فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 115 (پاییز 1402)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 115 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارا مسعودی، عطاءالله ابطحی*، وحید خاشعی، عباسعلی قیومی صفحات 9-37

    رشد تمایل مصرف کنندگان به استفاده از خدمات ویدیوبه درخواست در کشور قابل ملاحظه است. کشور ما درحال توسعه سریع زیرساخت ها ارتباطی است و این، یک اصل مهم در رشد اقبال عمومی به ویدیو‎‎به ‎درخواست خواهد بود. تولیدکنندگان محتوای تصویری خود را در برابر یک بازار جدید می بینند و نهادهای تقنینی در پی تنظیم گری هستند. دانستن آینده پیش روی صنعت ویدیوبه درخواست می تواند در سیاستگذاری های خرد و کلان فرهنگی موثر باشد. اولین گام در ترسیم آینده، شناسایی روندهای موجود است. در این پژوهش اکتشافی، برای شناسایی روندهای موجود از روش دلفی استفاده شده است. اعضای مشارکت کننده در پنل دلفی نیز از بین سه گروه سیاستگذاران دولتی، مدیران ویدیو‎به‎‎ درخواست و کارشناسان این حوزه انتخاب شده اند. پس از یک دور مصاحبه عمیق و دو دور دلفی، خبرگان شرکت کننده درباره تاثیر «خیلی زیاد» یا «زیاد» هفده روند در چهار پیشران حقوقی سیاسی، فرهنگی اجتماعی، اقتصادی و فناوری اجماع نظر پیدا کردند. با استفاده از روندهای شناسایی شده می توان با در نظر گرفتن میزان اولویت و اثرگذاری، آینده ویدیوبه ‎درخواست ها را ترسیم کرد. این امر به برنامه ریزان، سیاستگذاران و تصمیم سازان موثر در صنعت ویدیو‎به ‎درخواست کمک خواهد کرد. از سوی دیگر، پژوهش صورت گرفته می تواند به فعالان اکوسیستم ویدیوبه ‎درخواست، در خصوص چگونگی نگاه سایر فعالان، به این حوزه شناخت نسبی ارایه دهد.

    کلیدواژگان: روند، ویدئوبه درخواست، پیشران، آینده، خدمات ویدئویی برتر
  • عبدالله بیچرانلو*، عباس قنبری باغستان، محمد نجفی حسن آبادی صفحات 39-71

    تاریخ و سینمای مستند هر دو مصنوعاتی وفادار به امر واقع اما وابسته به روایت هستند. ازاین رو، فیلم مستند تاریخی، نه بازتاب دهنده تاریخ که بازنمایاننده برداشت هایی از آن است. این برساخت ها برای مستندسازان مهم تر از اطلاعات تاریخی ای هستند که به نمایش میگذارند؛ چراکه در شکل گیری ذهنیت تاریخی و در نتیجه، قضاوت های فرهنگی و سیاسی مخاطبان خود موثرند. در این پژوهش تلاش شده است، با مطالعه نشانه شناختی دو مستند «آقای نخست وزیر» و «مصدق، نفت و کودتا» راهبردهای مستندساز در برساخت معانی از موضوعات تاریخی شناسایی شوند. پژوهش در نهایت استفاده از «مشابه سازی تاریخی» و «جلب اعتماد حداکثری مخاطب» را دو سازکار اصلی در مستند های مورد مطالعه برای برساخت معانی اجتماعی دانسته است. نتایج نشان می دهد که مشابه سازی تاریخی از طریق گنجاندن عبارات و مفاهیم فرهنگی و سیاسی در گفتار متن و ارجاع تاریخی به آنها در مستند «آقای نخست وزیر» منجر به برساخت پیام هایی در مورد اعتماد به امریکا و مقابله با تحریم ها شده است. در مستند «مصدق، نفت، کودتا» نیز جلب اعتماد حداکثری مخاطب از طریق ارایه خوانش های متفاوت از رخدادهای تاریخی، راهبرد خلق برساخت معانی اجتماعی است.

    کلیدواژگان: فیلم مستند، مستند تاریخی، کودتا، نفت، مصدق
  • سلطان پرویز*، علی اصغر بیانی، حسین فکوری، حسن صائمی صفحات 73-103

    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل نقش طراحی الگوی برنامه درسی آموزش سواد رسانه ای در ارتقای مهارت های ارتباطی دانشجویان دوره کارشناسی بوده است. در این پژوهش که با رویکرد آمیخته (کیفی کمی) انجام گرفته، در بخش کیفی، از روش دلفی و در بخش کمی، از روش پیمایشی استفاده شده است، ابزار گردآوری اطلاعات نیز در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه بوده است. جامعه پژوهش را در بخش کیفی، اعضای هییت علمی متخصص درحوزه برنامه ریزی درسی تعلیم و تربیت و روان شناسی، همچنین اسناد مکتوب لاتین مرتبط با سواد رسانه ای و در بخش کمی، اعضای هییت علمی و حق التدریس در رشته های روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی استان گلستان را تشکیل داده اند. فرایند نمونه گیری در بخش کیفی، به صورت هدفمند تا اشباع داده ها ادامه یافته؛ که بر این اساس، 17 مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام گرفته است و در بخش کیفی، با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 322 نفر انتخاب شده اند. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی، از تحلیل محتوای قراردادی و روش دلفی و در بخش کمی، از روش مدل معادلات ساختاری استفاده و از تحلیل یافته ها 30 مفهوم، 7 زیر مقوله و 3 مقوله اصلی به دست آمده است. بر اساس نتایج، نقش آموزش سواد رسانه ای در ارتقای مهارت های ارتباطی دانشجویان، موارد زیر را شامل می شود: بهبود مهارت های ذهنی و دانش، مدیریت رسانه و اطلاعات و تربیت شهروند مطلوب.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، سواد رسانه ای، مهارت های ارتباطی، آموزش، دانشجویان، طراحی الگو
  • راضیه آذریان، یوسف امینی*، موسی شهریاری صفحات 105-129
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر جامعه پذیری سیاسی، با تاکید بر سرمایه اجتماعی و سواد رسانه ای جوانان شهر اهواز، طراحی و اجرا شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی و بر اساس رویکرد، آمیخته است. جامعه آماری در بخش کیفی، خبرگان حوزه جامعه شناسی و رسانه را شامل می شود. که در خصوص موضوع پژوهش، تجربه و آگاهی لازم داشته اند. در بخش کمی نیز جامعه آماری، تمامی ساکنان 18 تا 35 سال شهر اهواز را دربرمی گیرد. که مطابق با سرشماری سال 1395 تعداد آنها 195832 نفر بوده است. تعداد نمونه باتوجه‎ به فرمول کوکران 383 نفر در نظر گرفته شده و روش نمونه گیری در بخش کمی به صورت خوشه ای چندمرحله ای بوده است. به منظور بررسی داده های بخش کیفی، از کدگذاری باز و محوری و در بخش کمی، از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری نشان می دهد که سرمایه اجتماعی به میزان 49 درصد و سواد رسانه ای به میزان 33درصد بر جامعه پذیری سیاسی جوانان شهر اهواز تاثیر می گذارد. به این ترتیب، می توان نتیجه گرفت که سرمایه اجتماعی و سواد رسانه ای ازجمله ملزومات توسعه جامعه پذیری به ویژه جامعه پذیری، سیاسی در قشر جوان به شمار می رود و زمینه را برای مشارکت سیاسی و بهبود رفتارهای اجتماعی فراهم می آورند.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، رسانه، سرمایه اجتماعی، فضای مجازی، جوانان
  • علی جعفری، طیبه سادات زرگر* صفحات 131-151

    امروزه ورزش نه تنها یک فعالیت فردی است که به تامین سلامت جسمی کمک می کند، بلکه نوعی پدیده اجتماعی است که بر ابعاد مختلف زندگی افراد جامعه اثر می گذارد. بااین حال، گسترش ویروس کرونا منجر به تغییرات جدی در ابعاد مختلف زندگی بسیاری از افراد شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش صدا و سیما در توسعه فرهنگ ورزش در خانه در دوران کرونا بوده است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر حسب نحوه اجرا از نوع پیمایشی است. جامعه آماری را نیز تمامی شهروندان شهر تهران تشکیل می دهد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر برآورد شده که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بوده و داده های به دست آمده، به کمک آزمون های آماری مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهد که رسانه در زمینه آموزش و ایجاد بسترهای فرهنگی لازم برای ورزش در خانه نقش پررنگ تری دارد و در رتبه های بعدی، ایجاد هیجان و ارزش آفرینی قرار گرفته اند. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نیز حاکی از آن است که در توسعه فرهنگ ورزش در خانه، صداوسیما باتوجه به جنسیت، سطح سلامت، منطقه سکونت، اوقات فراغت هفتگی و وضعیت مالی دارای نقش موثر است؛ اما باتوجه به میزان تحصیلات، شغل، سن، اوقات فراغت روزانه، آداب و رسوم، تعداد اعضای خانواده و وضعیت تاهل، نقش موثری ندارد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، سبک زندگی، کرونا، صداوسیما، ورزش
  • میترا افضلی فاروجی*، شیما کاوه صفحات 153-181

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه میان سواد رسانه ای و خوداثربخشی خلاق در کارکنان معاونت سیمای جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. این پژوهش، توصیفی، از نوع همبستگی بودن و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری، کارکنان معاونت سیمای جمهوری اسلامی ایران (2100 نفر) را شامل می شود که با روش تصادفی 324 نفر آنان به ‎عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته با اقتباس از پرسشنامه خلاقیت تورنس و پرسشنامه سواد رسانه ای فلسفی استفاده شده و روایی و پایایی در حد مطلوب و قابل قبول (با آلفای کرونباخ 88/0) به دست آمده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین سواد رسانه ای و خوداثربخشی خلاق در کارکنان سیمای جمهوری اسلامی ایران رابطه ای معنادار و مثبت وجود دارد؛ همچنین بین سواد رسانه ای و مولفه های خلاقیت از دیدگاه تورنس که در 4 مولفه؛ ابتکار، بسط خلاقیت، سیالیت و انعطاف پذیری مورد بررسی قرار گرفته، رابطه معنادار و مثبت دیده می شود. نتایج این مطالعه نشان می دهد که چنانچه دانش و مهارت های سواد رسانه ای کارکنان رسانه ارتقا باید، توانمندی بالقوه آنان در بروز خلاقیت های شغلی بیشتر می شود و باور هر یک نسبت به توانایی خود در فکر، عمل و خلق راهکارهای خلاقانه افزایش می یابد. از آنجا که خوداثربخشی خلاق، پیش بینی کننده خوبی برای سطح عملکرد بالاتر شغلی افراد است؛ با اتکا به این دارایی نامشهود به عنوان اهرم و عاملی برای رقابت در تولیدات رسانه ای، می توان به خودشکوفایی کارکنان از یک سو و کاربست خلاقیت در تولید محتوای خلاقانه رسانه ای از سوی دیگر دست یافت.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، خوداثربخشی خلاق، خلاقیت، کارکنان خلاق، معاونت سیمای جمهوری اسلامی ایران
  • علی خائف*، حسن گل بخشی صفحات 183-209
    هدف از این پژوهش، دستیابی به جایگاه قهرمان و ضدقهرمان و نقش هر یک از آنها در روایت برساخته از سریال کوچک جنگلی با رویکردی ژرف نگرانه و روشمند بوده است. قهرمان فردی است که می تواند بر محدودیت های شخصی و بومی خود فایق آید، از آنها عبور کند و به نقطه ای فراتر از آنچه هست، دست یابد. تمامی قهرمانان هر روز در هزارتوی قصه ها، خود را در برابر آزمون ها و مراحلی می بینند که چشمان مشتاق بسیاری، همدل و همراهشان، در آرزوی عبور از آنها و رسیدن به سر منزل مقصود است. قهرمان به‎ عنوان انسانی مدرن، می میرد ولی همچون انسانی کامل و متعلق به تمام جهان دوباره متولد می شود. آن دسته از سریال های تلویزیونی ایرانی که بر مبنای واقعیت های تاریخی تولید شده اند، به نسبت گستره تاریخی ایران کم شمارند، ازاین‎رو، سریال تلویزیونی کوچک جنگلی به‎عنوان نمونه‎ای از روایت یک شخصیت بزرگ تاریخی در چارچوب مختصات محتوایی و ساختاری یک قهرمان مورد توجه قرار گرفته است. روش این پژوهش، تحلیل روایت بوده است. شخصیت های این سریال با استفاده از الگوی تحلیلی رولان بارت، شامل سه سطح کارکردی، کنشی و روایتی مورد تحلیل قرار گرفته اند و رمزگان های پنجگانه دالی، نمادین، کنشی، هرمنوتیکی و فرهنگی استخراج شده اند. مهم ترین نتایج این پژوهش نشان می دهد که قهرمان در سریال تلویزیونی یاد شده، با رویکردی عقلانی و متناسب با نیازها و انتظارات عمومی جامعه برساخته شده است.
    کلیدواژگان: قهرمان، ضدقهرمان، برساخت گرایی، سریال کوچک جنگلی، تحلیل روایت
|
  • Sara Masoodi, Ataollah Abtahi *, Vahid Khashaei, Abbasali Qayyomi Pages 9-37

    Increasing consumers› desire to use video-on-demand (VOD) services in the country is significant. The communication infrastructure in Iran is developing which is important to increase public interest in video on demand. Producers find their video content in a new market, and regulators try to regulate. Being aware of the future of the video-on-demand industry can be effective in micro and macro cultural policies. The first step in drawing the future is to identify current trends. In this exploratory research, the Delphi method was used to identify the current trends. The participants in the Delphi panel were selected from three groups of government policymakers, video-on-demand managers and experts in this field. After one in-depth interview and two analyses with Delphi software, the participating experts reached consensus about the “high” or “very high” impact of seventeen trends in four legal-political, cultural-social, economic and technological drivers. By using the identified trends, the future of video-on-demand can be drawn considering the level of priority and effectiveness. This will help the planners, policy makers and decision makers effective in the video industry. On the other hand, the conducted research can provide video-on-demand ecosystem activists with a relative understanding of how other activists look at this field.

    Keywords: Trend, Video on Demand, drivers, Future, Premium Video Services
  • Abdollah Bichranlou *, Abbas Ghanbari Baghstan, Mohammad Najafi H. Pages 39-71

    History and documentary cinema are both artifacts faithful to reality but dependent on narrative. The historical documentary film is not a reflection of history, but a representation of perceptions of it. These constructions for documentary makers are more important than the historical information they display; Because they are effective in forming the historical perception and, as a result, the cultural and political judgments of their audience. The research was conducted to identify the documentary maker›s strategies in constructing meanings from historical issues using semiotics of the two documentaries «Mr. Prime Minister» and «Mossadegh, Oil and the Coup». Finally, the research considered the use of «historical analogy» and «attracting the maximum trust of the audience» as the two main mechanisms in the studied documentaries to create social meanings. The results showed that the two main mechanisms of «historical analogy» and «attracting the maximum trust of the audience» were used in the studied documentaries to construct social meanings. Also, the results showed that the historical analogy through the inclusion of cultural and political expressions and concepts in the speech of the text and historical reference to them in the documentary «Mr. Prime Minister» has led to the creation of messages about trusting America and confronting sanctions. In the documentary «Mossadegh, Oil, Coup», the strategy of creating social meanings is to gain the maximum trust of the audience by presenting different readings of historical events.

    Keywords: Documentary film, historical documentary, coup, oil, Mossadegh
  • Sultan Parviz *, AliAsghar Bayani, Hossein Fakuri, Hassan Saemi Pages 73-103

    The purpose of this research was to analyze the role of media literacy education in improving the communication skills of undergraduate students. In this research, which was conducted with a mixed approach (qualitative-quantitative), Delphi method was used in the qualitative part and survey method was used in the quantitative part. The tool for collecting information in the qualitative part was interview and in the quantitative part, questionnaire. The statistical population of the qualitative part is faculty members specializing in the field of education and psychology curriculum planning, as well as English written documents related to media literacy, and in the quantitative part, faculty members and professors in the fields of psychology and educational sciences of universities and higher education institutions whome were in Golestan province. The samples in the qualitative part were selected purposefully by conducting 17 semi-structured interviews until data saturation, and in the quantitative part, 322 people were selected by available sampling method. For data analysis in the qualitative part, conventional content analysis and Delphi method were used, and in the quantitative part, the structural equation model was used. From the analysis of the findings, 30 concepts, 7 subcategories and 3 main categories were obtained. The results showed that media literacy education plays a role in improving students› communication skills, including: improving mental skills and knowledge, managing media and information, and training the ideal citizen.

    Keywords: Curriculum, Media Literacy, communication skills, education, students, Model design
  • Razeih Azarian, Yousef Amini *, Musa Shahriari Pages 105-129
    The purpose of the research was conducted to examine the factors affecting political socialization, with an emphasis on social capital and media literacy of the youth of Ahvaz city. This practical research conducted with descriptive-survey method based on mixed approach. The statistical population in the qualitative part includes experts in the fields of sociology and media. who have the necessary experience and knowledge regarding the subject of the research. In the quantitative part, the statistical population includes all the residents of Ahvaz between 18 and 35 years old. According to the census of 2015, the population of the city was 195,832. According to Cochran›s formula, the number of samples is 383 people, and the sampling method in the quantitative part was multi-stage cluster. In order to examine the data in the qualitative part, open and axial coding was used, and in the quantitative part, the method of structural equation modeling was used. The results of structural equation analysis show that social capital affects 49% and media literacy 33% on the political socialization of Ahvaz youth. It can be concluded that social capital and media literacy are among the requirements for the development of socialization, especially political socialization in the young generation, and they provide the basis for political participation and improvement of social behaviors.
    Keywords: Socialization, media, Social Capital, Virtual Space, Youth
  • Ali Jafari, Tayyebeh Sadat Zargar * Pages 131-151

    Sports is not only an individual activity and helps physical health, but it is also a kind of social phenomenon that affects different aspects of people’s lives. Pandemy of corona virus has led to serious changes in many aspects of people’s lives. The main goal of this research is to examine the role of radio and television in the development of sports culture at home in the era of Corona. The research method is applied in terms of purpose and survey in terms of implementation. The statistical population consists of all the citizens of Tehran. The sample size was estimated using the Cochran formula of 384 people who were selected using the multi-stage cluster sampling method. The research tool was a researcher-made questionnaire and the collected data were analyzed using the statistical tests. The findings show that radio and television plays a role in the field of education and creating the necessary cultural platforms for sports at home and then creating excitement and appreciation. The results of the research hypothesis test also show that in the development of sports culture at home, radio and television plays an effective role according to gender, health level, residential area, weekly free time and financial status, but according to the level of education, occupation, age, daily free time, Customs, number of family members and marital status do not play an effective role.

    Keywords: Physical activity, lifestyle, CORONA, radio, television, Sports
  • Mitra Afzali Farooji *, Shima Kaveh Pages 153-181

    The present research has examined the relationship between media literacy and creative self-efficacy of IRIBs’ employees in TV Deputy of IRIB. This research is descriptive, conducted using correlational and survey method. The statistical population includes the employees of the Islamic Republic of Iran Broadcasting (2100 people) from which 324 were randomly selected as a sample. To collect data, a researcher-made questionnaire adapted from Torrance’s creativity questionnaire and Falsafi’s media literacy questionnaire was used. The validity and reliability of the questionnaires were acceptable (with Cronbach›s alpha 0.88). The findings of the research indicated that there is a significant and positive relationship between media literacy and creative self-efficacy of employees of the Islamic Republic of Iran Broadcasting Organization. Also, a meaningful and positive relationship was seen between media literacy and the components of creativity from Torrance’s point of view, which was examined in 4 components of innovation, development of creativity, fluidity and flexibility. The results of this study showed that if the knowledge and skills of media literacy of media workers would be improved, their potential ability in the emergence of career creativity will increase, and the belief of each individual in their ability to think, act and create innovative solutions will increase. Because creative self-efficacy is a good predictor for better job performance of people; Relying on this capability as a factor for competition in media productions, one can achieve self-actualization of employees on one hand and the use of creativity in the production of creative media content on the other hand.

    Keywords: Media Literacy, creative self-efficacy, creativity, creative employees, TV Deputy of IRIB
  • Ali Khaef *, Hassan Gholbakhshi Pages 183-209
    The purpose of this research was to achieve the position of the hero and anti-hero and the role of each of them in the narrative created from the TV series “Kuochak-e Jangali” with an in-depth and methodical approach. A hero is a person who can overcome his personal and native limitations, cross them and reach a point beyond what he is. Every day, in the labyrinth of stories, all the heroes find themselves facing tests and stages that many eager eyes, sympathizers and companions, wish to pass through and reach their destination. The hero dies as a modern human being, but is reborn as a complete human being belonging to the whole world. Those Iranian TV series that are based on historical facts are few in comparison to Iran’s historical scope. TV series “Kuochak-e Jangali” has been chosen as an example of the narrative of a great historical figure in the framework of the content and structural coordinates of a hero. The research method was narrative analysis. The characters of this series have been analyzed using the analytical model of Roland Barthes, including three levels of functional, Action and Narrative, and the five Signifier, Symbol, Action, Hermeneutic, and Culture codes have been extracted. The most important results of this research show that the hero in the mentioned TV series was created with a rational approach and in accordance with the general needs and expectations of the society.
    Keywords: hero, Anti-hero, Constructivism, TV Series “Kuochak-E Jangali”, Narrative Analysis