فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 53 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عادل محمدزاده، سعید حسن زاده*، محسن شکوهی یکتا، سوگند قاسم زاده صفحات 1-41

    اختلال طیف اتیسم اختلالی تحولی است که تاثیر قابل توجهی بر مهارت های ارتباطی می گذارد. ازآنجاکه داشتن مهارت های ارتباطی برای رشد سایر مهارت ها ضروری است، به کارگیری مداخلات زودهنگام در جهت بهبود مهارت های ارتباطی در کودکان با اختلال طیف اتیسم ضروری به نظر می رسد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر برنامه ی آموزش والدگری هانن بر مهارت های ارتباطی، تعاملی و زبانی کودکان با اختلال طیف اتیسم بود که به روش مروری نظام مند انجام شد. بر این اساس، با جستجوی کلیدواژه های اختلال طیف اتیسم، مهارت های ارتباطی، مداخلات زودهنگام، برنامه والدین هانن، در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و خارجی شامل ساینس دایرکت، سیج پاب، پایگاه اطلاع رسانی اریک، کتابخانه آنلاین ویلی، اسپرینگر، مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی (پابمد)، مرکز اطلاعات جهانی پروکوست، پایگاه مجلات تخصصی نور، پایگاه مرکز اطلاعات علمی، مگ ایران و ایران داک، کلیه مقالات و پایان نامه های در بازه ی زمانی 1990 تا 2022 بررسی شد. ازاین رو، با توجه به ملاک های ورود و خروج به پژوهش، نتایج 13 مقاله و پایان نامه استخراج و موردبررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش ها نشان داد که برنامه والدین هانن می تواند با تکیه بر استراتژی های آموزشی در محیط طبیعی و تعامل موثر والد با کودک، موجب اکتساب طبیعی مهارت های ارتباطی کودکان با اختلال طیف اتیسم شود؛ بنابراین پیشنهاد می شود از این برنامه به عنوان مداخله ای زودهنگام آموزش والدین جهت کار با کودک با اختلال طیف اتیسم مورداستفاده قرار گیرد. بااین وجود، به علت محدودیت های پژوهشی که تعمیم پذیری نتایج را به خطر می اندازد، اثربخشی آن نیازمند بررسی های دقیق تری است.

    کلیدواژگان: برنامه والدین هانن، مهارت های ارتباطی، اختلال طیف اتیسم
  • اثربخشی بسته آموزشی تقویت غلبه طرفی بر کارکردهای اجرایی و ادراک دیداری کودکان با اختلال یادگیری خاص
    شرمین اسمعیلی انور، رضا قربان جهرمی*، امین رفیعی پور، مهرداد ثابت صفحات 43-75

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی بسته آموزشی تقویت غلبه طرفی بر مولفه های کارکردهای اجرایی و ادراک دیداری در کودکان با اختلال یادگیری خاص بود. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون به همراه گروه گواه بود. از میان کودکان مقطع ابتدایی از 7 تا 12 سال که در کلینیک های روان شناسی شهر تهران در سال 1399 تشخیص اختلال یادگیری خاص گرفته بودند، به صورت غیرتصادفی در دسترس، 30 نفر انتخاب و در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون دست برتری ادینبرگ، جدول عصبی-رشدی دلاکاتو، آزمون ادراک دیداری TVPS-R و پرسشنامه کارکردهای اجرایی بریف استفاده شد. نتایج نشان داد که بسته آموزشی تقویت غلبه طرفی بر کارکردهای اجرایی (01/0<p و 47/8=F) و ادراک دیداری (01/0<p) و (20/10=F) کودکان با اختلال یادگیری خاص تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، غلبه طرفی، کارکردهای اجرایی، ادراک دیداری، کودکان
  • محمدرضا نوروزی همایون، نادر حیدری رضی آباد*، علی رضایی شریف، علی شیخ الاسلامی، مهدی جعفری مرادلو صفحات 77-120

    هدف از انجام این تحقیق طراحی و اعتباریابی الگوی بهبود نقص توجه و بیش فعالی در دانش آموزان دوره ابتدایی شهر اردبیل بود. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از نظر ماهیت داده ها آمیخته و از نظر شیوه اجرا اکتشافی بود. در بخش کیفی، از مصاحبه نیمه ساختاریافته و نظریه داده بنیاد استفاده شده است. جامعه آماری بخش کیفی اساتید دانشگاهی و صاحب نظران حوزه مشاوره مدرسه و علوم تربیتی بودند که تعداد 15 نفر از آن ها بر اساس اصل اشباع نظر به صورت نظری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی نیز کلیه آموزگاران دوره ابتدایی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1403-1402 به تعداد 2600 نفر بودند که بر اساس جدول مورگان 335 نفر از آن ها بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته منتج از مفاهیم پالایش شده به دست آمده از کدهای اولیه بودند. مجموعه داده های به دست آمده بعد از طی فرآیند مستمر کدگذاری های باز، محوری و انتخابی در قالب 156 کد باز، 146 مفهوم، 12 مقوله و 6 طبقه بر اساس رویکرد سامان مند سازمان دهی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد الگوی بهبود نقص توجه و بیش فعالی در دانش آموزان دوره ابتدایی شهر اردبیل تحت مقولات ویژگی های فردی و روان شناختی، مهارت های حرکتی، مهارت های اجتماعی، اختلال نقص توجه، راهبردهای آموزشی در سطح فردی، راهبردهای آموزشی در سطح بین فردی و ارتباطی، مداخلات دارویی و تغذیه ای، مداخلات فیزیولوژیکی و رفتاری، کنترل روان شناختی، تقویت توانایی های حرکتی و جسمانی، رشد روان شناختی و مشارکت اجتماعی دسته بندی و از نظر اعتباریابی برازش شدند (p<0.05). درنهایت پیشنهاد می شود از نتایج یافته های این پژوهش به عنوان یک راهنما و مسیر کلی برای بهبود نقص توجه و بیش فعالی توسط متخصصان در مدارس و نیز در سایر مراکز همچون مراکز خدمات روان شناختی، کلینیک های مشاوره و روان درمانی، مراکز بهزیستی، دانشگاه ها و... متناسب با موقعیت ها و زمینه های موجود استفاده شود.

    کلیدواژگان: طراحی، اعتباریابی، نقص توجه، بیش فعالی، دانش آموزان دوره ابتدایی
  • زهرا عزآبادی، فاطمه بهجتی اردکانی*، الهه شیروی صفحات 121-147

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی بازی‍درمانی شناختی- رفتاری بر اضطراب اجتماعی و خودپنداره تحصیلی دانش‍ آموزان مقطع ابتدایی دارای لکنت زبان انجام شد. روش از لحاظ هدف، کاربردی و از جنبه گردآوری اطلاعات، نیمه‍ آزمایشی از نوع پیش‍ آزمون، پس‍ آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل کلیه دانش‍ آموزان مقطع ابتدایی دارای لکنت زبان شهر شیراز بودند که از این تعداد، 30 نفر به صورت نمونه‍ گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه اضطراب اجتماعی (LSAS-SR) و پرسشنامه خودپنداره تحصیلی بر روی هر دو گروه اجرا شد و گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 60 دقیقه‍ای تحت مداخله قرار گرفت. داده‍ ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره در SPSS-24 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته‍ ها نشان داد که بین میانگین نمرات گروه‍ های مورد مقایسه تفاوت معناداری در اضطراب اجتماعی در پس‍ آزمون وجود دارد که بیانگر این است که میانگین نمرات اضطراب اجتماعی در گروه آزمایش (93/53) نسبت به گروه گواه (06/57) به طور معناداری کاهش یافته است دارد. همچنین بین میانگین نمرات گروه‍ های مورد مقایسه تفاوت معناداری در خودپنداره تحصیلی در پس‍ آزمون وجود دارد که بیانگر این است که میانگین نمرات خودپنداره تحصیلی در پس‍آزمون در گروه آزمایش (66/47) نسبت به گروه گواه (36/43) به طور معناداری افزایش یافته است. لذا فرض تحقیق مبنی بر اثربخشی بازی‍درمانی شناختی- رفتاری بر اضطراب اجتماعی و خودپنداره تحصیلی دانش‍آموزان مقطع ابتدایی دارای لکنت زبان تایید می‍گردد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی- رفتاری، اضطراب اجتماعی، خودپنداره تحصیلی، لکنت زبان
  • احمد ناصری*، مهناز خسروجاوید، سید موسی کافی ماسوله صفحات 149-178

    اختلال اضطراب جدایی از شایع ترین اختلال روانی در نوجوانان است که موجب اختلالات شدید جسمانی و روانی می شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت دوانلویی بر کیفیت روابط موضوعی و مکانیسم های دفاعی در نوجوانان با اختلال اضطراب جدایی انجام شد. این پژوهش از نوع تجربی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را کلیه دانشآموزان پسر دوره متوسطه دوم دارای اختلال اضطراب جدایی شهرستان خلخال در سال تحصیلی 1400-1401 تشکیل دادند. از این میان تعداد 30 دانش آموز دارای اختلال اضطراب جدایی بر اساس پرسشنامه اضطراب جدایی مارچ و همکاران (1997) و مصاحبه بالینی ساختار یافته و سایر ملاک های ورود به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. گروه آزمایش در 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت برنامه روان درمانی پویشی کوتاه مدت دوانلویی قرار گرفتند. برای هر دو گروه در مرحله پیش و پس آزمون از پرسشنامه های روابط موضوعی بل (1995) و مکانیسم های دفاعی آندروز و همکاران (1993) استفاده شد. داده های پژوهش با تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت می تواند به طور معناداری موجب بهبود کیفیت روابط موضوعی و کاهش مکانیسم های دفاعی ناسازگار در نوجوانان شود. بر این اساس استفاده از روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده دوانلویی می تواند به دانش آموزان دارای اختلال اضطراب جدایی در کاهش مشکلات روان شناختی و افزایش کیفیت روابط کمک کند.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت دوانلویی، روابط موضوعی، مکانیسم های دفاعی، اختلال اضطراب جدایی
  • فرهاد غدیری*، کریم عبدالمحمدی، عسگر علیمحمدی صفحات 179-200

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه انزوای اجتماعی و بهزیستی روانی در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری خاص و عادی بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع پژوهش های علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان با ناتوانی یادگیری و عادی شهر ارومیه در سال تحصیلی 1402-1401 بود. که از این جامعه با استفاده از نمونه گیری هدفمند، نمونه ای با حجم 34 نفر (17 دانش آموز مبتلا به ناتوانی یادگیری خاص و 17 دانش آموز عادی) برای هر گروه انتخاب شدند. گروه دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری توسط معلم و توسط یک متخصص روان شناسی و آموزش کودکان با نیازهای خاص تشخیص دریافت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ارزیابی انزوای اجتماعی آشر و همکاران (1984) و پرسشنامه ی بهزیستی کودکان استرلینگ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها آزمون تحلیل کواریانس به کار گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که انزوای اجتماعی و بهزیستی روانی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری خاص و دانش آموزان عادی تفاوت معنی دار دارد (05/0<p).بنابراین می توان گفت دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری خاص نیازمند دریافت مداخلات موثر جهت بهبود انزوای اجتماعی و بهزیستی روانی می باشند.

    کلیدواژگان: انزوای اجتماعی، بهزیستی روانی، دانش آموزان، ناتوانی یادگیری خاص
  • لیدا ملک زاده، سیده زهرا عمادی*، زهرا نقش صفحات 201-227

    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی اثربخشی طرح واره درمانی بر تنظیم شناختی و رفتاری هیجان در مادران دارای فرزند با اختلال یادگیری بود. این پژوهش بر اساس هدف از نوع کاربردی با طرح نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش مادران دارای کودک با اختلال یادگیری شهر تهران در شش ماهه اول سال 1400 بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از این مادران بود که به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه نهایی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). از مقیاس تنظیم شناختی هیجان توسط گرانفسکی و کرایچ (2002) و تنظیم رفتاری هیجان توسط گرانفسکی و کرایج (2019) استفاده شد. گروه آزمایش هشت جلسه آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی دریافت کردند و گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که استرس ادراک شده و تنظیم رفتار هیجان در گروه آزمایش به طور معناداری (01/0>P) از گروه گواه متفاوت بود. لذا می توان گفت طرح واره درمانی می تواند جهت تنظیم شناختی و رفتاری هیجان در مادران دارای فرزند با اختلال یادگیری مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، تنظیم شناختی هیجان، تنظیم رفتاری هیجان
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، محمد ارشد طالشمکاییل صفحات 229-261

    هدف این پژوهش بررسی نظام مند و ارائه فراترکیبی از پژوهش های مرتبط با مداخله از نوع سوم یادگیری اجتماعی هیجانی برای دانش آموزان مقطع ابتدایی دارای اختلال یادگیری ویژه بود. پژوهش از نوع کیفی با استفاده از راهبرد فراترکیب با رویکردی سنتز پژوهانه بود. داده های موردنیاز از طریق جستجوی واژگان کلیدی یادگیری اجتماعی هیجانی، اختلال یادگیری ویژه، اختلال عصب تحولی در منابع کتابخانه ای، پایان نامه ها و مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتی ERIC،GoogleSchoolar، PubMed، Science Direct، Scopus، springer Magiran، Irandoc در بین سال های 1990 تا 2021 جمع آوری شد. به منظور جستجو در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی به صورت جداگانه و ترکیبی استفاده شد. پایه های نظری و مضامین اصلی و ترکیبی استخراج، تحلیل مضمون و طبقه بندی شدند. نتایج حاصل از بررسی و تحلیل مطالعات و پژوهش های انجام شده نشان داد که برنامه مداخله از نوع سوم یادگیری اجتماعی هیجانی در حوزه های مشکلات و اختلالات روان شناختی اثربخش بوده است. یافته های این پژوهش با مشخص نمودن ماهیت برنامه مداخله از نوع سوم یادگیری اجتماعی هیجانی نشان می دهد که با توجه به پیشینه نظری و تجربی موجود، این ایده به عنوان یک بسته آموزشی برای دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه قابل طرح است.

    کلیدواژگان: برنامه پاسخ به مداخله از نوع سوم یادگیری اجتماعی هیجانی، مشکلات رفتاری، ناگویی خلقی، پیوند مدرسه و تنظیم هیجانی
  • الهام محمدی بلبان آباد، مهدی قدرتی میرکوهی*، امین فرجی صفحات 263-291

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مهارت های روانشناسی مثبت نگری بر خودکارآمدی، تاب آوری و امید به زندگی مادران کودکان با ناتوانی هوشی بود. روش پژوهش نیمه تجربی از نوع طرح پیش‍ آزمون-پس‍ آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. نمونه ای به حجم 20 نفر از مادران دارای کودک کم‍توان ذهنی به روش هدفمند انتخاب شد و این افراد در دو گروه آزمایش و کنترل (هرکدام 10 نفر) گمارده شدند. اطلاعات موردنیاز از طریق سه پرسش نامه‍ی خودکارآمدی عمومی شرر، امید اشنایدر و همکاران و تاب آوری کانر و دیوید سون، جمع‍ آوری شد. افراد قبل از انجام مداخله مورد ارزیابی قرار گرفتند، سپس آموزش روانشناسی مثبت برای گروه آزمایش در 6 جلسه اجرا شد و ارزیابی مجدد در مرحله‍ی پس‍آزمون و پیگیری انجام گرفت. داده‍ ها با تحلیل واریانس اندازه‍گیری مکرر بررسی شدند. نتایج نشان داد که مداخله روانشناسی مثبت‍ باعث ارتقای خودکارآمدی، تاب آوری و امید به زندگی در مادران کودکان با ناتوانی هوشی شد؛ بنابراین، پیشنهاد می‍شود از این مداخله برای ارتقای خودکارآمدی، تاب آوری و امید به زندگی مادران کودکان با ناتوانی هوشی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ناتوانی هوشی، روانشناسی مثبت، خودکارآمدی، امید به زندگی، تاب آوری
|
  • Adel Mohamadzade, Hasan Hasanzade *, Mohsen Shokoohi-Yekta, Sogand Ghasemzadeh Pages 1-41

    Autism spectrum disorder (ASD) is a developmental disability that can cause significant communication challenges. Because communication skills are essential to developing other skills, it seems necessary to use early interventions to improve communication skills in children with ASD. Therefore, the aim of this systematic review was to summarize current research about the effect of the Hanen parent program on the communication, interaction, and language skills of children with ASD. Accordingly, it was searched for all articles and dissertations indexed in Persian and foreign databases, in ScienceDirect, Sagepub, Eric, Wiley, Springer, Pubmed, ProQuest, Noormags, Sid, Magiran, and Irandoc in the period 1990 to 2022; using a combination of expressions including “autism spectrum disorder”, “Hanen parent program”, “communication skills” and “early intervention”. Thus, according to the eligibility criteria (Inclusion and exclusion), thirteen articles were included in this systematic review. The results of these studies showed that the Hanen parent program can lead to the natural acquisition of communication skills in children with ASD by relying on strategies in the natural environment and parent-child interaction. Therefore, it is suggested that the Hanen parent program be used as a beneficial early intervention for children with ASD. However, due to the research limitations that reduce the generalization of the results, its effectiveness requires more detailed studies.

    Keywords: Hanen parent program, Communication skills, Early intervention, autism spectrum disorder
  • Effectiveness of Educational Package Enhancement Lateral Domination on Executive Functions and Visual Perception of Children with Specific Learning Disabilities
    Sharmin Esmaeili Anvar, Reza Ghorban Jahromi *, Amin Rafiepoor, Mehrdad Sabet Pages 43-75

    The aim of this study was to determine the effectiveness of the training package enhancement lateral domination over the components of executive functions including: initiation, working memory, planning, organizing and monitoring and visual perception components including: Visual-spatial relationship, visual form-constancy, visual sequential-memory and visual figure-ground of children with specific learning disabilities. The method of the present study was experimental with a pretest-posttest design with a control group. From elementary school children from 7 to 12 years old who were diagnosed with specific learning disabilities in psychology clinics in Tehran in 2020, 30 people were randomly selected and then randomly replaced in two groups of 15 experimental and control. The Edinburgh inventory and Delacato Neurodevelopmental Scale, TVPS-R Visual Perception Test and Brief’s Behavioral Rating Scale of Executive Functions were used to collect data. The results of the analysis of covariance showed that the training package had an effect on executive functions (p <0.01 and F = 8.47) and visual perception (F=10.20 and P<0/01) in children with specific learning disabilities in the experimental group.

    Keywords: Specific learning disabilities, Lateral Dominance, executive functions, visual perception, children
  • Mohammadreza Noroozi Homayoon, Nader Heidari Raziabad *, Ali Rezaeisharif, Ali Sheykholeslami, Mahdi Jafari Moradlo Pages 77-120

    The purpose of this research was to design and validate a model for improving attention deficit and hyperactivity in primary school students of Ardabil City. The research was applied in terms of purpose, mixed in terms of the nature of data, and exploratory in terms of execution method. In the qualitative part, the semi-structured interview and database theory have been used. The statistical population of the qualitative section was university professors and experts in the field of school counseling and educational sciences, 15 of whom were selected based on the principle of opinion saturation. The statistical population in the quantitative section was all the primary school teachers of Ardabil City in the academic year of 2023-2024 in the number of 2600 people, according to Morgan's table, 335 of them were selected based on stratified random sampling. The data collection tool in this research was a researcher-made questionnaire resulting from the refined concepts obtained from the primary codes. The data sets obtained after the continuous process of open, central, and selective coding were organized in the form of 156 open codes, 146 concepts, 12 categories and 6 classes based on a systematic approach. The findings of the research show the improvement pattern of attention deficit and hyperactivity in elementary school students of Ardabil city under the categories of personal and psychological characteristics, motor skills, social skills, attention deficit disorder, educational strategies at the individual level, educational strategies at the interpersonal and communication level, pharmaceutical interventions and nutrition, physiological and behavioral interventions, psychological control, strengthening motor and physical abilities, psychological growth and social participation were categorized and fit in terms of validation (p<0.05). Finally, it is suggested that the results of this research be used as a guide and a general path to improve attention deficit and hyperactivity by specialists in schools and in other centers such as psychological service centers, counseling and psychotherapy clinics, welfare centers, universities, etc. Use existing situations and contexts.

    Keywords: Design, Validation, attention deficit, hyperactivity, elementary school students
  • Zahra Ezabadi, Fatemeh Behjati Ardakani *, Elahe Shirovi Pages 121-147

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy on social anxiety and academic self-concept of elementary school students with stuttering. The method in terms of purpose, was an application and information-gathering aspect, was a semi-experimental type of pre-test, and post-test with a control group. The statistical population of this study included all primary school students in Shiraz of which 30 were selected by available sampling. The research tool was the Social Anxiety Questionnaire (LSAS-SR) and the academic self-concept questionnaire was administered to both groups, and the experimental group underwent intervention for 10 one-hour sessions. The collected data were analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance in SPSS-24. The findings showed that there is a significant difference between the average scores of the compared groups in social anxiety in the post-test, which indicates that the average scores of social anxiety in the experimental group (53.93) compared to the control group (57.06) has significantly decreased. Also, there is a significant difference between the average scores of the compared groups in the academic self-concept in the post-exam, which indicates that the average scores of the academic self-concept in the post-exam in the experimental group (47.66) compared to the control group (43.36) ) has increased significantly. Therefore, the hypothesis of the research based on the effectiveness of cognitive-behavioral play therapy on social anxiety and academic self-concept of elementary school students with stuttering is confirmed.

    Keywords: Cognitive-behavioral play therapy, Social anxiety, Academic self-concept, Stuttering
  • Ahmad Nasseri *, Mahnaz Khosrojavid, Seyed Mousa Kafi Masouleh Pages 149-178

    Separation anxiety disorder is one of the most common mental disorders in teenagers that causes severe physical and mental disorders. The aim of this study was investigated effect of Intensive Dovanlo's short-term Daynamic Psychotrapy on The Quality of Object Relations and Defense Mechanisms in Adolescents White Separation Anxiety Disorder. This study was experimental method with pre-test-post-test design with a control group. The study’s population consisted of all male students of the second High school with separation anxiety disorder from khalkhal city during the academic year 2021-2022. Among these, 30 number of students with separation anxiety disorder based on March et al.'s separation anxiety questionnaire (1997) and the structured clinical interview and other inclusion criteria the research were selected and random assignment and placed in two experimental and control groups (15 people in each group).The experimental group was trained 10 sessions of 60 minutes under a short-term in Dovanlo's short-term Daynamic Psychotrapy. Bell's (1995) thematic relationship questionnaires and Andrews et al.'s (1993) defense mechanisms questionnaires were used for both groups in the pre- and post-test stages. Research data were analyzed by multivariate covariance analysis. The results showed that Dovanlo's short-term Daynamic Psychotrapy can significantly improve the quality of Object relationships and reduce Defense Mechanisms in Adolescents. Based on this, the using of Dovanlo's short-term Daynamic Psychotrapy can help students with separation anxiety disorder in reducing psychological problems and increasing the quality of relationships.

    Keywords: Dovanlo's short-term Daynamic Psychotrapy, Object Relations, defense mechanisms, separation anxiety disorder
  • Farhad Ghadiri Sourman Abadi *, Karim Abdolmohamadi, Asgar Alimohamadi Pages 179-200

    The study aimed to compare social isolation and psychological well-being in students with specific and normal learning disabilities. The current research was descriptive and the causal-comparative type of research. The statistical population of the present study included all students with learning disabilities and normal students of Urmia City in the academic year of 2022-2023. A sample of 34 people (17 students with Specific learning disabilities and 17 normal students) were selected for each group using targeted sampling. The group of students with learning disabilities was diagnosed by the teacher and by a specialist in the psychology and education of children with special needs. Social Isolation Assessment Questionnaire of Asher et al., (1984) and Sterling's Children's Well-Being Questionnaire were used to collect data. Analysis of covariance test was used to analyze the data. The results of the research showed that there is a significant difference between the social isolation and mental well-being of students with specific learning disabilities and normal students (P<0.05). Therefore, it can be said that students with specific learning disabilities need to receive effective interventions to improve social isolation and well-being.

    Keywords: Social isolation, Psychological well-being, students, specific learning disability
  • Lida Malekzadeh, Seyedeh Zahra Emadi *, Zahra Naghsh Pages 201-227

    This research aims to evaluate the effectiveness of Schema Therapy on cognitive emotion regulation and Emotional Behavior Regulation in mothers with children with learning disabilities. Based on purpose the research was applied with a semi-experimental design with pre-test, and post-test. The statistical population of the study was mothers of children with learning disabilities in Tehran in the first six months of 1400. The sample consisted of 30 mothers who were selected as the final sample by purposive sampling method and were randomly divided into two groups of experiments and control (each Group 15 mothers). Cognitive Emotion Regulation Questionnaire by Garnefski and Kraaij (2002) and Emotional Behavior Regulation by Garnefski and Kraaij (2019) were used. The experimental group received eight sessions of mindfulness-based cognitive therapy and the control group received no therapy. The results of covariance analysis showed that the Perceived Stress and Emotional Behavior Regulation was significantly different in the experimental group (P0.01). So Schema Therapy can be used effectively on cognitive emotion regulation and Emotional Behavior Regulation in mothers with children with learning disabilities.

    Keywords: Schema therapy, cognitive emotion regulation, Emotional Behavior Regulation
  • Shahrooz Nemati *, Rahim Badri, Mohammad Arshadtaleshmekaeil Pages 229-261

    The purpose of this research was to systematic examination and present a meta-combination of the research related to the third kind of socio-emotional learning for elementary students with a specific learning disability. The study was qualitative using a meta-combination with synthesis study approach. The needed data were collected through a search of keywords of socio-emotional learning, specific learning disability, a neuro-developmental disorder in the library resources, theses, and the articles existing in the databases of ERIC, Google Scholars, PubMed, Science Direct, Scopus, Springer, Magiran, Irandoc during 1990-2021. In order to search for the information in the Iranian and foreign databases was used both in separation and in combination. The theoretical bases and the main and combination concepts were extracted, and the concept was analyzed and classified. The results of the examination and analysis of the studies and research showed that the intervention program of the third kind of socio-emotional learning was effective in the fields of psychological problems and disorders. The findings of this research by identifying the nature of the intervention program of the third kind of socio-emotional learning show that regarding the existing theoretical and experimental, this idea could be proposed as an instructional package for the students with a specific learning disability.

    Keywords: Response to Intervention Program of Third Type of Social-Emotional Learning, behavioral problems, alexithymia, school bounding, emotional regulation
  • Elham Mohammadi Bolban Abad, Mehdi Ghodrati *, Amin Faraji Pages 263-291

    Few studies have investigated how positive psychology can be applied for parents of children with intellectual disabilities. The purpose of this study was to investigate the effect of positive psychological intervention on self-efficacy, resilience and life expectancy mothers of children with intellectual disabilities. The semi-experimental research method was a pre-test-post-test design and follow-up with a control group. A sample of 20 mothers of children with intellectual disabilities were selected in a purposeful way and assigned to two experimental and control groups (10 people each group). The required information was collected through three questionnaires: Sherer General self-efficacy, Hope Schneider et al., and Connor and Davidson's resilience questionnaire. Participants were evaluated before the intervention, then positive psychological intervention was implemented for the experimental group in 6 sessions, and re-evaluated in the post-test and follow-up stage. The data were analyzed by repeated measures analysis of variance. The Results showed that positive psychological intervention improved self-efficacy, resilience and life expectancy in mothers of children with intellectual disabilities. Therefore, it is suggested to use this intervention to improve self-efficacy, resilience and life expectancy in mothers of children with intellectual disabilities.

    Keywords: intellectual disabilities, Positivity Psychological Intervention, self-efficacy, life expectancy, Resilience