فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال پانزدهم شماره 58 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سعید بغدادی، عباس خمسه*، سید حسام الدین مدنی صفحات 1-17

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های تجاری سازی تکنولوژی در صنایع نفت و گاز جهت انتقال تکنولوژی به دیگر بنگاه ها است. با وجود اسناد بالادستی متعدد در صنعت نفت و علی رغم وجود قابلیت های بالقوه تکنولوژیکی در این صنعت، درآمدزایی حاصل از تجاری سازی تکنولوژی و خلق ثروت ناشی از انتقال آن به دیگر سازمان ها، موضوعی مغفول بوده است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی و رویکرد آن نیز کیفی است. اجرای پژهش حاضر بر اساس مراحل تیوری داده بنیاد شامل کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی است. به این منظور، علاوه بر استخراج مفاهیم پایه بر اساس مطالعه مقالات، کتب و پایان نامه ها، از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 11 نفر از مدیران ارشد وزارت نفت، بیش از 200 کد باز در 46 طبقه بندی احصاء شد. در نهایت، 10 مولفه اصلی در قالب مدل کیفی تجاری سازی تکنولوژی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: تکنولوژی، تجاری سازی تکنولوژی، انتقال تکنولوژی، صنعت نفت و گاز ایران
  • آرزو سلیمانی دشتکی سلیمانی دشتکی، حسین اسکندری*، احمد برجعلی، حمیدرضا عریضی صفحات 17-38

    پژوهش حاضر به دنبال تعیین مدل مدیر خردمند براساس نظریه ضمنی کارکنان است. در این پژوهش از روش کیفی پدیدارشناسی استفاده گردیده است که ساختار و معنای ضمنی یک پدیده را با توجه به معنای ضمنی که افراد از آن در زندگی خود تجربه کرده‏اند آشکار می‏نماید. جامعه آماری کلیه کارکنان یک شرکت صنعتی بوده است که به صورت نمونه ‏گیری ملاکی تا اشباع نظری (26 نفر) ادامه یافت. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از تحلیل کیفی استفاده شد. پایایی پژوهش به وسیله پایایی بین ارزیاب و روایی تمام مراحل پژوهش با نظر خبرگان مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد مدل خرد مدیریتی دارای 7 بعد است که به ترتیب توجه و آگاهی از دیگران، سازمان دهی و برنامه‏ ریزی، حل مسیله و تصمیم ‏گیری و انگیزش دارای بیشترین فراوانی بود. از نتایج می‏توان در انتخاب و توسعه بعد محور خرد، همچنین طراحی موقعیت شبیه‏سازی و کانون ارزیابی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خرد، مدیر خردمند، نظریه ضمنی، تحلیل کیفی، مدل شایستگی
  • فواد مکوندی* صفحات 37-54

    ساختار سازمانی مناطق نفت خیز جنوب از سال 1379 در دو مرحله دچار تغییرات اساسی گردید. این پژوهش با هدف شناسایی تجربه زیستی مدیران مناطق نفت خیز جنوب از تغییرات ساختار سازمانی انجام گردید که روش آن کیفی و از نوع پدیدارشناسی می باشد. نمونه تحقیق شامل 19 نفر از مدیران ارشد مناطق نفت خیز در ستاد و شرکت های بهره بردار را شامل گردید که با روش نمونه‏ گیری هدفمند و تا اشباع کامل داده ها انجام پذیرفت. به وسیله روش ون منن داده های حاصل از مصاحبه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سه درون‏مایه اصلی و 12 درون مایه فرعی شناسایی گردید. درون‏مایه اصلی اول پدیده تغییر ساختار سازمانی که شامل 3 درون‏مایه فرعی، درون‏مایه اصلی دوم پیامدهای تغییر ساختار سازمانی که شامل 5 درون‏مایه فرعی و درون‏مایه اصلی سوم واکنش ها به تغییر ساختار سازمانی که شامل 4 درون‏مایه فرعی بودند.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، کوچکسازی، عدم تمرکز، ساختار اقماری، تخصصگرایی
  • ناصر باقری مقدم*، مریم نوذری، حسین حیرانی صفحات 55-74

    در طول سده گذشته کشور ایران تلاش های زیادی برای انتقال فناوری از طریق شرکت های نفتی داشته، ولی کمتر در این عرصه موفق بوده است. یکی از دلایل این عدم توفیق را می توان در میزان ظرفیت جذب شرکت های نفتی در پذیرش فناوری های انتقال یافته جست. هدف پژوهش حاضر تحلیل تاثیر روش های انتقال فناوری بر ارتقای ظرفیت جذب شرکت های نفتی به روش توصیفی پیمایشی است. به این منظور ضمن بررسی کامل معیارهای موثر بر ظرفیت جذب در روش های انتقال فناوری، وضعیت روش های انتقال فناوری در شرکت های اکتشاف و تولید ایران از این منظر مورد پیمایش قرار گرفت . جامعه آماری این پژوهش را کلیه خبرگان و متخصصان حوزه مدیریت فناوری و حوزه نفت و گاز تشکیل دادند که با روش نمونه گیری هدفمند، 31 نفر از آنها انتخاب شد و برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته و برای تحلیل داده از آزمون تی استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که با تکیه بر 20 معیار منتخب ظرفیت جذب و بررسی بیش از 23 روش همکاری در بین شرکت های ایرانی، 15 روش بیشترین تاثیر را بر ظرفیت جذب در شرکت های ایرانی داشته اند. در همین راستا رهیافت های سیاستی نیز ارایه شد.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، ظرفیت جذب، شرکت های اکتشاف و تولید، کنسرسیوم، سرمایه گذاری مشترک
  • لطیف سخایی پور*، سید علی اکبر احمدی، مالک دلیر، علی جمشیدی صفحات 75-98

    هدف این پژوهش طراحی الگوی مدیریت جانشین پروری در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، از نوع تحقیقات آمیخته است. در بخش کیفی با انجام مطالعات نظری، شامل مطالعه کتاب ها، پایان نامه ها، مقالات داخلی و خارجی و پایگاه های اطلاعاتی رویکردهای مدیریت جانشین پروری از منظر مفهومی شناسایی شد و سپس، برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز، از 25 نفر از خبرگان خواسته شد نسبت به پاسخگویی به سوالات اقدام کنند. نمونه گیری در بخش کیفی از روش هدفمند و در بخش کمی با روش نمونه گیری تصادفی انجام شد و تعداد 341 نفر از کارکنان رسمی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انتخاب شدند. روش تعیین روایی پرسش نامه صوری و محتوایی است. بر اساس یافته های پژوهش تعداد دو بعد فردی و سازمانی با 10 مولفه، برای مفهوم مدیریت جانشین پروری شناسایی شد.

    کلیدواژگان: مدیریت جانشین پروری، شایسته سالاری، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
  • علیرضا مهرابی طالقانی*، تورج مجیبی، شعبانعلی صفری ثابت صفحات 99-119

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل سنجش بهره وری سازمانی شرکت ملی نفت ایران است. در این راستا با روش کیفی کمی مولفه ها و شاخص ها شناسایی شد. جامعه آماری بخش کیفی خبرگان حوزه بهره وری صنعت نفت که 14 خبره با روش غیراحتمالی و در بخش کمی، کارکنان شرکت ملی نفت ایران بودند، با فرمول کوکران، 75 نفر با روش نمونه گیری در دسترس تعیین شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه و پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن با تکنیک دلفی و تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کد گذاری و در بخش کمی روش AHP، جهت اولویت بندی مولفه ها و مدل یابی معادلات ساختاری جهت اعتبارسنجی مدل استفاده شد. نتایج نشان داد در این مدل، 2 بعد، 4 مولفه و 26 شاخص وجود دارد که به ترتیب اولویت شامل: اثربخشی (نتایج ناخواسته، کیفیت خدمات کارکنان، وضعیت سازمان و بهبود خدمات و رضایتمندی) و کارایی است.

    کلیدواژگان: بهرهوری، تحلیل محتوا، شرکت ملی نفت ایران
  • سید علی مظلوم، سعید صیادی*، داوود کاوه، زهرا شکوه، علیرضا پیوند صفحات 119-138

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ابعاد مدیریت جهادی مبتنی بر معیارهای اسلامی بر اثربخشی سازمان مطالعه موردی شرکت پخش فرآورده ‏های نفتی کرمان انجام گردید. جامعه آماری تحقیق حاضردر دو گروه که گروه اول شامل 20 نفر خبرگان آشنا با مدل جهادی منابع انسانی و اثربخشی سازمان با تعداد نامشخص باانتخاب گزینشی که در این تحقیق در بخش تدوین و طراحی مدل از نظرآنها استفاده شده و گروه دوم کلیه کارکنان شاغل در شرکت پخش فرآورده ‏های نفتی کرمان که با فرمول کوکران 380 نفر به ‏عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با پرسش‏نامه مدل جهادی منابع انسانی مبتنی بر معیارهای اسلامی، اثربخشی سازمان جمع‏آوری و آنالیز داده ‏ها با آزمون‏ های آماری توصیفی و استنباطی نظیر آزمون‏های t تک متغیره، کولموگروف اسمیرنوف، و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و نرم‏ افزارهای SPSS، MINITAB و LISREL انجام شد. ابعاد و مولفه‏ های جهادی منابع انسانی مبتنی بر معیارهای اسلامی بر اثربخشی سازمان در شرکت پخش فرآورده ‏های نفتی کرمان تاثیر معنی‏داری دارند. مولفه‏ های مدیریت جهادی، اخلاق جهادی، معنویت سازمانی، فرهنگ جهادی، تعهد جهادی، عملکرد جهادی بر اثربخشی سازمان در شرکت پخش فرآورده‏ های نفتی کرمان تاثیر معنی‏داری دارند. میزان تاثیر ابعاد و مولفه‏ های جهادی منابع انسانی مبتنی بر معیارهای اسلامی بر اثربخشی سازمان برابر 88/0 محاسبه شده است که نشان وجود تاثیر است. آماره t آزمون نیز 73/8 به دست آمده است که بزرگ تر از مقدار بحرانی t در سطح خطای 5 درصد یعنی 96/1 بوده و نشان می دهد تاثیر مشاهده شده معنادار است. بنابراین می توان گفت ابعاد و مولفه‏ های جهادی منابع انسانی مبتنی بر معیارهای اسلامی بر اثربخشی سازمان در شرکت پخش فرآورده‏های نفتی کرمان تاثیر معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: مدل جهادی منابع انسانی، معیارهای اسلامی، اثربخشی سازمان، شرکت پخش فرآورده های نفتی کرمان
  • صدیقه خزائی، حسن زارعی متین، حمیدرضا یزدانی*، ناصر عسگری، مونا جامی پور صفحات 139-157

    علی رغم سرمایه گذاری انبوه در حوزه تجدید ساختار سازمانی، نرخ شکست این پروژه ها بالاست. یکی از دلایل آن بی توجهی به شکاف دانشی موجود است. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر شناسایی شکاف های دانشی در پروژه های تجدید ساختار سازمانی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و دارای رویکرد کیفی است. استراتژی پژوهش مطالعه موردی است. مشارکت کنندگان در پژوهش شرکت های پالایش نفت هستند که با منطق اشباع نظری با 12 نفر مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. شیوه تحلیل داده ها تحلیل تم است که با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام شد. نتایج بیانگر این است که شکاف های دانشی شناسایی شده در پروژه های تجدید ساختار سازمانی در 2 مقوله اصلی: شکاف دانش درون سازمانی و شکاف دانش برون سازمانی قرار می گیرند. شکاف دانش درون سازمانی دربرگیرنده 6 مقوله فرعی: شکاف دانش مدیریتی، شکاف دانش فنی، شکاف دانش پرسنلی، شکاف دانش فکری، شکاف دانش فیزیکی، شکاف دانش سازمانی و شکاف دانش برون سازمانی دربرگیرنده 3 مقوله فرعی: شکاف دانش راهبردی، شکاف دانش قانونی و شکاف دانش دیپلماسی است.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، تجدید ساختار سازمانی، شکاف دانش، صنعت نفت
  • نادیا هاشمی*، حسن درویش صفحات 157-176

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل متعادل سازی کار و زندگی کارکنان شرکت ملی گاز ایران است. پژوهش حاضر آمیخته (کیفی و کمی) هست. استراتژی پژوهش کیفی روش تحلیل مضمون است. در بخش کمی از روش تحلیل ساختاری استفاده شد. با توجه به نتایج حاصل از مصاحبه با 7 نفر از خبرگان، 124 عامل در تعادل کار و زندگی کارکنان شرکت ملی گاز ایران موثر است. با استفاده از روش دلفی مهم ترین عوامل موثر بر تعادل کار و زندگی کارکنان شرکت ملی گاز ایران استخراج شد. نتایج نشان داد که مهم ترین مولفه موثر در تعادل کار و زندگی کارکنان شرکت ملی گاز ایران اعتماد به سازمان و وفادار بودن کارکنان نسبت به سازمان است. تاثیر ساختار دولت، دولت الکترونیک و هوشمندسازی، مدیریت سرمایه انسانی، فناوری های مدیریتی، توسعه فرهنگ سازمانی، نظارت و ارزیابی و صیانت از حقوق مردم و سلامت اداری بر تعادل کار و زندگی کارکنان تایید شد.

    کلیدواژگان: متعادلسازی کار و زندگی، شرکت ملی گاز، مدیریت سرمایه انسانی، فناوریهای مدیریتی، توسعه فرهنگ سازمانی
  • محمدرضا طیبی خرمی، علیرضا شیروانی*، زهرا دشت لعلی صفحات 177-196

    هدف پژوهش ارایه مدل برای مدیریت منابع انسانی دیجیتال در پالایشگاه های گاز کشور است که به روش کیفی از نوع نظریه زمینه ای انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق است. اعتبار داده های پژوهش از طریق بازگشت به مصاحبه شوندگان، توصیف عمیق و ممیزان بیرونی تایید شد. جامعه پژوهش مدیران، نخبگان و متخصصان حوزه منابع انسانی است که از این میان تا حد اشباع داده ها با 21 نفر از کارکنان مصاحبه انجام گرفت؛ نمونه گیری به روش هدفمند وابسته به معیار انجام شد؛ یافته ها نشان داد مدل مدیریت منابع انسانی دیجیتال در شرکت ملی گاز ایران دارای 35 مقوله اصلی و 167 مقوله فرعی است؛ که متشکل از عناصر علی (توسعه فناورانه؛ پیچیدگی های محیطی؛ نگرش جدید به مدیریت)، شرایط مداخله گر (مداخلات سازمانی؛ تغییرپذیری مدیریت منابع انسانی)، شرایط زمینه ای (فرهنگ فناوری؛ زیرساخت های محتوایی)، راهبردها (راهبردهای حمایتی؛ راهبردهای توسعه ای؛ نگهداشت و مراقبت)، پیامدها (نوآوری و بهبود؛ بهره وری عملکرد؛ مدیریتی؛ توسعه منابع انسانی) است.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، تحول دیجیتال، مدیریت منابع انسانی دیجیتال، پالایشگاه های گاز
  • سمیه مظاهری فروشانی، مرضیه دهقانی زاده* صفحات 197-216

    پژوهش حاضر باهدف تحلیل نقش رهبری اخلاقی بر بدبینی و رفتار شهروندی سازمانی از طریق هویت سازمانی و مبادله رهبر عضو در شرکت منطقه دو عملیات انتقال گاز ایران انجام گرفته است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به شیوه توصیفی همبستگی انجام شده است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 196 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه های استاندارد بوده و با روش مدل یابی معادلات ساختاری به آزمون فرضیات پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری اخلاقی بر بدبینی سازمانی در شرکت منطقه دو انتقال گاز تاثیر مستقیم و منفی دارد. همچنین نتایج نشان داد، رهبری اخلاقی با نقش میانجی هویت سازمانی می تواند به افزایش رفتارهای شهروندی سازمانی و کاهش بدبینی در شرکت منطقه دو عملیات انتقال گاز منجر شود و همچنین، رهبری اخلاقی با نقش میانجی مبادله رهبر عضو نیز می تواند به افزایش رفتارهای شهروندی سازمانی و کاهش بدبینی در شرکت منطقه دو انتقال گاز منجر شود.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، بدبینی سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، هویت سازمانی، مبادله رهبر عضو
  • محمد مبرزی، مجتبی آقاجانی*، سید محمدرضا میراحمدی صفحات 217-232

    هدف از این مطالعه مدل سازی ساختاری تفسیری عوامل موثر بر هم سویی استراتژی های سطح کلان در راستای ارتقای عملکرد شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است. این مطالعه بر اساس هدف کاربردی و از منظر روش در حوزه مطالعات آمیخته با رویکرد قیاسی استقرایی قرار دارد. به منظور شناسایی عوامل موثر مربوطه و مدل سازی آنها از نظرات خبرگان از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته بر پایه اشباع نظری استفاده و به کمک پرسش نامه نمونه گیری هدفمند انجام شد. روایی و پایایی مصاحبه ها به ترتیب با روش روایی محتوای نسبی و شاخص کاپای کوهن و روایی و پایایی پرسش نامه به ترتیب با بهره گیری روایی محتوا و روش آزمون پس آزمون تایید شد. کدگذاری داده ها با نرم افزار MaxQda2020 سبب شناسایی 14 عامل موثر بر هم سویی استراتژی های سطح کلان شد. مدل سازی عوامل شناسایی شده با روش ساختاری تفسیری سبب تشکیل 7 سطح شد که تناسب استراتژیک، هم گرایی سطوح راهبردی و عملیاتی و اسناد بالادستی اثرگذارترین و بهبود طراز استراتژیک اثرپذیرترین عامل بودند.

    کلیدواژگان: هم سویی، استراتژی های سطح کلان، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • حسین فهیمی تبار، سید رضا نقیب السادات*، بی بی سادات میراسماعیلی، حمیدرضا حسینی دانا، افشین محمدی صفحات 233-256

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مطلوب مدیریت روابط عمومی در وزارت نفت برای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی انجام شد روش پژوهش از نوع آمیخته شامل دو مرحله کیفی و کمی است. در بخش کمی پژوهش 40  نفر از مدیران و متخصصان و کارشناسان حوزه روابط عمومی و اقتصاد وزارت نفت که دارای سوابق علمی و تخصصی مرتبط با موضوع پژوهش بوده اند، و به صورت هدفمند و غیر احتمالی انتخاب گردیده اند، داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه ساختارمند و با الگوی قیاسی و دربرداشتن 108 پرسش (گویه) در پیوستار 7 گزینه ای استفنسون گردآوری و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی کیو و نمره استاندارد Z با استفاده از نرم افزار کوانل انجام گردید. یافته های پژوهش نشان داده سه گونه (تیپ) فکری تشکیل شده مشتمل بر گونه اول (مدیران) شامل 19 نفر، گونه دوم (کارشناسان گروه اول) شامل 11 نفر و گونه سوم (کارشناسان گروه دوم) شامل 10 نفر، بر روی 85 گویه از مجموع 108 گویه اجماع داشته اند، که از این میان در 57 مورد در موافقت با گویه ها و در 28 مورد در مخالفت با آن ها اجماع داشته اند، به طوری که درنهایت مدل مطلوب مدیریت روابط عمومی در وزارت نفت برای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی دارای 4 عنصر(مقوله) اقتصادی، مدیریتی، ساختاری و قانونی می باشد. بدین معنا که تفکر حاکم بر دیدگاه پاسخگویان، تفکری مدیریتی و اقتصادی با چارچوبی ساختاری و قانونی است

    کلیدواژگان: مدیریت، روابط عمومی، اقتصاد مقاومتی
|
  • Saeed Baghdadi, Abbas Khamseh*, Seyed Hesamedin Madani Pages 1-17

    The purpose of the current research is to identify the components of technology commercialization in the oil and gas industries in order to transfer the technology to other companies. Despite governmental requirements and also the existence of potential technological capabilities in this industry, revenue generation from the commercialization of technology and wealth creation from its transfer to other companies has been a neglected issue. This research is practical in terms of purpose and its approach is qualitative. The implementation of the survey is based on the steps of the grounded theory, including open coding, axial coding, and selective coding. For this purpose, in addition to extracting basic concepts based on the review of articles, books and theses, more than 200 open codes were determined in 46 classifications from the semi-structured interview method with 11 senior managers of the Ministry of Petroleum. Finally, 10 main components were identified in the form of a qualitative model of technology commercialization.

    Keywords: Technology, Technology Commercialization, Technology Transfer, Oil, Gas Industries
  • Arezoo Soleimani Dashtaki, Hossein Eskandari*, Ahmad Borjali, HamidReza Oreyzi Pages 17-38

    The study’s purpose is to design a model of wise managers based on the implicit theory of employees. In this research, the qualitative method of phenomenology has been used, which reveals the structure and implicit meaning of a phenomenon according to the implicit meaning that people have experienced in their lives. The statistical population included all employees of an industrial company, which continued by purposive sampling until theoretical saturation (26people). Semi-structured interviews were used for data collection. Reliability was examined using inter-rater reliability and validity was investigated and confirmed by subject-matter experts. The data were analyzed by qualitative analysis. The results showed the model consists of 7dimensions in which concern and awareness of others, organization and planning, problem-solving and decision making, and motivation had the highest frequencies. These results can be used in dimension-based selection and development of wise managers, as well as the design of simulated situations and assessment centers.

    Keywords: Wisdom, Wise Manager, Implicit Theory, Qualitative Analysis, Competency Model
  • Foad Makvandi* Pages 37-54

    The organizational structure of the southern oil-rich regions underwent fundamental changes in two stages since 1379. This research was carried out with the aim of identifying the lived experience of the managers of the oil-rich areas in the south of organizational structure changes, which method is qualitative and phenomenological. The research sample consisted of 19 senior managers of oil-rich areas in the headquarters and operating companies, which was conducted with the purposeful sampling method until the data was completely saturated. The data obtained from the interview were analyzed by Van Manen's method and three main themes and 12 sub-themes were identified. The first main theme is the phenomenon of organizational structure change, which includes 3 sub-themes, the second main theme is the consequences of organizational structure change, which includes 5 sub-themes, and the third main theme is reactions to organizational structure change, which includes 4 sub-themes.

    Keywords: organizational structure, downsizing, decentralization, satellite structure, specialization
  • Naser Bagheri Moghaddam*, Maryam Nozari, Hossein Heirani Pages 55-74

    During the last century, Iran has made many efforts to transfer technology through oil companies, but it has been less successful in this field. One of the reasons for this lack of success can be found in the absorption capacity of oil companies in accepting transferred technologies. The aim of the current research is to analyze the impact of technology transfer methods on improving the absorption capacity of oil companies using a descriptive-survey method. For this purpose, while fully examining the effective criteria on absorption capacity in technology transfer methods, the status of technology transfer methods in Iran's exploration and production companies was surveyed from this point of view. The statistical population of this research was made up of all the experts and specialists in the field of technology management and oil and gas field, 31 of them were selected by the purposeful sampling method, and a researcher-made questionnaire was used to collect information, and the t-test was used to analyze the data. . The results indicate that relying on 20 selected criteria of absorption capacity and examining more than 23 cooperation methods among Iranian companies, 15 cooperation methods have had the greatest impact on absorption capacity in Iranian companies. In this regard, policy approaches were also presented.

    Keywords: technology transfer, absorption capacity, exploration, production companies, consortium, joint venture
  • Latif Sakhaeipour*, Seyed Aliakbar Ahmadi, Malek Dalir, Ali Jamshidi Pages 75-98

    The purpose of this research is to design a succession management model in the (NISOC). This research is applied in terms of purpose and in terms of method, it is a mixed type. In the qualitative part, by conducting theoretical studies, including reading books, theses, domestic and foreign articles, and databases, succession management approaches were identified from a conceptual perspective, and then 25 experts were asked to answer the questions in order to collect the required information. Sampling was done in the qualitative part by the targeted method and in the quantitative part by the random sampling method, and 341 people were selected from the official employees of the (NISOC). The method of determining the validity of the questionnaire is form and content. Based on the findings of the research, two individual and organizational dimensions with 10 components were identified for the concept of succession management.

    Keywords: Succession Management, Meritocracy, National Iranian South Oilfields Company
  • Alireza Mehrabi Taleghani*, Toraj Mojibi, Shaban Ali Safari Thabit Pages 99-119

    The purpose of the current research is provide a model for measuring the organizational productivity of National Iranian Oil Company. In this regard, the components and indicators were identified with the qualitative-quantitative method. Socio-statistics of the qualitative part of the experts in the field of oil industry productivity, 14 experts were selected using the non-probability method, and in the quantitative part, the employees of the National Iranian Oil Company, who were determined by Cochran's formula, 75 people were determined by available sampling method. The data collection tool was an interview and a researcher-made questionnaire, the validity of which was confirmed by Delphi technique and confirmatory factor analysis, and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. In order to analyze the data, in the qualitative part, the coding method was used, and in the quantitative part, the AHP method was used to prioritize the components and model the structural equations to validate the model. The results showed that in this model, there are 2 dimensions, 4 components and 26 indicators, which in order of priority include: effectiveness (unwanted results, employee service quality, organization status and service improvement and satisfaction) and efficiency.

    Keywords: productivity, content analysis, National Iranian Oil Company
  • Sayed Ali Mazlom, Saeed Sayadi*, Davood Kaveh, Zahra Shokooh, Alireza Peyvand Pages 119-138

    This research was conducted with the aim of investigating the impact of jihadi management dimensions based on Islamic criteria on the organization. The statistical population of this research is divided into two groups, the first group of 20 experts who are familiar with the Jihadi model of human resources and the effectiveness of the organization with an unspecified number with a selective selection that, and the second group is all the employees working in the Kerman Petroleum Products Distribution Company, 380 people were selected as a sample using Cochran's formula. The data were collected using the Jihadi model of human resources based on Islamic criteria, the data collection and analysis with descriptive and inferential statistical tests such univariate t, and Kolmogorov tests. Smirnov, exploratory and confirmatory factor analysis and SPSS, MINITAB and LISREL software were performed. Jihadi dimensions have a significant effect on the effectiveness of the organization in the Kerman Petroleum Products Distribution Company. The members of jihadi management, ethics, organizational spirituality, jihadi culture, jihadi commitment, and jihadi performance on the effectiveness of the organization in the Kerman Petroleum Products Distribution Company. Paying attention to Islamic strategies can provide the conditions for beneficial changes in organizations. The impact of variables of jihadi components of human resources based on Islamic criteria and the organisation's effectiveness has been calculated as 0.88, which shows that there is a meaningful impact. The t-statistic of the test is also 8.73, which is greater than the critical value of t at the 5% error level, i.e. 1.96, and it shows that the observed impact is significant. The jihadi model of human resources based on Islamic standards can be a coherent and solid tool for advancing organizational goals. And the effectiveness of the organization should be as helpful and effective as possible.

    Keywords: Jihadi model of human resources, Islamic standards, organizational effectiveness, Kerman Petroleum Products Distribution Company
  • Sedigheh Khazaei, Hasan Zarei Matin, HamidReza Yazdani*, Naser Asgari, Mona Jami Pour Pages 139-157

    Despite massive investment in organizational restructuring, the failure rate of these projects is high. One of the reasons for the failure of these projects is the lack of attention to the existing knowledge gap. Therefore, the aim of this research is to identify knowledge gaps in organizational restructuring projects. The current research is applied in terms of purpose and has a qualitative approach. The research strategy is a case study. The participants in the research include Iranian oil refinery companies, which were semi-structured interviews with 12 people with the logic of theoretical saturation. The method of data analysis was theme analysis using Maxqda software. The results indicate that the knowledge gaps identified in organizational restructuring projects fall into 2 main categories: intra-organizational knowledge gap and extra-organizational knowledge gap. The intra-organizational knowledge gap includes 6 sub-categories: managerial knowledge gap, technical knowledge gap, personnel knowledge gap, intellectual knowledge gap, physical knowledge gap, organizational knowledge gap and extra-organizational knowledge gap including 3 sub-categories: strategic knowledge gap, legal knowledge gap and The knowledge gap is diplomacy.

    Keywords: organizational structure, organizational restructuring, knowledge gap, oil industry
  • Nadia Hashemi*, Hassan Darvish Pages 157-176

    The extant research aims to design a work-life balancing model for National Iranian Gas Company employees. The present paper is mixed research (qualitative and quantitative). This qualitative study has used the strategy of the thematic analysis method. The quantitative part of the study employed structural analysis. According to the results of the interviews with 7 experts, 124 factors affected the work-life balance of the National Iranian Gas Company employees. The most important factors affecting the work-life balance of Iranian National Gas Company employees were extracted using the Delphi method. The results indicated trust in the organization and employees’ loyalty to the organization as the most important components affecting the work-life balance of employees working for the National Iranian Gas Company. Moreover, the results confirmed the effect of government structure, e-government and smartening, human capital management, management technologies, organizational culture development, monitoring, evaluating, and protecting rights and people, and administrative soundness on the employees’ work-life balance.

    Keywords: Balancing work, life, National Gas Company, human capital management, management technologies, organizational culture development
  • Mohammadreza Tayyebi Khorrami, Alireza Shirvani*, Zahra Dasht Laali Pages 177-196

    The aim provide a model for managing digital human resources in gas refineriesa qualitative method of grounded theory. The data collection tool in this research is a semi-structured and in-depth interview. The validity of the research data was verified through returning to the interviewees, in-depth description and external auditors. showed that the model in National Gas Company of Iran has 35 main categories and 167 subcategories. The community consists of managers, elites and specialists in the field of human resources, among which interviews were conducted with 21 employees to the extent of data saturation; Sampling was done in a targeted method dependent on criteria; model consists of causal elements (technological development; environmental complexities; new attitude to management), intervening conditions (organizational interventions; changeability of human resources management), background conditions (technological culture; infrastructures).content, strategies (supportive strategies, development strategies, maintenance and care), outcomes (innovation and improvement, performance productivity, management, human resource development).

    Keywords: Human resources, Digital transformation, Digital Human Resources Management, gas refineries
  • Somayeh Mazaheri Forooshani, Marziyeh Dehghanizadeh* Pages 197-216

    The present study has been conducted with the aim of analyzing the role of ethical leadership on cynicism and organizational citizenship behavior through of organizational identity and leader-member exchange in Iranian Gas Transmission Company District-2. In terms of purpose, this research is applied and done in a descriptive-correlational way. The sample size based on Cochran's formula, 196 people were selected. The tools of data collection were standard questionnaires and the hypotheses were tested using the structural equation modeling method. The results of the research showed that ethical leadership has a direct and negative effect on organizational cynicism Iranian Gas Transmission Company District-2. Also, the results showed that ethical leadership with the mediating role of organizational identity can lead to increase in organizational citizenship behaviors and a decrease in cynicism in Iranian Gas Transmission Company District-2. Also, ethical leadership with the mediator role of leader-member exchange can also lead to increase in organizational citizenship behaviors and a decrease in cynicism in Iranian Gas Transmission Company District-2.

    Keywords: Ethical leadership, Organizational Cynicism, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Identity, Leader-Member Exchange
  • Mohammad Mobarezi, Mojtaba Aghajani*, Seid MohammadReza Mirahmadi Pages 217-232

    The purpose of this study was to interpretive structural modeling of factors affecting the alignment of macro-strategies to improve the performance of the Central-Oil-Company of Iran. This study is based on the applied purpose and in terms of method with deductive-inductive approach. Identifying these factors was done through semi-structured interviews based on theoretical saturation with professors in the fields of strategic, human resource and government management and for modeling, the opinions of experts and senior managers of the oil industry relative field with the research topic were used by purposive sampling method and a questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed by content validity and test-post-test method, respectively. Modeling the identified consequences with the interpretive structural method resulted in the formation of seven levels, which were the most effective factors, convergence of strategic and operational levels and upstream documents, and improved strategic balance the most impressionable factor.

    Keywords: Alignment, Macro-level strategies, Central Oil Company of Iran, Interpretive structural modeling
  • Hossein Fahimi, Naghibulsadat *, Bibi Sadat Mirismaili, Hamidreza Hoseini Dana, Afshin Mohammadi Pages 233-256

    The current research was conducted with the aim of designing the optimal model of public relations management in the Ministry of Oil for the implementation of resistance economy policies. In the quantitative part of the research, 40 managers, specialists and experts in the field of public relations and economics of the Ministry of Oil, who had scientific and specialized records related to the subject of the research, and were selected purposefully and non-probably, the research data using a structured questionnaire with a pattern Comparison and analysis of 108 questions (items) in Stephenson's 7-choice continuum were collected and Q factor analysis method and standard Z score were used for data analysis. The findings of the research showed that there were three intellectual types (types) consisting of the first type (managers) including 19 people, the second type (experts of the first group) including 11 people and the third type (experts of the second group) including 10 people, on 85 items from the total They had consensus on 108 items, of which in 57 cases they agreed with the items and in 28 cases they disagreed with them, so that finally the optimal model of public relations management in the Ministry of Oil for the implementation of resistance economy policies has 4 economic elements (categories). It is managerial, structural and legal. This means that the thinking that governs the view of the respondents is a managerial and economic thinking with a structural and legal framework.

    Keywords: management, public relations, resistance economy