فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد کلان
سال هفدهم شماره 36 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یدالله دادگر*، فاطمه فهیمی فر، روح الله نظری صفحات 7-38

    ارتباط متغیرها یکی از موضوعات مهم در ادبیات اقتصادی است. بررسی اثر قیمت جهانی نفت و قیمت فلزات بر افزایش قیمت مواد غذایی در سالهای اخیر، توجه سیاستگذاران را به خود جلب کرده است. از این رو، این مقاله به تحلیل سیکلهای مواد غذایی، نفت و طلا با استفاده از الگو‏های مارکف-سوییچینگ می پردازد و همبستگی میان سیکلهای موردنظر در دوره 1995 تا 2022 را تعیین می کند. بر اساس نتایج ، همبستگی میان قیمت مواد غذایی، قیمت طلا و قیمت نفت مثبت است. همچنین ارتباط میان قیمت مواد غذایی و قیمت طلا در رژیم صفر (رونق) و میان قیمت مواد غذایی با قیمت نفت در رژیم یک (رکود) دارای پیوند قوی تری است. در مدلهای قیمت نفت طول دوره های افزایشی طولانی تر از دوره های کاهشی بوده اما در مدلهای طلا، برعکس است. با توجه به نتایج مدل ها و ملاحظه دنیای واقعی، رابطه قیمت مواد غذایی از یک سو و قیمت نفت و طلا از سوی دیگر، نتایج این مطالعه می تواند کارسازی معناداری در سیاست گذاری بخش عمومی و خصوصی داشته باشد.

    کلیدواژگان: الگوهای مارکف-سوئیچینگ با ساختار مولفه ای، قیمت مواد غذایی، قیمت نفت، قیمت طلا
  • حسین اصغرپور*، منصور حیدری، سامان حاتم راد، بهرام آدرنگی صفحات 39-65

    هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل مهم اقتصادی اثرگذار بر درجه عبور نرخ ارز بر شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) ایران طی دوره 1372 تا 1399 است. برای این منظور، سعی شده است ابتدا با استفاده از دو روش میانگین گیری بیزین (BMA) و میانگین حداقل مربعات وزنی (WALS) عوامل مهم موثر بر عبور نرخ ارز و ترتیب اهمیت این متغیرها در ایران تعیین شود، همچنین از الگوریتم جنگل تصادفی (RF) نیز برای تعیین اهمیت و رتبه بندی عوامل شناسایی شده استفاده شده است. نتایج حاصل از روش های BMA و WALS دلالت براین دارد که متغیرهای اندازه دولت، سطح توسعه یافتگی، نااطمینانی اقتصادی و شرایط اقتصادی از مهمترین عوامل کلان اقتصادی تاثیرگذار بر عبور نرخ ارز به شمار می روند.با توجه به یافته های تحقیق، به منظور کنترل آثار افزایش نرخ ارز بر قیمت مصرف کننده (عبور نرخ ارز)، کاهش اندازه دولت،کنترل نااطمنیانیهای اقتصادی، بهبود شرایط اقتصادی و ارتقای سطح توسعه یافتگی یک ضرورت اجتناب ناپذیر در ایران بوده و از مهمترین توصیه های سیاستی این پژوهش برای کنترل اثرات افزایش نرخ ارز بر شاخص قیمت مصرف کننده در ایران است

    کلیدواژگان: عبور نرخ ارز، میانگین مدل بیزی، حداقل مربعات میانگین وزنی، جنگل تصادفی
  • علیرضا نادعلی، صالح قویدل*، عبدالرضا تالانه، پروانه سلاطین صفحات 67-98
    مقاله حاضر به بررسی تغییر سلیقه مصرف کنندگان ایرانی از کالاهای داخلی به خارجی و تاثیر آن بر نرخ واقعی ارز می پردازد. برای این منظور یک مدل نظری از رفتار مصرف کننده که تابع مطلوبیت شامل کالای داخلی و خارجی است ارایه شده و با نرخ واقعی ارز مرتبط شده است. سپس با استفاده از رگرسیون سری زمانی با روند ضمنی و تکنیک حالت فضا تاثیر سلیقه به صورت پویا بر نرخ واقعی ارز در طی سال های 1353 تا 1400 برآورد شده است. در این مطالعه تاثیر سلیقه، مترادف با تغییر در ترجیحات مصرف کننده در نظر گرفته شده است که بخشی از روند ضمنی است. نتیجه تخمین نشان می دهد که تاثیر سلیقه به صورت پویا اثر کاهشی بر نرخ واقعی ارز گذاشته است، به طوری که عرض از مبدا رگرسیون هر سال کاهش یافته است. همچنین اثر بهره وری و درآمد سرانه بر نرخ واقعی ارز مثبت و معنادار است اما تاثیر درآمد نفت معنادار نیست. نتیجه عملی اینکه در طی 47 سال اخیر سلیقه مردم ایران با روند ملایم به مصرف کالاهای تجاری خارجی متمایل شده و این امر یکی از علت های کاهش ارزش واقعی پول ملی بوده است.
    کلیدواژگان: نرخ واقعی ارز، سلیقه مصرف کننده، روش حالت فضا، روند ضمنی
  • علی لعل بار*، زهره سنجری کرهرودی، مجید داوودی نصر، حسن سرشار تهرانی صفحات 99-128
    مالیات یکی از مواردی است که مورد توجه سازمانهای مختلف و جامعه قرار دارد و اجتناب از مالیات، نوعی استفاده از خلاهای قانونی در قوانین مالیاتی، در جهت کاهش مالیات میباشد. هدف از این پژوهش واکاوی عوامل موثر بر اجتناب مالیاتی با استفاده از رویکرد فراترکیب (متاسنتز) بوده است. به این منظور، این پژوهش در سال 1401 با رویکرد کیفی و ابزار فراترکیب (متاسنتز)، به ارزیابی و تحلیل نظام مند نتایج و یافته های پژوهشهای پیشین پرداخته است. در این پژوهش در مجموع 170 مقاله استخراج و مورد بررسی قرار گرفت که پس از تجزیه و تحلیل مولفه های مورد نظر 52 مقاله نهایی گردید. یافته های این پژوهش منجر به شناسایی ابعاد دوگانه در قالب 30 متغیر شامل عوامل برون سازمانی و برون سازمانی شد. در انتها با استفاده از روش کمی آنتروپی شانون، بر اساس رویکرد تحلیل محتوا به تعیین ضرایب اثر اجزای شناسایی شده در پژوهش های نهایی شده، پرداخته شد. براساس یافته ها مهمترین شاخصه های موثر بر اجتناب از پرداخت مالیات شرکت ها، تمرکز مالکیت، درصد سود تقسیمی و شهرت مالیاتی می باشند. عواملی نظیر عدم کارایی سرمایه گذاری نیروی کار، مسیولیت اجتماعی و اندازه موسسه حسابرسی پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند. تاکنون توجه به این موضوعات و تکرارپذیری آنها کمتر بوده است.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، کارایی، سرمایه گذاری نیروی کار، مسئولیت اجتماعی، اندازه موسسه حسابرسی
  • سمانه بیدختی، هادی اسماعیل پور مقدم*، سید محمدجواد رزمی صفحات 129-150

    نابرابری درآمد یکی از مهم ترین و پایدارترین مشکلات در جوامع می باشد و کم توجهی به این موضوع می تواند اثرات منفی بسیاری داشته باشد. امروزه شمول مالی به عنوان عامل اثر گذار بر نابرابری درآمد مورد توجه نهاد های مالی و سیاستگذاران قرار گرفته است. ادبیات شمول مالی به ویژه در مورد کشورهای در حال توسعه، هنوز در مراحل اولیه است. این پژوهش به بررسی اثر شمول مالی بر نابرابری درآمد در 18 کشور منتخب در حال توسعه در دوره ی 2019-2005 با استفاده از مدل داده های تابلویی پرداخته است. از آن جا که شمول مالی یک مفهوم چند بعدی با شاخص های مختلف در هر بعد است، این مطالعه به تفکیک، به بررسی دو بعد دسترسی و استفاده می پردازد . همچنین اثر متغیرهای تورم، رشد اقتصادی، بیکاری و باز بودن تجاری بررسی شده است. نتایج، بیانگر آن است که شمول مالی هم در بعد دسترسی و هم در بعد استفاده اثر معکوس و معناداری بر نابرابری درآمد دارد و گسترش شمول مالی به کاهش نابرابری درآمد کمک می کند

    کلیدواژگان: شمول مالی، نابرابری درآمد، کشورهای درحال توسعه، داده های تابلویی
  • یونس نادمی*، سید پرویز جلیلی کامجو، سبحان نظری صفحات 151-172
    فرضیه کوزنتس محیط زیستی بیان می کند که رابطه درآمد سرانه و آلودگی هوا شبیه یک رابطه U معکوس است، بصورتی که در سطوح اولیه توسعه ابتدا با افزایش درآمد سرانه، میزان آلودگی هوا نیز به دلیل رشد شتابان اقتصاد افزایش می یابد اما پس از دستیابی به سطحی آستانه ای از درآمد سرانه، داشتن هوای پاک تبدیل به یکی از مطالبات مهم جامعه می شود و توجه به حفاظت از محیط زیست بیشتر می شود و در نتیجه میزان آلودگی هوا نیز کاهش می یابد. نتایج پژوهش حاضر با بررسی مجموعه ای از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته و با استفاده از روش پانل آستانه ای و در بازه زمانی 2016-1990 نشان می دهد که منحنی زیست محیطی کوزنتس در کشورهای مورد بررسی وجود دارد و ارتقای سطح آموزش یکی از دلایل کاهش میزان آلودگی در این جوامع است. به عبارت دیگر، در سطوح ابتدایی توسعه، آموزش به دلیل عدم گستردگی نمی تواند اکثریت جامعه را از خطرات آلودگی آگاه سازد اما با توسعه نظام آموزشی بخصوص آموزش عالی در فرآیند توسعه، مسیله محیط زیست به یک مسیله اولویت دار برای جامعه تبدیل می شود. بنابراین با توسعه نظام آموزشی، سیاست های کنترل آلودگی و حفاظت از محیط زیست در جامعه شدت می گیرد و در نتیجه موجب کاهش آلودگی محیط زیست می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، انتشار CO2، محیط زیست، منحنی زیست محیطی کوزنتس، مدل پانل آستانه ای
|
  • Yadollah Dadgar *, Fatemeh Fahimifar, Rouhollah Nazari Pages 7-38

    The relationship between economic variables is one of the most important topics in economic literature. Investigating the effect of global oil prices and metal prices on the increase in food prices in recent years has attracted the attention of policymakers and economic researchers as well. Therefore, by using Markov-switching models, this article analyzes food, oil and gold cycles. It determines the correlation between the cycles in question in the period from 1995 to 2022. Based on the results, the correlation between food prices, gold prices and oil prices is positive. Also, the relationship between food prices and gold prices in regime zero (boom) and between food prices and oil prices in regime one (recession) has a more vital link. In oil price models, the length of increasing periods is longer than decreasing periods, but in gold models, it is the opposite. According to the results of the estimated models and the related method, this article indicates the meaningful relationship between the economic variables in the period in question. Hence, considering the relationship between food prices on the one hand and oil and gold prices on the other hand, the results of this article does have significant implication both for the public and private sectors.

    Keywords: Markov-switching models with component structure, food price, Oil Price, gold price
  • Hossein Asgharpur *, Mansour Heydari, Saman Hatamerad, Bahram Adrangi Pages 39-65

    The main purpose of this research is to investigate the important economic factors affecting the exchange rate pass-through to the Consumer Price Index (CPI) of Iran during the period 1993 to 2020. In this regard, by using the two methods of Bayesian model averaging (BMA) and weighted average least squares (WALS), which have been widely considered in recent years, the important factors affecting the exchange rate transition and the order of importance of these variables in Iran are determined, as well as, Random Forest (RF) algorithm has been used to determine the importance and ranking of identified factors.The results of BMA and WALS methods indicate that the variables of government size, level of development, economic uncertainty, and economic conditions are among the most important macroeconomic factors affecting the exchange rate. According to the research findings, controlling the effects of the exchange rate increase on consumer prices (exchange rate pass-through), reducing the size of the government, controlling economic uncertainties, improving economic conditions, and improving the level of development is an inevitable necessity in Iran, Therefore, The most important policy recommendations of this research are to control the effects of the exchange rate increase on the consumer price index in Iran

    Keywords: Exchange Rate Pass-Through, Bayesian Model Averaging, Weighted-Average Least Squares, Random Forest regressor
  • Alireza Nadali, Saleh Ghavidel *, Abudreza Talaneh, Parvaneh Salatin Pages 67-98
    Several factors such as productivity, per capita income, and oil income effective on the real exchange rate. In addition to examining the factors mentioned above, this article examines the change in taste of Iranian consumers from domestic to foreign goods and its effect on the real exchange rate. For this purpose, a theoretical model of consumer behavior, which is a utility function including domestic and foreign goods, has been presented and linked to the real exchange rate. Then, using time series regression with the implicit trend and state space technique, the effect of taste on the real exchange rate has been estimated dynamically during the years 1974 to 2021. The result of the estimation shows that the effect of taste has dynamically reduced the real exchange rate so that the width from the regression's origin has decreased yearly. Also, the effect of productivity and per capita income on the real exchange rate is significant, but the effect of oil income is not significant. The practical results show during the last 47 years, the tastes of the Iranian people have tended to consume foreign commercial goods with a mild trend, and this has been one of the causes of the real value of the national currency.
    Keywords: Real Exchange Rate, Consumer Taste, State Space Method, Underlying Trend
  • Ali Lalbar *, Zohreh Sanjari Karahroudi, Majid Davoudi Nasr, Hasan Sarshar Tehrani Pages 99-128
    Taxation is one of the issues that are considered by various organizations and society and tax avoidance is a kind of use of legal gaps in tax laws to reduce taxes; the purpose of this study is to investigate the factors affecting tax avoidance using a hybrid approach (Metasynthesis). For this purpose, this research in 2022 with a qualitative approach and meta-synthesis tools, has systematically evaluated and analyzed the results and findings of previous research. In this study, a total of 170 articles were extracted and reviewed, and after analyzing the components, 52 articles were finalized. Findings of this study led to the identification of dual dimensions in the form of 30 variables including extra-organizational and extra-organizational factors. Finally, using the Shannon quantitative entropy method, based on the content analysis approach, the effect coefficients of the components identified in the finalized research were determined. Findings showed that the most important indicators affecting corporate tax evasion are concentration of ownership, percentage of dividends and tax reputation; Factors such as inefficiency of labor investment; Social responsibility and the size of the auditing firm have the lowest rank; This means that among the various models and researches studied, less attention has been paid to these issues and their reproducibility.
    Keywords: Tax avoidance, Efficiency, Labor investment, Social responsibility, Audit firm size
  • Samaneh Beydokhti, Hadi Esmaeilpour Moghadam *, Seyed MohammadJavad Razmi Pages 129-150

    Income inequality is one of the most important and stable problems in societies, and neglecting this issue can have many negative effects. Nowadays, financial inclusion as a factor affecting income inequality has attracted the attention of financial institutions and policymakers. The literature related to financial inclusion, especially in developing countries, is still in the early stages. This research investigates the effect of financial inclusion on income inequality in 18 selected developing countries in the period of 2005-2019 using panel data model. Since financial inclusion is a multi-dimensional concept with different indicators in each dimension, this study examines the two dimensions of access and usage separately. Also, the effect of the variables including inflation, economic growth, unemployment and trade openness has been investigated. The results indicate that financial inclusion has a negative and significant effect on income inequality both in terms of access and usage, and expanding financial inclusion helps to reduce income inequality. In both dimensions inflation has a negative effect on income inequality and show that the increase of this variable causes income inequality to decrease. The coefficients of the GDP, unemployment and trade openness are positive and this shows that the increase of each of these variables increases inequality.

    Keywords: Financial Inclusion, Income inequality, Developing countries, panel data
  • Younes Nademi *, Seyaed Parviz Jalili Kamjoo, Sobhan Nazari Pages 151-172
    The goal of this paper is to investigate the effect of education on Environmental Kuznets Curve (EKC). The EKC hypothesis states that the relationship between per capita income and air pollution follows an inverted U-shaped curve. At the initial stages of development, as per capita income increases, so does air pollution due to rapid economic growth and lack of attention to the environment. However, after reaching a threshold level of per capita income and increasing societal welfare, clean air becomes a demand for a healthy life. This leads to increased attention towards pollution control and environmental protection, resulting in a decrease in air pollution beyond a certain level of per capita income. The results of this research, which examined developing and developed countries using the threshold panel method from 1990-2016, confirm the existence of the EKC in these countries. The study also found that education plays a significant role in reducing pollution levels in these communities. At initial stages of development, education is not widespread enough to prevent society from the dangers of pollution. However, with improved development and educational systems - particularly higher education - environmental issues become a priority for society and political authorities. This leads to intensified policies for pollution control and environmental protection resulting in decreased pollution levels on the downward part of the EKC.
    Keywords: education, CO2 emission, Environment, environmental Kuznets curve, threshold panel model