فهرست مطالب

طب توانبخشی - سال دوازدهم شماره 4 (مهر و آبان 1402)

فصلنامه طب توانبخشی
سال دوازدهم شماره 4 (مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • الهام نصیری، اشرف کربلایی نوری*، سید علی حسینی صفحات 620-629
    مقدمه و اهداف

    اهمیت مشارکت توسط سازمان بهداشت جهانی مورد تایید قرار گرفته است و این مفهوم در سیاست ارایه خدمات بهداشتی گنجانده شده است. در پژوهش ها به اثرات مثبت مشارکت در مداخلات مبتنی بر آکوپیشن در بیماران مبتلا به اختلالات شدید روانی ازجمله اسکیزوفرنی در بخش های حاد و بستری اشاره شده است. هدف مقاله حاضر، مروری بر مداخلات مبتنی بر آکوپیشن در بیماران  مبتلا به اختلالات شدید روانی است.

    مواد و روش ها

    نوع این مطالعه مرور روایتی است. جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی گوگل اسکالر، پابمد، ساینس دایرکت، اسکوپوس، کاکرین، مدلاین، سای اینفو و ات سیکر با کلیدواژه های Severe mental disorder, Serious mental illness, Schizophrenia, Major depression disorder, bipolar disorder, Occupational therapy, Occupation, Occupation-based intervention بدون محدودیت سال انجام شد. عنوان و چکیده 480 مقاله بررسی شدند.

    یافته ها

    تعداد 12 مطالعه در مرور وارد شدند. 2 مطالعه درزمینه مداخلات مبتنی بر آکوپیشن در بیماران با اختلالات روان پزشکی بستری، 5 مطالعه درزمینه مداخلات مبتنی بر آکوپیشن در بیماران سرپایی و 5 مطالعه در حوزه این مداخلات در بیماران با اختلالات روان پزشکی سرپایی و بستری بوده است. از بین آن ها یکی از این مطالعات به بررسی چالش های موجود در مداخلات مبتنی بر آکوپیشن پرداخته است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مداخلات مبتنی بر آکوپیشن در بیماران شدید روانی در بخش های بستری و سرپایی بیشتر به هدف کاهش علایم مورد استفاده قرار گرفته اند و کمتر اثربخشی این مداخلات جهت حفظ و یا ارتقای عملکرد آکوپیشنی در این جمعیت در نظر گرفته شده است. در طراحی این مداخلات، بیشتر از مدل کانادایی کاردرمانی و مدل بهبودی استفاده شده است. درنهایت برای رسیدن به نتایج بهتر توان بخشی روانی اجتماعی و در جایی که مداخلات مبتنی بر آکوپیشن به افزایش کیفیت زندگی منجر می شود، باید به حل چالش ها در این حوزه پرداخته شود.

    کلیدواژگان: بیماران شدید روانی، کاردرمانی، مداخلات مبتنی بر آکوپیشن
  • رضا سعیدی نیشابوری، رضا رجبی*، هومن مینونژاد، یوسف مقدس تبریزی صفحات 630-647
    مقدمه و اهداف

    امروزه با تغییر سبک زندگی، شاهد افزایش ناهنجاری های اسکلتی عضلانی غیرساختاری هستیم. ازاین رو، از روش های مختلفی جهت اصلاح این ناهنجاری ها استفاده می شود. روش هایی که ناهنجاری و اصلاح آن را موضعی می داند، تا آن هایی که با نگاه ویژه به مغز به اصلاح ناهنجاری پرداخته اند. درهرصورت درک صحیح علت و مکانیسم ایجاد ناهنجاری، در طراحی روش اصلاحی مناسب حایز اهمیت است. هدف از مطالعه حاضر بررسی مطالعاتی است که به نقش مغز در اصلاح این نوع از ناهنجاری ها پرداخته اند.

    مواد و روش ها

    مقالات منتشرشده در سال های 2005 تا 2020 جست وجو و بررسی شدند. در جست وجوی مقالات از موتورهای جست وجو گوگل اسکالر و آکادمیک سرچ و پایگاه های پابمد، اسکوپوس و وایلی استفاده شد. از میان 70 مقاله، 20 مقاله با معیارهای ورود و خروج انتخاب و موردمطالعه و بررسی کامل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر تعداد 20 مقاله که عمدتا به نقش کورتکس مغز، تقویت ارادی کنترل عضلات و آگاهی از وضعیت بدن در اصلاح ناهنجاری های وضعیتی پرداخته بودند، موردمطالعه و بررسی قرار گرفتند. تعدادی از محققین با بررسی تصویر مغزی ساختار اسکلتی عضلانی ، رفتار عضلات و الگوی حرکتی افراد در حفظ وضعیت بدنی به این نتیجه رسیده اند که این دو بر هم تاثر متقابل دارند. همچنین گروه دیگری از محققین در مطالعات خود نقص عملکرد عضلات و به دنبال آن وضعیت بدنی ضعیف را بیش از همه مرتبط با نقص آگاهی از وضعیت بدن دانسته اند. در 6 مطالعه، خوداصلاحی وضعیت بدنی، تاثیر قابل توجهی بر اصلاح وضعیت ستون فقرات داشتند. در 2 مطالعه نیز تقویت آگاهی از وضعیت بدن را در اصلاح وضعیت بدن و حفظ آن موثر دانسته اند و در یک مطالعه تغییرات نقشه قشر حرکتی مغز و همراهی آن با اختلال در کنترل وضعیت بدنی ارتباط معناداری با بروز کمردرد در افراد دارای کمردرد راجعه داشته است.

    نتیجه گیری

    مطالعات اگرچه بر نقش کورتکس مغز و ارتباط تصویر اندام ها در مغز (آدمک حسی حرکتی) با اصلاح وضعیت بدنی اذعان کرده اند، اما درخصوص روش های بهبود این تصویر و تاثیر آن بر اصلاح ناهنجاری های وضعیتی ناکافی بوده اند.

    کلیدواژگان: کنترل وضعیت بدنی، تصویر مغزی، عدم تعادل عضلانی
  • محمدحسین خباز کبابی، نجمه رضائیان*، حسین نگهبان سیوکی، علی یعقوبی صفحات 648-661
    مقدمه و اهداف

    تمرینات محدودیت جریان خون به عنوان یک روش موثر در هایپرتروفی عضلانی و توان بخشی توصیه شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تمرینات مقاومتی همراه با محدودیت جریان خون بر سطوح سرمی سیروتویین 1، ویسفاتین و نیتریک اکساید در ورزشکاران مرد نخبه پس از جراحی رباط صلیبی قدامی بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 20 ورزشکار مرد نخبه داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند و به طور تصادفی به 2 گروه شامل گروه تمرینات مقاومتی- محدودیت جریان خون و گروه تمرینات مقاومتی تقسیم شدند (10 نفر در هر گروه). آزمودنی های هر دو گروه در 12 هفته تمرینات مقاومتی (2-4 دوره با شدت 30-70 درصد 10 تکرار بیشینه) شرکت کردند. آزمودنی ها در گروه تمرینات مقاومتی- محدودیت جریان خون، تمرینات مقاومتی را با بستن کاف فشار در قسمت بالای ران و در فشار 120-180 میلی متر جیوه انجام دادند. خونگیری قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی از همه آزمودنی ها جهت اندازه گیری سطوح سرمی شاخص های خونی مورد بررسی انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس و تی زوجی در سطح معنا داری 0/05>P انجام شد.

    یافته ها

    اجرای 12 هفته تمرینات مقاومتی- محدودیت جریان خون موجب افزایش معنادار سطوح سرمی سیروتویین 1 (0/001>P)، ویسفاتین (0/02=P) و نیتریک اکساید (0/01=P) در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون شد. علاوه براین، بررسی بین گروهی نشان داد تمرینات مقاومتی- محدودیت جریان خون موجب افزایش معنادار سطوح سرمی سیروتویین 1 (0/001>P) و نیتریک اکساید (0/002=P) در مقایسه با گروه تمرینات مقاومتی شد.

    نتیجه گیری

    تمرین مقاومتی در ترکیب با محدودیت جریان خون در مقایسه با تمرین مقاومتی به تنهایی بعد از جراحی رباط صلیبی قدامی در ورزشکاران نخبه می تواند موجب افزایش غلظت سرمی سیرتویین و نیتریک اکساید شود.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، ورزشکاران نخبه، آسیب ورزشی، بازتوانی
  • سید اشکان اردیبهشت، هومن مینونژاد*، رضا رجبی، فواد صیدی صفحات 662-675
    مقدمه و اهداف

    اسکولیوز با علت ناشناخته نوجوانی یکی از انحرافات ساختاری ستون فقرات با علت ناشناخته است که چیزی حدود 80 تا 85 درصد از موارد اسکولیوز را شامل می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر و تداوم اثر تمرینات اصلاحی تلفیقی برشدت اسکولیوز در دختران مبتلا به اسکولیوز با علت ناشناخته نوجوانی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و با گروه کنترل می باشد که بر روی 32 دختر (سن 2/25±13/97 سال، قد 7/978±153/97 سانتی متر، وزن 6/423±52/03 کیلوگرم)، مبتلا به اسکولیوز با علت ناشناخته نوجوانی با انحراف در صفحه فرونتال C شکل ناحیه سینه ایی انجام شده است که به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (حرکات اصلاحی تلفیقی) و گروه کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از رادیوگرافی زاویه کاب استفاده شد. تمام اندازه گیری ها قبل از آزمایش، بلافاصله پس از 12 هفته تمرین و 12 هفته پس از پایان مداخله صورت گرفت. از تحلیل واریانس چندمتغیره برای داده های تکراری جهت بررسی تغییرات درون گروهی و از آزمون تحلیل کوواریانس برای بررسی تفاوت های بین گروهی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج میانگین زاویه کاب در سه زمان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به ترتیب در گروه کنترل 60/8 ، 16/5 و 16/85 و در گروه آزمایش 16/04، 11/26 و 11/01 بیانگر بهبود قابل توجهی در میزان زاویه کاب (P<0/05) در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در طول زمان بوده و در گروه آزمایش، این بهبود پس از 12 هفته پیگیری ماندگار ماند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش می توان گفت که حرکات اصلاحی تلفیقی با بهره گیری از تمرینات منتخب و روش های مطرح در بهبود زاویه اسکولیوز می تواند باعث کاهش درجه زاویه انحناء در اسکولیوز با علت ناشناخته نوجوانی شود و استفاده از این برنامه تمرین درمانی برای نوجوانان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اسکولیوز با علت ناشناخته نوجوانی، تمرینات اصلاحی، زاویه کاب
  • تینا بناخیری، صدیقه سادات نعیمی*، زهرا ابراهیم آبادی، عالیه دریابر، محمد یوسفی صفحات 676-691
    مقدمه و اهداف

    مطالعات متعددی به بررسی بیومکانیک راه رفتن در افراد دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا پرداخته اند، اما نقش بالقوه فرآیند پردازش اطلاعات (توجه) در کنترل راه رفتن این بیماران هنوز ناشناخته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر بار شناختی بر دامنه حرکتی مفاصل اندام تحتانی حین راه رفتن در افراد با و بدون بی ثباتی عملکردی مچ پا بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی شاهددار غیرتصادفی است. 18 فرد مذکر دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا و 19 فرد سالم مراحل آزمون را در 3 مرحله و هر مرحله با 3 تکرار با ترتیب تصادفی شامل 1. اجرای تکلیف شناختی در حالت نشسته، 2. اجرای تکلیف راه رفتن بر روی تردمیل (تکلیف یگانه) و 3. اجرای هم زمان تکلیف راه رفتن و تکلیف شناختی (تکلیف دوگانه) تکمیل کردند. اطلاعات سه بعدی دامنه حرکتی مفاصل هیپ، زانو، مچ پا در 3 صفحه ساجیتال، فرونتال و عرضی به عنوان مولفه های کینماتیک راه رفتن، درصد خطا و میانگین زمان واکنش کلامی به عنوان معیارهای عملکرد تکلیف شناختی و همچنین میزان ضریب همبستگی درون گروهی برای تعیین تکرارپذیری درون جلسه ای مولفه های کینماتیک راه رفتن و عملکرد تکلیف شناختی بررسی شد.

    یافته ها

    پایایی متغیرهای کینماتیکی شامل دامنه زاویه مفاصل هیپ، زانو و مچ پا، با و بدون اعمال تکلیف شناختی در 3 صفحه بیشتر از 70 درصد بود. در طی تکلیف یگانه، افراد دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا کاهش معنادار دامنه حرکتی زانو در صفحه عرضی و دامنه حرکتی هیپ در صفحه ساجیتال نسبت به گروه سالم داشتند. در هنگام تکلیف دوگانه، افراد دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا افزایش معنادار دامنه حرکتی هیپ در صفحه ساجیتال نسبت به گروه سالم داشتند. در مقایسه با افراد سالم، افراد دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا در شرایط انجام هم زمان تکلیف راه رفتن و شناختی نسبت به حالت نشسته، دارای زمان واکنش طولانی تری در آزمون شنیداری استروپ بودند.

    نتیجه گیری

    بی ثباتی عملکردی مچ پا می تواند عامل مهمی در تداخل شناخت-حرکت باشد. بنابراین، تحمیل تکلیف شناختی ممکن است بتواند به عنوان یک استراتژی موثر در برنامه توان بخشی این بیماران منظور شود.

    کلیدواژگان: بی ثباتی عملکردی مچ پا، بار شناختی، تکلیف دوگانه، دامنه حرکتی، راه رفتن
  • امیرعلی جعفرنژاد گرو*، محمد اقبالی میدانی، رحیم خدابخش دیزج، ابراهیم نوریان صفحات 692-701
    مقدمه و اهداف

    زانوی پرانتزی یکی از متداول ترین عارضه های اندام تحتانی می باشد که فعالیت افراد را در طی فعالیت های روزمره و ورزشی تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 8 هفته استفاده از بریس های حمایت کننده مفصل زانو بر فرکانس فعالیت عضلات در افراد دارای زانو پرانتزی طی راه رفتن می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود. 32 دانشجوی پسر دارای زانوی پرانتزی (20-30 سال) به صورت تصادفی در 2 گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 هفته از بریس استفاده کردند. فعالیت الکتریکی عضلات منتخب به وسیله دستگاه الکترومایوگرافی ثبت شد. جهت تحلیل های آماری از آزمون تحلیل کواریانس (آنکووا) در سطح معناداری 0/05 استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد طی فاز بارگیری فرکانس فعالیت عضله دو سر رانی در گروه کنترل بیشتر از گروه آزمایش می باشد (0/041=P). مقادیر فرکانس فعالیت عضلات در دو فاز میانه استقرار و هل دادن بین دو گروه اختلاف معناداری را نشان نداد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    باتوجه به کاهش فرکانس فعالیت عضله دوسررانی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل می توان بیان کرد که 8 هفته استفاده از بریس می تواند در کاهش جذب شوک های وارده بر اندام تحتانی موثر باشد.

    کلیدواژگان: بریس زانو، راه رفتن، بریس، فرکانس، فعالیت عضلات
  • فرشته حبیبی تیرتاشی، منصور اسلامی*، محمد تقی پور صفحات 702-715
    مقدمه و اهداف

    کفی های طبی ازجمله درمان های غیرجراحی هستند که برای بهبود الگوی راه رفتن افراد با اختلاف طول اندام پا توصیه می شوند. باوجوداین اثرگذاری طولانی مدت کفی ها بر دینامیک اندام تحتانی در این افراد هنوز مبهم است. هدف این مطالعه بررسی و مقایسه اثر طولانی مدت دو کفی داخلی و خارجی کفش بر متغیرهای منتخب دینامیکی اندام تحتانی در مردان با اختلاف طول اندام پا طی فاز استقرار راه رفتن بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر، یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده با طرح پیش آزمون پس آزمون بود که در آن 18 مرد با اختلاف طول اندام پای خفیف انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مساوی کفی داخلی و کفی خارجی تقسیم شدند. زاویه تیلت جانبی و قدامی لگن و گشتاور مفاصل اندام تحتانی در پیش آزمون توسط 6 دوربین و 1 تخته نیروسنج در طی فاز استقرار راه رفتن جمع آوری شد. هر دو گروه به مدت 12 هفته و روزانه حداقل به مدت 4 ساعت از کفی موردنظر استفاده کردند و سپس در پس آزمون شرکت کردند. برای آزمون فرضیات از تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد (05/P≤0). 

    یافته ها

    نتایج آماری نشان داد پس از 12 هفته استفاده از هر دو کفی داخلی و خارجی کفش، میزان اوج زاویه تیلت جانبی لگن (کفی داخلی: اندام کوتاه 0/041=P، اندام بلند 0/008=P و کفی خارجی: اندام کوتاه 0/026=P، اندام بلند 0/007=P) و اوج گشتاور ابداکتوری مفصل زانو (کفی داخلی: 0/022=P، کفی خارجی: 0/007=P) و ران (کفی داخلی: 0/006=P، کفی خارجی: 0/005=P) به طور معناداری کاهش یافت. همچنین در گروه کفی خارجی میزان اوج تیلت قدامی لگن نیز در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون تغییر معنا دار نشان داد (اندام کوتاه 0/014=P، اندام بلند 0/033=P). بااین حال تفاوت معناداری بین دو گروه در متغیرهای دینامیکی اندام تحتانی مشاهده نشد (05/P>0).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد استفاده طولانی مدت از هر دو کفی داخلی و خارجی کفش با تغییر در دینامیک اندام تحتانی، سبب ایجاد سازگاری مثبت در افراد با اختلاف طول اندام پای خفیف شد. بااین حال تفاوتی در میزان اثرگذاری طولانی مدت بین کفی داخلی و خارجی کفش وجود نداشت.

    کلیدواژگان: کفی، اختلاف طول اندام پا، اثر طولانی مدت، دینامیک اندام تحتانی، راه رفتن
  • آیناز صمدزادآذر کشتیبان، فواد صیدی*، رضا رجبی صفحات 716-729
    مقدمه و اهداف

    نوسان پاسچر، براساس تغییرات مرکز فشار بدن ارزیابی می شود و به طور مستقیم با کنترل و تعادل بدن در ارتباط است. عوامل متعددی در کنترل مناسب نوسان پاسچر و به تبع آن حفظ مناسب تعادل دخیل هستند که از مهم ترین آن ها می توان به ثبات ناحیه مرکزی بدن اشاره کرد. عضلات مرکزی ضعیف باعث وقفه در انتقال انرژی از تنه و اندام ها به یکدیگر شده که این امر به کاهش عملکرد ورزشی و افزایش احتمال آسیب منجر می شود. لوردوز افزایش یافته کمری از مواردی است که می تواند بر استقامت عضلات مرکزی بدن تاثیرگذار باشد. در برخی از رشته های ورزشی از جمله تکواندو این فاکتورها از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از انجام تحقیق حاضر پاسخ به این سوال بود که آیا تفاوتی در میزان نوسان پاسچر و استقامت عضلات مرکزی زنان تکواندوکاران با و بدون لوردوز افزایش یافته کمری وجود دارد یا خیر؟

    مواد و روش ها

    جامعه پژوهش حاضر زنان تکواندوکار باشگاهی ایران بودند که از این میان تعداد 60 زن تکواندوکار در سطح باشگاهی در قالب 2 گروه 30 نفری با لوردوز افزایش یافته کمری (سن=2/35±22/17، قد=3/95±166 و وزن=5/53±55/37) و بدون لوردوز افزایش یافته کمری (سن= 2/38±20/63، قد=4/23±165و وزن=4/91±53/70) به صورت هدفمند انتخاب شدند. نوسان پاسچر به وسیله دستگاه توزیع فشار به صورت تک پا و استقامت عضلات مرکزی به وسیله تست های ثبات مرکزی مک گیل اندازه گیری شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه نتایج استفاده شد و سطح معناداری هم در سراسر تحقیق در سطح 95 درصد با آلفای کوچک تر یا مساوی با 0/05 در نظرگرفته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد تنها در استقامت عضلات فلکسوری شکم بین 2 گروه تفاوت معنادار وجود دارد (0/013=P)، اما بین دیگر تست های استقامت عضلات مرکزی (0/05<P) و میزان نوسان پاسچر بر اساس 2 مولفه طول جابه جایی (0/30=P) و مساحت جابه جایی (0/16=P) در 2 گروه با و بدون لوردوز افزایش یافته کمری تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، استقامت عضلات فلکسوری شکم در تکواندوکاران مبتلا به لوردوز افزایش یافته کمری دچار ضعف می شود. با توجه به این نکته که اختلالات اسکلتی عضلانی به مرور زمان ممکن است نواحی دیگری از بدن را تحت تاثیر قرار دهد، پیشنهاد می شود از تحقیقات بلند مدت و با روش پیگیری استفاده شود.

    کلیدواژگان: استقامت عضلات مرکزی، نوسان پاسچر، لوردوز افزایش یافته کمری، تکواندو
  • گلاره الموتی*، امیر لطافتکار، ملیحه حدادنژاد، رضا علیزاده صفحات 730-745
    مقدمه و اهداف

    کمردرد غیراختصاصی مزمن یکی از شایع ترین انواع کمردرد می باشد. باتوجه به پیچیدگی مکانیسم آسیب در این نوع کمردرد، مداخلات و درمان هایی ترکیبی پیشنهاد داده شده است. امروزه در کمردرد نگرش افراد به درد از اهمیت زیادی دارد و تعامل بین ویژگی های بیولوژیکی افراد و جنبه های اجتماعی و روانی را باید در نظر گرفت. باتوجه به پرهزینه بودن مداخلات درمانی حضوری و دسترسی سخت به آزمودنی ها، مطالعات به تمرینات غیرحضوری روی آورده اند. بااین حال، تا کنون اثربخشی مداخلات غیرحضوری بر کمردرد مزمن بررسی نشده است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات شناختی غیرحضوری بر درد و فاکتورهای روان شناختی افراد دارای کمردرد مزمن غیر اختصاصی بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی بود. در مطالعه حاضر براساس تحقیقات قبلی و با استفاده از نرم افزار جی پاور نسخه 3.1.7 ، 44 مرد و زن دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی ازطریق انتشار اعلامیه در مراکز فیزیوتراپی استان تهران و کرج، همچنین انتشار اعلامیه در رسانه های اجتماعی با دامنه سنی 25 الی 55 سال باتوجه به معیارهای ورود و خروج انتخاب و به دو گروه 22 (آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. مداخله 12 هفته طی 18 جلسه انجام شد. درد و فاکتورهای روان شناختی به ترتیب توسط مقیاس آنالوگ بصری، پرسش نامه باورهای اجتناب از ترس و پرسش نامه خودکار آمدی از درد ارزیابی شد. برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها از آزمون های تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر، تی مستقل و زوجی در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین پیش آزمون و پس آزمون گروه غیرحضوری در میزان کاهش درد، خودکارآمدی درد، باور اجتنابی از ترس در فعالیت های بدنی روزانه و شرایط کاری تفاوت معناداری وجود دارد (001/P<0). در گروه کنترل تغییرات درون گروهی در پس آزمون نسبت به پیش آزمون تفاوت معناداری را نشان نداد. 

    نتیجه گیری

    به طورکلی براساس نتایج تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که تمرینات غیرحضوری می تواند برای کاهش درد و بهبود فاکتورهای روان شناختی بیماران دارای کمردرد مفید باشد. با استناد به نتایج تحقیق و با در نظر گرفتن شرایط همه گیری بیماری کرونا، از این مداخله می توان برای کاهش درد و  بهبود فاکتورهای روان شناختی افراد با کمردرد مزمن غیراختصاصی بهره برد.

    کلیدواژگان: ترس از حرکت، کمردرد، کنترل حرکتی، تمرینات شناختی
  • زهرا ایزانلو*، میثاق حسینی کشتان، فرحناز امیرشقاقی صفحات 746-759
    مقدمه و اهداف

    تغییرات شدید در زندگی روزانه ناشی از بحران همه گیری کووید-19، خطر احتمالی اختلالات روانی را میان زنان باردار افزایش داده است. هدف مطالعه حاضر بررسی وضعیت سلامت عمومی زنان باردار و ارتباط آن با سطح فعالیت بدنی آن ها بود. 

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش را زنان باردار مراجعه کننده به مراکز درمانی و مراقبتی شهرستان بجنورد تشکیل می دادند. نمونه آماری برابر با جامعه در نظر گرفته شد که با در نظر گرفتن معیارهای ورود، 55 زن باردار به عنوان نمونه آماری انتخاب و در پژوهش شرکت کردند. ابزار پژوهش پرسش نامه سلامت عمومی و پرسش نامه فعالیت بدنی دوران بارداری بودند. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات به دست آمده برای خرده مقیاس های علایم اختلال جسمانی، علایم افسردگی، علایم اختلال کنش اجتماعی و علایم اضطراب و اختلال خواب به ترتیب 11/90، 11/91، 12/97و 16/49 بود که نشان داد نمونه های پژوهش در بسیاری از حوزه های سلامت روان در معرض آسیب قرار داشتند. بین وضعیت سلامت عمومی و سطح فعالیت بدنی زنان باردار ارتباط مثبت و معناداری برابر با (0/54) مشاهده شد (0/00=P). با بررسی رابطه فعالیت بدنی با ابعاد 4 گانه سلامت عمومی نتایج نشان داد فعالیت بدنی با بعد علایم اختلال جسمانی ارتباط منفی و معنادار برابر با (0/61-) و با بعد علایم افسردگی نیز ارتباط منفی و معنادار برابر با (0/33-) داشت. بعد علایم اضطراب و اختلال خواب و بعد علایم اختلال کنش اجتماعی با فعالیت بدنی ارتباط معناداری نداشتند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود زنان باردار به فعال ماندن و انجام فعالیت بدنی به عنوان راهبردی در تعدیل اثرات روانی در طی همه گیری کووید-19 و قرنطینگی بپردازند.

    کلیدواژگان: کووید-19، بارداری، فعالیت بدنی، سلامت عمومی، زنان
  • پروانه بهروزمنش، فرح نادری*، سعید بختیارپور، فریبا حافظی صفحات 760-773
    مقدمه و اهداف

    ابتلا به اختلالات روان شناختی همچون اختلال طیف اتیسم سبب می شود آگاهی و عملکرد کودکان مبتلا به این اختلال در زمینه های مختلف کاهش یابد. براین اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزشی مبتنی بر یکپارچگی حسی بر وضعیت حسی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا مراجعه کننده به مرکز توان بخشی کهریزک محمد شهر کرج در سال 1398-1399 بود که از میان جامعه آماری تعداد 30 کودک به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان حجم نمونه انتخاب و به طور مساوی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برنامه آموزشی به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد، اما گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از مقیاس درجه بندی اتیسم (گارز-2) و فرم کوتاه نیمرخ حسی (دان، 1999) استفاده شده است. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 23 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد آموزشی مبتنی بر یکپارچگی حسی تاثیر معناداری بر بهبود وضعیت حسی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا دارد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های حاصل از این پژوهش می توان گفت آموزشی مبتنی بر یکپارچگی حسی، رویکردی موثر در بهبود وضعیت حسی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتسیم با عملکرد بالا است و می توان از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر یکپارچگی حسی، وضعیت حسی، طیف اتیسم
  • ملیناز رحمن قلهکی، معصومه شجاعی*، کیوان ملانوروزی، عبدالله قاسمی صفحات 774-789
    مقدمه و اهداف

    هدف تحقیق حاضر بررسی اثر بخشی یک دوره مداخله تمرین بدنی بر متغیرهای عصب روان شناختی و عملکرد حرکتی (مجموعه آزمون های ارزیابی حرکات کودکان-ویرایش دوم) کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی است. 

    مواد و روش ها

    این تحقیق به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون اجرا شده است. 24 کودک بر اساس معیارهای دستورالعمل آماری و تشخیصی اختلالات روانی، نسخه چهارم، از میان دانش آموزان پسر پایه اول تا چهارم دوره ابتدایی منطقه 22 تهران غربال شدند. آزمودنی ها در ابتدا در پیش آزمون ارزیابی حرکات کودکان-ویرایش دوم شرکت کردند سپس بر اساس پیش آزمون های ارزیابی حرکات کودکان-ویرایش دوم، به 2 گروه همگن تقسیم شدند و به شکل تصادفی در 2 گروه آزمایش (14 نفر با میانگین سنی 1/39±8/6) و کنترل (14 نفر با میانگین سنی 1/15±8/11) جای گرفتند. گروه آزمایش تمرین های حرکتی اسپارک را 16 جلسه 45 دقیقه ای (3 جلسه در هفته) انجام دادند و در انتهای دوره هر 2 گروه در پس آزمون شرکت کردند. از روش تحلیل کوواریانس برای تحلیل نتایج استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل یافته های پس آزمون نشان داد عملکرد حرکتی در خرده آزمون چالاکی (قرار دادن پین ها و رسم ماز) و هدف گیری (پرتاب کیسه شن و دریافت و پرتاب) و تعادل (راه رفتن پاشنه پنجه، تعادل ایستا و لی لی) بهبود معنادار داشتند (P<0/05) و در آزمون زمان واکنش و خرده آزمون چالاکی دستی (نخ کشی) تغییر معناداری مشاهده نشد (P<0/05).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برنامه تمرین های بدنی ارایه شده در این تحقیق ممکن است بتواند شاخص های عصب روان شناختی و عملکرد حرکتی کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: برنامه حرکتی، متغیر عصب روانشناختی، اختلال هماهنگی رشدی، عملکرد حرکتی
  • محسن سعیدمنش، محیا شعبان زاده*، مهسا مسلمی حقفیقی، میترا غدیری، فاطمه نیک افشان، رها شعبان زاده، محمدحسین ذبحی صفحات 790-801
    مقدمه و اهداف

    بیماری آلزایمر یک اختلال عصبی شایع است که در مراحل اولیه با از دست دادن خفیف حافظه شروع می شود و به سمت آسیب شدید عملکردهای اجرایی و شناختی گسترده پیش می رود. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر درمان تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای مکرر بر حافظه فعال بیماران آلزایمر بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که به صورت نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون انجام شد، از بین بیماران مبتلا به آلزایمر مراجعه کننده به کلینیک های نورولوژی در شهرستان یزد 30 نفر به صورت در دسترس در محدوده سنی 55 تا 75 سال انتخاب شدند که 15 نفر آن ها در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. امتیاز های آزمون حافظه فعال به وسیله آزمون چند محرک پیشین کامپیوتری، هم از نظر زمان پاسخ و هم از نظر درصد پاسخ صحیح، در 2 نوبت زمانی قبل از درمان و بعد از درمان مقایسه شدند. در گروه کنترل هر بیمار 10 جلسه تحریک ساختگی مغناطیسی مکرر مغز از روی جمجمه (20دقیقه) و در گروه آزمایش هر بیمار 10 جلسه تحریک مغناطیسی مکرر مغز از روی جمجمه (20دقیقه) با فرکانس 10 هرتز در قشر پیش پیشانی پشتی جانبی چپ دریافت کرد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس صورت گرفت. 

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد امتیاز آزمون حافظه فعال در بیماران آلزایمر هم از نظر زمان پاسخ و هم از نظر درصد پاسخ صحیح در گروه آزمایش و بعد از دریافت تحریک مغناطیسی مکرر مغز در مقایسه با گروه کنترل با تحریک مغناطیسی مکرر مغز ساختگی به ترتیب به طور معناداری کاهش و افزایش پیدا کرده است (0/001=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد تحریک مغناطیسی مکرر مغز از روی جمجمه در قشر پیش پیشانی پشتی جانبی باعث بهبودتوانایی حافظه فعال در بیماران آلزایمر می شود.

    کلیدواژگان: تحریک مغناطیسی مکرر مغز از روی جمجمه، حافظه فعال، قشر پیش پیشانی پشتی جانبی، بیماری آلزایمر
|
  • Elham Nasiri, Ashraf Karbalaei-Nouri *, Seyed Ali Hosseini Pages 620-629
    Background and Aims

    The importance of participatory health governance has been acknowledged by the World Health Organization. Studies have shown the positive effects of participation in occupation-based intervention in patients with severe mental disorders, including schizophrenia, in outpatient and inpatient wards. The purpose of this article is to review the studies on occupation-based interventions in patients with severe mental disorders.

    Methods

    This is a narrative review study. A search for related articles was conducted in PubMed, Google Scholar, Cochrane, ScienceDirect, Scopus, OTseeker, PsycInfo databases using the keywords “severe mental disorder”, “serious mental illness”, “schizophrenia”, “Major depression disorder”, “Bipolar disorder”, “Occupational therapy”, Occupation”, and “Occupation-based intervention” without the time limitation. Titles and abstracts of 480 yielded articles were examined.

    Results

    Twelve articles were reviewed; Two were related to occupation-based interventions in psychiatric inpatients, five were related to occupation-based interventions in outpatients, and five were related to occupation-based interventions in both inpatients and outpatients. Among these articles, one studied the challenges of using occupation-based interventions.

    Conclusion

    It seems that occupation-based interventions in inpatients and outpatients with mental illness have been used more to reduce symptoms, and less attention has been paid to the effectiveness of these interventions in maintaining and or improving occupational performance in these patients. The Canadian model of occupational performance and the recovery framework have been used in the design of these interventions. To achieve better results in psychosocial rehabilitation where occupation-based interventions lead to an increase in quality of life, the challenges in this area should be solved.

    Keywords: Severe mental disorders, occupational therapy, Occupation-based interventions
  • Reza Saeedi Neishabouri, Reza Rajabi *, Hooman Minoonejad, Yousef Moghadas Tabrizi Pages 630-647
    Background and Aims

    Nowadays, lifestyle changes have led to non-structural musculoskeletal disorders. Various methods are used to correct these disorders, such as techniques with a local perspective on the disorder and its correction and techniques focused on the cerebral cortex. This study aims to review the studies that have addressed the role of the cerebral cortex, postural awareness, and used methods in correcting postural disorders.

    Methods

    In this review study, the search was conducted for relevant papers published from 2005 to 2020 in Scopus, PubMed, ScienceDirect, Google Scholar, SID, and Academic Search. Of 70 papers found in the initial search, 20 met the inclusion and exclusion criteria and were reviewed.

    Results

    In the present study, Some studies examined the cortical map and body representation in the brain (BRIB), muscle behavior, and movement patterns and suggested a reciprocal relationship between BRIB and muscle behavior. According to some studies, the inconsistency of BRIB with the actual state of the body led to improper control of posture and, consequently, poor posture. Some other studies suggested a relationship between postural awareness and muscle dysfunction, followed by poor posture.

    Conclusion

    Although studies have acknowledged the role of the cerebral cortex and body representation (Homunculus) in correcting and achieving an optimal posture, there are lack of studies on the techniques for improving this representation and its effect on correcting postural abnormalities.

    Keywords: Postural control, Cortical map, muscle imbalance
  • Mohammad Hossein Khabbaz Kababi, Najmeh Rezaeian *, Hossein Negahban Sioki, Ali Yaghoubi Pages 648-661
    Background and Aims

    Blood flow restriction (BFR) training has been suggested as an effective method to improve muscle hypertrophy and for rehabilitation. The present study aims to investigate the effect of resistance training (RT) with BFR on serum levels of sirtuin-1 (SIRT-1), visfatin, and nitric oxide (NO) in elite male athletes after anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction.

    Methods

    Twenty elite male athletes voluntarily participated in the study and were randomly divided into two groups of RT-BFR (n=10) and RT (n=10). Subjects in both groups participated in 12 weeks of RT at an intensity of 30-70% of 10-repetition maximum (2-4 sets). The subjects in the RT-BFR group performed resistance training by placing a blood pressure cuff in the upper thigh with a pressure of 120-180 mm Hg. Blood samples were collected before and 48 hours after the last training session to measure serum levels of blood markers. Data analysis was done by the analysis of covariance (ANCOVA) and paired t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Twelve weeks of RT-BFR significantly increased serum levels of SIRT-1 (P<0.001(, visfatin (P=0.02), and NO (P=0.01) in the post-test phase, compared to the pre-test phase. Furthermore, the between-group analysis results showed that RT-BFR significantly increased serum levels of SIRT-1 (P<0.001) and NO (P=0.002) compared to the RT group.

    Conclusion

    The RT combined with BFR can increase the serum concentrations of SIRT-1 and NO in elite athletes after ACL reconstruction, compared to the RT alone

    Keywords: Exercise, Elite Athletes, Sports Injury, Rehabilitation
  • Seyed Ashkan Ordibehesht, Hooman Minoonejad *, Reza Rajabi, Foad Seidi Pages 662-675
    Background and Aims

    Adolescent idiopathic scoliosis (AIS) is one of the spinal deformities with unknown causes that contributes to 80-85% of scoliosis cases. This study aims to evaluate the effect of an integrative corrective exercise program on the severity of scoliosis in girls with AIS.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pretest/posttest/follow-up design. Thirty-two girls (Mean age: 13.97±2.25 years; mean height: 153.97±7.978 cm, mean weight: 52.03±6.23 kg) with AIS (C-shaped thoracic deviation in the frontal plane) participated in the study. They were randomly divided into the exercise and control groups. The Cobb angle was measured by the radiography method. All measurements were performed before, immediately after, and 12 weeks after the exercise. Multivariate analysis of variance was used to examine within-group differences, and analysis of covariance was used for between-group differences.

    Results

    The mean Cobb angle at the pre-test, post-test, and follow-up phases were 15.8, 16.60, and 16.85 degrees in the control group and 16.04, 11.26, and 11.01 degrees in the exercise group, respectively, indicating a significant improvement in the Cobb angle in the exercise group compared to the control group over time (P<0.05); this improvement maintained for 12 weeks.

    Conclusion

    The integrated corrective exercise program, by using selected exercises, can reduce the degree of Cobb angle in females with AIS. The use of this program is recommended for adolescents.

    Keywords: Adolescent idiopathic scoliosis, Corrective Exercises, Cobb Angle
  • Tina Banakheiri, Sedigheh Sadat Naimi *, Zahra Ebrahimabadi, Aliyeh Daryabor, Mohammad Yousefi Pages 676-691
    Background and Aims

    Several studies have investigated gait biomechanics in people with functional ankle instability (FAI). However, the potential role of information processing (attention) in the gait control of these patients is still unknown. Therefore, this study aimed to investigate the effect of cognitive load on the range of motion (ROM) of lower limb joints during walking in men with and without FAI.

    Methods

    The study was a non-randomized controlled clinical trial. Eighteen male subjects with FAI and 19 healthy subjects participated in this study and completed three randomized conditions (three trials per condition): normal walking on a treadmill (single task), normal walking while performing a cognitive task (dual task), and (3) performing cognitive task while sitting. Three-dimensional information of hip, knee, and ankle joint ROM in the sagittal, frontal, and transverse planes were measured as gait kinematic components, and the error ratio and average reaction time were measured as cognitive task indicators. The intraclass correlation coefficient (ICC) was used to determine the intrasession reliability of kinematic and cognitive measures.

    Results

    The ICC of kinematic variables, including the hip, knee, and ankle joint ROM, with and without applying cognitive tasks in three planes was more than 0.70. During the single task, the group with FAI showed a significantly decreased knee ROM in the transverse plane and a decreased hip ROM in the sagittal plane compared to the healthy group. During the dual task, the group with FAI showed a significantly increased hip ROM in the sagittal plane compared to the healthy group. The results of the cognitive task showed that the group with FAI had a longer reaction time in the auditory Stroop test during dual-task walking than in the sitting position.

    Conclusion

    FAI can be an important factor in motor-cognitive interactions. Using a cognitive task may be an effective strategy in the rehabilitation program of men with FAI.

    Keywords: Functional ankle instability, Cognitive load, dual task, Range of motion, Walking
  • Amirali Jafarnezhadgero *, Mohammad Eghbali Meydani, Rahim Khodabakhsh Dizag, Ebrahim Noorian Pages 692-701
    Background and Aims

    Genu varus is one of the most common lower limb deformities that can affect a person’s daily activities and sports performance. This study aims to investigate the effect of the 8-week use of knee braces on the electrical activity frequency of muscles in men with genu varus during walking.

    Methods

    This is a quasi-experimental study on 30 male college students with genu varus (aged 20-30 years) who were randomly divided into control and intervention groups. Corrective exercises were performed for 8 weeks using knee braces in the intervention group. The electrical activity of selected muscles was recorded by an electromyography system. For statistical analysis, ANCOVA was used. The significance level was set at 0.05.

    Results

    During the loading phase, the results showed a lower frequency of biceps femoris muscle in the intervention group compared to the control group (P=0.041). The frequency of muscles did not show any significant difference between groups in the mid-stance and push-off phases (P>0.05).

    Conclusion

    Given the decrease in the frequency of biceps femoris muscle activity in men who used knee braces, it can be concluded that the 8-week use of these brace can be effective in reducing shock absorption in the lower extremity.

    Keywords: knee brace, gait, Frequency, Muscle activity
  • Fereshteh Habibi Tirtashi, Mansour Eslami *, Mohammad Taghipour Pages 702-715
    Background and Aims

    The use of medical insoles is one of the non-surgical treatment methods for improving the gait pattern of individuals with leg length discrepancy (LLD). However, the long-term effect of insoles on lower limb joint dynamics in these individuals is still unclear. This study aims to investigate and compare the long-term effect of inner and outer insoles on selected dynamics variables of the lower limb joints in men with LLD during the stance phase of gait.

    Methods

    This is a randomized clinical trial with a pre-test/post-test design on 18 men with mild LLD, randomly divided into two parallel groups of inner insole and outer insole. Selected dynamics parameters were measured by six cameras and a force plate during the stance phase of gait. Both groups used the insole for 12 weeks for at least four hours per day. Repeated-measures ANCOVA was used to test the hypothesis. P≤0.05 was statistically significant.

    Results

    After 12 weeks of using insoles, the peak lateral pelvic tilt decreased significantly in the inner insole group (P=0.041 for short leg, and P=0.008 for long leg) and outer insole group (P=0.026 for short leg, P=0.007 for long leg). The peak knee abduction moment (P=0.022 for inner insole, P=0.007 for outer insole) and peak hip abduction moment (P=0.006 for inner insole, P=0.005 for outer insole) also decreased significantly. In the outer insole group, the peak anterior pelvic tilt showed a significant change in the post-test stage compared to the pre-test stage (P=0.014 for short leg, and P=0.033 for long leg). There was no significant difference between the two groups in the selected dynamics variables (P>0.05).

    Conclusion

    The long-term use of inner and outer medical insoles, by causing a change in the lower limb joint dynamics, can lead to a positive adaptation in men with mild LLD. There is no significant difference in the long-term effect of inner and outer insoles.

    Keywords: Insole, leg length discrepancy, long-term effect, Lower limb dynamics, Walking
  • Ainaz Samadzadazar Keshtiban, Foad Seidi *, Reza Rajabi Pages 716-729
    Background and Aims

    Postural sway is evaluated based on changes in the body's center of pressure and is directly related to postural control and balance. Several factors are involved in the proper control of postural sways and, as a result, proper maintenance of balance, the most important of which is core stability. Weakness of core muscles causes an interruption in the transfer of energy from the trunk and limbs to each other, and this leads to decreased sports performance and increased risk of injury. Hyperlordosis is one of the disorders that can affect the endurance of core muscles. In some sports, such as taekwondo, this is of great importance. The present study aims to assess whether there is any difference in postural sway and core muscle endurance between taekwondo female athletes with or without hyperlordosis in Iran.

    Methods

    The study population consists of all professional Iranian female taekwondo athletes, of whom 60 were purposefully selected and divided into two groups of 30: With hyperlordosis (Mean age: 22.17±2.35 years, mean height: 166±3.95 cm, mean weight: 55.37±5.53 kg) and without hyperlordosis (Mean age: 20.63±2.38 years, mean height: 165±4.23 cm, mean weight: 53.7±4.91 kg). Postural sway was measured by the foot pressure distribution on a single leg. The core muscle endurance was measured by the McGill test. Independent t-test was used for examining the difference in the results. The significance level was set at 0.05.

    Results

    Independent t-test results showed a significant difference between the two groups only in endurance of abdominal flexor muscles (P=0.013). No significant difference in endurance of other core muscles (P>0.05), postural sway based on two factors of path length (P=0.30) and movement area (P=0.16) were observed between the two groups.

    Conclusion

    The endurance of the abdominal flexor muscles in taekwondo female athletes with hyperlordosis is poor. Considering the possibility of further changes in the core muscles which can affect other areas of the body, longitudinal and follow-up studies are recommended on this group of athletes.

    Keywords: Core muscles, Postural sway, Hyperlordosis, Taekwondo
  • Gelareh Alamouti *, Amir Letafatkar, Malihe Hadadnezhad, Reza Alizadeh Pages 730-745
    Background and Aims

    Non-specific chronic low back pain (LBP) is one of the most common types of LBPs. Due to the complexity of the injury mechanism in this condition, combined interventions and treatments have been suggested. People’s attitudes towards pain and the interaction between biological characteristics of people and social/psychological factors should be considered. Due to the high cost of face-to-face therapy and the difficulty of access to subjects, recent studies have used online methods. So far, the effectiveness of online interventions in the treatment of chronic LBP has not been studied. Therefore, this study aims to investigate the effect of an online cognitive-motor control training program on pain and its related psychological factors in people with non-specific chronic LBP.

    Methods

    This is a randomized clinical trial conducted on 44 female and male patients with non-specific chronic LBP aged 25-55 years, selected from the physiotherapy clinics in Tehran and Karaj provinces of Iran based on the inclusion and exclusion criteria, and randomly divided into two groups of 22 including training and control. The intervention was provided at 18 sessions for 12 weeks. Pain and its related psychological factors were assessed by the visual analog scale, fear-avoidance belief questionnaire, and pain self-efficacy questionnaire. For statistical analysis, repeated measures analysis of variance, independent t-test, and paired t-test were used. The significance level was set at 0.05.

    Results

    There was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the training group in pain, pain self-efficacy, avoidance of physical activity, and avoidance of work (P<0.001). In the control group, no significant difference was reported in these variables between the pre-test and post-test scores.

    Conclusion

    The online cognitive-motor control training program can relieve pain and improve the pain-related psychological factors of people with non-specific chronic LBP. It can be used for this purpose in these people.

    Keywords: Fear of movement, Low back pain, Motor Control, Cognitive exercises
  • Zahra Izanloo *, Misaq Hosseini Keshtan, Farahnaz Amirshaghaghi Pages 746-759
    Background and Aims

    Major changes to lifestyle due to the COVID-19 pandemic increased the potential risk of psychological disorders among pregnant women. This study aims to investigate the general health status of pregnant women in Bojnord, Iran, and assess its relationship with their physical activity level.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study. The statistical population consists of all pregnant women referred to prenatal care centers in Bojnord city, of whom 55 were selected as the study samples. The instruments were the pregnancy physical activity questionnaire and the 28-item general health questionnaire (GHQ-28). Spearman correlation test was used to analyze the correlation between the two variables.

    Results

    The mean scores for the GHQ-28 subscales of somatic symptoms, severe depression, social dysfunction, and anxiety/insomnia were 11.90, 11.91, 12.97, and 16.49, respectively. There was a significant positive correlation between general health status and level of physical activity (r=0.54; P<0.001). Regarding the four dimensions of GHQ-28, the results showed that physical activity had a negative and significant relationship with somatic symptoms (r=-0.61) and severe depression (r=-0.33), but it had no significant relationship with anxiety/insomnia and social dysfunction.

    Conclusion

    Pregnant women in Bojnord, Iran, are at risk of problems in several domains of general health during the COVID-19 pandemic. It is recommended that they stay active or engage in physical activity to regulate the psychological effects of the pandemic and quarantine.

    Keywords: COVID-19, pregnancy, physical activity, General health, women
  • Parvaneh Behrouzmanesh, Farah Naderi *, Saeid Bakhtiarpour, Fariba Hafezi Pages 760-773
    Background and Aims

    Psychological disorders such as autism spectrum in children can cause decreased awareness and performance in different areas. The present study aims to investigate the effect of sensory integration-based training on the sensory profile of male children with high-functioning autism.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pretest/posttest design. The study population consists of all male children with high-functioning autism referred to Kahrizak Rehabilitation Center in Mohammad Shahr, Karaj, Iran, in 2019-2020, from whom 30 were selected using a purposive sampling method and equally divided into training and control groups. The training group received twelve 90-minute sessions of sensory integration-based training, while the control group did not receive any training. the Gilliam autism rating scale and short-form sensory profile (Dunn, 1999) were used to collect data. The data were analyzed using ANCOVA in SPSS software, version 23. 

    Results

    The sensory integration-based training had a significant effect on the improvement of the sensory profile of children with high-spectrum autism spectrum.

    Conclusion

    Sensory integration-based training is effective in improving the sensory profile of male children with high-performance autism and can be used for this purpose.

    Keywords: Sensory integration, Sensory profile, Autism.
  • Melinaz Rahman Gholhaki, Masumeh Shojaei *, Keyvan Molanorouzi, Abdolah Ghasemi Pages 774-789
    Background and Aims

    The present study aims to investigate the effect of the SPARK training program on some neuropsychological and motor performance variables in the Movement Assessment Battery for Children - Second Edition (MABC-2) in male children with developmental coordination disorder (DCD).

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design. Participants were 28 school-aged boys diagnosed with DCD (based on the fourth edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) from elementary schools (1-4th grades) in District 22 of Tehran, Iran. They underwent the MABC-2 tests as a pretest assessment. Then, they were divided randomly assigned to training (n=14, mean age: 8.6±1.39 years) and control (n=14, mean age: 8.11±1.15 years) groups. The training group performed the SPARK training program at 16 sessions of 45 minutes, three sessions per week. At the end of the training sessions, participants completed the posttest assessment. Data analysis was performed using analysis of covariance. 

    Results

    The training significantly improved motor performance in domains of manual dexterity (Placing pegs, drawing a trail), ball skills (catching with both hands, throwing a bean bag onto mat), and balance (One-board balance, heel-to-toe walking forwards, hopping on mats) (P<0.05), but there was no significant change in manual dexterity test of threading lace (P>0.05). 

    Conclusion

    It seems that the SPARK training program can improve some neuropsychological and motor performance indices in male children with DCD.

    Keywords: motor program, neuropsychological variability, motor function, developmental coordination disorder
  • Mohsen Saeidmanesh, Mahya Shabanzadeh *, Mahsa Moslemi Haghighi, Mitra Ghadiri, Fatemeh Nikafshan, Raha Shabanzadeh, Mohammad Hossein Zebhi Pages 790-801
    Background and Aims

    Alzheimer’s disease (AD) is a common neurological disorder that begins with mild memory loss and progresses to severe impairment of executive and cognitive functions. This study aims to investigate the effect of repeated transcranial magnetic stimulation (rTMS) on the working memory of patients with AD.

    Methods

    In this quasi-experimental study with a pre-test/post-test design, 30 patients with AD aged 55-75 years referred to neurology clinics in Yazd, Iran participated, who were selected using a convenience sampling method and divided into two groups of intervention (n=15) and control (n=15). Active memory was measured by a computerized n-back test, both in terms of reaction time and percentage of accuracy before and after treatment. In the control group, each patient received 10 sessions of inactive rTMS for 20 minutes, while the intervention group received 10 sessions of active rTMS for 20 minutes at a frequency of 10 Hz over the left dorsal lateral prefrontal cortex. Data analysis was performed using analysis of covariance.

    Results

    Data analysis results showed that the reaction time significantly decreased, and the percentage of accuracy significantly increased in the n-back test in the intervention group after receiving rTMS compared to the control group (P= 0.001).

    Conclusion

    It seems that rTMS over the left dorsal lateral prefrontal cortex can improve the working memory in patients with AD.

    Keywords: Repetitive transcranial magnetic stimulation, Working memory, Dorsal lateral prefrontal cortex, Alzheimer’s disease