فهرست مطالب

کلام اسلامی - پیاپی 123 (پاییز 1401)

نشریه کلام اسلامی
پیاپی 123 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالاحمد میرزایی*، سید حسن عابدیان صفحات 9-35
    در اینکه مشروعیت حکومت و حاکمیت امام به انتصاب است یا انتخاب، اهل سنت طرف دار انتخاب امام از طرف امت هستند؛ اما در اینکه انتخاب کننده کیست، اختلاف دارند و در این زمینه دو نظریه پدید آمده است: 1. نظریه اکثریت با سه زیرشاخه انتخاب امام توسط اهل حل وعقد، انتخاب امام توسط امام قبل و تعیین امام توسط زور و استبداد؛ 2. نظریه سنهوری (انتخاب امام توسط رای عامه مردم). در این تحقیق تناسب مدعا و محتوای نظریه انتخاب را با هدف کشف و تبیین سازگاری یا ناسازگاری معنا و حقیقت انتخاب، با مدعای اهل سنت در نظریه انتخاب امام، بررسی کرده ایم. این پژوهش با روش کیفی و با استناد به آیات، روایات، حوادث و قضایای تاریخی صدر اسلام و دیدگاه های عالمان اهل سنت انجام شده و به این نتیجه رسیده است که «نظریه اکثریت» گرفتار تنازع درونی است و مدعا با محتوا سازگار نیست. نظریه سنهوری، هرچند گرفتار تنازع درونی نیست، با وقایع صدر اسلام و دیدگاه فقها و عالمان اهل سنت که پایه و اساس نظریه انتخاب را شکل می دهد، ناسازگار است. با این حال، می توان نظریه سنهوری را بر مبنای افتتاح باب اجتهاد و بر اساس منابع فقه اهل سنت، مستند و مستدل ساخت و از آن برای تبیین نظام سیاسی اسلام سنی بهره جست.
    کلیدواژگان: انتخاب امام، اهل حل وعقد، ولایت تغلب، ولایت عهدی، نظریه سنهوری
  • محمد رمضانی صفحات 37-61
    کلام اشعری یکی از مذاهب کلامی پر طرفدار در میان اهل سنت است. بنیانگذار این مذهب کلامی، ابوالحسن اشعری است. کلام اشعری از حیث روش فکری، عقلی-نقلی است؛ ولی صبغه نقلی آن غالب است. متکلمان اشعری با بهره گیری از روش مزبور، مسایل اعتقادی را بررسی کرده اند. امامت یکی از مسایلی است که اشاعره در آثار کلامی خود مطرح کرده اند و از آنجا که به حسن و قبح عقلی معتقد نیستند، وجوب امامت را سمعی (نقلی) می دانند و چون آن را از مسایل فقهی و احکام فرعی اسلامی می دانند، نه از اصول اعتقادی، وجوبش را علی الناس می شمارند نه علی الله. مرد بودن، بلوغ، عدالت، حریت و عقل از صفات لازم برای امام از دیدگاه اشاعره است. از نظر آنان مدیریت جامعه اسلامی، برقراری امنیت و ایجاد آسایش، تامین عدالت اجتماعی، پاسداری از مرزهای جامعه اسلامی، جهاد در راه خدا و تامین ارزاق عمومی، وظایف امام است. نص، انتخاب اهل حل و عقد و قهر و غلبه راه های تعیین امام از نظر اشاعره است. دیدگاه آنان در زمینه امامت با نقدهای سایر متکلمان، به ویژه متکلمان امامیه مواجه شده است.
    کلیدواژگان: امام، حقیقت امامت، صفات امام، راه های تعیین امام، اشاعره
  • عاطفه قاضی زاهدی*، سید احمد غفاری قره باغ صفحات 63-83
    یکی از مهم ترین مبانی انسان شناختی جداانگاری معنویت از دین، اومانیسم است که انسان را به جای خدا نشانده و هیچ مرجعیت بیرونی ای همانند وحی و ادیان الهی را برنمی تابد. این مبنا که اومانیسم معنوی را نیز به دنبال دارد، ریشه در انگاره مونیسم داشته که در آن با عدم تمایز بین امور مادی و معنوی، معنویت امری کاملا زمینی و این جهانی تعریف می شود و با یگانه انگاری خدای متعالی با خدای درون، بین جهان مشهود و غیب و امر مقدس و نامقدس تفاوتی نیست و مواردی چون خودالوهیتی، تغییر نظام ارزش شناسی و نفی عالم غیب، از جمله پیامدهای امکانی آن به شمار می رود. این پژوهش با روشی توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای، در صدد نقد این مبنا با تاکید بر احادیث نبوی است. سیر و سلوک معنوی و دست یابی به معنویت و کرامت اصیل و حقیقی در سخنان رسول مکرم اسلام، تنها در سایه شناخت و اقرار به فقر و وابستگی وجود انسان به خالق خود و ارتباط مستمر با او در قالب عبودیت و تقوامداری حاصل می شود. بر این اساس استقلال انسان از خداوند و روی گردانی از وحی الهی و ادیان آسمانی نتیجه ای جز فقدان هویت اصیل خویش و گرفتاری در وادی ازخودبیگانگی نخواهد داشت. به تبع، معنویت حقیقی و زندگی معنوی نیز با چنین انگاره ای شکل نخواهد گرفت.
    کلیدواژگان: معنویت سکولار، اومانیسم معنوی، مونیسن، کرامت، حدیث نبوی
  • امرالله قلی زاده صفحات 85-106
    الحاد جدید  که در دهه های اخیر از سوی ملحدان در جهان غرب مطرح گردیده است را می توان متکی بر دو عنصر علم گرایی  و طبیعت گرایی  تلقی نمود. ریچارد داوکینز، زیست شناس فرگشتی و از سردمداران جریان الحاد نو با تاکید بر دو عنصر پیش گفته و با استفاده از نظریه تکامل یا فرگشت  به نقد دین و دین گرایی پرداخته است. از سویی دیگر استاد مطهری ره از جمله متفکران اسلامی بوده که به مقوله رابطه علم و دین پرداخته و ضمن بیان سازواری رابطه میان علم و دین، از منتقدان جدی رویکرد الحادی نسبت به نظریه تکامل می باشد. مواجهه استاد مطهری با الحاد، اگرچه در بدو امر مواجهه با الحاد قدیم  را متبادر می نماید؛ لکن ردپایی از الحاد جدید در این مواجهه وجود دارد که می توان ضمن اصطیاد، در نقد الحاد جدید بهره جست. در این نوشتار به لحاظ گردآوری از روش کتابخانه ای - اسنادی و به لحاظ مقام داوری از روش تحلیلی (عقلی) سود جسته ایم. یافته پژوهش نشان می دهد که انگاره های الحادی داوکینز از حیث اشکالات معرفت شناختی، الهیاتی و دین شناختی به شدت آسیب پذیر است.
    کلیدواژگان: استاد مطهری، الحاد، الحاد جدید، الحاد تکاملی، ریچارد داوکینز
  • احمد جمشیدیان*، حسین فولادی صفحات 107-136
    از نقاط مبهم تاریخ زرتشت می توان به تاریخ تدوین و یا بازنویسی اوستا اشاره کرد. در این باره احتمالات و نظریات فراوانی مطرح شده است؛ برخی اصل اوستا را سندی مکتوب و ارایه یافته توسط زرتشت دانسته که به دست اسکندر مقدونی نابود، و در دوره های بعدی بازنویسی شد. برخی دیگر این منبع را در اصل سندی شفاهی تلقی کرده و مدعی تدوین آن توسط موبدان زرتشتی در دوره های متاخرند. در مورد تاریخ تدوین و یا بازنویسی این سند نیز احتمالاتی مطرح است؛ برخی آن را به دوران بلاش اشکانی و برخی دیگر آن را مربوط به دوران اردشیر ساسانی می دانند. این وضعیت آشفته در تاریخ تدوین اوستا و عدم قطعیت، و همچنین وجود برخی قراین و شواهد تاریخی، موجب ورود فرضیه های دیگری در این باره شده است که نمی توان به آنها به دیده اغماض نظر کرد. یکی از این فرضیه ها، تدوین این سند در دوران پسا اسلامی به خصوص در دوران خلافت عباسی و مقارن با تقویت شعب و مکاتب دینی است. در این نوشته سعی شده با قراین و شواهد مختلف به ویژه با بهره گیری از نشانه هایی از متون اسلامی به خصوص تراث امامیه، اثبات کنیم که زرتشتیان تا پیش از فتوحات اسلامی فاقد هر گونه سندی با صبغه الهی به عنوان کتاب اوستا بوده اند.
    کلیدواژگان: اوستا، گاهان، هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، خلافت عباسی
  • مرتضی، حسنی*، علی ربانی گلپایگانی صفحات 137-159
    علی نقی طغایی یکی از عالمان برجسته شیعه است که علاوه بر اجتهاد فقهی، در علم کلام نیز صاحب نظر بوده است. وی در کنار منصب شیخ الاسلامی، آثار برجسته ای از خود به جای گذاشته است که برخی از آن ها در مباحث کلامی است. روش وی در علم کلام صبغه نقلی دارد و مبتنی بر نقل و تبیین روایات است.
    کلیدواژگان: علی نقی کمره ای، طغایی، روش کلامی، روش عقلی، روش نقلی
|
  • Abdul Ahmad Mirzaei *, Seyed Hasan Abedian Pages 9-35
    The legitimacy of governance and the authority of an Imam, as to whether it is appointed or elected, is a matter where Sunni Muslims advocate for the selection of an Imam by the community. However, there is a dispute over who the selector should be, leading to two main theories: 1. The Majority Theory, which consists of three subcategories: selection of an Imam by the people of resolution and contract (‘Ahl al-Hall wal-‘Aqd), selection by the preceding Imam, or appointment by force and autocracy; 2. The Sanhuri Theory (selection of an Imam by public vote). This research examines the claim’s consistency with the content of the selection theory to uncover and explain the compatibility or incompatibility of the concept and reality of selection with the Sunni claim in the theory of Imam selection. The study utilizes a qualitative methodology and relies on Quranic verses, traditions, historical events of early Islam, and Sunni scholars’ views. The research concludes that while the Majority Theory is internally conflicted and its claim does not align with the content, the Sanhuri Theory, albeit not internally conflicted, is incompatible with the events of early Islam and the jurists’ and scholars’ views forming the basis of the selection theory. Nonetheless, the Sanhuri Theory can be substantiated and argued based on the initiation of independent reasoning (ijtihad) and the jurisprudence sources of Sunni Islam, and utilized to illustrate the Sunni Islamic political system.
    Keywords: Imam selection, Ahl al-Hall wal-'Aqd, dominance jurisdiction, covenantal guardianship, Sanhuri Theory
  • Mohammad Ramezani Pages 37-61
    Ash’ari theology is one of the most popular theological schools of thought among Sunni Muslims, founded by Abu al-Hasan al-Ash’ari. Ash’ari discourse is characterized by a rational-transmission approach, although its transmission aspect is more prominent. Ash’ari theologians, utilizing this method, have examined matters of belief. Imamate is among the issues addressed in their theological works. Since they do not believe in the inherent good or evil of things by reason alone, they consider the necessity of an Imamate as transmitted (traditional), viewing it as part of Islamic jurisprudence and secondary Islamic rulings, not as a fundamental principle of faith. Hence, they see its obligation as upon the people, not upon God. According to the Ash’arites, essential qualities of an Imam include being male, mature, just, free, and rational. They believe that the Imam’s duties include managing the Islamic community, establishing security and comfort, ensuring social justice, protecting the borders of the Islamic community, striving in the path of God, and securing the public’s sustenance. According to Ash’arites, textual evidence, selection by the people of resolution and contract, and dominance are methods for determining an Imam. Their views on Imamate have been subject to the critique of other theologians, particularly the Imamiyyah theologians.
    Keywords: Imam, the reality of Imamate, qualities of an Imam, methods of determining an Imam, Ash’arites
  • Atefe Ghazizahedi *, Seyed Ahmad Ghaffari Gharehbagh Pages 63-83
    One of the most significant anthropological bases for separating spirituality from religion is humanism, which places humanity in the stead of God and does not tolerate any external authority, such as revelation or divine religions. This foundation, leading to spiritual humanism as well, has its roots in monism, where no distinction is made between material and spiritual matters. Therefore, spirituality is defined as entirely earthly and worldly, merging the notion of God Almighty with an inner deity, thus erasing any difference between the visible world and the unseen, and between what is sacred and profane. Consequently, self-deification, the alteration of the value system, and the denial of the unseen realm, are among the potential outcomes of this perspective. This study, adopting a descriptive-analytical approach and relying on library data, aims to critique this base with an emphasis on prophetic narrations. The journey towards spirituality and the attainment of authentic dignity and truth as conveyed by the honorable Prophet of Islam is only achieved through acknowledging and confessing the poverty and dependency of human existence upon its Creator and maintaining a continuous connection with Him in servitude and righteousness. As a result, human independence from God and turning away from divine revelation and heavenly religions will lead to nothing but the loss of one’s authentic identity and entrapment in the valley of alienation from the self. In turn, true spirituality and a spiritual life cannot be formed under such a notion.
    Keywords: Spirituality, secular, Humanism, dignity, Prophet of Islam
  • Amrollah Gholizadeh Pages 85-106
    New Atheism, which has been proposed by atheists in the Western world in recent decades, can be considered as relying on two elements of Scientism and Naturalism. Richard Dawkins, an evolutionary biologist and one of the leaders of the new atheism, has criticized religion and religiosity by emphasizing the aforementioned two elements and using the theory of evolution. On the other hand, Professor Motahari is one of the Islamic thinkers who has addressed the issue of the relationship between science and religion, and while expressing the harmony of the relationship between science and religion, he is a serious critic of the atheistic approach to the theory of evolution. Professor Motahari Rah's confrontation with atheism, although he initially confronts Old Atheism; However, there is a trace of new atheism in this encounter, which can be used in the criticism of new atheism. In this article, in terms of compilation, we have benefited from the library-document method, and in terms of judgment, we have benefited from the analytical (rational) method. The findings of the research show that Dawkins' atheistic ideas are highly vulnerable in terms of epistemological, theological and theological problems.
    Keywords: Professor Motahari, atheism, New atheism, evolutionary atheism, Richard Dawkins
  • AHMAD JAMSHIDYAN *, Hossein Fuladi Pages 107-136
    One of the ambiguous points of Zoroastrian history is the date of compilation or rewriting of Avesta. Many possibilities and theories have been proposed in this regard; Some consider the original Avesta as a written document presented by Zoroaster, which was destroyed by Alexander the Great and was rewritten in later periods. Others consider this source as an oral document and claim that it was compiled by Zoroastrian priests in later periods. There are also possibilities regarding the date of compilation or rewriting of this document; Some consider it to be the Parthian Balash era and others to the Sassanid Ardeshir era. This chaotic situation in the history of the compilation of Avesta and the uncertainty as well as the existence of some historical clues and evidences have led to the entry of other hypotheses in this regard, which cannot be ignored. One of these hypotheses; Compilation of this document in the post-Islamic era, especially during the Abbasid Caliphate, coincides with the strengthening of religious branches and schools. In this article, we have tried to prove with different proofs and evidences, especially by using the signs from Islamic texts, especially the Imamiyyah tradition, that Zoroastrians did not have any documents with a divine color such as the Avesta book before the Islamic conquests.
    Keywords: Avesta, Gahan, Achaemenid, Ashkan, Sasanian, Abbasid Caliphate
  • Morteza Hasani *, Ali Rabbani Golpayegani Pages 137-159
    Alinqi Taghai is one of the prominent Shiite scholars who, in addition to jurisprudence, was also an expert in theology. In addition to the post of Shaykh al-Islami, he has left outstanding works, some of which are on theological topics. His method in the science of theology has a narrative quality and is based on quoting and explaining hadiths.
    Keywords: waist belt, taghai, verbal method, Intellectual Method, transfer method