فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 8 (بهار 1387)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 8 (بهار 1387)

  • 152 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/07/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • بخش اول: اصول و مبانی نقد و پژوهش هنری
  • محمد جواد صافیان صفحه 8

    هایدگر به پرسش از ذات هنر، از راهی متفاوت با روش های معمول و متعارف دوره جدید که در حیطه زیبایی شناسی قرار دارد، پاسخ می گوید. راه او در تقرب به ذات هنر و حقیقت کار هنری راهی است بسیار پر پیچ و خم و دشوار، زیرا (به نظر او) درک امروزی ما از هنر و کارهای هنری و نسبت کارهای هنری با ما، زیر حجاب موجودبینی تاریخی طولانی قرار گرفته است که خود حاصل غفلت از حقیقت وجود است. هایدگر تاریخ دو سه هزار ساله اخیر را تاریخ غفلت از وجود می داند. بشر با غفلت از وجود خود را به جای آن می نشاند و همه چیز را از منظر خود می نگرد و این منظر را عین حقیقت می انگارد.
    این وضعیت در تلقی ما از هنر و کار هنری به خوبی نمایان است. هایدگر برای غلبه بر غفلت تاریخی از وجود ساده ترین و بدیهی ترین مفاهیم ما را به چالش می کشد. مفاهیمی نظیر مفهوم شی ء و شی ء بودن شی ء، مفهوم ابزار بودن ابزار، مفهوم انسان و نحوه هستی آن، مفهوم زمین، مفهوم حقیقت و. .. تلقی ما از هنر و کار هنری بر همین مفاهیم استوار است و این مفاهیم در بستر غفلت از وجود شکل گرفته اند لذا برای نیل به ذات هنر باید بر این مفاهیم و غفلتی که در اساس این مفاهیم است غلبه کرد. هایدگر در روش پدیدارشناسی امکانهایی برای چنین مقصودی یافته است.
    راه پدیدارشناسانه هرمنوتیک دازاین را می توان در یک عبارت خلاصه کرد: بگذاریم اشیاء خود را نشان دهند. چیزی را بر آنها تحمیل نکنیم. همه تلاش هایدگر معطوف به همین نکته است. او با طرح پرسشهای پی درپی می خواهد خود از میان برخیزد تا چیزها، چه کارهای هنری، چه ابزارها، چه زمین، چه حقیقت، چه ذات آدمی و چه هر چیز دیگر خود را نشان دهند.

    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، هرمنوتیک، کار هنری، تفکیک و تخریب، ابزار، حقیقت، عالم، زمین
  • استفان دیویس ترجمه: مجتبی صفی پور صفحه 26

    پس از مرور راهکارهایی که طی پنجاه سال گذشته توسط فلاسفه تحلیلی انگلیسی زبان برای تعریف هنر اتخاذ شده، دورنمای ارائه تعریفی تلفیقی برای هنر، یعنی تعریف انواع منفرد هنر و تلفیق این تعاریف را در فهرستی جامع، مورد ملاحظه قرار می دهم. به نظر می رسد تعریف صور منفرد هنر آسان تر از تعریف کلی هنر نیست. علاوه بر این، نه می توان هر آنچه را که در شاخه هنری خاصی قرار می گیرد هنر قلمداد کرد و نه می توان هر نمونه هنری در قالبی خاص را زیر مجموعه یک شاخه هنری قرار داد. بعضی از آثار هنری را هم اصلا نمی توان متعلق به یک قالب هنری دانست. بنابراین تلفیق تعاریف صور منفرد هنر (با فرض قابل تعریف بودنشان) گستره «هنر» را نشان نمی دهد. روی هم رفته، مسائل فوق نشان دهنده این است که رویکرد پذیرفته شده در این مقاله برای تعریف هنر، موفق و متقاعدکننده نیست.

    کلیدواژگان: قاب هنری، صور منفرد هنر، تعریف هنر، مفهوم هنر
  • بخش دوم: نقدنامه
  • نگین تحویلداری صفحه 54

    جایگاه خاص ژان پیر ریشارد در عرصه جنبشهای فکری و مکاتب نقد قرن گذشته و قرن حاضر، اهمیت دیدگاه ویژه او درباره نقد مضمونی و شیوه منحصر به فرد این منتقد توانا در بررسی و تحلیل آثار هنری، از او در عرصه نقد دنیای خیال، شخصیتی موثر و بنیان گذار ساخته که در نوع خود کم نظیراست. در واقع، ویژگی خاص نقد ریشارد آن است که به دور از هر گونه قانون کلی ونظریه از پیش تعیین شده ای با آثاری که به نقد آنها پرداخته است، زندگی می کند تا طرح ویژه و منحصر به فرد خالق هر یک از آثار را بیابد.
    در مقاله حاضر سعی داریم نخست با نگاهی به نقد مضمونی از دیدگاه گاستون باشلار، روش نقد ژان پیر ریشارد را در قلمرو فرمانروایی تخیلات هنرمندان بررسی کنیم. کاوش در طرز نگرش منتقدانه ریشارد بدون در نظر گرفتن جریان فکری که در آن قرار داشته، سخت و دشوار است. پس از اشاره ای کوتاه به نقد مضمونی و نحوه تاثیرپذیری ریشارد از نقد باشلار، به معرفی شیوه نقد دنیای خیال ژان پیر ریشارد پرداخته و در نهایت نمونه های خوانشی را که این روش ارائه می دهد، مورد بررسی قرار می دهیم.

    کلیدواژگان: نقد مضمونی، نقد دنیای خیال، ژان پیر ریشارد، گاستون باشلار، انسجام، طرح شخصی
  • مرتضی بابک معین صفحه 70

    نقد مضمونی به حوزه ای از نقد اطلاق می شود که قبل از نقد ساختارگرا، با تاثیرپذیری از آرا و نظریات فیلسوف معرفت شناس فرانسوی گاستون باشلار و پایه گذاران مکتب ژنو در تضاد با نقد سنتی دانشگاهی متولد شد. از جمله منتقدان این حوزه، ژرژ پوله نام دارد که نقد او مبتنی بر همدلی کامل منتقد با نویسنده است به گونه ای که منتقد، ضمن ماجراجویی در ژرفای جهان درونی نویسنده، به منظور دسترسی به جهان- اندیشه او، آگاهی خود را به آگاهی او پیوند می زند تا اثر به این ترتیب، به آیینه جهان درونی منتقد تبدیل شود.
    در این مقاله پس از بررسی خاستگاه های نقد مضمونی، به رسالت نقد از دیدگاه پوله اشاره خواهد شد، سپس به این مهم خواهم پرداخت که اساسا نقد پوله مبتنی است بر جست وجوی cogito یا آگاهی نخستین به خویش در نویسندگان گوناگون. در نهایت تنها به طرح این پرسش بسنده می کنم که یا می توان روش نقد مضمونی را بر حوزه های دیگر اعمال کرد؟

    کلیدواژگان: نقد مضمونی، باشلار، ژرژ پوله، آگاهی، Cogito
  • فرانک عزیززاده صفحه 88

    یکی از منتقدانی که در حوزه نقد مضمونی جایگاه وی‍‍ژه ای را به خود اختصاص داده، ژان استاروبنسکی است. او نیز همچون سایر منتقدان این حوزه، ادبیات را نه موضوع شناختی علمی، بلکه موضوع تجربی و احساسی به شمار می آورد که دارای جوهره معنوی است.
    استاروبنسکی، اساس نقد خود را بر پایه «نگاه» و «ارتباط» استوار کرده است، این دو مقوله که از مباحث مهم و بنیادی نقد مضمونی به شمار می روند در آثار این منتقد، جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده اند.
    مضمون نگاه نزد استاروبنسکی بسط پیدا کرده و در فعالیت نقد او به نگاه نقد تبدیل می شود. از منظر وی نگاه نقد، زمانی به ایده آل خود تبدیل می شود که هم، نگاهی با فاصله باشد (یعنی نگاهی که اثر را به شکلی عینی تجزیه و تحلیل می کند) و هم، نگاهی مبتنی بر همدلی و نزدیک شدن به اثر به منظور نائل آمدن به شناخت شهودی از آن اثر.
    در این مقاله ضمن بررسی «مضمون نگاه» نزد استاروبنسکی، سیر تحول و اندیشه نقد او مورد تحقیق قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نقد مضمونی، استاروبنسکی، نگاه، فاصله، نگاه مبتنی بر همدلی
  • نسرین خطاط صفحه 99

    از میان بانیان نقد مضمونی ژان پیر ریشارد چهره شاخصی است که از سویی تفکر و شیوه نقد گاستون باشلار، پایه گذار نقد مضمونی را در آثار متنوع و پر بار و غنی خود تداوم بخشیده و از سوی دیگر الهام بخش نظریه جدید «ساختار افق» شده است که بازتاب جلوه های نو و چشم انداز کنونی نقد مضمونی است. در این مقاله پس از بررسی و تحلیل ویژگی های اندیشه نقد درآثار ژان پیر ریشارد، پیوند و تداوم آن را در نظریه جدید ساختار افق که در حال حاضر توسط یکی از شاگردان او به نام میشل کولو پایه گذاری شده است، پی می گیریم.

    کلیدواژگان: نقد مضمونی، دنیای خیال، ساختار افق، ژان پیر ریشارد، میشل کولو
  • علی عباسی صفحه 113

    نقد مضمونی نقدی است که در جست وجوی معنای هسته مرکزی دنیای تخیلی نویسنده خلاق است. نقاد مضمونی تلاش می کند من دومش را با من دوم نویسنده یا من خلاق یک اثر هنری پیوند دهد تا بدین وسیله آگاهی ها با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. نقاد مضمونی از طرفی باید نقش همدلی را بازی کند و از طرف دیگر باید عقل و علم را هنگام خوانش متن در نظر بگیرد تا بتواند به شبکه های واژگانی و تصویری موجود در یک ابژه راه پیدا کند. مضمون در اثر هنری به شکلهای گوناگون در شبکه های کلامی و تصویری دائما تکرار می شود. هدف از نقد مضمونی نزدیک کردن آگاهی، به دنیای تخیل، اندیشه و احساس خالق اثر هنری است.
    گاستون باشلار، روسه، ژیلبر دوران و... ازجمله نقادانی هستند که تلاش کردند ضمن در نظر گرفتن ادبیات به عنوان موضوعی شناختی با آن نقش همدلی را برقرار کنند. ژیلبر دوران همچون استادش گاستون باشلار و مانند روسه تلاش کرد بین مطالعات مضمونی و تحلیلهای ساختاری رابطه برقرار کند که در این مقاله روش او معرفی و بررسی می شود.
    محور اصلی مقاله حاضر معرفی روشی علمی است که به کمک آن بتوان از خلال تصاویر متفاوت و شبکه های کلامی متنوع به هسته مرکزی حسی- ادراکی و تخیلی متن دست یافت تا به من خلاق نویسنده رسید و معنا را از میان این لایه های ضخیم درک کرد. یکی از اهداف این نوشتار پاسخ به این پرسش اصلی است که چرا نقاد باید من نویسنده و من خواننده را در اسطوره آغازین و نه در اسطوره فردی جست وجو کند؟

    کلیدواژگان: من نویسنده، من خواننده، مضمون، آگاهی، تخیل، خوشه تصاویر، تصاویر هم شکل، رابطه
|
  • Mohammad Javad Safian Page 8

    Heidegger responds to the questions of the nature of art in a different way from the common and conventional methods in the modern time, which are commonly based on aesthetics. The route he takes to get close to the nature of art and the truth of art is a tortuous and hard one. This is so because, in his view, our understanding and appreciation of art, art works, and their relationship to us is veiled by the long historical ontic, Which is by itself a product of the ignorance of being. Heidegger views the history of the late two or three thousand years as the history of the ignorance of being. Ignoring being, man regards himself as the very being, views everything from his own viewpoint, and takes this viewpoint as the very truth. This tendency is quite obvious in our view of art and art works. Heidegger calls into challenge the most obvious and taken for granted concepts such as object and the objectness of an object, tools and their concept, man and his existence, Earth, and the concept of truth. Our perception of art and artworks is based on these named concepts and they have been created on the basis of this ignorance of being. To get into the nature of art, therefore, one should rise above these concepts and the related ignorance. To do so, Heidegger has found some methods in his phenomenological approach. The hermeneutic phenomenological Dasian method can be reduced to: let the objects present themselves, and do not impose anything on them. By putting numerous questions forward, he is to rise above the common concepts in order to allow the objects (whether art works, tools, Earth, truth, human nature or else) present themselves.

    Keywords: Phenomenology, Hermeneutics, Art works, Separation, destruction, Truth, Universe, Earth
  • Stephen Davies Page 26

    After reviewing the strategies for defining art that have been adopted by Anglophone analytic philosophers in the past fifty years, I consider the prospect of defining art conjunctively, that is, by defining the individual arts and joining these definitions in an exhaustive list. I suggest that the individual art forms are no easier to define than is the general category of art. As well, not everything falling within a given art form counts as art, not every instance of art in the given medium falls within the art form, and some artworks do not belong to an art form at all, so conjoining definitions of the individual art forms (supposing they could be defined) would not map the extension of ‘art’. Taken together, these problems indicate that the approach advocated here to art’s definition cannot be successful or convincing.

    Keywords: Art form, Individual art form, Art difinition, Concept of art
  • Negin Tahvildari Page 54

    The magnificent status of Jean Pierre Richard in the intellectual movements and schools of criticism in the present and past century, the importance of his view of thematic criticism, and the unique method of this competent criticism in analyzing and studying artistic works, have all in all made him an influential founder of the kind of criticism which is exceptional in its type. Indeed, the particular feature of his critical method is that- apart from any predicted law or any preset theory- he tries to sympathize with each work in order to find its special and unique personal project. In the present article I will try to first have a glance at the thematic criticism from Gaston Bachelard’s point of view to an examination of Jean Pierre Richard’s method in the territory governed by the imagination of artists. And in order to study Richard‘s critical point of view, it is, in fact, impossible not to consider the movement in which he has elaborated his works. After a quick reference to thematic criticism and his influence of Bachelard, I will introduce the critical method of Jean Pierre Richard on the imaginary world. Finally, I will present some ways of reading that method proposes.

    Keywords: Thematic criticism, Criticism of the imaginary world, Jean- Pierre Richard, Gaston Bachelard, Coherence, Personal project
  • Morteza Babak Moein Page 70

    Being influence by Gaston Bachelard’s ideas and theories and the founders of Geneva school, thematic criticism came into being before structuralism in opposition to the academic-traditional criticism. Jeorge Poulet is one of the critics of this approach whose method is based on the wholehearted sympathy of the critic with the author. The critic, therefore, along with an adventure in the inner world of the author, connects his own consciousness with that of the author, so that the text turns to be a mirror to the inner world of the critic. This article, after examining the roots of thematic criticism, points out to the task of criticism from Poulet’s point of view, and then it will discuss that Poulet’s criticism is based on a search for cogito or the prior consciousness of the self in different authors. Finally it will just raise this basic question: is it viable to apply thematic criticism to other areas?

    Keywords: Thematic criticism, Bachelard, Jeorge Poulet, Consciousness, Cogito
  • Faranak Aziz Zadeh Page 88

    Jean Starobinski is one of the prominent figures of thematic criticism. Like other thematic critics, he views literature as something experimental and emotional, which bears a spiritual essence rather than being a scientific object. Starobinski has established the foundation of his criticism on observation and connection. These two items, which are among the most important and fundamental issues of thematic criticism, have a specific place in Starobinski’s method. The concept of observation in Starobinski’s method has expanded to be a critical observation which involves distance (a view that studies the work objectively) and sympathy (i.e. to get close to the text in order to achieve an insightful knowledge of it).The present article aspires to study the concept of observation from Starobinski’s point of view and the development of his critical views.

    Keywords: Thematic criticism, Starobinski, Observation, Distance, Observation based on sympathy
  • Nasrin Khatat Page 99

    Jean Pierre Richard is a remarkable figure among the founders of thematic criticism. On the one hand, he has stabilized Gaston Bachelard’s method, as the founder of thematic criticism, in his various and rich works, and, on the other hand, he has been the cause of the new method called “structure of horizon”, which is a source for new aspects and the current perspective of thematic criticism. This article, after studying and analyzing the characteristics of the critical concepts in Jean Pierre Richard’s works, reviews the connection of Richard’s idea with structure of horizon, which has been founded by one of his pupils, Michel Collot.

    Keywords: Thematic criticism, Imaginary world, Structure of horizon, Jean Pierre Richard, Michel Collot
  • Ali Abbasi Page 113

    Thematic criticism approaches the core meaning of the author’s imaginative world. Thematic critic aspires to connect his second self to the author’s second self or to the creative self of an art work in order to connect the available consciousness together. On the one hand, the thematic critic has to sympathize with the work, and on the other hand, has to have recourse to science and reason in order to read a text. Doing so, s/he can get into the imaginary and dictional network of an object. Theme of a work repeats itself in different forms in the imaginary and dictional network. The purpose of thematic criticism is to bring consciousness to the imaginative, meditative, and emotional world of the author. Gaston Bachelard, Rousset, Gilber Durand are among the critics who have tried to find identification with literature while considering literature as a phenomenological entity. Gilber Duran, like his professor Bachelard and like Rousset, tried to create a connection between thematic studies and structural analysis. I will discuss his method in the following article. The main target of the following article is to introduce the kind of scientific method by which we can reach the main emotional, analytical and perceptive core of the text from the different images and different dictional networks of the text itself. This is done in order to get to the creative self of the writer and to perceive meaning from the available thick layers. One of the aims of this article is to answer the question why a critic should search for the writer’s self and the reader’s self in the original myth and not in the personal myth.

    Keywords: Writer’s self, Reader’s self, Theme, Consciousness, Analysis, Cluster of images, Similar images, Connection