فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و ششم شماره 10 (دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهناز یاونگی، اعظم معیاری، مهدی بیگلرخانی* صفحات 1-12
    مقدمه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، از بیماری های شایع در دوران باروری است که درمان های رایج بیشتر علامتی بوده و استفاده طولانی مدت آنها، عوارض زیادی به دنبال دارد. با توجه به مطالعات قبلی که نشان دهنده تاثیر حجامت ساقین بر الگوی الیگومنوره بوده است، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر حجامت ساقین بر علایم بالینی، آزمایشگاهی و کیفیت زندگی در مبتلایان به این سندرم انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی که در سال های 1400-1398 انجام شد، 60 زن مبتلا به PCOS که دارای سیکل های قاعدگی حداقل 60 روزه در یک سال اخیر بودند، وارد مطالعه شده و به دو گروه 30 نفره حجامت و شاهد تقسیم شدند. در روز 26 قاعدگی بعد از تهیه نمونه خون جهت انجام آزمایش در هر دو گروه، برای گروه مداخله، حجامت از ساق هر دو پا انجام شد. تغییرات سیکل قاعدگی، مقاومت به انسولین و کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه Cronin مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های کای دو و تی دانشجویی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در 21 نفر از گروه حجامت و 6 نفر از گروه شاهد قاعدگی بعد از مداخله اتفاق افتاد که این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (001/0>p). تغییرات مقاومت به انسولین در گروه مداخله معنادار بود (03/0=p). کیفیت زندگی گروه حجامت با اختلاف معناداری بهبود یافت (01/0=p)، ولی در گروه شاهد اختلاف آماری معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    حجامت ساق پا می تواند به عنوان یکی از گزینه های ایجاد خونریزی در افراد مبتلا به PCOS مدنظر قرار بگیرد. بدیهی است مطالعات بیشتر جهت مقایسه پروتکل های مختلف و بررسی مکانیسم آن ضروری است.

    کلیدواژگان: الیگومنوره، حجامت، سندرم تخمدان پلی کیستیک، کیفیت زندگی، مقاومت به انسولین
  • فرانک جلیلوند، الهام مصطفوی راد، فریبا کهنمویی، حامد زندیان، شهلا فرضی پور* صفحات 13-22
    مقدمه

    IUI یا تزریق اسپرم شسته شده به درون حفره رحم، یکی از روش های کمک باروری می باشد که کاربرد بسیار گسترده ای در درمان ناباروری یافته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تزریق داخل رحمی فاکتور محرک گرانولوسیت (G-CSF) بر میزان موفقیت IUI در بیماران مراجعه کننده به مرکز ناباروری دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 99-1398 بر روی 100 زن نابارور با نازایی اولیه که جهت انجام IUI به مرکز ناباروری دانشگاه علوم پزشکی اردبیل مراجعه کردند، انجام شد. افراد به صورت کاملا تصادفی به دو گروه 50 نفره مداخله و کنترل تقسیم شدند. جهت تحریک تخمک گذاری برای زنان هر دو گروه، کلومیفن سیترات از روز سوم تا پنجم قاعدگی با دوز 100-50 میلی گرم روزانه به مدت 5 روز و آمپول های گنادوتروپین با دوز 150 میلی گرم در روزهای 7 و 9 تجویز شده و بعد از حصول حداقل یک فولیکول با قطر 20 میلی متر یا بیشتر، آمپول HCG برای بلوغ نهایی اووسیت تزریق گردید. در گروه مداخله علاوه بر اقدامات قبلی در روز تزریق HCG، 100 میکروگرم G-CSF داخل رحم با کاتتر IUI تزریق و سپس 36 ساعت بعد عمل IUI انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) انجام شدند. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میزان موفقیت IUI بر اساس تست βHCG در گروه مورد 20% و در گروه شاهد 4% بود که بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری در میزان بارداری موفق مشاهده گردید (028/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد تجویز G-CSF در مقایسه با عدم درمان، شانس بارداری را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: تزریق اسپرم داخل رحم، فاکتور محرک گرانولوسیت، ناباروری
  • عادله حاجی زاده، مجید میرمحمدخانی، مژگان رحمانیان* صفحات 23-33
    مقدمه

    از آنجایی که نتایج ضدونقیضی درباره ارتباط بین سطح ویتامین D افراد با بروز سندرم تخمدان پلی کیستیک و اختلالات متابولیکی مرتبط با آن گزارش شده است، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تجویز ویتامین D بر علایم بالینی و آزمایشگاهی نوجوانان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای کمبود ویتامین D انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی سازی شده دوسویه کور در سال 95-1393 بر روی 50 نفر از بیماران با شواهد سونوگرافیک سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای کمبود ویتامین D در دو گروه کنترل و مداخله انجام شد. به گروه مداخله، ویتامین D و به افراد گروه کنترل، دارونما داده شد. علایم بالینی، آزمایشگاهی و سونوگرافیک قبل و بعد از مداخله در دو گروه مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های یو من ویتنی و ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    مداخله باعث بهبود سطح ویتامین D در افراد گروه مورد شد (001/0˂p). تفاوت معناداری بین افراد گروه مداخله و کنترل، از نظر سطح انسولین ناشتا (001/0=p)، سطح سرمی تستوسترون (001/0˂p)، سطح آزاد تستوسترون (042/0=p)، نسبت LH به FSH (001/0˂p)، سطح LH (001/0˂p)، فشارخون دیاستولیک (027/0=p) و شدت هیرسوتیسم (016/0=p) مشاهده شد. سندرم تخمدان پلی کیستیک و الیگومنوره در گروه کنترل بیشتر بود (01/0˂p)؛ ولی تفاوت معناداری بین دو گروه از نظر قند خون ناشتا، تری گلیسیرید،HDL ، فشارخون سیستولیک، شدت آکنه و حجم تخمدان ها مشاهده نشد (05/0˃p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش ویتامین D در تکامل تخمک و ارتباط آن با کاهش و تنظیم انسولین، مصرف این مکمل در بهبود علایم بالینی و آزمایشگاهی سندرم پلی کیستیک تخمدان و متعاقب آن، اصلاح اختلال قاعدگی و هیپرآندروژنیسم پیشنهاد می شود. همچنین در این پژوهش، مصرف ویتامین D باعث تفاوت معنادار در مقاومت به انسولین بین دو گروه بعد از مداخله نشد.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، نوجوانان، ویتامین D
  • الهام عشقی، سلمه دادگر، حسن مهراد مجد، آسیه ملکی، سارا میرزائیان* صفحات 34-42
    مقدمه

    وزن هنگام تولد به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های بهداشتی برای ارزیابی سلامت نوزادان، تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله دیابت مادر می اشد. تخمین وزن جنین برای برنامه ریزی در مورد نوع و زمان زایمان، ضروری می باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه وزن تخمینی جنین قبل تولد با وزن واقعی نوزاد بعد تولد در مادران باردار دیابتی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی از فروردین 1401 تا فروردین 1402 بر روی 71 مادر دیابتی در بخش زنان و زایمان بیمارستان های امام رضا (ع) و قایم (عج) مشهد انجام شد. تمام مشخصات مادر در چک لیست پژوهشگر ساخته ثبت گردید. وزن جنین قبل از ختم بارداری، به وسیله سونوگرافی و همچنین با فرمول بالینی جانسون تخمین زده شد و بعد از زایمان وزن واقعی نوزاد اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) انجام شد. جهت مقایسه وزن تخمینی جنین قبل از تولد و وزن واقعی بعد از تولد، از آزمون پیرسون جهت ارزیابی نوع همبستگی (001/0>p) و جهت بررسی الگوی موافقت از نمودار بلند آلتمن استفاده شد.

    یافته ها

    در بررسی همبستگی پیرسون، بین وزن تخمینی به روش جانسون و سونوگرافی با وزن واقعی زمان تولد، همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت که در حضور متغیر های مختلف، این همبستگی همچنان مثبت و معنادار بود (001/0>p، 9/0=r). در بررسی الگوی موافقت بین روش های مختلف تخمین وزن جنین با استفاده از روش بلند آلتمن که با احتساب فاصله بین حد بالا و پایین موافقت بین روش های مختلف بود، این فاصله بین روش جانسون و وزن واقعی 44/1230 گرم، بین روش سونوگرافی و وزن واقعی 84/1111 گرم و بین سونوگرافی و جانسون 8/1136 گرم بود که از میزان موافقت قابل قبولی برخوردار نبود.

    نتیجه گیری

    علی رغم همبستگی مثبت و معنادار بین تخمین وزن بالینی جانسون و سونوگرافی، این روش ها نمی توانند جایگزین یکدیگر در تخمین وزن نوزاد شوند و با توجه به میزان اختلاف گزارش شده، سونوگرافی در مقایسه با روش جانسون به وزن واقعی تولد نوزاد نزدیک تر بوده است.

    کلیدواژگان: جانسون، دیابت بارداری، سونوگرافی، وزن واقعی نوزاد
  • غنچه صالحی، پروین فرزانگی*، عبدالرضا جعفری، فرزانه فرخی صفحات 43-57
    مقدمه

    ناباروری زنان، یک وضعیت پزشکی جهانی است که می تواند ناشی از اختلالات مختلف دستگاه تناسلی از جمله نارسایی زودرس تخمدان باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر 8 هفته تمرین شنا و تزریق سلول بنیادی بر ژن های VEGF، TGF و HGF بافت تخمدان موش های مدل نارسایی زودرس تخمدان انجام شد.

    روش کار

    در این تحقیق تجربی، تعداد 30 سر موش صحرایی ماده 8-6 هفته ای انتخاب شدند. به منظور ایجاد مدل نارسایی زودرس تخمدان، از داروی سیکلوفسفامید و بیوسولفان به ترتیب به میزان 100 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم، به صورت تزریق درون صفاقی استفاده شد. پس از القاء مدل، موش ها به صورت تصادفی به 6 گروه (5 سر در هر گروه) شامل: کنترل سالم، بیمار+ شم، بیمار+ سالین، بیمار+ سلول، بیمار+ ورزش و بیمار+ سلول+ ورزش تقسیم شدند. رت های گروه تمرین، در طی 8 هفته به شنا پرداختند. گروه های سلول، 2 هفته بعد از ایجاد مدل سلول های بنیادی به میزان یک میلیون سلول برای هر موش در تخمدان پیوند زده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی انجام شد. میزان p کمتر یا مساوی 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    القاء نارسایی زودرس تخمدان منجر به افزایش معنی دار ژن های VEGF، TGF و HGF بافت تخمدان رت ها نسبت به گروه کنترل- سالم شد (05/0≥p) که گروه های تمرین، سلول و تمرین+ سلول، بیان این ژن ها را نسبت به گروه بیمار و بیمار سالین کاهش دادند (05/0≥p).

    نتیجه گیری

    اثر هم افزایی تمرین هوازی و سلول بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان باعث بهبود فاکتورهای رگ زایی رت های مدل تجربی نارسایی زودرس تخمدان می شود.

    کلیدواژگان: آنژیوژنز، تمرین شنا، سلول بنیادی مزانشیمی، نارسایی زودرس تخمدان
  • سمیرا کاتبی، منصور دیلمی، زهرا مصلی نژاد، طیبه زارعی، مهرداد ملک شعار، سمیه مهرپور، هاجر تقی زاده، روحیه فرزانه، پوریا ادیبی، مجید وطن خواه، فریده مقرب* صفحات 58-70
    مقدمه

    در حال حاضر پیشرفت دانش و تکنولوژی در فناوری های کمک باروری (ARTs) سبب شده است زوجین نابارور کمتر به دید یک بحران به آن نگاه کنند، با این حال نیاز به آگاهی و مشاوره در زمینه درمان های کمک باروری همچنان وجود دارد. با توجه به علاقه مردم به دریافت آگاهی های حوزه سلامت از محتوای تحت وب، مطالعه حاضر با هدف بررسی وب سایت های مراکز درمان ناباروری کشور به عنوان مرجع اطلاع رسانی ارایه خدمات انجام شد تا از نظر میزان پرداختن به مشاوره های مکمل مورد ارزیابی و تحلیل کیفی قرار گیرند.

    روش کار

    این پژوهش یک تحلیل محتوای مبتنی بر وب است که با استفاده از ابزار جستجوی پیشرفته گوگل، در بازه زمانی آگوست و سپتامبر 2023 با کلیدواژه های مرکز درمان ناباروری، کلینیک، مرکز خدمات تخصصی و واژه های مشابه جستجو شد. تحلیل محتوا با استفاده از چک لیست مشاهده ارزیابی عینی متغیرها و به صورت سرشماری از میان وب سایت رسمی مراکز درمان ناباروری کشور انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، ابتدا 37 وب سایت مرکز و کلینیک درمان ناباروری پیمایش شد که 25 مورد دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند. از این تعداد 18 مورد (72%) ارایه دهنده توضیحات اولیه مشاوره، 15 وب سایت (60%) نحوه ارایه خدمات مشاوره و 16 مورد (64%) انواع مشاوره های مرکز را بیان کرده بودند. همچنین 17 وب سایت (68%) مطالب آموزشی در حوزه درمان ناباروری و 18 مورد (72%) امکانات برقراری ارتباط تحت وب را برای مخاطبین خود فراهم کرده بودند. وبگاه هایی که نرخ موفقیت خود، سلب مسیولیت در قبال ارایه خدمات مشاوره و امکانات مشاهده دیدگاه کاربران را داشتند، کمتر از 35% بودند.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که وب سایت های رسمی مراکز، ظرفیتی برای معرفی خدمات و آگاهی بخشی می باشند، علی رغم اهمیت مشاوره در تصمیم گیری مراجعین، هنوز از تمام ظرفیت وب سایت ها در این زمینه استفاده نشده است.

    کلیدواژگان: روش های درمان ناباروری، مشاوره، ناباروری، وب سایت
  • سعیده احمدی پور، فاطمه ناهیدی*، فراز مجاب، ملیحه نصیری، مرضیه کبودی صفحات 71-82
    مقدمه

    با توجه به شیوع بالای دیسمنوره اولیه و پیامدهای آن بر کیفیت زندگی و عوارض ناشی از مصرف داروهای ضد التهابی غیراستروییدی، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر گیاه کیسه کشیش بر شدت دیسمنوره اولیه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه سوکور در سال 1401 بر روی80 دختر مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با سابقه دیسمنوره اولیه صورت گرفت. افراد در دو گروه 40 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله، کپسول های حاوی 400 میلی گرم عصاره هیدروالکلی گیاه کیسه کشیش و گروه کنترل، کپسول 250 میلی گرمی مفنامیک اسید را از روز اول قاعدگی هر 8ساعت تا 3 روز برای 2 دوره متوالی دریافت کردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه وضعیت قاعدگی و فعالیت فیزیکی و مقیاس آنالوگ بصری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) وآزمون های تی مستقل، کای دو، بونفرونی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. میزان p کمتر از05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دو گروه قبل از مداخله از نظر شدت درد مشابه بودند (689/0=p). آزمون واریانس دو عاملی نشان داد دو گروه بعد از مداخله به لحاظ شدت درد تفاوت معنی داری داشتند (001/0=p)، اما کاهش درد در گروه گیاه کیسه کشیش بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    گیاه کیسه کشیش می تواند شدت دیسمنوره اولیه را کاهش دهد؛ لذا توصیه می شود، پژوهش های بیشتری جهت تایید اثربخشی و ایمنی گیاه کیسه کشیش صورت گیرد.

    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، قاعدگی، گیاه کیسه کشیش، مفنامیک اسید
  • مهسا ظهوری، اعظم زرنشان*، عزیزه فرشباف خلیلی صفحات 83-95
    مقدمه

    اختلال ایمونولوژیکی و عدم تعادل سلول های Th1و Th2 در زنان باردار می تواند منجر به پیامدهای مضر بارداری گردد. اثر تمرین ورزشی در تغییر تعادل سلول های ایمنی در دوران بارداری نامشخص است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر 12 هفته تمرین هوازی شدت متوسط بر تعادل (IL-4/ IFN-γ) Th1/Th2 در سه ماه دوم بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1401 بر روی 30 زن باردار 35-20 ساله، با مدت بارداری 15-12 هفته در شهر تبریز انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه تمرین و کنترل قرار گرفتند. تمرین هوازی طبق توصیه های کالج آمریکایی زنان و زایمان با شدت متوسط (14-12 امتیاز بورگ) به مدت 12 هفته، 3 جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه اجرا شد. متغیرهای وزن، فشارخون، ضربان قلب و سطوح سرمیIL-4 ، IFN-γ قبل و بعد از پروتکل تمرینی ارزیابی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون آنکوا انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، افزایش وزن گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری کمتر بود (027/0=p). متوسط فشارخون شریانی (019/0=p) و IFN-γ (025/0=p) در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری یافتند، ولی IL-4 و نسبت Th1/Th2 تفاوت معناداری نشان ندادند (05/0<p).

    نتیجه گیری

    در مجموع تمرین هوازی با شدت متوسط ممکن است روشی مفید در ارتقای سلامتی مادران در دوره دوم بارداری باشد، ولی با توجه به مطالعات محدود و نتایج متناقض، به نظر می رسد که اثر تمرین ورزشی بر تعادل Th1/Th2 در سه دوره مختلف بارداری نیاز به بررسی های بیشتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: بارداری، تعادل Th1-Th2، تمرین هوازی، IFN-γ، IL-4
  • سیما رئوفی، وحیده توپچی زاده، ثریا بابائی، صنم دولتی، کیمیا مطلق، پرویز صالح، ندا دولت خواه* صفحات 96-120
    مقدمه

    کمردرد مرتبط با بارداری، یکی از شایع ترین اختلالات اسکلتی عضلانی در دوران بارداری است. در برخی زنان، کمردرد مرتبط با بارداری می تواند شروع یک کمردرد مزمن برای سایر دوران زندگی آن ها و عامل مشکلات و ناتوانی های بعدی باشد. مطالعه حاضر با هدف مرور نظام مند اثربخشی مدیریت محافظه کارانه و درمان های فیزیکی در کمردرد و درد کمربند لگنی مرتبط با بارداری انجام شد.

    روش کار

    جستجو در پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان شامل SID، Magiran، ایران مدکس و انگلیسی زبان EMBASE، Web of Science، ClinicalTrials.gov، Scopus، (PEDro) Physiotherapy Evidence Database، (AMED)  Allied and Complementary Medicine Databaseو (Pubmed) MEDLINE بدون محدودیت زمانی تا شهریور ماه 1401 با کلمات کلیدی: ("بارداری" یا "حاملگی" یا "مراقبت های پس از زایمان") و ("درد کمربند لگنی" یا "کمردرد") و ("مدیریت محافظه کارانه" یا "خود مدیریتی" یا "طب مکمل" یا "فیزیوتراپی" یا "نوار کینزیو" یا "طب سوزنی" یا "درمان دستی" یا "تمرین عضلانی" یا "طب فشاری" یا "حجامت خشک" یا "ماساژ درمانی" یا "کمربند" یا "فعالیت فیزیکی" یا "آب درمانی" یا "هیدروتراپی" یا "ورزش درمانی") انجام شد. کیفیت مطالعات با ابزار خطر سوگیری کاکرین بررسی شد.

    یافته ها

    86 مقاله وارد نتایج نهایی شدند. آموزش ارگونومیک و تمرینات ورزشی با شدت کم و متوسط منجر به تسکین درد و ارتقاء عملکردی در مبتلایان به درد کمر یا کمربند لگنی مرتبط با بارداری می شود. طب سوزنی لوکال محل درد و طب سوزنی گوش، نوار کینزیو و کمربند اصلاح شده به طور جداگانه و یا در ترکیب با سایر روش ها، منجر به تسکین درد و بهبود عملکرد می شود.

    نتیجه گیری

    پزشکان می توانند مدیریت محافظه کارانه چندوجهی و ترکیب آموزش ارگونومیک و تمرینات ورزشی با طب سوزنی، نوار کینزیو و کمربند را برای مدیریت درد کمر و کمربند لگنی مرتبط با بارداری توصیه کنند. در انتخاب سایر مداخلات به علت کمبود شواهد باید احتیاط کرد.

    کلیدواژگان: بارداری، روش درمانی فیزیکی، کمردرد، کمربند لگنی، مدیریت محافظه کارانه
  • مریم عمیقی، زهره کشاورز*، مهدی عالم رجبی، ملیحه نصیری صفحات 121-130
    مقدمه

    با توجه به شیوع روزافزون چاقی و اهمیت بررسی ارتباط بین اختلال عملکرد جنسی و چاقی در زنان و نیاز به مطالعات مروری که به جمع بندی نتایج مطالعات مشابه می پردازد، مطالعه حاضر به صورت نظام مند و با هدف تعیین عملکرد جنسی در زنان مبتلا به چاقی با استفاده از پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی زنان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک، بر اساس چک لیست پریزما، مروری بر متون با رویکرد نظام مند در زمینه بررسی عملکرد جنسی در زنان چاق با استفاده از پرسشنامه FSFI انجام شد. در این راستا یک مرور نظامند در پایگاه های Web of Science، PubMed، MEDLINE و... انجام شد. کلیدواژه های مورد استفاده شامل: عملکرد جنسی، چاقی و زنان بود. در این مرور سیستماتیک از تمام مقالات مشاهده ای انگلیسی و فارسی از ابتدا تا سال 2022 استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، ابتدا 761 مقاله از پایگاه ها و منابع مورد بررسی استخراج شد که در نهایت 5 مقاله چاپ شده دارای معیارهای ورود به این مرور سیستماتیک بودند. از میان مقالات، 4 مقاله به زبان انگلیسی و 1 مقاله به زبان فارسی بود. در این مطالعات نمرات عملکرد جنسی حاصل از گروه چاق به صورت نمره کل، میل جنسی، تحریک یا برانگیختگی جنسی، رطوبت مهبلی، ارگاسم، رضایت جنسی و درد مورد بررسی قرار گرفت. از آنجایی که این مرور با هدف تعیین کارکرد جنسی در زنان مبتلا به چاقی با استفاده از پرسشنامه FSFI انجام شد، در اکثر مطالعات، کاهش نمرات در پرسشنامه و حیطه های مختلف کارکرد جنسی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از بیشتر مطالعات مورد بررسی در این مرور سیستماتیک، اختلال عملکرد جنسی در زنان مبتلا به چاقی بیشتر است، لذا توصیه به ارزیابی عملکرد جنسی به طور معمول در افراد چاق کمک می کند تا افرادی که نیاز به مداخله دارند، شناسایی شده و تحت درمان قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اختلال جنسی، چاقی، زنان، عملکرد جنسی
|
  • Mahnaz Yavangi, Azam Meyari, Mahdi Biglarkhani * Pages 1-12
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome is one of the common diseases during the reproductive period that the common treatments are mostly symptomatic and their long-term use has many complications. According to previous studies that showed the effect of wet cupping on calf muscles on oligomenorrhea pattern, this study was performed with aim to investigate the effect of wet cupping on calf muscles on clinical and laboratory symptoms and quality of life in patients with this syndrome.

    Methods

    In this randomized clinical trial study which was performed in 2019-2021, 60 PCOS women with minimum 60 days menstrual cycle entered the study and randomly divided to cupping and control groups (n=30 per group). At the 26th day menstrual cycle, after blood sampling for two groups, wet-cupping on calf muscles was done for intervention group. Menstrual period, insulin resistance and quality of life were measured using Cronin PCOS Questionnaire. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 20) and student t and chi-square tests. P<0.05 was considered significant.

    Results

    In this study, 21 members of cupping group and 6 members of control group menstruated after the intervention, the difference was statistically significant (p<0.001). Insulin resistance changed significantly in the intervention group (p=0.03). Quality of life was significantly improved in the cupping group (p=0.01), but no significant statistical difference was observed in the control group.

    Conclusion

    Calf muscles wet-cupping can be considered as one of the options for causing bleeding in people with PCOS. Obviously, more studies are necessary to compare different protocols and investigate its mechanism.

    Keywords: insulin resistance, Oligomenorrhea, Polycystic Ovarian Syndrome, Quality of life, wet-cupping
  • Franak Jalilvand, Elham Mostafavi Rad, Fariba Kahnamouei, Hamed Zandian, Shahla Farzipour * Pages 13-22
    Introduction

    IUI or injection of washed sperm into the uterine cavity is one of the assisted reproductive techniques that has been widely used in the treatment of infertility. This study was performed with aim to evaluate the effect of intrauterine injection of granulocyte stimulating factor (G-CSF) on the success rate of IUI in patients referred to the infertility center of Ardabil University of Medical Sciences.

    Methods

    This clinical trial study was performed in 2019-2020 on 100 women with primary infertility referred to the Infertility Center of Ardabil University of Medical Sciences for IUI. The subjects were randomly divided into intervention and control groups each with 50 women. To stimulate ovulation for the women in two groups, clomiphene citrate was administered from the third to the fifth day of menstruation at a dose of 50-100 mg daily for five days and gonadotropin ampoules were administered with dose 150 mg at days 7 and 9 and after reaching to at least one follicle with 20 ml diameter, HCG was injected for the final maturation of the oocyte. In the intervention group, in addition to previous procedures on the day of HCG injection, 100 micrograms of G-CSF was injected intrauterine with IUI catheter, and then IUI was performed 36 hours later. Collected data were analyzed by SPSS (version 25). P<0.05 was considered significant.

    Results

    The success rate of IUI based on βHCG test was 20% in the case group and 4% in the control group, which showed a statistically significant difference in the success rate of pregnancy (p=0.028).

    Conclusion

    The results of the present study showed that G-CSF administration improves the chance of pregnancy compared to no treatment.

    Keywords: Granulocyte stimulating factor, Infertility, Intrauterine sperm injection
  • Adeleh Hajizadeh, Majid Mirmohammadkhani, Mozhgan Rahmanian * Pages 23-33
    Introduction

    Since conflicting results have been reported about the relationship between the level of vitamin D in people with polycystic ovary syndrome and related metabolic disorders, the present study was performed with aim to determine the effect of vitamin D administration on the clinical and laboratory symptoms of adolescents with polycystic ovary syndrome with vitamin D deficiency.

    Methods

    This double-blind randomized controlled clinical trial study was performed on 50 patients with sonographic evidence of polycystic ovary syndrome with vitamin D deficiency in two control and intervention groups. The intervention group was given vitamin D and the control group was given placebo. Clinical, laboratory and sonographic symptoms before and after the intervention were compared in two groups. Data were analyzed by SPSS software (version 16), Man-Whitney U and Wilcoxon test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The intervention improved the level of vitamin D in the case group (P<0.001). There was significant difference between the case and control groups in terms of fasting insulin level (P=0.001), serum testosterone level (P<0.001), free testosterone level (P=0.042), LH to FSH ratio (P<0.001), LH level (P<0.001), diastolic blood pressure (P=0.027), and severity of hirsutism (P=0.016). Polycystic ovary syndrome and Oligomenorrhea was more in the control group (P <0.01); However, there was no significant difference between the two groups in terms of fasting blood sugar, triglycerides, HDL, systolic blood pressure, acne severity, and ovarian volume (P>0.05).

    Conclusion

    Considering the role of vitamin D in ovum development and its relationship with the reduction and regulation of insulin, the use of this supplement is recommended to improve the clinical and laboratory symptoms of polycystic ovary syndrome and subsequently correct menstrual disorders and hyperandrogenism. Also, in this study, vitamin D consumption did not cause a significant difference in insulin resistance between the two groups after the intervention.

    Keywords: Adolescents, Polycystic ovary syndrome, Vitamin D
  • Elham Eshghi, Salmeh Dadgar, Hasan Mehrad Majd, Asieh Maleki, Sara Mirzaeian * Pages 34-42
    Introduction

    Fetal birth weight, as one of the most important indicators for evaluating the health of newborns, is influenced by various factors such as maternal diabetes. Fetal weight estimating is necessary for planning the type and time of delivery. The present study was performed with aim to compare the estimated fetal weight before birth with the actual weight of the baby after birth in diabetic mothers.

    Methods

    This descriptive-cross-sectional study was done from April 2022 to April 2023 on 71 diabetic mothers in the obstetrics and gynecology department of Imam Reza and Qaem hospitals in Mashhad. All the characteristics of the mother were recorded in the researcher-made checklist. The fetal weight before termination of pregnancy was estimated by ultrasound and also by Johnson's clinical formula, and then the actual weight of the baby was measured after delivery. Data were analyzed by SPSS software (version 22). To compare the fetal estimated weight with the actual weight after birth, Pearson's test was used to evaluate the type of correlation (p<0.001) and Bland Altman's diagram was used to check the pattern of agreement.

    Results

    In the Pearson correlation analysis, there was a positive and statistically significant correlation between the estimated weight by Johnson's method and ultrasound with the actual fetal birth weight, and in the presence of different variables, this correlation was still positive and significant (r=0.9, p<0.001). In the investigation of any agreement pattern between different methods of fetal weight estimation using Bland Altman method, which was based on the distance between the upper and lower limit of agreement between different methods, it was shown that this distance between Johnson's estimated fetal weight and the actual fetal weight was 1230.44 gr, between the Ultrasound and real weight was 1111.84 gr and between ultrasound and Johnson was 1136.8 gr, which did not have an acceptable level of agreement.

    Conclusion

    Despite the positive and significant correlation between Johnson's clinical fetal weight estimation and ultrasound, these methods cannot be replaced for each other in estimating the fetal weight, and considering the reported difference, ultrasound estimated fetal weight compared to Johnson's method is closer to actual fetal weight.

    Keywords: Actual Fetal Weight, Gestational diabetes, Johnson, Ultrasound
  • Ghoncheh Salehi, Parvin Farzanegi *, Abdolreza Jafari, Farzane Farokhi Pages 43-57
    Introduction

    Female infertility is a universal medical condition that can be caused by various disorders of the reproductive system, including premature ovarian failure. The present study was performed with aim to investigate the effect of 8 weeks of swimming training and stem cell injection on VEGF, TGF and HGF genes in the ovarian tissue of premature ovarian failure model rats.

    Methods

    In this experimental research, 30 female rats 6- to 8-week-old were selected. In order to create a model of premature ovarian failure, cyclophosphamide and biosulfan were used in the amount of 100 and 50 mg/kg, respectively, as an intraperitoneal injection. After model induction, rats were randomly divided into 6 groups (5 heads in each group) including: 1) healthy control, 2) patient+ sham, 3) patient+ saline, 4) patient+ cell, 5) patient +exercise and 6) patient+ cell+ exercise. The rats of the training group swam for 8 weeks. Cell groups, 2 weeks after creating the model stem cells were transplanted in the ovary at the rate of one million cells for each mouse. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 22) and one-way ANOVA and Tukey's post hoc tests. P≤0.05 was considered significant.

    Results

    Induction of premature ovarian failure led to a significant increase in VEGF, TGF and HGF genes in the ovarian tissue of rats compared to the control-healthy group (P≤0.05) that the exercise, cell and exercise+ cell groups decreased the expression of these genes compared to the patient and patient-saline groups (P≤0.05).

    Conclusion

    The synergistic effect of aerobic exercise and bone marrow-derived mesenchymal stem cells improve angiogenic factors in experimental premature ovarian failure model rats.

    Keywords: Mesenchymal stem cells, Premature Ovarian Failure, Swimming training
  • Samira Katebi, Mansour Deilami, Zahra Mosalanezhad, Tayyebeh Zarei, Mehrdad Malekshoar, Somayeh Mehrpour, Hajar Taghizadeh, Roohie Farzaneh, Pourya Adibi, Majid Vatankhah, Farideh Mogharab * Pages 58-70
    Introduction

    Currently, the advancement of knowledge and technology in assisted reproductive technologies (ARTs) has caused infertile couples to look at it less as a crisis; however, there is still a need for awareness and counseling in the field of assisted reproductive treatments. Considering the people's interest in receiving health information from online content, the present study was conducted with aim to investigate the websites of infertility treatment centers in the country as a source of information for providing services in order to evaluate and analyze the amount of complementary counseling.

    Methods

    This research is a web-based content analysis that was searched using Google's advanced search tool between August and September 2023 with the keywords of infertility treatment center, clinic, specialized service center and similar words. The content analysis was done using the observation checklist for the objective evaluation of the variables and as a census from the official website of the infertility treatment centers of the country.

    Results

    In this study, 37 websites of infertility treatment centers and clinics were first surveyed, of which 25 met the inclusion criteria. Of these, 18 cases (72%) provided initial explanations of counseling, 15 websites (60%) explained how to provide counseling services, and 16 cases (64%) had stated the types of counseling provided by the center. Also, 17 websites (68%) provided educational materials in the field of infertility treatment and 18 (72%) provided communication facilities for their contacts. The websites that had their own success rate, disclaimer for providing consulting services and facilities for viewing users' views were less than 35%.

    Conclusion

    Since the official websites of the centers are a capacity to introduce services and provide awareness, despite the importance of counseling in the decision-making of clients, the full capacity of websites in this field has not been used yet.

    Keywords: Counseling, Infertility, Infertility treatment methods, Website
  • Saeedeh Ahmadipoor, Fatemeh Nahidi *, Faraz Mojab, Malihe Nasiri, Marzieh Kaboudi Pages 71-82
    Introduction

    According to the high prevalence of primary dysmenorrhea and its consequences on the quality of life and the effects of nonsteroidal anti- inflammatory drugs consumption, the present study was performed with aim to investigate the effect of the capsella bursa-pastoris on the severity of primary dysmenorrhea.

    Methods

    This triple-blind clinical trial study was conducted in 2022 on 80 girls referred to the comprehensive health service centers of Kermanshah University of Medical Sciences with a history of primary dysmenorrhea. The participants were divided into two groups of 40 people, intervention and control. The intervention group received capsules containing 400 mg of hydroalcoholic extract of the "Capsella bursa pastoris" plant and the control group received 250 mg capsules of mefenamic acid every 8 hours for 3 days for 2 consecutive periods. The research tools were demographic profile questionnaire, menstrual status and physical activity questionnaire, and visual analog scale. Data were analyzed by SPSS software (version 19) and independent t-tests, chi-square, Bonferroni and analysis of variance with repeated measures. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Before the intervention, the two groups were similar in terms of pain intensity (p=0.689). The two-factor variance test showed that the two groups had a significant difference in terms of pain intensity after the intervention (p=0.001), but the reduction of pain was more in the capsella bursa-pastoris group.

    Conclusion

    The Capsella bursa-pastoris plant can reduce the severity of primary dysmenorrhoea; Therefore, it is recommended to conduct more researches to confirm the effectiveness and safety of the Capsella bursa pastoris plant.

    Keywords: Capsella bursa-pastoris, Mefenamic Acid, Menstruation, Primary dysmenorrhea
  • Mahsa Zohouri, Azam Zarneshan *, Azizeh Farshbaf Khalili Pages 83-95
    Introduction

    Immunological dysfunctions and imbalance of Th1 and Th2 cells in pregnant women can lead to adverse pregnancy outcomes. The effect of exercise training in changing immune-cell distribution during pregnancy is unclear. Therefore, this study was performed with aim to investigate the effect of 12 weeks moderate-intensity aerobic exercise training (AET) on Th1/Th2 (IFN-γ/IL-4) balance in the second trimester of pregnancy.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted in 2022 on 30 pregnant women aged 20 to 35 years, with gestational age 12 to 15 weeks in Tabriz city. The subjects were randomly divided into two exercise and control groups. AET were performed according to the recommendations of the American College of Obstetricians and Gynecologists with moderate intensity (12-14 Borg RPE) for 12 weeks, 3 sessions per week and each session 45 min. The variables of weight, blood pressure, heart rate and serum levels of IL-4, IFN-γ were evaluated before and after the exercise protocol. The data were evaluated by SPSS software (version 25) and ANCOVA test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    According to the results, the weight gain of the exercise group was significantly lower compared to the control group (P=0.027). Mean arterial blood pressure (P=0.019) and IFN-γ (P=0.025) were significantly decreased in the exercise group compared to the control group, but IL-4 and Th1/Th2 ratio did not show any significant difference (P>0.05).

    Conclusion

    In general, moderate intensity AET may be a safe way to improve the health of mothers in the second trimester of pregnancy, but considering limited studies and conflicting results, it seems that the effect of exercise training on Th1/Th2 balance in three different periods of pregnancy needs more investigations.

    Keywords: aerobic exercise, IFN-γ, IL-4, Th1-Th2 balance, pregnancy
  • Sima Raoofi, Vahideh Toopchizadeh, Soraya Babaie, Sanam Dolati, Kimia Motlagh, Parviz Saleh, Neda Dolatkhah * Pages 96-120
    Introduction

    Pregnancy-related back pain is one of the most common musculoskeletal disorders during pregnancy. In some women, pregnancy-related back pain can be the beginning of chronic back pain for the rest of life and the cause of subsequent problems and disabilities. This study was performed with aim to systematically review the effectiveness of conservative management and physical therapy modalities in pregnancy-related low back pain and pelvic girdle pain.

    Methods

    A search was done in Persian language databases, including the Scientific Information Database (SID), MagIran, Iran Medex and the English-language EMBASE, including Web of Science, ClinicalTrials.gov, Scopus, Physiotherapy Evidence Database (PEDro), Allied and Complementary Medicine Database (AMED) and MEDLINE (Pubmed) without time limitation until September 2022 using the keywords included (“Pregnancy” OR “Postnatal Care”) AND (“Pelvic Girdle Pain” OR “low back pain” OR “Lower Back Pain” OR “Low Back Ache”) AND (“Conservative Management” OR “Self-management” OR “Complementary Medicine” OR “Alternative Medicine” OR “Alternative Therapy” OR “Physical Therapy” OR “Kinesio Tape” OR “Acupuncture” OR “Manual Therapy” OR “Muscle Training” OR “Cupping Treatment” OR “Cupping Therapy” OR “Cupping Treatment” OR “Acupressure” OR “Massage Therapy” OR “Belt” OR “Physical Activity” OR “Aquatic Therapy” OR “Hydrotherapy” OR “Exercise Therapy” ). The Cochrane Risk of Bias tool was applied to evaluate the quality of the studies.

    Results

    Eighty-six articles entered the final results. Ergonomic training and low and moderate-intensity exercises lead to pain relief and functional improvement in pregnancy-related back or pelvic girdle pain sufferers. Local and auricular acupuncture, Kinesio taping, and modified belts separately or in combination with other methods lead to pain relief and improved performance.

    Conclusion

    Clinicians can recommend conservative multidisciplinary management combining ergonomic training and exercise with acupuncture, Kinesio taping, and belts to manage pregnancy-related back and pelvic girdle pain. Care should be taken in choosing other interventions due to the lack of evidence.

    Keywords: Conservative Management, Low back pain, Pelvic Girdle, pregnancy, Physical Therapy Modality
  • Maryam Amighi, Zohreh Keshavarz *, Mahdi Alam-Rajabi, Maliheh Nasiri Pages 121-130
    Introduction

    Considering the increasing prevalence of obesity and the importance of examining the relationship between sexual dysfunction and obesity in women and the need for systematic reviews that summarize the results of similar studies, the present study was systematically conducted with aim to determine sexual performance in women with obesity using the questionnaire of the female sexual function index (FSFI). 

    Methods

    In this systematic review, based on the PRISMA checklist, a literature review was conducted with a systematic approach in the field of examining sexual function in obese women using the FSFI questionnaire. In this regard, a systematic review was conducted in Web of Science, PubMed, MEDLINE, etc. databases. The keywords that were selected included sexual function, obesity, and women. In this systematic review, all English and Persian observational articles from the inception to 2022 were used.

    Results

    In this study, 761 articles were initially extracted from the investigated databases and sources, and finally, five published articles met the criteria for entering this systematic review. Among the articles, four articles were in English and 1 article was in Persian. In these studies, the sexual performance scores obtained from the obese group were evaluated as a total score, sexual desire, sexual arousal, vaginal moisture, orgasm, sexual satisfaction, and pain. As this review was conducted with the aim of determining sexual function in obese women using the FSFI questionnaire, in most studies, a decrease in scores of the questionnaire and in different areas of sexual function was observed.

    Conclusion

    According to the results of most studies examined in this systematic review, sexual dysfunctional in obese women is high. Therefore, it is recommended to evaluate the sexual function in obese people in order to identify and treat people who need intervention.

    Keywords: Obesity, sexual disorder, Sexual function, Women