فهرست مطالب

زمین شناسی کاربردی پیشرفته - سال سیزدهم شماره 49 (پاییز 1402)

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال سیزدهم شماره 49 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/07
  • تعداد عناوین: 16
|
  • هادی علی نیا *، محمدمهدی خطیب، محمدحسین زرین کوب صفحات 624-640

    محدوده گاریجگان در 25 کیلومتری جنوب خوسف در استان خراسان جنوبی، در بین دو گسل امتدادلغز قرار گرفته است و در واقع یک پهنه برشی ناموازی کلاسیک کوچک به شمار می رود. مرز شرقی این پهنه را گسل امتدادلغز راست بر با مولفه شیبی معکوس با شیب میانگین 65 درجه به سوی شمال شرق و مرز غربی آن را گسل امتدادلغز راست بر با مولفه شیبی معکوس با شیب میانگین 71 درجه به سوی جنوب غرب تشکیل می دهد. تحلیل تنش دیرین در گستره مورد مطالعه نشان می دهد که اولین عملکرد رژیم تنش در زمان ایوسن، به صورت امتدادلغز با محور بیشینه σ1=058.04 رخ داده است و دومین مرحله تنش در زمان کواترنری، به صورت امتدادلغز و ترافشارشی با محور بیشینه σ1=003.05 انجام شده است. لذا محور تنش بیشینه (σ1) از ایوسن تا کواترنری در حدود 55 درجه خلاف جهت عقربه های ساعت چرخیده است. با بررسی تصویرهای ماهواره ای و تهیه نقشه توزیع شکستگی ها و رسم نمودار گل سرخی و هیستوگرام شکستگی ها، می توان آنها را در سه دسته با راستای NW-SE، NE-SW و E-W قرار داد. گسل های دسته اول فراوانی بیشتری دارند و آثار کانی سازی رگه ای در آنها مشاهده می گردد اما دو گروه دیگر فاقد کانی سازی هستند. گسل های اصلی پهنه برشی (Y) و گسل های مزدوجی که زاویه کمتری با پهنه برشی دارند (R, P)، مجراهای مناسبی برای بالا آمدن سیالات هیدروترمالی کانه دار غنی از سیلیس فراهم کرده اند.

    کلیدواژگان: شرق ایران، سنجش از دور، تنش دیرین، تراکم شکستگی، گاریجگان
  • هما ذوالنوریان، کبری میربیک سبزواری *، برزو عسکری پیربلوطی، سید وحید شاهرخی، سیامک بهاروند صفحات 641-660

    در این پژوهش به منظور بررسی های چینه نگاری زیستی، بایوزوناسیون و تعیین سن رسوبات ایوسن پسین-میوسن در غرب و جنوب شرقی شهرکرد ، نهشته های سازندهای جهرم و آسماری در دو برش های عیسی آباد با ضخامت 5/151 متر و امامزاده گهرو با ضخامت 179 متر واقع در استان چهارمحال و بختیاری، زاگرس مرکزی، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته است. در برش های مورد مطالعه، سازند جهرم با مرزهای پیوسته روی سازند پابده و در زیر سازند آسماری قرار گرفته است و مرز بالایی سازند آسماری با سازند گچساران به صورت ناپیوسته می باشد. جهت شناسایی میکروفسیل های این دو برش، درمجموع تعداد 148مقطع نازک تهیه و مورد مطالعات میکروسکوپی قرار گرفت است. مطالعات زیست چینه نگاری برش های مورد مطالعه منجر به شناسایی 7 زون زیستی در برش عیسی آباد (3 زون زیستی در سازند جهرم و 4 زون زیستی در سازند آسماری) و 8 زون زیستی در برش گهرو (4 زون در سازند جهرم و 4 زون در سازند آسماری) شده است. با توجه به محتوای فسیلی، سن سازند جهرم در برش های مورد مطالعه، ایوسن میانی تا پسین و سن سازند آسماری، روپلین تا بوردیگالین تعیین گردید.

    کلیدواژگان: چینه نگاری زیستی، سازند جهرم، سازند آسماری، عیسی آباد، گهرو
  • افسانه ناصری اسفندقه *، محمد رهگشای، ساسان باقری، ایمان منصف صفحات 661-678

    گارنت آمفیبولیت و گارنت میکاشیست های مجموعه فاریاب، واقع در جنوب شرق پهنه سنندج-سیرجان، بلافاصله در زیر پریدوتیت ها و گاهی در فاصله چند متری از پریدوتیت های این منطقه با مرزهای گسله رخنمون دارند. برخی گارنت آمفیبولیت ها عمدتا شامل پویکیلوبلاست-های گارنت و کانی های آمفیبول، پلاژیوکلاز، کوارتز، کانی های فرعی اپیدوت، بیوتیت، کلریت و همچنین کانی های اکسیدی مگنتیت، ایلمنیت، تیتانیت و کانی آپاتیت می باشند. گارنت میکاشیست ها شامل کانی های اصلی گارنت، آمفیبول، مسکویت، اپیدوت، پلاژیوکلاز، کوارتز، و کانی های فرعی بیوتیت، کلریت، رتیل، آپاتیت، تیتانیت و ایلمنیت هستند. با در نظر گرفتن شیمی پویکیلوبلاست های گارنت و شیمی آمفیبول ها، دماهای 505 تا 708 درجه سانتی گراد و میانگین فشارهای 7/6 تا 6/8 کیلوبار (رخساره آمفیبولیت متوسط تا فوقانی) برای گارنت آمفیبولیت ها و دماهای 450 تا 650 درجه سانتی گراد و میانگین فشارهای 7/6 تا 2/7 کیلوبار (رخساره آمفیبولیت تحتانی) برای گارنت میکاشیست ها، مشخص شده است. بر این اساس، گارنت آمفیبولیت ها بالاترین درجه دگرگونی را نشان می دهند در حالیکه گارنت میکاشیست ها درجه دگرگونی کمتری را به نمایش می گذارند. چنین وضعیت قرارگیری بیانگر نوعی شیب زمین گرمایی وارانه می باشد. از نگاه ژیوشیمیایی گارنت آمفیبولیت ها را می توان در دو گروه جای داد. گروه I که به همراه گارنت میکاشیست ها دارای ویژگی های ژیوشیمیایی سنگ های رسوبی هستند، در حالیکه گارنت آمفیبولیت های گروه II ویژگی های معمول بازالت ها را نشان می دهند. مجموعه دگرگونی فاریاب در کنار بقایای افیولیتی منطقه ممکن است بیانگر تحول این مجموعه افیولیتی در یک موقعیت افزایشی-فرورانشی نیوتتیس در زمان کرتاسه بالایی باشد.

    کلیدواژگان: شیمی کانی، آمفیبول، پاشنه دگرگونی افیولیتی، افیولیت فاریاب، پهنه سنندج-سیرجان
  • هادی اردینی *، امیرمحمد بیگ زاده، حجت الله ماهانی صفحات 679-688

    مراحل مقدماتی اکتشاف ذخایر عناصر پرتوزا به دو صورت هوادبرد و پایش زمینی صورت می‏ پذیرد. در ابتدا پایش ‏های هوابرد با کمک هواپیما و بالگرد صورت می‏ گیرد، اما اطلاعات به ‏دست آمده دارای قدرت تفکیک مکانی پایین می‏ باشد. بنابراین در مرحله بعد یک فرد با حضور در نقاط مشکوک به آنومالی، نقاط دقیق را با یک سیستم پایشگر دستی ثبت و در انتها نقشه پرتوی استخراج می‏ شود. به ‏دلیل وجود موانع طبیعی، در برخی از موارد پایش زمینی متوقف شده یا هزینه و زمان زیادی را نیاز دارد. پهپاهای پایشگر به‏عنوان یک راه حل میانی در حوزه اکتشاف عناصر پرتوزا می‏توانند عملیات اکتشاف را تسهیل و تکمیل نمایند. از طرفی استفاده از پهپاد باعث کاهش حضور فرد در مناطق پرتوزا می ‏شود. در این مطالعه، از پهپاد برای مقاصد اکتشاف معادن پرتوزا (اورانیوم) ایران مرکزی استفاده شده است. پهپاد پایشگر مشتمل بر ربات پهپاد، آشکارساز سوسوزن، لامپ تکثیرکننده نوری، سیستم موقعیت‏یاب، کامپیوتر مرکزی و سامانه دریافت و ارسال برخط اطلاعات است. نتایج نشان دادند ارتفاع پروازی تاثیر به ‏مراتب بیشتری در مقایسه با سرعت پروازی در کیفیت برداشت اطلاعات دارد و از این روی ارتفاع ‏های کمتری پروازی بیشتر توصیه می‏شوند. از نتایج اینگونه برداشت می ‏شود که پهپاد پایشگر توسعه داده ‏شده از قابلیت مناسبی برای کاربردهای اکتشافی مناطق پرتوزای طبیعی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پایش پرتوی، پهپاد، آشکارسازی، نقشه پرتوی، اکتشاف
  • سید ابوالفضل کشفی، عباس کنگی *، رضا فرخ نژاد، عبدالرضا جعفریان صفحات 689-713

    سازمان ملل در پروژه MCR2030 مطرح نموده است لازم است تا سال 2030 شهرهای جهان در برابر بحران های طبیعی تاب آور شوند. بدین جهت سنجش ظرفیت تاب آوری شهروندان شهر یزد در صورت وقوع زلزله احتمالی ناشی از گسل تفت، به بزرگای 2/6 ریشتر، در سامانه مدیریت مخاطرات طبیعی و سیستم اطلاعات مکانی ، صورت گرفت. در بخش اول نقشه پهنه بندی تاب آوری با استفاده از اطلاعات ژیوتکنیکی تحلیلی در محلات پنج گانه همگن شهر یزد (محلاتA - E) تهیه گردید. تخمین خسارات و تلفات زلزله در شهر یزد طی سه مرحله شامل؛ محاسبه بیشینه شتاب زمین، تخمین خسارت زلزله به ساختمان ها و شریان های حیاتی و تخمین تلفات زلزله صورت گرفت. طبقه بندی میزان تاب آوری محلات با رده بندی پنج گانه طیف لیکرت نشان داد بیشترین میزان تاب آوری به ترتیب متعلق به رده های E، A،D ، C و B است. در بخش دوم رفتار سنجی تاب آوری شهروندان شهر یزد با تهیه و توزیع پرسشنامه و تحلیل با کمک نرم افزار 25 Spss صورت گرفت. نتایج تحلیل نشان داد تنها رده E از میانگین تاب آوری کمتر بوده است. محلات این رده محلات حاشیه شهر در قسمت شمال غرب و شمال شرق شهر یزد است. در مرحله نهایی سنجش تاب آوری شهر و شهروندان یزد، طبقه بندی میزان تاب آوری محلات، به ترتیب از بیشترین تا کمترین، مربوط به رده: E، A، C، D و B بوده است. میزان تاب آوری محلات E، A و C از میانگین (3) بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: رفتار سنجی، تاب آوری شهروندان یزد، گسل تفت، تخمین تلفات و خسارات، زلزله
  • مینا شاهین، زهرا اعلمی نیا *، علی خان نصر اصفهانی، حمزه صادقی سرخنی صفحات 714-743

    محدوده اکتشافی بندچرک در مرز باختری پهنه ایران مرکزی، در شمال استان اصفهان قرار دارد. رخنمون های سنگی در این محدوده مجموعه دگرگونه های پالیوزوییک-مزوزوییک انارک، توالی رسوبی کرتاسه پیشین، کنگلومرای پالیوسن و سنگهای آتشفشانی ایوسن هستند. توالی میزبان کانه زایی از پایین به بالا شامل دو واحد سنگی است: 1) مجموعه دگرگونه پالیوزوییک-مزوزوییک و 2) توالی کرتاسه زیرین. بافت کانه زایی بیشتر از نوع رگه-رگچه ای، جانشینی، برشی، نواری، خالدار و بقایای میکروبی (تمشکی، کروی و سوزنی) است. کانه های اصلی بترتیب هماتیت، گوتیت، پیرولوسیت، براونیت، پسیلوملان و کمتر هاسمانیت، تودوروکیت و مانگانیت همراه با گالن، پیریت و کالکوپیریت می باشد. کانی های باطله بیشتر دولومیت، کوارتز، کلسیت، باریت و سیلیس بی شکل هستند. بررسی های مغناطیس سنجی یک ناهنجاری مغناطیسی بزرگ (تا 2900 نانوتسلا) را نشان می دهد که منطبق بر موقعیت توده متاگابرویی غنی از مگنتیت در خاور منطقه مطالعاتی است. تفسیر مغناطیس سنجی با استفاده از شواهد زمین شناسی به یک تاقدیس نامتقارن اشاره دارد و رخداد هماتیت در بالهای آن دیده شده است.نمونه های معدنی مقادیر بالایی از Ba، Pb، Si و Sr و مقادیر پایینی از Co، Ni، P و Ti دارند. نتایج ما نشان دادند که کانی زایی به ترتیب در طی سه فرایند دگرگونی، گرمابی و هوازدگی تشکیل می شود. بر پایه مطالعات کانی شناسی، بافت و تغییرات زمین شیمیایی، کانه زایی اقتصادی بندچرک شباهت زیادی با یک سامانه فعال گرمابی دارد که گردش محلول ها درون مجموعه دگرگونه انارک شرایط را برای تشکیل کانسارسازی فلزات آهن و منگنز فراهم کرده باشد. اگر چه بخشی از کانه زایی نتیجه شستشوی آهن و منگنز توسط آبهای جوی، در طی بالاآمدگی و هوازدگی تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: کانه زایی آهن-منگنز، ژیوفیزیک، ژیوشیمی، گرمابی، ایران مرکزی
  • فاطمه زاهد، عبدالرضا واعظی *، زینب احمد نژاد صفحات 744-756

    امروزه آلودگی آب های زیرزمینی به ویژه آلودگی ناشی از مراکز صنعتی نظیر پتروشیمی و پالایشگاه که پتانسیل نشت آلودگی بالایی دارند یکی از دغدغه های اصلی بشر می باشد. در پژوهش حاضر، قسمت های شمالی دشت شازندکه از توابع استان اراک می باشد به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است تا آلودگی نفتی ناشی از نشت بنزین در امتداد خط لوله12 اینچی ملایر-همدان واقع در بالادست چاه شماره 7 دشت شازند، مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش، پس از قطع نشت آلودگی به منظور تعیین وضعیت آلودگی در منطقه، محلهایی جهت حفر چاه پایش در جهت جریان انتخاب گردید و پس از حفاری چاه های پایش، اقدام به نمونه برداری در طی دو مرحله (مرداد و اسفند 1399) گردید. نتایج آنالیز نمونه ها، نشان داد که آلودگی از نوع بنزین می باشد. همچنین نبود آلودگی در برخی از چاه های پایش حاکی از آن بود که آلودگی گسترش چندان نداشته است و ابر آلودگی به ترتیب در چاه های پایشMW4, PB3, MW6, MW5 با غلظت های 5/7121، 7/3820، 1/1046، 257 میکروگرم بر لیتر و در چاه شماره 7 با غلظت 8/260 میکروگرم بر لیتر گسترش پیدا کرده است. در واقع ابر آلودگی در طی مدت نشت به سمت پایین دست دشت، در حدود 10 هکتار پیشروی کرده است ولی مخروط افت ایجاد شده در نتیجه برداشت زیاد برای مصارف صنعتی مانع از گسترش زیاد آلودگی در این منطقه گردیده است. با توجه به تاثیر ضریب ذخیره و عمق آب زیرمینی، این آلودگی در حدود 365 هزار مترمکعب از آبخوان را در بر گرفته است.

    کلیدواژگان: ابر آلودگی، آب های زیرزمینی، دشت شازند، مخروط افت، نشت بنزین
  • حسین عابدیان *، عطیه مجیری صفحات 757-771

    پارامترهای فیزیکوشیمیایی و ایزوتوپی چشمه ها یکی از پارامترهای مهم در مطالعات هیدروژیولوژی می باشد، زیرا بیانگر ویژگی های اولیه بارش و سرگذشتی است که آب طی حرکت خود در کارست طی می کند. برای بررسی سیستم جریان در کارست سازند جهرم-آسماری در محدوده تاقدیس سنگویل در استان چهارمحال و بختیاری اطلاعات دبی، هیدروشیمی و ایزوتوپ های محیطی چشمه ها، گمانه ها، بارش و رودخانه مورد بررسی قرار گرفت و مشخص گردید نوع جریان کارست محدوده عمدتا تابع درزو و شکستگی و نوع جریان در محدوده، حد واسط و افشان می باشد. از آنجایی که استفاده از مطالعات ایزوتوپی در تکمیل مطالعات هیدروژیولوژی و تشخیص نوع جریان، در کنار سایر پارامترها مفید می باشد، بر اساس مطالعات صورت گرفته در این پژوهش خط آب جوی در محدوده تاقدیس سنگویل به صورت رابطه δD= 6.13δ18O+14.8 با همبستگی 96 درصد حاصل گردید. میانگین مقدار اکسیژن 18 در آب های جوی و منابع آبی به ترتیب برابر با 4/56- و 7/06- پرمیل و میانگین مقدار دوتریوم در آب های جوی و منابع آبی به ترتیب برابر با 13/82- و 32/06- پرمیل است. در پژوهش حاضر، بررسی ایزوتوپ های محیطی نشان داد آبخوان تاقدیس دارای مقادیر منفی نسبت به خط بارش محلی می باشد و بارش هایی با حجم بالا و تغذیه برف ترکیب ایزوتوپی آبخوان تاقدیس را مشخص می سازد. به این ترتیب بارش هایی با حجم کم و مقدار ایزوتوپ بالا، کمتر در آبخوان نفوذ می کنند.

    کلیدواژگان: کارست، چشمه خدرزنده، منحنی فرود، ایزوتوپ های پایدار (18O . 2H)
  • حامد عامری *، فتانه زمانی صفحات 772-781

    برونزدهای نسبتا محدودی از رسوبات کامبرین درشمال استان کرمان وجود دارد که حاوی آثار و بقایای تریلوبیت ها می باشند. یکی از مناطق مناسب جهت بررسیهای دیرینه شناسی برش سیلو در 17 کیلومتری جنوب شهر کرمان است. این برش 257 متر ستبری دارد. بررسیهای دیرینه شناسی در این برش منجر به شناسایی 12 جنس و 11 گونه از تریلوبیتها Afghanocera lategenatum، Anomocarella chainensis، A. sp.، Blountia blountia، Cheliedonocephalus farsia، Iranoleesia pisiformis، Kermanella lata lata، Kermanella lata minuta، Kermanella sp.، Kobayashiella sp.، Latouchella ? huckriedea، Paragralous ? dahuensis، Redlichia cf. chinensis، Redlichia noetlingi، Redlichia sp.، Stoecklina spinosa و Syspachelius sp. گردیده است. با توجه به جنس و گونه های موجود در این برش 4 زیست زون تجمعی مشخص گردید. این زیست زونها شامل Redlichia noetlingi Biozone، Kermanella kuhbananensis Biozone، Iranoleesia pisiformis Biozone و Cheliedonocephalus farsia Biozone است. سن این برش از Series 2 اشکوب Stage4 (اواخر کامبرین پیشین)، تا Guzhangian اوایل کامبرین پسین در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: تریلوبیت، زیست چینه نگاری، کامبرین، سیلو، کرمان
  • سارا امیری، مجید علیپور * صفحات 782-793

    در این مطالعه، پتانسیل هیدروکربن زایی و محیط رسوبی دیرینه سازند پابده در میدان سیاه مکان در جنوب غربی ایران مورد بررسی قرار گرفته است. برای بررسی پتانسیل هیدروکربن زایی، 21 نمونه خرده حفاری از چاه شماره 4 میدان سیاه مکان توسط روش های پیرولیز راک – ایول و پتروگرافی آلی مطالعه شده اند. نمودار HI در مقابل Tmax نشان می دهد که سازند پابده دارای مخلوطی از کروژن نوع II/III می باشد که در مراحل اولیه پنجره نفتی قرار دارد. از سوی دیگر بررسی های پتروگرافی آلی نشان می دهد که نمونه هایی که دارای TOC بالایی هستند، دارای حجرات فسیل هستند که عمدتا با بیتومینایت پر شده اند. این نمونه ها از نظر ترکیب سنگ شناسی عمدتا از آهک با رنگ روشن تشکیل شده اند و در محیط اکسیک ته نشین شده اند. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، سازند پابده در میدان سیاه مکان دارای پتانسیل قابل توجه برای زایش هیدروکربن نمی باشد. همچنین بهتر است در مطالعات آتی برای ارزیابی دقیق تر مشخصات ژیوشیمیایی این سنگ منشا از تلفیق روش های پیرولیز و پتروگرافی آلی بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: سازند پابده، میدان سیاه مکان، پتروگرافی آلی، پیرولیز راک ایول، پتانسیل هیدروکربن زایی
  • مریم مرمزی *، عباس چرچی، سید علی هاشمی زاد صفحات 794-813

    مسایل مرتبط باآلودگی هواوآیروسل ها نیزیکی ازمشکلات عمده زیست محیطی برای ساکنان جهان و البته منطقه خاورمیانه درسال های اخیربوده است. تحقیق حاضرباهدف بررسی اثرذرات معلق بردمای سطح زمین و پوشش گیاهی دراستان خوزستان برای بازه زمانی بین سالهای 1379تا 1399انجام شد.دراین راستابرای رسیدن به هدف تحقیق ازسه محصول عمق اپتیکی ایروسل AOD،محصول شاخص پوشش گیاهی NDVIو محصول دمای سطح زمین LST استفاده و اقدام به بررسی رابطه میان این پارامترها شد. نتایج بدست آمده برای بازه زمانی تحقیق روندکلی تقریبا مشابهی را برای هر چهار دوره نشان می دهد. نتایج بیانگر این مطلب است که درکلاس خیلی کم پایین بودن مقادیر AOD با بالا بودن مقادیر پوشش گیاهی همراه است.برای کلاس کم مقدار مساحت شاخص AOD افزایش یافته ولی همچنان پوشش گیاهی دارای درصد مساحت بیشتری می باشد.در کلاس متوسط با افزایش مساحت شاخص AOD مقدار مساحت شاخص پوشش گیاهی بشدت کاهش یافته و مقدار مساحت کلاس دمایی متوسط مقداری افزایش را نشان می دهد. برای کلاس زیاد مقدار مساحت شاخص دمای سطح بیشتر از شاخص های AOD و پوشش گیاهی می باشد. در نهایت در کلاس خیلی زیاد مقادیر مساحت شاخص های AOD و پوشش گیاهی بسیار کم و مقدار مساحت شاخص دمای سطح بیشترین مقدار می باشد. در استان خوزستان طوفان هان های گرد و غبار همبستگی بالایی با پارامترهای اقلیمی دارد، به طوریکه خشکی آب و هوا و کاهش رطوبت موجود در خاک با فراوانی وقوع و افزایش غلظت هواویزها رابطه مستقیم دارد. بنابراین می توان اینگونه استنباط کرد که افزایش گردوغبار در اثر کمبود پوشش گیاهی رخ می دهد. همچنین افزایش دمای سطح در بالارفتن مقادیر گردوغبار موثر است.

    کلیدواژگان: پایش زمین، مخاطرات، زیست محیطی، آلودگی، هوا
  • محمدرضا ذاکرزاده، محمودرضا مجیدی فرد*، مهران آرین، سید محسن آل علی صفحات 814-835

    سازند عمدتا کربناته تله زنگ یکی از سازند های اختصاصی ناحیه لرستان است که در حوضه پیش بوم امیران و با سن تانتین پسین- کوییزین میانی در یک پلاتفرم کربناته کم عمق در محدوده مورد مطالعه نهشته شده و غنی از روزنبران درشت کف زی پالیوژن پیشین است. در برش های انتخاب شده این سازند از تاقدیس های ریت و دریاگریوه، علیرغم فاصله اندک از یکدیگر، از لحاظ ضخامت و خصوصیات تجمعات روزنبران درشت کف زی پالیوژن پیشین و سن آنها و همچنین از جنبه شرایط تکامل پلاتفرم های کربناته پالیوژن تتیس، اختلافات بارزی مشاهده می شود. از تاقدیس ریت به سمت تاقدیس دریاگریوه ضخامت سازند افزایش بارزی داشته و فرآیند رسوب گذاری جوان تر شده است. با توجه به زون هایی زیستی مشخص شده و همچنین با مقایسه شرایط تکامل پلاتفرم های پالیوژن در مقیاس جهانی، برش ریت در محدوده زون زیستیSBZ 4 به سن تانتین پسین و معادل مرحله دوم تکامل پلاتفرمی یا پلاتفرم مرجانی-جلبکی و اولین روزنبران درشت و برش دریا گریوه در محدوده زون های زیستی SBZ 10 و SBZ 11به سن کوییزین پیشین و میانی و معادل مرحله سوم تکامل پلاتفرمی یا پلاتفرم روزنبران درشت قرار می گیرند. دلیل وجود اختلافات بارز در سن، رخساره های رسوبی و ویژگی های تکامل پلاتفرمی در سازند تله زنگ نه تنها به فرآیندهای رسوبگذاری بلکه به فرآیندهای تکتونیکی همزمان با رسوب گذاری که سبب ایجاد اختلافات واضح ضخامتی و رخساره ای و بروز دوزمانگی در واحد های سنگ چینه ای درون حوضه می شوند، منتسب می گردد

    کلیدواژگان: حوضه لرستان، سازند تله زنگ، روزنبران درشت کف زی، زون زیستی روزنبران کف زی، تکامل پلاتفرمی
  • مریم سلیمی، حمیدرضا ناصری *، یاسر نیک پیمان، محسن اسلامی زاده صفحات 836-856

    رودخانه های شمال تهران از رودخانه های دایمی و پرآب استان تهران می باشند که از شرق به غرب شامل رودخانه های دارآباد، دربند، درکه، چین کلاغ، فرحزاد و کن هستند. در این پژوهش، ویژگی های هیدروشیمیایی رودخانه های شمال تهران تا نقطه ورود به شهر و تاثیر عوامل طبیعی از جمله سازندهای زمین شناسی و عوامل انسانی بر ویژگی های کیفی آب، ارزیابی شده است. به منظور تعیین منشاء احتمالی و فرآیندهای موثر بر کیفیت آب رودخانه ها، از شاخص اشباع کانی ها، نسبت های یونی و نمودارهای پراکندگی بهره گرفته شده است. بر این اساس کیفیت آب رودخانه های شمال تهران در بالادست بیشتر توسط فرآیندهای انحلال و هوازدگی کنترل می شود و در خروجی تحت تاثیر فعالیت های شهری است. میزان آلودگی میکروبی در تمام رودخانه ها در فصل زمستان نسبت به دیگر فصل ها کمتر است. نمودارهای رسم شده نمایان گر آن است که کیفیت آب رودخانه های شمال تهران در بالادست عمدتا تحت تاثیر عوامل طبیعی و سازندهای زمین-شناسی است و در پایین دست بیشتر توسط فعالیت های انسانی و آلودگی شهری کنترل می شود. این رودخانه ها تا قبل از رسیدن به تفرجگاه ها و مراکز تفریحی شمال شهر تهران، اغلب از کیفیت خوبی برخوردارند.

    کلیدواژگان: رودخانه، تهران، هیدروژیوشیمی، آلودگی میکروبی، شاخص اشباع
  • مریم بابازاده، سیده نرگس ساداتی *، آیدا محبی صفحات 857-876

    محدوده مورد مطالعه در برگه 1:100000 زاویه قرار دارد و بخش هایی از استان تهران، فم و مرکزی را دربرمی گیرد. واحدهای زمین شناسی مربوط به دوران مزوزییک و سنوزوییک در این پهنه وجود دارد، سنگ های آذرین آتشفشانی ایوسن و جوانتر از آن به صورت تناوبی از سنگ های اسیدی با ترکیب داسیتی تا ریولیتی و سنگ های متوسط تا بازیک آندزیتی تا آندزیت- بازالت می باشد. سنگ های آذرین موجودبخشی از کمربند ماگمایی ارومیه دختر محسوب می شوند که میزبان مناسبی برای کانسارهای مس پورفیری هستند. از آنجا که دگرسانی ها راهنمای اکتشافی خوبی برای شناسایی پورفیری ها هستند، در این پژوهش با استفاده از تصاویر سنجنده استر و سنتینل 2 انواع دگرسانی های گرمابی موجود در منطقه از قبیل دگرسانی آرژیلیک، فیلیک، پروپیلیتیک، سیلیسی، کربناته و اکسید آهن مورد بررسی قرار گرفته اند و با استفاده از تکنیک هایی مانند ترکیب رنگی، نسبت باندی و... انواع دگرسانی ها آشکارسازی شده اند. نتایج پردازش تصاویر حاصل از سنجنده استر و سنتینل نشان داد که خروجی تصاویر حاصله از ماهواره استر برای شناسایی انواع کانی های رسی و خروجی تصاویر سنتینل 2 در بارزسازی اکسیدهای آهن قابلیت اطمینان بالایی دارد. از سوی دیگر امروزه سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و منطق فازی در تلفیق و مدلسازی داده ها نقش بسیار مهمی در اکتشاف و تخمین ذخایر معدنی برای معرفی مناطق امیدبخش معدنی پیدا کرده است. از این رو در این پژوهش پس از تلفیق اطلاعات دورسنجی و زمین شناسی با استفاده از منطق فازی و روش Index overlay مناطق مستعد کانه زایی شناسایی گردید و بر اساس مشاهدات صحرایی در برخی نقاط تعیین شده کانه زایی مس به صورت آغشتگی های مالاکیت مشاهده شد.

    کلیدواژگان: نسبت باندی، استر، سنتینل، دگرسانی، مدلسازی
  • روح الله ندری *، هادی یگانه فر صفحات 877-891

    منطقه مورد بررسی در جنوب شهر قم و در پهنه های ساختاری ایران مرکزی و ارومیه – دختر واقع شده است. در این مطالعه بررسی های کمی ریخت سنجی و مولفه های کیفی زمین شناسی ساختاری در ارزیابی زمین ساخت پویای منطقه، مورد بررسی قرار گرفته است. شاخص های کمی مورد استفاده در این پژوهش شامل: انتگرال فراز سنجی، عدم تقارن حوضه، تقارن توپوگرافی معکوس، شیب-طول رود، پیج و خم پیشانی کوهستان، نیمرخ طولی رود، شیب حوضه و شکل حوضه می باشند و برای مولفه های کیفی، تحلیل هندسی سامانه گسل بیدهند مورد استفاده قرار گرفته است. در این تحقیق حوضه آبریز منطقه به 4 زیرحوضه تفسیم شدند که اساس تفکیک زیرحوضه ها بر مبنای نقشه های توپوگرافی 1:50.000 تصاویر ماهواره ایی لندست 30 و 15 متر، IRS(5.5m)، SRTM(90m)و نقشه های زمین شناسی قم و کهک در مقیاس 1:100.000 می باشد. موقعیت زیرحوضه ها نسبت به رود اصلی تعیین و عواملی چون شیب و توپوگرافی در آنها ترسیم گردید و بر اساس محاسبه شاخص ها و نتیجه گیری بدست آمده از آن ها سطح فعالیت نسبی زمین ساخت (Iat) منطقه مورد مطالعه به سه رده فعالیت نسبی زمین ساختی بالا، متوسط و پایین تقسیم بندی گردید. با ارزیابی کیفی لیتولوژی و ساختارهای زمین شناسی متاثر از عملکرد گسل امتدادلغز بیدهند در هر حوضه مشخص گردید، میان نتایج حاصل از بررسی های هندسی عناصر ساختاری به عنوان مولفه های کیفی و اندازه گیری های ریخت سنجی به عنوان مولفه های کمی، ارتباط معناداری وجود دارد که به واسطه این همسویی سطح فعالیت نسبی زمین ساختی منطقه در زیرحوضه های کرمجگان، فردو و کهک بصورت خیلی پویا و در زیرحوضه صرم نیز بصورت پویا ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: زمین ساخت پویا، ریخت سنجی، گسل بیدهند، ایران مرکزی، قم
  • زهرا رضایی شاهزاده علی اکبری *، محسن پورکرمانی، مهران آرین، علی سلگی، آناهیتا کی نژاد صفحات 892-909

     منطقه مورد مطالعه بخشی از چهارگوش زمین شناسی ترود می باشد که خود از دیدگاه زمین شناسی ساختاری ایران ، در زون ایران مرکزی واقع شده است. دو گسل اصلی ترود در جنوب و انجیلو در شمال با حرکات قایم و امتداد لغز چپگرد خود نقش به سزایی در رخدادهای ساختاری و حرکت سیالات کانه دار و نهشتگی مواد معدنی دارد . محدوده مورد مطالعه بیشتر از سنگ های آتشفشانی و کمتر آتشفشانی – رسوبی با ترکیب حد واسط تا بازیک و به سن ایوسن میانی- بالایی تشکیل شده است.
    منطقه گزخیزان دارای زون کانه داری به درازای 350 متر و پهنای 50-70 متر و با روند تقریبا" خاوری – باختری می باشد. هندسه شکستگی در این منطقه با استفاده از نرم افزارهای Win Tensor و Georeient مشخص شده است.
    همچنین یک منطقه برشی شمال خاوری-جنوب باختری با رگه های مس وجود دارد. تجزیه و تحلیل شکستگی ها در این منطقه نشان می دهد که بیشتر شکستگی های رگه دار مطابق با شکستگی های تیپ T ناشی از عملکرد یک ناحیه برشی جانبی سمت چپ است. این شکستگی های رگه دار با سمت شمال ، شمال خاوری-جنوب ، جنوب باختری قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: کانه، عیار، مس، ترود، ایران مرکزی
|
  • Hadi Alinia *, Mohammad Mahdi Khatib, Mohammad Hossein Zarrinkoub Pages 624-640

    The Garijgan area is located 25 km south of Khousf in South Khorasan province, between two strike-slip faults, and is actually a small classic non-parallel shear zone. The eastern border of this zone is a dextral strike-slip fault with a reverse component with an average dip of 65 degrees towards the northeast, and its western border is a dextral strike-slip fault with a reverse component with an average dip of 71 degrees towards the southwest. The paleostress analysis in the study area shows that the first action of the stress regime occurred during the Eocene in the form of strike-slip with a maximum axis of σ1= 058.04, and the second stage of stress in the Quaternary period took place in the form of strike-slip and transpression with a maximum axis of σ1=003.05. Therefore, the axis of maximum stress (σ1) from Eocene to Quaternary has rotated about 55 degrees counter-clockwise. By examining satellite images and preparing the map of the distribution of fractures and drawing a rose diagram and a histogram of fractures, they can be placed in three categories in the direction of NW-SE, NE-SW and E-W. The faults of the first group are more abundant and they have mineralization, but the other two groups have no mineralization. The main faults of the shear zone (Y) and the conjugate faults that have a lower angle with respect to the shear zone (R, P) have provided suitable conduits for the rise of silica-rich mineralized hydrothermal fluids.

    Keywords: Eastern Iran, Remote Sensing, Paleostress, Fracture Density, Garijgan
  • Homa Zulnoorian, Kobra Mirbeik Sabzevari *, Borzu Asgari-Pirbalouti, Seyed Vahid Shahrokhi, Siamak Baharvand Pages 641-660

    Jahrum Formation has deposited Paleocene to Eocene in Zagros Basin (mainly Fars area). At the first time, the type section of this formation was introduced in the Tang-e-Ab at the northern limb of Jahrum Mount by James and Wynd (1965). In the type section, Jahrum Formation is located on the Sachun Formation with a conformable contact and has discontinuous contact with the Asmari Formation at the top (Motiei.1372). The carbonate Asmari Formation Oligocene to Miocene age, is the most important reservoirs rock of Basin Zagros. Richardson (1924) measured the type section of this formation in Asmari Mount (Tang-e-Goltorsh). Asmari Formation has different characteristics lithostratigraphy and biostratigraphy at the different parts of Zagros Basin. The studied sections have not been investigated biostratigraphy formations, So far. In this research, an attempt has been made to study biostratigraphy, presentation suitable biozones, and determinate age’s deposits of Asmari and Jahrum formations, in Isa Abad and Imamzadeh Gahroo sections in Central Zagros.

    Keywords: Biostratigraphy, Jahrun Formation, Asmari Formation, Isa Abad, Gahroo, Iran
  • Afsaneh Naseri Esfandagheh *, Mohammad Rahgoshay, Sasan Bagheri, Iman Monsef Pages 661-678

    Garnet amphibolite and garnet micaschists of the Faryab complex, located in the southeast of the Sanandaj-Sirjan zone, are exposed immediately under the peridotites and sometimes a few meters away from the peridotites of this region with fault boundaries. Some garnet amphibolites mainly include poikiloblasts of garnet and amphibole, plagioclase, quartz, secondary minerals of epidote, biotite, chlorite, as well as oxide minerals of, magnetite, ilmenite, titanite and apatite mineral. Garnet micaschists include the main minerals garnet, amphibole, muscovite, epidote, plagioclase, quartz, and secondary minerals biotite, chlorite, rutile, apatite, titanite, and ilmenite. Considering the chemistry of garnet poikiloblasts and the chemistry of amphiboles, temperatures of 505 to 708°C and average pressures of 6.7 to 8.6 kbar (upper amphibolite facies) for garnet amphibolites and temperatures 450 to 650°C and average pressures of 6.7 to 7.2 kbar (lower amphibolite facies) have been determined for garnet micaschists. Accordingly, garnet amphibolites show the highest metamorphic degree, while garnet micaschists show a lower metamorphic degree. Such a situation indicates a type of geothermal gradient. Geochemically, garnet amphibolites can be classified in two groups. Group I, which together with garnet micaschists have the geochemical characteristics of sedimentary rocks, while garnet amphibolites of group II show the typical characteristics of basalts. The Faryab metamorphic complex next to the ophiolitic remnants of the region may indicate the evolution of this ophiolitic complex in a Neotethys accretion-subduction position during the Upper Cretaceous.

    Keywords: Mineral chemistry, amphibole, ophiolitic metamorphic sole, Faryab ophiolite, Sanandaj-Sirjan zone
  • Hadi Ardiny *, Amirmohammad Beigzadeh, Hojjat Mahani Pages 679-688

    Exploration of radioactive materials has been mainly performed by either airborne- or ground-based monitoring at the earlier steps. As the airborne monitoring using a helicopter (or airplanes) suffers from low spatial resolution, a radiation worker then surveys potential anomalies with a hand-held monitor to extract the radiological map. Due to possible rough terrain, ground-based monitoring faces some difficulties and is expensive or time-consuming. Drones fill a gap between airborne- and ground-based monitoring in the exploration of nuclear materials and facilities and complement the exploration process. Furthermore, the utilization of drones leads to a reduction in the time spent by a radiation worker in a radiological environment. In this study, a radiation detector-equipped unmanned aerial vehicle (UAV) has been utilized to explore nuclear materials. The UAV consisted of a hexacopter, a scintillation detector, a photomultiplier tube, a positioning system, a mini-computer, and a data-link system for radiation data. The results show the effect of the height of flight on the exploration is more considerable than the speed and thus low altitudes are preferred. It can be concluded that the developed radiological-monitored UAV can be utilized for the exploration of natural radioactive materials.

    Keywords: UAV, Radiological monitoring, Exploration, Radiological Map, Detection
  • seyed abolfazl kashfi, abbas kangi, reza farokhnejad, Abdol Reza Jafarian Pages 689-713

    The United Nations has proposed in the MCR2030 project that it is necessary to make the world's cities resilient against natural crises by 2030. Therefore, the resilience capacity of the citizens of Yazd was measured in the event of a possible earthquake caused by the Taft fault, as large as 6.2 on the Richter scale, in the NHMS and the GIS. Part1, resilience zoning map was prepared using analytical geotechnical information in five homogeneous neighborhoods of Yazd city (A-E). Estimation of earthquake damages and losses in Yazd city during three stages including; Calculation of the maximum acceleration of the earth, estimation of earthquake damage to buildings and vital arteries and estimation of earthquake losses were done. The classification of the resilience of the neighborhoods with the five-point classification of the Likert spectrum showed that the highest resilience belongs to categories E, A, D, C and B, respectively. Part2, measuring the resilience of the citizens of Yazd was done by preparing and distributing a questionnaire and analyzing it with the help of Spss software. The results of the analysis showed that only category E was lower than the average resilience. The neighborhoods of this category are the outskirts of the city in the northwest and northeast of Yazd city. In the final, the classification of the resilience of the neighborhoods, from the highest to the lowest, was related to the category: E, A, C, D and B. The resilience of E, A and C was higher than the average (3).

    Keywords: Behavior assessment, Resilience of Yazd citizens, Taft fault, Estimation of losses, damages, Earthquake
  • Mina Shahin, Zahra Alaminia *, Ali-Khan Nasr-Esfahani, Hamzeh Sadeghisorkhani Pages 714-743

    Band-e-Cherk prospect is located in the north of Isfahan province, on the western boundary of the Central Iran zone. The rock outcrops in this area are mainly comprised of Anarak Palaeozoic-Mesozoic metamorphic complex, Lower Cretaceous sedimentary sequence, Paleocene conglomerate, and Eocene volcanic rocks. The host sequence involves two units, from bottom to top: 1) Palaeozoic-Mesozoic metamorphic complex, and 2) Lower Cretaceous succession. Mineralization is occurred as vein/veinlet, replacement, banded, breccia, banded, spotted, and microbial remains (botryoidal, radial, and needle). The main ore minerals are hematite, goethite, pyrolusite, braunite, psilomelane, and minor todorokite, cryptomelan, and manganite associated with pyrite, galena, and chalcopyrite. Gangue minerals mostly are dolomite, quartz, calcite, barite, and amorphous silica. Magnetic survey reveals a high-positive magnetic anomaly (up to 2900 nT) which coincides with the location of a magnetite-enriched metagabbroic body, east of the study area. Interpretation of the magnetometry results using geological evidence points to an asymmetric anticline, and occurrences of hematiteare found on its limbs. the ore samples have higher Ba, Pb, Si, and Sr contents, and lower Co, Ni, P, and Ti concentrations .Our results indicated that the mineralization form during the three metamorphic, hydrothermal, and supergene processes, respectively. Based on mineralogy, textures, and chemical variations, Band-e-Cherk mineralization is similar to those typical of hydrothermal deposits where the circulation of fluids into the fractured Anarak metamorphic complex has provided the conditions for the formation of iron and manganese mineralization.

    Keywords: Fe-Mn mineralization, Geophysic, Geochemistry, Hydrothermal, Central Iran
  • Fatemeh Zahed, Abdorreza Vaezihir *, Zeinab Ahmadnejad Pages 744-756

    Nowadays, groundwater pollution, especially the pollutants realized from petroleum refineries and petrochemical complexes, in which the pollution potential of leakage is more possible is one of the main concerns of humanity. In the present research, the northern parts of Shazand plain, Arak province, an area with concentrated industrial units, have been selected as a case study to investigate the oil contaminant caused by the leakage of gasoline at the upstream of well No. 7 in Shazand plain. After stopping the pollution leakage, in order to determine the pollution status, a number of points were selected to drill monitoring wells along the flow direction and two rounds of sampling in August and March 2019 were conducted. The results of analyzed samples revealed that the pollution is gasoline type. Also, the absence of pollution in some of the monitoring wells indicated that the pollution did not spread so much in the monitoring wells MW5, MW6, PB3, and MW4 with concentrations of 7121.5, 3820.7,1046, 257 µg/l and in well No. 7 (260.8 µg/l) as well. In fact, during the period of leakage, the plume progressed downstream of the plain, in about 10 hectares, but the development of a depression cone due to the over-extraction of this well has prevented its further spread of it. Given the aquifer storage coefficient and the depth of groundwater, it has been estimated that about 365000 cubic meters of the aquifer are polluted by the oil contamination.

    Keywords: Contamination plume, groundwater, Shazand plain, cone of depression, leakage of gasoline
  • Hossein Abedian *, Atiyeh Mojiri Pages 757-771

    Physicochemical and isotopic parameters of springs are one of the important parameters in hydrogeological studies, because they represent the primary characteristics of precipitation and the history that groundwater flow in the karst. In order to investigate the flow system in the karst of Jahrom-Asmari formation in the area of Sangvil anticline in Chaharmahal & Bakhtiari provience, discharge, hydrochemical and environmental isotope data of springs, boreholes, precipitation and river were studied and it was determined that the karst flow type of the range is mainly dependent on the joint and fracture and the flow type in the range is diffuse-conduit and diffuse. Since the use of isotope studies in completing hydrogeological studies and detection the type of flow is useful, along with other parameters, Based on the studies carried out in this research, the Meteoric water line in the Sangvil anticline was obtained as the relationship = 6.3 δ18O + 14.8 δD with a correlation of 96%.The average amount of oxygen 18 in meteoric water and water resources is equal to -4.56 and -7.06 permil, respectively, and the average amount of deuterium in meteoric water and water resources is equal to -13.82 and -32.06 permil, respectively. in the present study, the study of environmental isotopes showed that the anticline aquifer has negative values compared to the local meteoric water line, and high volume precipitation and recharge snow determines the isotopic composition of the anticline aquifer. In this way, precipitations with low volume and high isotope composition penetrate less into the aquifer.

    Keywords: Karst, Khederzendeh spring, Recession curve, Stable isotopes (18O . 2H)
  • Hamed Ameri *, Fatane Zamani Pages 772-781

    Limited outcrops of the Cambrian deposited are present in the north of Kerman Province. Parts of these strata contain trilobite fossils. One of the suitable areas for paleontological studies is the Silo section. This section is located about 17 Km south of Kerman. These deposites have 257 m thickness with fossil invertebrates of trilobites, brachiopods, gastropods, and stromatolites. In this study, 12 genera and 11 species of trilobites were identified and described that include Afghanocera lategenatum, Anomocarella chinensis, Anomocarella sp., Blountia blountia, Cheliedonocephalus farsia, Iranoleesia pisiformis, Kermanella lata lata, Kermanella lata minuta, Kermanella sp., Kobayashiella sp., Latouchella? huckriedea, Paragralous? dahuensis, Redlichia cf. chinensis Redlichia noetlingi, Redlichia sp., Stoecklinaspinosa, Syspachelius sp. Based on trilobite assemblages, the silo section is divided into four biozones: Redlichia noetlingi Biozone, Kermanella kuhbananensis Biozone, Iranoleesia pisiformis Biozone, Cheliedonocephalus farsia Biozone. The age of this section, based on trilobite biozones, is Stage4- Guzhangian (late Early Cambrian to early Late Cambrian).

    Keywords: Trilobite, Biostratigraphy, Cambrian, Silo, Kerman
  • Sara Amiri, Majid Alipour * Pages 782-793

    In this study the hydrocarbon generation potential and depositional environments of the Pabdeh Formation in the Siah-Makan Oilfield is investigated. For this purpose, a total of 21 cutting samples were collected from well#4 of the studied oil field from the Pabdeh Formation and were analyzed by Rock-Eval 6 pyrolysis method to evaluate the hydrocarbon potential. The HI versus Tmax diagram indicates type II/III kerogen for the studied formation with thermal maturity corresponding to the early stages of the oil generation window. Microscopic observations of selected samples indicates that samples with higher TOC readings contain fossil chambers filled with bituminite. In addition, these samples are characterized by a light-colored carbonate matrix which was deposited under oxic conditions. These observations suggest that the Pabdeh Formation has negligible hydrocarbon potential in the Siah-Makan Oilfield and was deposited under oxic conditions. A Combination of Rock-Eval pyrolysis and organic petrographic methods can be useful for accurate geochemical evaluation of the Pabdeh Formation in future studies.

    Keywords: Pabdeh Formation, Siah-Makan Oilfield, Organic Petrography, Rock-Eval Pyrolysis, Hydrocarbon potential
  • Maryam Marmaziy *, abbas charchi, seyd ali hashemi Pages 794-813

    Issues related to air and aerosols have been one of the major environmental problems for the people of the world and the region in recent years. The present study was conducted with the aim of investigating suspended particles on the surface and vegetation of Khuzestanprovince in the period from 2000to2020.In this regard, in order to achieve the goal of the research, three aerosol optical depth products AOD,vegetation index product NDVI and land surface temperature product LSTwere used and the relationship between these parameters was investigated.The results obtained for the time period of the research show an almost similar general trend for all four periods.The results show that in the very low class, low AOD values ​​are associated with high vegetation values. For the low class, the area of ​​the AOD index has increased, but still the vegetation has a larger area percentage.
    In the medium class, with the increase in the area of ​​the AOD index, the area value of the vegetation index has decreased greatly, and the area value of the average temperature class shows a slight increase. For the high class, the area value of the surface temperature index is higher than the AOD and vegetation indices. Finally, in the very high class,

    Keywords: Earth monitoring, hazards, environmental, air, pollution
  • Mohammad Reza Zakerzadeh, Mahmoud Reza Majidifard *, Mehran Arian, Seiyed Mohsen Al Ali Pages 814-835

    The carbonate-dominated Taleh Zang Formation is one of the exclusive formations of the Lurestan area, which was deposited in a shallow carbonate platform in the Amiran foreland basin during the Late Thanetian-Middle Cuisian and is rich in swarms of the Early Paleogene larger benthic foraminifera. Despite of short distance between the examined sections in the Rit and Daryagirveh anticlines, there are major differences in thickness, the Paleogene LBF assemblages and their ages as well as the platform evolution settings. From the Rit anticline toward the Daryageriveh anticline, thickness increases significantly and the sedimentary processes being younger.The identified SBZs and comparing the detected platform evulotion stages with the global scale, revealed that, Taleh Zang Formation can be attributed to SBZ4 and SBZ10-SBZ11, in the Rit and Daryagirveh anticlines, respectively. According this data, the Taleh Zang Formation platform evolution settings can be defined as follow; the Rit section is similar to the platform evolution stage II or coral-agal and the first larger foraminiferal platform and the Daryagirveh section resembles the platform evolution stage III or larger foraminiferal platform of the Early Paleogene low paleolatitude platforms of the Tethys. In the studied area, the reasons for the obvious age difference, microfossil assemblages, microfacies, and platform evolution settings in Taleh Zang Formation can be attributed not only to the depositional processes but also to the tectonic activities. The processes which caused obvious thickness and facies variations and record the diachronicity of the lithostratigraphic units across the basin.

    Keywords: Lurestan basin, Taleh Zang Formation, Larger Benthic Foraminifera, Shallow Benthic Zone, Platform evolution
  • Maryam Salimi, Hamid Reza Nassery *, Yaser Nikpayman, Mohsen Islami zadeh Pages 836-856

    The rivers in the north of Tehran that are permanent, from east to west include Darabad, Darband, Derkeh, Chin-Kalagh, Farahzad and Kan rivers. In this study the hydrochemical properties of the northern rivers of Tehran to the point of entry into the city and the impact of natural factors such as geological formations and human factors on water quality characteristics has been evaluated. In order to determine the possible source and processes affecting river water quality, mineral saturation index, ion ratios and dispersion diagrams were used. Hence, the water quality of rivers in the north of Tehran upstream is mostly controlled by dissolution and weathering processes and at the outlet is affected by urban activities. The rate of microbial contamination in all rivers is lower in winter than in other seasons. Finally, the diagrams show that the water quality of the north of Tehran rivers upstream are mainly influenced by natural factors and geological formations, and at downstream parts the water quality is mostly controlled by human activities and urban pollution. These rivers mostly are of good quality before reaching recreation centers of north of Tehran city.

    Keywords: River, Tehran, Hydrogeochemistry, Microbial Pollution, Saturation Index
  • Maryam Babazadeh, Seyedeh Narges Sadati *, Aida Mohebbi Pages 857-876

    The studied area is located in Zaviyeh 1:100000 sheet and included parts of Tehran, Qom, and Markazi provinces. There are geological units related to the Mesozoic and Cenozoic eras in this area, the volcanic igneous rocks of the Eocene and younger volcanic rocks are alternating of acidic rocks with a composition of dacite to rhyolite and medium to basic rocks of andesite to andesite-basalt. In the Zavieh area, the existing igneous rocks are part of the magmatic belt of Urmia Dokhtar, which is a suitable host for porphyry copper deposits. Since alteration are a good exploratory guide for the identification of porphyries, in this study using aster and sentinel sensor images, various hydrothermal alterations in the region (such as argillic, propolytic, silicic, carbonate and iron oxide alterations) have been investigated by band ratio and colour composite analysis. The processing results of the images obtained from the aster and sentinel sensors are highly reliable for detection of different types of clay minerals and iron oxides, respectively. On the other hand, today, geographic information system (GIS) and fuzzy logic in data integration and modeling have found a very important role in the exploration and estimation of mineral reserves to introduce promising mineral areas. In this research, after the integration of remote sensing and geological information, using fuzzy logic and Index overlay method; prone areas to mineralization were identified. Based on field observations, copper mineralization was observed in the form of malachite stains in some prosperous area.

    Keywords: Band ratio, Aster, Sentinel, Alteration, Modeling
  • Rouhollah Nadri *, Hadi Yeganehfar Pages 877-891

    The investigated area is located in the south of Qom. In this study, quantitative morphometric and qualitative components of structural geology have been investigated in the evaluation of the active tectonics of the region. Among the quantitative indicators used in this research, we can mention the hydrometric integral, basin asymmetry, reverse topographic symmetry, dip-length of the river, sinuosity of the mountain front, longitudinal profile of the river, dip of the basin and shape of the basin, and for the components Qualitative, geometrical analysis of Bidhand fault system has been used. In this research, the drainage basin area of the region was divided into 4 sub-basins based on the separation of sub-basins based on 1:50,000 topographic maps, Landsat 30 and 15 meters satellite images, IRS (5.5m), SRTM (90m) and geological maps of Qom and kahak is on a scale of 1:100,000. the level of relative tectonic activity (Iat) of the studied area was divided into three categories of relative tectonic activity. With the qualitative assessment of lithology and geological structures affected by the Bidhand fault in each basin, it was determined that there is a significant relationship between the results of geometrical investigations of structural elements as qualitative components and morphometric measurements as quantitative components, which is due to This alignment of the level of relative tectonic activity of the region in the sub-basins of Kermejegan, Fordo and Kahak was evaluated as very active and in the sub-basin of Sarm were also evaluated as active.

    Keywords: Active tectonic, morphomrtic, Bidhand fault, central iran, Qom
  • zahra Rezaee shahzadeh aliakbari *, Mohsen Pourkermani, mehran Arian, Ali Solgi, Anahita Keynezhad Pages 892-909

    The study area is part of the Troud geological quadrilateral, which is located in the central Iran zone from the perspective of structural geology of Iran. The two main faults of Troud in the south and Anjilo in the north, with their vertical movements and the extension of their left slip, play an important role in structural events and the movement of mineral fluids and mineral deposits. The study area is composed mostly of volcanic rocks and less volcanic-sedimentary rocks with a combination of intermediate to basic and Upper Middle Eocene.
    Gazkhizan region has a mineralization zone 350 meters long and 50-70 meters wide with an almost "east-west" trend. The fracture geometry in this region was determined using Win Tensor and Georeient software.
    There is also a northeast-southwest shear zone with copper veins. Fracture analysis in this area shows that most vein fractures are consistent with T-type fractures due to the function of a left lateral shear area. These vein fractures are located north, northeast-south, southwest.

    Keywords: Ore, Carat, Copper, Trout, Central Iran