فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 50 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا زارع، محمدرضا تقوی*، عبدالعزیز افلاک سیر صفحات 1-36

    ازدواج های موفق اثرات مثبتی بر بهزیستی افراد دارند و تعهد زناشویی یکی از مولفه های ازدواج موفق است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تعهد زناشویی براساس سبک های حل تعارض زوجین، شفقت خود و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان متاهل دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 1399-1398 بود که 211 نفر از آنان (117 زن و 94 مرد) با روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ی تعهد زناشویی (آدامز و جونز، 1997)، پرسشنامه ی سبک های حل تعارض رحیم (رحیم، 1983)، پرسشنامه ی شفقت خود (نف، 2003 ب)، مقیاس ارضای نیازهای بنیادین عمومی (گنیه، 2003) و مقیاس ارضای نیازهای بنیادین در روابط (لاگاردیا، رایان، کوچمن و دسی، 2000) بود. داده های به دست آمده از طریق آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که از میان متغیرهای پژوهش به ترتیب، ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی در سطح عمومی، سبک های حل تعارض غیرسازنده، شفقت خود، سبک های حل تعارض سازنده و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی در ارتباط با همسر بیشترین سهم را در پیش بینی تعهد زناشویی دارند و به طور مشترک 40 درصد از واریانس تعهد زناشویی را پیش بینی می کنند. این یافته ها حاکی از آن اند که با افزایش ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی در سطح عمومی و در ارتباط با همسر، سبک های حل تعارض سازنده و شفقت خود و کاهش سبک های حل تعارض غیرسازنده، تعهد زناشویی افزایش می یابد. از نتایج پژوهش حاضر می توان در تدوین برنامه های آموزشی پیش از ازدواج، توانمندسازی زوجین و مداخلات زوج درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، سبک های حل تعارض، شفقت خود، نیازهای بنیادین روان شناختی
  • مطهره نوران*، مهران آزادی صفحات 37-68

     اضطراب اجتماعی معمولا روندی مزمن و پیوسته دارد و به میزان زیادی با دوران کودکی و خانواده در ارتباط است. هدف این پژوهش تعیین رابطه باورهای وسواسی والدین و اضطراب اجتماعی در فرزندان با میانجی گری تنظیم هیجان بود. طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری 500 نفر دانشجوی دختر عضو شبکه مجازی تلگرام دانشکده روان شناسی دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب بود. نمونه آماری 600 نفر شامل 200 دانشجوی دختر و 400 نفر والدین آن ها بودند که با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند. مقیاس اضطراب اجتماعی (مایکل لایبویتز، 1987)، توسط دانشجویان و پرسش نامه باورهای وسواسی (گروه کاری دریافت های شناختی در اختلال وسواس فکری عملی،2003) و فرم کوتاه پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی، گرایچ و اسپینهاون، 2002)، توسط والدین دانشجویان تکمیل و برای آزمون فرضیه ها از آزمون های همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. یافته ها نشان داد باورهای وسواسی والدین با راهبردهای غیرانطباقی تنظیم هیجان آن ها، و راهبردهای غیرانطباقی تنظیم هیجان والدین با اضطراب اجتماعی فرزند رابطه مثبت با سطح معنا داری 05/0≥p داشتند.

    کلیدواژگان: باورهای وسواسی، اضطراب اجتماعی، تنظیم هیجان
  • فرنوش صفوی فر، علی نوری، جمیله زارعی، یلدا متقالچی، فرزاد پیرویان، نازیلا یوسفی* صفحات 69-98

    برای آن که سیاست گذار بتواند مداخلات مناسبی برای مدیریت جو روانی ناشی از همه گیری کووید 19 طراحی و اجرا کند، بایستی در مقاطع مختلف زمانی، سریع، جامع و طبقه بندی شده اطلاعات مربوط به گروه های مختلف جامعه را پایش کند. هدف این مطالعه طراحی و اجرای پرسشنامه ای برای ارزیابی فشار روانی با این خصوصیات بود. با استفاده از پرسشنامه طراحی شده برای ارزیابی فشار روانی در جمعیت عمومی و پرسنل درمان و با مدنظر قرار دادن مدل انتقال دانش ریو، نظرسنجی آنلاین در تابستان سال 98 در سطح استان تهران انجام شد. در عموم مردم، در دوره زمانی موردنظر، تمامی متغیرهای مستقل (استرس اقتصادی-اجتماعی، رعایت پروتکل های بهداشتی، اعتماد به مسیولان بهداشتی و استرس های شغلی کادر درمان) دارای اثرات معنی داری بر متغیر دیسترس عمومی هستند. بیشترین تاثیر بر میزان دیسترس عمومی متعلق به متغیر استرس اقتصادی-اجتماعی بود. مدل رگرسیونی استخراج شده این امکان را در اختیار سیاستگذار قرار می دهد که میزان دیسترس عمومی جامعه را با توجه به متغیرهای مستقل برآورد نماید. نتایج نشان می دهد که علیرغم عوامل استرس زا، تاب آوری روانی جامعه مورد مطالعه در مقطع زمانی مطالعه مناسب بوده و همچنان به مسیولان بهداشتی اعتماد و در رعایت پروتکل های بهداشتی با آنها همکاری دارند. اما تفاوت های گسترده ای که در مطالعات مختلف در سطح دیسترس و عوامل تشدیدکننده آن در مکان ها و زمان های مختلف وجود دارد نشان دهنده ضرورت رصد دقیق و مستمر تحولات جامعه در برهه های مختلف همه گیری است.

    کلیدواژگان: فشار روانی، استرس، کرونا، سیاست گذاری داده محور، مدل ریو
  • سعید یوسفی*، ابوالفضل قدمی، عنایت الله زمان پور صفحات 100-126

    هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر درمان گروهی روان شناسی مثبت نگر بر تاب آوری و اضطراب مرگ در بین افراد مبتلابه ویروس کرونا بود. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش شناسی از نوع پژوهش های نیمه از مایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلابه ویروس کرونا در استان خراسان رضوی شهر مشهد بود. با توجه به جامعه آماری تعداد 30 نفر (هر گروه 15 نفر) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گمارده شدند. جهت سنجش متغیرها از ابزار پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1970) و تاب آوری کو نور و دیوید سون (2003) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS-23 و روش آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش گروهی مبتنی بر مثبت نگری بر تاب آوری با 799/31=F(1,37) و اضطراب مرگ با 467/46=F(1,37) افراد تاثیر داشته است که این مقادیر (0٫01≤p) معنادار بوده است. با توجه به این نتایج می توان گفت درمان روان شناسی مثبت نگر برافزایش تاب آوری و کاهش اضطراب مرگ موثر بوده و می توان از این درمان در جهت افزایش تاب آوری و کاهش اضطراب مرگ در افراد مبتلابه ویروس کرونا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت نگر، تاب آوری، اضطراب مرگ، کرونا
  • فرزانه خالقی دهنوی، حمید طاهر نشاط دوست*، هوشنگ طالبی، احمد چیت ساز صفحات 127-160
    علایم غیر حرکتی همچون اختلالات خلقی کیفیت زندگی بیماران پارکینسون را تحت تاثیر قرار می دهند. به دلیل ارتباط متقابل و چندگانه علایم غیر حرکتی با یکدیگر درمان هایی جامع لازم است تا همزمان به جنبه های مختلف روان شناختی بیماران بپردازد. پژوهش حاضر به منظور مقایسه اثربخشی بسته درمانی مبتنی بر عوامل روان شناختی مرتبط با بیماری پارکینسون و آموزش اختصاصی سازی حافظه (MEST) بر خلق این بیماران انجام شد. مطالعه از نوع نیمه تجربی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. پژوهش در سال 1399-1398 بر روی بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون انجام گرفت. 18 بیمار پارکینسون با دارا بودن شرایط ورود به پژوهش حاضر به همکاری شدند، بنابراین انتخاب افراد نمونه به صورت غیراحتمالی بود که با انتساب تصادفی در سه گروه جای گرفتند. با توجه به ناهمتایی احتمالی بین گروه ها و برای تعدیل آن از روش آنالیز کواریانس استفاده شد و نمرات پیش آزمون کوواریت گرفته شدند. گروه ها به لحاظ جنسیت نیز همتا سازی شدند. ابزار گردآوری داده ها آزمون حافظه سرگذشتی (AMT)، و ویرایش دوم پرسشنامه ی افسردگی بک (BDI-II) بود. داده ها با روش کوواریانس و با نرم افزار SPSS-25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تحلیل داده ها نشان داد میانگین سطح افسردگی در گروه کنترل افزایش یافته است، درحالی که در گروه بسته درمانی و آموزش اختصاصی سازی حافظه سطح افسردگی کاهش بافته است. میانگین نمرات خلق پس آزمون تنها در گروه آموزش اختصاصی سازی حافظه تفاوت معنی داری با گروه کنترل داشت (05/0>P). اختلاف معنی داری در میانگین نمرات خلق گروه بسته درمانی و کنترل در پس آزمون مشاهده نشد، با این حال میانگین نمرات خلق در دو گروه بسته درمانی و آموزش اختصاصی سازی حافظه نیز معنی دار نبود. آموزش اختصاصی سازی حافظه می تواند به عنوان مداخله چندبعدی در بهبود خلق بیماران پارکینسون موثر باشد. حمایت از تاثیر بسته درمانی مبتنی بر عوامل روان شناختی بر خلق نیاز به تحقیقات بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، عوامل روان شناختی، حافظه زندگینامه ای، بیش کلی گرایی، آموزش اختصاصی سازی حافظه، خلق
  • غزال زندکریمی*، الهه بافقی، روشنک خدابخش پیرکلانی صفحات 162-193
    هدف

    رویکردهای درمانی موج سوم در سال های اخیر در به علت مناسب نبودن درمانهای شناختی-رفتاری برای همه مبتلایان، به اختلال وسواسی-اجباری مورد توجه قرار گرفته اند. از طرفی دیگر وجود سیستم عاطفه مثبت در نظامRDoC یک مسیر درمانی با تاکید برعلایم هیجانی و بدون برچسب زنی اختلال را پیشنهاد می کند. بر همین اساس مطالعه حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی بسته درمان اختلال وسواس، طبق سیستم عاطفه مثبت انجام شد.

    روش

    جامعه آماری، افراد مبتلا به اختلال وسواس در شهرتهران در سال 1401 بودند و نمونه گیری از شانزده شرکت کننده به صورت هدفمند از چندکلینیک انجام شدند و مصاحبه تا رسیدن داده ها به اشباع ادامه یافت. گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه و مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها مبتنی بر روش گراندد تیوری با روش استراوس و کوربین و سه مرحله کدگذاری انجام شد.

    یافته ها

    کدهای نظری بدست آمده در پژوهش شامل: یادگیری پاداش، پاسخ گویی به پاداش، ارزش گذاری پاداش و امیدواری در کسب پاداش بودند که هر یک چهار دسته کد محوری و ده کد باز را شامل شدند که با عاملهای عاطفه مثبت در نظام RDoC تطابق بالایی داشتند. کدهای باز، محوری و نظری با تایید شش متخصص روان شناسی با ضریب کاپای 85/0 مورد تایید اعتبار قرار گرفتند.

    نوآوری: 

    درمان اختلال وسواس، با توجه به حوزه عاطفه مثبت در نظام RDoC ، می تواند یکی از جدیدترین نگاه ها به سبب شناسی و درمان این بیماری باشد که تاکنون با این جزییات به آن پرداخته نشده است.

    نتیجه گیری

    توجه به سیستم عاطفه مثبت در افراد وسواسی، قادر است سطح خلقی و امیدواری مبتلایان را بالا برده و انگیزه آنان را جهت مبارزه درست با اختلال افزایش دهد. یافته های این مطالعه، کدهای ارزشمندی را در این زمینه معرفی می نماید؛ اما مطالعات بیشتری در خصوص یافتن کدهای بیشتر و دقیق تر، جهت تحصیل نتایج قابل اتکا مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: سیستم عاطفه مثبت، سیستم عاطفه منفی، اختلال وسواس
  • علی احمدیان، خدامراد مومنی*، جهانگیر کرمی صفحات 195-222
    مطالعه حاضر، با هدف تعیین میزان شیوع اختلال بی نظمی خلق مخرب در دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر کرمانشاه انجام شد. طرح این پژوهش، توصیفی-زمینه یابی است. 584 دانش آموز (282 پسر و 302 دختر) دوره اول متوسطه با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه اختلال بی نظمی خلق مخرب مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS26 و روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون خی دو تحلیل شدند. نتایج نشان داد میزان شیوع اختلال بی نظمی خلق مخرب در دانش آموزان به صورت کلی 11/13، در پسران 13/82و در دختران 8/60 می باشد. تفاوت معنی داری بین میانگین نمره بی نظمی خلق مخرب و جنس (001/0=P) و بی نظمی خلق مخرب و ناحیه آموزش و پرورش دانش آموزان (024/0=P) وجود داشت ولی بین بی نظمی خلق مخرب و سن و پایه تحصیلی تفاوت معنی داری وجود نداشت. نتایج نشان داد که شیوع اختلال بی نظمی خلق مخرب در نوجوانان پسر و دختر شهر کرمانشاه بالا می باشد بنابراین لزوم اقدامات پیشگیرانه و درمانی از سوی آموزش پرورش این استان و همچنین تصمیم گیرندگان سلامت آشکار می گردد.
    کلیدواژگان: اختلال بی نظمی خلق مخرب، دانش آموزان، شیوع
|
  • Mina Zare, MohammadReza Taghavi *, Abdulaziz Aflakseir Pages 1-36

    Successful marriage has positive effects on the well-being of individuals, and marital commitment is one of the key component of successful marriage. This study aimed to predict marital commitment based on couples' conflict resolution styles, self-compassion, and satisfaction of basic psychological needs. This research was a descriptive- correlational survey. The statistical population consisted of all married employees of Shiraz University in the academic year of 2019-2020, and 211 married employees (117 women and 94 men) were selected by single-stage cluster sampling method. Research tools contained the Marital Commitment Questionnaire (Adams & Jones, 1997), Rahim Conflict Resolution Styles Questionnaire (Rahim, 1983), the Self-compassion Scale (Neff, 2003b), Basic Needs Satisfaction in General Scale (Gagné, 2003) and the Basic Needs Satisfaction in Relationships Scale (La Guardia, Ryan, Couchman & Deci, 2000). The obtained data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results showed that satisfaction of basic needs at general scale, non-constructive conflict resolution styles, self-compassion, constructive conflict resolution styles, and satisfaction of basic needs in relation to spouse ranked respectively based on their power in predicting marital commitment among the research variables. These variables predict 40% of the variance of marital commitment. These findings suggest that marital commitment rises with an increase in satisfaction of basic psychological needs at the general scale and in relation to the spouse, constructive conflict resolution styles, self-compassion, and a decrease in non-constructive conflict resolution styles. This study has considerable implications for developing premarital educational programs, couple empowerment and couple therapy interventions.

    Keywords: Marital Commitment, conflict resolution styles, Basic psychological needs, Self-Compassion
  • Motahare Nouran *, Mehran Azadi Pages 37-68

     Social anxiety has a chronic and continuous process and is highly related to childhood and family. The aim of this study was determine the relationship between parents' obsessive beliefs and social anxiety in children with emotion regulation mediation. The research design was descriptive and correlational. The statistical population was 500 female students who were members of the Telegram virtual networks of the Faculty of Psychology of the Islamic Azad University, South Tehran Branch. The statistical sample consisted of 600 students including 200 female students and 400 parents who were selected by voluntary sampling. The Social Anxiety Scale (Michael Leibovitz, 1987) was completed by students, and the Obsessive Beliefs Questionnaire (Obsessive Compulsive Cognitions Working Group, 2003), and the short form of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefsky, Gerich, & Spinhaven, 2002) were completed by parents. Pearson torque correlation tests and path analysis were used to test the hypotheses. Findings showed that parents' obsessive beliefs with their non-adaptive emotion regulation strategies, and parents' non-adaptive emotion regulation strategies with social anxiety in their children have a positive relationship, with a significance level of p≥0.05.

    Keywords: Obsessive beliefs, Social anxiety, emotion regulation
  • Farnoosh Safavifar, Ali Nouri, Jamileh Zarei, Yalda Metghalchi, Farzad Peiravian, Nazila Yousefi * Pages 69-98

    In order for the policy makers to design and fulfill suitable interventions in community’s psychological management which affected by Covid-19 pandemic, it is necessary to monitor all information about different groups of community in quickly, comprehensive and classified manner at different times. The aim of this study is to develop a questionnaire to evaluate distress level, like this. Considering the RIU knowledge transfer model and using a researcher-designed questionnaire to assess distress level in the general population and health care workers, an online survey was conducted in the summer of 2019 in Tehran province. In the general population, in the study period, all independent variables, including socio-economic stress, respect to health protocols, trust in healthcare officials and job distress of medical staff, have significant effects on general distress. The socio-economic stress variable had the greatest effect. The regression model resulted from this study allows the policymaker to estimate the general distress level of the society according to the independent variables studied. Despite the high effect of stressors, the level of psychological resilience of the study population is acceptable during the study period and they still trust in healthcare officials and respect health protocols. However, considering the differences in the findings of various studies on distress level and its strengthening factors, show the need for accurate and continuous monitoring of societal changes in at different times of the pandemic.

    Keywords: Psychological distress, Stress Disorders, COVID-19, policy making, RIU model
  • Saeed Yousefi *, Abolfazl Ghadami, Enayatollah Zamanpour Pages 100-126

    The aim of this study was to determine the effect of group therapy of positive psychology of fertility on resilience and deat anxiety among people with coronavirus.This research was applied in terms of purpose and in terms of methodology was a semi-cilinical study with pre-test-post-test design with a control group.The statistical population of the study included all people with coronavirus in khorasan razavi province mashhad.According to the statistical population 30 people(15 people in each group) were selected by avalible convenience sampling method and randomly assignet to the two groups.To measure the variables the tools of templer death anxiety questionnaire(1970)and conorodividson resilience questionnaire(2003) were used.The collected data were analyzed using spss-23 software and univariate analysis of covariance(ANCONA) statistical method.The results showed that group training based on positivity had on effect on resilience with F(1,37) =31/799 and death anxiety with F(1,37)=46/467 these values were statistically significant confidence(p<0/01).According to these result it can be said that positive psychological treatment has been effective in increasing resilience and reduceing death anxiety and this treatment can be used to increase resilience and reduse death anxiety in people with coronavirus

    Keywords: positive psychology, Resilince, death anxiety, Corona
  • Farzaneh Khaleghi Dehnavi, Hamid Taher Neshat Doost *, Hooshang Talebi, Ahmad Chitsaz Pages 127-160
    Parkinson's disease is a progressive neurodegenerative disorder that causes motor and non-motor symptoms. Non-motor symptoms such as mood disorders severely affect patients' quality of life. The interrelationship of multiple non-motor symptoms with each other makes comprehensive therapies necessary to simultaneously address different psychological aspects of patients. The present study was performed to compare the effectiveness of the treatment package based on psychological factors related to Parkinson's disease and memory specificity training (MEST) on the mood of these patients. The study was a quasi-experimental with a pre-test-post-test design along with a control group. 18 Parkinson's patients were eligible to participate in the study, so the selection of sample subjects was nonprobability and they were randomly assigned to three groups. Due to the possible discrepancies between the groups and to adjust it, the method of analysis of covariance was used and pre-test scores were taken. Groups were matched by gender. Data collection measures were the autobiographical memory test (AMT) and Beck's Depression Inventory- second edition (BDI-II). Data were analyzed by the covariance method and SPSS v.25 software. Data analysis showed that the mean level of depression increased in the control group, while in the package therapy and MEST groups the level of depression decreased. Data analysis showed that the mean mood scores in the post-test only in the MEST group were significantly different from the control group (P <0.05). There was no significant difference in the mean mood scores of the package therapy and control groups in the post-test; however, the mean mood scores in the two groups of package therapy and MEST were not significant. According to the research findings, MEST can be effective as a multidisciplinary intervention in improving the mood of Parkinson's patients. Supporting the effect of the treatment package based on psychological factors on mood requires further research.
    Keywords: Parkinson's disease, psychological factors, Biographical memory, Overgeneral, Memory specificity training, mood
  • Ghazal Zandkarimi *, Elaheh Bafghi, Roshanak Khodabakhsh Pirkalani Pages 162-193
    Purpose

    Today, the presence of the positive affect system in the research domain criteria (RDoC) suggests a different treatment path with emphasis on emotional symptoms and without labeling the disorder. Based on this, the present study aimed to develop and validate the treatment protocol for obsessive-compulsive disorder, according to the positive affect system.

    Method

    The statistical population was people suffering from obsessive-compulsive disorder in Tehran in 2022. Sixteen participants were purposefully participated from mental health clinics and sampling continued until data saturation was reached. Data was collected through a questionnaire and a semi-structured interview that was approved. Data analysis was done based on grounded theory method with Strauss and Corbin method and three stages of coding.

    Findings

    The theoretical codes obtained in the research included: reward learning, response to reward, valuing reward and hope for reward. Each of theoretical codes included four central code categories and ten open codes that correspond to positive affective factors in the RDoC domain. Open, central and theoretical codes were approved by six psychologists with a content validity index coefficient of 0.85.

    Innovation:

     The treatment of obsessive-compulsive disorder, considering the field of positive affect in the RDoC system, can be one of the most recent looks at the etiology and treatment of this disease, which has not been discussed in detail so far.

    Conclusion

    According to the findings, paying attention to the positive affect system in obsessive people can raise the mood and hope of the sufferers and increase their motivation to fight the disorder properly. The findings of this study introduce valuable codes in this field, but more studies are needed to find more and more accurate codes in order to obtain reliable results.

    Keywords: Negative affect system, Obsessive-Compulsive Disorder, Positive affect system
  • Ali Ahmadian, Khodamorad Momeni *, Jahangir Karami Pages 195-222
    The current study has aimed to investigate the prevalence of disruptive mood dysregulation disorder among the middle school students in kermanshah city. The design of this research is descriptive- survey. 584 students (282 boys and 302 girls) were selected by a multistage cluster sampling method and were assessed using the disruptive mood dysregulation disorder questionnaire. The data was analyzed by spss26 software using descriptive and inferential statistical methods including chi-square test. The results showed that the prevalence of disruptive mood dysregulation disorder in students in general is 11.13, in boys 13.82 and in girls 8.60. There was a significant difference between the mean score of disruptive mood dysregulation disorder and gender (p=0.001) and disruptive mood dysregulation disorder and students' education area (p=0.024). But there was no significant difference between disruptive mood dysregulation disorder and age and educational level. The results showed that the prevalence of disruptive mood dysregulation disorder in adolescent boys and girls of kermanshah city is high therefore, the necessity of preventive and therapeutic measures from the education of this province and also health decision makers is revealed.
    Keywords: Disruptive Mood Dysregulation Disorder, students, prevalence