فهرست مطالب

باغ نظر - سال بیستم شماره 129 (اسفند 1402)

نشریه باغ نظر
سال بیستم شماره 129 (اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهاره خالصی، تکتم حنایی*، سید مسلم سیدالحسینی، عمید الاسلام ثقه الاسلامی صفحات 5-16

    بیان مسیله: 

    بافت های قدیم و جدید از لحاظ الگوی چیدمان فضایی معابر، میادین و فضاهای باز، قطعه بندی و تیپولوژی ساختمانی دارای تفاوت هایی هستند. عواملی مثل نسبت ارتفاع بین طبقات به عرض معابر، نحوه جهت گیری ساختمان ها، قابلیت نفوذپذیری و... مواردی هستند که در بافت های قدیم و جدید تاثیرگذارند. عوامل اقلیمی مانند باد، تابش، دما و رطوبت بر الگوی مورفولوژیکی تاثیر می گذارند. 

    هدف پژوهش: 

    بنابراین پژوهش حاضر با هدف تحلیل تاثیر مولفه های اقلیمی بر مورفولوژی بافت های قدیم و جدید صورت پذیرفته است. حال چگونه می توان از طریق مطالعه موروفولوژیکی بافت قدیم و جدید به بررسی آسایش محیطی با توجه به تاثیر مولفه های اقلیمی پرداخت. 

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از روش تحلیل محتوا به بررسی تطبیقی دو بافت قدیم و جدید تحت تاثیر ویژگی های آسایش محیطی افراد با هدف تعیین خصوصیات مورفولوژیکی در رابطه با مولفه های اقلیمی در بافت های شهری منتخب پرداخته شده است؛ که درنهایت یک سری تحلیل های حاصل از روش قیاسی جهت مقایسه دو نمونه موردی از ابزارهای متفاوت تحلیل داده ArcGIS10.4. 1 ،AutoCad، UCL Depth-Map و Ray-Man و داده ها و اطلاعات هواشناسی در قالب تحلیل های کیفی و کمی ارایه می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که بررسی تغییرات مولفه های چیدمان فضایی و مولفه های آسایس اقلیمی در دو بافت قدیم و جدید، ارتباط دو سویه وجود دارد. مورفولوژی شهری تاثیر قابل توجهی بر نحوه مصرف انرژی و ایجاد آسایش اقلیمی دارد. با استفاده از دو روش بررسی مولفه های اقلیمی از جمله دما، رطوبت و سرعت باد در بافت متفاوت نمونه های مطالعاتی و با استفاده از روش چیدمان فضا، میزان آسایش محیطی افراد در استفاده از این محلات مورد ارزیابی و قیاس قرار گرفته که دارای تفاوت ها و شباهت های معناداری از نظر عناصر تاثیرگذار اقلیمی هستند.

    کلیدواژگان: آسایش محیطی، مورفولوژی، چیدمان فضا، هم پیوندی، مولفه های اقلیمی
  • پیمان بهرامی فر، وحید قبادیان*، مهناز محمودی زرندی صفحات 17-32

    بیان مسیله:

     درک ساختار معنایی ذاتی بدنه های تاریخی خیابان سپه و چگونگی کمک این ساختارها به درک مکان موضوعات مهمی است که در این مطالعه فرض می شود که ارزش های معنایی معماری سازه های تاریخی را می توان از طریق 25 شاخص که در پنج سطح ارزشی گروه بندی شده اند، تجزیه و تحلیل کرد. این سطوح جنبه های مختلفی از جمله تعادل اساسی، سازگاری عملکردی، دلبستگی عاطفی، هویت فرهنگی و انتزاع نمادین را دربرمی گیرند. 

    هدف پژوهش: 

    این پژوهش با تمرکز بر مورد خیابان سپه تهران، به بررسی تعامل میان فرم و معنا می پردازد و به بررسی پیوندهای پیچیده بین بدن، چهره و روح معماری می پردازد. این مطالعه براساس این مفهوم است که طراحی معماری دارای ظرفیت عمیقی برای انتقال معانی است و این معانی اغلب از طریق نقش ها، انتظارات و انگیزه ها رمزگشایی می شوند. 

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به روش تحلیل محتوای تاریخی و جمع آوری داده ها به صورت کمی انجام گرفته است. 

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد خیابان سپه، تعادلی پویا بین سنت و مدرنیته را در خود جای داده است. این معماری توانایی قابل توجهی برای گسترش فرم ارگانیک و در عین حال حفظ ویژگی اساسی خود را نشان می دهد. مولفه های تناسب، اتصال، ریتم و نظم در میان عناصر ساختمان، وحدتی هماهنگ را ایجاد می کند که حس مکان را تقویت می کند. بافت تاریخی خیابان به طور یکپارچه با محیط اطراف خود در تعامل است و اهمیت تداوم و تعامل را نشان می دهد. این مطالعه نشان می دهد که چگونه پیکربندی معماری خیابان سپه با ساکنان آن در سطوح احساسی ارتباط برقرار می کند. سادگی معماری این مکان، حس قوی تعلق را تقویت می کند، در حالی که گنجاندن عمدی ابهام و هماهنگی عمق احساسی را برمی انگیزد که با ناظران طنین انداز می شود. علاوه بر این، این تحقیق نشان می دهد که چگونه طراحی معماری به ارزش های فرهنگی و نمادین پاسخ می دهد و هویت، تضاد و هماهنگی را نشان می دهد. ارکستراسیون دقیق این عناصر به شکل گیری یک زمینه معماری منسجم و معنادار کمک می کند. به طور خلاصه، این پژوهش به طور جامع به تحلیل ارزش های معنایی نهفته در بافت تاریخی خیابان سپه تهران می پردازد. از طریق کاوش در ابعاد آنی، عملکردی، عاطفی، فرهنگی و نمادین، تاثیر متقابل ظریف بین فرم معماری و برانگیختن معنا را برجسته می کند. یافته ها بر اهمیت طراحی معماری نه تنها در بعد کالبدی، بلکه جوهر مکان، فرهنگ و هویت تاکید می کنند.

    کلیدواژگان: ارزش های معنایی نهفته، کالبد بدنه تاریخی، خیابان سپه، تهران
  • مجتبی پوراحمدی*، تینا هادی پور صفحات 33-44

    بیان مسیله: 

    با وجود تاکیدات قانونی مکرر، طی چند دهه اخیر، ساخت و سازهای جدید در بافت های تاریخی شهرهای استان گیلان عموما بدون رعایت هماهنگی لازم با معماری تاریخی این شهرها انجام شده که درنتیجه آن وحدت و یکپارچگی کالبدی این بافت ها به شدت مخدوش شده است. این پژوهش به این مساله می پردازد که برای آنکه ساخت وسازهای جدید در حریم خانه های قاجاری ارزشمند شهرهای استان گیلان در هماهنگی با این آثار طراحی شوند، رعایت چه خصوصیاتی در طراحی نمای آنها توصیه می شود.

    هدف پژوهش: 

    این پژوهش می کوشد تا به عنوان گامی در راستای تدوین ضابطه طراحی نما، برخی توصیه ها و احکام طراحی را که به نظر می رسد به حصول سازگاری بصری بین نمای ابنیه نوساز با ابنیه  تاریخی مجاور کمک می کنند، تدوین کند. 

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از ترکیبی از راهبرد تفسیری-تاریخی و استدلال منطقی استفاده می کند. داده های پژوهش از منابع آرشیوی و بازدید میدانی، شامل مجموعه ای از 74 خانه قاجاری ارزشمند واقع در شهرهای رشت، لاهیجان، لنگرود، انزلی، املش و رودسر گردآوری شده است.

    نتیجه گیری

    با نگاه به ضوابط بالادستی حفاظت از بافت های تاریخی کشور و با مبنا قراردادن طبقه بندی سمس و درنظرگرفتن واقعیات محدوده پژوهش، رویکردهای طراحی قابل قبول در مورد ابنیه میان افزا برای محدوده پژوهش شامل «تکرار عین به عین» و «ابداع در چارچوب سبک مورد نظر» انتخاب شد. رویکرد «ارجاع دادن انتزاعی» نیز به صورت محدود مجاز در نظر گرفته شد. با بررسی خصوصیات هویت بخش در آثار معماری مورد مطالعه، سرفصل های مورد توجه در راهنمای طراحی نما شامل هشت عنوان تعیین شد: ابعاد کلی نما؛ ترکیب بندی کلی نما؛ بازشوها؛ بام؛ فضاهای نیمه باز؛ دروازه ها؛ مصالح، رنگ بندی و تزیینات؛ و دیوار محوطه. در پایان، احکام طراحی نما شامل 20 حکم و توصیه تدوین و ارایه شد.

    کلیدواژگان: معماری قاجاری، حفاظت، بافت تاریخی، معماری میان افزا، راهنمای طراحی نما، استان گیلان
  • منا متولی حقیقی، خسرو صحاف*، طاهره کمالی زاده صفحات 45-56

    بیان مسیله: 

    به نظر می رسد یکی از اصلی ترین معضلات معماری امروز ایران عدم توانایی در بیان مفاهیم و ارزش های معنوی معماری ایرانی است. مراد از معماری ایرانی، معماری متکی و برآمده از حکمت ایرانی اسلامی است که در این تحقیق، مصداق بی بدیل آن یعنی حکمت متعالیه موردنظر است. از آن جایی که مطالعات اخیر در حوزه حکمت معماری ایرانی صرفا بدون شناخت مبانی عمیق و مفاهیم معنوی مستتر در آن بوده است، تاکنون کالبد و فرم های معماری ایرانی بیش تر مورد توجه قرار گرفته است که برای حفظ ارزش های معماری ایرانی ناکافی است. در این میان ارتباط نظر و عمل از روزن نگاه به مبانی صدرایی برای یافتن و شناخت این مفاهیم، مسیله این پژوهش است. یعنی تاثیر اندیشه های صدرایی چطور می تواند در خلق اثر متعالی نقش داشته باشد؟ 

    هدف پژوهش: 

    هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین اسباب تعالی بخشی معماری ایرانی با تکیه بر آراء و اصول نظری حکمت متعالیه است. در این میان ارتباط بن مایه های فکری از حوزه حکمت متعالیه به هنر و به طور اخص، اثر معماری که یاری گر شناخت حقیقت هنر ایرانی است مورد مداقه قرار خواهد گرفت.

    روش پژوهش: 

    نوشتارحاضر از نوع پژوهش های بنیادی-نظری است. به اختصار می توان گفت راهبرد انجام این پژوهش استدلال منطقی است. داده های آن، عمدتا از طریق مشاهده و مطالعات آرشیوی (اسنادی و کتابخانه ای) به دست آمده است. راه کارهای مناسب و متناسب با موضوع از طریق تحلیل اطلاعات، جمع آوری و تدوین شده است. این پژوهش ازنظر ساختارگرایی با محوریت تاثیر تفکر فلسفی در معماری انجام شده است. تحلیل اطلاعات نیز براساس روش تحلیل کیفی، انجام می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج یافته ها می توان بیان کرد که حلقه گم شده در معماری معاصر ارتباط میان هنر و حوزه مبانی حکمت ایرانی است که بتواند ما را به درک مفهوم حقیقت برساند. حقیقت گم شده ای که در معماری امروز منجر به عدم دستیابی به تعاریف دقیق از معیارهای هویتی شده است و در پی آن بحران التقاط در معماری امروز را در پی داشته که بن مایه ایرانی ندارد یا برساختی از ایرانی گری است. لذا رویکرد پژوهش حاضر نسبت به پژوهش های پیشین، بهره گیری از سه اصل؛ اصالت وجود، اصل تشکیک وجود و حرکت جوهری در معماری ایرانی و کشف اتحاد میان مبانی حکمت متعالیه و معماری ایرانی است، نتایج حاصل از پژوهش حاضر برمبنای نظرات ملاصدرا حاکی از آن است که معماری دربردارنده دو بعد وجود و ماهیت است. بعد ماهیت پاسخ گوی نیازهای مادی و بعد وجود آن، حقیقتی است که در خود آثار معماری نهفته شده است. با توجه به اصل اصالت وجود ملاصدرا می توان اذعان داشت که در معماری اصالت با بعد وجودی خواهد بود و اصل حرکت جوهری، تعالی را از ماده تا معنا براساس مبانی معنوی در قالب رموز سوق می دهد که این تعالی قابل تشکیک خواهد بود. لذا می توان با استفاده از مبانی فکری ملاصدرا به اصولی برای رسیدن به تعالی، در معماری معاصر ایرانی دست یافت.

    کلیدواژگان: معماری ایرانی، حکمت متعالیه، اصالت وجود، تشکیک وجود، حرکت جوهری
  • محیا بختیاری منش، مجتبی انصاری*، محمدرضا بمانیان، منصور یگانه صفحات 57-74

    بیان مسیله: 

    پرسش از چیستی و چگونگی خانه بودن پرسشی عمیق و به قدمت زندگی آدمی است. اما شکاف عمیق میان پژوهش های حوزه معماری خانه با کالبدی که به عنوان خانه در زندگی امروز مشاهده می شود؛ نیاز به ارتباط بیشتر این دو حوزه را الزامی می نماید. ارتباطی با حلقه مفقوده جایگاه ساکنان و فهم آن ها از چیزی که بیشترین تجربه ماندن در آن را دارند. این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوال است که الگوهای موجود از معماری خانه های آپارتمانی و فضاهای اصلی تشکیل دهنده آن ها چگونه می تواند در راستای خواسته و نیاز ساکنان براساس معنای خانه برای آن ها بهبود یابد و به الگوهایی قابل تعمیم در صورت های مختلف تبدیل شود؟

    هدف پژوهش: 

    فهم اصلی ترین معیارهای سازنده معنای خانه از نگاه ساکنان، نمود این معنا در کالبد معماری خانه و سپس رسیدن به الگوهایی برای بهبود وضعیت موجود خانه های آپارتمانی براساس پارامترهای ساکنان برای تقرب به محیط های زندگی محور.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش با رویکردی کیفی، از نظر هدف کاربردی به صورت توصیفی-تحلیلی و شیوه جمع آوری داده ها، از طریق مطالعه کتابخانه ای همراه با پژوهش میدانی است. همچنین شیوه تحلیل داده ها براساس نظریه داده بنیاد است. در این مسیر برای گردآوری داده ها از مصاحبه عمیق با 42 نفر از ساکنان خانه های آپارتمانی در بافت میانی شهر کرمانشاه در قالب سوالات نیمه ساختار یافته تا رسیدن به اشباع نظری، مشاهده و برداشت میدانی از فضاهای موجود استفاده شده است. 

    نتیجه گیری

    تکرار و یکسان بودن صورت معماری در مقیاس های مختلف نمی تواند مکان زندگی را به سمت خانه بودن هدایت کند، بلکه این الگوها هستند که راهنمای چنین طریقی محسوب می شوند. در این راستا سه الگو برای سه مقیاس مختلف در شش فضای اصلی خانه های آپارتمانی کشف شد: اتاق های شخصی، اتاق های خصوصی، فضاهای جمعی، فضاهای نیمه باز، ورودی ها و آشپزخانه. لایه بندی در ارتباط با فضای قبل و بعد فراتر از فضای درونی، الگوهای شکسته در فضاهایی با دسترسی عمومی-خصوصی و وجود فضاهای میانی از اصلی ترین الگوهای بهینه در تمامی فضاها بود.

    کلیدواژگان: خانه، معماری خانه، معنای خانه، الگو، ساکنان، خانه های آپارتمانی
  • آلاله بقالیان، غزال کرامتی*، حسین سلطان زاده، مهرداد متین صفحات 75-90

    بیان مسیله: 

    با قرارگرفتن ایران در آستانه مدرنیزاسیون و تاسیس دانشگاه تهران در سال 1313 ه..ش و شکل گیری تدریجی دانشکده هنرهای زیبا تا سال 1319 ه..ش، آموزش هنر و معماری با رویکرد تازه ای به سمت روش آکادمیک گام برداشت. تجربه های آکادمیک طی حدود دو قرن نشان داده است که چگونگی آموزش معماری در شکل گیری شخصیت معماران و انعکاس آن در آثار معماری اثر بسزایی دارد.یکی از تاثیرگذارترین این مراکز آموزشی آکادمیک، مدرسه باوهاوس در آلمان است. دانشکده هنرهای زیبا نیز به عنوان اولین مرکز آموزش آکادمیک معماری در ایران، مانند بسیاری از مدارس مشابه خود و پیرو آموزش نوین با این مدارس، تعاملاتی آشکار داشته است که تاثیرپذیری رویکرد غالب از مدرسه باوهاس در بررسی آثار اساتید و دانشجویان قابل مشاهده است. 

    هدف پژوهش: 

    هدف از این پژوهش، بررسی رویکرد باوهاوس آلمان و شناسایی الگوهای این سبک و بازیابی آن ها در بناهای دوره پهلوی است که از آثار اساتید و دانشجویان هنرهای زیبای دانشگاه تهران است.  

    روش پژوهش: 

    در این مقاله، روش تحقیق از نوع تفسیری- تاریخی است و در پی آن، برای تحلیل نتایج و چگونگی تاثیرپذیری هنرهای زیبا، از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. به این منظور، چند نمونه از بناهای ساخته شده توسط اساتید و دانشجویان مدرسه باوهاوس بررسی و ویژگی های اصلی طراحی از طریق بررسی نمونه ها و مصاحبه استخراج شده و سپس از طریق وزن دهی به شاخص ها، با روشی سیستماتیک میزان تعلق هر اثر معماری به این سبک با استفاده از فرمول توسعه داده شده، مشخص شده است. 

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که تاثیرپذیری هنرهای زیبا از رویکرد باوهاوس از دوره مدیریت امانویل پونترمولی است و پارامترهای معماری پرکاربرد این سبک شامل: بام های تخت، استفاده از مصالح و فناوری مدرن، تعادل در ترکیب احجام و اجزای نما و زیبایی کارکردی است که نسبت به ویژگی های دیگر مانند نمای سفید و پیلوتی بیشتر است.

    کلیدواژگان: رویکرد باوهاوس، دوره پهلوی، معماری معاصر ایران، هنرهای زیبا
  • محمد آتشین بار* صفحات 91-100

    بیان مسیله: 

    نگاه نو به جامعه در عصر قاجار، با جریان های مدرنیزاسیون جهانی هم زمانی دارد و احداث خیابان لاله زار، از اولین اقدامات حاکمیتی در ایران برای ورود به این عرصه است. می توان مدعی شد، ماجرایی که بر خیابان لاله زار گذشته، بازتابی دقیق از تعریف «مدرن» است که آن را از یک خیابان باغی، به یک فضای جمعی شهری بدل کرده است. تغییرات نمای ساختمان ها، استقرار مبلمان شهری، سنگفرش معابر و تقویت کارکردهای خیابان همچون ساخت هتل، کافه و سالن تیاتر از مهم ترین جلوه های این فرایند است. خیابان لاله زار که در دوره قاجار با هدف ایجاد مکانی تفرجی در شهر برای درباریان و متمولین احداث شده بود، در دوره پهلوی، اول به فضای جمعی برای عموم جامعه تحول یافت و امکان گذران اوقات تفریح و حضور و مشارکت در جریان زندگی شهری را برای جامعه فراهم آورد. 

    هدف پژوهش: 

    خوانش نقش ادراکی فرآیند مدرنیزاسیون شهری در شکل گیری جامعه مدرن تهران دوره پهلوی اول با استناد به تحولات کالبدی خیابان لاله زار.  

    روش پژوهش: 

    با متمایز کردن چهار مداخله «تزیین گرایی»، «خطی سازی»، «نماگرایی» و «مونومان گرایی» که اقدامات اساسی در مدرنیزاسیون شهری محسوب می شود، خیابان لاله زار با روش تحلیل تصویری، ارزیابی و ردپای معیارهای فوق در آن تحلیل می شود. 

    نتیجه گیری

    پدیدارشدن یک «آمبیانس» شهری متفاوت از فرهنگ عمومی جامعه به عنوان ثمره مدرنیزاسیون خیابان لاله زار و این واقعیت که مدرنیزاسیون در ایران با خیابان لاله زار آغاز شد و سرعت گرفت، نتایج اصلی پژوهش را شکل می دهد.

    کلیدواژگان: مدرنیزاسیون، خیابان، تهران، لاله زار، آمبیانس شهری
|
  • Bahareh Khalesi, Toktam Hanaee *, Seyed Moslem Seyedolhosseini, Amidoleslam Saghatoleslami Pages 5-16

    Problem statement: 

    The old and new textures differ in terms of the spatial arrangement of passages, squares, and open spaces, segmentation, and building typology. Factors such as the ratio of height between floors to the width of passages, building orientation and permeability, etc. are factors that influence the old and new textures. Climatic factors such as wind, radiation, temperature, and humidity affect the morphological pattern. 

    Research objective

    Therefore, the current study was conducted analyze the effects of climatic components on the morphology of old and new textures. Now, how can we study the environmental comfort through the morphological study of the old and new tissues in terms of the influence of climatic components?

    Research method

    This research has used the content analysis method to conduct a comparative study of two old and new textures under the influence of environmental comfort characteristics of people determined morphological characteristics related to climatic components in selected urban textures; which finally presents a series of analysis resulting from the comparative method to compare two case studies of different data analysis tools ArcGIS 10.4.1, Auto Cad, UCL Depth-Map and Ray-Man and meteorological data and information in the form of qualitative and quantitative analysis.

    Conclusion

    The results show that there is a reciprocal relationship when examining the changes in the components of spatial arrangement and climatic stability in the old and new textures. Urban morphology has a significant impact on energy consumption and climate comfort. By using two methods to study climate components such as temperature, humidity, and wind speed in different textures of study samples and by using the spatial arrangement method, the environmental comfort level of people using these places was evaluated and compared which there are some differences and significant similarities in terms of climatic factors.

    Keywords: environmental comfort, morphology, Space Syntax, integration, climatic components
  • Peyman Bahramifar, Vahid Ghobadian *, Mahnaz Mahmoudi Zarandi Pages 17-32

    Problem statement: 

    The semantic values hidden in the architectural context of historical structures are investigated in this study. The research studies the interaction between form and meaning and investigates the complex links between the body, form, and spirit of architecture by focusing on the case of Sepah Street in Tehran. 

    Research objective

    This study is based on the concept that architectural design has a deep capacity to convey meanings and these meanings are often deciphered through roles, expectations, and motivations. 

    Research method

    The main question of the research revolves around understanding the inherent semantic structure of the historical bodies of Sepah Street and how these structures help to understand the place. The study assumes that the architectural semantic values of historical structures can be analyzed through 25 indicators grouped into five value levels. These levels include various aspects such as basic balance, functional compatibility, emotional attachment, cultural identity, and symbolic abstraction. The research method was historical content analysis and data were collected quantitatively.

    Conclusion

    The results show that Sepah Street has a dynamic balance between tradition and modernity. This architecture shows a remarkable ability to expand the organic form while maintaining its essential character. The proportion, connection, rhythm, and order components create a harmonious unity among building elements that enhance the place’s sense. The historical context of the street seamlessly interacts with its surroundings and shows the importance of continuity and interaction. This study shows how the architectural configuration of Sepah Street communicates with its residents on emotional levels. The architectural simplicity of this place fosters a strong sense of belonging, while the intentional inclusion of ambiguity and harmony evokes an emotional depth that resonates with observers. In addition, this research shows how architectural design responds to cultural and symbolic values and shows identity, contrast, and harmony. The precise orchestration of these elements helps to form a coherent and meaningful architectural context.  In short, the research analyzes the semantic values hidden in the historical context of Sepah Street in Tehran., It highlights the subtle interplay between architectural form and the evocation of meaning by exploring the instant, functional, emotional, cultural, and symbolic dimensions comprehensively. The findings emphasize the importance of architectural design not only in the physical dimension but also in the essence of place, culture, and identity.

    Keywords: Hidden Semantic Values, Framework of Historical Body, Sepeh St, Tehran
  • Mojtaba Pour Ahmadi *, Tina Hadi Pour Pages 33-44

    Problem statement: 

    Despite repeated legal emphasis, during the last few decades, new constructions in the historical urban fabrics of Guilan province have generally been built without observing the necessary harmony with the historical architecture of these cities. The problem that the current research examines is what characteristics are recommended in the façade design of new constructions within the surroundings of valuable Qajar houses in the cities of Guilan province to reach visual compatibility between new and old facades.

    Research objective

    The present research aims to develop some design recommendations that seem to help to achieve visual compatibility between the façade of new buildings and the adjacent valuable historical buildings. This can be considered a step towards developing façade design guidelines for the relevant historical districts.

    Research method

    The current research uses a combination of interpretive-historical and logical argumentation strategies. Research data were collected from archival sources and field visits, including 74 valuable Qajar houses located in the cities containing registered historical urban fabrics in Guilan, consisting of Rasht, Lahijan, Langroud, Anzali, Amlash, and Roudsar.

    Conclusion

    By looking at the upstream regulations for the protection of the historical fabrics of Iran, placing the Semes’ classification as the basis, and considering the specific realities of the research scope, the acceptable design approaches regarding the infill buildings were determined to include “literal replication” and “invention within a style”. The “abstract reference” approach was also permitted in a limited way. By examining the character-defining features in the studied architectural samples, the headings of the façade design guide were determined, including eight titles as follows: Overall dimensions of the façade; general composition; openings; the roof; semi-open spaces; gates; materials, coloring, and decorations; and the boundary wall. In the end, a set of twenty façade design recommendations are presented.

    Keywords: Qajar Architecture, Conservation, Historical urban fabric, infill architecture, Façade design guidelines, Guilan province
  • Mona Motevali Haghighi, Khosro Sahaf *, Tahere Kamalizadeh Pages 45-56

    Problem statement: 

    It seems that one of the main problems of Iranian architecture today is the inability to express the concepts of Iranian architecture, and what is meant by Iranian architecture, the Architecture relies on and emerges from Iranian-Islamic theosophy , which, in this research, is its unique example, that is, Transcendent theosophy.  Since the recent studies related to the wisdom of Iranian architecture have only been without understanding the deep foundations and spiritual concepts hidden in it, so far the body and forms of Iranian architecture have been given more attention, which is insufficient to preserve the values of Iranianarchitecture. Meanwhile, the relationship between opinion and practice from the perspective of looking at the foundations of Mulla sadra to find and understand these concepts is the problem of this research. That is, how can the influence of Sadra’s ideas play a role in creating a transcendent works?

    Research objective

    The aim of the present study is to explain the reasons of excellence in Iranian architecture by relying on the opinions and theoretical principles of Transcendent theosophy. In the meantime, the connection of intellectual elements from the field of Transcendent theosophy to art, and especially, the architectural work that helps to recognize the authenticity of Iranian art, will be highlighted.

    Research method

    The present article is of the fundamental-theoretical research type. In short, it can be said that the strategy of this study is logical reasoning. Its data is mainly obtained through observation and archival studies. Appropriate and relevant solutions have been collected and compiled through information analysis. This research has been done in terms of structuralism, focusing on the influence of philosophical thinking in architecture. Data analysis is also done according to the qualitative analysis method.

    Conclusion

    It can be said that the missing link in contemporary architecture is the connection between art and the field of the basics of Iranian theosophy, which can lead us to understand the concept of truth. According to the results of the findings, it can be stated that the difference between the present research and the previous researches is the use of three principles: the primacy of existence and the principle of grades of existence and  “substantial motion”(al-harakat al-jawhariyyah)in Iranian architecture and discovering the union between the foundations of transcendent theosophy and Iranian architecture.The results of the present study, based on Mulla Sadra’s opinions, indicate that architecture includes two dimensions of existence and nature.  Nature dimension responding to material needs and its existence dimension is the truth that is hidden in the architectural works themselves. According to the principle of primacy of existence of Mullah Sadra, it can be acknowledged that in architecture, originality will have an existential dimension, and the principle of substantial motion leads to excellence from material to meaning based on spiritual foundations in the form of mysteries.Therefore, using the intellectual foundations of MullaSadra, principles to achieve excellence can be achieved in contemporary Iranian architecture.

    Keywords: Iranian architecture, transcendent theosophy, primacy of existence, Grades of existence, substantial motion
  • Mahya Bakhtiary Manesh, Mojtaba Ansari *, Mohammadreza Bemanian, Mansour Yeganeh Pages 57-74

    Problem statement: 

    The question of the quality and the meaning of home is a profound question, which is as old as human life. In this connection, the wide gap in research between home architecture and the texture called home in today’s life requires investigating the relationship between these two areas. A relationship also involves the missing link between the position of residents and their understanding of what they experience by staying in homes. How can the architectural patterns of apartment homes and the main spaces constituting them be improved to meet residents’ needs based on how they define the meaning of home? How can these patterns be converted into generalizable patterns of various forms?

    Research objective

    The goal of this study was to understand the core criteria underlying the meaning of home from the views of residents, represent this meaning in home architecture, and then develop patterns for improving the existing situation of apartments based on residents’ parameters for approaching life-centered environments. 

    Research method

    The present study used a qualitative approach and had an applied goal. This study also fell under descriptive-analytical methods and data were collected from library sources and field surveys. Also, data were analyzed by using the Grounded Theory method. Here, to collect data, in-depth semi-structured interviews were conducted with 42 residents of apartment homes located in the middle texture of the city of Kermanshah, Iran. The sampling process continued until theoretical saturation was achieved. Also, field observation and surveys of existing spaces were carried out. 

    Conclusion

    The repetitive and uniformity of architectural forms of various scales cannot turn a living place into being home; rather, it is the patterns that function to turn living places into being home. In this connection, three patterns of various scales were examined within six main spaces of apartment homes; personal rooms, private rooms, collective spaces, semi-open spaces, entrances, and kitchens. The layering of pre- and post-spaces beyond interior spaces, broken patterns in spaces with private-public accessibilities, and middle spaces were found to be the main optimal patterns in all spaces.

    Keywords: Home, Home architecture, Meaning of home, Patterns, Residents, Apartments
  • Alaleh Baghalian, Ghazal Keramati *, Hossein Soltanzadeh, Mehrdad Matin Pages 75-90

    Problem statement: 

    With Iran’s entry into the threshold of modernization and the establishment of the University of Tehran in the year 1934 (1313 AH) and the gradual formation of the Faculty of Fine Arts until 1940 (1319 AH), art and architecture education took a new approach towards academic methods. Academic experiences for approximately two centuries have shown how architecture is taught has a significant impact on the formation of architects’ personalities and is reflected in their architectural works. One of the most influential academic institutions in this regard is the Bauhaus School in Germany. The Faculty of Fine Arts, as the first academic center for architectural education in Iran, has also demonstrated explicit interactions with many of these schools, including the Bauhaus, in terms of adopting innovative teaching methods. The influence of the predominant approach of the Bauhaus School can be observed in the examination of the works of professors and students. 

    Research objective

    The objective of this research is to examine the Bauhaus approach in Germany, identify the patterns of this style, and trace them in the architectural structures of the Pahlavi era, which include the works of professors and students of the Faculty of Fine Arts at the University of Tehran. 

    Research method

    This study is interpretive-historical, and as a result, the analysis of the findings and the influence of the fine arts are approached through a descriptive-analytical research method. To achieve this, several examples of buildings constructed by professors and students of the Bauhaus School were examined. The main design features have been extracted through the examination of these samples and interviews. Then, by systematically weighing the indicators using a developed formula, the degree of affiliation of each architectural work to this style was determined.

    Conclusion

    The results of the research indicate that the influence of the fine arts from the Bauhaus approach can be seen during the period of Emmanuel Pontremoli’s management. The commonly used architectural parameters of this style include flat roofs, the use of modern materials and technology, a balance in the composition of volumes and facade elements, and functional beauty. These features are more pronounced compared to other characteristics, such as white facades and pilotis.

    Keywords: Bauhaus approach, Pahlavi period, Contemporary Iranian Architecture, Fine Arts
  • Mohammad Atashinbar * Pages 91-100

    modernization movement in the world; 

    The construction of Lalehzar street is one of the first governmental actions in Iran to join this line. The idea claimed is that the lived history of Lalehzar street is a precise reflection of the modern definition which transformed it from a garden street into an urban public space. The changes in the facades of buildings, the installation of urban furniture, paving of roads and the strengthening of street functionalities such as the construction of hotels, cafes and theaters are among the significant facts of this process. Lalehzar street, which was first built in the Qajar era in order to create a place of leisure in the city for courtiers and financiers, was transformed into a public space for residents during the first Pahlavi period and allowed people to devote time and to participate in the flow of urban life.

    Research objective

    Reading the perceptual role of the urban modernization process in the formation of modern Tehran’s society under the 1st Pahlavi, based on the physical developments of Lalehzar street.

    Research method

    By distinguishing four interventions being “decoration”, “alignment”, “facadization” and “monumentalization” considered as the main measures of urban modernization, Lalehzar Street is examined through an iconographic approach and the hints of the interventions mentioned are analyzed in it.

    Conclusion

    The emergence of an “urban ambiance” rising from the modernization of rue Lalehzar which is different from the general culture of the society; As well as the fact that modernization in Iran began with rue Lalehzar, define the main results of the research.

    Keywords: Moderiation, street, Tehran, Lalehzar, urban ambiance