فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 61 (بهار 1402)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 61 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدجواد اسماعیلی* صفحات 7-36

    جامعه شناسی علمی است که به علت پدیده های اجتماعی می پردازد، اما در علوم اجتماعی ماهیت تبیین علی همواره مورد مناقشه بوده است. یکی از اصلی ترین نزاع ها در تبیین علی پدیده های اجتماعی حول نسبت دانش و ارزش است که آیا واجب و ممکن است که دانشمند اجتماعی از ورود ارزش های فرهنگی اجتناب کند یا اینکه ارزش ها از عناصر منطقی تحلیل علی محسوب می شوند؟ در این صورت، تحلیل علی آغشته به ارزش ها چگونه می تواند عینی و برای دیگران معتبر باشد؟ پاسخ کلاسیک ها و معاصران جامعه شناسی و نظریه اجتماعی به امکان «عینیت تحلیل علی ارز ش بار» را می توان در قالب دو تز رقیب صورت بندی نمود. تز اثباتی؛ تحلیل علی، غیرارزش بار و عینی است. تز پسااثباتی؛ تحلیل علی، ارزش بار ولی عینی است. نوشتار حاضر از طریق واکاوی نظریه پسااثباتی علیت وبر استدلال می کند که اولا تحلیل علی ارزش بار است. ثانیا ارزش باری تبیین علی نه تنها مخل عینیت نیست که شرط حصول عینیت در علوم اجتماعی است.

    کلیدواژگان: امکان عینی، علیت کافی، علاقه تاریخی، ربط ارزشی، حکم ارزشی
  • علی لطیفی* صفحات 37-70

    کالایی سازی یکی از مهم ترین سیاست ها در حوزه آموزش است که اجرای آن در سال های اخیر در سطح جهانی و در دهه گذشته در ایران، به صورت های مختلف و با انگیزه ها و استدلال های متفاوتی پیگیری شده است. پژوهش حاضر به دنبال وضعیت شناسی کالایی سازی آموزش عمومی در ایران امروز و نیز، ارزیابی انتقادی این سیاست بر حسب مبانی نظری و پیامدهای تربیتی، اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی آن است. بر اساس یافته های پژوهش، کالایی سازی آموزش عمومی در ایران در ضمن روند ها و فرآیندهایی همانند خصوصی سازی آشکار و پنهان، خرید خدمات آموزشی و برنامه های درآمدزایی از مدارس در حال گسترش است. این در حالی است که از یک سو، اتکای این سیاست بر رویکرد نیولیبرالیستی باعث گشته که تعارض هایی میان بنیاد های این سیاست با مبانی و ارزش های اسلامی در زمینه حقیقت و هویت علم، حقیقت آموزش و پرورش و نیز وظیفه دولت و حق مردم نسبت به آموزش عمومی شکل گیرد؛ و از سوی دیگر، با نظر به تجارب جهانی و داخلی، اجرای آن می تواند زمینه ساز پیامدهای نامطلوبی همانند افول ارزش های اخلاقی و اجتماعی، تضعیف کیفیت در آموزش و پرورش دولتی، تبعیض و بی عدالتی و کاهش بهره وری و رشد اقتصادی، علمی و فناورانه در جامعه باشد.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی آموزش و پرورش، نئولیبرالیسم، اقتصاد آموزش و پرورش، سیاست گذاری آموزشی
  • مهدی سپهر، سید حسین سراج زاده*، کرم حبیب پور گتابی، بیژن زارع صفحات 71-98

    نظم نمادین آموزش و پرورش همواره عرصه ای برای منازعات معنایی گوناگون جهت مفصل بندی کنش های سیاستی مختلف به منظور ایجاد تغییر و تحول بوده است. در این مقاله در چارچوبی ترکیبی از نظریه گفتمان لاکلا و موفه و نورمن فرکلاف به تحلیل گفتمان این منازعات معنایی در متون سیاستی دوره سازندگی پرداختیم. توسعه اقتصادی، سازندگی و بازسازی ویرانی های ناشی از جنگ تحمیلی، فضایی برای بروز منازعات معنایی جدید در عرصه نظام آموزشی را فراهم نمود، که در راستای تغییر تدریجی در اهداف، محتوا، ساختار و برنامه های آموزش و پرورش و درصدد تثبیت معنای نشانه های تغییر و تحول در آموزش و پرورش در بینامتنیت با نشانه های برنامه های توسعه بود. این نشانه ها از طریق متون سیاستی و کنش هایی مثل تدوین برنامه توسعه اول و دوم، تغییر نظام آموزش و پرورش در قالب نظام جدید آموزش متوسطه و آیین نامه های مرتبط با آن مثل آیین نامه برنامه درسی نظام جدید متوسطه و آیین نامه امتحانات، تدوین اصول حاکم بر دوره راهنمایی تحصیلی، تدوین نظام نامه پرورشی و غیره، ثبات معنایی یافت. قابلیت اعتبار و دسترسی نشانه های فوق نیز با برجسته شدن ضرورت تثبیت نشانه های سازندگی و توسعه پیوند برقرار نمود و در متون سیاستی، به شکل استعاری یا آرمانی مطرح گردید.

    کلیدواژگان: گفتمان سازندگی، سیاست ها، آموزش و پرورش ایران، نشانه، تحول
  • زینب اعلمی*، مریم خادمی، عاطفه مرادی صفحات 99-134

    برقراری تعادل بین نقش های خانوادگی و اجتماعی، برای مادران تحصیل کرده دیندار، مسیله ای جدی است که فراتر از چالش های نظری، پیچیدگی ها و دشواری های عملی را در پی دارد، هدف پژوهش حاضر کشف پاسخ هایی کاربردی پیرامون چگونگی ایجاد توازن بین نقش های خانوادگی و کنشگری های اجتماعی است. تاکیدات اخیر بر خطر پیری جمعیت و الزام به فرزندآوری بیشتر در میان قشر مذکور، بر ضرورت این تحقیق می افزاید. بدین ترتیب با اتخاذ رویکرد کیفی، با بیست وشش نفر از بانوان متولد دهه شصت که علاوه بر نقش های مادری و همسری، کنشگری اجتماعی قابل توجهی داشتند، مصاحبه عمیق صورت گرفت و از روش تحلیل مضمون، برای تحلیل داده ها استفاده شد. در بخش یافته ها، عوامل تنظیم کننده نقش ها در 4 شبکه مضمون کشف شده شامل عوامل فردی تنظیم کننده نقش ها، راهبرد های زمینه ای، راهبرد های موقعیتی و راهبرد های حمایتی سازمان یافته است، در نهایت، الگوی مفهومی تنظیم نقش ها ترسیم شد که مهم ترین مزیت آن، انطباق پذیری با مختصات زندگی افراد و سیالیت آن است.

    کلیدواژگان: کنشگری اجتماعی، تعارض کار خانواده، اشتغال مادران، تنظیم نقش، تجربه زیسته زنان دیندار
  • احسان زرگر خرازی اصفهانی، محمدرضا عابدی*، فهیمه نامدارپور صفحات 135-154

    هدف از پژوهش حاضر بررسی این موضوع بود که اولا بزرگسالان ایرانی خود رستگاری بخش را تجربه می کنند به عبارت دیگر روایات زندگی خود را به صورت رستگاری بخش بیان می نمایند. ثانیا رابطه بین خود رستگاری بخش و مولد بودن و در نتیجه سلامت روان در جامعه ایران مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه روایتی، 57 بزرگسال ایرانی در دامنه سنی 22-65 سال به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پس از تکمیل فرم رضایت نامه برای شرکت در پژوهش، از آنها خواسته شد پرسشنامه داستان زندگی مک آدامز و مقیاس مولد بودن لویالا را تکمیل کنند. پاسخ های افراد به سوالات پرسشنامه داستان زندگی با استفاده از روش کدگذاری مک آدامز و داده های پرسشنامه مولد بودن با استفاده از مقیاس لیکرت نمره گذاری و با روش همبستگی پیرسون تحلیل شدند. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که در جمعیت بزرگسال ایرانی، بین نمرات خودرستگاری بخش و مولد بودن رابطه معنی دار وجود دارد. (0/05>P) جمعیت بزرگسال ایرانی عمدتا داستان های خود را در تم خودرستگاری بخش تعریف نکردند، همچنین آنها در آزمون مولد بودن نیز نمرات کمی را کسب کردند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، مولد بودن، خودرستگاری بخش، روایت های زندگی
  • رضا مهدی*، احمد کیخا صفحات 155-188

    هدف این پژوهش، گزارش وضعیت نوآوری در حکمرانی و رهبری دانشگاه های سطح یک ایران است. در این پژوهش کیفی با مرور اسناد علمی و تلفیق الگوی دانشگاه نوآور برتون کلارک و چارچوب راهنمای دانشگاه های نوآور اروپا، یک چارچوب راهنما و مدل مفهومی در 17 بعد طراحی شده، سپس، داده ها و اطلاعات مورد نیاز از دانشگاه های سطح یک تهران، شهید بهشتی، شریف، تربیت مدرس، امیرکبیر، علامه طباطبایی، علم و صنعت ایران، خواجه نصیرالدین طوسی جمع آوری شده است. داده های واقعی نشان می دهد که دانشگاه های ایران به طور عام و دانشگاه های سطح یک به طور خاص، علی رغم برخی مسایل، کاستی ها و کژکارکردی ها، سرشار از تحولات مثبت و نوآوری های کوچک، متوسط و بزرگ و تدریجی و بنیادی اند. نوآوری دانشگاه های سطح یک در حوزه حکمرانی و رهبری «متوسط» ارزیابی شده است. از میان ابعاد و عناصر نوآوری در حکمرانی و رهبری، بعد «راهبری هییت امنایی» دارای کمترین امتیاز و در «وضعیت خیلی ضعیف» و بعد «ساختار و تشکیلات» و بعد «برنامه ریزی و پایش» دارای بیشترین امتیاز و در «وضعیت عالی» ارزیابی شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، تلاش برای نوآوری در کارکرد های آموزشی، پژوهشی و فرهنگی اجتماعی، کارآفرینی، توسعه دانشجو و استاد در دانشگاه های سطح یک ضروری است و این دانشگاه ها و نظام آموزش عالی در برخی ابعاد اساسی حکمرانی و رهبری علمی نظیر راهبری هییت امنایی و توسعه فرهنگ علمی، نیازمند نوآوری های جدی هستند.

    کلیدواژگان: نوآوری در حکمرانی و رهبری آموزش عالی، سیاست گذاری آموزش عالی، مدیریت آموزش عالی، دانشگاه های سطح یک، حکمرانی و رهبری آموزش عالی
  • سحر کوثری*، حسن احمدی صفحات 189-216

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل کارکرد های نظام آموزش عالی با رویکرد مدیریت منطقه ای بود. به منظور نیل به این هدف، از رویکرد کیفی و روش مطالعه موردی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق مدیرکل ها و کارشناسان ارشد معاونت های آموزشی و پژوهشی وزارت عتف و شورای عالی انقلاب فرهنگی بودند که بر اساس اشباع نظری داده ها، تعداد 11 نفر از آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از روش مصاحبه عمیق و برای تحلیل آنها از روش تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که از بین کارکرد های پژوهشی قابل واسپاری، اولویت با ساماندهی تسهیلات پژوهشی و ایجاد و توسعه واحد های پژوهشی و مراکز فناوری و از بین کارکرد های آموزشی اولویت با ایجاد، ادغام و حذف رشته ها، نظارت بر کیفیت ارایه رشته های درسی، نظارت بر پیامدهای رشته های تحصیلی و از بین کارکرد های ستادی قابل واسپاری، اولویت با کارکرد های امور رفاهی دانشجویان، کمیسیون های موارد خاص در سطح منطقه، رسیدگی به تخلفات اداری، برنامه ریزی و برگزاری جشنواره های دانشجویی و از بین کارکرد های اداری و مالی قابل واسپاری، اولویت با برنامه ریزی امور رفاهی است. با توجه به نتایج پژوهش جهت واسپاری کارکرد ها به مناطق باید آموزش و توانمندسازی بازیگران توسعه مدیریت منطقه ای نظام آموزش عالی مورد توجه قرار گیرد، تا سیاست های واسپاری کارکرد ها به مناطق پیامدهای مثبتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، مدیریت منطقه ای، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، کارکردها آمایش
|
  • MohammadJavad Esmaeili * Pages 7-36

    Sociology is a science that explains social phenomena. But the nature of causal explanation in the social sciences has always been controversial. One of the main disputes in the causal explanation of social phenomena is about the relationship between knowledge and value, whether it is necessary and possible for the social scientist to avoid the entry of cultural values or whether values are the logical elements of causal analysis. In this case, how can a value-laden causal analysis be objective and valid for others? The response of the classics and contemporaries of sociology and social theory to the possibility of "objectivity of value-based analysis" can be formulated in the form of two competing theses. Positive thesis; Causal analysis is Value-Neutrality and objective. From post-positive; Causal analysis is value-laden but objective. The present paper argues through the analysis of Weber's post-positivist theory that, first; Causal analysis is value-laden. Second; value-laden causal explanation is not only detrimental to objectivity but also a condition for achieving objectivity in the social sciences.

    Keywords: objective possibility, Adequate Causation, historical interest, Value Relevance, value judgment
  • Ali Latifi * Pages 37-70

    Commodification in education is amongst those policies which have been highly promoted globally based on various grounds and by different means and justifications in recent years and Iran is not an exception. This research, by using content analysis method, studies the documents, regulations and measurements taken by the Iranian government in this regard to represent the current condition of the commodification of public Education in contemporary Iran along with a critical analysis of this policy in regard to its theoretical foundations and also its moral, educational, social and economic consequences. Based on the findings of the research, commodification of public education in Iran is expanding through phenomena and processes such as (apparent and hidden) privatization, buying and selling educational services and plans of monetization of schools. This is despite the fact that, commodification is based on neoliberalism and therefore, contradictive to the Islamic foundations and values about the nature of knowledge, the ideal education and the responsibility of government in public education as a public right. Also, on the other hand and based on global and local experiences, implementing this policy will prepare the ground for undesired outcomes such as the decline of moral and social values, reduction in the quality of state-run education, inequality and injustice and decrease of the economic, scientific and technological efficiency and growth.

    Keywords: privatization of education, neoliberalism, Economics of Education, educational policy making
  • Mahdi Sepehr, Seyed Hossein Serajzadeh *, Karam Habibpour Gatabi, Bizhan Zare Pages 71-98

     The education symbolic order has been a field for various semantic conflicts to articulate different policy actions to bring about change. In this article, we used discourse analysis, which in addition to having a theoretical aspect, is also a research method, to investigate these semantic conflicts in the policy texts produced during the presidency of Hashemi Rafsanjani or so called the “Construction periodˮ. Economic development, construction and rebuilding of the devastations of the imposed war, provided a space for new semantic conflicts in the field of education system, which was in order to realize gradual changes in goals, content, structure and programs of education and sought to confirm meaning of change and evolution signs in education, intertextuality with signs of development plans. These signs found semantic stability through policy texts and policy actions such as the first and second development plans, generalities of the new secondary education system and related regulations such as the new secondary school curriculum regulations, exam regulations, guiding principles in middle school, "parvareshi" regulations and etc. Credibility and availability of the above signs also linked with the emphasis on the need to stabilize the signs of construction and development, and became a metaphor in the field of policy texts.

    Keywords: Construction Discourse, Policies, Education, signs, evolution
  • Zeinab Aalami Aalami *, Maryam Khademi, Aatefe Moradi Pages 99-134

    Balancing family and social roles is a serious issue for religiously educated mothers that transcends theoretical challenges, complexities, and practical difficulties .The aim of this study is to discover practical answers on how to balance family roles and social activities. Recent emphasis on the risk of population aging and the need for more children among these groups adds to the need for this research .Thus by taking a qualitative approach , twenty-six women born in the sixties who had significant social activism in addition to motherhood and marital roles were interviewed And content analysis method was used to analyze the data. In the findings section , role-regulating factors in the four themed networks discovered include individual role-regulating factors, contextual strategies situational strategies and organized support strategies. Finally a conceptual role model was developed, the most important advantage of which is adaptability to the coordinates of people's lives and its fluidity.

    Keywords: Social activism, Family work conflict, Employment of mothers, Role setting. The lived experience of religious women
  • Ehsan Zargar Kharazi Esfahani, MohammadReza Abedi *, Fahimeh Namdarpour Pages 135-154

    Our aim in this study is to investigate the effect of life narratives, specifically a narrative entitled "self- redemption ", on generativity and thus on well-being in Iranians.Self-redemption is an example of a life story in which the theme of redemption is at the heart of the story. In this type of story, negative scenes turn into positive situations that occur later. The aim of this study was to investigate how the self-redemption experience and its function in Iranian adults. In this narrative study, 57 Iranian adults in the age range of 20-60 years were selected by convenience sampling method. After completing the consent form to participate in the research, they were asked to complete a productivity test and a life story questionnaire. Individuals' responses to life story questionnaire questions were analyzed using McAdams coding method and generativity questionnaire data were scored using Likert scale and Pearson correlation method. The results of Pearson correlation showed that in the Iranian adult population, there is a significant relationship between self-salvation scores and productivity (P <0.05). The Iranian adult population does not define their stories in the theme of salvation, and they also score low on the productivity test.

    Keywords: Well-Being, Generativity, redemptive self, Life`s Stories
  • Reza Mahdi *, Ahmad Keykha Pages 155-188

    The aim of this research is to investigate the status of innovation in governance and leadership of Iran's top level universities. In this qualitative research, a conceptual model in 17 dimensions was designed by reviewing documents and articles by combining the model of Burton Clark Innovative University and the Guiding Framework of European Innovative Universities. Then, data from universities Tehran, Shahid Beheshti, Sharif, Tarbiat Modares, Amirkabir, Allameh Tabatabai, Science and Technology of Iran, Khajeh Nasir al-Din Toosi, has been collected. Based on real data, it is shown that Iranian universities and top level universities, despite some issues, shortcomings and dysfunctions are full of positive developments and small, medium, large, gradual and fundamental innovations. The innovation of level one universities in the field of governance and leadership is evaluated in the framework of the research guide and conceptual model and in the descriptive area of "moderate". Also, among the dimensions and elements of innovation in governance and leadership, the dimension of "governing of the Board of Trustees" has the lowest score in the descriptive area of "very weak situation" and the dimension of "structure and organization" and the dimension of "planning and monitoring" has the highest score in the descriptive area. "Excellent condition" has been assessed.

    Keywords: Innovation in Governance, Leadership of Higher Education, Higher Education Policy, higher education management, Iranian Top Level Universities, Governance, Leadership in Higher Education
  • Sahar Kosari *, Hasan Ahmadi Pages 189-216

     The purpose of this study was to identify and analyze the functions of the higher education system with a regional management approach. In order to achieve this goal, a qualitative approach and case study method were used. The statistical population of the study was the director general and senior experts of the educational and research departments of the Ministry of Education and the Supreme Council of the Cultural Revolution. Based on the theoretical saturation of the data, 11 of them were studied. In-depth interview method was used to collect data and inductive content analysis method was used to analyze them. The research findings showed that the functions that can be transferred to the higher education system include research functions, educational functions, student cultural functions, and staff functions. The results also showed that among the reliable research functions, prioritizing functions by organizing research facilities and creating and developing research units and technology centers, and among educational functions, prioritizing functions by creating, merging and deleting disciplines, and monitoring the quality of presentation. Courses, monitoring the outcomes of the disciplines and among the functions of the transferable staff, prioritizing the functions with the functions of student welfare, special case commissions at the district level, dealing with administrative violations, planning and holding festivals Student and among the transferable administrative and financial functions, welfare planning should be completely entrusted to the regions. According to the research results, in order to delegate functions to the regions,

    Keywords: Higher education, regional management, research, technology, Functions