فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1387)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1387)

  • 152 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/11/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالزهرا نعامی، یدالله زرگر صفحه 9

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی فشارزاهای شغلی و بررسی روابط ساده و چندگانه آنها با خشنودی شغلی در میان کارکنان یک شرکت صنعتی می باشد. برای تحقق بخشیدن به هدف اول، پرسش نامه ای که در برگیرنده متغیرهای مربوط به عوامل فشارزای شغلی است، با 96 ماده ساخته شد و 200 نفر از کارکنان که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، آن را تکمیل کردند. با استفاده از روش آماری تحلیل عوامل 57 ماده و 4 عامل فشارزای شغلی با عناوین بی عدالتی سازمانی، تعارضات بین فردی و گروهی، شیوه های مدیریتی نامناسب و متغیرهای نقش، استخراج شدند. در مرحله دوم، روابط ساده و چندگانه فشارزاهای شغلی، کشف و با خشنودی شغلی در یک نمونه 200 نفری دیگر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج همبستگی های ساده نشان دادند که عوامل فشارزای شغلی همبستگی منفی معنی داری با خشنودی شغلی کلی و حیطه های آن دارند. همچنین، نتایج تحلیل همبستگی چندگانه نشان داد که این عوامل، همبستگی چندگانه معنی داری با خشنودی شغلی کلی دارند.

    کلیدواژگان: فشارزاهای شغلی، خشنودی شغلی
  • محمد سلطانی زاده*، مختار ملک پور، حمیدطاهر نشاط دوست صفحه 31

    پژوهش های روان شناختی و روان زیست شناختی انجام شده در مورد لذت چندان زیاد نیستند، در حالی که پژوهش های انجام شده در مورد درد و رنج، نسبتا فراوان است. از این رو، هدف این پژوهش بررسی رابطه بین لذت جسمانی و عاطفه مثبت و منفی در دانشجویان دانشگاه اصفهان بود. بدین منظور، در قالب طرح پژوهشی از نوع همبستگی،80 نفر (33 مرد و 47 زن) از دانشجویان دانشگاه اصفهان، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای ارزیابی میزان لذت جسمانی، از «مقیاس لذت جسمانی» محقق ساخته استفاده گردید. افراد شرکت کننده، 15 روز متوالی به سوالات این مقیاس پاسخ دادند. عاطفه مثبت و منفی نیز با استفاده از مقیاس عاطفه مثبت و منفی واتسون و همکاران (1988) مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که هر اندازه لذت

    کلیدواژگان: لذت جسمانی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی
  • مهدی اکبری، مجید محمود علیلو، ناصر اصلان آبادی صفحه 71

    در زمینه نقش عوامل هیجانی به ویژه هیجان های منفی و نحوه ابراز این هیجان های تجربه شده در بروز بیماری عروق کرونری، تعدادی از مطالعات از وجود ارتباط مثبت میان تجربه هیجانات منفی، بازداری اجتماعی و بیماری عروق کرونری حمایت کرده اند.در پژوهش حاضر، ارتباط اضطراب، افسردگی، خشم و خصومت، بازداری اجتماعی با بیماری عروق کرونری و تعامل آن با عامل جنسیت، مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور، تعداد 80 نفر از بیماران عروق کرونری (40 نفر مرد و 40 نفر زن) و 80 نفر از افراد سالم (40 نفر مرد و 40 نفر زن) از طریق همتاسازی با گروه بیمار انتخاب شدند. سپس پرسش نامه شخصیتی نئو و پرسش نامه سلامت عمومی درباره ویژگی های جمعیت شناختی بر روی گروه های مورد مطالعه اجرا شد. بررسی نتایج به دست آمده نشان داد که بیماران کرونری قلب از نظر تجربه هیجان های منفی (خشم و خصومت، افسردگی و اضطراب) و بازداری در ابراز این هیجان ها در تعاملات اجتماعی خود، تفاوت معناداری با گروه سالم دارند. علاوه بر این، در پژوهش حاضر یافته هایی در حمایت از نقش خشم و خصومت به عنوان عوامل خطرساز در مردان و زنان ولی به صورت متفاوت پیدا شد. به این صورت که ابراز مستقیم خشم و شدت خشم تجربه شده به عنوان عامل خطرسازی برای مردان و سرکوبی خشم به عنوان عامل خطرساز برای زنان یافته شد. همچنین، مقایسه مردان و زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر نشان داد که بین افسردگی و بروز بیماری عروق کرونر در زنان ارتباط وجود دارد، ولی در ارتباط با اضطراب و بیماری عروق کرونر، جنسیت نقشی ندارد.

    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونری، اضطراب، افسردگی، خشم و خصومت، بازداری اجتماعی
  • حسین قمری گیوی*، سجاد بشرپور، محمد نریمانی صفحه 87

    تحقیق حاضر به منظور بررسی پردازش خودکار و کنترل شده اطلاعات و تاثیر داروهای ضد افسردگی بر این متغیرها در اختلال افسردگی اساسی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی در دامنه سنی 45- 15 ساله بود که در شش ماهه دوم سال 1385 به مراکز درمانی و مشاوره استان های اردبیل و آذربایجان شرقی مراجعه کرده بودند. جامعه بهنجار این پژوهش را نیز کلیه افراد سالم دامنه سنی45- 15 این دو استان تشکیل داده اند. 30 نفر از افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی که قبلا به روان پزشک مراجعه کرده و داروهای ضد افسردگی مصرف می کردند و 30 نفر نیز به همین روش از افراد افسرده ای که برای اولین بار به این مراکز، مراجعه و در یک ماه اخیر هیچ داروی ضد افسردگی مصرف نکرده بودند، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. 30 نفر نیز از جامعه بهنجار کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی به صورتی که از نظر متغیرهای جمعیت شناختی با گروه های مورد مطالعه همتا شدند، به عنوان گروه مقایسه به روش تصادفی ساده انتخاب شده در مرحله بعد آزمون های افسردگی بک، آزمون تکمیل بن واژه جاکوبی، توث و یوهلیناس، آزمون تداعی واژه از مقیاس حافظه وکسلر به ترتیب بر روی آنها اجرا و پس از نمره گذاری، داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک متغیری و آزمون تعقیبی LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که در پردازش خودکار اطلاعات بین دو گروه افسرده و بهنجار، تفاوت معنی داری وجود ندارد. ولی در پردازش کنترل شده اطلاعات بین این دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت. به این صورت که پردازش کنترل شده اطلاعات در بیماران افسرده در مقایسه با گروه بهنجار مختل شده بود. در زمینه تاثیر داروهای ضد افسردگی نیز نتایج این پژوهش نشان داد که بین گروه افسرده تحت درمان دارویی و گروه افسرده ای که برای اولین بار مراجعه می کردند، در این متغیر ها تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: اختلال افسردگی اساسی، پردازش خودکار، پردازش کنترل شده
  • سعید بختیارپور *، شکوه سادات بنی جمالی صفحه 105

    نقش استرس در شروع و تشدید اختلالات روانی، سال هاست که هدف بسیاری از تحقیقات بوده است. از این رو محور چهار DSM-IV-TR به این نوع حوادث، اختصاص داده شده است. با این وجود، مسائل ذکر شده در این محور، اولا بسیار کلی است، ثانیا ممکن است قابل تعمیم به تمام فرهن گها نباشد. در این تحقیق به روش نمونه گیری تصادفی ساده، پرسش نامه ادراک حوادث استرس آور در میان گروهی از دانشجویان دانشگاه های شهرستان اهواز، توزیع شد. بعد از جمع آوری داده ها، با استفاده از آزمون تحلیل عوامل به روش چرخش واریماکس، عواملی که در جامعه دانشجویان ایرانی(دانشجویان دانشگاه های شهرستان اهواز) وجود دارند، پیدا شدند. نتیجه تحلیل عاملی نشان داد که در جامعه دانشجویان ایرانی، علاوه بر عوامل ذکر شده در محور چهار DSM-IV-TR عوامل استرس آور دیگری از جمله مسائل مربوط به شکل ظاهری، مسائل مربوط به رسیدن به اهداف مطلوب، مسائل مربوط به سربازی، مسائل مربوط به حاملگی، مسائل مربوط به تصادفات رانندگی نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: استرسورهای روانی، اجتماعی و محیطی محور چهار DSM، IV، TR
  • علی محمدزاده، احمد برجعلی صفحه 123

    شخصیت های اسکیزوتایپی و مرزی، به عنوان شخصیت های مرزی روان پریشی، آسیب پذیری بیشتری نسبت به روان پریشی دارند. بنابراین، این دو اختلال تا حدودی نیز می توانند با هم همپوش باشند. پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه دو اختلال در جعیت غیر بیمار انجام گرفت. بدین منظور، نمونه ای به حجم 749 نفر (380 نفرگروه مذکر و 369 نفر گروه مونث) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز دانشکده های مختلف دانشگاه شیراز، انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. شرکت کننده ها به مقیاس شخصیت اسکیزوتایپی (STA) و مقیاس شخصیت مرزی (STB) پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیونی چند متغیره نشان داد همه مولفه های سه گانه شخصیت مرزی (عامل ناامیدی، عامل تکانش گری و عامل علائم تجزیه ای و پارانوئیدی وابسته به استرس) در تبیین تغییرات شخصیت اسکیزوتایپی سهم قابل ملاحظه ای دارند. همچنین، از بین مولفه های سه گانه شخصیت اسکیزوتایپی، تنها دو مولفه (عامل سوءظن پارانوئید/اضطراب اجتماعی و عامل تجارب ادراکی غیرمعمول) دارای قدرت پیش بینی شخصیت مرزی می باشند و عامل تفکر سحر آمیز فاقد چنین قدرتی است. این یافته ها در راستای تحقیقات قبلی تفسیر گردید و این که همپوشی موجود بین دو اختلال، نشان دهنده یک مانع جدی برای پژوهش مناسب و کافی در مورد این اختلالات می باشد.

    کلیدواژگان: شخصیت اسکیزوتایپی، شخصیت مرزی، نمونه غیر بالینی، روان پریشی
|
  • Mohammad Soltanizadeh *, Mokhtar Malekpour, Hamid Taher Neshat Doost Page 31

    Psychological and psychobiological research has taken about pleasure are not so much, meanwhile the research has taken about pain and distress are comparatively abundant. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between physical pleasure, positive and negative affect in Esfahan University students. Using correlation research design, 80 subjects (33 males and 47 females) were selected among Esfahan University students based on cluster random sampling. The Physical Pleasure Scale made by researchers assessed physical pleasure. Participants were responding this scale in 15 successive days. The Positive and Negative Affect Scale (Watson et al., 1988) evaluated positive and negative affect. The results were analyzed by Pearson's correlation coefficient. The results of the study showed that whatever students had more physical pleasure, their positive affect was greater. Also, "pleasure of goods" significantly correlated with past and general positive affect. It could significantly predicted 6.8% of general positive affect (p

    Keywords: Physical pleasure, Positive affect, Negative affect
  • Page 47

    To investigate relations between of secondary trait of personality and entrepreneurial behavioral orientation (performance) and predisposition, 326 students were randomly selected from faculties of Tabriz University (Human sciences, Engineering and technical, chemistry, Mathematical, Agriculture, and sciences). The sample includes the senior students of both genders. Method of research was survey and tools of the research were: Ratter's locus of control test, Entrepreneur performance Qestionnaire, Entrepreneur Quoteint Questionnair (entrepreneur aptitude), Entrepreneur comprehensive Questionnaire (secondary traits) and demographic form. Results showed: there was significant differences between subjects with high and low entrepreneurial aptitude and performance in secondary traits of achievement need, independence need, innovation need, risk taking, take a decision power. But there is no significant differences in tolerance of ambiguity and locus of control.

    Keywords: Secondary traits, Entrepreneur, Performance, Entrepreneurial predisposition
  • Mehdi Akbari *, Majid Mahmood Aliloo, Nasser Aslanabadi Page 71

    : Many studies showed that negative emotions and social inhibition have a positive association with Coronary Heart Disease (CHD). We designed this study to assess if there is any correlation between development of CHD and experience of anxiety, depression, anger, hostility and social inhibition and their interaction with gender factor. Eighty CHD patients were consecutively selected (40 males and 40 Females) to be compared with 80 random healthy persons (40 males and 40 females) upon their experience of negative emotions and social inhibition. We used "NEO Personality Inventory and General Health Questionnaire about demographic properties" to collect needed information about previously mentioned variables in each group. The results showed that the rate of experienced negative emotions and their inhibition in social interactions have a significant difference between CHD patients and normal group. We found that the anger and the hostility are risk factors for CHD development in both males and females, but they play this role in different ways; as direct expression of anger and its intensity is a risk factor for males, while its suppression is a risk factor for females. Comparing the males with the females within the CHD group, showed that there is a positive relationship between depression and occurrence of coronary heart disease in women, but sex makes no significant difference in CHD incidence associated with experienced anxiety.

    Keywords: Coronary Heart disease, Anxiety, Depression, Anger, Hostility, Social inhibition
  • hossein Ghamari Givi *, sajjad Basharpoor, mohammad Narimani Page 87

    The aim of present study was to investigate automatic and controlled information processing and the effects of antidepressant drugs on these variables in major depression disorder. In this research, 30 persons with major depression disorder who had eating antidepressant drugs and 30 persons with major depression disorder who had not eaten antidepressant drug in recent month and 30 persons from personel of Mohaghegh Ardebili university as general population have been randomly selected and were asked to answer to beck depression inventory (beck et al, 1988), word competition test (Jacoby, toth and yohelinas, 1993) and words association subscale of wechsler memory scale (wechsler, 1997). attained data were analysed by one way analysis of variance and LSD as post hoc test. The results of this research indicated that there is no significant difference between two depressed groups and normal group in automatic processing. But two depressed groups had poor controlled processing than normal group. Fourthermore, there was not significant difference between two depressed groups in information processing.

    Keywords: Major Depression Disorder, automatic processing, controlled processing
  • Saeed bakhtiarpoor *, Shokouhsadat BaniJamali Page 105

    The role of stress in the development and the intensity of mental disorders has been the topic of considerable research in the last few years. Thus, DSM-IV-TR has devoted Axis IV to these types of factors. In this research 382 university students,from various regions of Ahvaz province were randomly selected and Perception of Stressful Life Events were completed by each student.Data was analysed by factor analysis, through varimax rotation and the stressful events among the student body of Ahvaz universities were found out. The result of factor analysis showed that in addition to the stressful events listed on DSMIV- TR, Iranian students experience other events such as physical appearance, achievement of optimal goals,military service, care accidents and pregnancy as stressful events.

    Keywords: Environmental, social, psychological stressors, Axis IV of DSM IV
  • Ali Mohammadzadeh *, Ahmad Borjali Page 123

    Schizotypal and borderline personalities, as borderline states of psychosis, are more vulnerable to psychosis. So, these disorders can be overlapped with together. The present study explored the possibility that schizotypal and borderline features are significantly related together among non clinical samples. A group of 749 normal participants (380 male and 369 female from collages of Shiraz University) took part in this research. Participants answered to schizotypal personality (STA) and borderline personality (STB) scales. Using the multivariate regression analysis model, results indicate that all three components of borderline personality (hopelessness, Impulsivity, stress related paranoid/dissociative symptoms factors) significantly predict schizotypal personality. It was, also revealed that only two components of schizotypal personality (unusual perceptual experiences and paranoid suspiciousness/social anxiety factors) significantly predict borderline personality, but magical thinking factor is not predictable factor in this relation. Results were discussed in light of previous research results and showing that overlapping between borderline and schizotypal personalities indicate serious problem in these two personalities studies and research context.

    Keywords: schizotypal personality, borderline personality, nonclinical sample, psychosis