فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال نهم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مینا شایسته فر، اسماعیل مشیری* صفحات 206-209

    پرستاران بخش زیادی از زمان کار خود را صرف مستندسازی می کنند. ثبت گزارش های پرستاری شامل نتایج مراقبت و پاسخ بیمار است، بنابراین هیچ چیزی مانند یک ثبت استاندارد کامل نمی تواند نشان دهنده مناسب بودن خدمات ارایه شده باشد. ثبت ناقص، گزارش پرستاری ایمنی بیمار و موقعیت پرستار را به خطر می اندازد.

    کلیدواژگان: مستند سازی الکترونیک، پرستاری، سیاستگذاری سلامت، سیستم اطلاعات بیمارستانی
  • الهام قازانچایی*، بهشته جبلی، محمد ورهرام، مهدی کاظم پور، رحیم روزبهانی، اعظم احمدی صفحات 210-221
    هدف

    ویروس کرونای جدید (کووید-19) اولین بار در اواخر نوامبر سال 2019 گزارش شد. شناسایی ویژگی های این بیماری می تواند به تصمیم گیری و کنترل همه گیری کمک کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین خصوصیات و نتایج بالینی بیماران بستری مبتلا به کووید-19 در بیمارستان دکتر مسیح دانشوری انجام شد.

    روش ها

    کلیه بیماران بستری در بیمارستان که تشخیص ابتلا به کووید-19 برای آن ها ثابت شده بود، از تاریخ اول اسفند سال 1398 تا پایان اردیبهشت سال 1399 وارد این مطالعه مقطعی توصیفی شدند. براساس چک لیست تهیه شده، اطلاعات کامل جمعیت شناختی و اطلاعات مربوط به سوابق بیمار استخراج شد. سپس از طریق بانک اطلاعاتی، کلیه داده ها وارد نرم افزارSPSS  نسخه 22 شده است. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون های آماری کای اسکویر انجام شد. سطح اطمینان 95 درصد و (0/05>P) ازنظرآماری معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه تعداد 700 نفر از بیماران بررسی شدند که از این تعداد 451 نفر (64/4 درصد) مرد و بقیه زن بودند. بیشترین علایم شامل تنگی نفس (97/8 درصد) و سرفه (96/4 درصد) بود. بیشترین میزان ابتلا در رده سنی 56 تا 65 سال بودند. 42 درصد از بیماران دارای اضافه وزن با شاخص توده بدن در رده 25 تا 29/9 گزارش شدند. 88/2 درصد از بیماران بهبود و 11/8 درصد از آنان فوت کردند. همچنین 640 نفر (91/4 درصد) دارای بیماری زمینه ای بودند. 

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد بیشتر افراد مبتلا به کووید-19 مرد بودند که در رده میانسالی قرار داشتند. تحلیل ارتباط بین فاکتورهای مختلف در مطالعات همه گیرشناسی می تواند توجه مراقبت کنندگان و تصمیم گیرندگان را برای مدیریت کاهش تاثیر بیماری افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، علائم بالینی، کووید-19
  • محمدجواد حسین پور* صفحات 222-233
    هدف

    بیماری های تیرویید در سراسر جهان گسترده شده است. مطالعات تحقیقاتی مختلف نشان می دهد تعداد زیادی از افراد در جوامع مختلف به این بیماری دچار میشوند. همچنین، تشخیص به موقع این بیماری و کنترل آن می تواند جلوی پیشرفت آن را بگیرد و پیامدهای ناشی از آن را کاهش دهد. در این راستا، مطالعه پیش رو یک الگوریتم ترکیبی تکاملی حاصل از آمیختگی الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات و شبکه عصبی مصنوعی جهت تشخیص به موقع این بیماری ارایه کرده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی پیمایشی است که در سال 1401 انجام شده است. در اینجا از روش مجموعه داده های اولیه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. جامعه آماری موردنظر شامل 400 مورد اطلاعات ثبت شده بیماران از سال 1400 تا 1401 در تحقیقی میدانی از افراد مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) شهرستان لارستان است. از این میان، 300 نفر دارای بیماری تیرویید و 100 نفر سالم بودند. در این پژوهش برای پیاده سازی مدل یادگیری پیشنهادی و همچنین تجزیه وتحلیل و بررسی نتایج از نرم افزار متلب استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، ضریب رگرسیون مدل پیشنهادی در 3 حالت آموزش، اعتبارسنجی و تست به ترتیب دارای مقادیر (0/98، 0/97 و 0/95)، منحی راک برابر با 0/98، میزان خطا برابر با 0/004 و دقت کل سیستم برابر با 96 درصد می باشد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج حاصله، مدل پیشنهادی می تواند با دقت قابل قبولی، پیش بینی بیماری تیرویید در افراد را انجام دهد و باعث کاهش میزان اشتباه شود. همچنین از این مدل می توان به عنوان یک ابزار مفید در پیش بینی تیرویید به کار برده شود.

    کلیدواژگان: پیش بینی، بیماری تیروئید، تشخیص بیماری، الگوریتم تکاملی، مدل یادگیر
  • علیرضا حیدری*، سکینه بیگم کاظمی، محمدجواد کبیر، زهرا خطیرنامنی، عباس بدخشان، منصوره لطفی، سجاد معینی، آمنه کمال غریبی، عبدی کر صفحات 234-245
    هدف

     افزایش حمایت سازمانی ادراک شده موجب می شود افراد به سازمان حس تعلق بیشتری داشته و گرایش کمتری به ترک شغل داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط تمایل به ترک خدمت با حمایت سازمانی درک شده در پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر گرگان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1400 انجام شد و 293 پرستار از 16 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گلستان به روش نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب و به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ای شامل 3 قسمت مشخصات جمعیت شناختی، پرسش نامه تمایل به ترک خدمت کیم و همکاران و پرسش نامه حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر و همکاران بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات پرسش نامه تمایل به ترک خدمت 39/91 با انحراف معیار 12/18 و میانگین نمرات پرسش نامه حمایت سازمانی ادراک شده 23/66 با انحراف معیار 6/60 به دست آمد. بین ترک خدمت و حمایت سازمانی درک شده توسط پرستاران ارتباط منفی معناداری وجود داشت (0/001>P).

    نتیجه گیری

    تمایل به ترک خدمت پرستاران و حمایت سازمانی درک شده در سطح متوسط بود. با کاهش حمایت سازمانی درک شده توسط پرستاران، تمایل به ترک خدمت افزایش می یابد. لازم است با ایجاد بستری برای حمایت از پرستاران، به گونه ای که این حمایت برای آن ها به خوبی ملموس و قابل درک باشد، زمینه رضایت شغلی آن ها را فراهم و مانع ترک خدمت شان شود.

    کلیدواژگان: تمایل به ترک، پرستاران، بیمارستان، حمایت سازمانی درک شده
  • علی محمد ایزد پناه، سید محمدرضا حسینی، حکیمه سابقی، غلامرضا شریف زاده، بهنام خدادوست، حسین کشت گر* صفحات 246-255
    هدف

    ایست قلبی ریوی در هر زمان و مکانی روی می دهد. بیشتر ایست های قلبی در منزل یا مکان های خارج از بیمارستان بدون دسترسی به افراد مجرب اتفاق می افتد. اگر اعضای خانواده توانایی احیای قلبی ریوی را داشته باشند، می توانند در زمان طلایی از مرگ مغزی پیشگیری کنند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش احیای قلبی ریوی مجازی بر خودکارآمدی مراقبین خانوادگی بیماران مبتلا به بیماری های قلبی عروقی مراجعه کننده به کلینیک قلب بیمارستان رازی بیرجند انجام شد.

    روش ها

    ین پژوهش یک مطالعه کارآزمایی میدانی شاهددار تصادفی شده بود که بر روی60 نفر از مراقبین خانوادگی بیماران در سال 1400 انجام شد. نمونه با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آموزشی (30 نفر) و کنترل (30 نفر) تقسیم شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل و زوجی و کای اسکویر تجزیه وتحلیل شدند. این تجزیه وتحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد. سطح معناداری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد میانگین نمره خودکارآمدی بعد از مداخله در افراد دو گروه آزمایش و کنترل متفاوت اند (0/49±4/15) و (0/58±3/12) که ازنظر آماری معنادار بود. (001/P<0). از طرفی میانگین نمره گروه آزمایش (0/82±2/97) و کنترل (0/64±3/09) قبل از آموزش تفاوت معناداری نداشت (0/53=P). 

    نتیجه گیری

    از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که آموزش مجازی احیای قلبی ریوی تاثیر بسزایی در افزایش خودکارآمدی مراقبان خانواده بیماران قلبی عروقی دارد؛ آموزش مجازی می تواند باتوجه به هزینه های کمتر و بازدهی بیشتر موثر واقع شود. بدین ترتیب لازم است مدیران، تاثیر این نوع آموزش را در سیاستگذاری های خود در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، مراقبین خانوادگی، آموزش مجازی، احیای قلبی ریوی
  • سید علیرضا موسوی*، مهدی رستگاری، عزیز امیرزاده، فاطمه روستا صفحات 256-265
    هدف

    رفتار شهروندی یک نوع رفتار ارزشمند و مفید است که کارکنان آن را به صورت دلخواه و داوطلبانه از خود نشان می دهند.  هدف از این پژوهش تعیین همبستگی بین ابعاد هوش درون سازمانی کارکنان و رفتار شهروندی سازمانی با میانجی گری تاب آوری است.

    روش ها

    پژوهش حاضر به روش کمی و از نوع توصیفی همبستگی با ماهیت کاربردی در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری با تعداد 164 نفر شامل کارکنان اداری، مالی و پشتیبانی بیمارستان های خصوصی شیراز است. نمونه آماری به استناد فرمول کوکران با تعداد 143 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسش نامه استانداردشده است که در آن از مقیاس طیف 5 گزینه ای لیکرت از کاملا موافقم تا کاملا مخالفم استفاده شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های جمعیت شناختی، هوش فرهنگی، هوش هیجانی، هوش معنوی، هوش اخلاقی، تاب آوری و رفتار شهروندی سازمانی استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ پایایی پرسش نامه 87/0 محاسبه شده و روایی آن نیز با استفاده نظر خبرگان به دست آمده است . برای تست نرمال بودن داده ها، از آزمون کولموگروف اسمیرنوف و برای تجزیه وتحلیل داده ها از شبکه عصبی مصنوعی و آزمون اسپیرمن استفاده شده است. همچنین تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22  انجام شد.

    یافته ها

    همبستگی محاسبه شده طبق آزمون اسپیرمن و شبکه هوش مصنوعی به ترتیب، هوش فرهنگی با تاب آوری 0/67 و 0/32، هوش هیجانی با تاب آوری 0/42 و 0/12، هوش معنوی با تاب آوری 0/53 و 0/22، هوش اخلاقی با تاب آوری 0/49 و 0/25 و تاب آوری با رفتار شهروندی سازمانی 0/73 و 0/86 است.

    نتیجه گیری

    ابعاد هوش درون سازمانی، همبستگی مثبت و معناداری بر رفتار شهروندی سازمانی با میانجگیری تاب آوری دارد. این تاثیرگذاری باعث افزایش رفتارهای فرا نقشی، کارآمد و رفتارهای اجتماعی مدار می شود که نتیجه آن افزایش تعهد کارکنان، ایجاد رضایت شغلی، افزایش بهره وری و موفقیت در عملکرد سازمانی خواهد بود.

    کلیدواژگان: ابعاد هوش درون سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، تاب آوری
  • رقیه خسروی*، شورش لطفی، ناهید رمضان قربانی صفحات 266-277
    هدف

    توسعه اخلاق کار در فرهنگ کار جامعه متضمن توسعه و پیشرفت می شود. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت اخلاق کار و عوامل موثر بر آن در بیمارستان فارابی انجام شد.

    روش ها

    در مطالعه حاضر از روش پیمایش و پرسش نامه استاندارد اخلاق کار برای سنجش اخلاق کار استفاده شده است. این مطالعه مقطعی در سال 1399 در بیمارستان فارابی تهران انجام شد. بااستفاده از روش سرشماری از کلیه پرسنل شاغل در بیمارستان، درمجموع 616 نفر از کارکنان پیمایش شدند. تجریه وتحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها

    براساس نتایج تحقیق، نمره میانگین اخلاق کار و هریک از ابعاد آن برحسب متغیرهای رابطه استخدامی، تعداد دفعات دریافت تقدیر و تشویقی، سابقه خدمت، سطح تحصیلات و پایگاه اجتماعی اقتصادی کارکنان تفاوت معناداری دارد، اما میانگین نمره شاخص های اخلاق کار برحسب جنسیت، وضعیت تاهل و میزان درآمد تفاوت معناداری ندارد.

    نتیجه گیری

    تلاش در راستای ارتقای سطح اخلاق کار می تواند افزایش بهره وری را درپی داشته باشد. باتوجه به نتایج تحقیق و با هدف ارتقا سطح اخلاق کار و شاخص های آن در سازمان، رویکرد بیمارستان درخصوص سیستم تقدیر و تشویق و همچنین پرداختی ها باید مورد بازبینی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خلاق کار، افراد، سازمان ها، عوامل اجتماعی
  • آناهیتا گیتی، مرضیه گلچین*، تهمینه بابایی، آیلین فصیحی صفحات 278-295
    هدف

    بیماری ام اس یک بیماری التهابی است که در آن غلاف های میلین سلول های عصبی در مغز و نخاع آسیب می بینند. هدف این مطالعه تحلیل و ارزیابی وضعیت انتشارات این بیماری در جهان به منظور استخراج الگوی انتشار برون دادهای علمی است.

    روش ها

    در این مطالعه از روش کتاب سنجی و مصورسازی از پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس از اول ژانویه تا 27 مارس سال 2020 استفاده شد. ابتدا کلیدواژه های مرتبط با بیماری ام اس از سایت مش (سرعنوان های موضوعی پزشکی) انتخاب شدند. سپس با جست وجو در پایگاه اطلاعاتی، انتشارات علمی جهانی مرتبط با بیماری ام اس در فرمت CSV استخراج و با استفاده از تکنیک های تحلیل استنادی و به کمک نرم افزارهای اکسل و ووس ویویر تجزیه وتحلیل داده ها انجام شد.

    یافته ها

    درمجموع 1902670 مدرک توسط پژوهشگران جهان درباره بیماری ام اس در این پایگاه نمایه شده بود. میانگین استناد به ازای هر مدرک 2/60 و میانگین اچ-ایندکس انتشارات بازیابی شده 15 بود. اکثر مدارک مقالات اصیل و به زبان انگلیسی بودند و بیشترین مقالات پژوهشگران جهانی در مجله فیزیک انرژی بالا منتشر شده بودند. دانشگاه لیپور اروپا پرتولیدترین موسسه و کیم ام اس با 14503 مدرک پرتولیدترین نویسنده بود. بیشترین همکاری با پژوهشگران ایالات متحده آمریکا بود. موضوع علوم اعصاب بیشترین تعداد مدارک منتشرشده را دارا بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد در سطح جهان موسسات تحقیقاتی مختلف با مشارکت اصلی در انتشار منابع اطلاعاتی، پژوهش های قابل قبولی درحوزه بیماری ام اس انجام داده اند.

    کلیدواژگان: یماری ام اس، بیماری های التهابی، ترسیم نقشه علمی
  • اکرم فتحیان دستگردی* صفحات 296-311
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی ضرورت طراحی هستی شناسی پزشکی دوره اسلامی در بستر وب معنایی است. در این مطالعه کیفی، پژوهش های مربوط به ایجاد و ارزیابی نظام های سازماندهی دانش در حوزه پزشکی دوره اسلامی و نیز طراحی هستی شناسی های حوزه پزشکی سنتی در بازه زمانی 2010 تا 2022 میلادی در پایگاه های اطلاعاتی شامل بانک اطلاعات نشریات کشور، پایگاه مجلات تخصصی نور، پرتال جامع علوم انسانی و پایگاه مقالات موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، پایگاه مقالات وب آو ساینس، پابمد، ریسرچ گیت و گوگل اسکالر بررسی شد.

    روش ها

    در این مطالعه مروری، از روش پژوهش اسنادی استفاده شد. پس از جست وجوی کلیدواژه ها در پایگاه های اطلاعاتی و بازیابی منابع مرتبط، تعداد 20 مقاله معتبر، انتخاب شد و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    هستی شناسی ها با پوشش روابط شمول معنایی، جزء واژگانی، هم ارزی و وابستگی و همچنین با دارا بودن ساختاری چندبعدی و پوشش کارکردهایی شامل رفع ابهامات، کنترل مترادف ها، ایجاد روابط معنایی واضح مانند روابط سلسله مراتبی و وابستگی و بازنمون روابط و ویژگی های مفاهیم در مدل های دانش، نسبت به سایر نظام های سازماندهی دانش قادر به بازنمون روابط پیچیده تر و دانش وسیع تری از یک حوزه هستند. 

    نتیجه گیری

    طراحی هستی شناسی یکی از کارآمدترین روش ها برای توصیف معنایی دانش حوزه پزشکی دوره اسلامی به صورت جامع و دقیق است. یکی از قابلیت های هستی شناسی ها، نمایش روابط میان مفاهیم مرتبط با بیماری ها، علایم، داروها و تشخیص ها با استفاده از محیط گرافیکی است. از سوی دیگر اهمیت استفاده از فناوری های نوین وب معنایی و همسویی با تحولات جهانی، ضرورت طراحی هستی شناسی ها در این حوزه را مطرح می سازد.

    کلیدواژگان: پزشکی دوره اسلامی، پزشکی سنتی، اصطلاح نامه، هستی شناسی، وب معنایی
|
  • Mina Shayestefar, Esmaeil Moshiri* Pages 206-209

    Nurses spend most of their work time on documentation. Nursing reports includes the results of care and patient response. The proper reporting can indicate the appropriateness of the services provided. Incomplete nursing report can endanger the safety of the patient and the position of the nurse. Today, with the development of nursing care, the amount of nursing reports has increased.

    Keywords: Electronic documentation, Nursing, Health policy, Hospital information system
  • Elham Ghazanchaei*, Behehshteh Jebelli, Mohammad Varahram, Mahdi Kazempour, Rahim Roozbahani, Azam Ahmadi Pages 210-221
    Objective

    The novel coronavirus disease (COVID-19) was first reported in late November 2019. Identifying the characteristics of this disease can help make decisions and control the pandemic. The present study aims to determine the characteristics and clinical results of patients with COVID-19 hospitalized in Masih Deneshvari Hospital in Tehran, Iran.

    Methods

    In this cross-sectional study, the study population consists of all patients diagnosed with COVID-19 and hospitalized in Masih Deneshvari Hospital in Tehran from February to May 2020. By using a prepared checklist, the demographic and disease-related characteristics of patients were extracted,. The data were then entered into SPSS software and were analyzed using descriptive statistics and chi-square test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In this study, 700 patients were examined, of whom 451 (64.4%) were male and the rest were female. The most common symptoms were shortness of breath (97.8%) and cough (96.4%). The highest rate of infection was in the age group of 56-65 years. Also, 640 (91.4%) had underlying diseases and 42% were overweight (BMI: 25-29.9 kg/m2). Moreover, 88.2% were recovered and 11.8% were died.

    Conclusion

    Most of the people infected with COVID-19 admitted to the study hospital were male and middle-aged. Analyzing the relationship between different factors in epidemiological studies can increase the attention of caregivers and decision makers to reduce the spread of the diseases.

    Keywords: Epidemiology, Clinical symptoms, COVID-19
  • Mohammadjavad Hosseinpoor* Pages 222-233
    Objective

    Thyroid diseases are common disorders worldwide. The timely diagnosis and control of this disease can prevent its progression and reduce associated complications. This study proposes a novel hybrid method by combining particle swarm optimization (PSO) algorithm and artificial neural network (ANN) for the timely detection of thyroid disorders.

    Methods

    This is an applied survey study, conducted in 2022. In this study, the target population consisted of the data of 400 patients referred to Imam Reza Hospital in Lar County, Iran from 2021 to 2022 which were collected by field study. Among them, 300 had thyroid disease and 100 were healthy. MATLAB software was used for implementing the proposed learning model and analyzing the results.

    Results

    The regression coefficient of the proposed model in there modes of training, validation, and testing were 0.98, 0.97, and 0.95, respectively. The area under the ROC curve was 0.98, the error rate was 0.004, and the overall accuracy was 96%.

    Conclusion

    The proposed model can distinguish patients with thyroid disease from healthy individuals with acceptable accuracy and low errors. This model can be used as a useful tool in predicting thyroid diseases.

    Keywords: Prediction, Thyroid disease, Disease diagnosis, Evolutionary algorithm, Learning model
  • Alireza Heidari*, Sakine Beygom Kazemi, Mohammad Javad Kabir, Zahra Khatirnamani, Abbas Badakhshan, Mansoureh Lotfi, Sajad Moeini, Ameneh Kamal Gharibi, Abdi Kor Pages 234-245
    Objective

    High perceived organizational support can make employees feel that they belong to the organization and have less intention to leave their jobs. This study aims to determine the relationship between turnover intention and perceived organizational support in nurses working in hospitals in Gorgan, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2021 on 293 nurses from 16 hospitals affiliated to Golestan University of Medical Sciences who were selected by stratified sampling method, proportional to the population. The data collection tool was a three-part questionnaire including demographic/occupational form, Kim et al.’s turnover intention questionnaire (TIQ), and Eisenberger et al.’s Perceived Organizational Support Questionnaire (POSQ). The data were analyzed using SPSS software, version 16. 

    Results

    The mean scores of TIQ was 39.91±12.18 and the mean score of POSQ was 23.66±6.6. There was a negative significant relationship between turnover intention and perceived organizational support (P<0.001).

    Conclusion

    The turnover intention and perceived organizational support of nurses in Gorgan are at a moderate level. As the nurses’ perceptions of organizational support decrease, their turnover intention can increase. It is necessary to create a supportive environment for nurses, in such a way that this support be tangible and understandable to them and can cause job satisfaction and prevent them from leaving the job.

    Keywords: Turnover intention, Nurses, Hospital, Perceived Organization Support
  • Ali Mohammad Izadpanah, Seyyed Mohammad Reza Hosseini, Hakimeh Sabeghi, Gholamreza Sharifzadeh, Behnam Khodadoust, Hossein Keshtgar* Pages 246-255
    Objective

    Cardiopulmonary arrest occurs at any time and place. Most of cardiac arrests happen in places outside the hospital without access to experienced people. If the family members have the ability of cardiopulmonary resuscitation, they can prevent brain death in the golden time. This study aims to assess the effect of virtual cardiopulmonary resuscitation training on the self-efficacy of family caregivers of patients with cardiovascular diseases. 

    Methods

    This is a randomized controlled field trial that was conducted on 60 family caregivers of patients with cardiovascular diseases referred to the heart clinic of Razi Hospital in Birjand, Iran in 2021. They were selected by a random sampling method and were randomly divided into two groups of training (n=30) and control(n=30). They completed a demographic form and the Basic Resuscitation Skills Self-Efficacy Scale. The collected data were analyzed in SPSS software, version 20 using descriptive statistics, independent t-test, paired t-test, and chi-square test. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The mean posttest score of self-efficacy in the training and control groups were 4.15±0.49 and 3.12±0.58, respectively, which was significantly different (P<0.001). There was no significant difference in the pretest score of self-efficacy between the training (2.97±0.82) and control (3.09±0.64) groups (P=0.53).

    Conclusion

    Virtual cardiopulmonary resuscitation training has a significant effect on increasing the self-efficacy of family caregivers of patients with cardiovascular diseases. Virtual education can be effective due to lower costs and higher efficiency. Therefore, it is recommended for planners to use this method of education in their policies for cardiovascular diseases.

    Keywords: Self-efficac, Family caregivers, Virtual education, Cardiopulmonary resuscitation
  • Seyed Alireza Mousavi*, Mehdi Rostagari, Aziz Amirzadeh, Fatima Rosta Pages 256-265
    Objective

    Organizational citizenship behavior is a valuable and useful behavior that employees show voluntarily and willingly. This study aims to determine the relationship between intra-organizational intelligence and organizational citizenship behavior of hospital staff mediated by their resilience..

    Methods

    This is a descriptive-correlational study that was carried out in 2021. The study population consist of administrative, financial and support staff of private hospitals in Shiraz, Iran (n=164). Of these, 143 were selected by simple random sampling method. The sample size was determined using Cochran’s formula. The measurement tool was a researcher-made questionnaire measuring demographic characteristics, cultural intelligence, emotional intelligence, spiritual intelligence, moral intelligence, resilience and organizational citizenship behavior with a 5-point Likert scale from completely agree to completely disagree. The Cronbach’s alpha coefficient of the questionnaire was calculated as 0.87 and its validity was also obtained by using experts’ opinions. To test the normality of the data, the Kolmograph-Smirnov test was used, and To analyze the data, artificial neural network (ANN) and the Spearman’s correlation test were used. Statistical analyses were performed in SPSS software version 22.

    Results

    Of 143 questionnaires, 115 were completed. The correlation coefficients according to Spearman’s test and ANN-based test were 0.67 and 0.32 for the relationship between cultural intelligence and resilience, 0.42 and 0.12 for the relationship between emotional intelligence and resilience, 0.53 and 0.22 for the relationship between spiritual intelligence and resilience, 0.49 and 0.25 for the relationship between moral intelligence and resilience, and 0.73 and 0.86 for the relationship between resilience and organizational citizenship behavior.

    Conclusion

    Intra-organizational intelligence of hospital staff in Shiraz city have a positive and significant correlation with organizational citizenship behavior mediated by resilience. This can increases extra-role, efficient and socially oriented behaviors, which can result in increased employee commitment and job satisfaction as well as productivity and success in organization.

    Keywords: Intra-organizational intelligence, Resilience, Organizational citizenship behavior
  • Roghayeh Khosravi*, Shuresh Lotfi, Nahid Ramezanghorbani Pages 266-277
    Objective

    The cultivation of work ethics within the work culture of society can lead to progress and advancement. This study aims to determine the current state of work ethics and the influential factors in Farabi Hospital, Tehran, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in Farabi Hospital in Tehran, Iran in 2020. Using the census method, all the personnel working in the hospital (n=616) were selected as the study samples. The Occupational Work Ethic Inventory (OWEI) was used to measure the work ethic. Data analysis was done in SPSS software version 20.

    Results

    The mean score of OWEI and its subscale scores were significantly different based on the type of employment, the number of times receiving incentives or rewards, work experience, education level, and socio-economic status of the employees. However, no significant difference was reported in terms of sex, marital status, and income level.

    Conclusion

    For improving the work ethic level and its indicators in Farabi Hospital, the reward system and payments should be modified.

    Keywords: Work ethics, Persons, Organizations, Social factors
  • Anahita Giti, Marzieh Golchin*, Tahmineh Babaee, Aileen Fassihi Pages 278-295
    Objective

    MS is an inflammatory disease in which the myelin sheaths of nerve cells in the brain and spinal cord are damaged. Analysis of scientific publications of MS can show the scientific performance of the world in this important field. Therefore, the purpose of this study is to analyze and evaluate the prevalence of this disease in the world in order to extract the pattern of scientific outputs

    Methods

    In this study, bibliometric and illustration methods from Web of Science database were used. We first selected the MS-related keywords from the mesh (medical subject headings). Then, by searching the database, global scientific publications related to MS were extracted in CSV format and data were analyzed and illustrated using citation analysis techniques with the help of Excel and VOSviewer software.

    Results

    A total of 1902670 documents were indexed by world researchers about MS in this database. The average citation per document was 2.60 and the average h-index of retrieved publications was 15. Most of the published articles were original and in English, and most of the articles by researchers were published in MULTIPLE SCLEROSIS JOURNAL. Lipro University was the most prolific institution in Europe and Kim MS was the most prolific author with 14503 degrees. Most collaborations were with researchers in the United States. The subject of neuroscience had the largest number of published documents

    Conclusion

    Finding showed that worldwide various research institutes with the main participation in the dissemination of information sources have conducted acceptable research in the field of MS.

    Keywords: Multiple Sclerosis (MS), Inflammatory diseases, Scientific Mapping
  • Akram Fathian Dastgerdi* Pages 296-311
    Objective

    This study aims to investigate the necessity of designing the Ontology of Islamic Medicine in based on the semantic web.

    Methods

    In this review study, the studies related to the creation and evaluation of knowledge organization systems (KOSs) in Islamic Medicine as well as the ontology design in traditional medicine in the period published from 2010 to 2022 were searched in databases including Magiran, NoorMags, ISC, ResearchGate, PubMed, Web of Science and Google Scholar. Selection methods for study: In this study, the documentary method was used. After searching using related keywords, 20 eligible articles were selected and reviewed.

    Results

    Ontologies, by covering hyponymy, meronymy, equivalents & specified relations, as well as having a multidimensional structure and covering functions such as eliminating ambiguity, controlling synonyms or equivalents, establishing explicit semantic relationships such as hierarchical relations, and presenting both relations and properties of concepts in the knowledge models, can represent more complex relationships than other KOSs. 

    Conclusion

    Ontology design is one of the most effective methods for accurate semantic description of the knowledge of the Islamic Medicine. One of the capabilities of ontologies is to display relationships between concepts related to diseases, symptoms, drugs and diagnoses using a graphic environment. Semantic Web technologies raises the necessity of designing ontologies.

    Keywords: Islamic Medicine, Traditional medicine, Thesaurus, Ontology, Semantic web