فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدسعید صحاف* صفحات 1-15

    طبقه بندی های موجود از آزمون ماتریس های پیش رونده رنگی ریون (RCPM) نشان می دهد که RCPM یک آزمون همگن نیست و فاکتورهای شناختی مختلفی در آن دخیل هستند؛ هم چنین موفقیت در RCPM از توانایی حافظه کاری تاثیر می پذیرد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه فاکتورهای سه گانه آزمون RCPM در دو گروه از دانش آموزان با حافظه کاری دیداری-فضایی ضعیف و قوی تلاش می کند به بررسی نقش آن در هر یک از مولفه های موجود بپردازد. این پژوهش به صورت نمونه گیری در دسترس تعداد 150 دانش آموز دختر 6 تا 10 ساله را مورد ارزیابی قرار داد. ابتدا از همه شرکت کنندگان آزمون RCPM به عمل آمد و فاکتورهای سه گانه آزمون برای هر نفر محاسبه شد. سپس آزمودنی ها با توجه به آزمون فراخنای مکعب های کرسی به دو گروه با حافظه کاری دیداری-فضایی ضعیف و قوی تقسیم شدند. یافته ها نشان دادند که تفاوت در دو عامل الف و ب آزمون RCPM در دو گروه با حافظه کاری دیداری-فضایی قوی و ضعیف از نظر آماری معنادار است. یافته ها موجود در تناسب با بررسی ادبیات نشان می دهد که تفاوت در حافظه کاری دیداری-فضایی می تواند موفقیت را در عوامل اول (شامل شباهت) و دوم (اصول گشتالت) توضیح دهد. با این حال، بررسی عامل سوم (شامل استدلال عینی و انتزاعی) نتایج متناقضی در تحقیقات قبلی به همراه داشته است. پیشنهاد می شود در پژوهش های آینده ارتباط فاکتور های آزمون RCPM با عملکردهای شناختی دیگر بررسی و نقش جنسیت و سن در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، حافظه کاری دیداری-فضایی، ماتریس های پیش رونده رنگی ریون، هوش
  • فاطمه احسان پور، فاطمه قائمی*، جاوید پیمانی صفحات 16-30

    استفاده از مت آمفتامین در جمعیت عمومی و دانش آموزان دانشگاه و دبیرستان بیشتر از 1 درصد است. همچنین نسبت افراد معتاد به مت آمفتامین در میان مراجعه کنندگان به مراکز درمانی وابستگی به مواد در ایران افزایش یافته است که آسیب های بسیاری بر مصرف کنندگان خود وارد می آورد؛ یکی از این آسیب ها ایجاد خلل در تاب آوری است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان الکتریکی تحریک مستقیم فراجمجمه ای (tDCS) با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری مردان معتاد به مت آمفتامین بوده است. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش گردآوری اطلاعات شبه آزمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه افراد معتاد به مت آمفتامین منطقه یک شهر تهران در سال 1401 بود که به یکی از مراکز ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند. با توجه به طرح پژوهش، نمونه ای به حجم 45 نفر و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.. ابزار پژوهش، فرم کوتاه پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و کراج در سال (2009) می باشد که طی پروتکل های درمان پذیرش و تعهد بر اساس پروتکل هیز (2001) و تحریک الکتریکی مغز از رو جمجمه این ابزار بصورت پیش آزمون-پس آزمون اجرا گردید. مبتنی بر یافته های پژوهش حاضر مشخص گردید درمان الکتریکی تحریک مستقیم فراجمجمه ای (tDCS) بر تاب آوری مردان معتاد به مت آمفتامین اثربخش تر بوده است، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری مردان معتاد به مت آمفتامین اثربخش بوده است و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با درمان الکتریکی تحریک مستقیم فراجمجمه بر تاب آوری مردان معتاد به مت آمفتامین اثربخشی بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان الکتریکی تحریک مستقیم فراجمجمه ای، تاب آوری
  • سعدی ایازی، سجاد رضائی*، اشکان ناصح، مریم کوشا صفحات 31-45

    اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی (ADHD) یکی از شایع ترین اختلال های عصبی-رشدی است و تلاش برای بهبود روش های تشخیصی آن ادامه دارد. در این مطالعه با استفاده از نرم افزار CogLab مدلی تشخیصی تدوین و معرفی شود تا به عنوان ابزاری کمکی برای تشخیص ADHD به روان شناسان یاری رساند. در بستر یک طرح توسعه ای و مورد-شاهدی با استفاده از نمونه گیری هدفمند در شهر رشت، 93 کودک با تشخیص ADHD با تشخیص یک فوق تخصص روانپزشکی اطفال، انتخاب شدند. از والدین هر دو گروه (مورد و شاهد) نیز مصاحبه بالینی گرفته شد و پس از تکمیل پرسشنامه علایم مرضی کودکان نسخه4-CSI، اطلاعات جمعیت شناختی آن ها جمع آوری شد. گروه شاهد نیز شامل 33 نفر از دانش آموزان شاغل به تحصیل از مدارس رشت فاقد اختلال با استفاده از پرسشنامه علایم مرضی کودکان نسخه چهارم CSI-4 انتخاب شدند. هر دو گروه در شرایط یکسان با استفاده از بخش توجه نرم افزار CogLab به آزمون های کشف تغییر و نشانه دهی فضایی پاسخ دادند. داده های توسط SPSS-24 پردازش شدند. در تحلیل تشخیص، نتایج نشان داد حالت نسبت پاسخ صحیح کشف تغییر در حالت سو سو بیشترین قدرت پیش بینی در تفکیک و تمایز طبقات بین گروه مورد و شاهد را داشته است و نتایج تابع تشخیصی در بخش اعتبارسنجی متقابل، در دو گروه مورد و شاهد توانست 6/80 درصد از کل افراد گروه ADHD (مورد) و همچنین 7/72 از کل افراد گروه شاهد را درست گروه بندی کند. آزمون کشف تغییر و نشانه دهی فضایی در بستر نرم افزار CogLab می تواند به عنوان ابزاری کمکی در خدمت روان شناسان، برای کمک به فرایند تشخیص در کودکان مبتلابه ADHD مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آزمون های شناختی، کشف تغییر، نشانه دهی فضایی، CogLab، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • فاطمه نعمتی، کیمیا قائدی* صفحات 46-60

    پژوهش حاضر باهدف بررسی روابط ساختاری مشکلات خواب با هوش هیجانی در نوجوانان با توجه به نقش واسطه ای نقص در کارکردهای اجرایی صورت گرفت. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی است. نمونه موردمطالعه شامل 381 نفر از دانش آموزان دوره اول متوسطه شهرستان تبریز در سال تحصیلی 1402-1401 بود که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ، پرسشنامه هوش هیجانی سیبریا و شرینگ، پرسشنامه تنظیم هیجان گروس و جان، آزمون نرم افزاری مجموعه کارت ویسکانسین، تکلیف نرم افزاری عملکرد پیوسته استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که مشکلات خواب به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی بر هوش هیجانی تاثیر دارد. بر اساس یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی در رابطه بین مشکلات خواب با هوش هیجانی نقش واسطه ای دارند.

    کلیدواژگان: مشکلات خواب، هوش هیجانی، تنظیم هیجان، انعطاف پذیری شناختی، بازداری پاسخ و توجه پایدار
  • نرگس حافظی*، هوشنگ گراوند صفحات 61-75

    پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه ای انعطاف پذیری روان شناختی در رابطه ی بین طرح واره های ناسازگار اولیه با پریشانی روان شناختی صورت پذیرفت. این پژوهش توصیفی- همبستگی و به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه ی این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی مرکز آموزش عالی پلدختر در سال تحصیلی 1400-1399 بود. حجم نمونه آماری بر اساس قاعده سرانگشتی کلاین برابر 230 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های طرح واره یانگ، پرسشنامه ی انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال و پرسشنامه ی ارزیابی پریشانی روان شناختی کسلر و همکاران استفاده شد. تحلیل داده ها به روش آماری مدل معادلات ساختاری انجام شد و برای بررسی نقش واسطه ای متغیرها از آزمون بوت استراپ استفاده شد. نتایج نشان داد طرح واره های ناسازگار بر پریشانی روان شناختی تاثیر مستقیم (01/0>P) و به واسطه ی انعطاف پذیری روان شناختی تاثیر غیرمستقیم دارد (01/0> P). بر اساس نتایج، مدل پژوهش از برازش مطلوب برخوردار است. با کاهش طرح واره های ناسازگار اولیه می توان به دانشجویان کمک کرد تا انعطاف پذیری روان شناختی بیشتری داشته باشند که نتیجه ی آن می تواند غلبه بر مسایل و مشکلات تحصیلی و کاهش پریشانی روان شناختی باشد.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، پریشانی روان شناختی، انعطاف پذیری روان شناختی
  • ریحانه قربان پور، مجید پاکدامن*، حسین کارشکی صفحات 76-90

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی بسته آموزشی فرایندهای روانشناختی پایه بر بهبود سرعت پردازش و پیشرفت ریاضی دانش آموزان ابتدایی دارای اختلال یادگیری در ریاضی انجام شد. روش پژوهش، از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش‎آزمون - پس‎آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه‎ی دانش‎آموزان دختر با اختلال ریاضی دوم ابتدایی بود که درسال تحصیلی 1399 -1400 به مرکز آموزش مشکلات ویژه یادگیری طلوع قاین مراجعه کرده‎اند، تعدادکل این دانش‎آموزان 20 نفر بودند که به‎صورت نمونه در دسترس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. کاربرگ‎هایی در 20 حیطه متفاوت فرایندهای روانشناختی تهیه وگروه آزمایش به مدت20 جلسه‎ی 45 دقیقه‎ای مورد آموزش قرار گرفتند در حالی که گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکردند. برای جمع‎آوری داده‎ها از خرده مقیاس‎ سرعت پردازش ویراست چهارم مقیاس هوش وکسلر کودکان(وکسلر، 2003)، آزمون ریاضی ایران کی مت و دو آزمون محقق ساخته پیشرفت ریاضی (قربانپور،1399) استفاده شد. داده‎ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شد. نتایج به دست آمده تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل در پس‎آزمون نشان داد. بدین معنی که آموزش، توانسته دربهبود سرعت پردازش و پیشرفت ریاضی دانش آموزان دارای اختلال ریاضی موثر واقع شود. براساس نتایج به دست آمده توجه به راهبردهای آموزشی فرایندهای روانشناختی ‎پایه می‎تواند در آموزش و توانبخشی دانش آموزان با اختلال یادگیری نتایج امید بخشی در پی داشته باشد و می‎توان از آن به عنوان یک روش مداخله‎ای موثر بهره گرفت.

    کلیدواژگان: فرایندهای روانشناختی پایه، سرعت پردازش، اختلال ریاضی
  • فاطمه حسن زاده مهارلوئی*، فاطمه دهقانی آرانی، عبدالحسین وهابی، سپهر سیما صفحات 91-115

    سبک دلبستگی صفتی نسبتا پایدار در طول زندگی است که بر نحوه تعامل فرد با محیط تاثیرگذار است. تاکنون پژوهش های عصب شناختی متعددی برای شناخت زیربنای عصبی دلبستگی اجرا شده است. برای مقایسه نتایج این پژوهش ها با یکدیگر و به دست آوردن مناطق مشترکی که در پژوهش ها به آن اشاره شده باشد، پس از مرور مطالعات منتشر شده و انتخاب مقالاتی که لازم برای ورود به متاآنالیز را داشتند (11 مقاله از بین 564 مقاله حاصل از جستجوی اولیه)، نتایج منتشر شده در مطالعات اولیه دلبستگی با استفاده از تخمین احتمال فعال سازی (ALE) تجزیه و تحلیل شده است. در اضطراب دلبستگی، تجزیه و تحلیل ALE همبستگی مثبتی با فعالیت در اینسولا، شکنج تحتانی لوب پیشانی، شکنج فوقانی لوب گیجگاهی، هسته های پوتامن، هیپوکامپ و گلوبوس پالیدوس نشان داد. همچنین همبستگی منفی بین اضطراب دلبستگی و فعالیت در شکنج گیجگاهی میانی، شکنج گیجگاهی تحتانی، شکنج فوزیفورم مشاهده شد. در اجتناب، تجزیه و تحلیل ALE همبستگی منفی با فعالیت در اینسولا و شکنج گیجگاهی فوقانی نشان داد و از سوی دیگر همبستگی مثبت شکنج میانی پیشانی و شکنج تحتانی لوب پیشانی و شکنج سینگولیت مشاهده شد.

    کلیدواژگان: مرور سیستماتیک، متاآنالیز، مسیرهای عصبی، دلبستگی
|
  • Seyed MohammadSaeid Sahaf* Pages 1-15

    According to the existing classifications of Raven's Colored Progressive Matrices (RCPM) test, it is shown that RCPM is not a homogeneous test and various cognitive factors are involved in it. Moreover, success in RCPM is influenced by working memory ability. Therefore, the present study aims to compare the three factors of the RCPM test in two groups of students with weak and strong visuospatial working memory (VSWM) and examine their role in each of the existing components.This research evaluated a sample of 150 female students aged 6 to 10 years. Initially, after obtaining consent from the students, the school, and the parents, each student took the RCPM test. The score for each question was recorded as either correct or incorrect, and the total correct responses for each factor were calculated. Subsequently, the Corsi block span test was conducted to assess VSWM, and the score for each participant was recorded. Based on the scores of Corsi block span test, the participants were divided into two groups with strong and weak VSWM, and each factor was individually examined in these two groups.The results showed that the differences in two factors of the RCPM test in the two groups with strong and weak VSWM are statistically significant. Reviewing the literature shows that differences in VSWM can explain success in the first (involving similarity) and second (Gestalt principles) factors. However, the examination of the third factor (involving concrete and abstract reasoning) yields contradictory results in previous research. This research is the first study to focus on the difference in VSWM in the triadic factors of the RCPM test. It is recommended that in future research, the relationship between the factors of the RCPM test and other cognitive functions be examined, and the roles of gender and age be considered.

    Keywords: executive functions, visuospatial working memory, Raven's Colored Progressive Matrices, intelligence
  • Fatemeh Ehsan Poor, Fatemeh Ghaemi*, Javid Peymani Pages 16-30

    The use of methamphetamine in the general population and university and high school students is more than 1%. Also, the proportion of people addicted to methamphetamine has increased among those who refer to drug addiction treatment centers in Iran, which causes many harms to its users; One of these damages is creating a disruption in resilience. The aim of the present study was to compare the effectiveness of Transcranial Direct Electrical Stimulation (tDCS) therapy with acceptance and commitment based therapy on the resilience of men addicted to methamphetamine. The research method is practical in terms of purpose and semi-experimental in terms of data collection method. The statistical population of this research included the statistical population of the present study including all methamphetamine addicts in one area of Tehran city in 1401 who had referred to one of the addiction treatment centers. According to the research design, a sample size of 45 people was selected by purposive sampling. (2001) and electrical stimulation of the brain from the skull of this instrument was performed as a pre-test-post-test. Based on the findings of the current research, it was determined that transcranial direct stimulation (tDCS) electrical therapy was more effective on the resilience of men addicted to methamphetamine, the therapy based on acceptance and commitment was effective on the resilience of men addicted to methamphetamine, and the therapy based on Acceptance and commitment compared to direct transcranial stimulation electrical therapy has been more effective on the resilience of men addicted to methamphetamine.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Transcranial Direct Stimulation Electrical Therapy, Resilience
  • Saadi Ayazi, Sajjad Rezaei*, Ashkan Naseh, Maryam Kousha Pages 31-45

    Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common neurodevelopmental disorders and efforts to improve its diagnostic methods continue. In this study, using CogLab software, a diagnostic model was developed and introduced to help psychologists as an auxiliary tool for diagnosing ADHD. In the context of a developmental and case-control project using targeted sampling in Rasht city, 93 children diagnosed with ADHD were selected by a pediatric psychiatry subspecialist. The parents of both groups (case and control) were also interviewed clinically and after completing the CSI-4 version of the Children's Disease Symptoms Questionnaire, their demographic information was collected. The control group consisted of 33 working students from Rasht schools without disorders were selected using the CSI-4 4th version of the Children's Disease Symptoms Questionnaire. Both groups responded to the change detection and spatial marking tests using the attention section of the CogLab software under the same conditions. Data were processed by SPSS-24. In the diagnosis analysis, the results showed that the ratio of the correct response to the detection of change in the so-so mode had the highest predictive power in the separation and differentiation of classes between the case and control groups, and the results of the diagnostic function in the cross-validation section were able to be found in both case and control groups. 80.6 percent of all people in the ADHD group (case) and also 72.7 percent of all people in the control group were correctly grouped; The change detection test and spatial marking in CogLab software platform can be used as an auxiliary tool in the service of psychologists to help the diagnosis process in children with ADHD.

    Keywords: cognitive tests, change detection, spatial marking, CogLab, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Fatemeh Nemati, Kimiya Ghaedi* Pages 46-60

    The current research aims to examine the structural relationships between sleep problems and emotional intelligence in adolescents, considering the mediating role of defect in executive functions. The present research had a descriptive-correlational design. The study sample included 381 first-grade high school students in Tabriz during the academic year 1401-02, selected through cluster random sampling. Data were collected using the Pittsburgh Sleep Quality Index questionnaire, the Siberia and Shiring Emotional Intelligence Questionnaire, the Gross and John Emotion Regulation Questionnaire, the Wisconsin Card Sorting Test software, and the Continuous Performance Test software task. Statistical methods used for data analysis included Pearson correlation coefficient and path analysis. The results showed that sleep problems have a direct and indirect influence on emotional intelligence through emotion regulation and cognitive flexibility. Based on the research findings, it can be concluded that emotion regulation and cognitive flexibility play a mediating role in the relationship between sleep problems and emotional intelligence.

    Keywords: Sleep problems, Emotional intelligence, Emotional regulation, Cognitive flexibility, Response inhibition, Sustained attention
  • Narges Hafezi*, Houshang Garavand Pages 61-75

    This study aimed to examine the mediating role of psychological flexibility in the relationship between maladaptive schemas and psychological distress. The research design employed in this study was descriptive-correlational, utilizing structural equation modeling. The population of this study included all undergraduate students of Poldokhtar Higher Education Center during 2020-2021. The size of the statistical sample according to Klein's rule of thumb equals 230 people, which was done by an available sampling method and an online questionnaire. The Young Schema Questionnaire, the Cognitive Flexibility Inventory by Dennis and Vanderwal, and the Kessler Psychological Distress Scale were used to collect the data. The data was analyzed using structural equation modeling, and bootstrapping was employed to examine the mediating role of variables. The results indicated that maladaptive schemas have a direct significant effect on psychological distress (P < 0.01) and an indirect effect through psychological flexibility (P < 0.01). Based on the results, the research model demonstrated a good fit. By reducing maladaptive schemas, students can enhance their psychological flexibility, which may lead to overcoming academic issues and reducing psychological distress.

    Keywords: Early maladaptive schemas, Psychological distress, Psychological flexibility
  • Rayhane Ghorbanpour, Majid Pakdaman*, Hossin Kareshki Pages 76-90

    The present study was conducted with the aim of evaluating the effectiveness of the educational package of basic psychological processes on improving the processing speed and mathematical progress of elementary school students with learning disabilities in mathematics. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all female students with second grade math disorder who have referred to Tolu Qain Special Learning Difficulties Training Center in the academic year of 1400-1399, the total number of these students was 20, which is a sample They were randomly placed in two experimental and control groups. Prepare worksheets in 20 different areas of psychological processes and the experimental group was trained for 20 sessions of 45 minutes, while the control group did not receive any training. To collect data, the processing speed subscale of the fourth edition of the Wechsler Intelligence Scale for children (Wechsler, 2003), the Iran KIMAT math test, and two tests developed by the researcher of the Mathematical Progress (Qorbanpour, 2019) were used. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The obtained results showed a significant difference between the two experimental and control groups in the post-test. This means that education has been effective in improving the processing speed and math progress of students with math disorders. Based on the obtained results, paying attention to the educational strategies of basic psychological processes can lead to promising results in the education and rehabilitation of students with learning disabilities, and it can be used as an effective intervention method.

    Keywords: basic psychological processes, processing speed, math disorder
  • Fateme Hasanzade Maharlouee*, Fateme Dehghani-Arani, Abdolhoseyn Vahhabi, Sepehr Sima Pages 91-115

    Attachment style is a relatively stable trait throughout life that affects how a person interacts with the environment. So far, many neurological researches have been carried out to understand the neural basis of attachment. In order to compare the results of these studies with each other and obtain the common areas mentioned in the studies, after reviewing the published studies and selecting the articles that were eligable to enter the meta-analysis (11 articles out of 564 articles from the initial search). Published results in attachment studies were analyzed using activation likelihood estimation (ALE). The correction threshold applied for significant clusters was P < .05. In attachment anxiety, ALE analysis showed a positive correlation with activity in the insula, inferior gyrus of the frontal lobe, superior gyrus of the temporal lobe, putamen nuclei, hippocampus and globus pallidus. Also, a negative correlation was observed between attachment anxiety and activity in the middle temporal gyrus, inferior temporal gyrus, and fusiform gyrus. In avoidance, ALE analysis showed a negative correlation with activity in the insula and superior temporal gyrus, and on the other hand, a positive correlation was observed with the middle frontal gyrus, the inferior gyrus of the frontal lobe, and the cingulate gyrus.

    Keywords: Systematic Review, Meta-analyisis, Neural Pathways, Attachment