فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 128 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا رضاخانی، محمدرسول خزاعی، آزیتا فرامرزی، مظفر خزاعی* صفحات 266-281
    زمینه

    لانه گزینی تعامل بین بلاستوسیست (رویان) و رحم پذیرنده است که در یک دوره زمانی محدود به نام "پنجره لانه گزینی" رخ می دهد.

    هدف

    مطالعه ی حاضر با هدف بررسی فاکتورهای دخیل در لانه گزینی جنین صورت گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه مروری برای بررسی عوامل موثر بر لانه گزینی، مقاله های فارسی و انگلیسی پایگاه های اطلاعاتی مانند پاب مد، اسکوپوس، ساینس دایرکت، گوگل اسکالر و مگیران از سال 2000 تا 2022 با استفاده از کلیدواژه های لانه گزینی رویان، فاکتورهای موثر بر لانه گزینی و ناباروری بررسی شدند.

    یافته ها

    پذیرندگی رحم برای لانه گزینی رویان توسط هورمون های استروژن و پروژسترون تنظیم می شود. نقص در تنظیم بیان سیتوکین ها، منجر به شکست لانه گزینی خواهد شد. نقش بالقوه فاکتورهای رشد مانند فاکتور مهارکننده لوکمی، اینترلوکین های 1، 6 و 11، فاکتور تحریک کننده کلونی-1، خانواده فاکتور های رشد اپیدرمی و فاکتور رشد شبه انسولینی در فرآیند لانه گزینی مهم توصیف شده اند. ژنهای HOX تنظیم کننده رونویسی هستند که نقش اساسی در رشد جنین دارند، همچنین بیان آن در توسعه لوله های اولیه تناسلی جنس مونث و بعد در رحم بزرگسالان ادامه می یابد. نقش مورفوژن ها در لانه گزینی به اثبات رسیده است و در تعاملات رویان-رحم در طی لانه گزینی موثر هستند.

    نتیجه گیری

    درک بیولوژی و فاکتورهای مولکولی موثر بر لانه گزینی می تواند ناباروری زنان را کاهش داده و به ایجاد درمانهای جدید ناباروری کمک نماید.

    کلیدواژگان: لانه گزینی رویان، ناباروری، پذیرش آندومتر، فاکتورهای مولکولی
  • فراز فرحی عراقی، سید مصطفی مرتضوی*، سمر اسماعیلی، معصومه اسمعیلی صفحات 282-295
    زمینه

    شکاف های لب و کام از شایعترین ناهنجاری های ناحیه صورت هستند که تحت تاثیر عوامل مختلف محیطی و ژنتیکی بروز می کنند. این نقایص قادر به ایجاد مشکلات مختلف از قبیل تغییر شکل ظاهری، مشکلات تغذیه ای، تنفسی و تعاملات اجتماعی برای مبتلایان می شود. شیوع این ناهنجار ی ها در نژادها و کشورهای مختلف متفاوت است.

    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی فراوانی شکاف لب و کام و عوامل مرتبط با آن در نوزادان متولد شده در بیمارستان های شهر کرج در سال های 1393 تا 1397 انجام گردید.

    روش ها

    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی ، روی پرونده نوزادان انجام شد. جامعه مورد بررسی شامل 91563 پرونده نوزاد متولد شده در فاصله سالهای 93 تا 97 در بیمارستانهای کمالی، امام علی (ع)، مریم و قایم شهر کرج بود. از این تعداد 46 نوزاد مبتلا به انواع شکافهای دهانی شناسایی شدند. اطلاعات پرونده ها جمع آوری و با نرم افزار آماری SPSS v24  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    شیوع شکاف دهانی 5/0 در هزار تولد زنده به دست آمد. (08/26%) از نوزادان شکاف لب، (17/52%) شکاف کام و (73/21 %) شکاف لب و کام  داشتند(P = 0.024 ). 52/56 % از نوزادان پسر(P = 0.37)، 08/76 % از مادران در رده سنی 20 تا 30 سال با میانگین سنی 4/24 سال، 69/58% از مادران بارداری اول ، 03/13 % از والدین، سابقه ازدواج فامیلی (001/0 >p)، و  95/36% از مادران گروه خونی A  ، در پرونده داشتند(P = 0.11).

    نتیجه گیری

    شیوع شکافهای دهانی در شهر کرج از آمارهای جهانی و سایر مناطق کشور کمتر است.

    کلیدواژگان: شکاف لب، شکاف کام، شکاف لب و کام، نوزادان
  • عباس درجانی، صدیقه نوروزمهر، حسن عباسپور، فتانه ایمانی، سهیل سلطانی پور* صفحات 296-307
    زمینه

    پایان نامه ها در توسعه علوم کاربردی نقش دارند و زمانی اهمیتی بیشتری پیدا می کنند که نتایج انها به صورت مکتوب دراختیار همگان قرارد داده شوند. مطالعات زیادی درباره وضعیت مقالات مستخرج از پایان نامه های دستیاری و کارشناسی ارشد انجام نشده است.

    هدف

    هدف از این مقاله تعیین وضعیت انتشار مقاله از پایان نامه های دستیاری و کارشناسی ارشد در دانشگاه علوم پزشکی گیلان طی سال های 96-87 می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی و توصیفی داده های مربوط به پدید آورندگان پایان نامه های دستیاری و کارشناسی ارشد در طی سال های 96-87 استخراج گردید. برای یافتن مقالات منتج از پایان نامه، پایگاه های داخلی و خارجی به کمک عنوان، واژه های کلیدی، نام استاد راهنما، مشاور و نام دانشجو مورد جستجو قرار گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 774 پایان نامه ی دفاع شده 449 (58%) مقاله مستخرج از پایان نامه، به ترتیب با 2/41%، 8/11 % ، 44/0% و 56/46% در نمایه های نوع اول، دوم، سوم و سایر نمایه ها به چاپ رسیدند. 66/98% از مقالات چاپ شده از نوع اصیل بودند. 383 (3/85%) پایان نامه فاقد مشاور آمار بودند. میانه ی  زمان دفاع از پایان نامه تا چاپ مقاله حداکثر 2 سال بود.

    نتیجه گیری

    مقالات منتج از پایان نامه روند رو به رشد داشته، بیشتر از پنجاه درصد از انها در نمایه های نوع یک و دو فهرست شده اند. هر چند تحلیل فرایندهای اثر گذار بر این موضوع قابل بررسی می باشد.

    کلیدواژگان: پایان نامه، میزان انتشار، دستیاری پزشکی، تحصیلات تکمیلی
  • بهروز یحیایی، حسام الدین بابایی، لیلا خجسته، عارف آرمین فر*، علی جرجانی، کیمیا جنتی توپکانلو، علیرضا عوض زاده صفحات 308-317
    مقدمه

    امروزه اهمیت کتامین بعنوان یک داروی پرکاربرد در علم پزشکی بویژه بیهوشی غیر قابل چشم پوشی است. از طرفی بعلت افزایش میزان جراحی های مختلف حین بارداری و نیاز مبرم به یک ماده بیهوشی ایمن بر آن شدیم تا مطالعه حاضر را جهت بررسی تغییرات بافت شناسی کلیه که ارگانی حیاتی در حفظ هموستاز و عملکرد طبیعی بدن است، در اثر مواجهه با کتامین تزریقی در نوزادان موش صحرایی مادران دریافت کننده آن انجام دهیم.

    روش ها

     این مطالعه از نوع تجربی بوده که از پانزده سر موش صحرایی ماده استفاده شد که بطور تصادفی به سه گروه کنترل، گروه دریافت کننده دوز کوتاه مدت کتامین بصورت تزریق مکرر و گروه دریافت کننده دوز بلند مدت کتامین تقسیم شدند. سپس تغییرات هیستوپاتولوژیک نوزادان حاصل از باروری این موش ها به روش کیفی با کمک میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

     در گروه دوز کوتاه مدت بیشتر گلومرولها از نظر مورفولوژی طبیعی بوده و تنها برخی از گلومرول ها دچار تحلیل و بی نظمی شده بودند و در تعداد اندکی از آنها جمع شدگی مشاهده شد. در گروه دوز بلند مدت، برخی گلومرول ها دارای اندازه و شکل نامنظم بودند و فضای ادراری کاهش بسیار اندکی را نشان داده بود. همچنین ساختار و شکل سلول های لوله پروگزیمال و دیستال در هر دو گروه کوتاه مدت و بلند مدت طبیعی بوده است.

    نتیجه گیری

     تغییرات کیفی هیستوپاتولوژی در هر دو گروه دریافت کننده دوز کوتاه مدت و بلند مدت کتامین در مقایسه با گروه کنترل چشمگیر نبوده است.

    کلیدواژگان: کتامین، کلیه، نوزاد موش صحرایی، هیستوپاتولوژی
  • آرمین علی گل زاده کنارسری، محمد یخچالی*، کیهان اشرفی، میثم شریف دینی صفحات 318-333
    زمینه

    برخی از حلزون های آب شیرین میزبان واسط ترماتودهای انگل انسان و دام می باشند. مطالعه فون حلزون های آب شیرین و آلودگی سرکری آن ها در تعیین منابع آلودگی با اهمیت می باشد.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر تعیین تنوع و آلودگی سرکری حلزون های آب شیرین لیمنه ایده و فیزیده و تاثیر خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب بر فراوانی و پراکنش آن ها در استان گیلان بود.

    روش ها

    در یک دوره یک ساله، از 117 منطقه در استان گیلان حلزون های آب شیرین لیمنه ایده و فیزیده جمع آوری و شناسایی شدند. از آب هر منطقه برای بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی نمونه برداری شد. تعیین آلودگی سرکری حلزون ها نیز به روش دفع سرکری انجام شد.

    یافته ها

    از 39486 حلزون جمع آوری شده، سه گونه از دو جنس شامل 19726 لیمنه آ اوریکولاریا (96/49%)، 4911  لیمنه آ پالوستریس (44/12%) و 14849 فیزا آکوتا (6/37%) شناسایی شدند. 36/2% حلزون ها آلوده به سرکر بودند. سرکرهای شناسایی شده ژیفیدیوسرکر(94/0%)، اکینوستوم (8/0%)، فورکوسرکوس(44/0%) لوفوسرکوس (16/0%) و ژیمنوسفالوس(02/0%) بودند. بیشترین فراوانی آلودگی سرکری در فصل بهار (37/3%) بود. دما و pH آب تاثیر عکس و شوری و هدایت الکتریکی آب تاثیر مستقیم بر تراکم حلزون ها داشت.

    نتیجه گیری

    تنوع گونه ای حلزون های آب شیرین از گونه های مختلف دو جنس لیمنه آ و فیزا بودند که در فصول مختلف سال در زیستگاهای آبی استان گیلان زندگی می کنند. شاخص های فیزیکوشیمیایی آب بر پراکنش و جمعیت حلزون ها و فراوانی آلودگی سرکری در آن ها تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: حلزون، لیمنه ایده، فیزیده، سرکر، شاخص های فیزیکوشیمیایی، پراکنش، گیلان
  • مریم سادات مصطفی، مستوره صداقت*، شاهرخ مکوند حسینی، سید احمد سید علی نقی صفحات 334-349
    زمینه

    ویروس نقص ایمنی انسانی (اچ.آی.وی) بخاطر معضلات اجتماعی و برچسبی که مبتلایان گرفتار آن می شوند، حایز اهمیت است و شیوع انواع مشکلات روانی، خانوادگی و اجتماعی در افراد مبتلا قابل مشاهده می باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر به منظور ارتقاء سلامت روان، بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر راهبردهای سازگار و راهبردهای ناسازگار تنظیم شناختی- هیجانی افراد مبتلا به اچ.آی.وی بود.

    روش ها

    پژوهش مداخله ای از نوع پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه می باشد. 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه، آزمایشی  و گواه جایگزین شد. پرسشنامه تنظیم شناختی- هیجانی گارنفسکی و همکاران CERQ-SF))  استفاده شد. افراد گروه آزمایشی به مدت ده جلسه دو ساعته تحت آموزش طرحواره درمانی گروهی با مدل طرحواره درمانی یانگ قرار گرفتند. تحلیل داده‏ها، میانگین، انحراف استاندارد و تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS  26   و سطح معناداری (p<0/05) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد، طرحواره درمانی گروهی بر میزان مولفه های راهبردهای سازگار (پذیرش، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و دیدگاه وسیع تر) و مولفه های راهبردهای ناسازگار (سرزنش خود و تلقی فاجعه آمیز) تاثیر داشته ((p<0/001 اما بر میزان مولفه های سرزنش دیگران،  p<0/033 و نشخوار فکری، 102/0 p< تاثیر نداشته است.

    نتیجه گیری

    طرحواره درمانی موجب افزایش بکارگیری راهبردهای سازگار و کاهش راهبردهای ناسازگار شناختی- هیجانی (سرزنش خود و تلقی فاجعه آمیز) افراد مبتلا به اچ.آی.وی شد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، تنظیم شناختی-هیجانی، ویروس نقص ایمنی انسانی (اچ.آی.وی)
  • احسان علیمحمدی*، سیدرضا باقری، کوثر محمدی صفحات 350-359
    مقدمه

    استوماهای سینوس های پارانازال تومورهای خوش خیم و کند رشدی هستند که به طور معمول بی علامت هستند. با این حال، در موارد نادر، این تومورها می توانند بسیاررشد کرده و به ساختارهای هم جوار مانند مغز، چشم یا حفره بینی گسترش یابند و منجر به ایجاد علایم بالینی شوند. این علایم ممکن است شامل سردرد مزمن، احتقان بینی، نقص عصبی و نقص بینایی باشد.
    شرح مورد: اقایی 27 ساله با شکایت از سردرد مزمن وحملات اپنه هنگام خواب به ما مراجعه کردند. در معاینه رینوسکوپی پولیپ های مخاطی ناشی از اینفاندیبولوم مشهود بود. توموگرافی کامپیوتری توده فیبرو استخوانی بسیار بزرگ را در سینوس فرونتال نشان داد. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی مغز با و بدون ماده ی حاجب، یک ضایعه بسیار بزرگ به قطر تقریبا 8 سانتی متری با گسترش به داخل جمجمه را نشان داد که مغز زیرین را تحت فشار قرار داده بود. بیمار تحت عمل جراحی ترکیبی از طریق جمجمه و از طریق حفره ی بینی با استفاده از اندوسکوپ و میکروسکوپ قرار گرفت. علایم بالینی بیمار بعد از عمل جراحی به شکل چشمگیری بهبود یافتند.

    نتیجه گیری

    ما یک مورد بسیار نادر از حملات اپنه ی حین خواب  ناشی از استیومای بسیار بزرگ فرونتو-اتموییدال با گسترش به داخل جمجمه را گزارش کرده ایم. استیومای سینوس فرونتال در صورت تشخیص دیرهنگام می تواند با پیامدهای بالینی خطرناکی همراه باشد. تشخیص زودهنگام ضایعات پارانازال می تواند از گسترش داخل جمجمه ای توده و پیامدهای ناگوار

    کلیدواژگان: استئوما سینوس پارانازال، اپنه هنگام خواب، سینوس فرونتال، عمل جراح
|
  • Leila Rezakhani, Mohammad Rsool Khazaei, Azita Faramarzi, Mozafar Khazaei* Pages 266-281
    Background

    Embryo implantation involves the interaction between the blastocyst and the host uterus that occurs over a limited period called the implantation window.

    Objective

    The present study was conducted to investigate the factors involved in embryo implantation.

    Methods

    In this review study, to review the effective factors in implantation, Persian and English articles from databases such as PubMed, Scopus, Science Direct, Google Scholar, and MagIran from 2000 to 2022 using the keywords of embryo implantation, effective factors in implantation and infertility were investigated.

    Results

    Uterine receptivity for embryo implantation is regulated by the ovarian hormones estrogen and progesterone. Defects in the regulation of cytokine expression will lead to incomplete implantation failure. The potential role of growth factors such as leukemia inhibitory factor, interleukin-1, interleukin-6, interleukin-11, colony stimulating factor-1, epidermal growth factor family, and insulin-like factor in the important implantation process has been described. HOX genes are transcriptional regulators that play an essential role during embryonic development and continue to be expressed in the development of primary female reproductive tract tubes and then in the adult uterus. The role of morphogens in implantation has been proven and they are effective in embryo-uterine interactions during this process.

    Conclusion

    Understanding the biology of implantation can reduce female infertility and help develop new therapies for fertility.

    Keywords: Embryo implantation, Infertility, Endometrial receptivity, Molecular factors
  • Faraz Farahi Araghi, Seyed Mostafa Mortazavi*, Samar Esmaeili, Masoumeh Esmaily Pages 282-295
    Background

    Cleft lip and palate are the most common congenital anomalies in the head and neck region, which are affected by environmental and genetic factors. These defects can cause serious problems such as deformity, nutritional, respiratory and social interactions for patients.

    Objective

    The current study was performed to investigate the frequency of cleft lip and palate and its related factors in infants born in Karaj’s hospitals during 2014 to 2018.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on the case of newborns. The studied population included 91,563 cases of babies born between 1993 and 1997 in Kamali, Imam Ali (AS), Maryam and Qaim hospitals in Karaj. Of these, 46 babies were identified with various types of oral clefts. The information of the files was collected and analyzed with SPSS v24 statistical software..

    Results

    The prevalence of oral cleft was 0.5 per thousand live births. (26.08%) of infants had cleft lip, (52.17%) cleft palate, and (21.73%) cleft lip and palate (P = 0.024). 56.52% of male babies (P = 0.37), 76.08% of mothers in the age group of 20 to 30 years with an average age of 24.4 years, 58.69% of first pregnancy mothers, 13.03% of parents, history Family marriage (P< 0.001), and 37% of mothers had blood type A in the file (P = 0.11).

    Conclusion

    The prevalence of oral clefts in Karaj is lower than the global statistics and other regions of the country.

    Keywords: cleft lip, cleft palate, palate, infants
  • Abbas Darjani, Sedigheh Norouzmehr, Hassan Abbaspour, Fataneh Imani, Soheil Soltanipour* Pages 296-307
    Background

    research theses can have a significant impact on the development of applied sciences, especially when their results are presented to the public. There are few studies about publishing papers based on residency and master’s theses.


    Objective

    to determine publishing papers based on residency and master’s theses in Guilan University of Medical Sciences (GUMS) during 2008-2018.

    Methods

    this descriptive cross-sectional study retrieved information on residency and master’s theses from 2008 to 2018. Then searched international and national medical databases according to the title of theses, keywords, and the names of supervisors, consultants, and students.

    Results

    449 (58. %) papers were published from 774 theses. 41.2%, 11.8%, 0.44% and, 46.56% were indexed in type one, two, three and, other types of scientific indexes respectively. 98.66% of papers were original articles. 383 (85.3%) of theses did not have statisticians’ consultants. And the maximum median time from defending theses to the publication of a paper was two years.

    Conclusion

    publication of papers increased at GUMS compared to the past, and more than fifty percent were indexed in scientific indexes types one and two. However, associated factors with the publishing papers process should be surveyed.

    Keywords: Thesis, Publication rate, residency, Postgraduate
  • Behrooz Yahyaei, Hesamedin Babaei, Leila Khojasteh, Aref Arminfar*, Ali Jorjani, Kimia Jannati Toupkanloo, Alireza Avazzadeh Pages 308-317
    Background

     Nowadays, the importance of ketamine as a widely used drug in medicine, especially anesthesia, cannot be ignored. On the other hand, due to the increase in the number of different surgeries during pregnancy and the urgent need for a safe anesthetic agent, we decided to conduct this study to investigate the histological changes of the kidney, which is a vital organ in maintaining homeostasis and normal body function, in infants of maternal rats receiving injectable ketamine.

    Method

     It was a laboratory field study that used fifteen female rats, which were randomly divided into three groups. The control groups, the group receiving short-term doses of ketamine through repeated injections and the group receiving long-term doses of ketamine. Then the histopathological changes of newborns resulting from the fertility of these rats was evaluated qualitatively with the help of an optical microscope.

    Result

     In the short-term dose group, most of the glomeruli were normal in terms of morphology, only some of the glomeruli were disorganized and in a small number of them, shrinkage was observed. In the long-term dose group, some glomeruli had irregular size and shape, and the urinary space showed a small decrease. Also, the structure and shape of proximal and distal tubule cells were normal in both short-term and long-term groups.

    Conclusion

     The qualitative changes of histopathology in both groups receiving short-term and long-term doses of ketamine were not significant compared to the control group.

    Keywords: Ketamine, Kidney, Neonatal Rats, Histopathology
  • Armin Ali Golzadeh Kenarsari, Mohammad Yakhchali*, Keyhan Ashrafi Fashi, Meysam Sharifdini Pages 318-333
    Background

    Some freshwater snails are as intermediate hosts of human and animal parasitic trematode. Study on freshwater snails’ fauna and cercariae infection play important role to detect sources of infection.

    Objective

    The aim of the present study was to determine diversity and cercariae infection of Lymnaeidae and Physidae freshwater snails and effects of physicochemical parameters of water on their abundance and distribution in Guilan province, North of Iran.

    Methods

    Over one year, a total of 117 regions in Guilan province were investigated for Lymnaeidae and Physidae freshwater snails and identified. Water samples of each region was also collected for physicochemical analyses. Identified snails were examined for cercariae infection by shedding method.

    Results

    Of 39,486 collected snails, three species of two genera including 19,726 Lymnaea auricularia (49.96%), 4911 L. palustris (12.44%), and 14849 Physa acuta (37.6%) were identified. Cercariae infection rate was 2.36%. Identified cercariae were xiphidiocercariae (0.94%), echinostome (0.8%), furcocercous (0.44%), lophocercous (0.16%), and gymnocephalous (0.02%). The highest infection rate was in spring (3.37%). Temperature and pH had inverse effect and salinity and water electrical conductivity had direct effects on snails’ density.

    Conclusion

    Two genera of Lymnaea and Physa exist in examined aquatic habitats of Guilan province, North of Iran in different seasons of a year. The physicochemical parameters of water had effects on distribution and snails’ density and also abundance of cercariae infection in them.

    Keywords: Snail, Lymnaeidae, Physidae, Cercariae, Physicochemical Parameters, Distribution, Guilan
  • Maryamsadat Mostafa, Mastooreh Sedaghat*, Shahrokh Makvand Hoseini, Seyed Ahmad Alinaghi Pages 334-349
    Background

    The human immunodeficiency virus (HIV) is important because of the social and labeling problems, and the prevalence of a variety of psychological, family, and social problems can be observed in these individuals.

    Objective

    The aim of this study, in order to promote mental health, is to investigate the effectiveness of schema therapy on adaptive and maladaptive strategies of cognitive-emotional regulation of people living with HIV (PLWH).

    Methods

    The research is an interventional study that used a pretest-posttest design and control group. Thirty people were selected by convenience sampling method and randomly divided into two groups, experimental and control. Garnefski et al.'s cognitive-emotional regulation (CERQ-SF) questionnaire was used. The experimental group received ten two-hour sessions of group treatment with Young's schema therapy model. To analyze the data, mean and standard deviation (SD) and analysis of covariance were used by SPSS 26 and P<0/05.

    Results

    The results analysis of covariance showed that group treatment schema therapy improved the extent of adaptive strategies (acceptance, positive refocusing, refocusing on planning, positive reappraisal, and broader perspective) and maladaptive strategies (self-blame and catastrophic perception), (p<0.001), However, there was not any improve in terms of blaming others, (P<0/033) and rumination (P<0/102).

    Conclusion

    Schema therapy has increased the use of adaptive strategies and decreased maladaptive cognitive-emotional strategies (self-blame and catastrophic perception) in PLWH.

    Keywords: Schema Therapy, Cognitive-Emotional Regulation, Human Immunodeficiency Virus (HIV), AIDs
  • Ehsan Alimohammadi*, Seyed Reza Bagheri, Kousar Mohammadi Pages 350-359
    Background

    Paranasal sinus osteomas are benign, slow-growing tumors that are typically asymptomatic. However, in rare cases, these tumors can grow to a giant size and extend into neighboring structures such as the brain, orbit, or nasal cavity, leading to clinical symptoms. These symptoms may include chronic headaches, rhinorrhea, neurological deficits, and visual impairment.

    Case presentation

    Here, we present the case of a 27-year-old male patient who presented to our hospital with chronic headaches and frequent sleep apnea. Upon rhinoscopic examination, mucosal polyposis was observed. Further evaluation through computed tomography revealed a giant fibroosseous tumor in the frontal sinus, which exhibited aggressive extension into the brain parenchyma.
    Contrast-enhanced magnetic resonance imaging confirmed the presence of a giant tumor with an 8 cm diameter, exerting a mass effect on the underlying brain tissue. To address this complex case, the patient underwent a combined transcranial and transnasal surgical approach. Following the surgery, the patient experienced significant improvement in his symptoms.

    Conclusions

    This report highlights a rare case of sleep apnea secondary to a giant frontoethmoidal osteoma with intracranial extension. The presence of frontal sinus osteomas can lead to serious clinical consequences. Timely diagnosis and intervention are crucial to prevent intracranial extension and mitigate potential complications associated with these lesions.

    Keywords: paranasal sinus osteoma, sleep apnea, frontal sinus, surgery