فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امین حاجیان نژاد*، علیرضا رهروی دستجردی، محسن علوی زاده صفحات 1-21

    بازار سرمایه ممکن است در مقاطعی شاهد رفتارهای احساسی و غیرمنطقی از جانب سرمایه گذاران باشد. این واکنش های احساسی ممکن است بر دو گروه تاثیرگذار باشد. در یک سو مدیران شرکت ها هستند که با مشاهده این فضای احساسی ممکن است انگیزه های فرصت طلبانه خود را دنبال کنند و در سوی دیگر، حسابرسان قرار دارند که ممکن است ریسک قضایی خود را کمتر ارزیابی کنند و حجم آزمون های محتوا و حق الزحمه خود را تغییر دهند؛ بنابراین، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر احساسات سرمایه گذاران بر احتمال تحریف صورت های مالی و محافظه کاری حسابرسان در شرکت های پذیرفته شده در فرابورس ایران است. برای این منظور، نمونه ای شامل 51 شرکت پذیرفته شده در فرابورس ایران در بازه زمانی 1392 تا 1399 انتخاب و برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چندمتغیره و نیز رگرسیون لاجیت استفاده شد. نتایج نشان دادند احساسات سرمایه گذاران تاثیر معناداری بر احتمال تحریف صورت های مالی و احتمال صدور بند ابهام در تداوم فعالیت در گزارش حسابرسی ندارد؛ اما تاثیر منفی و معناداری بر حق الزحمه حسابرسی دارد. براساس یافته های پژوهش، با افزایش احساسات سرمایه گذاران، حسابرسان با کاهش حق الزحمه های حسابرسی، محافظه کاری خود را کاهش می دهند.

    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذاران، تحریف، محافظه کاری حسابرسان، ریسک قضایی، بند ابهام در تداوم فعالیت
  • منصور صادقی هسنیجه، کاظم شمس الدینی*، علیرضا رحیمی صفحات 23-52

    اجتناب مالیاتی به طور قانونی باعث ایجاد منابع اقتصادی برای شرکت می شود. سهام داران انتظار دارند این منابع صرف افزایش ثروت آنان شود؛ اما تئوری نمایندگی بیان می کند به دلیل تضاد منافع میان مدیر و مالک، این منابع به انجام رفتارهای فرصت طلبانه مدیر همچون شرکت در فعالیت های امپراتورسازی منجر می شود. همچنین، تئوری ذی نفعان لزوم توجه به تمام ذی نفعان را درخور توجه قرار می دهد و هدف از وضع مکانیزم های نظارتی همچون حاکمیت شرکتی را کاهش رفتارهای فرصت طلبانه مدیر و همسوشدن منافع مدیران و سهام داران بیان می کند؛ بنابراین، انگیزه انجام این پژوهش بررسی تجربی رابطه اجتناب مالیاتی و امپراتورسازی مدیریتی با در نظر گرفتن حاکمیت شرکتی است. جامعه آماری این پژوهش، 729 مشاهده سال - شرکت را در بر می گیرد که از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1391 تا 1399 به دست آمده اند. همچنین، برای آزمون فرضیه های پژوهش، از الگوی رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر داده های ترکیبی با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان دادند اجتناب مالیاتی، فعالیت های امپراتورسازی مدیریتی را به طور معناداری افزایش می دهد. همچنین، مشخص شد مکانیزم های حاکمیت شرکتی توانایی تضعیف این رابطه به نحوی معنادار را ندارد.

    کلیدواژگان: امپراتورسازی مدیریتی، اجتناب مالیاتی، حاکمیت شرکتی، مشکلات نمایندگی
  • محمد نظری پور*، بابک زکی زاده صفحات 53-78

    مدیریت کارآمد منابع آبی یکی از دغدغه های اساسی جوامع بشری امروزی بوده است؛ به طوری که تغییرات اقلیمی نیز اهمیت این موضوع را دوچندان کرده است. همانند بسیاری از کارشناسان رشته های مختلف، حسابداران نیز می توانند در تحقق این هدف موثر واقع شوند. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش حسابداران در مدیریت منابع آب با تاکید بر اثرات اقلیمی، آن هم به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی است. پژوهش حاضر ازنظر نوع پژوهش، کاربردی، براساس مسیر، توصیفی ، براساس زمان ، مقطعی و براساس اجرا میدانی است. نوع و روش پژوهش در این تحقیق، توصیفی است . جامعه آماری پژوهش شامل حسابداران شاغل به کار در شرکت های تولیدی بود. حجم نمونه آماری 224 نفر است. داده های مورد نیاز ازطریق پرسشنامه گردآوری شده اند. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و ازطریق نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و Amos نسخه 24 انجام شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهند حسابداران می توانند ازطریق ارائه اطلاعات کمی و ریالی در پنج حوزه عرضه آب، تقاضای آب، تغییرات اقلیمی، حسابداری منابع آب، حسابرسی و نظارت بر منابع آبی در مدیریت منابع آب مشارکت کنند. یافته های این پژوهش نشان می دهند هرچه دانش و تجربه حسابداران نسبت به هر یک از حوزه های مذکور افزایش می یابد، انتظار می رود مشارکت آنان در مدیریت منابع آب نیز افزایش یابد. در کل، حسابداران ازطریق تهیه گزارشات مقتضی و به موقع و همچنین، ارائه تحلیل های دقیق می توانند بر دیدگاه مدیران و سیاست گذاران نسبت به بحران آب و تغییرات اقلیمی اثر مثبت داشته باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، تغییرات اقلیمی، حسابداران، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی
  • سمانه نورانی آزاد*، عبدالرسول رحمانیان کوشککی صفحات 79-106

    هدف محوری این تحقیق بررسی شواهدی از دو فرضیه سنگربندی مدیریتی یا همگرایی منافع در ارزیابی ارتباط شدت رقابت سهامداران بر بازدهی و ارزش شرکت های فعال بورسی ایران است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی، از منظر روش پس رویدادی و از نوع توصیفی است و در دسته تحلیل مدل های رگرسیون غیرخطی آستانه ای قرار می گیرد. نمونه آماری مشتمل بر 127 شرکت فعال تولیدی، شرکت های بورس اوراق بهادار تهران است که در بازه های زمانی 1400-1391 در بورس فعالیت مستمر داشته اند. نتایج پژوهش ضمن تایید وجود رابطه غیرخطی آستانه ای بین شدت رقابت سهامداران با بازدهی و ارزش شرکت بیان می کند در هر دو فرضیه، با تغییر سهم مالکان دولتی فرضیه همگرایی منافع برسنگربندی مدیریتی غالب است؛ به عبارت دیگر، سهامدارن عمده تلاش کرده اند ازطریق کنترل و نظارت در جهت کاهش تضاد نمایندگی و همسویی منافعشان با مدیران و سهامداران جزء برآیند تا بتوانند نسبت به افزایش ارزش و بازدهی شرکت اقدام کنند. در سطوح تمرکز بالای سهامداران، سهامداران با تسلط بر بازار امکان بهره مندی از نرخ های ارز تعرفه ای، خوراک ارزان قیمت و حمایت های دولتی برایشان فراهم می شود؛ ازاین رو، اینگونه سهامداران با قرارگرفتن در حاشیه امن، تهدیدی از سوی رقبا احساس نمی کنند و می توانند منابع خود را در فعالیت های سودآور با بازدهی و ارزش بالا استفاده کنند. این مطالعه با آزمون همزمان دو فرضیه سنگربندی مدیریتی و همگرایی منافع می تواند گام موثری در توسعه ادبیات نظری در حوزه ساختار مالکیت و عملکرد شرکت باشد. برخلاف مطالعات قبلی، استفاده از این رویکرد زمینه پیشرفت تعیین سطح آستانه ساختار مالکیت و مقایسه وضعیت متغیرها در سطوح قبل و بعد از سطح آستانه به منظورتصمیم گیری صحیح صاحب نظران، برنامه ریزان مالی و سهامدارن برای افزایش سرمایه گذاری در فعالیت های سودآور با بازدهی و ارزش بالا فراهم می شود.

    کلیدواژگان: شدت رقابت سهامداران، بازدهی شرکت، ارزش شرکت، سهم مالکان دولتی، الگوی آستانه غیرخطی
  • سعید یادگاری*، مائده رنجبر زهرانی صفحات 107-133

    قیمت سهام یکی از مهم ترین عواملی است که سرمایه گذاران را به خرید یا فروش سهام ترغیب می کند بااین حال زمینه وجود چالش در تبیین رفتار قیمت سهام به دلیل تاثیرگذاری عوامل متعدد داخلی و خارجی، مسئله ناگزیر هر بازار سرمایه ای است. ازجمله مهم ترین ابزارهای تحلیل بنیادی در بحث قیمت گذاری، سود سهام و نسبت قیمت به سود است که این پژوهش، نقش اطلاعاتی آن ها را در قالب الگوهای پرداخت سود سهام و ضریب قیمت به سود تاخیری ارزیابی می کند. برای این منظور، اطلاعات مربوط به 113 شرکت سودآور در بورس تهران در طی یک دوره هشت ساله (1393-1400) جمع آوری شده است. در این پژوهش، از یک مدل رگرسیون خطی چندگانه (داده های پنل با اثرات ثابت) استفاده شده و سه متغیر اندازه، رشد و سطح بدهی مالی نیز کنترل شده اند. نتایج نشان می دهند که سود نقدی، به ویژه سود دوگانه با اکثریت نقد، تاثیر مثبت و معناداری بر قیمت سهام پایان دوره دارد. بااین حال، سهام جایزه، به تنهایی یا در ترکیب غالب با سود نقدی تحت عنوان سود دوگانه با گرایش جایزه، تاثیر معناداری بر قیمت سهام انتهای دوره ندارند. علاوه بر این، افزایش نسبت قیمت به سود تاخیری با افزایش قیمت سهام در دوره جاری همراه است. این یافته ها حاکی از قوی تر بودن نقش اطلاعاتی سود نقدی نسبت به سهام جایزه است، به حدی که حتی در مورد سود دوگانه، واکنش قوی تری به گرایش نقد مشاهده می شود. علاوه بر این، این پژوهش محتوای اطلاعاتی نسبت قیمت به سود را تایید کرده و شواهدی درباره قدرت پیش بینی آن برای تغییرات قیمت سهام یک دوره بعد ارائه می کند. به طورکلی، این مطالعه به درک رفتار قیمت سهام در بورس تهران کمک می کند و اهمیت در نظر گرفتن الگوهای پرداخت سود سهام و نسبت قیمت به سود را در تصمیم گیری سرمایه گذاری به وضوح بیان می کند.

    کلیدواژگان: نسبت قیمت به سود، سود نقدی، سهام جایزه، سود دوگانه، قیمت سهام
  • مهرداد دقیقی ماسوله، مسعود فولادی*، مریم فرهادی، مهنام ملایی صفحات 135-160

    قابلیت مقایسه صورت های مالی علاوه بر اینکه عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیران و سرمایه گذاران را کاهش می دهد، شناسایی سیگنال های به موقع درباره سودآوری پروژه های انجام شده توسط مدیران را برای سرمایه گذاران تسهیل کرده و آنها را قادر می سازد تا اطلاعات مفیدی را برای نظارت بر استفاده شرکت ها از منابع، از شرکت های همتای قابل مقایسه کسب نمایند؛ در نتیجه سرمایه گذاران به اطلاعات افشاء شده توسط شرکت ها کمتر متکی می گردند. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر قابلیت مقایسه صورت های مالی بر ارزش نهایی نگهداشت وجوه نقد و ارزش نهایی مخارج سرمایه ای می پردازد. برای اندازه گیری قابلیت مقایسه صورت های مالی از معیار دی فرانکو و همکاران استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 122 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 الی 1399 بوده است. با توجه به درون زا بودن قابلیت مقایسه صورت های مالی، برای آزمون فرضیه های پژوهش از رویکرد متغیرهای ابزاری و برآوردگر حداقل مربعات دو مرحله ای استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که افزایش قابلیت مقایسه صورت های مالی باعث افزایش ارزش نهایی نگهداشت وجوه نقد و همچنین باعث افزایش ارزش نهایی مخارج سرمایه ای می شود.

    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورت های مالی، ارزش نهایی نگهداشت وجوه نقد، ارزش نهایی مخارج سرمایه ای
|
  • Amin Hajannejad *, Alireza Rahrovi Dastjerdi, Seyed Mohsen Alavizadeh Pages 1-21

    Investors in the capital market sometimes exhibit emotional and irrational behavior, which can impact two groups of individuals. On one hand, company managers may act on their opportunistic motives when observing this emotional atmosphere. On the other hand, auditors may underestimate their legal risk and reduce the number of content tests they perform, resulting in a decrease in their fees. The purpose of this study is to examine the effect of investors' sentiments on the probability of misstatement of financial statements and the conservatism of auditors in companies listed on the Iranian IFB stock exchange. A sample of 51 companies listed on the Iranian IFB stock exchange between 2013 and 2020 was selected, and multivariate regression and logit regression were used to test the research hypotheses. The results of the study indicate that investor sentiment does not significantly impact the likelihood of misstatement of financial statements or the likelihood of issuing a going concern opinion. However, it does have an inverse and significant effect on audit fees. As investor sentiment increases, auditors become less conservative, resulting in a reduction in audit fees. The keywords for this study include investors' sentiment, misstatement, auditors' conservatism, legal risk, and going concern opinion.

    Keywords: Investors' Sentiment, Misstatement, Auditors' Conservatism, Legal Risk, Going Concern Opinion
  • Mansour Sadeghi Hosnijeh, Kazem Shamsaddini *, Alireza Rahimi Pages 23-52

    Tax avoidance legally creates economic resources for the firm. Shareholders expect managers to use these resources to increase their wealth, agency theory states that due to the conflict of interests between the manager and the owner, these resources lead to the manager's opportunistic behavior, such as participating in empire-building activities. Besides, attending to all the stakeholders is a must in the stakeholder theory and The purpose of establishing monitoring mechanisms such as corporate governance is to reduce the opportunistic behavior of managers and to align the interests of managers and shareholders. Thus, the research motives to empirically investigate the relationship between tax avoidance and managerial empire-building by considering corporate governance. The statistical population of this research includes 729 firm-year observations obtained from companies admitted to the Tehran Stock Exchange (TSE) from 2013 to 2021. Additionally, a multivariate regression model based on panel data was used to test the research hypotheses, using the generalized least squares (GLS) method.. Examining the research hypotheses showed that tax avoidance significantly increases managerial empire-building activities. In addition, it found that corporate governance mechanisms could not meaningfully deteriorate the relationship.

    Keywords: Managerial Empire-building, Tax Avoidance, Corporate governance, Agency Problems
  • Mohammad Nazaripour *, Babak Zakizadeh Pages 53-78

    The efficient management of water resources is one of the serious concerns of today's human societiesis, so climate change has doubled the importance of this issue. Like many specialists in different fields, accountants can also help to achieve this goal. In this regard, the purpose of this study is to investigate the role of accountants in water resources management with an emphasis on its climatic effects using the method of exploratory and confirmatory factor analysis. In terms of the method, this study is descriptive-correlation and structural equation modeling. The population of this study included accountants working in manufacturing companies. Sample size is 225 accountants. The required data was collected through a questionnaire. Research data has been analyzed using structural equation modeling and through SPSS version 26 and Amos version 24 software. According to the research findings accountants can participate in water resources management by providing physical and dollar information in the five areas of water supply, water demand, auditing and monitoring of water resources, water resource accounting and climate change. The findings show that as the accountants' knowledge and experience increases in each of the mentioned areas, it is expected that their participation in water resources management will also increase. In general, accountants can make managers' and policymakers' views more positive towards the water crisis and climate change by relevant, timely and accurate insights, analysis and reporting.

    Keywords: Water Resources Management, Climate Changes, Accountants, Exploratory, Confirmatory Factor Analysis
  • Samaneh Noraniazad *, Abdolrasoul Rahmanian Koushkaki Pages 79-106

    The primary purpose of this study was to examine the evidence of managerial entrenchment or convergence of interest’s hypothesis in evaluating the relationship between the shareholder competition’s intensity on the return and value of Iranian stock exchange companies. This research is applied, a post-event method and descriptive type; it is included in the category of threshold nonlinear regression models. In this article, the data of 127 production companies active in the stock exchange market over the period of 2012-2021 were used.The results confirm the existence of a threshold non-linear relationship between the intensity of shareholder competition and the performance of the company; In other words, if the share of state owners increases, the hypothesis of convergence of interests prevails in the managerial entrenchment. This means that the major shareholders try to reduce agency conflict through control and supervision and align their interests with the managers and minority stockholders to increase the company’s value and return. Conclusion At high levels of concentration, shareholders by dominating the market are able to benefit from tariff exchange rates, cheap feed, and government support; therefore, these stockholders being in the safe margin, do not feel threatened by competitors and can use their resources in profitable activities with high return and value

    Keywords: Shareholder Competition Intensity, Company Return, company value, Share of Government Owners, Nonlinear Threshold Model
  • Saeid Yadegari *, Maedeh Ranjbar Zahrani Pages 107-133

    The stock price is one of the most important factors that motivates investors to buy or sell stocks. However, the presence of challenges in explaining stock price behavior due to the influence of various internal and external factors is an inevitable issue in any capital market. Among the most important fundamental analysis tools in pricing discussions are dividends and the price-to-earnings ratio. This study evaluates their informational role in the form of dividend payout patterns and lagged price-to-earnings ratio. Data from 113 profitable companies listed on the exchange over eight-years (2014-2021) were collected. In this study, a multiple linear regression model (with fixed effects panel data) was used and three variables of size, growth, and financial leverage were also controlled. The findings indicate that cash dividends, particularly dual dividends with a majority cash component, have a significant positive impact on the end-of-period stock price. However, bonus shares, whether individually or combined with cash dividends as dual dividends with a majority bonus component, do not significantly influence the end-of-period stock price. Furthermore, an increase in the lagged price-to-earnings ratio corresponds to a significant rise in the current period's stock price. These results highlight the stronger informative role of cash dividends compared to bonus shares, even in the case of dual dividends where a stronger price reaction to the cash majority is observed. Additionally, the study confirms the informational content of the price-to-earnings ratio and provides evidence for its predictive power in forecasting changes in stock price in subsequent periods. Overall, this research contributes to the understanding of stock price behavior in the Tehran Stock Exchange and highlights the importance of considering dividend payout patterns and the price-to-earnings ratio in investment decision-making.

    Keywords: Price-earnings ratio, Cash dividends, Bonus shares, Dual dividends, Stock Price
  • Mehrdad Daghighi Masouleh, Masood Fooladi *, Maryam Farhadi, Mahnam Molaei Pages 135-160

    Financial statement comparability reduces the information asymmetry between managers and investors not only by making it easier for investors to identify timelier signals about the profitability of projects undertaken by managers, but also by enabling investors to extract from comparable peers information useful for monitoring firms’ use of corporate resources, thereby making them less reliant on the disclosures made by the firms. This research examines the impact of financial statement comparability on the marginal value of cash holdings and capital expenditure. In order to measure the financial statement comparability, this study uses the method of De Franco et al. The sample consists of 122 companies listed on Tehran Stock Exchange for the period 2013 to 2020. Since, the financial statement comparability is an endogenous variable, this study uses an instrumental variables approach and a Two-Stage Least Squares estimator to test the research hypotheses. Findings indicate that the increase in financial statement comparability increases the marginal value of cash holdings and the marginal value of capital expenditure.

    Keywords: Financial Statement Comparability, Marginal Value of Cash Holding, Marginal Value of Capital Expenditure