فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرزاد عدیلی، زهره رئیسی*، ناهید اکرمی، زهره رنجبر کهن صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    اختلال بی نظمی خلق ایذایی یک نوع اختلال خلقی است که آسیب های جدی روانی و جسمی به کودک و والدینشان وارد می کند که نیاز به مداخله و توجه است. بنابراین پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی فیلیال تراپی و بازی درمانی دلبستگی محور بر فرسودگی والدگری مادران دارای کودکان با علائم بی نظمی خلق ایذایی انجام گرفت.

    روش ها

    مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. تعداد 45 مادر دارای کودک با علائم اختلال بی نظمی خلقی ایذائی از مراکز مشاوره شهر اصفهان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تخصیص داده شدند. گروه آزمایش یک مداخله فیلیال تراپی و گروه آزمایش دو بازی درمانی دلبستگی محور را دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اختلال بی نظمی خلق ایذایی و فرسودگی والدگری بودند. داده ها از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان دادند که هر دو مداخله فیلیال تراپی و بازی درمانی دلبستگی محور بر ابعاد فرسودگی والدگری مادران در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری با گروه کنترل داشتند (0/001>P).  اما تفاوت معناداری بین مداخله فیلیال تراپی و دلبستگی محور در مراحل پس آزمون و پیگیری بر ابعاد فرسودگی والدگری دیده نشد (0/001>P).

    نتیجه گیری

    مداخلات فیلیال تراپی و بازی درمانی دلبستگی محور می تواند منجر به کاهش فرسودگی والدگری در مادران دارای کودک با علائم بی نظمی خلق ایذایی گردد.

    کلیدواژگان: بی نظمی خلق ایذایی، فیلیال تراپی، بازی درمانی دلبستگی محور، فرسودگی والدگری
  • جواد حسینی، ناهید حسین زاده، فرشته عیدی، محبوبه فیروز، سمانه دامغانی، اسحق ایلدرآبادی* صفحات 12-23
    زمینه و هدف

    بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)[1] سومین عامل مرگ بیماران در جهان است. بستری بیماران در بیمارستان فرصت مناسبی برای درگیر نمودن مراقبین در مراقبت از بیماران است. مطالعه حاضر با هدف  تعیین و مقایسه تاثیر آموزش چهره به چهره به سالمندان و مراقبین بر شدت بیماری COPD انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه به روش کار آزمایی بالینی دو گروهه، بیماران مبتلا به COPD مراجعه کننده به بخش داخلی بیمارستان امام خمینی (ره) در شهر اسفراین انجام شد. در گروه آموزش به سالمند و آموزش به مراقب هر کدام 29 سالمند حضور داشتند.. آموزش هر دو گروه به صورت انفرادی و چهره به چهره در چهار جلسه ی 20-30 دقیقه ای بود. پرسشنامه شدت بیماری (CAT) COPD Assessment Test قبل مداخله، حین ترخیص و یک ماه بعد از اتمام مداخله توسط بیماران تکمیل شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، دقیق فیشر، من ویتنی و فریدمن و با استفاده از نرم افزار SPSS24  انجام شد.

    نتایج

    شدت بیماری در گروه آموزش به سالمند و در گروه آموزش به مراقب در  قبل از مداخله، حین ترخیص و یک ماه بعد، باهم تفاوت معناداری داشتند (p< 0/001) . همچنین بین دو گروه  از نظر  تاثیر آموزش بر شدت بیماری تفاوت معنی داری وجود نداشت (P>0/05).

    نتیجه گیری

    هر دو روش آموزش چهره به چهره به سالمندان و مراقبین موجب کاهش شدت بیماری COPD شد. از آنجایی که اکثر سالمندان توسط مراقبین و به صورت رایگان مراقبت می شوند. آموزش به مراقبین روشی کم هزینه است. بنابراین پرستاران می توانند با آموزش به آنان، زمینه ارتقاء سلامت سالمندان  را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: بیماری مزمن انسدادی ریه، COPD، شدت بیماری، سالمند، مراقبین، آموزش چهره به چهره
  • فاطمه سعیدی نژاد*، حسین انصاری، مجید سرتیپی، نرجس نوری، احمد بلوری صفحات 24-38
    زمینه و هدف

    عفونت های آمیزشی عموما از طریق تماس جنسی انتقال می یابند و جزء بیماری هایی است که امروزه در جهان به شیوع بالایی رسیده است؛ لذا این مطالعه باهدف بررسی میزان شیوع بالینی بیماری های منتقله از راه آمیزش جنسی و عوامل مرتبط با آن در مراجعه کنندگان به مطب ها و کلینیک های زنان شهر زاهدان در سال 1402 انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی،1500 نفر از زنان مراجعه کننده به مطب ها و کلینیک های زنان  شهر زاهدان در سال 1402 انتخاب شدند. برای انتخاب شرکت کنندگان از روش نمونه گیری ساده و در دسترس استفاده شد. داده ها از طریق چک لیست جمع آوری شد. نتایج با استفاده از نرم افزار STATA14 با سطح معناداری 0/05 تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    در این پژوهش، شیوع بیماری های منتقله از راه آمیزش جنسی در زنان شهر زاهدان 20/4 درصد می باشد، به طوری که میزان شیوع تریکومونیازیس7/2 %، کلامیدیازیس4/1%، گنوره 2/1%، سیفلیس 0/7%، زگیل تناسلی 3/8%، تبخال تناسلی 2/5% بود. متغیرهای شغل، ازدواج مجدد همسر، سفر خارج از کشور همسر، تعداد ازدواج، سابقه ابتلا به بیماری های مقاربتی و سیگاری بودن فرد رابطه معنی داری با ابتلا به بیماری های منتقله از راه آمیزش جنسی  داشتند.

    نتیجه گیری

    به طورکلی شیوع بالینی بیماری های آمیزشی بیشتر از حد انتظار بود. به نظر می رسد شیوع این بیماری ها به خصوص در کوهورت های جدیدتر با توجه به جوانی جمعیت افزایش پیدا می کند و نیاز مبرم به آموزش، آگاهی و غربالگری دوره ای افراد در معرض خطر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیماری های مقاربتی، عفونت های آمیزشی، شیوع، زنان، تماس جنسی
  • عباس حیدری، ناهید عاقبتی، رضا محمدپورهدکی* صفحات 39-50
    زمینه و هدف

    سهمیه بندی ضمنی مراقبت های پرستاری یک نگرانی فزاینده در سیستم ارئه مراقبت های بهداشتی می باشد. سهمیه بندی مراقبت می تواند پیامدهای نامطلوبی برای بیماران به همراه داشته باشد. با توجه به اهمیت موضوع در نظام سلامت، شفاف سازی ابعاد مختلف این مفهوم ضرورت دارد. لذا این مطالعه با هدف واضح سازی مفهوم سهمیه بندی ضمنی مراقبت پرستاری با استفاده از رویکرد واکر و آوانت انجام شده است.

    روش ها

    برای آنالیز مفهوم سهمیه بندی ضمنی مراقبت از رویکرد واکر و آوانت استفاده شد. جستجو در پایگاه های بین المللی داده شامل Web of sciences ،PubMed ،Scopus با استفاده از کلید واژه های implicit rationing, nursing care, implicit rationing of nursing care, Rationing of nursing care و پایگاه های فارسی SID, Iran Medex, Magiran  بدون محدودیت زمانی تا اکتبر 2023 انجام شد. درنهایت با توجه به معیارهای ورود و خروج 13 مقاله مرتبط با مفهوم مدنظر مورد آنالیز قرار گرفتند.

    نتایج

    بررسی متون نشان داد که مفهوم سهمیه بندی ضمنی مراقبت پرستاری دارای پیچیدگی و ابعاد مختلفی می باشد. پیشایندهای این مفهوم  مربوط به بیمار، پرستاران و سازمان  می باشند. تصمیم گیری، اولویت بندی، پیامد، تعهد انجام مراقبت های پرستاری و اختلال در روند انجام مداخلات پرستاری ویژگی های تعیین کننده مفهوم سهمیه بندی ضمنی مراقبت پرستاری می باشند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر ابعاد مختلف مفهوم سهمیه بندی ضمنی مراقبت پرستاری را مشخص نمود. مدیران و پژوهشگران پرستاری می توانند  از نتایج این مطالعه در طراحی اقدامات و مداخلات موثر بر کاهش بروز آن، استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مراقبت، مراقبت سهمیه بندی، رویکرد واکر و آوانت، تحلیل مفهوم
  • حمیدرضا مهاجری، نصرت الله مسینایی نژاد، محمدرضا فیروزکوهی، عبدالغنی عبدالهی محمد* صفحات 51-61
    زمینه و هدف

    آموزش مبتنی بر وب، یک برنامه آموزشی رسمی و مدون است که دانشجو از طریق مشارکت در حداقل یک رسانه آنلاین و از راه دور دانش و مهارت های لازم را دریافت می نماید. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر وب بر دانش، انگیزش و خودکارآمدی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی زابل از دیس ریتمی های قلبی است.

    روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پس آزمون، دو کلاس از دانشجوی ترم 6 پرستاری (مجموعا 39 نفر) دانشگاه علوم پزشکی زابل به صورت تصادفی ساده در دو گروه آموزش مبتنی بر وب و سنتی، با محتوای آموزشی(4 جلسه 1 ساعته) برای هر دو گروه در مورد دیس ریتمی های قلبی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل: آزمون محقق ساخته جهت ارزیابی میزان دانش، پرسش نامه استاندارد انگیزش تحصیلی هارتر جهت ارزیابی میزان انگیزش و آزمون جهت تحلیل نوار الکتروکاردیوگرام جهت ارزیابی میزان خودکارآمدی به صورت بین گروهی و با استفاده از   SPSS و آزمون تی مستقل با هم مقایسه شدند.

    نتایج

    میانگین نمرات دانش در گروه مداخله (2/97 ±19/05) و کنترل (2/97 ± 18/55) بعد از آموزش تفاوت معنی دار آماری نداشت (536/ 0  p=). اما پس از دو هفته پس از آموزش تفاوت معنی دار آماری در میانگین نمرات دو گروه وجود داشت (0/001 . (p< میانگین نمرات انگیزش بین گروه مداخله (15/95 ± 111/94) و کنترل (8/61 ± 106/65) نیز پس از آموزش تفاوت معنی دار آماری نداشت (0/202 p=).  میانگین نمرات خودکارآمدی بعد از آموزش در دانشجویان گروه مداخله (1/03 ± 10/78) نسبت به گروه کنترل (1/43 ± 8/20) تفاوت آماری معنا دار داشت (0/01>p) این تفاوت در آزمون دو هفته بعد از آموزش نیز معنی دار بود (0/003).

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر وب، می تواند بعنوان روش آموزشی موثر در میانگین نمره دانش، انگیزش و خودکارآمدی باشد و منجر به ارتقاء سطح یادگیری در زمینه دانش و خودکارآمدی دانشجویان شود.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر وب، انگیزش، خودکارآمدی، دانش، دیس ریتمی قلبی
  • بهناز بذری، توحید مبهوت مقدم*، یاسر یوسف پور صفحات 62-74
    زمینه و هدف

    بهترین پروتکل تمرینی به همراه مصرف مکمل های گیاهی یکی از روش های مدیریت کاهش وزن و اختلالات مرتبط با آن می باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر متقابل تمرین پلاریزه به همراه مکمل کارویل بر نیمرخ لیپیدی و سندروم متابولیک زنان چاق بود.

    روش ها

    24زن چاق در3گروه (تمرین)، (مکمل)و(تمرین  با مکمل) به طور تصادفی قرار گرفتند. شرکت کنندگان گروه (تمرین با مکمل) و (مکمل)،کارویل را به صورت روزانه سه عدد و 2ساعت پیش از انجام تمرینات دریافت کردند. تمرینات پلاریزه به مدت4هفته و3جلسه در هفته انجام شد. شاخص های فیزیولوژیکی و آنتروپومتریک و همچنین مقادیر بیوشیمیایی قبل از شروع تمرین و بعداز آخرین جلسه تمرین ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار‏ SPSS نسخه 27 درسطح معناداری (P<0.05) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که وزن، شاخص توده بدنی، و شاخص توده چربی در دو گروه (تمرین با مکمل) و (تمرین) کاهش معناداری داشت. درگروه (مکمل با تمرین) LDL کاهش معناداری داشت، اما در گروه های دیگر با  توجه به روند کاهشی مشاهده شده از نظر آماری معنادار نبود. در سطوح تری گلیسرید، قندخون، کلسترول،HDL  و انسولین در همه گروه ها روند کاهشی مشاهده شد، اگرچه این کاهش معنی دار نبود. فشارخون سیستول درگروه (مکمل با تمرین) و فشارخون دیاستول درگروه (مکمل) تفاوت معناداری داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    تمرین پلاریزه همراه با مکمل کارویل می تواند در بهبود نیمرخ لیپیدی و سندروم متابولیک زنان چاق موثر باشد. هر چند، تعیین مکانیزم و ماهیت اثرگذاری این تمرینات همراه با مصرف مکمل، بر نیمرخ لیپیدی و سندروم متابولیک، نیاز  به مطالعات بیشتردارد.

    کلیدواژگان: تمرین پلاریزه، مکمل کارویل، نیمرخ لیپیدی، سندروم متابولیک، زنان چاق
  • نرگس دهقان، کیوان حجازی*، امیرحسین حقیقی صفحات 75-90
    زمینه و هدف

    آنزیم های کبدی با چاقی و اجزای مختلف سندرم متابولیک مرتبط است. تظاهر این سندرم با خطر بالای دیابت و بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک همراه است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر هشت هفته تمرین ریتمیک شدید و متوسط بر برخی آنزیم های کبدی و عملکردی زنان چاق بود.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 30 زن چاق فرد 35 تا 45 ساله غیرفعال با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی ساده به سه گروه تمرین ریتمیک با شدت متوسط (9 نفر)، تمرین ریتمیک با شدت شدید(10 نفر)، و کنترل (11 نفر) تقسیم شدند. برای مقایسه تغییرات درون و بین گروهی از آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه و تی زوجی استفاده شد.

    نتایج

    غلظت آسپارتات آمینوترانسفراز، گاما گلوتامیل ترانسفراز و تری گلیسرید ، در گروه تمرین شدت شدید و در گروه تمرین با شدت متوسط کاهش معنی دار یافت. سطوح آلانین آمینوترانسفراز فقط در گروه تمرین با شدت شدید کاهش معنی داری یافت (0/05=P). شاخص تجمع چربی فقط در گروه تمرین با شدت متوسط کاهش معنی داری دیده شد (0/009=P). حداکثراکسیژن مصرفی، و انعطاف پذیری، در گروه تمرین با شدت شدید و تمرین با شدت متوسط، افزایش معنی داری دیده شد (0/001=P)، اما میزان چابکی در گروه تمرین با شدت شدید و تمرین با شدت متوسط در پایان دوره تمرینی، کاهش معنی داری یافت (0/001=P).

    نتیجه گیری

    تمرینات ریتمیک با شدت های متفاوت می تواند یک روش تمرینی موثر برای بهبود آنزیم های کبدی و بهبود شاخص های عملکردی در زنان چاق باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ریتمیک، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آسپارتات آمینوترانسفراز
  • الناز یزدان پرست، ملیحه داودی* صفحات 91-104
    زمینه و هدف

    به نظر می رسد شناخت انواع رایج مراقبت های پرستاری فراموش شده، نقشی کلیدی در برنامه ریزی برای آینده عملکرد پرستاری و کاهش عوارض قابل پیشگیری و ناتوان کننده در بیماران هماتولوژی/انکولوژی دارد. از این رو، این مطالعه سعی دارد با مرور و جمع بندی مراقبت های پرستاری فراموش شده در این محیط، فاصله بین دانش و عمل را کاهش دهد.

    روش ها

    مطالعه مرور سیستماتیک با استفاده از بیانیه PRISMA تنظیم و جستجو درPubMed, Cochrane Library ، ،,Google Scholar Web Of Science و Scopus انجام شد. به منظور بازیابی مقالات مرتبط از ابتدای ژانویه 2009، جستجو با کلیدواژه های Nursing Care Unfinished, Omission Nursing Care, Undone Nursing Care, Hematology, Oncology , Cancer و براساس Mesh و عملگرهای منطقی (OR, NOT AND) صورت گرفت. معیارهای انتخاب مطالعات شامل مطالعات به زبان انگلیسی و دسترسی به متن کامل مقالات بود. نهایتا تعداد 7 مقاله مرتبط با هدف پژوهش وارد مرور گردید.

    نتایج

    رایج ترین انواع مراقبت های پرستاری فراموش شده، به ترتیب در ابعاد مراقبت پایه، ارزیابی، نیازهای فردی و برنامه ریزی و آموزش قرار دارد. عوامل سازمانی و ساختاری، ارتباطی، فرهنگی، ویژگی های فردی و شغلی پرستاران از جمله عوامل دخیل در افزایش نرخ گزارش این قبیل مراقبت ها می باشد.

    نتیجه گیری

    مراقبت های پایه پرستاری رایج ترین نوع مراقبت های فراموش شده در بخش هماتولوژی/انکولوژی است که به دنبال عوامل متعدد فردی و محیطی از جمله وظایف و بار کاری پرستاران، تنش یا اختلال ارتباطی در تیم پرستاری، نارضایتی پرستاران از وضعیت نیروی انسانی، ارتباطات افقی و ارتباطات غیررسمی شکل می گیرد. یافته های این مطالعه در حقیقت، نقاط عطف و محل انجام مداخلات هدفمند را آشکار کرد.

    کلیدواژگان: پرستار، مراقبت پرستاری فراموش شده، سرطان، بدخیمی، خون شناسی
|
  • Shahrazad Adili, Zohreh Raeisi *, Nahid Akrami, Zohreh Ranjbar Kohan Pages 1-11
    Background & Aim

    Injurious mood disorder is a type of mood disorder that causes serious psychological and physical harm to children and their parents, which requires intervention and attention. Therefore, the research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of filial therapy and attachment-based play therapy on parenting exhaustion of mothers with children with symptoms of destructive mood disorder.

    Methods

    It was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design and follow-up with the control group. A number of 45 mothers with children with symptoms of self-inflicted mood disorder were selected from the counseling centers of Isfahan city by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental groups and a control group. The experimental group received one filial-therapy intervention and the experimental group received two attachment-oriented game therapy, and the control group did not receive any intervention. The research tools included the questionnaire of destructive mood disorder and parenting burnout. The data were analyzed through analysis of variance with repeated measurements.

    Results

    The results showed that both filial-therapy and attachment-based play therapy interventions on the dimensions of mothers' parenting burnout in the post-test and follow-up stage had a significant difference with the control group (P<0.001). However, there was no significant difference between the intervention of philiatherapy and attachment attachment in the post-test and follow-up stages on the dimensions of parenting burnout (P<0.001).

    Conclusion

    filial therapy and attachment-based play therapy interventions can reduce parenting burnout in mothers with children with symptoms of abusive mood disorder

    Keywords: self-injurious mood disorder, filial therapy, attachment-oriented play therapy, parenting burnout
  • Seyed Javad Hosseini, Nahid Hossinzadeh, Fereshteh Eidy, Mahbobeh Firooz, Samaneh Dameghani, Es-hagh Ildarabadi * Pages 12-23
    Background & Aim

    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) ranks as the third leading cause of global patient mortality. Patient hospitalization presents an opportune moment to engage caregivers in patient care. This study aims to assess and compare the impact of face-to-face education for the elderly and their caregivers on COPD severity.

    Methods

    This two-group clinical trial included COPD patients from the internal department of Imam Khomeini Esfarayen Hospital. Each group, one for elderly training and one for caregiver training, comprised 29 seniors and underwent four 20-30 minute face-to-face sessions. The COPD Assessment Test (CAT) was administered before intervention, during discharge, and one month post-intervention. Statistical tests, including Chi-square, Fisher's exact, Mann-Whitney, and Friedman, were employed for data analysis by SPSS24 .

    Results

    Significant differences in disease severity were observed in both the elderly training group and the caregiver training group before the intervention, during discharge, and one month later (p<0.001). However, there was no notable distinction between the two groups regarding the effectiveness of education on disease severity (P>0.05).

    Conclusion

    Face-to-face education for both the elderly and caregivers yielded reductions in COPD severity. Considering the cost-effectiveness of training caregivers, who often provide unpaid care for the elderly, nurses can contribute to improving elderly health through caregiver education.

    Keywords: chronic obstructive pulmonary disease, COPD, disease severity, elderly, caregivers, face-to-face education
  • Fatemeh Saeedinezhad *, Hossein Ansari, Majid Sartipi, Narjes Noori, Ahmad Bolouri Pages 24-38
    Background & Aim

    Sexually transmitted infections are generally transmitted through sexual contact and are one of the diseases that have reached a high prevalence in the world today. Therefore, this study was conducted to investigate the clinical prevalence of sexually transmitted diseases and related factors in women's offices and clinics in Zahedan in 2023.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 1500 women referring to women's offices and clinics in Zahedan city in 2023 were selected. A simple and accessible sampling method was used to select the participants. The data was collected through a checklist. The results will be analyzed using STATA14 software with a significance level of 0.05.

    Results

    In this research, the prevalence of sexually transmitted diseases is 20.4% in women of Zahedan City, so the prevalence rate of trichomoniasis is 7.2%, chlamydiasis is 4.1%, gonorrhea is 2.1%, syphilis is 0.7%. Genital warts are 3.8%, and genital herpes is 2.5%. that the variables of job, spouse's remarriage, spouse's foreign travel, number of marriages, history of sexually transmitted diseases, and being a smoker had a significant relationship with sexually transmitted diseases.

    Conclusion

    In general, the clinical prevalence of sexually transmitted diseases was higher than expected. It seems that the prevalence of these diseases is increasing, especially in newer cohorts, and it is recommended that people at risk be periodically screened for this disease.

    Keywords: sexually transmitted diseases, sexually transmitted infections, women, prevalence, sexual contact
  • Abbas Heydari, Nahid Aghebati, Reza Mohammadpourhodk* Pages 39-50
    Background & Aim

    Implicit rationing of nursing care is a growing concern in health care systems and can cause adverse consequences for patients. Considering the importance of the issue in the health system, it is necessary to clarify the different dimensions of this concept. Therefore, this study was conducted to clarify the concept of implicit rationing of nursing care using Walker and Avant's approach.

    Methods

    Walker and Avant’s approach was used to analyze the concept of implicit rationing of care. The search was conducted in the Web of Science, PubMed, and Scopus, SID, Iran Medex, Magiran databases using the keywords of implicit rationing, nursing care, implicit rationing of nursing care, and rationing of nursing care without a time limit until October 2023. Finally, according to entry and exit criteria, 13 relevant articles were analyzed.

    Results

    The review of the literature showed that the concept of implicit rationing of nursing care is a complex concept with numerous dimensions. The antecedents of this concept are related to patients, nurses, and the organization. Decision-making, prioritization, outcome assessment, obligation to perform nursing care, and disruptions in the process of performing nursing interventions were identified as the determining features of the concept of implicit rationing of nursing care.

    Conclusion

    The present study showed that implicit rationing of nursing care was a multifaceted concept. Nursing managers and researchers can use the results of this study to design effective measures and interventions to reduce its incidence.

    Keywords: Care, Rationing care, Walker, Avant approach, Concept analysis
  • Hamidreza Mohajeri, Nosratollah Masinaeinezhad, Mohammadreza Firouzkouhi, Abdolghani Abdollahimohammad* Pages 51-61
    Background & Aim

    Web-based education is a formal and documented educational program in which the student receives the necessary knowledge and skills through participation in at least one online and distance medium. The purpose of this study is to determine the effect of web-based education on the knowledge, motivation and self-efficacy of nursing students in Zabol University of Medical Sciences about cardiac dysrhythmias.

    Methods

    This quasi-experimental study with a post-test design was conducted in two classes of 6th semester nursing students (total 39 people) of Zabol University of Medical Sciences. The classes randomly divided into two groups of web-based and traditional education, with educational content (4 sessions of 1 hour) for Both groups were examined for cardiac dysrhythmias. Data collection tools include a researcher-made test to evaluate the level of knowledge, Harter's standard academic motivation questionnaire to evaluate the level of motivation, and a test to analyze the electrocardiogram strip to evaluate the level of self-efficacy between groups and were compared using SPSS and independent t-test.

    Results

    The average knowledge scores in the intervention group (19.05 ± 2.97) and the control group (18.55 ± 2.97) after training had no statistically significant difference (p=0.536). But after two weeks after the training, there was a statistically significant difference in the average scores of the two groups (p < 0.001. The average motivation scores between the intervention group (111.94 ± 15.95) and the control group (65.8 ± 8.61) also had no statistically significant difference after training (p=0.202). The average self-efficacy scores after training in the students of the intervention group (10.78 ± 1.03) compared to the control group (20.43 ± 1.43) 8) There was a statistically significant difference (p<0.01). This difference was also significant in the test two weeks after the training (0.003).

    Keywords: web-based training, motivation, self-efficacy, knowledge, cardiac dysrhythmia
  • Behnaz Bazri, Tohid Mabhout Moghadam *, Yaser Yousefpoor Pages 62-74
    Background & Aim

    Using the best exercise protocol along with taking herbal supplements is one of the methods of managing weight loss and related disorders. The aim of this study was to investigate the interaction effect of polarized exercise with Carvil supplement on lipid profile and metabolic syndrome of obese women.

    Methods

    24 obese women were randomly placed in 3 groups (exercise), (supplement) and (exercise with supplement). The participants of the (exercise with supplement) and (supplement) groups received Carvil three times a day and 2 hours before doing the exercises. Polarized exercises were performed for 4 weeks and 3 sessions per week. Physiological and anthropometric indicators as well as biochemical values ​​were evaluated before the start of training and after the last training session. The data was analyzed using SPSS version 27 software at the significance level (P<0.05).

    Results

    The results showed that weight, body mass index, and fat mass index were significantly reduced in two groups (exercise with supplements) and (exercise). There was a significant decrease in LDL in the (supplemented with exercise) group, but it was not statistically significant in the other groups due to the observed decreasing trend. A decrease in triglyceride, blood sugar, cholesterol, HDL and insulin levels was observed in all groups, although this decrease was not significant. There was a significant difference in systolic blood pressure in the group (supplemented with exercise) and diastolic blood pressure in the group (supplemented) (P<0.05).

    Conclusion

    Polarized exercise with Carvil supplement can be effective in improving lipid profile and metabolic syndrome in obese women. However, determining the mechanism and nature of the effect of these exercises along with supplement consumption on lipid profile and metabolic syndrome requires more studies.

    Keywords: Polarized exercise, Carvil supplement, Lipid profile, metabolic syndrome, obese women
  • Narges Dehghan, Keyvan Hejazi *, AmirHossein Haghighi Pages 75-90
    Background & Aim

    Liver enzymes are associated with obesity and various components of metabolic syndrome. The manifestation of this syndrome is accompanied by a high risk of diabetes and atherosclerotic cardiovascular disease. The aim of this research was to investigate the effects of eight weeks of intense and moderate rhythmic exercise on some liver enzymes and functional performance in obese women.

    Methods

    In this semi-experimental study, 30 obese women aged 35 to 45 years who were sedentary were selected using convenience sampling and then randomly allocated into three groups: moderate-intensity rhythmic exercise (n=9), intense rhythmic exercise (n=10), and control (11 participants). One-way ANOVA and paired t-test were used for intra- and intergroup comparisons.

    Results

    The concentrations of aspartate aminotransferase, gamma-glutamyl transferase, and triglycerides decreased significantly in the intense exercise group and the moderate exercise group. Alanine aminotransferase levels only showed a significant decrease in the intense exercise group (P=0.05). Fat accumulation index was significantly reduced only in the moderate exercise group (P=0.009). Maximum oxygen consumption and flexibility increased significantly in the intense and moderate exercise groups (P=0.001), but agility decreased significantly in both exercise groups at the end of the training period (P=0.001).

    Conclusion

    Rhythmic exercises with different intensities training can be an effective method to improve liver enzymes and functional indicators in obese women.

    Keywords: Rhythmic exercises, Aspartate aminotransferase, Alanine aspartate aminotransferase
  • Elnaz Yazdanparast, Malihe Davoudi* Pages 91-104
    Background & Aim

    It seems that knowing the common types of missed nursing care plays a key role in planning for the future of nursing practice and reducing preventable and debilitating complications in hematology/oncology patients. Therefore, this study tries to reduce the gap between knowledge and practice by reviewing and summarizing forgotten nursing care in this environment.

    Methods

    The systematic review study was conducted using the PRISMA statement and searching in PubMed, Cochrane Library, Google Scholar Web of Science and Scopus. In order to retrieve related articles from the beginning of January 2009, the search was done with keywords Nursing Care Unfinished, Omission Nursing Care, Undone Nursing Care, Hematology, Oncology, Cancer and based on Mesh and logical operators (OR, NOT AND). The selection criteria of the studies included studies in English and access to the full text of the articles. Finally, 7 articles related to the purpose of the research were reviewed.

    Results

    the most common types of missed nursing care are in the dimensions of basic care, assessment, individual needs, and planning and education, respectively. Organizational and structural, communication and cultural factors and personal and occupational characteristics of nurses are among the factors in increasing the reporting rate of such cares.

    Conclusion

    Basic nursing care is the most common type of forgotten care in the hematology/oncology department, which is formed due to numerous individual and environmental factors. The findings of this study revealed the turning points of targeted interventions.

    Keywords: Nurse, missed nursing care, cancer, malignancy, hematology