فهرست مطالب

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود خزائی*، شهریار شهیدی، فرشته موتابی، محمدعلی مظاهری، لیلی پناغی صفحات 10-42

    متخصصین بیشتر می توانند بگویند بخشودگی چه چیزی نیست. اما در مورد اینکه بخشودن چیست با تنوع بسیاری از تعاریف مواجه هستیم. این پژوهش با هدف تعریف بخشودگی خیانت زناشویی، با روش تحلیل مضمون در قالب دو مطالعه انجام شده است. در مطالعه اول از تجربه زیسته افراد آسیب دیده از خیانت، مضامین مرتبط با این تعریف استخراج شده است. در مطالعه دوم با هدف اعتبار بخشی به مطالعه اول از متخصصین حوزه زوج درمانی مصاحبه به عمل آمد و مضامین مرتبط با تعریف بخشودگی خیانت از منظر نخبگانی استخراج شده است. در مطالعه اول شش مضمون اصلی شامل تعریف بخشودگی با عنوان "گذر کردن"، "رهایی"،"انتقام نگرفتن"،"التیام هیجانی"، "نسبی نگری" و "اشتیاق به فراموشی" به دست آمد. همچنین سه مضمون اصلی تحت عنوان التیام هیجانی، بازنگری شناختی هیجان و تصمیم گیری در مورد بخشش، از مطالعه دوم استخراج شد. تمامی مضامین استخراج شده در هر دو مطالعه اگر چه ادبیات و برچسب های متفاوتی را دارا هستند اما در واقع به صورت طبقه بندی های متفاوتی از مضامین نسبتا مشابه هستند.

    کلیدواژگان: بخشودگی، خیانت زناشویی، تعریف بخشودگی
  • روح الله اکرمی، عباس غالب زاده* صفحات 43-64
    سقط جنین ناشی از تجاوز جنسی در کشورهای ایران، اندونزی و مالزی به یکی از مشکلات اجتماعی تبدیل شده است و از طرف دیگر عدم تعیین تکلیف قوانین برخی از این کشورها، دشواری های این حوزه را دو چندان کرده است. در حقوق ایران قانونگذار در خصوص سقط جنین ناشی از تجاوز جنسی صراحتا تعیین تکلیف ننموده است و تنها در بندهای «الف»، «ب» و «ج» ماده 56 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب 1400، سقط جنین را تحت وجود شرایطی جایز دانسته است. به طور کلی باید باید اذعان داشت سقط جنین ناشی از تجاوز جنسی حتی اگر در قوانین ایران امکانپذیر باشد تنها در حیطه ماده 56 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، ممکن خواهد بود. ولیکن قانونگذار کشور اندونزی در قوانین خود صراحتا به سقط جنین ناشی از تجاوز جنسی پرداخته است و در صورت وجود شرایطی امکان سقط جنین تا روز چهلم یا چهل و دوم بارداری حسب اقوال فقهای شافعی وجود دارد. در قوانین کشور مالزی نیز تصریحی به جواز سقط جنین ناشی از تجاوز جنسی نشده است لیکن با توجه به معیارهای تعیینی موجود از سوی قانونگذار این کشور، می توان قایل بر وجود چنین جوازی بود.
    کلیدواژگان: جواز اسقاط جنین، بارداری ناشی از تجاوز جنسی، جنایت علیه حیات، حقوق کیفری، فقه اسلامی
  • مینا رجبی، حسین محققی*، محمدرضا ذوقی پایدار، رسول کردنوقابی صفحات 65-93

    هدف پژوهش ، بررسی تاثیر روایت درمانی بر افکاراضطرابی مادران مطلقه بود.پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه مادران مطلقه شهرستان بهبهان بودند؛ که از طریق یک مرکز مشاوره در بهبهان برای شرکت در پژوهش اعلام آمادگی کردند. روش نمونه گیری به روش هدفمند و به طور داوطلبانه بود. ازمیان افرادی که اعلام آمادگی کردند، 44 نفر برمبنای ملاک های ورود به پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایابی شدند. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه افکاراضطرابی ولز AnTI (1994) استفاده شد. پیش از شروع درمان و در انتهای درمان، اعضای دو گروه به پرسشنامه ها پاسخ دادند. اعضای گروه آزمایش در معرض پروتکل هشت جلسه ای روایت درمانی پاین (2004) قرار گرفتند و اعضای گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. جهت تحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد و نتایج نشان داد که روایت درمانی باعث کاهش معنادار افکار اضطرابی: (01/0 p<، 04/34 =F) و با توجه به مجذور اتا میزان این تاثیر 45 درصد است؛ اضطراب اجتماعی: (01/0 p<، 00/34 = F) و با توجه به مجذور اتا میزان این تاثیر 46 درصد است؛ اضطراب جسمانی: (05/0 p<، 16/7 = F) و با توجه به مجذور اتا میزان این تاثیر 15 درصد است، و فرانگرانی: (01/0 p<، 15/14 = F) و با توجه به مجذور اتا میزان این تاثیر 26 درصد است. در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد. نتایج این پژوهش حاکی از این است که روایت درمانی می تواند روش مناسب و موثری در کاهش افکار اضطرابی مادران مطلقه باشد.

    کلیدواژگان: افکاراضطرابی، روایت درمانی، مادران مطلقه
  • طه زرگریان*، ایمان کاکاوند، فرحناز یوسف زاده صفحات 94-113
    سقط جنین از جمله موضوعات اثرگذار در سطوح مختلف خانواده است. قانونگذار در مهرماه سال 1400 با وضع قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت طی ماده 56 به موضوع سقط درمانی پرداخته و سه مورد کلی را به عنوان جواز سقط معرفی نموده است. بند «الف» قانون مذکور به عنوان نخستین مجوز سقط مقرر می دارد: «در صورتی که جان مادر به شکل جدی در خطر باشد و راه نجات مادر منحصر به سقط جنین بوده و سن جنین کمتر از چهار ماه باشد و نشانه ها و امارات ولوج روح در جنین نباشد.» قانونگذار در بند مذکور تلاش کرده است که جواز سقط درمانی را منوط به «خطر جدی جان مادر» نماید. لکن قانون پیش گفته با دو اشکال فنی مواجه است. اشکال اول به مرجع تشخیص «خطر جدی برای جان مادر» بازمی گردد؛ چه مقامی عهده دار تشخیص آن خطر است؟ اشکال دوم به کیفیت تشخیص «خطر جدی برای جان مادر» بازمی گردد؛ آیا مقام عهده دار برای تشخیص خطر، لازم است با یقین یا اطمینان به تشخیص مورد نظر برسد یا ظهور خوف عقلایی کفایت می کند؟ با تتبع در ماده 56 می توان دریافت که قانونگذار، اصطلاح «اطمینان» را برای تشخیص خطر برگزیده است. لکن اصطلاح اطمینان دارای مفهومی نزدیک به یقین است که موجب بی اثر شدن بند «الف» ماده مذکور می شود. در پژوهش حاضر تلاش شده است با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه تضارب آراء فقهی، حقوقی و پزشکی ثابت شود؛ مقام عهده دار برای تشخیص خطر، پزشک متخصص است که می تواند بر پایه خوف عقلایی اعلام نظر نماید.
    کلیدواژگان: مادر حامل، سقط درمانی، یقین، خوف عقلائی
  • فاطمه فلاح تفتی*، عاطفه عظیمی وحید صفحات 114-139
    فقه نظام خانواده از اقسام فقه کلان است که با نگاه کل نگر به مسایل خانواده نظر دارد و عقد نکاح به عنوان یکی از ارکان مهم این نظام، مانند عقود دیگر برای طرفین تعهداتی را به وجود می آورد. یکی از مسایلی که در این حیطه، چالش برانگیز است، مشروعیت اعمال زیبایی بدون اذن زوج می باشد. این مقاله به شیوه توصیفی - تحلیلی درصدد بررسی حدود و ثغور اذن زوج در جراحی زیبایی است و اینکه آیا عقد نکاح سبب می شود که زوجه هیچ گونه مالکیتی بر جسم خویش نداشته باشد؟ و یا هرگونه تصرفی که زوجه می خواهد بر جسم خویش انجام دهد باید از زوج اذن بگیرد؟ یافته های این تحقیق که مطالعه ای بر اساس فقه کلان نظام خانواده است، بیانگر آن است که با تامل در فواید جراحی زیبایی در ترمیم و اصلاح معایب جسمانی و ظاهری و نظرات فقهای معاصر در جواز عمل های جراحی که به قصد زیباسازی انجام می گیرد، تردیدهای اساسی راجع به مشروعیت جراحی زیبایی را برطرف می نماید و نمی توان در فقه نظام خانواده به لزوم اذن زوج به طور مطلق دست یافت؛ بلکه لزوم اذن در فقه نظام خانواده تنها در حیطه مصالح خانوادگی است.
    کلیدواژگان: اذن زوج، عمل های جراحی زیبایی، نظام خانواده، مصلحت خانواده
  • پری یاری فرد، عزت الله احمدی، کبری ناموران گرمی صفحات 140-163

    فقدان زودهنگام پدر به عنوان یک منبع حمایت برای دختران پیامدهای طولانی مدتی در دوران کودکی و نوجوانی به دنبال دارد. به نظر می رسد کودک یا نوجوان برای مقابله با فشارها و آسیب های روانی ناشی از این فقدان، باید با آن سازگار شوند. هدف این پژوهش، شناسایی مکانیسم های سازگاری دختران نوجوان با فقدان پدر در تبریز بود. رویکرد پژوهش کیفی و به روش پدیدارشناسی توصیفی بود. بافت پژوهش دختران نوجوان (15-19 ساله) شهر تبریز بود؛ که در سنین کودکی پدر خود را بر اثر بیماری از دست داده بودند و سال ها از فوت پدرشان سپری شده بود. نمونه گیری بصورت هدفمند تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت و در نهایت 7 نفر انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته گردآوری گردید. تحلیل داده ها به روش کلایزی و با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد. یافته های این پژوهش شامل 3 مقوله اصلی و 6 مقوله فرعی بود. مکانیزم های سازگاری دختران با فقدان پدر در تبریز شامل خودکنترلی (مدیریت افکار، مدیریت هیجانات)، مقابله (مقابله اجتماعی، مقابله اقتصادی) و رشد (معناجویی، بالندگی) بود. اغلب مشارکت کنندگان براساس خصوصیات درون فردی خود، دریافت حمایت از سوی بازماندگان و داشتن شرایط مناسب، به طور موثر با فقدان و شرایط ناشی از آن سازش کرده بودند و برخی دیگر به دلایل متعدد، ناسازگاری با شرایط را از خود نشان داده بودند.

    کلیدواژگان: سازگاری، خودکنترلی، مقابله، رشد، فقدان پدر
  • خلا جایگاه پدر در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
    مریم السادات محقق داماد*، فاطمه اقدسی صفحات 164-182

    اعضای خانواده دارای وظایف گوناگونی هستند که عملکرد هر یک از آنها مکمل دیگری است و هر عضو باید وظایف خود را به خوبی انجام دهد تا قوام خانواده حفظ شود. با تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، بسته های حمایتی مختلفی در رابطه با تشکیل خانواده و فرزند آوری بیان شده است؛ اما متاسفانه قانونگذار جایگاه پدر را در برخی مواد از جمله مواد 10، 17 و 25 مورد غفلت قرار داده است که با توجه به اهمیت جایگاه پدر در خانواده لازم است مورد توجه و بازنگری قرار گیرد. نگارندگان در این نوشتار با بهره مندی از آموزه های میان رشته ای -فقهی، حقوقی و روانشناسی- به این مهم دست یافته که تربیت، تکلیف پدر و مادر بوده و در این رابطه، نقش هر دوی آنها دارای اهمیت است. آشکار است که عدم توجه به نقش پدر در خانواده به گونه ای نقض غرض کرده و حمایت از خانواده و فرزندآوری را نیز دچار اختلال خواهد نمود. روش تحقیق در پژوهش بنیادین حاضر، توصیفی _تحلیلی و به صورت کتابخانه ای است. در نهایت، پیشنهاد می شود پس از رفع خلاء مذکور در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، میزان مرخصی پدران شاغل و محصل نیز ابهام زدایی شود.

    کلیدواژگان: جایگاه پدر، قانون جوانی جمعیت، تربیت فرزندان، حضانت فرزندان، مرخصی پدران
|
  • Mahmoud Khazaei *, Shahriyar Shahidi, Fereshteh Mootabi, MohammadAli Mazaheri, Leyli Panaghi Pages 10-42

    The majority of experts agree on what forgiveness is not. Nonetheless, there are numerous diverse definitions of forgiveness. This research consisted of two studies: 1) a qualitative analysis of forgiveness of marital infidelity from the perspective of lived experience persons who have been betrayed, and 2) a qualitative investigation of the infidelity from the perspective of couples therapy experts. In both studies, the current research approach was thematic analysis from the category of qualitative research methods. Six major themes, including the definition of forgiveness, were identified in the first study: "passing on," "letting go," "not seeking revenge," "emotional healing," "personal explanation of forgiveness," and "desire to forgive." In the second study, the meaning of forgiveness was examined from the perspective of specialists based on their theoretical and clinical expertise, as well as their individual views and attitudes as experts. This study identified three major themes entitled emotional healing, cognitive revision of emotion, and the decision to forgive. In summarizing the two research presented in this article, it should be noted that the themes collected from both investigations can be categorized differently.

    Keywords: Forgiveness, marital infidelity, Defining Forgiveness
  • Ruhollah Akrami, Abbas Ghalebzadeh * Pages 43-64
    In Iran, Indonesia, and Malaysia, abortion due to rape. has turned into a social issue, and on the other hand, in some of these countries, the difficulties in this field have been doubled due to lack of decision of laws. In Iranian law, abortion due to rape has not been clearly decided by the legislator, and abortion is allowed only subject to certain conditions just in paragraphs “A”, “B”, and “C” of the Article 56 of the Family Protection and Population Youth Law. In general, it should be acknowledged that even if it was possible under Iranian law, abortion due to rape would only be permissible under Article 56 of the Family Protection and Population Youth Law. However, the legislator of Indonesia has explicitly addressed abortion due to rape. in its laws, and if there are conditions, it is possible to have an abortion up to the 40th or 42nd day of pregnancy according to the words of Shafi'i jurist. Moreover, Malaysian law does not explicitly specify the permits for abortion due to rape; however, according to the existing criteria set by the legislator, such a permit may be considered.
    Keywords: Abortion permission, Pregnancy due to rape, Crime against life Criminal Justice, Islamic jurisprudence
  • Mina Rajabi, Hosein Mohagheghi *, MohammadReza Zoghi Paydar, Rasoul Kord Noghabii Pages 65-93

    The present study was conducted to investigate the effect of narrative therapy on anxiety thoughts of divorced mothers in Behbahan. This research was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. The study population was all divorced mothers in Behbahan; 44 of them announced their readiness to participate in the research; Which were selected as a sample and randomly assigned to the experimental and control groups. After performing the pretest, the protocol of eight sessions of narrative therapy was performed. The AnTI Wells Anxiety Thought Questionnaire (1994) was then administered. Statistical analysis of covariance showed that the protocol of narrative therapy, anxiety thoughts: (p <0.01, F = 34.04), social anxiety: (p <0.01, F = 34.00), physical anxiety: (p <0.05 , F = 7.16), meta-worry: (p <0.01, F = 14.15) has reduced divorced mothers. Therefore, narrative therapy had an effect on the anxious thoughts of divorced mothers and this treatment method can be applied to divorced mothers to reduce anxious thoughts, increase mental health and reduce the psychological damage of life after divorce and being a single parent.

    Keywords: anxiety thoughts, narrative therapy, divorced mothers
  • Taha Zargarian *, Iman Kakavandzaman, Farahnaz Sadat Yousefzadeh Pages 94-113
    Medical abortion is a discussion which focuses on the pregnant mother and her fetus that has many legal, jurisprudential, and social consequences for the family. Inevitably, for issues of this high degree of importance and influence, the related regularities should be formulated in a way that prevents any sort of possible misinterpretations. The issue of abortion came into legislation in 1384 by legislating a single article. ''The life threat for the pregnant mother'' is of the licenses that the legislature has provided for medical abortion. If the specialist physician diagnoses the life threat for the pregnant mother, then, by the mother's consent, the permissioned for the medical abortion can be issued. This legislation can be considered as a legal flexibility in the issue of abortion but the void of explaining the quality of diagnosing the life threat for the mother may cause unpleasant consequences. Some experts of jurisprudence and law believe that the issuance of the permission for the medical abortion is dependent on the certain diagnosis of the life threat for the mother. However, some other experts bo qualities of certainty or reasonable probability/feppraisal of the two sides' reasons and evidence, we came to the conclusion that a reasonable probability/ fear of the life threat for the mother enjoys a rational and religious support for the issuance of the medical abortion; therefore, no need to certainty nor is it feasible to fulfill the demand of certainty in this case.
    Keywords: pregnant mother, medical abortion, certainty, reasonable probability, fear
  • Fatemeh Fallah Tafti *, Atefeh Azimivahid Pages 114-139
    Family system jurisprudence is one of the major types of jurisprudence, which looks at family issues with a holistic view, and the marriage contract, as one of the important pillars of this system, creates obligations for the parties like other contracts. One of the challenging issues in this field is the legitimacy of beauty practices without the spouse's permission. In a descriptive-analytical way, this article tries to investigate the limits and limitations of the husband's permission in cosmetic surgery and whether the marriage contract causes the wife to have no ownership over her body. Or should the wife take permission from her husband to do anything she wants to do with her body? The findings of this research, which is a study based on the macro-jurisprudence of the family system, indicate that by reflecting on the benefits of cosmetic surgery in repairing and correcting physical and appearance defects and the opinions of contemporary jurists on the permissibility of surgeries that are performed for the purpose of beautification, doubts It solves the fundamental issue regarding the legitimacy of cosmetic surgery and it is not possible to achieve the necessity of spouse's permission absolutely in the jurisprudence of the family system; Rather, the necessity of permission in the jurisprudence of the family system is only in the field of family interests.
    Keywords: Marriage permission, cosmetic surgeries, Family system, family expediency
  • Pari Yarifard, Ezzatallah Ahmadi, Kobra Namvaran Germi Pages 140-163

    Loss of parents in childhood and adolescence is an important stressful event. It seems that the child or adolescent should adjust to it, in several ways, to cope with the therefrom stresses and psychological damages. The aim of this study was to identify adjustment mechanisms of adolescent girls to the father loss in Tabriz. The approache of the research was qualitative and the method was descriptive phenomenology. The context of the research was teenage girls (15-19 years old) of Tabriz city; who had lost their father due to illness in childhood and many years had passed since their father's death. Purposeful sampling continued until data saturation and finally 7 people were selected. Data were collected through semi-structured interviews. Data analysis was done by Collizzi method. The findings of this research included 3 main categories and 6 subcategories. The adjustment mechanisms of girls with the absence of a father in Tabriz included self-control (thought management, emotion management), coping (social coping, economic coping) and growth (managing, growth). Most of the participants, based on their individual characteristics, receiving support from the survivors and having suitable conditions, effectively adjusted to the loss and the resulting conditions, and some others showed incompatibility with the conditions due to many reasons.

    Keywords: Adjustment, Coping, Growth, Loss, Self- control
  • The Gap of father's position in the Family and Youth Protection law
    Maryam Ul Sadat Mohaghegh Damad *, Fatemeh Aghdasi Pages 164-182

    The members of the family have various duties, the performance of each of them complements the other, and each member must perform his duties well in order to maintain the consistency of the family. With the approval of the Family and Youth Protection Law, various support packages have been stated in relation to family formation and childbearing; unfortunately, the legislator has neglected the position of the father in some articles, including articles 10, 17 and 25, which should be considered and revised due to the importance of the father's position in the family. In this article, the authors, benefiting from religious and psychological teachings, have reached the point that upbringing is the duty of parents and in this regard, the role of both of them is important. It is obvious that not paying attention to the role of the father in the family will somehow violate the intention and will disrupt the support of the family and childbearing. The research method in the current fundamental research is descriptive-analytical and library-based. Finally, it is suggested to clarify the amount of leave for working and student fathers also removing the fathers’ gap mentioned in the Family and Youth Protection Law

    Keywords: Father's position, population youth law, raising children, custody of children, leave of fathers