساندن از طریق شبکه های پرطرفدار اجتماعی و تشویق سازمان های مردم نهاد برای ترویج فرهنگ طبیعت گردی است.

    کلیدواژگان: آگاهی، بینالود، دانش محیط‎زیستی، رفتار گردشگران، طبیعت گردی
  • نسرین رضاوند زائری، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی*، پیمان یارمحمدزاده صفحات 43-59

    هدف پژوهش حاضر طراحی و تدوین الگوی مفهومی مدیریت سبز مدارس متوسطه ایران با رویکرد توسعه پایدار بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف توسعه‎ای است و برای طراحی الگو از روش داده بنیاد استفاده شد. مشارکت‎کنندگان شامل 26 نفر از صاحب نظران حوزه محیط زیست، مدیران باتجربه مدارس متوسطه، خبرگان توسعه پایدار آموزش وپرورش استان آذربایجان شرقی و اعضای هییت علمی مطلع حوزه مدیریت سبز دانشگاه‎های آزاد و سراسری تبریز بودند که به صورت هدفمند و به شیوه متوالی از نوع گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری برای مصاحبه نیمه ساختاریافته انتخاب شدند. برای تایید کیفیت و اعتبار داده‎ها از چهار معیار مقبولیت، انتقال پذیری، تاییدپذیری، قابلیت اطمینان استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش کدگذاری سه مرحله‎‎ای استراوس و کوربین (باز، محوری، انتخابی) به کمک نرم افزار MAXQDA استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که عوامل علی موثر بر مدیریت سبز مدارس متوسط شامل آینده پژوهی سبز، استقرار سیستم مدیریت محیط زیستی و تحولات استراتژیک است. عامل انزوای عملکردی، محدودیت، موانع بهداشت حرفه ای و عدم تعهد به عنوان عوامل مداخله گر هستند. حمل ونقل پایدار، استفاده از فناوری پاک، صرفه‎جویی در مصرف انرژی و مدیریت مصرف آب و پسماند به عنوان اقدامات شناسایی شد. پیاده سازی مدیریت کیفیت جامع، تاثیرات اجتماعی و بهبود عملکرد به عنوان عامل پیامد استخراج شد. درنهایت نتایج حاصل از کدگذاری انتخابی نشان داد عامل آموزش حفاظت از منابع پایه و محیط زیست، توسعه استفاده از فناوری سبز و فرهنگ‎سازی پایدار اصلاح الگوی مصرف به عنوان مقوله محوری است.

    کلیدواژگان: مدیریت سبز، توسعه پایدار، مدیران مدارس، داده بنیاد
  • هومن غلامپور ارباستان*، سعید گیتی پور، مجید بغدادی، مسعود رضایی صفحات 61-75
    سنجش آگاهی و شناخت ترجیحات عمومی گام نخست در پایش و آسیب شناسی برنامه های آموزشی اجراشده و همچنین طراحی محتوای جدید آموزشی در جهت ارتقای سطح دانش و رفع نواقص موجود است. در این راستا این مطالعه با طراحی و سنجش پایایی و روایی پرسشنامه، نسبت به ارزیابی سطح آگاهی و نظرسنجی در خصوص ترجیحات عمومی در زمینه مدیریت پسماندهای خطرناک خانگی در شهر تهران اقدام گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بیش از نیمی از 971 شهروند تهرانی شرکت کننده در این پژوهش، از خطرناک بودن 6 دسته از پسماندهای خطرناک خانگی اطلاع درستی ندارد. همچنین کمتر از 5 درصد پاسخ دهندگان از سرانه تولید و سهم بخش خطرناک خانگی از جریان پسماند مسکونی آگاه هستند. بااین وجود، اطلاع شهروندان در زمینه نحوه مدیریت و همچنین آثار سوء مدیریت نادرست پسماندهای خطرناک خانگی، در حد قابل قبولی ارزیابی گردیده است. در نظرسنجی صورت گرفته از شهروندان روش جمع آوری توسط اپلیکیشن ها به عنوان روش برتر انتخابی برای جمع آوری و فضای مجازی، به عنوان پراستفاده ترین منبع برای دریافت محتوای آموزشی در خصوص پسماندهای خطرناک خانگی تعیین گردید. نتایج به دست آمده نشانگر آن است که 8/67 درصد از شهروندان حاضر به پرداخت اضافه بها به منظور مدیریت بهینه بخش خطرناک خانگی بوده و 9/92 درصد از آن ها خواستار وضع جریمه برای متخلفین مدیریت اصولی این دسته از پسماندها هستند. جمع بندی نتایج پژوهش حاضر از نقصان آگاهی عمومی در خصوص شناخت کمیت و کیفیت بخش خطرناک خانگی حکایت داشته که می توان این کمبود را با تولید محتوای آموزشی و ارایه آن در فضای مجازی مرتفع ساخت.
    کلیدواژگان: آگاهی، نظرسنجی، پسماندهای خطرناک خانگی، ترجیحات عمومی
  • نادر نادری*، احسان خسروی، فرانک کرمیان صفحات 77-96
    هدف کلی از انجام این پژوهش، ارایه مدل توسعه بازار محصولات سالم و ارگانیک واحدهای صنایع غذایی استان کرمانشاه بوده است. رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر کیفی و با استفاده از روش نظریه بنیانی انجام پذیرفت. جامعه موردمطالعه این پژوهش شامل کلیه مطلعان کلیدی در زمینه موضوع موردپژوهش در استان کرمانشاه بوده اند. برای انتخاب مشارکت کنندگان از نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی استفاده شد. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در این تحقیق با بررسی 12 نمونه از جامعه مذکور، اشباع نظری حاصل شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند، یادداشت برداری میدانی و در مواردی بحث گروهی بود. به منظور پردازش داده ها، در بخش کیفی از روش کدگذاری سه مرحله ای استفاده شد. نتایج مطالعه نشان دادند در توسعه بازار محصولات سالم و ارگانیک واحدهای صنایع غذایی استان کرمانشاه سه دسته شرایط علی (شامل عوامل شناختی، عوامل رفتاری- انگیزشی، عوامل مدیریتی)، عوامل زمینه ای (شامل عوامل زیرساختی- فناورانه، فرهنگی و وضعیت اقتصادی جامعه هدف) و عوامل مداخله گر (شامل عوامل سیاستی- قانونی و عوامل نظارتی) دخیل هستند. همچنین طبق نتایج، راهبردهای اتخاذشده در سه دسته (شامل عوامل بازاریابی، نحوه تبلیغات و اطلاع رسانی و عوامل اعتمادسازی و پاسخگویی) دسته بندی شدند که دارای پیامدهایی (از قبیل اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) بودند. در پایان بر اساس یافته ها پیشنهاد های کاربردی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: توسعه بازار، صنایع غذایی، محصولات سالم و ارگانیک
  • محمدتقی حیدری*، داریوش جهانی، پرستو قاسمی، یعقوب حقی، پروین رحمتی صفحات 97-117

    افزایش شمار جمعیت انسانی و نیاز به توسعه فضاهای فرهنگی و اجتماعی انسانی از یکسو و لزوم ایجاد فضاهایی عمومی با هویت برای این جمعیت از دیگر سو باعث توجه به مبحث هویت فرهنگی در قالب فضاهای عمومی، طی دهه های اخیر شده است. دراین بین پاتوق های فرهنگی (باغ -کتاب) به عنوان نهادی عمومی و فضایی حیاتی در فرآیند توسعه فرهنگی و اجتماعی در عرصه فضای شهری ایفای نقش می نمایند و امر کتاب و کتاب خوانی و میزان گرایش به مطالعه، امروزه یکی از شاخصه های توسعه و ارتقا شهر به شمار رفته و در سایه کتاب خوانی پیشبرد اهداف فرهنگی و اجتماعی جامعه میسرتر می شود. با این رهیافت نوشتار حاضر می کوشد به امکان سنجی خلق باغ- کتاب (پاتوق فرهنگی) در فضاهای عمومی شهر با رویکرد ترویج فرهنگ کتاب خوانی در سبزه میدان شهر زنجان بپردازد. روش شناسی این تحقیق توصیفی- پیمایشی و به لحاظ هدف کاربردی بوده است. جهت بررسی ارجحیت شاخص ها در خلق باغ کتاب در سبزه میدان شهر زنجان، تعیین وزن هریک از آنها و درنهایت مقدار سازگاری از مدل بهترین-بدترین استفاده شده است، سپس جهت بررسی چگونگی پیاده سازی شاخص های ازلحاظ اهمیت /عملکرد و مقدار تطابق آنها از روش (اهمیت/عملکرد) استفاده شده است. نتایج نشان داد که طراحی خلاقانه عناصر طبیعی با اختلاف زیاد نسبت به دیگر فاکتورها با مقدار 14/0 رتبه اول را به خود اختصاص داده است و برای خلق این فضا نسبت به دیگر شاخص ها دارای وضعیت ارجحیت بوده است. محیطی که همچون کیفیت دل نشین باغ ایرانی با تاثیرات روانی خود، اما با خوانشی متفاوت، حس مکان را غنی سازد و بتواند با به کارگیری فضاهای باز و انعطاف پذیری فضاهای خلاق جمعی که زمینه ساز پویایی اجتماعی و آموزش ناخودآگاه هستند، مکمل فضاهای بسته کتابخانه در طرح باشد و در افقی دورتر با استفاده از فرصت های تفریحی، فرهنگی و توریستی با توجه به اهداف و چشم انداز طرح سبزه میدان، به سیاستی جهت تبلیغ فرهنگ کتاب خوانی و نمایش اهمیت فرهنگ غنی ایرانی، به گردشگران نیز تبدیل شود. انتظار می رود از نظرات و دیدگاه های کاربران و مشارکت آنها استفاده شود تا بتوان مکانی برای بروز فعالیت های اجتماعی، شکل گیری خاطرات جمعی و هویت بخشی به ساکنان ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: باغ کتاب، پاتوق فرهنگی، فضای عمومی، سبزه میدان شهر زنجان
  • رضا سپهوند، جعفر عباسپور، ایوب شیخی زاده* صفحات 119-135

    فرهنگ سازمانی سبز می تواند با درک استراتژی های محیطی به عنوان منبعی برای مزیت رقابتی تلقی گردد و ویژگی هایی داشته باشد که از فرهنگ رقبایش متفاوت بوده و به عنوان یک دارایی نامریی، تقلید از آن برای رقبا دشوار باشد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی سبز بر مزیت رقابتی با تاکید بر نقش میانجی نوآوری سبز در کارخانه سیمان ایلام انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و کارکنان کارخانه سیمان ایلام می باشد که نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد 224 نفر انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد فرهنگ سازمانی سبز، سنجش نوآوری سبز و مزیت رقابتی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از فن مدل یابی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارهای SPSS25 و Smart PLS3 صورت گرفته است. نتایج پژوهش بیان می کند فرهنگ سازمانی هم به صورت مستقیم تاثیر مثبت و معناداری بر مزیت رقابتی دارد و هم اینکه از طریق متغیر میانجی نوآوری سبز بر مزیت رقابتی تاثیرگذار است. همچنین نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که متغیر نوآوری سبز نیز تاثیر مثبت و معناداری بر مزیت رقابتی دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی سبز، مزیت رقابتی، نوآوری سبز، مدل یابی معادلات ساختاری
  • فاطمه رضائی، مجتبی طبری*، علی فرهادی محلی، تورج مجیبی صفحات 137-153
    ازجمله اقدامات جهت دستیابی به توسعه پایدار، خط مشی گذاری زیربنایی دولتمردان کشورها، برای بهبود مسایل زیست محیطی است. هدف این پژوهش، تبیین مدل اقتضایی تحلیل شکاف خط مشی های عمومی دولت در حوزه محیط زیست می باشد. پژوهش حاضر، بر اساس هدف یک پژوهش کاربردی است و برحسب ماهیت موضوع، از نوع پیمایشی است. جامعه آماری در این مطالعه، شامل کلیه متخصصان رشته های محیط زیست دارای مدارک کارشناسی ارشد و دکتری می باشند که مطابق آمار موجود، تعداد آنها در حدود 121456 نفر است؛ که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد و نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و موردمطالعه قرار گرفتند. اعتبار ابزار سنجش با استفاده از اعتبار محتوایی از نوع اعتبار صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (α ≥ 0.75) مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها و برای بررسی سوال های پژوهش از آزمون معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که بعد ارتباط سیاست ها با اهداف سازمان، بعد انتظارات و احساسات جامعه و بعد تامین نظر ذی نفعان می تواند در مدل تحلیل شکاف مناسب باشد و مدل اقتضایی تحلیل شکاف خط مشی های دولت در حوزه محیط زیست از اعتبار لازم برخوردار است. مدل پیشنهادی این پژوهش که با نظرات خبرگان حوزه محیط زیستی بهبود یافت، می تواند مدلی کاربردی برای سیاست گذاران، مدیران و مجریان حوزه خط مشی گذاری محیط زیستی و به طور خاص، سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شکاف خط مشی های دولت، محیط زیست، خط مشی گذاری محیط زیستی، توسعه پایدار
  • هانیه خدادادی تیرکلایی، عصمت رسولی* صفحات 155-171
    هدف پژوهش حاضر، اعتباریابی الگوی برنامه درسی اخلاق محیط زیستی مبتنی بر برساختگرایی اجتماعی در دوره متوسطه دوم است. این پژوهش، کاربردی از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه دبیران دوره متوسطه دوم استان مازندران به تعداد 11024 نفر (5692 مرد و 5332 زن) است. نمونه پژوهش شامل 360 نفر از دبیران دوره متوسطه دوم است که به روش نمونه گیری خوشه ای نسبی چندمرحله ای با فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته برساختگرایی اجتماعی دارای 23 گویه با مقیاس پنج درجه ای لیکرت تنظیم شده است. جهت تعیین روایی پرسشنامه ها از روایی محتوایی و جهت بررسی پایایی پرسشنامه ها از پایایی مرکب استفاده شد که دارای وضعیت مناسب و قابل قبولی بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، با استفاده از نرم افزارهای SPSS و PLS استفاده شد. نتایج نشان داد مولفه های هدف، محتوا، راهبردهای یاددهی-یادگیری و ارزشیابی در تبیین الگوی برنامه درسی اخلاق محیط زیستی مبتنی بر برساختگرایی اجتماعی موثر هستند و مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. برنامه درسی اخلاق محیط زیستی مبتنی بر برساختگرایی اجتماعی موجب می شود تا دانش آموزان به گونه ای فعال درگیر شوند؛ هم چنین روی تفکر و درک به جای به خاطر سپاری صرف متمرکزشده و عملکرد بهتری داشته باشند. درواقع با استفاده از این رویکرد، فعالیت های یادگیری اساسی در بستر دنیای واقعی در طبیعت رخ داده و سازنده گرایی دانش آموزان برانگیخته می شود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی اخلاق محیط زیستی، برساختگرایی اجتماعی، دوره متوسطه دوم
  • سورنا زندی*، مهران فرج الهی صفحات 173-187
    آموزش محیط زیست یکی از اقدامات جدی و ضروری کشورها برای افرایش دانش، مهارت شهروندان و راهی موثر برای بهبود و ارتقای رابطه انسان با محیط زندگی پیرامون است.با توجه به سودمندی و ضرورت بهره مندی از تجارب موفق کشورها به عنوان یکی از عناصر اصلی آموزش محیط زیست هدف مقاله حاضر مطالعه موردی آموزش محیط زیست در استرالیا است. روش مورداستفاده پژوهش توصیفی - تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها مطالعه اسنادی است. یافته های پژوهش بیانگر اولویت های استراتژیک و اهداف منتخب زیست محیطی و توسعه پایدار کشور استرالیا با تاکید بر زندگی پایدار و نقش آموزش برای آینده پایدار شامل رهبری، ترویج، حمایت و پیشبرد آموزش محیط زیستی و پایدار در استرالیا و به صورت خاص فعالیت های انجمن آموزش محیط زیست استرالیا تا سال 2025 و پروژه های انجام شده این کشور، تا سال 2022 است. این اهداف بر اهمیت تامین نیازهای مالی برای پروژه های محیط زیست از یک سو و همچنین حمایت از مربیان و معلمان حوزه محیط زیست و گسترش ارتباطات در سطح ملی و منطقه ای و ارتباط با دیگر کشورهای جهان از سوی دیگر متمرکز است. نتایج پژوهش حاضر بر اساس الگو و مدل های مستخرج، همسان سازی و اجرا بر اساس ویژگی های اجتماعی، اقتصادی، روان شناختی و محیطی ایران را امکان پذیر می سازد.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، انجمن آموزش محیط زیست، استرالیا، ایران، اهداف استراتژیک، توسعه پایدار
|
  • Mohammad Akbari *, Afsane Shahnazi, Hossain Shokohifard Pages 9-21
    The purpose of this study was to examine the compatibility of the intended, implemented, and acquired curriculum in the humanities and environment course. This research used a simultaneous mixed method (using both quantitative and qualitative techniques in a single study). The population of the study consisted of all 896 students of grade 11 in 1400-1399 academic years in Ghaen. In the qualitative part of the study, grade 11 teachers were also added to the population. Using Morgan's table, 265 students were selected as a sample. Based on cluster random sampling, a number of 11th-grade students from each school were selected. In the qualitative part, purposeful sampling was used to select only those who had more than five years of teaching experience. The data collection tools were a researcher-made questionnaire and a semi-structured interview. The data was analyzed by a one-sample t-test. The results revealed that there is a statistical correlation between the intended and implemented curriculum. There is also a relationship between the intended and acquired curriculum. According to the findings of the research, it can be said that despite the change in the educational approach from face-to-face to virtual and no change in the curriculum, The teachers as the implementers of the curriculum, had been able to take steps toward the adaptation of the implemented and acquired curriculum with the intended curriculum and were successful in this matter.
    Keywords: acquired curriculum, curriculum evaluation, Implemented Curriculum, Intended Curriculum, Human, Environmental Course
  • Hamdollah Sojasi Qeidari, Majid Parishan *, Ahmad Romiani, Shahrzad Naderzadeh Pages 23-42

    The development of ecotourism is a viable strategy to preserve natural resources and cultural values in society. In addition, it empowers local communities and brings about cultural, social, and environmental sustainability. This study aims to evaluate the predictor elements of environmental knowledge and awareness of eco-tourists in the protected area of Binalood. The research method is a descriptive-analytical method. The statistical population of the study is the number of eco-tourists entering the region, based on field statistics obtained from village-heads (September 2017), which is estimated at 12,900. Finally, 210 were used as the sample size and as the basis for completing the questionnaire and analysis. The research findings, based on a single sample t-test, revealed that the real average of the two indicators of having environmental knowledge and awareness of laws and the natural environment is less than average (3). Findings on the t-test (two samples) showed that the average opinion of men on environmental knowledge indicators is higher than women and that there is a significant difference between men and women. The adjusted coefficient based on the regression test is 0.54. Obviously, the 0.54 changes in the environmental behavior of eco-tourists depend on individual and socio-economic factors. According to the results of the Pearson correlation test, there is a significant and strong relationship between the behavior and environmental attitudes of eco-tourists. In order to improve the environmental knowledge of eco-tourists, it is the researchers’ recommendation to establish visitor centers and hold training courses, seminars, etc., based on the age and sexual characteristics of the visitors. The best way to transfer the teachings is to use the means and materials of dissemination of knowledge, such as preparing brochures and short films and informing people through popular networks and social sites.

    Keywords: awareness, Behavior of tourists, Binalood, Ecotourism, environmental knowledge
  • Nasrin Rezanadzaery, Abolfaz Ghasemzadeh Alishahi *, Peyman Yarmohammadzadeh Pages 43-59

    The purpose of this study is to present a conceptual model for green management with a sustainable development approach. The current research is developmental in terms of purpose, and this study was conducted based on the grounded theory methodology. The participants included 26 experts in the field of environment, experienced principals of secondary schools, sustainable development experts in the Department of Education of East Azerbaijan Province, and professors with knowledge in the field of green management from Azad University and Tabriz University. In order to achieve theoretical saturation in the semi-structured interview, the sample was selected purposefully and by snowball method. The validity of the data was confirmed with acceptability, transferability, verifiability, and reliability. Strauss and Corbin's three-stage coding process (open, central, selective) with MAXQDA software was applied to analyze data. The results of the research indicate that the causal factors affecting the green management of secondary schools include green futurism, the establishment of the environmental management system, and strategic developments. Functional isolation, limitations, professional health barriers, and lack of commitment are intervening factors. Sustainable transportation, use of clean technology, saving energy, and managing water consumption and waste are identified as actions. Total quality management implementation, social impacts, and performance improvement are extracted as outcome factors. Finally, the results of the selective coding showed that the main factors are teaching the protection of basic resources and the environment, the development of green technology, and sustainable culture to modify the consumption pattern.

    Keywords: green management, Sustainable Development, school managers, Grounded Theory Approach
  • Houman Gholampour Arbastan *, Saeed Gitipour, Majid Baghdadi, Masood Rezaee Pages 61-75
    Assessment of public awareness and preferences is the first step in monitoring the implemented training programs, as well as planning for a new training program in order to improve the level of public knowledge about waste management and eliminate existing deficiencies. Therefore, the main aim of this study was to design a scientific and validated questionnaire to assess the knowledge and preferences of people of household hazardous waste management by municipalities. The designated questionnaire was distributed to 971 citizens, and data was collected and analyzed. The results obtained show that more than half of respondents are not aware that personal care products, home cleaners, medicines, vehicles, and home maintenance products are categorized as household hazardous waste. Also, only 5% of citizens are aware of the hazardous waste generation rate in household waste streams. In contrast, the knowledge level of the participants about the impacts of household hazardous waste mismanagement was assessed at an accepted level. Results of the conducted survey indicate that collection through apps and receiving educational content through social media are the most popular methods of waste collection and receiving information methods in relation to household hazardous waste. Furthermore, 67.8 and 92.9% of the respondents agree to pay gate fees and impose fines for violators of hazardous household waste management. Our findings illustrate that a lack of awareness of identifying and information about household hazardous waste quality and quantity could be improved by planning a training program and presenting it on social media.
    Keywords: awareness, questionnaire, Household hazardous waste, Public preferences
  • Nader Naderi *, Ehsan Khosravi, Faranak Karamian Pages 77-96
    The main purpose of this research was to providing a model for developing the market of healthy and organic food products in Kermanshah province. The approach governing the present research was conducted qualitatively using the grounded theory method. The study population of this research included all key informants in the field of the researched subject in Kermanshah province. Purposeful snowball sampling was used to select participants. Sampling continued until theoretical saturation was reached. In this research, theoretical saturation was achieved by examining 12 participants from the mentioned society. Data collection tools included in-depth and semi-structured interviews, field notes taking, and in some cases group discussions. In order to process the data, a three-step coding method was used in the qualitative part. The results of the study showed three categories of causal conditions (including cognitive factors, behavioral-motivational factors, management factors), contextual conditions (including infrastructural-technological factors, cultural factors and the economic status of the target community) in the development of the healthy and organic products market of the food industry units of Kermanshah province, and intervening conditions (including political-legal factors and regulatory factors) are involved. Also, according to the results, the adopted strategies were categorized into three categories (including marketing factors, advertising and information methods, and trust building and accountability factors) that had consequences (such as economic, social and environmental). In the end, practical suggestions were presented based on the findings.
    Keywords: Market development, Food Industry, Healthy & Organic Products
  • MohamadTaghi Heydari *, Daryoosh Jahani, Prasto Ghasemi, Yaqub Haqi, Parvin Rahmati Pages 97-117

    The increase in the human population, the need to develop human cultural and social spaces on the one hand, and the need to create public spaces with identity, on the other hand, has led to more attention to the topic of cultural identity in public spaces in recent decades. Library Garden, as a public and spatial institution, plays a vital role in the process of cultural and social development in the field of urban space. Books and reading and the tendency to study are some of the characteristics of the development and promotion of the cities. It is possible to advance the cultural and social goals of the society through reading books. With this approach, the present article tries to study the feasibility of creating a library garden in Sabzeh Meydan Square of Zanjan with the approach of promoting the culture of reading. The methodology of this research was a descriptive survey and was applied in terms of purpose. To evaluate the preference of indicators in creating a library garden, the weight of each of them was determined, and finally, the amount of compatibility of the best-worst model has been used to evaluate how to implement indicators in terms of importance/performance and amount of compliance. The results showed that creative designing, with a large difference compared to other factors with a value of 0.14, has been ranked first, and creating this space has been a priority over other indicators. An environment that, like the pleasant qualities of the Persian gardens, enriches the sense of place with its psychological effects, but with a different reading, and can complement the closed spaces of the library in the design by using open spaces and flexibility of collective creative spaces that pave the way for social dynamism and subconscious education. On the distant horizon, using recreational, cultural, and tourist opportunities, according to the goals and vision of the Sabzeh Meydan project, to become a policy to promote the culture of reading and show the importance of rich Iranian culture to tourists. It is expected that the opinions and views of users and their participation will be used to create a place for social activities, the formation of collective memories, and the identification of residents.

    Keywords: Library Garden, cultural hangout, public space, greenery of Zanjan city square
  • Reza Sepahvand, Jafar Abbaspour, Ayoob Sheikhizade * Pages 119-135

    Organizational green culture can be considered a source of competitive advantage, firstly, by understanding environmental strategies, and secondly, because of characteristics that are different from the culture of its competitors, it can be an invisible asset and difficult for competitors to imitate. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of green organizational culture on competitive advantage with an emphasis on the mediating role of green innovation in Ilam Cement Factory. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical population of the study includes managers and employees of Ilam Cement Factory. 224 people were selected through statistical sampling using Cochran's formula. Standard questionnaires of green organizational culture measuring green innovation and competitive advantage were used to collect data. For data analysis, the structural equation modeling technique was used through SPSS25 and Smart PLS3 software. The results show that organizational culture has a direct positive and significant effect on competitive advantage and that it affects competitive advantage through the mediation variable of green innovation. Also, the results of data analysis showed that the green innovation variable has a positive and significant effect on competitive advantage.

    Keywords: Organizational green culture, Competitive advantage, Green innovation, Structural Equation Modeling
  • Fatemeh Rezaei, Mojtaba Tabari *, Ali Farhadi Mahalli, Toraj Mojibi Pages 137-153
    Among the major actions toward sustainable development is public policymaking that seeks to fundamentally address and resolve environmental issues. The purpose of this research is to explain an exigency model of the government public policy gap analysis in the subject area of environment. This is an applied research conducted through a survey. The statistical population included 121456 Iranian graduates with a master's degree or PhD in the field of environment. Of this population, based on the Cochran formula, a sample consisting of 384 respondents was formed, the individual members of which were selected using stratified random sampling. The validity and reliability of the measurement tool were assessed and confirmed using content validity (of face validity type) and Cronbach's alpha, respectively. The results indicated the dimensions of the link between organization policies and goals, community expectations and feelings, and reflecting stakeholders' views as relevant in the gap analysis model. In addition, the results indicated that the exigent policy gap analysis model of the environment had the required validity. The proposed model in this research which has been further improved by expert views may serve as an applied model for policymakers, practitioners, and executives of environmental policies, and particularly, the Iranian Department of Environment.
    Keywords: public policies gap, Environment, environmental policymaking, Sustainable Development
  • Hanieh Khodadadi Tirkolaei, Esmat Rasoli * Pages 155-171
    The purpose of this study is to validate the model of environmental ethics curriculum based on social constructivism in secondary school. This is an applied research with a descriptive survey method. The statistical population of the study is all secondary school teachers in Mazandaran province with 11024 people (5692 men and 5332 women). The research sample includes 360 secondary school teachers who were selected by multi-stage relative cluster sampling with Cochran's formula. As a data collection tool, a researcher-made social constructivism questionnaire with 23 items on a five-point Likert scale was used. Content validity was used to determine the validity of the questionnaires and composite reliability was used to determine the reliability of the questionnaires, which had a suitable and acceptable status. Exploratory and confirmatory factor analysis were used to analyze the data with SPSS and PLS software. The results showed that the objective components, content, teaching-learning activities, and evaluation are effective in explaining the model of environmental ethics curriculum based on social constructivism and the model had a good fit. Environmental ethics curriculum based on social constructivism allows students to be actively involved; they also focus on thinking and understanding rather than just memorizing and the model makes them perform better. Using this approach, basic learning activities can take place in the real-world context (nature) so students' constructivism is stimulated.
    Keywords: Environmental Ethics Curriculum, Social Constructivism, Secondary School
  • Sorena Zandi *, Mehran Farajollahi Pages 173-187
    Considering the importance of environmental education in improving the relationship between humans and their environment, the purpose of this article is to identify the positive actions of Australia in this field. Because the usefulness of sharing information and benefiting from the experiences of other countries is one of the main elements of environmental education, this article focuses on examining their strategic priorities, previewed goals until 2025, and this country's completed projects, as reported by the Australian Association of Environmental Education. The method used in this article is descriptive-analytical research, and data collection is done via document analysis. The results show AAEE’s emphasis on setting its goals on providing necessary financial needs for its projects, supporting environmental educators and teachers, and expanding inter-chapter and international communications. From the findings of the article, appropriate models in accordance with the social, economic, psychological, and environmental characteristics of Iran are extracted, and with the necessary changes to improve the integration of these projects with such traits, they can be implemented in Iran. In the conclusion section, suggestions for building similar educational models are presented.
    Keywords: Environmental Education, Association for Environmental Education, Australia, Iran, Strategic Priorities, Sustainable Development