فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی - سال هفتاد و هشتم شماره 4 (زمستان 1402)

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال هفتاد و هشتم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا محسنی، سید مهدی نصیری*، خسرو حسینی پژوه، زهرا حبیبی کلیشمی، بهرام گلیایی صفحات 235-246
    زمینه مطالعه

    در سال های اخیر تحت جمعیت جدیدی از مونوسیت ها که پذیرنده Tie2 را بیان می کنند و در رگ زایی تومور نقش بسزایی دارند، شناسایی شده اند. همچنین مشخص شده است که حذف انتخابی مونوسیت های بیان کننده Tie2 سبب نقص رگ زایی در تومورهای موش و تحلیل متعاقب تومور می گردد. علاوه بر این نشان داده شده که برخی از این ماکروفاژها در مجاورت عروق خونی تومور مستقر می شوند و به شکل پاراکراین از عروق در حال تشکیل در این مناطق طی فرایند رگ زایی حمایت می کنند.

    هدف

    بررسی نقش جایگاه های مهم فسفریلاسیون پذیرنده Tie2 در برهمکنش ماکروفاژهای تومور و سلول های اندوتلیال.

    روش کار:

     در مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش هر یک از جایگاه های فسفریلاسیون پذیرنده Tie2 در اتصال فیزیکی ماکروفاژها به سلول های اندوتلیال و نیز نقش آن ها در رگ زایی از یکسری از وکتورهای با Tie2 جهش یافته استفاده شد. پس از ترانسفکت ماکروفاژهای مشتق از تومور با این وکتورهای جهش یافته با استفاده از روش SPR اتصال فیزیکی بین سلول اندوتلیال و ماکروفاژها ارزیابی و با همکشنی این ماکروفاژها با سلول های اندوتلیال میزان رگ زایی بررسی شد.

    نتایج

    موتاسیون در جایگاه های 1106و 1111 فسفوریلاسیون Tie2 سبب کاهش اتصال ماکروفاژهای تومور به سلول های اندوتلیال شده و اثر ممانعتی در فعالیت پروآنژیوژنیک آن ها دارد.

    نتیجه گیری نهایی: 

    به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده اهمیت پذیرنده Tie2 و مسیرهای مولکولی پایین دست آن در کنش متقابل سلول های ماکروفاژ و سلول های اندوتلیال و نیز القای آنژیوژنز هم به صورت مستقیم به شکل ارتباط فیزیکی و هم غیرمستقیم از طریق ترشح فاکتورهای موثر بر رگ زایی بود. در نتیجه این یافته ها اهمیت درک مکانیسم های مولکولی فعال سازی پذیرنده Tie2 در برهمکنش های سلول های اندوتلیال با ماکروفاژهای تومور و نیز درمان های ضدرگ زایی سرطان را ضروری می سازد.

    کلیدواژگان: جایگاه های فسفوریلاسیون، رگ زایی، سلول های اندوتلیال، ماکروفاژهای مرتبط با تومور، Tie2
  • پوریا قربان زاده، مهنوش پارسایی مهر*، مرضیه حیدریه، اشکان جبلی جوان صفحات 247-258
    زمینه مطالعه

    امروزه توجه خاصی به مواد غذایی فراسودمند معطوف شده است. گیاهان دارویی و غذاهای فراسودمند به جهت دارا بودن ویژگی های دارویی، آنتی اکسیدانی و تغذیه ای اثرات سلامت بخش بر روی مصرف کنندگان دارند. پروبیوتیک ها به عنوان یکی از نوظهورترین و محبوب ترین فرآورده های فراسودمند، از اهمیت خاصی در این ارتباط برخوردارند.

    هدف

    به منظور توسعه فراورده های لبنی پروبیوتیکی و استفاده از سویه لاکتوباسیلوس جدا شده از فراورده های بومی، تاثیر عصاره الکلی گلبرگ زعفران پرتودیده و پرتوندیده در ماست پروبیوتیکی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش کار: 

    در مطالعه حاضر، عصاره الکلی گلبرگ زعفران پرتودیده (پرتو گاما) با دوز 10 کیلوگری در سطوح غلظتی 25، 50 و 75 میلی گرم در کیلوگرم و پرتوندیده با غلظت مشابه بر زنده مانی باکتری لاکتی کازیی باسیلوس پاراکازیی و ویژگی های آنتی اکسیدانی و فیزیکوشیمیایی در ماست قالبی پروبیوتیکی پرداخته شد. زنده مانی پروبیوتیک، میزان pH، اسیدیته، محتوای کل ترکیبات فنلی، درصد بازدارندگی DPPH و خصوصیات حسی در روزهای صفر، 7، 14و 21 مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    افزودن عصاره های زعفران پرتودیده و ندیده به ماست، زنده مانی باکتری پروبیوتیک را به طور معنی داری نسبت به شاهد (فاقد عصاره) افزایش داد (05/0>P). افزودن عصاره ها در افزایش اسیدیته و کاهش pH نسبت به ماست شاهد موثر و معنی دار بود (05/0>P). همچنین با افزایش میزان عصاره ها درصد بازدارندگی و ترکیبات فنلی به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>P) و این افزایش در تیمارهای پرتودیده به طور معنی داری بیشتر از تیمارهای پرتوندیده بود (05/0>P). تاثیر زمان نگهداری نیز بر روی این شاخص ها معنی دار بود به نحوی که خواص آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنلی تا روز چهارده افزایش و سپس روند نزولی داشت. همچنین مطابق نتایج ارزیابی حسی از نظر فاکتورهای حسی طعم، بو و رنگ کمترین امتیاز مربوط به نمونه حاوی 75/0 درصد عصاره بود و بین سایر غلظت ها با نمونه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0>P).

    نتیجه گیری نهایی: 

    به طور کلی، عصاره گلبرگ زعفران تاثیر مثبت بر زنده مانی پروبیوتیک داشته، همچنین، پرتودهی گاما تاثیر معنی داری بر میزان ترکیبات فنلی کل و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گذاشته و در نتیجه، عصاره پرتوتابی شده می تواند به عنوان یک منبع آنتی اکسیدانی طبیعی در فرآورده های لبنی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پرتودهی، پروبیوتیک، خواص آنتی اکسیدانی، زعفران، زنده مانی
  • فاطمه رحمانی خانقاهی، شیلا امیدظهیر*، عبدالعلی موحدی نیا، مریم آخوندیان صفحات 259-271
    زمینه مطالعه

    سموم دفع آفات کشاورزی از عوامل مهمی می باشند که می توانند با ورود به محیط های آبی سبب آلودگی محیط زیست و آسیب به موجودات آبزی گردند. بن سولفورون متیل یک علف کش است که در مزارع کشاورزی به ویژه مزارع برنج کاربرد فراوانی دارد.

    هدف

    با وجود حلالیت بن سولفورون متیل در آب و ورود آن به محیط های آبی مطالعات محدودی بر روی میزان سمیت این علف کش در موجودات آبزی صورت گرفته است. مطالعه حاضر اثرات سمیت مزمن بن سولفورون متیل را در ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار داده است.

    روش کار: 

    ماهی ها در 4 گروه تقسیم شدند. گروه 1 به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و گروه های 2، 3 و 4 به ترتیب در معرض غلظت های 10 درصد، 20 درصد و 30 درصد میانه غلظت کشنده 96 ساعته بن سولفورون متیل برابر با 0، 162/0، 324/0 و 486/0 گرم در لیتر بن سولفورون متیل قرار گرفتند. پس از 21 روز نمونه های خون، سرم و بافت کبد ماهی ها بررسی شدند.

    نتایج

    تعداد گلبول های سفید خون در گروه های 2 و 3 (162/0 و 324/0 گرم در لیتر) نسبت به گروه 1 (شاهد) افزایش یافت، در حالی که در گروه 4 (486/0 گرم در لیتر) کاهش معنی دار گلبول های سفید نسبت به سایر گروه ها مشاهده شد. تعداد گلبول های قرمز، مقدار هموگلوبین و درصد هماتوکریت در گروه های 3 و 4 (324/0 و 486/0 گرم در لیتر) روند کاهشی و معنی داری را نسبت به سایرگروه ها نشان دادند و مقادیر MCV، MCH و MCHC در هیچ یک از گروه ها با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند. مقدار پروتیین تام سرم در گروه های 3 و 4 (324/0 و 486/0 گرم در لیتر) نسبت به گروه شاهد کاهش معنی دار داشت. گلوکز سرم در گروه های 3 و 4 (324/0 و 486/0 گرم در لیتر) در مقایسه با گروه های دیگر افزایش معنی داری نشان داد و آنزیم های AST، ALT و ALP با افزایش غلظت بن سولفورون متیل روند افزایشی داشتند. بیشترین آسیب بافتی درگروه 4 (486/0 گرم در لیتر) به صورت پرخونی، دژنرسانس واکویلی هپاتوسیت ها، نفوذ سلول های آماسی، هیپرپلازی مجاری صفراوی و نکروز هپپاتوسیت ها در بافت کبد مشاهده گردید.

    نتیجه گیری نهایی: 

    افزایش غلظت بن سولفورون متیل سبب بروز و مشاهده آسیب های بافتی در کبد و تغییرات در شاخص های خونی و سرمی ماهی کپور معمولی گردید.

    کلیدواژگان: بن سولفورون متیل، خون شناسی، سم شناسی، کبد، ماهی کپور معمولی
  • مهلا نعمتی مزرعه، احسان عناصری*، علی قلی رامین صفحات 273-287
    زمینه مطالعه

    وضعیت بدنی و ارتباط آن با شاخص های التهابی در دوره انتقالی میش می تواند به عنوان کلید راهنما در پیشگیری از وقوع عوارض متابولیکی در این دوره مورد استفاده قرار گیرد.

    هدف

    تعیین شاخص های التهابی و ارتباط آن با امتیاز وضعیت بدنی Body condition score (BCS) و شاخص های انرژی در میش های دوره انتقال بود.

    روش کار: 

    مطالعه حاضر بر روی 45 راس میش نژاد ماکویی 5-3 ساله با دامنه زایش بین 2 تا 4 شکم زایش در 3 گروه براساس وضعیت امتیاز بدنی شامل؛ 1) گروه لاغر: 75/2>BCS، 2) گروه متوسط 25/3>BCS>75/2 و 3) گروه چاق 25/3

    نتایج

    میانگین غلظت گلوکز در بین گروه های مورد مطالعه معنی دار نبود (05/0<P). غلظت اسیدهای چرب غیراستریفیه (NEFA) و بتاهیدروکسی بوتیرات (BHB) به طور معنی داری در گروه های با وضعیت بدنی پایین و بالا بیشتر از گروه متوسط بود. غلظت فیبرینوژن، اسیدسیالیک و سرولوپلاسمین خون در سه هفته اول قبل از زایش افزایش و متعاقبا پس از زایمان کاهش نشان داد. این شاخص ها در گروه های چاق و لاغر در مقایسه با گروه متوسط افزایش معنی داری را در طول مطالعه نشان دادند. همبستگی مثبت معنی داری بین BHB و NEFA با سرولوپلاسمین و اسیدسیالیک در هر سه دوره قبل، حین و بعد از زایمان مشاهده شد. همچنین رابطه منفی معنی داری بین وضعیت بدنی میش های آبستن و شیروار با اسیدسیالیک مشاهده گردید.

    نتیجه گیری نهایی: 

    دام های با نمره بدنی متوسط (75/2<BCS<25/3) وضعیت انرژی بهتری داشته، تحرک چربی ها در این دام ها پایین بوده و روند التهاب در دوره انتقال در این دسته از حیوانات کمتر می باشد. همچنین BCS پایین ممکن است یک عامل خطر برای بروز التهاب در میش های دوره انتقالی باشد، که احتمالا به دلیل افزایش تقاضای متابولیک و کاهش عملکرد سیستم ایمنی میش ها می باشد.

    کلیدواژگان: اسیدسیالیک، تری گلیسرید، سرولوپلاسمین، گوسفند، وضعیت بدنی
  • ویدا حیدریان، وحید کریمی*، شهلا شاهسوندی، ناصر قدسیان صفحات 289-302
    زمینه مطالعه

    بیماری آنفلوانزای پرندگان تحت تیپ H9N2 از مهم ترین بیماری های ویروسی ماکیان در کشورهای آسیایی به شمار می رود. جهش های متعددی که در گلیکوپروتیین سطحی هماگلوتینین HA به عنوان آنتی ژن اصلی ویروس رخ می دهند، تفسیر نتایج آزمایش های سرولوژی برپایه HA را با مشکل مواجه می کنند.

    هدف

    در مطالعه تجربی حاضر، توانایی آنتی بادی پلی کلونال علیه موتیف حفاظت شده پروتیین HA در شناسایی جدایه های هترولوگ H9N2 مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار: 

    بر اساس داده های بیوانفورماتیک، موتیف حفاظت شده پروتیین HA انتخاب و در ناقل (+)pET-28a بیان شد. برای تولید آنتی سرم پلی کلونال، پپتید نوترکیب با ادجوان روغنی مخلوط و به جوجه های SPF تزریق شد. به طور مشابه آنتی سرم حاصل از ویروس غیرفعال تهیه شد. کارایی آنتی سرم ها در آزمایش ممانعت از هماگلوتیناسیون HI متقاطع با ویروس های H9N2 هومولوگ و هترولوگ مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    در واکنش با آنتی سرم پلی کلونال، میانگین عیار آنتی بادی HI علیه ویروس های هومولوگ و هترولوگ یکسان و برابر 5 برآورد شد. این عیار با آنتی سرم ویروس غیرفعال برای ویروس هومولوگ 7 و برای ویروس های هترولوگ بسیار کمتر برآورد شد. این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود.

    نتیجه گیری نهایی: 

    با ارزیابی های انجام شده این آنتی سرم دارای کارایی مناسب در شناسایی جدایه های متفاوت ویروس H9N2 می باشد و در مقایسه با آنتی سرم معمول با دقت بیشتری آنتی ژن های مختلف یک تحت تیپ را تشخیص می دهد. آنتی سرم پلی کلونال حاصل فاقد بازدارنده ‏های غیراختصاصی می باشد که ممکن است تفسیر یافته ‏های سرولوژی را با مشکلاتی مواجه نماید؛ این نتایج نشان داد آنتی سرم پلی کلونال توان شناسایی ویروس های H9N2 جدا شده در سال های مختلف با آزمایش HI را دارد، هرچند معتبرسازی آن مستلزم انجام آزمایش با تعداد بیشتر ویروس است.

    کلیدواژگان: آزمایش HI، آنتی سرم پلی کلونال، ویروس آنفلوانزا، هماگلوتینین، H9N2
  • سارنگ سروری*، مجید مسعودی فرد، فاطمه رجبی نارکی، بنفشه شاطری امیری صفحات 303-311
    زمینه مطالعه

    مفصل فکی- گیجگاهی به اختصارTMJ نامیده می شود. این مفصل دو طرفه در همه گونه های پستانداران با ارتباط بین زایده کندیلار فک پایین و مندیبولارفوسا استخوان گیجگاهی ایجاد می شود. این مفصل سینوویالی و حاوی دیسک فیبروکارتیلاژی است. اختلالات این مفصل در جوش و حرکاتTMJ و همچنین فک تاثیر می گذارد. مفصل TMJ را می‎توان توسط رادیوگرافی ارزیابی کرد ولی بین روش های تصویربرداری، سی تی اسکن برای بررسی این مفصل ارجحیت دارد. زیرا این تصاویر در مقایسه با تصاویر رادیوگرافی، بدون روی هم افتادن ساختارها، ترسیم بهتری از بافت ها را نشان می دهند و نهایتا ارزیابی دقیق تری از مفصل فکی- گیجگاهی را ارایه می دهند.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف ارایه آماری دقیق از اختلالات TMJ و بررسی شیوع آن ها بر اساس یافته های سی تی اسکن در سگ و گربه می باشد.

    روش کار: 

    در مطالعه حاضر تصاویر سی تی جمجمه 265 مورد گربه و سگ (102 گربه و 163 سگ) مورد بررسی قرار گرفت. 59 مورد (38 گربه و 21 سگ) دارای اختلالات مفصل فکی- گیجگاهی بودند. اطلاعات جنس، نژاد، سن و عارضه کیس های دارای اختلالاتTMJ به تفصیل بیان و مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    در تصاویر سی تی اختلالات استیوآرتروز، شکستگی، دررفتگی (کامل و ناقص)، آنکیلوز، استیوکندروز، دیسپلازی و همچنین استیومیلیت مشاهده گردید.

    نتیجه گیری نهایی: 

    مطالعه حاضر نشان داد با این که تعداد کل سگ ها بیشتر از گربه ها بودند اما درصد ابتلا به عوارض مفصل فکی- گیجگاهی در گربه ها بیشتر از سگ ها می باشد. بیشترین فراوانی اختلالات در گربه ها و سگ ها عارضه شکستگی و بعد از آن، عارضه دررفتگی (کامل و ناقص) می باشند و پس از این دو عارضه، استیوآرتروز بیشترین فراوانی را نشان داد. پس از این عوارض در رتبه بعدی از نظر فراوانی در گربه ها، عارضه آنکیلوز و بعد از آن عارضه استیومیلیت مشاهده شد. همچنین در سگ ها عارضه استیوکندروز و عارضه دیسپلازی و بعد از آن عارضه آنکیلوز در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: سگ، سی تی اسکن، فکی- گیجگاهی، گربه، مفصل
  • مریم درخشانی، زینب کشوری شجاع، محمد علی گل، رقیه آهنگری، ابوالفضل محمدبیگی* صفحات 313-321
    زمینه مطالعه

    شیر و محصولات لبنی از اهمیت خاصی در بیماری های منتقله از غذا در سطح جهان برخوردار است. لبنیات غیر پاستوریزه به دلایل تولید خانگی، ادعای سالم تر بودن، بالاتر بودن ارزش تغذیه ای، سهولت دسترسی و طعم شیر طرفداران خاص خود را دارد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان مصرف لبنیات محلی و عوامل موثر بر آن در زنان شهر قم در سال 1401 انجام شد.

    روش کار:

     در یک مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی 319 نفر از زنان شهر قم که از طریق نمونه گیری طبقه ای- تصادفی انتخاب شده بودند اطلاعات دموگرافیک افراد (سن، تحصیلات، وضعیت اشتغال و درآمد) و همچنین میزان مصرف انواع لبنیات محلی بررسی شد. همچنین یک پرسشنامه مبتنی بر تیوری قصد رفتاری شامل 32 سوال در 4 بخش نگرش تغذیه ای، هنجار های انتزاعی، قصد رفتاری و رفتار تغذیه ای جمع آوری شد. پرسشنامه برای افراد بی سواد از طریق مصاحبه تکمیل شد. داده ها در نرم افزار SPSS و از طریق آزمون های آماری آنالیز واریانس و مربع کای تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    شیوع کلی مصرف شیر محلی برابر با 3/82 درصد، ماست 1/85 درصد، پنیر 3/57 درصد، خامه 7/53 درصد، کره 3/42 درصد و کشک 9/33 درصد به دست آمد. همچنین بالاترین شیوع مصرف روزانه مربوط به شیر 9/13 درصد و ماست 8/11 درصد و کمترین مصرف مربوط به کشک و خامه 1/3 درصد و 1/5 درصد بوده است. بین قصد رفتاری و نگرش تغذیه ای با نوع لبنیات مصرفی تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>P). همچنین میان نوع لبنیات مصرفی همسر و شغل دامداری تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0=P) اما بین نوع لبنیات مصرفی همسر با سطح تحصیلات، تاهل، وضعیت اشتغال و ارتباط با روستای ها تفاوت معنی داری دیده نشد (05/0>P).

    نتیجه گیری نهایی: 

    الگوی مصرف لبنیات در جامعه نشان داد که شیوع مصرف لبنیات محلی به خصوص مصرف شیر و ماست محلی در شهر قم بالا می باشد. مصرف بالای لبنیات محلی در حالی است که قصد رفتاری آن ها برای مصرف لبنیات سالم بالا بوده اما نگرش تغذیه ای و رفتار تغذیه ای مناسبی ندارند. به همین دلیل زمینه ابتلا به بیماری های مشترک انسان و حیوان از جمله تب مالت در شهر قم بالاست.

    کلیدواژگان: بیماری های منتقله غذا، بیماری های مشترک، تب مالت، لبنیات، مواد غذایی
|
  • Zahra Mohseni, Seyed Mehdi Nasiri *, Khosro Hoseini Pajooh, Zahra Habibi-Kelishomi, Bahram Goliaei Pages 235-246
    BACKGROUND

    Recently, a subpopulation of monocytes expressing Tie2 receptors has been identified, playing an important role in tumor angiogenesis. Selective depletion of Tie2-expressing monocytes in tumor-bearing mice can inhibit tumor angiogenesis. Some of these macrophages have been shown to be located near the tumor blood vessels, forming vessels in these areas paracrinely during the angiogenesis process.

    OBJECTIVES

    This study aims to investigate the role of putative phosphorylation sites on Tie2 receptor in tumor- associated macrophages connected to human endothelial cells.

    METHODS

    In this study, we used a series of Tie2 mutants. After transfection of tumor-associated macrophages  with these mutants, they were evaluated for physical connection using the surface plasmon resonance technique and by non-contact co-culture of these macrophages with endothelial cells.

    RESULTS

    Mutation in the tyrosine residues 1106 and 1111 had an inhibitory effect on macrophage binding to endothelial cells, resulting in deterioration of the angiogenic activity of these cells.

    CONCLUSIONS

    Tie2 receptor and its downstream molecular pathways such as AKT/PI3 have a role in the interaction of tumor-associated macrophages with human endothelial cells, directly (via physical binding) and indirectly (through secretion of factors affecting angiogenesis). This emphasize the importance of the molecular mechanisms of Tie2 receptor activation in the interactions of endothelial cells with tumor-associated macrophages and as an anti-angiogenic therapy for cancer.

    Keywords: angiogenesis, Endothelial cells, Phosphorylation sites, Tie 2, Tumor associated macrophages
  • Pouria Ghorbanzadeh, Mahnoosh Parsaeimehr *, Marzieh Heidarieh, Ashkan Jebellijavan Pages 247-258
    BACKGROUND

    Nowadays, the interest in functional food has dramatically increased. Herbal plants and functional foods have health-enhancing effects on consumers due to their medicinal, antioxidant, and nutritional properties. Probiotics are one of the most emerging and popular functional food products. 

    OBJECTIVES

    This study aims to assess the effect of irradiated and non-irradiated saffron petal extract on the viability of Lacticaseibacillus paracasei (M4PM99) in probiotic yogurt.

    METHODS

    The ethanolic extract of irradiated saffron petals with a 10 KGy dose of gamma ray at concentrations of 25, 50, and 75 mg/mL and non-irradiated extract at the same concentrations were used and their effect on the viability of Lacticaseibacilus paracasei and their antioxidant and physicochemical properties in set yogurt were studied. Probiotic survival, pH, acidity, content of total phenolic compounds, DPPH inhibition percentage, and sensory properties on days 0, 7, 14, and 21 were assessed.

    RESULTS

    Both irradiated and non-irradiated saffron extracts significantly increased the viability of probiotic bacteria compared to the control sample (P<0.05). The addition of extracts was effective in increasing acidity and decreasing pH compared to the control (P<0.05). With the increase in the amount of extract, the percentage of DPPH inhibition and phenolic compounds significantly increased in the irradiated samples (P<0.05). The effect of storage time was also significant on these indicators, such that the antioxidant properties and phenolic compounds increased until the 14th day and then decreased (P<0.05). In the sensory evaluation, in terms of taste, odor, and color, the lowest score was related to the sample containing 0.75% extract. No significant difference was observed in other concentrations compared to the control sample.

    CONCLUSIONS

    Saffron petal extract has a positive effect on the viability of probiotics during storage. Gamma irradiation has a significant effect on the amount of total phenolic compounds and the antioxidant activity of saffron petal extract. It can be used as a natural antioxidant in dairy products.

    Keywords: antioxidant properties, irradiation, Probiotic, Saffron, viability
  • Fatemeh Rahmani Khanghahi, Shila Omidzahir *, Abdolali Movahedinia, Maryam Akhoundian Pages 259-271
    BACKGROUND

    Agricultural pesticides can cause environmental pollution and damage to aquatic organisms. Bensulfuron-methyl is a widely used herbicide in agricultural fields, especially rice fields. Despite the solubility of Bensulfuron-methyl in water and its entry into aquatic environments, limited research has been conducted on the toxicity of this herbicide in aquatic organisms.

    OBJECTIVES

    This study aims to investigate the effects of chronic toxicity of Bensulfuron-methyl in common carp (Cyprinus carpio).

    METHODS

    The fish were divided into four groups. Group 1 was considered as a control, and groups 2, 3, and 4 were exposed to 10 %, 20 %, and 30 % of the 96 h lethal concentration 50 of Bensulfuron-methyl equal to 0, 0.162, 0.324 and 0.486 g/L.  After 21 days, blood samples, serum levels, and liver tissue of fishes were analyzed.

    RESULTS

    The number of white blood cells increased in groups 2 and 3 (received 0.162 and 0.324 g/L Bensulfuron-methyl) compared to group 1, while a significant decrease was observed in group 4 (received 0.486 g/L Bensulfuron-methyl) compared to other groups. The number of red blood cells, the amount of hemoglobin, and the percentage of hematocrit in groups 3 and 4 showed a significant decrease compared to other groups, and the values of mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin, and mean corpuscular hemoglobin concentration were not significantly different in any groups. The amount of total serum protein in groups 3 and 4 decreased significantly compared to the control group. Serum glucose showed a significant increase in groups 3 and 4 compared to other groups. The values for aspartate aminotransferase, alanine transaminase, and alkaline phosphatase enzymes showed an increasing trend with the increase of Bensulfuron-methyl concentration. The most liver tissue damage was observed in group 4, which included hyperemia, hepatocyte vacuolar degeneration, edematous cell infiltration, bile duct hyperplasia, and hepatic necrosis.

    CONCLUSIONS

    The increase in the concentration of Bensulfuron-methyl can cause liver tissue damage and changes in hematological and serum biochemical markers in common carp.

    Keywords: Bensulfuron methyl, Common carp, Hematology, Liver, Toxicology
  • Mahla Nemati Mazrae, Ehsan Anassori *, Ali-Goli Ramin Pages 273-287
    BACKGROUND

    Body condition and its relationship with inflammatory indicators in the transition period of ewes can be used as a key to prevent the occurrence of metabolic complications in this period.

    OBJECTIVES

    This study aims to determine the levels of inflammatory markers and their relationship with body condition and energy status in the transitional period in Makuei ewes.

    METHODS

    This study was performed on 45 female peri-parturient Makuie ewes aged 3-5 years with 2-4 breeding lambs. Blood samples from the jugular vein were prepared in three periods, 21 days before delivery, baseline (time zero), and 21 days after delivery.

    RESULTS

    The mean glucose and cholesterol concentrations were not significantly different between the groups with low, moderate, and high body conditions. Non-esterified fatty acids (NEFA) and β-hydroxybutyrate (BHB) concentrations were significantly higher in groups with lower and higher body condition scores (BCS) than in the normal group. There was a significant positive correlation between energy-related indices (NEFA, BHB) and the BCS of the pregnant and lactating ewes. The concentration of fibrinogen, sialic acid, and blood ceruloplasmin increased in the first three weeks and decreased after delivery. These indices significantly increased in relatively obese and lean groups than in the normal group during the study. The correlation of BHB and NEFA with sialic acid, ceruloplasmin, and fibrinogen was also reported in the study groups in the pre- and post-partum periods.

    CONCLUSIONS

    Ewes with normal BCS (2.75-3.25) have a good energy status. Low levels of NEFA in ewes indicate that the mobility of fats is low, and the inflammation process is lower in the transition period of these animals. Furthermore, low BCS can be a predisposing factor for inflammation in ewes during the pre-partum period. This effect may be due to the increased metabolic requirements and compromised immune function associated with negative energy balance in the transition period of ewes.

    Keywords: Body Condition, Ceruloplasmin, sheep, Sialic Acid, triglyceride
  • Vida Heidariyan, Vahid Karimi *, Shahla Shahsavandi, Naser Ghodsian Pages 289-302
    BACKGROUND

    The H9N2 avian influenza is one of the most important viral diseases of poultry in Asian countries. Continuous mutations in the hemagglutinin (HA) protein as the main viral antigen make interpreting the HA-based serology test results difficult.

    OBJECTIVES

    In this experimental study, the ability of polyclonal antibodies against the conserved motif of HA protein in detecting heterologous H9N2 isolates was evaluated.

    METHODS

    Based on the bioinformatics data, a conserved motif of HA protein was selected and expressed in the pET-28a(+) vector. The recombinant peptide was mixed with an oil adjuvant and injected into specified pathogen free (SPF) chickens to produce the polyclonal antiserum. Similarly, antiserum from the inactivated virus was prepared. The efficiency of the prepared antisera was evaluated in the cross hemagglutination inhibition (HI) test using the homologous and heterologous H9N2 viruses.

    RESULTS

    The average titer of HI antibody against homologous and heterologous viruses using the polyclonal antiserum was equal to five. This titer was estimated to be seven for the homologous virus and much lower for heterologous viruses with inactivated virus antiserum. The difference was statistically significant.

    CONCLUSIONS

    According to the evaluations, this antiserum has a suitable efficiency in identifying different isolates of the H9N2 virus, and compared to the usual antiserum, it detects different antigens of a subtype more accurately. The resulting polyclonal antiserum does not contain non-specific inhibitors, which may cause problems interpreting serological findings. The results showed that polyclonal antiserum could identify H9N2 viruses isolated in different years by HI test; however, its validation requires testing with more viruses.

    Keywords: Hemagglutinin, HI test, H9N2, influenza virus, Polyclonal antiserum
  • Sarang Soroori *, Majid Masoudifard, Fatemeh Rajabi Naraki, Banafsheh Shateri Amiri Pages 303-311
    BACKGROUND

    Temporomandibular joint (TMJ) is created by the connection between the mandibular condylar process and the mandibular fossa of the temporal bone in all mammalian species. This is a synovial joint and has a fibrocartilage disc. The joint disorders affect mastication, movements of TMJ, and mandibular functions. TMJ imaging can be evaluated by radiography; however, CT imaging is preferred, since the images have no superimposition and present more details of different structures and therefore show a more accurate evaluation of TMJ.

    OBJECTIVES

    This study aimed to provide accurate statistics on TMJ disorders and to evaluate their prevalence based on CT-scan findings in dogs and cats.

    METHODS

    In this study, 265 cases of cats and dogs (102 cats and 163 dogs) were evaluated. A total of 59 cases (38 cats and 21 dogs) had temporomandibular joint disorders. In this study, information on sex, breed, and age regarding TMJ disorders were described in detail.

    RESULTS

    In the evaluated CT images, osteoarthritis, fracture, dislocation (luxation and subluxation), ankylosis, osteochondrosis, dysplasia, and osteomyelitis were observed.

    CONCLUSIONS

    This study indicated that although the total number of dogs was larger than that of cats, the incidence of temporomandibular joint disorders was higher in cats than in dogs. The most common disorders in cats and dogs were fractures, followed by dislocations (luxation and subluxation), and then osteoarthritis exhibited the highest frequency. In the next rank of frequency in cats, ankylosis and then osteomyelitis were observed. Additionally, osteochondrosis and dysplasia and then ankylosis were observed in dogs in the next ranks.

    Keywords: Cat, CT-scan, Dog, joint, Temporomandibular
  • Maryam Derakhshani, Zeinab Keshvari-Shoja, Mohammad Aligol, Roghayyeh Ahangari, Abolfazl Mohammadbeigi * Pages 313-321
    BACKGROUND

    Milk and dairy products are important sources of food-borne pathogens. Non-pasteurized dairy products are popular due to home production, beliefs about their higher nutritional value, high accessibility, and taste.

    OBJECTIVES

    This study aims to investigate the consumption pattern of local dairy products in women in Qom, Iran, in 2022, and determine the affecting factors.

    METHODS

    In this cross-sectional study conducted in 2022, 319 women in Qom were selected using a stratified random sampling method. Their demographic information (age, educational level, employment status, and income) and consumption of local dairy products were surveyed. In addition, a questionnaire based on the theory of planned behavior (TPB) with 32 items and 4 subscales (attitude towards nutrition, subjective norms, behavioral intention, and nutritional behavior) was completed. The data was analyzed in SPSS software using ANOVA, and Chi-square test.

    RESULTS

    Overall, the consumption rate of local milk was 82.3 %; yogurt, 85.1 %; cheese, 57.3%; cream, 53.7 %; butter, 42.3 %; and curd, 33.9 %. Regarding the daily consumption rate, the highest consumption rate was related to milk (13.9 %) and yogurt (11.8 %), and the lowest consumption was related to curd (3.1%) and cream (5.1 %). The type of dairy consumed was significantly related to behavioral intention and nutritional attitude (P<0.05). There was a significant difference in the type of consumed dairy in terms of the husband's occupation (P=0.001), but there was no significant difference in terms of educational level, marital status, employment status, and relationship with the villagers (P>0.05).

    CONCLUSIONS

    The prevalence of local dairy products consumption, especially milk and yogurt, is high in women living in Qom. Their behavioral intention to consume healthy dairy products is at good level, but they do not have proper nutritional attitude and nutritional behavior. Therefore, the risk of developing common zoonotic diseases, including brucellosis and crimean-Congo hemorrhagic fever is high in Qom.

    Keywords: Brucellosis, Dairy products, Food, Foodborne diseases, Zoonosis diseases