فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و هشتم شماره 6 (پیاپی 161، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/07
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شهین تاج آرامش، سمیرا کلامی، حسین صادقی، فاطمه بازرگانی پور صفحات 743-756
    زمینه و هدف

     نظر به عدم وجود مستند علمی منتشر شده در انسان رابطه با تاثیر عصاره چای کوهی برسقط جنین در طب بومی ایران، هدف از این مطالعه تعیین و بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی چای کوهی در ترکیب با میزوپروستول در مقایسه با میزوپروستول به تنهایی در ختم بارداری کمتر از 12 هفتگی بود.

    روش بررسی

     این یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی می باشد که در سال 1400 1399 بر روی 40 نفر از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند، انجام شد. شرکت کنندگان به دو گروه عصاره چای کوهی در ترکیب با میزوپروستول (گروه A) یا میزوپروستول به تنهایی (گروه B) تقسیم شدند. در گروه A، چای کوهی به شکل کپسول (400 میلی گرم هر سه ساعت، تا سه نوبت، روزانه) همراه با 400 میکروگرم میزوپروستول (هر سه ساعت، حداکثر تا سه دوز، روزانه) تجویز گردید. در گروه B، میزوپروستول 800 میکروگرم هر سه ساعت، حداکثر تا سه دوز، روزانه به صورت خوراکی مصرف گردید. در صورت عدم سقط جنین، دوز فوق را در روز دوم مجددا تکرار گردید. پیامدهای مدنظر شامل شدت درد، شدت خونریزی، رضایت بیماران، نوع سقط جنین، ارزیابی عوارض جانبی(مانند علایم حیاتی، علایم بالینی، پارامترهای خونی، آنالیز شاخص های عملکرد کلیه و کبد) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری  مجذورکای و تی تست تجزیه و تحلیل می شوند.

    یافته ها

     تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه از نظر وقوع سقط کامل (52/0=p) و سقط ناقص(52/ =p) وجود نداشت. مدت مداخله در گروه A (11/1±10/6) نسبت به گروه B (59/0±40/8) به طور معنی داری کوتاه تر بود (001/0>p). بین دو گروه از نظر شدت درد (52/0=p) و شدت خونریزی (14/0=p) در 84 ساعت و 128 ساعت پس از مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت. هم چنین تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر پارامترهای خونی، آنالیز کلیه و کبد وجود نداشت (05/0<p). از نظر علایم عوارض جانبی، افزایش معنی دار آماری در تب (008/0=p)، اسها ل (001/0>p) و حالت تهوع (001/0>p) در گروه B نسبت به گروه A مشاهده شد. هم چنین نتایج مطالعه حاضر نشان داد که رضایت بیمار در گروه A (0±6) نسبت به گروه B (14/1±60/4) به طور معنی داری بهتر بود (001/0 >p).

    نتیجه گیری

     یافته های این مطالعه نشان می دهد که عصاره هیدروالکلی چای کوهی در ترکیب با میزوپروستول در مقایسه با تجویز میزوپروستول به تنهایی باعث کوتاه تر شدن فرآیند سقط، عوارض جانبی کمتر و رضایت بهتر بیماران می شود.

    کلیدواژگان: چای کوهی، میزوپروستول، سقط
  • محمدعلی جاوید، علیرضا ماردپور، محمد ملک زاده صفحات 757-774

    زمینه و هدف: 

    سرطان پستان یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در جوامع بوده و یک سوم کلیه سرطان‌ها در زنان را به خود اختصاص می‌دهد. سرطان پستان به عنوان دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان شناخته می‌شود، لذا هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه اثربخشی هیپنوتراپی مبتنی بر شفقت و درمان بر تعهد و پذیرش بر شدت درد زنان مبتلا به سرطان سینه در شهر یاسوج بود.

    روش بررسی: 

    این مطالعه بالینی در سال 1401 به صورت پیش‌آزمون‌ پس‌آزمون با دو گروه آزمایش و گروه گواه انجام شد. جامعه آماری آن شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید جلیل شهر یاسوج بود، جهت انتخاب زنان گروه نمونه از روش نمونه­گیری در دسترس استفاده شد. در این تحقیق از مقیاس دیداری شدت درد (VAS) که یک مقیاس یک محور است، استفاده شد. داده‌‌های جمع‌آوری شده با استفاده آزمون‌های آماری کوواریانس چند متغیره، تی مستقل، تی زوجی،  لوین، تست تعقیبی، آزمون تعقیبی LSD و شاپیرویلک تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    نتایج در مورد مقایسه اثربخشی دو روش هیپنوتراپی مبتنی بر شفقت با درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر شدت درد زنان مبتلا به سرطان سینه در شهر یاسوج نشان داد، تفاوت معنی‌داری بین میانگین نمرات پس‌آزمون شدت درد در بین زنان مبتلا به سرطان سینه وجود دارد (05/0>p). بنابراین می‌توان گفت، بین میزان تاثیرگذاری دو روش هیپنوتراپی مبتنی بر شفقت با درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر شدت درد زنان مبتلا به سرطان سینه تفاوت معنی‌داری وجود دارد (05/0>p). آزمون تعقیبی، با سطح معنی‌داری 001/0 و اختلاف میانگین80/1، تفاوت معنی‌داری را بین میزان اثربخشی روش هیپنوتراپی مبتنی بر شفقت با درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر شدت درد را نشان می‌دهد. 

    نتیجه ­گیری: 

    سرطان پستان یکی از تهاجمی‌ترین تومورهااست و دلیل اصلی مرگ و میر سرطان در زنان است. بنابراین، تشخیص زودرس و پیش آگاهی برای افزایش زنده ماندن و کاهش میزان مرگ و میر در طولانی مدت ضروری شده است؛ بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش، مراکز مشاوره می‌توانند برای بهبود وضعیت روانی بیماران مبتلا به سرطان، از دو روش هیپنوتراپی مبتنی بر شفقت با درمان تعهد و پذیرش استفاده کنند.

    کلیدواژگان: هیپنوتراپی مبتنی بر شفقت، درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، شدت درد، سرطان سینه
  • محسن عزیزی، نیما بهادر، اصغر شریفی صفحات 775-794
    زمینه و هدف

     در این مطالعه، به عنوان یک زمینه پژوهشی، بررسی کاربرد نانوذرات و گیاهان دارویی در درمان بیماری های ناشی از پسودموناس آییروژینوزا مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این مطالعه تعیین و تاثیر نانوذره روی (Zn) آغشته شده به اسانس مرزه خوزستانی Satureja khuzestanica بر میزان بیان ژن lasR در جدایه های بالینی پسودوموناس آیروژینوزا تشکیل دهنده بیوفیلم در شرایط برون تنی بود.

    روش بررسی

     این یک مطالعه تجربی می باشد که در سال 1399 بر روی 150 نمونه بالینی مشکوک به پسودموناس آیروژینوزا غیر تکراری و متناوب که از نمونه های پوست، خون و ادرار بیماران بستری در بخش های مختلف بیمارستان امام سجاد (ع) شهر یاسوج جمع آوری شد، انجام گرفت. پس از ورود 4 سویه بالینی به همراه یک سویه استاندارد پسودوموناس آیروژینوزا   (ATCC 25922) به عنوان نمونه، اسانس مرزه خوزستانی از شرکت دارویی باریج اسانس (کاشان، ایران) تهیه شد. سپس، پس از تعیین هویت نمونه  پسودوموناس آیروژینوزا جدا شده از بیماران،  PCRجهت تایید حضور ژنlasR  و ژن DNA gyrase A ، تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی، آزمون میکرودایلوشن براث، رقیق سازی چکربورد، آزمون آگار برای تعیین حداقل غلظت کشندگی، بررسی بیان ژن lasR  با Real time PCR، در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده بر استفاه از آزمون های آماری من ویتنی، تی و تی جفت نمونه ای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     با توجه به نتایج الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی، بیشترین مقاومت مربوط به آمیکاسین (30 میکروگرم)، کولیسین (10 میکروگرم) و سیپروفلوکسازین (5 میکروگرم) بود و کمترین مقاومت مربوط به سفتازیدین (30 میکروگرم)، و ایمی پنم (10 میکروگرم)، بود. هم چنین، اسانس مرزه خوزستانی و نانوذرات اکسید روی در برابر سویه استاندارد و جدایه های بالینی، دارای حداقل غلظت مهاری (256512 میکروگرم/میلی لیتر) بودند. حد شاخص غلظت مهاری نسبی (FIC) برابر عدد 1 شد که نماینگر اثر افزایش است. هم چنین، حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) چهار برابر حداقل غلظت مهاری (MIC) بود. بالاترین MIC، مربوط به نانوذرات اکسید روی و کمترین آن مربوط به استفاده هم زمان اسانس و نانوذره شد. در حالت ترکیبی تیمارها، به نصف غلظت MIC تیمارهای مجزا، نیاز بود. هم چنین، با کاهش اثر مهار کنندگی تیمارهای مورد مطالعه، تولید بیوفیلم افزایش یافت. میزان بیان ژن lasR در غلظت MIC انواع تیمارهای مطالعه متفاوت بود؛ کم ترین میزان بیان ژن lasR در غلظت MIC به هر یک از تیمارها به تنهایی و بیشترین به استفاده همزمان تیمارها اختصاص داشت.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که سویه های بالینی به برخی از آنتی بیوتیک ها بسیار مقاوم بودند، اما به برخی دیگر حساس بودند. هم چنین، ترکیبات اسانس گیاه مرزه خوزستانی شناسایی و تجزیه شدند. اصلی ترین ترکیب این اسانس کارواکرول بود که خاصیت ضدعفونی کننده دارد. با استفاده از FT-IR، گروه های عاملی پلیمر قالب مولکولی و اسانس شناسایی شدند. نتایج نشان داد که ترکیب اسانس و نانوپلیمر روی به صورت جداگانه منجر به کاهش بیان ژن lasR در سویه های بالینی می شوند. با ترکیب این دو تیمار، تاثیر کاهش بیان ژن lasR قوی تر و اثربخش تر می شود.

    کلیدواژگان: پسودوموناس آئروژینوزا، نانوذره روی، اسانس مرزه خوزستانی، lasR، بیوفیلم
  • سارا شهاب، سید فاضل زینت مطلق، قاسم حسنی، نرگس روستایی، سهیلا رضایی، علیرضا رایگان شیرازی نژاد صفحات 795-814
    زمینه و هدف

     پسماندهای بیمارستانی حاوی طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها بوده و به دلیل خواص خطرناک به مدیریت خاص نیاز دارند و دفع نامناسب آنها برای محیط زیست و سلامت عمومی تهدید جدی محسوب می شود. لذا هدف از این مطالعه تعیین و تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده بر رفتارهای کارکنان در مدیریت پسماند بیمارستان حافظ شیراز بود.

    روش بررسی

     این یک مطالعه نیمه تجربی می باشد که در سال 1398 بر روی پرسنل بیمارستان حافظ شیراز شامل دو گروه درمانی و خدمات، طراحی و انجام شد. جامعه آماری این پژوهش به صورت تمام شماری شامل کلیه پرسنل درمان (170نفر) و خدمات (32 نفر) بود. ابزارهای اندازه گیری این پژوهش شامل پرسشنامه تیوری رفتار برنامه ریزی شده و سنجش آگاهی بود که روایی و پایایی آن به وسیله متخصصین برآورد و مورد استفاده قرار گرفت. سایر ابزارها چک لیست ارزیابی مدیریت پسماند شامل؛ زیرساخت مدیریت، تفکیک، جمع آوری، حمل، نگهداری موقت، دفع و فرم توزین پسماند بود. این مطالعه در دو مرحله قبل و بعد از مداخله آموزشی اجرا شد، در مرحله اول اطلاعات قبل از مداخله با استفاده از پرسشنامه ها، چک لیست ارزیابی مدیریت پسماند و توزین پسماندها(به مدت یک هفته مستمر) جمع آوری گردید، سپس محتوای آموزشی طراحی شد. در مرحله دوم 2 ماه پس از مداخله آموزشی گروه های درمان و خدمات مجددا پرسشنامه ها را پاسخ دادند، تکمیل چک لیست و توزین پسماندها نیز انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده آزمون های تی زوجی و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     پس از انجام مداخله آموزشی در نمرات آگاهی (001/0>p)، نگرش (001/0>p)، نرم های انتزاعی (001/0>p)، کنترل رفتاری درک شده (001/0>p) و قصد رفتاری (001/0>p) هر دو گروه درمان و  خدمات تفاوت معنی داری دیده شد. پس از مداخلات آموزشی نیز تفاوت معنی دار در سرانه پسماند عادی (05/0>p) مشاهد شد. در سرانه پسماندهای عفونی، نوک تیز و برنده و شیمیایی دارویی تغییر معنی داری مشاهده نشد (05/0≥p). مدیریت پسماند در زمینه تفکیک (001/0>p) جمع آوری (001/0>p)، حمل (001/0>p) و دفع (001/0>p) اختلاف معنی دار داشت. زیرساخت مدیریت و نگهداری موقت قبل و بعد از مداخله آموزشی یکسان بود.

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مداخلات آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در ارتقا آگاهی کارکنان درمان و خدمات و بهبود مدیریت پسماندهای بیمارستانی تاثیرگذار بود، هم چنین استفاده از راهبردهای آموزشی و محتوای آموزشی مناسب می تواند در ارتقای کیفی مداخلات آموزشی بیفزاید.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، تغییر رفتار، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، بیمارستان حافظ
  • محسن شهلایی، محبوبه منصوریان صفحات 815-837
    زمینه و هدف

    نقش شیرین کننده های مصنوعی در وقوع خطر سرطان در طی چند دهه گذشته به طور گسترده ای مورد بحث قرار گرفته است. لذا هدف از این مطالعه تعیین شبیه سازی دینامیک و مولکولی بر همکنش ساخارین (SA) با پروتیین p53 انسانی بود.

    روش بررسی

     این مطالعه بیوانفورماتیک در سال 1402 انجام شد. بر همکنش SA و سدیم ساخارین (SSA) با پروموتر(راه انداز) ژن p53 انسانی (Pp53g) قبلا در سال 1399 در دو بخش نظری و تجربی چاپ شده است، اما در مطالعه حاضر، قابلیت اتصال و جایگاه اتصال لیگاند SA به عنوان یک شیرین کننده مصنوعی با پروتیین p53 انسانی (رسپتور) به عنوان سرکوبگر تومور به صورت نظری انجام شد. رزیجوهای اسیدآمینه های درگیر در برهمکنش، انرژی آزاد اتصال و ثابت اتصال تعیین شد. برای محاسبات برهمکنش مولکولی، از داکینگ مولکولی استفاده شد. اطلاعات دقیق تر در خصوص شیوه اتصال کمپلکس لیگاندرسپتور با شبیه سازی دینامیک مولکولی MD  به دست آمد. فایل ساختار و توپولوژی برای پروتیینp53 انسانی استخراج شده از پایگاه داده پروتیین بر اساس میدان نیروی AMBER 99 با برنامه GROMACS 5.3.1 ساخته شد. برنامه acpype/Antechamber با GAFF برای ایجاد فایل ساختار و توپولوژی لیگاند در شبیه سازی MD استفاده شد. این میدان نیرو با میدان نیروی  AMBER 99سازگار است. زمان شبیه سازی در حلال صریح 50 نانوثانیه برای کمپلکس پروتیین p53 با SA بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای مختلف و مقایسه با نتایج مقالات مرتبط تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج داکینگ مولکولی نشان داد که ترکیب SA به پروتیین p53 انسانی با انرژی اتصالی (پیوندی)، 55/4 -کیلوکالری بر مول و ثابت اتصال 18/462 میکرومولار اتصال یافت. یک پیوند پیوند هیدروژنی بین SA با اسیدآمینه Leu137 تشکیل شد. تغییرات کنفورماسیونی حاصل از شبیه سازی MD برای کمپلکس لیگاند  پروتیین نشان داد که SA می تواند از طریق دو پیوند هیدروژنی به His179 و Arg196 به عنوان اسید آمینه های کلیدی پروتیین p53 در ناحیه اتصال به DNA متصل شود. SA هم چنین می تواند در مجاورت اسید آمینه های اسید آمینه های Leu137، Ala138،His179 ، Asp184 و Met237 از طریق پیوندهای هیدروفوب قرار گیرد. مقادیر نمودارهای انحراف جذر میانگین مربعات (RMSD)، نوسان جذر میانگین مربعات (RMSF)، شعاع چرخش (Rg)، برای پروتیین p53 آزاد و در حضور لیگاند SA نشان از اتصال پایدار SA به پروتیین p53 دارد.

    نتیجه گیری

     این مطالعه می تواند اطلاعات ارزشمندی را در مورد مکانیسم اتصال SA و پروتیین p53 انسانی به عنوان یک درشت مولکول در سطح مولکولی با جزییات ریز اتمی ارایه کند. نتایج این مطالعه می تواند در تعیین احتمال خطر بالقوه سرطان زایی این شیرین کننده با توجه به مصرف زیاد آن و طراحی و سنتز شیرین کننده های مصنوعی جدیدتر و ایمن تر مفید باشد.

    کلیدواژگان: ساخارین، پروتئین p53 انسانی، داکینگ مولکولی، شبیه سازی دینامیک مولکولی، سرطان
  • اردشیر افراسیابی فر، سید جواد سادات، محمدرضا وفایی نسب، مهسا خدایاریان صفحات 838-855
    زمینه و هدف

     یکی از بزرگترین چالش های سیستم فوریت های پزشکی، پاسخ به حوادث با انبوه مصدومین است. در ایران، علی رغم پیشرفت های زیادی که در خدمات اورژانس پیش بیمارستانی انجام شده است، مشکلات و کاستی های بسیاری وجود دارد. لذا هدف از این مطالعه تبیین عوامل موثر بر پاسخ پیش بیمارستانی به حوادث ترافیکی با انبوه مصدومین بود.

    روش بررسی

     این مطالعه به صورت کیفی با روش نیمه ساختار یافته با مشارکت 31 نفر از مسیولین و پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی، هلال احمر و پلیس، به صورت نمونه گیری هدفمند از خرداد 1397 تا شهریور 1398 به روش تحلیل محتوای قراردادی انجام گرفت. از آنجا که محقق در صدد تبیین عوامل موثر بر پاسخ پیش بیمارستانی در حوادث ترافیکی با انبوه مصدومین  بود، از روش تحقیق کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی استفاده کرد. اولین شرکت کننده به روش مبتنی بر هدف انتخاب شد و دیگر شرکت کنندگان به روش نمونه گیری گلوله برفی وارد فرآیند مصاحبه کیفی شدند. سوال اصلی مصاحبه "عوامل موثر در پاسخ به حوادث ترافیکی با انبوه مصدومین MCTI که در آنها شرکت داشته اید را  شرح دهید" بود. هنگامی که مشارکت کننده ها داده جدیدی به داده های قبلی اضافه نکرده و کدهای جدیدی ایجاد نشد، نمونه گیری پایان یافت. از روش تحلیل الو  و کینگاس که شامل کدگذاری باز، طبقه بندی کدها، ایجاد طبقه اصلی یا درون مایه می باشد استفاده شد.

    یافته ها

     در این مطالعه با 31 مشارکت کننده (27 مرد و 4 زن) به اشباع اطلاعات دست یافتیم که حداکثر 50  و حداقل 26 سال سن داشتند (میانگین 35 سال) و سابقه کار آنها حداقل 2 و حداکثر 28 سال (با میانگین 2/13 سال) بود، درون مایه " پاسخ پیش بیمارستانی" از سه طبقه مدیریت اطلاعات، ارزیابی، مدیریت صحنه حادثه تشکیل شده است. این درون مایه از تجارب متفاوت مشارکت کنندگان در پاسخ به حوادث با انبوه مصدومین از هنگام اعلام بروز حادثه از طرف مرکز دیسپچ اورژانس پیش بیمارستانی، ارایه خدمات امدادی و درمانی در صحنه حادثه، انتقال مصدومین به بیمارستان و تحویل آنان به مرکز تروما، استخراج گردید.

    نتیجه گیری

     تجمیع سازمان های امدادی موجب هماهنگی آنان در صحنه حادثه و خدمات رسانی بهتر به مصدومین می شود. برگزاری دوره های آموزشی مشترک 6 ماهه برای کلیه کارکنان سازمان های امدادی زمینه را برای تعامل بیشتر، هماهنگی و خدمات رسانی به مصدومین فراهم می کند.

    کلیدواژگان: حوادث با انبوه مصدومین، حوادث ترافیکی، پاسخ پیش بیمارستانی، فوریت های پژشکی، تحلیل محتوای کیفی
  • هما ایلخانی پور، سید مستجاب رضوی نژاد، موهبت اسدی، رویا عبودی، فاطمه یارمحمودی، حمیده برزگر صفحات 856-869
    زمینه و هدف

     امروزه با بهبود مراقبت های بالینی، تعداد موارد نوزادان نارس و با وزن کم تولد که زنده می مانند، افزایش یافته است. این دسته از نوزادان معمولا در دوسال اول زندگی، به رشد جبرانی و سریع تری نسبت به رشد میانگین برای سن و جنس خود دست پیدا می کنند. هم چنین نوزادان کوچک برای سن بارداری (SGA) هم اغلب وزن کم هنگام تولد (کمتر از 2500 گرم) دارند. این نوزادان معمولا در 32 سالگی، به رشد جبرانی دست می یابند. اما اگر نتوانند به این رشد سریع جبرانی دست یابند، ممکن است نیاز به مداخلات درمانی از جمله تجویز هورمون رشد داشته باشند. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی شاخص های رشد به عنوان یک معیار مهم ارزیابی سلامت در کودکان 2 تا 4 ساله با سابقه نارسی و وزن کم هنگام تولد بود.

    روش بررسی

     این پژوهش،  یک مطالعه توصیفی مقطعی گذشته نگر می باشد که در سال 14001398 بر روی 96 کودک بین 2 تا 4 ساله که نارس یا با وزن کم (کمتر از 2500 گرم) متولد شده بودند، انجام شد. پرونده بستری بدو تولد این کودکان که در بیمارستان های حافظ و نمازی شیراز بستری بودند، مورد بررسی قرار گرفت. از والدین با یک درخواست آنلاین جهت شرکت در مطالعه دعوت به عمل آورده شد. شاخص های رشد از جمله دور سر، قد و وزن به وسیله یک پزشک آموزش دیده اندازه گیری شد. شاخص توده بدنی و امتیازZ برای این شاخص ها محاسبه و هم چنین شاخص های رشد هنگام تولد از سوابق بستری آن ها جمع آوری گردید. داده ها جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی تست، کای اسکور و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     96 کودک وارد مطالعه شدند، 5/12 درصد کودکان در زمان تولد، کوچک برای سن بارداری بودند، که در زمان ارزیابی در این مطالعه همگی به قد و دور سر مناسب سن خود رسیده بودند، اما 5 (6/41 درصد) کودک دچار کم وزنی بودند. 45 (9/46 درصد) کودک اختلال رشد در زمان بررسی داشتند که 31 (3/32 درصد) کودک  برای ارزیابی آزمایشگاهی مراجعه کردند و 3 (1/3 درصد) کودک تحت درمان با هورمون رشد قرار گرفتند. در این مطالعه 33 (4/34 درصد) کودک کم وزن و 4 (2/4 درصد) مورد قد کوتاه، 38 (6/39 درصد) نفر شاخص توده بدنی پایین (کمتر از 2SD) داشتند.

    نتیجه گیری

     نوزادان نارس و با وزن کم تولد نیاز به توجه ویژه از نظر پیگیری رشد دارند. پزشکان باید از نحوه رشد، تاخیر یا توقف شد این کودکان آگاه باشند تا در زمان مناسب بهترین مداخله برای این کودکان صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: رشد، وزن کم تولد، نارس
  • مجید باصری صالحی، حدیث اسحقی صفحات 870-881
    زمینه و هدف

     موراکسلا کاتارالیس با استفاده از دو مکانیسم، فعالیت آنزیم بتالاکتاماز وپمپ افلاکس به آنتی بیوتیک ها مقاومت نشان می دهد. امروزه موراکسلا کاتارالیس به عنوان یک باکتری عامل ایجاد عفونت های تنفسی محسوب می شود. لذا  هدف از این مطالعه تعیین فراوانی نسبی حضور ژن بتالاکتاماز bro و ارتباط آن با مقاومت آنتی بیوتیکی در موراکسلا کاتارالیس جداسازی شده از نمونه های کلینیکی بود.
     

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی که در سال های 1400-1399 در بیمارستان دنای شیرازنجام شد، 136 نمونه کلینیکی از بیماران با عفونت تنفسی جمع آوری شد و باکتری موراکسلا کاتارالیس از این نمونه ها جدا و با استفاده از روش فنوتیپی و ژنوتیپی (16S rRNA) شناسایی شد. سپس حساسیت  به آنتی بیوتیک ها در این جدایه ها با استفاده از تست های دیسک دیفیوژن و دیسک ترکیبی ارزیابی و وجود ژن های بتالاکتاماز bro در سویه های مقاوم ارزیابی شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون  آماری تی دانشجویی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     در این تحقیق از10 سویه مورکسلا کاتارالیس جدا شده 7 جدایه MDR بودند. این باکتری ها بیشترین مقاومت  را  به آنتی بیوتیک های جنتامایسین، آمیکاسین، پنی سیلین G، آموکسی سیلین، سفتازیدیم، سفازولین، تتراسایکلین، کلرامفنیکل، سیپروفلوکسا سین (70 درصد) و کمترین مقاومت را به آنتی بیوتیک تری متوپریم بر سولفامتاکسازول  و تتراسیکلین نشان دادند. تمامی 10 سویه به آنتی بیوتیک پنی سیلین مقاوم و به آنتی بیوتیک های آزیترومایسین، اریترومایسین، کلاریترومایسین و  کوآموکسی کلاو حساسیت (100 درصد) نشان دادند. ژن bro در تمامی این سویه های MDR مشاهده گردید(5 سویه دارای ژن bro -1 و 2 سویه دارای ژن bro -2).

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که سویه های موراکسلاکاتارالیس مقاوم چند دارویی دارای ژن های بتالاکتاماز می باشند. بنابر این آنتی بیوتیک های بتا لاکتم برای درمان عفونت ناشی از این باکتری توصیه نمی شود. اگرچه نتایج این تحقیق استفاده از آنتی بیوتیک های آزیتومایسین، اریترومایسین، کلاریترومایسین و کوآموکسی کلاو را به عنوان داروهای انتخابی جهت درمان عفونت ناشی از موراکسلا کاتارالیس پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: موراکسلا کاتارالیس، بتالاکتاماز، ژن bro، مقاومت چند دارویی
  • ولی انصاری، امین حسین پور، مظفر واحدی، کوروش عزیزی، محمدجعفر مومن بالله فرد، فاطمه رجایی، بابک وزیزیان زاده، محسن کلانتری، حمزه علی پور صفحات 882-893
    زمینه و هدف

     کنه ها به  عنوان انگل های خارجی، ناقلین بیولوژیک و مخازن بیماری های مختلف، در انتقال عوامل بیماری ها مختلفی به انسان و حیوانات نقش دارند. هدف از این مطالعه شناسایی کنه های سخت (Acari:Ixodidae) در روستاهای جنوبی جاده اهواز به خرمشهر در جنوب غرب ایران بود.

    روش بررسی

     در این مطالعه توصیفی مقطعی که در تابستان و پاییز سال 1399 در 5 روستای منتخب جنوبی جاده اهواز به خرمشهر انجام شد، تعداد 156 راس دام مورد بررسی قرار گرفت، کنه ها در دو فصل تابستان و پاییز از قسمت های مختلف بدن گاو، گوسفند و بز جمع آوری و مطابق کلید تشخیصی چگینی شناسایی شدند. روش جمع آوری نمونه به صورت دستی بود، داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و آنالیز وایانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     در این مطالعه 156 راس دام مورد بررسی قرار گرفت و 234 کنه صید شد. در مجموع 3 گونه کنه از 2 جنس (ریپی سفالوس، هیالوما) شناسایی شد. در مجموع گونه هیالوما مارژیناتوم بیشترین و گونه ریپی سفالوس سنگویینوس کمترین فراوانی را داشتند. در این منطقه، وفور کنه ها ریپی سفالوس سانگوینوس 4/16 درصد، هیالوما اناتولیکوم 2/36 درصد و هیالوما مارژیناتوم  4/47 درصد بود. بیشرین وفور کنه های  هیالوما مارژیناتوم و ریپی سفالوس سانگوینوس در روستای ام الطیر به ترتیب با 56 درصد و 29 درصد مشاهده شد. بیشترین میزان مشاهده شده، گونه هیالوما اناتولیکوم در روستای کریشان با 50 درصد مشاهده بود. الودگی به کنه در  گاو 6 درصد، گوسفند 13 درصد و بز 10 درصد مشاهده شد. فراوانی آلودگی به کنه بر اساس نواحی بدن در گاو ها به ترتیب در سر و گردن (59درصد)، زیر دم و اطراف مقعد (27 درصد)، کشاله ران (14درصد) بوده که از نظر آماری، اختلاف معنی داری را نشان داد (02/0=p).  

    نتیجه گیری

     پراکندگی کنه های جمع آوری شده نشان می دهد که مناطق مورد مطالعه به دلیل شرایط آب و هوایی، برای فعالیت کنه ها مناسب می باشند، لذا برنامه ریزان بهداشتی لازم است احتمال شیوع بیماری های کنه زاد در این مناطق  را مدنظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: کنه، اهواز، دام، خرمشهر
  • لیلی شهام، آزیتا امیرفخرایی، کبری حاج علیزاده صفحات 894-910
    زمینه و هدف

     شیوع ویروس کرونا استفاده از فرم های چاپی ابزار را به دلیل احتمال انتقال بیماری تحت تاثیر قرار داده است، بنابراین اعتبارسنجی مقیاس وسواس فکری اجباری به صورت فرم آنلاین می تواند به حل مشکلات در این زمینه کمک نماید، لذا هدف از پژوهش تعیین و بررسی اعتباریابی فرم الکترونیکی مقیاس بازنگری شده وسواسی اجباری فوا در دانشجویان در بحران کرونا بود.

    روش بررسی:

     این یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی با هدف اعتباریابی آزمون انجام گرفت، جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران در سال 1401 بود. تعداد نمونه ها بر اساس معیارهای روان سنجی به تعداد 100 نفر برای بخش روایی همگرا و 501 نفر برای بخش روایی سازه تعیین شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. بعد از اخذ مجوزهای موردنیاز و کسب رضایت آگاهانه، اطلاعات پژوهش از طریق دو مقیاس وسواس فکری عملی (فوا) و وسواس فکری عملی هاجسون و راچمن به صورت فرم چاپی و الکترونیکی با ارسال لینک پرسش نامه به موبایل شرکت کنندگان جمع آوری گردید. برای بررسی روایی مقیاس از روش های روایی محتوا، همگرا و تحلیل عوامل استفاده شد، پایایی مقیاس به وسیله روش های همسانی درونی و پایایی تصنیفی (دو نیمه کردن) بررسی گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون،  تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی  تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که پرسش نامه وسواسی اجباری فوا از شش عامل تشکیل شده و از روایی محتوایی، هم زمان و سازه مناسبی برخوردار است. ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 81/0 و برای خرده مقیاس ها بین 70/0 تا 81/0 بود. ضریب تصنیفی برای نیمه اول و دوم مقیاس برابر با 71/0 و 74/0 و همبستگی بین دونیمه 62/0 و در سطح معنی داری 01/0 بود. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که مقیاس از شش عامل اشباع است که در مجموع 57/54 درصد از واریانس را تبیین می کنند. تحلیل عاملی تاییدی نیز مدل شش عاملی را با شاخص های برازش مناسب تایید کرد. این پرسش نامه به همراه مقیاس وسواس فکری عملی هاجسون و راچمن اجرا شد که با 18 آیتم از روایی هم زمان مناسبی برخوردار بود (612/0=r، 001/0p<).

    نتیجه گیری

     از پرسش نامه الکترونیکی بازنگری شده وسواسی اجباری فوا می توان برای ارزیابی وسواس فکری اجباری در دانشجویان به صورت الکترونیکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی جبری، روان سنجی، سیستم های آنلاین، دانشجویان، ویروس کرونا
  • احمد جلالی، محسن شمس، صدیقه شریعتی نیا، اسعد شهرانی، مصطفی ملکی صفحات 911-918
    زمینه و هدف

     اچ آی وی ایدز یک نگرانی عمده بهداشتی در سطح جهان است. ارتقای سواد اچ آی وی ایدز برای همه یکی از اقدامات مناسب و ضروری در این باره است. لذا هدف از این پژوهش تعیین و بهبود سواد اچ آی وی ایدز معلمان با استفاده از مطالب آموزشی آسان خوان بود.

    روش بررسی

     این یک مطالعه به صورت کارآزمایی میدانی بود که در سال 1399 بر روی 200 نفر از معلمان دوره متوسطه اول و دوم شهر اهواز انجام شد. این جمعیت به طور تصادفی به دو گروه مداخله (100 نفر) و کنترل (100 نفر) تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سواد اچ آی وی ایدز ایرانیان استفاده شد. با توجه به متون آسان خوان و راهبردهای ابزارهای ارتباطی جایگزین، مداخله طراحی شد. مداخله شامل پمفلت آموزشی و ارسال پیام کوتاه به گروه مداخله بود. یک ماه پس از مداخله، پرسشنامه مجددا به وسیله گروه هدف تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری رگرسیون لجستیک و تی تست تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین سنی و انحراف معیار شرکت کنندگان 80/7±60/41 بود. قبل از مداخله میانگین و انحراف معیار سواد اچ آی وی ایدز در گروه مداخله برابر با 46/3±1/11 و در گروه کنترل برابر با 54/2±63/9 بود. پس از مداخله، نمره سواد اچ آی وی ایدز در گروه مداخله به طور معنی داری بهبود یافت (001/0>P). از بین متغیرهای جمعیت شناختی متاهل بودن پیش بینی کننده معنی دار سواد آچ آی وی ایدز بود. تحلیل ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که مهارت های درک و جستجو قوی ترین همبستگی را با سواد اچ آی وی ایدز دارند.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های مطالعه، می توان نتیجه گرفت که ارتقای سواد اچ آی وی ایدز از طریق مداخلاتی مانند استفاده از متون آسان خوان و ابزارهای ارتباطی جایگزین، می تواند موثر باشد. با توجه به نقش معلمان در انتقال دانش و مهارت های پیشگیری از ابتلا به اچ آی وی و انتقال آن، پیشنهاد می شود دوره های آموزشی منظم و مداوم برای تمام معلمان برگزار شود.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، آموزش، اچ آی وی ایدز
|
  • SH. Aramesh, S.Kalami, H. Sadeghi Pages 743-756
    Background & aim

    Considering the lack of scientific documents published on humans regarding the effect of Stachys lavandulifolia hydroalcoholic extract on abortion in traditional Iranian medicine, the aim of the present study was to determine and investigate the effect of hydroalcoholic extract of mountain tea in combination with misoprostol compared to misoprostol alone in terminating pregnancies less than 12 weeks.

    Methods

    The present randomized clinical trial study was conducted at Imam Sajjad Hospital of Yasuj in 2019-2020 on 40 referring patients divided into two groups. Participants were assigned to two groups of mountain tea extract in combination with misoprostol (group A) or misoprostol alone (group B). In group A, mountain tea in the form of capsules (400 mg every three hours, up to three times, daily) along with 400 micrograms of misoprostol (every three hours, up to three doses, daily) were prescribed. In group B, misoprostol 800 micrograms were taken orally every three hours, up to three doses daily. In case of no abortion, the above dose was repeated on the second day. The intended outcomes included pain intensity, bleeding intensity, patient satisfaction, type of abortion, assessment of side effects (such as vital signs, clinical symptoms, blood parameters, analysis of kidney and liver function indicators). The collected data are analyzed using chi-square and t-test.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of complete abortion (p=0.52) and incomplete abortion (p=52). The duration of intervention in group A (6.10±1.11) was significantly shorter than group B (8.40±0.59) (p>0.001). There was no statistically significant difference between the two groups in terms of pain intensity (p=0.52) and bleeding intensity (p=0.14) at 4-8 hours and 8-12 hours after the intervention. Also, there was no significant difference between the two groups in terms of blood parameters, kidney and liver analysis (p<0.05). In terms of side effects, a statistically significant increase in fever (p=0.008), diarrhea (p<0.001) and nausea (p>0.001) was observed in group B compared to group A. Also, the results of the present study showed that patient satisfaction in group A (6±0) was significantly better than group B (4.60±1.14) (p<0.001).

    Conclusion

    The findings of this study indicated that S. lavandulifolia hydroalcoholic extract in combination with misoprostol resulted in shorter duration of abortion process, lower adverse outcomes and better patients’ satisfaction compared to the administration of misoprostol alone.

    Keywords: S. lavandulifolia, Misoprostol, Abortion
  • MA. Javid, A .Maredpour, M .Malekzadeh Pages 757-774
    Background & aim

     Breast cancer is one of the most common cancers in societies and accounts for one third of all cancers in women. Breast cancer is known as the second cause of death due to cancer in women. As a result, the purpose of the present study was to determine and compare the effectiveness of hypnotherapy based on compassion and treatment on commitment and acceptance on the pain intensity of women with breast cancer in Yasuj, Iran.

    Methods

    The present clinical study was conducted in 2021 using a pre-test-post-test with two experimental groups and a control group. Its statistical population included all women suffering from breast cancer referred to Shahid Jaliel Hospital of Yasuj, Iran. Available sampling method was used to select the women of the sample group. In the present research, the visual pain intensity scale (VAS), which is a one-axis scale, was used. The collected data were analyzed using statistical tests of multivariate covariance, independent t, paired t, Levin, post hoc test, LSD post hoc test, and Shapirowilk.

    Results

     The results regarding the comparison of the effectiveness of two methods of hypnotherapy based on compassion with treatment based on commitment and acceptance on the pain intensity of women with breast cancer in Yasuj indicated that there was a significant difference between the mean scores of the post-test of pain intensity among women with breast cancer. 0/05). Therefore, it can be said that there was a significant difference between the two methods of hypnotherapy based on compassion and treatment based on commitment and acceptance on the pain intensity of women with breast cancer (p>0.05). The post hoc test, with a significance level of 0.001 and a mean difference of 1.80, indicated a significant difference between the effectiveness of hypnotherapy based on compassion and treatment based on commitment and acceptance on pain intensity.

    Conclusion

    Breast cancer is one of the most aggressive tumors and is the main cause of cancer death in women. Therefore, early diagnosis and foreknowledge have become necessary to increase survival and reduce mortality in the long term. Therefore, according to the results of the present study, counseling centers can improve the psychological state of cancer patients by two methods of hypnotherapy based on compassion. Use with commitment and acceptance therapy.

    Keywords: Compassion-based hypnotherapy, Commitment, acceptance therapy, Pain intensity, Breast cancer
  • M. Azizi, N. Bahadur, A. Sharifi Pages 775-794
    Background & aim

    In the present study, as a research background, the application of nanoparticles and herbal medicines in the treatment of diseases caused by Pseudomonas aeruginosa was investigated. The aim of this study was to determine the effect of zinc nanoparticles (Zn) impregnated with Khuzestan savory (Satureja khuzestanica) essential oil on the expression of lasR gene in clinical isolates of Pseudomonas aeruginosa, which are biofilm-forming bacteria, under extracellular conditions.

    Methods

    The present experimental study was conducted in 2019 on 150 non-repetitive and intermittent clinical samples suspected of Pseudomonas aeruginosa, which were collected from skin, blood, and urine samples of hospitalized patients in various wards of Imam Sajjad (AS) Hospital in Yasuj city. After the entry of 4 clinical strains along with a standard strain of Pseudomonas aeruginosa (ATCC 25922) as a sample, Khuzestan savory essential oil was prepared from Barij Essence Pharmaceutical Company (Kashan, Iran). Then, after identifying the Pseudomonas aeruginosa sample separated from the patients, PCR was performed to confirm the presence of lasR and DNA gyrase A genes, determine the antibiotic sensitivity pattern, broth microdilution test, checkerboard dilution, and agar test to determine the minimum inhibitory concentration, and real-time PCR to investigate the expression of lasR gene under laboratory conditions. The collected data were analyzed using Mann-Whitney U, T-Test, and Paired T-Test statistical tests.

    Results

    According to the results of the antibiotic sensitivity pattern, the highest resistance was related to amikacin (30 μg), colistin (10 μg), and ciprofloxacin (5 μg), and the lowest resistance was related to ceftazidime (30 μg) and imipenem (10 μg). Also, Khuzestan savory essential oil and zinc oxide nanoparticles had a minimum inhibitory concentration of 256-512 μg/mL against standard strains and clinical isolates. The relative minimum inhibitory concentration index (FIC) was equal to 1, which represents an increase in effect. Also, the minimum bactericidal concentration (MBC) was four times the minimum inhibitory concentration (MIC). The highest MIC was related to zinc oxide nanoparticles and the lowest was related to the simultaneous use of essential oil and nanoparticles. In the combined mode of treatments, half the MIC of separate treatments was required. Also, with the reduction of the effect m.

    Conclusion

    The results indicated that clinical strains were highly resistant to some antibiotics but sensitive to others. Also, Khuzestan savory essential oil and zinc oxide nanoparticles were effective against standard strains and clinical isolates. The main component of this essential oil was carvacrol, which has antimicrobial properties. The results showed that the combination of essential oil and nanoparticles led to a stronger and more effective reduction in lasR gene expression. The study concluded that the combination of Khuzestan savory essential oil and zinc oxide nanoparticles is a promising complementary and alternative therapeutic approach for the treatment of chronic Pseudomonas aeruginosa infections.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Silver nanoparticles, Khuzestan thyme essential oil, LasR, Biofilm
  • S .Shahab, SF. Zeenat Motlaq, GH .Hasnai, N .Roustayi, S .Rezaei, A .Raygan Shirazinejad Pages 795-814
    Background & aim

    Hospital wastes contain a wide range of microorganisms and require special management due to their dangerous properties, and their improper disposal is considered a serious threat to the environment and public health. Therefore, the purpose of the present study was to determine and influence the educational intervention based on the theory of planned behavior on the behaviors of employees in the waste management of Hafez Hospital of Shiraz, Iran.

    Methods

    The present interval study was conducted in 2018 on all healthcare personnel (170 people) and service workers (32 people) of Hafez hospital of Shiraz, Iran. The statistical population of the present study was completed by enumeration. The measurement tool in the present study was a questionnaire based on the theory of planned behavior and knowledge assessment which its validity and reliability were estimated and used by experts. Other tools included a waste management evaluation checklist which included management infrastructure, separation, collection, transportation, temporary storage, disposal, and weighing form of hospital wastes. The present study was conducted in two stages before and after the educational intervention. In the first stage, before the educational intervention, information was collected through questionnaires, a waste management evaluation checklist, and waste weighing continuously for a week. Then the educational content was designed. Two months after the educational intervention, in the second stage, the health care and service workers completed the questionnaires once more. Moreover, the checklist was completed and the waste was weighed over again. Obtained data were analyzed using SPSS software version 22 and parametric (paired t-test) and non-parametric (Wilcoxon) tests.

    Results

    The findings indicated a significant difference in the mean score of knowledge, attitude, subjective norms, perceived behavioral control, and behavioral intention among both group health care workers and service workers after the intervention (P<0.001). After educational interventions, a significant difference in normal waste per capita was found (P<0.05). No significant difference was observed in infectious waste, sharp waste, and pharmaceutical chemical waste per capita(P≥0.005). There was a significant difference in waste management in terms of separation, collection, transportation, and disposal (P<0.001). The infrastructure management and temporary maintenance were the same before and after the educational intervention.

    Conclusion

    The findings of the present study indicated that educational interventions based on the theory of planned behavior are effective in raising the awareness of health care and service workers and improving hospital waste management. Furthermore, the use of educational strategies and appropriate educational content can increase the quality of educational interventions.

    Keywords: Waste management, Behavior change, Theory of planned behavior, Hafez Hospital
  • M. Shahlai, M .Mansourian Pages 815-837
    Background & aim

    The role of artificial sweeteners in the occurrence of cancer risk has been widely discussed during the last few decades. Therefore, the aim of the present study was to determine the dynamic and molecular simulation of the interaction of saccharin(SA) with human p53 protein.

    Methods

    The present bioinformatics study was conducted in 2023. The interaction of SA and sodium saccharin (SSA) with the human p53 gene promoter (Pp53g) has already been published in 2019 in two theoretical and experimental sections. But in the present study, the binding ability and the binding site of SA ligand as a synthetic sweetener with human p53 protein (receptor) as a tumor suppressor was theoretically performed. The amino acid residues involved in the interaction, energy free binding and binding constant were determined. Molecular docking was used for molecular interaction calculations. More detailed information about the binding method of the ligand-receptor complex was obtained by molecular dynamics (MD) simulation. The structure and topology file for the human p53 protein extracted from the protein database was created based on the AMBER 99 force field with the GROMACS 5.3.1 program. Acpype/Antechamber program with General AMBER Force Field (GAFF) was used to create structure file and ligand topology in MD simulation. This force field was compatible with the AMBER 99 force field. The simulation time in explicit solvent was 50 ns for SA-p53 protein complex. The collected data were analyzed using different software and compared with the results of related articles.

    Results

    The results of molecular docking indicated that the SA compound was bound to human p53 protein with a binding energy of -4.55 kcal/mol and a binding constant of 462.18 μM. A hydrogen bond was formed between SA and amino acid Leu137. The conformational changes resulting from MD simulation for the ligand-protein complex showed that SA can bind to Arg196 and His179 as key amino acids of p53 protein in the DNA binding region through two hydrogen bonds. SA can also be placed in the adjacent of amino acids Leu137, Ala138, His179, Asp184 and Met237 through hydrophobic bonds. The values of the plots of root mean square deviation (RMSD), root mean square fluctuation (RMSF), radius of gyration (Rg) for free p53 protein and in the presence of SA ligand show the stable binding of SA to p53 protein.

    Conclusion

    The present study could provide valuable information about the binding mechanism of SA to human p53 protein as a macromolecule at the molecular level with subatomic details. The results can be useful in determining the potential carcinogenic risk of this sweetener due to its high consumption and the design and synthesis of newer and safer artificial sweeteners.

    Keywords: Saccharin, Human p53 protein, Molecular docking, Molecular dynamics simulation, Cancer
  • A. Afrasiabi Far, SJ .Sadat, M .Vafaei Nesab, M. Khodayarian Pages 838-855
    Background & aim

    One of the biggest challenges of the emergency medical system is to respond to accidents with a large number of injured people. In Iran, despite the great progress made in pre-hospital emergency services, there are many problems and shortcomings. Therefore, the purpose of the present study was to determine the factors affecting the pre-hospital response to traffic accidents with a large number of casualties.

    Method

    The present qualitative study was conducted using a semi-structured method with the participation of 31 officials and personnel of the pre-hospital emergency, Red Crescent and the police, as a purposeful sampling from June 2017 to September 2018 using the contractual content analysis method. Since the researchers was trying to explain the factors affecting the pre-hospital response in traffic accidents with a large number of casualties, the qualitative research method with the contractual content analysis approach was used. The first participant was selected using the goal-based method, and the other participants entered the qualitative interview process using the snowball sampling method. The main question of the interview was "Describe the factors influencing the response to the MCTI mass casualty traffic accidents in which you have been involved". Sampling ended when the participants did not add new data to the previous data and no new codes were created. The Elo and Kingas analysis method was used, which includes open coding, classification of codes, creation of the main class or within the theme. The collected data were analyzed using statistical tests.

    Results

    In the present study, the researchers achieved information saturation with 31 participants (27 men and 4 women) who were at most 50 and at least 26 years old (average 35 years) and their work experience was at least 2 and at most 28 years (with an average of 13.2) year), the content of "pre-hospital response" consists of three layers: information management, evaluation, and incident scene management. This theme was extracted from the different experiences of the participants in responding to accidents with a large number of injured people, from the moment the accident was announced by the pre-hospital emergency dispatch center, the provision of relief and treatment services at the scene of the accident, the transfer of the injured to the hospital and their delivery to the trauma center.

    Conclusion

    Consolidation of relief organizations leads to their coordination at the scene of the accident and better services to the injured. Holding joint 6-month training courses for all relief organization employees provides the basis for more interaction, coordination and service delivery to the injured.

    Keywords: Mass casualty accidents, Traffic accidents, Pre-hospital response, Medical emergencies, Qualitative content analysis
  • H. Ilkhanipoor, SM.Razavinejad, M .Asadi, R .Oboodi, F .Yarmahmoodi, H .Barzegar Pages 856-869
    Background & aim

    In the present day, with the improvement of clinical care, the number of cases of premature and low birth weight babies who survive has increased. This group of babies usually achieve compensatory and faster growth than the average growth for their age and gender in the first two years of life. Also, small for gestational age (SGA) babies often have low birth weight (less than 2500 grams). These babies usually achieve compensatory growth at 2-3 years old. But if they cannot achieve this rapid compensatory growth, they may need therapeutic interventions including growth hormone administration. Therefore, the purpose of the present study was to determine and investigate growth indicators as an important health assessment criterion in 2-4-year-old children with a history of prematurity and low birth weight.

    Methods

    The present retrospective cross-sectional descriptive study was conducted in 2018-2019 on 96 children between 2 to 4 years of age who were born prematurely or with a low weight (less than 2500 grams). The hospitalization records of these children hospitalized at Hafez and Namazi hospitals of Shiraz were examined. Parents were invited to participate in the study through an online application. Growth indices including head circumference, height and weight were measured by a trained physician. Body mass index and Z-score were calculated for these indices and growth indices at birth were collected from their hospital records. The collected data were analyzed using t-test, chi-score and analysis of variance.

    Results

    96 children were included in the study, 12.5% of children were small for their gestational age at the time of birth, and at the time of evaluation in the present study. All participants had reached the appropriate height and head circumference for their age, but 5 (41.6%) children were underweight. 45 (46.9%) children had growth disorder at the time of examination, 31 (32.3%) children were referred for laboratory evaluation and 3 (3.1%) children were treated with growth hormone. In this study, 33 (34.4%) children were underweight and 4 (4.2%) were short, 38 (39.6%) had a low body mass index (less than 2SD).

    Conclusion

    Premature and LBW infants need more attention for growth in follow-ups. Physicians should be aware of growth delay or arrest to do the best intervention at the time. They may need to refer to a pediatric endocrinology clinic at the proper time.

    Keywords: Growth, Low birth weight, Premature
  • M. Baserisalehi, H .Eshaghi. Pages 870-881
    Background & aim

    Moraxella catarrhalis shows resistance to antibiotics by using two mechanisms, beta-lactamase enzyme activity and efflux pump. Currently, Moraxella catarrhalis is considered as a bacterium that causes respiratory infections. Therefore, the aim of the present study was to determine the relative frequency of bro beta-lactamase gene and its relationship with antibiotic resistance in Moraxella catarrhalis isolated from clinical samples.

    Methods

    The present descriptive study was conducted at Dena hospital of Shiraz from 2020-2021 In total, 136 clinical samples were collected from pulmonary infectious patients and Moraxella catarrhalis was isolated and identified by phenotypic and Genotypic (16S rRNA) methods. At that point, antibiotic susceptibility of the isolates was determined by disk diffusion and combination disk methods. In addition the relative frequency of existence of bro gene was evaluated in them. The collected data were statistical analysis usint t-student test.

    Results

    In the present study, out of 10 strains of Moraxella catarrhalis, seven strains were MDR. These bacteria were resistant to Gentamicin, Amikacin, PenicillinG, Amoxicillin, Cefazolin , Ceftazidime, Tetracyclin, Chloramphinicol and Ciproflaxacin (70%). In addition, these strains slowed less resistant character to Azithromycin, Erythromycin, Clarithromycin and Co-amoxiclav (100%). bro genes were observed in all MDR strains ( 5 strains had bro-1 and 2 strains had bro-2 genes).

    Conclusion

    The results indicated that Moraxella catarrhalis strains with MDR character carried bro genes. Therefore, based on our finding prescription of beta lactam antibiotics for treatment of Moraxella catarralis infections could not recommend; however, Azotomycin, Erythromycin clarithromycin and Co-amoxiclav could be suggested.

    Keywords: Moraxella catarrhalis, Beta lactamase bro gene, Multi Drug Resistance
  • V .Ansari, A .Hosseinpour, M .Vahedi, K. Azizi, MJ .Moemenbellah-Fard, F. Rajayi, B .Vazirianzadeh, M .Kalantari, H. Alipour Pages 882-893
    Background & aim

    Ticks, as external parasites, biological carriers and reservoirs of various diseases, play a role in the transmission of various disease agents to humans and animals. The aim of the present study was to identify hard ticks (Acari: Ixodidae) in the southern villages of Ahvaz-Khorramshahr road in southwest Iran.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study which was conducted in 5 selected southern villages of the Ahvaz-Khorramshahr road in the summer and autumn of 2019, 156 heads of livestock were investigated, ticks in the two seasons of summer and autumn from different parts of the body of cattle, sheep and goats. were collected and identified according to Chegini's diagnostic key. The sample collection method was manual, the collected data were analyzed using descriptive statistical tests and Vines analysis.

    Results

    In the present study, 156 animals were examined and 234 ticks were caught. A total of 3 species of ticks from 2 genera (Ripcephalus, Hyaloma) were identified. In total, Hyaluma marginatum was the most common species and Rhipicephalus sanguinus was the least abundant. The abundance of Rhipicephalus sanguinus was 16.4%, Hyaluma anatolicum was 36.2% and Hyaluma marginatum was 47.4% in this area. The highest abundance of Hyaloma marginatum and Ripicephalus sanguinus ticks was observed in Umm al-Tir village with 56% and 29%, respectively. The highest abundance of Hyaluma anatolicum species was observed in Krishan village with 50%. Tick infestation was observed in 6% of cattle, 13% of sheep and 10% of goats. The frequency of tick infection based on the body regions in cattle was in the head and neck (59%), under the tail and around the anus (27%), groin (14%), which statistically indicated a significant difference (02.02). p = 0).

    Conclusion

    The distribution of the collected ticks revealed that the studied areas were suitable for the activity of ticks due to the weather conditions, so health planners need to consider the possibility of the spread of tick-borne diseases in these areas.

    Keywords: Tick, Ahvaz, livestock, Khorramshahr
  • L. Shaham, A. Amirfakhraei, K .Haji Alizadeh Pages 894-910
    Background & aim

    The outbreak of coronavirus has affected the use of paper-based tools due to the risk of disease transmission. Therefore, validating the online form of the Obsessive-Compulsive Inventory-Revised (OCI-R) scale can help solve the problems in this area. The aim of the present study was to determine and evaluate the validity of the electronic form of the OCI-R scale in students during the coronavirus crisis.

    Methods

    The present descriptive cross-sectional study was conducted with the purpose of test validation. The statistical population consisted of all students of Islamic Azad University of Tehran in 2022. The sample size was determined based on psychometric criteria as 100 people for the convergent validity section and 501 people for the construct validity section. The samples were selected by random cluster sampling method. After obtaining the necessary permissions and informed consent, the research data were collected through two scales of Obsessive-Compulsive Inventory (OCI) and Obsessive-Compulsive Inventory-Hajson and Rachman in both paper and electronic forms by sending the questionnaire link to the participants' mobile phones. To assess the validity of the scale, content, convergent and factor analysis methods were used. The reliability of the scale was evaluated by internal consistency and split-half methods. The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis tests.

    Results

    The results indicated that the OCI-R questionnaire consists of six factors and had appropriate content, concurrent and construct validity. The Cronbach's alpha coefficient for the whole scale was 0.81 and for the subscales it ranged from 0.70 to 0.81. The split-half coefficient for the first and second half of the scale was 0.71 and 0.74, respectively, and the correlation between the two halves was 0.62 and significant at 0.01 level. Exploratory factor analysis showed that the scale is saturated with six factors that explain 54.57% of the variance in total. Confirmatory factor analysis also confirmed the six-factor model with suitable fit indices. This questionnaire was performed along with the Obsessive-Compulsive Inventory-Hajson and Rachman scale, which had appropriate concurrent validity with 18 items (r=0.612, p<0.001).

    Conclusion

    The electronic form of the revised obsessive-compulsive inventory can be used to assess obsessive-compulsive disorder in students electronically.

    Keywords: Obsessive-Compulsive disorder, Psychometrics, Online systems, Students, Coronavirus
  • A .Jalali, M .Shams, S. Shariatinia, A .Sharhani, M. Maleki Pages 911-918
    Background & aim

    HIV/AIDS is a major health concern globally. Promoting HIV AIDS literacy for everyone is one of the appropriate and required measures in this regard. The present research aimed to improve HIV/AIDS literacy among male teachers in high schools of Ahvaz.

    Methods

    The present field-trial study was conducted on 200 male teachers of the first and second high schools of Ahvaz. The study population was randomly divided into intervention (n=100) and control (n=100) groups. The Iranian HIV/AIDS Literacy Questionnaire was used to collect data. According to easy-to-read texts and alternative communication tools strategies, HIV/AIDS Literacy intervention was developed. The intervention included developing an educational pamphlet and sending SMS to the intervention group. One month after the intervention, the questionnaire was completed again and analyzed by SPSS software using logistic regression and t-test.

    Results

    The age mean and standard deviation of the participants was 41.60 ± 7.80. At the baseline, the mean and standard deviation of HIV/AIDS literacy was 11.1 ± 3.46 in the intervention group and 9.63 ± 2.54 in the comparison group. After the intervention, the score of HIV/AIDS literacy significantly improved in the intervention group (P<0.001). Only marital status was the significant predictor for HIV/AIDS literacy. Analysis of the Pearson correlation coefficients showed that understanding and search skills have the strongest correlation with HIV/AIDS literacy.

    Conclusion

    Based on the study findings, it was concluded that promoting HIV/AIDS literacy through the use of easily understandable texts and alternative communication tools can prove to be effective. Considering the role of teachers in transferring knowledge and skills to prevent HIV and its transmission, it is suggested to hold regular and continuous training courses for all teachers.

    Keywords: HIV, AIDS, Health Literacy, Education