فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/03/11
  • تعداد عناوین: 18
|
  • تیمور سهرابی، عطاالله حسینی، خلیل طالبی صفحات 1-15

    مقدار مصرف کود شیمیایی در کشاورزی از نظر مسائل زیست محیطی و مسمومیت انسانی مهم است. هدف از انجام این پژوهش تعیین بار آلودگی از طریق بررسی کیفیت رواناب و تغییر غلظت عواملی بود که در تعیین کیفیت آب آبیاری شالیزارها پارامترهایی مهم هستند. در سال زراعی 75-76، چهار مزرعه برنج با مساحت های متغیر (22/0 تا 6/0 هکتار) در شهرستان فومن انتخاب شد. در این مزارع رواناب به طور پشت سر هم در آبیاری کرت های پایین دست استفاده می شد. کمیت و کیفیت رواناب در خروجی کرت ها و مزارع مورد سنجش قرار گرفت.مقدار رواناب در مزارع، 2-64 درصد برآورد شد. رواناب وآب آبیاری در طبقه C3S1 قرار داشت. تفاوت میانگین مقادیر SAR، DO، EC و pH و تفاوت میانگین غلظت هر یک از عناصر Cu، Zn، B، P و K در آب ورودی و رواناب معنی دار نبود. این عوامل در آب آبیاری و رواناب در دامنه مطلوب تا مجاز برای آبیاری برنج قرار داشت. غلظت ازت در آب آبیاری از 05/0 تا3/10 میلی گرم در لیتر متغیر بود، و پس از کود دادن مزرعه، غلظت ازت در رواناب افزایش چشم گیری نشان داد. میانگین غلظت یون NO3- در رواناب، نسبت به میانگین غلظت این یون در آب ورودی دارای تفاوت معنی دار بود، به نحوی که در فصل آبیاری از هر هکتار شالیزار 20 کیلوگرم نیترات از طریق رواناب خارج می شد. میانگین بار مواد محلول در آب های ورودی و خروجی مزارع به ترتیب 1618 و 1476 کیلوگرم درشبانه روز از سطح یک هکتار بود. تفاوت میانگین بار مواد ورودی و خروجی (142 کیلوگرم در یک هکتار) در سطح یک درصد معنی دار بود. از مزرعه پنجم که در لاهیجان قرار داشت، پس از سم پاشی با حشره کش دیازینون، به مدت 10 روز پی در پی نمونه برداری شد. غلظت حشره کش در آب مزرعه بلافاصله پس ازسم پاشی 08/93 بود، ولی 10 روز پس ازسم پاشی به mg/l 0/98 کاهش یافت. نتایج این بررسی نشان داد که اکثر عوامل کیفی اندازه گیری شده در حد مجاز برای آبیاری شالیزار بودند.

    کلیدواژگان: رواناب، شالیزارا، گیلان، آلودگی
  • صلاح کوچک زاده صفحات 17-30

    پایه های کناری پل ها معمولا در ناحیه میادین غرقاب رودخانه ها قرار می گیرند، جایی که توزیع سرعت جریان و تنش برشی بستر در مقطع عرضی، به طور قابل ملاحظه ای غیریک نواخت است. تاکنون اثر هندسه مقطع و غیریک نواختی توزیع پارامترهای یاد شده بر پدیده آب شستگی، در مجاری با مقاطع مرکب، به طور جامع مورد بررسی قرار نگرفته است. در این تحقیق، که به منظور ارزیابی اثر انتقال جانبی در اندازه حرکت در جریان های مرکب، بر میزان عمق آب شستگی اطراف پایه های کناری پل ها صورت گرفته، اعماق مشاهده شده آب شستگی در جریان های متداخل و نامتداخل مورد مقایسه قرار گرفته است.نتایج نشان می دهد که در نسبت های کوچک اعماق جریان در میدان غرقاب، λa، به کل عمق جریان (H)، که انتقال جانبی اندازه حرکت شدید می باشد، میزان آب شستگی در جریان های متداخل می تواند تا حدود 30% نسبت به مقدار آن در جریان های نامتداخل افزایش یابد (λa/H<0.3). به این ترتیب، اهمیت انتقال جانبی اندازه حرکت در میدان های مرکب جریان، و اثر آن بر برآوردهای مهندسی روشن می شود. اما استنباط جامع و متقن برای ارائه نتایج کاربردی باید مبتنی بر طیف وسیعی از داده ها باشد، که خود ضرورت انجام مطالعات تفصیلی برای تعیین اثر پارامترهای مختلف بر پدیده آب شستگی در جریان مرکب را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: آب شکستگی، پل، اندازه حرکت، مجرای اصلی، میدان غرقاب، مقاطع مرکب، جری
  • کورش محمدی صفحات 31-38

    در این مقاله یک مدل عددی برای حل جریان یک بعدی آب در محیط غیراشباع معرفی گردیده است. جریان آب در لایه های غیراشباع خاک تابع یک معادله غیرخطی است، که حل تحلیلی آن بجز در موارد معدود و ساده امکانپذیر نیست. در این تحقیق معادلات دیفرانسیلی حرکت آب در خاک، با استفاده از یک روش تفاضل محدود جدید موسوم به روش عملگرهای مرجع حل گردید. روش عملگرهای مرجع برای جای گزین کردن معادلات دیفرانسیل جزیی با یک رشته معادلات تقریبی انتخاب گردیده که قابل حل کردن با روش های عددی هستند. بسیاری از روش های استاندارد تفاضل های محدود، حالت خاصی از این روش اند. ولی بر خلاف آنها، با استفاده از این روش می توان محیط های با مرز نامنظم را هم مدل نمود. یک مدل یک بعدی برای پیش بینی مکش آب خاک (بار فشار منفی) و مقدار رطوبت در خاک غیرهمگن، که دارای لایه بندی متفاوت است، با استفاده از روش عملگرهای مرجع ساخته شده، و با تعدادی حل تحلیلی و نتایج آزمایشگاهی مقایسه گردید. نتایج نشان دهنده دقت خوب و قابل قبول مدل در شبیه سازی حرکت آب در خاک می یاشد

    کلیدواژگان: جریان در محیط غیراشباع، مدلسازی مکش آب خاک، روش عملگرهای مرجع
  • سید احمد خاتون آبادی، امیر مظفر امینی، عبدالطاهر میرزاعلی صفحات 39-55

    تجربه نشان داده است که در حفظ و احیای مراتع، هر نوع برنامه ریزی، سیاست گذاری و تصمیم گیری متمرکز و بدون حضور و مشارکت مردم ناموفق بوده است. از این رو، پژوهشی با هدف تعیین عوامل بازدارنده مشارکت دامداران در طرح های احیای مراتع، در منطقه آق قلا از شهرستان گرگان به اجرا درآمد. روش انجام تحقیق مشاهده مستقیم بود، که در آن از شیوه پیمایشی استفاده گردید. هم چنین، برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه همراه با مصاحبه استفاده شد. جامعه آماری شامل دو گروه، یکی کارشناسان تهیه کننده طرح های مرتع داری و دیگری دامداران منطقه بود.نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بر اساس نظریات کارشناسان، به ترتیب عوامل آموزشی، اقتصادی، برنامه ریزی و اجتماعی بیشترین تاثیر را در عدم مشارکت دامداران منطقه دارند. ولی بر پایه نظریات دامداران، به ترتیب عوامل برنامه ریزی، اقتصادی، آموزشی و اجتماعی بیشترین اثر را در عدم مشارکتشان داشته است.

    کلیدواژگان: نظر سنجی، مشارکت، توسعه، مرتع، دامدار
  • شمس الله ایوبی، احمد جلالیان، جواد گیوی صفحات 57-76

    ارزیابی کیفی تناسب اراضی، بررسی برایند عوامل فیزیکی موثر بر تولید محصولات زراعی در عرصه اراضی کشاورزی، بدون در نظر گرفتن مقادیر عملکرد و فاکتورهای اجتماعی – اقتصادی است. هدف از این مطالعه تعیین تناسب کیفی اراضی منطقه براآن شمالی واقع در شرق اصفهان، برای کشت آبی گندم، جو، ذرت و برنج بوده است. برای تعریف واحدهای اراضی، مطالعه خاک شناسی نیمه تفصیلی در منطقه صورت گرفته، پنج سری و 25 فاز سری شناسایی گردید. تیپ های بهره وری رایج در منطقه، شامل کشت آبی گندم، جو، ذرت و برنج با سطح نهاده متوسط مشخص شد. نیازهای فیزیولوژیک هر یک از گیاهان با استفاده از منابع موجود تا حد ممکن تعیین و درجه بندی گردید. مبنای اساسی ارزیابی بر چهارچوب فائو و روش پیشنهادی سایز استوار شده است. ارزیابی کیفی به دو روش محدودیت ساده و پارامتریک (عددی)، در سطح تفصیلی و با مقیاس 1:20000 از طریق مقایسه مشخصات زمین و اقلیم با نیازهای رویشی محصولات مورد مطالعه صورت گرفته است.نتایج این مطالعات نشان دادکه عوامل محدودکننده تولید محصولات زراعی در منطقه مورد بررسی، علاوه بر متغیرهای اقلیمی برای برخی محصولات، عبارتند از: شوری، زه کشی و شرایط فیزیکی خاک، سنگ ریزه و مقدار آهک. تناسب فیزیکی اراضی برای تولید برنج، در اغلب واحدهای اراضی بسیار کم است. نتایج ارزیابی فیزیکی به روش پارامتریک (با استفاده از معادله ریشه دوم)، قرابت نزدیکی با نتایج روش محدودیت ساده نشان داد.

    کلیدواژگان: طبقه بندی اراضی، ارزیابی تناسب اراضی، واحد اراضی، پارامتریک، تیپهای بهره وری از اراضی
  • مهدی شریفی، محمود کلباسی صفحات 77-92

    پتاسیم در گیاه نه تنها از نظر مقدار، بلکه از نظر نقش فیزیولوژیک و بیوشیمایی نیز یکی از مهم ترین کاتیون ها محسوب می شود. به منظور بررسی وضعیت پتاسیم و ارزیابی عصاره گیرهای رایج برای استخراج پتاسیم قابل استفاده ذرت در خاک های منطقه مرکزی استان اصفهان، 26 سری خاک مهم زراعی منطقه انتخاب و بر اساس بافت و پتاسیم استخراجی با استات آمونیوم، 16 سری خاک برای مطالعات بعدی انتخاب شد. پتاسیم قابل عصاره گیری این خاک ها با استفاده از عصاره گیرهای استات آمونیوم (چهار روش)، کلرید کلسیم (دو روش)، کلرید سدیم (دو روش)، استات سدیم، بی کربنات آمونیوم – DTPA، مهلیخ 1، مهلیخ 3، مورگان – ولف و اسید نیتریک استخراج شد. در مطالعات گلخانه ای از ذرت (.zea mays L) رقم سینگل کراس 704 به عنوان گیاه محک، و دو تیمار صفر و 150 میلی گرم پتاسیم در کیلوگرم، در قالب یک آزمایش فاکتوریل با طرح کاملا تصادفی و سه تکرار استفاده شد.
    بر اساس مطالعات شناسایی کانی ها، ایلیت به عنوان کانی رسی غالب در خاک های منطقه شناسایی شد. مقدار پتاسیم استخراج شده به وسیله عصاره گیرهای کلرید سدیم 2 مولار، استات سدیم مولار و خنثی، استات آمونیوم مولار و خنثی و بی کربنات آمونیوم –DTPA رابطه ای معنی دار (در سطح یک درصد) با جذب و غلظت پتاسیم در گیاه نشان داد. عصاره گیرهای کلرید سدیم 2 مولار و استات سدیم مولار و خنثی، بر اساس بالا بودن ضرایب هم بستگی با جذب (r به ترتیب **79/0 و **72/0) و غلظت پتاسیم در گیاه (r به ترتیب **86/0 و **85/0) و نیز سادگی و اقتصادی بودن، به عنوان مناسب ترین عصاره گیرها در بین عصاره گیرهای مورد استفاده تشخیص داده شدند. عصاره گیرهای استات آمونیوم (روش 1) و بی کربنات آمونیوم –DTPA به علت ضرایب هم بستگی کمتر، قیمت زیاد و کمیابی مواد مورد نیاز، در اولویت نمی باشند. عملکرد، عملکرد نسبی، افزایش عملکرد و جذب اضافی، با پتاسیم استخراج شده به وسیله عصاره گیرها رابطه معنی دار نشان ندادند. مقدار پتاسیم قابل استفاده خاک های مورد مطالعه عامل محدودکننده ای برای رشد ذرت نبود. بنابراین، تعیین حدود بحرانی پتاسیم برای عصاره گیرهای پیشنهادی با استفاده از عملکرد یا عملکرد نسبی امکان پذیر نمی باشد.

    کلیدواژگان: پتاسیم قابل استفاده، عصاره گیرهای پتاسیم، ذرت
  • علی ابطحی صفحات 93-101

    اثر کل شوری خاک بر رشد گیاهان ناشی از دو عامل فشار اسمزی محلول خاک و نوع یون تشکیل دهنده نمک است. این پژوهش به منظور کسب اطلاعاتی در مورد واکنش پسته (.Pistacia vera L) به شوری و ترکیب یونی نمک انجام گردید. بر این پایه، تلفیقی از نمک های کلرور و سولفات سدیم به نسبت های مختلف، در دو رقم پسته فندقی و بادامی به کار رفت. عملکرد گیاهان (وزن خشک برگ و ساقه تولید شده در هر گلدان) از طریق آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل و معنی دار بودن و اثر عوامل مختلف با آزمون F و دانکن بررسی شد.
    تفاوت بین عملکردهای ساقه و برگ ارقام پسته فندقی و بادامی از نظر آماری در سطح یک درصد معنی دار بود، و رقم فندقی مقدار ساقه و برگ و در نتیجه عملکرد کل کمتری تولید کرد. افزایش سطح شوری موجب کاهش رشد گیاه پسته گردید، و میزان عملکرد در نتیجه ازدیاد شوری خاک سیر نزولی طی نمود. هنگامی که عملکرد برگ و ساقه به طور جداگانه اندازه گیری شود، نشان می دهد که برگ دارای حساسیت بیشتری نسبت به شوری می باشد. ازدیاد نسبت سولفات در سطوح مختلف شوری باعث تخفیف اثر زیان بار شوری گردید، به طوری که با شوری صددرصد سولفات سدیم، عملکرد ماده خشک ساقه بیش از 5/1 برابر و عملکرد ماده خشک برگ بیش از 7/1 درصد برابر هنگامی شد که شوری به کار رفته صددرصد از کلرید سدیم تشکیل شده بود. در این مورد نیز برگ حساس تر از ساقه بوده، و به کاهش درصد کلرید در نمک مصرفی پاسخ مثبت بیشتری داده است.

    کلیدواژگان: مقدار شوری، نوع شوری، حساسیت ارقام پسته به شوری
  • جهانگرد محمدی، جواد گیوی صفحات 103-116

    در این مطالعه از نظریه مجموعه های فازی، به منظور ارزیابی تناسب اراضی برای گندم آبی در منطقه فلاورجان (اصفهان) استفاده شده است. این روش از نظر تعیین وزن برای خصوصیات مختلف اراضی، و هم چنین نحوه محاسبه شاخص اراضی، با دیگر روش های معمول ارزیابی متفاوت می باشد.نتایج حاصل با روش پارامتریک ارزیابی اراضی مقایسه شد. هم بستگی بین شاخص اراضی و عملکرد مشاهده شده گندم در سطح منطقه، برای روش میتنی بر نظریه مجموعه های فازی (35/0=r) بیشتر از روش پارامتریک (14/0=r) بوده است. هم بستگی به مراتب بیشتر مشاهده شده بین شاخص اراضی و عملکرد محصول در روش فازی، نشان دهنده پتانسیل کاربری و مفید بودن این روش در ارزیابی تناسب اراضی است.

    کلیدواژگان: ارزیابی تناسب اراضی، روش پارامتریک، نظریه مجموعه های فازی، تابع عضویت، گندم
  • آقا فخر میرلوحی، محمدعلی حاج عباسی، سیدجلیل رضوی، ابراهیم قناعتی صفحات 117-126

    روش های شخم حفاظتی به منظور جلوگیری از تخریب و فرسایش روزافزون خاک های زراعی و حفاظت هرچه بیشتر از منابع طبیعی، در جهان رو به گسترش است. عوامل متعددی، همچون ژنوتیپ های گیاهی در موفقیت استفاده از روش های شخم حفاظتی نقش دارند. هدف از تحقیق حاضر بررسی امکان استفاده از روش بدون شخم، و بررسی واکنش ژنوتیپ های مختلف ذرت به این روش کشت در اصفهان بود. بدین منظور، در تابستان سال های 74 و 75، دو آزمایش به صورت کرت های خرد شده، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در چهار تکرار انجام گرفت. دو روش شخم متداول و بدون شخم به عنوان فاکتورهای اصلی، و پنج هیبرید ذرت به عنوان فاکتورهای فرعی انتخاب شد. جوانه زنی در همه تیمارها مشابه بود، و تعداد روز از کاشت تا 50 درصد سبز شدن، برای هیبریدهای مختلف و روش های متفاوت شخم شش روز به طول انجامید. نوع شخم اثر بسیار معنی داری بر وزن خشک گیاه در تمام دوران رشد گیاه گذاشت، و موجب کاهش آن در روش بدون شخم شد. هم چنین، تفاوت وزن خشک گیاه در ارقام مختلف در مرحله رسیدگی کامل بسیار معنی دار بود. شاخص سطح برگ از روند مشابهی پیروی کرد، و به صورت معنی داری در روش بدون شخم کاهش یافت. قطر ساقه در سال های مختلف آزمایش و نیز روش های مختلف شخم به طور معنی داری متفاوت بود. کمترین قطر ساقه در سال دوم آزمایش و در روش بدون شخم، با تبعیت از رشد رویشی گیاه به دست آمد. عملکرد نهایی دانه به صورت معنی داری تحت تاثیر سال آزمایش، روش شخم و ژنوتیپ گیاه قرار گرفت. بیشترین عملکرد دانه در سال اول و کمترین آن در سال دوم آزمایش حاصل شد. با توجه به معنی دار بودن اثر متقابل سال و شخم، مشخص شد که بیشترین کاهش عملکرد در سال دوم و در روش بدون شخم صورت گرفته است. اثر متقابل شخم و رقم از نظر آماری معنی دار نبود، که مبین عملکرد یکسان ژنوتیپ های مختلف در دو روش شخم می باشد، یعنی هیبریدهایی که عملکرد بهتری در روش شخم متداول داشتند، در روش بدون شخم دارای عملکرد بیشتری بودند. نتایج دوساله این آزمایش نشان داد که تغییرات عملکرد ژنتیپ های مورد آزمایش در دو روش شخم یکسان است و احتمالا تولید ذرت در اصفهان به روش بدون شخم، با کاهش عملکرد دانه، خصوصا در دراز مدت همراه خواهد بود.

    کلیدواژگان: عملکرد ذرت، اثر متقابل ژنوتیپ و محیط، روش کاشت، خاک ورزی، حفاظت خاک
  • افشین سلطانی، عبد المجید رضایی، محمدرضا خواجه پور صفحات 127-137

    در یک شرایط محیطی ویژه، شناسایی صفات فیزیولوژیک مرتبط با عملکرد دانه، که اندازه گیری آنها نیز آسان باشد، باعث بهبود گزینش ژنوتیپی سورگوم و بهره گیری از آنها در برنامه های اصلاحی می شود. این بررسی برای سنجش وراثت پذیری عمومی، پیشرفت ژنتیکی مورد انتظار از گزینش، و رابطه عملکرد دانه با 11 صفت فیزیولوژیک مربوط به نمو، رشد رویشی، سرعت رشد، سرعت پرشدن دانه و توزیع ماده خشک در 21 ژنوتیپ گوناگون سورگوم دانه ای انجام شد.ژنوتیپ ها از نظر کلیه صفات، به استثنای عملکرد دانه، اختلاف معنی داری نشان دادند. وراثت پذیری عمومی صفات فیزیولوژیک از 6/49 درصد برای میانگین سرعت پرشدن دانه در واحد سطح، تا 4/99 درصد برای روز تا رسیدگی متغیر بود. پیشرفت ژنتیکی این صفات بین 2/9 درصد (برای میانگین روز تا انتقال از رشد رویشی به زایشی، روز تا رسیدگی، و تعداد برگ) تا 8/39 درصد (برای سرعت پرشدن دانه در واحد دانه) دامنه داشت. عموما هم بستگی ژنتیکی و فنوتیپی صفات نموی و رشد رویشی با عملکرد دانه منفی و معنی دار بود، ولی سرعت رشد، سرعت پرشدن دانه، و شاخص برداشت ارتباط ژنتیکی و فنوتیپی مثبت و بسیار معنی داری با عملکرد دانه داشتند. با توجه به این که ضریب تنوع ژنتیکی و پیشرفت ژنتیکی مورد انتظار برای عملکرد دانه ناچیز بود، امکان استفاده از صفات فیزیولوژیک میانگین سرعت رشد، میانگین سرعت پرشدن دانه در واحد سطح، و شاخص برداشت، در گزینش غیرمستقیم برای عملکرد دانه وجود دارد. نتایج گویای این است که بهره گیری از صفات فیزیولوژیکی که اندازه گیری آنها نیز آسان باشد، در برنامه های به نژادی سورگوم دانه ای امکان پذیراست.

    کلیدواژگان: پیشرفت ژنتیکی، وراثت پذیری، هم بستگی های ژنتیکی و فنوتیپی
  • محمود شیوازاد، علیرضا صیداوی صفحات 139-147

    به منظور بررسی امکان رشد جبرانی با تغییر تراکم مواد مغذی جیره در جوجه های گوشتی ماده آمیخته آرین، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از جیره های استاندارد و رقیق طراحی و اجرا شد. در این تحقیق منظور از جیره استاندارد، جیره بیان شده در دفترچه راهنمای مدیریت پرورش جوجه های آمیخته گوشتی آرین، توصیه شده به وسیله شرکت سهامی طیور کشور بود. جیره رقیق هم جیره ای بود که بر حسب شرایط کشور در مرغداری های ایران تهیه و مصرف می گردد. ولی در هر دو جیره نسبت انرژی قابل سوخت و ساز به مواد مغذی ثابت نگهداشته شده بود. جوجه ها در هفت تیمار مورد بررسی، به ترتیب در دوران آغازین، رشد و پایانی از جیره های استاندارد و استاندارد و استاندارد، استاندارد و رقیق و رقیق، رقیق و استاندارد و رقیق، رقیق و رقیق و استاندارد، رقیق و استاندارد و استاندارد، رقیق و رقیق و رقیق، و بالاخره استاندارد و استاندارد و رقیق استفاده کردند. هر تیمار دارای سه تکرار، و هر تکرار شامل 30 قطعه جوجه بود. آزمایش در فصل پاییز، روی بستر، با استفاده از 630 قطعه جوجه ماده آمیخته گوشتی آرین به مدت هشت هفته انجام شد. در این آزمایش مشخص شد در تیمارهایی که پس از اعمال جیره رقیق در دوره آغازین، از جیره های استاندارد در دوران رشد و پایانی استفاده نمودند، افزایش وزن جوجه ها کاهش معنی داری نسبت به دیگر تیمارها نداشت. اما میزان مصرف خوراک به طور معنی داری کمتر از تیمارهای دیگر بوده و بازده خوراک بهتری نیز داشتند. در این تیمارها درصد تلفات به طور معنی داری در سطح پایین تری قرار داشت، و شاخص تولید بهتر از دیگر تیمارها بود. ویژگی های لاشه، شامل درصد امعا و احشا، و نیز چربی شکمی تفاوت معنی داری نشان نداد. ولی هزینه خوراک به ازای تولید هر کیلو مرغ زنده در تیمار حاوی جیره های رقیق، در هر سه مرحله پرورش جوجه های گوشتی، کمتر از سایر تیمارها بود.

    کلیدواژگان: رشد جبرانی، تغییر تراکم مواد مغذی، جیره استاندارد، جیره رقیق
  • امیر داور فروزنده، عبدالحسین سمیع، غلامرضا قربانی صفحات 149-160

    نود بره نایینی با میانگین وزن اولیه 9/2 ± 89/29 کیلوگرم، در یک طرح بلوک های کامل تصادفی به روش فاکتوریل، با 9 جیره غذایی به مدت 92 روز تغذیه شدند. جیره ها شامل سه سطح 2، 25/2 و 5/2 مگاکالری انرژی قابل متابولیسم در هر کیلوگرم ماده خشک، و هر سطح انرژی شامل سه سطح 7/11، 2/13 و یا 7/14 درصد پروتئین خام بود.نتایج آزمایش نشان داد که بره های تغذیه شده با جیره های پرانرژی و دارای انرژی متوسط، نسبت به گروه های تغدیه شده با جیره های کم انرژی، خوراک بیشتری مصرف نمودند. میانگین وزن زنده در انتهای دوره، و افزایش وزن روزانه بره های تغذیه شده با جیره های پرانرژی، متوسط انرژی و کم انرژی، به ترتیب 1/41، 3/38 و 5/34 کیلوگرم و 162، 2، 124 و 74 گرم در روز بود، که بین سه سطح انرژی جیره اختلاف معنی دار (05/0>P) دیده شد. گروه مصرف کننده غذای پرانرژی از ضرایب تبدیل خوراک بهتری (3/8) نیز نسبت به گروه های مصرف کننده متوسط انرژی و کم انرژی (به ترتیب 4/10 و 3/14) برخوردار بود.افزایش انرژی جیره باعث بهبود معنی دار (05/0>P) بازدهی انرژی و پروتئین جیره گردید. درصد لاشه سرد و درصد گوشت لخم نسبت به وزن زنده، و عمق ماهیچه راسته نیز به طور معنی داری (05/0>P) با افزایش انرژی جیره بهبود یافت، اما افزایش درصد دنبه و درصد چربی لاشه را به دنبال داشت. درصد استخوان و خاکستر لاشه تحت تاثیر انرژی جیره قرار نگرفت. افزایش پروتئین جیره باعث بهبود بازده پروتئین و افزایش درصد گوشت لاشه گردید، اما درصد پروتئین لاشه را به طور معنی داری کاهش داد.

    کلیدواژگان: انرژی و پروتئین جیره، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک، مصرف خوراک
  • شهرام دخانی، لادن ربیعی مطمئن صفحات 161-173

    بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی سیب زمینی (.Solanum tuberosum L) به منظور نگهداری و فناوری آن بسیار با اهمیت می باشد، که از مهم ترین آنها می توان به مقدار قندهای شیرین و اسیدهای آلی سیب زمینی، در ابتدا و طی مدت انبارداری اشاره نمود. البته باید توجه داشت که در این میان، میزان قندهای احیاکننده (گلوکز و فروکتوز) سیب زمینی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه سه رقم سیب زمینی مورن، مارفونا و آگریا تهیه، و به صورت خشک تمیز شد. میزان ماده خشک و چگالی آنها تعیین گردید. سپس غده ها در دمای چهار درجه سانتی گراد با رطوبت نسبی 85 درصد، به مدت 15 هفته انبار، و سپس به مدت چهار هفته در درجه حرارت اتاق (1±25 C°) نگهداری شد. طی زمان نگهداری، میزان قندهای ساکارز، گلوگز و فروکتوز نمونه های سیب زمینی به صورت هفتگی، هم چنین میزان اسیدهای آلی ستیریک، دی مالیک و دی پیروگلوتامیک به صورت ماهیانه، با استفاده از کروماتوگرافی با کارایی زیاد تعیین گردید. نتایج به دست آمده از طرح کاملا تصادفی با نمونه برداری، و مقایسه میانگین ها با تست دانکن آنالیز شد.میزان کل قندهای احیاکننده و اسیدهای آلی غده های سیب زمینی، طی 15 هفته انبارداری در چهار درجه سانتی گراد افزایش معنی دار، و بعد از نگهداری در درجه حرارت اتاق کاهش معنی داری نشان داد. میزان قندهای احیاکننده رقم آگریا در ابتدای انبارداری، بعد از دوران انبارداری، و پس از نگهداری در درجه حرارت اتاق کمتر از ارقام مورن و مارفونا بود. با توجه به این که رقم آگریا دارای بیشترین میزان ماده خشک و کمترین مقدار ماده قندی احیاکننده می باشد، این رقم می تواند در صنعت چیپس یا پودر سیب زمینی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قندهای سیب زمینی، اسیدهای آلی سیب زمینی، انباداری، کروماتوگرافی با ک
  • جواد کرامت، سعید ملک صفحات 175-188

    به منظور بررسی رنگ ملاس چغندرقند و امکان جای گزینی آن با کارامل مصرفی صنایع غذایی، به ویژه نوشابه سازی، مقداری از ملاس رقیق شده، پس از تنظیم pH، از یک ستون رزین آمبرلایت به عنوان رزین جاذب ترکیبات رنگی گذرانده شد، و رنگ آن به کمک الکل اسیدی جدا گردید. بیشترین درصد جداسازی (3/76%) در شرایط میزان رقت ملاس برابر با 10 درجه بریکس و مقدار رزین برابر 150 میلی لیتر به دست آمد. حلال جداسازی، و رنگ جامد به کمک تبخیر توسط خشک کن تصعیدی تولید شد. ویژگی های رنگ تولیدی از جمله قابلیت حل، میزان خاکستر، قند و قدرت رنگ دهی تعیین گردید. هم چنین، پایداری رنگ تولید شده در شرایط مختلف، از جمله pHهای اسیدی، دما و نور مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر آن، شاخص های کمی محلول رنگ به کمک دستگاه هانترلب تعیین شد. رنگ تولیدی با کارامل مورد مصرف در نوشابه سیاه زمزم مقایسه شد، و ملاحظه گردید که طول موج حداکثر جذب در آنها تقریبا یکسان است. هم چنین، از نظر حساسیت به تغییر pH نیز کاملا مشابه بودند. نوشابه های تولید شده با رنگ تولیدی و کارامل، از نظر انبارداری در شرایط مختلف دما و نور نیز با یکدیگر مقایسه شدند، و مشخص شد که رنگ تولید شده بسیار مناسب تراست.
    به طور کلی، نتیجه گیری شد که رنگ تولیدی جانشین بسیار مناسبی برای کارامل وارداتی در تولید نوشابه های گازدار سیاه رنگ می باشد. پودر رنگ تولید شده به عنوان جانشین بخشی از پودر کاکائو در تولید شیرکاکائو نیز به کار رفت. آزمایش های تشخیص حسی نشان داد که می توان به میزان تولید 20% پودر رنگ تولیدی را جانشین پودر کاکائو نمود. کارامل تولید شده از ملاس از نظر بهداشتی کاملا سالم است.ارزیابی اقتصادی نیز بر اساس هزینه های ثابت و متغیر و قیمت فعلی ملاس انجام شد، و قیمت تولید هر گرم رنگ حدود 10 ریال برآورد گردید. بنابراین، تولید کارامل از ملاس کاملا اقتصادی است.

    کلیدواژگان: رنگ غذایی، ملاس، کارامل
  • علیرضا صادقی ماهونک، فخری شهیدی صفحات 189-197

    اثر ضد قارچی دی استات سدیم در جلوگیری از رشد برخی از کپک های عامل فساد نان، ابتدا در محیط کشت، و سپس در نان مسطح بررسی شد. دریک آزمایش مقدماتی اثر غلظت های مختلف دی استات سدیم در سطح صفر، 1000، 2000، 3000، 4000 و 5000 قسمت در میلیون، در جلوگیری از رشد کپک های. Aspergillus niger، Aspergillus sp.، Rhizopus sp و. Penicillium sp در محیط کشت مطالعه گردید. معلوم شد هرچه غلظت دی استات سدیم افزایش یابد رشد کپک ها کندتر می شود، به طوری که در غلظت 5000 قسمت در میلیون، پس از گذشت پنج روز رشد کپک ها بسیار محدود می گردد. با توجه به نتایج حاصل از این بخش، اثر ضد کپکی غلظت های مختلف دی استات سدیم در نان مسطح نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. در این بخش از پژوهش. Aspergillus sp به عنوان کپک شاخص انتخاب شد.نتایج نشان داد که چنانچه میزان 3000 قسمت در میلیون دی استات سدیم به نان افزوده شود، نه تنها رشد کپک را به تاخیر می اندازد، از بیات شدن نان نیز تا حد زیادی می کاهد. این غلظت دی استات سدیم هیچ گونه اثر منفی بر بافت نان نداشت، و زمان ماندگاری نان را به چهار روز رساند. غلظت های بیشتر، رشد کپک را کندتر می کند اما بر بافت و طعم نان تاثیر منفی دارد. لذا غلظت 3000 قسمت در میلیون دی استات سدیم برای افزایش زمان ماندگاری نان مسطح پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت نان، ماندگاری نان، دی استات سدیم، نگهدارنده های نان، کاهش ضایعات نان
  • مصطفی طالبی اسفندارانی، محمدعلی ادریس، رحیم عبادی صفحات 199-205

    این پژوهش به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی چند صفت مهم اقتصادی در کرم ابریشم، در شرکت سهامی پرورش کرم ابریشم ایران، شعبه نطنز انجام پذیرفت. در هر نژاد 9 تلاقی بر اساس آمیزش های جفتی ساده انجام، و پس از پرورش در شرایط استاندارد، صفات مورد نظر در 30 نتاج از هر تلاقی اندازه گیری شد.ضرایب وراثت پذیری با استفاده از داده های مربوط به نتاج تنی برای صفات وزن یک پیله، وزن قشر ابریشمی، وزن شفیره، و درصد قشر ابریشمی به ترتیب 123/0 ±209/0، 129/0 ±228/0، 109/0± 174/0 و 042/0± 044/0، و در نژاد چینی به ترتیب 118/0± 196/0، 13/0± 234/0، 103/0± 159/0 و صفر برآورد گردید. هم بستگی فنوتیپی و ژنتیکی بین وزن یک پیله و وزن قشر ابریشمی به ترتیب 645/0 و 957/0، بین وزن یک پیله و وزن شفیره به ترتیب 962/0 و 982/0، بین وزن یک پیله و درصد قشر ابریشمی و ترتیب 351/0- و 123/0، بین وزن قشر ابریشمی و وزن شفیره به ترتیب 496/0 و 871/0 بین وزن قشر ابریشمی و درصد قشر ابریشمی، به ترتیب 265/0 و 457/0 و بین شفیره و درصد قشر ابریشمی به ترتیب 446/0- و 169/0 برآورد گردید. وراثت پذیری صفات وزن یک پیله و وزن قشر ابریشمی نشان می دهد که با گزینش افراد برتر در این صفات احتمالا پیشرفت ژنتیکی مناسبی حاصل خواهد شد. با توجه به ضرایب هم بستگی به دست آمده میان صفات اقتصادی پیله، گزینش بر پایه وزن قشر ابریشمی، به دلیل هم بستگی ژنتیکی مثبت با دو صفت مهم یعنی وزن یک پیله و درصد قشر ابریشمی، نتیجه مطلوب تری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کرم ابریشم، وراثت پذیری، ضریب هم بستگی
  • رحیم عبادی، عسگر جوزیان صفحات 207-219

    به منظور تشخیص گونه غالب مگس پارازیتویید سن گندم در اصفهان، و شناخت ویژگی های بیولوژیک آن، طی سال زراعی 77-1376، از مناطق و ارتفاعات مختلف استان، جمعا 9 بار نمونه های سن گندم جمع آوری، و بررسی های آزمایشگاهی و مزرعه ای لازم به عمل آمد.
    نتایج نشان داد که بین مگس های پارازیتویید سن گندم در شرایط آب و هوایی اصفهان،.Phasia subcoleoptrata L گونه غالب است. این گونه در شرایط مذکور دارای دو نسل در سال بوده، و زمستان را به صورت شفیره در خاک، زیر بوته های اماکن تابستان گذرانی و زمستان گذرانی سن گندم به سر می برد، و تا اوایل بهار سال بعد به صورت شفیره باقی می ماند. حشرات کامل نسل اول آن، قبل از ریزش سن گندم به مزارع از شفیره خارج شده، و در زمان ریزش سن، آنها را پارازیته می کنند. حدود 6-8 روز بعد از پارازیته شدن حشرات کامل سن گندم، تخم های پارازیتویید تفریخ شده و لاروها در داخل بدن میزبان شروع به رشد و نمو می کنند. بعد از گذشت 15-20 روز رشد خود را کامل نموده، و در داخل خاک مزارع تبدیل به شفیره می شوند. طول دوره شفیرگی نسل اول در شرایط آزمایشگاه برای نرها 17 روز و برای ماده ها 5/18 روز است. سپس حشرات کامل نسل دوم هم زمان با ظهور حداکثر پوره های سن پنج میزبان ظاهرمی شوند. حشرات کامل نسل دوم پارازیتویید نیز سن های کامل نسل جدید را پارازیته می کنند.

    کلیدواژگان: مگس های پارازیتویید سن گندم، مگس فازیا، سن گندم
  • مهدی بصیرت، حسین سیدالاسلامی صفحات 221-230

    در زمستان سال 1375، میوه های پسته بسیار آلوده، برای انجام آزمایش های تعیین آستانه کمترین دما و دمای یک نواخت، از منطقه برخوار اصفهان جمع آوری گردید. آستانه کمترین دما با استفاده از روش های تعیین درجه رشد و کمترین ضریب تغییرات دمای موثر به دست آمد. هم چنین، دمای یک نواخت لازم برای مراحل مختلف رشد در شرایط آزمایشگاهی برآورد، و در یک آزمایش مقدماتی با دانسته های موجود در شرایط صحرایی مقایسه گردید.نتایج این پژوهش نشان داد که آستانه کمترین دما برای لارو درون میوه تا تشکیل 50% شفیره، لارو لخت تا تشکیل 50% شفیره، لارو درون میوه تا 50%خروج حشرات کامل و 50% تشکیل شفیره تا 50% خروج حشرات کامل، به روش تعیین درجه رشد، به ترتیب 96/7، 78/7، 52/9 و 14/11، و به روش کمترین ضریب تغییرات دمای موثر به ترتیب 92/7، 59/7، 81/9 و 99/11 درجه سانتی گراد می باشد. دمای یک نواخت لازم برای 50% خروج حشرات کامل از لارو زمستان گذران، تشکیل 50% شفیره از لارو زمستان گذران، 50% خروج حشرات کامل از زمان تشکیل 50% شفیره و 50% خروج حشرات کامل از زمان خروج 5% حشرات کامل، به ترتیب با توجه به آستانه های کمترین دمای 5/9، 8، 11، و 11 درجه سانتی گراد در شرایط آزمایشگاهی، به ترتیب 03/17±783، 7/1±609، 05/19 ±3/215 و 107 بود. ولی با دمای یک نواخت برآورد شده در شرایط صحرایی، بجز مورد آخر، اختلاف زیادی داشت. دلایل این اختلاف در دمای موثر در شرایط صحرایی و آزمایشگاهی، و کاربرد این دانسته ها در پیش آگاهی از چگونگی آفت در متن مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: آستانه کمترین دما، دمای یک نواخت، پیش آگاهی
|
  • T. Sohrabi *, A. Hosseini, K.H. Talebi Pages 1-15

    During recent years, worldwide concern has been focused on the potential for contamination of surface waters and ground waters by agrochemicals in runoff and soil water from irrigated fields. Given this perspective, it is very important to correctly evaluate the levels of different agrochemicals in water, both from human toxicological and environmental viewpoints and to develop management strategies for reducing agrochemical loads to acceptable levels in the environment. The main objective of this study was to assess the qualitative changes of tailwater due to the use of agrochemicals and thereby to determine contamination loads. Four farms (A, B, C and D) were chosen in the Foumanat region in the F2 unit in 1996. The areas of these fields ranged from 0.22 to 0.6 ha having a number of unequal successive basins with variable inflow and outflow rates. A quantitative analysis showed that the tailwater ratio in farms A, B, C and D ranged from 2 to 64% during the irrigation season. The outflow water was classified as C3S1. The changes in qualitative factors were not significant and did not follow any certain pattern during the irrigation season. The changes in SAR, EC, Cu, Zn, B, P, K and DO in the inflow and outflow waters were also insignificant. After fertilizer application, the increase in nitrogen concentration in the outflow was significant. The average pollution loads in the inflow and outflow were about 1618 and 1476 kg/day/ha, respectively. The remaining load in the rice fields was about 142 kg/day/ha, which was meaningful at 1% level. The fifth farm (E) located in Lahidjan was sprayed with diazinon. Water samples were analyzed each day for diazinon residues for 10 days after application. Sample analysis showed that the concentration of the insecticide was 93.08 mg/l immediately after application and gradually reduced to 0.98 mg/l ten days after spraying.

    Keywords: Tailwater, Rice-paddy, Guilan, contamination
  • S. Kouchakzadeh * Pages 17-30

    Bridge abutments are usually located in the floodplain zone of rivers where velocity and shear stress are not uniformly distributed. The influence of channel geometry and lateral momentum transfer in compound flow field on the scouring phenomenon has not been fully investigated and understood yet. The impact of lateral momentum transfer on the local scour at abutments terminating in the floodplain of a compound channel is presented in this paper. It is shown that, by accounting for lateral momentum transfer at small floodplain/main channel depth ratios (λa/H<0.3), estimates of maximum local scour depth are increased by up to 30%. Therefore, ignoring the influence of the lateral momentum transfer, in such circumstances, might result in unrealistic estimation of the scour depth. To draw a more general conclusion, more data are required to assess the influence of different parameters affecting the phenomenon in compound flow conditions.

    Keywords: Scouring, Bridge, Abutment, Main channel, Flood plain, Compound flow
  • K. Mohammadi * Pages 31-38

    In this paper, a numerical solution is presented for one-dimensional unsaturated flows in the subsurface. Water flow in the subsurface, however, is highly nonlinear and in most cases, exact analytical solutions are impossible. The method of reference-operators has been used to formulate a discrete model of the continuum physical system. Many of the standard finite difference methods and also the finite volume method are special cases of the method of reference-operators. Unlike elementary finite difference methods, the method of reference-operators may by used to construct finite difference schemes on grids of arbitrary structure. A one-dimensional model was developed to predict the soil-water suction (negative pressure head) and water content in a vertical column of a layered soil. The model was verified against some available analytical solutions and experimental results and, in all cases, it showed good agreement.

    Keywords: Unsaturated flow, Soil-water suction modeling, Method of reference operators
  • S.A. Khatoonabadi *, A.M. Amini, A. Mirzaali Pages 39-55

    Experience has shown that all centralized planning, policy-making and decision-making which presuppose exclusion of public participation have never been successful in achieving their objectives. The goal of this research is to determine the driving and preventive factors of herders’ participation in rehabilitation designs of Aghghala ranges in Gorgan Province. The research method was direct observation in which measurement techniques were used. A questionnaire was used to divide the sample society into two categories: the experts who design the range management system, and the local herders. Results obtained from this investigation showed that according to the experts training, economic, planning and social parameters have the greatest effects on local herders’ participation while the herders maintained that planning, economic, training and social parameters have the greatest effect on decreasing their participation.

    Keywords: Questionnary, Participation, Development, Range, Herder
  • S. Ayoubi *, A. Jalalian, J. Givi Pages 57-76

    Qualitative land suitability evaluation is based on the physical parameters affecting the yield agricultural crops. The socio-economic factors are not considered in such evaluations. This study was carried out to assess the qualitative land suitability for irrigated wheat, barley, maize and rice in northern Baraan. Five soil series and 25 different phases were first delineated. Land utilization types commonly practiced in the region with intermediate input levels were considered. Physical requirements of the crops were determined and ranked using the available information. FAO framework and the proposed method of Sys were used for the evaluation. Qualitative evaluation was carried out according to both simple limitation and parametric methods by comparing land and climatic characteristics with crop requirements. It was shown that in addition to climatic factors, soil salinity, drainage and some soil physical properties such as texture, gravel and lime are the most limiting factors. Land physical suitability for rice production was very low in most land units. The results from physical evaluation by parametric method were very close to those from the simple limitation approach.

    Keywords: Soil taxonomy, Land suitability evaluation, Land unit, Parametric method, Land utilization types
  • M. Sharifi *, M. Kalbasi Pages 77-92

    Evaluation of nutrient status in soil is important from nutritional, environmental and economical aspects. Potassium is a very important plant nutrient not only because of its large demand, but also because of its important physiological and biochemical functions in plant. In order to evaluate K availability and common K extractants in the central region of Isfahan Province, surface soil samples from 26 important soil series were taken, out of which 16 soil samples were selected for further study based on their ammonium acetate extractable K and texture. Available K was extracted from the soil samples by NH4OAC (4 methods), CaCl2 (2 methods), NaCl (2 methods), NaOAC, AB-DTPA, Mehlich I, Mehlich III, Morgan-Wolf and HNO3. A green house experiment using corn (Zea mays L.) variety Single-cross 704 as the test plant with 2 treatments (zero and 150 mg/kg K) and three replications was performed with the 16 selected soils to correlate K uptake with K extracted by different extractants. From XRD analysis, the dominant clay mineral was found to be Illite. Based on the amount of potassium extracted by these extractants from the soils the extractants used in this research may be divided into three groups: relatively weak extractants including CaCl2, Mehlich I and Morgan-Wolf relatively strong extractants including NH4OAC, NaCl (2N), Mehlich III, AB-DTPA, NaOAC and NaCl (1N), the strongest and weakest extractants in this group were NH4OAC and NaCl (1N), respectively and finally, a very strong extractant which includes only HNO3. In each group, the quantities of extracted K showed high correlation with each other. A high and significant correlation was observed between the quantities of K extracted by NH4OAC, AB-DTPA and HNO3. The amount of K extracted by 2N NaCl, 1N NaOAC, 1N NH4OAC, and AB-DTPA was significantly correlated with K taken up by plant and its K concentration. 2N NaCl and 1N NaOAC were selected as the most suitable extractants for K based on their high correlation coefficients with plant uptake (0.79** and 0.72**, respectively) and K concentration in plant (0.86** and 0.85**, respectively). Yield, relative yield and plant response were not significantly correlated with K extracted by different extractants indicating that available K of the selected soils was not a limiting factor for corn growth therefore, it was impossible to determine the critical level of K for corn by the selected extractant.

    Keywords: Available potassium, Potassium extractants, Corn
  • A. Abtahi * Pages 93-101

    The effect of soil salinity on plant growth is due to two factors, namely, increase in osmotic pressure of soil solution and the ionic composition of salt. The present experiment was conducted to obtain information about the response of pistachio (Pistacia vera L.) to salinity and ionic composition of the salt. Salinity with different relative composition of sodium chloride and sodium sulfate were applied to two pistachio cultivars, Fandoghi and Badami. Yield (dry matter of leaf and shoots produced in each pot) of plants were compared by the analysis of variances method of F and Duncan tests. The yields of the cultivars were significantly different (P≤0.01) with Fandoghi cultivar producing less shoots and leaf and, consequently, lower total dry matter. Increasing the salinity level decreased the plant growth. Leaves were more sensitive to salinity. Increasing the ratio of sulfate salt alleviated the depressive effect of salinity such that when salinity was 100% sodium sulfate, the dry matter yield of shoots was 1.5 times and that of leaf was 1.7 times higher compared to the treatment where salinity was 100% sodium chloride. Leaf was more sensitive than shoots and, therefore, it showed a more positive response to chloride decreasing.

    Keywords: Salinity quantity, Soil salinity composition, Pistachio cultivars response, Salinity stress
  • J. Mohammadi *, J. Givi Pages 103-116

    This study aims to evaluate land suitability for irrigated wheat in Falavarjan region (Isfahan) using the theory of fuzzy sets. This method differs from the usual land evaluation procedures in its use of weight for different land characteristics and in its method of determining land suitability index. The results were compared with those from parametric land evaluation method. The correlation between land indices and observed yield was higher for the fuzzy set method (r=0.35) as compared to the parametric method (r=0.14). The higher relationship given by the fuzzy set method illustrates its potential usefulness and applicability to land evaluation.

    Keywords: Land suitability evaluation, Parametric method, Fuzzy set method, Membership function, Wheat
  • A. Mirlohi *, M.A. Hajabassi, S.J. Razavi, E. Ghanaati Pages 117-126

    Soil loss due to erosion is a common problem in most parts of Iran. Reduced soil organic matter and lack of proper agricultural management have intensified the problem in recent years. Conservation tillage systems are becoming more widely used in corn production in other parts of the world because of soil losses due to wind and water erosion and energy inputs. Changes in tillage methods, however, create different environments for the germination, development and maturation of corn plants. Most corn hybrids have been selected and developed under conventional tillage systems but these hybrids mayor may not be well adapted to both systems. This study aims to evaluate the performance of five locally grown corn hybrids under zero and conventional tillage methods. The experiment was conducted for 2 years on a plot of land specified for this study. Experimental design was a split plot with randomized complete block arrangement and four replications. Seedling and juvenile plant growth were not affected by tillage method and were similar for all hybrids. Plant dry matter was affected significantly by the cropping system and was lower in no-till method. Plant leaf area index and stem diameter reduced significantly in the no-till system. Reduction was greater in the second year of the experiment. Also grain yields were significantly different among years, tillage method and plant genotypes. Yield reduction was highest in the second year of the experiment under no-till cropping system. There was no interaction between tillage method and corn genotypes, indicating that, usually genotypes perform similarly with regard to grain yield under both tillage methods. The results suggest that corn production under no-till system in Isfahan is probably associated with yield reduction.

    Keywords: Corn yield, Genotype-environment interaction, Planting method, Tillage, Soil conservation
  • A. Soltani *, A.M. Rezai, M.R. Khajeh Pour Pages 127-137

    Identification of easily measured physiological traits contributing to yield under specified environmental conditions would benefit genotypic selection for grain sorghum. A field experiment was conducted to determine broad-sense heritability and expected genetic advance, and to examine the relationships of grain yield with 11 physiological traits related to developmental periods, vegetative growth, growth rate, grain filling rate, and partitioning to the grain. Sorghum genotypes exhibited significant differences for all traits, except for grain yield. Broad-sense heritability estimates ranged from a low of 49.6 (for grain filling rate per unit area) to a high of 99.4 (for days to maturity). Expected genetic advance ranged between 9.2% (for days to transition of vegetative to reproductive phase, days to maturity and number of leaves) and 39.8% (for grain filling rate per grain unit). Generally, grain yield gave a significant negative correlation with physiological traits related to development and vegetative growth. But, this correlation was positive and significant for growth rate, grain filling rate, and harvest index. Grain yield was low in its coefficient of genetic variation and expected genetic advance. It is, therefore, concluded that indirect selection for grain yield via growth rate, grain filling rate per unit area and harvest index is efficient. Results suggest that use of easily measured physiological traits in sorghum breeding is possible.

    Keywords: Genetic advance, Heritability, Genotypic, phenotypic coefficient
  • M. Shivazad *, A. Seidavy Pages 139-147

    An experiment was conducted in order to study the possibility of compensatory growth by changing dietary nutrients concentration in the female Arian broiler chicks using a completely randomized design by means of standard and diluted diets. By standard diet is meant diet recommended by Arian’s guide catalogue and by diluted diet is meant the diet used in Iran broiler farms. However, both diets contain the same nutrient/energy ratios. Chicks in the seven treatments received in their starter, grower and finisher stages standard and standard and standard, standard and diluted and diluted, diluted and standard and diluted, diluted and diluted and standard, diluted and standard and standard, diluted and diluted and diluted, standard and standard and diluted respectively. Furthermore each treatment contained three replicants and each replicant contained 30 chicks. This experiment was conducted in autumn using 630 female Arian broiler chicks for eight weeks. It was concluded that weight gain of chicks receiving standard diets during all stages of their growing period was the same as the chicks receiving diluted diet during their starter period and standard diets during grower and finisher periods. Feed consumption and feed conversion ratio of these treatments were statistically lower than other treatment groups. Furthermore, production index and percentage of mortality was better than other treatment groups. Likewise, viscera% and abdominal fat% remained significantly constant in all treatment groups. But the cost of feed per unit of live body weight was lower in the treatment receiving diluted diets in all three stages of their growing period.

    Keywords: Compensatory growth, Dietary nutrients concentration change, Standard diet, Diluted diet
  • A. Foroozandeh *, A.H. Samie, G.R. Ghorbani Pages 149-160

    The objectives of this study include the determination of the growth potential of Naeini lambs when fed with diets varying in energy and protein concentrations and also an investigation of the influence of level of energy and/or protein intake on carcass characteristics and composition. Ninety Naeini weather lambs (initial live weight 29.89 ± 2.9 kg) were used in a 92-day feeding experiment. Animals were blocked to each of nine dietary treatments. Diets contained either 2, 2.25 or 2.5 Mcal ME/Kg DM and 11.7, 13.2 or 14.7% CP diets were fed in a 3 × 3 factorial arrangement in randomized complete blocks. Lambs fed with high energy diets consumed significantly more feed (P<0.05) than lambs given the medium (ME) or low energy (LE) diets. The average final body weight and daily weight gain for lambs fed with HE, ME and LE diets were 41.4, 38.3, 34.5 Kg and 162, 124, 74 g/d, respectively, which were significantly different (P<0.05). Feed conversion ratio in HE group was significantly lower (8.3) than ME (10.4) or LE (14.3) groups. Energetic efficiencies and protein efficiencies were better for HE than for ME and LE diets. Increasing dietary energy significantly (P<0.05) improved energy and protein efficiencies of the diets. Dressing percentage, lean meat and eye muscle depth were significantly (P<0.05) improved with increasing levels of energy in the diet, but also increased dissectible fat. No significant changes were observed in bone percentage and body ash due to any changes in dietary energy. As the protein level of rations increased, feed conversion ratio and carcass meat percentage increased, but carcass protein percentage decreased.

    Keywords: Diet energy, protein, Daily weight gain, Feed conversion ratio, Feed consumption
  • S.h. Dokhani *, L. Rabiei Motmaen Pages 161-173

    Physicochemical characteristics of potato (Solanum tuberosum L.) are very important for storage and processing qualities. The amount of reducing sugars (glucose and fructose) and organic acids at harvest, during and after storage is the most important factor. In this study, three potato cultivars (Moran, Marfona and Agria) were collected, dry cleaned and graded into three sizes. They were analyzed for specific gravity and dry matter content. Potato tubers were stored at 4°C and about 85% R. H. for 15 weeks and then reconditioned at room temperature (25±l)°C for 4 weeks. During the storage period of tubers, sugars (sucrose, glucose and fructose) were analyzed on a weekly basis, but citric, D-malic and D-pyroglutamic were analyzed on a monthly basis by high performance liquid chromatography (HPLC). Data were analyzed statistically in a completely randomized design with sampling and Duncans multiple range test. The total sugar and organic acid contents of tubers significantly increased during the 15 weeks of storage at 4°C and decreased after reconditioning at room temperature. The size of tubers did not affect the accumulation of total sugars. Dry matter content and specific gravity of Agria tubers were higher than those of both Moran and Marfona. Also accumulation of reducing sugars was lower in Agria than in Moran and Morfona initially and after the storage and reconditioning periods. Therefore, Agria must be suitable for processing into chips or dry powder.

    Keywords: Potato sugars, Potato organic acids, Storage, High Performance Liquid Chromatography (HPLC)
  • J. Keramt *, S. Malek Pages 175-188

    Molasses are produced in large amounts by sugar cane and sugar beet factories every year. However, they are considered as the waste product of the crystallization plants. Thus, although they contain significant amounts of materials with deep black colour which can be separated as food colour, molasses are very cheap and feasible to be used for this purpose. Aliquots of diluted molasses, after adjusting the pH, were passed through the column followed by extraction with acidified alcohol. The highest yield of extraction (76.3%) was obtained by using diluted molasses (10° BX) and 150 ml of Amberlite resins. The solvent was removed and the solid colour was obtained by evaporating the water using a freeze drying system. The colour was characterized by determining its solubility, amount of ash, and sugar content and its colouring ability. Also, the stability of the colour under different conditions of acidic pH, temperature, and visible light was investigated. In addition, the colour values of the colour solution were measured by Hunter lab system. The colour was compared with the imported caramel which is used in the black soft drinks of Zam Zam. Both had almost the same values of λmax. Also, their sensitivities to pH changes were similar. Samples of soft drinks made by using the prepared colour were compared with those made by caramel under different conditions of storage such as temperature and light. On the whole, the colour was found to be a very suitable replacement for caramel in the production of black soft drinks. Also the colour was used as partial replacement for cocoa powder in making chocolate milk. The taste panel showed that cocoa powder can be replaced by the colour powder by 20% with almost no detectable differences. The caramel from molasses is safe and can be used as a food colour. The cost of production was estimated at about 10 Rials per gram of caramel. Thus, from an economical point of view, industrial production of caramel from molasses is profitable.

    Keywords: Dye, Colour, Molasses, Caramel, Sugar beet
  • A.R. Sadeghi Mahounack *, F. Shahidi Pages 189-197

    The antifungal effect of sodium diacetate on inhibiting the growth of some bread spoiling molds was examined both in culture media and in flat bread “In situ”. In the first step, the antifungal effect of different concentrations of sodium diacetate: 0, 1000, 2000, 3000, 4000, and 5000 ppm were examined against Aspergillus sp., Aspergillus niger, Rhizopus sp., and Penicillium sp. The results indicated that as the concentration of sodium diacetate increased, the mold growth decreased. At 5000 ppm the mold growth was inhibited up to fifth day (the last day of experiment). Based on these results, the antifungal effect of different concentrations of sodium diacetate was evaluated in bread “In situ”. In this stage Aspergillus sp. was selected as the indicator mold. The results indicated that if 3000 ppm of sodium diacetate is used, not only mold growth is inhibited but bread staling can also be prevented. This concentration of sodium diacetate does not have any harmful effect on texture and flavour, and can increase bread shelf life up to four days. Higher concentrations of sodium diacetate can inhibit mold growth completely, but have negative effects on texture and flavour. Therefore, 3000 ppm of sodium diacetate is recommended for increasing bread shelf life.

    Keywords: Bread quality, Bread shelf life, Sodium diacetate, Bread preservatives, Inhibiting bread spoilage
  • M. Talebi Esfandarani *, M.A. Edriss, R. Ebadi Pages 199-205

    This experiment was conducted to estimate genetic parameters of some of the important traits of silkworm in two populations, namely, Japanese and Chinese lines in Iranian Silkworm Rearing Co-Natanz. Based on single pair mating method, 9 male moths mated with 9 female moths and then raised under standard environmental conditions. Performance of 30 progenies of each pair was recorded. Heritability coefficients (parental full-sib method) of single cocoon weight (CW), shell weight (SW), pupal weight (PW) and shell ratio (SR) were estimated to be 0.209±0.123, 0.228±0.129, 0.174±0.109 and 0.044±0.042 in the Japanese race and 0.196±0.1l8, 0.234±0.132, 0.159±0.103 and 0.00, in the Chinese race, respectively. Genetic and phenotypic correlation between CW & SW were 0.645 & 0.957, CW & PW, 0.962 & 0.982, CW & SR -0.351 & 0.123, SW & PW, 0.496 & 0.871, SW & SR, 0.265 & 0.457, PW & SR, -0.446 & 0.169, respectively. Selection, based on heritability coefficients of single cocoon weight and shell weight, can be applied successfully to genetic-gain in this trait. Based on correlation coefficients between traits, selection for shell weight can be applied successfully to improve other traits such as single cocoon weight and shell ratio.

    Keywords: Silkworm, Bombyx mori L., Heritability, Genetic, phenotypic correlation
  • R. Ebadi *, A. Jozeyan Pages 207-219

    In order to study the parasitoid flies of Sunn pest in Isfahan, this research was conducted during the years 1997-1998. The results indicated that the dominant species of parasitoid fly is Phasia subcoleoptrata L. This species has two generations per year and over winters as pupae in soil under the shrubs of aestivation and hibernation places of Sunn pest and remains there until the following spring. The adults of the first generation of this parasitoid emerge from the pupae before the Sunn pest migrate to the grain fields and parasitize on the Sunn pest at the time of migration. About 6-8 days after the flies lay eggs in the body of Sunn pests, parasitoid larvae hatch from the eggs and grow in the body of their host. Larval period of parasitoid lasts about 15-20 days and then they fall on to the soil and pupate. In the laboratory, the length of pupal period for males and females is 17 and 18.5 days, respectively, for the first generation. Flies of the second generation of the parasitoid parasitize the fifth nymphal instar and the new adults of the Sunn pest.

    Keywords: Parasitoid fly, Sunn pest ( Eurygaster intergriceps ), phasia subcoleoptrata
  • M. Basirat *, H. Seyedoleslami Pages 221-230

    In winter 1997 severely infested pistachio nuts were collected from orchards in Borkhar district of Isfahan to determine minimum threshold temperature and thermal constants. Minimum threshold temperatures were calculated according to rate of development or X-intercept method and the least coefficient of variation method. Thermal constants were calculated for different developmental stages in the laboratory and were initially compared to field information available. Results showed that minimum threshold temperatures for covered larvae in nut to 50% pupation, bare larvae to 50% pupation and larvae within nut and 50% pupation to 50% adult emergence according to X-intercept method were 7.69°C, 7.78°C, 9.52°C and 11.14°C, respectively. In the case of least coefficient of variation method, the values were 7.92°C, 7.59°C, 9.81°C and 11.99°C. Thermal constant for occurrence of 50% adult emergence and 50% pupation from overwintering larvae and from 50% pupation to 50% adult emergence and 5% adult emergence to 50% adult emergence with minimum threshold temperatures of 9.5°C, 8°C, 11°C and 11°C under laboratory conditions were 783±17.03, 609±1.7, 215.3±19.05 and 107, respectively, which, except for the last case, they were far different from the thermal constant under field conditions. With regards to the nature of the available data for field conditions, possible reasons have been suggested for these differences.

    Keywords: Minimum threshold temperature, Thermal constant, Forecasting