فهرست مطالب

مطالعات در دنیای رنگ - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 51، زمستان 1402)

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 51، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مائده پورفتح الله* صفحات 331-342

    امروزه، بهره گیری از فناوری های جدید نورپردازی، موجب شده است تا رنگ نور به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در برنامه ریزی و طراحی فضاهای شهری، در نظر گرفته شود. به دلیل ابعاد گسترده و تاثیرات رنگ نور بر انسان و محیط زیست، عوامل مختلف در تصمیم گیری و انتخاب رنگ نور باید صورت گیرد. در این محیط ها توجه صرف به انسان می تواند آثار زیان باری برای محیط زیست داشته باشد. در این مقاله، سه سناریو رنگ نور مبتنی بر پسندهای محیطی و نظر متخصصان برای نورپردازی محور باغ فردوس تا تجریش تحلیل می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد، برای کسب بهترین نتایج در راستای ارتقا تجربه دیداری و توجه به عوامل غیردیداری، بهترین انتخاب تعریف دو سناریو طراحی مختلف، برای ساعت های اولیه و پایانی شب است. در پایان، مدل پیشنهادی برای انتخاب رنگ بر اساس پسندهای محیطی و ملاحظات مورد نظر ارایه می شود.

    کلیدواژگان: رنگ نور، نورپردازی، منظر شبانه، تجربه کاربری، باغ فردوس تا تجریش
  • مهدی رازانی*، لیلی نعمانی خیاوی صفحات 343-358
    استحکام بخشی از مهم ترین اقدامات حفاظتی و مرمتی است که برای پایدارسازی آثار آسیب دیده و به خصوص یادمان های تاریخی، مورداستفاده قرار می گیرد. عمدتا سنگ ها، آجرها و ملاط ها مصالحی متخلخل ناهمگن و ازلحاظ ترکیب شیمیایی پیچیده هستند و فرآیند استحکام بخشی آن ها به متغیرهای زیادی همچون خواص ذاتی، میزان آسیب دیدگی، ماده استحکام بخش و شرایط و روش اعمال ماده وابسته است. از طرفی مسیله عمق نفوذ ماده استحکام بخش چالشی در استفاده از مواد و بررسی کارایی و اثربخشی آن ها است. در این پژوهش روش های معمول برای سنجش میزان عمق نفوذ ماده پس از درمان ماده استحکام بخش در آثار متخلخل با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، موردبررسی قرارگرفته است. این مقاله به بررسی روش های مختلف شیمیایی، مکانیکی، تصویری و طیف سنجی برای اندازه گیری عمق نفوذ مواد تثبیت کننده در مواد و مصالح متخلخل می پردازد.
    کلیدواژگان: حفاظت و مرمت، ماده استحکام بخش، پوشش دهی، مصالح، تخلخل، عمق نفوذ
  • مژگان حسین نژاد*، سهراب نصیری صفحات 359-375

    در حوزه های جدید فناوری، دیودهای نورتاب آلی و بهینه سازی اجزای آن بسیار مورد توجه می باشد. کمپلکس های آلی- معدنی دارای فلزات سنگین بوده که منجر به اختلاط منیفولدهای یگانه و سه گانه شده و بازده انتشار را افزایش می دهد. برای اینکه دیودهای نورتاب آلی در کاربردهای نمایشگر مفید باشند، انتشار واقعی قرمز، سبز و آبی با بازده نور کافی و رنگی مناسب مورد نیاز است. فلزات واسطه که برای تهیه کمپلکس های آلی-معدنی نشرکننده مورد استفاده قرار می گیرد عبارتند از: ایریدیم، پلاتین، اسمیم و روی (II). توسعه این ترکیبات وابسته به استخلاف ها و واحدهای ساختاری آلی بوده که به عنوان لیگاند، مورد استفاده قرار می گیرند. تحقیقات نشان می دهد که پلاتین و ایریدیم بهترین عملکرد را در تهیه کمپلکس های آلی- معدنی نورتاب دارند. در این مقاله، مروری بر پیشرفت های اخیر در توسعه ترکیبات آلی-معدنی مورد استفاده در دیودهای نورتاب آلی انجام می شود. نحوه تهیه ساختار بهینه برای دستیابی به خلوص رنگ و توسعه کاربرد ترکیبات آلی- معدنی نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: دیودهای نورتاب آلی، تابنده های آلی- معدنی، ایریدیم، پلاتین، نمایشگر
  • محسن محمد رائی نایینی*، مجتبی جلیلی، سعید باستانی، سارا خمسه صفحات 377-406
    نیاز روزافزون بشر به انرژی، در کنار افزایش جمعیت جهان موجب افزایش جهانی تقاضا برای انرژی در سطح جهانی شده است. همین امر یک حرکت جهانی به سوی منابع جدید انرژی و به ویژه انرژی های سبز با حداقل عوارض منفی برای محیط زیست رقم زده است که در راس آنها انرژی خورشید است. از سوی دیگر، یک پیش نیاز مهم در رشد جایگاه سلول های خورشیدی، کاهش هزینه تولید این سلول ها و همچنین افزایش سرعت تولید آنها در مقیاس وسیع است، موضوعی که با بهره گیری از روش های چاپی به خوبی قابل حصول است. در این مقاله، موضوع بحران جهانی انرژی و اهمیت آن معرفی شده و در ادامه، روش های مواجهه با این بحران به اختصار بیان شده اند. همچنین انواع سلول های خورشیدی و آخرین دستاوردها در مورد آنها مرور شده اند و ظرفیت انواع روش های چاپی برای بهره گیری در تولید هر دسته از انواع سلول های خورشیدی بررسی شده اند. در پایان به پیش بینی ها از آینده ی بازار سلول های خورشیدی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بحران جهانی انرژی، ردپای زیست محیطی، گرمایش جهانی، سلول های خورشیدی چاپی، الکترونیک چاپی
  • مهدیه قمری*، زهرا صالحی صفحات 407-420

    در سال های اخیر تقاضا برای محصولات غذایی طبیعی با کیفیت مناسب و محصولات غذایی با حداقل فرآوری و با ارزش تغذیه ای بالا افزایش یافته است. یکی از مهم ترین مواد طبیعی مورد تقاضا، مواد رنگزای خوراکی طبیعی می باشند. میدان های الکتریکی پالسی یک فناوری نگهداری غیرحرارتی می باشد که در پردازش مواد غذایی در دو حوزه ی اصلی یعنی غیرفعال سازی میکروبی و حفاظت از مواد غذایی مایع، و همچنین افزایش انتقال جرم و بافت در جامدات و مایعات متمرکز است و به دلیل جلوگیری از تغییرات نامطلوب مورد توجه قرار گرفته است. فرآیند پالس الکتریکی روشی است که در آن از میدان های الکتریکی پالس دار با ولتاژ بالا در زمان کوتاه برای مواد غذایی که بین دو الکترود قرار گرفته است، استفاده می شود. به دلیل کوتاه بودن زمان پالس ها، گرمای کمی در ماده غذایی ایجاد می شود و بدین ترتیب در مواد غذایی که تحت فرآیند پالس الکتریک قرار گرفته اند، مواد مغذی، ویتامین ها، بافت و عطر و طعم و نیز میکروساختار ماده غذایی نسبت به نمونه هایی که فرآیند حرارتی به آنها اعمال می شود بهتر حفظ می گردد. مواد رنگزای طبیعی به فرآیندهای اعمال شده در روش های استخراج مرسوم مانند تنش های حرارتی، مکانیکی و شیمیایی بسیار حساس هستند. در این راستا، فناوری میدان الکتریکی پالسی (PEF) به عنوان یک جایگزین غیرحرارتی می توان امیدوار بود.

    کلیدواژگان: پالس الکتریکی، استخراج، مواد رنگزای طبیعی، صنایع غذایی
  • طاها قیم حسن خانی، مهرناز قراگوزلو*، سعید رضا الله کرم صفحات 421-436

    فعالیت شیمیایی بالای آلیاژهای منیزیم با وجود اینکه به این دسته از فلزات خواص زیست تخریب پذیر بخشیده و همچنین جایگاه مهمی به عنوان آند فدا شونده در مباحث حفاظتی به آنها عطا کرده است اما  سبب شده که از لحاظ مقاومت خوردگی و سایشی نقاط ضعف مهمی داشته باشند و استفاده از آنها در صنعت محدود شود. اما این نقاط ضعف مذکور بیشتر با سطح ماده برهمکنش دارد و با استفاده از اصلاح سطح مناسب می توان بر آن فایق آمد. اکسید شدن پلاسمای الکتروشیمیایی (PEO) یک روش محبوب برای اصلاح سطح آلیاژهای منیزیم است که یک لایه رویین سرامیکی بر سطح آلیاژ ایجاد می کند که همین لایه سرامیکی هم بی نقص نیست. وجود یک ساختار متخلخل در این لایه نقطه ضعف مهم آن است، چرا که مسیر مناسبی برای نفوذ عوامل خورنده به سطح عریان زیرلایه می باشد. یکی از مسایل جذاب برای محققان مقابله با این تخلخل به کمک استفاده از افزودنی های سرامیکی مناسب در الکترولیت، حین انجام فرآیند می باشد. نانوذرات اکسید روی گزینه مناسبی برای این امر می باشد. این نانوذرات چند عملکردی  هستند که در این مقاله تاثیرات آن ها بر خواص خوردگی و همچنین خواص ضدباکتری مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: آلیاژهای منیزیم، نانوذرات رنگدانه اکسیدروی، اکسیداسیون پلاسمای الکتروشیمیایی، خوردگی، خواص ضد باکتری
|
  • Maedeh Pourfathollah * Pages 331-342

    Nowadays, the use of new lighting technologies has led to considering light color as one of the influential factors in urban space planning and design. Due to the extensive dimensions and the impact of light color on humans and the environment, various considerations must be considered when deciding and choosing light colors. In these environments, focusing solely on humans can have detrimental effects on the environment. This article analyses three scenarios for the Ferdous Garden to Tajrish axis, considering environmental preferences for color and expert considerations in choosing light colors. The results show that the best definition to obtain the best results for increasing the visual experience and non-visual factors is two different design scenarios for the early and late hours of the night. Finally, proposed steps for color selection based on environmental preferences and considerations are presented.

    Keywords: Color of light, Lighting, night view, user experience, Ferdous Garden to Tajrish
  • Mehdi Razani *, Leyli Nemani Khiavi Pages 343-358
    Consolidation is one of the most important processes for conservation and restoration, particularly for historical monuments. It is typically made of porous, heterogeneous, and complex materials such as stones, bricks, and mortars. The effectiveness of the consolidation process depends on various factors, including the inherent properties and degree of damage to the material, as well as the condition and method of application of the consolidating material. However, achieving sufficient penetration depth of the reinforcing material is a challenge and can negatively impact the efficiency and effectiveness of the used materials. This research investigates conventional methods for measuring the penetration depth of consolidating materials in porous substrates. This research investigates imaging and spectroscopy techniques for measuring the penetration depth of consolidating materials in porous substrates.
    Keywords: Conservation, Restoration, Consolidating, coating, Materials, Porosity. Penetration depth
  • Mozhgan Hosseinnezhad *, Sohrab Nasiri Pages 359-375

    In new technology fields, organic light emitting diodes (OLED) and the optimization of its components are of great interest. Organometallic complexes contain heavy metals, leading to the mixing of single and triple manifolds and increasing emission efficiency. For OLEDs to be useful in display applications, true red, green, and blue emissions of sufficient luminous efficiencies and proper chromaticity are required. The transition metals used to prepare emitting organometallic complexes are iridium, platinum, osmium and zinc (II). The development of these compounds depends on substitutions and organic structural units that are used as ligands. The results show that platinum and iridium have the best performance in preparing luminous organometallic complexes. In this article, a review of the recent progress in the development of organometallic compounds used in organic light-emitting diodes is highlighted. The preparation of optimal structure to achieve color purity and the development of the application of organometallic compounds will also be investigated.

    Keywords: Organic light-emitting diodes, organometallic emitter, Iridium, Platinum, Display
  • Mohsen Mohammad Raei Nayini *, Mojtaba Jalili, Saeed Bastani, Sara Khamseh Pages 377-406
    The ever-increasing human need for energy and the increase in the world's population have caused significant demand increases. This has created a global movement toward new energy sources, especially green energies with minimal negative environmental effects, with solar energy on top. On the other hand, an important requirement in the growth and consolidation of the position of solar cells is the reduction of the production cost of these cells and the increase in the speed of their production on a large scale, which can be achieved by using printing methods. The global energy crisis and its significance are first discussed in this study, after which the solutions are briefly discussed. Additionally, the different types of solar cells and their most recent advancements have been reviewed, and different printing techniques that may be exploited in each form of solar cell have been explained. Finally, the market forecasts for solar cells have been studied.
    Keywords: Global energy crisis, environmental foot print, global warming, printed solar cells, Printed electronics
  • Mahdieh Ghamary *, Zahra Salehi Pages 407-420

    In recent years, the demand for good quality natural products and minimally processed products with high nutritional value has increased. One of the most important natural materials in demand is natural edible dye. Pulsed electric fields in food processing focus on two main areas: microbial inactivation and preservation of liquid foods and enhancing mass and tissue transfer in solids and liquids. The pulse process uses pulsed electric fields with high voltage, which are used quickly for the food between two electrodes. Due to the short duration of the pulses, a little heat is generated in the foodstuff. Thus, the nutrients, vitamins, texture and flavour, as well as the microstructure of the foodstuff, are better preserved than the samples that are subjected to the thermal process. Natural dyes are very sensitive to the processes applied in conventional extraction techniques, such as thermal, mechanical and chemical stresses. Pulsed electric field (PEF) technology is promising as a non-thermal alternative.

    Keywords: Electric pulse, Extraction, Natural Dye, Food Industry
  • Taha Ghaiem Hasankhani, Mehrnaz Gharagozlou *, Saeed Reza Allahkaram Pages 421-436

    Although the high chemical activity of magnesium alloys has given these metals biodegradable properties and an important place as a sacrificial anode in protection issues, it has caused them to have important weaknesses in corrosion and wear resistance. Their use in industry should be limited. However, these weaknesses mostly interact with the material's surface and can be overcome using appropriate surface modification. Electrochemical plasma oxidation (PEO) is a popular method to modify the surface of magnesium alloys, which creates a ceramic coating layer on the surface of the alloy, which is not perfect. The presence of a porous structure in this layer is its important weakness because it is a suitable path for the penetration of corrosive agents to the bare surface of the substrate. One of the attractive issues for researchers is to deal with this porosity by using appropriate ceramic additives in the electrolyte during the process. Zinc oxide nanoparticles are a good option for this. These nanoparticles are multifunctional, and in this article, their effects on corrosion properties and antibacterial properties are investigated

    Keywords: Magnesium alloys, Nanoparticles of Zinc oxide pigment, Plasma electrolytic oxidation, Corrsion, Antibactrial properties