فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتاد و یکم شماره 7 (پیاپی 270، مهر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هادی لطفی*، مرتضی ایزدی، احسان لطفی، هادی اسمعیلی گورچین قلعه صفحات 470-485

    استفاده تعمدی یا تهدیدآمیز از ویروس ها، باکتری ها، توکسین ها و یا مواد سمی تهیه شده از ارگانیسم های زنده برای ایجاد مرگ و میر یا بیماری زایی در انسان، حیوانات و گیاهان، بیوتروریسم نام دارد. می توان این عوامل را با پاشیدن آنها در هوا یا از طریق ایجاد عفونت در حیوانات و انتقال این عفونت به انسان یا از راه آلوده کردن منابع آب و غذا پخش کرد. اقدامات دفاعی، مانند واکنش اضطراری به این نوع تروریسم، ناآشنا و ناشناخته است. حالت کلی درماندگی ناشی از کمبود آمادگی کامل و راهبردهای ضد آلودگی، موضوع را پیچیده تر می کند. توانایی و علاقه گسترده پرسنل غیر نظامی برای مشارکت در توسعه سلاح های شیمیایی و بیولوژیکی مستقیما با دسترسی آسان به برتری دانشگاهی در سراسر جهان مرتبط است. عامل دیگر سواستفاده وسوسه انگیز از داده ها و دانش الکترونیکی رایگان در دسترس در مورد تولید آنتی بیوتیک ها و واکسن ها و سلاح های متعارف با جزییات مختلف پیچیده آنهاست. استفاده از حیوانات در تحقیقات آزمایشگاهی برای درک بهتر مکانیسم بیماری ها، درمان و غلبه بر محدودیت آزمایش های بالینی سابقه طولانی دارد. پژوهشگران باید درک و شناخت درستی از انواع مدل های حیوانی داشته باشند تا بتوانند با یک انتخاب صحیح و درست، درک بهتری از علایم بالینی بیماری های ویروسی و برآیند و گزینه های احتمالی برای درمان و ابداع واکسن ارایه دهند. هدف از مطالعه پیش رو ارایه مدل های حیوانی بیماری های ویروسی انسانی برای بررسی کارایی داروها و واکسن های ویروسی نوپدید و بازپدید است.

    کلیدواژگان: مدل های حیوانی، بیوتروریسم، دارو، واکسن، بیماری های ویروسی
  • سید خلیل پسته ای، مهدیه قیاثی*، سید حسن امامی رضوی صفحات 486-494

    اگزوزوم ها نشات گرفته از MSCs مشتق از بافت های مختلف، نویدبخش درمان های بدون سلول برای ترمیم آسیب های وارده به بافت ها می باشند. وزیکول های خارج سلولی نقش های کلیدی در زیست شناسی سلولی ایفا می کنند و ممکن است تشخیص ها و درمان های بالینی جدیدی ارایه دهند. آنها به سیگنال دهی بین سلولی کمک و هموستاز بافت را حفظ می کنند. بیوژنز اگزوزوم ها در سیستم اندوزو می شروع می شود. محققان 9769 پروتیین، 2838 miRNA، 3408 mRNA و 1116 لیپید که در محموله اگزوزو می وجود دارد را شناسایی کرده اند. این بسته به منشا EV، وضعیت فیزیولوژیکی و پاتولوژیکی آن و حتی محل دقیق رهاسازی سلولی متفاوت است. جداسازی اگزوزوم ها از سلول ها، بافت ها و مایعات بدن از الگوی متفاوتی پیروی می کنند. فناوری های پیشرفته در پزشکی بازساختی، سبب شده است که محققین از اگزوزوم های جدا شده از MSCs با توانایی بازسازی بالا در بیماری ها استفاده نمایند. محموله اگزوزو می نقشی کلیدی در تشخیص و درمان با کنترل فرایند بیماری بازی می کنند. این مطالعه با جمع آوری داده ها از منابع معتبر علمی از شهریور 1401 تا مرداد 1402 در پژوهشکده علوم اعصاب، مرکز تحقیقات ضایعات مغزی و نخاعی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. مطالعات مختلف در شرایط آزمایشگاهی ایمنی اثربخشی و پتانسیل درمانی اگزوزوم ها در سرطان ها، نورودژنراتیو، قلبی-عروقی و بیماری های ارتوپدی را نشان داده اند. این مقاله نقش درمانی و پتانسیل اگزوزوم های مشتق از MSCs و همچنین تمهیدات لازم به جهت فرآوری آنها را بیان می کند.

    کلیدواژگان: اگزوزوم، جداسازی، سلول بنیادی مزانشیمی، بازسازی بافت
  • سوگل شیرزاد*، زینب کریمی، مهدی محسن زاده، مسعود محمدی صفحات 495-502
    زمینه و هدف

    نوتروپنی به کاهش تعداد مطلق نوتروفیل ها در گردش خون اطلاق می یابد، دارو های مشخصی در ارتباط با درمان نوتروپنی مورد استفاده قرار می گیرد، لذا هدف این مطالعه بررسی و مقایسه اثر پذیری درمان دارویی فیلگراستیم و لنوگراستیم در بیماران مبتلا به نوتروپنی به صورت مرور سیستماتیک است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه مرور سیتماتیک انجام شده در ارتباط با مقایسه اثر پذیری فیلگراستیم و لنوگراستیم در بیماران نوتروپنی مبتنی بر جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID، Irandoc، ScienceDirect، PubMed، Scholar Google در محدوده زمانی از فروردین 1379 تا شهریور 1402 می باشد. کلید واژه های مورد استفاده برای جستجو در این مطالعه بر اساس مطالعات اولیه منتشر شده و MESH انتخاب و پس از بررسی دقیق سوالات مورد نظر مطالعه، با توجه به معیار های PECO انتخاب شدند.

    یافته ها

    از هشت مقاله ی انتخاب شده سه مقاله تاثیر داروی لنوگراستیم را بیشتر از فیلگراستیم اعلام نمودند. دو مقاله به تاثیر بیشتر فیلگراستیم اشاره کردند و سه مقاله که در سال های اخیر به چاپ رسیده اند اثر دو دارو را یکسان اعلام کردند. از بین این مقالات، مطالعاتی که میزان دوز دارو را در گروه های مورد بررسی یکسان در نظر گرفتند و مطالعاتی که تعداد جامعه آماری بیشتری داشتند جهت تعمیم به جامعه، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه مطالعاتی که در سال های اخیر انجام شده است، هر دو داروی نوترکیب فیلگراستیم و لنوگراستیم از اثرگذاری یکسانی در درمان نوتروپنی ها برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: مقایسه، درمان دارویی، فیلگراستیم، لنوگراستیم، نوتروپنی
  • عاطفه قصوری، میترا جبل عاملی، بهزاد ناظم رعایا*، رکسانا نجفیان صفحات 503-513
    زمینه و هدف

    سردرد پس از اسپاینال یک عارضه ی شایع می باشد. با توجه به اهمیت این مسئله مطالعه حاضر با هدف مقایسه ی تاثیر آتروپین-نیوستیگمین و اندانسترون در پیشگیری از بروز سردرد پس از اسپاینال انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه سو کور است که از اردیبهشت تا مرداد 1400 بر روی 60 زن کاندید سزارین انجام شد. افراد به سه گروه 20 نفره تقسیم شدند. برای گروه اول 20 میکروگرم نیوستیگمین و 10 میکروگرم آتروپین به ازای هر کیلوگرم وزن تجویز شد و برای گروه دوم چهار میلی گرم اندانسترون تجویز گردید و گروه سوم حجم مشابه نرمال سالین دریافت کردند. بیماران تا هفت روز پس از اسپاینال از نظر شدت سردرد در 24 ساعت اول هر شش ساعت و سپس روزانه با مقیاس NRS پیگیری شدند. اطلاعات پس از جمع آوری با SPSS software, Version 28.0.1 (IBM, USA) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه ی اخیر تفاوت معنادار آماری در میزان بروز سردرد، شدت آن و فاصله زمانی شروع اولین سردرد از زمان انجام پانکچر لومبار، در سه گروه مورد مطالعه مشاهده نشد. در نهایت مقایسه نمره میزان رضایتمندی بیماران در سه گروه نشان می دهد که از این نظر نیز تفاوت معناداری در سه گروه وجود نداشته است. شیوع عوارض ناشی از درمان ها شامل اختلالات همودینامیک نیز در هر سه گروه اختلاف معنادار آماری نشان نداد.

    نتیجه گیری

    استفاده از مخلوط آتروپین-نیوستیگمین و یا اندانسترون در مقایسه با گروه کنترل، تفاوت معناداری در جهت پیشگیری از سردرد پس از بیهوشی اسپاینال ایجاد نکرده اند.

    کلیدواژگان: آتروپین، نئوستیگمین، اندانسترون، سر درد پس از پارگی سخت شامه، بیهوشی اسپاینال
  • شیما کاشانی*، سید مسعود موسوی، ایرج نظری، حسین مینایی صفحات 514-522
    زمینه و هدف

    تروماهای عروقی ازجمله تروماهای مهمی است که اکثر آنها به علت عدم شناخت صحیح و به موقع منجر به عوارض قابل توجهی می شود با توجه به فراوانی آسیب های عروقی نافذ به خصوص در کشور ما و استان خوزستان و همچنین عوارض و مورتالیتی های ناشی از جراحات عروقی، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله ی جراحی عروق بر بیماران با آسیب شریانی ترومای ساعد طراحی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، کلیه بیماران ترومایی که با شک به آسیب های نافذ شریانی ساعد مراجعه کننده به بیمارستان گلستان اهواز از خرداد  1399تا بهمن 1401 از نظر پارامترهای سن، جنس، نوع تروما، محل تروما، نوع مداخله محل ترمیم شریان، یافته های آنژیوگرافیک و بالینی شامل شرایین آسیب دیده، نوع آسیب شریانی، وجود شکستگی و یا در رفتگی در مجاورت ضایعه عروقی و عوارض مداخلات جراحی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که از بین بیماران ترومای نافذ نیازمند مداخله ی جراحی،4/90% مرد و تنها 6/9% زن بودند. میانگین سنی بیماران 32 سال بود و فراونترین ترومای نیازمند مداخله ی جراحی در این مطالعه، انجام ترمیم اولیه در زخم چاقو در شریان اولنار و کمترین انفجار بود. با توجه به نتایج به دست آمده بین میزان خونریزی، روزهای بستری و مدت زمان عمل با نوع تروما ارتباط آماری معنادار وجود داشت. بیشترین شریان درگیر اولنار با 7/50% و بیشترین نوع آسیب شریانی، قطع شریانی با خونریزی فعال 7/39% بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه ی حاضر بیشترین آسیب در شریان اولنار و ناشی از تروما با اجسام تیز و برنده (چاقو) بوده است. بروز عوارض در جراحی ترمیم اولیه بیشتر از سایر انواع مداخلات جراحی بود و بین میزان خونریزی، روزهای بستری و مدت زمان عمل با نوع تروما ارتباط آماری معنادار وجود داشت.

    کلیدواژگان: ترومای نافذ ساعد، جراحات عروقی، مداخلات عروقی
  • فاطمه سعیدی*، مهدیه زکی زاده، محمدباقر سهرابی، مصطفی عنایت راد، سینا حبیب زاده، منصوره فاتح صفحات 523-528
    زمینه و هدف

    ایمنی زایی توسط واکسن موفقیت چشمگیری در پیشگیری از 9 بیماری های عفونی رایج به دست آورده است. هرچند واکسن های مورداستفاده درحال حاضر بسیار اثربخش هستند و عوارض جانبی آنها ناچیز است، هیچ واکسنی عاری از عوارض جانبی نیست. بروز واکنش نامطلوب متعاقب ایمن سازی با نگران کردن والدین، ممکن است سبب انصراف آنها از ایمن سازی بعدی کودکان شود. هدف این مطالعه، بررسی میزان بروز عوارض ناشی از واکسیناسیون رایج کشوری در نوزادان و کودکان زیر هفت سال در شهر شاهرود می باشد.

    روش بررسی

    جهت جمع آوری اطلاعات دموگرافیک و بالینی در یک مطالعه مقطعی با مراجعه به مراکز بهداشت شهرستان شاهرود، عوارض ثبت شده به دنبال واکسیناسیون روتین کشوری مانند تب، راش، اسهال، تورم و درد محل تزریق و سایر عوارض واکسیناسیون مرتبط با نوزادان و کودکان زیر هفت سال از فروردین 1396 تا اسفند 1400 جمع آوری شد و توسط SPSS software, version 22 (SPSS Inc, Chicago, IL, USA) آنالیز شد.

    یافته ها

    از میان 429 عارضه ثبت شده طی سال های 1400-1396 بیشترین عوارض مربوط به واکسن های پنتاوالان و سه گانه بود. از میان عوارض ثبت شده بیشترین عوارض را در هر دو گروه ترم و پره ترم، تب بالا (202 مورد) تشکیل می دهد، سایر عوارض به ترتیب شامل بثورات ماکولوپاپولر (59 مورد)، عوارض موضعی خفیف (55 مورد)، استفراغ (41 مورد) و جیغ کشیدن مداوم (36 مورد) بوده است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، واکسیناسیون رایج کشوری که علیه 9 بیماری عفونی واگیر انجام می پذیرد از عوارض پایینی برخوردار است. این عوارض عمدتا خفیف و گذرا است و البته در این میان، ممکن است عوارض نادر و خطرناکی مانند تشنج و آنسفالیت رخ دهد. بنابراین یک برنامه دقیق پیگیری و ثبت گزارش عوارض ایمن سازی الزامی است.

    کلیدواژگان: کودکان، واکسیناسیون، عوارض
  • محسن ابراهیمی، زهرا ولی پور مقدم، سید علی آقاپور*، اعظم رشید باغان صفحات 529-537
    زمینه و هدف

    آسم یک بیماری التهابی مزمن مجاری هوایی است. تست های گوناگون و پرسشنامه های مختلفی برای پایش شدت بیماری آسم طراحی شده است. این مطالعه با هدف مقایسه بین دو پرسشنامه کنترل آسم به نام های ACQ و ACT-CHILD در کودکان مبتلا به آسم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی-توصیفی روی 92 کودک مبتلا به آسم مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی طالقانی گرگان در سال 1402-1401 انجام شد. میزان کنترل آسم بیماران به دو روش آزمون ACT-CHILD و پرسشنامه ACQ سنجیده و مقایسه شد.

    یافته ها

    84 کودک 11-4 سال و هشت کودک 16-12 سال به مطالعه وارد شدند. براساس پرسشنامه ACT-CHILD در (2/40%)37 نفر کودکان آسم کنترل شده، (46/44%)44 نفر آسم نسبتا کنترل شده و (20/15%)14 نفر آسم کنترل نشده بود. براساس پرسشنامه ACQ آسم کنترل شده در (5/18%)17 نفر، آسم نسبتا کنترل شده در (8/35%)33 نفر و آسم کنترل نشده در (7/45%)42 نفر از کودکان مشاهده شد. نتایج کنترل آسم براساس دو پرسشنامه اختلاف معنا داری با یکدیگر داشتند (001/0P<). توافق میان دو روش ACT-CHILD و ACQ در ارزیابی آسم کودکان در سطح ضعیفی بود (014/0P=، 157/0=κ). با این حال بین امتیازات دو پرسشنامه ACT-CHILD و ACQ همبستگی منفی و معنا داری مشاهده شد (001/0P<، 588/0r=) که پس از تفکیک بر مبنای رده سنی این همبستگی تنها در کودکان 11-4 سال تایید شد (001/0>P، 627/0r=).

    نتیجه گیری

    یافته های ما نشان دادند که توافق ضعیفی میان یافته های دو ابزار ACT-CHILD و ACQ در ارزیابی کنترل آسم وجود دارد. مطالعات بیشتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آسم، پرسشنامه ACT-CHILD، کودکان، بیماری ریوی
  • حمیدرضا شتابی، مهسا محمدرضایی* صفحات 538-547
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر انفوزیون دو دوز رمیفنتانیل بر میزان خونریزی، تغییرات همودینامیک حین عمل و عوارض پس از عمل جراحی رینوپلاستی پس از بیهوشی عمو می انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده آینده نگر از اسفند 1401 لغایت مرداد 1402 در بیمارستان الزهرا اصفهان بر روی 80 بیمار کاندید عمل رینوپلاستی انجام شد. شرکت کنندگان با استفاده از نرم افزار تخصیص تصادفی سازی (Random allocation software) در دو گروه 40 نفره قرارگرفتند، انفوزیون رمیفنتانیل در گروه اول با دوز 25/0-15/0 میکروگرم بر کیلوگرم در دقیقه (گروه A) و در گروه دوم با دوز 35/0-25/0 میکروگرم بر کیلوگرم در دقیقه (گروه B) تنظیم شد. هدف حفظ فشار متوسط شریانی بین 65-60 میلی متر جیوه بود که برای رسیدن به این هدف از کاهش یا افزایش میزان انفوزیون رمیفنتانیل استفاده شد. بیماران در حین عمل و بهبودی از نظر پارامترهای همودینامیک، خونریزی حین عمل و عوارض پس از عمل مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    روند تغییرات پارامترهای همودینایک در طی مدت عمل و ریکاوری بین دو گروه، اختلاف معنادار نداشت. میانگین حجم خونریزی در دو گروه A و B به ترتیب 1/23±25/44 و 5/15±25/28 سی سی بوده و اختلاف بین دو گروه معنادار بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، به نظر می رسد استفاده از دوز min/mg/kg 35/0-25/ رمیفنتانیل نسبت به دوز min/mg/kg 25/0-15/0، با کاهش قابل توجه خونریزی حین جراحی بینی همراه است. همچنین استفاده از این دوز با بروز اختلال جدی همودینامیک از جمله برادیکاری و افت شدید فشار خون همراه نمی باشد.

    کلیدواژگان: خونریزی، رمیفنتانیل، رینوپلاستی
  • احمد کچویی، منیره میرزایی، امرالله سلیمی، مصطفی واحدیان، شیما رحیمی، علی قلعه نویی* صفحات 548-555
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع بالای توده های پستان و اهمیت غربالگری و پیگیری بدخیمی های آن در زنان و از آنجایی که دو عامل سن و تغییرات هورمونی در یائسگی در تعیین نوع پاتولوژی و پیش آگهی توده ها نقش دارند، هدف این مطالعه تعیین ارتباط میان وضعیت یائسگی و پاتولوژی توده ها بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش مقطعی تحلیلی بر روی 350 زن مبتلا به توده پستانی بدون سابقه بدخیمی قبلی، مراجعه کننده به مرکز بهداشتی-درمانی شهید بهشتی طی فروردین 1392 تا 1398 انجام شد. چک لیست محقق ساخته برای گردآوری داده ها از جمله (نوع بدخیمی، سایز توده، مکان توده، وجود یا عدم وجود متاستاز) مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت مقایسه داده ها بین دو گروه یائسه و غیر یائسه با استفاده از SPSS software, version 22 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) انجام شد.

    یافته ها

    میزان شیوع بدخیمی ها در سنین پس از یائسگی و در خانم هایی که یائسه شده اند، نسبت به سنین پیش از یائسگی بیشتر بود. همچنین ارتباط معناداری بین سایز توده، وجود و یا عدم وجود متاستاز با یائسگی یافت شد (05/0P<)، اما بین مکان تومور با یائسگی ارتباط معناداری یافت نشد (05/0P>).

    نتیجه گیری

    بدخیمی های پستان (کارسینوم مهاجم مجرا، کارسینوم میکس مهاجم، کارسینوم موسینوس، مدولاری و پاپیلاری) در خانم های یائسه نسبت به غیر یائسه بیشتر بود. در هر دو گروه اتساع مجاری و التهاب مزمن بیشترین یافته خوش خیم بود و فیبروآدنوم در خانم های یائسه نسبت به خانم های غیر یائسه به میزان بسیار پایین تر یافت شد.

    کلیدواژگان: تومورهای خوش خیم، پستان، بدخیم، یائسگی
  • حجت رحمانی، زهرا اسدی پیری* صفحات 556-558

    سردبیر محترم پرونده الکترونیک سلامت (Electronic health record, EHR) به عنوان نسخه الکترونیکی از تاریخچه پزشکی بیمار که توسط ارایه دهنده مراقبت های سلامت برای مدتی نگهداری می شود و شامل تمام داده های بالینی حیاتی است که در راستای مراقبت های ارایه شده به یک فرد است.1 این سیستم اطلاعاتی جهت ارایه خدمات با کیفیت، هزینه اثربخش، مشتری گرا و همچنین دسترسی به موقع به اطلاعات کامل و صحیح ضروری است.2و3 علیرغم مزایای بالقوه پرونده الکترونیک سلامت (EHR)، پیاده سازی آن با موانع اجرایی مواجه است که مهمترین آنها محدودیت های بودجه ای، فناوری، نگرشی و جنبه های سازمانی می باشد. لذا پیش از پیاده سازی باید عوامل فنی و غیر فنی شناسایی شوند و موانع پیاده سازی رفع گردد.4 یکی از چالش های اصلی در پیاده سازی EHR در ایران کمبود یک سیستم استاندارد است. در حال حاضر، چندین سیستم EHR در کشور استفاده می شوند، اما اغلب آنها فاقدقابلیت همکاری هستند، که موانعی برای اشتراک داده ها و تداوم مراقبت ها ایجاد می کنند. چالش دیگر هزینه اجرای EHR است. بسیاری از مراکز ارایه کننده خدمات سلامت، به ویژه در مناطق روستایی فاقدمنابع لازم برای پیاده سازی این سیستم ها هستند. هزینه های خرید سخت افزار و نرم افزارهای مربوطه و همچنین ارایه آموزش به کارکنان می تواند بسیار گران باشد. طبق برآوردهای وزارت بهداشت، سالیانه حدود 500 میلیارد تومان برای استقرار EHR لازم است. این درحالی است که رقم مصوب در قوانین بودجه سنواتی برای این منظور حدود 200 میلیون تومان بوده است. طبق گزارش دیوان محاسبات کشور، اعتبارات پیش بینی شده طی سنوات اخیر بابت (برنامه توسعه دولت الکترونیک) و (گسترش فن آوری ارتباطات و اطلاعات در بهداشت و درمان) تخصیص مناسبی نداشته و غالبا صرف هزینه های مربوط به سامانه های غیرمرتبط با موضوع EHR (مانند اتوماسیون اداری و...) شده است. عدم تناسب ساختار اجرایی با ابعاد و گستردگی طرح و تغییرات مکرر مدیریتی از دیگر چالش های پیش روی این طرح است. EHR از پیچیده ترین پروژه‎ها در همه دنیا محسوب می شود که تحقق آن ساختاری متشکل از تیم های متخصص جهت اموری نظیر تحقیق و توسعه، مطالعات کاربردی، خدمات فنی و مشاوره، تحلیل و ارزیابی و مدیریت پروژه را در کشور می طلبد، در حالی که بزرگترین اقدامی که وزارت بهداشت به عنوان متولی نظام سلامت در راستای ارتقای این ساختار در بدنه خود انجام داده است، ارتقای سطح دفتر آمار و فناوری اطلاعات به سطح مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت است. تغییرات مکرر مدیریتی مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت و عدم اتصال بخش عمده ای از مراکز ارایه دهنده خدمت با مرکز تبادل اطلاعات سلامت نیز از چالش های موجود است. در حال حاضر از مجموع حدودا 170 هزار مرکز ارایه خدمت در کل کشور، کمتر از 30 هزار به مرکز تبادل اطلاعات سلامت اتصال یافته اند، به طوری که موارد مهمی همچون اقدامات بالینی، در کمتر از 20% مطب‎ها و بیمارستان ها و همچنین در کمتر از 40% مراکز و کلینیک ها ثبت می شوند. به غیر از اطلاعات هویتی بیمار و داده های مالی و اداری، بخش زیادی از اطلاعات در بسیاری از مراکز در سامانه ثبت نمی شوند و می توان عنوان کرد که ماهیت پرونده هایی که در مراکز تشکیل می شوند، بیشتر مالی است تا بالینی. در حال حاضر سازوکار مواجهه با چالش‎های امنیتی، مجوزهای دسترسی به داده ها و اینکه چه مرجعی مجاز است اطلاعات را در اختیار دیگران قرار دهد هنوز مبهم است. عدم استفاده پزشکان جهت اجرای EHR در مطب و همچنین داروخانه ها به دلیل بار مالی نیز اجرای این رویکرد را دچار مشکل کرده است. محدودیت های نگرشی و رفتاری افراد، نقایص موجود در زیرساخت های ارتباطی کشور، کمبود نیروی انسانی متخصص و ماهر جذب در حوزه مدیریت اطلاعات سلامت و انفورماتیک پزشکی از دیگر موانع اجرای این طرح در کشور است. برای غلبه بر این چالش ها، چندین الزام اجرایی باید برآورده شود. باید یک استراتژی و سیاست ملی شفاف برای اجرا EHR وجود داشته باشد. این باید شامل دستورالعمل ها و استانداردهایی برای سیستم های EHR باشد و اطمینان حاصل شود که همه سازمان های مراقبت های سلامت در جهت اهداف یکسان و با استفاده از سیستم ها و استانداردهای یکسان کار می کنند. نیاز به سرمایه گذاری در زیرساخت ها و فناوری، 557   به ویژه در مناطق روستایی است، که می تواند شامل ارایه سخت افزار، نرم افزار و آموزش لازم برای اجرای EHR به سازمان های مراقبت های بهداشتی باشد.باید بر استانداردسازی و قابلیت همکاری بین سیستم های مختلف از جمله توسعه استانداردها و اصطلاحات ملی و همچنین تلاش برای اطمینان از ارتباط سیستم های EHR مختلف تمرکز شود. به رسمیت شناختن نظام نظارتی الکترونیک و واگذاری وظایف تعیین صلاحیت شرکت ها و سامانه های حوزه سلامت الکترونیک به این نظام، تامین بستر ارتباطات امن تبادل اطلاعات، رفع خلاهای قانونی عمده در راستای پیاده سازی ارکان نظام سلامت الکترونیک (نسخه نویسی الکترونیک، سلامت همراه و سلامت از راه دور) و تامین اعتبار مالی پایدار از دیگر پیش نیازهای اجرای EHR در ایران است. پیش بینی ضوابط مشارکت بخش خصوصی در بخش سلامت و اتصال بخش خصوصی به مرکز تبادل داده های سلامت، تدوین سند ملی سلامت الکترونیک، شامل تعیین دقیق نقش هرکدام از ذینفعان، زمانبندی اجرای مراحل، پایش و ارزیابی طرح و همچنین نحوه پرداختن به جوانب مختلف سلامت الکترونیک از جمله ثبت و نگهداری اطلاعات پزشکی افراد، تبادل اطلاعات سلامت بین مراکز مختلف بهداشتی و درمانی جهت بهبود مراقبت از بیماران، امنیت اطلاعات، حفظ حریم خصوصی اطلاعات سلامت افراد نیز در اجرای EHR باید در نظر گرفته شود. آموزش و شرکت ذینفعان مختلف این حوزه از جمله پزشکان و کادر سلامت و همچنین مردم در فرآیند تصمیم گیری و پیاده سازی، حمایت های دولتی و شرکت های بیمه گر سلامت (از طریق ایجاد انگیزه های مستقیم یا غیرمستقیم) مانند ارایه پاداش های مالی برای پزشکانی که از EHR استفاده می کنند، پیاده سازی تدریجی پرونده الکترونیک سلامت به دلیل بار کاری سنگین کاربران، به ویژه پزشکانی که زمان کافی برای یادگیری ویژگی های موجود در سیستم EHR را در اختیار ندارند از عوامل موثر بر اجرای این طرح است. تدوین اسناد و قوانین بالادستی (تاکید بر همکاری سازمان های مختلف در توسعه EHR)، تشکیل تیم های تخصصی از کارشناسان و متخصصان در زمینه های مختلف و ارتقای مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت می توان اجرای EHR در کشور را مصون از تغییرات دولت ها، مدیران و ساختارها و ناپایداری های سیاسی و اجتماعی نگه داشت. Rahmani H., Asadi-Piri Z   پیشبرد اقدامات و هماهنگی های فرابخشی با مشارکت سازمان های مختلف از جمله سازمان برنامه بودجه (شمول بودجه ویژه به حوزه سلامت الکترونیک کشور)، سازمان ملی استاندارد ایران (تدوین کلیه استانداردهای لازم مورد نیاز برای پرونده الکترونیک سلامت ایران) وزارت ارتباطات (تکمیل شبکه اطلاعاتی کشور برای توسعه شبکه ملی سلامت به کلیه مراکز ارایه کننده خدمات سلامت) و تشکیل کمیته راهبری سلامت الکترونیک در دولت از دیگر عوامل تسهیل کننده اجرای EHR در ایران است. علاوه بر این، نیاز به استانداردسازی اصطلاحات پزشکی و سیستم های کدگذاری وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که داده ها می توانند در بین سازمان های مختلف مراقبت های سلامت مقایسه و تجزیه و تحلیل شوند. درک این نکته ضروری است که اجرای موفقیت آمیز EHRs در ایران مستلزم سرمایه گذاری قابل توجهی از منابع و تلاش است. با این حال، مزایای بالقوه برای مراقبت از بیمار و نتایج، این تلاش را ارزشمند می کند. با پرداختن به چالش ها و برآوردن پیش نیازهای اجرای EHR، می توانیم اطمینان حاصل کنیم که بیماران در سراسر ایران از مراقبت های سلامت با کیفیت، ایمن و کارآمد برخوردار می شوند.

|
  • Hadi Lotfi*, Morteza Izadi, Ehsan Lutfi, Hadi Esmaeili Gouvarchin Ghaleh Pages 470-485

    Deliberate or threatening use of viruses, bacteria, toxins, or poisonous substances prepared from living organisms to cause death or disease in humans, animals, and plants is called bioterrorism. These agents can be spread by spraying them in the air, causing infection in animals, transferring this infection to humans, or contaminating water and food sources. Defense measures, such as emergency responses to this type of terrorism, are unfamiliar and unknown. The general state of helplessness caused by the lack of complete preparation and the lack of anti-pollution strategies complicates the issue. The ability and widespread interest of civilian personnel to participate in the development of chemical and biological weapons is directly related to easy access to academic excellence around the world. Another factor is the tempting misuse of freely available electronic data and knowledge about the production of antibiotics, vaccines, and conventional weapons with their various complex details. The use of animals in laboratory research to better understand the mechanisms of disease and treatment and to overcome the limitations of clinical trials has a long history. For many viruses, laboratory diagnostic methods and reagents must be continuously modified to account for genetic variations and variants. Unlike bacterial diseases, many of which can be treated with antimicrobial drugs, there are fewer medical countermeasures to combat viral infections. Many of these pathogens are lethal or cause debilitating diseases in humans, making it ethically inappropriate to test the effectiveness of these countermeasures on human volunteers. Researchers must have a correct understanding of various animal models so that they can make the correct choice, gain a better understanding of the clinical symptoms of viral diseases, and provide possible options for treatment and vaccine development. It should be noted that decision-making when faced with a biological attack should be done away from too much fear, and this requires researchers to have prior knowledge of facing these threats. Despite all these checks and measures taken in advance, the international preparedness against these attacks is weak, which can be attributed to the lack of global plans to deal with the epidemic.

    Keywords: animal models, bioterrorism, drug, vaccine, viral diseases
  • Seyed Khalil Pestehei, Mahdieh Ghiasi*, Seyed-Hassan Emami-Razavi Pages 486-494

    Human mesenchymal stromal cells are multipotent cells capable of differentiating into the mesenchymal lineage that can be isolated from bone marrow and adipose tissue or from umbilical cord blood and fetal tissues. Among the widely characterized in vitro properties, MSCs show strong anti-proliferative and anti-inflammatory effects on immune responses Exosomes derived from mesenchymal stem cells derived from different tissues are promising cell-free treatments for tissue damage repair. Exosomes serve as a potential portal for cell-free drug delivery systems, as these drugs possess the properties of the parent cell from which they are derived. Extracellular vesicles (EVs) play key roles in cell biology and may provide new clinical diagnostics and therapies. Exosomes, called extracellular vesicles (EcVs), are present in almost all cells, tissues, and body fluids. They contribute to intercellular signaling and maintain tissue homeostasis. The biogenesis of exosomes starts in the endosomal system. Researchers have identified 9769 proteins, 2838 miRNAs, 3408 and 1116 lipids present in exosome of mRNA cargo. Isolation of exosomes from cells, tissues and body fluids follows a different pattern. Exosomes interact with receptor cells through their surface receptor molecules and ligands and are internalized into receptor cells through micropinocytosis and phagocytosis. This varies depending on the origin of the EV, its physiological and pathological state, and even the exact site of cellular release. The composition of the protein inside can also indicate the presence of disease pathologies such as cancer or inflammatory diseases; However, exosomes also contain a number of common proteins as well as proteins involved in vesicle formation. Advanced technologies in regenerative medicine have caused researchers to use exosomes isolated from mesenchymal stem cells (MSCs) with high regeneration ability in diseases. Exosome cargo plays a key role in diagnosis and treatment by controlling the disease process. Various studies in laboratory conditions have shown the effectiveness and therapeutic potential of exosomes in cancer, neurodegenerative, cardiovascular and orthopedic diseases. This article describes the therapeutic role and potential of exosomes derived from mesenchymal stem cells, as well as the necessary precautions for their processing.

    Keywords: exosome, isolation, mesenchymal stem cell, tissue regeneration
  • Sogol Shirzad*, Zeinab Karimi, Mehdi Mohsen Zadeh, Masoud Mohammadi Pages 495-502
    Background

    Neutropenia refers to a decrease in the absolute number of neutrophils in the blood circulation, certain drugs are used in connection with the treatment of neutropenia. Therefore, the aim of this study is to investigate and compare the efficacy of filgrastim and lenograstim drug treatment in patients with neutropenia in a systematic review.

    Methods

    This study is a systematic review study conducted in connection with the comparison of the effectiveness of filgrastim and lenograstim in neutropenic patients based on the search in Google scholar, PubMed, ScienceDirect, Irandoc, SID, Magiran databases in the time range of January 2000 to August 2023. This systematic review was based on the criteria of the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) statement, including systematic search of databases, organization of documents for review, selection of studies, information extraction and finally presentation of the final report. The keywords used for searching in this study were selected based on published primary studies and MESH, and after a detailed examination of the study questions, they were selected according to the PECO criteria.

    Results

    1099 articles were identified in the review of the investigated databases, and after removing duplicate articles, unrelated articles, as well as articles that did not have access to their full text or did not have the required information, eight studies were the final phase, and were checked. Out of the eight selected articles, three articles declared the effectiveness of lenograstim more than filgrastim. Two articles mentioned the greater effect of filgrastim and three articles published in recent years declared the effect of two drugs to be the same. Among these articles, the studies that considered the drug dosage to be the same in the investigated groups and the studies that had a larger statistical population in order to generalize to the society are more important.

    Conclusion

    According to studies conducted in recent years, both filgrastim and lenograstim recombinant drugs have the same effectiveness in the treatment of neutropenia.

    Keywords: comparison, drug treatment, filgrastim, lenograstim, neutropenia
  • Atefeh Ghosouri, Mitra Jabalameli, Behzad Nazemroaya*, Roxana Najafian Pages 503-513
    Background

    More than one-third of women develop headaches in the first week after childbirth. Approximately 75% are benign primary headaches such as migraines or tension headaches. Others are secondary and include headaches of vascular origin or from hypertensive disease, infection, space-occupying lesions and dural puncture. Postdural Puncture Headache (PDPH) is a common and annoying complication of spinal anesthesia, especially in cesarean section. This study compares the impress of an Atropine-Neostigmine mixture and Ondansetron on Post Spinal Puncture Headaches in Cesarean sec.

    Methods

    This triple-blinded controlled randomized clinical trial was conducted on 60 pregnant women candidates for cesarean section under spinal anesthesia, that was carried out from May 2021 to August 2021 at Behshti Medical and Education Center affiliated with Isfahan University of Medical Sciences. The study was approved by the Ethics Committee of the University (IR.MUI.REC.1400.009) and informed consent was obtained from the patients/legal guardians. This clinical trial was registered at www.irct.ir with identification code IRCT 20160307026950N39. People were randomly assigned into three groups. A mixture of neostigmine (20 micrograms per kilogram) and atropine (10 micrograms per kilogram) in the first group and 4 mg of Ondansetron in the second group and a similar volume of normal saline in the control group were administered before surgery. Patients were followed up for headaches up to seven days after surgery. The severity of the headache was measured using the VAS scale. One-way analysis of variance (ANOVA) and non-parametric equivalent, Kruskal-Wallis, chi-square test, and repeated measure test were used to measure the relationship between the variables.

    Results

     Analysis of the data did not show a significant difference between the three groups in terms of headache severity (P=0.788), headache duration, (P=0.723), the time elapsed from lumbar puncturing to the occurrence of the first headache (P=0.653), and the frequency of attempts for correct spinal tap (P=0.685).

    Conclusion

    none of our considered interventions had a noticeable impress on preventing or reducing PDPH in Cesarean section.

    Keywords: atropine, neostigmine, ondansetron, postdural puncture headache, spinal anesthesia
  • Shima Kashani*, Seyed Masoud Moosavi, Iraj Nazari, Hossein Minaei Pages 514-522
    Background

    Vascular traumas are among the important traumas, most of which lead to significant complications due to the lack of correct and timely diagnosis, considering the frequency of penetrating vascular injuries, especially in our country and Khuzestan province, as well as the complications and mortality caused by injuries. This study was designed to investigate the effect of vascular surgery intervention on patients with arterial injury of forearm trauma.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, all trauma patients suspected of penetrating forearm arterial injuries in terms of age, sex, type of trauma, location of trauma, type of intervention, location of arterial repair, angiographic and clinical findings including damaged arteries, type of injury Arterial fracture or dislocation. The proximity of vascular damage and the complications of surgical interventions are investigated.

    Results

    The results of this study showed that among the penetrating trauma patients requiring surgical intervention, 90.4% were men and only 6.9% were women. The average age of the patients was 32 years. The most frequent trauma requiring surgical intervention in this study was primary repair of a stab wound in the ulnar artery and the least was due to explosive. According to the obtained results, there was a statistically significant relationship between the amount of bleeding, the days of hospitalization and the duration of the operation with the type of trauma. The most damaged artery was ulnar artery 7.50% and the most type of arterial damage was arterial cut with active bleeding (7.39%).

    Conclusion

    According to the results of the present study, the most damage was in the ulnar artery caused by trauma with sharp objects (knives). The incidence of complications in primary repair surgery was higher than other types of surgical interventions, and there was a statistically significant relationship between the amount of bleeding, days of hospitalization, and duration of surgery with the type of trauma.

    Keywords: forearm penetrating trauma, vascular injuries, vascular interventions
  • Fatemeh Saeedi*, Mahdieh Zaki Zade, Mohammadbagher Sohrabi, Mostafa Enayat Rad, Sina Habib Zade, Mansooreh Fateh Pages 523-528
    Background

    With a national vaccination program, we have achieved success in the prevention of infectious diseases in the community especially in children. Despite this great success, the side effects of vaccination may not encourage some people in the community to get vaccinated. In this study, we investigate the prevalence of common side effects of vaccination in Shahrood city.

    Methods

    This study investigated the incidence of complications caused by vaccination in infants and children under seven years old in Shahrood city in a 5-year period from April 2016 to March 2020. We collected demographic and clinical information, by referring to the health centers and complications recorded after routine vaccinations such as fever, rash, diarrhea, swelling and other complications of vaccination were collected.

    Results

    Findings Among the 429 registered complications between 2016 and 2020, most complications were related to pentavalent and trivalent vaccines. Among the registered complications, high fever is the most common complication in both term and pre-term groups. (202 cases, 47.1%) other complications included maculopapular rash (59 cases), mild local complications (55 cases), vomiting (41 cases), and continuous screaming (36 cases), respectively. Among these, 123 cases were resolved without treatment, 297 cases were resolved with drug treatment on an outpatient basis, and only  eight cases required hospitalization.

    Conclusion

    In general, the vaccination program is highly effective despite having limited side effects.  Knowing this information, can increase vaccination in the country.

    Keywords: pediatrics, vaccination, side effect
  • Mohsen Ebrahimi, Zahra Valipour Moghadam, Seyed Ali Aghapour*, Azam Rashidbaghan Pages 529-537
    Background

    Asthma is a chronic inflammatory disease of the airways. Various tests and questionnaires are designed to monitor the severity of asthma and help the therapist and the health system prescribe the best treatment to control it. This study was designed to compare two methods Asthma Control Questionnaires (ACQ) and Asthma Control test-child (ACT-CHILD) in children with asthma.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 92 children with asthma referred to the Taleghani hospital, Gorgan, in 2022-2023. Patients were in a range of age 4-16 years. Asthma control was evaluated and compared by two methods ACT-CHILD and ACQ. ACT-CHILD included one version for 4-11-year patients completed by their parents and another one for 12-16 –year patients completed by the patients. The clinical symptoms, age, gender and the parents' records related to asthma were completed during the clinical interview. Data was analyzed using Chi-square and Spearman correlation tests. The degree of agreement between two questionnaires was determined using the Kappa coefficient.

    Results

    84 children aged 4-11 years (91.3%) and 8 children aged 12-16 years (8.7%) were included in the study. According to the ACT-CHILD, 40.2% of children (n=37) had controlled asthma, 44.6% (n=41) had partially controlled asthma, and 15.2% (n=14) had uncontrolled asthma. Based on the ACQ, controlled asthma was observed in 18.5% (n=17), partially controlled asthma in 35.8% (n=33), and uncontrolled asthma in 45.7% (n=42) of children. Asthma control results based on two questionnaires were significantly different from each other (P<0.001). The agreement between the ACT-CHILD and ACQ methods in evaluating children's asthma was at a weak level (P=0.014, κ=0.157), however, a significant negative correlation was observed between the scores of the ACT-CHILD and ACQ questionnaires (r=-0.588, P>0.001) which after categorizing based on age group, this correlation was confirmed only in children aged 4-11 years (r=-0.627, P>0.001).

    Conclusion

    Our findings showed that there is a poor agreement between ACT-CHILD and ACQ results in the assessment of asthma control. Further studies are recommended.

    Keywords: asthma, act child questionnaire, children, pulmonary disease
  • Hamidreza Shetabi, Mahsa Mohammadrezaei* Pages 538-547
    Background

    This study was conducted to compare the effect of two doses of remifentanil infusion on the amount of bleeding, intraoperative hemodynamic changes, and complications after rhinoplasty surgery with general anesthesia.

    Methods

    This prospective randomized clinical trial study was conducted on 80 patients who were candidates for rhinoplasty from March 1401 to August 1402 in Al-Zahra Hospital, Isfahan, Iran. The participants were divided into two groups of 40 people using random allocation software. remifentanil infusion was adjusted in the first group with a dose of 0.15-0.25 mg/kg/min and in the second group with a dose of 0.25-0.35 mg/kg/min. The goal was to maintain mean arterial pressure (MAP) between 60 and 65 mmHg, to achieve this goal, reducing or increasing the rate of remifentanil infusion was used. During the operation, a heart rate of less than 50 beats per minute was considered bradycardia and was treated with atropine 0.015 mg/kg. In addition, the remifentanil infusion rate was reduced if MAP fell below 60 mmHg for more than 60 seconds. Patients were evaluated and compared during operation and recovery in terms of hemodynamic parameters, intraoperative bleeding and postoperative complications.

    Results

    There was no significant difference between the two groups in the changes of hemodynamic parameters during surgery and recovery (P>0.05). The average bleeding volume in the two groups receiving remifentanil 0.15-0.25 mcg/kg/min and 0.25-0.35 mcg/kg/min Remifentanil was 44.25±23.1 and 28.25±15.5 ml, respectively, and the difference between the two groups was significant (P<0.001). According to the surgeon's opinion, intraoperative bleeding in the 0.25-0.35 mcg/kg/min remifentanil group was significantly lower than 0.15-0.25 (P=0.001).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it seems that the use of 0.25-0.35 min/µg/kg dose of remifentanil compared to 0.15-0.25 min/µg/kg dose, is associated with a significant reduction in bleeding during rhinoplasty, and also the use of this dose is not associated with the occurrence of serious hemodynamic disorders, including bradycardia and severe drop in blood pressure.

    Keywords: bleeding, remifentanil, rhinoplasty
  • Ahmad Kachoei, Monireh Mirzaei, Amrolah Salimi, Mostafa Vahidian, Shima Rahimi, Ali Ghalehnoie* Pages 548-555
    Background

    Considering the high prevalence of breast masses and the importance of screening and follow-up for malignancies in women, and since age and hormonal changes during menopause play a role in determining the type of pathology and prognosis of the masses, the purpose of this study is to determine the relationship between menopause and mass pathology.

    Methods

    This was a cross-sectional-analytical study that was conducted in order to investigate the types of pathology of breast masses and their relationship with the age of menopause in women referred to Shahid Beheshti Hospital in Qom between April 2013 and April 2019. The inclusion criteria include: having sufficient file information and having a contact number to complete personal information, no history of cancer in other parts of the body and simultaneous malignancies, and the exclusion criteria also include: samples that were taken by cellular aspiration sampling, There were women who had a history of first-degree breast malignancy and were previously diagnosed with breast cancer and there was a possibility that the new mass under study was metastatic. Finally, the patients' information was extracted from the files and recorded in pre-prepared checklists. And the supplementary information of the incomplete files was asked and completed using the contact information of the patients. After collecting the information, using SPSS software version 26 and with chi-square and t-test statistical tests and considering the significance level of 0.05 the data was analyzed.

    Results

    He prevalence of malignancy in postmenopausal women was higher than in premenopausal women. Also, a significant difference was found between tumor size, the presence or absence of metastasis, and menopause (P<0.05), but no significant difference was found between tumor location and menopause (P>0.05).

    Conclusion

    Breast malignancies (invasive ductal carcinoma, invasive mixed carcinoma, mucinous, medullary, and papillary carcinoma) were more common in postmenopausal women than non-menopausal women. In both groups, ductal dilatation and chronic inflammation were the most benign findings, and fibroadenoma was found at a much lower rate in menopausal women than in non-menopausal.

    Keywords: benign tumors, malignant, breast, menopause