فهرست مطالب

پژوهش های باستان شناسی ایران - پیاپی 38 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های باستان شناسی ایران
پیاپی 38 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • امیررضا یاراحمدی، حسن فاضلی نشلی* صفحات 7-32

    هم زمان با شکل گیری تمدن ها در بین النهرین، نیاز فزاینده ای به منابع مختلف، ازجمله فلز و محصولات دامی به وجود می آمد. تمدن های موجود در جلگه بین النهرین، به دلیل میزان محدود و در مواردی فقدان چنین منابعی در این جلگه، مجبور به برقراری ارتباطات گسترده با مناطق دیگر بودند. «توکریش» ازجمله مناطقی است که از این نظر موردتوجه بین النهرینی ها بوده است. اشارات پراکنده و اندک به این نام جای در کتیبه ها، باعث شده برای نتیجه گیری در بیشتر پژوهش ها به چند کتیبه محدود اهمیت بیشتری داده شود. هم چنین عدم توازن در بررسی کتیبه ها و آثار باستانی، درمیان پژوهش های مربوط به توکریش وجود دارد. به همین دلایل تاکنون مکان ها و فرهنگ های باستانی مختلفی برای این نام جای پیشنهاد شده است. در این پژوهش تلاش شده به بررسی دقیق تر کتیبه های مربوط به توکریش، آثار معدنکاری باستانی و مسیرهای تجاری پرداخته شود، تا از این دیدگاه مناسب ترین مکان برای آن پیشنهاد گردد. در کتیبه های بین النهرینی توکریش به عنوان سرزمین کوهستانی وسیع، با نظام سیاسی شاهک نشینی، دارای معادن مختلف و هم چنین واسطه ای تجاری، معرفی شده است. توکریش برای اولین بار در دوره اور III شناخته می شود. براساس یافته های باستان شناسی در دوره اور III، یک مسیر تجاری لاجورد و قلع در شمال فلات ایران شکل گرفته است. بنابر شواهد موجود، موقعیت توکریش جایی بر سر این مسیر تجاری، در شمال فلات ایران و شرق آشور قرار داشته و احتمالا شکل گیری این مسیر، باعث رشد و شناخته شدن توکریش در بازه زمانی کوتاه، توسط بین النهرینی ها شده است. با توجه به معادن اشاره شده برای توکریش، موقعیت دقیق تر آن را می توان محدوده میان دو محور معدن خیز آستانه-سربند و تکاب-داش کسن دانست. این جای گذاری، به خوبی با نظر بیشتر پژوهشگران هم خوانی دارد و دسترسی به معادن طلا، نقره و قلع در محور کوه زایی سنندج- سیرجان، به خصوص معادن تکاب و شازند که آثار معدنکاری باستانی گسترده ای دارند را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: توکریش، کتیبه های بین النهرینی، مسیر تجارت لاجورد، معدنکاری باستانی، محور کوه زایی سنندج-سیرجان
  • سرور خراشادی*، علیرضا انتشاری نجف آبادی صفحات 33-68

    موضوع شروع کاربرد آهن در ساخت اشیاء مختلف فلزی، همواره از مباحث مهم در باستان شناسی در خاور نزدیک بوده است. پرداختن به این موضوع در ایران برای مناطق مختلف یکسان نبوده و تمدن ایلام باستان از مواردی است که توجه کمتری به خود دیده است؛ این در حالی ست که براساس داده های مادی و منابع میخی، شهر شوش (از مراکز مهم ایلامیان) از دیرباز در ترانزیت فلزات مختلف به میان رودان و ساخت مصنوعات فلزی (و به ویژه مفرغی) نقشی پررنگ داشته است؛ اما در پژوهش های صورت گرفته یا این موضوع نادیده انگاشته شده و یا به طور مستقل و با لحاظ هر دو دسته شواهد مادی و متون میخی پژوهیده نشده است؛ بنابراین در پژوهش حاضر کوشش شده تا با مطالعه کتابخانه ای مدارک باستان شناختی، متون مکتوب میخی و پژوهش های صورت گرفته درباره هر دو دسته از منابع، به چشم اندازی کلی از سیر رواج آهن و ساخت اشیاء آهنی در ایلام باستان و نقش هر دو دسته منابع در این باره دست یابیم. نتیجه مطالعات نشان می دهد که کاربرد آهن در ایلام در هزاره دوم و اوایل هزاره اول پیش ازمیلاد بسیار محدود بوده است و تنها از آغاز دوره ایلام نو II به بعد است که شاهد رواج آن هستیم؛ هم چنین پژوهش حاضر خاطرنشان می کند که اسناد میخی باوجود برخی محدودیت ها، می توانند به عنوان مکملی برای مواد فرهنگی مورداستفاده قرار گیرند، به طوری که کهن ترین مدرک از شییی آهنی در ایلام باستان را در اختیارمان می نهند؛ در این میان متون اداری مربوط به اواخر ایلام نو از شوش (MDP 9) دارای اهمیت ویژه ای هستند؛ چراکه در آن ها از موضوعاتی چون وجود کارگاه های آهنگری و ساخت و تحویل اشیاء مختلف آهنی در شوش و حومه اش سخن رفته است. فزون بر این، مقایسه اطلاعات حاصل از هر دو دسته شواهد (منابع مکتوب و داده های باستان شناختی) درباره آهن، کاستی ها و قابلیت های هرکدام از منابع مادی و متنی را برای مان روشن می کند.

    کلیدواژگان: ایلام باستان، عصر آهن، زبان ایلامی باستان، شوش، گل نبشته های میخی
  • داود آبیان، فرزاد مافی* صفحات 69-94

    شهرزور، ناحیه ای در شرق اقلیم کردستان در شمال عراق، در نزدیکی مرزهای غربی ایران امروزی است که به واسطه موقعیت آن در میانه راه تیسفون، پایتخت ساسانیان به آتشکده معروف «شیز» در تخت سلیمان کنونی، از اهمیت فراوانی برخوردار بوده است. به نام این مکان در منابع هم زمان ساسانی، ازجمله کتیبه مهم برج یادمانی «نرسی» در پایکولی، کتاب کارنامه اردشیر بابکان، متون سریانی و نیز متون جغرافیایی اوایل دوران اسلامی اشاره شده است. مطابق کتیبه دوزبانه (پهلوی، پارتی) برج پایکولی، این مکان در دوره ساسانی «سیارزور» نام داشت و ازجمله نواحی بود که ساکنان آن به استقبال شاه نرسی شتافتند. باوجود اهمیت این منطقه در مطالعات دوره ساسانی، تاکنون توجه چندانی به شناسایی آثار و بقایای آن براساس متون تاریخی و یافته های باستان شناختی، به ویژه از جانب پژوهشگران ایرانی نشده است. این پژوهش که به شیوه تاریخی-تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای به انجام رسیده است، به مطالعه شهرزور در دوره ساسانی پرداخته است. برای این منظور، بافرض آن که دشت شهرزور در دوره ساسانی از جنبه های مختلف سیاسی، اقتصادی و مذهبی دارای اهمیت بوده است، به طرح پرسش هایی درباره دلایل اهمیت این مکان، سیمای شهرزور در دوره ساسانی و مکان یابی استقرار اصلی آن و پاسخ به پرسش ها براساس متون تاریخی و نتایج بررسی ها و کاوش های باستان شناسی پرداخته شده است؛ ازجمله شاخصه های طبیعی و جغرافیایی دشت شهرزور، ارتفاع متوسط آن (حدود 600-500 متر از سطح دریا)، خاک حاصلخیز و دسترسی به رودخانه های مهم و پرآب چون تانجرو و چشمه های دایمی پرشمار است. براساس نتایج بررسی ها و کاوش های باستان شناسی که تاکنون منتشر شده است، محوطه های بستان سور، گردی کژاو و گردی قالرخ، ازجمله محوطه های مهم دشت شهرزور با لایه های استقراری دوره ساسانی به شمار می روند. گمانه زنی ها برای مکان یابی شهرزور در دوره ساسانی و اوایل اسلامی، عمدتا بر محوطه یاسین تپه متمرکز بوده است، اما محوطه گردی قالرخ که براساس نتایج کاوش ها دارای آثار قابل توجهی از این دوره است نیز می تواند یکی از گزینه های پیشنهادی برای استقرار اصلی شهرزور باشد.

    کلیدواژگان: اقلیم کردستان، عراق، شهرزور، ساسانی، سیارزور
  • مهدی کاظم پور* صفحات 95-124

    منطقه آزاک واقع در جنوب روسیه که امروزه با نام «آزو» شناخته می شود طی قرون میانی اسلام، نقشی فعال در مبادلات تجاری ایفا می کرده است. طی کاوش هایی که در این منطقه انجام شده است، آثار فرهنگی مختلفی یافت شده است که نشان از اهمیت بالای آن در قلمرو اسلامی طی قرون 7 تا 9ه‍.ق. دارد. تولیدات سفالی از ایران که حجم بالایی از آثار فرهنگی این منطقه را به خود اختصاص داده اند، تاکنون مورد مطالعه قرار نگرفته؛ این درحالی است که مطالعه این سفال ها می تواند نمونه های جدیدی از سفال های دوران اسلامی را به محققان معرفی نموده و نقشی اساسی در گونه شناسی سفال های ایران در قرون میانی اسلام، ایفا نماید. حال این پژوهش درنظر دارد با تکیه بر مطالعات میدانی و کتابخانه ای، سفال های یافت شده از این شهر، طی کاوش های موزه آزو که در خود این موزه نیز نگه داری می شوند را موردمطالعه قرار دهد. در این پژوهش به این پرسش ها پاسخ داده خواهد شد که سفال های یافت شده از این شهر شامل کدام گونه های سفالی می باشند؟ این سفالینه ها متعلق به کدام دوران تاریخی می باشند؟ براساس این مطالعه مشخص گردید که آزاک به دلیل قرارگیری در میان دشت قبچاق، شمال غرب ایران و ماوراءالنهر به عنوان یک شهر بندری نقشی اساسی در مبادلات سفال تمدن اسلامی به سمت اروپا ایفا می کرده است. سفال هایی که از ایران به این منطقه صادر می شده اند در مراکز مهم سفالگری ایران از قبیل: کاشان، ری، ساوه، جرجان، سلطان آباد و آذربایجان تولید می شده و شامل انواع مختلفی از سفال هایی با سبک نقاشی زیرلعاب، نقاشی روی لعاب، نقش کنده زیرلعاب را دربر می گیرند که در این میان، سفال هایی با سبک «کاشین» که در شهر کاشان تولید می شده اند، جزو غالب و مشهور آن ها به حساب می آیند. در کنار این سفالینه ها سفال های تولیدات قلمرو بیرانسی نیز جزو اقلام مهم تجاری این منطقه بوده است که باعث ایجاد تبادل تکنیکی بیم قلمرو اسلامی و بیزانس شده است.

    کلیدواژگان: سفال اسلامی، سبک ایرانی، شهر آزاک، سبک کاشانی، موزه آزو
  • طیبه حسین پور درخشش*، داود صارمی نائینی صفحات 125-148

    یکی از محوطه های مهم دوره سلوکی در ایران، محوطه تاریخی لایودیسه در شهرستان نهاوند است. این محوطه در طی سال های 84، 90 و 1391 مورد بررسی سیستماتیک و کاوش های باستان شناختی قرار گرفت؛ که بخشی از داده های فرهنگی کاوش مشخص کرد که محوطه در دوره های بعد به خصوص دوره ایلخانی مجددا مورداستفاده واقع شده است. پرسش های اصلی مطرح در این پژوهش عبارتنداز: سفال های ایلخانی معبد لایودیسه دارای چه شاخصه های است و غالب فرم ها و لعاب های این دوره کدام است؟ کیفیت هنر سفالگری دوره ایلخانی لایودیسه در مقایسه با سایر مراکز تولید سفال این دوره چگونه بوده است؟ سبک سفال دوره ایلخانی معبد لایودیسه نهاوند با مناطق همجوار چگونه ارزیابی می شود؟ نگارندگان در این پژوهش به بررسی و مطالعه گونه های مختلف سفالی به دست آمده از سه فصل کاوش های باستان شناسی در این محوطه می پردازند و تجزیه و تحلیل آن ها را به لحاظ تکنیک، فرم و تزیینات انجام می دهند. روش پژوهش در این پژوهش براساس نتایج حاصل از فعالیت میدانی (کاوش های باستان شناختی) و مطالعات کتابخانه ای به صورت استفاده از گزارش های باستان شناسی و منابع کتابخانه ای مرتبط با این موضوع است. نتایج پژوهش نشان می دهد گونه های شاخص سفالی این محوطه عبارتنداز: سفال لعاب دار تک رنگ ساده، به ویژه سفال با لعاب آبی، سفال لعاب دار با نقش کنده و لعاب پاشیده (اسگرافیاتو)، سفال های معروف به چندرنگ منقوش زیرلعاب، سفال های سبک سلطان آباد، فیروزه قلم مشکی و سفال با تزیین نقاشی روی لعاب (زرین فام) است. با توجه به شواهد و پژوهش های تطبیقی صورت گرفته با نواحی دیگر مانند: تخت سلیمان، سلطانیه (دروازه شمالی، اراضی جمعه مسجد)، ساوه (زرندیه)، ری، نیشابور، ارزانفود و سامن (ملایر) این برداشت حاصل می شود که لایودیسه بیشترین شباهت را با سلطانیه، ارزانفود، سامن و نیشابور ازنظر کیفیت، تزیین و لعاب داشته، پس بنابراین بیشترین روابط فرهنگی را با مناطق مذکور داشته است.

    کلیدواژگان: نهاوند، لائودیسه، گونه شناسی، سفال ایلخانی، ارتباطات فرهنگی
  • یاسر حمزوی*، جواد افندی پور صفحات 149-172

    محوطه تاریخی ربع رشیدی تبریز یا رشیدیه تبریز در سال 700ه‍.ق. ساخته شده و تا سده 10ه‍.ق. به صورت های مختلف مسکونی و نظامی مورد بهره برداری بوده است. یکی از ساختارهای معماری ربع رشیدی برج بزرگ آن است که در جبهه جنوبی قرار دارد. بنابر مطالعات اولیه این سازه در سده 10ه‍.ق. ساخته شده است. ساختار مهندسی برج بزرگ ربع رشیدی تاکنون مورد مطالعات باستان شناختی از منظر باستان شناسی فناوری قرار نگرفته است. خاصه این که این برج بزرگ برخلاف معماری رایج سده های 8 تا 10ه‍.ق. ایران بالاخص تبریز با مصالح سنگی و در بخش بالایی با ملات گلی ساخته شده است. طبیعی است که شناخت فناوری و تکنولوژی ساختمانی به کار رفته در این برج که مغایر با نمونه های مشابه سده های 7 الی 10ه‍.ق. است، نیازمند اتخاذ مطالعات باستان شناسی فناوری و ساختارشناسی است. این مطالعه، جهت بررسی مجدد آن دسته از نمونه های مطالعاتی است که فرآیند آن ها به روش تجربی قابلیت تکرار داشته باشد؛ بنابراین فناوری ملات به کار رفته در این برج که در برابر زلزله های سهمگین عهد صفوی و اوایل قاجار تبریز که کاملا دوام آورده است، نیازمند بازشناسی دوباره با روش های علمی اعم از مطالعات میدانی و آزمایشگاهی و تحلیلی و تجربی است؛ هم چنین پژوهش حاضر، بخشی از یک پژوهش همه جانبه درخصوص شناخت ملات در بخش های مختلف مجموعه ربع رشیدی است. در این پژوهش، از پنج نقطه مختلف برج، پنج نمونه ملات تهیه و مطالعات XRD, XRF, SEM, FTIR، پتروگرافی و میکروسکوپ دیجیتال انجام شد. در نتیجه مطالعات مشخص شد در همه قسمت های برج، از پی گرفته تا بخش های بالایی که با سنگ ساخته شده، از ملات آهکی استفاده شده است. در ملات آهکی مقداری ماسه نیز به کار رفته و مقدار کمی خاک هم وجود دارد. برخلاف تصور اولیه، هیچ گچی در ترکیب ملات شناسایی نشد.

    کلیدواژگان: باستان شناسی فناوری، ساختارشناسی، ملات، ربع رشیدی، تبریز
  • طاهره دوست کافی، رضا نوری شادمهانی، محسن جاوری* صفحات 173-206

    دست کندها، به عنوان سازه هایی که بدون استفاده از مصالح معمول و تنها با حفر کردن زمین یا صخره و کوه ساخته می شوند، به لحاظ مسایلی از قبیل سازگاری با اقلیم و محیط و استفاده بهینه از انرژی، حایز اهمیت هستند. استان اصفهان، به عنوان یک استان پهناور، با مساحتی حدود 106786 کیلومتر مربع و با دارا بودن اقلیم های مختلف، موارد متعددی از نمونه های معماری دست کند را در خود جای داده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و هدف آن، مطالعه پراکندگی 19 مورد از دست کندهای استان اصفهان و کشف الگوها و هم بستگی احتمالی میان محل قرارگیری آن ها و عوامل مختلف محیط طبیعی و فرهنگی بوده  است. این پژوهش در پی پاسخ گویی به این پرسش ها است: 1) الگوی پراکندگی دست کندهای استان اصفهان، نسبت به ارتفاع از سطح دریا، فاصله از منابع آب شامل: رودخانه های فصلی و دایمی و قنات ها، شیب، فاصله از راه ها، موقعیت نسبت به روستاها و شهرها و اقلیم و دمای هوا، چگونه است؟ 2) در صورت هم بستگی این دست کندها با عوامل مذکور، علت این هم بستگی چیست؟ و 3) آیا می توان با استفاده از نتایج این پژوهش، کاربری این دست کندها را مشخص کرد؟ روش کار شامل: جمع آوری اطلاعات از طریق مقالات و گزارش های مربوط به بررسی ها و کاوش های باستان شناسی، جمع آوری اطلاعات مکانی و جغرافیایی دست کندهای موردمطالعه، ازجمله مختصات جغرافیایی، به روش میدانی و درنهایت تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده و طبقه بندی آن ها به وسیله ی نرم افزار ArcGIS بوده است. به منظور دستیابی به نتایج دقیق تر، دست کندها براساس کارکرد، به دو دسته دست کندهای مسکونی و دست کندهای دفاعی و آیینی، تقسیم شدند. براساس نتایج، مشخص شد آن دسته از دست کندهایی که کاربری مسکونی و یا به طورکلی کاربری استفاده روزمره داشتند، بیشتر با عوامل محیطی و جغرافیایی هم بستگی دارند. ازطرفی دسته دوم دست کندها که با هدف پنهان شدن ایجاد شده اند، بیشتر با عوامل فرهنگی و انسانی در ارتباط هستند. می توان گفت در الگوی پراکندگی دست کندهای مسکونی، عوامل محیطی و در الگوی پراکندگی دست کندهای دفاعی و آیینی، عوامل فرهنگی اولویت دارند.

    کلیدواژگان: استان اصفهان، معماری دست کند، الگوی پراکندگی، GIS، کارکرد
  • منصور کلاه کج*، زینب نادری صفحات 207-236

    بخشی از نشانه ها و عناصر فرهنگی ایران بر پهنه عناصر دیرپا و ماندگاری چون انواع سنگ نگاره ها محفوظ مانده است. عناصری که در برابر طبیعت خشن و نیز حوادث روزگار بیشترین تاب آوری را داشته و نشان از دیرینگی فرهنگ این مرز و بوم دارند. هم اکنون نیز برخی از این آثار بر پهنه های مختلفی چون غارها، حاشیه رودخانه و کوه ها استوار مانده اند. سنگ مزارها یکی از انواع سنگ نگاره هاست که در پهنه سرزمین ایران نمونه های ارزشمندی از آن ها وجود دارد. این عناصر، علاوه بر تعیین هویت درگذشتگان، بعضا، دربرگیرنده عناصر چندگانه نمادین مرتبط با صفات، خصال، شغل، جنسیت، پایگاه اجتماعی، علایق یا مکنونات قلبی بازماندگان نسبت به آن هاست. مزارستان «شهسوار» ایذه نیز که قدیمی ترین مزار تاریخ دار آن قدمتی بالغ بر 400 سال دارد، چنین ویژگی هایی داشته و عناصر تصویری نمادین منقوش سنگ مزارهای آن بازنمای ویژگی های اقلیمی و ایلی هستند. چیستی این سنگ مزارها و چگونگی و چرایی معناهای نمادین آن ها، پرسش هایی است که در این پژوهش به آن ها پاسخ داده می شود. هدف پژوهش حاضر، در وهله نخست، شناخت بهتر عناصر نمادین و تزیینی شهرستان ایذه و منطقه خوزستان و سپس تکمیل اطلاعات سنگ نگاره های ایران است. این پژوهش کیفی است و اطلاعات آن به شیوه میدانی و با بهره گیری از منابع کتاب خانه ای و اطلاعاتی به دست آمده و نتیجه آن در بافت و بستر تاریخی موضوع با تحلیل محتوای نشانه شناسانه ارایه شده است. براساس یافته های این پژوهش، مکنونات مردم این منطقه بر سنگ های مزاری سه گانه شیرسنگی، سنگ مزارهای ایستاده و خوابیده بازنمایی شده و تصاویر نشانه ای در قالب نشانه های عمدتا قراردادی، نمایه ای و پس از آن شمایلی و دوگانه جنسیتی مردانه و زنانه خودنمایی کرده است. در این مزارستان، فضایلی چون: شجاعت، شکار، آراستگی، دین داری، مردم داری و مهمان پذیری برای مردان و بافندگی، نخ ریسی و توانایی رفع نیاز روزمره زندگی و همانند آن در زنان ستایش می شده و برخی از این صفات و فضایل، در بافت ایلی، به اقتضای شرایط روز، امروزه نیز تداوم دارند.

    کلیدواژگان: مزارستان شهسوار ایذه، اسلامی، بختیاری، نمادین، بصری، نوشتاری، گورنگاره، سنگ قبر
  • عیسی حجت*، ازیتا بلالی اسکویی، مهتاب هاشمی آقاجری، ثنا یزدانی صفحات 237-266

    شناخت شهرهای تاریخی ایران در ادوار مختلف، بازگوکننده پیشینه تمدن ایرانی-اسلامی بوده که دستیابی به چنین اطلاعاتی نیازمند بررسی ساختار معماری و شهرسازی آن ها است. شهر تاریخی سلطانیه به عنوان سومین پایتخت ایلخانان مغول یکی از مهم ترین کانون های سیاسی و اقتصادی زمان خود بوده که امروزه تنها محدوده آثار و ابنیه شهر قدیم قابل تشخیص است. پژوهش حاضر با هدف ایجاد زمینه های مناسب برای بازآفرینی و حفاظت از آثار برجای مانده شهر تاریخی سلطانیه، به شناسایی ساختار فضایی این شهر می پردازد و درصدد پاسخ به این پرسش است؛ ساختار فضایی شهر سلطانیه بر اساس آموزه های معماری و شهرسازی مورد اشاره در مستندات تاریخی، در دوره ایلخانی چگونه است؟ براساس ضرورت مطرح شده، نوشتار حاضر، با بررسی مستندات تاریخی و به طور خاص مینیاتور مطراقچی در تلاش است با مطالعه تحلیلی و تطبیقی، طرح فرضی ساختار فضایی شهر سلطانیه را ارایه نماید. نتایج مطالعات نشان می دهد شهر سلطانیه شامل سه بخش کهن دژ، ارگ میانی یا شارستان و ربض بوده است. بخش میانی شهر براساس یک ساختار کارکردی مذهبی، خدماتی، حکومتی و ساختار کالبدی معطوف به موقعیت قرارگیری بنای گنبد سلطانیه به عنوان نقطه عطف سامان دهنده در اتصال با مجموعه ابواب البر و محوریت معابری اتصال دهنده دروازه ها، براساس طرحی از پیش اندیشیده شده شکل گرفته است. عناصر معماری و شهرسازی سلطانیه، که بیشتر از سایرین در مستندات مورد اشاره قرارگرفته اند، با کمترین میزان تخریب تا به عصر حاضر مواجه بوده اند (همانند آرامگاه اولجایتو با 46.66% تکرار در منابع) و یا شناسایی موقعیت دقیق آن ها ممکن بوده است (همانند برج و باروی میانی شهر با 40% تکرار در منابع) و امروزه نیز قابل مشاهده هستند. عناصر شهری که از کمترین درصد تکرار برخوردار بوده اند (6.66 %) و یا فقط در یک سند نمایه شده اند، در طرح فرضی از مکان یابی دقیقی برخوردار نیستند. سایر عناصر شهری که در بیش از یک سند تاریخی تکرار شده اند (با درصدهای مابین 6.66% و 40%) به دلیل فراهم بودن شرایط مطالعه تحلیلی-تطبیقی در طرح فرضی مکان یابی شده و امکان بازآفرینی آن ها در وضع موجود به کمک متخصصان ممکن به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ایلخانان مغول، شهر سلطانیه، ساختار شهری، مینیاتور مطراقچی، طرح فرضی
  • علی برهانی رارانی*، علی شجاعی اصفهانی صفحات 267-296

    خوراسگان اصفهان، در دوران صفوی و زند، قریه و در دوره قاجار، قریه و قصبه و در دوره پهلوی، قصبه و شهر بود. از سال 1343ه‍.ش. با پیوستن چندین روستا، «شهر خوراسگان» تشکیل شد و تا سال 1392ه‍.ش.، باهمین عنوان شناخته می شد. از این تاریخ با الحاق به شهر اصفهان، تحت عنوان «منطقه 15» یا «منطقه خوراسگان» نامیده می شود. در پژوهش حاضر، ضمن معرفی خوراسگان و فهم حدود و ثغور آن در دوره های مختلف، ساختار یکی از محله های فراموش شده آن به نام «میان» یا «وسطی» مطالعه و محدوده تقریبی آن مشخص شد. به علاوه، طبق بررسی های روشمند میدانی و مطالعه اسناد متنوع در ادوار مختلف، مشخص شد با اقدامات «باقرخان خوراسگانی» (وفات 1200ه.ق.) و افزایش منابع آب، ثروت منطقه دوچندان شد و تاثیر آن پس از مرگ او در توسعه خوراسگان و به طور خاص خانه های متعدد احداث شده با معماری فاخر در این محله و به ویژه محدوده ثبتی مجموعه خان قابل ردیابی است؛ به این ترتیب، برخلاف آن چه تاکنون در رابطه با انتساب مجموعه خان به باقرخان خوراسگانی گفته شده، مشخص گردید که این مجموعه توسط خان های (کدخدایان) خوراسگان ایجاد شد و توسعه پیدا کرد. در این دوره، محله وسطی، به دلیل وجود خانه های یادشده و بناهای منتسب به باقرخان (مسجد و حمام)، مهم ترین بخش و مرکز قریه و قصبه به حساب آمد. با افول قدرت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی خان های خوراسگان، توسعه محله وسطی برخلاف دو محله علیا و سفلی متوقف شد و نقش مرکزی آن کاهش پیدا کرد؛ هم چنین توسعه شهر، خیابان کشی های دوره «محمدرضاشاه پهلوی» (1320-1357ه.ش.) و جابه جایی مسجد جامع از این محله در سال 1357ه.ش.، منجر به تخریب محله و آثار شاخص آن گردید و اندک اندک نام محله میان یا وسطی از اذهان پاک و از تقسیمات شهری خوراسگان کنار گذاشته شد.

    کلیدواژگان: منظر فرهنگی، اصفهان، خوراسگان، محله وسطی (میان)، مجموعه خان
  • آزیتا میرزایی* صفحات 297-324

    آسیاب نمونه ای از نخستین تلاش های بشری در مهار نیروهای طبیعی به منظور انجام کارهای مکانیکی و نیای یک خط طولانی از ماشین آلات است. نیرو محرکه آسیاب، آب بوده است. آب به عنوان یک سرمایه از گذشته دور نقش موثری در ایجاد استقرارگاه های انسانی داشته است. در خشک و نیمه خشک ایران، تامین و بهره بردای از منابع آبی جهت رفع نیازهای جامعه، مردم را به اندیشه واداشت و حاصل آن ساخت سازه های نوآورانه بود. این امر جز با شناخت کافی از بستر جغرافیایی و قابلیت های محیطی میسر نمی شد. عمده فعالیت اقتصادی ایران کهن، بر پایه کشاورزی استوار بود و آسیاب ها یکی از سازه های مرتبط با این اقتصاد هستند. ضرورت توجه به آسیاب های سنتی از آنجا اهمیت می یابد که بدانیم هم اکنون بقایای اندکی از آن ها بجای مانده و بخش عمده ای از این پیشینه فنی و مدیریتی که با تجربیات بومی و معماری متنوع همراه بوده اکنون رو به تخریب و فراموشی هستند. بستر این پژوهش با شناسایی هفت آسیاب در دشت جوین و جغتای در بخش شمال غربی استان خراسان رضوی، طی بررسی های باستان شناختی سال 1399ه‍.ق. فراهم شد. شواهد بجای مانده از این آسیاب ها که ازلحاظ گاهنگاری متعلق به 200سال اخیر هستند، می توانند جواب گوی پرسش هایی در زمینه چگونگی مکان یابی این سازه‎ها، مدیریت و هدایت آب و هم چنین نحوه عملکرد آسیاب ها باشند؛ از این رو، ضمن پیمایش های محیطی و انجام مستندنگاری در محل، با استفاده از روش های سنجش از راه دور، شواهد فیزیکی بجای مانده از این سازه ها استخراج و مورد پردازش قرار گرفتند. علاوه بر تحقیقات میدانی، منابع کتابخانه ای نیز بررسی و درنهایت یافته ها پردازش و تحلیل شدند. حاصل این جستار موید وجود یک رویکرد مشترک در ساخت آسیاب هایی است که نیرو محرکه خود را از رودخانه و روان آب های سطحی تامین می کردند. مجموعه کالبدی این آسیاب ها متشکل از بخش تامین-هدایت و مدیریت آب، سازه اصلی آسیاب و فضاهای وابسته است. به جز فضاهای وابسته سایر بخش ها در غالب آسیاب ها یک سان است.

    کلیدواژگان: آسیاب، مدیریت منابع آب، جوین و جغتای، خراسان
  • حمید عزیزی، احمد کلاته ساداتی* صفحات 325-348

    یکی از موضوعات متاخر در موضوع عدالت اجتماعی، عدالت فضایی در شهرها می باشد. میزان دسترسی به فضای عمومی و خدمات شهری و تاثیرات این امر بر فضای ذهنی شهروندان محور بحث در این زمینه است. مفهوم عدالت در اسلام، یک مفهوم بنیادین است که ارزیابی آن از منظر عدالت فضایی در شهرهای اسلامی، می تواند کمک زیادی به توسعه معرفت شناختی از یک سو و سیاست گذاری شهری ازسوی دیگر کند. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی عدالت فضایی در بخشی از بافت تاریخی شهر یزد در دوره قاجار است. پرسش پژوهش، چگونگی محور عزیمت روشی، ارزیابی میزان دسترسی دو گروه اعیان و افراد عادی به سه شکل از امکانات شهری، یعنی مسجد، آب انبار و بازار است. با استفاده از شواهد معماری و باستان شناسی در محله گلچینیان یزد و نیز نتایج به دست آمده از سامانه اطلاعات جغرافیایی تحلیل انجام گرفت. مبنای تفسیر داده ها نسبت بین عدالت اجتماعی و عدالت دسترسی در سازمان فضایی شهری دوره قاجار است. نتایج نشان داد، طبقه اجتماعی و اقتصادی بر سازمان فضایی محلات تاثیر داشته است. طبقه اعیان در موقعیتی سکنی گزیده اند که بیشترین یا بهترین بهره را از امکانات شهری را داشته باشند. این یافته از منظر عدالت، محل نقد و بررسی است. باوجود این،  به نظر می رسد تعاملات اجتماعی مردم، مبتنی بر تضاد طبقاتی یا ادراک نابرابری اجتماعی نبوده است. برخلاف شهر مدرن، شهر سنتی اسلامی اگرچه توزیع نابرابر امکانات دراد، اما به نظر می رسد در مقایسه با جوامع مدرن، این توزیع نابرابر بر ادراک نابرابری تاثیر معناداری نداشته باشد. محققان بر این نظرند که، سازمان فضایی تفکیک نشده، کنش تعاملی بالای طبقاتی، و مفاهیم اسلامی کمک زیادی به کاهش ادراک نابرابری درمیان شهروندان کرده است. به نظر می رسد در زمینه عدالت اجتماعی نیازمند مفهوم سازی و نظریه پردازی مرتبط می باشیم و این موضوع با توجه به بسترهای تاریخی و فرهنگی و ارزش های مرتبط با آن ضرورت جدی دارد. این امر می تواند در رابطه با موضوعات جدید مطمح نظر باشد.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، شهر، اسلام، یزد، قاجار
  • مونا محمدمرادی*، مهرداد یوسف زمانی، منوچهر فروتن صفحات 349-376

    گونه شناسی از موضوع های خرد در مقیاس کوچک معماری تا مباحث کلان شهری را نیز می تواند دربرگیرد. با توجه به تحولات صورت گرفته در قرن اخیر، خانه های تاریخی به شدت در معرض تخریب قرار دارند، این درحالی است که بخش عمده بافت های شهرهای تاریخی ایران را تشکیل می دهند. بررسی ها نشان می دهد تاکنون مطالعات چندانی درمورد این خانه ها صورت نگرفته است. تدبر در آن ها به دلیل تطابق نیازهای انسان ایرانی و محیط ساخت، می تواند در رسیدن به الگوی مسکن مناسب سودمند باشد. ازسویی دیگر، با تغییر شکل شهرها و شیوه های معماری، به ویژه الگوی سکونت، آن چه موجب بازشناسی هویت تاریخی فرهنگی شهرها، هم چون تناسب و رابطه ابعاد فضاها، رنگ ها، فرم های خارجی، نسبت ها و فرم داخلی کالبدهای معماری خانه های تاریخی به عنوان عناصر و اجزای سازمان دهنده بافت بوده، کم فروغ شد. پژوهش حاضر رویکردی کیفی و به لحاظ هدف نظری است. راهبرد پژوهش، روش تاریخی دارد و روش تحقیق به لحاظ نوع نتایج توصیفی-تحلیلی می باشد. مساله اصلی این نوشتار چگونگی تاثیر فرهنگ مردم منطقه بر شکل گیری گونه خانه ‎های شهر سنندج در دوره پهلوی اول است؛ از این رو، با نگاهی فرهنگی-کالبدی به خانه های احمدزاده، امیرآصفی و مصری، بارزترین ویژگی موثر بر شکل گیری گونه های آن ها استخراج گردید. هدف این پژوهش مطالعه و شناخت رابطه کالبد معماری خانه های شهرسنندج با فرهنگ منطقه کردستان، شناخت گونه های معماری خانه های سنندج در دوره پهلوی اول از دیدگاه فرهنگی منطقه کردستان و واکاوی ویژگی گونه های موجود خانه های شهر سنندج بر مبنای خوانش (مطالعه و تجزیه و تحلیل) کالبد بناها است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد، درصد فضای باز و بسته خانه های تاریخی شهر سنندج بیانگر شکل گیری کالبد خانه ها می باشند و هم چنین عواملی چون: حفظ محرمیت، فرهنگ و آداب و رسوم، از شاخص های اصلی و فرهنگی خانه های احمدزاده، امیرآصفی و مصری، است که خود نشان دهنده حفظ هویت اجتماعی-کالبدی و فرهنگ بومی در شهر سنندج می باشد.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، کالبدی-فرهنگی، خانه های تاریخی، سنندج
  • سپیده مازیار* صفحات 377-402

    فلات ایران از هزاره های پیش ازتاریخ تا قرون معاصر، شاهد وقایع مختلف فرهنگی، اجتماعی، و سیاسی بوده است. گاهی برخی از آن ها باعث آبادانی، رشد، و توسعه فرهنگی و اقتصادی شده و برخی دیگر با جنگ، کشمکش، و فروپاشی همراه بوده است. ازطرفی دیگر، زیست بوم متنوع و متغیر فلات ایران به عنوان یکی از مناطق خشک در جنوب غربی آسیا، مانند بسیاری دیگر از نقاط زمین شاهد وقایع متفاوت زیست محیطی و آب وهوایی بوده است. خشک سالی های طولانی مدت، سیل، و پدیده های پیش بینی ناپذیر دیگر ازجمله این وقایع هستند. فجایع زیست محیطی، تغییرات آب وهوایی، اجتماعی، و سیاسی محدود به جغرافیا یا زمان ما نیست و پدیده ای ست که در همه جای دنیا و در هر زمانی ممکن است اتفاق بیفتد؛ اما آن چه سرزمین ها و جوامع را در مقابل این تغییرات اکثرا پیش بینی ناپذیر مقاوم و پایدار می کند، میزان دانش آن ها از روش های مقابله با چنین شرایطی است. باستان شناسی در این میان می تواند با کاویدن گذشته و شناخت معضلات امروزین، حلقه اتصالی میان تجربه و دانش گذشتگان و جامعه امروز ما برقرار کند. چنین دانش و تجربه ای به ما کمک خواهد کرد تا بتوانیم آگاهانه به مدیریت منابع و کنترل بحران در هر شرایطی بپردازیم و خود را با شرایط متغیر و متفاوت دنیای امروز وفق دهیم. براین اساس، در این پژوهش برای اولین بار به معرفی و بررسی نظریه تاب آوری و نقش باستان شناسی در مدیریت منابع و کنترل بحران های این چنینی در جامعه امروز ایران پرداخته شده است. با روش پژوهش توصیفی و تبیینی و براساس نمونه های موردی مختلف ابعاد این تیوری بررسی و چشم انداز مقدماتی مطالعات آینده باستان شناسی ایران در چارچوب این نظریه ترسیم شده است. این پژوهش نشان می دهد که کاربست این نظریه، نه تنها می تواند فرصتی را جهت پیوند دانش گذشتگان به شرایط امروز ایران فراهم کند، بلکه پتانسیل های بسیار آن منجر به فهمی عمیق تر و چندبعدی تر از روندهای فرهنگی خواهد شد.

    کلیدواژگان: باستان شناسی محیطی، تاب آوری، تعامل انسان و محیط، مدیریت بحران و منابع، توسعه پایدار
|
  • Amirreza Yarhamadi, Hassan Fazeli Nashli * Pages 7-32

    Simultaneously with the formation of class societies and civilizations in Mesopotamia, there was an increasing need for various sources. The civilizations in the Mesopotamian Plain, due to their limited and in some cases the lack of such sources, were forced to establish extensive connections with another areas. Tukrish is one of the areas that has been considered by the Mesopotamians in this regard. In Most of the researches that have been done on the approximate location of Tukrish, scattered references to this area in the inscriptions, have led researchers to consider only a few limited inscriptions for the final conclusion. In addition, there is an imbalance in the investigation of inscriptions and ancient works, among the researches related to Tukrish. For these reasons, various ancient areas and cultures have been proposed for this toponymy. In this research, an attempt has been made to investigate about the inscriptions related to Tukrish, ancient mining and trade routes, in order to suggest the most suitable area for it. In the Mesopotamian inscriptions, Tukrish is introduced as a mountainous land, with a political system of princely settlements, with various mines and as a commercial intermediary. Tukrish is first attested in Ur III period. According to archaeological findings, a lapis lazuli and tin trade route was formed in the north of the Iranian plateau in the Ur III period. According to the available evidence, Tukrish was located somewhere on this trade route, in the northwest on Iran and the east of Assyria. According to the mentioned mines for Tukrish, its more precise location can be considered as the boundary between the two mining axes of Astana-Sarband and Takab-Dashkasen. This placement guarantees access to gold, silver and tin mines in the Sanandaj-Sirjan orogenic axis, especially Takab and Shazand mines, which have many ancient mining artifacts.

    Keywords: Tukrish, Lapis Lazuli Trade Route, Ancient Mining, Mesopotamian Inscriptions
  • Sorour Khorashadi *, Alireza Enteshari Najafabadi Pages 33-68

    The beginning of iron using in construction of metal objects has always been one of the important topics in the archeology of Ancient Near East in late second millennium and the early first millennium B.C. In Iran, researching on this issue is not homogeneous for different regions and Ancient Elam is one of the regions that have received less attention. The city of Susa, one of the important centers of Elam, has played a prominent role in production of metal artifacts and transit of various metals to Mesopotamia, based on the material data and cuneiform sources. However, in various conducted researches, either this issue has been ignored or has not been studied independently with considering both types of material evidence and cuneiform texts; Therefore, in present study, an attempt has been made to get a general overview of the progress of iron using and making iron objects in Elam and the role of both material and textual sources in this issue by studying archeological records, cuneiform texts and researches conducted on both types of sources. The results of this research show that using iron in Elam in second millennium B.C and early first millennium B.C was very limited and it is only from the beginning of the Neo Elamite II period that we see its prevalence. The current research also points out that cuneiform documents, despite some limitations, can be used as supplement to cultural materials as they provide us the oldest evidence of an iron object in ancient Elam. In the interim, the administrative texts related to the late Neo Elamite from Susa (MDP 9) have special importance because they mention issues such as existence of blacksmith workshops and also the manufacture and delivery of various iron objects in Susa and its suburbs. Moreover, the comparison of the information obtained from both types of evidence about iron will clarify the shortcomings and capabilities of the material and textual sources.

    Keywords: Ancient Elam, Iron Age, Elamite Language, Susa, Cuneiforms
  • Davood Abian, Farzad Mafi * Pages 69-94

    Shahrizor is a vast plain in the eastern part of Iraqi Kurdistan, located near the western borders of Iran, which had a good deal of importance during the Sassanian period because of its location in the middle of the road from the Sassanian capital of Ctesiphon to the famous fire temple of Azar Goshnasb in Shiz) present-day Takht-e Soleiman). The name of this place has been mentioned in the Sassanid contemporary sources, including the important inscription of Narseh in Paikuli, as well as the book of Karnameh-ye Ardeshir-e Babakan and Syriac texts. According to the bilingual inscription (Pahlavi and Parthian) of the Paikuli Tower, this place was called “Syārazūr” during the Sassanid period and was one of the areas whose inhabitants were present at the celebration of the Narseh victory in Paikuli. Despite the importance of this region in the studies of the Sassanid period, so far little attention has been paid to it, especially by Iranian researchers. This research, based on library studies, has studied Shahrizor in the Sassanid period based on historical sources and the results of the archaeological excavations. For this purpose, assuming that the Shahrizor plain was important during the Sassanian period due to various political, economic and religious aspects, we answer the questions about the reasons for the importance of this place, its appearance in the Sassanian period, and the location of its main settlement based on the historical texts and archaeological results of surveys and excavations. Some of the natural and geographical features of the Shahrizor plain are its average height (about 500-600 m above sea level), fertile soil and access to important water-rich rivers such as Tanjero, Little Zab and Sirwan, as well as numerous permanent springs. Based on the results of the archeological surveys and excavations, Bestansur, Gerd-i Kazhaw and Gird-I Qalrakh are the important sites of the Shahrizor plain which have an archaeological layer of Sasanian settlement. In addition, the site of Yasin tepe has been introduced as the main candidate for the Sassanid and early Islamic city of Shahrizor due to its large size. However, the site of Gird-I Qalrakh, which, according to the results of the excavations, has significant data from this period, can also be one of the proposed options for the main settlement of Shahrizor.

    Keywords: Iraqi Kurdistan, Shahrizor, Sasanian Period, Syārazūr
  • Mehdi Kazempour * Pages 95-124

    The Azak region in southern Russia, now known as Azo, played an active role during the Islamic Middle Ages in the Islamic lands. This city has been a port for the exchange of products of the Islamic territory to Europe. Accordingly, among the pottery pieces found, all pottery is one of the flagship pottery products of Islamic civilization. Archaeological excavations in this area have found artifacts that show its high importance in the Islamic realm during the 7th to 9th centuries AH. Iranian pottery include various types of pottery with the style of painting under glaze, painting on glaze, carved under glaze, among which, pottery known as “Kashin”, is predominant. Despite the fact that thousands of pottery pieces of Iran belonging to the 7th to 9th centuries AH have been found in this area, but no information about the pottery works of this area can be found in Iranian and Islamic sources. However, the study of these pottery can introduce new types of pottery of the Islamic period to researchers and play a key role in the typology of Iranian pottery in the middle Ages. Now, this research intends to study the pottery found in this city, based on field and library studies, during the archeological excavations of the Azo Museum, which are also kept in this museum. In this research, the following questions will be answered: What types of pottery are found in this city? What historical period do these pottery belong to? Based on this study, it was found that most of the pottery in Azak region belongs to the pottery known as “Kashin” style pottery that was produced in Kashan. After that, enamel and Luster Painted Pottery are in the next categories, which were also more than the products of Kashan. These pottery covers the period from the 7th to the 9th centuries AH, which is based on the studies of archaeologists of the Azo Museum in Russia.

    Keywords: Islamic Pottery, Iranian style, Azak City, Kashin Style, Azov Museum
  • Tayyebeh Hosseinpoor Derakhshesh *, Davood Saremi Naeeni Pages 125-148

    One of the important sites of the Seleucid period in Iran is Laodicea in Hamadan province. This site was subjected to systematic survey and archaeological excavations during the years 2004, 2010 and 2021; A part of the cultural data of the excavation determined that the site was reused in the later especially the Islamic periods. In this article, Islamic glazed pottery obtained from three seasons of archaeological excavations has been carefully studied and a comprehensive classification has been prepared. Considering that the importance of the site was more in the historical period, conducting this research can help in clarifying the status of the site in the Islamic period as well as the position of Hamedan in the production of medieval Islamic period. The present research has been done by field studies (description, photography, design, classification and typology) and library studies (comparative studies and relative chronology). The results of the research show that this region was of special importance in the medieval Islamic period due to its location on the highway from Baghdad to Khorasan, and this factor caused the creation of many cultural connections with other regions, the evidence of which has appeared in the characteristic pottery of this region.

    Keywords: Ilkhanid Pottery, Laodice of Nahavand, Blue Glazed Pottery, typology, Cultural Relations
  • Yaser Hamzavi *, Javad Afandipour Pages 149-172

    The historical site of Rab-e Rashidi of Tabriz or Rashidieh of Tabriz, which was built in 700 AH and It was used until the tenth century AH. It has been exploited in various residential and military ways. One of the architectural structures of Rab-e Rashidi is its large tower, which is located on the southern front. According to preliminary studies of this structure it has built in the tenth century AH. The engineering structure of the Rab-e Rashidi has not yet been studied archaeologically from a technological point of view. In particular, this large tower, contrary to the common architecture of the eighth to tenth centuries AH in Iran, especially Tabriz, is made of stone materials. It is natural that the knowledge of construction technology and technology used in this tower, which is contrary to similar buildings of the seventh to tenth centuries AH, requires the adoption of archaeological studies of technology and structure. This study is to review those examples of studies whose process can be repeated experimentally. Therefore, the mortar technology used in this tower, which has fully survived it from the severe earthquakes of the Safavid and early Qajar periods in Tabriz, needs to be re-recognized by scientific methods including field and laboratory studies and analytical and experimental. In this study, five mortar samples were prepared from five different points of the tower and studies of XRD, XRF, SEM, FTIR, petrography and digital microscope were performed. As a result of the studies, it was found that lime mortar was used in all parts of the tower, from the foundation to the upper parts made of stone. Some sand is used in lime mortar and there is a small amount of soil. Contrary to popular belief, no gypsum was detected in the mortar composition.

    Keywords: Technology Archeology, Structure, Mortar, Rab-e Rashidi, Tabriz
  • Tahereh Doostkafi, Reza Nourishadmahani, Mohsen Javeri * Pages 173-206

    Troglodytic, as structures that are made without the use of usual materials and just by digging the ground or rock and mountain, are important in terms of issues such as adaptation to climate and environment and the optimal use of energy. Isfahan province, as a vast province with an area of about 106786 square kilometers and with different climates, has many examples of troglodytic architecture. This research was based on descriptive-analytical method and its aim was to study the distribution of 19 cases in Isfahan province and discover possible patterns and correlations between their locations and various cultural and natural environments factors. This study sought to answer these questions: 1) How is the dispersion pattern troglodytic of Isfahan province, relative to elevation, distance from water resources including seasonal and permanent rivers and Qanat, slope, distance from roads, location relative to villages and cities and climate and temperature? 2) If these troglodytic are correlated with the mentioned factors, what is the reason of this correlation? And 3) is it possible to determine the use of these troglodytic according to the results of this research? The method was includes collecting information through articles and reports related to archaeological surveys and excavations, gathering spatial and geographical information of the studied troglodytic such as geographical coordinates by field method and finally analyzing the obtained information and classifying them by ArcGIS software. In order to achieve more accurate results, the troglodytic were divided into two categories based on function: residential troglodytic and defensive and ritual troglodytic. Based on findings, it was found that those troglodytic had residential use or generaly were used daily, are more correlated with environmental and geographical factors. On the other hand, the second category of troglodytic, which were built with the aim of hiding, are more related to cultural and human factors. It can be said that in the dispersion pattern of residential troglodytic, environmental factors and in the dispersion pattern of defense and ritual troglodytic, cultural factors have priority.

    Keywords: Isfahan Province, Troglodytic Architecture, Dispersion Pattern, GIS, Function
  • Mansour Kolahkaj *, Zeinab Naderi Pages 207-236

    Some of the glories of cultural Iran have been preserved in the area of long-lasting and enduring elements, such as lithographs. The elements that have the most resilience against the harsh nature as well as the events of the time and in a way preserve the culture of this land as well as its longevity. Some of these works are still based on different areas such as caves, rivers and mountains. One of those forms is the tombstones, of which there are valuable examples in different parts of Iran. In addition to identifying the deceased, these elements sometimes included multiple symbolic elements related to the traits, characteristics, occupation, gender, social status, interests or secrets of the heart, the survivors of him. The mausoleum of the Islamic period of Shahsavar Izeh, whose oldest historical shrine is about four hundred years old, is one of the mausoleums that have the said characteristics. The symbolic visual elements of this cemetery, which are displayed on its tombstones, represent two climatic and tribal features. The nature of these tombstones and how and why their symbolic meanings are the questions that will be answered in this research. The aim of this research is first to better understand the symbolic and decorative elements of Izeh city and Khuzestan region and then to complete the information of Iranian lithographs. The present study is qualitative and has a phenomenological nature.

    Keywords: Shahsavar Izeh Cemetery, Islamic, Bakhtiari, Symbolic, Visual, Written, Tombstone
  • Isa Hojat *, Azita Belali Oskoyi, Mahtab Hashemi Aghajeri, Sana Yazdani Pages 237-266

    Recognition of the historical cities in different periods recounts the history of Iranian-Islamic civilization that access to such information requires studying the structure of their architecture and urbanization. The historical city of Soltaniyeh, as the third capital of the Ilkhanate, was one of the most important political and economic centers of its time, and today only the boundaries of the monuments of the old city can be identified. Aiming to create the right context for recreation and protection of the remains of Soltaniyeh, this study identifies the spatial structure of this city, which is one of the most basic proceedings for its optimal expansion. According to the mentioned necessity, the present article, using analytical-comparative study, attempts to present the assumptive plan of the spatial structure of Soltaniyeh city by investigating historical documents, in particular, Matrakci Miniature. The results of the study, implicates to a premeditated and predesigned plan which include three parts: ancient fort, middle citadel, or downtwon, and Rabaz, each of which has a definite architectural and urbanization component. Throughout history, urban elements, which mentioned more than others in the documents, have faced the least amount of damage to date (like the Oljeitu Tomb with 46.66% repetition in resources), or it was possible to identify their exact location (like the city’s middle tower and battlement with 40% repetition in resources), and they are still visible today. Urban elements that have the least repetition rate (6.66%) or they are indexed only in one document, have no precise location in the assumptive plan. Other urban elements which have been repeated in more than one historical document (With percentages between 6.66% and 40%), due to the availability of analytical-comparative study conditions, are located in the assumptive plan and it seems possible that they can be recreated in the current situation with the help of experts.

    Keywords: Soltaniyeh city, Urban structure, Matrakci Miniature, assumptive plan
  • Ali Borhani Rarani *, Ali Shojaee-Esfahani Pages 267-296

    During the Safavid epoch to the Pahlavi era, Khorāsgān was a Qariya, Qaṣaba, and City respectively. The Khorāsgān City was founded by joining several Qariya in 1964 and joining Isfahan in 2013. In the present study, while introducing the cultural landscape of Khorāsgān and understanding its boundaries in different periods, the structure of one of its forgotten neighborhoods called “Miyān” or “Vostā” was studied and its approximate range was determined. In addition, according to field surveys and the study of various documents, it is obvious that the measures taken by Bāqer Khān-e Khorāsgāni and the increase of water resources caused the wealth of the region to double and its influence can be traced in the development of Khorāsgan and in particular, some houses built with luxurious architecture in this neighborhood. Thus, contrary to what has been said so far regarding the attribution of the Khān complex to Bāqer Khān-e Khorāsgāni, it was determined that Bāqer Khān had no role in the construction of this luxurious architectural complex and the Khān complex was constructed by local Khāns in the early Qajar period. Due to the existence of the aforementioned houses and buildings attributed to Bāqer Khān (mosque and bathhouse), the Vostā neighborhood was considered the most important part and center of the Qariya and Qaṣaba during this period. The death of the fifth generation of Khāns and also the land reform in the second Pahlavi period (1941-1979) led to the decline of the political, social, and economic power of the Khorāsgān Khāns. Therefore, the development of the Vostā, unlike the Olyā and Soflā neighborhoods, was stopped and its central role faded away. Also, the construction of Abāzar Street and the relocation of the Jāmeʿ mosque (AKA. Friday mosque) from this neighborhood in 1979 led to the destruction of the neighborhood and its landmarks, so the name of the neighborhood was forgotten and removed from the urban divides of Khorāsgān.

    Keywords: Cultural Landscape, Isfahan, Khorāsgān, Vostā (Miyān) Neighborhood, Khān Complex
  • Azita Mirzaye * Pages 297-324

    The mill is an example of one of the first human endeavors to harness natural forces to perform mechanical work and the ancestor of a long line of machines. Water has been the driving force of the mill. In arid and semi-arid lands such as Iran, it made people think about the provision and use of water resources to meet the needs of the society, and the result was the construction of innovative structures. This would not have been possible except with sufficient knowledge of the geographical context and environmental capabilities. The main economic activity of ancient Iran was based on agriculture and mills are one of the structures related to this economy. The need to pay attention to traditional mills is important because we know that there are few remnants of them left and a major part of this technical and management history that was associated with local experiences and diverse architecture are now being destroyed and forgotten. The basis of this research was provided by identifying eight mills in Jovein and Jughatay plains in the northwestern part of Khorasan Razavi province, during archaeological studies in 1399.Studying the evidence left by these mills, which belonged to the Qajar period, could answer questions about how these structures are located, water management and guidance, as well as how the mills function. Therefore, in addition to field surveys and on-site documentation, an attempt was made to extract and analyze the physical evidence left over from these engineering structures using remote sensing methods. In this regard, in addition to field research, other studies with a similar subject were reviewed and finally the findings were processed and analyzed by comparative study. The result of this research was the existence of a common approach in the construction of mills that supplied their driving force from river and surface runoff.

    Keywords: Mill, Water Resources Management, Jovein, Joghatay, Khorasan
  • Hamaid Azizi, Ahmad Kalateh Sadati * Pages 325-348

    One of the latest issues in the social justice issue is spatial justice in cities. The level of access to public space and urban services and the effects of this on the mental space of citizens is the focus of this paper discussion. The concept of justice in Islam is a fundamental concept whose evaluation from the perspective of spatial justice in Islamic cities can greatly contribute to epistemological development on the one hand and urban policymaking on the other hand. The aim of the current research is to evaluate spatial justice in a part of the historical context of Yazd city (as a global city) during the Qajar period. The focus of Roshi’s departure is to evaluate the access level of two groups of nobles and ordinary people to three forms of urban facilities, i.e. mosque, reservoir and market. Analysis was done using architectural and archeological evidence in Golchinan neighborhood of Yazd, as well as the results obtained from the geographic information system. The results showed that social and economic class had an impact on the spatial organization of neighborhoods. The aristocracy has settled in a position where they can benefit the most or the best from the city’s facilities. From the point of view of justice, this finding is a place for criticism. Despite this, it seems that people’s social interactions were not based on class conflict or the perception of social inequality. Unlike the modern city, although the traditional Islamic city has an unequal distribution of facilities, it seems that compared to modern societies, this unequal distribution does not have a significant effect on the perception of inequality. The researchers are of the opinion that the non-segregated spatial organization, high class interactive action, and Islamic concepts have greatly helped to reduce the perception of inequality among citizens.

    Keywords: Spatial Justice, City, Islam, Yazd, Qajar
  • Mona Mohamad Moradi *, Mehrdad Usef-Zamani, Manochehr Foroutan Pages 349-376

    The typology can also include micro issues on a small scale of architecture to metropolitan issues. According to the changes that have taken place in the last century, historical houses are severely subject to destruction, while they constitute the major part of the fabric of the historical cities of Iran. Investigations show that so far not many studies have been done on these houses, thinking about them due to matching the needs of Iranian people and the construction environment can be beneficial in reaching a suitable housing model. The current research is a qualitative approach and in terms of theoretical purpose. The research strategy has a historical method and the research method is descriptive-analytical in terms of the type of results. The main issue of this article is how the culture of the people of the region affects the formation of the types of houses in Sanandaj during the first Pahlavi period. Therefore, with a cultural-physiological look at the houses of Ahmadzadeh, Amir Asefi and Mesri, the most obvious characteristic affecting the formation of their species was extracted. The purpose of this research is to study and understand the relationship between the architecture of houses in Sanandaj and the culture of the Kurdistan region, to know the architectural types of Sanandaj houses in the first Pahlavi period from the cultural point of view of the Kurdistan region, and to analyze the characteristics of the existing types of houses in Sanandaj based on the reading (study and analysis) of the buildings. The results of this research show that the percentage of open and closed spaces in the historical houses of Sanandaj indicate the formation of the body of the houses, and also factors such as maintaining privacy, culture and customs are among the main indicators. And the culture of Ahmadzadeh, Amir Asefi and Mesri houses, which shows the preservation of social-physical identity and local culture in Sanandaj city.

    Keywords: typology, physical-cultural, Historical houses, Sanandaj
  • Sepideh Maziar * Pages 377-402

    The Iranian plateau has witnessed various cultural, social, and political phenomena from the prehistoric millennia to the present century. Sometimes some of them have led to prosperity, growth, and development, and others have been accompanied by war, conflict, and collapse. On the other hand, the diverse and variable ecosystem of the Iranian plateau as one of the semi-arid regions in Southwest Asia leads to different environmental and climatic conditions. Like many other parts of the world, these circumstances caused prolonged droughts, floods, and other unpredictable environmental disasters or disturbances. However, ecological catastrophes, climate change, social and political transformations do not confine to this landscape or current time. Amid these circumstances, what makes a society resilient to these often unpredictable disturbances is its ability to cope with them. I do argue that learning from past experiences will enable communities to consciously manage the crisis and prevent trial and error methods. In recent decades, various theories have been proposed in anthropology and archeology. One of these theories, borrowed from ecology, is the theory of “resilience”. In this research, the role of archeology in resilience studies and different aspects of this theory is expounded. It designates how archaeology, with its multidisciplinary nature, under the resilience framework can transfer the knowledge of the past societies to us. Resilience theory is one of the rare frameworks that explore change, transformation, and development within a long-perspective environmental setting as well as its contemporary social, political, and economic contexts. Evaluating the correlations between climatic and cultural changes in Longue-durée, recognizing a degree of sustainability, finding probable past societies solutions to environmental challenges, and deciphering the long-term processes of resilience are the objectives that could be addressed under this framework. In this article, the significance of this theory as a promising bridging approach for the hazardous landscape of the Iranian plateau is demonstrated.

    Keywords: Resilience, Human-Environment Interaction, Resource, Crisis Management, Sustainable Development